Asrock Z87 Extreme3 Review: The all-arounder
Το προσωνύμιο "Extreme" το έχουμε συνηθίσει από τα high end προϊόντα της αγοράς, είτε πρόκειται για κάρτες γραφικών είτε για μητρικές και επεξεργαστές. Είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για να δείξει την προσεγμένη κατασκευή με ποιοτικά components, την μεγάλη επεκτασιμότητα αλλά και τις διάφορες... ευκολίες, software και hardware είδους. Βέβαια, "καλά όλα αυτά" θα μας πείτε, αλλά εκείνα είναι που πληρώνονται αδρά στο τέλος, και η τιμή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας σήμερα.
Το προσωνύμιο "Extreme" το έχουμε συνηθίσει από τα high end προϊόντα της αγοράς, είτε πρόκειται για κάρτες γραφικών είτε για μητρικές και επεξεργαστές. Είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για να δείξει την προσεγμένη κατασκευή με ποιοτικά components, την μεγάλη επεκτασιμότητα αλλά και τις διάφορες... ευκολίες, software και hardware είδους. Βέβαια, "καλά όλα αυτά" θα μας πείτε, αλλά εκείνα είναι που πληρώνονται αδρά στο τέλος, και η τιμή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας σήμερα.
Στο παρόν review θα έχουμε έναν ακόμη εκπρόσωπο από την ASRock και συγκεκριμένα την Z87 Extreme3 μητρική που θα δελεάσει ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό gamer όσον αφορά τον εξοπλισμό, τις ισορροπημένες επιδόσεις και τις δυνατότητές της ενώ παράλληλα εγγυάται ότι δεν θα σας αδειάσει την τσέπη.
Πριν περάσουμε στην ανάλυση των features κάθε μητρικής ξεχωριστά, ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του νέου Intel Z87 Chipset, καθώς και τα πλεονεκτήματα των σημαντικότερων εξ' αυτών. Καταρχάς, υποστηρίζει τους Intel Core επεξεργαστές 4ης γενιάς με Turbo Boost Technology 2.0, αλλά και τους μικρότερους Celeron & Pentium. Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να overclockάρει τον επεξεργαστή του, σε αντίθεση με το μικρότερο B85 πχ όπου προσφέρει περιορισμένα features. Χάρη στην τεχνολογία Intel Rapid Storage Technology, όταν προστίθενται περισσότεροι σκληροί δίσκοι στο σύστημα, ο χρήστης απολαμβάνει γρηγορότερη πρόσβαση σε ψηφιακές φωτογραφίες, video & data files, ενώ παράλληλα προστατεύονται ακόμα καλύτερα οι συστοιχίες RAID 1/5/10 σε περίπτωση που χαλάσει κάποιος σκληρός δίσκος. Οι υπόλοιπες τεχνολογίες που προσφέρει το Z87 chipset είναι λίγο πολύ γνωστές - Intel Rapid Recovery Technology (δημιουργία recovery point σε περίπτωση hard drive failure ή data corruption), Intel High Definition Audio, Intel Smart Response Technology και Intel Smart Connect Technology. Κάπως έτσι φτάνουμε αισίως στην υποστήριξη USB 3.0, με τις Z87 μητρικές να διαθέτουν μέχρι και 6 USB 3.0 ports ελεγχόμενες από το chipset - προσθέστε σε αυτές και ακόμα 14 x USB 2.0.
Ακόμα καλύτερο δε, θεωρείται το γεγονός ότι το νέο Z87 Chipset υποστηρίζει 6 x SATA 6Gb/s. Φαίνεται ότι η Intel εισάκουσε επιτέλους τα παράπονα των users, που έβλεπαν τους AMDάδες να απολαμβάνουν άπλετες SATA θύρες, την στιγμή που οι Intel μητρικές χρειάζονται εξωτερικούς controllers για να το επιτύχουν αυτό. Στα πλεονεκτήματα του Z87 Chipset, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το PCI-Express 3.0 interface. Το chipset ενεργοποιεί την PCI-Express 3.0 port και της επιτρέπει να μοιράσει τα lanes ως 1x16, 2x8, ή 1x8 & 2x4. Αναλόγως τα motherboard designs, έχουμε και υποστήριξη της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας Intel Thunderbolt. Αυτά βέβαια όσον αφορά τις PCI-E 3.0, γιατί το Z87 Chipset υποστηρίζει μέχρι 8 x PCI-Express 2.0.
Εν ολίγοις ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα για να τα έχετε πιο τακτοποιημένα στο μυαλό σας. Αμέσως μετά, αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, το socket 1150 έχει πλέον αρκετές επιλογές, με ένα range τιμών το οποίο ξεκινάει από τα 80? περίπου και φτάνει all the way up στα 500. Δεν είναι διατεθειμένοι όμως όλοι να επενδύσουν σε ακριβές μητρικές. Και η Ζ87 Extreme3 από την Asrock έρχεται να καλύψει τις απαιτήσεις αυτών που θέλουν να κινηθούν προς την κατώτερα τιμολογιακά στρώματα. H τιμή της Extreme3 δεν είναι και η κατώτατη που μπορούμε να συναντήσουμε σε μια Ζ87 μητρική, παρ' όλα αυτά κινείται στην κατηγορία των 100?, εκεί που οι περισσότερες mainstream μητρικές έχουν περισσότερο νόημα, ενώ μπορούν να χαρίσουν 2-3 χαρακτηριστικά παραπάνω.
Κατά τα άλλα, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως ένα αρκετά standard ATX motherboard. Υποστήριξη όλων των LGA 1150 Haswell επεξεργαστών, 4 +2 x USB 3.0 Ports, 6 x SATA 6.0 Gbps connectors, Intel Gigabit Ethernet καθώς και όλα τα χαρακτηριστικά που έρχονται «πακέτο» με το Ζ87 Express Chipset. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι αρκετά λογικά για κάποιον που θέλει να έχει μια επιλογή με πολλές λύσεις intergrated στην μητρική του χωρίς όμως να διαθέσει το έξτρα Price Premium που «κουβαλάνε» αρκετές Z87 μητρικές.
Η Extreme3 είναι μια μητρική που καταφέρνει και δίνει μερικά χαρακτηριστικά παραπάνω, όπως οι Gold Capacitors, χωρίς ταυτόχρονα να χάνει στην εμφάνιση. Έτσι το color scheme εστιάζεται στο καφέ με τις χρυσές "πινελιές" καθώς και τα μαύρα heatsinks. Όσο για το bundle; 2 Καλώδια SATA (1 Straight και 1 Angled), nVidia SLI Bridge, User's Manual, Quick Installation Guide και τέλος το απαραίτητο DVD με drivers και utilities.
Ας δούμε μερικά από τα features που η Asrock επέλεξε για να κάνει την Ζ87 Extreme3 να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μητρικές.
Other features:
I/O Ports
Συνεχίζουμε με τα I/O Ports τηςZ87 Extreme3, όπου και αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει ο μέσος αγοραστής.
Layout
Αναφορικά με το layout των components, παρατηρούμε ένα standard μοτίβο που δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου στην εγκατάσταση των parts και την διασύνδεση των καλωδίων.
Όσον αφορά τις PCI-Express δεν θα συναντήσετε αρκετές, παρά μόνο τις απαραίτητες. Συνολικά παρέχονται 2x PCI-E x16 Gen 3, 1 x PCI - E x1 Gen 2 και άλλες 3 x Legacy PCI slots.
Συνολικά σας δίνεται η δυνατότητα να συνδέσετε 5 ανεμιστήρες – 2 header είναι ακριβώς δίπλα στον επεξεργαστή, ενώ υπόλοιπες 3 πάνω από το πρώτο PCI-e 1x slot, και τέλος ένα chassis fan 4pin στην κάτω πλευρά της μητρικής. Να σημειώσουμε επίσης ότι μόλις 2 από τα header αυτά είναι 4-pin PWM.
Όσον αφορά τις θύρες των αποθηκευτικών μέσων, έχουμε 6 SATA 6Gbps ports, όλες τους συγκεντρωμένες στο κάτω τμήμα της μητρικής και με κλίση 90 μοιρών, ώστε να μην εμποδίζουν την εγκατάσταση καρτών γραφικών. Τέλος, ένα USB 3.0 internal header καθώς και άλλα 2 x USB 2.0 headers ολοκληρώνουν την επεκτασιμότητα της συγκεκριμένης μητρικής.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Στην σύγκριση μπαίνει και η Asrock Fatal1ty B85 Killer, μια μητρική με "κατώτερο" chipset αλλά περίπου σε παρόμοιο κόστος. Απ' ότι φαίνεται, το Z87 δεν έχει να δικαιολογήσει και πάρα πολλά σε performance, παρ' όλα αυτά τα τελικά αποτελέσματα είναι υπέρ της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, οι διαφορές δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy
Οι διαφορές μπορούν να χαρακτηριστούν ανεπαίσθητες. Είναι δεδομένο πως ο memory controller δεν χάνει σε επιδόσεις ανάλογα με την μητρική. Το B85 έχει κλειδωμένο τον διαιρέτη των μνημών με ανώτατο όριο τα 1600MHz, και εκεί μια μητρική με Ζ87 όπως η Extreme3 θα μπορέσει να ανοίξει την διαφορά χρησιμοποιώντας ταχύτερες μνήμες.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Οι διαφορές στο 3DMark 11 εστιάζονται κυρίως στους έξτρα πόντους που δίνει ο 4770Κ όταν τοποθετείται σε μια Ζ87 μητρική. Κατά τα άλλα, όταν περάσουμε σε πραγματικά δεδομένα, μια κάρτα γραφικών όπως η R9 270X των δοκιμών μας δεν στερείται σε απόδοση!
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Το ίδιο pattern συνεχίζεται και εδώ. Η Asrock Fatal1ty B85 Killer μένει ελάχιστα πίσω σε τελικό σκορ - πόσο ουσιαστική όμως είναι αυτή η διαφορά; Μόνο οι benchers μπορούν να απαντήσουν θετικά.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Κλείνοντας την αξιολόγηση της Asrock Z87 Extreme3, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο BIOS της συγκεκριμένης μητρικής.
Το UEFI BIOS έρχεται με το γνωστό πλέον Layout για τις Asrock μητρικές: Main, OC Tweaker, Advanced, Tool, H/W Monitor, Boot, Security και τέλος η καρτέλα Exit. Όλο το layout είναι εύκολα οργανωμένο, αν και αυτό παραμένει θέμα συνήθειας του κάθε χρήστη. Πάντως, οι επιλογές που διαθέτουμε είναι ξεκάθαρες και γενικότερα δεν εντοπίσαμε κάποιο σημείο το δυσκολευτήκαμε να βρούμε τις επιλογές που θέλουμε.
Επιπλέον, μερικά από τα χαρακτηριστικά που προσφέρει το UEFI BIOS της Asrock είναι τα εξής:
Το BIOS update μέσω του Internet δούλεψε απρόσκοπτα και πολύ σωστά, με την όλη διαδικασία να διαρκεί περίπου στα 5 λεπτά. Η ενσωματωμένη λειτουργία για BIOS update ίσως είναι από τις πιο ουσιώδεις υλοποιήσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής - χωρίς να απαιτείται η ανάγκη για κατέβασμα της ROM μέσω του Internet, "σώσιμο" σε φλασάκι που να έχει FAT32 format και μετά πέρασμα σε συγκεκριμένο γραφικό - αντίθετα ήταν στην πραγματικότητα one-click update και αρκετά user-friendly διαδικασία!
Συνολικά το UEFI BIOS της Asrock επιτρέπει αρκετό… «ψάξιμο» για tweaking, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί κακός συνδυασμός για κάποιον “K” επεξεργαστή, μολονότι ισχύει ο περιορισμός των συχνοτήτων στις μνήμες. Not bad, Asrock!
Ήρθε η ώρα να καταλήξουμε με τις σκέψεις μας σχετικά με την Asrock Z87 Extreme3 που σας παρουσιάσαμε σήμερα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως είναι ένα motherboard που δεν φέρει τίποτα το ενθουσιώδες πάνω του, η αλήθεια είναι όμως πως η ενσωμάτωση του Z87 Chipset είναι ένα χαρακτηριστικό που ανεβάζει από μόνο του την κλάση της συγκεκριμένης μητρικής. Γιατί μπορεί μεν να μην μπορεί να συγκριθεί με τα πιο ακριβά Z87 motherboards που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά στην τιμή του έρχεται αντιμέτωπη με value μητρικές που όμως έχουν κάποιο «κατώτερο» Intel 8-series chipset, ενώ σίγουρα προσφέρει μερικά χαρακτηριστικά παραπάνω από την “Basic” Z87 Extreme3 που σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενο review.
Ποια είναι τα στοιχεία που μας κέρδισαν στην Z87 Extreme3; Από την μια είναι η καλύτερη ποιότητα υλικών που έχει χρησιμοποιηθεί στην συγκεκριμένη μητρική. Από την άλλη, μερικές βελτιώσεις όσον αφορά το layout, όπως για παράδειγμα την διάταξη των SATA ports. Και επί το γενικότερο, είναι μια μητρική που σαφώς αναδεικνύεται ελαφρώς περισσότερο εμφανισιακά με την προσθήκη των gold caps, που την κάνουν να μοιάζει πως ανήκει στην Premium κατηγορία. Αλλά παρόλα αυτά, ως μια ακόμα Ζ87 μητρική, δυσκολεύεται να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις υπόλοιπες σε θέματα απόδοσης. Με άλλα λόγια, η Z87 Extreme3 είναι μια αρκετά καλή all-arounder επιλογή.
Στην Ελληνική αγορά θα την βρείτε σε τιμή που ξεκινάει από τα 96?, ενώ γενικότερα κινείται στην κατηγορία των 100-110?. Εάν κινείστε σε αυτήν την κατηγορία τιμής, η Z87 Extreme3 είναι η πλέον λογική λύση. Εάν αποζητάτε περισσότερα χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να ισχύει και η περίπτωση της Fatal1ty B85 Killer που είδαμε σε προηγούμενο review! Σε κάθε περίπτωση, η Ζ87 Extreme3 είναι η μητρική που θα χωρέσει σε ένα budget σύστημα και θα κάνει χώρο ώστε να κάνετε μια πιο ουσιαστική προσθήκη στο σύστημά σας όπως ένας SSD ή μια καλύτερη κάρτα γραφικών, ενώ συνάμα μπορεί να διακριθεί σε ένα κουτί με πλαϊνό παράθυρο. Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς σε αυτή την κατηγορία;
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Το προσωνύμιο "Extreme" το έχουμε συνηθίσει από τα high end προϊόντα της αγοράς, είτε πρόκειται για κάρτες γραφικών είτε για μητρικές και επεξεργαστές. Είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για να δείξει την προσεγμένη κατασκευή με ποιοτικά components, την μεγάλη επεκτασιμότητα αλλά και τις διάφορες... ευκολίες, software και hardware είδους. Βέβαια, "καλά όλα αυτά" θα μας πείτε, αλλά εκείνα είναι που πληρώνονται αδρά στο τέλος, και η τιμή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας σήμερα.
Στο παρόν review θα έχουμε έναν ακόμη εκπρόσωπο από την ASRock και συγκεκριμένα την Z87 Extreme3 μητρική που θα δελεάσει ακόμα και τον πιο σκληροπυρηνικό gamer όσον αφορά τον εξοπλισμό, τις ισορροπημένες επιδόσεις και τις δυνατότητές της ενώ παράλληλα εγγυάται ότι δεν θα σας αδειάσει την τσέπη.
Πριν περάσουμε στην ανάλυση των features κάθε μητρικής ξεχωριστά, ας δούμε συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του νέου Intel Z87 Chipset, καθώς και τα πλεονεκτήματα των σημαντικότερων εξ' αυτών. Καταρχάς, υποστηρίζει τους Intel Core επεξεργαστές 4ης γενιάς με Turbo Boost Technology 2.0, αλλά και τους μικρότερους Celeron & Pentium. Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να overclockάρει τον επεξεργαστή του, σε αντίθεση με το μικρότερο B85 πχ όπου προσφέρει περιορισμένα features. Χάρη στην τεχνολογία Intel Rapid Storage Technology, όταν προστίθενται περισσότεροι σκληροί δίσκοι στο σύστημα, ο χρήστης απολαμβάνει γρηγορότερη πρόσβαση σε ψηφιακές φωτογραφίες, video & data files, ενώ παράλληλα προστατεύονται ακόμα καλύτερα οι συστοιχίες RAID 1/5/10 σε περίπτωση που χαλάσει κάποιος σκληρός δίσκος. Οι υπόλοιπες τεχνολογίες που προσφέρει το Z87 chipset είναι λίγο πολύ γνωστές - Intel Rapid Recovery Technology (δημιουργία recovery point σε περίπτωση hard drive failure ή data corruption), Intel High Definition Audio, Intel Smart Response Technology και Intel Smart Connect Technology. Κάπως έτσι φτάνουμε αισίως στην υποστήριξη USB 3.0, με τις Z87 μητρικές να διαθέτουν μέχρι και 6 USB 3.0 ports ελεγχόμενες από το chipset - προσθέστε σε αυτές και ακόμα 14 x USB 2.0.
Ακόμα καλύτερο δε, θεωρείται το γεγονός ότι το νέο Z87 Chipset υποστηρίζει 6 x SATA 6Gb/s. Φαίνεται ότι η Intel εισάκουσε επιτέλους τα παράπονα των users, που έβλεπαν τους AMDάδες να απολαμβάνουν άπλετες SATA θύρες, την στιγμή που οι Intel μητρικές χρειάζονται εξωτερικούς controllers για να το επιτύχουν αυτό. Στα πλεονεκτήματα του Z87 Chipset, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε το PCI-Express 3.0 interface. Το chipset ενεργοποιεί την PCI-Express 3.0 port και της επιτρέπει να μοιράσει τα lanes ως 1x16, 2x8, ή 1x8 & 2x4. Αναλόγως τα motherboard designs, έχουμε και υποστήριξη της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας Intel Thunderbolt. Αυτά βέβαια όσον αφορά τις PCI-E 3.0, γιατί το Z87 Chipset υποστηρίζει μέχρι 8 x PCI-Express 2.0.
Εν ολίγοις ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα για να τα έχετε πιο τακτοποιημένα στο μυαλό σας. Αμέσως μετά, αναφέρουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.
- Η μοιρασιά των PCI-Express 3.0 lanes γίνεται ως εξής: 1x16, 2x8 ή 1x8 & 2x4 (το ένα x4 είναι για το thunderbolt). Πρακτικά λοιπόν, αν κάνετε 2-Way SLI/CrossFire, οι κάρτες σας θα τρέχουν σε x8. Μιλάμε όμως για x8 PCI-E 3.0 πράγμα που στην πράξη δεν πρόκειται ποτέ να περιορίσει τις επιδόσεις των καρτών.
- Τρεις ανεξάρτητες οθόνες πάνω στην ενσωματωμένη μονάδα γραφικών του επεξεργαστή. Ένας gamer δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει την HD 4600 iGPU σοβαρά για gaming. Ένας όμως που χρησιμοποιεί τον Haswell σε workstation περιβάλλον, θα τιμήσει και με το παραπάνω την υποστήριξη τριών monitors.
- 14 x USB 2.0 και 6 x USB 3.0 θύρες ελεγχόμενες απευθείας από το chipset.
- To CPU επικοινωνεί με το chipset μέσω του FDI (Flexible Display Interface) και του DMI (Direct Media Interface) 2.0 που μεταφέρουν δεδομένα CPU αλλά και GPU workloads. H Intel πιστοποιεί χρήση DDR3 μέχρι και 1600 MHz αν ήδη γνωρίζουμε ότι ταχύτητες της τάξεως των 2933MHz είναι απόλυτα επιτεύξιμες στην πράξη.
- Αντί για τέσσερις SATA 3Gb/s και δύο SATA 6Gb/s που προσέφερε το Z77, πλέον έχουμε έξι SATA 6Gb/s με υποστήριξη ανεξάρτητου disable τους για επιπλέον προστασία των δεδομένων.
- Intel Rapid Storage Technology για SSD Caching, όπου ο μικρός SSD κρατά τα συχνότερα επισκέψιμα δεδομένα και ο μεγάλος μηχανικός HDD το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων.
- Responsiveness Technologies (SRT, RST, SCT, RRT), οι οποίες υπόσχονται καλύτερο I/O Caching και response times στις εφαρμογές, ταχύτητα ανανέωση δεδομένων για τις εφαρμογές ακόμα και σε low power state καταστάσεις και γρηγορότερη έξοδο από το hibernate state.
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, το socket 1150 έχει πλέον αρκετές επιλογές, με ένα range τιμών το οποίο ξεκινάει από τα 80? περίπου και φτάνει all the way up στα 500. Δεν είναι διατεθειμένοι όμως όλοι να επενδύσουν σε ακριβές μητρικές. Και η Ζ87 Extreme3 από την Asrock έρχεται να καλύψει τις απαιτήσεις αυτών που θέλουν να κινηθούν προς την κατώτερα τιμολογιακά στρώματα. H τιμή της Extreme3 δεν είναι και η κατώτατη που μπορούμε να συναντήσουμε σε μια Ζ87 μητρική, παρ' όλα αυτά κινείται στην κατηγορία των 100?, εκεί που οι περισσότερες mainstream μητρικές έχουν περισσότερο νόημα, ενώ μπορούν να χαρίσουν 2-3 χαρακτηριστικά παραπάνω.
Κατά τα άλλα, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως ένα αρκετά standard ATX motherboard. Υποστήριξη όλων των LGA 1150 Haswell επεξεργαστών, 4 +2 x USB 3.0 Ports, 6 x SATA 6.0 Gbps connectors, Intel Gigabit Ethernet καθώς και όλα τα χαρακτηριστικά που έρχονται «πακέτο» με το Ζ87 Express Chipset. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι αρκετά λογικά για κάποιον που θέλει να έχει μια επιλογή με πολλές λύσεις intergrated στην μητρική του χωρίς όμως να διαθέσει το έξτρα Price Premium που «κουβαλάνε» αρκετές Z87 μητρικές.
Η Extreme3 είναι μια μητρική που καταφέρνει και δίνει μερικά χαρακτηριστικά παραπάνω, όπως οι Gold Capacitors, χωρίς ταυτόχρονα να χάνει στην εμφάνιση. Έτσι το color scheme εστιάζεται στο καφέ με τις χρυσές "πινελιές" καθώς και τα μαύρα heatsinks. Όσο για το bundle; 2 Καλώδια SATA (1 Straight και 1 Angled), nVidia SLI Bridge, User's Manual, Quick Installation Guide και τέλος το απαραίτητο DVD με drivers και utilities.
Ας δούμε μερικά από τα features που η Asrock επέλεξε για να κάνει την Ζ87 Extreme3 να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μητρικές.
555 XFast | |
Μια σειρά από εξειδικευμένο software αναλαμβάνει να προσφέρει περισσότερα tweaks και βέλτιστη λειτουργία του λειτουργικού συστήματος. Με το XFast RAM έχετε βελτιωμένη απόδοση και διαχείριση μνήμης όταν έρθει η ώρα που θα χρησιμοποιηθεί η RAM εκτενώς. Το XFast Lan υπόσχεται 5 φορές περισσότερη απόδοση όσον αφορά την την ταχύτητα απόκρισης στην αποστολή δεδομένων, ενώ το XFast USB υπόσχεται έως και 5 φορές καλύτερο perfomance όταν γράφετε δεδομένα σε USB thumbdrives. |
DigiPower VRM | |
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μητρικές που χρησιμοποιούν αναλογική είσοδο, η συγκεκριμένη μητρική χρησιμοποιεί τον επόμενης γενιάς digital PWM (Pulse-Width Modulation) σχεδιασμό που εξασφαλίζει ώστε η τάση CPU Vcore να παραδίδεται αποτελεσματικότερα και ομαλότερα, επιτυγχάνοντας έτσι μεγάλη ευστάθεια και μακροζωία της μητρικής. |
High Density Glass Fabric PCB | |
Αν και δεν το παρατηρούμε, στην πραγματικότητα το νερό κυκλοφορεί σε μορφή υγρασίας στον αέρα, κάτι που για έναν υπολογιστή μπορεί εν καιρώ να δημιουργήσει προβλήματα, όπως βραχυκυκλώματα. Η Asrock Z87 Extreme3 διαθέτει το High Density Glass Fabric PCB που μειώνει τα κενά μεταξύ των layers του PCB και προστατεύει την μητρική από την υγρασία. |
Premium Gold Caps | |
Τα Premium Gold Caps συμπεριλαμβάνονται στην Extereme 3 και είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένοι στην Ιαπωνία. Παρέχοντας έναν όμορφο σχεδιασμό, οι Premium Gold πυκνωτές εξασφαλίζουν αντοχή στον χρόνο και σταθερότατη απόδοση. |
Other features:
- A-Tuning: Το A-Tuning είναι το software της ASRock με ένα βελτιωμένο Interface, πολλά και ανανεωμένα utilities τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής: EZ OC, Auto Tuning, XFast 555, OC Tweaker, System Browser, Live Update, Tech Service και πολλά ακόμα!
- FAN-Tastic Tuning: Πάρτε πλήρως στα χέρια σας τον έλεγχο των ανεμιστήρων του συστήματός σας. Μέσω του παρεχόμενου Software μπορείτε να ρυθμίσετε τα διαγράμματα λειτουργίας των ανεμιστήρων, θέτοντας thresholds ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία.
- Fast Boot: Πλέον το UEFI BIOS έχει κάνει ακόμα πιο γρήγορη την εκκίνηση του συστήματος. Η διαδικασία του POST θα διαρκέσει μόλις 1.5 δευτερόλεπτα, πριν το φόρτωμα του λειτουργικού συστήματος.
- Dehumidifier: Αφήνετε κλειστό το σύστημά σας για καιρό; Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λόγω της υγρασίας, εάν δεν εξαερίζεται επαρκώς το σύστημά σας ενώ είναι απενεργοποιημένο. Το Dehumidifier ανιχνεύει την μεγάλη περίοδο μη λειτουργίας και θα ενεργοποιήσει αυτόματα το σύστημα σας για λίγα λεπτά σε κατάσταση S3/S4.
I/O Ports
Συνεχίζουμε με τα I/O Ports τηςZ87 Extreme3, όπου και αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει ο μέσος αγοραστής.
1 x VGA | [/TR]
Layout
Αναφορικά με το layout των components, παρατηρούμε ένα standard μοτίβο που δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου στην εγκατάσταση των parts και την διασύνδεση των καλωδίων.
Όσον αφορά τις PCI-Express δεν θα συναντήσετε αρκετές, παρά μόνο τις απαραίτητες. Συνολικά παρέχονται 2x PCI-E x16 Gen 3, 1 x PCI - E x1 Gen 2 και άλλες 3 x Legacy PCI slots.
Συνολικά σας δίνεται η δυνατότητα να συνδέσετε 5 ανεμιστήρες – 2 header είναι ακριβώς δίπλα στον επεξεργαστή, ενώ υπόλοιπες 3 πάνω από το πρώτο PCI-e 1x slot, και τέλος ένα chassis fan 4pin στην κάτω πλευρά της μητρικής. Να σημειώσουμε επίσης ότι μόλις 2 από τα header αυτά είναι 4-pin PWM.
Όσον αφορά τις θύρες των αποθηκευτικών μέσων, έχουμε 6 SATA 6Gbps ports, όλες τους συγκεντρωμένες στο κάτω τμήμα της μητρικής και με κλίση 90 μοιρών, ώστε να μην εμποδίζουν την εγκατάσταση καρτών γραφικών. Τέλος, ένα USB 3.0 internal header καθώς και άλλα 2 x USB 2.0 headers ολοκληρώνουν την επεκτασιμότητα της συγκεκριμένης μητρικής.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
- CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
- Memory: AIDA64, MaxxMEM
- System: PCMark 7
- Graphics: 3DMark 11 Performance, Crysis 3, Tomb Raider
- Storage: ATTO Disk Benchmark
- Audio: Rightmark Audio Analyzer
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Στην σύγκριση μπαίνει και η Asrock Fatal1ty B85 Killer, μια μητρική με "κατώτερο" chipset αλλά περίπου σε παρόμοιο κόστος. Απ' ότι φαίνεται, το Z87 δεν έχει να δικαιολογήσει και πάρα πολλά σε performance, παρ' όλα αυτά τα τελικά αποτελέσματα είναι υπέρ της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, οι διαφορές δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy
Οι διαφορές μπορούν να χαρακτηριστούν ανεπαίσθητες. Είναι δεδομένο πως ο memory controller δεν χάνει σε επιδόσεις ανάλογα με την μητρική. Το B85 έχει κλειδωμένο τον διαιρέτη των μνημών με ανώτατο όριο τα 1600MHz, και εκεί μια μητρική με Ζ87 όπως η Extreme3 θα μπορέσει να ανοίξει την διαφορά χρησιμοποιώντας ταχύτερες μνήμες.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Οι διαφορές στο 3DMark 11 εστιάζονται κυρίως στους έξτρα πόντους που δίνει ο 4770Κ όταν τοποθετείται σε μια Ζ87 μητρική. Κατά τα άλλα, όταν περάσουμε σε πραγματικά δεδομένα, μια κάρτα γραφικών όπως η R9 270X των δοκιμών μας δεν στερείται σε απόδοση!
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Το ίδιο pattern συνεχίζεται και εδώ. Η Asrock Fatal1ty B85 Killer μένει ελάχιστα πίσω σε τελικό σκορ - πόσο ουσιαστική όμως είναι αυτή η διαφορά; Μόνο οι benchers μπορούν να απαντήσουν θετικά.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Κλείνοντας την αξιολόγηση της Asrock Z87 Extreme3, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο BIOS της συγκεκριμένης μητρικής.
Το UEFI BIOS έρχεται με το γνωστό πλέον Layout για τις Asrock μητρικές: Main, OC Tweaker, Advanced, Tool, H/W Monitor, Boot, Security και τέλος η καρτέλα Exit. Όλο το layout είναι εύκολα οργανωμένο, αν και αυτό παραμένει θέμα συνήθειας του κάθε χρήστη. Πάντως, οι επιλογές που διαθέτουμε είναι ξεκάθαρες και γενικότερα δεν εντοπίσαμε κάποιο σημείο το δυσκολευτήκαμε να βρούμε τις επιλογές που θέλουμε.
Επιπλέον, μερικά από τα χαρακτηριστικά που προσφέρει το UEFI BIOS της Asrock είναι τα εξής:
- Easy Driver Installer: To Easy Driver Installer επιτρέπει το κατέβασμα και ακόμα και την εγκατάσταση των LAN drivers απευθείας μέσα από το BIOS. Εφόσον είστε συνδεδεμένοι σε κάποιο τοπικό δίκτυο με DHCP, η Extrem θα συνδεθεί αυτόματα στους servers της Asrock ώστε να κατεβάσει τους drivers. Δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης σε USB είτε η εγκατάστασή τους απευθείας στο λειτουργικό σύστημα. Γιατί συγκεκριμένα οι LAN drivers όμως; Η απάντηση είναι απλή, μετά από μια καινούρια εγκατάσταση των Windows, ίσως είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα χρειαστείτε, και δεν είναι απαραίτητο πως όλοι διαθέτουν κάποιο optical disk drive.
- UEFI Tech Service: Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορείτε μια να αποστείλετε ένα support request απευθείας μέσα από το UEFI BIOS, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να κάνετε μια αναλυτική περιγραφή του προβλήματος καθώς και να επισυνάψετε κάποιο log file.
- Restart to UEFI: Για τους επίδοξους tweaker που δεν προλαβαίνουν να πατήσουν το πλήκτρο “Delete”, τώρα που το Boot των UEFI BIOSes έχει γίνει αρκετά γρήγορο.
Το BIOS update μέσω του Internet δούλεψε απρόσκοπτα και πολύ σωστά, με την όλη διαδικασία να διαρκεί περίπου στα 5 λεπτά. Η ενσωματωμένη λειτουργία για BIOS update ίσως είναι από τις πιο ουσιώδεις υλοποιήσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής - χωρίς να απαιτείται η ανάγκη για κατέβασμα της ROM μέσω του Internet, "σώσιμο" σε φλασάκι που να έχει FAT32 format και μετά πέρασμα σε συγκεκριμένο γραφικό - αντίθετα ήταν στην πραγματικότητα one-click update και αρκετά user-friendly διαδικασία!
Συνολικά το UEFI BIOS της Asrock επιτρέπει αρκετό… «ψάξιμο» για tweaking, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί κακός συνδυασμός για κάποιον “K” επεξεργαστή, μολονότι ισχύει ο περιορισμός των συχνοτήτων στις μνήμες. Not bad, Asrock!
Ήρθε η ώρα να καταλήξουμε με τις σκέψεις μας σχετικά με την Asrock Z87 Extreme3 που σας παρουσιάσαμε σήμερα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως είναι ένα motherboard που δεν φέρει τίποτα το ενθουσιώδες πάνω του, η αλήθεια είναι όμως πως η ενσωμάτωση του Z87 Chipset είναι ένα χαρακτηριστικό που ανεβάζει από μόνο του την κλάση της συγκεκριμένης μητρικής. Γιατί μπορεί μεν να μην μπορεί να συγκριθεί με τα πιο ακριβά Z87 motherboards που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά στην τιμή του έρχεται αντιμέτωπη με value μητρικές που όμως έχουν κάποιο «κατώτερο» Intel 8-series chipset, ενώ σίγουρα προσφέρει μερικά χαρακτηριστικά παραπάνω από την “Basic” Z87 Extreme3 που σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενο review.
Ποια είναι τα στοιχεία που μας κέρδισαν στην Z87 Extreme3; Από την μια είναι η καλύτερη ποιότητα υλικών που έχει χρησιμοποιηθεί στην συγκεκριμένη μητρική. Από την άλλη, μερικές βελτιώσεις όσον αφορά το layout, όπως για παράδειγμα την διάταξη των SATA ports. Και επί το γενικότερο, είναι μια μητρική που σαφώς αναδεικνύεται ελαφρώς περισσότερο εμφανισιακά με την προσθήκη των gold caps, που την κάνουν να μοιάζει πως ανήκει στην Premium κατηγορία. Αλλά παρόλα αυτά, ως μια ακόμα Ζ87 μητρική, δυσκολεύεται να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις υπόλοιπες σε θέματα απόδοσης. Με άλλα λόγια, η Z87 Extreme3 είναι μια αρκετά καλή all-arounder επιλογή.
Στην Ελληνική αγορά θα την βρείτε σε τιμή που ξεκινάει από τα 96?, ενώ γενικότερα κινείται στην κατηγορία των 100-110?. Εάν κινείστε σε αυτήν την κατηγορία τιμής, η Z87 Extreme3 είναι η πλέον λογική λύση. Εάν αποζητάτε περισσότερα χαρακτηριστικά, εξακολουθεί να ισχύει και η περίπτωση της Fatal1ty B85 Killer που είδαμε σε προηγούμενο review! Σε κάθε περίπτωση, η Ζ87 Extreme3 είναι η μητρική που θα χωρέσει σε ένα budget σύστημα και θα κάνει χώρο ώστε να κάνετε μια πιο ουσιαστική προσθήκη στο σύστημά σας όπως ένας SSD ή μια καλύτερη κάρτα γραφικών, ενώ συνάμα μπορεί να διακριθεί σε ένα κουτί με πλαϊνό παράθυρο. Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς σε αυτή την κατηγορία;
Για να ενημερώνεστε για νέα προϊόντα καθώς και για ειδήσεις που αφορούν την Asrock, μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο Ελληνικό Facebook Page της Asrock! Ευχαριστούμε θερμά την Asrock για την παραχώρηση του δείγματος!