MSI Z87M Gaming: The Gamer's Spirit
“PC Gaming is Thriving” ήταν ο τίτλος ενός πρόσφατου slide από την nVidia, όταν η τελευταία ενημέρωνε τον Τύπο σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο του PC Gaming. Πράγματι, παρʼ όλο που τα τελευταία χρόνια ο όρος “personal computer” έχει σημειώσει καθοδική πορεία στα trends της Google, πλήρως ανοδική τροχιά έχει αποκτήσει ο όρος “PC Gaming”! Τι περισσότερο να πούμε για να σας αποδείξουμε ότι το PC αυτήν την στιγμή είναι η νο.1 πλατφόρμα για Gaming, έχοντας πολύ μεγαλύτερη απήχηση στους gamers σε σχέση τις κονσόλες. Αν και ο gamer παραμένει gamer ανεξαρτήτου πλατφόρμας ή form factor, εν τούτοις η πιο διαδραστική και με την μεγαλύτερη γκάμα τίτλων συνεχίζει να παραμένει το PC.
“PC Gaming is Thriving” ήταν ο τίτλος ενός πρόσφατου slide από την nVidia, όταν η τελευταία ενημέρωνε τον Τύπο σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο του PC Gaming. Πράγματι, παρʼ όλο που τα τελευταία χρόνια ο όρος “personal computer” έχει σημειώσει καθοδική πορεία στα trends της Google, πλήρως ανοδική τροχιά έχει αποκτήσει ο όρος “PC Gaming”! Τι περισσότερο να πούμε για να σας αποδείξουμε ότι το PC αυτήν την στιγμή είναι η νο.1 πλατφόρμα για Gaming, έχοντας πολύ μεγαλύτερη απήχηση στους gamers σε σχέση τις κονσόλες. Αν και ο gamer παραμένει gamer ανεξαρτήτου πλατφόρμας ή form factor, εν τούτοις η πιο διαδραστική και με την μεγαλύτερη γκάμα τίτλων συνεχίζει να παραμένει το PC.
Κάπως έτσι λοιπόν, τις χρονιές που προηγήθηκαν είδαμε μια μεγάλη “έκρηξη” παραγωγής από Gaming gear, από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές. Με κύριο λόγο τα περιφερειακά, είδαμε τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν στην αγορά όλες τις πιθανές λύσεις που θα βοηθήσουν τον Gamer να βελτιώσει το experience του παιχνιδιού που απολαμβάνει. Και μέσα σε όλο αυτό το “Gaming Chaos” που δημιουργήθηκε, το ίδιο το hardware δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και εκτός εποχής.
Μια από αυτές τις λύσεις έρχεται από την γνωστή σε όλους μας MSI. Έχοντας βλέψεις και σε αυτόν τον χώρο, παρουσιάζει την δική της Gaming σειρά προϊόντων! Στα χέρια μας έχουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα MSI Z87M Gaming, μια uATX μητρική μεγάλων δυνατοτήτων, προσφέροντας χαρακτηριστικά που στοχεύουν το gaming κοινό. Ας δούμε τι καλό έχει να προσφέρει!
Μέχρι στιγμής έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετές Z87 μητρικές, αρκετές εκ των οποίων περιτρυγιρίζουν την κατηγορία των 150?. Μπορεί ως γνωστόν εδώ στο HwBox να ασχολούμαστε εκτεταμένα με το overclocking και το high-end hardware, αλλά δεν παύει να έχουμε υπόψη μας ότι ο υποψήφιος αγοραστής επιλέγει με διαφορετικά κριτήρια για την μητρική του, ξεχωριστά από το ποια εν τέλει καταφέρνει να είναι stable στους -190 Βαθμούς Κελσίου, Εδώ λοιπόν έρχεται η MSI με την Gaming μητρική της, ερχόμενη να προσφέρει features που κατά κύριο λόγο θα φανούν χρήσιμα στον αγοραστή που έχει μεγάλη κλίση στο… gaming.
Εκ πρώτης όψεως μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο motherboard. Υποστήριξη Haswell επεξεργαστών, Socket LGA1150, Military Class 4 Components, 8 x USB 3.0 Ports, 6 x SATA 6.0 Gbps connectors καθώς και το Killer Network Controller E2200, Audioboost headphone Amp και φυσικά το OC Genie!. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι αρκετά πλούσια για κάποιον που θέλει να έχει μια επιλογή με πολλές λύσεις intergrated στην μητρική του.
Σε ανανεωμένο design όσον αφορά τα High-End SKUs της έχει προχωρήσει η MSI. Η Gaming “G” Series σειρά αποτελείται από μια γκάμα προϊόντων όπως μητρικές, κάρτες γραφικών, all-in-one mini PC καθώς και gaming notebooks. Το κόκκινο και το μαύρο είναι τα χρώματα που ακολουθούν κυρίως τα Gaming προϊόντα, και ως αποτέλεσμα το scheme έχει περάσει στην συσκευασία της Z87M Gaming. Όσο για το bundle; 4 Καλώδια SATA (2 Straight και 2 Angled), User's Manual, Quick Installation Guide, CD με drivers, Easy connectors για τα καλώδια του front panel καθώς και ένα I/O Shield.
I/O Ports
Συνεχίζουμε με τα I/O Ports της MSI Z87M Gaming, όπου και αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει ο μέσος αγοραστής.
Πριν περάσουμε στην ανάλυση των features κάθε μητρικής ξεχωριστά, ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του νέου Intel Z87 Chipset, καθώς και τα πλεονεκτήματα των σημαντικότερων εξ' αυτών. Καταρχάς, υποστηρίζει τους Intel Core επεξεργαστές 4ης γενιάς με Turbo Boost Technology 2.0, αλλά και τους μικρότερους Celeron & Pentium. Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να overclockάρει τον επεξεργαστή του, σε αντίθεση με το μικρότερο B85 πχ όπου προσφέρει περιορισμένα features. Χάρη στην τεχνολογία Intel Rapid Storage Technology, όταν προστίθενται περισσότεροι σκληροί δίσκοι στο σύστημα, ο χρήστης απολαμβάνει γρηγορότερη πρόσβαση σε ψηφιακές φωτογραφίες, video & data files, ενώ παράλληλα προστατεύονται ακόμα καλύτερα οι συστοιχίες RAID 1/5/10 σε περίπτωση που χαλάσει κάποιος σκληρός δίσκος. Οι υπόλοιπες τεχνολογίες που προσφέρει το Z87 chipset είναι λίγο πολύ γνωστές - Intel Rapid Recovery Technology (δημιουργία recovery point σε περίπτωση hard drive failure ή data corruption), Intel High Definition Audio, Intel Smart Response Technology και Intel Smart Connect Technology. Κάπως έτσι φτάνουμε αισίως στην υποστήριξη USB 3.0, με τις Z87 μητρικές να διαθέτουν μέχρι και 6 USB 3.0 ports ελεγχόμενες από το chipset - προσθέστε σε αυτές και ακόμα 14 x USB 2.0.
Ακόμα καλύτερο δε, θεωρείται το γεγονός ότι το νέο Z87 Chipset υποστηρίζει 6 x SATA 6Gb/s. Φαίνεται ότι η Intel εισάκουσε επιτέλους τα παράπονα των users, που έβλεπαν τους AMDάδες να απολαμβάνουν άπλετες SATA θύρες, την στιγμή που οι Intel μητρικές χρειάζονται εξωτερικούς controllers για να το επιτύχουν αυτό. Στα πλεονεκτήματα του Z87 Chipset, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το PCI-Express 3.0 interface. Το chipset ενεργοποιεί την PCI-Express 3.0 port και της επιτρέπει να μοιράσει τα lanes ως 1x16, 2x8, ή 1x8 & 2x4. Αναλόγως τα motherboard designs, έχουμε και υποστήριξη της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας Intel Thunderbolt. Αυτά βέβαια όσον αφορά τις PCI-E 3.0, γιατί το Z87 Chipset υποστηρίζει μέχρι 8 x PCI-Express 2.0.
Εν ολίγοις ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα για να τα έχετε πιο τακτοποιημένα στο μυαλό σας. Αμέσως μετά, αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.
Πριν περάσουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά της Z87M Gaming, ας δούμε μερικά close-ups όπως τα “απαθανάτισε” ο φακός του Jason. Το μαύρο PCB με την σχεδόν ματ υφή του που κρύβει τα περισσότερα traces, φροντίζει να προσδώσει στην Z87M Gaming έναν καθαρό χαρακτήρα, ενώ οι κόκκινες “πινελιές” μας υπενθυμίζουν τον Gaming χαρακτήρα της συγκεκριμένης μητρικής. Αν και το Μαύρο-Κόκκινο είναι από τα πλέον “πολυφορεμένα” schemes, εν τούτοις στην Z87M Gaming το τελικό αποτέλεσμα είναι όμορφο και ομοιογενές, χωρίς να υπάρχει κάτι που να ρίχνει την αισθητική της.
Ας δούμε μερικά από τα features που η MSI επέλεξε για να κάνει την Z87M Gaming να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μητρικές.
Other features:
Αναφορικά με το layout των components, παρατηρούμε ένα standard μοτίβο που δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου στην εγκατάσταση των parts και την διασύνδεση των καλωδίων.
Την παράσταση «κλέβουν» τα κουμπιά Power / Reset, το 2 Digit Debug LED καθώς και το OC Genie button για εύκολο και γρήγορο Overclocking. Η θέση τους παραμένει τυπικά δίπλα από το 24pin της μητρικής, ένα σημείο που βολεύει αρκετά όταν η Z87M Gaming είναι τοποθετημένη σε κάποιο benchtable, αλλά άχρηστο εάν τοποθετηθεί σε κάποιο κουτί.
Κρυμμένο πίσω από το πρώτο DIMM slot είναι το OC Switch. Η θέση 1 η οποία είναι και η default το K-series CPU θα ανέβει περίπου στα 4.2GHz αυτόματα, ενώ με την θέση 2 το OC Genie θα υπερχρονίσει ένα σκαλί περισσότερο. Στην ακριβώς απέναντι πλευρά, κάπου δίπλα από το SYSFAN1 Header, υπάρχει το SLOW – LN2 switch το οποίο επιτρέπει ακόμα περισσότερη ευστάθεια όταν το σύστημα εκκινεί σε sub-zero θερμοκρασίες.
Οι PCI-Express έχουν τοποθετηθεί σε ικανοποιητική απόσταση αναμεταξύ τους, δεδομένου του ότι μιλάμε για micro-ATX μητρική. Συνολικά παρέχονται 2x PCI-E x16 οι οποίες πέφτουν σε x8 x8 εάν εγκατασταθούν 2 GPUs. Παράλληλα, άλλες 2 x1 PCI-E slots ανοιχτού τύπου έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των καρτών επέκτασης.
Συνολικά σας δίνεται η δυνατότητα να συνδέσετε 4 ανεμιστήρες - οι 2 θύρες είναι ακριβώς δίπλα στον επεξεργαστή (βολεύει αν προτιμάτε push-pull configurations), ενώ οι δύο τελευταίες στην κάτω πλευρά της μητρικής. Να σημειώσουμε επίσης ότι όλες οι υποδοχές είναι 4-pin ώστε να έχετε δυνατότητα ελέγχου των στροφών τους μέσω του BIOS.
Τέλος, οι 6 SATA Gen. 3 θύρες που θα συναντήσετε στην μητρική καθώς και άλλες 2 x USB 2.0 ports ολοκληρώνουν την κατά τα άλλα πλούσια σε χαρακτηριστικά μητρική.
Αρχικά να πούμε ότι το νέο Click BIOS 4 είναι αρκετά γρηγορότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, και εύκολα οργανωμένο ανάλογα με το τι θέλετε να ρυθμίσετε το σύστημά σας. Ουσιαστικά αφού πατήσετε Delete μπαίνετε στο Main Menu από όπου μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Μερικά χαρακτηριστικά:
Φυσικά, το skin του Click BIOS 4 είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Gaming Scheme της MSI. Επίσης, μην ξεχνάτε πως είναι δυνατή η μεταβολή αρκετών ρυθμίσεων και μέσα από τα Windows, από το Software που παρέχει η MSI, το Command Center.
Σκοπός μας σε αυτή την παρουσίαση ήταν να δοκιμάσουμε τον Haswell Core i7-4770K σε όσο περισσότερες εφαρμογές και μετροπρογράμματα μπορούμε. Εκτός από το AIDA64 λοιπόν, χρησιμοποιήσαμε το SiSoftware Sandra για να δούμε πως τα πηγαίνει σε εργασίες multi-media, στην κρυπτογραφία, αλλά και πόσο παραγωγικοί και power efficient είναι οι 4 πυρήνες του. Με το ίδιο πρόγραμμα δοκιμάσαμε την HD 4600 GPU, που φιλοξενεί ο Haswell στα ενδότερα του, σε δοκιμασίες GP Processing και GP Cryptography. Έπειτα έρχονται τα κλασικά πλέον SuperPi και wPrime που χρησιμοποιούμε σε κάθε review γιατί έχουμε το benchmarking μικρόβιο μέσα μας. Βέβαια εδώ και καιρό τα έχουμε εμπλουτίσει με το y-Cruncher, το οποίο και υποβάλαμε στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π. Συνεπώς μπορείτε να μάθετε από πρώτο χέρι για ποιο λόγο το SuperPi 32M θεωρείται παρωχημένο benchmark, ενώ το y-Cruncher γίνεται ολοένα και πιο διάσημο, αφού εκμεταλλεύεται τα τελευταία instruction sets και τους έξτρα πυρήνες επεξεργασίας.
Συνεχίζοντας το διάβασμα του review σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε πως τα πηγαίνει ο 4770K στα Cinebench R11.5, x264 Encode, Mathematica 8 Benchmark, UCBench 2011 και Photoshop Bench, που είναι πιο αντιπροσωπευτικά των δυνατοτήτων του Haswell σε πραγματικές συνθήκες φόρτου. Λόγω του ότι benchάραμε όλα τα προγράμματα σε τρεις διαφορετικές συχνότητες, θα δούμε πόσο είναι το scaling του i7 4770K όταν overclockάρεται και εν τέλει αν αξίζει το overclocking ή όχι. Αναφορικά με το WinRAR, 7-Zip και το PCMark7 δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι. Το WinRAR και το 7-Zip είναι δύο από τα πιο γνωστά προγράμματα συμπίεσης/αποσυμπίεσης. Το PCMark7 αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming, ώστε να σχηματίσουμε μια overall άποψη για τους Haswell. Προσθέστε στα παραπάνω τα 3DMark Vantage & 3DMark 11 and we are good to go!
Να περάσουμε τώρα στο σύστημα που χρησιμοποιήσαμε και τις συχνότητες που επιλέξαμε.
- Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
- Advanced Encryption Standard
Αυτό το μετροπρόγραμμα μετράει την επίδοση του CPU χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κρυπτογράφησης δεδομένων AES (γνωστή και ως Rijndael). Χρησιμοποιεί τον C κώδικα σε ECB Mode των Vincent Rijmen, Antoon Bosselaers και Paulo Barreto (http://www.esat.kuleuven.ac.be/~rijm...el-fst-3.0.zip).
Το CPU AES test χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές x86 εντολές και είναι hardware-accelerated πάνω στη μηχανή VIA PadLock Security Engine με τους επεξεργαστές VIA C3 και VIA C7. Το τεστ καταναλώνει 48 ΜΒ μνήμης και είναι συμβατό με HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).
- Αλγόριθμος SHA1
To CPU Hash Benchmark μετράει τις επιδόσεις του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τον διάσημο αλγόριθμο SHA1. Ο κώδικας της μεθόδου αυτής γράφτηκε με γλώσσα προγραμματισμού Assembly και είναι άρτια παραμετροποιημένος για οποιοδήποτε AMD, Intel ή VIA επεξεργαστή. Φυσικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται όπως πρέπει τις MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3 και AVX instructions.
- Digital Photo Editing
Το CPU PhotoWorxx κάνει αυτόματα τις τυπικές διεργασίες που θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ψηφιακών του φωτογραφιών. Παίρνει λοιπόν μια πολύ μεγάλη RGB εικόνα και κάνει τα εξής: Fill, Flip, Rotate 90 Degrees CW, Rotate 90 Degress CCW, Fill the image with random coloured pixels, Colour to black & white conversion, difference, crop. Εκτός από τον επεξεργαστή, το PhotoWorxx είναι μια καλή ευκαιρία στρεσαρίσματος και των μνημών σας. Μοναδικό αρνητικό του είναι το γεγονός ότι επειδή αυξάνει απίστευτα πολύ το ρυθμό ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων στην μνήμη RAM, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές "τρώνε" bottleneck και συμπεριφέρονται σαν διπύρηνοι ή τετραπύρηνοι.
- Queens Problem
Το CPU Queen test μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Βρίσκει λύσεις για το κλασικό "Queens problem" σε μια σκακιέρα 10 x 10. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο CPU Queen Test σε συγκρίσεις clock-per-clock έχουν πλεονέκτημα οι επεξεργαστές με μικρότερα pipeline. Για παράδειγμά ένας Pentium 4 Northwood με 20-step pipeline αποδίδει καλύτερα από έναν Pentium 4 Prescott με 31-step pipeline
- ZLib Compression Library
Συνδυάζοντας επεξεργαστή και μνήμες RAM, το Zlib benchmark του AIDA64 χρησιμοποιεί την public ZLib compression library. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).
- FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia & FPU VP8
Ανάμεσα στα διάφορα benchmarks του AIDA64 συναντά κανείς και το FPU Julia. Το συγκεκριμένο μετράει με ακρίβεια το 32-bit floating-point performance μέσα από σειρά frames του γνωστού Julia fractal. Έπειτα έχουμε το FPU Mandel Benchmark που μετράει με ακρίβεια το 64-bit floating-point performance μέσα από μια σειρά frames του γνωστού Mandelbrot fractal. Τρίτο κατά σειρά έρχεται το FPU SinJulia που μετράει το extended precision (80-bit) floating-point performance ενός μονού frame του Julia fractal. Όλα τα προαναφερθέντα tests είναι παραμετροποιημένα κατάλληλα τόσο για Intel όσο και για AMD επεξεργαστές και επίσης χρησιμοποιούν τις κατάλληλες MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSE3 και AVX instructions.
Τελευταίο benchmark του AIDA64 suite είναι το FPU V8 που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Sandy Bridge στην συμπίεση βίντεο. Χρησιμοποιεί τον ευρέως διαδεδομένο Google VP8 (WebM) video codec v0.9.5 προκειμένου να κάνει encode ενός 1280 x 720 HD video σε 1-pass mode @ 8192 Kbps bitrate (βέλτιστη ποιότητα).
- Processor Arithmetic & Multimedia
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.
Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.
- Cryptography
Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.
- Multicore Efficiency
Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.
- Power Management Efficiency
Ακόμα ένα τεστ που παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον. Το Power Management Efficiency λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη του το λόγο κατανάλωσης/απόδοσης ενός επεξεργαστή και βαθμολογεί ανάλογα. Η ικανότητα των σημερινών επεξεργαστών να αυξομειώνουν την τάση και συχνότητα λειτουργίας αναλόγως το φορτίο δύναται πλέον να μετρηθεί και μάλιστα με ακρίβεια. Το Sandra ζορίζει τον επεξεργαστή με συγκεκριμένο workload - όσο πιο πολύ κατέβει σε frequency και voltage ο επεξεργαστής, τόσο πιο καλό είναι το score. Έπειτα το workload αυξάνεται γραμμικά και το test σταματάει όταν πλέον δεν αντέχει ο επεξεργαστής και έχει πιάσει το 100%, δηλαδή το μέγιστο δυνατό efficiency. Η επεξεργαστική ισχύς δεν παίζει μεγάλο ρόλο εδώ - το ΜΟΝΟ που μετράει είναι η προσαρμογή του CPU σε διαφορετικά φορτία και το πόσο αποδοτικός είναι σε κάθε ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα αρκετά ζόρικο test. Φανταστείτε ότι ένας Pentium 4 χρειάζεται σχεδόν 5 λεπτά για να το φέρει εις πέρας. Το score που προκύπτει είναι συναρτήσει των Dhrystone MIPS και των Whetstone MFLOPS.
- WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
- 7-Zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
- UCBench
Το UCBench 2011 είναι ένα σχετικά καινούριο benchmark που χαρακτηρίζεται κυρίως από δύο πράγματα: Ταχύτητα και Multi-threading υποστήριξη! Κατασκευασμένο από τον anrieff, ουσιαστικά αποτελεί μια προσομοίωση του πως θα εντόπιζε ο επεξεργαστής έναν κωδικό archive, αποτελούμενο από 6 χαρακτήρες. Εκμεταλλεύεται πλήρως όλους τους διαθέσιμους πυρήνες, υποστηρίζει τις AVX instructions που πρωτοεμφανίστηκαν με τους Intel Sandy Bridge, όπως επίσης και τις SSE2/SSE3/SSE4.1. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει εύκολο σαν benchmark, όμως στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα βαρύ και "γονατίζει" ακόμα και τους καλύτερους επεξεργαστές. Λόγω της σταθερότητάς του αλλά και των άμεσα συγκρίσιμων αποτελεσμάτων, το UCBench συμπεριλαμβάνεται εδώ και μερικούς μήνες στα official benchmarks του HWBOT.
- SuperPi
Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
- wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
- y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
- Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
- x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
- 3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
Έχοντας περιηγηθεί τόσο εξωτερικά όσο deep-down σε όλα τα χαρακτηριστικά της, ήρθε η ώρα να συνοψίσουμε το παρόν review και να παραθέσουμε σιγά σιγά τις απόψεις μας για την MSI Z87M Gaming. Μια μητρική που αναμφίβολα ανήκει στις High-End και με τιμές που χτυπάνε ξεκάθαρα τον ανταγωνισμό, η MSI έρχεται για να κάνει ηχηρή την παρουσία της σε αυτό το νέο segment που ανοίγεται.
Η μητρική μας άφησε με αρκετά καλές εντυπώσεις, και ο λόγος είναι η πληθώρα των χαρακτηριστικών που προσφέρει. Κάποια είναι spot-on, κάποια ίσως υπερβολικά παρουσιασμένα (για παράδειγμα το Super RAID αποτελεί μια άλλη ονομασία του Intel ISRT), όμως με τόσα features η τιμή της καταφέρνει και συγκρατείται στα όρια των 150? που για μια μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού αποτελεί ψυχολογικό όριο στην επιλογή motherboard. Λόγω του ότι οι επιδόσεις των σημερινών μητρικών συνδέονται άμεσα με το chipset και όχι με τα features της μητρικής, το performance της Z87M Gaming δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό των μεγαθήριων της Z87 κατηγορίας.
Όπως πολύ καλά έχετε καταλάβει οι περισσότεροι από εσάς, το «παιχνίδι» στις μητρικές έχει γυρίσει πλήρως στα Features. Και εξετάζοντας καθαρά υπό αυτά τα κριτήρια, βρισκόμαστε σε μια θέση την οποία ζυγίσαμε το τι έχει να προσφέρει η Z87M Gaming των 150? σε σχέση με τον ανταγωνισμό: micro-ATX σχεδίαση, κύκλωμα ενίσχυσης του ήχου για βέλτιστη ηχητική απόδοση στα ακουστικά, ελεγκτής δικτύου ειδικά προσαρμοσμένος για online games. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα καλούδια που προσφέρει η MSI στις μητρικές της, και λαμβάνοντας υπʼ όψη πως το συγκεκριμένο board έχει σχεδιαστεί και για Overclocking, αλλάζει η αντίληψή μας βλέποντας πως ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο form-factor ζητάει αρκετά περισσότερα, κάνοντας έτσι την MSI Z87M Gaming μια από τις φθηνότερες High-End overclocking επιλογές στην micro-ATX κατηγορία.
Με μέση τιμή τα 155? στην Ελληνική αγορά, η MSI Z87M Gaming θα πρέπει να θεωρείται μια από τις πρώτες επιλογές για το High-End gaming σύστημά σας!
“PC Gaming is Thriving” ήταν ο τίτλος ενός πρόσφατου slide από την nVidia, όταν η τελευταία ενημέρωνε τον Τύπο σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο του PC Gaming. Πράγματι, παρʼ όλο που τα τελευταία χρόνια ο όρος “personal computer” έχει σημειώσει καθοδική πορεία στα trends της Google, πλήρως ανοδική τροχιά έχει αποκτήσει ο όρος “PC Gaming”! Τι περισσότερο να πούμε για να σας αποδείξουμε ότι το PC αυτήν την στιγμή είναι η νο.1 πλατφόρμα για Gaming, έχοντας πολύ μεγαλύτερη απήχηση στους gamers σε σχέση τις κονσόλες. Αν και ο gamer παραμένει gamer ανεξαρτήτου πλατφόρμας ή form factor, εν τούτοις η πιο διαδραστική και με την μεγαλύτερη γκάμα τίτλων συνεχίζει να παραμένει το PC.
Κάπως έτσι λοιπόν, τις χρονιές που προηγήθηκαν είδαμε μια μεγάλη “έκρηξη” παραγωγής από Gaming gear, από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές. Με κύριο λόγο τα περιφερειακά, είδαμε τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν στην αγορά όλες τις πιθανές λύσεις που θα βοηθήσουν τον Gamer να βελτιώσει το experience του παιχνιδιού που απολαμβάνει. Και μέσα σε όλο αυτό το “Gaming Chaos” που δημιουργήθηκε, το ίδιο το hardware δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο και εκτός εποχής.
Μια από αυτές τις λύσεις έρχεται από την γνωστή σε όλους μας MSI. Έχοντας βλέψεις και σε αυτόν τον χώρο, παρουσιάζει την δική της Gaming σειρά προϊόντων! Στα χέρια μας έχουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα MSI Z87M Gaming, μια uATX μητρική μεγάλων δυνατοτήτων, προσφέροντας χαρακτηριστικά που στοχεύουν το gaming κοινό. Ας δούμε τι καλό έχει να προσφέρει!
Μέχρι στιγμής έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετές Z87 μητρικές, αρκετές εκ των οποίων περιτρυγιρίζουν την κατηγορία των 150?. Μπορεί ως γνωστόν εδώ στο HwBox να ασχολούμαστε εκτεταμένα με το overclocking και το high-end hardware, αλλά δεν παύει να έχουμε υπόψη μας ότι ο υποψήφιος αγοραστής επιλέγει με διαφορετικά κριτήρια για την μητρική του, ξεχωριστά από το ποια εν τέλει καταφέρνει να είναι stable στους -190 Βαθμούς Κελσίου, Εδώ λοιπόν έρχεται η MSI με την Gaming μητρική της, ερχόμενη να προσφέρει features που κατά κύριο λόγο θα φανούν χρήσιμα στον αγοραστή που έχει μεγάλη κλίση στο… gaming.
Εκ πρώτης όψεως μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο motherboard. Υποστήριξη Haswell επεξεργαστών, Socket LGA1150, Military Class 4 Components, 8 x USB 3.0 Ports, 6 x SATA 6.0 Gbps connectors καθώς και το Killer Network Controller E2200, Audioboost headphone Amp και φυσικά το OC Genie!. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι αρκετά πλούσια για κάποιον που θέλει να έχει μια επιλογή με πολλές λύσεις intergrated στην μητρική του.
Σε ανανεωμένο design όσον αφορά τα High-End SKUs της έχει προχωρήσει η MSI. Η Gaming “G” Series σειρά αποτελείται από μια γκάμα προϊόντων όπως μητρικές, κάρτες γραφικών, all-in-one mini PC καθώς και gaming notebooks. Το κόκκινο και το μαύρο είναι τα χρώματα που ακολουθούν κυρίως τα Gaming προϊόντα, και ως αποτέλεσμα το scheme έχει περάσει στην συσκευασία της Z87M Gaming. Όσο για το bundle; 4 Καλώδια SATA (2 Straight και 2 Angled), User's Manual, Quick Installation Guide, CD με drivers, Easy connectors για τα καλώδια του front panel καθώς και ένα I/O Shield.
I/O Ports
Συνεχίζουμε με τα I/O Ports της MSI Z87M Gaming, όπου και αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει ο μέσος αγοραστής.
Πριν περάσουμε στην ανάλυση των features κάθε μητρικής ξεχωριστά, ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του νέου Intel Z87 Chipset, καθώς και τα πλεονεκτήματα των σημαντικότερων εξ' αυτών. Καταρχάς, υποστηρίζει τους Intel Core επεξεργαστές 4ης γενιάς με Turbo Boost Technology 2.0, αλλά και τους μικρότερους Celeron & Pentium. Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να overclockάρει τον επεξεργαστή του, σε αντίθεση με το μικρότερο B85 πχ όπου προσφέρει περιορισμένα features. Χάρη στην τεχνολογία Intel Rapid Storage Technology, όταν προστίθενται περισσότεροι σκληροί δίσκοι στο σύστημα, ο χρήστης απολαμβάνει γρηγορότερη πρόσβαση σε ψηφιακές φωτογραφίες, video & data files, ενώ παράλληλα προστατεύονται ακόμα καλύτερα οι συστοιχίες RAID 1/5/10 σε περίπτωση που χαλάσει κάποιος σκληρός δίσκος. Οι υπόλοιπες τεχνολογίες που προσφέρει το Z87 chipset είναι λίγο πολύ γνωστές - Intel Rapid Recovery Technology (δημιουργία recovery point σε περίπτωση hard drive failure ή data corruption), Intel High Definition Audio, Intel Smart Response Technology και Intel Smart Connect Technology. Κάπως έτσι φτάνουμε αισίως στην υποστήριξη USB 3.0, με τις Z87 μητρικές να διαθέτουν μέχρι και 6 USB 3.0 ports ελεγχόμενες από το chipset - προσθέστε σε αυτές και ακόμα 14 x USB 2.0.
Ακόμα καλύτερο δε, θεωρείται το γεγονός ότι το νέο Z87 Chipset υποστηρίζει 6 x SATA 6Gb/s. Φαίνεται ότι η Intel εισάκουσε επιτέλους τα παράπονα των users, που έβλεπαν τους AMDάδες να απολαμβάνουν άπλετες SATA θύρες, την στιγμή που οι Intel μητρικές χρειάζονται εξωτερικούς controllers για να το επιτύχουν αυτό. Στα πλεονεκτήματα του Z87 Chipset, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το PCI-Express 3.0 interface. Το chipset ενεργοποιεί την PCI-Express 3.0 port και της επιτρέπει να μοιράσει τα lanes ως 1x16, 2x8, ή 1x8 & 2x4. Αναλόγως τα motherboard designs, έχουμε και υποστήριξη της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας Intel Thunderbolt. Αυτά βέβαια όσον αφορά τις PCI-E 3.0, γιατί το Z87 Chipset υποστηρίζει μέχρι 8 x PCI-Express 2.0.
Εν ολίγοις ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα για να τα έχετε πιο τακτοποιημένα στο μυαλό σας. Αμέσως μετά, αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.
- Η μοιρασιά των PCI-Express 3.0 lanes γίνεται ως εξής: 1x16, 2x8 ή 1x8 & 2x4 (το ένα x4 είναι για το thunderbolt). Πρακτικά λοιπόν, αν κάνετε 2-Way SLI/CrossFire, οι κάρτες σας θα τρέχουν σε x8. Μιλάμε όμως για x8 PCI-E 3.0 πράγμα που στην πράξη δεν πρόκειται ποτέ να περιορίσει τις επιδόσεις των καρτών.
- Τρεις ανεξάρτητες οθόνες πάνω στην ενσωματωμένη μονάδα γραφικών του επεξεργαστή. Ένας gamer δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει την HD 4600 iGPU σοβαρά για gaming. Ένας όμως που χρησιμοποιεί τον Haswell σε workstation περιβάλλον, θα τιμήσει και με το παραπάνω την υποστήριξη τριών monitors.
- 14 x USB 2.0 και 6 x USB 3.0 θύρες ελεγχόμενες απευθείας από το chipset.
- To CPU επικοινωνεί με το chipset μέσω του FDI (Flexible Display Interface) και του DMI (Direct Media Interface) 2.0 που μεταφέρουν δεδομένα CPU αλλά και GPU workloads. H Intel πιστοποιεί χρήση DDR3 μέχρι και 1600 MHz αν ήδη γνωρίζουμε ότι ταχύτητες της τάξεως των 2933MHz είναι απόλυτα επιτεύξιμες στην πράξη.
- Αντί για τέσσερις SATA 3Gb/s και δύο SATA 6Gb/s που προσέφερε το Z77, πλέον έχουμε έξι SATA 6Gb/s με υποστήριξη ανεξάρτητου disable τους για επιπλέον προστασία των δεδομένων.
- Intel Rapid Storage Technology για SSD Caching, όπου ο μικρός SSD κρατά τα συχνότερα επισκέψιμα δεδομένα και ο μεγάλος μηχανικός HDD το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων.
- Responsiveness Technologies (SRT, RST, SCT, RRT), οι οποίες υπόσχονται καλύτερο I/O Caching και response times στις εφαρμογές, ταχύτητα ανανέωση δεδομένων για τις εφαρμογές ακόμα και σε low power state καταστάσεις και γρηγορότερη έξοδο από το hibernate state.
Πριν περάσουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά της Z87M Gaming, ας δούμε μερικά close-ups όπως τα “απαθανάτισε” ο φακός του Jason. Το μαύρο PCB με την σχεδόν ματ υφή του που κρύβει τα περισσότερα traces, φροντίζει να προσδώσει στην Z87M Gaming έναν καθαρό χαρακτήρα, ενώ οι κόκκινες “πινελιές” μας υπενθυμίζουν τον Gaming χαρακτήρα της συγκεκριμένης μητρικής. Αν και το Μαύρο-Κόκκινο είναι από τα πλέον “πολυφορεμένα” schemes, εν τούτοις στην Z87M Gaming το τελικό αποτέλεσμα είναι όμορφο και ομοιογενές, χωρίς να υπάρχει κάτι που να ρίχνει την αισθητική της.
Ας δούμε μερικά από τα features που η MSI επέλεξε για να κάνει την Z87M Gaming να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μητρικές.
Audio Boost and USB Boost | |
Ο ενσωματωμένος ενισχυτής ακουστικών σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε Studio-grade ηχεία και ακουστικά, με σκοπό να λαμβάνετε την μέγιστη ποιότητα ήχου από το gaming PC σας. • Studio level Integrated 600Ω Headphone amplifier • Golden audio jacks for pure audio signals • EMI shielded audio codec • High quality audio capacitors USB Audio Power: Χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό design, οι USB θύρες μπορούν να παραδώσουν ένα πραγματικό σήμα 5V που δεν μεταβάλλεται όταν υπάρχουν περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα σήματος μέσω USB, ειδικά για συσκευές που βασίζονται σε όσο το δυνατόν καλύτερο σήμα, όπως τα USB DAC καθώς απαιτούν μια τέλεια μετάδοση bits ήχου από τη μητρική πλακέτα στον DAC. Επίσης τα εξωτερικά τροφοδοτικά χαμηλού θορύβου δεν είναι πλέον απαραίτητα. |
Military Class Components 4 | |
Τα Military Class Components 4 είναι το επόμενο βήμα σε εξαρτήματα υψηλής ποιότητας. Τα Super Ferrite chockes και οι μαύροι CAP πυκνωτές, ο υπολογιστής σας τρέχει πιο σταθερά κάτω από ακραίες συνθήκες gaming, και εγγυώνται ακόμα περισσότερη διάρκεια ζωής της μητρικής σας. |
OC Genie and Onboard Buttons | |
OC χαρακτηριστικά! Με τη νέα γενιά του OC Genie, η MSI προσπάθησε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη απόδοση. Το κουμπί OC Genie λειτουργεί όπως θα περιμένατε, αλλά τώρα έχετε ακόμα περισσότερο έλεγχο. Γυρίζοντας ελαφρά τον διακόπτη OC_MODE από το κανονικό "Turbo" σε "GAMING", το CPU υπερχρονίζεται ελαφρώς περισσότερο για ακόμα καλύτερη απόδοση. Για τους πιο προχωρημένους overclockers, το My OC Genie θα σας δώσει πλήρη έλεγχο των ρυθμίσεων σας. |
Killer NIC E2200 | |
Το Killer E2200 έχει κατασκευαστεί με σκοπό την βέλτιστη απόδοση για online παιχνίδια και streaming High-Def πολυμέσων. Μέσω του Advanced Stream Detect, το Killer E2200 ανιχνεύει και επιταχύνει αυτόματα την εξερχόμενη κυκλοφορία που αφορούν Onling Games σε σχέση με άλλες εξερχόμενες κινήσεις του δικτύου. Με αυτό το χαρακτηριστικό, την αυτόματη ιεράρχηση της κυκλοφορίας, τα παιχνίδια καθώς και τα chat θα έχουν προτεραιότητα σε πραγματικό χρόνο των υπολοίπων διεργασιών, βελτιώνοντας έτσι την Online εμπειρία σας. |
USB Connectivity & Gaming Device Ports | |
Στην Z87M Gaming υπάρχει μια πληθώρα native USB 3.0 ports, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε τις υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς. Παράλληλα, τα Gaming Ports έχουν βελτιστοποιηθεί για ποντίκια με υψηλό ρυθμό ανίχνευσης (500 έως 1000 Hz), μειώνοντας έτσι τον χρόνο απόκρισης του ποντικιού σας από 8 έως 1 χιλιοστά του δευτερολέπτου, και δίνοντας μια πολύ ομαλότερη απόκριση. Η πρόσθετη επιχρύσωση στις θύρες ενισχύει την αντοχή και διασφαλίζει πως οι PS / 2 και USB θύρες σας θα δουλεύουν απρόσκοπτα. |
Other features:
- Click Bios 4: Η συνέχεια του UEFI BIOS της MSI, που θα δούμε αναλυτικά στην συνέχεια.
- VGA Boost: Σε συνδυασμό με μια MSI Gaming κάρτα γραφικών, η MSI Z87M Gaming είναι σε θέση να αυξήσει ελαφρώς περισσότερο τα Power-limits για βελτιωμένα Boost Clocks και καλύτερο Gaming Experience.
- Multi-GPU Optimizations: H ειδική σχεδίαση της MSI όσον αφορά τα PCI-E slots εξασφαλίζει πως οι GPU σας θα παραμείνουν ευθυγραμμισμένες και με το σωστό κενό, για βελτιωμένη ψύξη ακόμα και σε καταστάσεις υψηλού φόρτου.
Αναφορικά με το layout των components, παρατηρούμε ένα standard μοτίβο που δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου στην εγκατάσταση των parts και την διασύνδεση των καλωδίων.
Την παράσταση «κλέβουν» τα κουμπιά Power / Reset, το 2 Digit Debug LED καθώς και το OC Genie button για εύκολο και γρήγορο Overclocking. Η θέση τους παραμένει τυπικά δίπλα από το 24pin της μητρικής, ένα σημείο που βολεύει αρκετά όταν η Z87M Gaming είναι τοποθετημένη σε κάποιο benchtable, αλλά άχρηστο εάν τοποθετηθεί σε κάποιο κουτί.
Κρυμμένο πίσω από το πρώτο DIMM slot είναι το OC Switch. Η θέση 1 η οποία είναι και η default το K-series CPU θα ανέβει περίπου στα 4.2GHz αυτόματα, ενώ με την θέση 2 το OC Genie θα υπερχρονίσει ένα σκαλί περισσότερο. Στην ακριβώς απέναντι πλευρά, κάπου δίπλα από το SYSFAN1 Header, υπάρχει το SLOW – LN2 switch το οποίο επιτρέπει ακόμα περισσότερη ευστάθεια όταν το σύστημα εκκινεί σε sub-zero θερμοκρασίες.
Οι PCI-Express έχουν τοποθετηθεί σε ικανοποιητική απόσταση αναμεταξύ τους, δεδομένου του ότι μιλάμε για micro-ATX μητρική. Συνολικά παρέχονται 2x PCI-E x16 οι οποίες πέφτουν σε x8 x8 εάν εγκατασταθούν 2 GPUs. Παράλληλα, άλλες 2 x1 PCI-E slots ανοιχτού τύπου έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των καρτών επέκτασης.
Συνολικά σας δίνεται η δυνατότητα να συνδέσετε 4 ανεμιστήρες - οι 2 θύρες είναι ακριβώς δίπλα στον επεξεργαστή (βολεύει αν προτιμάτε push-pull configurations), ενώ οι δύο τελευταίες στην κάτω πλευρά της μητρικής. Να σημειώσουμε επίσης ότι όλες οι υποδοχές είναι 4-pin ώστε να έχετε δυνατότητα ελέγχου των στροφών τους μέσω του BIOS.
Τέλος, οι 6 SATA Gen. 3 θύρες που θα συναντήσετε στην μητρική καθώς και άλλες 2 x USB 2.0 ports ολοκληρώνουν την κατά τα άλλα πλούσια σε χαρακτηριστικά μητρική.
Αρχικά να πούμε ότι το νέο Click BIOS 4 είναι αρκετά γρηγορότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, και εύκολα οργανωμένο ανάλογα με το τι θέλετε να ρυθμίσετε το σύστημά σας. Ουσιαστικά αφού πατήσετε Delete μπαίνετε στο Main Menu από όπου μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Μερικά χαρακτηριστικά:
- OC Page: ψάχνετε να υπερχρονίσετε ότι μπορείτε εντός του συστήματός σας; Το συγκεκριμένο Page σας παρέχει όλες τις πιθανές επιλογές για advanced tweaking του CPU και των μνημών σας.
- Το Hardware Monitor σας επιτρέπει να πάρετε τον έλεγχο του συστήματός σας μέσω του Total Fan και να ελέγξετε βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος σας σε ένα εύκολο γραφικό περιβάλλον.
- Board Explorer: Eμφανίζει στο χρήστη μια οπτική αναπαράσταση όλων των συνδέσμων της μητρικής πλακέτας και οθόνες που είναι συνδεδεμένες συσκευές. Σε περίπτωση που μια συσκευή έχει κακή σύνδεση, μπορείτε εύκολα να εντοπίσει μέσω του Board Explorer.
- OC Profiles Preview: Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στις ρυθμίσεις πριν εφαρμόσετε κάποιο Custom OC profile. Μπορείτε να θυμηθείτε και να συγκρίνετε ρυθμίσεις που είχατε κάνει στο παρελθόν, ώστε να διευκολυνθείτε και να αποφύγετε τα λάθη κατά το OC.
- Memory Presets: Πλέον δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε τις βέλτιστες ρυθμίσεις για την RAM σας. Έχοντας pre-loaded Memory presets για τα πλέον γνωστά chips της αγοράς (Samsung, PSC, BBSE, Hynix), το Click BIOS 4 είναι σε θέση να σας προτείνει και μερικά profiles ανάλογα τα DIMMs που έχετε εγκατεστημένα στο σύστημά σας.
Φυσικά, το skin του Click BIOS 4 είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Gaming Scheme της MSI. Επίσης, μην ξεχνάτε πως είναι δυνατή η μεταβολή αρκετών ρυθμίσεων και μέσα από τα Windows, από το Software που παρέχει η MSI, το Command Center.
Σκοπός μας σε αυτή την παρουσίαση ήταν να δοκιμάσουμε τον Haswell Core i7-4770K σε όσο περισσότερες εφαρμογές και μετροπρογράμματα μπορούμε. Εκτός από το AIDA64 λοιπόν, χρησιμοποιήσαμε το SiSoftware Sandra για να δούμε πως τα πηγαίνει σε εργασίες multi-media, στην κρυπτογραφία, αλλά και πόσο παραγωγικοί και power efficient είναι οι 4 πυρήνες του. Με το ίδιο πρόγραμμα δοκιμάσαμε την HD 4600 GPU, που φιλοξενεί ο Haswell στα ενδότερα του, σε δοκιμασίες GP Processing και GP Cryptography. Έπειτα έρχονται τα κλασικά πλέον SuperPi και wPrime που χρησιμοποιούμε σε κάθε review γιατί έχουμε το benchmarking μικρόβιο μέσα μας. Βέβαια εδώ και καιρό τα έχουμε εμπλουτίσει με το y-Cruncher, το οποίο και υποβάλαμε στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π. Συνεπώς μπορείτε να μάθετε από πρώτο χέρι για ποιο λόγο το SuperPi 32M θεωρείται παρωχημένο benchmark, ενώ το y-Cruncher γίνεται ολοένα και πιο διάσημο, αφού εκμεταλλεύεται τα τελευταία instruction sets και τους έξτρα πυρήνες επεξεργασίας.
Συνεχίζοντας το διάβασμα του review σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε πως τα πηγαίνει ο 4770K στα Cinebench R11.5, x264 Encode, Mathematica 8 Benchmark, UCBench 2011 και Photoshop Bench, που είναι πιο αντιπροσωπευτικά των δυνατοτήτων του Haswell σε πραγματικές συνθήκες φόρτου. Λόγω του ότι benchάραμε όλα τα προγράμματα σε τρεις διαφορετικές συχνότητες, θα δούμε πόσο είναι το scaling του i7 4770K όταν overclockάρεται και εν τέλει αν αξίζει το overclocking ή όχι. Αναφορικά με το WinRAR, 7-Zip και το PCMark7 δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι. Το WinRAR και το 7-Zip είναι δύο από τα πιο γνωστά προγράμματα συμπίεσης/αποσυμπίεσης. Το PCMark7 αναλαμβάνει να δοκιμάσει το σύστημά μας σε ποικίλες διεργασίες όπως video playback & transcoding, Image Manipulation, Web browsing & decrypting, Graphics, Windows Defender, importing pictures και gaming, ώστε να σχηματίσουμε μια overall άποψη για τους Haswell. Προσθέστε στα παραπάνω τα 3DMark Vantage & 3DMark 11 and we are good to go!
Να περάσουμε τώρα στο σύστημα που χρησιμοποιήσαμε και τις συχνότητες που επιλέξαμε.
- Memory Latency, Read, Write, Copy
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
- Advanced Encryption Standard
Αυτό το μετροπρόγραμμα μετράει την επίδοση του CPU χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κρυπτογράφησης δεδομένων AES (γνωστή και ως Rijndael). Χρησιμοποιεί τον C κώδικα σε ECB Mode των Vincent Rijmen, Antoon Bosselaers και Paulo Barreto (http://www.esat.kuleuven.ac.be/~rijm...el-fst-3.0.zip).
Το CPU AES test χρησιμοποιεί μόνο τις βασικές x86 εντολές και είναι hardware-accelerated πάνω στη μηχανή VIA PadLock Security Engine με τους επεξεργαστές VIA C3 και VIA C7. Το τεστ καταναλώνει 48 ΜΒ μνήμης και είναι συμβατό με HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).
- Αλγόριθμος SHA1
To CPU Hash Benchmark μετράει τις επιδόσεις του επεξεργαστή χρησιμοποιώντας τον διάσημο αλγόριθμο SHA1. Ο κώδικας της μεθόδου αυτής γράφτηκε με γλώσσα προγραμματισμού Assembly και είναι άρτια παραμετροποιημένος για οποιοδήποτε AMD, Intel ή VIA επεξεργαστή. Φυσικά διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται όπως πρέπει τις MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSSE3 και AVX instructions.
- Digital Photo Editing
Το CPU PhotoWorxx κάνει αυτόματα τις τυπικές διεργασίες που θα έκανε ένας επαγγελματίας φωτογράφος κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ψηφιακών του φωτογραφιών. Παίρνει λοιπόν μια πολύ μεγάλη RGB εικόνα και κάνει τα εξής: Fill, Flip, Rotate 90 Degrees CW, Rotate 90 Degress CCW, Fill the image with random coloured pixels, Colour to black & white conversion, difference, crop. Εκτός από τον επεξεργαστή, το PhotoWorxx είναι μια καλή ευκαιρία στρεσαρίσματος και των μνημών σας. Μοναδικό αρνητικό του είναι το γεγονός ότι επειδή αυξάνει απίστευτα πολύ το ρυθμό ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων στην μνήμη RAM, οι πολυπύρηνοι επεξεργαστές "τρώνε" bottleneck και συμπεριφέρονται σαν διπύρηνοι ή τετραπύρηνοι.
- Queens Problem
Το CPU Queen test μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι. Βρίσκει λύσεις για το κλασικό "Queens problem" σε μια σκακιέρα 10 x 10. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο CPU Queen Test σε συγκρίσεις clock-per-clock έχουν πλεονέκτημα οι επεξεργαστές με μικρότερα pipeline. Για παράδειγμά ένας Pentium 4 Northwood με 20-step pipeline αποδίδει καλύτερα από έναν Pentium 4 Prescott με 31-step pipeline
- ZLib Compression Library
Συνδυάζοντας επεξεργαστή και μνήμες RAM, το Zlib benchmark του AIDA64 χρησιμοποιεί την public ZLib compression library. Υποστηρίζει κανονικά και με το νόμο HyperThreading, Multi-Processor (SMP) και Multi-Core (CMP).
- FPU Julia, FPU Mandel, FPU SinJulia & FPU VP8
Ανάμεσα στα διάφορα benchmarks του AIDA64 συναντά κανείς και το FPU Julia. Το συγκεκριμένο μετράει με ακρίβεια το 32-bit floating-point performance μέσα από σειρά frames του γνωστού Julia fractal. Έπειτα έχουμε το FPU Mandel Benchmark που μετράει με ακρίβεια το 64-bit floating-point performance μέσα από μια σειρά frames του γνωστού Mandelbrot fractal. Τρίτο κατά σειρά έρχεται το FPU SinJulia που μετράει το extended precision (80-bit) floating-point performance ενός μονού frame του Julia fractal. Όλα τα προαναφερθέντα tests είναι παραμετροποιημένα κατάλληλα τόσο για Intel όσο και για AMD επεξεργαστές και επίσης χρησιμοποιούν τις κατάλληλες MMX, MMX+/SSE, SSE2, SSE3 και AVX instructions.
Τελευταίο benchmark του AIDA64 suite είναι το FPU V8 που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις δυνατότητες που έχει ο Sandy Bridge στην συμπίεση βίντεο. Χρησιμοποιεί τον ευρέως διαδεδομένο Google VP8 (WebM) video codec v0.9.5 προκειμένου να κάνει encode ενός 1280 x 720 HD video σε 1-pass mode @ 8192 Kbps bitrate (βέλτιστη ποιότητα).
- Processor Arithmetic & Multimedia
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
Το Sandra Processor Arithmetic ζορίζει τα ALU και FPU units του επεξεργαστή. Δείχνει πως ο επεξεργαστής τα βγάζει πέρα με αριθμητικές και floating point εντολές σε σύγκριση με άλλους επεξεργαστές. Υποστηρίζει επεξεργαστές που έχουν μέχρι 32 ή και 64 πυρήνες, οπότε είναι ένα δυνατό test για οποιονδήποτε πολυπύρηνο επεξεργαστή. Από τα αποτελέσματα που βγάζει μας ενδιαφέρουν τα Dhrystone MIPS που προκύπτουν από ALU/SSE(4) εντολές - όσο πιο ψηλά είναι τα MIPS τόσο πιο πολλούς ακέραιους αριθμούς μπορεί να καταμετρά ο επεξεργαστής μας ανά δευτερόλεπτο.
Το processor multi-media benchmark testάρει τα SIMD units του επεξεργαστή. Δείχνει αν αντέχει ο επεξεργαστής να διαχειρίζεται σωστά εντολές και δεδομένα multi-media. Σε πραγματικές συνθήκες, τα SIMD units ενός επεξεργαστή υποβάλλονται σε δοκιμασίες όταν επεξεργαζόμαστε εικόνες, κάνουμε μετατροπή video και παίζουμε παιχνίδια. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να αποδίδει σωστά στο εν λόγω test.
- Cryptography
Κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση και κατακερματισμός. Αυτές είναι οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσει ένας επεξεργαστής που υποβάλλεται στο Cryptography test του Sandra. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι η γνωστή AES256, ενώ στην περίπτωση του κατακερματισμού χρησιμοποιείται ο διάσημος αλγόριθμος SHA. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετριέται σε MB/s, όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.
- Multicore Efficiency
Ένα από τα πιο πρωτότυπα tests του Sandra είναι το Multicore efficiency. Έχετε αναρωτηθεί πόσο αποδοτικοί είναι οι πυρήνες και οι εσωτερικές διασυνδέσεις του επεξεργαστή σας; Η ικανότητα των πυρήνων να επεξεργάζονται blocks δεδομένων και κατόπιν να τα μεταφέρουν σε άλλον πυρήνα για την τελική επεξεργασία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, οπότε πρέπει να καταμετρήσουμε διαφορετικά μεγέθη data blocks. Εκτός όμως από το efficiency του κάθε πυρήνα, στο Multicore test μετράει και ο αριθμός των πυρήνων ενός επεξεργαστή. Όσο περισσότεροι τόσο περισσότερα είναι και τα data buffers που δύναται να επεξεργαστούν ταυτόχρονα (in flight mode). Οι πραγματικά πολυπύρηνοι επεξεργαστές διαμοιράζονται L2/L3 Cache - συνεπώς αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους απλούς επεξεργαστές που έχουν ξεχωριστές Cache οι οποίες συνδέονται με το παραδοσιακό FSB.
- Power Management Efficiency
Ακόμα ένα τεστ που παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον. Το Power Management Efficiency λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη του το λόγο κατανάλωσης/απόδοσης ενός επεξεργαστή και βαθμολογεί ανάλογα. Η ικανότητα των σημερινών επεξεργαστών να αυξομειώνουν την τάση και συχνότητα λειτουργίας αναλόγως το φορτίο δύναται πλέον να μετρηθεί και μάλιστα με ακρίβεια. Το Sandra ζορίζει τον επεξεργαστή με συγκεκριμένο workload - όσο πιο πολύ κατέβει σε frequency και voltage ο επεξεργαστής, τόσο πιο καλό είναι το score. Έπειτα το workload αυξάνεται γραμμικά και το test σταματάει όταν πλέον δεν αντέχει ο επεξεργαστής και έχει πιάσει το 100%, δηλαδή το μέγιστο δυνατό efficiency. Η επεξεργαστική ισχύς δεν παίζει μεγάλο ρόλο εδώ - το ΜΟΝΟ που μετράει είναι η προσαρμογή του CPU σε διαφορετικά φορτία και το πόσο αποδοτικός είναι σε κάθε ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα αρκετά ζόρικο test. Φανταστείτε ότι ένας Pentium 4 χρειάζεται σχεδόν 5 λεπτά για να το φέρει εις πέρας. Το score που προκύπτει είναι συναρτήσει των Dhrystone MIPS και των Whetstone MFLOPS.
- WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
- 7-Zip
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά και διαδεδομένα προγράμματα συμπίεσης. Κατά πολλούς είναι καλύτερο και πιο αξιόπιστο από το WinRAR και το WinZip λόγω της υψηλής αναλογίας συμπίεσης σε μορφή αρχείων 7z, με την βοήθεια των αλγόριθμων LZMA και LZMA2. Συγκρίνοντάς το αριθμητικά με τα αντίπαλα προγράμματα, δύναται να προσφέρει έως και 10% καλύτερη συμπίεση! Όπως θα ήταν φυσικό, συνοδεύεται από πληθώρα features και ένα benchmark. Διατίθεται δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
- UCBench
Το UCBench 2011 είναι ένα σχετικά καινούριο benchmark που χαρακτηρίζεται κυρίως από δύο πράγματα: Ταχύτητα και Multi-threading υποστήριξη! Κατασκευασμένο από τον anrieff, ουσιαστικά αποτελεί μια προσομοίωση του πως θα εντόπιζε ο επεξεργαστής έναν κωδικό archive, αποτελούμενο από 6 χαρακτήρες. Εκμεταλλεύεται πλήρως όλους τους διαθέσιμους πυρήνες, υποστηρίζει τις AVX instructions που πρωτοεμφανίστηκαν με τους Intel Sandy Bridge, όπως επίσης και τις SSE2/SSE3/SSE4.1. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει εύκολο σαν benchmark, όμως στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα βαρύ και "γονατίζει" ακόμα και τους καλύτερους επεξεργαστές. Λόγω της σταθερότητάς του αλλά και των άμεσα συγκρίσιμων αποτελεσμάτων, το UCBench συμπεριλαμβάνεται εδώ και μερικούς μήνες στα official benchmarks του HWBOT.
- SuperPi
Το SuperPi (http://www.xtremesystems.com/pi/) είναι ένα πρόγραμμα που μετρά π (pi) μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό ψηφίων μετά την υποδιαστολή. Ο μέγιστος αριθμός π (pi) που δύναται να μετρήσει αγγίζει τα 32 εκατομμύρια. Όπου π εννοούμε φυσικά τον γνωστό αριθμό 3.141592653589793238462643383279502884197169399375 10 (συνεχίζεται επ' άπειρον) ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου με την διάμετρό του. Σύμφωνα με τον Αρχιμήδη και επειδή ακριβώς το π δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ουσιαστικά το όριο του πηλίκου Πν/δ όταν το ν πλησιάζει στο άπειρο (όπου Π = Περίμετρος του κύκλου και δ = διάμετρος του κύκλου).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας από πολλούς overclockers, προκειμένου να test-άρεις τις επιδόσεις και την σταθερότητα του υπολογιστικού συστήματος. Στην ευρύτερη κοινότητα των overclockers, το SuperPi είναι ένα μέσον επίδειξης των δυνατοτήτων του κάθε overclocker, αφού ο ένας προσπαθεί να ξεπεράσει τον χρόνο του άλλου. Όπως όμως προαναφέραμε, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα large tests του SuperPi (16M, 32M) για να δει αν το σύστημά του είναι αρκετά σταθερό σε μία συγκεκριμένη συχνότητα του επεξεργαστή. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να μετρήσει επιτυχώς τα π στο τριακοστό δεύτερο εκατομμυριοστό ψηφίο μετά την υποδιαστολή (32M) τότε το σύστημα θεωρείται ότι είναι σταθερό όχι μόνο αναφορικά με τον επεξεργαστή, αλλά και την μνήμη RAM. Εμείς εδώ στο hwbox, επιλέξαμε να το χρησιμοποιήσουμε μιας και πρόκειται από τα διασημότερα προγράμματα (αν όχι το διασημότερο) στην κοινότητα των overclockers.
- wPrime
Φτάσαμε στο multi-threaded wPrime (Measure Computer Performance | wPrime Multithreaded Benchmark) σιγά-σιγά. Εδώ τα πράγματα γίνονται αρκετά περίπλοκα. Το wPrime χρησιμοποιεί μία παρόμοια προσέγγιση με την μέθοδο του Νεύτωνα προκειμένου να υπολογίζει συναρτήσεις. Έτσι έχουμε την f(x) = x^2 - k (όπου k είναι ο αριθμός που τετραγωνίζουμε), μέχρι η Sgn[f(x)-f'(x)] να μην επαναλαμβάνεται πια, ξεκινώντας ξανά τον υπολογισμό της συνάρτησης με το k/2. Από 'κει και πέρα το πρόγραμμα επικαλείται ξανά την επανάληψη της ίδιας μεθόδου για ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων έτσι ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος (μία εναλλακτική μέθοδος επαλήθευσης). Στο τελικό στάδιο πράξεων, το πρόγραμμα επιβεβαιώνει ότι ισχύει η ισότητα n(k)^2 = k έτσι ώστε να είναι 100% σίγουρο για το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή επαληθεύεται ανάλογα με το νήμα που θα επιλέξει ο χρήστης. Στην overclocking community όταν πρόκειται ο overclocker να τρέξει το 32M Test επιλέγει σαν αριθμό threads το 2, ενώ στο 1024M Test το 4.
- y-Cruncher
Το y-Cruncher δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2009 από τον poke349, μέλος του XtremeSystems Forums. Είναι μακράν το καλύτερο multi-threaded Pi Benchmark για πολυπύρηνα συστήματα. Ο λόγος ύπαρξης του εν λόγω προγράμματος βασίζεται στο ότι το SuperPi είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές επιδόσεις ενός πολυπύρηνου επεξεργαστή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι το SuperPi γράφτηκε το 1995, ενώ το y-Crucher το 2009. Στην καταμέτρηση 32 εκατομμυρίων ψηφίων μετά την υποδιαστολή του π, είναι 60x πιο γρήγορο από το SuperPi 32M με Intel Core i7 επεξεργαστή και 5x πιο γρήγορο από το PiFast (10 εκατομμύρια ψηφία). Η τελευταία του έκδοση είναι πλήρως παραμετροποιημένη για να υποστηρίζει τις νεότερες AVX εφαρμογές, οπότε δουλεύει σωστά τόσο σε SandyBridge όσο και σε Bulldozer επεξεργαστές. Ταυτόχρονα, είναι backwards compatible με x64 SSE4.1, x64 SSE3, x86 SSE3 και x85 instructions.
- Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στo animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
- x264 HD Encode
Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ και διαθέτει ένα default αρχείο το οποίο το περνάει από δύο περάσματα, κάνοντάς το εκείνη την ώρα encode σε 720p video. Ο λόγος για τον οποίο εκτελεί δύο περάσματα, είναι επειδή δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ποιότητα, εφόσον το πρώτο σκανάρει την ταινία για να κάνει μια ανάλυση, ώστε το δεύτερο πέρασμα να βρει τα σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και το αρχείο μας τελικά να έχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, για τη συμπίεση που επιλέξαμε.
- 3DMark Vantage
Τα χρόνια πέρασαν και μπήκαμε στην εποχή του DirectX 10 και του PhysX. Η Futuremark έπρεπε κάποια στιγμή να ανανεώσει τα benchmark της με κάτι νέο, το οποίο θα ήταν όχι μόνο DX10 compatible, αλλά θα έδειχνε και ξεκάθαρα πλέον τις διαφορές με τη χρήση πολλαπλών καρτών. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το 3DMark Vantage, που κατάφερε να ξεσηκώσει και μια θύελλα συζητήσεων γύρω από την ενσωμάτωση του PhysX στα CPU Tests.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή - το τεστ έχει 3 διαφορετικά Presets: Το Performance, το High και το Extreme. Στο hwbot.org αυτό που μετράει είναι το Performance, όμως αρκετοί είναι αυτοί που τα τρέχουν όλα για να κάνουν ακόμα καλύτερη επίδειξη των δυνατοτήτων του hardware τους. Τι συνέβη λοιπόν με το PhysX? Μετά από πιέσεις της nVIDIA, η Futuremark επέτρεψε τη χρήση του PhysX ως GPU Accelerator στο τελευταίο CPU τεστ, που έδινε μια τεράστια ώθηση στο τελικό σκορ, κάτι που φυσικά, καθότι δεν είχαν οι κάρτες της ATi σαν δυνατότητα, δε μέτρησε σαν έγκυρο στο hwbot.org.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτές οι διαφωνίες για το Vantage - αρκετοί αμφισβήτησαν την ποιότητα των γραφικών του, τα οποία όντως φαίνονται ξεπερασμένα στο 1ο τεστ, αλλά μας αποζημίωσε και με το παραπάνω με το εντυπωσιακότατο 2ο τεστ, το οποίο αξίζει κάποιος να το τρέξει μόνο και μόνο για να ζήσει "χολιγουντιανές" στιγμές στο PC του.
Έχοντας περιηγηθεί τόσο εξωτερικά όσο deep-down σε όλα τα χαρακτηριστικά της, ήρθε η ώρα να συνοψίσουμε το παρόν review και να παραθέσουμε σιγά σιγά τις απόψεις μας για την MSI Z87M Gaming. Μια μητρική που αναμφίβολα ανήκει στις High-End και με τιμές που χτυπάνε ξεκάθαρα τον ανταγωνισμό, η MSI έρχεται για να κάνει ηχηρή την παρουσία της σε αυτό το νέο segment που ανοίγεται.
Η μητρική μας άφησε με αρκετά καλές εντυπώσεις, και ο λόγος είναι η πληθώρα των χαρακτηριστικών που προσφέρει. Κάποια είναι spot-on, κάποια ίσως υπερβολικά παρουσιασμένα (για παράδειγμα το Super RAID αποτελεί μια άλλη ονομασία του Intel ISRT), όμως με τόσα features η τιμή της καταφέρνει και συγκρατείται στα όρια των 150? που για μια μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού αποτελεί ψυχολογικό όριο στην επιλογή motherboard. Λόγω του ότι οι επιδόσεις των σημερινών μητρικών συνδέονται άμεσα με το chipset και όχι με τα features της μητρικής, το performance της Z87M Gaming δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτό των μεγαθήριων της Z87 κατηγορίας.
Όπως πολύ καλά έχετε καταλάβει οι περισσότεροι από εσάς, το «παιχνίδι» στις μητρικές έχει γυρίσει πλήρως στα Features. Και εξετάζοντας καθαρά υπό αυτά τα κριτήρια, βρισκόμαστε σε μια θέση την οποία ζυγίσαμε το τι έχει να προσφέρει η Z87M Gaming των 150? σε σχέση με τον ανταγωνισμό: micro-ATX σχεδίαση, κύκλωμα ενίσχυσης του ήχου για βέλτιστη ηχητική απόδοση στα ακουστικά, ελεγκτής δικτύου ειδικά προσαρμοσμένος για online games. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα καλούδια που προσφέρει η MSI στις μητρικές της, και λαμβάνοντας υπʼ όψη πως το συγκεκριμένο board έχει σχεδιαστεί και για Overclocking, αλλάζει η αντίληψή μας βλέποντας πως ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο form-factor ζητάει αρκετά περισσότερα, κάνοντας έτσι την MSI Z87M Gaming μια από τις φθηνότερες High-End overclocking επιλογές στην micro-ATX κατηγορία.
Με μέση τιμή τα 155? στην Ελληνική αγορά, η MSI Z87M Gaming θα πρέπει να θεωρείται μια από τις πρώτες επιλογές για το High-End gaming σύστημά σας!
Ευχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση του δείγματος!