Kingston SSDNow! V+ 200 120GB SSD Review
Τον Sandforce SF-2281 SSD controller λίγο-πολύ όλοι τον γνωρίζουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2011 στην έκθεση της Cebit και από τότε κυριολεκτικά κατέκλισε την αγορά με υλοποιήσεις από πάρα πολλούς κατασκευαστές. Μερικά μεγάλα ονόματα του χώρου των Solid State Drives όπως οι ADATA, OCZ, Corsair, Patriot, SuperTalent, Mushkin, Kingston, OWC, SanDisk και τελευταία η Intel παρουσίασαν τόσα πολλά μοντέλα που ήταν αδύνατο να βρεις SSD χωρίς τη συγκεκριμένη υλοποίηση στην αγορά. Ο λόγος είναι απλός. Ο Sandforce SF-2281 controller μπορεί να συνεργαστεί εξίσου καλά με χαμηλής ή υψηλής ποιότητας μνήμες κάτι που τον κάνει ιδανική λύση για τις εταιρίες. Κι αυτό γιατί μπορούν να παρουσιάσουν υλοποιήσεις για όλα τα πορτοφόλια. Τον Sandforce SF-2281 SSD controller λίγο-πολύ όλοι τον γνωρίζουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2011 στην έκθεση της Cebit και από τότε κυριολεκτικά κατέκλισε την αγορά με υλοποιήσεις από πάρα πολλούς κατασκευαστές. Μερικά μεγάλα ονόματα του χώρου των Solid State Drives όπως οι ADATA, OCZ, Corsair, Patriot, SuperTalent, Mushkin, Kingston, OWC, SanDisk και τελευταία η Intel παρουσίασαν τόσα πολλά μοντέλα που ήταν αδύνατο να βρεις SSD χωρίς τη συγκεκριμένη υλοποίηση στην αγορά. Ο λόγος είναι απλός. Ο Sandforce SF-2281 controller μπορεί να συνεργαστεί εξίσου καλά με χαμηλής ή υψηλής ποιότητας μνήμες κάτι που τον κάνει ιδανική λύση για τις εταιρίες. Κι αυτό γιατί μπορούν να παρουσιάσουν υλοποιήσεις για όλα τα πορτοφόλια.
Η νέα πρόταση της Kingston είναι αυτή που θα μας απασχολήσει στο παρόν review. Μετά την πρώτη παρουσίαση του Kingston HyperX SSD πίσω στον Αύγουστο του 2011 (review του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ από το HwBox.gr ) η Kingston δεν μπορούσε να μείνει άπραγη και να μην παρουσιάσει και ένα μοντέλο με τον SF-2281 με χαμηλότερη τιμή από το κορυφαίο μοντέλο της. Έτσι αρχές Φεβρουαρίου η εταιρία παρουσιάζει το νέο μέλος της σειράς SSDNow!, τον V+200.
O Kingston SSDNow! V+200 120GB είναι το μοντέλο που μας απέστειλε η Kingston. Με τον LSI Sandforce SF-2281 να καρδιοχτυπάει μέσα στο drive και 16 25nm Asynchronous Intel MLC NAND flash μνήμες να τον συντροφεύουν το drive μας παρέχει μία συνολική χωρητικότητα που αγγίζει τα 112GB (όπως σε όλα τα Sandforce SF-2281 based drives, το 12,5% χρησιμοποιείται από τις εταιρίες για overprovisioning και το firmware). To πακέτο που παραλάβαμε είναι όπως μας έχει συνηθίσει η Kingston από τα πιο πλήρη που μπορεί να ζητήσει κανείς από μία εταιρία. Το bundle περιλαμβάνει:
1) Βίδες για την εγκατάσταση του drive
2) Adaptors για την μετατροπή του drive από 2.5 σε 3.5 ίντσες
3) Καλώδιο τροφοδοσίας και δεδομένων SATA
4) Θήκη για μετατροπή του drive σε εξωτερικό drive 2.5 ιντσών μαζί με το καλώδιο USB-micro USB
5) CD με οδηγίες εγκατάστασης αλλά και software για κλωνοποίηση στον SSD του ήδη υπάρχοντος drive με το λειτουργικό μας σύστημα.
Οι πρώτες εντυπώσεις λοιπόν από την Kingston σχετικά με το Performance Upgrade Kit (όπως το ονομάζει η ίδια) είναι θετικότατες. H Kingston υπόσχεται για το drive θεωρητικές ταχύτητες που θα αγγίξουν τα 535ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 480ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα IOPS να αγγίζουν τα 85.000 σε 4K Random Writes με QD32. Αν το drive θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα νούμερα που ανακοινώνει η εταιρία θα το δούμε στις επόμενες σελίδες. Παρακάτω λίγες φωτογραφίες από το drive και το πακέτο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία:
Φυσικά για να γίνει η παρουσίαση των επιδόσεων του drive θα χρειαστούμε ένα test system αλλά και μία συγκεκριμένη μεθοδολογία. Όλα τα παραπάνω ακολουθούν στην επόμενη σελίδα...
Όπως κάθε drive με τον LSI Sandforce SF-2281 controller, έτσι και ο Kingston SSDNow! V+ 200 παρέχει συνδεσμολογία SATAIII (6Gbps). Τι καλύτερο λοιπόν από το να χρησιμοποιήσουμε μία μητρική με native SATAIII υποστήριξη. Αυτή δεν είναι άλλη από την Asus Maximus IV Extreme-Z με το Z68 Express Chipset. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλο το σύστημα που εγκαταστήσαμε τον Kingston SSDNow! V+200...
Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί σαν δίσκος του συστήματος εκτός από τον Kingston εμφανίζεται και ένας Intel X25-M Postville 80GB. Ο λόγος είναι απλός. Στο review που ακολουθεί μετρήσαμε τον Kingston με δύο τρόπους.
α) Σαν 2ο drive στο σύστημα με τον Intel να φιλοξενεί το λειτουργικό
β) Σαν drive με το λειτουργικό εγκατεστημένο επάνω του. Σε αυτή την περίπτωση ο Intel Postville δεν ήταν κουμπωμένος στη μητρική.
Ωραία όλα αυτά αλλά πως ακριβώς δοκιμάστηκε το drive, μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κάποιος. Όπως σε όλα τα SSD review εδώ στο HwBox.gr ακολουθήσαμε μία συγκεκριμένη μεθοδολογία και εκτελέσαμε μία σειρά από benchmarks με και χωρίς το λειτουργικό όπως σας αναφέραμε παραπάνω. Η λίστα με τα benchmarks είναι η ακόλουθη:
1) CrystalDiskMark 3.0.1b x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) PCMark05 HDD Test suite
5) PCMark Vantage x64 HDD Test Suite
6) PCMark7 Storage Suite
7) IOMeter 2010
Ας κάνουμε όμως την παρουσίαση λίγο πιο "πικάντικη". Ο νέος Kingston SSDNow! V+200 120GB δεν θα αναμετρηθεί με τον εαυτό του. Σε όλα τα γραφήματα, ένα άλλο drive, από μία άλλη εταιρία με τα ίδια specifications αλλά και σχεδόν την ίδια τιμή στην αγορά θα είναι αντιμέτωπος με τον Kingston SSDNow! και αυτός δεν είναι άλλος από τον πολύ γνωστό πλέον OCZ Agility 3 120GB.
Έτοιμοι για τη μονομαχία; Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα...
Και ξεκινάμε φυσικά, με τι άλλο, από το CystalDiskMark. Το CrystalDiskMark στην έκδοση 3.0.1 από την Crystal Dew World αποτελεί (μαζί με το AS SSD Benchmark) ΤΟ performance benchmark για Solid State Drives. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την νέα μας παρουσίαση. Το benchmark χωρίζεται σε 4 κατηγορίες. Στην πρώτη μετράει τις επιδόσεις του drive σε σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές. Στη 2η μετράει τις επιδόσεις του drive σε τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές αλλά με το test pattern στα 512Κ. Στην 3η και 4η κατηγορία έχουμε μέτρηση του drive σε τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές σε 4Κ και 4ΚQD32. Σε κάθε περίπτωση το test file ήταν ορισμένο στο 1GB (1000MB). Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα:
[/CENTER]
Τα αποτελέσματα λίγο πολύ αναμενόμενα. Είναι γνωστό πως η βασική ρύθμιση του CrystalDiskMark χρησιμοποιεί δεδομένα που δεν μπορούν να συμπιεστούν κάτι που δυσκολεύει όλα τα Sandforce drives. Τα νούμερα σίγουρα δεν είναι κοντά στα ανακοινώσιμα από την Kingston, ρίχνοντας όμως μια ματιά και στις επιδόσεις του OCZ Agility 3 καταλαβαίνει κανείς πως το drive αποδίδει όπως πρέπει. Τα νούμερα σαν απόλυτοι αριθμοί δεν εντυπωσιάζουν. Οι αναγνώσεις οριακά φτάνουν τα 200ΜΒ/s και οι εγγραφές τα 150ΜΒ/s. Θετικό το γεγονός πως η εγκατάσταση του λειτουργικού δεν δείχνει να επηρεάζει την απόδοση του Kingston σε κανένα test. Προχωράμε στην επόμενη σελίδα για να δούμε αν αλλάζει κάτι στις δοκιμές με το AS SSD Benchmark.
Ο Alexei Schepeljanski μέσα από την ιστοσελίδα Alex Intelligent Software είναι ο υπεύθυνος για την παρουσίαση του AS SSD Benchmark στο διαδίκτυο. Έχοντας σχεδόν 500.000 downloads το AS SSD Benchmark αποτελεί μαζί με το CrystalDiskMark τον καλύτερο και πιο γρήγορο τρόπο για να δείτε τις επιδόσεις του νέου σας Solid State Drive. To benchmark χωρίζεται σε 3 βασικές κατηγορίες. Την κατηγορία μέτρησης των επιδόσεων ανάγνωσης και εγγραφής όπως ακριβώς το CrystalDiskMark όπου μετράει τις επιδόσεις του drive στις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές, στις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές στα 4Κ και στις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές στα 4Κ με το QD να έχει την τιμή 64. Η 2η κατηγορία μετράει τις επιδόσεις ενός drive στις αντιγραφές. Εδώ το AS SSD Benchmark μετράει τον χρόνο και τα ΜΒ/s ταχύτητας που παρουσιάζει ένα drive για να αντιγράψει ένα αρχείο ISO, ένα παιχνίδι και ένα πρόγραμμα. Τέλος, η 3η κατηγορία παρουσιάζει ένα γράφημα με τις επιδόσεις του drive καθώς αυξάνεται το ποσοστό συμπίεσης των δεδομένων. Εμείς για την παρουσίαση μας, χρησιμοποιήσαμε τις δύο πρώτες κατηγορίες του AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα στα γραφήματα που ακολουθούν:
[CENTER]AS SSD Benchmark Write
[/CENTER]
Όπως το CrystalDiskMark, έτσι και το AS SSD Benchmark χρησιμοποιεί δεδομένα που δεν συμπιέζονται κατά την διάρκεια των μετρήσεων, με αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη απόκλιση των επιδόσεων από αυτά που ανακοινώνουν οι εταιρίες που κάνουν χρήση Sandforce controller. Ο Kingston δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και πως θα μπορούσε άλλωστε. Οι αναγνώσεις φτάνουν τα 210+ΜΒ/s και οι εγγραφές παραμένουν κάτω από τα 150MB/s όταν τα δεδομένα μετρούνται σειριακά. Το drive ελάχιστα έχασε από τις επιδόσεις του όταν το Operating System εγκαταστάθηκε σε αυτό. Η σύγκριση με τον OCZ Agility 3 δείχνει ανούσια αφού τα drives φαίνονται πανομοιότυπα. Ίσως ο Agility 3 είναι ελάχιστα πιο γρήγορος σε ορισμένες μετρήσεις αλλά δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως είναι πάνω από 10 μήνες στην αγορά με ώριμο πλέον firmware.
Στην επόμενη σελίδα οι μετρήσεις των IOPS του νέου Kingston SSDNow!...
Και περνάμε στις μετρήσεις των IOPS. Ξεκινώντας από το HD Tune Pro 5.00, χρησιμοποιήσαμε το subtest των Random Access Read και Writes tests για να μετρήσουμε τα IOPS του Kingston στα 512b, 4K, 64K, 1MB και Random data. Φυσικά το HD Tune Pro στην έκδοση 5.00 δεν παρέχει μόνο τις συγκεκριμένες μετρήσεις αλλά αποτελεί ένα πλήρες benchmark και Information Tool για τα drives σας. Τα αποτελέσματα:
Όπως κάθε Sandforce SF-2281 based SSD, έτσι και ο Kingston παρουσιάζει αρκετά υψηλά IOPS όσο το drive παραμένει κενό. Δυστυχώς αυτό αλλάζει δραματικά όταν το λειτουργικό εγκατασταθεί επάνω στο drive. Αυτό ισχύει για όλες τις επιμέρους μετρήσεις. Συγκριτικά με τον OCZ Agility 3, ο Kingston δείχνει να είναι πιο αργός όταν είναι κενός στις αναγνώσεις και να περνάει μπροστά όταν έχει το OS εγκατεστημένο επάνω του. Στις εγγραφές οι διαφορές είναι απειροελάχιστες.
Και συνεχίζουμε με το κατεξοχήν benchmark μέτρησης IOPS, το IOMeter 2010 (1.1.0). To IOMeter είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσημο benchmark για storage. Μπορεί να μετρήσει κάθε είδους storage device σε όλα τα πιθανά σενάρια. Χρησιμοποιώντας ένα dump file των 20GB με 4K allignment, μετρήσαμε τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives με 512Κ pattern και αντίστοιχα για τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές με 4Κ pattern. Στο παρακάτω γράφημα τα αποτελέσματα:
Και τέλος ένα screenshot από το μέγιστο αριθμό IOPS που μπορεί να δώσει το drive σε 4K QD32 Random Writes ενώ είναι κενό.
Το IOMeter χρησιμοποιεί compressible data, αυτός είναι και ο λόγος που o Kingston φτάνει τόσο ψηλά σε νούμερα. Η εγκατάσταση του OS δεν δείχνει να επηρεάζει το drive. Συγκριτικά με τον Agility 3, είναι σαν να βλέπουμε το ίδιο drive. Στην τελευταία φωτογραφία που φαίνονται και τα μέγιστα IOPS που μπορεί το drive να αποδώσει η Kingston επαληθεύεται με τα 85.000IOPS που ανακοινώνει και το drive φτάνει εύκολα τα 90.000 περίπου IOPS.
Προχωράμε στις επόμενες σελίδες για να μετρήσουμε το drive της Kingston σε real life benchmarks από τη Futuremark.
Κατέχοντας ηγετική θέση στο χώρο δημιουργίας benchmarks για υπολογιστές (και όχι μόνο) η Futuremark είναι ίσως η μόνη εταιρία που έχει τόσο μεγάλη γκάμα από μετροπρογράμματα. Από τα πολύ δημοφιλή 3DMark και PCMark μέχρι benchmarks μέτρησης επιδόσεων φυλλομετρητών. Για το review μας χρησιμοποιήσαμε τα τρία PCMarks (05, Vantage και 7) τα οποία έχουν subtest για τη μέτρηση της απόδοσης του συστήματος αποθήκευσης.
Ξεκινάμε με το PCMark05...
[CENTER]...και συνεχίζουμε με Vantage x64...
[/CENTER]
Στο PCMark05 ο Kingston δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά. Με 87.767Marks "πλασάρεται" σαν ένα αρκετά γρήγορο drive μέχρι που... το λειτουργικό εγκαθίσταται επάνω του και 32.000Marks "κάνουν φτερά". Το ίδιο ακριβώς ισχύει και τον αντίπαλο OCZ Agility 3. Τα drives δείχνουν πανομοιότυπα και σε αυτό το test με το ένα να περνάει μπροστά σε κάποια τεστ και το άλλο να περνάει μπροστά στα υπόλοιπα. Στο PCMark Vantage x64 δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό. Ο Kingston ξεκινάει πολύ καλά με 72.458Marks και πέφτει στα 50.156 μόλις το OS εγκατασταθεί επάνω του. Ότι ακριβώς συμβαίνει και με τον OCZ Agility 3. Συνεχίζουμε στην επόμενη και τελευταία σελίδα που περιέχει αποτελέσματα από το PCMark7 benchmark...
Η τελευταία έκδοση της σειράς PCMark, το PCMark7 θα μας δώσει τα τελικά αποτελέσματα για την σύγκριση του Kingston SSDNow! V+ 200 με τον OCZ Agility 3 σε real life benchmarks.
Στο τελευταία real life benchmark από τη Futuremark, τα πράγματα δείχνουν να μπαίνουν σε μία σωστή σειρά. Και τα δύο drives δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 5.000Marks με ή χωρίς το λειτουργικό σύστημα (όλα τα αποτελέσματα είναι κοντά στα 4.800Marks) κάτι που μας δείχνει πως το τελευταίο PCMark είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό benchmark απόδοσης της ταχύτητας των SSD από όλη τη σειρά PCMark της Futuremark.
Στην τελευταία σελίδα θα πούμε λίγα λόγια για την εμπειρία μας με το drive καθώς και για την απόδοσή του...
Έχοντας περάσει 10 μήνες από την παρουσίαση του τελευταίου της μοντέλου με LSI Sandforce SF-2281 controller, ο λόγος για τον Kingston HyperX SSD, η Kingston αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον εν λόγω controller για να δώσει και μία value for money λύση στην αγορά. Ο Kingston SSDNow! V+ 200 SSD είναι γεγονός. Μέσα του φέρει τον Sandforce SF-2281 controller μαζί με 16 25nm Intel Asynchronous MLC μνήμες. Το ατού όμως του drive δεν είναι οι επιδόσεις, αλλά το bundle. Μαζί με τον μεγάλο του αδερφό HyperX κατέχει το πιο πλήρες bundle που υπάρχει στην αγορά. Από τις βίδες και τους μετατροπείς από 2.5 σε 3.5 ίντσες, μέχρι και εξωτερική θήκη 2.5 ιντσών για μετατροπή του drive σε φορητό. Όλα αυτά βέβαια έρχονται με κάποιο κόστος το οποίο όμως είναι μικρό. Το drive μόνο του στην ελληνική αγορά κοστίζει περίπου 140?, ενώ στην έκδοση με το Upgrade Kit, κοστίζει 150?. Για 10? δηλαδή παραπάνω η Kingston προσφέρει πραγματικά ότι μπορεί να ζητήσει ο υποψήφιος αγοραστής. Μόνο μελανό σημείο (αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι) είναι η έλλειψη software για το drive αν και η Kingston έχει παρουσιάσει το δικό της toolbox το οποίο όμως στην έκδοση που κυκλοφορεί παρέχει αποκλειστικά πληροφορίες για το drive, σε αντίθεση π.χ. με το Intel SSD Toolbox ή το OCZ Toolbox όπου μπορεί κανείς να κάνει αναβάθμιση στο firmware του drive του ή ακόμα και secure erase.
Πέρα από το bundle όμως το drive δεν έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι ακόμα ένα drive της σειράς Sandforce SF-22xx με Asynchronous NAND μνήμες. Οι επιδόσεις είναι ακριβώς ίδιες με τον αντίστοιχο OCZ Agility 3 120GB που χρησιμοποιήσαμε για σύγκριση στο παρόν review. Μερικές φορές μάλιστα ήταν τόσο κοντά που δεν γνωρίζαμε από ποιο drive τα αποτελέσματα κοιτάμε. Αυτό είναι θετικό και αρνητικό μαζί. Από τη μία θετικό το ότι drive έχει κλασική συμπεριφορά ενός Sandforce based SSD, με καλή ταχύτητα σε όλες τις εφαρμογές και benchmarks από την άλλη αρνητικό γιατί υπάρχουν άπειρες λύσεις στην αγορά με λιγότερα χρήματα όπως ο αντίπαλός του στο review, Agility 3, λύσεις οι οποίες κυκλοφορούν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το drive δεν μας εξέπληξε αλλά ούτε έχουμε και κάποιο αρνητικό να του προσάψουμε. Ήταν αυτό ακριβώς που περιμέναμε. Ένα ακόμα drive με Sandforce controller και Asynchronous NAND Flash μνήμες. Σίγουρα το drive θα βρει το κοινό του, ειδικά σε όσους αναζητούν ένα πλήρες bundle. Από εκεί και πέρα μην περιμένετε κάτι παραπάνω.
Λαμβάνοντας υπʼ όψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στο drive της Kingston την παρακάτω βαθμολογία:
Άλλο ένα SSD review του HwBox.gr έφτασε στο τέλος του. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Kingston για το δείγμα της δοκιμής μας.
Η νέα πρόταση της Kingston είναι αυτή που θα μας απασχολήσει στο παρόν review. Μετά την πρώτη παρουσίαση του Kingston HyperX SSD πίσω στον Αύγουστο του 2011 (review του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ από το HwBox.gr ) η Kingston δεν μπορούσε να μείνει άπραγη και να μην παρουσιάσει και ένα μοντέλο με τον SF-2281 με χαμηλότερη τιμή από το κορυφαίο μοντέλο της. Έτσι αρχές Φεβρουαρίου η εταιρία παρουσιάζει το νέο μέλος της σειράς SSDNow!, τον V+200.
O Kingston SSDNow! V+200 120GB είναι το μοντέλο που μας απέστειλε η Kingston. Με τον LSI Sandforce SF-2281 να καρδιοχτυπάει μέσα στο drive και 16 25nm Asynchronous Intel MLC NAND flash μνήμες να τον συντροφεύουν το drive μας παρέχει μία συνολική χωρητικότητα που αγγίζει τα 112GB (όπως σε όλα τα Sandforce SF-2281 based drives, το 12,5% χρησιμοποιείται από τις εταιρίες για overprovisioning και το firmware). To πακέτο που παραλάβαμε είναι όπως μας έχει συνηθίσει η Kingston από τα πιο πλήρη που μπορεί να ζητήσει κανείς από μία εταιρία. Το bundle περιλαμβάνει:
1) Βίδες για την εγκατάσταση του drive
2) Adaptors για την μετατροπή του drive από 2.5 σε 3.5 ίντσες
3) Καλώδιο τροφοδοσίας και δεδομένων SATA
4) Θήκη για μετατροπή του drive σε εξωτερικό drive 2.5 ιντσών μαζί με το καλώδιο USB-micro USB
5) CD με οδηγίες εγκατάστασης αλλά και software για κλωνοποίηση στον SSD του ήδη υπάρχοντος drive με το λειτουργικό μας σύστημα.
Οι πρώτες εντυπώσεις λοιπόν από την Kingston σχετικά με το Performance Upgrade Kit (όπως το ονομάζει η ίδια) είναι θετικότατες. H Kingston υπόσχεται για το drive θεωρητικές ταχύτητες που θα αγγίξουν τα 535ΜΒ/s σειριακών αναγνώσεων και 480ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα IOPS να αγγίζουν τα 85.000 σε 4K Random Writes με QD32. Αν το drive θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα νούμερα που ανακοινώνει η εταιρία θα το δούμε στις επόμενες σελίδες. Παρακάτω λίγες φωτογραφίες από το drive και το πακέτο που περιλαμβάνεται στη συσκευασία:
Φυσικά για να γίνει η παρουσίαση των επιδόσεων του drive θα χρειαστούμε ένα test system αλλά και μία συγκεκριμένη μεθοδολογία. Όλα τα παραπάνω ακολουθούν στην επόμενη σελίδα...
Όπως κάθε drive με τον LSI Sandforce SF-2281 controller, έτσι και ο Kingston SSDNow! V+ 200 παρέχει συνδεσμολογία SATAIII (6Gbps). Τι καλύτερο λοιπόν από το να χρησιμοποιήσουμε μία μητρική με native SATAIII υποστήριξη. Αυτή δεν είναι άλλη από την Asus Maximus IV Extreme-Z με το Z68 Express Chipset. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλο το σύστημα που εγκαταστήσαμε τον Kingston SSDNow! V+200...
Σύστημα Δοκιμής
Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί σαν δίσκος του συστήματος εκτός από τον Kingston εμφανίζεται και ένας Intel X25-M Postville 80GB. Ο λόγος είναι απλός. Στο review που ακολουθεί μετρήσαμε τον Kingston με δύο τρόπους.
α) Σαν 2ο drive στο σύστημα με τον Intel να φιλοξενεί το λειτουργικό
β) Σαν drive με το λειτουργικό εγκατεστημένο επάνω του. Σε αυτή την περίπτωση ο Intel Postville δεν ήταν κουμπωμένος στη μητρική.
Ωραία όλα αυτά αλλά πως ακριβώς δοκιμάστηκε το drive, μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κάποιος. Όπως σε όλα τα SSD review εδώ στο HwBox.gr ακολουθήσαμε μία συγκεκριμένη μεθοδολογία και εκτελέσαμε μία σειρά από benchmarks με και χωρίς το λειτουργικό όπως σας αναφέραμε παραπάνω. Η λίστα με τα benchmarks είναι η ακόλουθη:
1) CrystalDiskMark 3.0.1b x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) PCMark05 HDD Test suite
5) PCMark Vantage x64 HDD Test Suite
6) PCMark7 Storage Suite
7) IOMeter 2010
Ας κάνουμε όμως την παρουσίαση λίγο πιο "πικάντικη". Ο νέος Kingston SSDNow! V+200 120GB δεν θα αναμετρηθεί με τον εαυτό του. Σε όλα τα γραφήματα, ένα άλλο drive, από μία άλλη εταιρία με τα ίδια specifications αλλά και σχεδόν την ίδια τιμή στην αγορά θα είναι αντιμέτωπος με τον Kingston SSDNow! και αυτός δεν είναι άλλος από τον πολύ γνωστό πλέον OCZ Agility 3 120GB.
Έτοιμοι για τη μονομαχία; Ξεκινάμε στην επόμενη σελίδα...
Και ξεκινάμε φυσικά, με τι άλλο, από το CystalDiskMark. Το CrystalDiskMark στην έκδοση 3.0.1 από την Crystal Dew World αποτελεί (μαζί με το AS SSD Benchmark) ΤΟ performance benchmark για Solid State Drives. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την νέα μας παρουσίαση. Το benchmark χωρίζεται σε 4 κατηγορίες. Στην πρώτη μετράει τις επιδόσεις του drive σε σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές. Στη 2η μετράει τις επιδόσεις του drive σε τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές αλλά με το test pattern στα 512Κ. Στην 3η και 4η κατηγορία έχουμε μέτρηση του drive σε τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές σε 4Κ και 4ΚQD32. Σε κάθε περίπτωση το test file ήταν ορισμένο στο 1GB (1000MB). Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα:
CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests
[CENTER]CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests
[CENTER]CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests
[/CENTER]
Τα αποτελέσματα λίγο πολύ αναμενόμενα. Είναι γνωστό πως η βασική ρύθμιση του CrystalDiskMark χρησιμοποιεί δεδομένα που δεν μπορούν να συμπιεστούν κάτι που δυσκολεύει όλα τα Sandforce drives. Τα νούμερα σίγουρα δεν είναι κοντά στα ανακοινώσιμα από την Kingston, ρίχνοντας όμως μια ματιά και στις επιδόσεις του OCZ Agility 3 καταλαβαίνει κανείς πως το drive αποδίδει όπως πρέπει. Τα νούμερα σαν απόλυτοι αριθμοί δεν εντυπωσιάζουν. Οι αναγνώσεις οριακά φτάνουν τα 200ΜΒ/s και οι εγγραφές τα 150ΜΒ/s. Θετικό το γεγονός πως η εγκατάσταση του λειτουργικού δεν δείχνει να επηρεάζει την απόδοση του Kingston σε κανένα test. Προχωράμε στην επόμενη σελίδα για να δούμε αν αλλάζει κάτι στις δοκιμές με το AS SSD Benchmark.
Ο Alexei Schepeljanski μέσα από την ιστοσελίδα Alex Intelligent Software είναι ο υπεύθυνος για την παρουσίαση του AS SSD Benchmark στο διαδίκτυο. Έχοντας σχεδόν 500.000 downloads το AS SSD Benchmark αποτελεί μαζί με το CrystalDiskMark τον καλύτερο και πιο γρήγορο τρόπο για να δείτε τις επιδόσεις του νέου σας Solid State Drive. To benchmark χωρίζεται σε 3 βασικές κατηγορίες. Την κατηγορία μέτρησης των επιδόσεων ανάγνωσης και εγγραφής όπως ακριβώς το CrystalDiskMark όπου μετράει τις επιδόσεις του drive στις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές, στις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές στα 4Κ και στις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές στα 4Κ με το QD να έχει την τιμή 64. Η 2η κατηγορία μετράει τις επιδόσεις ενός drive στις αντιγραφές. Εδώ το AS SSD Benchmark μετράει τον χρόνο και τα ΜΒ/s ταχύτητας που παρουσιάζει ένα drive για να αντιγράψει ένα αρχείο ISO, ένα παιχνίδι και ένα πρόγραμμα. Τέλος, η 3η κατηγορία παρουσιάζει ένα γράφημα με τις επιδόσεις του drive καθώς αυξάνεται το ποσοστό συμπίεσης των δεδομένων. Εμείς για την παρουσίαση μας, χρησιμοποιήσαμε τις δύο πρώτες κατηγορίες του AS SSD Benchmark και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα στα γραφήματα που ακολουθούν:
AS SSD Benchmark Read
[CENTER]AS SSD Benchmark Write
AS SSD Benchmark Copy
[/CENTER]
Όπως το CrystalDiskMark, έτσι και το AS SSD Benchmark χρησιμοποιεί δεδομένα που δεν συμπιέζονται κατά την διάρκεια των μετρήσεων, με αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη απόκλιση των επιδόσεων από αυτά που ανακοινώνουν οι εταιρίες που κάνουν χρήση Sandforce controller. Ο Kingston δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και πως θα μπορούσε άλλωστε. Οι αναγνώσεις φτάνουν τα 210+ΜΒ/s και οι εγγραφές παραμένουν κάτω από τα 150MB/s όταν τα δεδομένα μετρούνται σειριακά. Το drive ελάχιστα έχασε από τις επιδόσεις του όταν το Operating System εγκαταστάθηκε σε αυτό. Η σύγκριση με τον OCZ Agility 3 δείχνει ανούσια αφού τα drives φαίνονται πανομοιότυπα. Ίσως ο Agility 3 είναι ελάχιστα πιο γρήγορος σε ορισμένες μετρήσεις αλλά δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως είναι πάνω από 10 μήνες στην αγορά με ώριμο πλέον firmware.
Στην επόμενη σελίδα οι μετρήσεις των IOPS του νέου Kingston SSDNow!...
Και περνάμε στις μετρήσεις των IOPS. Ξεκινώντας από το HD Tune Pro 5.00, χρησιμοποιήσαμε το subtest των Random Access Read και Writes tests για να μετρήσουμε τα IOPS του Kingston στα 512b, 4K, 64K, 1MB και Random data. Φυσικά το HD Tune Pro στην έκδοση 5.00 δεν παρέχει μόνο τις συγκεκριμένες μετρήσεις αλλά αποτελεί ένα πλήρες benchmark και Information Tool για τα drives σας. Τα αποτελέσματα:
HD Tune Pro 5.00 Random Access Read
HD Tune Pro 5.00 Random Access Write
Όπως κάθε Sandforce SF-2281 based SSD, έτσι και ο Kingston παρουσιάζει αρκετά υψηλά IOPS όσο το drive παραμένει κενό. Δυστυχώς αυτό αλλάζει δραματικά όταν το λειτουργικό εγκατασταθεί επάνω στο drive. Αυτό ισχύει για όλες τις επιμέρους μετρήσεις. Συγκριτικά με τον OCZ Agility 3, ο Kingston δείχνει να είναι πιο αργός όταν είναι κενός στις αναγνώσεις και να περνάει μπροστά όταν έχει το OS εγκατεστημένο επάνω του. Στις εγγραφές οι διαφορές είναι απειροελάχιστες.
Και συνεχίζουμε με το κατεξοχήν benchmark μέτρησης IOPS, το IOMeter 2010 (1.1.0). To IOMeter είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσημο benchmark για storage. Μπορεί να μετρήσει κάθε είδους storage device σε όλα τα πιθανά σενάρια. Χρησιμοποιώντας ένα dump file των 20GB με 4K allignment, μετρήσαμε τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές των drives με 512Κ pattern και αντίστοιχα για τις τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές με 4Κ pattern. Στο παρακάτω γράφημα τα αποτελέσματα:
IOMeter 2010 IOPS
Και τέλος ένα screenshot από το μέγιστο αριθμό IOPS που μπορεί να δώσει το drive σε 4K QD32 Random Writes ενώ είναι κενό.
Το IOMeter χρησιμοποιεί compressible data, αυτός είναι και ο λόγος που o Kingston φτάνει τόσο ψηλά σε νούμερα. Η εγκατάσταση του OS δεν δείχνει να επηρεάζει το drive. Συγκριτικά με τον Agility 3, είναι σαν να βλέπουμε το ίδιο drive. Στην τελευταία φωτογραφία που φαίνονται και τα μέγιστα IOPS που μπορεί το drive να αποδώσει η Kingston επαληθεύεται με τα 85.000IOPS που ανακοινώνει και το drive φτάνει εύκολα τα 90.000 περίπου IOPS.
Προχωράμε στις επόμενες σελίδες για να μετρήσουμε το drive της Kingston σε real life benchmarks από τη Futuremark.
Κατέχοντας ηγετική θέση στο χώρο δημιουργίας benchmarks για υπολογιστές (και όχι μόνο) η Futuremark είναι ίσως η μόνη εταιρία που έχει τόσο μεγάλη γκάμα από μετροπρογράμματα. Από τα πολύ δημοφιλή 3DMark και PCMark μέχρι benchmarks μέτρησης επιδόσεων φυλλομετρητών. Για το review μας χρησιμοποιήσαμε τα τρία PCMarks (05, Vantage και 7) τα οποία έχουν subtest για τη μέτρηση της απόδοσης του συστήματος αποθήκευσης.
Ξεκινάμε με το PCMark05...
PCMark05 HDD Test Suite
[CENTER]...και συνεχίζουμε με Vantage x64...
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1
[/CENTER]
PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2
Στο PCMark05 ο Kingston δείχνει να τα πηγαίνει αρκετά καλά. Με 87.767Marks "πλασάρεται" σαν ένα αρκετά γρήγορο drive μέχρι που... το λειτουργικό εγκαθίσταται επάνω του και 32.000Marks "κάνουν φτερά". Το ίδιο ακριβώς ισχύει και τον αντίπαλο OCZ Agility 3. Τα drives δείχνουν πανομοιότυπα και σε αυτό το test με το ένα να περνάει μπροστά σε κάποια τεστ και το άλλο να περνάει μπροστά στα υπόλοιπα. Στο PCMark Vantage x64 δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό. Ο Kingston ξεκινάει πολύ καλά με 72.458Marks και πέφτει στα 50.156 μόλις το OS εγκατασταθεί επάνω του. Ότι ακριβώς συμβαίνει και με τον OCZ Agility 3. Συνεχίζουμε στην επόμενη και τελευταία σελίδα που περιέχει αποτελέσματα από το PCMark7 benchmark...
Η τελευταία έκδοση της σειράς PCMark, το PCMark7 θα μας δώσει τα τελικά αποτελέσματα για την σύγκριση του Kingston SSDNow! V+ 200 με τον OCZ Agility 3 σε real life benchmarks.
PCMark7 Storage Suite Part 1
PCMark7 Storage Suite Part 2
Στο τελευταία real life benchmark από τη Futuremark, τα πράγματα δείχνουν να μπαίνουν σε μία σωστή σειρά. Και τα δύο drives δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα 5.000Marks με ή χωρίς το λειτουργικό σύστημα (όλα τα αποτελέσματα είναι κοντά στα 4.800Marks) κάτι που μας δείχνει πως το τελευταίο PCMark είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό benchmark απόδοσης της ταχύτητας των SSD από όλη τη σειρά PCMark της Futuremark.
Στην τελευταία σελίδα θα πούμε λίγα λόγια για την εμπειρία μας με το drive καθώς και για την απόδοσή του...
Έχοντας περάσει 10 μήνες από την παρουσίαση του τελευταίου της μοντέλου με LSI Sandforce SF-2281 controller, ο λόγος για τον Kingston HyperX SSD, η Kingston αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον εν λόγω controller για να δώσει και μία value for money λύση στην αγορά. Ο Kingston SSDNow! V+ 200 SSD είναι γεγονός. Μέσα του φέρει τον Sandforce SF-2281 controller μαζί με 16 25nm Intel Asynchronous MLC μνήμες. Το ατού όμως του drive δεν είναι οι επιδόσεις, αλλά το bundle. Μαζί με τον μεγάλο του αδερφό HyperX κατέχει το πιο πλήρες bundle που υπάρχει στην αγορά. Από τις βίδες και τους μετατροπείς από 2.5 σε 3.5 ίντσες, μέχρι και εξωτερική θήκη 2.5 ιντσών για μετατροπή του drive σε φορητό. Όλα αυτά βέβαια έρχονται με κάποιο κόστος το οποίο όμως είναι μικρό. Το drive μόνο του στην ελληνική αγορά κοστίζει περίπου 140?, ενώ στην έκδοση με το Upgrade Kit, κοστίζει 150?. Για 10? δηλαδή παραπάνω η Kingston προσφέρει πραγματικά ότι μπορεί να ζητήσει ο υποψήφιος αγοραστής. Μόνο μελανό σημείο (αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι) είναι η έλλειψη software για το drive αν και η Kingston έχει παρουσιάσει το δικό της toolbox το οποίο όμως στην έκδοση που κυκλοφορεί παρέχει αποκλειστικά πληροφορίες για το drive, σε αντίθεση π.χ. με το Intel SSD Toolbox ή το OCZ Toolbox όπου μπορεί κανείς να κάνει αναβάθμιση στο firmware του drive του ή ακόμα και secure erase.
Πέρα από το bundle όμως το drive δεν έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι ακόμα ένα drive της σειράς Sandforce SF-22xx με Asynchronous NAND μνήμες. Οι επιδόσεις είναι ακριβώς ίδιες με τον αντίστοιχο OCZ Agility 3 120GB που χρησιμοποιήσαμε για σύγκριση στο παρόν review. Μερικές φορές μάλιστα ήταν τόσο κοντά που δεν γνωρίζαμε από ποιο drive τα αποτελέσματα κοιτάμε. Αυτό είναι θετικό και αρνητικό μαζί. Από τη μία θετικό το ότι drive έχει κλασική συμπεριφορά ενός Sandforce based SSD, με καλή ταχύτητα σε όλες τις εφαρμογές και benchmarks από την άλλη αρνητικό γιατί υπάρχουν άπειρες λύσεις στην αγορά με λιγότερα χρήματα όπως ο αντίπαλός του στο review, Agility 3, λύσεις οι οποίες κυκλοφορούν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το drive δεν μας εξέπληξε αλλά ούτε έχουμε και κάποιο αρνητικό να του προσάψουμε. Ήταν αυτό ακριβώς που περιμέναμε. Ένα ακόμα drive με Sandforce controller και Asynchronous NAND Flash μνήμες. Σίγουρα το drive θα βρει το κοινό του, ειδικά σε όσους αναζητούν ένα πλήρες bundle. Από εκεί και πέρα μην περιμένετε κάτι παραπάνω.
Λαμβάνοντας υπʼ όψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στο drive της Kingston την παρακάτω βαθμολογία:
Άλλο ένα SSD review του HwBox.gr έφτασε στο τέλος του. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Kingston για το δείγμα της δοκιμής μας.