Cryorig R1 Ultimate Review: The Cryo in your Rig
Νέες εταιρείες στον χώρο των υπολογιστών είναι πάντα ευπρόσδεκτες εάν φυσικά πληρούν τις προϋποθέσεις των enthusiast χρηστών οι οποίοι έχουν υψηλές απαιτήσεις ενώ πάντα υπάρχει και η mainstream αγορά η οποία «ζυγίζει» τις καταστάσεις ανάλογα φυσικά με το προϊόν.
Νέες εταιρείες στον χώρο των υπολογιστών είναι πάντα ευπρόσδεκτες εάν φυσικά πληρούν τις προϋποθέσεις των enthusiast χρηστών οι οποίοι έχουν υψηλές απαιτήσεις ενώ πάντα υπάρχει και η mainstream αγορά η οποία «ζυγίζει» τις καταστάσεις ανάλογα φυσικά με το προϊόν.
Η Cryorig έχει αρκετά μικρό παρελθόν μιας και πρόκειται για μια φρέσκια εταιρεία στον χώρο της ψύξης του υπολογιστή, της οποίας οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρίες από εταιρείες όπως η Thermalright η Prolimatech και Phanteks, κάτι που μπορεί να παρατηρήσετε στο design της συγκεκριμένης ψύκτρας. Στο παρόν review σας παρουσιάζουμε την R1 Ultimate, που αποτελεί και το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας. Εμφάνιση η και ουσία μαζί; Οι σελίδες που ακολουθούν θα σας κατατοπίσουν!
Η συσκευασία της R1 Ultimate είναι πλούσια με όμορφη γραμματοσειρά και σχεδιαγράμματα για να δείτε λεπτομέρειες για την ψύκτρα όπως τις διαστάσεις της (L130mm x W140mm x H168.3mm) με το βάρος της να ανέρχεται στα 936g που αυξάνεται στο 1 κιλό και 181g με την εγκατάσταση των ανεμιστήρων. Η ψύξη πραγματοποιείται από 7x heatpipes των 6mm που συνδέονται επάνω στο dual tower σχεδίασης fin stack.
Η ψύκτρα αυτή καθʼ αυτή είναι βαμμένη μαύρη και ο ανεμιστήρας φέρει το χαρακτηριστικό stylish logo της Cryorig. Ανοίγοντας το κουτί ερχόμαστε αντιμέτωποι με το accessories pack που περιλαμβάνει γωνιακό κατσαβίδι για την εγκατάσταση της ψύκτρας στη motherboard, διάφορα brackets για εγκατάσταση σε LGA 115x, 775, 1366, 2011 sockets για την Intel και FM1/2, AM2/+ AM3/+ sockets για επεξεργαστές της AMD. Μαζί θα βρείτε ένα καλώδιο τύπου “Y” για να συνδέσετε τους δύο ανεμιστήρες σε ένα fan header. Επίσης περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες βίδες για την εγκατάσταση της ψύκτρας ενώ υπάρχει και ένα σωληνάριο πάστας ονόματι CP9 High Density “CRYO-Paste”.
Ακριβώς από κάτω, υπάρχει η συσκευασία της ψύκτρας και αφαιρώντας τη ερχόμαστε σε αυτό το αποτέλεσμα. Απολαύστε το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, για μία ψύκτρα που σίγουρα "κεντρίζει" το ενδιαφέρον.
Οι διαστάσεις της R1 Ultimate την κατατάσσουν στην... "ογκώδη" κατηγορία. Όχι τόσο ογκώδης βέβαια όσο αντίπαλες υλοποιήσεις, αλλά θα χρειαστεί κάποια προσοχή όσον αφορά το clearance των μνημών, όπως θα δείτε και στην επόμενη σελίδα. Για τα τυπικά, αν εγκατασταθεί ανεμιστήρας από την μεριά των DIMM slots, τότε θα χωρέσουν μόνο low profile μνήμες, παρόλο που ο ανεμιστήρας μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς προς τα πάνω και να παρέχει έως 35mm κενό.
Fan
Μαζί με το πακέτο της R1 Ultimate, παραλάβαμε έναν ακόμα ανεμιστήρα της Cryorig. Ο XF140 είναι ένας 140mm ανεμιστήρας και έχει διαστάσεις 140 mm x 140 mm x 25.4 mm και βάρος που ανέρχεται στα 156 γραμμάρια. Όσον αφορά τα spec του έχει ταχύτητα περιστροφής από τις 700 έως τις 1300 RPM με το μέγιστο airflow να ανέρχεται στα 76CFM και παραγόμενο θόρυβο από 19 έως 23dB.
Η διαδικασία της εγκατάστασης είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 5 βήματα. Αν και ο αριθμός των βημάτων φαίνεται αρκετός, θα λέγαμε πως κάθε βήμα είναι αρκετά απλό στην εκτέλεσή του.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί το backplate, να βιδωθούν τα Mounts πάνω στο backplate από τη μεριά του socket, μετά να βιδωθούν οι βίδες συγκράτησης του Mount και το τελευταίο βήμα ολοκληρώνεται με το βίδωμα της ψύκτρας στο mount. Τέλος, συνδέετε τους ανεμιστήρες στα 3pin/4pin headers της μητρικής και είστε έτοιμοι, καθότι η υπόλοιπη ψύκτρα είναι ήδη προ-κατασκευασμένη.
Η Cryorig αναφέρει πως η εγκατάσταση παίρνει περίπου 5 λεπτά, σε αυτό δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Αν τα βήματα ακολουθηθούν σωστά και έτσι όπως δείχνει το εγχειρίδιο, τα βήματα ολοκληρώνονται εύκολα και άμεσα.
Η σωστή δοσολογία είναι το παν. Προσοχή μην το παρακάνετε με την θερμοαγώγιμη πάστα! Μια καλή τεχνική είναι αυτή του "μπιζελιού" στο κέντρο του heatspreder του επεξεργαστή. Η πίεση από την βάση της ψύκτρας θα απλώσει την πάστα ομοιόμορφα στο heatspreader.
Το βίδωμα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά απαιτείται να χρησιμοποιήσετε το παρεχόμενο κατσαβίδι που παρέχει μαζί η Cryorig. Το "τρικ" σε αυτήν την περίπτωση είναι να "πιάσετε" ελαφρώς την βίδα από την μια πλευρά, και έπειτα να σφίξετε από την άλλη.
Μπορείτε να τοποθετήσετε την Cryorig καθ' οποιοδήποτε τρόπο, αρκεί να τοποθετήσετε τα brackets του socket αντίστοιχα. Εμείς σας δείχνουμε και τις δυο περιπτώσεις, αν και προτείνουμε την έξοδο του ανεμιστήρα να γίνεται από το πίσω μέρος του κουτιού.
Τέλος, η R1 Ultimate είναι μια σχετικά "ευμεγέθης" ψύκτρα. Τα περισσότερα σύγχρονα ποιοτικά κουτιά δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το μέγεθός της, αν έχουν μέγιστο πλάτος περί τα 150-160mm. Τα πιο μικρά κουτιά όμως ίσως να έχουν πρόβλημα, εαν το πλάτος τους δεν είναι αρκετό.
Παρακάτω θα δείτε την Cryorig R1 Ultimate τοποθετημένη στο CoolerMaster Storm Scout II.
Ώρα για μερικά τεστ!
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Haswell Intel Core i7 4770K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στις default συχνότητες λειτουργίας με τα boost clocks να φτάνουν στα 3900MHz και με την default τάση vcore στο 1,12 Volt, καθώς και μία στο δύσκολο 43x100 (4.3GHz) με τάση vcore 1.23 Volts ορισμένο manually στο BIOS. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.65 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Μεθοδολογία
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του 4770K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράψαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Πάμε να δούμε τα ευρήματα και για να έχετε μια σύγκριση βάλαμε στα διαγράμματα την δύο αντίπαλες ψύκτρες της Raijintek. Επίσης, περιέχονται και τα αποτελέσματα από την R1 Ultimate με την χρήση 3ου ανεμιστήρα.
Ambient Temperature: Approx. 20 Celcius
Όσον αφορά τον stock 4770Κ μας, η Cryorig R1 Ultimate "στέκεται" αρκετά καλά απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους. Παρατηρούμε πως σε σχέση με την Raijintek Nemesis παραδίδει σχεδόν ίδια αποτελέσματα, ενώ με την χρήση του τρίτου ανεμιστήρα ίσως σημειώσαμε το καλύτερο σκορ που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Όμως το voltage είναι αρκετά λίγο, οπότε πάμε στο "δυνατό" μας τεστ.
Στους 79 βαθμούς σταμάτησε η R1 Ultimate, καθόλου κακό αποτέλεσμα αλλά σίγουρα όχι το καλύτερο δυνατό, απέναντι όμως σε μια ψύκτρα η οποία είναι και αισθητά μεγαλύτερη. Η χρήση τρίτου ανεμιστήρα δεν βοήθησε και τόσο την κατάσταση, αλλά σε απόλυτα μέτρα σύγκρισης ένας βαθμός μπορεί να κάνει την διαφορά. Τα 4,3 GHz είναι ένας εύκολος στόχος για τον 4770K, για κάτι περισσότερο όμως θα χρειαστούμε σίγουρα την βοήθεια της υδρόψυξης.
Όσον αφορά τον παρεχόμενο ανεμιστήρα, λειτούργησε αρκετά καλά και δεν έδειξε να πιέζεται ιδιαίτερα. Στα 7V η λειτουργία του ήταν αρκετά αθόρυβη, όμως στα 12V έδειξε να παράγει έναν πιο αισθητό θόρυβο.
Ήρθε η ώρα και για τις μετρήσεις σε ένα πιο "ζεστό" CPU, και μιλάμε φυσικά για τον Α10-7850Κ της οικογένειας Kaveri από την AMD.
Ambient Temperature: Approx. 20 Celcius
Το γνωρίζουμε ότι τα γραφήματα είναι αρκετά "άδεια", αλλά μην ανησυχείτε, θα συμπληρωθούν σιγά - σιγά! Προς το παρόν η R1 Ultimate ήταν η πρώτη ψύκτρα που "εγκαινίασε" τις δοκιμές σε αυτήν την πλατφόρμα. Στην στοκ συχνότητα η R1 Ultimate έδειξε να κρατά τον επεξεργαστή εύκολα στους 67 βαθμούς. Όταν όμως υπερχρονίσαμε, τα 1.45V που απαιτεί για να παίξει σταθερά ο Kaveri αυξάνουν δραματικά τον παραγόμενο φόρτο, με την διαφορά να ανέρχεται περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου παραπάνω. Η χρήση τρίτου ανεμιστήρα δεν έδειξε να διορθώνει ιδιαίτερα την κατάσταση.
Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το review της Cryorig R1 Ultimate με τις τελευταίες εντυπώσεις μας από το προϊόν. Η νέα αυτή εταιρία ήρθε στον χώρο της ψύξης με ένα έξυπνα σχεδιασμένο προϊόν, τόσο εμφανισιακά αλλά και πρακτικά.
Αρχικά να πούμε πως η R1 Ultimate δεν εστιάζεται καθαρά στην απόδοση. Για να συνέβαινε κάτι τέτοιο εξάλλου, θα έπρεπε να λάβουμε μια ψύκτρα μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτό που έχουμε τώρα. Παρ' όλα αυτά, στις δοκιμές μας δεν έδειξε να στερείται τόσο από τον ανταγωνισμό, σε βαθμό που θα την κατατάσσαμε ως μια από τις πλέον High End ψύκτρες. Η αισθητική είναι από τα πιο δυνατά σημεία της συγκεκριμένης ψύκτρας, έχοντας ένα ιδιαίτερο scheme που είναι ομοιόμορφο τόσο από την συσκευασία όσο και από το τελικό προϊόν. Θετική εντύπωση μας άφησε το γεγονός ότι η ψύκτρα έρχεται pre-assembled από το εργοστάσιο και το μόνο που θα χρειαστεί είναι να την εγκαταστήσουμε στην μητρική μας. Παρ' όλο που τα βήματα της εγκατάστασης φαντάζουν αρκετά, η όλη διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και ολοκληρώνεται αρκετά γρήγορα. Τέλος, στα συνοδευτικά της συσκευασίας θα συναντήσουμε οτιδήποτε χρειαστούμε για την εγκατάστασή της: από την παρεχόμενη θερμοαγώγιμη πάστα έως και έξτρα fan brackets σε περίπτωση που απαιτείται η ύπαρξη τρίτου ανεμιστήρα.
Τιμή από Ελληνικό κατάστημα δεν έχουμε μέχρι στιγμής, ενώ μπορέσαμε να την βρούμε στο alternate.de στην τιμή των 69,90?. Μια τιμή που θα είναι αρκετά κοντά στα Ελληνικά δεδομένα. Σαν πακέτο δεν μπορούμε παρά να το χαρακτηρίσουμε πλήρες, με όλη του την σημασία, αλλά σαν τιμή θα λέγαμε ότι "αγγίζει" την ακριβή κατηγορία, εκεί όπου ανήκουν ψύκτρες όπως η Noctua NH-D15. Εμείς πάντως την προτείνουμε πάραυτα- είναι ένα καλό "deal" για την ποιότητα της.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Νέες εταιρείες στον χώρο των υπολογιστών είναι πάντα ευπρόσδεκτες εάν φυσικά πληρούν τις προϋποθέσεις των enthusiast χρηστών οι οποίοι έχουν υψηλές απαιτήσεις ενώ πάντα υπάρχει και η mainstream αγορά η οποία «ζυγίζει» τις καταστάσεις ανάλογα φυσικά με το προϊόν.
Η Cryorig έχει αρκετά μικρό παρελθόν μιας και πρόκειται για μια φρέσκια εταιρεία στον χώρο της ψύξης του υπολογιστή, της οποίας οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρίες από εταιρείες όπως η Thermalright η Prolimatech και Phanteks, κάτι που μπορεί να παρατηρήσετε στο design της συγκεκριμένης ψύκτρας. Στο παρόν review σας παρουσιάζουμε την R1 Ultimate, που αποτελεί και το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας. Εμφάνιση η και ουσία μαζί; Οι σελίδες που ακολουθούν θα σας κατατοπίσουν!
Η συσκευασία της R1 Ultimate είναι πλούσια με όμορφη γραμματοσειρά και σχεδιαγράμματα για να δείτε λεπτομέρειες για την ψύκτρα όπως τις διαστάσεις της (L130mm x W140mm x H168.3mm) με το βάρος της να ανέρχεται στα 936g που αυξάνεται στο 1 κιλό και 181g με την εγκατάσταση των ανεμιστήρων. Η ψύξη πραγματοποιείται από 7x heatpipes των 6mm που συνδέονται επάνω στο dual tower σχεδίασης fin stack.
Η ψύκτρα αυτή καθʼ αυτή είναι βαμμένη μαύρη και ο ανεμιστήρας φέρει το χαρακτηριστικό stylish logo της Cryorig. Ανοίγοντας το κουτί ερχόμαστε αντιμέτωποι με το accessories pack που περιλαμβάνει γωνιακό κατσαβίδι για την εγκατάσταση της ψύκτρας στη motherboard, διάφορα brackets για εγκατάσταση σε LGA 115x, 775, 1366, 2011 sockets για την Intel και FM1/2, AM2/+ AM3/+ sockets για επεξεργαστές της AMD. Μαζί θα βρείτε ένα καλώδιο τύπου “Y” για να συνδέσετε τους δύο ανεμιστήρες σε ένα fan header. Επίσης περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες βίδες για την εγκατάσταση της ψύκτρας ενώ υπάρχει και ένα σωληνάριο πάστας ονόματι CP9 High Density “CRYO-Paste”.
Ακριβώς από κάτω, υπάρχει η συσκευασία της ψύκτρας και αφαιρώντας τη ερχόμαστε σε αυτό το αποτέλεσμα. Απολαύστε το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, για μία ψύκτρα που σίγουρα "κεντρίζει" το ενδιαφέρον.
Οι διαστάσεις της R1 Ultimate την κατατάσσουν στην... "ογκώδη" κατηγορία. Όχι τόσο ογκώδης βέβαια όσο αντίπαλες υλοποιήσεις, αλλά θα χρειαστεί κάποια προσοχή όσον αφορά το clearance των μνημών, όπως θα δείτε και στην επόμενη σελίδα. Για τα τυπικά, αν εγκατασταθεί ανεμιστήρας από την μεριά των DIMM slots, τότε θα χωρέσουν μόνο low profile μνήμες, παρόλο που ο ανεμιστήρας μπορεί να μετακινηθεί ελαφρώς προς τα πάνω και να παρέχει έως 35mm κενό.
Fan
Μαζί με το πακέτο της R1 Ultimate, παραλάβαμε έναν ακόμα ανεμιστήρα της Cryorig. Ο XF140 είναι ένας 140mm ανεμιστήρας και έχει διαστάσεις 140 mm x 140 mm x 25.4 mm και βάρος που ανέρχεται στα 156 γραμμάρια. Όσον αφορά τα spec του έχει ταχύτητα περιστροφής από τις 700 έως τις 1300 RPM με το μέγιστο airflow να ανέρχεται στα 76CFM και παραγόμενο θόρυβο από 19 έως 23dB.
Η διαδικασία της εγκατάστασης είναι απλή και ολοκληρώνεται σε 5 βήματα. Αν και ο αριθμός των βημάτων φαίνεται αρκετός, θα λέγαμε πως κάθε βήμα είναι αρκετά απλό στην εκτέλεσή του.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί το backplate, να βιδωθούν τα Mounts πάνω στο backplate από τη μεριά του socket, μετά να βιδωθούν οι βίδες συγκράτησης του Mount και το τελευταίο βήμα ολοκληρώνεται με το βίδωμα της ψύκτρας στο mount. Τέλος, συνδέετε τους ανεμιστήρες στα 3pin/4pin headers της μητρικής και είστε έτοιμοι, καθότι η υπόλοιπη ψύκτρα είναι ήδη προ-κατασκευασμένη.
Η Cryorig αναφέρει πως η εγκατάσταση παίρνει περίπου 5 λεπτά, σε αυτό δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο. Αν τα βήματα ακολουθηθούν σωστά και έτσι όπως δείχνει το εγχειρίδιο, τα βήματα ολοκληρώνονται εύκολα και άμεσα.
Η σωστή δοσολογία είναι το παν. Προσοχή μην το παρακάνετε με την θερμοαγώγιμη πάστα! Μια καλή τεχνική είναι αυτή του "μπιζελιού" στο κέντρο του heatspreder του επεξεργαστή. Η πίεση από την βάση της ψύκτρας θα απλώσει την πάστα ομοιόμορφα στο heatspreader.
Το βίδωμα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά απαιτείται να χρησιμοποιήσετε το παρεχόμενο κατσαβίδι που παρέχει μαζί η Cryorig. Το "τρικ" σε αυτήν την περίπτωση είναι να "πιάσετε" ελαφρώς την βίδα από την μια πλευρά, και έπειτα να σφίξετε από την άλλη.
Μπορείτε να τοποθετήσετε την Cryorig καθ' οποιοδήποτε τρόπο, αρκεί να τοποθετήσετε τα brackets του socket αντίστοιχα. Εμείς σας δείχνουμε και τις δυο περιπτώσεις, αν και προτείνουμε την έξοδο του ανεμιστήρα να γίνεται από το πίσω μέρος του κουτιού.
Τέλος, η R1 Ultimate είναι μια σχετικά "ευμεγέθης" ψύκτρα. Τα περισσότερα σύγχρονα ποιοτικά κουτιά δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το μέγεθός της, αν έχουν μέγιστο πλάτος περί τα 150-160mm. Τα πιο μικρά κουτιά όμως ίσως να έχουν πρόβλημα, εαν το πλάτος τους δεν είναι αρκετό.
Παρακάτω θα δείτε την Cryorig R1 Ultimate τοποθετημένη στο CoolerMaster Storm Scout II.
Ώρα για μερικά τεστ!
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Haswell Intel Core i7 4770K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στις default συχνότητες λειτουργίας με τα boost clocks να φτάνουν στα 3900MHz και με την default τάση vcore στο 1,12 Volt, καθώς και μία στο δύσκολο 43x100 (4.3GHz) με τάση vcore 1.23 Volts ορισμένο manually στο BIOS. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.65 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Μεθοδολογία
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του 4770K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράψαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Πάμε να δούμε τα ευρήματα και για να έχετε μια σύγκριση βάλαμε στα διαγράμματα την δύο αντίπαλες ψύκτρες της Raijintek. Επίσης, περιέχονται και τα αποτελέσματα από την R1 Ultimate με την χρήση 3ου ανεμιστήρα.
Ambient Temperature: Approx. 20 Celcius
Όσον αφορά τον stock 4770Κ μας, η Cryorig R1 Ultimate "στέκεται" αρκετά καλά απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους. Παρατηρούμε πως σε σχέση με την Raijintek Nemesis παραδίδει σχεδόν ίδια αποτελέσματα, ενώ με την χρήση του τρίτου ανεμιστήρα ίσως σημειώσαμε το καλύτερο σκορ που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Όμως το voltage είναι αρκετά λίγο, οπότε πάμε στο "δυνατό" μας τεστ.
Στους 79 βαθμούς σταμάτησε η R1 Ultimate, καθόλου κακό αποτέλεσμα αλλά σίγουρα όχι το καλύτερο δυνατό, απέναντι όμως σε μια ψύκτρα η οποία είναι και αισθητά μεγαλύτερη. Η χρήση τρίτου ανεμιστήρα δεν βοήθησε και τόσο την κατάσταση, αλλά σε απόλυτα μέτρα σύγκρισης ένας βαθμός μπορεί να κάνει την διαφορά. Τα 4,3 GHz είναι ένας εύκολος στόχος για τον 4770K, για κάτι περισσότερο όμως θα χρειαστούμε σίγουρα την βοήθεια της υδρόψυξης.
Όσον αφορά τον παρεχόμενο ανεμιστήρα, λειτούργησε αρκετά καλά και δεν έδειξε να πιέζεται ιδιαίτερα. Στα 7V η λειτουργία του ήταν αρκετά αθόρυβη, όμως στα 12V έδειξε να παράγει έναν πιο αισθητό θόρυβο.
Ήρθε η ώρα και για τις μετρήσεις σε ένα πιο "ζεστό" CPU, και μιλάμε φυσικά για τον Α10-7850Κ της οικογένειας Kaveri από την AMD.
Ambient Temperature: Approx. 20 Celcius
Το γνωρίζουμε ότι τα γραφήματα είναι αρκετά "άδεια", αλλά μην ανησυχείτε, θα συμπληρωθούν σιγά - σιγά! Προς το παρόν η R1 Ultimate ήταν η πρώτη ψύκτρα που "εγκαινίασε" τις δοκιμές σε αυτήν την πλατφόρμα. Στην στοκ συχνότητα η R1 Ultimate έδειξε να κρατά τον επεξεργαστή εύκολα στους 67 βαθμούς. Όταν όμως υπερχρονίσαμε, τα 1.45V που απαιτεί για να παίξει σταθερά ο Kaveri αυξάνουν δραματικά τον παραγόμενο φόρτο, με την διαφορά να ανέρχεται περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου παραπάνω. Η χρήση τρίτου ανεμιστήρα δεν έδειξε να διορθώνει ιδιαίτερα την κατάσταση.
Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το review της Cryorig R1 Ultimate με τις τελευταίες εντυπώσεις μας από το προϊόν. Η νέα αυτή εταιρία ήρθε στον χώρο της ψύξης με ένα έξυπνα σχεδιασμένο προϊόν, τόσο εμφανισιακά αλλά και πρακτικά.
Αρχικά να πούμε πως η R1 Ultimate δεν εστιάζεται καθαρά στην απόδοση. Για να συνέβαινε κάτι τέτοιο εξάλλου, θα έπρεπε να λάβουμε μια ψύκτρα μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτό που έχουμε τώρα. Παρ' όλα αυτά, στις δοκιμές μας δεν έδειξε να στερείται τόσο από τον ανταγωνισμό, σε βαθμό που θα την κατατάσσαμε ως μια από τις πλέον High End ψύκτρες. Η αισθητική είναι από τα πιο δυνατά σημεία της συγκεκριμένης ψύκτρας, έχοντας ένα ιδιαίτερο scheme που είναι ομοιόμορφο τόσο από την συσκευασία όσο και από το τελικό προϊόν. Θετική εντύπωση μας άφησε το γεγονός ότι η ψύκτρα έρχεται pre-assembled από το εργοστάσιο και το μόνο που θα χρειαστεί είναι να την εγκαταστήσουμε στην μητρική μας. Παρ' όλο που τα βήματα της εγκατάστασης φαντάζουν αρκετά, η όλη διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και ολοκληρώνεται αρκετά γρήγορα. Τέλος, στα συνοδευτικά της συσκευασίας θα συναντήσουμε οτιδήποτε χρειαστούμε για την εγκατάστασή της: από την παρεχόμενη θερμοαγώγιμη πάστα έως και έξτρα fan brackets σε περίπτωση που απαιτείται η ύπαρξη τρίτου ανεμιστήρα.
Τιμή από Ελληνικό κατάστημα δεν έχουμε μέχρι στιγμής, ενώ μπορέσαμε να την βρούμε στο alternate.de στην τιμή των 69,90?. Μια τιμή που θα είναι αρκετά κοντά στα Ελληνικά δεδομένα. Σαν πακέτο δεν μπορούμε παρά να το χαρακτηρίσουμε πλήρες, με όλη του την σημασία, αλλά σαν τιμή θα λέγαμε ότι "αγγίζει" την ακριβή κατηγορία, εκεί όπου ανήκουν ψύκτρες όπως η Noctua NH-D15. Εμείς πάντως την προτείνουμε πάραυτα- είναι ένα καλό "deal" για την ποιότητα της.
Ευχαριστούμε θερμά την Cryorig για την παραχώρηση του δείγματος!