nVidia GTX 780 Ti Review: GK 110 at its best
Το τέταρτο τρίμηνο (Q4) του 2013 αποδείχτηκε αρκετά "θερμό" όσον αφορά την είσοδο νέων GPUs στην αγορά. Έχοντας ήδη την πρωτοκαθεδρία στις επιδόσεις με τις GTX Titan και GTX 780, η nVidia απλώς περίμενε την απάντηση της μεγάλης αντιπάλου της, της AMD. Οι φήμες οργίαζαν ότι η απάντηση έρχεται σύντομα, και πως προς έκπληξη όλων, ο νέος πυρήνας της AMD θα ήταν εξίσου γρήγορος ακόμα και με μια Titan, όμως σε αρκετά χαμηλότερη τιμή. Ο καιρός πέρασε και εν τέλει τα αποτελέσματα μιας R9 290X αποκαλύφθηκαν. Και μπορεί να μην ήταν αυτό ακριβώς που πολλοί έσπευσαν να προσδώσουν τον τίτλο "Titan killer", όμως τα νέα όσον αφορά την αναλογία "Απόδοση / Τιμή" δεν ήταν και τα καλύτερα για την εταιρία που εδρεύει στην Santa Clara της California.
Το τέταρτο τρίμηνο (Q4) του 2013 αποδείχτηκε αρκετά "θερμό" όσον αφορά την είσοδο νέων GPUs στην αγορά. Έχοντας ήδη την πρωτοκαθεδρία στις επιδόσεις με τις GTX Titan και GTX 780, η nVidia απλώς περίμενε την απάντηση της μεγάλης αντιπάλου της, της AMD. Οι φήμες οργίαζαν ότι η απάντηση έρχεται σύντομα, και πως προς έκπληξη όλων, ο νέος πυρήνας της AMD θα ήταν εξίσου γρήγορος ακόμα και με μια Titan, όμως σε αρκετά χαμηλότερη τιμή. Ο καιρός πέρασε και εν τέλει τα αποτελέσματα μιας R9 290X αποκαλύφθηκαν. Και μπορεί να μην ήταν αυτό ακριβώς που πολλοί έσπευσαν να προσδώσουν τον τίτλο "Titan killer", όμως τα νέα όσον αφορά την αναλογία "Απόδοση / Τιμή" δεν ήταν και τα καλύτερα για την εταιρία που εδρεύει στην Santa Clara της California.
Η nVidia όμως φάνηκε προετοιμασμένη και εφάρμοσε αμέσως τις διορθωτικές κινήσεις. Αρχικά ήταν να περικόψει την τιμή της GTX 780 σε ένα σημείο το οποίο θα ήταν πιο προσγειωμένο σε σχέση με τις ανταγωνιστικές λύσεις. Δεύτερον, αυτή η κίνηση άφηνε κενή την κατηγορία που "αποχώρησε" η 780, με το slot να είναι άμεσα διαθέσιμο για τον αντικαταστάτη της. Και φυσικά, θα έπρεπε να είναι ένας αντικαταστάτης ανώτερος τόσο τιμολογιακά, όσο και σε επίπεδα απόδοσης τόσο από τις GTX 780 και R9 290X.
Έτσι και έγινε λοιπόν. Στα χέρια μας σήμερα έχουμε μια από τις κορυφαίες λύσεις στον χώρο των καρτών γραφικών. Για να δούμε, θα καταφέρει η nVidia GTX 780 Ti να αναδειχθεί ως ο νέος κάτοχος του θρόνου; Το HwBox δοκιμάζει και αξιολογεί!
Παρʼ όλο που το ντεμπούτο της σειράς GTX 700 έγινε επισήμως από τον Ιούνιο του 2013 με την κυκλοφορία της GTX 780, η πρώτη επιβεβαίωση της κυκλοφορίας της ανάγεται μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο με την κυκλοφορία της GTX Titan. Έτσι λοιπόν, Titan, 780 και 780 Ti μοιράζονται το δυνατότερο – έως τώρα – πυρήνα της Kepler αρχιτεκτονικής, το GK 110.
Μόνο που, κάθε μία από αυτές τις κάρτες διαθέτει διαφορετικό σύνολο μονάδων επεξεργασίας. Μολονότι τιμολογιακά τοποθετούνται κατά τρόπο ώστε η Titan να είναι η ακριβότερη, αυτό που παρατηρούμε είναι πως η GTX 780 Ti είναι αυτή που κερδίζει όταν έρχεται η ώρα να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά τους.
Η κυκλοφορία GeForce GTX 780 Ti αποτελεί ουσιαστικά την στις AMD Radeon R9 290X, ενώ ταυτόχρονα ανήκει στη σειρά GeForce GTX700 series. H nVidia ήταν πρόθυμη να απελευθερώσει το πλήρως ενεργοποιημένο GK110 - μια διαδικασία που ξεκίνησε με την Quadro K6000, με την GTX 780 Ti να είναι η μετάβαση του πλήρως ενεργοποιημένου GK110 στην consumer κατηγορία.
Έχοντας και τα 15 SMXes πλήρως λειτουργικά, η GTX 780 Ti διαθέτει 25 % μεγαλύτερη απόδοση στα υπολογιστικά, την γεωμετρία καθώς και το texturing σε σχέση με την GTX 780 που ουσιαστικά αντικαθιστά , ή περίπου 7 % περισσότερη απόδοση σε σχέση με μιαGTX Titan. Η ενεργοποίηση του 15ου και τελευταίου SMX που μπορεί να πετύχει λίγη περισσότερη απόδοση σίγουρα θα επιφέρει ένα μικρό "χτύπημα" στις συχνότητες λειτουργίας. Επί της ουσίας, το μόνο μέρος που η GTX 780 Ti δεν βελτιώνει σε σχέση με τις GTX Titan/780 είναι το τμήμα των ROPs, καθώς όλες οι κάρτες έχουν ενεργοποιημένα και τα 48 ROPs που μπορεί να φιλοξενήσει το GK 110, διατηρώντας επίσης τους ίδιους memory controllers και την L2 cache.
Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με την nVidia GTX 780 Ti! Η τυπική μαύρη συσκευασία σίγουρα δεν θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, καθότι δεν είναι retail κομμάτι αλλά reviewing sample. Έτσι, πέρα από την ίδια την GTX 780 Ti , δεν θα συναντήσουμε οποιοδήποτε ίχνος συνοδευτικού. Μικρό το κακό!
Για μία ακόμα φορά μετά τις GTX Titan και 780, η nVidia αποφάσισε να προσκολλήσει σε αυτό που γνωρίζει πως αρέσει αλλά και ταυτόχρονα είναι αρκετά αποδοτικό. Μιλάμε φυσικά για το σύστημα ψύξης της, το οποίο είναι το παραδοσιακό “Blower style” κλειστού τύπου, με το αλουμινένιο εξωτερικό περίβλημα, την διαφανή επιφάνεια που αποκαλύπτει την vapor-chamber ψύκτρα καθώς επίσης και το λογότυπο “GEFORCE GTX” το οποίο ανάβει σε χρώμα πράσινο όταν η κάρτα βρίσκεται σε λειτουργία. Το σύστημα ψύξης υπόσχεται μεγάλη στιβαρότητα και καταφέρνει να εκτοξεύει την ποιότητα κατασκευής της συγκεκριμένης GPU στα ύψη, ενώ ταυτόχρονα ο σχεδιασμός του ανεμιστήρα εισαγωγής σε συνδυασμό με τα Silent profile που έχουν ενσωματωθεί στο BIOS της GTX 780 Ti υπόσχονται σχεδόν αθόρυβη λειτουργία και ικανοποιητική ψύξη.
Στα τεχνικά στοιχεία της κάρτας, το PCB της GTX 780 Ti παραμένει επίσης το ίδιο από GTX 780, πράγμα λογικό εφόσον μιλάμε για πανομοιότυπα GK110 GPU τοποθετημένα στο ίδιο PCB, επιτρέποντας έτσι την χρήση τον ίδιου ενεργειακού σχεδιασμού των 6 +2 φάσεων. Αυτήν την φορά η nVidia επέλεξε να χρονίσει το GK 110 κατιτίς ψηλότερα στα 875MHz με το Boost clock να φτάνει τα 928MHz, ενώ και οι μνήμες της χρονίζονται αρκετά ψηλά στα 1750MHz (7GHz effective), και όλα αυτά χωρίς να γίνει η παραμικρή αλλαγή στα memory traces.
Ταυτόχρονα, η επαναχρησιμοποίηση του υποσυστήματος διανομής ισχύος υποδεικνύει ξεκάθαρα το γεγονός πως η GTX 780 Ti έχει το ίδιο TDP το οποίο ανέρχεται στα 250W, όπως και στις GTX 780 και GTX Titan. Όπως καταλαβαίνει κανείς, λόγω των περισσοτέρων SMX πυρήνων, μια GTX 780 Ti έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαντλήσει τις ενεργειακές δυνατότητες της κάρτας, για τον λόγο αυτό η nVidia ανέβασε το θερμικό όριο του Boost clock στους 83 βαθμούς κελσίου από τους 80 των προηγουμένων 2 GK 110 GPU.
Τέλος, η GTX 780 Ti θα απαιτήσει και αυτή δυο τροφοδοσίες, μια 6pin και μια 8pin, ενώ οι διαθέσιμες έξοδοι απεικόνισης είναι 2x DL-DVI, 1x HDMI καθώς και 1x DisplayPort 1.2.
Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.
To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:
Gaming Performance
Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 4 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.
Οι 4 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, Racing και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:
Action – Adventure
First Person Shooter
Racing
Strategy
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.
Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:
Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!
Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.
Synthetics Performance
Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:
Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.
Overclocking
Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.
Cooling
Έπειτα από 30 λεπτά με συνεχόμενα loops του Unigine Heaven, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:
Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.
Βαθμολογία
Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).
Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:
Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.
Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.
Tomb Raider
Το τέταρτο τρίμηνο (Q4) του 2013 αποδείχτηκε αρκετά "θερμό" όσον αφορά την είσοδο νέων GPUs στην αγορά. Έχοντας ήδη την πρωτοκαθεδρία στις επιδόσεις με τις GTX Titan και GTX 780, η nVidia απλώς περίμενε την απάντηση της μεγάλης αντιπάλου της, της AMD. Οι φήμες οργίαζαν ότι η απάντηση έρχεται σύντομα, και πως προς έκπληξη όλων, ο νέος πυρήνας της AMD θα ήταν εξίσου γρήγορος ακόμα και με μια Titan, όμως σε αρκετά χαμηλότερη τιμή. Ο καιρός πέρασε και εν τέλει τα αποτελέσματα μιας R9 290X αποκαλύφθηκαν. Και μπορεί να μην ήταν αυτό ακριβώς που πολλοί έσπευσαν να προσδώσουν τον τίτλο "Titan killer", όμως τα νέα όσον αφορά την αναλογία "Απόδοση / Τιμή" δεν ήταν και τα καλύτερα για την εταιρία που εδρεύει στην Santa Clara της California.
Η nVidia όμως φάνηκε προετοιμασμένη και εφάρμοσε αμέσως τις διορθωτικές κινήσεις. Αρχικά ήταν να περικόψει την τιμή της GTX 780 σε ένα σημείο το οποίο θα ήταν πιο προσγειωμένο σε σχέση με τις ανταγωνιστικές λύσεις. Δεύτερον, αυτή η κίνηση άφηνε κενή την κατηγορία που "αποχώρησε" η 780, με το slot να είναι άμεσα διαθέσιμο για τον αντικαταστάτη της. Και φυσικά, θα έπρεπε να είναι ένας αντικαταστάτης ανώτερος τόσο τιμολογιακά, όσο και σε επίπεδα απόδοσης τόσο από τις GTX 780 και R9 290X.
Έτσι και έγινε λοιπόν. Στα χέρια μας σήμερα έχουμε μια από τις κορυφαίες λύσεις στον χώρο των καρτών γραφικών. Για να δούμε, θα καταφέρει η nVidia GTX 780 Ti να αναδειχθεί ως ο νέος κάτοχος του θρόνου; Το HwBox δοκιμάζει και αξιολογεί!
Παρʼ όλο που το ντεμπούτο της σειράς GTX 700 έγινε επισήμως από τον Ιούνιο του 2013 με την κυκλοφορία της GTX 780, η πρώτη επιβεβαίωση της κυκλοφορίας της ανάγεται μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο με την κυκλοφορία της GTX Titan. Έτσι λοιπόν, Titan, 780 και 780 Ti μοιράζονται το δυνατότερο – έως τώρα – πυρήνα της Kepler αρχιτεκτονικής, το GK 110.
Μόνο που, κάθε μία από αυτές τις κάρτες διαθέτει διαφορετικό σύνολο μονάδων επεξεργασίας. Μολονότι τιμολογιακά τοποθετούνται κατά τρόπο ώστε η Titan να είναι η ακριβότερη, αυτό που παρατηρούμε είναι πως η GTX 780 Ti είναι αυτή που κερδίζει όταν έρχεται η ώρα να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά τους.
Η κυκλοφορία GeForce GTX 780 Ti αποτελεί ουσιαστικά την στις AMD Radeon R9 290X, ενώ ταυτόχρονα ανήκει στη σειρά GeForce GTX700 series. H nVidia ήταν πρόθυμη να απελευθερώσει το πλήρως ενεργοποιημένο GK110 - μια διαδικασία που ξεκίνησε με την Quadro K6000, με την GTX 780 Ti να είναι η μετάβαση του πλήρως ενεργοποιημένου GK110 στην consumer κατηγορία.
Έχοντας και τα 15 SMXes πλήρως λειτουργικά, η GTX 780 Ti διαθέτει 25 % μεγαλύτερη απόδοση στα υπολογιστικά, την γεωμετρία καθώς και το texturing σε σχέση με την GTX 780 που ουσιαστικά αντικαθιστά , ή περίπου 7 % περισσότερη απόδοση σε σχέση με μιαGTX Titan. Η ενεργοποίηση του 15ου και τελευταίου SMX που μπορεί να πετύχει λίγη περισσότερη απόδοση σίγουρα θα επιφέρει ένα μικρό "χτύπημα" στις συχνότητες λειτουργίας. Επί της ουσίας, το μόνο μέρος που η GTX 780 Ti δεν βελτιώνει σε σχέση με τις GTX Titan/780 είναι το τμήμα των ROPs, καθώς όλες οι κάρτες έχουν ενεργοποιημένα και τα 48 ROPs που μπορεί να φιλοξενήσει το GK 110, διατηρώντας επίσης τους ίδιους memory controllers και την L2 cache.
Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με την nVidia GTX 780 Ti! Η τυπική μαύρη συσκευασία σίγουρα δεν θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, καθότι δεν είναι retail κομμάτι αλλά reviewing sample. Έτσι, πέρα από την ίδια την GTX 780 Ti , δεν θα συναντήσουμε οποιοδήποτε ίχνος συνοδευτικού. Μικρό το κακό!
Για μία ακόμα φορά μετά τις GTX Titan και 780, η nVidia αποφάσισε να προσκολλήσει σε αυτό που γνωρίζει πως αρέσει αλλά και ταυτόχρονα είναι αρκετά αποδοτικό. Μιλάμε φυσικά για το σύστημα ψύξης της, το οποίο είναι το παραδοσιακό “Blower style” κλειστού τύπου, με το αλουμινένιο εξωτερικό περίβλημα, την διαφανή επιφάνεια που αποκαλύπτει την vapor-chamber ψύκτρα καθώς επίσης και το λογότυπο “GEFORCE GTX” το οποίο ανάβει σε χρώμα πράσινο όταν η κάρτα βρίσκεται σε λειτουργία. Το σύστημα ψύξης υπόσχεται μεγάλη στιβαρότητα και καταφέρνει να εκτοξεύει την ποιότητα κατασκευής της συγκεκριμένης GPU στα ύψη, ενώ ταυτόχρονα ο σχεδιασμός του ανεμιστήρα εισαγωγής σε συνδυασμό με τα Silent profile που έχουν ενσωματωθεί στο BIOS της GTX 780 Ti υπόσχονται σχεδόν αθόρυβη λειτουργία και ικανοποιητική ψύξη.
Στα τεχνικά στοιχεία της κάρτας, το PCB της GTX 780 Ti παραμένει επίσης το ίδιο από GTX 780, πράγμα λογικό εφόσον μιλάμε για πανομοιότυπα GK110 GPU τοποθετημένα στο ίδιο PCB, επιτρέποντας έτσι την χρήση τον ίδιου ενεργειακού σχεδιασμού των 6 +2 φάσεων. Αυτήν την φορά η nVidia επέλεξε να χρονίσει το GK 110 κατιτίς ψηλότερα στα 875MHz με το Boost clock να φτάνει τα 928MHz, ενώ και οι μνήμες της χρονίζονται αρκετά ψηλά στα 1750MHz (7GHz effective), και όλα αυτά χωρίς να γίνει η παραμικρή αλλαγή στα memory traces.
Ταυτόχρονα, η επαναχρησιμοποίηση του υποσυστήματος διανομής ισχύος υποδεικνύει ξεκάθαρα το γεγονός πως η GTX 780 Ti έχει το ίδιο TDP το οποίο ανέρχεται στα 250W, όπως και στις GTX 780 και GTX Titan. Όπως καταλαβαίνει κανείς, λόγω των περισσοτέρων SMX πυρήνων, μια GTX 780 Ti έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαντλήσει τις ενεργειακές δυνατότητες της κάρτας, για τον λόγο αυτό η nVidia ανέβασε το θερμικό όριο του Boost clock στους 83 βαθμούς κελσίου από τους 80 των προηγουμένων 2 GK 110 GPU.
Τέλος, η GTX 780 Ti θα απαιτήσει και αυτή δυο τροφοδοσίες, μια 6pin και μια 8pin, ενώ οι διαθέσιμες έξοδοι απεικόνισης είναι 2x DL-DVI, 1x HDMI καθώς και 1x DisplayPort 1.2.
Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.
To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:
Gaming Performance
Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 4 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.
Οι 4 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, Racing και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:
Action – Adventure
- Tomb Raider (2013)
- Assassins Creed IV: Black Flag
- Sleeping Dogs
First Person Shooter
- Crysis 3
- Bioshock Infinite
Racing
- F1 2013
Strategy
- Total War: Rome 2
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.
Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:
Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!
Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.
Synthetics Performance
Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:
- 3DMark 11 Performance Preset
- 3DMark Vantage Performance Preset
- 3DMark Firestrike
- Unigine Heaven v4.0
Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:
- Luxmark LuxBall Preset
- SystemCompute AMP Score
- CompuBench CL 1.1.3
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.
Overclocking
Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:
- Games @ 1920x1080: Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock Infinite
- Synthetic Benchmarks: 3DMark 11, 3DMark Firestrike και Unigine Heaven.
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.
Cooling
Έπειτα από 30 λεπτά με συνεχόμενα loops του Unigine Heaven, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:
Δ = GPUTemp – RoomTemp
Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.
Βαθμολογία
Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).
Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:
Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.
Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.
Tomb Raider
Game Info | |
Developer: | Crystal Dynamics Eidos Montreal |
Graphics Engine: | Crystal Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Η πασίγνωστη ηρωίδα μας Lara Croft μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, η Lara ως μια νεαρή φοιτήτρια αρχαιολογίας, παγιδεύεται σε ένα άγνωστο νησί που κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίοι θεοί του. Η μόνη διέξοδος της Lara από το νησί είναι να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε στο παρελθόν: να λύσει το μυστήριο του θανάτου του θεού Himiko. Θα τα καταφέρει άραγε; Το remake του πασίγνωστου τίτλου ήρθε το 2013 από την Square Enix και αποτέλεσε το reboot μιας αρκετά επιτυχημένης adventure σειράς.
Καλό ξεκίνημα για την nVidia GTX 780 Ti! Η δύναμη της κάρτας είναι χαρακτηριστική, τόσο ώστε στα 1920x1080 pixels να προβάλλει υπέρ του δέοντος ικανοποιητικά FPS. Στα 2560x1440 το performance hit είναι εμφανές, αλλά η δύναμη της GTX 780 Ti είναι αρκετή ώστε να ξεπερνά τα 100FPS κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά, μια HD 7970 (R9 280X) καταφέρνει και βγάζει μέσο όρο περίπου παρόμοιο - μόνο που βρίσκεται μια ανάλυση χαμηλότερα!
Framerates and Frame Times
Τα frame times δεν έχουν μεγάλη μεταβλητότητα, και γενικότερα το consistency είναι αρκετά ικανοποιητικό. Κατά μέσο όρο αναλογούν γύρω στα 7ms σε κάθε καρέ!
Bioshock Infinite
Καλό ξεκίνημα για την nVidia GTX 780 Ti! Η δύναμη της κάρτας είναι χαρακτηριστική, τόσο ώστε στα 1920x1080 pixels να προβάλλει υπέρ του δέοντος ικανοποιητικά FPS. Στα 2560x1440 το performance hit είναι εμφανές, αλλά η δύναμη της GTX 780 Ti είναι αρκετή ώστε να ξεπερνά τα 100FPS κατά μέσο όρο. Ενδεικτικά, μια HD 7970 (R9 280X) καταφέρνει και βγάζει μέσο όρο περίπου παρόμοιο - μόνο που βρίσκεται μια ανάλυση χαμηλότερα!
Framerates and Frame Times
- Framerates:
- Frametimes:
Τα frame times δεν έχουν μεγάλη μεταβλητότητα, και γενικότερα το consistency είναι αρκετά ικανοποιητικό. Κατά μέσο όρο αναλογούν γύρω στα 7ms σε κάθε καρέ!
Bioshock Infinite
Game Info | |
Developer: | Irrational Games |
Graphics Engine: | Unreal Engine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Το BioShock Infinite είναι ένα first-person shooter και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς BioShock. Η Irrational Games έβαλε τα δυνατά της ώστε το BioShock Infinite να είναι ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους του 2013. Αν και δεν είναι μέρος της ιστορίας των προηγούμενων παιχνιδιών BioShock, σίγουρα διαθέτει παρόμοιο στυλ. Αυτή τη φορά ο Booker αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη αποστολή, να μεταφέρει την όμορφη και αρκετά ιδιαίτερη και χαρισματική Elizabeth εκεί που του ζητήθηκε… Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα…;
Framerates and Frame Times
Και στο Bioshock infinite τα νούμερα που λάβαμε είναι αρκετά ικανοποιητικά. Μερικά "ανορθόδοξα" spikes στα frame times είναι τυχαία, γιατί κατά τα άλλα το consistency είναι εξαιρετικό και με αρκετά καλό density. Στα 2560x1440 αρχίζει να γίνεται εμφανές το performance hit της συγκεκριμένης ανάλυσης - μόνο που ακόμα και στα ultra settings το παιχνίδι παραμένει κάτι παραπάνω από playable!
Assassins Creed IV: Black Flag
Framerates and Frame Times
Ultra settings και μέγιστη δυνατή ανάλυση και παρ' όλα αυτά το Assasins Creed IV συνεχίζει να είναι εύκολα playable. Παρατηρώντας πάντως τα σχετικά ομοιόμορφα και συμμετρικά spikes που εμφανίζονται στο κατά τα άλλα αρκετά ομοιογενές γράφημα, έχουν να κάνουν προφανώς με τον τρόπο που λειτουργεί η μηχανή γραφικών στον συγκεκριμένο τίτλο. Δεν είναι τυχαία τα παράπονα που ακούγονται για εμφανές visual tearing - ένα update ίσως δώσει την λύση.
Crysis 3
Framerates and Frame Times
Ο πλέον "βαρύς" τίτλος των δοκιμών μας βάζει τα δύσκολα στην nVidia GTX 780 Ti. Δεν μπορώ να πω πως ήταν και η πιο ευχάριστη εμπειρία τα 2560x1440, τουλάχιστον όσον αφορά τα Very High settings του παιχνιδιού. Εάν πέσετε μια σκάλα παρακάτω σε ρυθμίσεις τα κέρδη θα είναι περισσότερα ενώ η διαφορά στην ποιότητα των γραφικών είναι σχεδόν αμελητέα.
Sleeping Dogs
Framerates and Frame Times
F1 2013
Ένας τίτλος ο οποίος, ομολογουμένως, έχει σχεδιαστεί και για κατώτερο Hardware. Το F1 2013 όπως φυσικά και όλοι οι Racing τίτλοι της Codemasters θα πρέπει να τρέχουν αρκετά ομαλά ακόμα και στα 1920 x 1080 pixels.
Framerates and Frame Times
Σαφώς η nVidia GTX 780 Tiαποδίδει με άνεση στο F1 2013. Η μεταβλητότητα όμως στα frame times μπορεί να οδηγήσει σε αρκετό tearing σε έναν -κακώς- unoptimized για το PC τίτλο. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την GTX 780 Ti.
Total War: Rome 2
Framerates and Frame Times
Αν και το framerate δεν είναι άσχημο σε απόδοση, παρατηρήστε πόσο "τραγική" είναι η κατάσταση με τον χρόνο σχεδίασης των καρέ - αυτή η μεγάλη μεταβλητότητα μπορεί να οδηγήσει σε μέτριο gaming experince. Όντας ο τελευταίος τίτλος των δοκιμών, μάλλον το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην μηχανή γραφικών του Total War: Rome 2 παρά στις δυνατότητες της GTX 780 Ti.
Benchmarks
Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθούμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η nVidia GTX 780 Ti είναι τα εξής:
Ό,τι περισσότερο και να είχαμε να πούμε για την GTX 780 Ti, έρχονται τα συνθετικά μετροπρογράμματα για να μας συμπληρώσουν. Τουλάχιστον όσον αφορά τον συγκεκριμένο πυρήνα, είναι ικανός ώστε να είναι ο ταχύτερος που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε Single - GPU κάρτα! Η διαφορά της με την GTX 780 βρίσκεται εκεί κοντά στους 800 πόντους - αλλά με ένα τυπικό OC η διαφορά "ανοίγει" ακόμα περισσότερο!
Φυσικά θα αναφερθούμε και λίγο στις GPGPU επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας. Δεδομένου πως πλέον ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την επιτάχυνση υπολογισμών μέσω της GPU κάνουν την εμφάνιση τους, θα εξετάζουμε και τις δυνατότητες των καρτών σε αυτόν τον τομέα.
Luxmark v2.0: LuxBall
Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.
Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πόσο optimized παρουσιάζονται οι AMD GPUs στα OpenCL προγράμματα. Το score του LuxBall είναι ενδεικτικό της υπεροχής του OpenCL vs CUDA στο συγκεκριμένο benchmark.
SystemCompute C++ AMP
Στο συγκεκριμένο benchmark η GTX 780 Ti καταφέρνει να ισοσταθμίσει την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά η διαφορά δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από μια κάρτα των 650? σε σχέση με μια που τιμολογείται στα μισά χρήματα περίπου. Όταν ο πίνακας γεμίσει με περισσότερες GPUs, έχουμε την αίσθηση ότι οι AMD θα κατακτήσουν τις "πρωτιές".
CompuBench CL 1.1.3
Με εξαίρεση ένα συγκεκριμένο τεστ το οποίο φαίνεται να αξιοποιεί περισσότερο την GTX 780 Ti, κατά μεγάλη πλειοψηφία η κάρτα χάνει κατά κράτος από αρκετά φτηνότερες κάρτες της AMD.
Από την Kepler γενιά, η nVidia επέλεξε να αλλάξει τον τρόπο του Overclocking. Πιο συγκεκριμένα, πλέον δεν έχουμε την ίδια o/c ικανότητα που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Αν και έχουμε δυνατότητα μεταβολής του χρονισμού του πυρήνα και των μνημών, αυτό γίνεται μέσω offset παρά δίνοντας απόλυτες τιμές. Τον έλεγχο της διαχείρισης της κάρτας αναλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα που ακούει στο όνομα GPU Boost. To GPU Boost είναι κάτι που το γνωρίσαμε στην GTX 680, αλλά στο νέο μοντέλο υπέστη αναβάθμιση, στην έκδοση 2.0.
Για να αναφερθούμε επιγραμματικά στο GPU Boost 2.0, μιλάμε για ένα σύστημα διαχείρισης της GPU κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση και ταυτόχρονα το μέγιστο ρολόι, το οποίο προσφέρει τις βέλτιστες επιδόσεις. Για να το πετύχει αυτό, το GPU Boost βασίζεται σε διάφορους παράγοντες / στόχους οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη από το GPU Boost, ώστε να αποφασιστεί εκείνη την στιγμή το βέλτιστο δυνατό clock speed. Με άλλα λόγια, ποτέ το ρολόι του πυρήνα δεν μένει στατικό, αλλά μεταβάλλεται δυναμικά σύμφωνα με το φορτίο της κάρτας. Οι νέες προσθήκες στο GPU Boost 2.0 έχουν να κάνουν με την προσθήκη ενός ανώτερου ορίου θερμοκρασίας την οποία ο χρήστης νιώθει άνετα με αυτήν. Έτσι, το GPU Boost θα φροντίσει να φτάσει τον χρονισμό του πυρήνα σε σημείο τέτοιο ώστε να μην υπερβαίνει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Overcklocking με βάση την θερμοκρασία; Το είδαμε και αυτό!
Αυτήν την φορά στραφήκαμε εκ νέου στο MSI AfterBurner. Κοιτώντας το αρχικό interface θα παρατηρήσει κανείς πως η μόνες δυνατές μεταβολές είναι 2 offsets, εκείνα του πυρήνα και των μνημών. Σκαλίζοντας λιγάκι όμως στα Advanced Settings του AfterBurner, γρήγορα θα ανακαλύψει κανείς την επιλογή για ξεκλείδωμα του Voltage στον πυρήνα. Η εφαρμογή αυτής της επιλογής θα μας ξεκλειδώσει ένα νέο Offset με μέγιστο τα +75mV τα οποία μπορούμε να παρέχουμε στον πυρήνα μας.
MSI Afterburner
Αυτήν την φορά στραφήκαμε εκ νέου στο MSI AfterBurner. Κοιτώντας το αρχικό interface θα παρατηρήσει κανείς πως η μόνες δυνατές μεταβολές είναι 2 offsets, εκείνα του πυρήνα και των μνημών. Σκαλίζοντας λιγάκι όμως στα Advanced Settings του AfterBurner, γρήγορα θα ανακαλύψει κανείς την επιλογή για ξεκλείδωμα του Voltage στον πυρήνα. Η εφαρμογή αυτής της επιλογής θα μας ξεκλειδώσει ένα νέο Offset με μέγιστο τα +75mV τα οποία μπορούμε να παρέχουμε στον πυρήνα μας.
Μερικά σκαλίσματα αργότερα, αρκετά runs σε 3D Mark 11 και Unigine Heaven, για να καταλήξουμε στις βέλτιστες και σταθερές ρυθμίσεις μας, θεωρούμε πως μείναμε αρκετά εντυπωσιασμένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Τα 1131MHz στον πυρήνα οδήγησαν σε ένα Boost Clock που σκαρφάλωσε μέχρι και τα 1274MHz, παρακαλώ, ενώ οι μνήμες στα 1835MHz ήταν μια μικρή βελτίωση για το λιγάκι παραπάνω στους πόντους των Benchmark μας.
Παρʼ όλα αυτά, δεν συνιστούμε κατʼ ανάγκη να φτάσετε την κάρτα στα όριά της για μερικά games. Εκεί θα ήταν προτιμότερο ένα πιο συντηρητικό OC στα περίπου +150MHz στο πυρήνα. Η αλήθεια είναι πως κατά το Max Load νιώθαμε την GTX 780 Ti να συμπεριφέρεται θερμά και να εξάγει αρκετά ζεστό αέρα από το πίσω μέρος της, καθώς το Thermal Limit έχει οριστεί στους 83 βαθμούς Κελσίου.
Τα αποτελέσματα που λάβαμε είναι τα παρακάτω:
Συνολικά:Η GTX 780 Ti μου θύμισε λίγο Overclocking από τα παλιά, πιο συγκεκριμένα στις τελευταίες Radeon HD 7970 οι οποίες ήταν ξεκλείδωτες όσον αφορά τους χρονισμούς ενώ είχαν αρκετό headroom για πείραγμα του vGPU. Μπορεί τα offset να μην είναι τόσο ξεκάθαρα στον Overclocker όσο οι απόλυτες τιμές, παρʼ όλα αυτά δεν είναι κάτι που σε μπερδεύει τελείως. Αυτό που μπορεί να μπερδέψει αρκετά, είναι τελικά σε ποια όρια φτάνει η κάρτα, καθότι το να δώσουμε ένα συγκεκριμένο Offset επιπλέον από το default στους χρονισμούς, δεν σημαίνει ότι η κάρτα δεν θα προσπαθήσει να πάει παραπάνω! Αυτό είναι και θετικό και αρνητικό ταυτόχρονα, καθώς δεν υπάρχει πλήρης έλεγχος στο Overclocking, αλλά από την άλλη είναι ωραίο να προσπαθεί η κάρτα από μόνη της να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Επιγραμματικά, ήταν μια ωραία εμπειρία, και μου κίνησε το ενδιαφέρον και εμένα να προσπαθήσω για το καλύτερο. Τελικά το πείσμα για τους 15000 πόντους στο 3D Mark 11 δεν απέδωσε καρπούς αλλά έφτασα αρκετά κοντά – και όλα αυτά μόνο με χρήση αέρα και φυσικά χωρίς τα γνωστά …Tweaks των overclockers.
Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.
Το κύριο ατού της nVidia GTX 780 Ti είναι το εργοστασιακό σύστημα ψύξης που παρέχει η ίδια η εταιρία. Όντας ένα σύστημα Blower-style κλειστού τύπου και έχοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής το οποίο μπορεί να επιφέρει μια αξιόλογη αναλογία μεταξύ απόδοσης-ησυχίας, σε συνδυασμό πάντα με τα "Silent" fan profiles που είναι εγκατεστημένα στο BIOS της. Έτσι, ήρθε η ώρα να δούμε πως απέδωσε η συγκεκριμένη GPU.
Όπως παρατηρούμε, η μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που λάβαμε ανήλθε στους 83 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι η GTX 780 Ti "χτύπησε" το thermal limit των 83 βαθμών που έχει ενσωματωθεί στο BIOS της κάρτας. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και στο 54% της περιστροφής του ανεμιστήρα εισαγωγής, η κάρτα ήταν σχεδόν αθόρυβη! Επιπροσθέτως, ήταν άμεσα αντιληπτή η ζέστη που έβγαινε από το exhaust της κάρτας - που όμως δεν θα επηρεάσει καθόλου τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του συστήματός σας!
Όμορφο και συνάμα ήσυχο το stock σύστημα ψύξης της nVidia! To Silence award του HwBox απονέμεται στην GTX 780 Ti με σχετική άνεση.
Επιμέλεια / Σύνταξη: Γιώργος Π. (Astalavista) | Φωτογραφία: Jason Konteos Photography (Jason)
Στο σημερινό review εξετάσαμε την νέα High-End GPU από την nVidia, η οποία ακούει στο όνομα GTX 780 Ti. Ερχόμενη στην παραδοσιακή πλέον εμφάνιση με το εξαιρετικό stock cooler της nVidia, η GTX 780 Ti μέσω του δυνατότερου GK 110 πυρήνα που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρία καταφέρνει και κρατά τον θρόνο στις απόλυτες επιδόσεις. Ταυτόχρονα, καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το πόσο αθόρυβη μπορεί να κάνει την παρουσία της, ενώ το θετικό επίσης αποτελεί το γεγονός των έξτρα επιδόσεων που μπορείτε να αποκομίσετε μέσω του Overclocking.
Τι να πει κανείς για την GTX 780 Ti! Στην πρώτη ανακοίνωση αυτής της κάρτας εντυπωσιάστηκα αρκετά από το γεγονός του πως γίνεται η φτηνότερη από την GTX Titan GPU να καταφέρνει να ενσωματώσει περισσότερους πυρήνες επεξεργασίας, να έχει καλύτερους εργοστασιακούς χρονισμούς και παρʼ όλα αυτά να τιμολογείται χαμηλότερα. Και όμως, η nVidia επέλεξε να κάνει το κορυφαίο consumer μοντέλο της να τιμολογείται στα 650 κάνοντας την Titan να μοιάζει πλεον μια κακή επιλογή που δεν δικαιολογεί τα χρήματά της.
Όσον αφορά τις Gaming επιδόσεις της, είναι απλά εξαιρετικές. Είναι προφανές πως οτιδήποτε στην κοινή και τυπική ανάλυση των 1920x1080 pixels αποτελεί "παιχνιδάκι", καθώς η GPU σχεδόν "καταβρόχθησε" ότι και αν της δίναμε, με μερικές εξαιρέσεις, ενώ και στα 2560x1440 η GTX 780 Ti ανταποκρίθηκε αρκετά καλά, με μόλις το Crysis 3 στα υψηλότερα Settings του να φαίνεται πως είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο γιʼ αυτήν την κάρτα.
Αν κάτι δεν μας άρεσε ιδιαίτερα, θα λέγαμε πως ήταν οι επιδόσεις στα GPGPU μετροπρογράμματα. Όχι πως τα αποτελέσματα είναι κάκιστα, αλλά όπως θα παρατηρήσατε και εσείς μια κάρτα που κοστίζει το 1/3 των χρημάτων της GTX 780 Ti καταφέρνει και αποδίδει καλύτερα. Εδώ φαίνεται πως σκόπιμα η nVidia έχει "κόψει" το Compute των συγκεκριμένων GPUs ενώ ταυτόχρονα επιμένει στο proprietary CUDA το οποίο δεν υποστηρίζεται στον ίδιο βαθμό με το OpenCL. Ίσως αυτός είναι ένας τρόπος της nVidia να διαχωρίζει τις Consumer από τις Professional GPU της, αλλά με την εξάπλωση των Cryptocurrencies η nVidia έχασε πωλήσεις σε αυτόν τον τομέα.
Στην Ελληνική αγορά θα την συναντήσουμε με ένα εύρος τιμών που ξεκινά από τα 660? και σκαρφαλώνει μέχρι και τα 800. Αν είναι να προτιμήσετε κάποια υλοποίηση, ίσως και οι φτηνότερες δυνατές με τα aftermarket coolers να αποτελούν εξαιρετικές λύσεις και κατά πάσα πιθανότητα και ελαφρώς φτηνότερες, αν και θα λέγαμε πως και το stock cooler είναι μια εξαιρετική λύση. Μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε το Price premium που διακατέχει την GTX 780 Ti, όμως οι κορυφαίες επιδόσεις της αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό και την τιμή της... Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την κορυφαία GPU της αγοράς αυτήν την στιγμή!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Framerates and Frame Times
- Framerates:
- Frametimes:
Και στο Bioshock infinite τα νούμερα που λάβαμε είναι αρκετά ικανοποιητικά. Μερικά "ανορθόδοξα" spikes στα frame times είναι τυχαία, γιατί κατά τα άλλα το consistency είναι εξαιρετικό και με αρκετά καλό density. Στα 2560x1440 αρχίζει να γίνεται εμφανές το performance hit της συγκεκριμένης ανάλυσης - μόνο που ακόμα και στα ultra settings το παιχνίδι παραμένει κάτι παραπάνω από playable!
Assassins Creed IV: Black Flag
Game Info | |
Developer: | Ubisoft Montreal |
Graphics Engine: | AnvilNext |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Ήρθε η ώρα να ανακλύψουμε ακόμα παραπέρα το τι συνέβη στην ιστορία, μέσα από τα μάτια ενός ακόμα Δολοφόνου. Το παιχνίδι διαθέτει τρεις κύριες πόλεις, Αβάνα , Kingston και Nassau στις Μπαχάμες Το παιχνίδι διαθέτει επίσης 50 άλλες μοναδικές τοποθεσίες για να εξερευνήσετε , με μια ισορροπία 60/40 . μεταξύ των χερσαίων και θαλάσσιων εξερευνήσεων. Το Creed Assassin του IV έχει πιο ανοικτό κόσμο καθώς και λιγότερους περιορισμούς για τον παίκτη . Ο κόσμος ανοίγει νωρίτερα στο παιχνίδι , σε αντίθεση με το Assassins Creed III , το οποίο είχε scripted αποστολές και δεν έδινε στους παίκτες την ελευθερία να εξερευνήσουν μέχρι το παιχνίδι ήταν καλά στην πρώτη πράξη του. Ο παίκτης θα συναντήσει ζούγκλες, φρούρια, ερείπια και μικρά χωριά και ο κόσμος χτίζεται για να επιτρέπουν στους παίκτες πολύ μεγαλύτερη ελευθερία , όπως επιτρέποντας στους παίκτες να κάνουν κατάληψη σε διερχόμενα πλοία. Επιπλέον το σύστημα κυνηγιού έχει διατηρηθεί από Creed Assassin του III , επιτρέποντας στον παίκτη να κυνηγούν στη στεριά ή να ψαρεύουν στο νερό.
Framerates and Frame Times
- Framerates:
- Frametimes:
Ultra settings και μέγιστη δυνατή ανάλυση και παρ' όλα αυτά το Assasins Creed IV συνεχίζει να είναι εύκολα playable. Παρατηρώντας πάντως τα σχετικά ομοιόμορφα και συμμετρικά spikes που εμφανίζονται στο κατά τα άλλα αρκετά ομοιογενές γράφημα, έχουν να κάνουν προφανώς με τον τρόπο που λειτουργεί η μηχανή γραφικών στον συγκεκριμένο τίτλο. Δεν είναι τυχαία τα παράπονα που ακούγονται για εμφανές visual tearing - ένα update ίσως δώσει την λύση.
Crysis 3
Game Info | |
Developer: | Crytek Frankfurt/Crytek UK |
Graphics Engine: | CryEngine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
24 χρόνια μετά τα γεγονότα του Crysis 2 η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια αγνώριστη πόλη, ή για την ακρίβεια μια απέραντη… ζούγκλα. Η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Profet αποθηκεύονται στη Nanosuit, η οποία αφομοιώνει το σώμα Alcatraz και τις αναμνήσεις του, αντικαθιστώντας συνείδηση του… Έχοντας στο πλευρό του τον Psycho από το πρώτο Crysis καθώς και μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών με το Nanosuit, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για το Alpha Ceph, το απόλυτο ηγέτη των Ceph. Η Electronic Arts αυτή τη φορά έδωσε όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση στα γραφικά του Crysis 3, κάνοντας τον έναν από τους πολυαναμενόμενους τίτλους του 2013.
Framerates and Frame Times
- Framerates:
- Frametimes:
Ο πλέον "βαρύς" τίτλος των δοκιμών μας βάζει τα δύσκολα στην nVidia GTX 780 Ti. Δεν μπορώ να πω πως ήταν και η πιο ευχάριστη εμπειρία τα 2560x1440, τουλάχιστον όσον αφορά τα Very High settings του παιχνιδιού. Εάν πέσετε μια σκάλα παρακάτω σε ρυθμίσεις τα κέρδη θα είναι περισσότερα ενώ η διαφορά στην ποιότητα των γραφικών είναι σχεδόν αμελητέα.
Sleeping Dogs
Game Info | |
Developer: | United Front Games Square Enix London |
Graphics Engine: | Havok |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2012 |
Βασισμένο στην πόλη του Χονγκ Κονγκ, το Sleeping Dogs σας περνάει από όλες τις διαφορετικές γειτονιές της πόλης, από την υψηλή τάξη του Κεντρικού HK μέχρι πολυσύχναστες αγορές ψαριών του Aberdeen. Σε μια ευρεία ποικιλία των αποστολών καλείστε να τα φέρετε εις πέρας, αλλά και φυσικά να παίξετε πολύ ξύλο! Μήπως είναι το Grand Theft Auto που διαδραματίζεται στην Κίνα; Άλλος ένας δυνατός τίτλος του 2012 από την Square Enix.
Framerates and Frame Times
- Framerates:
- Frametimes:
F1 2013
Game Info | |
Developer: | Codemasters Racing |
Graphics Engine: | Ego Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2012 |
F1 2013 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήθρε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 11 ομάδες, 22 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.
Ένας τίτλος ο οποίος, ομολογουμένως, έχει σχεδιαστεί και για κατώτερο Hardware. Το F1 2013 όπως φυσικά και όλοι οι Racing τίτλοι της Codemasters θα πρέπει να τρέχουν αρκετά ομαλά ακόμα και στα 1920 x 1080 pixels.
Framerates and Frame Times
- Framerates:
- Frametimes:
Σαφώς η nVidia GTX 780 Tiαποδίδει με άνεση στο F1 2013. Η μεταβλητότητα όμως στα frame times μπορεί να οδηγήσει σε αρκετό tearing σε έναν -κακώς- unoptimized για το PC τίτλο. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την GTX 780 Ti.
Total War: Rome 2
Game Info | |
Developer: | Sega |
Graphics Engine: | Warscape |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
To Total War: Rome II βρίσκεται στην κλασική αρχαιότητα, και εστιάζει στην απεικόνιση κάθε πολιτισμού της κλασικής εποχής με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και σε βάθος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το οποίο απεικόνισε πολλές φατρίες αναχρονιστικά. To campaign ξεκινά το 272 π.Χ., και διαρκεί για 300 χρόνια. Ωστόσο, ο παίκτης έχει την επιλογή να παίξει περισσότερο, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά συνθήκες νίκη στη Ρώμη II.
Ο στρατός και το ναυτικό έχουν ευμετάβλητες θέσεις στο χάρτη της εκστρατείας. Τα Stances καθορίσουν τους παράγοντες στο χάρτη της εκστρατεία, όπως το σύνολο των σημείων κίνησης ανά περιστροφή ή την ικανότητα να αναπτύξει παγίδες για ενέδρα. Μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών όπως η "αμυντική στάση" και η "Ενέδρα" επιτρέπουν στον χρήστη μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη διάρκεια της μάχης!.
Ο στρατός και το ναυτικό έχουν ευμετάβλητες θέσεις στο χάρτη της εκστρατείας. Τα Stances καθορίσουν τους παράγοντες στο χάρτη της εκστρατεία, όπως το σύνολο των σημείων κίνησης ανά περιστροφή ή την ικανότητα να αναπτύξει παγίδες για ενέδρα. Μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών όπως η "αμυντική στάση" και η "Ενέδρα" επιτρέπουν στον χρήστη μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη διάρκεια της μάχης!.
Framerates and Frame Times
- Framerates:
- Frametimes:
Αν και το framerate δεν είναι άσχημο σε απόδοση, παρατηρήστε πόσο "τραγική" είναι η κατάσταση με τον χρόνο σχεδίασης των καρέ - αυτή η μεγάλη μεταβλητότητα μπορεί να οδηγήσει σε μέτριο gaming experince. Όντας ο τελευταίος τίτλος των δοκιμών, μάλλον το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην μηχανή γραφικών του Total War: Rome 2 παρά στις δυνατότητες της GTX 780 Ti.
Benchmarks
Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθούμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η nVidia GTX 780 Ti είναι τα εξής:
Ό,τι περισσότερο και να είχαμε να πούμε για την GTX 780 Ti, έρχονται τα συνθετικά μετροπρογράμματα για να μας συμπληρώσουν. Τουλάχιστον όσον αφορά τον συγκεκριμένο πυρήνα, είναι ικανός ώστε να είναι ο ταχύτερος που έχουμε δει μέχρι στιγμής σε Single - GPU κάρτα! Η διαφορά της με την GTX 780 βρίσκεται εκεί κοντά στους 800 πόντους - αλλά με ένα τυπικό OC η διαφορά "ανοίγει" ακόμα περισσότερο!
Φυσικά θα αναφερθούμε και λίγο στις GPGPU επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας. Δεδομένου πως πλέον ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την επιτάχυνση υπολογισμών μέσω της GPU κάνουν την εμφάνιση τους, θα εξετάζουμε και τις δυνατότητες των καρτών σε αυτόν τον τομέα.
Luxmark v2.0: LuxBall
Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.
Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πόσο optimized παρουσιάζονται οι AMD GPUs στα OpenCL προγράμματα. Το score του LuxBall είναι ενδεικτικό της υπεροχής του OpenCL vs CUDA στο συγκεκριμένο benchmark.
SystemCompute C++ AMP
Στο συγκεκριμένο benchmark η GTX 780 Ti καταφέρνει να ισοσταθμίσει την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά η διαφορά δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από μια κάρτα των 650? σε σχέση με μια που τιμολογείται στα μισά χρήματα περίπου. Όταν ο πίνακας γεμίσει με περισσότερες GPUs, έχουμε την αίσθηση ότι οι AMD θα κατακτήσουν τις "πρωτιές".
CompuBench CL 1.1.3
Με εξαίρεση ένα συγκεκριμένο τεστ το οποίο φαίνεται να αξιοποιεί περισσότερο την GTX 780 Ti, κατά μεγάλη πλειοψηφία η κάρτα χάνει κατά κράτος από αρκετά φτηνότερες κάρτες της AMD.
Από την Kepler γενιά, η nVidia επέλεξε να αλλάξει τον τρόπο του Overclocking. Πιο συγκεκριμένα, πλέον δεν έχουμε την ίδια o/c ικανότητα που γνωρίζαμε στο παρελθόν. Αν και έχουμε δυνατότητα μεταβολής του χρονισμού του πυρήνα και των μνημών, αυτό γίνεται μέσω offset παρά δίνοντας απόλυτες τιμές. Τον έλεγχο της διαχείρισης της κάρτας αναλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα που ακούει στο όνομα GPU Boost. To GPU Boost είναι κάτι που το γνωρίσαμε στην GTX 680, αλλά στο νέο μοντέλο υπέστη αναβάθμιση, στην έκδοση 2.0.
Για να αναφερθούμε επιγραμματικά στο GPU Boost 2.0, μιλάμε για ένα σύστημα διαχείρισης της GPU κατά τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση και ταυτόχρονα το μέγιστο ρολόι, το οποίο προσφέρει τις βέλτιστες επιδόσεις. Για να το πετύχει αυτό, το GPU Boost βασίζεται σε διάφορους παράγοντες / στόχους οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη από το GPU Boost, ώστε να αποφασιστεί εκείνη την στιγμή το βέλτιστο δυνατό clock speed. Με άλλα λόγια, ποτέ το ρολόι του πυρήνα δεν μένει στατικό, αλλά μεταβάλλεται δυναμικά σύμφωνα με το φορτίο της κάρτας. Οι νέες προσθήκες στο GPU Boost 2.0 έχουν να κάνουν με την προσθήκη ενός ανώτερου ορίου θερμοκρασίας την οποία ο χρήστης νιώθει άνετα με αυτήν. Έτσι, το GPU Boost θα φροντίσει να φτάσει τον χρονισμό του πυρήνα σε σημείο τέτοιο ώστε να μην υπερβαίνει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Overcklocking με βάση την θερμοκρασία; Το είδαμε και αυτό!
Αυτήν την φορά στραφήκαμε εκ νέου στο MSI AfterBurner. Κοιτώντας το αρχικό interface θα παρατηρήσει κανείς πως η μόνες δυνατές μεταβολές είναι 2 offsets, εκείνα του πυρήνα και των μνημών. Σκαλίζοντας λιγάκι όμως στα Advanced Settings του AfterBurner, γρήγορα θα ανακαλύψει κανείς την επιλογή για ξεκλείδωμα του Voltage στον πυρήνα. Η εφαρμογή αυτής της επιλογής θα μας ξεκλειδώσει ένα νέο Offset με μέγιστο τα +75mV τα οποία μπορούμε να παρέχουμε στον πυρήνα μας.
MSI Afterburner
Αυτήν την φορά στραφήκαμε εκ νέου στο MSI AfterBurner. Κοιτώντας το αρχικό interface θα παρατηρήσει κανείς πως η μόνες δυνατές μεταβολές είναι 2 offsets, εκείνα του πυρήνα και των μνημών. Σκαλίζοντας λιγάκι όμως στα Advanced Settings του AfterBurner, γρήγορα θα ανακαλύψει κανείς την επιλογή για ξεκλείδωμα του Voltage στον πυρήνα. Η εφαρμογή αυτής της επιλογής θα μας ξεκλειδώσει ένα νέο Offset με μέγιστο τα +75mV τα οποία μπορούμε να παρέχουμε στον πυρήνα μας.
Μερικά σκαλίσματα αργότερα, αρκετά runs σε 3D Mark 11 και Unigine Heaven, για να καταλήξουμε στις βέλτιστες και σταθερές ρυθμίσεις μας, θεωρούμε πως μείναμε αρκετά εντυπωσιασμένοι από το τελικό αποτέλεσμα. Τα 1131MHz στον πυρήνα οδήγησαν σε ένα Boost Clock που σκαρφάλωσε μέχρι και τα 1274MHz, παρακαλώ, ενώ οι μνήμες στα 1835MHz ήταν μια μικρή βελτίωση για το λιγάκι παραπάνω στους πόντους των Benchmark μας.
Παρʼ όλα αυτά, δεν συνιστούμε κατʼ ανάγκη να φτάσετε την κάρτα στα όριά της για μερικά games. Εκεί θα ήταν προτιμότερο ένα πιο συντηρητικό OC στα περίπου +150MHz στο πυρήνα. Η αλήθεια είναι πως κατά το Max Load νιώθαμε την GTX 780 Ti να συμπεριφέρεται θερμά και να εξάγει αρκετά ζεστό αέρα από το πίσω μέρος της, καθώς το Thermal Limit έχει οριστεί στους 83 βαθμούς Κελσίου.
Τα αποτελέσματα που λάβαμε είναι τα παρακάτω:
Συνολικά:Η GTX 780 Ti μου θύμισε λίγο Overclocking από τα παλιά, πιο συγκεκριμένα στις τελευταίες Radeon HD 7970 οι οποίες ήταν ξεκλείδωτες όσον αφορά τους χρονισμούς ενώ είχαν αρκετό headroom για πείραγμα του vGPU. Μπορεί τα offset να μην είναι τόσο ξεκάθαρα στον Overclocker όσο οι απόλυτες τιμές, παρʼ όλα αυτά δεν είναι κάτι που σε μπερδεύει τελείως. Αυτό που μπορεί να μπερδέψει αρκετά, είναι τελικά σε ποια όρια φτάνει η κάρτα, καθότι το να δώσουμε ένα συγκεκριμένο Offset επιπλέον από το default στους χρονισμούς, δεν σημαίνει ότι η κάρτα δεν θα προσπαθήσει να πάει παραπάνω! Αυτό είναι και θετικό και αρνητικό ταυτόχρονα, καθώς δεν υπάρχει πλήρης έλεγχος στο Overclocking, αλλά από την άλλη είναι ωραίο να προσπαθεί η κάρτα από μόνη της να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Επιγραμματικά, ήταν μια ωραία εμπειρία, και μου κίνησε το ενδιαφέρον και εμένα να προσπαθήσω για το καλύτερο. Τελικά το πείσμα για τους 15000 πόντους στο 3D Mark 11 δεν απέδωσε καρπούς αλλά έφτασα αρκετά κοντά – και όλα αυτά μόνο με χρήση αέρα και φυσικά χωρίς τα γνωστά …Tweaks των overclockers.
Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.
Το κύριο ατού της nVidia GTX 780 Ti είναι το εργοστασιακό σύστημα ψύξης που παρέχει η ίδια η εταιρία. Όντας ένα σύστημα Blower-style κλειστού τύπου και έχοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής το οποίο μπορεί να επιφέρει μια αξιόλογη αναλογία μεταξύ απόδοσης-ησυχίας, σε συνδυασμό πάντα με τα "Silent" fan profiles που είναι εγκατεστημένα στο BIOS της. Έτσι, ήρθε η ώρα να δούμε πως απέδωσε η συγκεκριμένη GPU.
Όπως παρατηρούμε, η μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που λάβαμε ανήλθε στους 83 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει ότι η GTX 780 Ti "χτύπησε" το thermal limit των 83 βαθμών που έχει ενσωματωθεί στο BIOS της κάρτας. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και στο 54% της περιστροφής του ανεμιστήρα εισαγωγής, η κάρτα ήταν σχεδόν αθόρυβη! Επιπροσθέτως, ήταν άμεσα αντιληπτή η ζέστη που έβγαινε από το exhaust της κάρτας - που όμως δεν θα επηρεάσει καθόλου τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του συστήματός σας!
Όμορφο και συνάμα ήσυχο το stock σύστημα ψύξης της nVidia! To Silence award του HwBox απονέμεται στην GTX 780 Ti με σχετική άνεση.
Στο σημερινό review εξετάσαμε την νέα High-End GPU από την nVidia, η οποία ακούει στο όνομα GTX 780 Ti. Ερχόμενη στην παραδοσιακή πλέον εμφάνιση με το εξαιρετικό stock cooler της nVidia, η GTX 780 Ti μέσω του δυνατότερου GK 110 πυρήνα που έχει κατασκευάσει ποτέ η εταιρία καταφέρνει και κρατά τον θρόνο στις απόλυτες επιδόσεις. Ταυτόχρονα, καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το πόσο αθόρυβη μπορεί να κάνει την παρουσία της, ενώ το θετικό επίσης αποτελεί το γεγονός των έξτρα επιδόσεων που μπορείτε να αποκομίσετε μέσω του Overclocking.
Τι να πει κανείς για την GTX 780 Ti! Στην πρώτη ανακοίνωση αυτής της κάρτας εντυπωσιάστηκα αρκετά από το γεγονός του πως γίνεται η φτηνότερη από την GTX Titan GPU να καταφέρνει να ενσωματώσει περισσότερους πυρήνες επεξεργασίας, να έχει καλύτερους εργοστασιακούς χρονισμούς και παρʼ όλα αυτά να τιμολογείται χαμηλότερα. Και όμως, η nVidia επέλεξε να κάνει το κορυφαίο consumer μοντέλο της να τιμολογείται στα 650 κάνοντας την Titan να μοιάζει πλεον μια κακή επιλογή που δεν δικαιολογεί τα χρήματά της.
Όσον αφορά τις Gaming επιδόσεις της, είναι απλά εξαιρετικές. Είναι προφανές πως οτιδήποτε στην κοινή και τυπική ανάλυση των 1920x1080 pixels αποτελεί "παιχνιδάκι", καθώς η GPU σχεδόν "καταβρόχθησε" ότι και αν της δίναμε, με μερικές εξαιρέσεις, ενώ και στα 2560x1440 η GTX 780 Ti ανταποκρίθηκε αρκετά καλά, με μόλις το Crysis 3 στα υψηλότερα Settings του να φαίνεται πως είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο γιʼ αυτήν την κάρτα.
Αν κάτι δεν μας άρεσε ιδιαίτερα, θα λέγαμε πως ήταν οι επιδόσεις στα GPGPU μετροπρογράμματα. Όχι πως τα αποτελέσματα είναι κάκιστα, αλλά όπως θα παρατηρήσατε και εσείς μια κάρτα που κοστίζει το 1/3 των χρημάτων της GTX 780 Ti καταφέρνει και αποδίδει καλύτερα. Εδώ φαίνεται πως σκόπιμα η nVidia έχει "κόψει" το Compute των συγκεκριμένων GPUs ενώ ταυτόχρονα επιμένει στο proprietary CUDA το οποίο δεν υποστηρίζεται στον ίδιο βαθμό με το OpenCL. Ίσως αυτός είναι ένας τρόπος της nVidia να διαχωρίζει τις Consumer από τις Professional GPU της, αλλά με την εξάπλωση των Cryptocurrencies η nVidia έχασε πωλήσεις σε αυτόν τον τομέα.
Στην Ελληνική αγορά θα την συναντήσουμε με ένα εύρος τιμών που ξεκινά από τα 660? και σκαρφαλώνει μέχρι και τα 800. Αν είναι να προτιμήσετε κάποια υλοποίηση, ίσως και οι φτηνότερες δυνατές με τα aftermarket coolers να αποτελούν εξαιρετικές λύσεις και κατά πάσα πιθανότητα και ελαφρώς φτηνότερες, αν και θα λέγαμε πως και το stock cooler είναι μια εξαιρετική λύση. Μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε το Price premium που διακατέχει την GTX 780 Ti, όμως οι κορυφαίες επιδόσεις της αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό και την τιμή της... Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την κορυφαία GPU της αγοράς αυτήν την στιγμή!