Adata DashDrive HV620 1TB: Spacious. Rapid. Portable.
Κάποτε συνηθίζαμε να μεταφέρουμε τα αρχεία μας ή ακόμα και να φορτώνουμε το λειτουργικό μας σύστημα από δισκέττες, είτε 5.25 ιντσών είτε μετέπειτα με των 3,5” και μέγιστη χωρητικότητα τα 1.4MB. Ολόκληρα! Έπειτα το breakthrough έγινε όταν τα CD Writers έγιναν φτηνά. Για κάποιο διάστημα, τα PC μας διέθεταν ένα αντιγραφικό και ένα DVD reader. Πόσο άβολο! Για να γράψεις ένα δισκάκι, έπρεπε να ανοίξεις το πρόγραμμα εγγραφής, να διαλέξεις τα αρχεία σου, και να κλείσεις το session «καίγοντας» το δισκάκι. Η διαδικασία κρατούσε περίπου στο δεκάλεπτο, στις σύγχρονες περιπτώσεις- και φυσικά χαμένα λεφτά σε κάθε CD/DVD που μπορούσε να εγγραφεί μόνο μια φορά.
Κάποτε συνηθίζαμε να μεταφέρουμε τα αρχεία μας ή ακόμα και να φορτώνουμε το λειτουργικό μας σύστημα από δισκέττες, είτε 5.25 ιντσών είτε μετέπειτα με των 3,5” και μέγιστη χωρητικότητα τα 1.4MB. Ολόκληρα! Έπειτα το breakthrough έγινε όταν τα CD Writers έγιναν φτηνά. Για κάποιο διάστημα, τα PC μας διέθεταν ένα αντιγραφικό και ένα DVD reader. Πόσο άβολο! Για να γράψεις ένα δισκάκι, έπρεπε να ανοίξεις το πρόγραμμα εγγραφής, να διαλέξεις τα αρχεία σου, και να κλείσεις το session «καίγοντας» το δισκάκι. Η διαδικασία κρατούσε περίπου στο δεκάλεπτο, στις σύγχρονες περιπτώσεις- και φυσικά χαμένα λεφτά σε κάθε CD/DVD που μπορούσε να εγγραφεί μόνο μια φορά.
Κάπου εκεί, το USB άρχισε να βελτιώνεται. Αν και η πρώτη του υλοποίηση δεν αποτέλεσε κάτι το ιδιαίτερο, το USB 2.0 έδειξε την πραγματική σημασία του «Ενιαίου Σειριακού Διαύλου», καθότι αν και το αρχικό πρότυπο υποστήριζε Μέσα Μαζικής Αποθήκευσης (Mass Storage Drives), οι αυξημένες ταχύτητες και η ραγδαία πτώση των τιμών στα NAND Flash chips οδήγησε στην εξάπλωση των USB Sticks και των εξωτερικών σκληρών δίσκων. Interfaces με αντίστοιχες ικανότητες υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά τελικά το USB ήταν αυτό που επικράτησε. Για να φτάσουμε περίπου τρία χρόνια πριν, όπου το USB πρότυπο δέχτηκε την τρίτη του αναβάθμιση – το USB 3.0 πλέον βρίσκεται στην πλειοψηφία των εξωτερικών μέσων αποθήκευσης.
Η Adata είναι μια εταιρία που ειδικεύεται περισσότερο στην παραγωγή NAND, αλλά παρόλα αυτά κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς όταν μιλάμε για USB Sticks αλλά και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Στα χέρια μας σήμερα έχουμε τον Adata DashDrive HV620 1TB – έναν USB 3.0 εξωτερικό σκληρό δίσκο ο οποίος καλείται να μας αποδείξει ότι τα καταφέρνει καλά στην… μαζική αποθήκευση!
Ξεπακετάρωντας το DashDrive HV620 της Adata, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στο Drive της παρουσίασής μας! Πέρα από την μονάδα του δίσκου, στη συσκευασία μας παρέχεται το απαραίτητο USB 3.0 A to Micro-B, καθώς και ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Πάντως, τα συνοδευτικά δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η Adata προσφέρει online δυο δωρεάν εφαρμογές για κατέβασμα – το HDDtoGO και το OStoGO, με την πρώτη να επεκτείνει τις δυνατότητες της συσκευής σας παρέχοντας portable apps, και την δεύτερη βοηθά στην δημιουργία USB Bootable εγκαταστάσεων των Windows. Awesome!
Stylish, Sleek and Serious χαρακτηρίζει την σειρά DashDrive HV620 η Adata για το ίδιο της το προϊόν, και δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε. Με κύριο χαρακτηριστικό το Glossy φινίρισμά της, το DashDrive HV620 έρχεται με διαστάσεις 115 x 78mm x 15mm για το 1TB μοντέλο που είχαμε στην διάθεσή μας, ενώ τα μεγαλύτερης χωρητικότητας SKUs έρχονται με πάχος 21 – αυξημένο λόγω του παχύτερου HDD που φιλοξενούν αυτά τα μοντέλα.
Στο κέντρο της κάτω ακμής φυσικά δεσπόζει η Micro-B USB 3.0 υποδοχή. Σε συνδυασμό με το σχετικά παχύ καλώδιο, το USB 3.0 πρότυπο ισχυρίζεται πως μπορεί να αποδώσει περίπου 5 Gbps ως μέγιστο θεωρητικό, με το εφικτό να ορίζεται στα περίπου 3.6 Gbps. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου 460 MB/s – κάτι παραπάνω από άνετα δηλαδή για τις απαιτήσεις ενός low-powered μηχανικού δίσκου, όπως αυτός που φιλοξενεί το DashDrive HV620. Τέλος, το πρότυπο υποστηρίζει μέγιστη τροφοδοσία μέχρι 1.5 Ampere, ικανό για να τροφοδοτήσει low-powered HDDs τελευταίας γενιάς.
Το εσωτερικό του DashDrive κρύβει έναν ΗDD 2.5 ιντσών και 5400σαλ της Toshiba, και πιο συγκεκριμένα τον σχετικά δημοφιλή MQ01ABD100. Η χωρητικότητες αυτού του δίσκου φτάνουν έως το 1TB και ακολουθούν το Slim πρότυπο και ήρθε pre-formatted κατά FAT32 – οπότε συστήνουμε ανεπιφύλακτα την αλλαγή της διαμόρφωσης τουλάχιστον σε NTFS για να μπορέσετε να κάνετε αποθήκευση αρχείων μεγαλύτερων των 4GB. Φυσικά, το πρότυπο διασύνδεσης που χρησιμοποιείται είναι το SATAIII, ενώ για την μετατροπή του σε USB 3.0 χρησιμοποιείται ο VL701-T4 της VLI. Τέλος, για την ένδειξη της δραστηριότητας του δίσκου υπάρχει στο κέντρο της συσκευής ένα LED indicator χρώματος μπλέ.
Ώρα για μερικές μετρήσεις!
Crystal Disk Mark
Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να μετρήσεις τις επιδόσεις μηχανικών δίσκων με σύνδεση USB 3.0 και να μεταφέρει τις επιδόσεις τους επακριβώς. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η έρευνα μας, δοκιμάστηκαν και άλλα modes του προγράμματος, ώστε να προσδιοριστεί αν το κάθε drive καταφέρνει να εμφανίσει παρεμφερεί αποτελέσματα.
Οι πρώτες αποδείξεις για την ταχύτητα του DashDrive HV620 έρχονται μέσω του πασίγνωστου CrystalDisk Benchmark. Εκεί το drive των δοκιμών μας έφτασε τα 115 MiB/s για sequencial read και στα 114 για sequencial εγγραφές. Τα "δύσκολα" αρχίζουν να έρχονται όταν μικραίνει το μέγεθος του αρχείου - με τα 4K QD32 να πέφτουν στα 0.5 και 1.1 MiB/s για read και write αντίστοιχα.
ATTO Disk Benchmark
Τo Atto Disk Benchmark αποτελεί ένα από τα παλαιότερα tools για τη δοκιμή δίσκων. Πλέον βρίσκεται στην έκδοση 2.46, η οποία παρουσιάζει υποστήριξη για νεότερους δίσκους και φυσικά πιο εύκολη καταγραφή δεδομένων από τα νέα πρωτόκολλα διασύνδεσης.
Μία από τα ίδια και στο δημοφιλές ATTO. Μόλις το transfer block ξεπεράσει τα 32Κ το DashDrive HV620 αρχίζει και φτάνει τα όρια της απόδοσής του τερματίζοντας στα περίπου 114 MiB/s, επαληθεύοντας έτσι τα αποτελέσματα που λάβαμε από το CrystalDiskMark/
Real life tests
Έτσι περάσαμε άμεσα στην αμέσως επόμενη και πιο ουσιαστική δοκιμή. Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο χρήσης, δεν καταφύγαμε σε ακόμα ένα έτοιμο benchmark, αλλά προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας. Δημιουργήσαμε έναν φάκελο "Payload" που περιείχε αρκετά αρχεία γενικής χρήσης, όπως έγγραφα, εικόνες, μουσική και ταινίες. Πάμε να δούμε τα περιεχόμενά του:
Για να μετρήσουμε τις επιδόσεις, μεταφέραμε τον κάθε φάκελο ξεχωριστά και χρονομετρήσαμε την διάρκεια μεταφοράς του. Έπειτα, διαιρώντας το συνολικό μέγεθος με τον χρόνο, βρίσκουμε ένα πραγματικό average mb/s. Να σημειώσουμε πως μετρήσαμε και τις δύο διαδρομές: Από το desktop προς το DashDrive HV620, και αντίστροφα. Τα αποτελέσματα παρατίθενται παρακάτω:
Desktop to DashDrive HV620:
DashDrive HV620 to Desktop:
Με τα χειρότερα transfer rates να σημειώνονται μόνο στα 10000 μικρά αρχεία, το DashDrive HV620 θα μπορούσαμε να πούμε πως απέδωσε εξαιρετικά. Φυσικά, σε αυτό κύριο λόγο έχει να κάνει το USB 3.0 το οποίο βοήθησε σημαντικά στην γρήγορη μεταφορά μεγάλων αρχείων, με τα peak speeds να αγγίζουν τα 112 MiB/s και κατά μέσο όρο να φτάνουν τα 107 MiB/s.
Για να αποδείξουμε την μεγάλη διαφορά που κάνει το USB 3.0, δοκιμάσαμε την μεταφορά του μεγάλου MKV αρχείου σε σχέση με το USB 2.0. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους! Η μεταφορά χρησιμοποιώντας το USB 3.0 bus είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η μεταφορά περίπου στοι 1/4 του χρόνου του USB 2.0.
Ώρα για τον επίλογο!
Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την σύντομη παρουσίασή μας για τον DashDrive HV620 που μας έστειλε η Adata για μερικές δοκιμές. Στο σύνολό του πρόκειται για έναν κομψό και άνετο στην μεταφορά εξωτερικό σκληρό δίσκο, με αρκετά καλές επιδόσεις και σε ένα πακέτο με λογική τιμή και σχετικά όμορφη εμφάνιση.
Μοναδικό μας παράπονο είναι πως, έπειτα από μερικές μέρες «συγκατοίκησης» μέσα στο σακίδιο όπου τον μετέφερα παρέα με κάποια άλλα χρήσιμα αντικείμενα για το laptop μου, η Glossy επιφάνειά του δεν άντεξε τις γρατσουνιές – οι οποίες ήταν αρκετές. Οπότε, αν επιλέξετε να τον αγοράσετε, έχετε κατά νου να αγοράσετε και μια μικρή θήκη μεταφοράς – θα σας βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο να κρατήσετε την συσκευή σας σαν καινούρια. Πάντως από επιδόσεις, το drive ξεχωρίζει αρκετά, έχοντας την δυνατότητα να αποδώσει πολύ γρήγορες μεταφορές για εξωτερικό σκληρό δίσκο – για την ακρίβεια τα 112MB read + write που μπορεί να δώσει το HV620 σε συνδυασμό με το USB 3.0, τον έκαναν να δείχνει πως θα μπορούσε να είναι ένα drive τόσο native στο σύστημά μας όσο και ένας εσωτερικός SATA δίσκος – θα μπορούσα άνετα δηλαδή να τον χρησιμοποιήσω ακόμα και για δίσκο ενός λειτουργικού. Που είναι το κακό με το portable linux;
Ερχόμενο στα 65? τελικής τιμής για το 1TB μοντέλο, το DashDrive της Adata είναι μια αρκετά καλή επιλογή για έναν γρήγορο εξωτερικό σκληρό δίσκο με αρκετές δυνατότητες αποθήκευσης. Κυκλοφορώντας σε μοντέλα των 500 / 750 / 1000 GB ενώ μπορείτε να το βρείτε και έως 2 TB, αρκεί μόνο να κάνετε την επιλογή σας για την χωρητικότητα – όσον αφορά όμως τα επίπεδα απόδοσης, το DashDrive HV620 θα σας ικανοποιήσει!
Ευχαριστούμε θερμά την Adata για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Κάποτε συνηθίζαμε να μεταφέρουμε τα αρχεία μας ή ακόμα και να φορτώνουμε το λειτουργικό μας σύστημα από δισκέττες, είτε 5.25 ιντσών είτε μετέπειτα με των 3,5” και μέγιστη χωρητικότητα τα 1.4MB. Ολόκληρα! Έπειτα το breakthrough έγινε όταν τα CD Writers έγιναν φτηνά. Για κάποιο διάστημα, τα PC μας διέθεταν ένα αντιγραφικό και ένα DVD reader. Πόσο άβολο! Για να γράψεις ένα δισκάκι, έπρεπε να ανοίξεις το πρόγραμμα εγγραφής, να διαλέξεις τα αρχεία σου, και να κλείσεις το session «καίγοντας» το δισκάκι. Η διαδικασία κρατούσε περίπου στο δεκάλεπτο, στις σύγχρονες περιπτώσεις- και φυσικά χαμένα λεφτά σε κάθε CD/DVD που μπορούσε να εγγραφεί μόνο μια φορά.
Κάπου εκεί, το USB άρχισε να βελτιώνεται. Αν και η πρώτη του υλοποίηση δεν αποτέλεσε κάτι το ιδιαίτερο, το USB 2.0 έδειξε την πραγματική σημασία του «Ενιαίου Σειριακού Διαύλου», καθότι αν και το αρχικό πρότυπο υποστήριζε Μέσα Μαζικής Αποθήκευσης (Mass Storage Drives), οι αυξημένες ταχύτητες και η ραγδαία πτώση των τιμών στα NAND Flash chips οδήγησε στην εξάπλωση των USB Sticks και των εξωτερικών σκληρών δίσκων. Interfaces με αντίστοιχες ικανότητες υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά τελικά το USB ήταν αυτό που επικράτησε. Για να φτάσουμε περίπου τρία χρόνια πριν, όπου το USB πρότυπο δέχτηκε την τρίτη του αναβάθμιση – το USB 3.0 πλέον βρίσκεται στην πλειοψηφία των εξωτερικών μέσων αποθήκευσης.
Η Adata είναι μια εταιρία που ειδικεύεται περισσότερο στην παραγωγή NAND, αλλά παρόλα αυτά κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς όταν μιλάμε για USB Sticks αλλά και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Στα χέρια μας σήμερα έχουμε τον Adata DashDrive HV620 1TB – έναν USB 3.0 εξωτερικό σκληρό δίσκο ο οποίος καλείται να μας αποδείξει ότι τα καταφέρνει καλά στην… μαζική αποθήκευση!
Ξεπακετάρωντας το DashDrive HV620 της Adata, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στο Drive της παρουσίασής μας! Πέρα από την μονάδα του δίσκου, στη συσκευασία μας παρέχεται το απαραίτητο USB 3.0 A to Micro-B, καθώς και ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Πάντως, τα συνοδευτικά δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η Adata προσφέρει online δυο δωρεάν εφαρμογές για κατέβασμα – το HDDtoGO και το OStoGO, με την πρώτη να επεκτείνει τις δυνατότητες της συσκευής σας παρέχοντας portable apps, και την δεύτερη βοηθά στην δημιουργία USB Bootable εγκαταστάσεων των Windows. Awesome!
Stylish, Sleek and Serious χαρακτηρίζει την σειρά DashDrive HV620 η Adata για το ίδιο της το προϊόν, και δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε. Με κύριο χαρακτηριστικό το Glossy φινίρισμά της, το DashDrive HV620 έρχεται με διαστάσεις 115 x 78mm x 15mm για το 1TB μοντέλο που είχαμε στην διάθεσή μας, ενώ τα μεγαλύτερης χωρητικότητας SKUs έρχονται με πάχος 21 – αυξημένο λόγω του παχύτερου HDD που φιλοξενούν αυτά τα μοντέλα.
Στο κέντρο της κάτω ακμής φυσικά δεσπόζει η Micro-B USB 3.0 υποδοχή. Σε συνδυασμό με το σχετικά παχύ καλώδιο, το USB 3.0 πρότυπο ισχυρίζεται πως μπορεί να αποδώσει περίπου 5 Gbps ως μέγιστο θεωρητικό, με το εφικτό να ορίζεται στα περίπου 3.6 Gbps. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου 460 MB/s – κάτι παραπάνω από άνετα δηλαδή για τις απαιτήσεις ενός low-powered μηχανικού δίσκου, όπως αυτός που φιλοξενεί το DashDrive HV620. Τέλος, το πρότυπο υποστηρίζει μέγιστη τροφοδοσία μέχρι 1.5 Ampere, ικανό για να τροφοδοτήσει low-powered HDDs τελευταίας γενιάς.
Το εσωτερικό του DashDrive κρύβει έναν ΗDD 2.5 ιντσών και 5400σαλ της Toshiba, και πιο συγκεκριμένα τον σχετικά δημοφιλή MQ01ABD100. Η χωρητικότητες αυτού του δίσκου φτάνουν έως το 1TB και ακολουθούν το Slim πρότυπο και ήρθε pre-formatted κατά FAT32 – οπότε συστήνουμε ανεπιφύλακτα την αλλαγή της διαμόρφωσης τουλάχιστον σε NTFS για να μπορέσετε να κάνετε αποθήκευση αρχείων μεγαλύτερων των 4GB. Φυσικά, το πρότυπο διασύνδεσης που χρησιμοποιείται είναι το SATAIII, ενώ για την μετατροπή του σε USB 3.0 χρησιμοποιείται ο VL701-T4 της VLI. Τέλος, για την ένδειξη της δραστηριότητας του δίσκου υπάρχει στο κέντρο της συσκευής ένα LED indicator χρώματος μπλέ.
Ώρα για μερικές μετρήσεις!
Crystal Disk Mark
Η Crystal Dew World είναι η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές CrystalDiskMark. To CrystalDiskMark έγινε γνωστό μετά την έλευση των πρώτων Solid State Drives και αυτό γιατί μπορεί να δείξει με ένα απλό run τις διαφορές από τους μηχανικούς δίσκους. Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να μετρήσεις τις επιδόσεις μηχανικών δίσκων με σύνδεση USB 3.0 και να μεταφέρει τις επιδόσεις τους επακριβώς. Το πρόγραμμα μπορεί να παραμετροποιηθεί ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για την δοκιμή του drive (compressible - incompressible, default είναι incompressible) και ως προς το test file που θα χρησιμοποιήσει για τη δοκιμή (από 50ΜΒ ως 4GB). Εμείς χρησιμοποιήσαμε την default ρύθμιση για δοκιμή των drives με incompressible data και ορίσαμε ως test file τα 1000ΜΒ (1GB). To CrystalDiskMark 3.0.1 εκτελεί τέσσερα τεστ για κάθε drive χωρισμένα σε δύο κατηγορίες (ανάγνωσης - Read και εγγραφής - Write). Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με τις σειριακές ταχύτητες του drive. To δεύτερο τεστ δοκιμάζει το drive πάλι σε σειριακές ταχύτητες αλλά με το test file σε κομμάτια των 512Κ. Το τρίτο τεστ δοκιμάζει το drive στις random ταχύτητες 4Κ και το τελευταίο τεστ ελέγχει τις random ταχύτητες σε 4K με QD32. Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον η έρευνα μας, δοκιμάστηκαν και άλλα modes του προγράμματος, ώστε να προσδιοριστεί αν το κάθε drive καταφέρνει να εμφανίσει παρεμφερεί αποτελέσματα.
Οι πρώτες αποδείξεις για την ταχύτητα του DashDrive HV620 έρχονται μέσω του πασίγνωστου CrystalDisk Benchmark. Εκεί το drive των δοκιμών μας έφτασε τα 115 MiB/s για sequencial read και στα 114 για sequencial εγγραφές. Τα "δύσκολα" αρχίζουν να έρχονται όταν μικραίνει το μέγεθος του αρχείου - με τα 4K QD32 να πέφτουν στα 0.5 και 1.1 MiB/s για read και write αντίστοιχα.
ATTO Disk Benchmark
Τo Atto Disk Benchmark αποτελεί ένα από τα παλαιότερα tools για τη δοκιμή δίσκων. Πλέον βρίσκεται στην έκδοση 2.46, η οποία παρουσιάζει υποστήριξη για νεότερους δίσκους και φυσικά πιο εύκολη καταγραφή δεδομένων από τα νέα πρωτόκολλα διασύνδεσης.
Μία από τα ίδια και στο δημοφιλές ATTO. Μόλις το transfer block ξεπεράσει τα 32Κ το DashDrive HV620 αρχίζει και φτάνει τα όρια της απόδοσής του τερματίζοντας στα περίπου 114 MiB/s, επαληθεύοντας έτσι τα αποτελέσματα που λάβαμε από το CrystalDiskMark/
Real life tests
Έτσι περάσαμε άμεσα στην αμέσως επόμενη και πιο ουσιαστική δοκιμή. Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο χρήσης, δεν καταφύγαμε σε ακόμα ένα έτοιμο benchmark, αλλά προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας. Δημιουργήσαμε έναν φάκελο "Payload" που περιείχε αρκετά αρχεία γενικής χρήσης, όπως έγγραφα, εικόνες, μουσική και ταινίες. Πάμε να δούμε τα περιεχόμενά του:
Για να μετρήσουμε τις επιδόσεις, μεταφέραμε τον κάθε φάκελο ξεχωριστά και χρονομετρήσαμε την διάρκεια μεταφοράς του. Έπειτα, διαιρώντας το συνολικό μέγεθος με τον χρόνο, βρίσκουμε ένα πραγματικό average mb/s. Να σημειώσουμε πως μετρήσαμε και τις δύο διαδρομές: Από το desktop προς το DashDrive HV620, και αντίστροφα. Τα αποτελέσματα παρατίθενται παρακάτω:
Desktop to DashDrive HV620:
DashDrive HV620 to Desktop:
Με τα χειρότερα transfer rates να σημειώνονται μόνο στα 10000 μικρά αρχεία, το DashDrive HV620 θα μπορούσαμε να πούμε πως απέδωσε εξαιρετικά. Φυσικά, σε αυτό κύριο λόγο έχει να κάνει το USB 3.0 το οποίο βοήθησε σημαντικά στην γρήγορη μεταφορά μεγάλων αρχείων, με τα peak speeds να αγγίζουν τα 112 MiB/s και κατά μέσο όρο να φτάνουν τα 107 MiB/s.
Για να αποδείξουμε την μεγάλη διαφορά που κάνει το USB 3.0, δοκιμάσαμε την μεταφορά του μεγάλου MKV αρχείου σε σχέση με το USB 2.0. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους! Η μεταφορά χρησιμοποιώντας το USB 3.0 bus είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η μεταφορά περίπου στοι 1/4 του χρόνου του USB 2.0.
Ώρα για τον επίλογο!
Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την σύντομη παρουσίασή μας για τον DashDrive HV620 που μας έστειλε η Adata για μερικές δοκιμές. Στο σύνολό του πρόκειται για έναν κομψό και άνετο στην μεταφορά εξωτερικό σκληρό δίσκο, με αρκετά καλές επιδόσεις και σε ένα πακέτο με λογική τιμή και σχετικά όμορφη εμφάνιση.
Μοναδικό μας παράπονο είναι πως, έπειτα από μερικές μέρες «συγκατοίκησης» μέσα στο σακίδιο όπου τον μετέφερα παρέα με κάποια άλλα χρήσιμα αντικείμενα για το laptop μου, η Glossy επιφάνειά του δεν άντεξε τις γρατσουνιές – οι οποίες ήταν αρκετές. Οπότε, αν επιλέξετε να τον αγοράσετε, έχετε κατά νου να αγοράσετε και μια μικρή θήκη μεταφοράς – θα σας βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο να κρατήσετε την συσκευή σας σαν καινούρια. Πάντως από επιδόσεις, το drive ξεχωρίζει αρκετά, έχοντας την δυνατότητα να αποδώσει πολύ γρήγορες μεταφορές για εξωτερικό σκληρό δίσκο – για την ακρίβεια τα 112MB read + write που μπορεί να δώσει το HV620 σε συνδυασμό με το USB 3.0, τον έκαναν να δείχνει πως θα μπορούσε να είναι ένα drive τόσο native στο σύστημά μας όσο και ένας εσωτερικός SATA δίσκος – θα μπορούσα άνετα δηλαδή να τον χρησιμοποιήσω ακόμα και για δίσκο ενός λειτουργικού. Που είναι το κακό με το portable linux;
Ερχόμενο στα 65? τελικής τιμής για το 1TB μοντέλο, το DashDrive της Adata είναι μια αρκετά καλή επιλογή για έναν γρήγορο εξωτερικό σκληρό δίσκο με αρκετές δυνατότητες αποθήκευσης. Κυκλοφορώντας σε μοντέλα των 500 / 750 / 1000 GB ενώ μπορείτε να το βρείτε και έως 2 TB, αρκεί μόνο να κάνετε την επιλογή σας για την χωρητικότητα – όσον αφορά όμως τα επίπεδα απόδοσης, το DashDrive HV620 θα σας ικανοποιήσει!