nVidia GTX 780 Review

nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans

To 2012 αδιαμφισβήτητα ήταν η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από νέες κάρτες γραφικών. Την αρχή έκανε η AMD με την σειρά HD 7000 και κάποιους μήνες αργότερα ήρθε η απάντηση της nVidia με τις GTX 600. Και οι δυο εταιρίες μας παρουσίασαν νέες, πιο advanced αρχιτεκτονικές, κάνοντας χρήση ακόμα χαμηλότερης κατασκευαστικής κλίμακας (28nm) και προσφέροντας ακόμα καλύτερο λόγο κατανάλωσης προς ισχύ. Μέσα στο χρονικό διάστημα που επακολούθησε, η αγορά πλημμύρισε από όλες τις λύσεις που είχαν να προσφέρουν τόσο AMD και nVidia, ενώ ταυτόχρονα βελτιώθηκαν και οι drivers ώστε να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη απόδοση. Και κάπως έτσι, εκεί στην κορυφή, GTX 680 και HD 7970 έχουν φτάσει να είναι σχεδόν ισόβαθμες, όσον αφορά τις επιδόσεις. To 2012 αδιαμφισβήτητα ήταν η χρονιά που χαρακτηρίστηκε από νέες κάρτες γραφικών. Την αρχή έκανε η AMD με την σειρά HD 7000 και κάποιους μήνες αργότερα ήρθε η απάντηση της nVidia με τις GTX 600. Και οι δυο εταιρίες μας παρουσίασαν νέες, πιο advanced αρχιτεκτονικές, κάνοντας χρήση ακόμα χαμηλότερης κατασκευαστικής κλίμακας (28nm) και προσφέροντας ακόμα καλύτερο λόγο κατανάλωσης προς ισχύ. Μέσα στο χρονικό διάστημα που επακολούθησε, η αγορά πλημμύρισε από όλες τις λύσεις που είχαν να προσφέρουν τόσο AMD και nVidia, ενώ ταυτόχρονα βελτιώθηκαν και οι drivers ώστε να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη απόδοση. Και κάπως έτσι, εκεί στην κορυφή, GTX 680 και HD 7970 έχουν φτάσει να είναι σχεδόν ισόβαθμες, όσον αφορά τις επιδόσεις.

Meanwhile, μετά την κυκλοφορία της GTX 680, οι φήμες είχαν οργιάσει, καθώς μεταξύ άλλων, φέρεται η nVidia να εξέτασε την κίνηση της αντιπάλου της και, κατά τις φήμες, απογοητεύτηκε καθώς είχε έναν πολύ καλύτερο πυρήνα να διαθέσει. Έτσι, κυκλοφόρησε ως flagship GPU της τον πυρήνα GK104, που σύμφωνα με τις διάφορες πληροφορίες, για αρχή προοριζόταν μόλις για την ...GTX 660. Και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η nVidia είχε δείξει αρκετά λίγο από το potential που παρουσίαζε η Kepler αρχιτεκτονική της.

Περίπου 9 μήνες αργότερα, ήρθε η επιβεβαίωση αυτών των φημών! Η nVidia ξεκίνησε το "refresh" της σειράς Kepler, αλλά αυτή τη φορά το έκανε με εμφατικό τρόπο. Την αρχή έκανε η GTX Titan, μια single GPU κάρτα η οποία χρησιμοποιεί το πλήρες GK 110, και η οποία τάραξε με τις επιδόσεις της οτιδήποτε αφορά κάρτα με έναν πυρήνα, αλλά ακόμα και με δυο! Η τιμολόγησή της όμως ήρθε αναπόφευκτα, κάνοντας την "premium product". Ακόμα όμως, έπρεπε να ικανοποιήσει το αίτημα για μια νέα high-end GPU. Έτσι, παίρνοντας τον GK 110 πυρήνα της, και έπειτα από λίγο "tweaking", έρχεται να μας παραδώσει στα HwBox Labs την nVidia GTX 780! Θα καταφέρει να φτάσει σε απόδοση τον "τιτάνα" πατέρα της;


nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans



GPU / Architecture GK 110/ Kepler / 28nm
Clock Speeds 863MHz Core Clock / 1500MHz Memory Clock
Memory 3GB GDDR5
Cooler 1x 80mm fan, 1 Vapor Chamber
PSU needed 550W
Video Outputs 1 x HDMI
1 x DisplayPort 1.2
1 x Dual-Link DVI-D
1 x Dual-Link DVI-I
Dimensions 215(L)x106(W)x35(H) mm





nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Η μαύρη glossy συσκευασία στης nVidia GTX 780 σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή, εξίσου εντυπωσιακό όμως είναι και το περιεχόμενό της! Όσο και να ψάχνετε όμως, δύσκολα θα βρείτε την συγκεκριμένη συσκευασία σε κάποιο κατάστημα, καθώς είναι το κουτί που παρέχει η nVidia στα reviewing samples της. Ως αποτέλεσμα έχουμε την συσκευασία, την GTX 780, και τίποτα περισσότερο...

nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans nVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Παρ' όλα αυτά, δεν μας ενδιαφέρει κάτι περισσότερο από τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Η GTX 780 κατέφθασε στα HwBox Labs με ένα και μοναδικό στόχο: να αποδείξει την ανωτερότητά της στο performance. Η πρώτη επαφή είναι σίγουρα γοητευτική, εξίσου όσο γοητευτική ήταν και η πρώτη μας επαφή με την GTX 690. Το stock σύστημα ψύξης είναι κατασκευασμένο πλήρως από αλουμίνιο, αλλά σε αντίθεση με την 690, ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος στο δεξί άκρο της κάρτας, το οποίο κατατάσσει το σύστημα ψύξης της 780 σε blower-style κλειστού τύπου. Κάτω από το αλουμινένιο κάλυμμα βρίσκεται το γνωστό πλέον vapor chamber heatsink, το οποίο δροσίζει τον GK 110 πυρήνα της συγκεκριμένης κάρτας. Όλη η κατασκευή είναι άκρως στιβαρή και θα λέγαμε πως δίνει άλλον αέρα ποιότητας στην GTX 780.

Στα τεχνικά στοιχεία, η GTX 780 βασίζεται στην ίδια μεν αρχιτεκτονική όπως και ο προκάτοχός της, η GTX 680, την Kepler (28nm fab process), όμως ο πυρήνας είναι ο νέος και βελτιωμένος GK 110, ο οποίος προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε και στην GTX Titan, με κάποιες διαφορές όμως. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το transistor count παραμένει το ίδιο στα 7.1 δισεκατομμύρια όπως και το memory bandwidth στα 384-bit, η nVidia επέλεξε να "tweakάρει" τον πυρήνα ώστε να αφαιρεθούν άχρηστα features χωρίς ωστόσο να θυσιάσει σε gaming επιδόσεις. Εν τέλει, βρισκόμαστε με έναν πυρήνα ο οποίος διαθέτει 12 SMXes, δυο λιγότερα από την Titan, και ως αποτέλεσμα έχουμε 2304 stream processors έναντι 2688 της Titan. Παρ' όλα αυτά, είναι σαφώς αυξημένοι σε σχέση με τους 1536 που συναντήσαμε στην GTX 680, και αυτό αρκεί για να δικαιολογήσει τις αυξημένες επιδόσεις των νέων Kepler GPUs. Τα texture units έπεσαν στα επίσης στα 192 (έναντι 224 της Titan). Τέλος, η nVidia "έκοψε" από την GTX 780 οτιδήποτε αφορά floating point επεξεργασίες, μειώνοντας το FP64 από το 1/3 FP32 στο 1/24 FP32. Αν και το τελευταίο έχει αντίκτυπο σε ωμές number crunching επιδόσεις, θεωρητικά έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στα παιχνίδια.

nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans














Τέλος, οι χρονισμοί του πυρήνα ανέβηκαν ελαφρώς στα 863MHz, ενώ σε συνδυασμό με το GPU Boost 2.0 μπορεί να φτάσει στα 900ΜΗz. H διαθέσιμη μνήμη επίσης έπεσε στα 3GB από τα 6 της Titan και χρονίζεται στα 1500MHz (6000MHz effective) και το TDP ανέρχεται στα 250W.

Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, να πούμε πως η GTX 780 απαιτεί δυο PCI Express τροφοδοσίες, μια 6pin και μια 8pin, ενώ φυσικά υποστηρίζει το τελευταίο πρότυπο του PCI Express, 3.0. Τέλος οι διαθέσιμες έξοδοι είναι 2x DVI, 1x HDMI και 1x Displayport, δίνοντας μας την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ακόμα και nVidia Surround.

nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans nVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of Titans




Ήρθε η ώρα να αναλύσουμε την απόδοση της nVidia GTX 780 στις σελίδες που ακολουθούν.





nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


H GTX 780 είναι μια GPU η οποία κάθε άλλο, παρά αποδίδει τα μέγιστα σε αναλύσεις κατώτερες των 1600x1050, καθώς εισέρχονται και άλλοι παράγοντες στο "παιχνίδι", όπως CPU bottlenecks. Η 780 είναι μια κάρτα που "διψάει" για μεγάλες αναλύσεις, καθώς για εκείνο το σενάριο χρήσης έχει σχεδιαστεί, και εκεί θα αποδώσει τα βέλτιστα. Στο σημερινό review θα ασχοληθούμε μόνο με τις αναλύσεις 1920x1080 καθώς και την ακόμα πιο απαιτητική, 2560x1440. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!


nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans



Ξεκινάμε με το πρώτο "heat" των αποτελεσμάτων. Από την σουίτα των παιχνιδιών μας, παρατηρείτε την ευρεία γκάμα σε αρκετούς από τους τελευταίους τίτλους. Όπως θα παρατηρήσετε, με μεγάλη ευκολία η GTX 780 καταφέρνει να βρεθεί μπροστά από την προηγούμενη γενιά GPUs, την GTX 680 καθώς και την HD 7970. Πάντως, αυτή η πληθώρα των τίτλων δεν αρκεί για να μας δείξει με πλήρη σαφήνεια την διαφορά μεταξύ νέας γενιάς - με τις ποσοστιαίες διαφορές να κυμαίνονται από +15% έως και το +30%, ανάλογα φυσικά με το είδος του τίτλου. Πάντως θα δώσουμε συγχαρητήρια και στην AMD, όπου παρόλο που η 7970 ξεκίνησε ως υποδεέστερη της 680, πλέον βλέπουμε πως σε αρκετές περιπτώσεις είναι ισάξια ή και καλύτερη από την δεύτερη. Πάντως, οι επιδόσεις της 780 σίγουρα δεν "πιάνονται", καθώς η συγκεκριμένη κάρτα έχει καθαρά περισσότερη επεξεργαστική ισχύ. Onwards...!


* 0 FPS = Δεν υπάρχουν δεδομένα





nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Αυξήσαμε την ανάλυση, εφαρμόσαμε τα πάντα στα Ultra. Ήρθε η ώρα για το τελικό showdown!

nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Είναι ξεκάθαρο το πόσο περισσότερο ξεχωριστή είναι η GTX 780 σε σχέση με τις δυο υπόλοιπες κάρτες του συγκριτικού. Η GTX 780 είναι η μόνη GPU η οποία κατάφερε να μείνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πάνω από τα όρια του playable, ενώ οι υπόλοιπες κάρτες σαφώς πάσχιζαν να ανταπεξέλθουν. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να πούμε πως οι δύο παλαιότερες GPUs δεν αντέχουν αυτήν την ανάλυση. Μπορούν αρκετά εύκολα να το κάνουν, αλλά σαφώς με λιγότερα φίλτρα και λεπτομέρειες. Παρ' όλα αυτά, η GTX 780 δείχνει για μια ακόμα φορά πως είναι η κάρτα γι' αυτούς που θέλουν το... κάτι ακόμα παραπάνω!

* 0 FPS = Δεν υπάρχουν δεδομένα






nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans



nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans



Για να είμαστε δίκαιοι, δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να βγάλει συμπεράσματα με βάση τα αποτελέσματα στα γνωστά Benchmarks. Ο λόγος είναι πως λόγω των συνεχών driver releases τα τελικά σκορ στα Benchmarks μπορούν να διαφοροποιηθούν δραματικά από μήνα σε μήνα.

To εκπληκτικό πάντως που καταφέρνει να κάνει η GTX 780 είναι να σταθεί, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, εξαιρετικά απέναντι στις 2 προηγούμενες High-End GPUs, την HD 7970 και την GTX 680. Τόσο οι 2000+ πόντοι στο 3D Mark11 όσο και και τα 90 καρέ στο Unigine Heaven μας δείχνουν ότι η GTX 780 δεν αστειεύεται όσον αφορά τις gaming επιδόσεις.


Παρακάτω, πως στέκεται η GTX 780 σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο 3D Mark 11:


nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans






nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Από την Kepler γενιά, η nVidia επέλεξε να αλλάξει τον τρόπο του Overclocking. Πιο συγκεκριμένα, πλέον δεν έχουμε την ίδια o/c ικανότητα που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Αν και έχουμε δυνατότητα μεταβολής του χρονισμού του πυρήνα και των μνημών, αυτό γίνεται μέσω offset παρά δίνοντας απόλυτες τιμές. Τον έλεγχο της διαχείρισης της κάρτας αναλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα που ακούει στο όνομα GPU Boost. To GPU Boost είναι κάτι που το γνωρίσαμε στην GTX 680, αλλά στο νέο μοντέλο υπέστη αναβάθμιση, στην έκδοση 2.0.

Για να αναφερθούμε επιγραμματικά στο GPU Boost 2.0, μιλάμε για ένα σύστημα διαχείρισης της GPU κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση και ταυτόχρονα το μέγιστο ρολόι, το οποίο προσφέρει τις βέλτιστες επιδόσεις. Για να το πετύχει αυτό, το GPU Boost βασίζεται σε διάφορους παράγοντες / στόχους οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη από το GPU Boost, ώστε να αποφασιστεί εκείνη την στιγμή το βέλτιστο δυνατό clock speed. Με άλλα λόγια, ποτέ το ρολόι του πυρήνα δεν μένει στατικό, αλλά μεταβάλλεται δυναμικά σύμφωνα με το φορτίο της κάρτας. Οι νέες προσθήκες στο GPU Boost 2.0 έχουν να κάνουν με την προσθήκη ενός ανώτερου ορίου θερμοκρασίας την οποία ο χρήστης νιώθει άνετα με αυτήν. Έτσι, το GPU Boost θα φροντίσει να φτάσει τον χρονισμό του πυρήνα σε σημείο τέτοιο ώστε να μην υπερβαίνει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Overcklocking με βάση την θερμοκρασία; Το είδαμε και αυτό!

Αυτή την φορά, στραφήκαμε στο Precision X της EVGA ώστε να "παίξουμε" με την GTX 780 μας, καθώς το MSI Afterburner δεν μπόρεσε να μας παρέχει σαφέστερη εικόνα σχετικά με το overclocking μας. Οι ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε έχουν να κάνουν με τα Core και Memory frequency το οποίο βασίζεται σε offsets, ενώ άλλοι 2 παράγοντες είναι το Board Power Target καθώς και το Temperature Target, παράγοντες οι οποίοι μπορούν να είναι τόσο Linked όσο και Unlinked. Θέσαμε τα 2 αυτά targets στα μέγιστα δυνατά και αρχίσαμε τους πειραματισμούς με τα ρολόγια.

…Όμως υπάρχει ένας σαφής περιορισμός: δεν έχετε καμία δυνατότητα να μεταβάλετε την vGPU. Όσο και αν το Board Power είναι συνιστώσα, κατά κάποιο τρόπο, του voltage του πυρήνα, στην πράξη αν με stock τάση ανεβείτε σε συχνότητες αλλά η κάρτα σας δεν είναι σταθερή, πολύ δύσκολα το +20% στο Board Power θα δώσει την λύση. Από τα technical datasheets της nVidia, το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε είναι πως το μέγιστο vGPU εξ' ορισμού είναι τα 1.1625v, ενώ όταν αυξήσουμε τα όρια, το μέγιστο επιτρεπτό είναι τα 1.2v. Τίποτα περισσότερο!

Έτσι, σχεδόν γρήγορα φτάσαμε σε ένα "ταβάνι" κοντά στα 1215MHz στον πυρήνα, το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να κάνει το GPU Boost.






Οι βελτιώσεις όσον αφορά τις επιδόσεις δεν είναι δραματικές, καθώς μπορούν να προσφέρουν περίπου ένα +10% σε ένα λογικό gaming scenario. Εκεί που είδαμε σημαντική διαφορά είναι στο 3D Mark 11 - η GTX 780 απλά... απογειώθηκε στου 14000 πόντους (!), ένα από τα καλύτερα σκορ που έχουμε πετύχει σε single GPU χωρίς να την μοντάρουμε.


nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Για το τέλος, ανέλαβε ο Mortisboy, κάνοντας μια απόπειρα στο αγαπημένο του 3DMark 2001SE.

mortisboy`s 3DMark2001 SE score: 120228 marks with a GeForce GTX 780

nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Συνολικά: Ο έλεγχος του Overclocking έχει περάσει πλέον στους chip manufacturers. Ο λόγος είναι πως αυτός ο έλεγχος του GPU Experience τους εξασφαλίζει τους λιγότερους δυνατούς..."πονοκεφάλους" όσον αφορά ασυμβατότητες, καμένες κάρτες γραφικών κ.ο.κ. Το συμπέρασμα το οποίο κατέληξα επηρεάστηκε αρκετά από τον Mortisboy, ο οποίος είπε από την αρχή... "Η κάρτα θέλει περισσότερο ... juice", εννοώντας άμεση παρέμβαση με ένα EVGA EPower Board. Η αλήθεια είναι πως, με αυτά και με εκείνα, κατέληξα σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσα να επιλέξω από την αρχή χωρίς να χρειάζεται να μπλέκω με όλες αυτές τις παραμέτρους που "επιβάλλει" το GPU Boost. Συμπερασματικά; Don't bother! Είναι μια από τις λίγες φορές που το λέω αυτό, αλλά τα κέρδη ήταν αρκετά λίγα σε σχέση με τον χρόνο που αφιέρωσα. Οπότε, ορίστε εσείς τα μέγιστα δυνατά targets που επιθυμείτε, και αφήστε το GPU Boost να επιλέξει τους χρονισμούς από μόνο του...






nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans



Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.

Όπως είπαμε αρκετές φορές σε αυτό το review, η GTX 780 έχει πολλά να πει, όχι μόνο στον τομέα των επιδόσεων, όσο και στην θερμική της συμπεριφορά. Η nVidia έχει δώσει αρκετή έμφαση τόσο στην ποιότητα των υλικών που απαρτίζουν το στοκ σύστημα ψύξης, όσο και στα fan profiles που υπάρχουν ως default στο BIOS της GTX 780. Σε συνδυασμό δε με το GPU Boost 2.0, η GTX 780 καταφέρνει και "ζυγίζει" δυναμικά τόσο την κατανάλωση της όσο και το θερμικό φορτίο της, εξασφαλίζοντας της βέλτιστες επιδόσεις και απόλυτη ησυχία. Ας δούμε πως το καταφέρνει αυτό!




Ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, η GTX 780 διαπρέπει. Το εργοστασιακό σύστημα ψύξης της nVidia δεν είναι απλά εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και εξαιρετική απόδοση, κάνοντας επί της ουσίας οποιοδήποτε άλλο σύστημα κλειστού τύπου να μοιάζει κατώτερου επιπέδου. Αυτό όμως που κέρδισε τις καρδιές μας, ήταν σίγουρα η ησυχία που προσφέρει το σύστημα ψύξης - σχεδόν ούτε στιγμή δεν καταφέραμε να ζορίσουμε την κάρτα σε βαθμό που που να καταφέρουμε να ακούσουμε τον ανεμιστήρα της. Το στοκ cooler της nVidia μοιάζει να είναι βγαλμένο για όσους επιζητούν Silent συστήματα. Για το λόγο αυτό, επάξια κερδίζει το βραβείο Silence!





nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Λίγο πριν συνοψίσουμε αυτό εδώ το review, ας ρίξουμε εν τάχει μια συνοπτική ματιά στην απόδοση της κάρτας. Για αρχή, με τον παρακάτω πίνακα θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε που ακριβώς στέκεται η nVidia GTX 780 σε σχέση με τις υπόλοιπες single GPUs της αγοράς, όσο και με μερικές διπύρηνες...




Η nVidia σε αυτό εδώ το σημείο, βλέπουμε πως δημιουργεί ένα παράδοξο: ενώ έχει στο Lineup της όχι μια, αλλά δυο κάρτες που κοστίζουν περί τα 1000$, επιλέγει να κοστολογήσει την GTX 780 σχεδόν 30% λιγότερο από αυτές, άσχετα αν σε επιδόσεις μπορούν να θεωρηθούν ισάξιες! Παρ' όλα αυτά, η GTX 780 τοποθετείται τιμολογιακά ανάμεσα στις κορυφαίες GPUs της αγοράς και τις κάρτες της προηγούμενης γενιάς, GTX 680 και HD 7970. O διαχωρισμός είναι σχετικά ξεκάθαρος, αν και τελικά όπως διακρίνουμε, δεν λέει πάντα την αλήθεια όσον αφορά τις επιδόσεις.

nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


Αναφορικά δε με τις επιδόσεις, η GTX 780 απλά "διαλύει" τις κάρτες της προηγούμενης γενιάς. Τόσο η GTX 680 όσο και η HD 7970 απλά δεν έχουν την επεξεργαστική ισχύ ώστε να οδηγήσουν ένα 2Κ monitor, όπως το Dell U2711 των δοκιμών μας. Ισχύ την οποία έχει η GTX 780, και εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά: Καλά τα MHz στο πυρήνα και τα Gigabytes μνήμης που άφθονα πλέον προσφέρουν τόσο nVidia όσο και AMD, αλλά εν τέλη το transistor count είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά. Και όχι μόνο έχετε να κερδίσετε σε μεγάλες αναλύσεις, αλλά και σε 1920x1080 η GTX 780 είναι από τις λίγες κάρτες που κυκλοφορούν και οι οποίες με την δύναμή τους θα μπορέσουν να παίξουν παιχνίδια όπως το Crysis 3 σε Ultra ρυθμίσεις. Θερμή παράκληση: μην διανοηθείτε να αγοράσετε την GTX 780 για αναλύσεις μικρότερες των 1920x1080. Please, don't.





nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση όσον αφορά την κάρτα που είχαμε σήμερα στα χέρια μας, την GTX 780 από μεριάς nVidia. Όσον αφορά τις επιδόσεις της, σαφώς είναι ένα σκαλί παραπάνω από τους προκατόχους της, την GTX 680 καθώς και την αντίπαλο AMD Radeon HD 7970. Η "ωμή" επεξεργαστική δύναμη της κάρτας φαίνεται όχι μόνο από το γεγονός ότι μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στις υπερ-υψηλές αναλύσεις, αλλά και στο γεγονός ότι επηρεάζεται αρκετά λιγότερο όταν η λεπτομέρειες και τα φίλτρα γίνονται εντονότερα. Η 780 δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να οδηγήσει ένα 2Κ panel. Αυτές είναι σαφώς επιδόσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Τέλος, αρκετά εντυπωσιακό στοιχείο αποτέλεσε το εργοστασιακό σύστημα ψύξης της GTX 780, το οποίο της προσδίδει εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, ομορφιά, αρκετά ικανοποιητική ψύξη και τέλος ησυχία!


nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans



nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans

Έχοντας δοκιμάσει τις περισσότερες GPUs του 2012, δεν χρειάστηκα αρκετό χρόνο για να αντιληφθώ τις εκρηκτικές επιδόσεις της. Η 780 έκανε την ανάλυση των 1920x1080 να μοιάζει "παιχνιδάκι", ενώ δεν δίστασε να σταθεί εξαιρετικά και στα 2560x1440 του Dell U2711 panel μας. Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης δεν είναι το πόσο πίσω αφήνει σε επιδόσεις τις κάρτες της προηγούμενης γενιάς, στοιχείο που από μόνο του είναι εντυπωσιακό, αλλά και το γεγονός ότι είναι ισάξια με την Titan! Η nVidia "έκοψε και έραψε" το GK 110, αφαιρώντας του ότι ήταν περιττό και κοστολογόντας το 30% λιγότερο. Είναι να απογοητεύονται όσοι έσπευσαν να πάρουν Titan;

Η αλήθεια είναι πως από όποια μεριά να το πάρεις, η GTX 780 είναι ένα από τα μοντέλα που σίγουρα ανήκουν στην κατηγορία του... "ακριβού". Αν οι κάρτες της προηγούμενης γενιάς ήταν για... γερά πορτοφόλια, με τις Titan και 690 να αγγίζουν τα όρια του "εξωτικού", τότε η GTX 780 είναι κάτι το ενδιάμεσο, συνεχίζει όμως να έχει υψηλό τίμημα απόκτησης. Σε μια άκρη του μυαλού μου όμως, κάπου δεν μου κάθεται καλά, πιστεύοντας πως είναι πλέον τακτική της nVidia να βγάζει ένα "εξωτικό" μοντέλο για να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή του επερχούμενού της. Και η πικρή αλήθεια είναι, ότι δεν είναι αρκετοί αυτοί που προτίθενται να αλλάξουν την 7970 ή την GTX 680 τους, πόσο μάλλον οι κάτοχοι παλαιότερων καρτών, ειδικά δε όταν τις πλήρωσαν σε περίοδο που ήταν αρκετά υψηλά οι τιμές τους. Για το λόγο αυτό, η διαφορά στις επιδόσεις πρέπει με κάποιο τρόπο να δικαιολογηθεί.

Παρόλα αυτά, δεν χωράει αμφισβήτηση πως η GTX 780 και ο GK 110 πυρήνας είναι από τις πλέον top-performing και παράλληλα power efficient GPUs που έχουν περάσει από τα εργαστήριά μας. Και μας αρέσει αυτό, διότι η αύξηση στις επιδόσεις είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Μας αρέσει, γιατί μας δείχνει πως η nVidia είναι εκεί να πιέζει τις εξελίξεις και να κρατά τον πήχη ψηλά, καθώς μας δείχνει ένα δείγμα του μέλλοντος, σε μια αγορά όπου σιγά-σιγά θα αρχίσει να εισέρχεται και ο παράγοντας "4Κ", μια ανάλυση που θα "γονατίσει" οτιδήποτε γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ως flagship GPU, εκεί όπου θα χρειαστεί για μια ακόμα φορά να αυξήσουμε την επεξεργαστική μας ικανότητα. Δεν μας αρέσει η στασιμότητα, μόνο πίσω μας κρατάει. Και το GK 110 δεν είναι απλώς ένα βήμα, είναι ένα άλμα προς τα εμπρός...



Stay HWBoxed…


nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans


nVidia GTX 780 Review: Clash of TitansnVidia GTX 780 Review: Clash of Titans

nVidia GTX 780 Review: Clash of Titans