ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει

Ποιος μπορεί να πει πως το 2011 δεν ήταν ακόμα μια χρονιά της ASUS; Μετά το 2006 που γεννήθηκε η οικογένεια ROG, η ASUS έρχεται και το 2011, με πλήρως ανανεωμένο το ROG department, να ταράξει και πάλι τα νερά και να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη στην αγορά μητρικών, τόσο σε mainstream όσο και σε extreme λύσεις. Όπως είναι πλέον γνωστό ο σκοπός της ROG σειράς είναι να ανταποκριθεί στις ακραίες απαιτήσεις των gamers και των overclockers. Εξάλλου το ROG τμήμα έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την καινοτομία, τον εξαίρετο σχεδιασμό, την έρευνα και την ανάπτυξη σε διάφορα προϊόντα κυρίως όμως σε μητρικές και κάρτες γραφικών. Τα ROG προϊόντα εγγυούνται επιδόσεις και σταθερότητα σε οποιεσδήποτε συνθήκες προστάζει ο χρήστης. Ποιος μπορεί να πει πως το 2011 δεν ήταν ακόμα μια χρονιά της ASUS; Μετά το 2006 που γεννήθηκε η οικογένεια ROG, η ASUS έρχεται και το 2011, με πλήρως ανανεωμένο το ROG department, να ταράξει και πάλι τα νερά και να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη στην αγορά μητρικών, τόσο σε mainstream όσο και σε extreme λύσεις. Όπως είναι πλέον γνωστό ο σκοπός της ROG σειράς είναι να ανταποκριθεί στις ακραίες απαιτήσεις των gamers και των overclockers. Εξάλλου το ROG τμήμα έχει δημιουργηθεί με γνώμονα την καινοτομία, τον εξαίρετο σχεδιασμό, την έρευνα και την ανάπτυξη σε διάφορα προϊόντα κυρίως όμως σε μητρικές και κάρτες γραφικών. Τα ROG προϊόντα εγγυούνται επιδόσεις και σταθερότητα σε οποιεσδήποτε συνθήκες προστάζει ο χρήστης.

Παρόλο που το Republic of Gamers έχει χαρακτηρισθεί ως σήμα κατατεθέν των απανταχού gamers, το 2011 η ASUS κατάφερε να συνδέσει βαθιά το όνομά της και με την παράταξη των overclockers. Σκεφτείτε μόνο πόσα hardware και global παγκόσμια ρεκόρ έχουν γίνει με μητρικές Maximus IV Extreme κατά καιρούς! Σαφώς και πλέον η ASUS αποτελεί το Νούμερο 1 όνομα στο κομμάτι των επιδόσεων.

Δυστυχώς για εμάς καμιά άλλη εταιρεία δεν κατάφερε ούτε καν να ακουμπήσει την αξιοπιστία της ROG σειράς. Η ύπαρξη ανταγωνισμού θεωρείται τεράστιο ατού για τον καταναλωτή, αφού οι εταιρείες αναγκάζονται να κρατήσουν τις τιμές σε πιο χαμηλά επίπεδα για να ξεπεράσουν (και) στον συγκεκριμένο τομέα τους αντιπάλους. Τόσο η GIGABYTE όσο και η MSI προσπάθησαν με τις σειρές SOC και Big Bang αντίστοιχα, να “ξηλώσουν” την ASUS από το θρόνο της, αλλά ο Ταϊβανέζος κολοσσός συνέχισε ακάθεκτος. Για του λόγου το αληθές και για να είμαστε και λογικοί, οι προσπάθειες των άλλων 2 κυρίαρχων εταιρειών του χώρου ήταν πέραν του δέοντος σωστές και επιτυχημένες αλλά δεν υπήρχε το background που θα μπορούσε να στηρίξει πλήρως την κίνησή τους. Θέλετε να σας πούμε και δυο πρόχειρα παραδείγματα για να κατανοήσετε καλύτερα την σκέψη μας; Οι Gigabyte SOC κάρτες γραφικών παρόλο που απέδιδαν μια χαρά, είχαν τεράστια προβλήματα με την διαθεσιμότητά τους. Οι MSI Big Bang μητρικές από την άλλη, παρόλο που είχαν «ένα σκασμό» features, ποιοτικά ηλεκτρικά κυκλώματα και τρανταχτές overclocking δυνατότητες, ανέκαθεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με το BIOS – ιδιαίτερα σε συνθήκες extreme overclocking.

Στα εργαστήρια του HWBOX.gr βρέθηκε ξανά ένα ROG motherboard. Αυτή την φορά πρόκειται μια «μικρή» μητρική... Μόνο στο μάτι όμως! Όπως και να χει, δεν είναι σαν τις Maximus IV Extreme και Rampage III Black Edition που σας είχαμε παρουσιάσει στο παρελθόν. Έχουμε κάτι πιο οικονομικό και προσιτό στο μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού. O λόγος για την Maximus IV Gene-Z. Ναι, σωστά θυμάστε. Την μικρή αδερφή της Maximus IV Extreme-Z που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ!

Αν και το Χ79 είναι το κυρίαρχο socket των ημερών, όπως θα έχετε παρατηρήσει σε όλα τα reviews που δημοσιεύτηκαν μέχρι στιγμής, το Ζ68 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Βρίσκεται σε όλα τα ράφια των καταστημάτων και εξυπηρετεί κάθε μας ανάγκη. Ίσως νομίζετε πως είναι λίγο αργά για την παρουσίαση μιας μητρικής Ζ68, αλλά δεν είναι. Το Ζ68 έχει αρκετούς μήνες ζωής ακόμα και σίγουρα αξίζει να κάνετε την μετάβαση αν είστε σε κάποιο παλαιότερο chipset. Μην ξεχνάτε ότι θα υποστηρίζει κανονικά και με τον νόμο τους Ivy Bridge επεξεργαστές που θα μας έρθουν τον Απρίλη – έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα μείνει στο ράφι η ολοκαίνουρια Gene-Z που μόλις αγοράσατε.


ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει



Η πρώτη ματιά

Βλέποντας για πρώτη φορά το κουτί παρατηρούμε το γνωστό και μη εξαιρετέο συνδυασμό του κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η συνταγή της επιτυχίας θα έλεγαν πολλοί! Κάποιοι τον έχουν βαρεθεί, κάποιοι τον έχουν μισήσει, ωστόσο εμείς επιμένουμε να τον προτιμάμε. Το κόκκινο του κουτιού προσδίδει “εχθρικότητα” στην μητρική και μας κάνει να θέλουμε να σκίσουμε την συσκευασία για να δούμε το εσωτερικό. Από την άλλη είναι τόσο όμορφο που κανείς λυπάται να πειράξει το κουτί και απλά το ανοίγει προσεχτικά κρατώντας άθικτο για να το θαυμάζει. Το βλέμμα της μητρικής σε κάνει να παραληρείς. Πως είναι δυνατόν μια ντουζίνα λειτουργίες να χωρέσουν σε τόσο λίγο χώρο! Παράλληλα, αντιλαμβάνεται κανείς και το κύρος που προσδίδει το μαύρο χρώμα που είναι κυρίως στις ψύκτρες. Με λίγα λόγια, από σχεδιασμό σκίζει!

Και ενώ όλοι περιμένουμε να δούμε ένα φτωχό bundle, το ROG Dept μας αφήνει με το στόμα ανοικτό για πολλοστή φορά. Πληθώρα καλωδίων, SLI/CrossFire bridges, Thermal Sensor, ProbeIt cables, αποκλειστικός οδηγός ROG features, κάρτα RC Bluetooth και επιβλητικά ROG αυτοκόλλητα, τόσα που δεν θα μείνει κανείς παραπονεμένος.


ASUS Maximus IV Gene-Z

Intel Z68 Chipset




Τι βρίσκουμε μέσα στο κουτί;

Μέσα στο κουτί της ASUS Maximus IV Extreme, βρίσκουμε τα παρακάτω:

Εγχειρίδιο χρήσης
CD με drivers & utilities
1 x I/O Shield
4 x καλώδια SATA 3.0Gb/s
2 x καλώδια SATA 6.0Gb/s
1 x Q-Connecor
1 x καλώδιο ROG-Connect
1 x SLI Bridge
1 x πακέτο δεματικών για καλώδια
1 x αυτοκόλλητο ROG
12 x SATA ROG αυτοκόλλητα



Τα I/O Ports

Η ASUS Maximus IV Gene-Z αδιαμφισβήτητα διαθέτει όλες τις απαραίτητες I/O θύρες για να συνδέσετε τον εξοπλισμό σας. Για να τους ρίξουμε μια αναλυτική ματιά:

1 x PS/2 Keyboard/Mouse Combo port
2 x External SATA
2 x LAN(RJ45) port(s)
10 x USB 3.0/2.0
1 x USB 2.0/1.1 (also for ROG Connect)
1 x HDMI port
1 x S/PDIF Out (Optical)
8 -Channel Audio I/O
1 x Clr CMOS switch



ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει



Όπως καταλάβατε το μικρό αυτό τερατάκι έρχεται σε μια συσκευασία και με περιεχόμενο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα του αδέρφια. Η ASUS απλόχερα στήριξε μια mATX μητρική και την εξόπλισε με τελευταίας τεχνολογίας features. Χαρακτηριστικά που θα κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη και θα εξυπηρετήσουν τον overclocker στις πιο δύσκολες καταστάσεις, βοηθώντας τον να βρει το όριο του Η/Υ. Πάμε να τα δούμε και πιο αναλυτικά για να μας λυθούν και όποιες απορίες έχουμε.



ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει



Extreme Engine Digi+
Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του ηλεκτρικού κυκλώματος έχει γίνει πλέον συνήθεια στην ASUS. Ο ισχυρός συνδυασμός αναλογικών και ψηφιακών στοιχείων, είναι το συστατικό που επιτρέπει στον χρήστη να μεταβάλει την συχνότητα των PWM επιτυγχάνοντας έτσι την απόλυτη απόδοση. Επίσης το Extreme Engine Digi+ επιταχύνει την απαγωγή θερμότητας και επιτυγχάνει την καλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα. Τώρα θα είστε σε θέση να φτάσετε τον επεξεργαστή σας σε συχνότητα που οι άλλοι μόνο ονειρεύονται.


GameFirst
Το κομμάτι αυτό αφορά την σύνδεση της μητρικής στο διαδίκτυο. Η ROG εισάγει την τεχνολογία Game First, η οποία μας βοηθά να παραμένει σταθερή η ροή κίνησης της σύνδεσής μας. Πλέον, μπορείτε να κατεβάζετε ή να ανεβάζετε αρχεία, να ακούτε online μουσική, να κάνετε chat με τους φίλους σας χωρίς να ανησυχείτε για τα ping σας. Παίξτε παιχνίδια και κάντε ταυτόχρονα και άλλες εργασίες, χωρίς να φοβάστε για το αν θα σας "σκοτώσει" ο αντίπαλός σας.


ROG Connect
Tweakαρε το σύστημά σου με τον πιο εύκολο τρόπο. Η ASUS έχει εγκαταστήσει μια USB θύρα εν ονόματι ROG Connect. Συνδέοντας ένα netbook σε αυτή την θύρα είστε σε θέση να ρυθμίσετε κάθε μεταβλητή επιλογή του συστήματός σας σε αληθινό χρόνο, όπως ακριβώς οι μηχανικοί αυτοκινήτων στην Formula1. Μπορείτε να αλλάξετε όλα τα ρεύματα ακόμα και να δείτε το POST code σε αληθινό χρόνο.


BIOS Print
Μοιραστείτε τις ρυθμίσεις του BIOS μόνο με ένα click. To ROG προσθέτει ακόμα μια ευκολία στο EFI bios για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις του overclocking. Μπορείτε με το πάτημα ενός απλού κουμπιού να τραβήξετε σε screenshot τις ρυθμίσεις του bios και να τις στείλετε σε φίλους σας. Πάνε οι εποχές που θέλαμε φωτογραφικές μηχανές!

GPU.DIMM Post
Ελέγξτε εύκολα και γρήγορα την κατάσταση των καρτών γραφικών σας και της μνήμης RAM από το BIOS. Δεν είναι απαραίτητο να μπείτε στο λειτουργικό σας σύστημα για να δείτε αν κάτι δεν πάει καλά με την κάρτα γραφικών ή με την μνήμη RAM του συστήματός σας. Μπείτε στο BIOS και δείτε τα όλα στο GPU.DIMM Post. Αναμφίβολα ένα feature που θα γλιτώσει χρόνο σε πολλούς επίδοξους και μη overclockers.


CPU Level Up
Overclocking με ένα απλό πάτημα. Ποιος δεν θα ήθελε ο επεξεργαστής του να αποκτά ευρύτερες επιδόσεις; Την δουλειά αυτή για εσάς την κάνει το ROG CPU Level Up. Aπλά εκκινήστε τον υπολογιστή σας, επιλέξτε από το BIOS μια από τις προτεινόμενες συχνότητες και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η μητρική. Εσείς απλά δείτε την νέα συχνότητα και επεξεργαστή σας και απολαύστε την. Ποτέ το overclocking δεν ήταν πιο εύκολο!

Mem TweakIt
Όταν αλλάζετε τις ρυθμίσεις των μνημών σας από το BIOS, συνήθως οι μητρικές αργούν να επανεκκινήσουν. Η ASUS έχει την λύση, η οποία ακούσει το όνομα Mem Tweakit. Μέσω του προγράμματος αυτού μπορείτε να μεταβάλλεται δυναμικά τους χρονισμούς των μνημών σας σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο.


SupremeFX X-Fi 2
Παίξτε με κινηματογραφικό και surround ήχο. Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου SupremeFX X-Fi 2, σας προσφέρει απίστευτη ποιότητα ήχου στα παιχνίδια ώστε να απολαύσετε την μοναδική ROG εμπειρία. Εξοπλισμένη με EAX 5.0, OpenAL, THX TruStudio PRO καθώς και με επιχρυσωμένα βύσματα και υψηλής ποιότητας πυκνωτές, σας εξασφαλίζει άριστη ποιότητα ήχου τόσο στα παιχνίδια όσο και στις ταινίες.


Intel Gigabit LAN
Η εμπειρία της γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο! Η λύση της Intel για το LAN είναι εδώ και καιρό γνωστή. Με το Intel Gigabit LAN, είναι ευρέως γνωστό πως υπάρχει καλύτερη απόδοση και σταθερότητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο. Παράλληλα, μειώνεται η χρήση του επεξεργαστή σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε περισσότερες εργασίες ταυτόχρονα. Ζήστε την διαδικτυακή εμπειρία όπως ποτέ άλλοτε!


LucidLogix Virtu
Χάρη στην τεχνολογία Virtu, η ASUS Maximus IV Gene-Z έχει την δυνατότητα να μεταφέρει σε real-time το σήμα από την κάρτα γραφικών στον ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών που βρίσκεται μες στους Sandy Bridge επεξεργαστές! Καταλαβαίνετε που βοηθά αυτό; Ο υπολογιστής αποκτά πλέον περιβαλλοντική συνείδηση με όλη την σημασία της λέξεως: Όταν θέλετε όντως την ιπποδύναμη μιας κάρτας γραφικών (gaming, benchmarking) χρησιμοποιείτε την VGA και όταν δεν την θέλετε (2D εργασίες, internet, office) επιλέγετε την IGP του Sandy Bridge επεξεργαστή. Και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο!









                                                                               [/COLOR]
   Socket   LGA1155
   CPU (Max Support)   SandyBridge
   Ivy Bridge Ready   Yes
   Chipset   Intel Z68
   DDR3 Memory   DDR3 1333/1600/1866/2133/2200*(OC)
   Memory Channel   Dual
   DIMM Slots   4
   Max Memory (GB)   32
   PCI-Ex16   2
   PCI-E Gen   Gen2 2x16, 1x4
   PCI-Ex4   1
   SATA III   2
   RAID   0/1/5/10
   LAN   10/100/1000
   USB 3.0 ports (Rear)   2
   USB 2.0 ports (Rear)   8
   Audio ports (Rear)   Optical SPDIF out
   eSATA   2
   Form Factor   micro-ATX





ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει



Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας μητρικής είναι το BIOS. Είναι σημαντικό γιατί μέσω αυτού ο χρήστης μπορεί να tweakάρει το σύστημά του έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες του hardware του. Η ASUS στην σειρά των P67/Z68 μητρικών της, χρησιμοποιεί UEFI. Όπως θα δείτε και παρακάτω, το UEFI είναι εξελιγμένο σε σχέση με τα κλασικά BIOS, αλλά και πιο φιλικό στον χρήστη. Εύκολα μέσω αυτού του BIOS θα καταφέρετε να αποκτήσετε ένα ταχύτατο σύστημα για να τρέχετε τα προγράμματά σας και να παίζετε τα παιχνίδια σας.


ASUS Maximus IV Gene-Z BIOS
[Color=black]Extreme Tweaker
Main
Advanced
Monitor
Boot
Tool



Στην αρχική σελίδα του BIOS συναντήσαμε τις κλασικές επιλογές που έχει κάθε μητρική. Κάνοντας μία γρήγορη βόλτα στα μενού θα εξοικειωθείτε εύκολα ώστε να φέρετε εις πέρας οποιαδήποτε διεργασία θέλετε. Να διαλέξετε από ποιον δίσκο ή USB stick θέλετε να bootάρετε, να κάνετε enable ή disable τις onboard συσκευές. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα ρεύματα και τις θερμοκρασίες της μητρικής και του επεξεργαστή, αλλά και να ρυθμίσετε τους ανεμιστήρες. Επιπρόσθετα, έχετε την δυνατότητα να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας σε ένα από τα 8 BIOS profiles και έτσι κάθε φορά που θέλετε να κάνετε overclocking στο σύστημά σας να φορτώνετε όποιο profile θέλετε. Τέλος, στα πλαίσια της προστασίας του hardware σας το διαγνωστικό σύστημα της μητρικής σας προειδοποιεί όταν ξεπεράσετε τα όρια είτε αυτά αφορούν κάποιο ρεύμα είτε κάποια θερμοκρασία.


ASUS Maximus IV Gene-Z BIOS
Extreme Tweaker
DRAM Timing Control
CPU Configuration
Boot options
Voltage Monitor
Onboard Devices Configuration



Ας περάσουμε όμως στις επιλογές για τους πιο "ψαγμένους". Κατεβαίνοντας προς τα κάτω στην σελίδα Extreme Tweaker, μας εμφανίζονται όλες οι επιλογές που πρέπει να αλλάξουμε να να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό overclocking. Οι επιλογές αυτές της ASUS είναι οι εξής : Πολλαπλασιαστής επεξεργαστή, BCLK, Διαιρέτης μνημών, Χρονισμοί μνημών αλλά και ρεύματα όπως CPU Voltage, το DRAM Voltage και το VCCSA/IO Voltage. Φυσικά, υπάρχει και η επιλογή για να χρησιμοποιήσετε ή όχι την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του επεξεργαστή σας αλλά και όλα του τα features. Επίσης, υπάρχουν επιλογές όπως το Memory Bandwidth Booster και το Xtreme Tweaking που σύμφωνα με την ASUS εκτοξεύουν την απόδοση της Maximus IV Gene-Z στα ύψη!

Τέλος, θα σας συστήναμε να δουλέψετε την μητρική με το τελευταίο official bios για να αποφύγετε τυχόν κολλήματα. Δεν είχαμε κανένα απολύτως παράπονο από το BIOS. Θα λέγαμε πως το UEFI BIOS της ASUS είναι ότι πιο αξιόπιστο BIOS υπάρχει σε Z68 μητρική αυτή την στιγμή.



ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει

Προγράμματα-Benchmarks-Μεθοδολογία



Συνήθως, στις παρουσιάσεις μας, σας δείχναμε προγράμματα που έχουν να κάνουν πιο πολύ με το overclocking και όχι τόσο με τις καθημερινές εργασίες ενός Η/Υ. Σήμερα, θα αλλάξουμε το ύφος μας μιας και ο “καλεσμένος” μας προορίζεται πιο πολύ για το καθημερινό μας pc ή το htpc μας, λόγω μεγέθους κυρίως. Χωρίς να αφήσουμε παραπονεμένα τα SuperPi και wPrime, κατ' εξοχήν benchoπρογράμματα, προσθέσαμε και προγράμματα που testάρουν πιο καθημερινές διεργασίες ενός Η/Υ. Εν συνεχεία, τρέξαμε το y-cruncher. Το y-cruncher είναι ένα πρόγραμμα που κάνει καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, χρησιμοποιώντας όλα τα threads του επεξεργαστή. Έπειτα, δοκιμάσαμε το Memory Test του AIDA64. Εκτός του WinRAR, προσθέσαμε και το 7-zip που μας ζητήθηκε έντονα σε προηγούμενα reviews, μιας και είναι πιο αληθοφανές/αποδοτικό από άλλα προγράμματα αντίστοιχου είδους.

Τέλος, έχουμε το PCMark7. To PCMark7 είναι ένα από τα τελευταία benchmarks της Futuremark και αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming. Δεν θα μπορούσαμε να μην δοκιμάσουμε την igpu της ASUS Maximus Gene-Z. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήσαμε το Power Director 10. Τα 2 παιχνίδια που επιλέξαμε να σας δείξουμε είναι το F1 2011 και το World in Conflict. Είναι και τα δύο παιχνίδια που επωφελούνται από τον επεξεργαστή. Προφανώς, δεν αφήσαμε παραπονεμένους τους overclockers. Για ακόμα μια φορά η σελίδα του overclocking σας περιμένει.


Σύστημα Δοκιμών  


Hardware
:   Motherboard   :
ASUS Maximus IV Gene-Z
:   CPU   :
Intel Core i7-2600K
:   RAM   :
Kingston HyperX Genesis 2x2GB 1600MHz 9-9-9-27
:   GPU   :
ASUS GTX580 DirectCU II
:   SSD   :
Kingston SSD 64GB
:   PSU   :
Antec HCP-1200
:   OS   :
Windows 7 Ultimate 64bit Retail + SP1
:   CPU Cooler   :
Corsair H50
:   Case   :
DimasTech BenchTable


Συχνότητες Λειτουργίας


Stock Settings
Overclocked 1 Settings
Overclocked 2 Settings
CPU Speed::
3.4GHz
4.00GHz
4.5GHz
Bclk Speed::
100MHz
100MHz
100MHz
CPU Ratio::
34x
40x
45x
DDR3 RAM Speed::
1333MHz
9-9-9-27 1T
1600MHz
9-9-9-27 1T
1600MHz
9-9-9-27 1T



Settings



Όπως βλέπετε στους παραπάνω πίνακες καταλήξαμε σε τρία διαφορετικά groups από settings. Στην μητρική flashάραμε το 0902 bios μιας και είναι και το τελευταίο official. Στην συνέχεια απενεργοποιήσαμε τις τεχνολογίες Spread Spectrum, EPU power Saving Mode, Enhanced intel SpeedStep Technology, Turbo Mode και C-State.Στα stock settings δεν πειράξαμε τίποτα πέρα των παραπάνω. Οι μνήμες ρυθμίστηκαν αυτόματα στα 1333 με 9-9-9-27 και ρεύμα 1.5V. Στα OC1 settings χρησιμοποιήσαμε τα εξής settings: 40x στο cpu multiplier, 100MHz Bclk, 1:6 διαιρέτης για τις μνήμες, Manual Timings @ 9-9-9-27 1T (αυτόματα, όπως τα ρυθμίζει η μητρική τα sub-timings) και voltages όλα στο auto. Δεν χρειάζονται εξάλλου αυξημένα ρεύματα σε ένα Sandy-bridge σύστημα ώστε να τρέξει στα 4Ghz και ακόμα ψηλότερα. Στα OC2 Settings απλά αλλάξαμε τον cpu mulitiplier με 45x και ανεβάσαμε το CPU vcore στο 1,3V. Τα υπόλοιπα settings παρέμειναν ίδια με αυτά στα OC1 settings.




ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει


Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Gene-Z είναι το Lucidlogix Virtu. Δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νωρίτερα αυτή την τεχνολογία μιας και στην πρώτη "φουρνιά" των μητρικών για Sandybridge cpus (P67), το Lucidlogix Virtu δεν ήταν ενσωματωμένο. Η λειτουργία αυτή παρεχόταν, παρόλα αυτά, στις Η6x σειρές μητρικών. Πλέον όμως, με το λανσάρισμα των Ζ68, το Lucidlogix Virtu είναι ενσωματωμένο και στην μεγάλη σειρά μητρικών της Intel, δίνοντας μας την δυνατότητα να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία γραφικών.

Όταν στήνετε ένα PC, δεν θα πρέπει να μπαίνετε στο δίλλημα για το αν θα επιλέξετε μεταξύ της απόδοσης και το 3D ρεαλισμό. Τα στοιχεία γραφικών βρίσκονται σε 2 μέρη σε έναν υπολογιστή, στον επεξεργαστή και στην κάρτα γραφικών σας. Κάθε ένα κομμάτι από αυτά τα δύο μέρη του Η/Υ, εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες όσον αφορά την γραφική απεικόνιση και επεξεργασία. Διαφορετικά οφέλη έχουμε χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή για κάποια λειτουργία γραφικών και διαφορετικά οφέλη χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών. Εδώ έρχεται το Virtu, το λογισμικό που αναλαμβάνει να συνδυάσει με επιτυχία τα οφέλη των δύο προαναφερθέντων components και να κατʼ επέκταση να σας βγάλει από το δίλλημα.

Με το λογισμικό της Lucid, οι υπολογιστές με Sandy Bridge επεξεργαστές αποκτούν την δυνατότητα να εξισορροπούν και να συνδυάζουν δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο την προηγμένη δύναμη και αποδοτικότητα της ενσωματωμένης GPU στον επεξεργαστή με το DX11 3D, anti-aliasing και τα γενικότερα χαρακτηριστικά και απόδοση της αυτόνομης κάρτας γραφικών. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση του Η/Υ και ο χρήστης εξασφαλίζει την βέλτιστη απόδοση τόσο σε παιχνίδια όσο και λειτουργίες transcoding και HD playback.

Το Lucid Virtu είναι σε θέση να αναλάβει δράση σε πραγματικό χρόνο και να κάνει την πιο ορθή επιλογή σύμφωνα με την εργασία που του έχετε αναθέσει. Αν θέλετε να τρέξετε εφαρμογές που χρησιμοποιούν DirexctX 11 ή να παίξετε παιχνίδια σε υψηλές αναλύσεις, τότε το Lucid Virtu θα δώσει εντολή έτσι ώστε η κάρτα γραφικών σας να εκτελέσει αυτή την εργασία. Αν πάλι θέλετε να εκτελέσετε όχι και τόσο βαριές εφαρμογές τότε η κάρτα γραφικών σας μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση αναμονής και το έργο αναλαμβάνει η ενσωματωμένη GPU του Sandy-Bridge. Είναι, λοιπόν, εμφανές, πως μεταβαίνοντας η κάρτα γραφικών σε κατάσταση αναμονής, η εκλυόμενη θερμότητα μειώνεται και ο ανεμιστήρας της επιβραδύνεται με αποτέλεσμα ένα πιο "πράσινο" και μεγαλύτερης διάρκειας σύστημα.


Performance Graphics


        & Media


 
Sandy Bridge
Discrete GPU
Virtu
Advanced Media Features
Optimal Casual Games
Low Power and Heat
DX 11 Support
AA Support (Anti Aliasing)
High End Graphics (gaming, CAD, CAM)



ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει



Είναι λογικό και επόμενο μια τέτοια νέα τεχνολογία, να μας κινήσει το ενδιαφέρον και να θέλουμε να την δοκιμάσουμε και εμείς οι ίδιοι ώστε να επαληθεύσουμε τα λεγόμενα. Για το λόγο αυτό, επιστρατεύσαμε το Cyberlink Media Espresso 6.5. Πρόκειται για έναν ευρέως γνωστό media converter, ο οποίος υποστηρίζει την λειτουργία Intel Quick Sync Video. Μέσω αυτού μετατρέψαμε ένα video 244ΜΒ high definition(1080p) σε αρχείο μορφής .MP4(H.264)/AAC/320x180/16:9.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω γράφημα. Δοκιμάσαμε να κάνουμε την μετατροπή μια φορά με το Virtu enabled, δηλαδή το σύστημα χρησιμοποιούσε την ενσωματωμένη GPU του επεξεργαστή μας και την δεύτερη φορά μόνο με την κάρτα γραφικών του συστήματός μας. Φυσικά, για την εναλλαγή μεταξυ των δύο καταστάσεων χρησιμοποιήσαμε το αντίστοιχο πρόγραμμα που παρεχόταν στο CD της μητρικής. Για να δούμε τι γίνεται τελικά...




We have a winner! Τι να πούμε...το αποτέλεσμα το βλέπετε και μόνοι σας. Το Virtu λειτουργεί άψογα στο κομμάτι του transcoding. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να γίνει η μετατροπή με το Lucid Virtu είναι ακριβώς επτά φορές μικρότερος σε σχέση με την κάρτα γραφικών. Το αποτέλεσμα σαφώς δικαιώνει την Intel και την χρήση του Intel Quick Sync Video. Το Lucid Virtu είναι αναμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια καθενός.


Τέλος, δυστυχώς όμως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ένα από αυτά είναι και το Lucid Virtu. Θα θέλαμε να δούμε ένα πιο ανανεωμένο παρουσιαστικό του προγράμματος μιας και αυτό που έχει μπορεί να είναι απλό, αλλά σε σχεδιασμό είναι δεκαετίες πίσω. Βασικό σημείο αναφοράς είναι και το πρόβλημα που είχαμε για να τρέξουμε το Power Director 10. Κάθε φορά που ενεργοποιούσαμε το Lucid Virtu, το Power Director 10 κράσαρε. Ποιός ξέρει, ίσως σύμπτωση... Εμείς πάντως οφείλουμε να το αναφέρουμε.




ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει



- Memory Latency, Read, Write, Copy

Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Mircosoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.

Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.

Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.


Παρατηρήστε την κατακόρυφη μείωση του Latency όταν ο επεξεργαστής overclockάρεται κατά 600MHz και οι μνήμες κατά 267MHz. Στα OC2 settings που ανεβάζουμε την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4500MHz και κρατάμε σταθερή την συχνότητα και τους χρονισμούς των μνημών, η χρονική καθυστέρηση μειώνεται, όχι όμως όσο θα μειωνόταν αν overclockάραμε και τις μνήμες. Δυστυχώς οι μνήμες που είχαμε στην κατοχή μας ήταν ένα low-priced kitάκι της Kingston με εργοστασιακή συχνότητα 1600MHz και timings 9-9-9-27 και όπως γίνεται αντιληπτό δεν clockαραν ψηλότερα.

Στο Read/Write/Copy τα πράγματα είναι ίδια με το Latency. Πολύ καλό scaling από τα Stock Setting στα OC1, αλλά όχι παρόμοια διαφορά από OC1 σε OC2. Και σε αυτό το κομμάτι ευθύνονται η συχνότητα των μνημών. Όπως και να έχει όμως η διαφορά φαίνεται!






PCMark7

Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.

Σίγουρα τα scores στο PCMark 7, δεν θα είχαν φτάσει σε αυτά τα νούμερα χωρίς την συμβολή της Maximus IV Gene-Z. Πάλι παρατηρείτε, βέβαια, πως ενώ η αύξηση στην συχνότητα του επεξεργαστή είναι σχεδόν ίδια και στο OC1 και στο OC2, τα scores δεν διαμορφώνονται ανάλογα μιας και οι μνήμες παραμένουν στις ίδιες συχνότητες και με τους ίδιους χρονισμούς.

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει






Cinebench R11.5

Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.

Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.

Πάμε τώρα στο Graphics Card Performance (OpenGL) Test. Στην συγκεκριμένη διαδικασία θα δείτε ένα car chase μέσω του οποίου υπολογίζονται οι επιδόσεις της κάρτας γραφικών σας σε OpenGL mode. Η VGA υποχρεούται να απεικονίσει περίπου ένα εκατομμύριο πολύγωνα και textures, όπως επίσης και πολυάριθμα βαριά effects (environments, bump maps, transparency, lighting etc).


Το score που βγάζει ο 2600k στο Cinebench R11.5 είναι κάτι παραπάνω από διπλάσιο με αυτό ενός AMD A6-3650 Llano που σας είχαμε παρουσιάσει εδώ. Ένας 2600k στα 4.5GHz βγάζει όσο ένας 980Χ σε stock συχνότητα.


ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει





x264 HD Encode

Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.

Το encoding έχει γίνει καθημερινότητα πολλών τα τελευταία και πολλοί είναι αυτοί που ψάχνουν τον επεξεργαστή που θα τους γλυτώσει χρόνο. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία της Intel, QuickSync, ο Sandybrige αποκτά ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει





Light Image Resizer

Πρόκειται για έναν μετατροπέα εικόνων. Είτε η μετατροπή που θέλετε να εκτελέσετε είναι σε μέγεθος ή σε μορφή αρχείου, το Light Image Resizer σας καλύπτει. Η εφαρμογή είναι εντελώς δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ. Φυσικά μπορείτε και να την αγοράσετε απλά και μόνο για να μειώσετε το waiting time στο μηδέν. Με το Light Image Resizer μπορείτε να κάνετε μετατροπή ενός αρχείου αλλά και πολλών μαζί σε batch μορφή. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε effects στις φωτογραφίες σας (π.χ watermark, sepia, black n white). Φυσικά, τo Light Image Resizer είναι multi-core πρόγραμμα, χρησιμοποιεί δηλαδή παραπάνω από έναν πυρήνα για να εκτελέσει τις εντολές σας.

Στις δοκιμές μας μετατρέψαμε ένα batch 100 φωτογραφιών 12MP η κάθε μια σε εικόνες μορφής JPEG με ποιότητα 95% και σε διαστάσεις 1280 x 1024. Όλα αυτά έχοντας ενεργοποιημένα όλα τα διαέσιμα effects! Όπως παρατηρείτε μεταξύ των Stock Settings και των Overclocked 1 Settings, η διαφορά είναι αρκετά αισθητή. Σε αντίθεση με διαφορά από Overclocked 1 Settings σε Overclocked 2 Settings.


ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει







SuperPi

Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.


Επειδή το μικρόβιο του benching θα υπάρχει πάντα στο HWBOX, επιλέξαμε τα 2 κυριότερα benchmakrs που τρέχουν οι overclockers ανά τον κόσμο. Φυσικά μιλάμε για τα SuperPi 1M και SuperPi 32M. Πολύ γρήγορη η "μικρή", δεν συμφωνείτε;

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει







wPrime

Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.

Προτιμήσαμε να τρέξουμε και τα 2 tests του wPrime. Ο 2600k κατατάσσεται μέσα στους πιο γρήγορους τετραπύρηνους επεξεργαστές, σχεδόν ισάξιος με έναν Intel Core i7 920. Σε συνδυασμό με την ASUS Maximus IV Gene-Z τα αποτελέσματα εκτοξεύονται.

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει







y-Cruncher

Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.

Εμείς βάλαμε στο y-Cruncher να καταμετρήσει 32.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή του π (3,14...) και πραγματικά μείναμε άναυδοι. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα tests, εδώ παρατηρούμε μια αναλογική βελτίωση των scores σε σχέση με την συχνότητα του επεξεργαστή, την συχνότητα και τα timings των μνημών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το y-cruncher χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες του επεξεργαστή. Φανταστείτε πως το y-cruncher κάνει τον ίδιο υπολογισμό με το SuperPi 32M σε σχεδόν 7 δευτερόλεπτα, την στιγμή που το SuperPi 32M χρειάζεται σχεδόν 8 λεπτά!

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει





WinRAR

Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.

Το αποτέλεσμα του Benchmark Tool μπορεί να μην σημαίνει πολλά, όμως η 1GB folder μέτρησή μας είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστική. Overclockάρωντας τον επεξεργαστή μας κατά σχεδόν 1GHz γλυτώνουμε κοντά 20 δευτερόλεπτα στην συμπίεση φακέλου χωρητικότητας 1GB. Σκεφτείτε να ήταν και περισσότερα τα GB...

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει






7-zip

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Δδιατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Τρέξαμε το ενσωματωμένο Benchmark Tool που διαθέτει το 7-zip και όπως παρατηρείτε τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της συχνότητας του Intel Core i7 2600k. Είναι κάτι που στο Benchmark Tool του WinRAR δεν συνέβαινε, γι' αυτό εξάλλου δοκιμάσαμε και τον φάκελο χωρητικότητας 1GB.

Παρά το θέμα με τις μνήμες που έχουμε πολυαναφέρει, το 7-zip δεν φαίνεται να συγκινείται. Βλέπουμε τα scores να συμβαδίζουν με την αύξηση της συχνότητας του επεξεργαστή και τα scores δεν επηρεάζονται και τόσο από τις μνήμες.

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει






F1 2011

F1 2011 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 12 ομάδες, 24 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.

::: F1 2011 ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 4xAA με full settings.

Παρατηρούμε πως και στις 2 αναλύσεις, τα FPS αυξάνονται όσο "ανεβάζουμε" τον επεξεργαστή. Το F1 2011 εξαρτάται από τον επεξεργαστή.


ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει





World In Conflict

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θα συνέβαινε αν όντως οι Σοβιετικοί είχαν πραγματοποιήσει μια επίθεση στις Η.Π.Α., με εισβολή από αέρα και έδαφος. Αρκετοί, όταν σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο μιλάνε για ρίψη χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών, οι οποίες θα βύθιζαν τον πλανήτη σε ένα πυρηνικό χειμώνα άνευ προηγουμένου. Το World in Conflict όμως, έχει άλλη άποψη για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία.

Έτσι, οι Σοβιέτ το 1989 έχοντας χάσει σημαντική πολιτική, κοινωνική και οικονομική δύναμη, αποφάσισαν να κάνουν μια μαζική επίθεση στις Η.Π.Α., αναζητώντας την ανάσταση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας μέσω της κατάκτησης του μισητότερου τότε αντιπάλου τους. Ο σκοπός δεν ήταν λοιπόν η εξολόθρευση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση των άπειρων πυρηνικών που διέθετε το Σοβιετικό έθνος, αλλά η αναδιαμόρφωση της Αμερικής σε μια Κομμουνιστική ήπειρο, με σκοπό την παγκόσμια επικράτηση του Κομμουνισμού.

Το World in Conflict λοιπόν, μας μεταφέρει σε αυτό το φανταστικό σενάριο, δίνοντάς μας την ευκαιρία να πολεμήσουμε σε ένα Real Time Strategy game, όχι μόνο με τους Αμερικάνους που προσπαθούν να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά και ως τις δυνάμεις του τότε ΝΑΤΟ στο Multiplayer, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον τρόπο που ένα παιχνίδι στρατηγικής μας επιτρέπει να ζήσουμε σύγχρονες μάχες. Ο ρεαλισμός είναι άφθονος, τα γραφικά υπέροχα και η δράση ατελείωτη. Ένας από τους καλύτερους τίτλους του 2007.


::: World In Conflict ::: Τρέξαμε το benchmark του παιχνιδιού 2 φορές. Μια στα 1280 x 1024 noAA με stock settings και μια στα 1920 x 1080 4xAA με full settings.

Και το World In Conflict με την σειρά του είναι αρκετά CPU-dependent παιχνίδι, για αυτό και το συμπεριλάβαμε στις μετρήσεις της ASUS.


ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει





ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει


Για να σας αποδείξουμε πως η ASUS Maximus IV Gene-Z δικαίως κατατάσσεται μέσα στις καλύτερες μητρικές όσον αφορά το extreme overclocking, θα σας παρουσιάσουμε μερικά αποτελέσματα που καταφέραμε χρησιμοποιώντας την. Αρκεί όμως αρχικά να επισημάνουμε το τι ένας overclocker αναζητά από μια μητρική. Κυριότερο είναι να αντιδρά φυσιολογικά σε κάθε πείραγμα του BIOS και έπειτα να εφαρμόζονται αυτές οι ρυθμίσεις αποφέροντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι πως βλέποντάς την, δεν μας φαινόταν για μια μητρική που να ενσαρκώνει τα παραπάνω και όσο περνούσε η ώρα και την μονώναμε σκεφτόμασταν πως αυτό το μικρό motherboard θα ήταν ισάξιο σε efficiency με την μεγάλη του αδερφή, ASUS Maximus IV Extreme. Για πάμε να δούμε τελικά τι έγινε όμως...

Το hardware που χρησιμοποιήσαμε ήταν :

ASUS Maximus IV Gene-Z
Intel Core i7 2600k
2 x 2 GTX2 2250C8
MSI GTX580 Lightning
Antec HCP 1200
OCZ Vertex 2 60GB

Αν και ο επεξεργαστής δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ψύξη, εμείς για καλό και για κακό χρησιμοποιήσαμε το Dragon F1 Gemini κάνιστρο του k|ngp|n. Μετά από δοκιμές, καταλάβαμε πως η καλύτερη θερμοκρασία για τον επεξεργαστή μας ήταν ανάμεσα στους -20C με -30C, οπότε και κρατούσαμε σταθερά τις θερμοκρασίες γύρω στους -25C. Για την ψύξη της MSI GTX580 Lightning χρησιμοποιήσαμε το vga pot του ryba.

Όπως θα παρατηρήσετε και στα παρακάτω screenshots, καταφέραμε να σπάσουμε το φράγμα των 5700MΗz χρησιμοποιώντας την ASUS Maximus IV Gene-Z. Ταυτόχρονα, χρονίζοντας και την κάρτα γραφικών τρέξαμε κάποια benchmarks για να σας δείξουμε την αποδοτικότητα και την δύναμη της ASUS Maximus IV Gene-Z. Ναι, λοιπόν τα ίδια Mhz που καταφέραμε να “πιάσουμε” με το μικρό τερατάκι της ASUS, τα ίδια είχαμε καταφέρει να πιάσουμε και με την ASUS Μaximus IV Extreme.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε την πρόοδο της ASUS στο software. Για να αυξήσουμε την συχνότητα του επεξεργαστή σε αυτή την πλατφόρμα δεν γίνεται να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό σε όλους μας SETFSB. Έτσι, η ASUS μας προτείνει να δουλέψουμε με το Turbo V. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί από την γνωστή εταιρεία αλλά μέχρι τώρα δεν μας είχε αφήσει θετικά δείγματα μιας και συνεχώς κολλούσε. Αυτή την φορά, όμως, φαίνεται να έδωσαν έμφαση σε αυτή την λεπτομέρεια. Το Turbo V αντιδρά φυσιολογικά και δεν μας δυσκολεύει στο overclocking. Το απόλυτο εργαλείο στο Ζ68 της ASUS!

Τελικά “το μέγεθος δεν μετράει”. Η ASUS Maximus Gene-Z είναι έτοιμη να ικανοποιήσει και τον extreme overclocker, αφήνοντάς τον με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Καθ' όλη την διάρκεια των δοκιμών δεν αντιμετωπίσαμε κάποια περίεργη συμπεριφορά της μητρικής, εξάλλου το overclocking στους Sandy-brigde είναι εύκολο και με την βοήθεια της ASUS γίνεται ακόμα ευκολότερο.

wPrime 32M Benchmark v1.55 Score

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει


wPrime 1024M Benchmark v1.55 Score

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει


HWBOT Unigine Heaven Benchmark Application DX11

ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει



3DMark2001 SE Score
ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει




ASUS Maximus IV Gene-Z: Τα κάνει όλα και συμφέρει


Δικαίως η ASUS έχει την κυριαρχία στο Ζ68. Όσες μητρικές κι αν δοκιμάσαμε δεν αντιληφθήκαμε την αίσθηση και την απλότητα των ASUS. H Maximus IV Gene-Z είναι, λοιπόν, ακόμα μια ASUS μητρική. Μπορεί να είναι μικρή αλλά καμία σημασία δεν έχει. Είναι ROG και αυτό φτάνει. Η κορυφαία ποιότητα κατασκευής, οι επιδόσεις και το παρουσαστικό της, την κατατάσουν ανάμεσα στις καλύτερες μητρικές του Ζ68.

Μετά από την επαφή με πολλές άλλες μητρικές Ζ68, αρχικά, έχουμε να αναφερθούμε στο BIOS. Τα UEFI BIOS σε πολλές μητρικές που κατά καιρούς δοκιμάσαμε είχαν κάποιες καθυστερήσεις και κολλήματα. Όσο και να ζορίσαμε το BIOS της Maximus IV Gene-Z δεν είδαμε κάποια σχετική καθυστέρηση ή κόλλημα. Το αδιάκοπο support του ROG department είναι γνωστό εξάλλου.

Τι να πει κανείς για τις επιδόσεις. Εϊδατε και μόνοι σας το τι μπορεί να κάνει. Σας είπαμε πως δεν υστερεί σε τίποτα από τα μεγάλα της αδέρφια και μας το απέδειξε και εμπράκτως, τόσο στο κομμάτι της mainstream χρήσης όσο και στο κομμάτι του extreme overclocking. Οι επιδόσεις δικαίως χαρακτηρίζονται κορυφαίες!

Για να δούμε όμως και το κομμάτι του παρουσιαστικού. Εκεί, βλέπουμε τα κλασσικά χρώματα κάθε ROG προιόντος. Προσωπικά, δεν έχω ακόμα βαρεθεί αυτόν τον συνδυασμό κόκκινου και μαύρου, αντιθέτως όσο περνάει ο καιρός μου αρέσει ακόμα περισσότερο. Θα παρατηρήσετε πως μετά την Rampage III Black Edition υπάρχει μια τάση σε όλες τις εταιρείες να χρησιμοποιούν το μαύρο πιο πολύ απ' ότι πριν.

Όπως θα είδατε και στις φωτογραφίες ο χώρος της Maximus IV Gene-Z είναι ελάχιστος. Οι τεχνικοί της ASUS κατάφεραν να βάλουν όλα τα απαραίτητα μέρη και να τα κάνουν να δουλέψουν με ιδανικό τρόπο ώστε ο χρήστης να λαμβάνει το μέγιστο των επιδόσεων. Επιπλέον, διορθώθηκε και το πρόβλημα με το κούμπωμα του PCI Express που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα ASUS reviews. Επιτέλους τώρα μπορούμε να βγάζουμε την κάρτα γραφικών μας από την μητρική χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε κατσαβίδι/μαχαίρι για να την ξεκουμπώσουμε.

Με πλουσιοπάροχο bundle που σίγουρα θα ζήλευαν πολλές άλλες μητρικές της κατηγορίας, η Maximus IV Gene-Z αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το πόσο απλόχερα η ASUS σέβεται τους αγοραστές της, Ένα σωρό από μπιχλιμπίδια σας εγγυώνται πως δεν θα σας λείψει τίποτα και θα οργανώσετε τα πάντα γύρω από την μητρική σας. Ακόμα και δεματικά υπάρχουν στο bundle!

Κάπου εδώ και κλείνοντας συνάμα με το κομμάτι του “φαίνεσθαι”. Θα θέλαμε να τονίσουμε το ιδιαίτερο τόνο του hardcore χαρακτήρα που έχει η Maximus IV Gene-Ζ. Σε παλαιότερες μητρικές της ASUS η απουσία ιδιαίτερα του debug poster ήταν αισθητή. Φαίνεται πως πλέον όμως τα κουμπιά του Power, του Reset και το διψήφιο debug poster έχουν γίνει θεσμός. Χρήσιμα εργαλεία για τον overclocker.

Ίσως να είναι είναι από τις λίγες φορές που θα σας συστήσουμε μια ROG μητρική για το καθημερινό σας μηχάνημα. Ο λόγος, πέρα από τις επιδόσεις, είναι σαφώς οικονομικός. Πέρα από τον άψογο συνδυασμό των παραπάνω, η ASUS κατάφερε να βγάλει την Maximus IV Gene-Ζ σε αρκετά ελκυστική τιμή. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή της στην ελληνική αγορά κυμαίνεται στα 170 ευρώ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια μητρική; Επιδόσεις, αξιοπιστία και χαμηλή τιμή. Η ΑSUS Maximus IV Gene-Ζ τα έχει όλα και συμφέρει.



Ευχαριστούμε θερμά την ASUS για την παραχώρηση της Maximus IV Gene-Z!