Asrock Z97 Pro4 Review: Cold as Ice
Σίγουρα μία από τις εταιρείες με την μεγαλύτερη άνοδο τα τελευταία χρόνια είναι ή ASRock η οποία έχει φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο από αυτό που ήταν 3-4 χρόνια πριν τόσο από άποψη ποιότητας υλικών, όσο και από άποψη «συνοδευτικών».
Σίγουρα μία από τις εταιρείες με την μεγαλύτερη άνοδο τα τελευταία χρόνια είναι ή ASRock η οποία έχει φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο από αυτό που ήταν 3-4 χρόνια πριν τόσο από άποψη ποιότητας υλικών, όσο και από άποψη «συνοδευτικών».
Το σκεπτικό της είναι να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα χαμηλώνοντας την τιμή όσο γίνεται ενώ διαθέτει μοντέλα για κάθε χρήστη είτε ανήκει στην entry level κατηγορία, είτε είναι ένας επίδοξος overclocker με μεγάλες απαιτήσεις αλλά δεν μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η Z97 Pro4 είναι η πρόταση της ASRock που θα δοκιμαστεί υπό το μικροσκόπιο του HwBox, η οποία έρχεται με χαμηλή τιμή, SLI/Crossfire υποστήριξη, Z97 Chipset, αλλά και μερικές νέες τεχνολογίες της εταιρείας όπως τα Super Alloy Components που σκοπό έχουν να προσφέρουν ποιότητα, αξιοπιστία και σταθερότητα του συστήματος τόσο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις όσο και σε κατάσταση υπερχρονισμού όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται.
«Δώστε χώρο» στη νέα μητρική της ASRock, απλά γυρίζοντας σελίδα!
Το νέο Chipset της Intel χρησιμοποιεί το ίδιο LGA 1150 socket που χρησιμοποιεί και το Z87 ενώ παρέχει υποστήριξη και για τους 5ης γενιάς Core επεξεργαστές με κωδική ονομασία Broadwell που θα εμφανιστούν κάπου στο 2014, ενώ ήδη γνωρίζουμε πως θα ενσωματώνουν Iris Pro GPUs, ένα μεγάλο βήμα εμπρός από την HD4600. Τι νέο φέρνουν λοιπόν τα Z97 και H97 Chipsets της Intel;
Κατʼ αρχήν διαθέτει ακριβώς τον ίδιο αριθμό εξόδων με τον πρόγονό του, δηλαδή: 14x USB θύρες, εκ των οποίων οι 8x USB 2.0 και οι υπόλοιπες 6x USB 3.0. Νέο χαρακτηριστικό αποτελεί η M.2 θύρα για SSDs η οποία τροφοδοτείται από τις PCIe γραμμές της μητρικής (και κατʼ επέκταση του CPU) με την Intel να ενσωματώνει και την Intel® Rapid Storage Technology 13.
Επιπλέον η Intel μας δίνει και την τεχνολογία Device Protection με το Boot Guard η οποία προστατεύει τον υπολογιστή κατά την εκκίνηση και αποτρέπει κακόβουλο λογισμικό να «δρα» στα αρχεία εκκίνησης της εγκατάστασης. Οι PCI Express θύρες μοιράζονται όπως ακριβώς και στα 8 Series Chipsets δηλαδή, 1x16, 2x8, 1x 8 & 2x 4.
Από πλευράς σύνδεσης οθονών, επιτρέπεται η σύνδεση 3 monitor ανεξάρτητα όπως ακριβώς γινόταν και στο Z87 Chipset, τεχνολογία από την είσοδο των 4th Gen Core επεξεργαστών.
Οι λοιπές επικοινωνίες του Chipset καλύπτουν AIO WiFi, Bluetooth 4.0 αλλά και την Clarkville LP θύρα Ethernet η οποία μειώνει δραστικά τη κατανάλωση, ενώ επίσης βλέπουμε την ύπαρξη του Thunderbolt controller ο οποίος βρίσκεται στην έκδοση με κωδική ονομασία Falcon Ridge.
Τέλος, το Chipset υποστηρίζει εκτός από τις παραπάνω τεχνολογίες και τους προαναφερθέντες Broadwell CPUs που θα εμφανιστούν κάπου στο 2014 και στην ουσία πρόκειται για die shrink των Haswell, δηλαδή σμίκρυνση της ίδιας αρχιτεκτονικής στα 14nm με την προσθήκη επιπλέον χαρακτηριστικών όπως Iris Pro Graphics κάρτα γραφικών και eDRAM μνήμης cache.
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα, για να δείτε λεπτομέρειες για το νέο chipset της Intel.
Οι μητρικές που μας έστειλε η ASRock ήρθαν δυστυχώς χωρίς κουτί και συνοδευτικά περιφερειακά, κάτι που μπορείτε φυσικά να δείτε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας. Το layout εδώ είναι το standard ATX και φυσικά χώρο για δύο PCIe x16 (μια x16 και μια x4) Gen 3 με πλήρη υποστήριξη SLI/Crossfire ενώ τα VRM Coolers έρχονται εξοπλισμένα με την τεχνολογία XXL Heatsink από κράμα αλουμινίου το οποίο διατηρεί μια «ψυχρότερη του κανονικού» υφή με το χρώμα που έχει επιλέξει η ASRock να είναι ένα απαλό γαλάζιο που μεταδίδει την ίδια.. ψυχρότητα, με την καλή έννοια.
Το ποιοτικό PCB έχει το Sapphire Black χρώμα ενώ onboard υπάρχουν και οι Ιαπωνικοί, 12K Πλατινένιοι Πυκνωτές, τα NexFET Mosfets και τα Premium Alloy Chokes τα οποία προσφέρουν σταθερότητα και αξιοπιστία.
Ένα μεγάλο "προσόν" της Asrock Z97 Pro4, καθώς και του Z97 Express Chipset, είναι υποστήριξη για M.2 (γνωστό και ως NGFF) SSDs. Το πρότυπο βασίζεται στο γνωστό μας SATA 6Gbps και δεν είναι κάτι περισσότερο από ένας κλασσικός SSD σε small form factor. Εκεί που διαφοροποιείται ο σχεδιασμός της Asrock είναι η υποστήριξη όλων των μεγεθών M.2 Cards, κάτι το οποίο φαίνεται από τις αντίστοιχες τρύπες στο PCB, καθώς και ένα nut το οποίο "περιμένει" την τοποθέτηση της βίδας συγκράτησης. Το nut δύναται να μετακινηθεί στις τρύπες, ανάλογα με το μήκος της M.2 κάρτας.
Σαφώς δεν θα αμελήσουμε και την υποστήριξη για SATA Express, το οποίο θα απαιτήσει δυο από τα SATA Ports που βρίσκονται στο εμπρός μέρος, πάντα σε συνδυασμό με την μικρή υποδοχή. Η "τριπλέτα" των ports χρησιμοποιεί τα 2 κανάλια του SATA μαζί με ένα μικρότερο για τον συγχρονισμό, όπου συνδυαστικά μπορούμε να έχουμε ταχύτητες διαμεταγωγής έως και τα 10Gbps! Φυσικά, αν δεν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον SATA Express SSD, οι δυο θύρες παραμένουν ελεύθερες για σύνδεση απλών SATA συσκευών.
]
Η ASRock συνοδεύει την Z97 Pro4 με τα εξής χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες μητρικές της αγοράς.
Other features:
I/O Ports
Συνεχίζουμε με τα I/O Ports της Z97 Pro4, όπου και αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει κάθε χρήστης.
Layout
Η μητρική, όπως διαβάσατε σε προηγούμενη σελίδα, βασίζεται στο Z97 chipset και διαθέτει το LGA 1150 socket για χρήση με τους επεξεργαστές Core 4ης και 5ης γενιάς της Intel και διαθέτει 6 φάσεις τροφοδοσίας οι οποίες "τρέφονται" από το 8pin CPU power connector που βρίσκεται στο ιδανικότερο σημείο επάνω αριστερά. Στα δεξιά του PCB, βρίσκεται το 24pin βύσμα τροφοδοσίας, στην συνηθισμένη θέση του. Στο ίδιο σημείο βρίσκουμε και τον USB 3.0 header στην κατάλληλη θέση.
Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, η πρόταση της ASRock επιτρέπει την χρήση έως και 32GB DDR3 DRAM με μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τα 3100MHz σε κατάσταση OC, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το πρότυπο Xtreme Memory Profile της Intel.
Οι κάρτες επέκτασης που χρησιμοποιεί, περιλαμβάνουν, 2x PCIe x1 v2.0, 2x PCIe x16 v3.0 για 2-way SLI/Crossfire, καθώς και 2x Legacy PCI θύρες ενώ υπάρχει και η M.2 θύρα που προαναφέραμε σε προηγούμενη σελίδα.
Σε όλη την επιφάνεια της μητρικής συναντάμε 5 fan connectors, που μπορούν να προσαρμοστούν από το BIOS, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε τον header για τις USB 3.0 θύρες του front panel. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε δύο ακόμη USB headers για τη σύνδεση με το front panel του κουτιού.
Η μητρική της ASRock έρχεται με ένα απαλό μπλε χρώμα κάτι που αντικατοπτρίζεται όταν μπαίνουμε στο BIOS. Οι ρυθμίσεις είναι απλές και καλύπτουν ότι μπορεί να χρειαστεί ο μέσος και μη χρήστης, με τις επιλογές να βρίσκονται στην αναμενόμενη θέση τους ενώ η πλοήγηση γίνεται τόσο με το ποντίκι όσο και με το πληκτρολόγιο το ίδιο εύκολα.
Η αναβάθμιση που υπέστη το UEFI BIOS από την Asrock είναι αρκετά αισθητή. Η διάταξη και η λειτουργικότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, όμως τόσο οι αναβαθμισμένες γραμματοσειρές, το color scheme καθώς και η δυνατότητα για HD ανάλυση μας προδιαθέτει πως η Asrock δούλεψε ακόμα περισσότερο για να βελτιώσει τον συγκεκριμένο τομέα!
Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες να καταλάβετε πως το BIOS της ASRock μπορεί και ξεχωρίζει.
Η λειτουργία για BIOS update από το δίκτυο, είναι το "δυνατό χαρτί" της ASRock με τη νέα Z97 Pro4. Απλά συνδέστε την LAN θύρα στον υπολογιστή, κάντε Update μέσω Internet περιμένετε να γίνει ξεκινήσει η θύρα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση BIOS στη μητρική.
Το BIOS της ASRock διαθέτει μερικά χαρακτηριστικά τα οποία θα θέλαμε να υπήρχαν αρκετά χρόνια πριν!
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Η ASRock Z97 Pro4 δείχνει από την αρχή την αξία της στους αντιπάλους της στα CPU Benchmarks, κάτι που μας παραπέμπει σε διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στα BIOS των μητρικών.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Τα ίδια και σε αυτήν την κατηγορία μετρήσεων. Ο IMC παραμένει στον επεξεργαστή και αν δεν αλλάξουν οι επιδόσεις του, δεν θα δούμε διαφορά από μητρική σε μητρική.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Ελάχιστα μπροστά από τον ανταγωνισμό, η Asrock Z97 Pro4 επιβεβαιώνεται και εδώ. Οι διαφορές βέβαια είναι πολύ μικρές για να πούμε ότι έχει σαφές προβάδισμα.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Έχοντας κατά νου πως το Z97 δεν θα μπορέσει να αλλάξει πολλά πράγματα όσον αφορά το Overclocking, προσπαθήσαμε να περιοριστούμε στις ρυθμίσεις του UEFI BIOS της Asrock. Φυσικά το σύστημα δοκιμών δεν αλλάζει, και έτσι μόνο με την χρήση του Corsair H100 θελήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό run υπό αυτές τις συνθήκες.
Μην έχοντας την δυνατότητα για on-the-fly overclocking, προσπαθήσαμε να βρούμε τα optimal settings για ένα αρκετά υψηλότερο από τα 4.5GHz run. Οι τελικές μας δοκιμές περιορίστηκαν στο ανέβασμα του πολλαπλασιαστή στο x48 με το uncore να ανεβαίνει στα x45 και τέλος την τάση πυρήνα να "σκαρφαλώνει" στα 1,32V. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις παρέμειναν λίγο-πολύ στις default τιμές τους, μιας και θα αρχίσουν να έχουν νόημα μόνο εάν ξεπεράσουμε τα 5GHz - πράγμα λίγο ανέφικτο για το είδος της ψύξης που περιοριστήκαμε.
Παράλληλα, συνειδητοποιήσαμε πως μερικές από τις τάσεις που προσφέρει το UEFI BIOS έχουν ένα ανώτατο "ταβάνι", κοινώς ένα σημείο όπου η μητρική δεν μας επιτρέπει να πάμε παραπάνω. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν και το Overvolting των μνημών, με το BIOS να είναι σε θέση να προσφέρει έως 1.8V στο DRAM Voltage. Μικρό το κακό, αλλά θα είχε ουσία αν θέλαμε να υπερχρονίσουμε τις μνήμες μας περισσότερο από τα 3000MHz.
Στα... "γαλάζια" ντύθηκε το σημερινό review του HwBox. Η αιτία ήταν η πρώτη εκ των Z97 μητρικών που κατέφθασε στα εργαστήρια μας, και μιλάμε φυσικά για την Asrock Z97 Pro4. Όντας εξοικειωμένοι για το "ποιόν" της Pro σειράς από την Asrock, ας πούμε τις τελευταίες μας σκέψεις σχετικά με την νέα κυκλοφορία της εταιρίας.
Μπορεί εμφανισιακά να μοιάζει ως "σπαρτιάτικη" κοιτώντας ακριβότερες υλοποιήσεις τόσο της εταιρίας όσο και των ανταγωνιστών, όμως φιλοσοφία αυτής της σειράς όπως και της Asrock ως εταιρίας είναι να προσφέρει προϊόντα που έχουν ουσιαστικά στοιχεία χωρίς να έχουν υπερβολική τιμή. Και η Z97 Pro4 τα καταφέρνει πολύ καλά, αφού εντός αυτού του σχετικά λιτού πακέτου καταφέρνει να συνδυάσει M.2 slot και υποστήριξη SATA Express, ενώ όλα αυτά συνδυάζονται σε ένα board που έχει αρκετά υψηλής ποιότητας υλικά. Επίσης, οι τρύπες που φαίνονται ακριβώς κάτω από την πρώτη PCIe x16, είναι για το "nut" (καβαλάρης) ο οποίος συγκρατεί διαφορετικού μήκους M.2 κάρτες. Υπάρχει μια προεγκατεστημένη βίδα (nut) η οποία ξεβιδώνει εύκολα ακόμα και με το χέρι για να αλλάζει θέση. Παράλληλα, να σημειώσουμε πως υπήρξε και πρόοδος στον τομέα του UEFI BIOS το οποίο αναβαθμίστηκε αισθητικώς διατηρώντας όμως την λειτουργικότητα του. Η Asrock φαίνεται πως άρπαξε την ευκαιρία να αναβαθμίσει τα προϊόντα της με την εμφάνιση του Z97 chipset, για το οποίο δεν έχουμε να πούμε πολλά παραπάνω πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για ένα Z87 rev. 2.0.
Αν και δεν έχει γίνει listed σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα, η Z87 Pro4 αναμένεται να εμφανιστεί με τιμή κοντά στα 110?. Χωρίς να είναι υπερβολικά "φορτωμένο" από συνοδευτικά, πρόκειται για ένα motherboard με ουσία που μπορεί να διεκδικήσει την θέση του σε ένα high-end σύστημα!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Σίγουρα μία από τις εταιρείες με την μεγαλύτερη άνοδο τα τελευταία χρόνια είναι ή ASRock η οποία έχει φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο από αυτό που ήταν 3-4 χρόνια πριν τόσο από άποψη ποιότητας υλικών, όσο και από άποψη «συνοδευτικών».
Το σκεπτικό της είναι να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα χαμηλώνοντας την τιμή όσο γίνεται ενώ διαθέτει μοντέλα για κάθε χρήστη είτε ανήκει στην entry level κατηγορία, είτε είναι ένας επίδοξος overclocker με μεγάλες απαιτήσεις αλλά δεν μπορεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η Z97 Pro4 είναι η πρόταση της ASRock που θα δοκιμαστεί υπό το μικροσκόπιο του HwBox, η οποία έρχεται με χαμηλή τιμή, SLI/Crossfire υποστήριξη, Z97 Chipset, αλλά και μερικές νέες τεχνολογίες της εταιρείας όπως τα Super Alloy Components που σκοπό έχουν να προσφέρουν ποιότητα, αξιοπιστία και σταθερότητα του συστήματος τόσο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις όσο και σε κατάσταση υπερχρονισμού όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται.
«Δώστε χώρο» στη νέα μητρική της ASRock, απλά γυρίζοντας σελίδα!
Το νέο Chipset της Intel χρησιμοποιεί το ίδιο LGA 1150 socket που χρησιμοποιεί και το Z87 ενώ παρέχει υποστήριξη και για τους 5ης γενιάς Core επεξεργαστές με κωδική ονομασία Broadwell που θα εμφανιστούν κάπου στο 2014, ενώ ήδη γνωρίζουμε πως θα ενσωματώνουν Iris Pro GPUs, ένα μεγάλο βήμα εμπρός από την HD4600. Τι νέο φέρνουν λοιπόν τα Z97 και H97 Chipsets της Intel;
Κατʼ αρχήν διαθέτει ακριβώς τον ίδιο αριθμό εξόδων με τον πρόγονό του, δηλαδή: 14x USB θύρες, εκ των οποίων οι 8x USB 2.0 και οι υπόλοιπες 6x USB 3.0. Νέο χαρακτηριστικό αποτελεί η M.2 θύρα για SSDs η οποία τροφοδοτείται από τις PCIe γραμμές της μητρικής (και κατʼ επέκταση του CPU) με την Intel να ενσωματώνει και την Intel® Rapid Storage Technology 13.
Επιπλέον η Intel μας δίνει και την τεχνολογία Device Protection με το Boot Guard η οποία προστατεύει τον υπολογιστή κατά την εκκίνηση και αποτρέπει κακόβουλο λογισμικό να «δρα» στα αρχεία εκκίνησης της εγκατάστασης. Οι PCI Express θύρες μοιράζονται όπως ακριβώς και στα 8 Series Chipsets δηλαδή, 1x16, 2x8, 1x 8 & 2x 4.
Από πλευράς σύνδεσης οθονών, επιτρέπεται η σύνδεση 3 monitor ανεξάρτητα όπως ακριβώς γινόταν και στο Z87 Chipset, τεχνολογία από την είσοδο των 4th Gen Core επεξεργαστών.
Οι λοιπές επικοινωνίες του Chipset καλύπτουν AIO WiFi, Bluetooth 4.0 αλλά και την Clarkville LP θύρα Ethernet η οποία μειώνει δραστικά τη κατανάλωση, ενώ επίσης βλέπουμε την ύπαρξη του Thunderbolt controller ο οποίος βρίσκεται στην έκδοση με κωδική ονομασία Falcon Ridge.
Τέλος, το Chipset υποστηρίζει εκτός από τις παραπάνω τεχνολογίες και τους προαναφερθέντες Broadwell CPUs που θα εμφανιστούν κάπου στο 2014 και στην ουσία πρόκειται για die shrink των Haswell, δηλαδή σμίκρυνση της ίδιας αρχιτεκτονικής στα 14nm με την προσθήκη επιπλέον χαρακτηριστικών όπως Iris Pro Graphics κάρτα γραφικών και eDRAM μνήμης cache.
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα, για να δείτε λεπτομέρειες για το νέο chipset της Intel.
- Η μοιρασιά των PCI-Express 3.0 lanes γίνεται ως εξής: 1x16, 2x8 ή 1x8 & 2x4 (το ένα x4 είναι για το thunderbolt). Πρακτικά λοιπόν, αν κάνετε 2-Way SLI/CrossFire, οι κάρτες σας θα τρέχουν σε x8. Μιλάμε όμως για x8 PCI-E 3.0 πράγμα που στην πράξη δεν πρόκειται ποτέ να περιορίσει τις επιδόσεις των καρτών.
- Τρεις ανεξάρτητες οθόνες πάνω στην ενσωματωμένη μονάδα γραφικών του επεξεργαστή. Ένας gamer δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει την HD 4600 iGPU σοβαρά για gaming. Ένας όμως που χρησιμοποιεί τον Haswell σε workstation περιβάλλον, θα τιμήσει και με το παραπάνω την υποστήριξη τριών monitors.
- 14 x USB 2.0 και 6 x USB 3.0 θύρες ελεγχόμενες απευθείας από το chipset.
- To CPU επικοινωνεί με το chipset μέσω του FDI (Flexible Display Interface) και του DMI (Direct Media Interface) 2.0 που μεταφέρουν δεδομένα CPU αλλά και GPU workloads. H Intel πιστοποιεί χρήση DDR3 μέχρι και 1600 MHz αν ήδη γνωρίζουμε ότι ταχύτητες της τάξεως των 2933MHz είναι απόλυτα επιτεύξιμες στην πράξη.
- Το chipset παρέχει 6x SATA 6Gb/s με υποστήριξη ανεξάρτητου disable τους για επιπλέον προστασία των δεδομένων.
- Intel Device Protection με το Boot Guard: Προστατεύει τον υπολογιστή κατά την εκκίνηση και αποτρέπει κακόβουλο λογισμικό να «δρα» στα αρχεία εκκίνησης της εγκατάστασης. Οι επιλογές που δίδονται είναι: Measured Boot, Verified Boot και Combined Boot.
- M.2 Storage. Τεχνολογία που τροφοδοτείται από τις PCIe γραμμές της μητρικής και έχει τις ίδιες ταχύτητες με την SATA Express δηλαδή 1 GB/s (10 Gbps).
- SATA Express. Πρότυπο που δεν έχει «επιθεωρήσει» η Intel αλλά έχει αφήσει τους κατασκευαστές μητρικών να το ενσωματώσουν ελεύθερα δίνοντάς μας ταχύτητες 1 GB/s (10 Gbps) καλύτερες ακόμα και από μια «τυπική» SATA 3 (III) θύρα που παρέχει 600 MB/s (6 Gbps).
- Intel Rapid Storage Technology 13 για SSD Caching, όπου ο μικρός SSD κρατά τα συχνότερα επισκέψιμα δεδομένα και ο μεγάλος μηχανικός HDD το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων. Πλέον, η τελευταία έκδοση υποστηρίζεται από Hybrid δίσκους, αλλά και PCIe Storage.
- Responsiveness Technologies (SRT, RST, SCT, RRT), οι οποίες υπόσχονται καλύτερο I/O Caching και response times στις εφαρμογές, ταχύτητα ανανέωση δεδομένων για τις εφαρμογές ακόμα και σε low power state καταστάσεις και γρηγορότερη έξοδο από το hibernate state.
Οι μητρικές που μας έστειλε η ASRock ήρθαν δυστυχώς χωρίς κουτί και συνοδευτικά περιφερειακά, κάτι που μπορείτε φυσικά να δείτε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας. Το layout εδώ είναι το standard ATX και φυσικά χώρο για δύο PCIe x16 (μια x16 και μια x4) Gen 3 με πλήρη υποστήριξη SLI/Crossfire ενώ τα VRM Coolers έρχονται εξοπλισμένα με την τεχνολογία XXL Heatsink από κράμα αλουμινίου το οποίο διατηρεί μια «ψυχρότερη του κανονικού» υφή με το χρώμα που έχει επιλέξει η ASRock να είναι ένα απαλό γαλάζιο που μεταδίδει την ίδια.. ψυχρότητα, με την καλή έννοια.
Το ποιοτικό PCB έχει το Sapphire Black χρώμα ενώ onboard υπάρχουν και οι Ιαπωνικοί, 12K Πλατινένιοι Πυκνωτές, τα NexFET Mosfets και τα Premium Alloy Chokes τα οποία προσφέρουν σταθερότητα και αξιοπιστία.
Ένα μεγάλο "προσόν" της Asrock Z97 Pro4, καθώς και του Z97 Express Chipset, είναι υποστήριξη για M.2 (γνωστό και ως NGFF) SSDs. Το πρότυπο βασίζεται στο γνωστό μας SATA 6Gbps και δεν είναι κάτι περισσότερο από ένας κλασσικός SSD σε small form factor. Εκεί που διαφοροποιείται ο σχεδιασμός της Asrock είναι η υποστήριξη όλων των μεγεθών M.2 Cards, κάτι το οποίο φαίνεται από τις αντίστοιχες τρύπες στο PCB, καθώς και ένα nut το οποίο "περιμένει" την τοποθέτηση της βίδας συγκράτησης. Το nut δύναται να μετακινηθεί στις τρύπες, ανάλογα με το μήκος της M.2 κάρτας.
Σαφώς δεν θα αμελήσουμε και την υποστήριξη για SATA Express, το οποίο θα απαιτήσει δυο από τα SATA Ports που βρίσκονται στο εμπρός μέρος, πάντα σε συνδυασμό με την μικρή υποδοχή. Η "τριπλέτα" των ports χρησιμοποιεί τα 2 κανάλια του SATA μαζί με ένα μικρότερο για τον συγχρονισμό, όπου συνδυαστικά μπορούμε να έχουμε ταχύτητες διαμεταγωγής έως και τα 10Gbps! Φυσικά, αν δεν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον SATA Express SSD, οι δυο θύρες παραμένουν ελεύθερες για σύνδεση απλών SATA συσκευών.
]
Η ASRock συνοδεύει την Z97 Pro4 με τα εξής χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες μητρικές της αγοράς.
12K Platinum Caps | |
Οι Ιαπωνικοί πυκνωτές 12K, έχουν ζωή σύμφωνα με την ASRock περίπου 12.000 ώρες και είναι οι πιο ανθεκτικοί στην αγορά, με τις τυπικές μητρικές του χώρου να προσφέρουν πυκνωτές με διάρκεια ζωής 20% λιγότερο, δηλαδή 10,000 ώρες. |
XXL Aluminum Alloy Heatsink Design | |
Η ASRock εξοπλίζει την νέα σειρά μητρικών της με τα 9 Series Chipsets, με αυτήν την τεχνολογία στα heatsinks των VRM και του Chipset τα οποία ουσιαστικά κατασκευάζονται από κράμα αλουμινίου, έχοντας χαμηλές θερμοκρασίες και αυτό με τη σειρά του επιτυγχάνει ένα σύστημα υγιές, αξιόπιστο και αποδοτικό σε βάθος χρόνου. |
Premium Alloy Chokes | |
Τα Premium Alloy Chokes της ASRock διαθέτουν μια ανθεκτική στη θερμότητα και στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σχεδίαση, κάνοντας τη μητρική πιο αξιόπιστη, πιο αποδοτική αλλά και πιο ψυχρή. |
Dual Stack MOSFET for CPU/Memory | |
Η ASRock έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία MOSFET βάζοντας δύο die στο ίδιο εμβαδόν, κερδίζοντας σε απόδοση, θερμοκρασία και στην σταθερή διανομή του ρεύματος. Τα DSM βρίσκονται στο κύκλωμα του επεξεργαστή αλλά και των μνημών για ομοιόμορφο αποτέλεσμα μεταξύ των components. |
Other features:
- NexFET MOSFETs: Τα επόμενης γενιάς NexFET MOSFETs διαχειρίζονται το την τροφοδοσία των DRAM slots πιο αποδοτικά. Παρέχουν χαμηλότερο RDS(on) 2.9 mΩ δίνοντας αυξημένη αποδοτικότητα και χαμηλότερες θερμοκρασίες.
- Sapphire Black PCB: Η ASRock δεν αγνοεί ούτε τις μικρότερες λεπτομέρειες. Με τη καθαρά μαύρη εμφάνιση, το νέο Sapphire Black PCB αναπαριστά την σταθερότατη ποιότητα δίνοντας στη μητρική μια «μυστηριώδη» πινελιά.
I/O Ports
Συνεχίζουμε με τα I/O Ports της Z97 Pro4, όπου και αυτά με τη σειρά τους προσφέρουν οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει κάθε χρήστης.
Layout
Η μητρική, όπως διαβάσατε σε προηγούμενη σελίδα, βασίζεται στο Z97 chipset και διαθέτει το LGA 1150 socket για χρήση με τους επεξεργαστές Core 4ης και 5ης γενιάς της Intel και διαθέτει 6 φάσεις τροφοδοσίας οι οποίες "τρέφονται" από το 8pin CPU power connector που βρίσκεται στο ιδανικότερο σημείο επάνω αριστερά. Στα δεξιά του PCB, βρίσκεται το 24pin βύσμα τροφοδοσίας, στην συνηθισμένη θέση του. Στο ίδιο σημείο βρίσκουμε και τον USB 3.0 header στην κατάλληλη θέση.
Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, η πρόταση της ASRock επιτρέπει την χρήση έως και 32GB DDR3 DRAM με μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τα 3100MHz σε κατάσταση OC, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το πρότυπο Xtreme Memory Profile της Intel.
Οι κάρτες επέκτασης που χρησιμοποιεί, περιλαμβάνουν, 2x PCIe x1 v2.0, 2x PCIe x16 v3.0 για 2-way SLI/Crossfire, καθώς και 2x Legacy PCI θύρες ενώ υπάρχει και η M.2 θύρα που προαναφέραμε σε προηγούμενη σελίδα.
Σε όλη την επιφάνεια της μητρικής συναντάμε 5 fan connectors, που μπορούν να προσαρμοστούν από το BIOS, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε τον header για τις USB 3.0 θύρες του front panel. Στο κάτω μέρος βρίσκουμε δύο ακόμη USB headers για τη σύνδεση με το front panel του κουτιού.
Η μητρική της ASRock έρχεται με ένα απαλό μπλε χρώμα κάτι που αντικατοπτρίζεται όταν μπαίνουμε στο BIOS. Οι ρυθμίσεις είναι απλές και καλύπτουν ότι μπορεί να χρειαστεί ο μέσος και μη χρήστης, με τις επιλογές να βρίσκονται στην αναμενόμενη θέση τους ενώ η πλοήγηση γίνεται τόσο με το ποντίκι όσο και με το πληκτρολόγιο το ίδιο εύκολα.
Η αναβάθμιση που υπέστη το UEFI BIOS από την Asrock είναι αρκετά αισθητή. Η διάταξη και η λειτουργικότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, όμως τόσο οι αναβαθμισμένες γραμματοσειρές, το color scheme καθώς και η δυνατότητα για HD ανάλυση μας προδιαθέτει πως η Asrock δούλεψε ακόμα περισσότερο για να βελτιώσει τον συγκεκριμένο τομέα!
Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες να καταλάβετε πως το BIOS της ASRock μπορεί και ξεχωρίζει.
Η λειτουργία για BIOS update από το δίκτυο, είναι το "δυνατό χαρτί" της ASRock με τη νέα Z97 Pro4. Απλά συνδέστε την LAN θύρα στον υπολογιστή, κάντε Update μέσω Internet περιμένετε να γίνει ξεκινήσει η θύρα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση BIOS στη μητρική.
Το BIOS της ASRock διαθέτει μερικά χαρακτηριστικά τα οποία θα θέλαμε να υπήρχαν αρκετά χρόνια πριν!
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
- CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
- Memory: AIDA64, MaxxMEM
- System: PCMark 7
- Graphics: 3DMark 11 Performance, Crysis 3, Tomb Raider
- Storage: ATTO Disk Benchmark
- Audio: Rightmark Audio Analyzer
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Η ASRock Z97 Pro4 δείχνει από την αρχή την αξία της στους αντιπάλους της στα CPU Benchmarks, κάτι που μας παραπέμπει σε διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στα BIOS των μητρικών.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Τα ίδια και σε αυτήν την κατηγορία μετρήσεων. Ο IMC παραμένει στον επεξεργαστή και αν δεν αλλάξουν οι επιδόσεις του, δεν θα δούμε διαφορά από μητρική σε μητρική.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Ελάχιστα μπροστά από τον ανταγωνισμό, η Asrock Z97 Pro4 επιβεβαιώνεται και εδώ. Οι διαφορές βέβαια είναι πολύ μικρές για να πούμε ότι έχει σαφές προβάδισμα.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Έχοντας κατά νου πως το Z97 δεν θα μπορέσει να αλλάξει πολλά πράγματα όσον αφορά το Overclocking, προσπαθήσαμε να περιοριστούμε στις ρυθμίσεις του UEFI BIOS της Asrock. Φυσικά το σύστημα δοκιμών δεν αλλάζει, και έτσι μόνο με την χρήση του Corsair H100 θελήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό run υπό αυτές τις συνθήκες.
Μην έχοντας την δυνατότητα για on-the-fly overclocking, προσπαθήσαμε να βρούμε τα optimal settings για ένα αρκετά υψηλότερο από τα 4.5GHz run. Οι τελικές μας δοκιμές περιορίστηκαν στο ανέβασμα του πολλαπλασιαστή στο x48 με το uncore να ανεβαίνει στα x45 και τέλος την τάση πυρήνα να "σκαρφαλώνει" στα 1,32V. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις παρέμειναν λίγο-πολύ στις default τιμές τους, μιας και θα αρχίσουν να έχουν νόημα μόνο εάν ξεπεράσουμε τα 5GHz - πράγμα λίγο ανέφικτο για το είδος της ψύξης που περιοριστήκαμε.
Παράλληλα, συνειδητοποιήσαμε πως μερικές από τις τάσεις που προσφέρει το UEFI BIOS έχουν ένα ανώτατο "ταβάνι", κοινώς ένα σημείο όπου η μητρική δεν μας επιτρέπει να πάμε παραπάνω. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν και το Overvolting των μνημών, με το BIOS να είναι σε θέση να προσφέρει έως 1.8V στο DRAM Voltage. Μικρό το κακό, αλλά θα είχε ουσία αν θέλαμε να υπερχρονίσουμε τις μνήμες μας περισσότερο από τα 3000MHz.
Στα... "γαλάζια" ντύθηκε το σημερινό review του HwBox. Η αιτία ήταν η πρώτη εκ των Z97 μητρικών που κατέφθασε στα εργαστήρια μας, και μιλάμε φυσικά για την Asrock Z97 Pro4. Όντας εξοικειωμένοι για το "ποιόν" της Pro σειράς από την Asrock, ας πούμε τις τελευταίες μας σκέψεις σχετικά με την νέα κυκλοφορία της εταιρίας.
Μπορεί εμφανισιακά να μοιάζει ως "σπαρτιάτικη" κοιτώντας ακριβότερες υλοποιήσεις τόσο της εταιρίας όσο και των ανταγωνιστών, όμως φιλοσοφία αυτής της σειράς όπως και της Asrock ως εταιρίας είναι να προσφέρει προϊόντα που έχουν ουσιαστικά στοιχεία χωρίς να έχουν υπερβολική τιμή. Και η Z97 Pro4 τα καταφέρνει πολύ καλά, αφού εντός αυτού του σχετικά λιτού πακέτου καταφέρνει να συνδυάσει M.2 slot και υποστήριξη SATA Express, ενώ όλα αυτά συνδυάζονται σε ένα board που έχει αρκετά υψηλής ποιότητας υλικά. Επίσης, οι τρύπες που φαίνονται ακριβώς κάτω από την πρώτη PCIe x16, είναι για το "nut" (καβαλάρης) ο οποίος συγκρατεί διαφορετικού μήκους M.2 κάρτες. Υπάρχει μια προεγκατεστημένη βίδα (nut) η οποία ξεβιδώνει εύκολα ακόμα και με το χέρι για να αλλάζει θέση. Παράλληλα, να σημειώσουμε πως υπήρξε και πρόοδος στον τομέα του UEFI BIOS το οποίο αναβαθμίστηκε αισθητικώς διατηρώντας όμως την λειτουργικότητα του. Η Asrock φαίνεται πως άρπαξε την ευκαιρία να αναβαθμίσει τα προϊόντα της με την εμφάνιση του Z97 chipset, για το οποίο δεν έχουμε να πούμε πολλά παραπάνω πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για ένα Z87 rev. 2.0.
Αν και δεν έχει γίνει listed σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα, η Z87 Pro4 αναμένεται να εμφανιστεί με τιμή κοντά στα 110?. Χωρίς να είναι υπερβολικά "φορτωμένο" από συνοδευτικά, πρόκειται για ένα motherboard με ουσία που μπορεί να διεκδικήσει την θέση του σε ένα high-end σύστημα!
Ευχαριστούμε θερμά την Asrock για την παραχώρηση του δείγματος!