Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός

Η τεχνολογία είναι σαν τη μόδα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν διάφορες τάσεις, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς. Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τις κάρτες γραφικών και γενικότερα για την επεξεργασία της εικόνας. Οι κατηγορίες και οι διαγωνιζόμενοι πολλοί. Τι όμως είναι αυτό που πραγματικά έχει τάση το αγοραστικό κοινό; Έχουμε την άποψη πως το μεγαλύτερος μέρος του καταναλωτικού κοινού τείνει στο να αγοράζει πολλά-σε-ένα πράγματα. Τι εννοούμε, μια μητρική που θα της λείπουν μόνο τα βασικά (επεξεργαστής και μνήμη RAM), θα έχει δηλαδή ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγορίας αυτής είναι τα συστήματα με Llano της AMD και η πλατφόρμα H61/67 της Intel. Ικανοποιούν όμως τις ανάγκες του χρήστη σε βαθμό ίσο με αυτό με μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών; Η τεχνολογία είναι σαν τη μόδα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν διάφορες τάσεις, θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς. Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τις κάρτες γραφικών και γενικότερα για την επεξεργασία της εικόνας. Οι κατηγορίες και οι διαγωνιζόμενοι πολλοί. Τι όμως είναι αυτό που πραγματικά έχει τάση το αγοραστικό κοινό; Έχουμε την άποψη πως το μεγαλύτερος μέρος του καταναλωτικού κοινού τείνει στο να αγοράζει πολλά-σε-ένα πράγματα. Τι εννοούμε, μια μητρική που θα της λείπουν μόνο τα βασικά (επεξεργαστής και μνήμη RAM), θα έχει δηλαδή ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγορίας αυτής είναι τα συστήματα με Llano της AMD και η πλατφόρμα H61/67 της Intel. Ικανοποιούν όμως τις ανάγκες του χρήστη σε βαθμό ίσο με αυτό με μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών;

Σε προηγούμενα reviews του HwBox, είδαμε κάρτες που θα έμπαιναν σε ένα heavy duty gaming rig. Η σημερινή μας προσκεκλημένη έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Πριν μήνες η AMD λάνσαρε την σειρά HD7000 στις κάρτες γραφικών της. Σε αυτή την σειρά ανήκει και η υλοποίηση της Sapphire που ακούει στο όνομα HD7750 Silent Series. Πρόκειται για μια κάρτα που κύριος στόχος της δεν είναι να σας αφήσει με το στόμα ανοικτό λόγω των επιδόσεών της. Η Sapphire, αυτή την φορά επέλεξε να κρατήσει low profile όσον αφορά τις επιδόσεις αλλά να κερδίζει έδαφος εκεί που οι άλλες εταιρείες υστερούν, δηλαδή στον θόρυβο!

Η Sapphire θέλει με την κίνηση της αυτή αλλά και με όλες τις κάρτες που απαρτίζουν την σειρά Silent Series να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη εταιρεία στην mainstream κατηγορία καρτών γραφικών. Για τον λόγο αυτό, έχει επανδρώσει την HD 7750 με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με μνήμη μεγέθους 1GB, τύπου GDDR5.


Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά την κάρτα που θα μας απασχολήσει στο αποψινό μας review.
Στον παρακάτω πίνακα σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της Sapphire HD 7750 Silent Series.


Sapphire HD 7750 Ultimate  


Specifications
:   GPU   :
AMD Radeon 7750
:   GPU freq.   :
800MHz
:   Memory   :
1GB GDDR5 128-bit
:  Memory freq.   :
1125MHz (4.5GHz effective)
:   Cooler   :
2 x heatpipes & passive cooling
:   PSU needed   :
500watt & 1 x 6pin
: Video out   :
1 x Dual-Link DVI
1 x HDMI (with 3D)
1 x DisplayPort 1.2
:   Dimensions   :
170(L)x105(W)x43(H) mm
:   Accessories   :
DVI to VGA Adapter
HDMI cable




13 Οκτωβρίου 2009, ~900 ημέρες πριν, πρώτη εμφάνιση της Radeon HD 5750. Η ATi εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τις κωδικές ονομασίες των καρτών της και ξεκινάει να τις ονομάζει με μια δική της λογική. Ξεχνάμε τα RVΧΧΧ που μας είχε συνηθίσει και πάμε μια βόλτα από αειθαλή φυτά στα 40nm also known as Cypress, Juniper, Redwood κτλ. Στα κλαδιά των φυτών αυτών συναντάμε 720 Shader Units, 16 ROPs, 1040M Transistors, 1024MB μνήμης, 128 Bit Memory Bus Width και τέλος τον πυρήνα χρονισμένο στα 700MHz και τις μνήμες στα 1150MΗz!

7 Ιουνίου 2011, ~300 ημέρες πριν, η Radeon HD 6750 κλέβει την θέση της HD 5750 και ουσιαστικά αντί να μας δώσει κάτι καλύτερο, μας δίνει πάλι έναν "αειθαλή" πυρήνα με τους ίδιους χρονισμούς αλλά με 716m Transistors, 36 Texture Units και 720 Stream Processors.

14 Φεβρουαρίου 2012, ~30 ημέρες πριν και ενώ είναι η ημέρα των ερωτευμένων, ήρθε η ώρα για την ATi να αφήσει τα rebrands και να ασχοληθεί με την κάρτα του λαού. Επιτέλους φεύγουμε από Νεβάδα, Καλιφόρνια και τους Κανάριους Νήσους που φυτρώνουν τα αειθαλή φυτά και πάμε σε ένα τελείως καινούριο μέρος που ακούει στο όνομα Cape Verde ή ελληνιστί «Πράσινο Ακρωτήρι»! Σε αυτό το σημείο σημειώστε πώς αν και αλλάζουμε μέρη, όλα συνδέονται με κάποιον τρόπο μεταξύ τους και όλα έχουν κάποιο βαθύτερο νόημα.

Αφού εξηγήσαμε πολύ πολύ γρήγορα κάποια κομμάτια από το παρελθόν, θα μιλήσουμε τώρα για το παρόν. Έχουμε στα χέρια μας την Radeon HD 7750. "Καρφωμένος" επάνω στο reference PCB είναι ένας πυρήνας Cape Verde ο οποίος είναι κατασκευασμένος με λιθογραφική μέθοδο 28nm και βασισμένος στην καινούρια αρχιτεκτονική της AMD aka GCN - Graphics Core Next - η οποία μέχρι τώρα μας έχει δείξει αυξημένες επιδόσεις και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας! Win Win συνδυασμός δηλαδή!

Το "Πράσινο Ακρωτήρι" είναι downscale του πυρήνα Tahiti που χρησιμοποιούν οι κάρτες της σειράς Radeon HD 7900. Είναι σχεδόν οι ίδιοι πυρήνες, αλλά το πρώτο είναι φτιαγμένο σε μικρότερη κλίματα - με 1500m transistors - του δεύτερου θα λέγαμε . Και έτσι, με την χρήση της αρχιτεκτονικής GCN η AMD έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της και την αρχιτεκτονική προηγούμενης γενιάς γνωστή ως VLIW. Τι έχει και τι πρέπει να αποδείξει; Το efficiency πρέπει να δείξει καλύτερες επιδόσεις ανά mm² λαμβάνοντας υπόψιν πώς είναι στα 28nm, καλύτερες επιδόσεις ανά watt και τέλος καλύτερη απόδοση ανά Stream Processor.

Το Cape Verde περιλαμβάνει 10 Graphics CoreNext Computing Units (GCN CUs), κάθε GCN CU έχει 64 Stream Processors, οπότε συνολικά συναντάμε 64*10 = 640 Stream Processors. Η Radeon HD 7750 όμως έχει ενεργοποιημένους 8 από τους 10 GCN CUs, που δίνουν στο σύνολό τους 8*64 = 512 Stream Processors. Το "κομμένο" Cape Verde της HD 7750 διαθέτει 32 TMUs & 16 ROPs. Είναι εξοπλισμένο με 128-bit wide GDDR5 memory interface, μέσω του οποίου επικοινωνεί με το 1GB της μνήμης του. Άλλο ένα επίτευγμα της σειράς HD 7000 είναι αυτό που ονομάζει η AMD, "Zerocool Technology". Όταν η κάρτα είναι σε κατάσταση idle, η κατανάλωση πέφτει κάτω από 3W. Υποστηρίζει PCI-E Gen.3, το οποίο και αυξάνει το bandwidth μεταξύ του υπόλοιπου συστήματος και της κάρτας γραφικών, πράγμα αχρείαστο για την συγκεκριμένη κάρτα κατ' εμάς. Ενώ ακολουθώντας την λογική του Tahiti, μπορεί και αυτό να αντεπεξέλθει σε Eyefinity με 6 οθόνες!





Όπως και να έχει, μετά από τόσο καιρό, σε αυτή την κατηγορία της αγοράς και με νέα λιθογραφική μέθοδο και αρχιτεκτονική, για να χαρακτηριστεί η κάρτα αυτή ως "η κάρτα του λαού", θα πρέπει να έχει τις αντίστοιχες επιδόσεις και την κατάλληλη τιμή. Να είναι ταπεινή και προσιτή από την μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών... Αυτά ακριβώς θα δούμε αν ισχύουν στις επόμενες σελίδες.



Εφόσον, γνωρίσαμε το chip της HD 7750, πάμε να δούμε τι "περιτύλιγμα" έχει ετοιμάσει η Sapphire για το chip αυτό. Με άλλα λόγια πάμε να δούμε φωτογραφίες της κάρτας, φυσικά μέσω της ανανεωμένης gallery μας! Αρχίζοντας από το κουτί, αυτό είναι μπλε και μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα κουτιά της Sapphire σε νοοτροπία. Δηλαδή και στο μπροστά και στο πίσω μέρος υπάρχουν χαρακτηριστικά της κάρτας. Στη δε πίσω πλευρά υπάρχουν και κάποια βραβεία. Η συσκευασία της κάρτας είναι από 100% ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παρελκόμενα είναι τα εξής: DVI to VGA adapter, HDMI καλώδιο, installation manual καθώς και το συνοδευτικό CD-ROM με τους drivers. Φυσικά, το αυτοκολλητάκι της Sapphire είναι στην θέση του για ακόμα μια φορά. Σχετικά φτωχό το bundle αλλά για να ακριβολογούμε, δεν χρειάζεται και κάτι παραπάνω.





Θα παραμείνουμε για λίγο στο εξωτερική όψη του κουτιού. Εκεί, παρατηρούμε μια γυναίκα νίντζα. Η σειρά της Sapphire που περιλαμβάνεται και η κάρτα που έχουμε, δηλαδή η HD 7750, ονομάζεται Silent Series. Ο νίντζα στην προκειμένη αντιπροσωπεύει την δύναμη και την ησυχία. Ακριβώς αυτά που έχει και η HD7750, δηλαδή επιδόσεις και ησυχία. Πολύ επιτυχημένη η παρομοίωση της Sapphire. Ομολογουμένως έξυπνη!

Ας περάσουμε όμως και στην κάρτα. Εκεί, δεν διακρίνουμε ούτε ανεμιστήρες, ούτε connectors για ρεύμα. Αντιθέτως, διακρίνουμε μια πραγματικά θηριώδη ψύκτρα, κάποιοι ίσως να την χαρακτήριζαν και χοντροκομμένη. Η εν λόγω ψύκτρα διαθέτει συνολικά 4 heatpipes και μοιάζει να υπόσχεται αρκετά αποδοτική, αν και passive. Κρυφοκοιτάζοντας μέσα από τα fins της ψύκτρας διακρίνουμε τα λεπτά haetsinks που είναι τοποθετημένα πάνω στις μνήμες της Sapphire HD 7750. Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει και πιο καλά εξοπλισμένες κάρτες αλλά είναι είτε μεγαλύτερης κατηγορίας είτε είναι αρκετά πιο ακριβές από την συγκεκριμένη υλοποίηση της Sapphire.

Καθώς γυρνάμε την κάρτα γύρω γύρω για να την δούμε πέφτουμε στην μπροστινή πλευρά. Εκεί δεσπόζουν 3 θύρες συνδεσιμότητας, δηλαδή 3 έξοδοι. Μια DVI, μια HDMI και μια Mini-DisplayPort. Φυσικά, η κάρτα υποστηρίζει την τεχνολογία Eyefinity για δυνατότητα σύνδεσης της κάρτας με παραπάνω από μια οθόνες.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να παινέσουμε την Sapphire και πιο συγκεκριμένα το τμήμα του R&D της. Όπως έχουμε αναφέρει η κάρτα διαθέτει passive σύστημα ψύξης, δηλαδή δεν υπάρχουν ανεμιστήρες για να απομακρύνουν τον ζεστό αέρα. Θα ήταν έτσι λογικό τα ρολόγια της συγκεκριμένης υλοποίησης της Sapphire να είναι χαμηλότερα από αυτά της HD7750. Λάθος σκέψη! Οι μηχανικοί της Sapphire κράτησαν τα ίδια ρολόγια τόσο στον πυρήνα όσο και στις μνήμες της κάρτας και σε συνδυασμό με την passive ψύξη είναι ένα πραγματικό "τέρας" ησυχίας! Για την ιστορία και μόνο τα ρολόγια είναι 800MHz στον πυρήνα και 1125MHz στις μνήμες.

Τέλος, η γενικότερη συσκευασία και εικόνα της Sapphire HD 7750 Silent Series μας άφησε με ικανοποιητικά συναισθήματα. Συσκευασία που σέβεται το περιβάλλον, passive cooling, επιδόσεις μιας και τα ρολόγια είναι τα ίδια με αυτά των reference υλοποιήσεων μα πάνω από όλα πλήθος χαρακτηριστικών που σε συνδυασμό με την τιμή της Sapphire HD 7750 Silent Series την κάνουν να μην μπορεί να φύγει από τις προτεινόμενες επιλογές ενός mainstream build.



Φτάνει όμως με την θεωρία και τα πολλά λόγια. Πάμε να δούμε την κάρτα μας στην πράξη, εφόσον πρώτα σας αναλύσουμε τον τρόπο που την δοκιμάσαμε.

Έπειτα από ώριμη σκέψη, κατασταλάξαμε σε 3 σετ δοκιμών, τρεις διαφορετικές καταστάσεις. Πρώτη είναι αυτή στην ανάλυση 1280 x 1024 με 2x AA και High Detail Settings. Εδώ ο επεξεργαστής θα λέγαμε πως παίζει περισσότερο ρόλο. Δεύτερο σετ είναι αυτό στην ανάλυση 1680 x 1050 με 4x AA, όπου τα πράγματα είναι πιο ισορροπημένα καθώς και ο επεξεργαστής και η κάρτα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Τελευταία κατάσταση είναι αυτή στην ανάλυση 1920 x 1080 με full φίλτρα και φυσικά maxed out settings. Στην περίπτωση αυτή το μεγαλύτερο -αν όχι όλο- φορτίο το αναλαμβάνει η κάρτα γραφικών. Μέσω αυτού του τρόπου θα έχουμε μια αρκετά αντικειμενική εικόνα για την απόδοση της κάρτας σε 7 δημοφιλή παιχνίδια: DiRT 3, Far Cry 2, World In Conflict, F1 2011, S.T.A.L.K.E.R, Lost Planet 2 και ΗΑWX 2.

Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση από το review μας να λείπουν τα benchmarks της Futuremark! Έτσι, διαλέξαμε τα τρία πιο διάσημα Benchmarks κάρτας γραφικών από την σουίτα της Futuremark: 3DMark 06, 3DMark Vantage και το πιο πρόσφατο 3DMark 11. Πέραν του 3DMark 06 στα άλλα 2 δοκιμάσαμε και το Performance και το Extreme mode, δυστυχώς στο 3DMark 06 δεν υπάρχει παρόμοια επιλογή. Επιπλέον, δοκιμάσαμε να overclockάρουμε την κάρτα μας αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ο «χώρος» είναι περιορισμένος μιας και η υλοποίηση της Sapphire είναι fanless και όπως καταλαβαίνετε οι θερμοκρασίες δεν μας άφησαν δυνατότητα για πολλά.

Αναφορικά με την πλατφόρμα δοκιμών, χρησιμοποιήσαμε το τελευταίο socket της Intel, γνωστό ως X79. Ανεβάσαμε τον επεξεργαστή μας στα 4GHz για την αποφυγή bottleneck, αλλά πιστεύουμε πως είναι και μια συχνότητα που είναι εύκολα «προσβάσιμη» από τον κάθε χρήστη.


Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Rampage IV Formula
:   CPU   :
Intel Core i7 3960X @4GHz
:   RAM   :
Kingston HyperX 4x4GB 1866 9-11-9-28
1866MHz @ 9-9-9-28 1T
:   GPU   :
AMD Radeon HD 7750 1GB
:   HDD   :
Intel SSD 510 Series 120GB
:   PSU   :
Antec HCP-1200
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit SP1
:   CPU Cooler   :
Alpenföhn Matterhorn
:   Case   :
Dimastech Benchtable



Τελειώσαμε με τα διαδικαστικά! Με τα πρώτα τρία games, η αλήθεια περιμένει στην επόμενη σελίδα…




DiRT 3

Το DiRT 3 αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην επιτυχημένη σειρά Dirt της Colin McRae Rally series, ανεπτυγμένη από την Codemaster. Διαθέτει 100 άγριες διαδρομές και επικές πίστες, νέο career mode, μοντέρνα και κλασικά αμάξια, super buggies, RAID φορτηγά και περισσότερους πραγματικούς σπόνσορες και αστέρες του αθλήματος. Επιπλέον, περιλαμβάνει δυναμικά καιρικά φαινόμενα, ακραίες συνθήκες όπως χιόνι και πάγο, split-screen, party modes, open-world περιοχή και δυνατότητα για uploads στο YouTube. Μην αμελήσουμε να αναφέρουμε και το GymKhana mode όπου δάσκαλός σας θα είναι ο μετρ του sport, Ken Block.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται, στις επιλεγμένες αναλύσεις, με έναν τίτλο που συχνά βρίσκουμε και bundled στις κάρτες της AMD.


Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός






Far Cry 2

Θυμηθείτε 5 χρόνια πριν, όταν το 2004 μαζί με το Half-Life 2 και ένα χρόνο μετά την έκδοση του Doom III, ένα παιχνίδι με το παράξενο όνομα Far Cry από την άγνωστη τότε Γερμανική Crytek κατάφερε να κάνει το "μπαμ", φέρνοντας τη γραφική επανάσταση στα ανοιχτά περιβάλλοντα, κατορθώνοντας να ενθουσιάσει τους PC Gamers ανά τον κόσμο. Όλοι μας θυμόμαστε να περιπλανόμαστε στις παραλίες και στη ζούγκλα των νησιών του Far Cry με κεντρικό ήρωα τον Jack Carver, ο οποίος μας μετέφερε σε εξωτικά μέρη, γεμάτα και με μεταλλαγμένα πειράματα από έναν ανορθόδοξο επιστήμονα.

Αυτά πλέον με το Far Cry 2 αποτελούν παρελθόν. Ο νέος τίτλος της σειράς, φτιαγμένος όχι από την Crytek αλλά από την ίδια τη Ubisoft, χρησιμοποιώντας το καμάρι της που ακούει στο όνομα Dunia Engine (και όχι CryEngine όπως το πρώτο), μας μεταφέρει στις σαβάνες και τα αφιλόξενα περιβάλλοντα της Αφρικής, σε έναν πολύ πιο εξελιγμένο τίτλο από το πρώτο παιχνίδι. Όχι πλέον είναι εντελώς Free Roaming, αλλά η Dunia (η λέξη "κόσμος" στα Αραβικά) στην ουσία έδωσε στους δημιουργούς του παιχνιδιού τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα "Grand Theft Auto" στην Αφρική - χωρίς αυτή τη φορά να κυνηγάμε μεταλλαγμένους ή εξωγήινους, αλλά μπαίνοντας στο σώμα διαφορετικών κάθε φορά χαρακτήρων που ο σκοπός τους είναι ένας - να σκοτώσουν τον "Jackal", έναν μεγαλέμπορο όπλων, ο οποίος παίζει σημαντικότατο ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο μέσα στον οποίο βρίσκει ο παίχτης τον εαυτό του εμπλεκόμενο.

Μια ίσως και ρεαλιστική άποψη της σημερινής Αφρικής, με το ΑΚ-47 να είναι σύμβολο και τα ματωμένα διαμάντια το νόμισμα - αυτό είναι το Far Cry 2.


Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός






World in Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007, ο οποίος πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και το expansion με τον τίτλο Soviet Assault.


Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός






F1 2011

F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός






S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat

Όποιος δεν έχει παίξει μέχρι σήμερα έναν τίτλο από αυτούς που ανήκουν στη σειρά S.T.A.L.K.E.R., μάλλον δεν είναι αρκετά "γενναίος" ώστε να μπει για τα καλά στον εναλλακτικό κόσμο του παιχνιδιού-θρύλος πλέον, που έκανε εκατομμύρια gamers να ανατριχιάσουν και να ζήσουν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές σε PC Game. Το S.T.A.L.K.E.R. λοιπόν επέστρεψε και όπως είναι φυσικό, φέρνει μαζί του για ακόμα μια φορά τεχνολογία που σκοπεύει να γονατίσει τα PC μας. Χρησιμοποιώντας όλες τις εξελίξεις στον χώρο των φωτισμών και αρκετά DirectX 11 στοιχεία, το Call of Pripyat μας μεταφέρει στην Ουκρανία με έναν τρόπο τόσο ατμοσφαιρικό, που ενώ μας τρομάζει, καταφέρει και μας μαγνητίζει με μοναδικό και αινιγματικό τρόπο.

Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός







Lost Planet 2

Το Lost Planet 2 αποτελεί τη συνέχεια της δημοφιλούς σειράς δράσης, μετά το Lost Planet(TM): Extreme Condition με πωλήσεις άνω των 2.3 εκατομμυρίων αντίτυπων παγκοσμίως. Το νέο επεισόδιο στην σειρά προσφέρει μια εντυπωσιακή επιστροφή στο μυστηριώδη πλανήτη E.D.N III και την ευκαιρία να καθορίσετε την αβέβαιη μοίρα της ανθρωπότητας. Μια δεκαετία έχει περάσει από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού και η όψη του E.D.N. III έχει αλλάξει δραματικά. Η επιχείρηση terraforming για μορφοποίηση του πλανήτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι πάγοι έχουν αρχίσει να λιώνουν δίνοντας τη θέση τους σε κατάφυτες τροπικές ζούγκλες και αφιλόξενες ερήμους. Οδηγήστε τον χαρακτήρα σας σε 6 αλληλένδετα επεισόδια, δημιουργώντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία η οποία αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις σας. Η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται από την προοπτική του καθενός με λίγα λόγια. Πέρα από το single player mode, το Lost Planet 2 έχει ρίξει μεγάλο βάρος στα multiplayer modes. Οι μυημένοι Lostplanetάδες θα χαρούν με την επιστροφή του ειδικού γάντζου, που έκανε το gameplay του Lost Planet μια πραγματική τρισδιάστατη εμπειρία.

Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός






H.A.W.X. 2

Πέρα από το H.A.W.X. 1 έχουμε πραγματικά πολύ καιρό να δούμε τίτλους που να αφοσιώνονται στις αερομαχίες μεταξύ των μοντέρνων πολεμικών αεροσκαφών. Από τότε που η Novalogic τα "παράτησε", φαίνεται πως το είδος των διασκεδαστικών air combat flight sims χάθηκε, με μόνο το Ace Combat να μένει ως "σοβαρός" εκπρόσωπός του. Αυτοί που δεν ήθελαν να μπλέξουν με το ρεαλισμό των IL2-Sturmovik και του Jane's F16, απλά θα έπρεπε να αρκεστούν σε παλαιότερους τίτλους. Όχι πια όμως - το H.A.W.X 2 ήρθε για να μας φέρει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Με αυτόν τον τίτλο, ο Tom Clancy κατάφερε να "ξυπνήσει" από τον ύπνο ένα είδος παιχνιδιού ξεχασμένο και να το κάνει τόσο όμορφο, που όχι μόνο οι οπαδοί του, αλλά και αρκετοί νέοι Gamers μπήκαν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Το παιχνίδι είναι πραγματικά γεμάτο με δράση - ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ένα από τα 49 διαθέσιμα αεροπλάνα που έχει το H.A.W.X 2 στη συλλογή του, να πετάξει πάνω από εντυπωσιακά αναπαραστημένες πόλεις και περιβάλλοντα, καθώς και να εμπλακεί σε πανέμορφες αερομαχίες, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολές στους συμμάχους του, όπως έκανε περίπου και στους τίτλους της σειράς Ghost Recon.

Οι αερομαχίες θεωρούνταν από πολλούς ένα ξεπερασμένο είδος παιχνιδιών. Επανήλθαν με το πρώτο HAWX και έγιναν ακόμα πιο συναρπαστικές με το HAX 2


Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός







3D Mark & Unigine Heaven

3DMark06 με τα graphic tests να αποκτούν HDR Rendering, Shadow Mapping, HDR Refraction, HDR Reflection, Depth Fog, Strauss Lighting Model και πολλά ακόμα νέα (τότε) εφέ. 3DMark Vantage με DirectX 10 και PhysX στο διασημότερο mode του (Performance). 3DMark11 με DirectX 11, tesselation και ιδιαίτερα απαιτητικό multi-threading και τέλος ο πρωτεργάτης τους DirectX 11 benchmarking, Unigine Heaven με τις προχωρημένες τεχνικές occlusion και τα πολλά υποστηριζόμενα APIs. Η παραπάνω τετράδα, είναι αναμφίβολα η αφρόκρεμα της σύγχρονης 3D Bench σκηνής και χωρίς να είναι πανάκεια, σίγουρα δίνει ένα πολύ καλό στίγμα για το ποιόν κάθε νέας κάρτας γραφικών. Πάμε λοιπόν να πάρουμε μια γεύση από τις επιδόσεις που θα δούμε, με την κάρτα, out-of-the-box.


Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός






Temperatures

Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, η κάρτα αυτή δεν είναι για τους «καμένους» overclockers. Έχει έναν πιο mainstream χαρακτήρα και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό μόνο και μόνο από την ψύκτρα της κάρτας που είναι passive.

Στο σημείο, λοιπόν, αυτό θα ήταν καλό να δούμε και με νούμερα αυτό το passive σύστημα ψύξης μιας και κανείς δεν θα ήθελε να έχει στον Η/Υ μια κάρτα που θα ζεσταίνεται υπερβολικά. Για να μετρήσουμε τις θερμοκρασίες τρέξαμε το FurMark και βλέπαμε τις μεταβολές της θερμοκρασίας από το GPU-Z. Μετά την περίοδο των 10 λεπτών δεν παρατηρήσαμε κάποια αλλαγή στην μέγιστη θερμοκρασία οπότε και σταματήσαμε εκεί την δοκιμή μας. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένουμε καλές θερμοκρασίες, αλλά το παρακάτω διαγράμμα θα μας εξηγήσει καλύτερα το τι γίνεται…



Πραγματικά εντυπωσιασκές οι θερμοκρασίες αν αναλογιστούμε ότι αρκετές κάρτες στην αγορά "χτυπάνε" 80 °C και έχουν active cooling σύστημα ψύξης! Μας εξέπληξε θετικά η Sapphire σε αυτό το σημείο!

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά! Η κάρτα τερματίζει όλα τα tests χωρίς καν να ιδρώσει. Για να δούμε, αν αυτό αλλάξει στην επόμενη σελίδα...






Overclocking

Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series Review: Η σιωπή είναι χρυσός



Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η σελίδα Overclocking από review του HWBOX. Αν και η συγκεκριμένη υλοποίηση της Sapphire δεν έχει σκοπό το overclocking, ούτε απαιτεί το αγοραστικό της κοινό να είναι φανατικοί overclockers, εμείς το προσθέσαμε απλά για να σας φύγει η περιέργεια. Όπως είναι λογικό, δεν πιέσαμε την κάρτα, ούτε αυξήσαμε το ρεύμα της γιατί η ψύξη της δεν μας το επέτρεπε.

Ας πάμε όμως προς τον στόχο μας. Δεν ήταν άλλος από το να βρούμε τα maximum ρολόγια της κάρτας. Αρχικά, ανεβάζαμε με βήματα των 10MHz τον πυρήνα. Αυτός τελικά σταμάτησε να ανταποκρίνεται στα 860MHz. Στην συνέχεια, ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία για τις μνήμες της κάρτας. Τελικά, πάνω από την συχνότητα των 1200MHz άρχισαν τα artifacts, οπότε σταματήσαμε εκεί.

Αξίζει να τονίσουμε πως χρησιμοποιήσαμε τον CCC (Catalyst Control Center) για να ανεβάσουμε τα ρολόγια. Για μεγάλη μας έκπληξη ο CCC ανταποκρινόταν θαυμάσια σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το oc headroom ήταν περιορισμένο. Η κάρτα διαθέτει passive σύστημα ψύξης, που μπορεί στα stock ρολόγια να είναι αποδοτική, αλλά σε μεγαλύτερες συχνότητες ζεσταίνεται και ουσιαστικά αποτελεί τροχοπέδη για το overclocking. Έτσι εντοπίσαμε τα μέγιστα ρολόγια της κάρτας μας και αυτά ήταν 860/1200. Για να διαπιστώσουμε την απόδοση του overclocking, τρέξαμε τα benchmarks της Futuremark που τρέξαμε και πριν αλλά και το Unigine. Μπορείτε να δείτε τις διαφορές από τα stock ρολόγια στα παρακάτω διαγράμματα.

Τέλος, συμβουλή μας είναι να μην μπείτε στον «κόπο» να clockάρετε την συγκεκριμένη κάρτα, καθώς δεν ενδείκνυται λόγω απουσίας active cooling.


Overclocking Scaling σε Benchmarks












Η αλήθεια είναι πως δεν ζητωκραυγάζαμε μετά το τέλος των μετρήσεων/review. H Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series δεν είναι κάρτα βεληνεκούς 7950, που σας είχαμε παρουσιάσει πριν λίγο καιρό. Φυσικά, ούτε η Sapphire την λανσάρει με αυτό το σκεπτικό. Η HD 7750 είναι μια πιο mainstream κάρτα με διαφορετική φιλοσοφία και σκοπό από τα «τερατάκια» της AMD. Είναι μια κάρτα γραφικών που στοχεύει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας σε καθημερινές εργασίες ενός Η/Υ κάποιου mainstream χρήστη. Τι εννοούμε; Ιδανική περίπτωση για ένα HTPC! Άξια λύση για home office, multimedia και entertainment χρήσεις. Ειδικά, με το passive cooling που διαθέτει γίνεται θα λέγαμε αναγκαία για τέτοιους σκοπούς.

Για να είμαι ειλικρινής, ήθελα πως και πως να δοκιμάσω για κάρτα με passive cooling. Πίστευα πως ο ολόκληρος ο γύρω χώρος αλλά και η κάρτα θα έβραζαν κυριολεκτικά. Λοιπόν, έκανα λάθος! Οι θερμοκρασίες είναι πέρα για πέρα άψογες. Φυσικά, σε μια κάρτα δεν γίνεται να αναζητάμε το τέλειο και ακόμα περισσότερο σε μια κάρτα των 130 ευρώ. Δυστυχώς για εμάς υπάρχει μηδαμινό oc headroom στην συγκεκριμένη υλοποίηση της Sapphire. Όπως, όμως τόνισα και στο review αυτό δεν είναι καθόλου κατακριτέο, ίσα ίσα είναι λογικό.

Ακόμα ένα σημείο που θα πρέπει να σταθούμε είναι το επόμενο. H Sapphire φαίνεται μέσα από αυτή της την υλοποίηση να ενδιαφέρεται όσο ποτέ άλλοτε για το περιβάλλον. Πέρα του παθητικού συστήματος ψύξης, η συσκευασία της Sapphire HD 7750 Ultimate Silent Series είναι φτιαγμένη από 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Ακόμα ένα σημείο που συμβάλλει στην οικολογία είναι η μείωση των ρολογιών όταν η κάρτα δεν έχει φορτίο. Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι αρκετά καλό feature αλλά θα ήθελα να υπήρχε και επιλογή απενεργοποίησης που όσο και να έψαξα στον CCC, δεν βρήκα!

Μιας που το έφερε η κουβέντα... Catalyst Control Center. Μελανό σημείο στην ιστορία καρτών γραφικών της AMD. Ποιος δεν θυμάται περιπτώσεις που ο CCC «έσκαγε» χωρίς λόγο και αιτία ή τα απανωτά BSODs; Φυσικά, αυτά συνέβαιναν πριν χρόνια. Η AMD φαίνεται να έδειξε την απαραίτητη προσοχή και έτσι πλέον ο CCC είναι σταθερός σαν βράχος! Κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τι δεν μου άρεσε; Ο σχεδιασμός της ψύκτρας και από άποψη αισθητικής και από άποψη λειτουργικότητας. Αισθητικά, θα προτιμούσα κάτι πιο σεμνό, κάτι πιο μικρό, κάτι όχι τόσο επιθετικό. Φυσικά, τα γούστα όλων μας δεν ταιριάζουν γιʼ αυτό και το παραπάνω σημείο είναι εντελώς υποκειμενικό. Πάμε όμως στην όχθη της λειτουργικότητας. Εκεί μάλλον η Sapphire θυσίασε τον σχεδιασμό για χάρη των θερμοκρασιών υποθέτω. Το πάνω και πίσω μέρος της ψύκτρας της κάρτας «έβρισκε» στην ψύκτρα του επεξεργαστή. Πιθανόν, το λάθος αυτό να είναι και της μητρικής γιατί γενικά στις ASUS το πρώτο PCI είναι πολύ πιο κοντά στον επεξεργαστή σε σχέση με άλλες μητρικές. Κανένα άλλο πρόβλημα... Sapphire, job well done!

Παρακάτω ακολουθεί η βαθμολογία της κάρτας μαζί με το HWBOX Silent Award που της αξίζει δικαιωματικά!







Άλλη μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Sapphire για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!