Cooler Master Cosmos II Review: A view to the future

Πρέπει να ήταν τέλη καλοκαιριού του 2011 όπου άρχισε να φαίνεται αμυδρά πως η Cooler Master έχει κάτι καινούριο στα σκαριά. Οι εικόνες, θολές και χωρίς υπογραφή, ξεκίνησαν την περιοδεία τους σε όλο το διαδίκτυο δυο με τρεις μήνες αργότερα και η αγωνία κορυφωνόταν. Κανείς δεν ήταν σίγουρος περί τίνος επρόκειτο, πέρα από την πληροφορία ότι ένα καινούριο μέλος της οικογενείας Cosmos θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας σχετικά σύντομα. Πολλές εικασίες είχαν ακουστεί για τη μεγαλοπρέπεια, τις απόλυτες καμπύλες και τη στιβαρότητα του νέου παιδιού της CM. Ήταν όμως αληθινές; Το μυστήριο βρήκε τη λύση τρεις μέρες μετά την αλλαγή του χρόνου και ο κόσμος είδε ένα ακόμα δημιούργημα να ορθώνεται μπροστά του για να καλύψει κάθε ανάγκη και επιθυμία. Το Cooler Master Cosmos II έκτοτε φιλοδοξεί να δείξει γιατί η Cooler Master βρίσκεται τόσα χρόνια ψηλά στις καρδιές των Power Users. Πρέπει να ήταν τέλη καλοκαιριού του 2011 όπου άρχισε να φαίνεται αμυδρά πως η Cooler Master έχει κάτι καινούριο στα σκαριά. Οι εικόνες, θολές και χωρίς υπογραφή, ξεκίνησαν την περιοδεία τους σε όλο το διαδίκτυο δυο με τρεις μήνες αργότερα και η αγωνία κορυφωνόταν. Κανείς δεν ήταν σίγουρος περί τίνος επρόκειτο, πέρα από την πληροφορία ότι ένα καινούριο μέλος της οικογενείας Cosmos θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας σχετικά σύντομα. Πολλές εικασίες είχαν ακουστεί για τη μεγαλοπρέπεια, τις απόλυτες καμπύλες και τη στιβαρότητα του νέου παιδιού της CM. Ήταν όμως αληθινές; Το μυστήριο βρήκε τη λύση τρεις μέρες μετά την αλλαγή του χρόνου και ο κόσμος είδε ένα ακόμα δημιούργημα να ορθώνεται μπροστά του για να καλύψει κάθε ανάγκη και επιθυμία. Το Cooler Master Cosmos II έκτοτε φιλοδοξεί να δείξει γιατί η Cooler Master βρίσκεται τόσα χρόνια ψηλά στις καρδιές των Power Users.

Ο σκοπός που έχει ταχθεί να υπηρετήσει το συγκεκριμένο pc case δεν αφήνει αμφιβολία πως είναι εξαιρετικά δύσκολος, ιδιαίτερα όταν ο ανταγωνισμός του είναι αρκετά μεγάλος! Εταιρείες όπως, η Corsair, η SilverStone, η Fractal έχουν επενδύσει ώστε να μπουν δυναμικά στο χώρο και οι χρήστες έχουν λατρέψει τις δημιουργίες τους. Ακόμα και η ίδια η Cooler Master έχει δημιουργήσει αψεγάδιαστα διαμάντια με τις σειρές Stacker, Haf και τα υπόλοιπα παιδιά της σειράς Cosmos πράγμα που ψαλιδίζει το δρόμο για τη γρήγορη άνοδο προς τη κορυφή .

Πριν από μερικές μέρες κλέψαμε λίγο από το χρόνο σας παρουσιάζοντας το Sneak View, το οποίο σας έδωσε μια γενικότερη ιδέα με τη θα ασχολούμασταν τις προσεχείς ημέρες. Η πρώτη επαφή που είχαμε με το κουτί προδιαγράφει θετικά στοιχεία που σίγουρα θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κόσμο των modders και power users. Το θεωρητικό και πρακτικό "potential" υλοποιήσεων που πρόκειται να ανακύψουν δεν θα έχει τελειωμό. Πριν φτάσουμε όμως να αναλύσουμε τις εκπλήξεις που μας ετοίμασε η CM, ας δούμε την ιστορία της σειράς Cosmos σε στιγμιότυπα.




09/2007 - Η γέννηση του πρώτου κουτιού που στηρίζεται πάνω σε δυο μπάρες, αντί για τα κλασσικά "ποδαράκια" - έφερε μια ολόκληρη επανάσταση στον κόσμο των υπολογιστών. Οι συνδυασμοί του ασημένιου και του μαύρου κυριαρχούν, όπως ακριβώς η εναλλαγή από αλουμίνιο σε πλαστικό. Η μυστική συνταγή εναρμονίζει στυλ, αισθητική και απόλυτη ησυχία. Το RC-1000 προσφέρει έναν δυναμικό σκελετό και ευρύχωρο εσωτερικό, tool-less δυνατότητα εγκατάστασης του hardware σας και ειδικές εγκοπές για cable management. Την εικόνα ολοκληρώνουν ειδικά foam pads που βρίσκονται τοποθετημένα στις πλαϊνές θύρες του.


02/2008 - Το καλό μόλις έγινε καλύτερο! Η επιτυχία του RC-1000 έρχεται πλέον ανανεωμένη με αγωνιστικές γραμμές, μπροστινό πάνελ που ενεργοποιείται με την αφή και μια σειρά από χαρακτηριστικά που φέρνουν περίσσεια ευκολία στον χρήστη. Το κομψό περίγραμμα και η συναρπαστική του σχεδίαση, σε συνεργασία με το άψογο φινίρισμα βουρτσισμένου αλουμινίου υποδηλώνει τις νέες τάσεις της εποχής. Ο μεγάλος ανεμιστήρας διαμέτρου 200 mm στο πλαϊνό δημιουργεί το απαραίτητο ρεύμα αέρος στα υποσυστήματα, ενώ το cage των σκληρών δίσκων στην πρόσοψη φέρνει τις παλαιότερες μέρες των Stacker ξανά στο προσκήνιο. Άνεση, γοητεία και άπλετος χώρος για τους φίλους της υδρόψυξης (και όχι μόνο), είναι τα νοήματα που θέλει να μεταφέρει.


12/2008 - Η αναγέννηση του RC-1000 φαίνεται πως είναι πραγματικότητα. Μονάχα 500 κομμάτια δημιουργήθηκαν για να υποδηλώσουν τη μεγαλύτερη στροφή της εταιρείας στα νέα trends. All black exterior & interior είναι το μήνυμα της κεντρικής καμπάνιας της Cooler Master, και φαίνεται πως ήρθε παρέα με ψήκτρα Hyper Z600 και τροφοδοτικό UCP 700 ή Real Power M850.


08/2009 - Τελικά η ζήτηση για το Cosmos RC-1000 K έφερε τα σχέδια της CM άνω κάτω με αποτέλεσμα την έλευση του Pure. Το απόλυτο εργαλείο επιστρέφει προσφέροντας κομψότητα, αψεγάδιαστη λεπτομέρεια και κορυφαίο σχεδιασμό. Το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι βαμμένο μαύρο αναδεικνύοντας τη δεξιοτεχνία χειρισμού του αλουμινίου.



01/2012 - Πάνε πάνω από 2,5 χρόνια από την τελευταία αναδιαμόρφωση του πετυχημένου RC-1000 και 3 χρόνια από μια ολική ανανέωση στο θρόνο της οικογενείας Cosmos. Θα καταφέρει άραγε η CM να συνεχίσει αυτή τη πετυχημένη τάση; Θα φέρει όντως ολικές αλλαγές ή θα δημιουργήσει απλώς ένα νέο facelift; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις επόμενες σελίδες, ας τις δούμε...






Μια κρυφή ματιά ποτέ δεν είναι αρκετή για να συλλάβει κανείς σωστά κανένα από τα δημιουργήματα της Cooler Master, οπότε έχουμε την ευκαιρία τώρα να δούμε τα πράγματα σωστά και από όλα τα διαφορετικά πρίσματα. Η υπόθεση του Cosmos II δεν ήταν καθόλου εύκολη, παρόλο που όλα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον με λίγη δόση χιούμορ. Για να πούμε την "μαύρη" αλήθεια, η κούραση φάνηκε ζωγραφισμένη στο πρόσωπο μας μόλις το κουτί κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του. Η συσκευασία του ήταν τόσο μεγάλη, που στην αρχή πιστέψαμε πως η CM μας έχει στείλει κάποιο extra kit για την αξιολόγηση του. Ακόμα και το βάρος του υποδείκνυε τέτοια κίνηση, ωστόσο μόλις καταφέραμε και ανοίξαμε τη συσκευασία αντιληφθήκαμε πως οι αρχικές μας εικασίες ήταν λάθος. Το τεράστιο χάρτινο κουτί περιείχε μονάχα το Cooler Master Cosmos II και ένα τυπωμένο manual.

Αρχικά αδυνατούσαμε να συλλάβουμε το μέγεθος, αλλά και το τι πραγματικά μπορούσε να ζυγίζει πάνω από 22 KG, ωστόσο αφού εξετάσαμε όλο το περιεχόμενο, που κακά τα ψέματα ήταν άψογα προστατευμένο τόσο με μια πλαστική σακούλα, όσο και με τη χρήση φελιζόλ, καταλάβαμε πως η Cooler Master δεν αστειευόταν όταν το ονόμασε Ultra Tower. Χρειάστηκε λίγη ώρα μέχρι να βγάλουμε το "τέρας" από τη συσκευασία του, αλλά μόλις τοποθετήθηκε στο σημείο δοκιμών μείναμε αμίλητοι να το κοιτάζουμε για λίγη ώρα. Το μέγεθος, το μαύρο χρώμα του, αλλά και τα χαρακτηριστικά του ήταν τόσα πολλά που έπρεπε να τα δούμε όλα αμέσως. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πέρα από το ίδιο το κουτί είναι η φροντίδα που έδειξε η εταιρία για την σωστή συσκευασία του και ιδιαίτερα στα κινούμενα σημεία που περισσότερα θα αναδείξουμε στην επόμενη σελίδα.





Ένα από θετικά στοιχεία που είδαμε από την αρχή ήταν το manual, που ήταν και το μοναδικό επιπλέον περιεχόμενο της συσκευασίας του Cosmos II. Τυπωμένο σε ματ χαρτί με μαύρη απόχρωση, στα χρώματα του κουτιού, και πλήρη επεξήγηση κάθε σπιθαμής και λειτουργικότητας που θα δούμε και εμείς αναλυτικά. Αν θέλετε να τα μάθετε όλα από την αρχή συμβουλεύουμε να το δοκιμάσετε και δεν θα χάσετε. Παρακάτω σας ετοιμάσαμε όλα τα χαρακτηριστικά του κουτιού για να πάρετε μια πρώτη γεύση από το μέγεθος, αλλά και τους χώρους που μας έχει ετοιμάσει.

   Available Color   Midnight Black
   Material
  • Exterior: Aluminium, Mesh, Synthetics
  • Interior: Steel-alloy, Synthetics, Rubber
   Dimensions
  • 344mm (w)
  • 704mm (H)
  • 664mm (D)
   Weight   22 Kg
   Supported Motherboard Type   Micro-ATX, ATX, E-ATX, XL-ATX, SSI CEB, SSI EEB
   5.25" Drive Bay   3 with automatic locking mechanism
   3.5" Drive Bay   13 (2 from X-docking with key locks, 5 HDDs in the Middle cage, 6 HDDs in the bottom cage)
   I/O Panel   USB 3.0 x 2, USB 2.0 x 4, e-SATA x 1, Audio In and Out
   Expansion Slots   10+1
   Cooling System
  • Front: 200mm LED fan x 1, 700 RPM, 19 dBA(converted from 120/140mm x 1)
  • Top: 120mm black fan x 1, 1200 RPM, 17 dBA (200mm fan x 1 / 140mm fan x 2 / 120mm fan x 3)
  • Rear: 140mm fan x 1, 1200 RPM, 19 dBA
  • Side: 120mm fan x 2 (optional)
  • HDD:
    • Mid.HDD: 120x25mm fan x 1 (optional)
    • Bottom HDD: 120mm fan x 2, 1200 RPM, 17 dBA
   Power Supply   ATX PS2 / EPS 12V (optional)
   2.5"/3.5"- SATA HDD Drive Bay   11 (converted from 3.5" cages)
   Maximum Compatibility
  • CPU cooler height: 190mm
  • VGA card length: 385mm



Αφού είδαμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του Ultra Tower ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις λεπτομέρειες που θα συναντήσουμε στο εξωτερικό κέλυφος του. Να τονίσουμε ότι το μέγεθος του είναι ένα από πρώτα στοιχεία που τραβούν έντονα το ενδιαφέρον του καθενός. Το Midnight Black, όπως το αποκαλεί η Cooler Master, χρώμα του δένει όμορφα τις αλλαγές των υλικών και τονίζει τις καμπυλότητες που υπάρχουν. Τα υλικά που συγκλίνουν εξωτερικά αποτελούνται από αλουμίνιο (που είναι το κυρίως μέταλλο του εξωσκελετού), πλαστικό που δίνει τις άψογες καμπυλότητες, καθώς και ένα ελαφρύ κράμα που δημιουργεί το mesh στην πρόσοψη και στο πάνω μέρος.

Η περιήγηση μας θα ξεκινήσει από την πρόσοψη, που δίνει την εντύπωση πως έχει βγει από τις προσόψεις που τυχαίνει να δούμε σε ακριβά αγωνιστικά αυτοκίνητα. Από κάτω μέχρι το μέσο βλέπουμε το διχτυωτό πλέγμα, το οποίο καλύπτει τον εσωτερικό ανεμιστήρα 200 mm, καθώς και μια επιπλέον θέση για ανεμιστήρα 120 mm. Προσοχή, μην προσπαθήσετε να σηκώσετε το κουτί από μπροστά, μιας και το κάλυμμα των ανεμιστήρων είναι πλαστικό και με εφαρμογή δύναμης προς τα πάνω αφαιρείτε, δίνοντας πλήρη πρόσβαση στους ανεμιστήρες. Πιο πάνω δεσπόζει το σήμα της Cooler Master σε ένα καπάκι το οποίο στηρίζεται με τη χρήση μαγνητών. Με την εφαρμογή ελάχιστης πίεσης το καπάκι κατεβαίνει και αναδεικνύει τα 5.25" bays. Συνολικά διατίθενται πέντε για χρήση, ωστόσο οι δυο από αυτές είναι κατειλημμένες για το σύστημα hot swap δίσκων το οποίο έχει τοποθετηθεί στο Cosmos 2, τα οποία διαθέτουν μηχανισμό κλειδώματος που προστατεύει από ανεπιθύμητη αλλαγή δίσκων. Η αφαίρεση όλων γίνεται με το τράβηγμα ενός μοχλού.

Ελαφρώς πιο πάνω συναντάμε κρυμμένο το κέντρο διασύνδεσης. Ένα καπάκι από το πάνω μέρος μας εμποδίζει αρχικά να δούμε όλες τις διαθέσιμες θύρες, αλλά όπως και το καπάκι της πρόσοψης, και αυτό με ελάχιστη δύναμη ολισθαίνει προς τα πίσω. Μαζί του αποκαλύπτονται οι κάθετα προσανατολισμένες στο έδαφος θύρες USB, eSATA, συνδέσεις ήχου, αλλά και το I/O panel. Σε αυτό το σημείο η Cooler Master μας έχει έτοιμη μια έκπληξη. Το I/O panel διαθέτει συνολικά επτά κουμπιά τα οποία πέρα από τις βασικές λειτουργίες On/Off & Reset, μας βοηθούν στο να ρυθμίζουμε τις στροφές των ανεμιστήρων ανά ομάδες (Top, Front, HDD, GPU) και να ανοίγουμε ή να κλείνουμε τα LED φώτα που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Η κατασκευή είναι αρκετά προσεγμένη και επενδυμένη με νικέλιο δημιουργώντας μας μια αίσθηση πως βρισκόμαστε σε ένα από τα αεροσκάφη των Sci-Fi ταινιών.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι γνωστές σε όλους μπάρες της σειράς Cosmos. Το δέσιμο τους με το κορμό του κουτιού είναι άψογο, με αποτέλεσμα να φαντάζουν πως αποτελούν ένα κομμάτι. Προς το τέλος βρίσκουμε και άλλη μια επιφάνεια καλυμμένη με διχτυωτό μέταλλο. Αυτή τη φορά, το τελευταίο κρύβει έναν ανεμιστήρα 120 mm, και επιπλέον δυο ορατές θέσεις για τοποθέτηση ανεμιστήρων 120/140 mm. Το πάνω καπάκι μπορεί να αφαιρεθεί απλά ξεβιδώνοντας μια βίδα που βρίσκεται στο πίσω μέρος και ο χώρος που υπάρχει από κάτω επαρκεί για την τοποθέτηση ανεμιστήρων ή ακόμα και ψυγείου μεγέθους 3 x 120 mm ή 2 x 140 mm. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το καπάκι είναι φτιαγμένο από πλαστικό, ωστόσο η επιφάνεια του έχει πολύ καλό φινίρισμα με αποτέλεσμα εύκολα να ξεγελά τον χρήστη.



Το πίσω μέρος δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα φυσιολογικό Full-ATX case. Πάνω πάνω βρίσκονται τρεις οπές για το routing σωλήνων υδρόψυξης, πιο κάτω άνοιγμα για το I/O panel της μητρικής και δίπλα ένας ανεμιστήρας των 140 mm. Αμέσως ακολουθούν οι δέκα θέσεις pci που διαθέτει το κουτί, προσδιορίζοντας άμεσα το μέγεθος του. Δίπλα θα βρούμε και την επιπλέον θέσει pci, για συσκευές που δεν κουμπώνουν πάνω στην μητρική, όπως ένας δίσκος ssd. Η θέση του τροφοδοτικού βρίσκεται σταθερά στο πιο χαμηλό σημείο, ωστόσο σε σχέση με άλλο όμοια κουτιά, εδώ διατίθεται προέκταση που εξέχει 4 cm εκτός του κυρίου σώματος. Από τη μια έχετε έναν όγκο που εξέχει προς τα πίσω, αλλά από την άλλη κερδίζετε σε εσωτερικό χώρο. Φυσικά και η προέκταση δεν εξέχει περισσότερο από το σύνολο του κουτιού, οπότε αν παρατηρήσετε από το πλάι το κουτί δεν θα το αντιληφθείτε.

Ένα πράγμα το οποίο επίτηδες αφήσαμε τελευταίο είναι αυτό που επιτρέπει την απασφάλιση των πλαϊνών. Δυο μηχανισμοί βρίσκονται ομοιόμορφα τοποθετημένοι στο κέντρο της πίσω όψης και δείχνουν εξ αρχής να είναι καλύτερης ποιότητας από τους αντίστοιχους που συναντάμε στα παλαιότερα μοντέλα της σειράς Cosmos. Περνώντας κάτω από το tower, θα συναντήσουμε τις μπάρες που το ανυψώνουν αρκετά εκατοστά πάνω από το έδαφος, καθώς και το φίλτρο που φροντίζει να μην διοχετεύεται σκόνη στο εσωτερικό. Η συντήρηση του φίλτρου είναι αρκετά απλή, αρκεί να το τραβήξετε προς το πίσω μέρος του κουτιού.

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας στο εξωτερικό κέλυφος του Cosmos II, ερχόμαστε σε επαφή με τα πλαϊνά κομμάτια του, τα οποία είναι κατασκευασμένα από βουρτσισμένο αλουμίνιο. Φαίνονται μεγάλα, στιβαρά και κρύβουν σθεναρά τις όποιες ματιές προσπαθούμε να ρίξουμε προς το εσωτερικό. Από το μέσο και προς τα κάτω διαθέτουν εγκοπές επενδυμένες με φίλτρα για την εισαγωγή φρέσκου αέρα στο εσωτερικό. Η σύνθεση αυτή κάνει τις γραμμές του κουτιού ακόμα πιο αγωνιστικές και σίγουρα επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις που θα δούμε στο εσωτερικό. Να τονίσουμε πως οι πόρτες μόλις απασφαλίσουν ανοίγουν όπως οι πόρτες ενός κανονικού αυτοκινήτου (αριστερά & δεξιά) δίνοντας φτερά στο pc case. Ας πατήσουμε τον μηχανισμό και ας ανοίξουν τα φτερά του αγγέλου...






Τα φτερά άνοιξαν και η αυλαία είναι έτοιμη να πέσει αποκαλύπτοντας όλο το πλούσιο εσωτερικό χώρο του Cosmos II. Με το πρώτο φως που μπαίνει στο εσωτερικό του διακρίνουμε άμεσα πως και αυτό είναι βαμμένο όλο με μαύρο χρώμα. Τα υλικά του πάλι εναλλάσσονται από μεταλλικά σε πλαστικά, ωστόσο εδώ η Cooler Master κάνει χρήση απλού λεπτού μετάλλου χωρίς να αλλάξει η ποιότητα της αφής, παρόλο που αυτό κάνει το κουτί ελαφρώς πιο βαρύ, απ' ότι θα ήταν αν είχε χρησιμοποιήσει αλουμίνιο. Τα πλαϊνά του κουτιού μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν απλά ανασηκώνοντας τα προς τα πάνω, δημιουργώντας συνθήκες εργαστηρίου και επιτρέποντας την εύκολη μεταχείριση του εσωτερικού.

Ο συνολικός χώρος διασπάται σε δυο υπο-επίπεδα, χωρίζοντας έτσι και τις λειτουργίες στο εσωτερικό. Ας αφήσουμε την πεπατημένη και ας ξεκινήσουμε από το κάτω χώρο αυτή τη φορά. Οι διαστάσεις του ανέρχονται σε 570 (L) x 220 (W) x 148 (H) mm που από τώρα μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούν πυρηνικές αντιδράσεις στα εγκεφαλικά κύτταρα των modders. Με λίγα λόγια άπλετος χώρος, που η CM έχει προβλέψει αποκλειστικά για τη χρήση του τροφοδοτικού, καθώς και για την υποστήριξη μέχρι και έξι δίσκων 2.5"/3.5". Συγκεκριμένα το τροφοδοτικό εισέρχεται από πίσω και κάθεται πάνω σε ένα σκαλοπάτι, κούφιο στο κέντρο και με φίλτρο από κάτω (όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη σελίδα), ύψους 26 mm. Από εκεί και πέρα υπάρχει ακόμα διαθέσιμος χώρος περίπου 63 mm μέχρι να φτάσει στα cages των σκληρών δίσκων.

Τα cages διαθέτουν δυο πλαϊνούς ανεμιστήρες των 120 mm ενσωματωμένους σε ένα tray που ανοίγει. Η τοποθέτηση των δίσκων είναι απλή υπόθεση, ειδικά για τα μοντέλα 3.5" τα οποία απλά τοποθετούνται στο ειδικό tray, ενώ οι δίσκοι των 2.5" θα χρειαστούν να βιδωθούν. Το tray ασφαλίζει με δυο κινήσεις, αρκεί να το σύρουμε προς τα μέσα με ανοιχτό το λαμάκι και στη συνέχεια να το ασφαλίσουμε. Η ροή αέρα διευκολύνεται χάρις στις εγκοπές που υπάρχουν στα πλαϊνά του κουτιού, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται πρόβλημα αύξησης θερμοκρασίας, άρα και προβλημάτων στα δεδομένα σας, ακόμα και με τη χρήση όλων των διαθέσιμων trays. Επιπλέον, υπάρχει χώρος για την προσθήκη ανεμιστήρα 120 mm στην πρόσοψη του κουτιού δημιουργώντας μια ακόμα εισροή αέρα στο εσωτερικό. Για όσους θέλουν να πειραματιστούν με κάτι παραπάνω, τα cages μπορούν να αποσυναρμολογηθούν με την αφαίρεση μόλις δυο thumbscrews, ενώ για πλήρη ελευθερία, μπορεί να αφαιρεθεί και το σκαλοπάτι πάνω στο οποίο τοποθετούνται ξεβιδώνοντας απλά έξι βίδες από τον πάτο του κουτιού.

Μεταφερόμενοι στο πάνω κατάστρωμα τα πράγματα είναι ακόμα πιο άνετα. Ο χώρος που διατίθεται για τα κεντρικά κομμάτια του υπολογιστή μας είναι πραγματικά άπλετος. Ξεκινώντας από την πρόσοψη βρίσκουμε ακόμα ένα cage για HDDs, ανεβάζοντας τη συνολική χωρητικότητα στους 11 δίσκους 2.5"/3.5". Ο μηχανισμός φόρτωσης και ασφάλισης είναι ακριβώς ο ίδιος που μπορούμε να συναντήσουμε σε μοντέλα όπως το CM 690 II, ενώ για την υγιή λειτουργία των περιφερειακών υπάρχει ανεμιστήρας 200 mm στην πρόσοψη, ο οποίος διαθέτει και μπλε LED. Φυσικά για όσους επιθυμούν να μην χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο αποθηκευτικό χώρο, αλλά έχουν άλλες βλέψεις, το cage μπορεί να αποσυναρμολογηθεί αφαιρώντας απλά τέσσερα thumbscrews.

Πιο πάνω βρίσκεται το κομμάτι των 5.25" bays, όπου αρχικά τρεις είναι διαθέσιμες προς τον χρήστη από το τις συνολικά πέντε θέσεις. Οι συσκευές μπορούν να κουμπώσουν χωρίς τη χρήση εργαλείων με ασφάλεια χάρις στο σύστημα συγκράτησης το οποίο λειτουργεί με ένα πάτημα του μεγάλου κομβίου στο πλάι. Στις υπόλοιπες δυο θέσεις διατίθεται μηχανισμός hot swap δίσκων, ο οποίος ασφαλίζει από τη μεριά της πρόσοψης με κλειδί. Η εισαγωγή/εξαγωγή των δίσκων είναι παιχνιδάκι, μιας και το μόνο που απαιτείται είναι να ξεκλειδώσουμε το αντίστοιχο tray στην πρόσοψη και να ανοίξουμε το πορτάκι. Ο μηχανισμός αυτόματα εξάγει των δίσκο, καθώς ανοίγουμε το πορτάκι. Να τονίσουμε πως δεν υπάρχει κάποιος αυτόματος τρόπος eject των δίσκων, απλά ολόκληρη η λειτουργία του βασίζεται σε ένα σύνολο μοχλών. Στο πίσω μέρος της συσκευής βλέπουμε συνολικά τέσσερα καλώδια, τα δυο εκ των οποίων είναι μαύρα καλώδια SATA για τη μεταφορά δεδομένων και δυο καλώδια τροφοδοσίας molex.



Περνώντας στο κυρίως κομμάτι του κουτιού να πούμε πως μετά βεβαιότητας χωράει να κρατήσει σύστημα βασισμένο σε XL-ATX μητρικές, προσφέροντας παράλληλα όλες τις ανέσεις του cable management χάρις στις πολλές εγκοπές. Οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν rubber protection για ακόμα καλύτερη απόκρυψη των καλωδίων που θα διοχετεύσουμε από πίσω. Επιπρόσθετα, διατίθεται legend map για την οργάνωση και διαστρωμάτωση των οπών που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τον τύπο της μητρικής σας.

Τρία είναι τα σημεία που αξίζουν την προσοχή μας προτού ξεκινήσουμε να στήνουμε το σύστημα μας. Πρώτον η μεγάλη οπή που υπάρχει ακριβώς στο ύψος του/των επεξεργαστή/επεξεργαστών για την εύκολη τοποθέτηση της ψήκτρας με την μητρική κουμπωμένη στο σώμα του Cosmos II. Το δεύτερο είναι ο τρόπος με τον οποίον έχει υλοποιηθεί το διαχωριστικό των επιπέδων, το οποίο δημιουργεί καλύπτρα στο κάτω μέρος δίνοντας τη δυνατότητα για τοποθέτησης κρυφού φωτισμού μέγιστου ύψους 10 mm και τρίτον, οι εγκοπές που υπάρχουν στο σώμα του διαχωριστικού τοιχίου δίνοντας επιπλέον τρόπους για την διαχείριση των καλωδίων.

Προς το μέρος της πίσω όψης, τα πράγματα είναι όπως έχουν περιγραφεί προηγουμένως. Αρχικά βρίσκουμε τρεις οπές για την διαχείριση της διαδρομής των σωλήνων της υδρόψυξης, από κάτω ένα ανεμιστήρα για την εξαγωγή αέρα διαμέτρου 140 mm, με δυνατότητα τοποθέτησης ενός 120 mm. Στο πλάι χώρος για το I/O panel της μητρικής και προς τα κάτω οι δέκα θέσεις pci, τα οποία κουμπώνουν με τη χρήση thumbscrews.

Αλλάζοντας πλευρό θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το backstage, που κάθε άλλο πάρα μικρό μπορεί να είναι. Οι χώροι είναι αρκετοί, ώστε να χωρέσουν όλα τα διαθέσιμα καλώδια του τροφοδοτικού σας ακόμα και χωρίς οργάνωση, ενώ το πλαϊνό θα συνεχίσει να κλείνει με περίσσεια ευκολία. Επιπλέον, στο πίσω μέρος θα βρούμε και μια στοίβα από καλώδια τα οποία διασυνδέουν όλες τις λειτουργίες του κουτιού. Πιο αναλυτικά θα βρούμε δέκα απολήξεις 3 pin για τη σύνδεση ανεμιστήρων, ένα molex για την τροφοδοσία τους, όπως και του control panel, εννιά απολήξεις 2 pin για τη σύνδεση ανεμιστήρων με ξεχωριστή τροφοδοσία LED, καθώς και τα κλασσικά καλώδια USB 2.0, eSata, audio και το bracket για τα USB 3.0 . Οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι ανεμιστήρες είναι GPU, Top, HDD και Front.

Τέλος να αναφέρουμε πως στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται και κάποια καλούδια για τη χρήση με τον εξοπλισμό του κουτιού. Μέσα στο πακέτο θα βρούμε βίδες όλων των ειδών, τέσσερα κλειδιά για το σύστημα hot swap, tie wraps, δεματικά, μια προέκταση για την 8πινη τροφοδοσία του επεξεργαστή, καθώς και δυο ράγες για την τοποθέτηση ανεμιστήρων στα πλαϊνά του κουτιού ή την στήριξη της υδρόψυξης στο χώρο των σκληρών δίσκων του κάτω διαμερίσματος.



Cooler Master Cosmos II Review: A view to the future


Για να μπορέσει κανείς να αξιολογήσει σωστά το νέο δημιούργημα της Cooler Master θα χρειαστεί να σκαλίσει το παρελθόν της εταιρείας και τις επιρροές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει το καινούριο της διαμάντι, Cosmos II. Ολόκληρη η στρατηγική και η φιλοσοφία κρύβεται πίσω από μεγάλες δημιουργίες, όπως το Stacker STC-T01, το Cosmos RC-1000, το HAF-X. Οι αρχιτεκτονικές δυνατότητες που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα μοντέλα δίνουν μια αίσθηση της τάσης που έχει η εταιρία για μεγάλους χώρους στο εσωτερικό, εξωτερικό που επιβάλλεται με την παρουσία του και φυσικά μια δόση από εξωγενή ερεθίσματα, όπως military style, γραμμές που θυμίζουν διαστημόπλοια και ιδιόμορφες καμπύλες. Βέβαια, κάθε "μήλο δεν πέφτει μακριά από τη μηλιά", άρα το Cosmos S θα είναι το ερέθισμα μας για μια πλήρη αναζήτηση. Ας τα δούμε με τη σειρά...

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Cosmos S, κομμάτι από το πρώτο απόγονο το RC-1000, είναι οι μπάρες του. Για πολλούς αποτέλεσαν πόλο έλξης, ενώ για άλλους ακόμα και μίσους, για μας αποτελούν κομμάτι της ιστορίας την οποία διαδέχεται με τη σειρά του και το Cosmos II. Ωστόσο, η τωρινή έκδοση είναι βελτιωμένη, πιο στιβαρή και πιο καμπυλωτή. Δένουν άμεσα με το σώμα του κουτιού και δημιουργούν ένα ισχυρό σύμμαχο που είτε θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε το κουτί, είτε να το αφήσετε να στηριχθεί ατάραχο. Από τη πλευρά μας συμπαθήσαμε αρκετά το κουτί όταν στηριζόταν στις ίδιες του τις δυνάμεις, μιας και τα 22 KG μετάλλου και πλαστικού δύσκολα μεταφέρονται, πόσο μάλλον όταν προστεθεί και το hardware.

Δεύτερο σημείο αναφοράς είναι το μέγεθος. Με την έλευση του Cosmos S όλο το διαδίκτυο είχε γεμίσει με περιγραφές για το πόσο μεγάλο και ευρύχωρο είναι το συγκεκριμένο pc case. Μαντέψτε; Το Cosmos II είναι ακόμα μεγαλύτερο, ψηλότερο, φαρδύτερο και παραλίγο να χωρέσει και μας στο εσωτερικό του. Άδικα δεν το έχουν αποκαλέσει "ψυγείο" τα sites του εξωτερικού, αν και αυτό έχει διπλή σημασία που θα ανακαλύψουμε αργότερα. Βέβαια με την αύξηση του μεγέθους είδαμε αντίστοιχη αύξηση του βάρους, που πλέον μετρά αντίστροφα στην βαθμολογία, όχι πως θα το σέρνετε συνέχεια πέρα δώθε.

Ένα από τα δικαιολογημένα χαρακτηριστικά της σειράς αυτής ήταν το I/O panel να βρίσκεται στο πάνω μέρος του κουτιού. Αυτό εξυπηρετούσε την άμεση πρόσβαση σε αυτό χωρίς να χρειαστεί να σκύψουμε, αλλά δημιουργούσε ένα μεγάλο μειονέκτημα όταν το κουτί βρισκόταν κάτω από γραφείο. Οι θύρες διασύνδεσης (USB, firewire, eSata) δύσκολα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με αποτέλεσμα να απαιτείται το chassis να προεξέχει. Η λύση δόθηκε και πλέον το control panel, αν και βρίσκεται στο πάνω μέρος είναι χωρισμένο στις θύρες διασύνδεσης, οι οποίες είναι κάθετες με την οροφή του, ενώ τα διάφορα κουμπιά βρίσκονται από πάνω. Ένα ακόμα στοιχείο που παρέμεινε, είναι το slide cover. Όσοι δεν το χρησιμοποιήσατε ιδιαίτερα στο Cosmos S δεν θα το χρειαστείτε ούτε εδώ, αλλά προσδίδει άλλο εφέ στο κουτί. Επιπλέον, απουσιάζει και το On/Off/Reset button αφής και έχει αντικατασταθεί με παραδοσιακό κουμπί, παράλληλα αναπτύσσοντας μια ολόκληρη μηχανή για την εσωτερική λειτουργία των ανεμιστήρων και του φωτισμού.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας, και ένας από αυτούς που δηλώνει πως το κουτί δεν είναι απλά ένα μεγαλύτερο Cosmos S είναι η φιλοσοφία της οργάνωσης του χώρου στο εσωτερικό του. Τα πράγματα πλέον έχουν γίνει σαφή, κάθε τομέας είναι ξεκάθαρα δομημένος και λειτουργικός για συγκεκριμένες εφαρμογές, ωστόσο παραμένει η ευκολία του να αφαιρεθούν όσα δεν χρειάζονται παραδίδοντας τον αντίστοιχο χώρο στη βούληση του χρήστη. Το τι θα τοποθετήσετε στο εσωτερικό του Cooler Master Cosmos II είναι δική σας υπόθεση, και αυτό θέλει να προωθήσει η εταιρεία στο μήνυμα της προς όλους εμάς! Παρακάτω θα βρείτε φωτογραφίες σύγκρισης των δυο αυτών κουτιών για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και να μάθουν οι μικρότεροι...




Τα τουβλάκια πλέον μπήκαν στη θέση τους και ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε και τα εξαρτήματα που θα αποσπούσαν την προσοχή μέσα σε αυτό το κουτί. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε τα "ταπεινά" περιφερειακά που βρήκαμε διαθέσιμα και παρακαλούσαμε να είχαμε γεμίσει κάτι παραπάνω από το 50% των χώρων του. Βέβαια, όπως καταλαβαίνεται το Cosmos II είναι πραγματικά μεγάλο και ένα καλό setup, όσο πλήρες και να προσπαθήσετε να είναι, θα φαίνεται λίγο... Δείτε τι θέλαμε να χωρέσουμε στο εσωτερικό του.

   CPU   Intel Core i7 2600K @ 4.00 GHz
   Motherboard   Gigabyte P67A-UD5
   Ram   2 x 2 GB Corsair CMG4GX3M@A @1600 CL7
   VGA   2 x Asus 580GTX DCUII
   CPU Cooler   Cooler Master V6 GT
   PSU   Thermaltake ToughPower Grand 1050M
   3.5" Devices
  • 5 x Seagate 7200.12 500 GB
  • OCZ Vertex 2 60 GB
   5.25" Device   1 x DVD drive


Μετά από λιγότερο από μισή ώρα όλη η παραπάνω λίστα βρισκόταν εντός των πυλών του "τέρατος" και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Η ευκολία της τοποθέτησης των περιφερειακών γίνεται άμεσα αισθητή, μιας και το μέγεθος του διευκολύνει πολύ τη διαδικασία. Τα καλώδια μπορούν να συγκεντρωθούν στο πίσω από τη μητρική και μόνο τα απαραίτητα είναι εμφανή στο εσωτερικό. Η τροφοδοσία των καρτών γραφικών έχει περάσει μέσα από τις οπές στο midplate, με αποτέλεσμα οργανωμένο εσωτερικό. Είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το On και να ακούσουμε ή μάλλον να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τους θορύβους που θα φέρει. Για την ώρα δείτε πως βγήκε το σύστημα μας μετά τις εγχειρήσεις που του πραγματοποιήσαμε.



Πριν γυρίσουμε σελίδα να ευχαριστούμε τους junior-21- και hipro5 για τη διάθεση των περιφερειακών με τα οποία γεμίσαμε τους χώρους του Cooler Master Cosmos II.


Ένα από τα βασικά συστατικά που δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε στο Cooler Master Cosmos 2 είναι φυσικά οι διαθέσιμοι χώροι για τοποθέτηση ψύξης κάθε είδους. Το κουτί έρχεται εξοπλισμό με σύνολο πέντε ανεμιστήρες, ωστόσο από το μέγεθος του εύκολα καταλαβαίνουμε πως με χαρά θα φιλοξενούσε και άλλες μορφές ψύξης με πιο άμεση την υδρόψυξη. Ας δούμε αναλυτικά τι θα θέλαμε και τι μπορούμε να τοποθετήσουμε εντός του "τέρατος".

Ξεκινώντας από την πρόσοψη τα πράγματα εδώ δείχνουν αρκετά περιορισμένα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο. Στο πάνω διαμέρισμα μπορούμε να βρούμε έναν ανεμιστήρα 200 mm και ακόμα και αν ξηλώσουμε το cage των σκληρών δίσκων δεν θα καταφέρουμε να τοποθετήσουμε κάτι επιπλέον. Το ίδιο δύσκολα είναι και τα πράγματα και στο κάτω κομμάτι της πρόσοψης, όπου μονάχα ένας ανεμιστήρας 120 mm είναι ευπρόσδεκτος.

Τα πράγματα αλλάζουν σαφώς όταν κοιτάξει κανείς την οροφή του κουτιού. Προεγκατεστημένος υπάρχει ένας ανεμιστήρας 120 mm, ωστόσο υπάρχουν εγκοπές για επιπλέον δυο ίδιους ή αν σας αρέσει για δυο 140 mm ή ακόμα και έναν 200 mm. Τι άλλο μπορούμε να τοποθετήσουμε σε τόσο χώρο; Φυσικά και ένα ψυγείο αντίστοιχων διαστάσεων, το οποίο δεν θα εξέχει μιας και οι ανεμιστήρες μπορούν να βιδωθούν από την πάνω πλευρά κερδίζοντας έτσι τα 25 mm τους. Βέβαια, με πιο προσεκτική ματιά μπορούμε να καταλήξουμε πως ένα ψυγείο 480 mm θα μπορούσε άνετα να τοποθετηθεί, με ελάχιστες τροποποιήσεις... αλλά αυτές θα τις αφήσουμε για τους επίδοξους του αθλήματος.

Ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο κάτω cage δίσκων σίγουρα μπορούμε να βρούμε έναν κρυμμένο θησαυρό. Μετά την αφαίρεση όλων όσων δεν χρειαζόμαστε απομένει ένας άπλετος ελεύθερος χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψύξη με τη χρήση υγρού. Η ίδια η Cooler Master μας προσφέρει δυο μπάρες για την στήριξη μέχρι και διπλού ψυγείο υδρόψυξης στο κάτω μέρος, αλλά τα 408 mm που υπάρχουν μέχρι και το σκαλοπάτι του τροφοδοτικού μπορούν να φανούν χρήσιμα ακόμα και για ένα ψυγείο 360 mm. Για τους έμπειρους του modding σίγουρα θα βρεθούν και άλλες λύσεις, αλλά προς το παρόν θα αφήσουμε τη φαντασία σας να οργιάζει μέχρι και την επόμενη συνάντηση μας.



Οι πέντε διαθέσιμοι ανεμιστήρες με τους οποίους έρχεται το Cosmos II βρίσκονται αρχικά τοποθετημένοι σε στρατηγικές θέσεις για την ψύξη των υποσυστημάτων που θα τοποθετήσουμε μέσα. Σκοπός μας ήταν να τους βγάλουμε από τη θέση τους και να δούμε τι "ψάρια πιάνουν", όπως μπορείτε να δείτε και τα παρακάτω διαγράμματα. Για την ιστορία οι ανεμιστήρες είναι οι εξής:

  • Cooler Master 120 mm, A12025-12CB-3BN-F1 @ 0.16 Α
  • Cooler Master 140 mm, A14025-12CB-3BN-F1 @ 0.18 Α
  • Cooler Master 200 mm, A20030-07CB-3BN-F1 @ 0.30 Α




CM Fans sound Test
Digital Sound Meter 30-130 dDA @ 10 cm distance
7.5 Volts
41,1 
N/A 
N/A 
8.0 Volts
41,7 
40,4 
N/A 
8.5 Volts
42,4 
41 
40,4 
9.0 Volts
43,4 
41,6 
40,7 
9.5 Volts
44,2 
42,5 
40,7 
10.0 Volts
45,5 
43,2 
40,7 
10.5 Volts
46,4 
43,8 
40,8 
11.0 Volts
48,3 
44,9 
41 
11.5 Volts
50,3 
45,4 
41,1 
12.0 Volts
50,7 
46,7 
41,2 
0
8
16
24
32
40
48
dBA - Lower is Better
CM A12025CM A14025CM A20035


CM Fans CFM Test
Kestrel 2000 @ 5 cm distance
6.0 Volts
22,1 
28,1 
47,9 
6.5 Volts
24,0 
29,0 
51,9 
7.0 Volts
25,4 
30,7 
53,9 
7.5 Volts
30,0 
33,6 
59,3 
8.0 Volts
22,05 
36,2 
66,6 
8.5 Volts
31,9 
37,2 
70,6 
9.0 Volts
33,3 
39,8 
75,9 
9.5 Volts
34,5 
41,8 
79,2 
10.0 Volts
37,4 
44,4 
83,2 
10.5 Volts
40,5 
45,3 
90,5 
11.0 Volts
41,2 
48,0 
94,5 
11.5 Volts
41,9 
48,9 
95,9 
12.0 Volts
43,9 
50,9 
101,9 
0
15
30
45
60
75
90
dBA - Lower is Better
CM A12025CM A14025CM A20035




Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός του συγκριτικού μας τις μετρήσεις, που ουσιαστικά προδιαγράφουν την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία των υλικών ενός pc case. Θα ξεκινήσουμε με την μεθοδολογία στην οποία βασίστηκε το λειτουργικό μας σύστημα. Το σύστημα δούλεψε πάνω σε Windows 7 x64 και η διαμόρφωση έγινε πάνω σε Raid 0 configuration, όχι τόσο για την ταχύτητα που προσφέρει, αλλά για τη χρήση δυο εκ των πέντε μηχανικών δίσκων. Οι υπόλοιποι δίσκοι διαμορφώθηκαν σε Raid 5 δίνοντάς μας το δεύτερο partition, και όλα αυτά πάνω στον onboard controller για να διαπιστώσουμε αν η μητρική θα τα καταφέρει λειτουργικά και θερμικά.

Επόμενος σκοπός μας ήταν να στήσουμε Folding @ Home για να μπορέσει να προθερμάνει τον Intel Core i7 2600K και την τελευταία έκδοση του Furmark που θα έφτανε στα όρια τις δυο Asus 580GTX DCUII. Τελικώς δοκιμάσαμε να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή στα 4.00 GHz με τις μνήμες σταθερές στα 1600 MHz και CL7, το οποίο ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι οι επεξεργαστές της σειράς Sandybridge είναι γεννημένοι για overclocking. Για να σιγουρευτούμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στρεσάραμε το σύστημα με διάφορα benchmarks σε loops για δυο ώρες χωρίς να παρατηρήσουμε κάποια σοβαρή απόκλιση από τα καθιερωμένα.

Αφήνοντας το hardware στην άκρη ας περάσουμε στη σκοπιά των μετρήσεων. Ήδη από την προηγούμενη σελίδα έχουμε δει κάποιες δοκιμές που διεξαγάγαμε με τη χρήση ενός νέου μετρητικού εργαλείου, του Kestrel 2000. Πρόκειται για ένα ανεμόμετρο μεγάλης ευαισθησίας το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία να μελετήσουμε τους ρυθμούς περιστροφής των ανεμιστήρων του κουτιού και κατά επέκταση να ορίσουμε το αέρα που είναι σε θέση να σπρώξουν. Περαιτέρω, θα αναφερθούμε στα πλέον γνώριμα μετρητικά όργανα που είδαμε και στην παρουσίαση του Corsair Carbide 400R, για να δούμε τις σχετικές αξίες θερμοκρασίας και θορύβου που επικρατούν στο εσωτερικό του chassis. Ας δούμε συνοπτικά τα μετρητικά εργαλεία που είχαμε στη διάθεση μας.



Πατήστε για να δείτε τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση!


Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε ένα θερμόμετρο εξ αποστάσεως με φωτοκύτταρο, δυο θερμόμετρα αφής υψηλής ακρίβειας που συνδέονται με υπολογιστή μέσω USB. Στη δεύτερη σειρά υπάρχει το Kestrel 2000 καθώς και ένα dBA meter με εύρος από 30 μέχρι και 130 dBA. Το μόνο που μας λείπει είναι ένα ηχομονωμένο studio για τις δοκιμές, ωστόσο προσπαθήσουμε να πετύχουμε σταθερά αποτελέσματα εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ 3 και 5 το πρωί, με σταθερό θόρυβο εντός του δωματίου ελαφρώς πάνω από 37 dBA. Για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας έγινε χρήση κλιματιστικού στους 17°C.

Οι μετρήσεις μας έγιναν σε δυο στάδια, από τη μια είχαμε τις μετρήσεις εκλυόμενης θερμοκρασίας, όπου με διάφορους τρόπους καταμετρούσαμε τις διάφορες αυξήσεις της, και από την άλλη το πείραμα του τι πραγματικά ακούει ο χρήστης σε μια απόσταση που θέσαμε στα 20 cm από το κουτί. Για να μετρήσουμε τις θερμοκρασίες στα διάφορα μέρη του συστήματός μας, χρησιμοποιήσαμε τα παραπάνω μετρητικά εργαλεία, όπως επίσης και software tools, όπως το GPU-z - ένα για κάθε διαθέσιμη κάρτα γραφικών, το Core Temp για τον επεξεργαστή και το HID Temper για τη μέτρηση της θερμοκρασίας των δίσκων. Με τι θα ζορίζαμε το σύστημα μας; Εδώ δε μπορούμε να απαντήσουμε μονομερώς, μιας και οι διεργασίες που αναγκάστηκε να τρέξει το σύστημα είναι οι ακόλουθες ανά κατηγορία hardware:
  • Asus 580GTX - FurMark με όλα τα φίλτρα ενεργοποιημένα και σε ανάλυση 1600x 900
  • Intel 2600K - F@H cpu client & Photoshop Batch 5000 φωτογραφιών ανάλυσης 14 MPixel με δυσμενή φίλτρα
  • HDDs - το save του Photoshop γινόταν τόσο στη συστοιχία με Raid 0, όσο και σε αυτή με το Raid 5 για να έχουμε συνεχόμενη κίνηση των κεφαλών των δίσκων.

Οι μετρήσεις θορύβου έγιναν αφού ολοκληρώθηκαν οι παραπάνω μετρήσεις από το μετρητικό εργαλείο σε τρίποδο τοποθετημένο 20 cm από την κάθε πλευρά του κουτιού. Η κάθε μέτρηση πραγματοποιήθηκε τρεις φορές και στα αποτελέσματα που θα δείτε έχει υπολογιστεί ο μέσος όρος. Εδώ να τονίσουμε πως το "min" που αναγράφεται αφορά την λειτουργία του υπολογιστή με τις κάρτες γραφικών στο 20% των στροφών της, ενώ αντίστοιχα το "max " στο 100%. Δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη συσκευή που θα μπορούσε να αυξήσει υπερβολικά τον παραγόμενο θόρυβο στο εσωτερικό του Cosmos II. Για να ενισχύσουμε ελαφρώς το ενδιαφέρον, οι δοκιμές έγιναν παράλληλα και στο Cosmos S με το ίδιο hardware. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως τα μεγέθη είναι συγκρίσιμα μιας και τα κουτιά από μόνα τους ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία. Ας δούμε και τα αποτελέσματα.


Cosmos S Vs Cosmos II
Digital Heat Recording @ Load
CPU Min
16,7 
17,4 
CPU Max
38,2 
37,9 
GPU #1 Min
34,2 
38,4 
GPU #1 Max
98,2 
99,4 
GPU #2 Min
44,2 
31,4 
GPU #2 Max
64,2 
46,4 
HDD Min
18,0 
6,6 
HDD Max
21,4 
7,4 
Motherboard
11,6 
13,6 
0
15
30
45
60
75
90
ΔΘ °C - Lower is Better
Cosmos SCosmos II


Και τα δυο κουτιά δεν μας επέτρεψαν να τρέξουμε τα test για πάνω από μερικά λεπτά μιας και η Asus 580GTX DCUII είναι αρκετά θερμές κάρτες και φυσικά τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη χωρίς μεγάλο περιθώριο έφτασαν ταχύτατα στους 115 °C, όπου και θεωρήσαμε απαραίτητο να σταματήσουμε τη διαδικασία. Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπετε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του περιβάλλοντος και του εκάστοτε περιφερειακού και μπορούμε να πούμε πως το Cosmos II τα καταφέρνει αρκετά καλά, ειδικά στη δεύτερη κάρτα γραφικών. Σε αυτό συμβάλει ο παραπάνω χώρος του κουτιού, αλλά και το midplate που διαχωρίζει το τροφοδοτικό από το υπόλοιπο σύστημα. Επιπλέον, να προσθέσουμε πως στο Cosmos S η θερμοκρασία της κάρτας γραφικών έφτασε στην ανώτερη τιμή σε μόλις 1'&45", ενώ το Cosmos II άντεξε για 2'&36".


Cosmos II Vs Cosmos S
Digital Sound Level Meter 30-130dBA
Front Side Min
39,5 
42,2 
Front Side Max
53,2 
51,4 
Top Side Min
40,5 
45,9 
Top Side Max
55,2 
58,3 
Left Side Min
40,2 
43,7 
Left Side Max
57,2 
52,4 
Back Side Min
43,6 
47,4 
Back Side Max
57 
60,7 
Right Side Min
39,2 
41,7 
Right Side Max
52 
49,3 
0
10
20
30
40
50
60
dBA - Lower is Better
Cosmos SCosmos II


Στο θέμα του θορύβου, το Cosmos II τα καταφέρνει ελαφρώς χειρότερα από το παλαιότερο του αδερφό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, αλλά ο σημαντικότερος είναι το μέγεθος του στο εσωτερικό. Δεδομένου ότι το κουτί δεν διαθέτει κάποιον μηχανισμό απόσβεσης θορύβων, είναι λογικό ο ήχος να ενισχύεται μέσα στο σχετικά καμπυλωτό κέλυφος. Οι διαφορά ανάμεσα στο μέγιστο και τον ελάχιστο παραγόμενο θόρυβο είναι μικρότερη από το Cosmos S, που σημαίνει πως η ενίσχυση φτάνει ενός ορίου και στη συνέχεια δρα αντίστροφα.


Cooler Master Cosmos II Review: A view to the future


Μέχρι τούτο το σημείο θεωρούμε πως έχουμε δει όλα τα χαρακτηριστικά του νέου παιδιού της Cooler Master και ήρθε ο καιρός να τα συνοψίσουμε για να δούμε προς τα που γέρνει η ζυγαριά. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με θετικά και αρνητικά στοιχεία που κατά τη γνώμη μας αντιπροσωπεύουν πλήρως το κουτί κάθε αυτό. Ας τα δούμε λοιπόν...


Πίνακας Συμπερασμάτων
Θετικά
  • Προσεγμένη ποιότητα κατασκευής και μαύρο χρώμα στο εσωτερικό και εξωτερικό
  • Συνολικά δέκα θέσεις για εγκατάσταση ανεμιστήρων διαφόρων μεγεθών
  • Ενσωματωμένος fan contoller που υποστηρίζει μέχρι 10 ανεμιστήρες χωρισμένους σε τέσσερις ομάδες
  • Μεγάλο φάρδος και πολλές επιλογές για cable management
  • Φίλτρα κατά της σκόνης
  • Υποστήριξη μητρικών μεγάλων form factors
  • Δυνατότητα εγκατάστασης καρτών μέχρι και 385 mm
  • Εύκολη συναρμολόγηση των υποσυστημάτων του συστήματος σας
  • Αφαιρούμενα trays για την εγκατάσταση συσκευών 3.5"
  • Έμφαση στην σωστή ψύξη των δίσκων με τη χρήση μέχρι και 4 ανεμιστήρων
  • Tool-less εγκατάσταση συσκευών 3.5" και 5.25"
  • Οπή στο motherboard tray για την εύκολη εγκατάσταση/απεγκατάσταση της ψήκτρας του επεξεργαστή
  • Δυνατότητα εγκατάστασης μεγάλου μήκους τροφοδοτικών
  • Καπάκι για εύκολη πρόσβαση στους ανεμιστήρες ή την υδρόψυξη οροφής
  • Δυο θύρες USB 3.0 με bracket για τη σύνδεση σε μητρική
  • Δυνατότητα τοποθέτησης μέχρι και 13 δίσκων 3.5", 11 από τους οποίους μπορεί να είναι και 2.5"
  • Μηχανισμός hot swap για δυο HDD
  • Δυνατότητα εγκατάστασης ψηκτρών με μέγιστο ύψος 190 mm
  • Μεγάλο μέγεθος
  • Διακόπτης On/Off για τις λάμπες LED των ανεμιστήρων
  • Κατασκευή από αλουμίνιο και σίδερο
  • ιδιαίτερα αναλυτικό manual
  • Δυνατότητα εύκολης τοποθέτησης υδρόψυξης
  • Ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργικότητα των μηχανισμών
  • Ύπαρξη πέντε προεγκατεστημένων ανεμιστήρων 120/140/200 mm
  • Χρήση thumbscrews στα περισσότερα σημεία
  • Εύκολα αποσπώμενα τμήματα
  • I/O panel επενδυμένο με νικέλιο
  • Υποστήριξη μέχρι και έξι συσκευών USB στην πρόσοψη
  • Καλές επιδόσεις θερμοκρασίας και θορύβου
Αρνητικά
  • Μεγάλο μέγεθος
  • Αυξημένο βάρος
  • Αυξημένη χρήση πλαστικών μερών
  • Καλώδια χωρίς sleeving
  • Μέτριο scalling των στροφών των ανεμιστήρων με τη χρήση του fan controller
  • Απουσία παραθύρου



Cooler Master Cosmos II Review: A view to the future


Κάπου εδώ η παρουσίαση μας έχει φτάσει αισίως στο τέλος της και ήρθε η ώρα να δούμε τι είναι αυτό που τελικά μας απέμεινε από το Cooler Master Cosmos II. Το τελευταίο ανήκει στην κατηγορία Ultra Tower, φτιαγμένο για να κρατάει ακόμα και XL-ATX μητρικές στο εσωτερικό , καθώς και πολλά καλούδια που δύσκολα θα καταφέρουν να γεμίσουν τους χώρους του. Τα επιπλέον εξαρτήματα αρκετά, όπως το hot swap cage ή ο fan controller, αυξάνουν κατακόρυφα την αξία του, που στην παρούσα στιγμή κυμαίνεται στα 320? στην ελληνική αγορά. Τα αξίζει; Όλοι πρέπει να το δούμε σφαιρικά το θέμα.

Ένα μεγάλο μείον είναι η χρήση πλαστικών και λιγότερο η χρήση μετάλλου, αντί για αλουμινίου. Βέβαια, το τελευταίο θα ανέβαζε και άλλο την τιμή του κουτιού πράγμα το οποίο η Cooler Master ήθελε να αποφύγει. Οι αεροδυναμικές γραμμές του και το καμπυλωτό ανάστημα δίνουν μια νότα πολυτέλειας, ωστόσο το βάρος και το μέγεθος ξεπερνάει ορισμένες φορές τα όρια ακόμα και ενός pc gamer, για τον οποίον και προορίζεται το συγκεκριμένο chassis. Θα μου πείτε, πως αυτό θα μπορούσε να χωρέσει άνετα και ένα workstation, αλλά το ποσοστό των ανθρώπων που θα το αγοράσει γι' αυτό το σκοπό είναι σχετικά μικρό.

Τι μας μένει λοιπόν; Αρκετά θετικά στοιχεία τα οποία ψιθυρίζουν πως η εταιρεία "σπατάλησε" αρκετές εργατοώρες βελτιώνοντας τα τμήματα του ήδη πετυχημένου Cosmos S και τα προσάρμοσε ώστε να αποδίδουν πάνω από το 100%. Γνώμη μας είναι πως η τιμή του είναι αρκετά αυξημένη και λόγω της δυσκολίας των καιρών δεν θα βρει τόσους επίδοξους αγοραστές, αλλά συνεχίζει να είναι ένα αρκετά ποιοτικό κουτί, το οποίο με άνεση καταφέρνει και αντιπροσωπεύσει την Cooler Master. Όλα αυτά παρουσιάζονται από το πρίσμα ενός ανθρώπου που βλέπει την χρηστικότητα ως το παν μέτρο άριστον ενός προϊόντος, σύντομα θα δούμε και κάτι διαφορετικό το οποίο θα μας δείξει και άλλες αρετές του κουτιού.

Θεωρούμε πως σαν ναυαρχίδα του στόλου της CM μπορεί να σταθεί επάξια ανάμεσα στα κορυφαία μοντέλα του ανταγωνισμού χωρίς να νιώθει μειονεκτικά από κάποια άποψη. Κάθε τι τέλειο που δημιουργείται απαιτεί και μερικές θυσίες, πράγμα που δικαιώνει το Cosmos II. Για αυτό το λόγο θέλουμε να του προσδώσουμε τα παρακάτω δυο awards που το αναδεικνύουν από κάθε άποψη.




Ακόμα μια HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Cooler Master
για την παραχώρηση του δείγματος των δοκιμών μας!
:T: