CoolerMaster Nepton 140XL Review: More surface, better cooling!

CoolerMaster Nepton 140XL Review: More surface, better cooling!

Πάει αρκετός καιρός από τότε που κάναμε την πρώτη μας εισήγηση για τα All-in-one watercoolers. Μετά την εξαιρετικά πετυχημένη πορεία που γνώρισαν τα AIO watercoolers τα οποία χρησιμοποιούσαν το κύκλωμα της Asetek, σιγά-σιγά όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ψύξης, έκαναν ένα μεγάλο "μπάσιμο" διοχετεύοντας στην αγορά η κάθε μια την δική της λύση. Στην μάχη των απόλυτων θερμοκρασιών, ένας βαθμός διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνιστή ήταν αρκετός για να σε στείλει στην κορυφή της λίστας των αποτελεσμάτων.
Πάει αρκετός καιρός από τότε που κάναμε την πρώτη μας εισήγηση για τα All-in-one watercoolers. Μετά την εξαιρετικά πετυχημένη πορεία που γνώρισαν τα AIO watercoolers τα οποία χρησιμοποιούσαν το κύκλωμα της Asetek, σιγά-σιγά όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ψύξης, έκαναν ένα μεγάλο "μπάσιμο" διοχετεύοντας στην αγορά η κάθε μια την δική της λύση. Στην μάχη των απόλυτων θερμοκρασιών, ένας βαθμός διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνιστή ήταν αρκετός για να σε στείλει στην κορυφή της λίστας των αποτελεσμάτων.

Το σημείο κορεσμού όμως για τα 120mm είχε παρέλθει, οπότε οι κατασκευαστές με τους μηχανικούς τους έπρεπε να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να βρουν νέες λύσεις και σχέδια. Ένα από αυτά ήταν η επέκταση της επιφάνειας του ψυγείου - κάτι που φυσικά παρέχει ακόμα περισσότερες ικανότητες ψύξης. Δεν αργήσαμε έτσι να δούμε στην αγορά νέα AIO με ακόμα μεγαλύτερα ψυγεία!

Η CoolerMaster δεν θα μπορούσε να μείνει αδρανείς σε αυτές τις εξελίξεις, και η σειρά Nepton είναι αυτή που αναλαμβάνει να διευθετήσει το ζήτημα! Στα χέρια μας σήμερα έχουμε την Nepton 140XL - και μεγαλύτερο ψυγείο, αλλά ταυτόχρονα και παχύ! Πως θα αντιδράσει σε συνδυασμό με τον "θερμόαιμο" Core i7 4770K; H απάντηση δίνεται στις σελίδες που ακολουθούν!




Ρίξτε μια κλεφτή ματιά στα επιγραμματικά specs που μας δίνει η Coolermaster για την νέα Nepton 140XL...
























CoolerMaster Nepton 140XL Review: More surface, better cooling!




Η συσκευασία της CoolerMaster Nepton 140XL είναι σχετικά μεγάλη, φυσικά για να χωρέσει το μεγαλύτερο περιεχόμενό της. Δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα όμως σε αυτή όπως και στις ενδεικτικές μετρήσεις με τον 4770Κ, που παρατίθενται στην συσκευασία, καθώς φυσικά ετοιμάζουμε τις δικές μας μετρήσεις! Η CoolerMaster αναφέρει ως τα δυνατά σημεία της Nepton 140XL το ότι είναι μια «Maintenance free» ψύκτρα, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να ασχοληθείτε μαζί της μετά το πέρας της εγκατάστασής της! Επιπλέον, εντός της συσκευασίας παρέχονται το απαραίτητο συνοδευτικό manual με όλα τα βήματα που θα χρειαστείτε για να εγκαταστήσετε την Nepton 140XL στο σύστημά σας, τα motherboard backplate και mounting brackets με όλες τις απαραίτητες βίδες, καθώς και ένα σωληνάριο με την θερμοαγώγιμη πάστα της CoolerMaster και ένα Y-splitter ώστε να συνδέσετε δυο ανεμιστήρες σε ένα 4pin PWM header στην μητρική σας.

Εγκατάσταση της Nepton 140XL γίνεται σε 3 βήματα. Αρχικά θα πρέπει να εφαρμόσετε το universal backplate στην πλάτη της μητρικής και στην συνέχεια να τοποθετήσετε τις βίδες συγκράτησης και τους απαραίτητους πλαστικούς αποστάτες. Στην συνέχεια πρέπει να βιδωθούν τα mounting brackets, και έτσι έχετε το κομμάτι της μητρικής έτοιμο! Έπειτα, πρέπει να εγκατασταθούν τα αντίστοιχα brackets από την πλευρά του waterblock. Ευθυγραμμίζετε, βιδώνετε, και είστε έτοιμοι! Η συνολική διαδικασία εμπεριέχει παραπάνω βήματα σε σχέση με άλλες λύσεις, όμως η τελική τοποθέτηση ήταν αρκετά σταθερή.



H μονάδα του Nepton 140XL ξεχωρίζει σε 2 τμήματά της: Το πρώτο σημείο ενδιαφέροντος είναι φυσικά το Waterblock με την ενσωματωμένη αντλία, σχεδίασης και παραγωγής εξʼ ολοκλήρου από την CoolerMaster. Η επαφή με το heatspreader του επεξεργαστή επιτυγχάνεται μέσω της επιφάνειας χαλκού που δεσπόζει στο waterblock. Μια χαρακτηριστική τεχνολογία που έχει ενσωματώσει η CoolerMaster είναι το Ultrafine Microchanel, το οποίο αναφέρεται στον σχεδιασμό των καναλιών από τα οποία διαρρέει το υγρό ψύξης – κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει βέλτιστη ροή του υγρού και κατά συνέπεια βέλτιστη απορρόφηση της θερμότητας. Η κορυφή του Waterblock/pump έχει φυσικά ανάγλυφο το λογότυπο της CoolerMaster, με έναν άσπρο διακριτικό δακτύλιο να περιβάλλει το logo της εταιρίας.



Εστιάζοντας στο άλλο σημείο ενδιαφέροντος, φυσικά το ψυγείο του Nepton 140XL. Ο αριθμός 140 αναφέρεται στην επιφάνεια του ψυγείου που δέχεται ανεμιστήρες των 140mm, αυξάνοντας έτσι την συνολική επιφάνεια από τις παραδοσιακές 120mm ψύκτρες κατά 35%. Επιπλέον, το ίδιο το ψυγείο είναι πιο παχύ σε σχέση με τα παραδοσιακά AIO, καθώς το πάχος του ανέρχεται στα 38mm!



Ειδικής αναφοράς αξίζει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ ψύκτρας και ψυγείου. Η σωλήνωση είναι κατά 66% παχύτερη σε σχέση με τα απλά AIO, ενώ το μήκος της ανέρχεται στα 32 εκατοστά. Το FEP Tubing, όπως το κατονομάζει η CoolerMaster, σχεδιάστηκε με σκοπό για περισσότερη στιβαρότητα, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει και την μακροζωία του συστήματος αφού ελαχιστοποιεί τις απώλειες.






Όλα αυτά θα πηγαίνανε χαμένα εάν δεν συνδυάζονταν με το σωστό σετ ανεμιστήρων. Οι JetFlo 140 παρέχονται εξʼ ορισμού στην συσκευασία, ένα ζευγάρι ανεμιστήρων μεγέθους 140mm. Έχοντας δυνατότητα περιστροφής από τις 800 έως τις 2000 στροφές ανά λεπτό, οι JetFlo έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν αρκετά καλό performance σε συνδυασμό με λογικά επίπεδα θορύβου, με μέγιστες τιμές που αγγίζουν τα 122.5 CFM και τα 39dB. Τέλος, οι βάσεις των ανεμιστήρων παρέχουν ελαστική επικάλυψη για απορρόφηση των κραδασμών, και κατά συνέπεια βελτίωση των επιπέδων θορύβου.

Καλύψαμε τα κύρια χαρακτηριστικά της Nepton 140XL. Ήρθε η ώρα των πραγματικών τεστ στον πάγκο του HwBox!

Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Haswell Intel Core i7 4770K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στις default συχνότητες λειτουργίας με τα boost clocks να φτάνουν στα 3900MHz και με την default τάση vcore στο 1,12 Volt, καθώς και μία στο δύσκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.27 Volts ορισμένο manually στο BIOS. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.65 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.














Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του 4770K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.



Πάμε να δούμε τα ευρήματα, και για να έχετε μια σύγκριση βάλαμε στα διαγράμματα την πασίγνωστη πλέον Corsair Hydro H100. Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι, μιλάμε για μία dual- fan 240mm υδρόψυξη, με πάχος ψυγείου στα 25mm και μέγεθος ανεμιστήρων στα 120mm. Πάμε να δούμε τις μετρήσεις μας με τον 4770Κ να βρίσκεται σε stock settings.

Ambient Temperature: 16 degrees Celcius


CoolerMaster Nepton 140XL Review: More surface, better cooling!


Η καλή μέρα φαίνεται από την αρχή για την CoolerMaster Nepton 140XL. Τόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τον φόρτο όσο και σε idle κατάσταση φαίνεται πως είναι υπέρ της Nepton, με την H100 να δίνει χαρακτηριστικά μεγαλύτερες θερμοκρασίες.



CoolerMaster Nepton 140XL Review: More surface, better cooling!


Μεταβαίνοντας στα 4,5 GHz, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα! Ενώ η Nepton παρουσιάζει έναν μέσο όρο στους 90,5 βαθμούς Κελσίου, η H100 αποτυγχάνει παταγωδώς! Φαίνεται πως τα 1,27V στον πυρήνα ήταν too much για το προϊόν της Corsair, την ίδια στιγμή που η Nepton 140XL περνάει - οριακά μεν- το δύσκολο αυτό τεστ. Να λοιπόν που ένα ψυγείο με μεγαλύτερη επιφάνεια είναι δυνατότερο από ένα διπλό!


CoolerMaster Nepton 140XL Review


Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το παρόν review! Πλέον με τόσες λύσεις στην αγορά, αρχίζουν να γίνονται ξεκάθαρες οι επιλογές οι οποίες αποδίδουν καλά από αυτές που απλά έρχονται για να αντικαταστήσουν μια αερόψυκτρα. Και πιστέψτε μας, οι λύσεις που αποσκοπούν στην δεύτερη κατηγορία είναι περισσότερες σε σχέση με τις Performance ψύκτρες.

Όσον αφορά την Nepton 140XL, δεν έχουμε παρά να πούμε τα καλύτερα λόγια. Όπως απέδειξαν οι δοκιμές μας, η Nepton 140XL κατάφερε και πέρασε ένα αρκετά δύσκολο τεστ, την ίδια στιγμή που όσο και αν ψάχναμε, δυσκολευτήκαμε να κάνουμε έναν άλλον ανταγωνιστή να περάσει όχι αυτό το τεστ, αλλά και ακόμα χαμηλότερα… Η απογοήτευσή μας με το συγκεκριμένο κύκλωμα υδρόψυξης, μας οδήγησε στο γεγονός να αντικαταστήσουμε την επί σειρά ετών H100 με την Nepton 140XL στο βασικό σύστημα δοκιμών! Επιπλέον, το παρεχόμενο ζευγάρι JetFlo ανεμιστήρων λειτούργησε αρκετά καλά, αν και ο θόρυβος που παρήγαγαν όταν περιστρέφονταν στο μέγιστο τους ήταν σίγουρα εμφανής – οπότε είναι στην κρίση σας εάν κρατήσετε το συγκεκριμένο σετ ή πάτε σε κάτι πιο αθόρυβο.

Τι απομένει λοιπόν; Σίγουρα, πριν από την τελική επιλογή σας θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει στο μυαλό σας τι είδους ψύξη επιθυμείτε στο σύστημά σας και τι προσδοκίες έχετε. Εάν απλά επιθυμείτε ένα πιο καθαρό και συμμαζεμένο εσωτερικό χωρίς ιδιαίτερο Overclocking, σας καλύπτει οποιαδήποτε υδρόψυξη. Εάν όμως επιθυμείτε να δώσετε μια Performance διάσταση στο σύστημά σας με υψηλότερα ρολόγια και τάση στον πυρήνα του επεξεργαστή σας, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιορίσετε τις επιλογές σας, και εκεί είναι το ψυγείο της κάθε υδρόψυξης που θα κάνει την διαφορά. Και το μεγαλύτερο ψυγείο της Nepton 140XL είναι ικανό να σας βγάλει ασπρόσωπους! Μην έχετε όμως και υψηλές απαιτήσεις – το όριο των 4,5 GHz στον 4770Κ θα λέγαμε πως ήταν το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε με μια τέτοιου είδους υδρόψυξη.

Η CoolerMaster Nepton 140XL έρχεται με τελική τιμή στα 99,90? στην Ελληνική αγορά, μια τιμή που την τοποθετεί ως μια από τις ακριβότερες επιλογές για single radiator watercooler, την ίδια στιγμή που η αμέσως επόμενη χρηματικά επιλογή περνάει σε 240mm λύσεις. Τα πάντα είναι θέμα επιλογής μεταξύ απόδοσης και ταυτόχρονα συμβατότητας με το κουτί σας, αλλά ως single radiator η Nepton 140XL είναι μια από τις καλύτερες δυνατές επιλογές!

CoolerMaster Nepton 140XL Review: More surface, better cooling!

Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την CoolerMaster για την παραχώρηση του δείγματος.