ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB CL11 Review: Lots of RAM
Μνήμες, μνήμες, μνήμες. Ένα από τα αγαπημένα υποσυστήματα των overclockers και αφανής ήρωας του υπολογιστή μας. Ανέκαθεν οι μνήμες αποτελούσαν το πιο δύσκολο component για υπερχρονισμό κυρίως λόγω των πολλών ρυθμίσεων-timings που πρέπει να αλλάξουν για να επιτευχθούν καλύτερες επιδόσεις σε μια πληθώρα από benchmarks. Η απλοποίηση της διαδικασίας ξεκίνησε με το XMP (eXtreme Memory Profile) το οποίο ρύθμιζε αυτόματα την μνήμη ανάλογα με το SPD της. Οι κατασκευαστές συχνά πυκνά εγκαθιστούσαν ψύχτρες στα modules τους όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο καθώς σε συχνότητες κάτω των 2GHz DDR δεν απαιτείται ιδιαίτερη ψύξη η οποία επιτυγχάνεται από το γενικό airflow του κουτιού. Σε συνθήκες ακραίου OC με συχνότητες άνω των 3GHz (με τα σημερινά δεδομένα) η καλύτερη ψύξη είναι επιβεβλημένη.
Μνήμες, μνήμες, μνήμες. Ένα από τα αγαπημένα υποσυστήματα των overclockers και αφανής ήρωας του υπολογιστή μας. Ανέκαθεν οι μνήμες αποτελούσαν το πιο δύσκολο component για υπερχρονισμό κυρίως λόγω των πολλών ρυθμίσεων-timings που πρέπει να αλλάξουν για να επιτευχθούν καλύτερες επιδόσεις σε μια πληθώρα από benchmarks. Η απλοποίηση της διαδικασίας ξεκίνησε με το XMP (eXtreme Memory Profile) το οποίο ρύθμιζε αυτόματα την μνήμη ανάλογα με το SPD της. Οι κατασκευαστές συχνά πυκνά εγκαθιστούσαν ψύχτρες στα modules τους όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο καθώς σε συχνότητες κάτω των 2GHz DDR δεν απαιτείται ιδιαίτερη ψύξη η οποία επιτυγχάνεται από το γενικό airflow του κουτιού. Σε συνθήκες ακραίου OC με συχνότητες άνω των 3GHz (με τα σημερινά δεδομένα) η καλύτερη ψύξη είναι επιβεβλημένη.
Στο σημερινό review θα δοκιμάσουμε τις ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB CL11, από τη γνωστή σειρά XPG, οι οποίες στοχεύουν τους «ψαγμένους» χρήστες, με την ψύκτρα να έχει λεπτομέρειες τύπου “saw”. Αφού αφαιρεθούν οι ψύκτρες αποκαλύπτονται τα γνωστά MFR chips της SKHynix τα οποία είναι και υπεύθυνα για πολλά world records με συχνότητες άνω των 4GHz. Ας ξεκινήσει, ένα ακόμη HwBox Review!
Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB AX3U2400W8G11-DMV. To kit αποτελείται από δύο modules των 8GB (συνολική χωρητικότητα 16GB), με συχνότητα λειτουργίας 2400MHz, timings 11-13-13-35 και τάση λειτουργίας στα 1.65V. Με μια πρώτη ματιά παρατηρούμε ότι στην rated συχνότητά τους, οι ADATA XPG έχουν τα παραδοσιακά timings, αλλά ξεχωρίζουν σε χωρητικότητα.
Ας προχωρήσουμε στα ενδότερα, εξετάζοντας τι κρύβεται στις AX3U2400W8G11-DMV. Αφαιρώντας το heatspreader, ήρθαμε αντιμέτωποι με τα Hynix H5TQ4G83MFR. Τα MFR chips είναι αρκετά γνωστά για τις overclocking δυνατότητές τους καθώς και για τις τα timings που μπορούν να προσφέρουν. Επιπλέον, τα DIMMs είναι dual-sided, με τα ICs να βρίσκονται και στις δύο πλευρές των PCB, για να καλυφθεί η συνολική χωρητικότητα των 16GB.
]
Αναφορικά με την συσκευασία, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο όπως άλλωστε συμβαίνει με το packaging των μνημών. Η εξωτερική συσκευασία είναι από πλαστικό το οποίο είναι τυπικού πάχους, ενώ έτσι όπως σχεδιάστηκε το όλο package, επιτρέπει στον καταναλωτή να δει ακριβώς πως είναι οι μνήμες που αγοράζει. Το άνοιγμα της συσκευασίας ήταν αρκετά εύκολο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.
Από αισθητικής άποψης, οι AX3U2400W8G11-DMV διαθέτουν εξωτερικές ψύκτρες που στο συγκεκριμένο kit έχουν τον Gun Metal Grey χρώμα, ενώ το PCB τους είναι μαύρο. Το ύψος των ψυκτρών υπερβαίνει κατά μισό εκατοστό περίπου το ύψος του PCB και εμφανίζεται στα άκρα των DIMMS, με το κεντρικό κομμάτι να έχει όμως το τυπικό low-profile ύψος. Ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να προσφέρει ελαφρώς καλύτερη ψύξη, αλλά θα έχει έναν μικρό αντίκτυπο όσον αφορά το clearance με τις ευμεγέθεις ψύκτρες που κυκλοφορούν στην αγορά. Βέβαια το έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν ότι η εμφάνιση ενός DRAM kit θα πρέπει να είναι το τελευταίο κριτήριο για έναν καταναλωτή.
Κλείνοντας το κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών να πούμε ότι οι ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB προσφέρουν XMP Profile για τους αρχάριους χρήστες ή και για τους έμπειρους. Ενεργοποιώντας το στο setup μας, οι μνήμες λειτούργησαν απροβλημάτιστα στα 2400MHz 11-13-13-35 @ 1.65V χωρίς να χρειάζονται κάποια επιπλέον ρύθμιση από μέρους μας.
Με την κυκλοφορία του Socket LGA1155, άλλαξε εντελώς ο τρόπος που προσεγγίζαμε μέχρι στιγμής τις μνήμες. Λόγω του ότι οι Sandy Bridge & Ivy Bridge επεξεργαστές δεν μας επιτρέπουν την αύξηση του bclk σε ιδιαίτερα μεγάλες τιμές, γίνεται ανούσιο το κλασικό CAS Latency & Voltage Scaling που κάναμε μέχρι τώρα στα HwBox RAM Reviews. Ακόμα και επί P55/X58 εποχής, το voltage scaling είχε νόημα λόγω του ότι το bclk ξεκινούσε πχ από 133MHz και έφτανε μέχρι 230MHz+ με αερόψυξη. Οπότε στα RAM reviews, μπορούσαμε σε κάθε DRAM διαιρέτη να αυξάνουμε το bclk κατά βούληση και να σημειώνουμε το ακριβές scaling με 1.65/1.7/1.75/1.8V. Δυστυχώς, οι Sandy Bridge,Ivy Bridge και Haswell ανεβάζουν σταθερά BCLK (Base Clock) μέχρι και 106-108MHz το πολύ με αερόψυξη κι έτσι δεν έχει λογική να επιχειρήσουμε μετρήσεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Για να δούμε λοιπόν την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να δοκιμάσουμε εξονυχιστικά τις των ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB.
Όσοι έχετε διαβάσει ήδη τα προηγούμενα HwBox RAM reviews μας, θα ξέρετε πάνω-κάτω την μεθοδολογία που ακολουθούμε, ξεκινώντας πάντα με το κομμάτι του undervolting - αναζητούμε την ελάχιστη τάση λειτουργίας των μνημών προκειμένου να είναι stable στα εργοστασιακά specs. Αυτό σημαίνει ότι θέσαμε την συχνότητα των ADATA XPG V2 2400MHz στα 2400MHz, με timings 11-13-13-35 και με την βοήθεια του HCI Memtest, αναζητήσαμε το χαμηλότερο δυνατό voltage που χρειάζονται για να "παίξουν" απολύτως σταθερά. Μία ώρα μετά, είχαμε ήδη καταλήξει στο minimum voltage, το οποίο και ανήλθε στα 1.60V, δηλαδή 0.05V από τα εργοστασιακά 1.65V.
-2400MHz Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Θα λέγαμε πως είναι μάλλον φυσιολογικό undervolting, λόγω του επιπέδου της ταχύτητας που τρέχουν οι συγκεκριμένες μνήμες. Δοκιμάζοντας να πέσουμε ελάχιστα πιο κάτω (1.59V) οδήγησε σε σφάλματα στο Memtest, πράγμα που σήμαινε πως δεν υπήρχε λόγος να πιέσουμε για παρακάτω. Παρʼ όλα αυτά, είναι και πάλι ένα μικρό κέρδος!
Το εργοστασιακό ρέυμα των ADATA XPG V2 2400MHz είναι 1.65V. Εφόσον λοιπόν στο κομμάτι του undervolting καλύψαμε ήδη τις stock επιδόσεις και παράλληλα εντοπίσαμε το minimum voltage που απαιτούν (1.60V), τώρα θα ξεκινήσουμε με το ανέβασμα του διαιρέτη. Αναζητάμε λοιπόν τις καλύτερες δυνατές συχνότητες λειτουργίας με χρήση της default τάσης. Μετά από αρκετές ώρες memtesting καταλήξαμε στα εξής αποτελέσματα:
-2666MHz 12-13-13-34@ 1.65V
-2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V
Και όμως, το 1.65V φάνηκε πως είναι μια τάση λειτουργίας που πιάνει ένα μεγάλο spectrum λειτουργίας. Με άλλα λόγια ήμασταν κάτι παραπάνω από ικανοί να φτάσουμε μέχρι και τα 2800MHz, αυτό προϋποθέτει όμως να χαλαρώσουν παραπάνω τα timings. Παρʼ όλα αυτά το σύστημα ήταν κάτι παραπάνω από σταθερό, οπότε ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τις δοκιμές.
Συνοψίζοντας, οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν οι εξής:
-Undervolting: 2400MHz Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-OC1: 2666MHz 12-13-13-34@ 1.65V
-OC2: 2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V
Το καλύτερο αποτέλεσμα στο SuperPi 32M, το πήραμε στα 2666MHz, χωρίς ωστόσο η διαφορά από τα 2400MHz να είναι εντυπωσιακή και να περιορίζεται στα 2 sec. Είμαστε ήδη αρκετά ψηλά σε συχνότητες, οπότε πρέπει να αρχίσουν να παίζουν και άλλα tweaks ώστε να εμφανιστεί καλύτερος χρόνος!
Ελαφρώς μεικτά συναισθήματα μας άφησε το Winrar. Την καλύτερη επίδοση την πετύχαμε στα 2666MHz, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά καλά από μόνα τους.
Την ίδια εικόνα συναντάμε και στο MaxxMem. Τα 2800MHz δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ τα 2666 ίσως είναι το πιο τίμιο βήμα που μπορεί να κάνει κανείς με τις ADATA XPG V2 2400MHz.
Τα ίδια ισχύουν και στο report που μας παρέδωσε το AIDA64, δεν είναι όμως άσχημες και οι επιδόσεις στα 2400, αλλά επιβάλλεται να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!
Θέλοντας να εξερευνήσουμε περισσότερο τις επιπτώσεις που έχει το αυξημένο bandwidth στις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών, στήσαμε το αντίστοιχο setup και αρχίσαμε τα πειράματα. Αυτήν την φορά ξεφύγαμε από την Intel πλατφόρμα και μεταβήκαμε σε εκείνην που έχει τις περισσότερες απαιτήσεις όσον αφορά την ταχύτητα της μνήμης. Έτσι στήθηκε το FM2+ σύστημα δοκιμών με κεντρική μονάδα επεξεργασίας τον AMD A10-7850K που φιλοξενεί στο ίδιο die και μια Radeon R7 GPU. Παρακάτω θα δείτε συγκεντρωτικά τα parts του νέου μας test system:
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που επιλέξαμε, προσπαθήσαμε να βρούμε τις κατάλληλες ώστε να τα αποτελέσματα να είναι αντιπροσωπευτικά. Ξεκινώντας με τον Kaveri A10-7850K, καταλήξαμε στον πολλαπλασιαστή x40, με το hypertransport bus speed να παραμένει στα 100MHz, ενώ το NB frequency παρέμεινε στα 1800MHz. Τέλος, αυξήσαμε και το vCore του Kaveri στα 1.33V, ενώ όλα αυτά μας δίνουν μια τελική συχνότητα τα 4000MHz, με τα memory straps να παραμένουν πανομοιότυπα με αυτά της Intel πλατφόρμας.
Σύμφωνα με το tech sheet που παρέχει η AMD, ο A10-7850K συστήνεται να μην ξεφεύγει περισσότερο από τα 2400MHz όσον αφορά τις συχνότητες των μνημών, καθότι από κει και πέρα υπάρχει κίνδυνος αστάθειας. Με δεδομένο αυτό, διαλέξαμε 4 αντιπροσωπευτικά straps και προσπαθήσαμε να δούμε τις επιπτώσεις που που έχει σε μερικά benchmarks. Τα settings ήταν τα εξής:
3D Mark Cloudgate
Το πρώτο benchmark των δοκιμών μας επιβεβαιώνει τα λεγόμενα για καλύτερο performance όσο αυξάνουμε το bandwidth των μνημών. Το Cloudgate της Futuremark κερδίζει σχεδόν 2000 Marks από τα τυπικά 1600MHz στα 2400MHz. Kaveri + High Performance Memory = Win!
3D Mark 11 Performance
Άψογο το scalling που συναντάμε και στο 3D Mark 11 Performance. Οι σχεδόν 300 πόντοι είναι ενδεικτικοί ότι χωρίς να πειράξουμε κάτι άλλο, τα κέρδη είναι σίγουρα.
GPGPU: LuxMark LuxBall
Το LuxMark είναι μια από τις OpenCL εφαρμογές που αξιοποιεί στο έπακρο τις GPUs και ιδίως αυτές με κατασκευάστρια την AMD. Ακόμα και καθημερινά σενάρια χρήσης όπου η κάρτα γραφικών δρα ως Accelerator, η αύξηση του Memory Bandwidth μπορεί να είναι αρκετά επικερδής!
Tomb Raider
F1 2013
Κλείνουμε την σύντομη αξιολόγηση της πλατφόρμας με δυο τίτλους παιχνιδιών. Χωρίς να πειράξουμε άλλους χρονισμούς, παρατηρήσαμε πως τα οφέλη της αύξησης του bandwidth είναι απλά εξαιρετικά: Για κάθε "σκαλί" που ανεβαίναμε, κερδίζαμε σχεδόν 3 FPS, με την συνολική αύξηση από τα 1600 στα 2400MHz να φτάνει τα 7 FPS κατά μέσο όρο, ενώ επιπρόσθετα και τα minimum FPS αυξήθηκαν με την σειρά τους. Μπορεί να μην είναι η GPU του A10-7850K αυτή που μπορεί να τρέξει παιχνίδια σε δύσκολα settings, όμως για ένα gaming σύστημα βασισμένο στην GPU του Kaveri, τα 2400MHz κατέστησαν το gaming να ξεπεράσει άνετα τα όρια του playable.
Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που φοβούνται να αυξήσουν έστω και λίγο το DRAM voltage, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύονται στο έπακρον το DRAM kitάκι τους. Αν ο λόγος που φοβάστε το overvoltage είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, τότε να πούμε ότι ειδικά τα MFR της Hynnix δύσκολα θα σας απογοητεύσουν, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν σε αρκετά ψηλότερες τάσεις από τις συνηθισμένες. Οπότε για τις ADATA XPG V2 2400MHz θα λειτουργήσουν εγγυημένα στα 1.65V @ 24/7 χρήση, χωρίς προβλήματα θερμοκρασίας.
Έτσι λοιπόν στοχεύσαμε ψηλά. Θέσαμε στην μητρική μας το περισσότερο που μπορούσαμε να δώσουμε, δηλαδή ακριβώς 1.8V και αρχίσαμε τις δοκιμές, ξεκινώντας με βάση τα 2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V με τα οποία σταματήσαμε ακριβώς νωρίτερα. Τα 2900MHz ήρθαν αρκετά εύκολα, ενώ το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν να χαλαρώσουμε ένα σκαλοπάτι τα subtimings στα 12-14-14-35, έχοντας ήδη αυξήσει την τάση στα 1.8. Το πρώτο memtest έδειξε πως το σύστημα ήταν αρκετά σταθερό, οπότε ήρθε ώρα για το επόμενο βήμα, τα 2933MHz. Και εκεί το σύστημα ήταν σταθερό, οπότε προχωρήσαμε στα 3000… Δυστυχώς όμως ότι και να δοκιμάσαμε, το μόνο που βλέπαμε ήταν η απογοήτευση της «μαύρης οθόνης», εκεί που το σύστημα αδυνατεί να περάσει ακόμα και το POST. Δεδομένου ότι τα MFR είναι τσιπάκια που μπορούν να παίξουν αρκετά ψηλότερα τόσο σε συχνότητες όσο και σε τάσεις, θεωρήσαμε ότι ξεμείναμε από “juice” και ίσως θα θέλαμε ένα κλικ πιο ξεκλείδωτο DRAM Voltage από την μητρική μας. Το τελικό ρολόι «έγραψε» 2932,8MHz (1466,4MHz πραγματικά) με subtimings 13-15-15-35.
Το τελικό αποτέλεσμα σαφώς και ήταν ικανό να ζωγραφίσει ένα χαμόγελο στο στόμα μας, δεδομένου ότι για να φτάσουμε τόσο ψηλά δεν ήταν ανάγκη να «καούμε» με τα settings της μητρικής μας. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα όμως, θα θέλαμε να φτάναμε ένα κλικ πιο πάνω στα 3GHz. Το τελικό αποτέλεσμα από την άλλη δεν μας ικανοποίησε ιδιαίτερα, καθότι τα πολύ χαλαρά latencies έδωσαν χειρότερο αποτέλεσμα.
Μνήμες, είναι δύσκολο να ενθουσιαστεί κανείς. Κάποτε θεωρούταν «μαστοριά» το να καταφέρεις να παίξεις ένα κιτάκι μνήμες 500MHz παραπάνω σε σχέση με αυτό που ήταν rated. Τα κέρδη όμως ήταν πολλά: Ελέω χαμηλότερου bandwidth λόγω του εκάστοτε spec (DDR & DDR2), το Memory Overclocking μπορούσε να δώσει εμφανή κέρδη σε ταχύτητα. Και τότε ήταν που τα καλά κιτ τα οποία «φορούσαν» τα γνωστά high-tier τσιπάκια, άξιζαν αρκετά παραπάνω. Όλα αυτά όμως μέχρι το DDR3 και τους βελτιωμένους Memory Controllers. Το bandwidth άνοιξε διάπλατα και πλέον, τι 2133, τι 2800MHz, το να δει κάποιος αισθητή διαφορά θα είναι κοιτώντας μόνο τα νούμερα που του παραδίδουν τα benchmarks.
Φτάνω σε αυτό το σημείο για να μπορέσω να δικαιολογήσω λίγο καλύτερα την ύπαρξη κιτ που είναι αρκετά ψηλά rated. Ένα καλό κιτάκι με τέτοιες συχνότητες λειτουργίας δύσκολα θα σας προσφέρει αισθητές διαφορές για απλή, καθημερινή χρήση. Εκεί που μπορούν να κάνουν την διαφορά όμως, είναι σε σενάρια που έχουμε πραγματική ανάγκη την απόδοση της μνήμης μας: Video editing, RAM disks, Virtual Machines αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις με το HSA που υποστηρίζουν οι Kaveri, ένα κιτ που έχει την δυνατότητα να πάει αρκετά ψηλά είναι ένα έξτρα δωρεάν κέρδος.
H ADATA σε αυτήν την περίπτωση προσφέρει ένα κιτ με αρκετές δυνατότητες, ενώ επενδύει ελαφρώς και στο θέμα της εμφάνισης με το συγκεκριμένο kit των AX3U2400W8G11 να κυκλοφορεί και σε διαφορετικά χρώματα, με τα ίδια κατά τα άλλα spec. Θεωρώ πάντως πως επειδή υπάρχουν αντίστοιχα 2400MHz-rated κιτάκια των 16GB σε χαμηλότερη τιμή, οι ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB έχουν ελαφρώς "τσιμπημένη" τιμή στα
169?. Μια τιμή όμως που προσφέρει χωρητικότητα αλλά και επιδόσεις με τα SKHynnix H5TQ4G83MFR να υπόσχονται και καλό overclocking potential.
Ακόμη μία HwBox παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε την ADATA για την παραχώρηση του δείγματος!
Μνήμες, μνήμες, μνήμες. Ένα από τα αγαπημένα υποσυστήματα των overclockers και αφανής ήρωας του υπολογιστή μας. Ανέκαθεν οι μνήμες αποτελούσαν το πιο δύσκολο component για υπερχρονισμό κυρίως λόγω των πολλών ρυθμίσεων-timings που πρέπει να αλλάξουν για να επιτευχθούν καλύτερες επιδόσεις σε μια πληθώρα από benchmarks. Η απλοποίηση της διαδικασίας ξεκίνησε με το XMP (eXtreme Memory Profile) το οποίο ρύθμιζε αυτόματα την μνήμη ανάλογα με το SPD της. Οι κατασκευαστές συχνά πυκνά εγκαθιστούσαν ψύχτρες στα modules τους όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο καθώς σε συχνότητες κάτω των 2GHz DDR δεν απαιτείται ιδιαίτερη ψύξη η οποία επιτυγχάνεται από το γενικό airflow του κουτιού. Σε συνθήκες ακραίου OC με συχνότητες άνω των 3GHz (με τα σημερινά δεδομένα) η καλύτερη ψύξη είναι επιβεβλημένη.
Στο σημερινό review θα δοκιμάσουμε τις ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB CL11, από τη γνωστή σειρά XPG, οι οποίες στοχεύουν τους «ψαγμένους» χρήστες, με την ψύκτρα να έχει λεπτομέρειες τύπου “saw”. Αφού αφαιρεθούν οι ψύκτρες αποκαλύπτονται τα γνωστά MFR chips της SKHynix τα οποία είναι και υπεύθυνα για πολλά world records με συχνότητες άνω των 4GHz. Ας ξεκινήσει, ένα ακόμη HwBox Review!
Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB AX3U2400W8G11-DMV. To kit αποτελείται από δύο modules των 8GB (συνολική χωρητικότητα 16GB), με συχνότητα λειτουργίας 2400MHz, timings 11-13-13-35 και τάση λειτουργίας στα 1.65V. Με μια πρώτη ματιά παρατηρούμε ότι στην rated συχνότητά τους, οι ADATA XPG έχουν τα παραδοσιακά timings, αλλά ξεχωρίζουν σε χωρητικότητα.
Ας προχωρήσουμε στα ενδότερα, εξετάζοντας τι κρύβεται στις AX3U2400W8G11-DMV. Αφαιρώντας το heatspreader, ήρθαμε αντιμέτωποι με τα Hynix H5TQ4G83MFR. Τα MFR chips είναι αρκετά γνωστά για τις overclocking δυνατότητές τους καθώς και για τις τα timings που μπορούν να προσφέρουν. Επιπλέον, τα DIMMs είναι dual-sided, με τα ICs να βρίσκονται και στις δύο πλευρές των PCB, για να καλυφθεί η συνολική χωρητικότητα των 16GB.
Αναφορικά με την συσκευασία, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο όπως άλλωστε συμβαίνει με το packaging των μνημών. Η εξωτερική συσκευασία είναι από πλαστικό το οποίο είναι τυπικού πάχους, ενώ έτσι όπως σχεδιάστηκε το όλο package, επιτρέπει στον καταναλωτή να δει ακριβώς πως είναι οι μνήμες που αγοράζει. Το άνοιγμα της συσκευασίας ήταν αρκετά εύκολο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.
Από αισθητικής άποψης, οι AX3U2400W8G11-DMV διαθέτουν εξωτερικές ψύκτρες που στο συγκεκριμένο kit έχουν τον Gun Metal Grey χρώμα, ενώ το PCB τους είναι μαύρο. Το ύψος των ψυκτρών υπερβαίνει κατά μισό εκατοστό περίπου το ύψος του PCB και εμφανίζεται στα άκρα των DIMMS, με το κεντρικό κομμάτι να έχει όμως το τυπικό low-profile ύψος. Ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να προσφέρει ελαφρώς καλύτερη ψύξη, αλλά θα έχει έναν μικρό αντίκτυπο όσον αφορά το clearance με τις ευμεγέθεις ψύκτρες που κυκλοφορούν στην αγορά. Βέβαια το έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν ότι η εμφάνιση ενός DRAM kit θα πρέπει να είναι το τελευταίο κριτήριο για έναν καταναλωτή.
Κλείνοντας το κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών να πούμε ότι οι ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB προσφέρουν XMP Profile για τους αρχάριους χρήστες ή και για τους έμπειρους. Ενεργοποιώντας το στο setup μας, οι μνήμες λειτούργησαν απροβλημάτιστα στα 2400MHz 11-13-13-35 @ 1.65V χωρίς να χρειάζονται κάποια επιπλέον ρύθμιση από μέρους μας.
Με την κυκλοφορία του Socket LGA1155, άλλαξε εντελώς ο τρόπος που προσεγγίζαμε μέχρι στιγμής τις μνήμες. Λόγω του ότι οι Sandy Bridge & Ivy Bridge επεξεργαστές δεν μας επιτρέπουν την αύξηση του bclk σε ιδιαίτερα μεγάλες τιμές, γίνεται ανούσιο το κλασικό CAS Latency & Voltage Scaling που κάναμε μέχρι τώρα στα HwBox RAM Reviews. Ακόμα και επί P55/X58 εποχής, το voltage scaling είχε νόημα λόγω του ότι το bclk ξεκινούσε πχ από 133MHz και έφτανε μέχρι 230MHz+ με αερόψυξη. Οπότε στα RAM reviews, μπορούσαμε σε κάθε DRAM διαιρέτη να αυξάνουμε το bclk κατά βούληση και να σημειώνουμε το ακριβές scaling με 1.65/1.7/1.75/1.8V. Δυστυχώς, οι Sandy Bridge,Ivy Bridge και Haswell ανεβάζουν σταθερά BCLK (Base Clock) μέχρι και 106-108MHz το πολύ με αερόψυξη κι έτσι δεν έχει λογική να επιχειρήσουμε μετρήσεις με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Για να δούμε λοιπόν την μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να δοκιμάσουμε εξονυχιστικά τις των ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB.
- Undervolting
Όσοι έχετε διαβάσει ήδη τα προηγούμενα HwBox RAM reviews μας, θα ξέρετε πάνω-κάτω την μεθοδολογία που ακολουθούμε, ξεκινώντας πάντα με το κομμάτι του undervolting - αναζητούμε την ελάχιστη τάση λειτουργίας των μνημών προκειμένου να είναι stable στα εργοστασιακά specs. Αυτό σημαίνει ότι θέσαμε την συχνότητα των ADATA XPG V2 2400MHz στα 2400MHz, με timings 11-13-13-35 και με την βοήθεια του HCI Memtest, αναζητήσαμε το χαμηλότερο δυνατό voltage που χρειάζονται για να "παίξουν" απολύτως σταθερά. Μία ώρα μετά, είχαμε ήδη καταλήξει στο minimum voltage, το οποίο και ανήλθε στα 1.60V, δηλαδή 0.05V από τα εργοστασιακά 1.65V.
-2400MHz Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Θα λέγαμε πως είναι μάλλον φυσιολογικό undervolting, λόγω του επιπέδου της ταχύτητας που τρέχουν οι συγκεκριμένες μνήμες. Δοκιμάζοντας να πέσουμε ελάχιστα πιο κάτω (1.59V) οδήγησε σε σφάλματα στο Memtest, πράγμα που σήμαινε πως δεν υπήρχε λόγος να πιέσουμε για παρακάτω. Παρʼ όλα αυτά, είναι και πάλι ένα μικρό κέρδος!
- Stock Voltage
Το εργοστασιακό ρέυμα των ADATA XPG V2 2400MHz είναι 1.65V. Εφόσον λοιπόν στο κομμάτι του undervolting καλύψαμε ήδη τις stock επιδόσεις και παράλληλα εντοπίσαμε το minimum voltage που απαιτούν (1.60V), τώρα θα ξεκινήσουμε με το ανέβασμα του διαιρέτη. Αναζητάμε λοιπόν τις καλύτερες δυνατές συχνότητες λειτουργίας με χρήση της default τάσης. Μετά από αρκετές ώρες memtesting καταλήξαμε στα εξής αποτελέσματα:
-2666MHz 12-13-13-34@ 1.65V
-2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V
Και όμως, το 1.65V φάνηκε πως είναι μια τάση λειτουργίας που πιάνει ένα μεγάλο spectrum λειτουργίας. Με άλλα λόγια ήμασταν κάτι παραπάνω από ικανοί να φτάσουμε μέχρι και τα 2800MHz, αυτό προϋποθέτει όμως να χαλαρώσουν παραπάνω τα timings. Παρʼ όλα αυτά το σύστημα ήταν κάτι παραπάνω από σταθερό, οπότε ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τις δοκιμές.
Συνοψίζοντας, οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν οι εξής:
-Undervolting: 2400MHz Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
-OC1: 2666MHz 12-13-13-34@ 1.65V
-OC2: 2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V
SuperPi 32M
Το καλύτερο αποτέλεσμα στο SuperPi 32M, το πήραμε στα 2666MHz, χωρίς ωστόσο η διαφορά από τα 2400MHz να είναι εντυπωσιακή και να περιορίζεται στα 2 sec. Είμαστε ήδη αρκετά ψηλά σε συχνότητες, οπότε πρέπει να αρχίσουν να παίζουν και άλλα tweaks ώστε να εμφανιστεί καλύτερος χρόνος!
WinRAR
Ελαφρώς μεικτά συναισθήματα μας άφησε το Winrar. Την καλύτερη επίδοση την πετύχαμε στα 2666MHz, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά καλά από μόνα τους.
MaxxMem
Την ίδια εικόνα συναντάμε και στο MaxxMem. Τα 2800MHz δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ τα 2666 ίσως είναι το πιο τίμιο βήμα που μπορεί να κάνει κανείς με τις ADATA XPG V2 2400MHz.
AIDA64
Τα ίδια ισχύουν και στο report που μας παρέδωσε το AIDA64, δεν είναι όμως άσχημες και οι επιδόσεις στα 2400, αλλά επιβάλλεται να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!
Θέλοντας να εξερευνήσουμε περισσότερο τις επιπτώσεις που έχει το αυξημένο bandwidth στις ενσωματωμένες κάρτες γραφικών, στήσαμε το αντίστοιχο setup και αρχίσαμε τα πειράματα. Αυτήν την φορά ξεφύγαμε από την Intel πλατφόρμα και μεταβήκαμε σε εκείνην που έχει τις περισσότερες απαιτήσεις όσον αφορά την ταχύτητα της μνήμης. Έτσι στήθηκε το FM2+ σύστημα δοκιμών με κεντρική μονάδα επεξεργασίας τον AMD A10-7850K που φιλοξενεί στο ίδιο die και μια Radeon R7 GPU. Παρακάτω θα δείτε συγκεντρωτικά τα parts του νέου μας test system:
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις που επιλέξαμε, προσπαθήσαμε να βρούμε τις κατάλληλες ώστε να τα αποτελέσματα να είναι αντιπροσωπευτικά. Ξεκινώντας με τον Kaveri A10-7850K, καταλήξαμε στον πολλαπλασιαστή x40, με το hypertransport bus speed να παραμένει στα 100MHz, ενώ το NB frequency παρέμεινε στα 1800MHz. Τέλος, αυξήσαμε και το vCore του Kaveri στα 1.33V, ενώ όλα αυτά μας δίνουν μια τελική συχνότητα τα 4000MHz, με τα memory straps να παραμένουν πανομοιότυπα με αυτά της Intel πλατφόρμας.
Σύμφωνα με το tech sheet που παρέχει η AMD, ο A10-7850K συστήνεται να μην ξεφεύγει περισσότερο από τα 2400MHz όσον αφορά τις συχνότητες των μνημών, καθότι από κει και πέρα υπάρχει κίνδυνος αστάθειας. Με δεδομένο αυτό, διαλέξαμε 4 αντιπροσωπευτικά straps και προσπαθήσαμε να δούμε τις επιπτώσεις που που έχει σε μερικά benchmarks. Τα settings ήταν τα εξής:
- 1600MHz 9-9-9-24 2T
- 1866MHz 10-12-12-29 2T
- 2133MHz 10-12-12-29 2T
- 2400MHz 11-13-13-35 2T
3D Mark Cloudgate
Το πρώτο benchmark των δοκιμών μας επιβεβαιώνει τα λεγόμενα για καλύτερο performance όσο αυξάνουμε το bandwidth των μνημών. Το Cloudgate της Futuremark κερδίζει σχεδόν 2000 Marks από τα τυπικά 1600MHz στα 2400MHz. Kaveri + High Performance Memory = Win!
3D Mark 11 Performance
Άψογο το scalling που συναντάμε και στο 3D Mark 11 Performance. Οι σχεδόν 300 πόντοι είναι ενδεικτικοί ότι χωρίς να πειράξουμε κάτι άλλο, τα κέρδη είναι σίγουρα.
GPGPU: LuxMark LuxBall
Το LuxMark είναι μια από τις OpenCL εφαρμογές που αξιοποιεί στο έπακρο τις GPUs και ιδίως αυτές με κατασκευάστρια την AMD. Ακόμα και καθημερινά σενάρια χρήσης όπου η κάρτα γραφικών δρα ως Accelerator, η αύξηση του Memory Bandwidth μπορεί να είναι αρκετά επικερδής!
Tomb Raider
F1 2013
Κλείνουμε την σύντομη αξιολόγηση της πλατφόρμας με δυο τίτλους παιχνιδιών. Χωρίς να πειράξουμε άλλους χρονισμούς, παρατηρήσαμε πως τα οφέλη της αύξησης του bandwidth είναι απλά εξαιρετικά: Για κάθε "σκαλί" που ανεβαίναμε, κερδίζαμε σχεδόν 3 FPS, με την συνολική αύξηση από τα 1600 στα 2400MHz να φτάνει τα 7 FPS κατά μέσο όρο, ενώ επιπρόσθετα και τα minimum FPS αυξήθηκαν με την σειρά τους. Μπορεί να μην είναι η GPU του A10-7850K αυτή που μπορεί να τρέξει παιχνίδια σε δύσκολα settings, όμως για ένα gaming σύστημα βασισμένο στην GPU του Kaveri, τα 2400MHz κατέστησαν το gaming να ξεπεράσει άνετα τα όρια του playable.
- Overvolting & Overclocking
Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που φοβούνται να αυξήσουν έστω και λίγο το DRAM voltage, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύονται στο έπακρον το DRAM kitάκι τους. Αν ο λόγος που φοβάστε το overvoltage είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, τότε να πούμε ότι ειδικά τα MFR της Hynnix δύσκολα θα σας απογοητεύσουν, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν σε αρκετά ψηλότερες τάσεις από τις συνηθισμένες. Οπότε για τις ADATA XPG V2 2400MHz θα λειτουργήσουν εγγυημένα στα 1.65V @ 24/7 χρήση, χωρίς προβλήματα θερμοκρασίας.
Έτσι λοιπόν στοχεύσαμε ψηλά. Θέσαμε στην μητρική μας το περισσότερο που μπορούσαμε να δώσουμε, δηλαδή ακριβώς 1.8V και αρχίσαμε τις δοκιμές, ξεκινώντας με βάση τα 2800MHz 12-14-13-35@ 1.65V με τα οποία σταματήσαμε ακριβώς νωρίτερα. Τα 2900MHz ήρθαν αρκετά εύκολα, ενώ το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν να χαλαρώσουμε ένα σκαλοπάτι τα subtimings στα 12-14-14-35, έχοντας ήδη αυξήσει την τάση στα 1.8. Το πρώτο memtest έδειξε πως το σύστημα ήταν αρκετά σταθερό, οπότε ήρθε ώρα για το επόμενο βήμα, τα 2933MHz. Και εκεί το σύστημα ήταν σταθερό, οπότε προχωρήσαμε στα 3000… Δυστυχώς όμως ότι και να δοκιμάσαμε, το μόνο που βλέπαμε ήταν η απογοήτευση της «μαύρης οθόνης», εκεί που το σύστημα αδυνατεί να περάσει ακόμα και το POST. Δεδομένου ότι τα MFR είναι τσιπάκια που μπορούν να παίξουν αρκετά ψηλότερα τόσο σε συχνότητες όσο και σε τάσεις, θεωρήσαμε ότι ξεμείναμε από “juice” και ίσως θα θέλαμε ένα κλικ πιο ξεκλείδωτο DRAM Voltage από την μητρική μας. Το τελικό ρολόι «έγραψε» 2932,8MHz (1466,4MHz πραγματικά) με subtimings 13-15-15-35.
Το τελικό αποτέλεσμα σαφώς και ήταν ικανό να ζωγραφίσει ένα χαμόγελο στο στόμα μας, δεδομένου ότι για να φτάσουμε τόσο ψηλά δεν ήταν ανάγκη να «καούμε» με τα settings της μητρικής μας. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα όμως, θα θέλαμε να φτάναμε ένα κλικ πιο πάνω στα 3GHz. Το τελικό αποτέλεσμα από την άλλη δεν μας ικανοποίησε ιδιαίτερα, καθότι τα πολύ χαλαρά latencies έδωσαν χειρότερο αποτέλεσμα.
Μνήμες, είναι δύσκολο να ενθουσιαστεί κανείς. Κάποτε θεωρούταν «μαστοριά» το να καταφέρεις να παίξεις ένα κιτάκι μνήμες 500MHz παραπάνω σε σχέση με αυτό που ήταν rated. Τα κέρδη όμως ήταν πολλά: Ελέω χαμηλότερου bandwidth λόγω του εκάστοτε spec (DDR & DDR2), το Memory Overclocking μπορούσε να δώσει εμφανή κέρδη σε ταχύτητα. Και τότε ήταν που τα καλά κιτ τα οποία «φορούσαν» τα γνωστά high-tier τσιπάκια, άξιζαν αρκετά παραπάνω. Όλα αυτά όμως μέχρι το DDR3 και τους βελτιωμένους Memory Controllers. Το bandwidth άνοιξε διάπλατα και πλέον, τι 2133, τι 2800MHz, το να δει κάποιος αισθητή διαφορά θα είναι κοιτώντας μόνο τα νούμερα που του παραδίδουν τα benchmarks.
Φτάνω σε αυτό το σημείο για να μπορέσω να δικαιολογήσω λίγο καλύτερα την ύπαρξη κιτ που είναι αρκετά ψηλά rated. Ένα καλό κιτάκι με τέτοιες συχνότητες λειτουργίας δύσκολα θα σας προσφέρει αισθητές διαφορές για απλή, καθημερινή χρήση. Εκεί που μπορούν να κάνουν την διαφορά όμως, είναι σε σενάρια που έχουμε πραγματική ανάγκη την απόδοση της μνήμης μας: Video editing, RAM disks, Virtual Machines αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις με το HSA που υποστηρίζουν οι Kaveri, ένα κιτ που έχει την δυνατότητα να πάει αρκετά ψηλά είναι ένα έξτρα δωρεάν κέρδος.
H ADATA σε αυτήν την περίπτωση προσφέρει ένα κιτ με αρκετές δυνατότητες, ενώ επενδύει ελαφρώς και στο θέμα της εμφάνισης με το συγκεκριμένο kit των AX3U2400W8G11 να κυκλοφορεί και σε διαφορετικά χρώματα, με τα ίδια κατά τα άλλα spec. Θεωρώ πάντως πως επειδή υπάρχουν αντίστοιχα 2400MHz-rated κιτάκια των 16GB σε χαμηλότερη τιμή, οι ADATA XPG V2 2400MHz 2x8GB έχουν ελαφρώς "τσιμπημένη" τιμή στα
169?. Μια τιμή όμως που προσφέρει χωρητικότητα αλλά και επιδόσεις με τα SKHynnix H5TQ4G83MFR να υπόσχονται και καλό overclocking potential.
Ακόμη μία HwBox παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε την ADATA για την παραχώρηση του δείγματος!