NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!

NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!

Είναι πραγματική απόλαυση να δοκιμάζεις προϊόντα που υποπτεύεσαι εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να σε απογοητεύσουν. Μια ASUS Maximus Extreme, μια νέα flagship GPU της AMD ή ένας high end επεξεργαστής της Intel είναι κάποια παραδείγματα προϊόντων που πριν ακόμα ακούσεις τις "φήμες" ή διαβάσεις τα .pdf είσαι ήδη σχεδόν ενθουσιασμένος για το τι θα ακολουθήσει στις δοκιμές σου. Και μπορεί οι περισσότεροι reviewers να αρέσκονται να λένε ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο απαθώς όλα τα προϊόντα στα review τους, αλλά μάλλον η πλειοψηφία το κάνει για να υπονοήσει μια "συναισθηματική απόσταση" από το αντικείμενο του review, κάτι που θα δώσει πόντους αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας στο τελικό ανάγνωσμα. Είναι πραγματική απόλαυση να δοκιμάζεις προϊόντα που υποπτεύεσαι εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να σε απογοητεύσουν. Μια ASUS Maximus Extreme, μια νέα flagship GPU της AMD ή ένας high end επεξεργαστής της Intel είναι κάποια παραδείγματα προϊόντων που πριν ακόμα ακούσεις τις "φήμες" ή διαβάσεις τα .pdf είσαι ήδη σχεδόν ενθουσιασμένος για το τι θα ακολουθήσει στις δοκιμές σου. Και μπορεί οι περισσότεροι reviewers να αρέσκονται να λένε ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο απαθώς όλα τα προϊόντα στα review τους, αλλά μάλλον η πλειοψηφία το κάνει για να υπονοήσει μια "συναισθηματική απόσταση" από το αντικείμενο του review, κάτι που θα δώσει πόντους αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας στο τελικό ανάγνωσμα.

Προσωπικά, δεν μπήκα ποτέ στην διαδικασία να απαρνηθώ τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες μου. Είναι αστείο να ευαγγελίζεσαι ότι αντιμετωπίζεις με την ίδια καχυποψία ένα προϊόν από ένα πρωτάκουστο για εσένα brand και ένα προϊόν από κάποιον κατασκευαστή που σου έχει δώσει επαρκή δείγματα γραφής. Το παραπάνω όμως περιέχει μια ουσιαστική υποσημείωση, καθώς τα ύστερα τιμούν τα πρότερα, ακόμα και όταν ένας γνωστός κατασκευαστής σου χτυπάει την πόρτα με κάτι καινούργιο, δεν επιτρέπεται επ' ουδενί να αφήσεις την "οικειότητα" να σε κάνει να μεροληπτείς.

Τι σημαίνει όλη αυτή η κάπως αόριστη εισαγωγή; Μπορεί να ξέρουμε την Noctua από το παρελθόν, μπορεί να έχουμε δει κορυφαίες προτάσεις στον line up της, αυτό όμως δεν προεξοφλεί τίποτα για το σημερινό μας review. Η Noctua NH-U12S και η Noctua NH-U14S θα εξεταστούν όπως σε κάθε άλλο cooler review μας και θα αξιώσουμε / παρατηρήσουμε / βαθμολογήσουμε το κάθε τι, σαν να συναντάμε το Αυστριακό brand για πρώτη φορά.

Κατά τα ειωθότα λοιπόν, κλεφτή ματιά στα specs και των δύο προτάσεων...

NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!

...και ακολουθούν δύο σελίδες με τις φωτογραφίες του Jason.


















Ξεκινώντας από την "μικρή", η NH-U12S δεν προσπαθεί να μας εκπλήξει με τα χρώματα της συσκευασίας. Το κουτί της κλασικής 120mm single tower πρότασης, φέρει πάνω του πλήθος πληροφοριών με το "100% RAM compatiility (!)" να υπόσχεται απροβλημάτιστα παντρέματα ψηλών μνημών και ψύκτρας. Οκτάγλωσση συνοπτική περιγραφή περιγραφή, πληροφορίες για τον παρεχόμενο NF-F12 PWM ανεμιστήρα καθώς και για την καθολική υποστήριξη όλων το σύγχρονων sockets, καλύπτουν τις περιφερικές επιφάνειες.

Με το κουτί ανοιχτό, έρχεστε αντιμέτωποι με τρία επιπλέον χάρτινα κουτάκια (Acceessories, Intel και AMD Mounting) και αναπόφευκτα με αυτή την τακτοποιημένη αισθητική που βγάζουν τα προϊόντα της Noctua. Ο NF-F12 ανεμιστήρας έρχεται με τα fan clips εγκατεστημένα πάνω του καθώς και με λαστιχένιες γωνίες για τους κραδασμούς, ενώ παραμερίζοντας τα ποιοτικά μεταλλικά κομμάτια του mounting, το low noise adaptor, το μικρό κατσαβιδάκι και τα "διπλά" parts για την χρήση και δεύτερου (μη παρεχόμενου) ανεμιστήρα φτάνουμε στο αλουμινένιο σώμα της NH-U12S με τα πέντε nickel-plated copper 6mm heatpipes. H ψύκτρα, αισθητικά, θα χαρακτηριζόταν μάλλον κομψή, χωρίς σχεδιαστικές ακρότητες και με το κλασικό "θολό" ασημένιο τελείωμα της εταιρίας. Στο επάνω μέρος δεσπόζει το γνώριμο λογότυπο και στο κάτω, αν και η επιφάνεια επαφής δεν είναι τέλειος καθρέφτης, το φινίρισμα είναι πολύ καλό. Γενικά η κατασκευή είναι στιβαρή και δεν θα τσακίσετε fins κατά λάθος. Το mounting στην πράξη, για το LGA1155, αποδεικνύεται σίγουρο και αρκετά απλό, με το backplate να βιδώνει στα brackets, και την ψύκτρα μετέπειτα να απαιτεί δύο βίδες για να μείνει στην θέση της. Αν επιλέξετε τον συνήθη προσανατολισμό πράγματι το πρώτο dimm δεν καλύπτεται ακόμα και με τον ανεμιστήρα στην θέση του, οπότε sky is the limit για τις μνήμες σας.















Και μια σύντομη ματιά στον επιπλέον NF-F12 που μας προμήθευσε η Noctua για να δοκιμάσουμε την ψύκτρα της και σε push pull διάταξη. Δεν θα σας κουράσουμε με πολλές λεπτομέρειες, μιας και μας έχει απασχολήσει και παλιότερα, πάντως θα αρκεστούμε να πούμε ότι καθώς ο καιρός περνάει και βλέπουμε νεότερα fans, έχουμε συχνά αναπολήσει το "γλυκό" συνδυασμό απόδοσης και ησυχίας που προσφέρουν οι συγκεκριμένοι.




















Τα πράγματα με την μεγαλύτερη NH-U14S φαίνονται απολύτως πανομοιότυπα με τον τονισμό για "Full RAM compatibility on LGA2011" και τις ίδιες πληροφορίες, περιφερικά του κουτιού. Τα χρώματα είναι και πάλι τα γνώριμα ενώ οι οκτάλγωσες περιγραφές, και τα highlights της ψύκτρας και του NF-A15 περιβάλλουν το κουτί κατά την γνωστή λογική.

Και πάλι, εντός του κουτιού συναντάμε τα τρία χάρτινα κουτάκια με τα τακτοποιημένα Acceessories, Intel και AMD Mounting κομμάτια, ενώ και εδώ δεν λείπουν parts για δεύτερο ανεμιστήρα, θερμοαγώγιμη (NT-H1) κατσαβιδάκι, μεταλλικό badge με το λογότυπο της εταιρίας και σαφείς εικονογραφημένες οδηγίες. Η αίσθηση καθώς ανοίγουμε το κουτί, και εδώ, είναι ότι μέσα του όχι μόνο υπάρχει ότι θα χρειαστείτε, αλλά ότι υπάρχει δεν θα θελήσετε να το βάλετε στην άκρη: είναι δύσκολο να βρεις έναν καλύτερο ανεμιστήρα ή μια καλύτερη θερμοαγώγιμη, σε σχέση με τα παρεχόμενα! Και αυτό κρατήστε το για τις σκέψεις μας στον επίλογο.

Αυτή την φορά το σώμα της ψύκτρας είναι αυξημένο σε όλες του τις διαστάσεις. Τα heatpipes είναι πλέον έξι αλλά η αισθητική, με το απόλυτα συμμετρικό single tower σχεδιασμό παραμένει κοινή με την μικρότερη NH-U12S. Μια και η ψύκτρα έχει αποκτήσει αυξημένο πλάτος η Noctua σταματάει τα fins σε δύο στάδια καθώς φτάνουμε στην επιφάνεια επαφής, η οποία κινείται πάλι στα γνώριμα επίπεδα στιλπνότητας. Το mounting και εδώ ακολουθεί την κλασική προσέγγιση της Noctua που περιγράψαμε στην προηγούμενη σελίδα. Στην μητρική μας, και πάλι το πρώτο dimm έμεινε ακάλυπτο (YMMV) αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι λόγο αυξημένου πλάτους, ίσως να υπάρξουν θέματα με το πρώτο pcie της μητρικής σας. Στην Maximus V Formula των δοκιμών μας, το "κάτω" clip του ανεμιστήρα ερχόταν πολύ κοντά στην HD 4770 μας και αν και δεν ακουμπούσε, πρέπει να σημειώσουμε ότι η μητρική μας έχει την pcie x16 στην δεύτερη θέση των expansion slot της.















Ο επιπλέον NF-A15 δεν μας ήταν τόσο γνώριμος αλλά και εδώ τα πράγματα είναι εντυπωσιακά. Αν και το παρόν δεν είναι review ανεμιστήρων we are happy to report ότι ακόμα και στα 12 Volt, ο ένας ή και οι δύο NF-A15 ξεπέρναγαν οριακά τα 50db στα αυστηρά μας test (10cm) και έτσι έχουμε για πρώτη φορά μια ψύκτρα να δοκιμάζεται στο ήσυχο "50db limited" τεστ μας, πολύ κοντά στον πλήρη ρυθμό περιστροφής (1280 RPM) του ανεμιστήρα της. Στο performance/db η αυξημένη διάμετρος του NF-A15 φαίνεται ότι θα παίξει τον ρόλο της...

Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

Part list

  • ASUS Maximus V Formula
  • Ivy Bridge i5 3570K
  • 2x4GB G.skill Sniper 1600MHz
  • Intel Postville 80GB
  • AMD Radeon HD 4770
  • Enermax Pro 82+ 625Watt


Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.


Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Επαναλάβαμε όλα τα παραπάνω και με διπλούς (ίδιους με τους παρεχόμενους) ανεμιστήρες για να δούμε αν αξίζει τελικά να μιλάμε για push pull σε τόσο "λεπτές" ψύκτρες. Αλλά ας μην χρονοτριβούμε, στην επόμενη σελίδα μας περιμένουν αποτελέσματα!

Ας δούμε τι συνέβη όταν οι εκπρόσωποι της Noctua συνάντησαν τον Ιvy Bridge μας και τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες περιβάλλοντος του χώρου των δοκιμών μας. Για να έχετε ένα σημείο αναφοράς, δανειστήκαμε τα αποτελέσματα της Corsair Hydro H90 και τα βάλαμε στα παρακάτω γραφήματα.


NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!


Κοιτώντας τα πρώτα αποτελέσματα, εύκολα προκύπτουν δύο συμπεράσματα: Αφενός οι διαφορές των δύο προϊόντων της Noctua υπογραμμίζονται κυρίως σε overclocked χρήση - μιας και στην stock λειτουργία οι επιδόσεις είναι σχεδόν αντίστοιχες - και αφετέρου, η προσθήκη δεύτερου ανεμιστήρα σε push pull διάταξη μπορεί να δίνει ένα μόνιμο πλεονέκτημα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο στην πράξη. Όπως και να 'χει, βλέπουμε μια 12άρα single tower να φλερτάρει με ένα 140mm ΑΙΟ watercooling kit, και την αντίστοιχη 14άρα, να το κατατροπώνει!



NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!


Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB, και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή τα πράγματα ...παραμένουν σχεδόν ίδια! Εδώ εμφανίζεται ένα δυνατό χαρτί για την Noctua. Ενώ σε άλλες προτάσεις μειώνουμε 30 και πλέον τοις εκατό τον ρυθμό περιστροφής των ανεμιστήρων, στις NH-U12S & NH-U14S αρκούσαν ~200RPM μείωσης, για να συμμορφωθούν στα επίπεδα θορύβου που έχουμε ενιαία θέσει για αυτό το σκέλος των δοκιμών. Έτσι και οι δύο προτάσεις δέχονται πολύ μικρό πλήγμα στις επιδόσεις τους, και βλέπουμε την NH-U14S να ξεφεύγει μπροστά μόνη της και την μικρή - αλλά όχι ταπεινή - NH-U12S να καταβάλει τελικά την Corsair ακόμα και με τον έναν ανεμιστήρα!

Noctua NH-U12S και τα πράγματα μίλησαν από μόνα τους. Όταν μια ψύκτρα των 120mm ακολουθεί από κοντά με ένα fan και ξεπερνάει με δύο, ένα ΑΙΟ με ψυγείο των 140mm (!), τότε πραγματικά υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείς να πεις. Η απόδοση δε, με κλειδωμένο τον θόρυβο στα 50db, που είναι και η μέτρηση που επί της ουσίας σας ενδιαφέρει περισσότερο, ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα: αν μιλάμε για ρεαλιστικά βιώσιμα επίπεδα θορύβου η Noctua NH-U12S κερνάει απογοήτευση ένα μεγάλο κομμάτι του ανταγωνισμού. Και δεν είναι μόνο οι επιδόσεις. Ο παρεχόμενος ανεμιστήρας είναι απλά ένας εκ των κορυφαίων της αγοράς και αν ίσως διστάζαμε τελικά να πληρώσουμε και για έναν δεύτερο ίδιο (λόγω τσουχτερού MSRP), η out of the box εμπειρία είναι αψεγάδιαστη: εύκολη εγκατάσταση, clearance για μνήμες, σίγουρα mounting parts και εποπτικές οδηγίες... καταντάει δύσκολο να κακολογήσεις ένα τέτοιο προϊόν. Και με τα των μνημών λυμένα λόγω design, πλέον κάθε "μονή" ΑΙΟ watercooling λύση στερείται πειστικής επιχειρηματολογίας υπέρ της. Η Noctua NH-U12S είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που αν η αγορά της είναι είναι εντός του budget σας καταντάει σχεδόν ανορθολογικό να την αποφύγετε! Και αν ακόμα η τιμή της (MSRP ?59.9) ξεφεύγει ελαφρώς του προϋπολογισμού σας, αξίζει σαφώς να κάνετε την υπέρβαση.

NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!

NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!



Με την Noctua NH-U14S έχουμε μια ελαφρώς πιο σύνθετη πρόταση. Στην πράξη, οι περίπου ~5°C που χωρίζουν την μεγάλη Noctua NH-U14S, από τον μικρό κλώνο της, μεταφράζονται μόλις σε ?10 διαφορά στην τιμή απόκτησης (MSRP ?69,9), σε ένα μικρότερο σύνολο cases που την υποστηρίζουν (βάθος τουλάχιστον ~18cm) αλλά και σε μία ελαφρώς πιο σύνθετη κατάσταση με το clearance για τις μνήμες. Δεν είναι ότι δεν εντυπωσιαστήκαμε με ένα single tower air cooler που νικάει την Corsair H90 πριν ακόμα την δοκιμάσουμε με διπλό fan. Είναι απλά ότι η Noctua NH-U14S είναι λιγότερο " passe-partout" σε σχέση με την μικρότερη και ευκολότερη Noctua NH-U12S. Αυτό βέβαια μπορεί να μην σημάνει τίποτα για εσάς: αν διαθέτεται ένα case που την χωράει και επιθυμείτε το κάτι παραπάνω στις επιδόσεις, η απάντησή μας είναι και εδώ καταφατική. Αξίζει τον κόπο να την πάρετε με δεύτερο fan; Αν και κανείς δεν λέει όχι σε 1,5°C βαθμό επιπλέον επιδόσεων η τιμή του NF-A15 δεν είναι και τόσο εύπεπτη, ώστε να σας το προτείνουμε με όλη μας την καρδιά. Το push pull μάλλον μένει για τους τολμηρούς ή για αυτούς που τους ικανοποιεί περισσότερο το ισορροπημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Πάντως και χωρίς τον δεύτερο ανεμιστήρα, αν γυρίσετε στο σπίτι με μια NH-U14S γυρίζετε με ότι δυνατότερο έχουμε δει ποτέ σε single tower, μέχρι στιγμής! Και όλα αυτά στο γνώριμο πακέτο (ποιότητα, silent λειτουργία, υποστήριξη) που μας έχει συνηθίσει η Noctua και κάνει την τιμή να φαντάζει άκρως ρεαλιστική και εντός πραγματικότητας.

NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!

NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return! NH-U12S & NH-U14S Review: Noctua's return!


Κλείσαμε ένα review, δύο Noctua ψυκτρών χωρίς να κάνουμε καμία νύξη για το χρώμα των ανεμιστήρων. Το συνηθίσαμε. Οι δύο προτάσεις της Νoctua είναι απλά τόσο ολοκληρωμένες, ώριμες και μάχιμες που τελικά θα σας λέγαμε να πράξετε κατά συνείδηση, ανάμεσά τους. Η Noctua NH-U12S είναι η 12άρα που βάζει τα γυαλιά σε πολλές ψύκτρες ακόμα και πάνω από την κατηγορία της, ενώ η Noctua NH-U14S είναι αυτή η "ειδική" κατάσταση που θα δώσει (και απαιτήσει) το κάτι παραπάνω. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με καμία από τις δύο. Συνήθως η τελευταία φράση ενός review απευθύνεται στον αναγνώστη, αλλά θα κάνουμε το twist και θα απευθυνθούμε για αλλαγή στον κατασκευαστή:

Noctua, wie machst du das?



Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση των δειγμάτων. :T: