Fractal Design Arc XL Review: Extra large
Το τι συμβαίνει πλέον στην αγορά των κουτιών το έχουμε διαπιστώσει εδώ και αρκετό καιρό- όλες οι εταιρίες έχουν στήσει το line-up τους κατά τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του αγοραστικού τους κοινού. Έτσι είτε πρόκειται για μεγάλα high-end κουτιά, είτε απλώς για τα μικρότερα και φτηνότερα, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές είναι εκεί, στην ζήτηση του κάθε πιθανού πελάτη, να προσφέρουν την δική τους λύση. Κάποιοι τα καταφέρνουν καλά, κάποιοι… όχι και τόσο.
Το τι συμβαίνει πλέον στην αγορά των κουτιών το έχουμε διαπιστώσει εδώ και αρκετό καιρό- όλες οι εταιρίες έχουν στήσει το line-up τους κατά τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του αγοραστικού τους κοινού. Έτσι είτε πρόκειται για μεγάλα high-end κουτιά, είτε απλώς για τα μικρότερα και φτηνότερα, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές είναι εκεί, στην ζήτηση του κάθε πιθανού πελάτη, να προσφέρουν την δική τους λύση. Κάποιοι τα καταφέρνουν καλά, κάποιοι… όχι και τόσο.
Αυτοί που τα καταφέρνουν καλά, έχουν επενδύσει πάνω σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και δεν προσπαθούν να τα κάνουν όλα «άρπα-κόλλα» που λέει και ο Λαός. Και η Fractal Design είναι μια από τις εταιρίες η οποίες κατάφεραν να γίνουν γνωστές και πλέον διαδεδομένες στον χώρο των PC Cases, με το Σουηδικό design να έχει επιρροή σε όλα τα προϊόντα που παράγει. Και ποια είναι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει επενδύσει η συγκεκριμένη εταιρία; Μα φυσικά η ποιότητα κατασκευής, η πρακτικότητα και φυσικά το μοντέρνο minimal design είναι τα στοιχεία τα οποία κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να θέσουν την εταιρία πολύ ψηλά στις συνειδήσεις των αγοραστών.
Την σειρά Arc έρχεται να συμπληρώσει το Arc XL. Επί της ουσίας πρόκειται για το γνωστό μας Fractal Design Arc, ένα mainstream midi Tower chassis με έμφαση στην πρακτικότητα αλλά και το airflow, μόνο που υπέστη ένα “upscaling” προς την Full Tower κατηγορία. Οι εντυπώσεις μας καταγράφονται στις σελίδες που ακολουθούν!
Unboxing Time! Ξεκινώντας από την συσκευασία, το Arc XL έρχεται σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, με το Case να περιβάλλεται από δυο σκληρά κομμάτια φελιζόλ για προστασία κατά την μεταφορά του. Αφαιρώντας το περιεχόμενο, το Arc XL στέκεται μπροστά μας έτοιμο για την παρουσίαση.
Το Arc XL εμφανίζεται αρκετά ευμεγέθες μπροστά μας, πράγμα λογικό για ένα κουτί με Full Tower διαστάσεις. Με ύψος 57,2 εκατοστά, πλάτος 23,2 και μήκος που φτάνει τα 55, το Arc XL καταφέρνει να ζυγίζει περί τα 13,8 κιλά, πράγμα ενδεικτικό των διαστάσεών του!
Τα συνοδευτικά που παρέχει το Arc XL έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, χειρόβιδες καθώς και anti-vibration βίδες, δεματικά καλωδίων, καθώς και οι απαραίτητοι αποστάτες της μητρικής, όλα αυτά μέσα σε ένα χάρτινο κουτί το αναδεικνύει σαφέστατα τον ρόλο της κάθε βίδας, καθώς και το πόσες θα πρέπει να περιλαμβάνονται! Μικρές αλλά χρήσιμες λεπτομέρειες.
Front Panel
Στην περιήγηση μας στο εξωτερικό του Arc XL ερχόμαστε αντιμέτωποι με το front panel. Κύριο υλικό κατασκευής είναι το πλαστικό, το οποίο όμως έχει αρκετά καλό φινίρισμα δίνοντας την ψευδαίσθηση του «βουρτσισμένου μέταλλου». Επίσης, δεν θα αμελήσουμε το μεγάλο πλέγμα κάτω από τα 5,25 ODD bays, το οποίο δρα ως εύκολα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης. Η αφαίρεσή του μας αποκαλύπτει τον χώρο εγκατάστασης για 2 14mm ανεμιστήρες εισαγωγής, με τον πρώτο από τους 3 προεγκατεστημένους Silent Series R2 ανεμιστήρες να καταλαμβάνει το πρώτο slot.
Κατά τα άλλα, το Arc XL δεν παύει να εντυπωσιάζει με την απλότητά του. 4 εμφανείς θέσεις για drives των 5,25” έχουν προβλεφθεί στο front panel του Arc XL, panel το οποίο εντυπωσιάζει με το καθαρό look και τις κυρτές άκρες, σαν τόξα, που συνδέουν εμφανισιακά το μπροστινό κάλυμμα με το υπόλοιπο σώμα.
Top & Bottom View
Στην οροφή του Arc XL και προς το μπροστινό μέρος, θα συναντήσουμε τα στοιχεία του Front Panel Ι/Ο: 2 USB 3.0 θύρες, άλλες 2 USB 2.0, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδος ακουστικών καθώς και ένας ενσωματωμένος fan controller, ο οποίος μπορεί να ρυθμίσει έως 3 ανεμιστήρες στα 5, 7 και 12V, αφήνοντας την επιλογή για ψύξη στον χρήστη. Η θέση του fan controller φαίνεται αρκετά βολική εάν το Arc XL έχει τοποθετηθεί στο πάτωμα του χώρου!
Συνεχίζοντας με την οροφή του Fractal Design Arc XL, συναντάμε το μεγάλο πλέγμα που εκτείνεται σχεδόν σε όλο το μήκος της οροφής του! Το πλέγμα δρα και αυτό ως ένα μεγάλο dust filter το οποίο ταυτόχρονα επιτρέπει και την εισαγωγή και εξαγωγή του αέρα από και προς το εσωτερικό του Arc XL. Το πλέγμα είναι ενσωματωμένο μαζί με το κάλυμμα της οροφής το οποίο είναι κατασκευασμένο επίσης από πλαστικό, ενώ για την αφαίρεσή του απαιτούνται δυο χειρόβιδες από το πίσω μέρος του κουτιού. Αφαιρώντας το αποκτάτε πρόσβαση στην πραγματική οροφή του Arc XL, όπου εμφανίζονται οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμιστήρων.
4 λαστιχένια πόδια σε στυλ hi-fi audio είναι αυτά που θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο, ενώ η βάση του τροφοδοτικού είναι επίσης διάτρητη. Όπως θα παρατηρήσουμε, στην βάση του Arc XL υπάρχει μια περιοχή για τοποθέτηση μέχρι 14άρη ανεμιστήρα, η οποία εξωτερικά καλύπτεται από ένα φίλτρο σκόνης το οποίο αφαιρείται από την αριστερή πλευρά του συρταρωτά. Στην περιοχή του τροφοδοτικού υπάρχει ένα ακόμα φίλτρο σκόνης και για να αφαιρεθεί, απλώς τραβάτε το tab που εξέχει στο πίσω μέρος του. Η αφαίρεσή του γίνεται «συρταρωτά», ενώ παρατηρήσαμε πως η προσθαφαίρεσή του είναι αρκετά εύκολη! Κλείνοντας, το φίλτρο σκόνης έχει το απαραίτητο μήκος ώστε να καλύψει τον ολόκληρο τον χώρο του τροφοδοτικού καθώς και την θέση του ανεμιστήρα.
Side Panels
Το Arc XL δίνει μεγάλη βάση στην αισθητική του, και ένα από τα δυνατά σημεία του συγκεκριμένου κουτιού είναι φυσικά το side panel του. Το αριστερό πλαϊνό διαθέτει ένα μεγάλο ακρυλικό παράθυρο το οποίο είναι φιμέ (smoked black) και το οποίο εκτείνεται από την κορυφή του κουτιού μέχρι και το ύψος του τροφοδοτικού σε ύψος, ενώ σε πλάτος φτάνει μέχρι και τον χώρο των drive cages. Έτσι θα εμφανίσει μόνο το απαραίτητο hardware όπως την μητρική τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών ενώ θα κρύψει το τροφοφοτικό και όλα τα μέσα αποθήκευσης! Από την «απέναντι πλευρά», το δεξί πλαϊνό κάλυμμα είναι πλήρως λείο και δεν διαθέτει κάποιον ιδιαίτερο σχεδιασμό.
Το φινίρισμά των side panels είναι αρκετά καλό, το βάρος τους ικανοποιητικό ενώ έχουν μερική κάμψη, πράγμα λογικό δεδομένου του μεγέθους των καλυμμάτων.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Arc XL, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε τις χειρόβιδες για την αφαίρεση του καλύμματος της οροφής μαζί με έναν διάτρητο χώρο για τον καλύτερο εξαερισμό του εσωτερικού, την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 140mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη από τον δεύτερο Silent Series R2 ανεμιστήρα. 9 PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, ακόμα ένα κάθετο bracket για στήριξη θυρών επέκτασης και διαφόρων άλλων brackets, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το Fractal Design Arc XL μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι πάρα πολύ καλή, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί στο front panel και ελαφρώς στο κάλυμμα της οροφής. Ολόκληρο το κουτί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το Arc XL υστερεί από τον ανταγωνισμό – η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αυτή που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases και το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.
Έχοντας καταφέρει να εντυπωσιάσει με την εξωτερική εμφάνιση του, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Arc XL να φιλοξενήσει hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό, ένα εσωτερικό που κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, αλλά την μονοτονία σπάνε οι λευκές πινελιές, τόσο από τους ανεμιστήρες όσο και από τις θήκες των σκληρών δίσκων όσο και από τα PCI Brackets.
Ξεκινώντας με την βάση της μητρικής, παρατηρούμε πως μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι XL – ATX, όπως μαρτυρά και το όνομα του κουτιού, κοινώς όλα τα μεγέθη των μητρικών! Μερικές βυθίσεις που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα ακόμα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα, μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το «παράθυρο» που σχηματίζεται φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.
Στην οροφή μας δίνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε έως 3 ανεμιστήρες των 120mm, ή δυο των 140mm. Καταλαβαίνετε φυσικά πως σε εκείνη ακριβώς την περιοχή μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποιο 240mm ψυγείο μαζί με τους ανεμιστήρες του, όπως ακριβώς αυτά που φέρουν τα All in one watercoolers. Επιπλέον υποστηρίζονται και ακόμα μεγαλύτερα ψυγεία των 280mm ή και ακόμα ένα των 360!. Ακόμα και μετά την εγκατάστασή τους, υπάρχει χώρος περί τα 2 εκατοστά μέχρι την κορυφή της μητρικής.
Το motherboard tray διαθέτει επίσης αρκετές τρύπες για cable routing. Μια στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού στην «πλάτη» της μητρικής, και άλλες 3 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής. Και οι τρεις προαναφερθήσες περιλαμβάνουν ελαστική επικάλυψη (rubber grommets) και έχουν διάμετρο περί τα 5 εκατοστά έκαστη. Τέλος, άλλες 2 τρύπες για το πέρασμα του 4/8pin EPS υπάρχουν στην κορυφή του tray με μικρότερη διάμετρο, αρκετή όμως ώστε να περάσει το βύσμα της τροφοδοσίας, ενώ το τελευταίο άνοιγμα αποσκοπεί στο πέρασμα λοιπών καλωδιώσεων προς την πλάτη του tray όπως των καλωδιώσεων των ανεμιστήρων.
Μετακινούμενοι στην βάση του Arc XL, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. To τροφοδοτικό στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια ύψους περίπου 1 εκατοστού για απορρόφηση των τριγμών, ενώ το αφαιρούμενο dust filter είναι προσβάσιμο από την εξωτερική πλευρά. Τα ελαστικά ποδαράκια αφήνουν αρκετό κενό μέχρι το πάτωμα του Arc XL, κάτι που επιτρέπει αρκετή ελευθερία εισαγωγής του ανεμιστήρα του τροφοδοτικού! Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας έως 20cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Arc XL. Τα φίλτρο σκόνης τοποθετούνται και αφαιρούνται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Δεν διαπιστώσαμε «οικονομικές κινήσεις» όσον αφορά τα brackets για τις κάρτες επέκτασης, αντιθέτως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κουτί που έχει τα περισσότερα δυνατά που θα μπορούσε, αγγίζοντας τα 9 στο σύνολο! Για κάθε bracket η Fractal Desing έχει τοποθετήσει και από μια χειρόβιδα, για ευκολότερη εγκατάσταση καρτών επέκτασης.
Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η Fractal Design επέλεξε να τοποθετήσει στο Arc XL ένα σταθερό σύστημα συγκράτησης καθώς και δυο αφαιρούμενα / μεταβλητά. Τα drives cages των 5,25” έχουν το τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική, ενώ αυτά των 3,5 είναι προσανατολισμένα κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής. Το Arc XL προσφέρει 4 θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, τα οποία δεν περιέχουν κάποιον μηχανισμό εύκολης τοποθέτησης αλλά χρειάζονται τις παρεχόμενες βίδες συγκράτησης.
Τα επόμενα 2 «κλουβιά» είναι πλήρως αφαιρούμενα. Έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως 4 drives των 2.5”/3.5” έκαστο, αγγίζοντας τα 8 στο σύνολο. Τα «συρταράκια» συγκράτησης των δίσκων έχουν λευκό μεταλλικό χρώμα, ενώ για την τοποθέτηση των δίσκων απαιτείται η χρήση των παρεχόμενων βιδών. Σημειωτέο δε είναι το γεγονός της ύπαρξης ελαστικής ροδέλας στις τρύπες συγκράτησης, κάτι το οποίο επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών των σκληρών δίσκων προς το υπόλοιπο του σασί. Τέλος, ένα από τα 2 αφαιρούμενα cage των 3,5 ιντσών έχει την δυνατότητα να αλλάξει θέση και να τοποθετηθεί σε 2 θέσεις, ελαφρώς πιο αριστερά και πάνω στην βάση εγκατάστασης του ανεμιστήρα! Έτσι δημιουργείται χώρος για την τοποθέτηση ενός έξτρα 240mm radiator στην περιοχή αυτή, ενώ το μέγεθός του δεν θα έπρεπε να σας προβληματίζει!
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock” με τα ειδικά συρταράκια που προσφέρει η Fractal Desing. Αρκεί να βιδώσετε τους δίσκους στα λευκά συρτακάκια και έπειτα απλώς σέρνετε προς το cage! Τα tabs θα αναλάβουν να ασφαλίσουν το δίσκο σας στο cage.
O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 33 εκατοστά εάν είναι τοποθετημένο το πάνω drive cage, ενώ επεκτείνεται μέχρι και τα 48 εκατοστά εάν αφαιρεθεί, χώρος κάτι παραπάνω από αρκετός για εγκατάσταση όλων των mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας, το Arc XL θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 180mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14, όπως και όλα τα dual - radiator AIO Watercoolers είναι συμβατά με το Arc XL.
Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι αρκετά ικανοποιητικός. To πλαϊνό κάλυμμα αφήνει ένα κενό χώρο μέχρι την πλάτη του motherboard tray, ενώ o διαθέσιμος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει τα 2.5 εκατοστά, ικανοποιητικά για να περάσετε τον μεγαλύτερο όγκο των καλωδίων σας και να το διπλώσετε προς το εσωτερικό, ενώ ο χώρος μέχρι τα drive cages φτάνει τα 5.5 εκατοστά. Τέλος, στην πλάτη του motherboard tray υπάρχουν ακόμα 2 ακόμα θέσεις για SSD δίσκους, αγγίζοντας την συνολική χωρητικότητα σε 2.5” drives στα 10. Επίσης είναι διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Arc XL τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του από το μηδέν!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Arc XL πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side panels, τοποθετήσαμε τους αποστάτες της μητρικής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει απλά με το χέρι, οπότε χρειάζεται κάποιου είδους εργαλείο.
Το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν απλώς μια thumbscrew για να συγκρατούνται. Λύσαμε επίσης τα καλώδια του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!
Εγκατάσταση Hardware
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η Fractal Desing είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ έκλεισε ικανοποιητικά, πράγμα που αναδεικνύει ότι υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ motherboard tray και δεξιού πλαϊνού.
Cable Management
Ένα κουτί μεγάλων διαστάσεων όπως το Fractal Design Arc XL δεν έχει κανένα πρόβλημα στην διευθέτηση των καλωδίων που θα φιλοξενήσει.
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των rubber grommets που υπάρχουν στο Arc XL και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Δεν έχουμε κανένα παράπονο για το πέρασμα του EPS καλωδίου το οποίο είχε τον απαραίτητο χώρο για να στρίψει και να τοποθετηθεί στην μητρική. Επίσης, θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν οριακά και χρειάστηκε να περιστρέψουμε το τροφοδοτικό ώστε ο ανεμιστήρας να κοιτάζει προς τα κάτω. Αν τελικά δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική «οδό», από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.
Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel καθώς ο χώρος που υπάρχει εκεί – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί.
Κάτι που διαπιστώσαμε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης και του περάσματος των καλωδίων μέσω των cable management τρυπών, είναι πως τα rubber grommets τείνουν να βγαίνουν σχετικά εύκολα από την θέση τους. Δεν θα λέγαμε πως είναι ιδιαίτερο κακό, αλλά κατά την διαδικασία της εγκατάστασης ενός συστήματος μπορεί να ενοχλήσει ακόμα και τους έμπειρους builders. Η μοναδική λύση είναι να τα κρατάτε με το ένα χέρι και με το άλλο να περνάτε το καλώδιο. Η αιτία σαφώς είναι το ότι τα λάστιχα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί, τα οποία είναι αρκετά μαλακά και εύκαμπτα - το οποίο βοηθάει στο ευκολότερο πέρασμα των καλωδίων, αλλά έχει τον αντίκτυπο ότι μπορεί να φύγει εύκολα από την θέση του.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε αρκετά καλώδια, και η Fractal Desing παρέχει αυτές τις επιλογές. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Arc XL ως ένα Full Tower case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η Fractal Design ισχυρίζεται πως μπορεί να δεχτεί τους εξής:
Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές όσον αφορά την ψύξη του συστήματος, πράγμα αναμενόμενο για ένα Full Tower Case. Η επιλογή για εγκατάσταση τόσο ενός 120mm όσο και ενός 240mm AIO Watercooler είναι εκεί, κάτι το οποίο θα συμμάζευε αρκετά και την εσωτερική εικόνα του κουτιού. Παρʼ όλα αυτά, είστε ελεύθεροι να διαλέξετε οποιαδήποτε ψύκτρα έως και 18mm ανεμιστήρα επιθυμείτε, μιας και το Arc XL διαθέτει το απαραίτητο πλάτος για κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι το μέγιστο που μπορείτε να κάνετε, καθότι τα αφαιρούμενα drive cages σας δίνουν την δυνατότητα για ακόμα ένα ψυγείο 240mm στο μπροστινό μέρος, και κάπως έτσι μπορείτε με λίγη προσπάθεια να εγκαταστήσετε την δική σας custom υδρόψυξη! Συνολικά, οι διαθέσιμες επιλογές είναι οι εξής:
Το airflow του Arc XL έχει συγκεκριμένη διαδρομή, με την είσοδο να γίνεται από μπροστά και την έξοδο στο πίσω καθώς και το πάνω μέρος του κουτιού. Τελευταία δίοδος είναι ο ανεμιστήρας του πατώματος, χώρος που δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ειδικά αν αποφασίσουμε να τοποθετήσουμε το drive cage σε εκείνη την θέση, οπότε και χάνεται αυτή η δυνατότητα.
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Arc XL σε λειτουργία. Το Arc XL συμπεριφέρθηκε αρκετά ήσυχα κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup. Οι Silent Series R2 βοήθησαν αρκετά την κατάστασης, καθώς έχουν ένα μέγιστο αριθμό στροφών τις 1000RPM, αναμενόμενο για silent ανεμιστήρες των 14cm.
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Arc XL έχει ανοιχτές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Παρʼ όλα αυτά, ένα συχνό καθάρισμα στα φίλτρα σκόνης επιβάλλεται, καθότι εάν "μπουκώσουν" τα φίλτρα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την εισαγωγή του αέρα στο κουτί.
Φτάνουμε λοιπόν στην επίσημη λήξη αυτής εδώ της παρουσίασης, με ένα εξαιρετικό case όπως το Fractal Design Arc XL. Τι είναι αυτό που ξεχώρισε στο συγκεκριμένο κουτί; Μην είναι η Σουηδική φινέτσα; Η απλότητα συγκριτικά με το μέγεθος του, η μήπως όλα μαζί;
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά Cases που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής. Υπάρχουν κουτιά για τον Enthusiast, το χρήστη που θέλει να φορτώσει το σύστημά του με αρκετά δυνατό hardware, αλλά θα πρέπει το συγκεκριμένο κουτί να είναι σε θέση να το αντέξει! Και πράγματι, το Fractal Design Arc XL μπορεί να δικαιολογήσει πλήρως το όνομά του, καθώς τα πάντα σε αυτό το κουτί μοιάζουν … extra large. Από τον ίδιο τον χώρο που προσφέρει το εσωτερικό του κουτιού, μέχρι τις στάνταρ 140mm θέσεις για ανεμιστήρες. Και όχι μονο αυτό! Το Arc XL είναι ένα ολοκληρωμένο κουτί, αξιοζήλευτης ποιότητας και φυσικά έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και την δική σας custom υδρόψυξη.
Κλείνοντας, δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε τις μικρές λεπτομέρειες που όμως αρκούν για να κάνουν την διαφορά. Από το Μαύρο – λευκό theme, σήμα κατατεθέν της εταιρίας στα περισσότερα κουτιά που παράγει, τον ενσωματωμένο fan controller, τα στοιχεία που βελτιώνουν την ησυχία του κουτιού, μέχρι το αρκετά όμορφο πλαϊνό παράθυρο όπου κάποιος μπορεί να … “καμαρώσει” το σύστημά του. Η λειτουργικότητα και η πρακτικότητα είναι από τα θετικότερα στοιχεία του Arc, με το μέγεθος του XL να είναι αυτό που έρχεται να συμπληρώσει το συγκεκριμένο κουτί.
Το Fractal Design Arc XL θα το συναντήσετε στην Ελληνική αγορά με τιμή στα 140?. Μια τιμή που θα λέγαμε πως είναι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τους αντιπάλους της κατηγορίας, και αν συνυπολογίσουμε το Price Premium που κουβαλάνε ορισμένα από αυτά, τότε τα χαρακτηριστικά που προσφέρει το Arc XL στην συγκεκριμένη τιμή είναι αρκετά! Συνολικά το Arc XL μας εντυπωσίασε, τόσο εμφανισιακά όσο και στην ουσία του. Για κάποιον που ενδιαφέρεται για ένα Full Tower Case με δυνατότητες, θα λέγαμε πως το Arc XL είναι μια από τις καλύτερες επιλογές!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Eυχαριστούμε θερμά την Fractal Design για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Το τι συμβαίνει πλέον στην αγορά των κουτιών το έχουμε διαπιστώσει εδώ και αρκετό καιρό- όλες οι εταιρίες έχουν στήσει το line-up τους κατά τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του αγοραστικού τους κοινού. Έτσι είτε πρόκειται για μεγάλα high-end κουτιά, είτε απλώς για τα μικρότερα και φτηνότερα, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές είναι εκεί, στην ζήτηση του κάθε πιθανού πελάτη, να προσφέρουν την δική τους λύση. Κάποιοι τα καταφέρνουν καλά, κάποιοι… όχι και τόσο.
Αυτοί που τα καταφέρνουν καλά, έχουν επενδύσει πάνω σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και δεν προσπαθούν να τα κάνουν όλα «άρπα-κόλλα» που λέει και ο Λαός. Και η Fractal Design είναι μια από τις εταιρίες η οποίες κατάφεραν να γίνουν γνωστές και πλέον διαδεδομένες στον χώρο των PC Cases, με το Σουηδικό design να έχει επιρροή σε όλα τα προϊόντα που παράγει. Και ποια είναι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει επενδύσει η συγκεκριμένη εταιρία; Μα φυσικά η ποιότητα κατασκευής, η πρακτικότητα και φυσικά το μοντέρνο minimal design είναι τα στοιχεία τα οποία κατάφεραν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να θέσουν την εταιρία πολύ ψηλά στις συνειδήσεις των αγοραστών.
Την σειρά Arc έρχεται να συμπληρώσει το Arc XL. Επί της ουσίας πρόκειται για το γνωστό μας Fractal Design Arc, ένα mainstream midi Tower chassis με έμφαση στην πρακτικότητα αλλά και το airflow, μόνο που υπέστη ένα “upscaling” προς την Full Tower κατηγορία. Οι εντυπώσεις μας καταγράφονται στις σελίδες που ακολουθούν!
Unboxing Time! Ξεκινώντας από την συσκευασία, το Arc XL έρχεται σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, με το Case να περιβάλλεται από δυο σκληρά κομμάτια φελιζόλ για προστασία κατά την μεταφορά του. Αφαιρώντας το περιεχόμενο, το Arc XL στέκεται μπροστά μας έτοιμο για την παρουσίαση.
Το Arc XL εμφανίζεται αρκετά ευμεγέθες μπροστά μας, πράγμα λογικό για ένα κουτί με Full Tower διαστάσεις. Με ύψος 57,2 εκατοστά, πλάτος 23,2 και μήκος που φτάνει τα 55, το Arc XL καταφέρνει να ζυγίζει περί τα 13,8 κιλά, πράγμα ενδεικτικό των διαστάσεών του!
Τα συνοδευτικά που παρέχει το Arc XL έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, χειρόβιδες καθώς και anti-vibration βίδες, δεματικά καλωδίων, καθώς και οι απαραίτητοι αποστάτες της μητρικής, όλα αυτά μέσα σε ένα χάρτινο κουτί το αναδεικνύει σαφέστατα τον ρόλο της κάθε βίδας, καθώς και το πόσες θα πρέπει να περιλαμβάνονται! Μικρές αλλά χρήσιμες λεπτομέρειες.
Front Panel
Στην περιήγηση μας στο εξωτερικό του Arc XL ερχόμαστε αντιμέτωποι με το front panel. Κύριο υλικό κατασκευής είναι το πλαστικό, το οποίο όμως έχει αρκετά καλό φινίρισμα δίνοντας την ψευδαίσθηση του «βουρτσισμένου μέταλλου». Επίσης, δεν θα αμελήσουμε το μεγάλο πλέγμα κάτω από τα 5,25 ODD bays, το οποίο δρα ως εύκολα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης. Η αφαίρεσή του μας αποκαλύπτει τον χώρο εγκατάστασης για 2 14mm ανεμιστήρες εισαγωγής, με τον πρώτο από τους 3 προεγκατεστημένους Silent Series R2 ανεμιστήρες να καταλαμβάνει το πρώτο slot.
Κατά τα άλλα, το Arc XL δεν παύει να εντυπωσιάζει με την απλότητά του. 4 εμφανείς θέσεις για drives των 5,25” έχουν προβλεφθεί στο front panel του Arc XL, panel το οποίο εντυπωσιάζει με το καθαρό look και τις κυρτές άκρες, σαν τόξα, που συνδέουν εμφανισιακά το μπροστινό κάλυμμα με το υπόλοιπο σώμα.
Top & Bottom View
Στην οροφή του Arc XL και προς το μπροστινό μέρος, θα συναντήσουμε τα στοιχεία του Front Panel Ι/Ο: 2 USB 3.0 θύρες, άλλες 2 USB 2.0, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδος ακουστικών καθώς και ένας ενσωματωμένος fan controller, ο οποίος μπορεί να ρυθμίσει έως 3 ανεμιστήρες στα 5, 7 και 12V, αφήνοντας την επιλογή για ψύξη στον χρήστη. Η θέση του fan controller φαίνεται αρκετά βολική εάν το Arc XL έχει τοποθετηθεί στο πάτωμα του χώρου!
Συνεχίζοντας με την οροφή του Fractal Design Arc XL, συναντάμε το μεγάλο πλέγμα που εκτείνεται σχεδόν σε όλο το μήκος της οροφής του! Το πλέγμα δρα και αυτό ως ένα μεγάλο dust filter το οποίο ταυτόχρονα επιτρέπει και την εισαγωγή και εξαγωγή του αέρα από και προς το εσωτερικό του Arc XL. Το πλέγμα είναι ενσωματωμένο μαζί με το κάλυμμα της οροφής το οποίο είναι κατασκευασμένο επίσης από πλαστικό, ενώ για την αφαίρεσή του απαιτούνται δυο χειρόβιδες από το πίσω μέρος του κουτιού. Αφαιρώντας το αποκτάτε πρόσβαση στην πραγματική οροφή του Arc XL, όπου εμφανίζονται οι θέσεις εγκατάστασης των ανεμιστήρων.
4 λαστιχένια πόδια σε στυλ hi-fi audio είναι αυτά που θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο, ενώ η βάση του τροφοδοτικού είναι επίσης διάτρητη. Όπως θα παρατηρήσουμε, στην βάση του Arc XL υπάρχει μια περιοχή για τοποθέτηση μέχρι 14άρη ανεμιστήρα, η οποία εξωτερικά καλύπτεται από ένα φίλτρο σκόνης το οποίο αφαιρείται από την αριστερή πλευρά του συρταρωτά. Στην περιοχή του τροφοδοτικού υπάρχει ένα ακόμα φίλτρο σκόνης και για να αφαιρεθεί, απλώς τραβάτε το tab που εξέχει στο πίσω μέρος του. Η αφαίρεσή του γίνεται «συρταρωτά», ενώ παρατηρήσαμε πως η προσθαφαίρεσή του είναι αρκετά εύκολη! Κλείνοντας, το φίλτρο σκόνης έχει το απαραίτητο μήκος ώστε να καλύψει τον ολόκληρο τον χώρο του τροφοδοτικού καθώς και την θέση του ανεμιστήρα.
Side Panels
Το Arc XL δίνει μεγάλη βάση στην αισθητική του, και ένα από τα δυνατά σημεία του συγκεκριμένου κουτιού είναι φυσικά το side panel του. Το αριστερό πλαϊνό διαθέτει ένα μεγάλο ακρυλικό παράθυρο το οποίο είναι φιμέ (smoked black) και το οποίο εκτείνεται από την κορυφή του κουτιού μέχρι και το ύψος του τροφοδοτικού σε ύψος, ενώ σε πλάτος φτάνει μέχρι και τον χώρο των drive cages. Έτσι θα εμφανίσει μόνο το απαραίτητο hardware όπως την μητρική τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών ενώ θα κρύψει το τροφοφοτικό και όλα τα μέσα αποθήκευσης! Από την «απέναντι πλευρά», το δεξί πλαϊνό κάλυμμα είναι πλήρως λείο και δεν διαθέτει κάποιον ιδιαίτερο σχεδιασμό.
Το φινίρισμά των side panels είναι αρκετά καλό, το βάρος τους ικανοποιητικό ενώ έχουν μερική κάμψη, πράγμα λογικό δεδομένου του μεγέθους των καλυμμάτων.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Arc XL, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε τις χειρόβιδες για την αφαίρεση του καλύμματος της οροφής μαζί με έναν διάτρητο χώρο για τον καλύτερο εξαερισμό του εσωτερικού, την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 140mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη από τον δεύτερο Silent Series R2 ανεμιστήρα. 9 PCI brackets υπάρχουν συνολικά διαθέσιμα υποστηρίζοντας όλες τις ΑΤΧ μητρικές της αγοράς, ακόμα ένα κάθετο bracket για στήριξη θυρών επέκτασης και διαφόρων άλλων brackets, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με την υποδοχή για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το Fractal Design Arc XL μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι πάρα πολύ καλή, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί στο front panel και ελαφρώς στο κάλυμμα της οροφής. Ολόκληρο το κουτί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το Arc XL υστερεί από τον ανταγωνισμό – η ποιότητα της SECC λαμαρίνας είναι αυτή που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases και το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.
Έχοντας καταφέρει να εντυπωσιάσει με την εξωτερική εμφάνιση του, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Arc XL να φιλοξενήσει hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό, ένα εσωτερικό που κυριαρχεί το μαύρο χρώμα, αλλά την μονοτονία σπάνε οι λευκές πινελιές, τόσο από τους ανεμιστήρες όσο και από τις θήκες των σκληρών δίσκων όσο και από τα PCI Brackets.
Ξεκινώντας με την βάση της μητρικής, παρατηρούμε πως μπορεί να υποστηρίξει μητρικές μεγέθους μέχρι XL – ATX, όπως μαρτυρά και το όνομα του κουτιού, κοινώς όλα τα μεγέθη των μητρικών! Μερικές βυθίσεις που εμφανίζει το motherboard tray είναι και ένα ακόμα στοιχείο που προορίζεται για καλύτερη στιβαρότητα, μιας και απουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι. Το «παράθυρο» που σχηματίζεται φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.
Στην οροφή μας δίνεται η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε έως 3 ανεμιστήρες των 120mm, ή δυο των 140mm. Καταλαβαίνετε φυσικά πως σε εκείνη ακριβώς την περιοχή μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποιο 240mm ψυγείο μαζί με τους ανεμιστήρες του, όπως ακριβώς αυτά που φέρουν τα All in one watercoolers. Επιπλέον υποστηρίζονται και ακόμα μεγαλύτερα ψυγεία των 280mm ή και ακόμα ένα των 360!. Ακόμα και μετά την εγκατάστασή τους, υπάρχει χώρος περί τα 2 εκατοστά μέχρι την κορυφή της μητρικής.
Το motherboard tray διαθέτει επίσης αρκετές τρύπες για cable routing. Μια στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού στην «πλάτη» της μητρικής, και άλλες 3 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής. Και οι τρεις προαναφερθήσες περιλαμβάνουν ελαστική επικάλυψη (rubber grommets) και έχουν διάμετρο περί τα 5 εκατοστά έκαστη. Τέλος, άλλες 2 τρύπες για το πέρασμα του 4/8pin EPS υπάρχουν στην κορυφή του tray με μικρότερη διάμετρο, αρκετή όμως ώστε να περάσει το βύσμα της τροφοδοσίας, ενώ το τελευταίο άνοιγμα αποσκοπεί στο πέρασμα λοιπών καλωδιώσεων προς την πλάτη του tray όπως των καλωδιώσεων των ανεμιστήρων.
Μετακινούμενοι στην βάση του Arc XL, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού. To τροφοδοτικό στηρίζεται σε 4 ελαστικά ποδαράκια ύψους περίπου 1 εκατοστού για απορρόφηση των τριγμών, ενώ το αφαιρούμενο dust filter είναι προσβάσιμο από την εξωτερική πλευρά. Τα ελαστικά ποδαράκια αφήνουν αρκετό κενό μέχρι το πάτωμα του Arc XL, κάτι που επιτρέπει αρκετή ελευθερία εισαγωγής του ανεμιστήρα του τροφοδοτικού! Επιπλέον, ένας ακόμα ανεμιστήρας έως 20cm μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα του Arc XL. Τα φίλτρο σκόνης τοποθετούνται και αφαιρούνται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Δεν διαπιστώσαμε «οικονομικές κινήσεις» όσον αφορά τα brackets για τις κάρτες επέκτασης, αντιθέτως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κουτί που έχει τα περισσότερα δυνατά που θα μπορούσε, αγγίζοντας τα 9 στο σύνολο! Για κάθε bracket η Fractal Desing έχει τοποθετήσει και από μια χειρόβιδα, για ευκολότερη εγκατάσταση καρτών επέκτασης.
Και φτάνουμε στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων. Η Fractal Design επέλεξε να τοποθετήσει στο Arc XL ένα σταθερό σύστημα συγκράτησης καθώς και δυο αφαιρούμενα / μεταβλητά. Τα drives cages των 5,25” έχουν το τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική, ενώ αυτά των 3,5 είναι προσανατολισμένα κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής. Το Arc XL προσφέρει 4 θέσεις για 5,25” οπτικά drives στην κορυφή, τα οποία δεν περιέχουν κάποιον μηχανισμό εύκολης τοποθέτησης αλλά χρειάζονται τις παρεχόμενες βίδες συγκράτησης.
Τα επόμενα 2 «κλουβιά» είναι πλήρως αφαιρούμενα. Έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως 4 drives των 2.5”/3.5” έκαστο, αγγίζοντας τα 8 στο σύνολο. Τα «συρταράκια» συγκράτησης των δίσκων έχουν λευκό μεταλλικό χρώμα, ενώ για την τοποθέτηση των δίσκων απαιτείται η χρήση των παρεχόμενων βιδών. Σημειωτέο δε είναι το γεγονός της ύπαρξης ελαστικής ροδέλας στις τρύπες συγκράτησης, κάτι το οποίο επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών των σκληρών δίσκων προς το υπόλοιπο του σασί. Τέλος, ένα από τα 2 αφαιρούμενα cage των 3,5 ιντσών έχει την δυνατότητα να αλλάξει θέση και να τοποθετηθεί σε 2 θέσεις, ελαφρώς πιο αριστερά και πάνω στην βάση εγκατάστασης του ανεμιστήρα! Έτσι δημιουργείται χώρος για την τοποθέτηση ενός έξτρα 240mm radiator στην περιοχή αυτή, ενώ το μέγεθός του δεν θα έπρεπε να σας προβληματίζει!
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά εύκολη, με την λογική “Slide and lock” με τα ειδικά συρταράκια που προσφέρει η Fractal Desing. Αρκεί να βιδώσετε τους δίσκους στα λευκά συρτακάκια και έπειτα απλώς σέρνετε προς το cage! Τα tabs θα αναλάβουν να ασφαλίσουν το δίσκο σας στο cage.
O συνολικός διαθέσιμος χώρος για κάρτες γραφικών αγγίζει τα 33 εκατοστά εάν είναι τοποθετημένο το πάνω drive cage, ενώ επεκτείνεται μέχρι και τα 48 εκατοστά εάν αφαιρεθεί, χώρος κάτι παραπάνω από αρκετός για εγκατάσταση όλων των mainstream και high-end GPUs. Κλείνοντας, το Arc XL θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 180mm – ότι πρέπει για μια ψύκτρα με 14άρη ανεμιστήρα. Θεωρητικά, μέχρι και μια Noctua NH-D14, όπως και όλα τα dual - radiator AIO Watercoolers είναι συμβατά με το Arc XL.
Κλείνοντας, ο χώρος που παρέχεται για cable routing είναι αρκετά ικανοποιητικός. To πλαϊνό κάλυμμα αφήνει ένα κενό χώρο μέχρι την πλάτη του motherboard tray, ενώ o διαθέσιμος χώρος που έχετε στην διάθεση σας φτάνει τα 2.5 εκατοστά, ικανοποιητικά για να περάσετε τον μεγαλύτερο όγκο των καλωδίων σας και να το διπλώσετε προς το εσωτερικό, ενώ ο χώρος μέχρι τα drive cages φτάνει τα 5.5 εκατοστά. Τέλος, στην πλάτη του motherboard tray υπάρχουν ακόμα 2 ακόμα θέσεις για SSD δίσκους, αγγίζοντας την συνολική χωρητικότητα σε 2.5” drives στα 10. Επίσης είναι διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων, ενώ στον χώρο που βρίσκεται το τροφοδοτικό υπάρχει άλλος ένας χώρος ώστε να προορίσετε τα καλώδια του front panel προς την μητρική.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Arc XL τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του από το μηδέν!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Arc XL πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side panels, τοποθετήσαμε τους αποστάτες της μητρικής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει απλά με το χέρι, οπότε χρειάζεται κάποιου είδους εργαλείο.
Το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως, δεν είναι κολλημένα αλλά διαθέτουν απλώς μια thumbscrew για να συγκρατούνται. Λύσαμε επίσης τα καλώδια του front panel, και είμαστε έτοιμοι για την τελική σύνθεση!
Εγκατάσταση Hardware
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η Fractal Desing είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και απροβλημάτιστα.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ έκλεισε ικανοποιητικά, πράγμα που αναδεικνύει ότι υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ motherboard tray και δεξιού πλαϊνού.
Cable Management
Ένα κουτί μεγάλων διαστάσεων όπως το Fractal Design Arc XL δεν έχει κανένα πρόβλημα στην διευθέτηση των καλωδίων που θα φιλοξενήσει.
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των rubber grommets που υπάρχουν στο Arc XL και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Δεν έχουμε κανένα παράπονο για το πέρασμα του EPS καλωδίου το οποίο είχε τον απαραίτητο χώρο για να στρίψει και να τοποθετηθεί στην μητρική. Επίσης, θα πρέπει να δώσετε λίγη προσοχή στο αν τελικά φτάνει το καλώδιο τροφοδοσίας – στην δική μας περίπτωση τα πράγματα ήταν οριακά και χρειάστηκε να περιστρέψουμε το τροφοδοτικό ώστε ο ανεμιστήρας να κοιτάζει προς τα κάτω. Αν τελικά δεν φτάνει, δυστυχώς θα πρέπει να ακολουθήσει την εναλλακτική «οδό», από την μπροστινή πλευρά και μπροστά από την GPU.
Βολική επίσης θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel καθώς ο χώρος που υπάρχει εκεί – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί.
Κάτι που διαπιστώσαμε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης και του περάσματος των καλωδίων μέσω των cable management τρυπών, είναι πως τα rubber grommets τείνουν να βγαίνουν σχετικά εύκολα από την θέση τους. Δεν θα λέγαμε πως είναι ιδιαίτερο κακό, αλλά κατά την διαδικασία της εγκατάστασης ενός συστήματος μπορεί να ενοχλήσει ακόμα και τους έμπειρους builders. Η μοναδική λύση είναι να τα κρατάτε με το ένα χέρι και με το άλλο να περνάτε το καλώδιο. Η αιτία σαφώς είναι το ότι τα λάστιχα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί, τα οποία είναι αρκετά μαλακά και εύκαμπτα - το οποίο βοηθάει στο ευκολότερο πέρασμα των καλωδίων, αλλά έχει τον αντίκτυπο ότι μπορεί να φύγει εύκολα από την θέση του.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε αρκετά καλώδια, και η Fractal Desing παρέχει αυτές τις επιλογές. Φυσικά, απομένει το ερώτημα τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Arc XL ως ένα Full Tower case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η Fractal Design ισχυρίζεται πως μπορεί να δεχτεί τους εξής:
- Front: 2 x 120/140mm fans
- Rear: 1 x 120/140mm fan
- Top: 3 x 120/140mm fans
- Bottom: 1 x 120/140mm fan
Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές όσον αφορά την ψύξη του συστήματος, πράγμα αναμενόμενο για ένα Full Tower Case. Η επιλογή για εγκατάσταση τόσο ενός 120mm όσο και ενός 240mm AIO Watercooler είναι εκεί, κάτι το οποίο θα συμμάζευε αρκετά και την εσωτερική εικόνα του κουτιού. Παρʼ όλα αυτά, είστε ελεύθεροι να διαλέξετε οποιαδήποτε ψύκτρα έως και 18mm ανεμιστήρα επιθυμείτε, μιας και το Arc XL διαθέτει το απαραίτητο πλάτος για κάτι τέτοιο. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι το μέγιστο που μπορείτε να κάνετε, καθότι τα αφαιρούμενα drive cages σας δίνουν την δυνατότητα για ακόμα ένα ψυγείο 240mm στο μπροστινό μέρος, και κάπως έτσι μπορείτε με λίγη προσπάθεια να εγκαταστήσετε την δική σας custom υδρόψυξη! Συνολικά, οι διαθέσιμες επιλογές είναι οι εξής:
- Front – 240 mm radiators (thick and slim) όταν αφαιρεθούν τα 2 drive cages
- Top – 240mm radiators (thick) or 280 and 360mm radiators (slim)
- Bottom – 120mm radiators
- Rear – 120 and 140mm radiators
Το airflow του Arc XL έχει συγκεκριμένη διαδρομή, με την είσοδο να γίνεται από μπροστά και την έξοδο στο πίσω καθώς και το πάνω μέρος του κουτιού. Τελευταία δίοδος είναι ο ανεμιστήρας του πατώματος, χώρος που δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ειδικά αν αποφασίσουμε να τοποθετήσουμε το drive cage σε εκείνη την θέση, οπότε και χάνεται αυτή η δυνατότητα.
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Arc XL σε λειτουργία. Το Arc XL συμπεριφέρθηκε αρκετά ήσυχα κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup. Οι Silent Series R2 βοήθησαν αρκετά την κατάστασης, καθώς έχουν ένα μέγιστο αριθμό στροφών τις 1000RPM, αναμενόμενο για silent ανεμιστήρες των 14cm.
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Arc XL έχει ανοιχτές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Παρʼ όλα αυτά, ένα συχνό καθάρισμα στα φίλτρα σκόνης επιβάλλεται, καθότι εάν "μπουκώσουν" τα φίλτρα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την εισαγωγή του αέρα στο κουτί.
Φτάνουμε λοιπόν στην επίσημη λήξη αυτής εδώ της παρουσίασης, με ένα εξαιρετικό case όπως το Fractal Design Arc XL. Τι είναι αυτό που ξεχώρισε στο συγκεκριμένο κουτί; Μην είναι η Σουηδική φινέτσα; Η απλότητα συγκριτικά με το μέγεθος του, η μήπως όλα μαζί;
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά Cases που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής. Υπάρχουν κουτιά για τον Enthusiast, το χρήστη που θέλει να φορτώσει το σύστημά του με αρκετά δυνατό hardware, αλλά θα πρέπει το συγκεκριμένο κουτί να είναι σε θέση να το αντέξει! Και πράγματι, το Fractal Design Arc XL μπορεί να δικαιολογήσει πλήρως το όνομά του, καθώς τα πάντα σε αυτό το κουτί μοιάζουν … extra large. Από τον ίδιο τον χώρο που προσφέρει το εσωτερικό του κουτιού, μέχρι τις στάνταρ 140mm θέσεις για ανεμιστήρες. Και όχι μονο αυτό! Το Arc XL είναι ένα ολοκληρωμένο κουτί, αξιοζήλευτης ποιότητας και φυσικά έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και την δική σας custom υδρόψυξη.
Κλείνοντας, δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε τις μικρές λεπτομέρειες που όμως αρκούν για να κάνουν την διαφορά. Από το Μαύρο – λευκό theme, σήμα κατατεθέν της εταιρίας στα περισσότερα κουτιά που παράγει, τον ενσωματωμένο fan controller, τα στοιχεία που βελτιώνουν την ησυχία του κουτιού, μέχρι το αρκετά όμορφο πλαϊνό παράθυρο όπου κάποιος μπορεί να … “καμαρώσει” το σύστημά του. Η λειτουργικότητα και η πρακτικότητα είναι από τα θετικότερα στοιχεία του Arc, με το μέγεθος του XL να είναι αυτό που έρχεται να συμπληρώσει το συγκεκριμένο κουτί.
Το Fractal Design Arc XL θα το συναντήσετε στην Ελληνική αγορά με τιμή στα 140?. Μια τιμή που θα λέγαμε πως είναι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τους αντιπάλους της κατηγορίας, και αν συνυπολογίσουμε το Price Premium που κουβαλάνε ορισμένα από αυτά, τότε τα χαρακτηριστικά που προσφέρει το Arc XL στην συγκεκριμένη τιμή είναι αρκετά! Συνολικά το Arc XL μας εντυπωσίασε, τόσο εμφανισιακά όσο και στην ουσία του. Για κάποιον που ενδιαφέρεται για ένα Full Tower Case με δυνατότητες, θα λέγαμε πως το Arc XL είναι μια από τις καλύτερες επιλογές!