CoolerMaster Silencio 652 Review: Silence with no compromises
Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καθένας τον ήχο, ποικίλει! Μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να έχει σε όλους μας τα ίδια χαρακτηριστικά, όμως όταν αναλύσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε στα διάφορα ηχητικά ερεθίσματα τότε θα διαπιστώσουμε διαφορετικές αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ήχος της μηχανής ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, για παράδειγμα, σε κάποιους μπορεί να ακουστεί σαν… «μελωδία» και σε άλλους σαν ένας πολύ δυνατός και δυσάρεστος θόρυβος.
Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καθένας τον ήχο, ποικίλει! Μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να έχει σε όλους μας τα ίδια χαρακτηριστικά, όμως όταν αναλύσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε στα διάφορα ηχητικά ερεθίσματα τότε θα διαπιστώσουμε διαφορετικές αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ήχος της μηχανής ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, για παράδειγμα, σε κάποιους μπορεί να ακουστεί σαν… «μελωδία» και σε άλλους σαν ένας πολύ δυνατός και δυσάρεστος θόρυβος.
Πως συσχετίζονται όμως όλα αυτά με το hardware; Η αλήθεια είναι πως η λειτουργία του συστήματός μας βασίζεται, σε αρκετό ποσοστό, σε μηχανικά μέρη. Ανεμιστήρες, τροφοδοτικά, σκληροί δίσκοι είναι μερικά από τα κομμάτια τα οποία είναι ικανά να παράγουν έναν θόρυβο, ειδικά δε όταν οι ήχοι που παράγουν αθροίζονται. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, όπως ο γραφών, που δεν είναι διατεθειμένοι να υποβάλλονται σε τέτοιου είδους θόρυβο, για μεγάλες χρονικές περιόδους και σε κλειστούς χώρους όπως ένα δωμάτιο ή ένα γραφείο.
Ευτυχώς, πέρασαν οι καιροί όπου όσο περισσότερα ανεμιστηράκια διαθέταμε στο σύστημά μας, τόσο πιο περήφανοι θα ήμασταν γιʼ αυτό. Απεναντίας, η τάση που ακούει στο όνομα “Silent” έχει γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Ήσυχοι ανεμιστήρες, τροφοδοτικά, green σκληροί δίσκοι, είναι κάποια από αυτά τα κομμάτια. Αλλά δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα, εάν δεν υπήρχε η κατάλληλη «στέγη». Στο όνομα αυτής, έρχεται η CoolerMaster, για να ενισχύσει την “Silence” σειρά των κουτιών της, με το Silencio 652 να είναι αυτό που τίθεται υπό εξέταση στο HwBox!
Ήσυχα-ήσυχα, πάμε να δούμε το πρόσωπο που μας παρουσίασε το Silencio 652. Ξεκινώντας από την συσκευασία, το Silencio 652 έρχεται σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, με το Case να περιβάλλεται από δυο σκληρά κομμάτια φελιζόλ για προστασία κατά την μεταφορά του. Αφαιρώντας το περιεχόμενο, το Silencio 652 στέκεται μπροστά μας έτοιμο για την παρουσίαση.
Το Silencio 652 εμφανίζεται σε αρκετά λογικές "midi" διαστάσεις. Με ύψος 50,7 εκατοστά, πλάτος 22 και μήκος που φτάνει τα 51, το Silencio 652 καταφέρνει να ζυγίζει περί τα 10,4 ολόκληρα κιλά, μεγάλο ποσοστό του βάρους του προέρχεται φυσικά τόσο από τις διαστάσεις του καθώς και από το ηχομωνοτικό υλικό που έχει ενσωματωθεί.
Τα συνοδευτικά που παρέχει το Silencio 652 έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, 10 δεματικά καλωδίων, ένα speaker/buzzer, ενώ μαζί με τους αποστάτες της μητρικής παρέχεται ένας αντάπτορας από τον τυπικό «σταυρό» σε εξαγωνικό, ώστε να μπορέσετε να βιδώσετε εύκολα τους αποστάτες. Τέλος, μερικές ελαστικές ροδέλες καθώς και αφρώδη υλικά για τις βίδες συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία, δίνοντας σας την επιλογή να εστιάσετε σε hardware που παράγει θόρυβο, όπως οι σκληροί δίσκοι, ώστε οι κραδασμοί που παράγουν να απορροφώνται ακόμα περισσότερο.
Front Panel
Στην περιήγηση μας στο εξωτερικό του Silencio 652 ερχόμαστε αντιμέτωποι με το front panel. Η αρχική Silent προσέγγιση που έδωσε η CoolerMaster στο συγκεκριμένο κουτί, είναι φυσικά το πορτάκι. Σε αντίθεση με το Silencio 650 Pure, το πορτάκι είναι κατασκευασμένο από πλαστικό αντί για αλουμίνιο. Ο τρόπος του για να «ανακόψει» αρκετό μέρος του παραγόμενου ήχου κρύβεται στην επένδυση του από ηχομονωτικό αφρώδες υλικό στην εσωτερική του πλευρά. Η φορά ανοίγματος είναι δεξιόστροφη χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της φοράς ανοίγματος.
Το front panel δεν κρύβει πολλά πράγματα στο εσωτερικό του. Τρία drives των 5,25” έχουμε όλα και όλα στη διάθεσή μας, όπως επίσης και ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο συγκρατείται από ένα πλαστικό κάλυμμα. Το κάλυμμα αυτό συγκρατείται με έναν κινητό μηχανισμό, και αρκεί να σπρώξουμε προς τα κάτω για να το απελευθερώσουμε. Σε αυτό το σημείο να πούμε πως η ποιότητα του μηχανισμού και του ελατηρίου μας ενθουσίασε, και θα χρειαστεί πίεση στο κέντρο ώστε να μην «παίζει» ο μηχανισμός από την μία ή την άλλη πλευρά.
Τέλος, στην δεξιά πλευρά του front panel υπάρχουν οι διακόπτες Power, Reset καθώς και ένα HDD activity LED. Η ποιότητα των κουμπιών μας φάνηκε αρκετά καλή καθώς είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο στο ίδιο φινίρισμα με το μπροστινό πορτάκι, η βύθιση αρκετά σαφής, ενώ το reset switch είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, αλλά αρκεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα πατήματα.
Τέλος, η αφαίρεση ολόκληρου του front panel γίνεται εύκολα τραβώντας προς τα έξω, κίνηση με την οποία αποκτάμε πρόσβαση στον εσωτερικά προεγκατεστημένο ανεμιστήρα των 180mm. Συνολικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε έως 2 ανεμιστήρες μέχρι 180mm.
Που είναι οι διακόπτες και τα υπόλοιπα στοιχεία αλληλεπίδρασης του Silencio 652, αν όχι στο front panel του; Η απάντηση στη συνέχεια!
Top & Bottom View
Στην οροφή του Silencio 652 θα συναντήσουμε τα υπόλοιπα στοιχεία του Front Panel Ι/Ο: 2 USB 3.0 θύρες, άλλες 2 USB 2.0, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδος ακουστικών καθώς και μια χρήσιμη προσθήκη ενός SD card reader.
Μετά από το σχέδιο με το Piano black φινίρισμα που περιλαμβάνει το logo της CoolerMaster, θα συνατήσουμε ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο Silencio 652. Η οροφή μπορεί να μοιάζει να είναι "flat", δεν είναι καθόλου όμως, απεναντίας είναι ένα modular στοιχείο που δίνει στον τελικό χρήστη να την επιλογή του πόσο silent θα είναι το σύστημά του! Η εξωτερική επιφάνεια απαρτίζεται από ένα πλαστικό κάλυμα, το οποίο είναι αφαιρούμενο. Με την αφαίρεσή του εμφανίζεται ένα πλαστικό mesh, το οποίο είναι επίσης εύκολα αφαιρούμενο με την λογική του συρταριού, το οποίο επίσης εμπεριέχει ένα φίλτρο σκόνης. Η περιοχή αυτή αποσκοπεί στην εγκατάσταση εσωτερικών ανεμιστήρων, όπως θα αναλύσουμε στην συνέχεια, και φυσικά η επιλογή που δίνεται είναι μεταξύ ησυχίας ή απόδοσης.
4 λαστιχένια πόδια είναι αυτά που θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο, ενώ η βάση του τροφοδοτικού είναι επίσης διάτρητη. Όπως θα παρατηρήσουμε, στην βάση του Silencio 652 υπάρχει μια περιοχή για τοποθέτηση μέχρι 14άρη ανεμιστήρα, η οποία εξωτερικά καλύπτεται από ένα φίλτρο σκόνης το οποίο αφαιρείται από την αριστερή πλευρά του συρταρωτά. Στην περιοχή του τροφοδοτικού υπάρχει ένα ακόμα φίλτρο σκόνης και για να αφαιρεθεί, απλώς τραβάτε το tab που εξέχει στο πίσω μέρος του. Η αφαίρεσή του γίνεται «συρταρωτά», ενώ παρατηρήσαμε πως η προσθαφαίρεσή του είναι αρκετά εύκολη! Κλείνοντας, το φίλτρο σκόνης έχει το απαραίτητο μήκος ώστε να καλύψει τον μόνο τον χώρο του τροφοδοτικού.
Side Panels
Το Silencio 652 είναι ένα κουτί το οποίο μπορεί και παρέχει έξτρα χαρακτηριστικά όσον αφορά την εγκατάσταση ανεμιστήρων. Στο αριστερό πλαϊνό υπάρχει ένα κάλλυμα το οποίο είναι αφαιρούμενο κατά το δοκούν, εαν ο χρήστης επιθυμεί την εγκατάσταση ανεμιστήρα στο συγκεκριμένο πλαϊνό. Αφαιρώντας το κάλυμμα λοιπόν, αποκαλύπτεται μια θέση για ανεμιστήρα έσω 200mm! Από την άλλη, το δεξί panel είναι clean και δεν παρέχει κάποια επιλογή.
Στο εσωτερικό των side panels θα συναντήσουμε ακόμα μια επένδυση από ηχομονωτικό υλικό. Το υλικό προσφέρη μια απαλή υφή και έχει πάχος περί τα 4mm και εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς τους, με εξαίρεση το κομμάτι που τοποθετείται ο ανεμιστήρας στο αριστερό side panel.
Συνολικά, τα side panels αναδυκνύουν και την γενική ποιότητα κατασκευής του Silencio 652. Μπορεί να μην αποτελεί κάτι το εντυπωσιακό, αλλά το φινίρισμά τους είναι αρκετά καλό, το βάρος τους ικανοποιητικό ενώ είναι αρκετά άκαμπτα, συνθέτοντας έτσι μια στιβαρή κατασκευή.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Silencio 652, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη. 7 PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, ακόμα ένα κάθετο bracket για στήριξη θυρών επέκτασης και διαφόρων άλλων brackets, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το CoolerMaster μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel. Ολόκληρο το κουτί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το CM Silencio 652 υστερεί από τον ανταγωνισμό – η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αυτή που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases και το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.
Έχοντας καταφέρει να εντυπωσιάσει με την εξωτερική εμφάνιση του, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Silencio 652 να φιλοξενήσει hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό!
Ξεκινώντας με την βάση της μητρικής, παρατηρούμε πως μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι Full ATX και όχι κάτι περισσότερο. Μερικές βυθίσεις που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα ακόμα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα, μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το «παράθυρο» που σχηματίζεται έχει μέγεθος 17x12cm και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.
Το Silencio 652 έχει ψηλώσει σχετικά σε σχέση με το σασί του. Αυτό συμβαίνει γιατί στην οροφή μας δύνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε 1 ανεμιστήρα έως 200mm, ή δυο των 120/140mm. Καταλαβαίνετε φυσικά πως σε εκείνη ακριβώς την περιοχή μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποιο 240mm ψυγείο μαζί με τους ανεμιστήρες του, όπως ακριβώς αυτά που φέρουν τα All in one watercoolers. Ακόμα και μετά την εγκατάστασή τους, υπάρχει χώρος περί τα 3 εκατοστά μέχρι την κορυφή της μητρικής.
Το motherboard tray διαθέτει επίσης αρκετές τρύπες για cable routing. Μια στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού στην «πλάτη» της μητρικής, και άλλες 3 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής. Και οι τρεις προαναφερθήσες περιλαμβάνουν ελαστική επικάλυψη (rubber grommets) και έχουν διάμετρο περί τα 5 εκατοστά έκαστη. Τέλος, άλλη μια τρύπα για το πέρασμα του 4/8pin EPS υπάρχει στην κορυφή του tray, αν και το άνοιγμα του είναι σχετικά μικρό, είναι αρκετό ώστε να περάσει το βύσμα της τροφοδοσίας, ενώ το τελευταίο άνοιγμα αποσκοπεί στο πέρασμα λοιπών καλωδιώσεων προς την πλάτη του tray.
Μετακινούμενοι στην βάση του Silencio 652, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. To τροφοδοτικό στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια για απορρόφηση των τριγμών, ενώ το αφαιρούμενο dust filter είναι προσβάσιμο από την εξωτερική πλευρά. Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας έως 20cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Silencio 652. Τα φίλτρο σκόνης τοποθετούνται και αφαιρούνται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Δεν διαπιστώσαμε «οικονομικές κινήσεις» όσον αφορά τα brackets για τις κάρτες επέκτασης. Για κάθε bracket η CoolerMaster έχει τοποθετήσει και από μια χειρόβιδα, για ευκολότερη εγκατάσταση καρτών επέκτασης!
Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η CoolerMaster επέλεξε να τοποθετήσει στο Silencio 652 ένα σταθερό σύστημα συγκράτησης καθώς και δυο αφαιρούμενα / μεταβλητά. Τα drives cages των 5,25” έχουν το τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική, ενώ αυτά των 3,5 είναι προσανατολισμένα κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής. Το Silencio 652 προσφέρει τρεις θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, και 3 θέσεις των 3,5 ιντσών στο πάτωμα. Όσον αφορά το μεσαίο drive cage, αυτό είναι τοποθετημένο ανάμεσα από τα άλλα 2 cages και έχει προβλεφθεί ώστε να δέχεται 4 drives των 2,5 / 3,5 ιντσών, φτάνοντας μια μέγιστη χωρητικότητα των 7 drives. Το αφαιρούμενο drive cage είναι ένας σχεδιασμός από 2 κάθετες μεταλλικές πλάκες, οι οποίες στηρίζονται από τα σταθερά drive cages μέσω 8 βιδών στο σύνολό τους. Εξʼ ορισμού, το μεταβλητό cage έρχεται για δίσκους των 3,5 ιντσών. Τέλος, το σταθερό cage των 3,5 ιντσών έχει την δυνατότητα να αφαιρεθεί, συμπαρασέρνοντας και το μεσαίο κλουβί. Έτσι δημιουργείται χώρος για την τοποθέτηση ενός έξτρα 240mm radiator στην περιοχή αυτή!
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock”, μέσω των μηχανισμών κλειδώματος που παρέχει η CoolerMaster. Αρκεί να κουμπώσετε από ένα από τα διαθέσιμα tabs που παρέχει η CoolerMaster σε κάθε πλευρά του σκληρού δίσκου (Left & Right) και μετά απλώς σέρνετε προς το cage! Τα tabs θα αναλάβουν να ασφαλίσουν το δίσκο σας στο cage.
O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 42,3 εκατοστά, κάτι αρκετός για εγκατάσταση όλων των mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας, το Silencio 652 θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 168mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14, όπως και όλα τα single radiator AIO Watercoolers είναι συμβατά με το Silencio 652.
Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι αρκετά ικανοποιητικός. Λόγω της «βύθισης» του motherboard tray, o διαθέσιμος μέγιστος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει το 1,5 εκατοστό, οριακό για να περάσετε το 24pin του τροφοδοτικού σας και να το διπλώσετε προς το εσωτερικό, ειδικά αν συνυπολογίσετε το γεγονός πως κάποιος χώρος από τον διαθέσιμο καταλαμβάνεται από την ηχομόνωση του δεξιού side panel. Τέλος, σε όλη την πλάτη του motherboard tray είναι διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Silencio 652 τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του από το μηδέν!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Silencio 652 πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side panels, τοποθετήσαμε τους αποστάτες της μητρικής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει απλά με το χέρι, οπότε χρειάζεται κάποιου είδους εργαλείο. Στο σημείο αυτό να παρατηρήσω πως η CoolerMaster είναι από τις λίγες εταιρίες που παρέχουν ειδικό «κλειδάκι» ώστε να βιδώσετε τους αποστάτες στο motherboard tray με κατσαβίδι. Μικρή λεπτομέρεια, όμως έκανε την συναρμολόγηση αρκετά πιο εύκολη, και ένα μεγάλο ευχαριστώ από κάποιον που έχει συναρμολογήσει αρκετά μηχανήματα από το μηδέν!
Το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν απλώς μια thumbscrew για να συγκρατούνται. Λύσαμε επίσης τα καλώδια του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!
Εγκατάσταση Hardware
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η CoolerMaster είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ έκλεισε οριακά, και αυτό λόγω του πάχους του ηχομονωτικού υλικού. Όμως αυτό συνέβη έχοντας επιλέξει να περάσουμε συγκεκριμένα καλώδια από το πίσω μέρος και όχι όλα όσα μας παρείχε το τροφοδοτικό. Παρʼ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για cable management όπως θα δείτε και στην συνέχεια.
Cable Management
Silent optimized κουτί και cable management είναι δυο στοιχεία τα οποία δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Προκειμένου να συμβεί το ένα, θα πρέπει να θυσιαστεί κατιτίς από το άλλο, οπότε το παν είναι το καλύτερο balance που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής.
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των rubber grommets που υπάρχουν στο Silencio 652 και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Δεν έχουμε κανένα παράπονο για το πέρασμα του EPS καλωδίου το οποίο είχε τον απαραίτητο χώρο για να στρίψει και να τοποθετηθεί στην μητρική, Επίσης, θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν οριακά. Αν δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική «οδό», από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.
Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε αρκετά καλώδια, και η CM παρέχει αυτές τις επιλογές. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Silencio 652 ως ένα Midi Silent case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η CoolerMaster ισχυρίζεται πως μπορεί να δεχτεί τους εξής:
Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές όσον αφορά την ψύξη του συστήματος, παρόλο που επί της ουσίας πρόκειται για ένα silence-optimized κουτί. Η επιλογή για εγκατάσταση τόσο ενός 120mm όσο και ενός 240mm AIO Watercooler είναι εκεί, κάτι το οποίο θα συμμάζευε αρκετά και την εσωτερική εικόνα του κουτιού. Παρʼ όλα αυτά, είστε ελεύθεροι να διαλέξετε οποιαδήποτε ψύκτρα έως και 14mm ανεμιστήρα επιθυμείτε, μιας και το Silencio 652 διαθέτει το απαραίτητο πλάτος για κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι το μέγιστο που μπορείτε να κάνετε, καθότι τα αφαιρούμενα drive cages σας δίνουν την δυνατότητα για ακόμα ένα ψυγείο 240mm στο μπροστινό μέρος, και κάπως έτσι μπορείτε με λίγη προσπάθεια να εγκαταστήσετε την δική σας custom υδρόψυξη!
Το airflow του Silencio 652 έχει συγκεκριμένη διαδρομή, με την είσοδο να γίνεται από μπροστά και την έξοδο στο πίσω μέρος του κουτιού. ;Άλλες δίοδοι είναι τόσο το πάτωμα όσο και το αριστερό side panel, αν και προσωπικά πιστεύω πως αυτές οι δυο επιλογές τείνουν να είναι άχρηστες επί της ουσίας - πάντως η δυνατότητα είναι εκεί, αν έχετε την διάθεση για κάτι τέτοιο!
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Silencio 652 σε λειτουργία. Το Silencio 652 συμπεριφέρθηκε αρκετά ήσυχα κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup. Κατά το load παρατηρήσαμε ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό και ιδίως στην περιοχή της κάρτας γραφικών, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς το ηχομονωτικό υλικό μπορεί να κρατήσει λίγη περισσότερη θερμότητα εντός του εσωτερικού, ενώ επιπλέον δεν εγκαταστήσαμε πλαϊνό ανεμιστήρα εισαγωγής. Φροντίζοντας να διαθέτετε τους σωστούς ανεμιστήρες, μπορείτε να πετύχετε ένα airflow με αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και θορύβου!
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Silencio 652 έχει αρκετά κλειστές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Παρʼ όλα αυτά, ένα συχνό καθάρισμα στα φίλτρα σκόνης επιβάλλεται, καθότι εάν "μπουκώσουν" τα φίλτρα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την εισαγωγή του αέρα στο κουτί.
Όντας ένας χρήστης με ελαφρώς περισσότερες ευαισθησίες, και ακόμα χειρότερα όσον αφορά τον θόρυβο ο οποίος πηγάζει από το σύστημά μου, είχα ιδιαίτερες απαιτήσεις από το Silencio 652. Και μπορώ να πω μετά σχετικής βεβαιότητας πως το συγκεκριμένο κουτί κατάφερε να ανταπεξέλθει αρκετά καλά στις όχι και τόσο συνηθισμένες απαιτήσεις μου…
Έχοντας αρκετά δυνατά στοιχεία, όπως το ηχομονωτικό υλικό του, την αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής του, τις ευκολίες που προσφέρει στο εσωτερικό του αλλά και την πολύ λογική, για τα δεδομένα της κατηγορίας, απόδοσή του, το CoolerMaster Silencio 652 είναι ένα κουτί το οποίο μπορεί να μην προορίζεται για το Enthusiast-grade σύστημά σας, αλλά είναι δυνατό ώστε να συνθέσετε ένα αρκετά High-End μηχάνημα το οποίο μπορείτε να κάνετε τα πάντα – από hardcore gaming μέχρι και να χαλαρώσετε για μια ταινία, χωρίς να σας ενοχλεί ο θόρυβος.
Ας μην έχουμε όμως παράλογες απαιτήσεις. Το Silencio 652, όπως και οποιοδήποτε άλλο Silent Case, δεν θα καταφέρει να κάνει θαύματα από μόνο του. Για να καταλήξετε να φτάσετε σε ένα απόλυτα ήσυχο αποτέλεσμα, θα πρέπει να κάνετε στρατηγικές επιλογές όσον αφορά και άλλα εξαρτήματα, όπως ένα καλό και ήσυχο σετ ανεμιστήρων, μια καλή αερόψυκτρα και φυσικά ένα ποιοτικό τροφοδοτικό. Και αυτές οι επιλογές αποτελούν ένα έξτρα κόστος σε σχέση με άλλα συμβατικά parts, ενώ έχουν και τις δικές τους ιδιαιτερότητες, όπως στο να οδηγηθείτε σε ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες. Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα!
Παρʼ όλα αυτά, η τιμή του Silencio 652 είναι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλα Silent κουτιά. Έχοντας υπόψη τα περίπου 120? τελικής τιμής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το Silencio 652 είναι μια από τις λύσεις που θα μπορούσε να βρίσκεται αρκετά ψηλά στην λίστα σας!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Eυχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καθένας τον ήχο, ποικίλει! Μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος να έχει σε όλους μας τα ίδια χαρακτηριστικά, όμως όταν αναλύσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε στα διάφορα ηχητικά ερεθίσματα τότε θα διαπιστώσουμε διαφορετικές αντιδράσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ήχος της μηχανής ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, για παράδειγμα, σε κάποιους μπορεί να ακουστεί σαν… «μελωδία» και σε άλλους σαν ένας πολύ δυνατός και δυσάρεστος θόρυβος.
Πως συσχετίζονται όμως όλα αυτά με το hardware; Η αλήθεια είναι πως η λειτουργία του συστήματός μας βασίζεται, σε αρκετό ποσοστό, σε μηχανικά μέρη. Ανεμιστήρες, τροφοδοτικά, σκληροί δίσκοι είναι μερικά από τα κομμάτια τα οποία είναι ικανά να παράγουν έναν θόρυβο, ειδικά δε όταν οι ήχοι που παράγουν αθροίζονται. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, όπως ο γραφών, που δεν είναι διατεθειμένοι να υποβάλλονται σε τέτοιου είδους θόρυβο, για μεγάλες χρονικές περιόδους και σε κλειστούς χώρους όπως ένα δωμάτιο ή ένα γραφείο.
Ευτυχώς, πέρασαν οι καιροί όπου όσο περισσότερα ανεμιστηράκια διαθέταμε στο σύστημά μας, τόσο πιο περήφανοι θα ήμασταν γιʼ αυτό. Απεναντίας, η τάση που ακούει στο όνομα “Silent” έχει γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Ήσυχοι ανεμιστήρες, τροφοδοτικά, green σκληροί δίσκοι, είναι κάποια από αυτά τα κομμάτια. Αλλά δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν τα μέγιστα, εάν δεν υπήρχε η κατάλληλη «στέγη». Στο όνομα αυτής, έρχεται η CoolerMaster, για να ενισχύσει την “Silence” σειρά των κουτιών της, με το Silencio 652 να είναι αυτό που τίθεται υπό εξέταση στο HwBox!
Ήσυχα-ήσυχα, πάμε να δούμε το πρόσωπο που μας παρουσίασε το Silencio 652. Ξεκινώντας από την συσκευασία, το Silencio 652 έρχεται σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, με το Case να περιβάλλεται από δυο σκληρά κομμάτια φελιζόλ για προστασία κατά την μεταφορά του. Αφαιρώντας το περιεχόμενο, το Silencio 652 στέκεται μπροστά μας έτοιμο για την παρουσίαση.
Το Silencio 652 εμφανίζεται σε αρκετά λογικές "midi" διαστάσεις. Με ύψος 50,7 εκατοστά, πλάτος 22 και μήκος που φτάνει τα 51, το Silencio 652 καταφέρνει να ζυγίζει περί τα 10,4 ολόκληρα κιλά, μεγάλο ποσοστό του βάρους του προέρχεται φυσικά τόσο από τις διαστάσεις του καθώς και από το ηχομωνοτικό υλικό που έχει ενσωματωθεί.
Τα συνοδευτικά που παρέχει το Silencio 652 έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, 10 δεματικά καλωδίων, ένα speaker/buzzer, ενώ μαζί με τους αποστάτες της μητρικής παρέχεται ένας αντάπτορας από τον τυπικό «σταυρό» σε εξαγωνικό, ώστε να μπορέσετε να βιδώσετε εύκολα τους αποστάτες. Τέλος, μερικές ελαστικές ροδέλες καθώς και αφρώδη υλικά για τις βίδες συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία, δίνοντας σας την επιλογή να εστιάσετε σε hardware που παράγει θόρυβο, όπως οι σκληροί δίσκοι, ώστε οι κραδασμοί που παράγουν να απορροφώνται ακόμα περισσότερο.
Front Panel
Στην περιήγηση μας στο εξωτερικό του Silencio 652 ερχόμαστε αντιμέτωποι με το front panel. Η αρχική Silent προσέγγιση που έδωσε η CoolerMaster στο συγκεκριμένο κουτί, είναι φυσικά το πορτάκι. Σε αντίθεση με το Silencio 650 Pure, το πορτάκι είναι κατασκευασμένο από πλαστικό αντί για αλουμίνιο. Ο τρόπος του για να «ανακόψει» αρκετό μέρος του παραγόμενου ήχου κρύβεται στην επένδυση του από ηχομονωτικό αφρώδες υλικό στην εσωτερική του πλευρά. Η φορά ανοίγματος είναι δεξιόστροφη χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της φοράς ανοίγματος.
Το front panel δεν κρύβει πολλά πράγματα στο εσωτερικό του. Τρία drives των 5,25” έχουμε όλα και όλα στη διάθεσή μας, όπως επίσης και ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο συγκρατείται από ένα πλαστικό κάλυμμα. Το κάλυμμα αυτό συγκρατείται με έναν κινητό μηχανισμό, και αρκεί να σπρώξουμε προς τα κάτω για να το απελευθερώσουμε. Σε αυτό το σημείο να πούμε πως η ποιότητα του μηχανισμού και του ελατηρίου μας ενθουσίασε, και θα χρειαστεί πίεση στο κέντρο ώστε να μην «παίζει» ο μηχανισμός από την μία ή την άλλη πλευρά.
Τέλος, στην δεξιά πλευρά του front panel υπάρχουν οι διακόπτες Power, Reset καθώς και ένα HDD activity LED. Η ποιότητα των κουμπιών μας φάνηκε αρκετά καλή καθώς είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο στο ίδιο φινίρισμα με το μπροστινό πορτάκι, η βύθιση αρκετά σαφής, ενώ το reset switch είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, αλλά αρκεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα πατήματα.
Τέλος, η αφαίρεση ολόκληρου του front panel γίνεται εύκολα τραβώντας προς τα έξω, κίνηση με την οποία αποκτάμε πρόσβαση στον εσωτερικά προεγκατεστημένο ανεμιστήρα των 180mm. Συνολικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε έως 2 ανεμιστήρες μέχρι 180mm.
Που είναι οι διακόπτες και τα υπόλοιπα στοιχεία αλληλεπίδρασης του Silencio 652, αν όχι στο front panel του; Η απάντηση στη συνέχεια!
Top & Bottom View
Στην οροφή του Silencio 652 θα συναντήσουμε τα υπόλοιπα στοιχεία του Front Panel Ι/Ο: 2 USB 3.0 θύρες, άλλες 2 USB 2.0, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδος ακουστικών καθώς και μια χρήσιμη προσθήκη ενός SD card reader.
Μετά από το σχέδιο με το Piano black φινίρισμα που περιλαμβάνει το logo της CoolerMaster, θα συνατήσουμε ένα ιδιαίτερο στοιχείο στο Silencio 652. Η οροφή μπορεί να μοιάζει να είναι "flat", δεν είναι καθόλου όμως, απεναντίας είναι ένα modular στοιχείο που δίνει στον τελικό χρήστη να την επιλογή του πόσο silent θα είναι το σύστημά του! Η εξωτερική επιφάνεια απαρτίζεται από ένα πλαστικό κάλυμα, το οποίο είναι αφαιρούμενο. Με την αφαίρεσή του εμφανίζεται ένα πλαστικό mesh, το οποίο είναι επίσης εύκολα αφαιρούμενο με την λογική του συρταριού, το οποίο επίσης εμπεριέχει ένα φίλτρο σκόνης. Η περιοχή αυτή αποσκοπεί στην εγκατάσταση εσωτερικών ανεμιστήρων, όπως θα αναλύσουμε στην συνέχεια, και φυσικά η επιλογή που δίνεται είναι μεταξύ ησυχίας ή απόδοσης.
4 λαστιχένια πόδια είναι αυτά που θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο, ενώ η βάση του τροφοδοτικού είναι επίσης διάτρητη. Όπως θα παρατηρήσουμε, στην βάση του Silencio 652 υπάρχει μια περιοχή για τοποθέτηση μέχρι 14άρη ανεμιστήρα, η οποία εξωτερικά καλύπτεται από ένα φίλτρο σκόνης το οποίο αφαιρείται από την αριστερή πλευρά του συρταρωτά. Στην περιοχή του τροφοδοτικού υπάρχει ένα ακόμα φίλτρο σκόνης και για να αφαιρεθεί, απλώς τραβάτε το tab που εξέχει στο πίσω μέρος του. Η αφαίρεσή του γίνεται «συρταρωτά», ενώ παρατηρήσαμε πως η προσθαφαίρεσή του είναι αρκετά εύκολη! Κλείνοντας, το φίλτρο σκόνης έχει το απαραίτητο μήκος ώστε να καλύψει τον μόνο τον χώρο του τροφοδοτικού.
Side Panels
Το Silencio 652 είναι ένα κουτί το οποίο μπορεί και παρέχει έξτρα χαρακτηριστικά όσον αφορά την εγκατάσταση ανεμιστήρων. Στο αριστερό πλαϊνό υπάρχει ένα κάλλυμα το οποίο είναι αφαιρούμενο κατά το δοκούν, εαν ο χρήστης επιθυμεί την εγκατάσταση ανεμιστήρα στο συγκεκριμένο πλαϊνό. Αφαιρώντας το κάλυμμα λοιπόν, αποκαλύπτεται μια θέση για ανεμιστήρα έσω 200mm! Από την άλλη, το δεξί panel είναι clean και δεν παρέχει κάποια επιλογή.
Στο εσωτερικό των side panels θα συναντήσουμε ακόμα μια επένδυση από ηχομονωτικό υλικό. Το υλικό προσφέρη μια απαλή υφή και έχει πάχος περί τα 4mm και εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς τους, με εξαίρεση το κομμάτι που τοποθετείται ο ανεμιστήρας στο αριστερό side panel.
Συνολικά, τα side panels αναδυκνύουν και την γενική ποιότητα κατασκευής του Silencio 652. Μπορεί να μην αποτελεί κάτι το εντυπωσιακό, αλλά το φινίρισμά τους είναι αρκετά καλό, το βάρος τους ικανοποιητικό ενώ είναι αρκετά άκαμπτα, συνθέτοντας έτσι μια στιβαρή κατασκευή.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Silencio 652, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη. 7 PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, ακόμα ένα κάθετο bracket για στήριξη θυρών επέκτασης και διαφόρων άλλων brackets, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το CoolerMaster μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel. Ολόκληρο το κουτί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το CM Silencio 652 υστερεί από τον ανταγωνισμό – η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αυτή που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases και το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.
Έχοντας καταφέρει να εντυπωσιάσει με την εξωτερική εμφάνιση του, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Silencio 652 να φιλοξενήσει hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό!
Ξεκινώντας με την βάση της μητρικής, παρατηρούμε πως μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι Full ATX και όχι κάτι περισσότερο. Μερικές βυθίσεις που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα ακόμα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα, μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το «παράθυρο» που σχηματίζεται έχει μέγεθος 17x12cm και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.
Το Silencio 652 έχει ψηλώσει σχετικά σε σχέση με το σασί του. Αυτό συμβαίνει γιατί στην οροφή μας δύνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε 1 ανεμιστήρα έως 200mm, ή δυο των 120/140mm. Καταλαβαίνετε φυσικά πως σε εκείνη ακριβώς την περιοχή μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποιο 240mm ψυγείο μαζί με τους ανεμιστήρες του, όπως ακριβώς αυτά που φέρουν τα All in one watercoolers. Ακόμα και μετά την εγκατάστασή τους, υπάρχει χώρος περί τα 3 εκατοστά μέχρι την κορυφή της μητρικής.
Το motherboard tray διαθέτει επίσης αρκετές τρύπες για cable routing. Μια στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού στην «πλάτη» της μητρικής, και άλλες 3 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής. Και οι τρεις προαναφερθήσες περιλαμβάνουν ελαστική επικάλυψη (rubber grommets) και έχουν διάμετρο περί τα 5 εκατοστά έκαστη. Τέλος, άλλη μια τρύπα για το πέρασμα του 4/8pin EPS υπάρχει στην κορυφή του tray, αν και το άνοιγμα του είναι σχετικά μικρό, είναι αρκετό ώστε να περάσει το βύσμα της τροφοδοσίας, ενώ το τελευταίο άνοιγμα αποσκοπεί στο πέρασμα λοιπών καλωδιώσεων προς την πλάτη του tray.
Μετακινούμενοι στην βάση του Silencio 652, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. To τροφοδοτικό στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια για απορρόφηση των τριγμών, ενώ το αφαιρούμενο dust filter είναι προσβάσιμο από την εξωτερική πλευρά. Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας έως 20cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Silencio 652. Τα φίλτρο σκόνης τοποθετούνται και αφαιρούνται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Δεν διαπιστώσαμε «οικονομικές κινήσεις» όσον αφορά τα brackets για τις κάρτες επέκτασης. Για κάθε bracket η CoolerMaster έχει τοποθετήσει και από μια χειρόβιδα, για ευκολότερη εγκατάσταση καρτών επέκτασης!
Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η CoolerMaster επέλεξε να τοποθετήσει στο Silencio 652 ένα σταθερό σύστημα συγκράτησης καθώς και δυο αφαιρούμενα / μεταβλητά. Τα drives cages των 5,25” έχουν το τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική, ενώ αυτά των 3,5 είναι προσανατολισμένα κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής. Το Silencio 652 προσφέρει τρεις θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, και 3 θέσεις των 3,5 ιντσών στο πάτωμα. Όσον αφορά το μεσαίο drive cage, αυτό είναι τοποθετημένο ανάμεσα από τα άλλα 2 cages και έχει προβλεφθεί ώστε να δέχεται 4 drives των 2,5 / 3,5 ιντσών, φτάνοντας μια μέγιστη χωρητικότητα των 7 drives. Το αφαιρούμενο drive cage είναι ένας σχεδιασμός από 2 κάθετες μεταλλικές πλάκες, οι οποίες στηρίζονται από τα σταθερά drive cages μέσω 8 βιδών στο σύνολό τους. Εξʼ ορισμού, το μεταβλητό cage έρχεται για δίσκους των 3,5 ιντσών. Τέλος, το σταθερό cage των 3,5 ιντσών έχει την δυνατότητα να αφαιρεθεί, συμπαρασέρνοντας και το μεσαίο κλουβί. Έτσι δημιουργείται χώρος για την τοποθέτηση ενός έξτρα 240mm radiator στην περιοχή αυτή!
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock”, μέσω των μηχανισμών κλειδώματος που παρέχει η CoolerMaster. Αρκεί να κουμπώσετε από ένα από τα διαθέσιμα tabs που παρέχει η CoolerMaster σε κάθε πλευρά του σκληρού δίσκου (Left & Right) και μετά απλώς σέρνετε προς το cage! Τα tabs θα αναλάβουν να ασφαλίσουν το δίσκο σας στο cage.
O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 42,3 εκατοστά, κάτι αρκετός για εγκατάσταση όλων των mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας, το Silencio 652 θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 168mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14, όπως και όλα τα single radiator AIO Watercoolers είναι συμβατά με το Silencio 652.
Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι αρκετά ικανοποιητικός. Λόγω της «βύθισης» του motherboard tray, o διαθέσιμος μέγιστος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει το 1,5 εκατοστό, οριακό για να περάσετε το 24pin του τροφοδοτικού σας και να το διπλώσετε προς το εσωτερικό, ειδικά αν συνυπολογίσετε το γεγονός πως κάποιος χώρος από τον διαθέσιμο καταλαμβάνεται από την ηχομόνωση του δεξιού side panel. Τέλος, σε όλη την πλάτη του motherboard tray είναι διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Silencio 652 τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του από το μηδέν!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Silencio 652 πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side panels, τοποθετήσαμε τους αποστάτες της μητρικής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει απλά με το χέρι, οπότε χρειάζεται κάποιου είδους εργαλείο. Στο σημείο αυτό να παρατηρήσω πως η CoolerMaster είναι από τις λίγες εταιρίες που παρέχουν ειδικό «κλειδάκι» ώστε να βιδώσετε τους αποστάτες στο motherboard tray με κατσαβίδι. Μικρή λεπτομέρεια, όμως έκανε την συναρμολόγηση αρκετά πιο εύκολη, και ένα μεγάλο ευχαριστώ από κάποιον που έχει συναρμολογήσει αρκετά μηχανήματα από το μηδέν!
Το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν απλώς μια thumbscrew για να συγκρατούνται. Λύσαμε επίσης τα καλώδια του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!
Εγκατάσταση Hardware
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η CoolerMaster είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ έκλεισε οριακά, και αυτό λόγω του πάχους του ηχομονωτικού υλικού. Όμως αυτό συνέβη έχοντας επιλέξει να περάσουμε συγκεκριμένα καλώδια από το πίσω μέρος και όχι όλα όσα μας παρείχε το τροφοδοτικό. Παρʼ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για cable management όπως θα δείτε και στην συνέχεια.
Cable Management
Silent optimized κουτί και cable management είναι δυο στοιχεία τα οποία δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Προκειμένου να συμβεί το ένα, θα πρέπει να θυσιαστεί κατιτίς από το άλλο, οπότε το παν είναι το καλύτερο balance που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής.
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των rubber grommets που υπάρχουν στο Silencio 652 και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Δεν έχουμε κανένα παράπονο για το πέρασμα του EPS καλωδίου το οποίο είχε τον απαραίτητο χώρο για να στρίψει και να τοποθετηθεί στην μητρική, Επίσης, θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν οριακά. Αν δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική «οδό», από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.
Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε αρκετά καλώδια, και η CM παρέχει αυτές τις επιλογές. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Silencio 652 ως ένα Midi Silent case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η CoolerMaster ισχυρίζεται πως μπορεί να δεχτεί τους εξής:
- Top: 180/200mm fan x 1, or 120/140mm fan x 2
- Front: 180mm fan x 2 , or 120/140mm fan x 2
- Rear: 120mm fan x 1
- Side: 180/200mm fan x 1
- Bottom: 120/180mm fan x 1
- HDD cage: 120mm fan x 1
Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές όσον αφορά την ψύξη του συστήματος, παρόλο που επί της ουσίας πρόκειται για ένα silence-optimized κουτί. Η επιλογή για εγκατάσταση τόσο ενός 120mm όσο και ενός 240mm AIO Watercooler είναι εκεί, κάτι το οποίο θα συμμάζευε αρκετά και την εσωτερική εικόνα του κουτιού. Παρʼ όλα αυτά, είστε ελεύθεροι να διαλέξετε οποιαδήποτε ψύκτρα έως και 14mm ανεμιστήρα επιθυμείτε, μιας και το Silencio 652 διαθέτει το απαραίτητο πλάτος για κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι το μέγιστο που μπορείτε να κάνετε, καθότι τα αφαιρούμενα drive cages σας δίνουν την δυνατότητα για ακόμα ένα ψυγείο 240mm στο μπροστινό μέρος, και κάπως έτσι μπορείτε με λίγη προσπάθεια να εγκαταστήσετε την δική σας custom υδρόψυξη!
Το airflow του Silencio 652 έχει συγκεκριμένη διαδρομή, με την είσοδο να γίνεται από μπροστά και την έξοδο στο πίσω μέρος του κουτιού. ;Άλλες δίοδοι είναι τόσο το πάτωμα όσο και το αριστερό side panel, αν και προσωπικά πιστεύω πως αυτές οι δυο επιλογές τείνουν να είναι άχρηστες επί της ουσίας - πάντως η δυνατότητα είναι εκεί, αν έχετε την διάθεση για κάτι τέτοιο!
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Silencio 652 σε λειτουργία. Το Silencio 652 συμπεριφέρθηκε αρκετά ήσυχα κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup. Κατά το load παρατηρήσαμε ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό και ιδίως στην περιοχή της κάρτας γραφικών, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς το ηχομονωτικό υλικό μπορεί να κρατήσει λίγη περισσότερη θερμότητα εντός του εσωτερικού, ενώ επιπλέον δεν εγκαταστήσαμε πλαϊνό ανεμιστήρα εισαγωγής. Φροντίζοντας να διαθέτετε τους σωστούς ανεμιστήρες, μπορείτε να πετύχετε ένα airflow με αρκετά καλή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και θορύβου!
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Silencio 652 έχει αρκετά κλειστές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Παρʼ όλα αυτά, ένα συχνό καθάρισμα στα φίλτρα σκόνης επιβάλλεται, καθότι εάν "μπουκώσουν" τα φίλτρα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την εισαγωγή του αέρα στο κουτί.
Όντας ένας χρήστης με ελαφρώς περισσότερες ευαισθησίες, και ακόμα χειρότερα όσον αφορά τον θόρυβο ο οποίος πηγάζει από το σύστημά μου, είχα ιδιαίτερες απαιτήσεις από το Silencio 652. Και μπορώ να πω μετά σχετικής βεβαιότητας πως το συγκεκριμένο κουτί κατάφερε να ανταπεξέλθει αρκετά καλά στις όχι και τόσο συνηθισμένες απαιτήσεις μου…
Έχοντας αρκετά δυνατά στοιχεία, όπως το ηχομονωτικό υλικό του, την αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής του, τις ευκολίες που προσφέρει στο εσωτερικό του αλλά και την πολύ λογική, για τα δεδομένα της κατηγορίας, απόδοσή του, το CoolerMaster Silencio 652 είναι ένα κουτί το οποίο μπορεί να μην προορίζεται για το Enthusiast-grade σύστημά σας, αλλά είναι δυνατό ώστε να συνθέσετε ένα αρκετά High-End μηχάνημα το οποίο μπορείτε να κάνετε τα πάντα – από hardcore gaming μέχρι και να χαλαρώσετε για μια ταινία, χωρίς να σας ενοχλεί ο θόρυβος.
Ας μην έχουμε όμως παράλογες απαιτήσεις. Το Silencio 652, όπως και οποιοδήποτε άλλο Silent Case, δεν θα καταφέρει να κάνει θαύματα από μόνο του. Για να καταλήξετε να φτάσετε σε ένα απόλυτα ήσυχο αποτέλεσμα, θα πρέπει να κάνετε στρατηγικές επιλογές όσον αφορά και άλλα εξαρτήματα, όπως ένα καλό και ήσυχο σετ ανεμιστήρων, μια καλή αερόψυκτρα και φυσικά ένα ποιοτικό τροφοδοτικό. Και αυτές οι επιλογές αποτελούν ένα έξτρα κόστος σε σχέση με άλλα συμβατικά parts, ενώ έχουν και τις δικές τους ιδιαιτερότητες, όπως στο να οδηγηθείτε σε ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες. Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα!
Παρʼ όλα αυτά, η τιμή του Silencio 652 είναι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλα Silent κουτιά. Έχοντας υπόψη τα περίπου 120? τελικής τιμής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το Silencio 652 είναι μια από τις λύσεις που θα μπορούσε να βρίσκεται αρκετά ψηλά στην λίστα σας!