Lucifer Is In The House: Deepcool, Take Two!

Lucifer Is In The House: Deepcool, Take Two!

Μισός σχεδόν χρόνος από την πρώτη μας επαφή με την Deepcool και σήμερα θα επιδιώξουμε μαζί μια ...δεύτερη λήψη. Αυτή την φορά η Deepcool εμφανίζεται με μια σαφώς πιο πληθωρική πρόταση: 140mm ανεμιστήρας και μεικτό βάρος πάνω από το 1Kg είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν πρώτα, αν κάνουμε ότι δεν προσέξαμε το όνομα: Lucifer! Cue the organ music λοιπόν, γιατί το αντικείμενο του σημερινού review προτίθεται να επικαλεστεί απόκοσμες και μυστικιστικές δυνάμεις, για να φέρει σε πέρας την αποστολή της ψύξης του επεξεργαστή σας.
Μισός σχεδόν χρόνος από την πρώτη μας επαφή με την Deepcool και σήμερα θα επιδιώξουμε μαζί μια ...δεύτερη λήψη. Αυτή την φορά η Deepcool εμφανίζεται με μια σαφώς πιο πληθωρική πρόταση: 140mm ανεμιστήρας και μεικτό βάρος πάνω από το 1Kg είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν πρώτα, αν κάνουμε ότι δεν προσέξαμε το όνομα: Lucifer! Cue the organ music λοιπόν, γιατί το αντικείμενο του σημερινού review προτίθεται να επικαλεστεί απόκοσμες και μυστικιστικές δυνάμεις, για να φέρει σε πέρας την αποστολή της ψύξης του επεξεργαστή σας.

Και μην σας ξενίζει το φοβερά πομπώδες όνομα μιας και η Deepcool τελευταία δημιούργησε ένα νέο brand ονόματι Gamer Storm, με σαφή προσανατολισμό τους gamer με θερμικές ανησυχίες. Performance και looks εν ολίγοις, σε εύπεπτο τιμολογιακά πακέτο. Και αν είναι ευθύνη της επόμενης σελίδας να σας πείσει, ή όχι, για τα looks, το HwBox εννοεί να βάλει τον Lucifer (sic) στις γνωστές δοκιμές απόδοσης για να έχετε άποψη και για το performance. Ναι, δεν κάνουμε διακρίσεις ούτε για τον ...εξωαποδώ! Πέραν της πλάκας, το σημερινό review θα έχει και δοκιμές σε passive λειτουργία μιας και η Deepcool αναφέρει και τέτοια δυνατότητα χρήσης για το συγκεκριμένο cooler. Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά.

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τα επιγραμματικά χαρακτηριστικά της Lucifer...

Lucifer Is In The House: Deepcool, Take Two!


...όσο για τα υποστηριζόμενα sockets, είναι LGA2011/LGA1366/LGA1156/LGA1155/LGA1150/LGA775 και FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2 για Intel και AMD αντίστοιχα. Στην επόμενη σελίδα, θα γνωρίσουμε την Lucifer μέσα από τον φακό του Jason.









Το μαύρο γυαλιστερό κουτί με τα πράσινα γράμματα που θα παραλάβετε, φαντάζει επιτηδευμένα "μυστήριο": καμία πληροφορία στην πρόσοψη, παρά μόνο το όνομα της ψύκτρας και το λογότυπο του brand, ενώ στην πίσω μεριά τα όποια specs είναι γραμμένα με μικρή γραμματοσειρά και χωρίς κάποιο διάγραμμα ή φωτογραφία.

Ανοίγοντας το πολυδαίδαλο κουτί και φτάνοντας στη ψύκτρα, την πρώτη εντύπωση κλέβουν τα fins να έχουν ένα σχεδόν "W" σχήμα και το ένα πάνω στο άλλο απαρτίζουν το single tower, με τα έξι heatpipes των 6mm να τα διατρέχουν. Τα heatpipes περνούν μέσα από την αρκετά λεία στην επιφάνεια επαφής η οποία βρίσκεται πιο κοντά στην βάση του W, επιτρέποντας στην διάταξη να φέρει τον μεγαλύτερο όγκο της πάνω από τα phases της μητρικής και όχι στην μεριά των μνημών. Τα χέρια μιας δεν διαπίστωσαν κανένα πλημμέλημα στο φινίρισμα των μετάλλων.








Τα μεταλλικά mounting κομμάτια που θα καλύψουν όλα τα νεότερα sockets και στα δύο στρατόπεδα, παρέχοντας mounting "δύο χρόνων" με το backplate και τα brackets να βιδώνονται σταθερά στην μητρική και την ψύκτρα να κουμπώνει πάνω τους με μία μεταλλική μπάρα δύο springed βιδών. Ωραία προσέγγιση και ιδιαίτερα φιλική για όσους δοκιμάζουν αρκετούς επεξεργαστές ή λύνουν το σύστημά τους συχνά. Δυστυχώς όμως στο LGA1155 των δοκιμών μας, η ψύκτρα με το fan καλύπτει μέχρι και το δεύτερο dimm slot επιτρέποντας εκεί <35mm profile DDR3 modules, ενώ και το πρώτο PCI-E καλύπτεται οριακά.

Ο παρεχόμενος Hydro Bearing ανεμιστήρας από την άλλη, τερματίζει πριν τις 1500 RPM και κουνάει πραγματικά αρκετό αέρα χωρίς σημαντικό θόρυβο. Διαθέτει λαστιχένιες λεπτομέρειες στο frame και μπορεί με το καλημέρα το πράσινο να σας ξενίσει, αλλά τελικά μάλλον δίνει πόντους ιδιαιτερότητας στο όλο θέαμα.

Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.

Part list

  • ASUS Maximus V Formula
  • Ivy Bridge i5 3570K
  • 2x4GB G.skill Sniper 1600MHz
  • Intel Postville 80GB
  • AMD Radeon HD 4770
  • Enermax Pro 82+ 625Watt


Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.


Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.

Με τα τεστ να έχουν τελειώσει πάμε να δούμε πως τα πήγε η Lucifer με τον Ιvy Bridge των δοκιμών μας. Για να έχετε ένα σημείο αναφοράς, δανειστήκαμε τα αποτελέσματα της αντίστοιχης πρότασης της Noctua στα 140mm (NH-U14S) ενώ προσθέσαμε και τα νούμερα της ομόσταυλης Deepcool Ice Blade Pro V2.0 που παίζει στην μικρότερη κατηγορία.


Lucifer Is In The House: Deepcool, Take Two!


Με τις μετρήσεις στα δύο κλασικά μας τεστ, βλέπουμε την Gamer Storm Lucifer να υπολείπεται ελάχιστα από την ΝΗ-U14S αλλά να βρίσκεται αρκετά μακρυά από την μικρότερη Ice Blade Pro V2.0. Η διαφορά αυτή δε, ανοίγει ακόμα περισσότερο στο overclocked test. Επιπρόσθετα δοκιμάσαμε να τεστάρουμε χωρίς ανεμιστήρα την passive λειτουργία της ψύκτρας και το stock test έδειξε 91 °C με απόλυτα μηδενικό όμως airflow ενώ το overclocked test δεν κατάφερε να τερματίσει με επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση αν πλησιάζαμε έναν ανεμιστήρα (προσομοιάζοντας το όποιο exhaust fan θα είναι κοντά της, ρεαλιστικά μέσα σε ένα case) οι θερμοκρασίες βελτιώνονταν εντυπωσιακά. Απουσία άλλων passive ανταγωνιστών δεν θα βαθμολογήσουμε την συγκεκριμένη δοκιμή, όμως προκύπτει ότι αν κάποιος το θελήσει μάλλον μπορεί να παραμείνει passive, όπως η Deepcool ισχυρίζεται. Αρκεί να μην clockάρει ή αν θελήσει αν clockάρει να το κάνει συγκρατημένα και έχοντας εξασφαλίσει ένα κάποιο airflow στη περιοχή.



Lucifer Is In The House: Deepcool, Take Two!


Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB, και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή, η Lucifer ξεδιπλώνει τις αρετές του μεγέθους της. Ναι και πάλι η μεγάλη και ακριβότερη Noctua της ξεφεύγει ελαφρώς, αλλά αυτό δεν αφαιρεί κάτι από τα καλά της νούμερα. Η Lucifer αντέχει πολύ καλά και με τον ανεμιστήρα της σε χρηστικά επίπεδα θορύβου. Υπέροχα!

Το take τwo με την Deepcool / Gamer Storm, με αφορμή την Lucifer, φτάνει στο τέλος του. Τι μας μένει;

Η Deepcool Lucifer παρά το πομπώδες και σκοτεινό όνομα και την εντυπωσιακή συσκευασία είναι κατά βάση μια σχεδιαστικά συνηθισμένη 140mm single tower ψύκτρα. Η καινοτομία δεν είναι το δυνατό της σημείο. Το μέγεθος από την άλλη, μάλλον ναι. Μαζί με το μέγεθος, έρχονται στο πλάνο και τα γνωστά του επακόλουθα: συνωστισμός στα πρώτα memory dimm slots, "παραβιάσεις του FIR" της πρώτης PCI-E και απαιτήσεις για το πλάτος του case που θα την φιλοξενήσει. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η δυνατότητα (έστω και περιορισμένη) passive λειτουργίας και οι αυξημένες επιδόσεις με ένα ή και δύο fans. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον μειωμένο θόρυβο που ένας καλός (γιατί είναι τέτοιος) 140mm ανεμιστήρας εξασφαλίζει.

Σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, το mounting είναι όπως πρέπει ενώ τα υποστηριζόμενα sockets πηγαίνουν χρονικά πίσω μέχρι τους μονοπύρηνους. Αλλά ας μην γελιόμαστε, η πραγματικότητα της Lucifer θα προσδιοριστεί εν πολλοίς και από τον ροζ ελέφαντα στην γωνία του δωματίου: την τιμή. Η Deepcool θα μας ζητήσει κάτι σαν ?49.90 τελικής τιμής και για να ήμαστε ειλικρινείς, το συγκεκριμένο pricepoint είναι κάπως δύσκολο, γιατί αναπόφευκτα χωρίζει τους επίδοξους αγοραστές της σε δύο groups: το πρώτο group είναι αυτοί στους οποίους το design και τα χρώματα της Lucifer είναι ακαταμάχητα και θα την αγοράσουν χωρίς δεύτερη σκέψη μιας και οι επιδόσεις είναι και αυτές πολύ καλές. Το δεύτερο όμως γκρουπ, αυτό των αγοραστών που δεν θα είναι υπό την επήρεια της γοητείας της Lucifer, θα δει ότι έχει να κάνει με ένα underdog brand που ζητάει μεν ότι του αντιστοιχεί, αλλά παράλληλα δεν είναι και η προσφορά του αιώνα και έτσι ίσως μπει στην διαδικασία να ανακινήσει το γνωστό δίπολο: ή κάτι μετριότερο και κάτω των ?40 ή all in για τις high-end που πιθανότατα θα κρατήσει και για το επόμενο σύστημα. Μακάρι η τιμή στην πράξη να διορθωθεί ελαφριά και να ξεφύγει η Lucifer από αυτόν τον εγκλωβισμό στην γκρίζας περιοχή του budget.

Θα σας την προτείναμε; Ναι. Αν το μέγεθος και τα επακόλουθά του δεν σας απασχολούν (τουτέστιν έχετε σχετικά low profile μνήμες και η πρώτη PCI-E σας δεν είναι η x16 της κάρτας γραφικών σας) σε αυτή την τιμή είναι σαφώς μια τίμια παρουσία τόσο σε επιδόσεις όσο και σε design. Και πράγματι το όνομα είναι λιγάκι σαχλό για τους κάπως μεγαλύτερους, αλλά ποιος νοιάζεται; Παίρνετε μια πολύ ικανή singe tower της μεγάλης κατηγορίας και έναν αξιοπρεπέστατο ανεμιστήρα σε ένα price point που ανήκει στις επώνυμες 120άρες. Και αυτό δεν είναι λίγο.

That's a wrap!

Lucifer Is In The House: Deepcool, Take Two!

Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Gamer Storm για την παραχώρηση του δείγματος. :T: