AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!

H AVerMedia είναι μία εταιρεία που στη χώρα μας είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια στην πλειοψηφία των χρηστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με μια πλειάδα προϊόντων, κυρίως σε ότι σχετίζεται με ήχο και εικόνα μέσω Η/Υ. Ιδρύθηκε το 1990 και μόλις το 2000 έγινε δημόσια. Είναι ένας βασικός διεθνής παίκτης στο τομέα σχεδιασμού, κατασκευής και marketing ηλεκτρονικών καταναλωτικών συσκευών και προϊόντων που σχετίζονται με πολυμέσα και Internet TV. Γνώμονάς της είναι η χρήση προηγμένης τεχνολογίας (άρρηκτα συνδεδεμένη με το τρίπτυχο: προστασία του περιβάλλοντος, εργονομία και φιλικότητα προς τον χρήστη) για ανάπτυξη πρωτοποριακών και υψηλής ποιότητας προϊόντων, στοχεύοντας πάντα την παγκόσμια αγορά, σε τιμές προσιτές στον μέσο καταναλωτή. H AVerMedia είναι μία εταιρεία που στη χώρα μας είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια στην πλειοψηφία των χρηστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με μια πλειάδα προϊόντων, κυρίως σε ότι σχετίζεται με ήχο και εικόνα μέσω Η/Υ. Ιδρύθηκε το 1990 και μόλις το 2000 έγινε δημόσια. Είναι ένας βασικός διεθνής παίκτης στο τομέα σχεδιασμού, κατασκευής και marketing ηλεκτρονικών καταναλωτικών συσκευών και προϊόντων που σχετίζονται με πολυμέσα και Internet TV. Γνώμονάς της είναι η χρήση προηγμένης τεχνολογίας (άρρηκτα συνδεδεμένη με το τρίπτυχο: προστασία του περιβάλλοντος, εργονομία και φιλικότητα προς τον χρήστη) για ανάπτυξη πρωτοποριακών και υψηλής ποιότητας προϊόντων, στοχεύοντας πάντα την παγκόσμια αγορά, σε τιμές προσιτές στον μέσο καταναλωτή.

Στα πρώτα της στάδια η εταιρεία είχε αφοσιωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας ψηφιακού βίντεο. Η σειρά προϊόντων AverTV (TV Tuner βασισμένα για PC - στο παρελθόν έχουμε παρουσιάσει το CaptureHD) κέρδισε σταδιακά μία ξεχωριστή θέση στις καρδιές των κατεξοχήν PC-users, ενώ αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει επεκταθεί σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως built-in tv-tuner modules για laptop, stand-alone tv-tuners, capturing devices, media players (φορητούς και επιτραπέζιους), συσκευές Top-Box , Network tuners, Streaming Servers, κλπ.

To “αρχηγείο” της Avermedia βρίσκεται στο προάστιο Chung-Ho, στη νέα Taipei της Ταϊβάν, με γραφεία σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Κίνα, κ.α.). Έχει ένα άρτια οργανωμένο παγκόσμιας εμβέλειας δίκτυο διανομής των προϊόντων της αποτελούμενο από διανομείς, μεταπωλητές, πωλητές λιανικής, κλπ. Επιπλέον έχει συνάψει ισχυρές συμμαχίες με διακεκριμένους κεντρικούς διανομείς, όπως η Ingram Micro (ίσως ο μεγαλύτερος «διανομέας» τεχνολογίας στον πλανήτη αυτή τη στιγμή) και έχει πιστοποιήσεις ISO 9001 και 14001.

Είναι λοιπόν πασιφανές ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία εταιρεία, αλλά για μία πολλάκις καταξιωμένη «γηραιά κυρία» στον τομέα των πολυμέσων. Ίσως να αναρωτηθεί κανείς γιατί τόση φασαρία για το background της Avermedia; Η απάντηση είναι αυτή:


Avermedia Game Capture HD. Αφιερωμένο στους console enthusiasts.

AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!

AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!




Ανήκεις στην κατηγορία των σκληροπυρηνικών gamers, αλλά… της αντίπερα όχθης! Επειδή δεν έχεις το μικρόβιο των υπολογιστών και το μόνο που σε νοιάζει είναι τα παιχνίδια και μόνο αυτά, βρίσκεσαι στα πλαίσια των λεγόμενων console maniacs, και τυγχάνει να έχεις ότι παιχνιδοκονσόλα υπάρχει και δεν υπάρχει. Σου αρέσει να καλείς τα φιλαράκια στο σπίτι και να διοργανώνετε τουρνουά Tekken, ΝΒΑ, Pro, Call of duty, Gran Turismo, Halo, ή απλά να διασκεδάζετε με τα ομαδικά παιχνίδια του Nintendo Wii (boxing, τένις ή baseball του Sports Pack, ασκήσεις γυμναστικής του Wii Fit, ή κόντρες με το Mario Cart). Λατρεύεις να απολαμβάνεις τον ήχο των video games στα κόκκινα και να λιώνεις με την παρέα στο Halo, ή σε κάποιο racing game της σειράς Need for Speed στο XBox360.

Το μόνο που σου λείπει είναι ένας εύκολος τρόπος για να μπορείς να αποθανατίζεις όλες αυτές τις στιγμές διασκέδασης, γέλιου, όλα αυτά τα στιγμιότυπα, τις φάσεις που έσπασες κάποιο ρεκόρ, roll-αρες όπως ποτέ ξανά, ξετρέλανες τα πλήθη σαν γνήσιος Guitar Hero, οδήγησες σαν επαγγελματίας την Bugatti Veyron, ʼʼκαθάρισεςʼʼ περισσότερους εξωγήινους απʼ όσους έχει όλη η διαγαλαξιακή συμμαχία, ή τη γλύτωσες από μια ορδή ζόμπι, που σε είχαν πάρει στο κυνήγι...

Ναι; Όχι πια!







To Avermedia Game Capture HD είναι εδώ για να συμπληρώσει αυτό το κενό, το οποίο μέχρι τώρα μπορούσε να καλυφθεί μόνο με χρήση PC και τόσα καλώδια προγράμματα και περιφερειακά, όσα χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Robocop. Πρόκειται για μία συσκευή που υπόσχεται real-time High Definition Capturing (1080i) από παιχνιδοκονσόλες τελευταίας γενιάς.

Παρόλο δέ που η συσκευή είχε release date περί τα μέσα προς τέλη Νοεμβρίου 2011 (δηλαδή έχει στο ενεργητικό της περίπου τέσσερις μήνες ζωής μέχρι τώρα), έχει λάβει ήδη αρκετές διακρίσεις από διάφορα site του χώρου (atomic, reviews.ru, athinorama.gr, Best Design, PC &Tech, Gamers Daily News, Easycom, κ.ά.) μια που κάνει ακριβώς τη δουλειά που διαφημίζει, αβίαστα, απροβλημάτιστα και με περισσή άνεση.

Μεταξύ μας βέβαια, είναι σχεδόν το μοναδικό προϊόν της κατηγορίας του, με μόνη εξαίρεση το Game Capture της Roxio (το οποίο όμως δεν έχει τα δύο μαγικά γράμματα: HD). Η χαρά των απανταχού «κονσολάδων» λοιπόν... Υποθέτω ότι ήδη το διαδίκτυο (και κυρίως το youtube) θα είναι γεμάτο από στιγμιότυπα και βιντεάκια παιχνιδιών του PS3, Xbox360 και Wii.



Η συσκευασία που έφτασε στα χέρια μου αποτελείτο από ένα illustrated χαρτόκουτο διαστάσεων 32Χ21,4Χ8,5εκ. με όμορφα πλάνα του προϊόντος στο εμπρόσθιο μέρος, δυνατότητες και χαρακτηριστικά στο οπίσθιο μέρος, περιεχόμενα συσκευασίας στο κάτω μέρος και specifications διασύνδεσης και δυνατοτήτων αποθήκευσης στο πλαϊνό μέρος. Αποσφραγίζοντας την εξωτερική συσκευασία, καταλήγουμε με ένα δεύτερο λευκό (κατασκευής από χοντρό χαρτόνι) κουτί στα χέρια μας, το οποίο περιέχει όλα όσα χρειάζεται ο χρήστης για να ξεκινήσει. Όλα τα περιεχόμενα (To Game Capture, τα καλώδια, το τηλεκοντρόλ, οι μπαταρίες, κλπ) είναι υποδειγματικά τακτοποιημένα μέσα στη συσκευασία, σφραγισμένα και κυρίως, προστατευμένα, καθώς η φιλοσοφία της όλης συσκευασίας είναι αντίστοιχη με τη λογική των προγραμμάτων συμπίεσης, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με απλά λόγια, φανταστείτε κάτι σαν το τσαντάκι του Sport Billy, για όσους θυμούνται!





Ανοίγοντας την εσωτερική συσκευασία, συναντάμε τα εξής:
- Τη συσκευή του παρόντος review
- Καλώδιο διασύνδεσης κονσολών 3-in-1 (PS3, Xbox360, Wii)
- Καλώδιο RCA, RGB to RGB
- Καλώδιο stereo audio RCA to RCA
- Αναλυτικότατο εγχειρίδιο οδηγιών (Userʼs Manual) σε αγγλικά, κινέζικα, ρώσικα, γερμανικά, ισπανικά και καναδικά γαλλικά
- Έναν κατατοπιστικότατο και πολύ καλής ποιότητας illustrated Quick guide
- Έναν international 12V/1,5A τροφοδότη ρεύματος (power adapter) με υποδοχή πρίζας Ελλάδας
- Τηλεκοντρόλ (remote control)
- Δύο μπαταρίες Mitsibishi Super Heavy Duty (no mercury added), μη επαναφορτιζόμενες, μεγέθους ΑΑΑ και τάσεως 1,5V, για τη λειτουργία του τηλεκοντρόλ

Και επειδή, όπως λέει και η λαϊκή ρήση: «Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους.


<








Πριν περάσουμε στα αναλυτικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του Game Capture HD, ας δούμε τρεις ιδιαίτερα σημαντικές φωτογραφίες. Οι πρώτες δύο λειτουργούν ως επεξηγήσεις για την εμπρόσθια και την οπίσθια όψη του προϊόντος, ενώ η τρίτη δίνει μια εικόνα του Quick Start Guide.




Το Avermedia GameCapture HD χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας hardware compression technology (H.264 format για το βίντεο και MP3 format για τον ήχο), προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της ταυτόχρονης σύλληψης βίντεο υψηλής ποιότητας-πιστότητας, επεξεργασίας και αποθήκευσης. Με το πάτημα ενός κουμπιού και μόνο μπορεί να συλλάβει βίντεο ή και εικόνα από παιχνιδοκονσόλες τελευταίας γενιάς (PS3, Xbox360, Wii), αλλά και άλλες πηγές εικόνας-ήχου (με την κατάλληλη καλωδίωση, πάντα), ανάλυσης από 480p έως 1080i (πλην του Wii το οποίο περιορίζεται σε 576p), κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελούσε πονοκέφαλο για τους console users.

Τα αποθηκευμένα αρχεία είναι τύπου AVI, κάτι το οποίο σημαίνει αναπαραγωγή σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με οποιοδήποτε software Player, ή σε οποιονδήποτε Stand-Alone Media Player.

Εκτός από τα παραπάνω, ο χρήστης μπορεί να αποθανατίσει τις πολυτιμότερες στιγμές του παιχνιδιού του (Screenshots) κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή του Playback και στη συνέχεια να τα μοιραστεί με τους φίλους του σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (όχι απευθείας, αλλά με μεταφορά αρχείων σε Η/Υ), να τα χρησιμοποιήσει σαν wallpapers, να τα μεταφέρει σε Η/Υ για περαιτέρω επεξεργασία με αντίστοιχα προγράμματα στυλ Photoshop κ.ά.

Τα video και τα screenshots που τραβάτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, αποθηκεύονται ευθύς αμέσως σε 2.5" σκληρό δίσκο ή εξωτερικό USB δίσκο, ακόμα και USB stick, αν η χωρητικότητά του επιτρέπει κάτι τέτοιο φυσικά. Ο 2.5" δίσκος φυσικά δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία, οπότε αναλόγως τις ανάγκες σας μπορείτε να αγοράσετε κάποιον και να τον εγκαταστήσετε πάρα πολύ εύκολα. Επίσης, θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ξανά ότι το Game Capture HD είναι ένα stand alone μηχάνημα και δεν χρειάζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή για να υποστηρίξει τις δυνατότητές του. Αυτό εξάλλου είναι και το κεντρικό χαρακτηριστικό που το κάνει ξεχωριστό, ή αλλιώς το unique selling point του. Τέλος, στην συσκευασία περιλαμβάνεται και τηλεκοντρόλ για μεγαλύτερη ευκολία του χρήστη.






Ας περάσουμε τώρα στον τομέα της Διασύνδεσης.

Η διασύνδεσή του Game Capture HD με τους υπόλοιπους παίχτες της παράστασης μπορεί να χαρακτηριστεί σπαρτιάτικη, με την καλή έννοια όμως: απλή και αποτελεσματική! Ένα καλώδιο component RGB (τρία βύσματα-κόκκινο, πράσινο μπλέ, για μεταφορά της εικόνας) και stereo RCA (δικάναλο καλώδιο για τη μεταφορά του ήχου) από τη μία άκρη, και τριπλή υποδοχή για PS3, Χbox360 και Wii από την άλλη, αναλαμβάνει να περατώσει την αποστολή που υπόσχεται η συσκευή. Τόσο απλά θα αναρωτηθεί κάποιος; Κι όμως, τόσο απλά!

Ο λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο υψηλής πιστότητας καλώδιο (HDMI), είναι προκειμένου να παρακαμφθεί (override) το γνωστό σύστημα ασφαλείας του PS3 (προστασία κατά της αντιγραφής ταινιών), που κλειδώνει οτιδήποτε προσπαθήσει να περάσει από την HDMI θύρα, χωρίς διακρίσεις. Έτσι, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης με το που ξεπακετάρει, είναι να συνδέσει τις υποδοχές εισόδου της συσκευής στην υποδοχή της αντίστοιχης παιχνιδοκονσόλας (εικόνα 1), τις υποδοχές εξόδου της συσκευής στις αντίστοιχες εισόδου της τηλεόρασης (εικόνα 2) και τέλος το μέσο αποθήκευσης. Το τελευταίο μπορεί να είναι USB Flash, εξωτερικός USB δίσκος ή εσωτερικός σκληρός δίσκος για πιο μόνιμες καταστάσεις αποθήκευσης. Κατόπιν ο χρήστης πρέπει να κάνει κάποιες μικρο-ρυθμίσεις στο user interface με το που ενεργοποιήσει την συσκευή (ώρα, ημερομηνία, ποιότητα εγγραφής κ.τ.λ) και... έτοιμος!

AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!

AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!




Το διαισθητικό περιβάλλον χρήστη (user interface) καθιστά την παραμετροποίηση (μέγεθος, ποιότητα, κλπ) της σύλληψης (real-time recording και snapshots) παιχνιδάκι. Οι εγγραφές και τα screenshots μπορούν επίσης να απεικονιστούν σε thumbnail view. Ο File Manager είναι τόσο απλός και λειτουργικός, που ακόμα και η γιαγιά μου θα μπορούσε να τον χειριστεί, μια που προσφέρεται και στα ελληνικά! Γενικότερα, το όλο περιβάλλον και μενού του Game Capture θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα menu for dummies! Πιο απλό δεν γίνεται! Ακόμα και οι αρχικές ρυθμίσεις είναι τόσο απλοϊκές, που από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το setup, πιθανολογώ πως ο χρήστης δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ ξανά!

Δείτε και μόνοι σας!





Οι επιλογές γλώσσας για το μενού είναι: Αγγλικά, Κινέζικα σε δύο διαλέκτους, Τσέχικα, Γερμανικά, Ισπανικά, Ελληνικά, Ινδονησιακά Bahasa, Ιταλικά, Ουγγρικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά κανονικά και Βραζιλίας, Ρώσικα τέλος και Ρουμάνικα.
Μόνο τα Σουαχίλι λείπουν από εκεί μέσα!

Έφτασε όμως η ώρα να ξεκινήσει το παιχνίδι, να δούμε αν όντως το Game Capture HD θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του. Για τις δοκιμές του review χρησιμοποιήθηκαν οι παιχνιδοκονσόλες Playstation 3 και Nintendo Wii. Λόγω ελλείψεως Xbox360 δεν πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε αυτή την κονσόλα. Παρόλʼ αυτά συλλέχθηκαν screenshots και videos από το internet των οποίων η σύλληψη έγινε με το Avermedia Game Capture HD, ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα για το προϊόν.

Με τη λογική ότι επρόκειτο για αναλογικά σήματα εικόνας και ήχου, μετά από διάφορες δοκιμές και με τη χρήση των καταλλήλων καλωδίων και μετατροπέων (adapters) κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και για απευθείας σύλληψη εικόνας-ήχου σε ψηφιακή μορφή από άλλες πηγές [TV, PC, DVD-Βluray του PS3, αυτόνομο DVD Player, δορυφορικούς δέκτες-αποκωδικοποιητές, VHS Recorder (τα παλιά καλά και σχεδόν υπό εξαφάνιση βίντεο), κ.ά]. Εξάλλου αυτό αναφέρεται και στον quick guide του κατασκευαστή: στην πρώτη σελίδα και στα διαγράμματα σύνδεσης αναφέρεται στη συσκευή ως Game Capture HD αλλά και HD EzRecorder!

Όσον αφορά τις δυνατότητες αποθήκευσης καλύπτονται σχεδόν όλες οι περιπτώσεις σύγχρονων αποθηκευτικών μέσων και συγκεκριμένα: HDD εσωτερικός, HDD εξωτερικός σε USB και USB Flash Drive. Η εταιρεία προτείνει τη χρήση σκληρού δίσκου, με τη λογική ότι τα Flash Drives είναι πολύ πιο αργά σε σχέση με τους σκληρούς δίσκους. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε USB Flash Drive θα πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεχτικά, με κύριο γνώμονα τις υψηλές ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων σε λειτουργίες ανάγνωσης και εγγραφής.





Για τις ανάγκες του review χρησιμοποιήθηκαν αντιπρόσωποι και από τα τρία μέσα, προκειμένου να υπάρχει πλήρης αντικειμενικότητα. Στις περιπτώσεις που το αποθηκευτικό μέσο ήταν δίσκος, τα πάντα λειτούργησαν άψογα και δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως καθυστέρηση. Όταν αποπειράθηκα να κάνω capturing σε USB Flash Drive, κυρίως στο PS3 και συγκεκριμένα στο Race Driver Grid, το οποίο η αλήθεια είναι υπερβολικά απαιτητικό από άποψη frame-rating, παρατηρήθηκαν διάφορα πιξελιάσματα και κολλήματα της εικόνας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δίνεται επιλογή στη χρήση εσωτερικού SATA σκληρού δίσκου (9,5 ή 12,5 χιλιοστά). Συγκεκριμένα μέσα στην υποδοχή δίσκου υπάρχει πλαστικοποιημένος μετρητής του πάχους του δίσκου και στο κάλυμμα της υποδοχής ένας κόκκινος διακόπτης τον οποίο θα πρέπει να ρυθμίσουμε στην αντίστοιχη προς το πάχος του δίσκου επιλογή, προκειμένου να υπάρχει πλήρης σταθεροποίηση και αντικραδασμική προστασία του SATA σκληρού δίσκου.

Σχετικά με το μέγεθος των αρχείων, η αλήθεια είναι ότι έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα εγγραφής. Ενδεικτικά παραθέτω τον παρακάτω πίνακα, προκειμένου να καταλάβει ο αναγνώστης τα μεγέθη των αρχείων σύλληψης, αναλόγως της ποιότητας που θα επιλεγεί σε κάθε περίπτωση.

AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!


Θα πρέπει οπωσδήποτε να τονιστεί ότι όποιο μέσο αποθήκευσης και να επιλεγεί, η διαμόρφωση του αποθηκευτικού μέσου θα πρέπει να είναι σε NTFS, ώστε να μην υπόκειται στους γνωστούς περιορισμούς μεγέθους του FAT32 (μέγιστο μέγεθος αρχείων 4GB).

Τέλος, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία και για την ύπαρξη τηλεκοντρόλ, το οποίο με την απλότητα και σαφήνεια των λειτουργιών του, λύνει κυριολεκτικά τα χέρια του εκάστοτε χρήστη. Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί μία εικόνα με τις λειτουργίες και επεξηγήσεις του remote control του Game Capture.

AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!




AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!


Αφού συνδέσουμε τα καλώδια RGB και Audio στις αντίστοιχες εισόδους του Avermedia, κουμπώνουμε και στο PS3 την αντίστοιχη υποδοχή, προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση των δύο συσκευών. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες όπου φαίνεται η συνδεσμολογία και το καλώδιο για το PS3.





Επιλέξαμε καταγραφή βίντεο gameplay από το καταπληκτικό Gran Turismo 5 σε ανάλυση 1080i, το πασίγνωστο σε όλους μας Tekken 6 σε ανάλυση 720p, το Reflex MX Vs ATV σε 480p και το Grid σε 1080i. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως racing games, λόγω των υψηλών frame rates και των καταιγιστικών εναλλαγών τοπίων και σκηνικών προκειμένου να εξακριβωθεί η ποιότητα του capturing σε «δύσκολες» καταστάσεις. Εξάλλου, στα ζορίσματα θα φανεί κατά πόσο το Game Capture HD πραγματοποιεί αυτά που υπόσχεται και αν θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και προσδοκιών. Τα αποτελέσματα, τα οποία παρατίθενται παρακάτω, είναι άκρως ικανοποιητικά, δεδομένης της αναλογικής σύνδεσης και του στερεοφωνικού ήχου.

Η μόνη παραφωνία όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι, βρίσκεται σε πολύ γρήγορα frame rates και συγκεκριμένα στο πολύ γνωστό Race Driver Grid, του οποίου όμως η σύλληψη έγινε επίτηδες χρησιμοποιώντας ένα κοινό USB Flash Drive, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως, οι ισχυρισμοί-προτροπές της εταιρείας για χρήση HDD ως αποθηκευτικό μέσο ευσταθούν, ή όχι. Και όντως, η Avermedia είχε δίκιο...
Απολαύστε στιγμιότυπα και βιντεάκι:








AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!


Τα πράγματα πλέον είναι πολύ πιο εύκολα, καθώς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποσυνδέσουμε το καλώδιο από το PS3 και να συνδέσουμε στο Wii την υποδοχή που του αναλογεί. Στις φωτογραφίες διαφαίνεται η συνδεσμολογία και το καλώδιο που "επιστρατεύεται" στην περίπτωση του Wii.





Έχοντας στην άκρη του μυαλού μας ότι η συγκεκριμένη κονσόλα δεν «παίζει» πάνω από 576p (το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση capturing σε 720, ή 1080i), δοκιμάσαμε τα James Bond: Quantum of Solace, Smackdown Vs RAW 2009, το Mario Cart και το Surfʼs Up. Δεδομένου ότι το προϊόν πέρασε με επιτυχία το μεγάλο τεστ που ήταν η σύλληψη από το PS3, εννοείται ότι σε μια πιο απλή -από άποψη γραφικών και ήχου- παιχνιδοκονσόλα, δεν θα αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα. Για του λόγου το αληθές, απολαύστε παρακάτω στιγμιότυπα από την εν λόγω κονσόλα:








AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!


Δυστυχώς, εδώ την πάτησα… Υπολόγιζα ότι θα έβρισκα κάποιον να μου δανείσει ένα Xbox360 για μία μέρα για δοκιμές ή κάποιο κατάστημα που να διαθέτει παιχνιδοκονσόλες προς ενοικίαση, αλλά για κακή μου τύχη έπεσα έξω και στις δύο υποθέσεις μου. Έτσι, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αναγνωστικό κοινό και να σχηματιστεί μια πλήρη εικόνα-άποψη για τις δυνατότητες του εν λόγω προϊόντος, χρησιμοποιήθηκε σαν πηγή το διαδίκτυο (εκτός του αρχικής εικόνας-κολάζ και της εικόνας του βύσματος υποδοχής του Xbox360) έτσι ώστε να βρεθεί ικανός αριθμός screenshots και video. Συγκεκριμένα, προτιμήθηκαν screenshots από το Halo Reach και το ξεκαρδιστικό Dead Rising 2 και κάποια βιντεάκια με capturing των παιχνιδιών FIFA 2012 και NBA 2K12, όλα από το internet. Επιπροσθέτως, και στην περίπτωση του XBOX 360, σας δείχνουμε πιο καλώδιο πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να επιτευχθεί η διασύνδεση.















Επειδή δεν είναι στη φύση μου να δέχομαι τα πράγματα όπως μου τα σερβίρουν και πάντα το ψάχνω λίγο παραπάνω, μετά από αρκετές δοκιμές κατέληξα ότι το εν λόγω προϊόν μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί σαν μία απευθείας μηχανή ψηφιακής σύλληψης (digital capturing) με μια πλειάδα ηλεκτρονικών συσκευών όπως: ψηφιακή τηλεόραση, PC, αυτόνομο DVD ή Βluray Player, δορυφορικό δέκτη-αποκωδικοποιητή, VHS Recorder, παλιές αναλογικές κάμερες με υποδοχές εξόδων βίντεο και ήχου κ.ά, με χρήση διαφόρων μετατροπέων και καλωδίων (όπως ο εικονιζόμενος), τα οποία βέβαια δεν περιέχονται στη συσκευασία.

AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!



Ενδεικτικά λοιπόν παρατίθενται μερικές εικόνες με συνδεδεμένες διάφορες συσκευές - αυτόνομο DVD player, ASUS Eee PC και δορυφορικός δέκτης Tekview.






Προκειμένου να διαπιστωθεί η ποιότητα και λειτουργικότητα του προϊόντος και να ελεγχθεί η ορθότητα λειτουργίας του με την δεύτερη ονομασία που αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήστη του (Avermedia HD EzRecorder) δοκιμάστηκε και ως PVR. Η σύλληψη έγινε από stand-alone DVD Player, με DVD της ασιατικής ταινίας "The Ring". Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος σχολιασμός για το αποτέλεσμα...




Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί σχετικά με τις επιπλέον δοκιμές με άλλα προϊόντα, πλην των προτεινόμενων από την Avermedia, ότι όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και δοκιμές του γράφοντος, δεν αποτελούν την επίσημη «γραμμή» της εταιρείας όσον αφορά στις δυνατότητες του προϊόντος που εξετάσαμε και οποιεσδήποτε παρόμοιες ενέργειες γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε αγοραστή και όχι με προτροπή του γράφοντος.



Έχουμε πλέον φτάσει στο διά ταύτα και για να μη μακρυγορώ, παραθέτω συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Avermedia Game Capture HD.


Πίνακας Συμπερασμάτων
Θετικά
  • Menu for dummies. Απλό, εύκολο και περιεκτικό
  • Απλοϊκό user interface, τόσο κατά τη διαδικασία εγγραφής όσο και κατά την μετέπειτα χρήση
  • Ευκολία διασύνδεσης με τις συσκευές εγγραφής
  • Ευκολία διασύνδεσης με τα αποθηκευτικά μέσα
  • Εξαιρετικό bundle
  • Περιεκτικό quick guide με σαφείς οδηγίες
  • Ύπαρξη τηλεχειριστηρίου. Ιδιαίτερη μνεία χρήζει στο κουμπί record για απευθείας εγγραφές
  • Δυνατότητα επιλογής της ποιότητας καταγγραφής, η οποία φτάνει μέχρι και HD 1080i
  • Το γεγονός ότι η ίδια η συσκευή είναι και αυτόνομο player
  • Ποιότητα στα video και στην εικόνα εγγραφής. Πλούσια χρώματα, πιστότητα και άριστη λεπτομέρεια
  • Απουσία περιορισμών στην είσοδο σημάτων
  • Pass-through συσκευή για απευθείας μετάδοση σήματος
  • Μικρό μέγεθος, περνά εντελώς απαρατήρητο
Αρνητικά
  • Εμφάνιση. Σχεδιαστικά θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο, μιας και δείχνει "γερασμένο"
  • Ποιότητα καλωδίων. Φθηνά RCA καλώδια, δεδομένης και της σχετικά υψηλής τιμής
  • Σχετικά χαμηλή ποιότητα υποδοχών διασύνδεσης
  • Απουσία θύρας HDMI και δικτυακών δυνατοτήτων (πχ Ethernet ή instant YouTube upload)
  • Απουσία πολυκάναλου ψηφιακού ήχου
  • Μείωση στην ποιότητα σήματος όταν όλες οι παιχνιδοκονσόλες είναι συνδεμένες ταυτόχρονα



Σημείωση: Θεωρούμε πρέπον να κάνουμε μια σύντομη νύξη στο τελευταίο μειονέκτημα, δηλαδή την μείωση της ποιότητας σήματος όταν όλες οι κονσόλες έιναι συνδεμένες ταυτόχρονα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας υποτυπώδης διακόπτης ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά που ο χρήστης θέλει να δουλέψει με διαφορετικό game console, να συνδέει-αποσυνδέει καλώδια. Κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους πρόωρων φθορών τόσο στο προϊόν, όσο και στις κονσόλες αλλά και στα ίδια τα καλώδια.



AVerMedia Game Capture HD Review: Ας φάνε για μια φορά και οι κονσολάδες κάτι!


Η Avermedia έκανε και πάλι το «θαύμα» της. Δημιούργησε μία συσκευή που λειτουργεί ακριβώς όπως θα έπρεπε να λειτουργούν όλες οι συσκευές και πραγματοποιεί ότι ακριβώς υπόσχεται! Βέβαια, η όλη επιτυχία βασίζεται ακριβώς στην απλότητα που συναντάται παντού σε αυτό το προϊόν: από την οπτική εμφάνιση, μέχρι τις συνδέσεις και το μενού περιήγησης. Τελικά, ίσως οι παλιότεροι να έχουν δίκιο: μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα, είναι και αυτά που λειτουργούν καλύτερα.

Το θέμα απλότητα βέβαια είναι τελείως υποκειμενικό και εξαρτάται από ποιο πρίσμα θα το δει ο καθένας. Σε μία εποχή που το design πουλάει σαν τρελλό, η πολυπλοκότητα και ο μινιμαλισμός κυριαρχούν, εμφανίζεται ένα προϊόν που μάλλον προς retro θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από άποψη εμφάνισης. Σε μία εποχή που το HDMI και η διαδικτύωση μεσουρανούν, τολμά και εμφανίζεται μία συσκευή που όχι μόνο HDMI δεν έχει, όχι μόνο ίχνος ψηφιακού ήχου (με μορφή οπτικής, coaxial ή οτιδήποτε άλλο), όχι μόνο ασύρματη δικτύωση (Wifi) αλλά ούτε κάν ενσύρματη (Ethernet). Και όμως, η μέχρι τώρα πορεία του Avermedia Game Capture HD είναι στρωμένη με δάφνες. Όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει, είναι κατευχαριστημένοι. Και ο γράφων συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία!

Οι όποιες ελλείψεις σε συνδεσιμότητα και δυνατότητες πιθανολογώ ότι θα εξαλειφθούν στην επόμενη γενιά-μοντέλο του προϊόντος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, δεδομένης της τιμής του προϊόντος, θα μπορούσε να έχει δοθεί περισσότερη έμφαση σε κάποιες λεπτομέρειες (π.χ. η ποιότητα των συνοδευτικών καλωδίων, επιχρύσωση υποδοχών, εμφάνιση, μενού περιήγησης, κλπ). Όχι ότι δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, ή ότι το Game Capture δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε "επικίνδυνη αποστολή" του ανατεθεί, αλλά...καμιά φορά, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά, και ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχυ!
Όλα αυτά όμως είναι μείζονος σημασίας και επισκιάζονται από την πλήρη και απροβλημάτιστη λειτουργικότητα της συσκευής, την επεκτασιμότητα της χρήσης του ως recorder και με άλλες πηγές εκτός από τις προτεινόμενες, την ευκολία χρήσης και τέλος την χρησιμότητά του στους απανταχού console-και όχι μόνο- gamers.

Το προϊόν διατίθεται στην τιμή των 165? περίπου και συνοδεύεται από εγγύηση δύο ετών. Συστήνεται ανεπιφύλακτα! Εκτός αυτού και με βάση όλα όσα έχω προαναφέρει, πιστεύω ότι αξίζει στο Game Capture HD και το HWBOX Innovation Award!






Ευχαριστούμε θερμά την AVerMedia Global για την παραχώρηση του δείγματος!