Corsair Vengeance 1500 Gaming Headset Review: Corsair's Finest?

Πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε την πρώτη επαφή μας με τα Vengeance 1300. Οι πιο παρατηρητικοί από σας, θα θυμούνται ότι στην προσπάθειά μας να πάρουμε τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να κρίνουμε το headset χωρίς να τα το αδικήσουμε λόγο "πηγής" είχαμε χρησιμοποιήσει μία διόλου ταπεινή X-FI Xtreme Titanium Fatal1ty για την σύνδεσή τους με το test rig μας. Έτσι, και με την κατάλληλη επιλογή προς ακρόαση υλικού, είχαμε αποκλείσει την περίπτωση να "ξεμείνουμε" από ποιότητα στις αναλογικές μας εξόδους και αφήσαμε το Vengeance 1300 να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε, χωρίς το "bottleneck" μια μέτριας κάρτας ήχου. Το τελευταίο βέβαια, η απόκτηση μίας τίμιας κάρτας ήχου μας έφερε απέναντι σε μία αναντίρρητη πραγματικότητα: Αν κοιτάξετε τα προτεινόμενα συστήματα σε διάφορα forums και μαγαζιά, θα διαπιστώσετε σχεδόν αμέσως ότι πλέον η συντριπτική πλειονοψηφία των συστημάτων απαξιεί να συμπεριλάβει μία κάρτα ήχου στο component list της. Έχουν πια παρέλθει οι εποχές που ο ήχος στα PC ήταν κάτι το εξωτικό για το οποίο ο αγοραστής θα πλήρωνε αδρά την Creative και τις άλλες εταιρίες του χώρου. Πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε την πρώτη επαφή μας με τα Vengeance 1300. Οι πιο παρατηρητικοί από σας, θα θυμούνται ότι στην προσπάθειά μας να πάρουμε τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να κρίνουμε το headset χωρίς να τα το αδικήσουμε λόγο "πηγής" είχαμε χρησιμοποιήσει μία διόλου ταπεινή X-FI Xtreme Titanium Fatal1ty για την σύνδεσή τους με το test rig μας. Έτσι, και με την κατάλληλη επιλογή προς ακρόαση υλικού, είχαμε αποκλείσει την περίπτωση να "ξεμείνουμε" από ποιότητα στις αναλογικές μας εξόδους και αφήσαμε το Vengeance 1300 να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε, χωρίς το "bottleneck" μια μέτριας κάρτας ήχου. Το τελευταίο βέβαια, η απόκτηση μίας τίμιας κάρτας ήχου μας έφερε απέναντι σε μία αναντίρρητη πραγματικότητα: Αν κοιτάξετε τα προτεινόμενα συστήματα σε διάφορα forums και μαγαζιά, θα διαπιστώσετε σχεδόν αμέσως ότι πλέον η συντριπτική πλειονοψηφία των συστημάτων απαξιεί να συμπεριλάβει μία κάρτα ήχου στο component list της. Έχουν πια παρέλθει οι εποχές που ο ήχος στα PC ήταν κάτι το εξωτικό για το οποίο ο αγοραστής θα πλήρωνε αδρά την Creative και τις άλλες εταιρίες του χώρου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, βοήθησαν κυρίως οι on-board κάρτες ήχου των μητρικών, οι οποίες ομολογουμένως ωρίμασαν αρκετά με το πέρασμα του χρόνου, σε τέτοιο βαθμό, που ένα μέσο σύστημα ηχείων δεν θα μπορούσε να αναδείξει τις διαφορές μίας on-board με μία ποιοτική κάρτα ήχου. Έτσι, οι κάρτες ήχου παραγκωνίστηκαν σημαντικά και σήμερα, η πλειοψηφία των συστημάτων γύρω μας αρκούνται στις λύσεις των ενσωματωμένων στην μητρική, "καρτών". Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα καλό headset και δεν διαθέτουμε μία αντίστοιχα καλή κάρτα ήχου; Αξίζει τον κόπο να πληρώσεις για ένα headset που το μάλλον cost effective ολοκληρωμένο ήχου της μητρικής σου, ίσως δεν αξιοποιούσε πλήρως; Η Corsair, διαβλέποντας το σχετικό αδιέξοδο και μη θέλοντας να αποθαρρύνει μια σημαντικότατη μερίδα καταναλωτών που δεν εννοεί να πληρώσει για κάποια ποιοτική κάρτα ήχου, παρουσίασε μαζί με τα αναλογικά 1300, και τα Corsair Vengeance 1500 Gaming Headset (SKU# CA-9011112-WW). H διαφορά εδώ έγκειται στην USB σύνδεση πράγμα που επί της ουσίας τα καθιστά Headset & κάρτα ήχου. Έτσι πλέον, με τα Corsair Vengeance 1500 το παραγόμενο αποτέλεσμα στα αυτιά σας είναι πλήρως ανεξάρτητο από το setup σας: Τα ακουστικά παίρνουν δεδομένα από την USB, ενισχύουν και μετατρέπουν τον ήχο σε αναλογικό και το προωθούν στα ηχεία τους! Μία πολύ "καθαρή" προσέγγιση που σας απαλλάσσει από τα επιπλέον έξοδα και σας εγγυάται ίδιο ήχο ανεξαρτήτως λοιπού εξοπλισμού.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, τα Corsair Vengeance 1500 είναι το μεγαλύτερο μοντέλο που διαθέτει η εταιρία και αν και οι ομοιότητες με το μικρότερο 1300 είναι εκτεταμένες, λογικά περιμένουμε να αποδίδουν καλύτερα. Η τιμή τους (90?) είναι ελαφρώς αυξημένη αλλά χωρίς αυτό να μας προκαταβάλλει πάμε να ρίξουμε μία ματιά στα επιγραμματικά χαρακτηριστικά τους.


Headphones
Frequency Response: 20Hz to 20kHz
Impedance: 32 Ohms @ 1kHz
Dynamic Range: 95dB (A-weighted)
Drivers: 50mm
Cable Length: 3m
Connector: USB Type A
USB power consumption: 250mW
Microphone
Type: Unidirectional noise-cancelling condenser with adjustable, rotating boom
Impedance: 2.2k Ohms
Frequency Response: 100Hz to 10kHz
Sensitivity: -41dB (+/-3dB)
Warranty
Two years




Το κουτί των Vengeance 1500 είναι αρκετά εντυπωσιακό και γνώριμο, με ένα μικρό παράθυρο στα δεξιά του πλευρά. Από εκεί φαίνονται και οι μεταλλικές τους λεπτομέρειες. Στο πλάι υπάρχουν τεχνικά χαρακτηριστικά σε έξι διαφορετικές γλώσσες. Η συσκευασία δεν προσφέρει ιδιαίτερη προστασία από τις καταπονήσεις, γι' αυτό μην δεχτείτε κάποια που φαίνεται ταλαιπωρημένη. Εντός, θα βρείτε το headset, μερικές οδηγίες για το direct RMA καθώς και ένα χαρτί που σας ενημερώνει για το που θα βρείτε το απαραίτητο software, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο DVD. Δεν παρέχεται κάποια θήκη / πουγκί για την μεταφορά ούτε ανταλλακτικά ear pads, αν και μπορείτε να αφαιρέσετε τα υπάρχοντα.



Το σώμα των ακουστικών ζυγίζει ~325g αρά δεν έχει παχύνει σημαντικά σε σχέση ~315g των Vengeance 1300. Φυσικά υπάρχει ρύθμιση που θα καλύψει και τα μεγαλύτερα κεφάλια και οι μεταλλικές λεπτομέρειες στους βραχίονες των ακουστικών αλλά και στο μικρόφωνο, μάλλον κλέβουν την παράσταση. Με μια πιο προσεκτική ματιά, εντοπίζουμε και κάποιες γαλάζιες λεπτομέρειες όπως η ραφή στο επάνω μέρος και το περίγραμμα των ιδιαίτερα μαλακών ear pads. Τα τελευταία, έχουν πολύ μαλακότερο υλικό σε σχέση με το μικρότερο αναλογικά αδέρφι τους (Vengeance 1300). Δοκιμάζοντας τα στο κεφάλι, η αίσθηση επιβεβαιώνεται. Και πάλι το μικρόφωνο κατεβαίνει σε πολύ σωστή θέση ενώ δεν παρατηρούμε να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πίεση στα αυτιά. Τα ακουστικά κάθονται απροβλημάτιστα στο κεφάλι και το ρυθμιστικό φωτίζει πότε μπλε και πότε κόκκινο ανάλογα με το αν έχετε muted το μικρόφωνο. Τέλος το usb καλώδιο είναι όμορφα ντυμένο και επαρκέστατο σε μήκος.



Η εγκατάσταση των Vengeance 1500 είναι αρκετά απροβλημάτιστη μιας και τα Windows 7 αναγνωρίζουν αμέσως την συσκευή και σας "περνούν" τον ήχο σε αυτή. Λίγα λεπτά μετά την σύνδεση στο Sound->Speakers->Properties μέσα στο Control Panel θα βρείτε τις παρακάτω επιλογές.

Corsair Vengeance 1500 Gaming Headset Review


Για τις επιπλέον λειτουργίες, χρειάζεστε το software (Corsair USB Headset Control Panel) που διαθέτει η Corsair μέσα από το product page της συσκευής. Το πρόγραμμα, μετά την εγκατάσταση και το απαραίτητο restart θα βρει την θέση του στο icon tray των windows και θα σας παρέχει ένα βασικό EQ, τις ρυθμίσεις εντάσεων καθώς και επιλογές για τον Dolby ήχο. Αξίζει να πούμε ένα μπράβο στην Corsair για το μικρό προγραμματάκι της - δουλεύει και κάνει ότι υπόσχεται χωρίς κολλήματα / καθυστερήσεις / περιττά πεδία διαλόγου και επιλογών. Η μόνη "παραξενιά" που εντοπίσαμε είναι ότι δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τις ρυθμίσεις του Virtual Speaker Shifter ("μετακίνηση" εικονικών ηχείων) σε απλή Dolby λειτουργία, χωρίς όμως αυτό να είναι και κάτι το φοβερό.



Με λίγο ψάξιμο ανακαλύψαμε ότι η Corsair έχει επιλέξει μία λύση της C-Media (6302) για την μετατροπή και ενίσχυση του σήματος. Στα 16bit/48KHz είναι μία τίμια επιλογή, συχνά καλύτερη από το ολοκληρωμένο που θα βρείτε στις περισσότερες on board κάρτες ήχου. Αν θέλετε μπορείτε να δείτε εδώ τα πλήρη χαρακτηριστικά του.

Για τις δοκιμές ακούσαμε από ασυμπίεστα FLAC συμφωνικής μουσικής, μέχρι και groovατα mp3 των 320kbps, αλλά και πολλά ακόμα είδη μουσικής. Επίσης δοκιμάσαμε αρκετούς τίτλους παιχνιδιών όπως το Crysis 2, το DiRT 3 και το Battlefield 3 και είδαμε ταινίες με διάφορα audio streams (AC3, DTS κτλ). Τέλος για το μικρόφωνο, δοκιμάσαμε το skype καθώς και να ηχογραφήσουμε μερικά κομμάτια ομιλίας για να ακούσουμε με λεπτομέρεια το αποτέλεσμα.

Corsair Vengeance 1500 Gaming Headset Review


Μία μέρα μετά, και με μερικά blind test για επιπλέον σιγουριά, είχαμε διαπιστώσει τα εξής:


  • High End

  • Ξεκινώντας με τα "ψηλά" και με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις από τα Vengeance 1300 οι εντυπώσεις είναι μάλλον οριακά χειρότερες. Και πάλι το high end δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινό, μιας και δεν μιλάμε για κάποιο tweeter με εξωτικά υλικά, αλλά τουλάχιστον δεν τσίριζε. Επίσης ακόμα και σε ψηλά level δεν ακούσαμε σημαντικό distortion αλλά νομίζουμε ότι τα αναλογικά 1300 με την ακριβή κάρτα ήχου τα κατάφερναν οριακά καλύτερα στο εύρος αλλά ακόμα και σε κάποια πλήκτρα όπου ήταν λιγότερο θολά. Βέβαια, πριν βιαστούμε να πούμε ότι τα 1300 είναι καλύτερα, πρέπει να σκεφτούμε και το κόστος της Titanium Fatal1ty σε σχέση με το 16bit/48KHz C-Media 6302 που έχει επιλέξει η Corsair. Αν αντιληφθούμε τις κολοσσιαίες διαφορές σε δυναμικό εύρος και ισχύ των δύο πηγών, τότε μπορούμε να καταλάβουμε και τα κάπως "περίεργα" ευρήματά μας, στα δύο headsets της Corsair. O gamer και πάλι δεν θα διαπιστώσει ιδιαίτερη έλλειψη σε αυτή την μπάντα, ούτε προβλήματα με την ποιότητά της.


  • Mid Range

  • Το δυνατό χαρτί των Vengeance 1500. Τα 50mm drivers γεμίζουν πολύ όμορφα μέχρι και σε υψηλές εντάσεις και ο ήχος είναι αρκετά ζεστός. Στην απίθανη περίπτωση ακρόασης πνευστών (!) ίσως σας λείψει λίγο "σώμα" αλλά και πάλι μιλάμε για ένα Mid Range με πολύ τσαμπουκά και άνεση, τόσο σε γρήγορα όσο και σε περάσματα. Το control στα περάσματα είναι καλό αλλά βγάζει μία θολούρα αν ο ήχος είναι αρκετά πολύπλοκος. Αυτά για τους advanced βέβαια, μιας και ο gamer - χωρίς διάθεση χλευασμού - δεν πρόκειται να διαπιστώσει θολούρες και λοιπές αδυναμίες σε ήχους παιχνιδιών: απλά δεν γίνεται λόγο του τρόπου παραγωγής των games! Σίγουρα το Mid Range θα σκορπίσει χαμόγελα στον gamer, ακόμα και αν έχει "απαιτητικό" αυτί. Αυτή η μπάντα είναι σαφώς, το highlight της συγκεκριμένης σειράς.


  • Low End

  • Είχαμε πολύ δυνατό χαμηλό. Ίσως ένα κλικ πάνω από τον φθηνό αναλογικό 1300 (με την ακριβή κάρτα, μην ξεχνιόμαστε) και η ένταση είναι μεγάλη και κοντρολαρισμένη. Η έκταση προς τα κάτω και πάλι είναι κάπως περιορισμένη αλλά το ηχείο αποδίδει πολύ ξεκούραστα μέχρι το "βάθος" που θέλει να πάει. Τα χαμηλά των toms και της μπότας ίσως χάνουν λίγο χρώμα και ο έμπειρος high-endας θα καταλάβει με βεβαιότητα την "φθήνια" του ολοκληρωμένου, ειδικά αν ακούμε κάποιο ασυμπίεστο FLAC. Αλλά είναι άκυρο να κάνουμε τόσο αυστηρή κρητική σε τέτοιας κατηγορίας προϊόν, γιατί (αναπόφευκτο car analogy) είναι σαν να κριτικάρουμε ένα Fiat Panda για την απόσβεση των κραδασμών σε ταχύτητες > 260Km/h! Απλά ανούσιο. Και πάλι, ο gamer θα μείνει πολύ ικανοποιημένος από τις χαμηλές, ακόμα και αν στα διαλείμματα του Lan Party ακούει τα πιο "βρώμικα" του Detroit!


Συνολικά το δέσιμο του ήχου είναι πολύ καλό. Η ανάλυση κινείται σε υψηλά επίπεδα ενώ έχοντας επί της ουσίας αγοράσει κάρτα ήχου και "ταιριασμένα" ακουστικά, αποφεύγετε λάθη από άγνοια στο "ματσάρισμα". Ο ήχος είναι αρκετά αποκαλυπτικός για το μέσο αυτί και γενικά δεν υπάρχουν "τρύπες" στην απόδοση ούτε υπερβολικά αχρωμάτιστες περιοχές. Δεν λέμε σε καμιά περίπτωση ότι τα Vengeance 1500 ήρθαν να εξολοθρεύσουν ακριβές κάρτες και ακριβότερα "αναλογικά" headphones & amps, απλά αν τα κρίνουμε γι' αυτό που είναι, η απόδοση είναι από πάρα πολύ καλή μέχρι και εξαιρετική.

Στην virtual 7.1 λειτουργία τους, εντυπωσιάζουν στο stereo περιεχόμενό τους ενώ δεν δείχνουν να "μπερδεύουν" και τα πολυκάναλα υλικά. Στο gaming η αίσθηση είναι πολύ καλή και το Crysis 2 ήταν μια πολύ διαφορετική εμπειρία. Ακόμα και το ηχητικά βαρετό Dirt 3 απέκτησε έναν άλλο αέρα και "μέγεθος". Στις ταινίες, ο ήχος είναι πολύ ευχάριστος και ξεκούραστος χωρίς μπουκώματα στις δύσκολες σκηνές, λόγο της άνεσης στο mid.

Τέλος το μικρόφωνο είναι ακριβώς η ίδια ιστορία με το 1300. "Καλό". Δεν περνάει τον αέρα ενώ πιάνει σωστά την χροιά της ομιλίας. Είναι δύσκολο να το peakάρεις και δεν λέει όχι και σε θορυβώδη περιβάλλοντα, αν και εκεί το noise cancellation δεν κάνει υποδειγματική δουλειά. Για να είμαστε ειλικρινείς αν η Corsair δεν διαφήμιζε την σχετική λειτουργία, θα λέγαμε ένα απλό "πολύ καλό μικρόφωνο" και θα προσπερνούσαμε απλά με τις προσδοκίες του "noise cancellation" στο μυαλό, επισημαίνουμε ότι μπορούσε μάλλον να γίνει και καλύτερη δουλειά. Τίποτα προβληματικό ή ανεπαρκές, απλά όχι βέλτιστο.

Corsair Vengeance 1500 Gaming Headset Review


Και με τα του ήχου στο πλάι, πάμε να δούμε κάποιες διαπιστώσεις για την χρηστικότητα του Vengeance 1500.



  • Η ποιότητα κατασκευής είναι και εδώ πολύ καλή. Τα υλικά δεν τρίζουν αν και θα λέγαμε ότι μαζεύουν δαχτυλιές. Τα pads είναι πιο ποιοτικά από αυτά του 1300 αν και δεν έχουν ανταλλακτικά. Τουλάχιστον εντός της συσκευασίας.


  • Μία έλλειψη, εκτός από αυτή της απουσίας θήκης μεταφοράς, είναι το ότι το καλώδιο δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το σώμα του headset. Το είδαμε και στα 1300, το ξαναβλέπουμε και σε αυτά. Ελπίζουμε η Corsair να δώσει αυτό το χαρακτηριστικό σε ένα μελλοντικό revision τους. Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουμε δει σε ανταγωνιστικά προϊόντα και προσφέρει ασφάλεια στην καλωδίωση καλωδίωση (ξήλωμα λόγο τραβήγματος) αλλά και επιπλέον χρηστικότητα.


  • Το ολοκληρωμένο που χρησιμοποιεί το Vengeance 1500 είναι τιμιότατο. Ναι, οι κορυφαίες κάρτες ήχου είναι καλύτερες αλλά αν βάλουμε στην εξίσωση την τιμή το μικρό C-Media είναι μία πολύ δυνατή παρουσία. Οι drivers σε Windows 7 δεν θα σας προσφέρουν έξτρα πονοκεφάλους μιας και δεν είδαμε κάτι το περίεργο ούτε από πλευράς σταθερότητας ούτε από πλευράς δέσμευσης πόρων.


  • Θελήσαμε να δοκιμάσουμε την USB σύνδεση πάνω σε ένα USB Hub χωρίς επιπλέον τροφοδοσία. Για να χειροτερέψουμε το σενάριο, τόσο από ενεργειακή όσο και από bandwidth μεριά, βάλαμε στο ίδιο Hub τον πιστό μας 2.5" δίσκο να γράφει δεδομένα και θελήσαμε να δούμε αν θα έχουμε διακοπές ή προβλήματα. Τίποτα απολύτως!



H τελευταία σελίδα στο review του Corsair Vengeance 1500 είναι, κλασικά, μία "συνθετική" προσέγγιση των διαπιστώσεων μας για το καλύτερο headset που διαθέτει η Corsair αυτή την στιγμή. Αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το Vengeance 1500 είναι επί της ουσίας ένα Vengeance 1300 με δική του κάρτα ήχου. Έτσι το "καλύτερο headset" είναι λιγάκι σημείο αμφιλεγόμενο και εξηγούμαστε: Αν ήδη διαθέτετε μια πολύ καλή κάρτα ήχου, οπότε έχετε εγγυημένα ποιοτικά αναλογικά σήματα, τότε η επιλογή είναι με κλειστά τα μάτια το μικρότερο Vengeance 1300, ο ήχος θα είναι καλύτερος στα σημεία, η τιμή ελαφρώς μειωμένη και επίσης με τα 3.5mm βύσματα δεν θα είστε όμηρος του PC. Μα είναι δυνατόν τα 1300 να είναι καλύτερα από τα 1500;

Όχι, δεν ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο. Μια πολύ καλή κάρτα ήχου και τα Vengeance 1300 είναι καλύτερο σύνολο από τα Vengeance 1500. Αλλά καταλαβαίνετε ότι η σύγκριση είναι λιγάκι άδικη, οπότε κρίνοντας μόνο τα headsets, το Vengeance 1500 προσφέρει "σίγουρα" καλό ήχο, ένα ακόμα πιο όμορφο ρυθμιστικό, πολύ καλή εργονομία και γενικά σας αποδεσμεύει από το κατά καιρούς σας hardware: σε όποιο PC με θύρα USB και να βρεθείτε, θα έχετε πολύ καλό ήχο, μέσα σε λίγα λεπτά. Και Dolby! Και αυτό από μόνο του είναι υπέροχο. Επίσης τα Vengeance 1500 έχουν κάποιες επιπλέον πινελιές πολυτέλειας και το επίπεδο της εργονομίας και της ποιότητα κατασκευής είναι πολύ υψηλό. Το παρεχόμενο software δουλεύει, τα pads για τα αυτιά αφαιρούνται και γενικά, δεν υπάρχει κάποια έλλειψη η κακοτεχνία που θα δράσει εις βάρος του user experience.

Οπότε δεν μιλάμε για ένα flagship στην σκιά του μικρού του αδερφού, αλλά για μία διαφορετική προσέγγιση, με εχέγκεια τα γνώριμα drives των μικρότερων Vengeance. H Corsair με τον τρόπο της, κλείνει το μάτι σε αυτούς που δεν έχουν και δεν σκοπεύουν να αγοράσουν μια καλή κάρτα ήχου. Και το κλείνει ιδιαίτερα θελκτικά.







Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος!