Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset Review: Με το βλέμμα στους Gamers!
Κοιτάζοντας την ΙΤ αγορά αυτή την στιγμή, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε ένα brand που να ξεπερνάει σαφώς σε επιτυχία αυτό της Corsair. Δεν είναι μόνο τα καλά τροφοδοτικά, δεν είναι μόνο οι θρυλικές, κατά καιρούς, μνήμες RAM, ούτε τα εντυπωσιακά cases και οι γρήγοροι SSDs. Είναι ότι αυτή η εταιρία, τόσο με την μεγάλη γκάμα προϊόντων της όσο και με το πολύ καλό service της έχει, δίκαια, πείσει την αγορά για το ότι ξέρει τι κάνει. Τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο, η Corsair έδωσε το παρόν της και στα ηχεία με τα 2.1 SP2200 και SP2500 τα οποία στα review, απέσπασαν πολύ καλές βαθμολογίες προς έκπληξη των επιφυλακτικότερων χρηστών, που αφορίζουν τις εταιρίες που καταπιάνονται με τα πάντα. Μαζί σχεδόν με τα παραπάνω speaker sets, η Corsair είχε παρουσιάσει και τα headsets HS1A & HS1 τα οποία έτυχαν και αυτά καλής αντιμετώπισής, τηρουμένων των αναλογιών. Κοιτάζοντας την ΙΤ αγορά αυτή την στιγμή, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε ένα brand που να ξεπερνάει σαφώς σε επιτυχία αυτό της Corsair. Δεν είναι μόνο τα καλά τροφοδοτικά, δεν είναι μόνο οι θρυλικές, κατά καιρούς, μνήμες RAM, ούτε τα εντυπωσιακά cases και οι γρήγοροι SSDs. Είναι ότι αυτή η εταιρία, τόσο με την μεγάλη γκάμα προϊόντων της όσο και με το πολύ καλό service της έχει, δίκαια, πείσει την αγορά για το ότι ξέρει τι κάνει. Τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο, η Corsair έδωσε το παρόν της και στα ηχεία με τα 2.1 SP2200 και SP2500 τα οποία στα review, απέσπασαν πολύ καλές βαθμολογίες προς έκπληξη των επιφυλακτικότερων χρηστών, που αφορίζουν τις εταιρίες που καταπιάνονται με τα πάντα. Μαζί σχεδόν με τα παραπάνω speaker sets, η Corsair είχε παρουσιάσει και τα headsets HS1A & HS1 τα οποία έτυχαν και αυτά καλής αντιμετώπισής, τηρουμένων των αναλογιών.
Ο καιρός πέρασε, η Corsair άρχισε να με μανία να προωθεί τα gaming oriented προϊόντα της σειρά Vengeance και έτσι τα δύο της headsets μπήκαν στον χρονοντούλαπο παραδίνοντας την σκυτάλη στα νέα Vengeance Headsets. To "μεσαίο" από αυτά, με πλήρες όνομα "Vengeance 1300 Analog Gaming Headset" και SKU# CA-9011111-WW θα είναι το αντικείμενο του σημερινού review μας. Θα δούμε παρέα, πως τα πάει ένα gaming headset, σε διάφορα σενάρια χρήσης. Εκτός από το προφανές (gaming), θα κρίνουμε και τις επιδόσεις του σε κάποιες ακροάσεις μουσικής καθώς και σε ταινίες, ενώ θα δοκιμάσουμε και το μικρόφωνο του για κλήσεις skype και in game chatting. Ακόμα θα μιλήσουμε και για απλούστερα θέματα χρηστικότητας, εργονομίας και αν εν τέλει αξίζει τον κόπο να δαπανήσετε περί τα 80? σε ένα τέτοιο περιφερειακό.
Είναι μερικές φορές που το reviewing είναι πραγματικά σκέτη διασκέδαση. Μαζεύουμε τις μουσικές μας, εγκαθιστούμε τα παιχνίδια και ξεκινάμε, αλλά πριν απ' όλα αυτά ας ρίξουμε μία ματιά στο τι έχει να μας πει η Corsair για το προϊόν της, στον παρακάτω πίνακα.
Το κουτί των Vengeance 1300 είναι εντυπωσιακό με ένα μικρό παράθυρο στα δεξιά για κρυφές ματιές, στα ράφια των καταστημάτων. Στο πλάι υπάρχουν τεχνικά χαρακτηριστικά σε έξι διαφορετικές γλώσσες. Η συσκευασία δεν προσφέρει ιδιαίτερη προστασία από τις καταπονήσεις, γι' αυτό μην δεχτείτε κάποια που φαίνεται ταλαιπωρημένη. Εντός, θα βρείτε εκτός από το headset, μερικές οδηγίες για το direct RMA και ...τίποτα άλλο. Δεν παρέχεται κάποια θήκη / πουγκί για την μεταφορά ή κάποιος αντάποτρας για μεγαλύτερα jack.
Το σώμα των ακουστικών πείθει, το βάρος είναι καλό (~315g), υπάρχει ρύθμιση που θα καλύψει και τα μεγαλύτερα κεφάλια και οι λεπτομέρειες όπως η χαλάζια ραφή, τα ανάγλυφα χαρακτηριστικά εικονίδια στα jack και η σαφής σήμανση στο χειριστήριο μας προϊδεάζουν θετικά. Τα ear pads είναι αφαιρούμενα. Δοκιμάζοντας τα στο κεφάλι, τα υλικά που μας ακουμπούν (memory foam) είναι φιλικά και το μικρόφωνο, κατεβαίνει σε πολύ άνετη θέση. Επίσης, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στα αυτιά και το καλό "φώλιασμα" μας επιτρέπει να κουνάμε το κεφάλι μας, χωρίς να το σκεφτόμαστε διπλά. Ακόμα, η λεπτή γαλάζια ρήγα στα cans και το ανάγλυφο αλλά όχι χρωματιστό λογότυπο, δίνουν μία πινελιά κομψότητας, μαζί με το όμορφο "πλεκτό" καλώδιο - το οποίο έχει και πολύ καλό μήκος (3m).
Για την εγκατάσταση τα πράγματα είναι αρκετά απλά, μέχρι να εντοπίσετε τις κατάλληλες συνδέσεις στην κάρτα ήχου (συνήθως "Mic" και "Headphones"). Για τις δοκιμές μας, χρησιμοποιήσαμε μία ιδιαίτερα καλή κάρτα ήχου, την Creative Sound Blaster X-FI Xtreme Titanium Fatal1ty για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αδικηθεί το υποκείμενο του review. Απλά και μόνο για πειραματισμό, δοκιμάσαμε και την on board της Asus Crosshair IV και ναι, υπήρχαν διαφορές. Το θετικό είναι ότι αυτές οι διαφορές "ακούγονταν" αρκετά σίγουρα (blind test) οπότε μάλλον τα Vengeance δίνουν ευκρίνεια άνω του μετρίου.
Για τις δοκιμές ακούσαμε από ασυμπίεστα FLAC συμφωνικής μουσικής, μέχρι και groovατα mp3 των 320kbps, αλλά και πολλά ακόμα είδη μουσικής. Επίσης δοκιμάσαμε αρκετούς τίτλους παιχνιδιών όπως το Crysis 2 και το Battlefield 3 και είδαμε ταινίες με διάφορα audio streams (AC3, DTS κτλ). Τέλος για το μικρόφωνο, δοκιμάσαμε το skype καθώς και να ηχογραφήσουμε μερικά κομμάτια ομιλίας για να ακούσουμε με λεπτομέρεια το αποτέλεσμα.
Μία μέρα γεμάτη μουσική, ταινίες και παιχνίδια... δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει! Οπότε, για να σας μεταφέρουμε την όλη μας εμπειρία, θα μιλήσουμε για τις επιμέρους μπάντες του ήχου, που ακούσαμε κατά την διάρκεια της μέρας.
Συνολικά το δέσιμο είναι πολύ καλό και πιο ισορροπημένο απ' ότι περιμέναμε από μία κατηγορία ακουστικών που συνήθως είναι απαράδεκτα μπασάτη και φτιαγμένη για ένα κοινό, που αν ήμαστε ειλικρινείς, ενδιαφέρεται περισσότερο για την ένταση και την σχεδίαση παρά για την πιστότητα του παραγόμενου ήχου. Με μία ψύχραιμη θεώρηση οφείλουμε να ομολογήσουμε το εξής: είναι αξιοθαύμαστο ότι η Corsair δεν έπεσε στην παγίδα του να "ακούσει" το αγοραστικό κοινό και να φτιάξει ένα ανισόρροπα βαρύτονο headset. Αντ' αυτού, έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που ενώ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί "κλινικό" ή monitor, μπορεί να σταθεί ως σύστημα, σε αρκετά διαφορετικά ακούσματα.
Στα παιχνίδια το όλο experience είναι θετικότατο με τον ήχο να παραμένει αβίαστος και ξεκούραστος ακόμα και σε υψηλά levels έντασης, ενώ στις ταινίες να αρκεστείτε στο stereo και μην ψάξετε την κάρτα σας για Dolby "κόλπα" μιας και εκεί θα χάσετε αρκετά σε λεπτομέρεια. Η ηχομόνωση είναι αρκετά επαρκής επίσης. Το surround στα games είναι λιγάκι mixed bag, αναλόγως το παιχνίδι, αλλά αν σας δοθεί η ευκαιρία δοκιμάστε το στο Battlefield 3 και στο τελευταίο Call of Duty, υπάρχει περίπτωση να κοιτάτε και πίσω σας, μέχρι να το συνηθίσετε!
Τέλος το μικρόφωνο είναι "καλό". Αλλά μέχρι εκεί. Η ανάλυσή του είναι τίμια αλλά μην έχετε και μεγάλες προσδοκίες για το κάτι παραπάνω. Το καλό είναι ότι δεν περνάει εύκολα ανάσες στον συνομιλητή ενώ συγκινείται ακόμα και με χαμηλές εντάσεις. Το κακό, ότι το noise cancellation θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να χαρακτηριστεί "αποτελεσματικό".
Και αφού σας μεταφέραμε ότι μπορούσαμε από το performance των Vengeance 1300 ας δούμε μερικά points τα οποία αξίζουν αναφοράς, και κινούνται μάλλον στον τομέα της χρηστικότητας παρά της απόδοσης.
Είδαμε τα χαρακτηριστικά, ακούσαμε ποικίλο υλικό, ταλαιπωρήσαμε, χρησιμοποιήσαμε και βασανίσαμε το Vengeance 1300 σε τέτοιο βαθμό, που μάλλον μας επιτρέπει να έχουμε μία καλή και σφαιρική άποψη για το ποιόν του, οπότε και να το βαθμολογήσουμε με όση αντικειμενικότητα μπορούμε. Και λέμε "όση" γιατί όταν μιλάμε για ήχο, συχνά οι προσωπικές προτιμήσεις του ακροατή προηγούνται της αντικειμενικότητας και της στεγνά τεχνικής ανάλυσης. Έτσι, με την αποδοχή ότι το μικρόφωνο του headset της Corsair δεν θα σας δημιουργήσει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, οπότε και φεύγει από την εξίσωση, αναπόφευκτα το ερώτημα μετατρέπεται στο εξής: Είναι τα Vengeance 1300 τα καλύτερα headphones που υπάρχουν; Όχι. Σε καμία περίπτωση. Στον συγκεκριμένο χώρο, υπάρχουν brands των οποίων τα flagships θα ενεργοποιήσουν ακουστικές περιοχές του ακουστικού σας νεύρου, που δεν είχατε φανταστεί ότι διαθέτατε, αλλά θα το κάνουν, ατυχώς, ζητώντας σας πολλαπλάσια χρήματα.
Οπότε και πάλι, το ερώτημα τροποποιείται για να καταλήξει κάπως έτσι: Είναι τα Vengeance ένα καλό σύνολο για τα 80? που ζητάει. Και εδώ, ευτυχώς για την Corsair, η απάντηση είναι σαφώς καταφατική. Το Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset αποδίδει, αντέχει και βολεύει. Είναι δυνατό, καθαρό και πιο ισορροπημένο απ' όσο θα περιμένατε στο ήχο, διαθέτει στιβαρή σχεδίαση και πολύ καλά υλικά, ενώ στο κεφάλι κάθεται χωρίς να κουράζει, να πιέζει ή να βαραίνει ιδιαίτερα. Είναι ότι θα ζητούσε ένας gamer και κάτι παραπάνω, αφού τόσο η άνεση του ήχου λόγω τον 50mm drivers όσο η εργονομία και το επιπλέον ρυθμιστικό, θα σας κάνει να τα αγαπήσετε στο gaming, και τηρουμένων των αναλογιών, και στην μουσική. Το τελευταίο δε, η καλή δηλαδή απόδοση σε διαφορετικά σενάρια χρήσης είναι και το δυνατό χαρακτηριστικό της συσκευής, χάριν στο οποίο θα τολμούσαμε να πούμε ότι αξίζει τον κόπο να κάνετε την υπέρβαση, αν η τιμή του Vengeance 1300 ξεπερνάει ελαφρώς το αρχικό σας budget.
Με όλα τα παραπάνω και με την επισήμανση του όρου "Gaming" στον τίτλο του προϊόντος κατά νου, το HWBox σας αποχαιρετά, με την βαθμολογία του Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset να διαμορφώνεται ως εξής.
Ο καιρός πέρασε, η Corsair άρχισε να με μανία να προωθεί τα gaming oriented προϊόντα της σειρά Vengeance και έτσι τα δύο της headsets μπήκαν στον χρονοντούλαπο παραδίνοντας την σκυτάλη στα νέα Vengeance Headsets. To "μεσαίο" από αυτά, με πλήρες όνομα "Vengeance 1300 Analog Gaming Headset" και SKU# CA-9011111-WW θα είναι το αντικείμενο του σημερινού review μας. Θα δούμε παρέα, πως τα πάει ένα gaming headset, σε διάφορα σενάρια χρήσης. Εκτός από το προφανές (gaming), θα κρίνουμε και τις επιδόσεις του σε κάποιες ακροάσεις μουσικής καθώς και σε ταινίες, ενώ θα δοκιμάσουμε και το μικρόφωνο του για κλήσεις skype και in game chatting. Ακόμα θα μιλήσουμε και για απλούστερα θέματα χρηστικότητας, εργονομίας και αν εν τέλει αξίζει τον κόπο να δαπανήσετε περί τα 80? σε ένα τέτοιο περιφερειακό.
Είναι μερικές φορές που το reviewing είναι πραγματικά σκέτη διασκέδαση. Μαζεύουμε τις μουσικές μας, εγκαθιστούμε τα παιχνίδια και ξεκινάμε, αλλά πριν απ' όλα αυτά ας ρίξουμε μία ματιά στο τι έχει να μας πει η Corsair για το προϊόν της, στον παρακάτω πίνακα.
Headphones | Frequency Response: 20Hz to 20kHz |
Impedance: 32 Ohms @ 1kHz | |
Dynamic Range: 95dB (A-weighted) | |
Drivers: 50mm | |
Cable Length: 3m | |
Connector: 3.5mm male | |
Microphone | Type: Unidirectional noise-cancelling condenser with adjustable, rotating boom |
Impedance: 2.2k Ohms | |
Frequency Response: 100Hz to 10kHz | |
Sensitivity: -41dB (+/-3dB) | |
Warranty | Two years |
Και με τα specs πλέον γνωστά, πάμε να γνωρίσουμε τα Vengeance 1300 από κοντά.
Το κουτί των Vengeance 1300 είναι εντυπωσιακό με ένα μικρό παράθυρο στα δεξιά για κρυφές ματιές, στα ράφια των καταστημάτων. Στο πλάι υπάρχουν τεχνικά χαρακτηριστικά σε έξι διαφορετικές γλώσσες. Η συσκευασία δεν προσφέρει ιδιαίτερη προστασία από τις καταπονήσεις, γι' αυτό μην δεχτείτε κάποια που φαίνεται ταλαιπωρημένη. Εντός, θα βρείτε εκτός από το headset, μερικές οδηγίες για το direct RMA και ...τίποτα άλλο. Δεν παρέχεται κάποια θήκη / πουγκί για την μεταφορά ή κάποιος αντάποτρας για μεγαλύτερα jack.
Το σώμα των ακουστικών πείθει, το βάρος είναι καλό (~315g), υπάρχει ρύθμιση που θα καλύψει και τα μεγαλύτερα κεφάλια και οι λεπτομέρειες όπως η χαλάζια ραφή, τα ανάγλυφα χαρακτηριστικά εικονίδια στα jack και η σαφής σήμανση στο χειριστήριο μας προϊδεάζουν θετικά. Τα ear pads είναι αφαιρούμενα. Δοκιμάζοντας τα στο κεφάλι, τα υλικά που μας ακουμπούν (memory foam) είναι φιλικά και το μικρόφωνο, κατεβαίνει σε πολύ άνετη θέση. Επίσης, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στα αυτιά και το καλό "φώλιασμα" μας επιτρέπει να κουνάμε το κεφάλι μας, χωρίς να το σκεφτόμαστε διπλά. Ακόμα, η λεπτή γαλάζια ρήγα στα cans και το ανάγλυφο αλλά όχι χρωματιστό λογότυπο, δίνουν μία πινελιά κομψότητας, μαζί με το όμορφο "πλεκτό" καλώδιο - το οποίο έχει και πολύ καλό μήκος (3m).
Για την εγκατάσταση τα πράγματα είναι αρκετά απλά, μέχρι να εντοπίσετε τις κατάλληλες συνδέσεις στην κάρτα ήχου (συνήθως "Mic" και "Headphones"). Για τις δοκιμές μας, χρησιμοποιήσαμε μία ιδιαίτερα καλή κάρτα ήχου, την Creative Sound Blaster X-FI Xtreme Titanium Fatal1ty για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα αδικηθεί το υποκείμενο του review. Απλά και μόνο για πειραματισμό, δοκιμάσαμε και την on board της Asus Crosshair IV και ναι, υπήρχαν διαφορές. Το θετικό είναι ότι αυτές οι διαφορές "ακούγονταν" αρκετά σίγουρα (blind test) οπότε μάλλον τα Vengeance δίνουν ευκρίνεια άνω του μετρίου.
Για τις δοκιμές ακούσαμε από ασυμπίεστα FLAC συμφωνικής μουσικής, μέχρι και groovατα mp3 των 320kbps, αλλά και πολλά ακόμα είδη μουσικής. Επίσης δοκιμάσαμε αρκετούς τίτλους παιχνιδιών όπως το Crysis 2 και το Battlefield 3 και είδαμε ταινίες με διάφορα audio streams (AC3, DTS κτλ). Τέλος για το μικρόφωνο, δοκιμάσαμε το skype καθώς και να ηχογραφήσουμε μερικά κομμάτια ομιλίας για να ακούσουμε με λεπτομέρεια το αποτέλεσμα.
Μία μέρα γεμάτη μουσική, ταινίες και παιχνίδια... δύσκολη δουλειά, αλλά κάποιος έπρεπε να την κάνει! Οπότε, για να σας μεταφέρουμε την όλη μας εμπειρία, θα μιλήσουμε για τις επιμέρους μπάντες του ήχου, που ακούσαμε κατά την διάρκεια της μέρας.
- High End
- Mid Range
- Low End
Ξεκινώντας με τα "ψηλά" η αλήθεια είναι ότι κρατούσαμε μικρό καλάθι μίας και το 50mm driver σίγουρα δεν έχει σχεδιαστεί για φοβερά πρίμα. Παρόλα αυτά τα ακούσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Σίγουρα δεν μιλάμε για το πιο "φωτεινό" high end των ακριβότερων Audiophile ακουστικών αλλά εκτιμούμε ότι δεν είχαμε τσιρίγματα και ο ήχος ήταν αρκετά γλυκός και με εύρος, αν και όχι ιδιαίτερα ευκρινής. Όπως και να έχει, ο advanced χρήστης θα καταφέρει να ακούσει τις αδυναμίες αυτής της μπάντας μόνο στα ρινικά των φωνητικών σε κάποιο acapella ή ίσως και σε κάποιο Hi hat της μουσική που ακούει. Σίγουρα, ο μέσος gamer θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να αντιληφθεί τα παραπάνω, στην πράξη.
Το δυνατό χαρτί των Vengeance 1300. Τα 50mm drivers πραγματικά έδιναν πολύ γεμάτο και ογκώδη ήχο ακόμα και σε υψηλές εντάσεις. Δεν θα λέγαμε ότι ακούγαμε ιδιαίτερα ζεστό ήχο, αλλά ο έλεγχος ήταν καλός και το άκουσμα ήταν πολύ γεμάτο χωρίς ιδιαίτερα θολώματα σε κιθάρες, και περίεργα "σ" σε φωνητικά. Ακόμα και η ατάκα για το μπάσο, ήταν πολύ ζωντανή και τα ηχεία είχα πολύ καλή μουσικότητα και ρυθμό. Τα Mid Range ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακά και αν ο snob hign-endας τα χαρακτήριζε απλά "τίμια" ο gamer μάλλον θα έλεγε κάτι μεταξύ "OMG" και "Godlike".
Εδώ τα πράγματα είναι ανάμεικτα. Ναι, είχαμε πολύ δυνατό χαμηλό, απλά δεν εκτεινόταν μέχρι πολύ χαμηλά. Η μπότα ήταν σφιχτή και αρκετά ευκρινής απλά δεν μας έπαιρνε μαζί της σε βουτιές μέχρι τα χαμηλότερα hertz που μπορούμε να ακούσουμε. Εδώ δηλαδή ο advanced χρήστης θα πει ότι θυσιάστηκε εύρος, χάριν στη ένταση και την αποφυγή μουγκρίσματος αλλά και πάλι τα ηχεία είναι ικανά να ζουλίζουν ευχάριστα τον εγκέφαλό σας και ο gamer σίγουρα θα επιδιώκει εκρήξεις και ήχους ελικοπτέρων μόνο και μόνο για την συγκίνηση του ήχου.
Συνολικά το δέσιμο είναι πολύ καλό και πιο ισορροπημένο απ' ότι περιμέναμε από μία κατηγορία ακουστικών που συνήθως είναι απαράδεκτα μπασάτη και φτιαγμένη για ένα κοινό, που αν ήμαστε ειλικρινείς, ενδιαφέρεται περισσότερο για την ένταση και την σχεδίαση παρά για την πιστότητα του παραγόμενου ήχου. Με μία ψύχραιμη θεώρηση οφείλουμε να ομολογήσουμε το εξής: είναι αξιοθαύμαστο ότι η Corsair δεν έπεσε στην παγίδα του να "ακούσει" το αγοραστικό κοινό και να φτιάξει ένα ανισόρροπα βαρύτονο headset. Αντ' αυτού, έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που ενώ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί "κλινικό" ή monitor, μπορεί να σταθεί ως σύστημα, σε αρκετά διαφορετικά ακούσματα.
Στα παιχνίδια το όλο experience είναι θετικότατο με τον ήχο να παραμένει αβίαστος και ξεκούραστος ακόμα και σε υψηλά levels έντασης, ενώ στις ταινίες να αρκεστείτε στο stereo και μην ψάξετε την κάρτα σας για Dolby "κόλπα" μιας και εκεί θα χάσετε αρκετά σε λεπτομέρεια. Η ηχομόνωση είναι αρκετά επαρκής επίσης. Το surround στα games είναι λιγάκι mixed bag, αναλόγως το παιχνίδι, αλλά αν σας δοθεί η ευκαιρία δοκιμάστε το στο Battlefield 3 και στο τελευταίο Call of Duty, υπάρχει περίπτωση να κοιτάτε και πίσω σας, μέχρι να το συνηθίσετε!
Τέλος το μικρόφωνο είναι "καλό". Αλλά μέχρι εκεί. Η ανάλυσή του είναι τίμια αλλά μην έχετε και μεγάλες προσδοκίες για το κάτι παραπάνω. Το καλό είναι ότι δεν περνάει εύκολα ανάσες στον συνομιλητή ενώ συγκινείται ακόμα και με χαμηλές εντάσεις. Το κακό, ότι το noise cancellation θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να χαρακτηριστεί "αποτελεσματικό".
Και αφού σας μεταφέραμε ότι μπορούσαμε από το performance των Vengeance 1300 ας δούμε μερικά points τα οποία αξίζουν αναφοράς, και κινούνται μάλλον στον τομέα της χρηστικότητας παρά της απόδοσης.
- Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή. Τα πλαστικά δεν τρίζουν και έχουμε την αίσθηση ότι θα χρειαστεί να καταβάλετε σημαντική προσπάθεια για να "τραυματίσετε" τα Vengeance. Ακόμα, τα γυαλιστερά μέρη, αν και μαζεύουν δαχτυλιές, καθαρίζουν αρκετά απλά. Τα pads, αν και δεν έχουν ανταλλακτικά εντός της συσκευασίας, δείχνουν ανθεκτικά και δεν κουράζουν ή ιδρώνουν ενώ το αφρώδες υλικό (memory foam) είναι εν γένει ένα πολύ καλό υλικό για τέτοιες εφαρμογές. Προσφέρει εκτός από εργονομία και πολύ καλή απομόνωση του περιβάλλοντος θορύβου.
- Μία έλλειψη, εκτός από αυτή της απουσίας θήκης μεταφοράς, είναι το ότι το καλώδιο δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το σώμα του headset. Είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουμε δει σε ανταγωνιστικά προϊόντα και μας γλυτώνει από κακοτοπιές (ξήλωμα λόγο τραβήγματος) αλλά και προσδίδει στην χρηστικότητα. Κρίμα.
- Η ρύθμιση για το μέγεθος του κεφαλιού, καθώς και αυτή της θέσης του μικροφώνου γίνεται με διακριτές θέσεις και εκτιμάμε ότι έτσι, δεν θα χαλαρώσουν με το πέρασμα του χρόνου.
- Τέλος, κοιτώντας τα Vengeance 1300 φορεμένα σε κάποιον άλλο, διαπιστώνεις ότι ναι μεν έχουν όγκο, αλλά όχι με κακό τρόπο. Τα ακουστικά κάθονται όμορφα στο κεφάλι και δεν δείχνεις παράταιρος ή πολύ "γυαλιστερός". Μας ικανοποίησαν αρκετά, στον αισθητικό τομέα.
Είδαμε τα χαρακτηριστικά, ακούσαμε ποικίλο υλικό, ταλαιπωρήσαμε, χρησιμοποιήσαμε και βασανίσαμε το Vengeance 1300 σε τέτοιο βαθμό, που μάλλον μας επιτρέπει να έχουμε μία καλή και σφαιρική άποψη για το ποιόν του, οπότε και να το βαθμολογήσουμε με όση αντικειμενικότητα μπορούμε. Και λέμε "όση" γιατί όταν μιλάμε για ήχο, συχνά οι προσωπικές προτιμήσεις του ακροατή προηγούνται της αντικειμενικότητας και της στεγνά τεχνικής ανάλυσης. Έτσι, με την αποδοχή ότι το μικρόφωνο του headset της Corsair δεν θα σας δημιουργήσει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, οπότε και φεύγει από την εξίσωση, αναπόφευκτα το ερώτημα μετατρέπεται στο εξής: Είναι τα Vengeance 1300 τα καλύτερα headphones που υπάρχουν; Όχι. Σε καμία περίπτωση. Στον συγκεκριμένο χώρο, υπάρχουν brands των οποίων τα flagships θα ενεργοποιήσουν ακουστικές περιοχές του ακουστικού σας νεύρου, που δεν είχατε φανταστεί ότι διαθέτατε, αλλά θα το κάνουν, ατυχώς, ζητώντας σας πολλαπλάσια χρήματα.
Οπότε και πάλι, το ερώτημα τροποποιείται για να καταλήξει κάπως έτσι: Είναι τα Vengeance ένα καλό σύνολο για τα 80? που ζητάει. Και εδώ, ευτυχώς για την Corsair, η απάντηση είναι σαφώς καταφατική. Το Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset αποδίδει, αντέχει και βολεύει. Είναι δυνατό, καθαρό και πιο ισορροπημένο απ' όσο θα περιμένατε στο ήχο, διαθέτει στιβαρή σχεδίαση και πολύ καλά υλικά, ενώ στο κεφάλι κάθεται χωρίς να κουράζει, να πιέζει ή να βαραίνει ιδιαίτερα. Είναι ότι θα ζητούσε ένας gamer και κάτι παραπάνω, αφού τόσο η άνεση του ήχου λόγω τον 50mm drivers όσο η εργονομία και το επιπλέον ρυθμιστικό, θα σας κάνει να τα αγαπήσετε στο gaming, και τηρουμένων των αναλογιών, και στην μουσική. Το τελευταίο δε, η καλή δηλαδή απόδοση σε διαφορετικά σενάρια χρήσης είναι και το δυνατό χαρακτηριστικό της συσκευής, χάριν στο οποίο θα τολμούσαμε να πούμε ότι αξίζει τον κόπο να κάνετε την υπέρβαση, αν η τιμή του Vengeance 1300 ξεπερνάει ελαφρώς το αρχικό σας budget.
Με όλα τα παραπάνω και με την επισήμανση του όρου "Gaming" στον τίτλο του προϊόντος κατά νου, το HWBox σας αποχαιρετά, με την βαθμολογία του Corsair Vengeance 1300 Gaming Headset να διαμορφώνεται ως εξής.