Corsair Graphite 230T Review: Clockwork Orange
Κουτιά με ιδιαίτερους και πολύπλοκους σχεδιασμούς έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν. Συνήθως όμως, ενώ οι σχεδιασμοί τους έχουν να κάνουν περισσότερο με «ριζοσπαστικές» λύσεις στο εσωτερικό του, δύσκολα θα συναντήσει κανείς νέες και φρέσκες ιδέες στην εξωτερική του εμφάνιση. Σε εκείνο το σημείο είναι που αρκετοί κατασκευαστές δεν τολμούν, και επιμένουν στις παραδοσιακές λύσεις του μαύρου χρώματος, και σε λιγότερο βαθμό του λευκού.
Κουτιά με ιδιαίτερους και πολύπλοκους σχεδιασμούς έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν. Συνήθως όμως, ενώ οι σχεδιασμοί τους έχουν να κάνουν περισσότερο με «ριζοσπαστικές» λύσεις στο εσωτερικό του, δύσκολα θα συναντήσει κανείς νέες και φρέσκες ιδέες στην εξωτερική του εμφάνιση. Σε εκείνο το σημείο είναι που αρκετοί κατασκευαστές δεν τολμούν, και επιμένουν στις παραδοσιακές λύσεις του μαύρου χρώματος, και σε λιγότερο βαθμό του λευκού.
Την Corsair την γνωρίζουμε πλέον καλά σαν κατασκευαστή. Είτε μιλάμε για μνήμες, είτε για τροφοδοτικά, είτε για PC Cases. Και γνωρίζουμε πως όταν ασχολείται με κάτι αυτή η εταιρία, το κάνει καλά. Έτσι, ενώ την ξέρουμε περισσότερο σαν εταιρία που τείνει να ευχαριστεί περισσότερο τους enthusiasts, η γενικότερη απήχηση της την κάνει να έχει την τάση – και φυσικά την όρεξη- για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση.
Δεν είναι φυσικά το πρώτο της εγχείρημα στην mainstream κατηγορία, αλλά σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό. Στα χέρια μας σήμερα έχουμε το Corsair Graphite 230T στην… Πορτοκαλί εκδοχή του. Να και κάτι τόσο γνώριμο, αλλά και τόσο διαφορετικό!
Καιρός λοιπόν να αφήσουμε τα εισαγωγικά και να έρθουμε στο “δια ταύτα”. Αφαιρούμε το περιεχόμενο από την συσκευασία του για να το τοποθετήσουμε στον πάγκο της φωτογράφησης. Το Graphite 230T «ορθώνει ανάστημα» και εμείς είμαστε έτοιμοι για την πρώτη επαφή μαζί του, και φυσικά την ενδελεχή του αξιολόγηση!
Οι διαστάσεις του κουτιού «μαρτυρούν» το mainstream προφίλ του Graphite 230T. Το πλάτος του ανέρχεται στα 21 εκατοστά, με το ύψος του να φτάνει τα 44. Το μήκος του είναι αυτό που το κρατάει εντός της Midi κατηγορίας και αγγίζει τα 50 εκατοστά.
Τα συνοδευτικά που παρέχει το Graphite 230T έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, μερικές ελαστικές ροδέλες για την απορρόφηση κραδασμών καθώς φυσικά και το Userʼs manual.
Front Panel
Στην περιήγηση μας στο εξωτερικό του Graphite 230T ερχόμαστε αντιμέτωποι με το front panel. Πιο συγκεκριμένα, το στοιχείο που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το mesh- διάτρητο μπροστινό κάλυμμα του Graphite 230T, με το οποίο η Corsair φιλοδοξεί να βελτιώσει την ψύξη του κουτιού. Από πλευράς άλλων δυνατοτήτων, το Graphite 230T διαθέτει τρεις εμφανείς θέσεις για 5,25 ODDs, με τα καλύμματά τους να είναι σε σχήμα mesh αλλά κλειστού τύπου.
Στην κορυφή του front panel θα συναντήσουμε όλα τα στοιχεία αλληλεπίδρασης: : 2 USB 3.0 θύρες, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδος ακουστικών, φυσικά τα κουμπιά Power & Reset και τέλος ένα HDD activity LED με χρώμα που ακολουθεί το theme του Graphite 230T. Τα κουμπιά Power και Reset βρίσκονται στο ίδιο πλαστικό στοιχείο και η λογική τους είναι αντίστοιχη της «τραμπάλας»: Είτε θα το πιέσετε από την δεξιά πλευρά (Power) είτε από την αριστερή (Reset), αυτή η σχεδίαση αποτρέπει το πάτημα και των δυο ταυτόχρονα. Πάντως, η ποιότητα κατασκευής είναι σχετικά μέτρια: Η πίεση που απαιτείται για το πάτημα είναι αυξημένη, και δυστυχώς το κλικ είναι αρκετά ασαφές.
Το μπροστινό κάλυμμα του Graphite 230T κρύβει επίσης μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία στο εσωτερικό του. Για την αφαίρεση του καλύμματος, απαιτείται πρώτα να ξεκουμπωθούν τα έξι tabs - τρία από κάθε πλευρά- , κάτι το οποίο θα μας αποκαλύψει τους μπροστινούς ανεμιστήρες εισαγωγής καθώς και το αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης. Ο ανεμιστήρας εισαγωγής 120mm της Corsair διάφανου χρώματος με πορτοκαλί LED φωτισμό. Το αφαιρούμενο φίλτρο από την άλλη είναι τοποθετημένο στο front panel και αρκεί να το τραβήξετε για να το αφαιρέσετε από την θέση του. Το φίλτρο είναι αρκετά καλής ποιότητας και καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια των 120mm ανεμιστήρων.
Top & Bottom View
Το μεγαλύτερο μέρος της οροφής του κουτιού είναι σχεδόν διάτρητο, για καλύτερο εξαερισμό του κουτιού. Ακολουθώντας ένα στυλ με «βέλη» που δείχνουν προς το μπροστινό μέρος του Graphite 230T (στυλ που εμφανίζεται και σε άλλα σημεία του), η οροφή είναι ικανή να φιλοξενήσει έως 2 120 ή 140mm ταυτόχρονα. Στις προβλεπόμενες θέσεις εγκατάστασης η Corsair έχει τοποθετήσει και ελαστικές ροδέλες για την απορρόφηση των κραδασμών.
Ήπια πράγματα στο κάτω μέρος του Graphite 230T. 4 ελαστικά ποδαράκια θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο, ενώ στην πλευρά του τροφοδοτικού υπάρχει το δεύτερο και τελευταίο αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο τοποθετείται «συρταρωτά» από το πίσω μέρος και καλύπτει μόνο τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού. Τέλος, άλλη μία θέση για ανεμιστήρα έως 140mm έχει προβλεφθεί στο πάτωμα του Graphite 230T.
Side Panels
Συνήθως τα Side panels δεν αρκούν για να κάνουν την διαφορά, αλλά σε αυτή την περίπτωση η Corsair επέλεξε έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό. Οι ακμές στις μπροστινές γωνίες ακολουθούν τον σχεδιασμό του κουτιού, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν και μερικές από τις πλευρές του front panel εκτεθειμένες. Ενώ το βίδωμά τους γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, η αφαίρεσή τους γίνεται κατά την φορά με την οποία δείχνουν τα ανάγλυφα βέλη, δηλαδή προς το front panel. Το μόνο που αποτέλεσε ένα μικρό… “challenge” ήταν που θα βρούμε το grip για να τα αφαιρέσουμε – τελικά την λύση την βρήκαμε στα ανάγλυφα βελάκια!
Το αριστερό κάλυμμα επίσης διαθέτει ένα πλαϊνό ακρυλικό παράθυρο, το οποίο εκτείνεται από το ύψος του CPU μέχρι την μέση περίπου του PSU. Το παράθυρο επίσης ακολουθεί την λογική του «βέλους προς τα εμπρός», ενώ επίσης διαθέτει και ένα ελαφρύ tint προς το μαύρος (“smoked window” είναι η συνήθης ονομασία του).
Το δεξί πλαϊνό παραμένει το ίδιο και στις δυο εκδόσεις του CM 690 III και διαθέτει μια ανάγλυφη επιφάνεια η οποία χρησιμεύει σαν ένας έξτρα χώρος ώστε να περάσετε τα καλώδια στην πλάτη της μητρικής.
Συνολικά, τα side panels αναδυκνύουν και την γενική ποιότητα κατασκευής του Graphite 230T . Το φινίρισμά τους είναι αρκετά καλό, το βάρος τους ικανοποιητικό ενώ είναι αρκετά άκαμπτα, συνθέτοντας έτσι μια στιβαρή κατασκευή.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Graphite 230T, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη. 7 PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το Corsair μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel. Οι περισσότερες μεταλλικές επιφάνειες είναι βαμμένες σε πορτοκαλί ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το Graphite 230T υστερεί από τον ανταγωνισμό – η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αυτή που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases και το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.
Έχοντας καταφέρει να δείξει τις δυνατότητές του με την εξωτερική εμφάνιση του, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Graphite 230T να φιλοξενήσει hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό!
Το Graphite 230T μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι Full ATX και όχι κάτι περισσότερο. Η βύθιση που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα ακόμα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα, μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το «παράθυρο» που σχηματίζεται έχει μέγεθος 20x14cm και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.
Το motherboard tray διαθέτει τρύπες για cable routing. Μια στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού στην «πλάτη» της μητρικής, 2 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής, ενώ τέλος άλλη μια στην περιοχή του CPU για το πέρασμα του EPS καλωδίου. Να σημειωθεί πως καμία από αυτές δεν διαθέτει rubber grommets, ενώ όλες οι τρύπες για cable management έχουν διάμετρο περί τα 5 εκατοστά έκαστη.
Η οροφή του Graphite 230T έχει σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενήσει εγγενώς 2 ανεμιστήρες έως 140mm έκαστος. Όμως, ο χώρος που υπάρχει μεταξύ των πρώτων αποστατών της μητρικής και της οροφής αγγίζει τα 27mm, οριακά δηλαδή για την εγκατάσταση ενός σετ ανεμιστήρων, αλλά τίποτα περισσότερο – ένα dual-rad AIO watercooler δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για το Graphite 230T.
Μετακινούμενοι στην βάση του Graphite 230T , υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. Το τροφοδοτικό στηρίζεται σε 2 μεταλλικές επιφάνειες, ενώ το αφαιρούμενο dust filter είναι προσβάσιμο από την εξωτερική πλευρά. Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας 14cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Graphite 230T. Το φίλτρο σκόνης τοποθετείται και αφαιρείται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η Corsair επέλεξε να τοποθετήσει στο Graphite 230T ένα σταθερό σύστημα συγκράτησης καθώς και ένα αφαιρούμενο. Τα drives cages των 5,25” και των 2,5” έχουν το τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική, ενώ αυτό των 3,5 είναι προσανατολισμένα κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής.
Το Graphite 230T προσφέρει τρεις θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, και 4 θέσεις για 2,5” HDD και SSDs καθώς 4 θέσεις των 3,5 ιντσών στο πάτωμα. Όσον αφορά το αφαιρούμενο drive cage, αυτό είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και είναι τοποθετημένο στο πάτωμα του Graphite 230T έχοντας σχεδιαστεί να δέχεται 4 drives των 3,5 ιντσών, φτάνοντας μια μέγιστη χωρητικότητα των 8 drives. Το μικρό «κλουβί» για SSDs δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θήκη για 4 SSDs. Μοναδικό μειονέκτημα θα θεωρούσαμε πως είναι η φορά τοποθέτησης των SSD – ο μοναδικός τρόπος τοποθέτησης είναι με τα Sata headers να «κοιτάζουν» προς την μητρική. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι εύκολη, αλλά η τοποθέτησή τους θα αφήσει εκτεθειμένα τα καλώδιά τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσετε κάποια ώρα συμμαζεύοντάς τα.
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock”, μέσω των μηχανισμών κλειδώματος που παρέχει η Corsair. Αρκεί να σύρετε τους δίσκους σας προς το cage, και τα tabs θα αναλάβουν να ασφαλίσουν το δίσκο σας στο cage.
O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 320 εκατοστά, κάτι παραπάνω από αρκετός για εγκατάσταση των περισσότερων mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας, το Graphite 230T θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 160mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14, όπως και όλα τα single radiator AIO Watercoolers είναι συμβατά με το Graphite 230T.
Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι σχετικά περιορισμένος αλλά ικανοποιητικός. Ο διαθέσιμος μέγιστος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει τα 2,3 εκατοστά, οριακό αλλά αρκετό για να περάσετε τα περισσότερα καλώδια του τροφοδοτικού σας και να τα διπλώσετε προς το εσωτερικό. Τέλος, στην πλάτη του motherboard tray υπάρχουν διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Graphite 230T τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Graphite 230T πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν απλώς μια βίδα για να συγκρατούνται. Λύσαμε επίσης τα καλώδια του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!
Εγκατάσταση Hardware
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η Corsair είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα. Αν και δεν μιλάμε για το πιο ευρύχωρο κουτί της αγοράς, ο χώρος που υπάρχει για να δουλέψετε και να τοποθετήσετε το Hardware σας είναι ικανοποιητικός.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα, παρόλο την αρχική ανησυχία μας λόγω του σχετικά μικρού χώρου. Όμως αυτό συνέβη έχοντας επιλέξει να περάσουμε συγκεκριμένα καλώδια από το πίσω μέρος και όχι όλα όσα μας παρείχε το τροφοδοτικό.
Cable Management
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των τρυπών για cable management που υπάρχουν στο Graphite 230T και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Το πέρασμα του EPS καλωδίου είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, και μας διευκόλυνε το γεγονός της σωστής θέσης που έχει προβλέψει η Corsair. Φυσικά θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση το μήκος του καλωδίου ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό. Αν δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική «οδό», από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.
Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί. Όπως όμως αναφέραμε και νωρίτερα, τα καλώδια για τους SSD θα παραμείνουν εκτεθειμένα, και αυτό λόγω της διάταξης που έχει επιλέξει η Corsair. Δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος εγκατάστασης, καθώς από την αντίθετη πλευρά δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος ώστε να περιστραφεί το Sata καλώδιο πίσω προς την μητρική.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε την πλειοψηφία των καλωδίων, αλλά όχι στο σύνολό τους. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Graphite 230T ως ένα Midi Silent case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η Corsair τοποθέτησε στο μπροστινό μέρος του Graphite 230T 2 120mm ανεμιστήρες, ενώ μπορεί να δεχθεί ως δυο των 140mm στην οροφή, έναν επίσης των 140mm στο πάτωμα και έναν στο πίσω μέρος του Graphite 230T. Οι δυνατότητες υδρόψυξης είναι αρκετά περιορισμένες, υποστηρίζοντας μόνο single-rad AIO watercoolers.
Το airflow του Graphite 230T έχει συγκεκριμένη διαδρομή, με την είσοδο να γίνεται από μπροστά και την έξοδο στο πίσω μέρος του κουτιού, καθώς και στην οροφή του. Δεν υπάρχουν άλλες επιπλέον επιλογές, κάτι που θα χαρακτήριζε το Graphite 230T ως ένα καθαρά αερόψυκτο midi case.
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Graphite 230T σε λειτουργία. Το Graphite 230T συμπεριφέρθηκε ήσυχα κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup. Κατά το load δεν παρατηρήσαμε αυξημένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό. Φροντίζοντας όμως να διαθέτετε τους σωστούς ανεμιστήρες, μπορείτε να πετύχετε ένα airflow με αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και θορύβου!
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Graphite 230T έχει αρκετές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Παρʼ όλα αυτά, συστήνεται το συχνό καθάρισμα των φίλτρων καθώς και όλων των εισόδων και εξόδων αέρα.
Ήρθε η ώρα να ανακεφαλαιώσουμε ένα ακόμα review. Το Corsair Graphite 230T ήταν το θέμα της παρουσίασής μας, ένα Midi Tower chassis με αρκετές δυνατότητες! Μπορεί να μην είναι κάτι το ριζοσπαστικό όσον αφορά τα την κατηγορία των Midi, όμως πρόκειται για ένα chassis το οποίο φιλοδοξεί με τον σχεδιασμό του να κερδίσει τους επίδοξους system builders οι οποίοι αναζητούν ένα σύστημα με gaming προσανατολισμούς – και όχι μόνο!
Στα highlights του Graphite 230T σίγουρα θα διακρίνουμε τον μοναδικό σχεδιασμό του καθώς και το πλαϊνό παράθυρο, που δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε αυτή την κατηγορία. Στα συν είναι φυσικά η δυνατότητα επιλογής χρώματος, με το μαύρο ματ καθώς και το graphite grey να είναι οι υπόλοιπες δυο επιλογές πέρα από το Orange που φιλοξενήσαμε σήμερα στην παρουσίασή μας. Κατά τα λοιπά, το Graphite 230T δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σε αρκετά πράγματα σε σχέση με τα υπόλοιπα midi κουτιά του ανταγωνισμού, γι΄ αυτό φιλοδοξεί να κρατήσει την τιμή του όσο πιο χαμηλά γίνεται, κρατώντας πάντα όσο πιο ψηλά μπορεί την ποιότητα κατασκευής του.
Η τιμή του Graphite 230T ξεκινάει από τα 65? και σκαρφαλώνει προς τα πάνω, ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξετε. Συνολικά πάντως τα χρήματα που ζητά θα ικανοποιήσουν τον τελικό αγοραστή, αν και ίσως επιθυμούσαμε λίγο χαμηλότερη τιμή για την Orange έκδοσή του. Πάντως, το Graphite 230T είναι ένα Case που δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξή του σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που προσφέρει, και σε συνδυασμό με τον όμορφο σχεδιασμό του, θα το προτείναμε για το επόμενο mainstream μηχάνημά σας!
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Κουτιά με ιδιαίτερους και πολύπλοκους σχεδιασμούς έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν. Συνήθως όμως, ενώ οι σχεδιασμοί τους έχουν να κάνουν περισσότερο με «ριζοσπαστικές» λύσεις στο εσωτερικό του, δύσκολα θα συναντήσει κανείς νέες και φρέσκες ιδέες στην εξωτερική του εμφάνιση. Σε εκείνο το σημείο είναι που αρκετοί κατασκευαστές δεν τολμούν, και επιμένουν στις παραδοσιακές λύσεις του μαύρου χρώματος, και σε λιγότερο βαθμό του λευκού.
Την Corsair την γνωρίζουμε πλέον καλά σαν κατασκευαστή. Είτε μιλάμε για μνήμες, είτε για τροφοδοτικά, είτε για PC Cases. Και γνωρίζουμε πως όταν ασχολείται με κάτι αυτή η εταιρία, το κάνει καλά. Έτσι, ενώ την ξέρουμε περισσότερο σαν εταιρία που τείνει να ευχαριστεί περισσότερο τους enthusiasts, η γενικότερη απήχηση της την κάνει να έχει την τάση – και φυσικά την όρεξη- για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση.
Δεν είναι φυσικά το πρώτο της εγχείρημα στην mainstream κατηγορία, αλλά σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό. Στα χέρια μας σήμερα έχουμε το Corsair Graphite 230T στην… Πορτοκαλί εκδοχή του. Να και κάτι τόσο γνώριμο, αλλά και τόσο διαφορετικό!
Καιρός λοιπόν να αφήσουμε τα εισαγωγικά και να έρθουμε στο “δια ταύτα”. Αφαιρούμε το περιεχόμενο από την συσκευασία του για να το τοποθετήσουμε στον πάγκο της φωτογράφησης. Το Graphite 230T «ορθώνει ανάστημα» και εμείς είμαστε έτοιμοι για την πρώτη επαφή μαζί του, και φυσικά την ενδελεχή του αξιολόγηση!
Οι διαστάσεις του κουτιού «μαρτυρούν» το mainstream προφίλ του Graphite 230T. Το πλάτος του ανέρχεται στα 21 εκατοστά, με το ύψος του να φτάνει τα 44. Το μήκος του είναι αυτό που το κρατάει εντός της Midi κατηγορίας και αγγίζει τα 50 εκατοστά.
Τα συνοδευτικά που παρέχει το Graphite 230T έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, μερικές ελαστικές ροδέλες για την απορρόφηση κραδασμών καθώς φυσικά και το Userʼs manual.
Front Panel
Στην περιήγηση μας στο εξωτερικό του Graphite 230T ερχόμαστε αντιμέτωποι με το front panel. Πιο συγκεκριμένα, το στοιχείο που ξεχωρίζει περισσότερο είναι το mesh- διάτρητο μπροστινό κάλυμμα του Graphite 230T, με το οποίο η Corsair φιλοδοξεί να βελτιώσει την ψύξη του κουτιού. Από πλευράς άλλων δυνατοτήτων, το Graphite 230T διαθέτει τρεις εμφανείς θέσεις για 5,25 ODDs, με τα καλύμματά τους να είναι σε σχήμα mesh αλλά κλειστού τύπου.
Στην κορυφή του front panel θα συναντήσουμε όλα τα στοιχεία αλληλεπίδρασης: : 2 USB 3.0 θύρες, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδος ακουστικών, φυσικά τα κουμπιά Power & Reset και τέλος ένα HDD activity LED με χρώμα που ακολουθεί το theme του Graphite 230T. Τα κουμπιά Power και Reset βρίσκονται στο ίδιο πλαστικό στοιχείο και η λογική τους είναι αντίστοιχη της «τραμπάλας»: Είτε θα το πιέσετε από την δεξιά πλευρά (Power) είτε από την αριστερή (Reset), αυτή η σχεδίαση αποτρέπει το πάτημα και των δυο ταυτόχρονα. Πάντως, η ποιότητα κατασκευής είναι σχετικά μέτρια: Η πίεση που απαιτείται για το πάτημα είναι αυξημένη, και δυστυχώς το κλικ είναι αρκετά ασαφές.
Το μπροστινό κάλυμμα του Graphite 230T κρύβει επίσης μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία στο εσωτερικό του. Για την αφαίρεση του καλύμματος, απαιτείται πρώτα να ξεκουμπωθούν τα έξι tabs - τρία από κάθε πλευρά- , κάτι το οποίο θα μας αποκαλύψει τους μπροστινούς ανεμιστήρες εισαγωγής καθώς και το αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης. Ο ανεμιστήρας εισαγωγής 120mm της Corsair διάφανου χρώματος με πορτοκαλί LED φωτισμό. Το αφαιρούμενο φίλτρο από την άλλη είναι τοποθετημένο στο front panel και αρκεί να το τραβήξετε για να το αφαιρέσετε από την θέση του. Το φίλτρο είναι αρκετά καλής ποιότητας και καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια των 120mm ανεμιστήρων.
Top & Bottom View
Το μεγαλύτερο μέρος της οροφής του κουτιού είναι σχεδόν διάτρητο, για καλύτερο εξαερισμό του κουτιού. Ακολουθώντας ένα στυλ με «βέλη» που δείχνουν προς το μπροστινό μέρος του Graphite 230T (στυλ που εμφανίζεται και σε άλλα σημεία του), η οροφή είναι ικανή να φιλοξενήσει έως 2 120 ή 140mm ταυτόχρονα. Στις προβλεπόμενες θέσεις εγκατάστασης η Corsair έχει τοποθετήσει και ελαστικές ροδέλες για την απορρόφηση των κραδασμών.
Ήπια πράγματα στο κάτω μέρος του Graphite 230T. 4 ελαστικά ποδαράκια θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο, ενώ στην πλευρά του τροφοδοτικού υπάρχει το δεύτερο και τελευταίο αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο τοποθετείται «συρταρωτά» από το πίσω μέρος και καλύπτει μόνο τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού. Τέλος, άλλη μία θέση για ανεμιστήρα έως 140mm έχει προβλεφθεί στο πάτωμα του Graphite 230T.
Side Panels
Συνήθως τα Side panels δεν αρκούν για να κάνουν την διαφορά, αλλά σε αυτή την περίπτωση η Corsair επέλεξε έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό. Οι ακμές στις μπροστινές γωνίες ακολουθούν τον σχεδιασμό του κουτιού, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν και μερικές από τις πλευρές του front panel εκτεθειμένες. Ενώ το βίδωμά τους γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, η αφαίρεσή τους γίνεται κατά την φορά με την οποία δείχνουν τα ανάγλυφα βέλη, δηλαδή προς το front panel. Το μόνο που αποτέλεσε ένα μικρό… “challenge” ήταν που θα βρούμε το grip για να τα αφαιρέσουμε – τελικά την λύση την βρήκαμε στα ανάγλυφα βελάκια!
Το αριστερό κάλυμμα επίσης διαθέτει ένα πλαϊνό ακρυλικό παράθυρο, το οποίο εκτείνεται από το ύψος του CPU μέχρι την μέση περίπου του PSU. Το παράθυρο επίσης ακολουθεί την λογική του «βέλους προς τα εμπρός», ενώ επίσης διαθέτει και ένα ελαφρύ tint προς το μαύρος (“smoked window” είναι η συνήθης ονομασία του).
Το δεξί πλαϊνό παραμένει το ίδιο και στις δυο εκδόσεις του CM 690 III και διαθέτει μια ανάγλυφη επιφάνεια η οποία χρησιμεύει σαν ένας έξτρα χώρος ώστε να περάσετε τα καλώδια στην πλάτη της μητρικής.
Συνολικά, τα side panels αναδυκνύουν και την γενική ποιότητα κατασκευής του Graphite 230T . Το φινίρισμά τους είναι αρκετά καλό, το βάρος τους ικανοποιητικό ενώ είναι αρκετά άκαμπτα, συνθέτοντας έτσι μια στιβαρή κατασκευή.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Graphite 230T, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη. 7 PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το Corsair μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel. Οι περισσότερες μεταλλικές επιφάνειες είναι βαμμένες σε πορτοκαλί ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το Graphite 230T υστερεί από τον ανταγωνισμό – η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αυτή που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases και το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.
Έχοντας καταφέρει να δείξει τις δυνατότητές του με την εξωτερική εμφάνιση του, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Graphite 230T να φιλοξενήσει hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό!
Το Graphite 230T μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι Full ATX και όχι κάτι περισσότερο. Η βύθιση που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα ακόμα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα, μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το «παράθυρο» που σχηματίζεται έχει μέγεθος 20x14cm και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.
Το motherboard tray διαθέτει τρύπες για cable routing. Μια στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού στην «πλάτη» της μητρικής, 2 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής, ενώ τέλος άλλη μια στην περιοχή του CPU για το πέρασμα του EPS καλωδίου. Να σημειωθεί πως καμία από αυτές δεν διαθέτει rubber grommets, ενώ όλες οι τρύπες για cable management έχουν διάμετρο περί τα 5 εκατοστά έκαστη.
Η οροφή του Graphite 230T έχει σχεδιαστεί ώστε να φιλοξενήσει εγγενώς 2 ανεμιστήρες έως 140mm έκαστος. Όμως, ο χώρος που υπάρχει μεταξύ των πρώτων αποστατών της μητρικής και της οροφής αγγίζει τα 27mm, οριακά δηλαδή για την εγκατάσταση ενός σετ ανεμιστήρων, αλλά τίποτα περισσότερο – ένα dual-rad AIO watercooler δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για το Graphite 230T.
Μετακινούμενοι στην βάση του Graphite 230T , υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. Το τροφοδοτικό στηρίζεται σε 2 μεταλλικές επιφάνειες, ενώ το αφαιρούμενο dust filter είναι προσβάσιμο από την εξωτερική πλευρά. Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας 14cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Graphite 230T. Το φίλτρο σκόνης τοποθετείται και αφαιρείται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η Corsair επέλεξε να τοποθετήσει στο Graphite 230T ένα σταθερό σύστημα συγκράτησης καθώς και ένα αφαιρούμενο. Τα drives cages των 5,25” και των 2,5” έχουν το τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική, ενώ αυτό των 3,5 είναι προσανατολισμένα κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής.
Το Graphite 230T προσφέρει τρεις θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, και 4 θέσεις για 2,5” HDD και SSDs καθώς 4 θέσεις των 3,5 ιντσών στο πάτωμα. Όσον αφορά το αφαιρούμενο drive cage, αυτό είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και είναι τοποθετημένο στο πάτωμα του Graphite 230T έχοντας σχεδιαστεί να δέχεται 4 drives των 3,5 ιντσών, φτάνοντας μια μέγιστη χωρητικότητα των 8 drives. Το μικρό «κλουβί» για SSDs δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θήκη για 4 SSDs. Μοναδικό μειονέκτημα θα θεωρούσαμε πως είναι η φορά τοποθέτησης των SSD – ο μοναδικός τρόπος τοποθέτησης είναι με τα Sata headers να «κοιτάζουν» προς την μητρική. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι εύκολη, αλλά η τοποθέτησή τους θα αφήσει εκτεθειμένα τα καλώδιά τους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσετε κάποια ώρα συμμαζεύοντάς τα.
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock”, μέσω των μηχανισμών κλειδώματος που παρέχει η Corsair. Αρκεί να σύρετε τους δίσκους σας προς το cage, και τα tabs θα αναλάβουν να ασφαλίσουν το δίσκο σας στο cage.
O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 320 εκατοστά, κάτι παραπάνω από αρκετός για εγκατάσταση των περισσότερων mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας, το Graphite 230T θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 160mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14, όπως και όλα τα single radiator AIO Watercoolers είναι συμβατά με το Graphite 230T.
Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι σχετικά περιορισμένος αλλά ικανοποιητικός. Ο διαθέσιμος μέγιστος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει τα 2,3 εκατοστά, οριακό αλλά αρκετό για να περάσετε τα περισσότερα καλώδια του τροφοδοτικού σας και να τα διπλώσετε προς το εσωτερικό. Τέλος, στην πλάτη του motherboard tray υπάρχουν διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Graphite 230T τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Graphite 230T πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν απλώς μια βίδα για να συγκρατούνται. Λύσαμε επίσης τα καλώδια του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!
Εγκατάσταση Hardware
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η Corsair είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα. Αν και δεν μιλάμε για το πιο ευρύχωρο κουτί της αγοράς, ο χώρος που υπάρχει για να δουλέψετε και να τοποθετήσετε το Hardware σας είναι ικανοποιητικός.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα, παρόλο την αρχική ανησυχία μας λόγω του σχετικά μικρού χώρου. Όμως αυτό συνέβη έχοντας επιλέξει να περάσουμε συγκεκριμένα καλώδια από το πίσω μέρος και όχι όλα όσα μας παρείχε το τροφοδοτικό.
Cable Management
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των τρυπών για cable management που υπάρχουν στο Graphite 230T και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Το πέρασμα του EPS καλωδίου είναι αρκετά εύκολη υπόθεση, και μας διευκόλυνε το γεγονός της σωστής θέσης που έχει προβλέψει η Corsair. Φυσικά θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση το μήκος του καλωδίου ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό. Αν δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική «οδό», από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.
Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί. Όπως όμως αναφέραμε και νωρίτερα, τα καλώδια για τους SSD θα παραμείνουν εκτεθειμένα, και αυτό λόγω της διάταξης που έχει επιλέξει η Corsair. Δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος εγκατάστασης, καθώς από την αντίθετη πλευρά δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος ώστε να περιστραφεί το Sata καλώδιο πίσω προς την μητρική.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε την πλειοψηφία των καλωδίων, αλλά όχι στο σύνολό τους. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Graphite 230T ως ένα Midi Silent case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η Corsair τοποθέτησε στο μπροστινό μέρος του Graphite 230T 2 120mm ανεμιστήρες, ενώ μπορεί να δεχθεί ως δυο των 140mm στην οροφή, έναν επίσης των 140mm στο πάτωμα και έναν στο πίσω μέρος του Graphite 230T. Οι δυνατότητες υδρόψυξης είναι αρκετά περιορισμένες, υποστηρίζοντας μόνο single-rad AIO watercoolers.
Το airflow του Graphite 230T έχει συγκεκριμένη διαδρομή, με την είσοδο να γίνεται από μπροστά και την έξοδο στο πίσω μέρος του κουτιού, καθώς και στην οροφή του. Δεν υπάρχουν άλλες επιπλέον επιλογές, κάτι που θα χαρακτήριζε το Graphite 230T ως ένα καθαρά αερόψυκτο midi case.
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Graphite 230T σε λειτουργία. Το Graphite 230T συμπεριφέρθηκε ήσυχα κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup. Κατά το load δεν παρατηρήσαμε αυξημένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό. Φροντίζοντας όμως να διαθέτετε τους σωστούς ανεμιστήρες, μπορείτε να πετύχετε ένα airflow με αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και θορύβου!
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Graphite 230T έχει αρκετές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Παρʼ όλα αυτά, συστήνεται το συχνό καθάρισμα των φίλτρων καθώς και όλων των εισόδων και εξόδων αέρα.
Ήρθε η ώρα να ανακεφαλαιώσουμε ένα ακόμα review. Το Corsair Graphite 230T ήταν το θέμα της παρουσίασής μας, ένα Midi Tower chassis με αρκετές δυνατότητες! Μπορεί να μην είναι κάτι το ριζοσπαστικό όσον αφορά τα την κατηγορία των Midi, όμως πρόκειται για ένα chassis το οποίο φιλοδοξεί με τον σχεδιασμό του να κερδίσει τους επίδοξους system builders οι οποίοι αναζητούν ένα σύστημα με gaming προσανατολισμούς – και όχι μόνο!
Στα highlights του Graphite 230T σίγουρα θα διακρίνουμε τον μοναδικό σχεδιασμό του καθώς και το πλαϊνό παράθυρο, που δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε αυτή την κατηγορία. Στα συν είναι φυσικά η δυνατότητα επιλογής χρώματος, με το μαύρο ματ καθώς και το graphite grey να είναι οι υπόλοιπες δυο επιλογές πέρα από το Orange που φιλοξενήσαμε σήμερα στην παρουσίασή μας. Κατά τα λοιπά, το Graphite 230T δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σε αρκετά πράγματα σε σχέση με τα υπόλοιπα midi κουτιά του ανταγωνισμού, γι΄ αυτό φιλοδοξεί να κρατήσει την τιμή του όσο πιο χαμηλά γίνεται, κρατώντας πάντα όσο πιο ψηλά μπορεί την ποιότητα κατασκευής του.
Η τιμή του Graphite 230T ξεκινάει από τα 65? και σκαρφαλώνει προς τα πάνω, ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξετε. Συνολικά πάντως τα χρήματα που ζητά θα ικανοποιήσουν τον τελικό αγοραστή, αν και ίσως επιθυμούσαμε λίγο χαμηλότερη τιμή για την Orange έκδοσή του. Πάντως, το Graphite 230T είναι ένα Case που δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξή του σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που προσφέρει, και σε συνδυασμό με τον όμορφο σχεδιασμό του, θα το προτείναμε για το επόμενο mainstream μηχάνημά σας!