Cooler Master Silencio 352 Review: Small silent case
Κλείνοντας το μικρό "οδοιπορικό" μας στην σειρά Silencio της Cooler Master, φτάνουμε στον "μικρότερο" της οικογένειας - έτσι, έπειτα από τα Silencio 652S, 550 και 452, ήρθε η ώρα να δούμε μέχρι ποια όρια μπορεί να φτάσει η συγκεκριμένη σειρά. Οι ανάγκες των ανθρώπων τις περισσότερες φορές δεν είναι οι ίδιες, όμως μπορούν να έχουν ένα κοινό σημείο. Κοιτώντας την σειρά Silencio, είναι δεδομένο πως ο "κοινός τόπος" είναι μηχανήματα τα οποία είτε επιβάλλεται, είτε πολύ απλά δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του θορύβου!
Κλείνοντας το μικρό "οδοιπορικό" μας στην σειρά Silencio της Cooler Master, φτάνουμε στον "μικρότερο" της οικογένειας - έτσι, έπειτα από τα Silencio 652S, 550 και 452, ήρθε η ώρα να δούμε μέχρι ποια όρια μπορεί να φτάσει η συγκεκριμένη σειρά. Οι ανάγκες των ανθρώπων τις περισσότερες φορές δεν είναι οι ίδιες, όμως μπορούν να έχουν ένα κοινό σημείο. Κοιτώντας την σειρά Silencio, είναι δεδομένο πως ο "κοινός τόπος" είναι μηχανήματα τα οποία είτε επιβάλλεται, είτε πολύ απλά δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του θορύβου!
Και γιατί κάνουμε λόγο για τον "μικρότερο" της σειράς; Το Cooler Master Silencio 352 είναι ένα silent case το οποίο ευελπιστεί να μας κατακτήσει με τις micro ATX διαστάσεις του, διατηρώντας την αθόρυβη φιλοσοφία της Silencio σειράς.
Πριν περάσουμε στην βαθύτερη ανάλυση, ας ρίξουμε μια ματιά στην συσκευασία του. Το Silencio 352 έρχεται σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, με το Case να περιβάλλεται από δυο σκληρά κομμάτια φελιζόλ για προστασία κατά την μεταφορά του.
Τα συνοδευτικά που παρέχει το Silencio 352 έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, 10 δεματικά καλωδίων, ένα speaker/buzzer, ενώ μαζί με τους αποστάτες της μητρικής παρέχεται ένας αντάπτορας από τον τυπικό «σταυρό» σε εξαγωνικό, ώστε να μπορέσετε να βιδώσετε εύκολα τους αποστάτες. Τέλος, παρέχονται μερικά έξτρα tabs για την συγκράτηση των σκληρών δίσκων / SSDs στα drive bays, όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικότερα στην συνέχεια.
Αφαιρώντας το περιεχόμενο, το Silencio 352 στέκεται μπροστά μας έτοιμο για την παρουσίαση.
...και ακολουθεί ο συγκεντρωτικός πίνακας με τα specs του Silencio 352!
Tο Silencio 352 είναι ένα micro-ATX case, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί μεν να ανήκει στην κατηγορία των midi, όμως οι μητρικές που μπορεί να δεχτεί δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από 4 PCI slots. Αυτό το τονίζουμε καθώς αποτελεί σημαντικό κριτήριο σχετικά με την συμβατότητά του με hardware. Το ύψος του είναι αρκετά χαμηλό και δεν ξεπερνά τα 38 εκατοστά, το πλάτος του μόλις τα 20 και το μήκος που φτάνει τα 45,3 εκατοστά, με το Silencio 352 να έχει καθαρό βάρος τα 4,7 κιλά και ένα μεγάλο ποσοστό του προέρχεται από το ηχομωνοτικό υλικό που έχει ενσωματωθεί.
Front Panel
Το πρώτο στοιχείο που συναντάμε στο Silencio 352 είναι το front panel. Η Silent προσέγγιση που έδωσε η Cooler Master στο συγκεκριμένο κουτί είναι φυσικά το πορτάκι, το οποίο είναι κατασκευασμένο πλήρως από πλαστικό με μια "matte" υφή στην εξωτερική επιφάνεια. Ο τρόπος του για να «ανακόψει» αρκετό μέρος του παραγόμενου ήχου κρύβεται στην επένδυση του από ηχομονωτικό αφρώδες υλικό στην εσωτερική του πλευρά. Η φορά ανοίγματος είναι δεξιόστροφη χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της φοράς ανοίγματος. Επιπλέον, στις πλευρικές επιφάνειες του front panel υπάρχουν γρίλιες που παρέχουν τον αέρα προς τους ανεμιστήρες εισαγωγής.
Το front panel δεν κρύβει πολλά πράγματα στο εσωτερικό του. Ένα μόλις εκτεθειμένο drive slot των 5,25” είναι αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας για την εγκατάσταση Optical disk drives, όπως επίσης και ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο συγκρατείται από ένα πλαστικό κάλυμμα. Το κάλυμμα αυτό συγκρατείται με έναν κλιπάκι στο πάνω μέρος, και αρκεί να σπρώξουμε προς τα κάτω για να το απελευθερώσουμε.
Στην δεξιά πλευρά του front panel υπάρχουν οι διακόπτες Power, Reset καθώς και τα αντίστοιχα Power & HDD activity LEDs. Η ποιότητα των κουμπιών μας φάνηκε αρκετά τυπική, η βύθιση σαφής, ενώ το reset switch είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, αλλά αρκεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα πατήματα. Ταυτόχρονα θα συναντήσουμε και το υπόλοιπο front panel I/O το οποίο είναι τοποθετημένο σε κάθετη διάταξη και περιλαμβάνει 1 USB 3.0 θύρα, 2 USB 2.0, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδο ακουστικών, καθώς και μια χρήσιμη προσθήκη ενός SD card reader.
Τέλος, η αφαίρεση ολόκληρου του front panel γίνεται εύκολα τραβώντας προς τα έξω, κίνηση με την οποία αποκτάμε πρόσβαση στον εσωτερικά προεγκατεστημένο ανεμιστήρα των 120mm, ο οποίος ανήκει στην Silent σειρά της Cooler Master και έχει περιστροφή τις 800 σ.α.λ., περιορισμένες δηλαδή με σκοπό την ήσυχη λειτουργία τους. Συνολικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε έως 2 ανεμιστήρες μέχρι 120mm.
Top & Bottom View
Η κορυφή του Silencio 352 είναι αρκετά απλοϊκή, με την matte υφή να κυριαρχεί σε αυτό το σημείο όπως και στην πλειοψηφία των μεταλλικών επιφανειών του. Το σημείο ενδιαφέροντος στην οροφή είναι το "τετράγωνο" άνοιγμα εξαερισμού μεγέθους 12x12 εκατοστών, το οποίο περιέχει ένα ακόμα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης. Όπως μαρτυρούν οι διαστάσεις του, το σημείο είναι σχεδιασμένο ώστε να δεχτεί εσωτερικά έναν 120mm ανεμιστήρα στην οροφή του για την βελτίωση του airflow στο εσωτερικό του.
Παράλληλα όμως η Cooler Master θέλησε να δώσει επιλογές στον χρήστη. Έτσι, στα παρελκόμενα του Silencio 352 παρέχεται ένα πλαστικό κάλυμμα το οποίο θα καλύψει το σημείο αυτό στην περίπτωση που δεν χρειάζεστε τον πρόσθετο εξαερισμό, ούτως ώστε να καλύψετε ακόμα ένα σημείο από το οποίο μπορεί να προέλθει ο θόρυβος του εσωτερικού! Το κάλυμμα διαθέτει μαγνήτες και με αυτόν τον τρόπο "ασφαλίζει" στην οροφή του κουτιού.
Λίγα πράγματα στην κάτω πλευρά του. 4 ελαστικά ποδαράκια θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο και θα αποσοβήσουν την μεταφορά των κραδασμών στο πάτωμα. Στην περιοχή της βάσης του PSU το σημείο είναι σχεδιασμένο ώστε να τοποθετηθεί το τροφοδοτικό με τον ανεμιστήρα εισαγωγής του να γίνεται απ' ευθείας από το περιβάλλον. Επίσης, η Cooler Master τοποθέτησε και ένα μικρό φίλτρο σκόνης το οποίο είναι εύκολα αφαιρούμενο από την πίσω πλευρά.
Side Panels
Η "clean" γραμμή του 352 συνεχίζεται και στα Side panels, τα οποία είναι πλήρως κλειστά και δεν διαθέτουν χώρο για εγκατάσταση ανεμιστήρων.
Στο εσωτερικό των side panels θα συναντήσουμε ακόμα μια επένδυση από ηχομονωτικό υλικό. Το υλικό προσφέρη μια απαλή υφή και έχει πάχος περί τα 4mm και εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς τους.
Συνολικά τα side panels "αντανακλούν" και την γενική ποιότητα κατασκευής του Silencio 352. Το φινίρισμά τους είναι αρκετά καλό και το βάρος τους αυξημένο ενώ είναι ελάχιστα εύκαμπτα, πράγμα αναμενόμενο για το μέγεθος που έχουν. Πάντως, μιας και πρόκειται για τα τυπικά side panels τα οποία είναι συμβατά και με άλλα αντίστοιχου μεγέθους κουτιά, ίσως μας απασχολήσει λίγο περισσότερο το γεγονός πως το ηχομωνοτικό υλικό θα "κλέψει" λίγο χώρο από το εσωτερικό, κάτι που θα χρειαστεί να σκεφτούμε αν υπολογίζουμε την εγκατάσταση hardware σκεπτόμενοι τις μέγιστες δυνατές ικανότητες που μας δίνουν τα specs του 352.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Silencio 352, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη.
4 PCI brackets υπάρχουν συνολικά, "μαρτυρώντας" έτσι την υποστήριξη έως micro-ΑΤΧ μητρικών. Κλείνοντας έχουμε την βάση στήριξης για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το Cooler Master Silencio 352 μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel καθώς και στα σημεία στήριξης των σκληρών δίσκων. Ολόκληρο το κουτί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το Silencio 352 υστερεί από τον ανταγωνισμό, καθώς η ποιότητα της SECC λαμαρίνας φαίνεται πως είναι πανομοιότυπη με αυτήν που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases, ενώ το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.
Έχοντας καταφέρει να εντυπωσιάσει με την εξωτερική εμφάνιση του, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Silencio 352 να φιλοξενήσει hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό, ξεκινώντας με την περιοχή που θα εγκαταστήσουμε την "καρδιά" του συστήματός μας, την μητρική.
Αρκετά επίπεδη γραμμή διατηρεί το motherboard tray. Τα βλέμματά μας πέφτουν με την πρώτη στο «παράθυρο» που σχηματίζεται έχει μέγεθος 12x17 εκατοστών και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.
Το motherboard tray διαθέτει επίσης αρκετές τρύπες για cable routing. Απαριθμώντας τες, θα συναντήσουμε μια μεγάλη στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού προς την «πλάτη» της μητρικής, και άλλες 2 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής. Και οι τρεις προαναφερθήσες περιλαμβάνουν ελαστική επικάλυψη (rubber grommets) και έχουν διάμετρο περί τα 5 εκατοστά έκαστη. Επίσης στην κορυφή του tray θα συναντήσουμε ακόμα ένα άνοιγμα για το πέρασμα διαφόρων καλωδίων, αλλά όχι αρκετό για το EPS 8pin καλώδιο τροφοδοσίας του επεξεργαστή.
Τα καλύμματα των PCI brackets δεν είναι συγκολλημένα στο σασί του 352, αντ' αυτού διατίθενται τα κλασσικά καλύμματα με τις γρίλιες εξαερισμού. Επιπλέον η αφαίρεσή τους είναι εύκολη καθώς υπάρχουν προεγκατεστημένες οι τυπικές phillips βίδες.
Μετακινούμενοι στην βάση του Silencio 352, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού, το οποίο θα στηριχθεί σε 4 ελαστικά ποδαράκια που θα απορροφήσουν τις δονήσεις, ενώ το αφαιρούμενο dust filter είναι προσβάσιμο από την εξωτερική πλευρά. Το φίλτρο σκόνης τοποθετείται και αφαιρείται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων, η Cooler Master επέλεξε να τοποθετήσει στο Silencio 352 δυο σταθερά bays. Στην κορυφή θα συναντήσουμε το drive cage των 5,25” ενώ ακριβώς από κάτω του βρίσκεται το πρώτο 3,5" bay, αμφότερα να έχουν μόλις από μια θέση διαθέσιμη και έχουν τον τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική. Στο πάτωμα θα συναντήσουμε το δεύτερο drive cage για 3.5" δίσκους με χωρητικότητα 2 θέσεων και προσανατολισμό κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής. Από την άλλη, ο κενός χώρος που δημιουργείται στο ενδιάμεσο έχει αρκετό ενδιαφέρον. Έτσι, πάνω στο motherboard tray υπάρχουν τρύπες για εγκατάσταση 2 2,5" δίσκων, ενώ άλλες δυο θέσεις είναι διαθέσιμες στην κάτω πλευρά του 5,25" bay καθώς και την πάνω πλευρά του HDD bay, για ακόμα δυο SSDs!
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά απλή. Το μόνο που απαιτείται είναι να σύρετε τον δίσκο σας στο drive bay και να τον βιδώσετε εξωτερικά κάνοντας χρήση των αντίστοιχων βιδών.
Κλείνοντας, το Silencio 352 θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 155mm, όπως αναφέρει η Cooler Master. Όμως, λόγω και του ηχομωνοτικού υλικού στα side panels, θα συστήναμε να μην ξεπερνούσε η ψύκτρα τα 13 εκατοστά, καθότι μπορεί να δημιουργηθούν "οριακές καταστάσεις" κατά το κλείσιμο του Side Panel.
Αναφορικά με το cable routing, ο διαθέσιμος χώρος στην πλάτη του motherboard tray είναι στο 1 εκατοστό, οριακός δηλαδή για να περάσετε το 24pin του τροφοδοτικού σας και να το διπλώσετε προς το εσωτερικό, ειδικά αν συνυπολογίσετε το γεγονός πως κάποιος χώρος από τον διαθέσιμο καταλαμβάνεται από την ηχομόνωση του δεξιού side panel. Κλείνοντας σε όλη την πλάτη του motherboard tray είναι διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Silencio 352 τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του από το μηδέν!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Silencio 352 πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side panels, τοποθετήσαμε τους αποστάτες της μητρικής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει απλά με το χέρι, οπότε χρειάζεται κάποιου είδους εργαλείο. Στο σημείο αυτό να παρατηρήσω πως η Cooler Master είναι από τις λίγες εταιρίες που παρέχουν ειδικό «κλειδάκι» ώστε να βιδώσετε τους αποστάτες στο motherboard tray με κατσαβίδι. Μικρή λεπτομέρεια, όμως έκανε την συναρμολόγηση αρκετά πιο εύκολη, και ένα μεγάλο ευχαριστώ από κάποιον που έχει συναρμολογήσει αρκετά μηχανήματα από το μηδέν!
Το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως είναι εύκολα αφαιρούμενα και θα χρειαστεί απλά να ξεβιδώσουμε όσα μας χρειάζονται!
Εγκατάσταση Hardware
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η Cooler Master είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και και χωρίς να μας δημιουργήσουν κάποια απορία ή σύγχυση.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ έκλεισε οριακά, και αυτό λόγω του πάχους του ηχομονωτικού υλικού. Για να επιτευχθεί το κλείσιμο χρειάστηκε να μην έχουμε διπλωμένα ή μπερδεμένα καλώδια, αλλά όλα τους να ακολουθούν μια ευθεία γραμμή για να δημιουργούν όσο το δυνατόν λιγότερο πάχος.
Cable Management
Silent optimized κουτί και cable management είναι δυο στοιχεία τα οποία δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Προκειμένου να συμβεί το ένα, θα πρέπει να θυσιαστεί κατιτίς από το άλλο, οπότε το παν είναι το καλύτερο balance που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής.
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των rubber grommets που υπάρχουν στο Silencio 352 και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Το "παράπονο" είναι στο γεγονός πως το cable management hole που υπάρχει στην κορυφή του motherboard tray δεν αρκεί για το πέρασμα του EPS 8pin καλωδίου, το οποίο εν τέλει το δρομολογήσαμε κάτω από την κάρτα γραφικών.
Εύκολη θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε αρκετά καλώδια, και η Cooler Master όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις είχε στην διάθεσή της. Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού θα λέγαμε πως θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Silencio 352 ως ένα Midi Silent case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η Cooler Master ισχυρίζεται πως μπορεί να δεχτεί ανεμιστήρες στις εξής θέσεις: 2 έως 120mm στο μπροστινό μέρος του κουτιού για εισαγωγή με έναν 12άρη προ-εγκατεστημένο, έναν επίσης 12 εκατοστών στην οροφή και τέλος έναν προ-εγκατεστημένο 12άρη ανεμιστήρα ως εξαγωγή στο πίσω μέρος..
Λίγες και οι λύσεις σχετικά με την ψύξη του επεξεργαστή. Όπως είπαμε και νωρίτερα, με μέγιστη υποστήριξη ψυκτρών ύψους έως 155mm, το Silencio 352 θα ήταν καταλληλότερο να δεχτεί ψύκτρες με 12άρη ανεμιστήρα, ή ως βέλτιστη επιλογή ένα 120mm AIO με λεπτό προφίλ ψυγείου. Αυτό που όμως είναι δυνατόν είναι η εγκατάσταση ενός slim 240mm watercooler όπως η Seidon 240M που μας δίνει η Cooler Master στο site της!
Το airflow του Silencio 352 έχει συγκεκριμένη διαδρομή, με την είσοδο να γίνεται από μπροστά και την έξοδο στο πίσω μέρος ή και την οροφή του. Άλλες δίοδοι δεν υπάρχουν, και έτσι θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας σχετικά με το καθάρισμα των φίλτρων στα σημεία εισαγωγής: δηλαδή το μπροστινό πάνελ καθώς και την εισαγωγή για το τροφοδοτικό.
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Silencio 352 σε λειτουργία. Το Silencio 352 συμπεριφέρθηκε αρκετά ήσυχα κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup. Κατά το load παρατηρήσαμε ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς το ηχομονωτικό υλικό μπορεί να κρατήσει λίγη περισσότερη θερμότητα εντός του εσωτερικού. Θα θέλαμε να τονίσουμε πως οι προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες οι οποίοι λειτουργούν στις 800RPM μπορεί να λειτουργούν ήσυχα, όμως δεν κινούν και αρκετό αέρα. Έτσι, και με την εισαγωγή του αέρα να γίνεται από το περιορισμένο μπροστινό μέρος, θα λέγαμε πως το airflow δεν είναι το καλύτερο δυνατό - ίσως να ήταν σοφή η επένδυση σε ένα καλύτερο σετ ανεμιστήρων. Παρ' όλα αυτά, επειδή δεν παρεμβάλλεται κάποιο drive bay μεταξύ του ανεμιστήρα εισαγωγής και της κάρτας γραφικών, δεν παρατηρήσαμε τα ίδια προβλήματα θερμοκρασιών όπως είχαμε κάνει με το Silencio 452.
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Silencio 352 έχει αρκετά κλειστές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Παρʼ όλα αυτά, ένα συχνό καθάρισμα στα φίλτρα σκόνης επιβάλλεται, καθότι εάν "μπουκώσουν" τα φίλτρα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την εισαγωγή του αέρα στο κουτί.
Ένα από τα πράγματα που με έχουν "κερδίσει" στην σειρά Silencio είναι ότι δύσκολα θα συναντήσεις γρίφους και αινίγματα για το πόσο αξίζει τελικά η επένδυση σε αυτά. Και το Silencio 352 της Cooler Master είναι ένα ακόμα κουτί της εταιρίας που διατηρεί αυτό το προφίλ με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Αυτός είναι ο επίλογος του σημερινού μας review!
Υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία κοιτώντας τα νιώσαμε αρκετά ευχαριστημένοι, δεδομένου του price point που συγκαταλέγεται το Silencio 352. Για μια ακόμα φορά θα τονίσουμε την θετικότατη ποιότητα κατασκευής του, με τα πλαστικά σημεία να είναι όσο πιο στιβαρά γίνεται για αυτό το υλικό. Από εκεί και πέρα είμαστε εντυπωσιασμένοι με το τι μπορεί να επιτύχει το Silencio 352 στο εσωτερικό του, το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα να "χτίσουμε" ένα αρκετά δυνατό σύστημα σε αυτές τις διαστάσεις. Έτσι, παρ' όλο τις micro ATX διαστάσεις του, το 352 της σειράς Silencio μπορεί να φιλοξενήσει άνετα όλες τις high-end κάρτες γραφικών, μια 240mm υδρόψυξη και αρκετούς SSDs, με μοναδικό "περιορισμό" τον μέγεθος της μητρικής που υποστηρίζεται - τον οποίο όμως δεν θα χαρακτηρίσουμε ως αρνητικό καθώς είναι ξεκάθαρη πρόθεση της Cooler Master η κατηγορία στην οποία το εντάσσει. Εξάλλου, με εξαίρεση μερικά PCI slots, δεν έχετε κάτι περισσότερο να χάσετε από μια uATX μητρική!
Δυο είναι τα σημεία τα οποία θα θέλαμε να ήταν ελαφρώς βελτιωμένα. Ένα από αυτά θα ήταν η χρήση tool-less μηχανισμών για την εγκατάσταση των drives, κάτι που η Cooler Master μας έχει συνηθίσει στα περισσότερα κουτιά της. Επίσης, θα μπορούσαμε να δούμε το Silencio 352 να χρησιμοποιείται και ως "storage tank", όμως θεωρώ πως η χρήση μέχρι τριών HDDs θέτει έναν σαφή περιορισμό.
Όπως και να έχει, το Silencio 352 πωλείται στην Ελλάδα στην τιμή των 60? τελικής τιμής, κάνοντάς το ένα από τα πιο VFM silent κουτιά που κυκλοφορούν στην αγορά!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Eυχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Κλείνοντας το μικρό "οδοιπορικό" μας στην σειρά Silencio της Cooler Master, φτάνουμε στον "μικρότερο" της οικογένειας - έτσι, έπειτα από τα Silencio 652S, 550 και 452, ήρθε η ώρα να δούμε μέχρι ποια όρια μπορεί να φτάσει η συγκεκριμένη σειρά. Οι ανάγκες των ανθρώπων τις περισσότερες φορές δεν είναι οι ίδιες, όμως μπορούν να έχουν ένα κοινό σημείο. Κοιτώντας την σειρά Silencio, είναι δεδομένο πως ο "κοινός τόπος" είναι μηχανήματα τα οποία είτε επιβάλλεται, είτε πολύ απλά δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του θορύβου!
Και γιατί κάνουμε λόγο για τον "μικρότερο" της σειράς; Το Cooler Master Silencio 352 είναι ένα silent case το οποίο ευελπιστεί να μας κατακτήσει με τις micro ATX διαστάσεις του, διατηρώντας την αθόρυβη φιλοσοφία της Silencio σειράς.
Πριν περάσουμε στην βαθύτερη ανάλυση, ας ρίξουμε μια ματιά στην συσκευασία του. Το Silencio 352 έρχεται σε ένα τυπικό κουτί από χαρτόνι, με το Case να περιβάλλεται από δυο σκληρά κομμάτια φελιζόλ για προστασία κατά την μεταφορά του.
Τα συνοδευτικά που παρέχει το Silencio 352 έρχονται σε μερικά σακουλάκια, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις βίδες συγκράτησης, 10 δεματικά καλωδίων, ένα speaker/buzzer, ενώ μαζί με τους αποστάτες της μητρικής παρέχεται ένας αντάπτορας από τον τυπικό «σταυρό» σε εξαγωνικό, ώστε να μπορέσετε να βιδώσετε εύκολα τους αποστάτες. Τέλος, παρέχονται μερικά έξτρα tabs για την συγκράτηση των σκληρών δίσκων / SSDs στα drive bays, όπως θα εξηγήσουμε αναλυτικότερα στην συνέχεια.
Αφαιρώντας το περιεχόμενο, το Silencio 352 στέκεται μπροστά μας έτοιμο για την παρουσίαση.
...και ακολουθεί ο συγκεντρωτικός πίνακας με τα specs του Silencio 352!
Tο Silencio 352 είναι ένα micro-ATX case, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί μεν να ανήκει στην κατηγορία των midi, όμως οι μητρικές που μπορεί να δεχτεί δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από 4 PCI slots. Αυτό το τονίζουμε καθώς αποτελεί σημαντικό κριτήριο σχετικά με την συμβατότητά του με hardware. Το ύψος του είναι αρκετά χαμηλό και δεν ξεπερνά τα 38 εκατοστά, το πλάτος του μόλις τα 20 και το μήκος που φτάνει τα 45,3 εκατοστά, με το Silencio 352 να έχει καθαρό βάρος τα 4,7 κιλά και ένα μεγάλο ποσοστό του προέρχεται από το ηχομωνοτικό υλικό που έχει ενσωματωθεί.
Front Panel
Το πρώτο στοιχείο που συναντάμε στο Silencio 352 είναι το front panel. Η Silent προσέγγιση που έδωσε η Cooler Master στο συγκεκριμένο κουτί είναι φυσικά το πορτάκι, το οποίο είναι κατασκευασμένο πλήρως από πλαστικό με μια "matte" υφή στην εξωτερική επιφάνεια. Ο τρόπος του για να «ανακόψει» αρκετό μέρος του παραγόμενου ήχου κρύβεται στην επένδυση του από ηχομονωτικό αφρώδες υλικό στην εσωτερική του πλευρά. Η φορά ανοίγματος είναι δεξιόστροφη χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της φοράς ανοίγματος. Επιπλέον, στις πλευρικές επιφάνειες του front panel υπάρχουν γρίλιες που παρέχουν τον αέρα προς τους ανεμιστήρες εισαγωγής.
Το front panel δεν κρύβει πολλά πράγματα στο εσωτερικό του. Ένα μόλις εκτεθειμένο drive slot των 5,25” είναι αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας για την εγκατάσταση Optical disk drives, όπως επίσης και ένα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης το οποίο συγκρατείται από ένα πλαστικό κάλυμμα. Το κάλυμμα αυτό συγκρατείται με έναν κλιπάκι στο πάνω μέρος, και αρκεί να σπρώξουμε προς τα κάτω για να το απελευθερώσουμε.
Στην δεξιά πλευρά του front panel υπάρχουν οι διακόπτες Power, Reset καθώς και τα αντίστοιχα Power & HDD activity LEDs. Η ποιότητα των κουμπιών μας φάνηκε αρκετά τυπική, η βύθιση σαφής, ενώ το reset switch είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, αλλά αρκεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα πατήματα. Ταυτόχρονα θα συναντήσουμε και το υπόλοιπο front panel I/O το οποίο είναι τοποθετημένο σε κάθετη διάταξη και περιλαμβάνει 1 USB 3.0 θύρα, 2 USB 2.0, μια υποδοχή για μικρόφωνο και άλλη μια έξοδο ακουστικών, καθώς και μια χρήσιμη προσθήκη ενός SD card reader.
Τέλος, η αφαίρεση ολόκληρου του front panel γίνεται εύκολα τραβώντας προς τα έξω, κίνηση με την οποία αποκτάμε πρόσβαση στον εσωτερικά προεγκατεστημένο ανεμιστήρα των 120mm, ο οποίος ανήκει στην Silent σειρά της Cooler Master και έχει περιστροφή τις 800 σ.α.λ., περιορισμένες δηλαδή με σκοπό την ήσυχη λειτουργία τους. Συνολικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε έως 2 ανεμιστήρες μέχρι 120mm.
Top & Bottom View
Η κορυφή του Silencio 352 είναι αρκετά απλοϊκή, με την matte υφή να κυριαρχεί σε αυτό το σημείο όπως και στην πλειοψηφία των μεταλλικών επιφανειών του. Το σημείο ενδιαφέροντος στην οροφή είναι το "τετράγωνο" άνοιγμα εξαερισμού μεγέθους 12x12 εκατοστών, το οποίο περιέχει ένα ακόμα αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης. Όπως μαρτυρούν οι διαστάσεις του, το σημείο είναι σχεδιασμένο ώστε να δεχτεί εσωτερικά έναν 120mm ανεμιστήρα στην οροφή του για την βελτίωση του airflow στο εσωτερικό του.
Παράλληλα όμως η Cooler Master θέλησε να δώσει επιλογές στον χρήστη. Έτσι, στα παρελκόμενα του Silencio 352 παρέχεται ένα πλαστικό κάλυμμα το οποίο θα καλύψει το σημείο αυτό στην περίπτωση που δεν χρειάζεστε τον πρόσθετο εξαερισμό, ούτως ώστε να καλύψετε ακόμα ένα σημείο από το οποίο μπορεί να προέλθει ο θόρυβος του εσωτερικού! Το κάλυμμα διαθέτει μαγνήτες και με αυτόν τον τρόπο "ασφαλίζει" στην οροφή του κουτιού.
Λίγα πράγματα στην κάτω πλευρά του. 4 ελαστικά ποδαράκια θα κρατήσουν το κουτί σας όρθιο και θα αποσοβήσουν την μεταφορά των κραδασμών στο πάτωμα. Στην περιοχή της βάσης του PSU το σημείο είναι σχεδιασμένο ώστε να τοποθετηθεί το τροφοδοτικό με τον ανεμιστήρα εισαγωγής του να γίνεται απ' ευθείας από το περιβάλλον. Επίσης, η Cooler Master τοποθέτησε και ένα μικρό φίλτρο σκόνης το οποίο είναι εύκολα αφαιρούμενο από την πίσω πλευρά.
Side Panels
Η "clean" γραμμή του 352 συνεχίζεται και στα Side panels, τα οποία είναι πλήρως κλειστά και δεν διαθέτουν χώρο για εγκατάσταση ανεμιστήρων.
Στο εσωτερικό των side panels θα συναντήσουμε ακόμα μια επένδυση από ηχομονωτικό υλικό. Το υλικό προσφέρη μια απαλή υφή και έχει πάχος περί τα 4mm και εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς τους.
Συνολικά τα side panels "αντανακλούν" και την γενική ποιότητα κατασκευής του Silencio 352. Το φινίρισμά τους είναι αρκετά καλό και το βάρος τους αυξημένο ενώ είναι ελάχιστα εύκαμπτα, πράγμα αναμενόμενο για το μέγεθος που έχουν. Πάντως, μιας και πρόκειται για τα τυπικά side panels τα οποία είναι συμβατά και με άλλα αντίστοιχου μεγέθους κουτιά, ίσως μας απασχολήσει λίγο περισσότερο το γεγονός πως το ηχομωνοτικό υλικό θα "κλέψει" λίγο χώρο από το εσωτερικό, κάτι που θα χρειαστεί να σκεφτούμε αν υπολογίζουμε την εγκατάσταση hardware σκεπτόμενοι τις μέγιστες δυνατές ικανότητες που μας δίνουν τα specs του 352.
Rear panel – I/O
Κλείνοντας με την εξωτερική εμφάνιση του Silencio 352, μεταφερόμαστε στην πίσω πλευρά. Στην κορυφή συναντάμε την εγκοπή για τα I/O της μητρικής, καθώς και την θέση για τον ανεμιστήρα των 120mm η οποία είναι ήδη κατειλημμένη.
4 PCI brackets υπάρχουν συνολικά, "μαρτυρώντας" έτσι την υποστήριξη έως micro-ΑΤΧ μητρικών. Κλείνοντας έχουμε την βάση στήριξης για το ΑΤΧ τροφοδοτικό στο κάτω μέρος του κουτιού.
Φινίρισμα – Βαφή
Εξωτερικά, το Cooler Master Silencio 352 μας άφησε αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά το φινίρισμά του. Η ποιότητα των πλαστικών είναι αρκετά τυπική, αλλά η χρήση του υλικού έχει περιοριστεί μόλις στο front panel καθώς και στα σημεία στήριξης των σκληρών δίσκων. Ολόκληρο το κουτί είναι βαμμένο σε μαύρο ματ χρώμα, το οποίο είναι αρκετά ανθεκτικό στις γρατσουνιές, παρʼ όλα αυτά οι δαχτυλιές ίσως αποτελέσουν ένα μικρό θέμα, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν σχετικά εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δείχνει πως κατασκευαστικά το Silencio 352 υστερεί από τον ανταγωνισμό, καθώς η ποιότητα της SECC λαμαρίνας φαίνεται πως είναι πανομοιότυπη με αυτήν που θα συναντήσουμε και σε πιο ακριβά cases, ενώ το πάχος της είναι ικανοποιητικό ώστε να συνθέσει ένα στιβαρό τελικό αποτέλεσμα.
Έχοντας καταφέρει να εντυπωσιάσει με την εξωτερική εμφάνιση του, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες του Silencio 352 να φιλοξενήσει hardware. Αφαιρούμε τα 2 side panels και ξεκινάμε την περιήγησή μας στο εσωτερικό, ξεκινώντας με την περιοχή που θα εγκαταστήσουμε την "καρδιά" του συστήματός μας, την μητρική.
Αρκετά επίπεδη γραμμή διατηρεί το motherboard tray. Τα βλέμματά μας πέφτουν με την πρώτη στο «παράθυρο» που σχηματίζεται έχει μέγεθος 12x17 εκατοστών και φυσικά αποσκοπεί στην ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών.
Το motherboard tray διαθέτει επίσης αρκετές τρύπες για cable routing. Απαριθμώντας τες, θα συναντήσουμε μια μεγάλη στην βάση του tray ώστε να δρομολογηθούν τα καλώδια του τροφοδοτικού προς την «πλάτη» της μητρικής, και άλλες 2 οι οποίες οδηγούν στο ύψος της GPU και του 20/24pin της μητρικής. Και οι τρεις προαναφερθήσες περιλαμβάνουν ελαστική επικάλυψη (rubber grommets) και έχουν διάμετρο περί τα 5 εκατοστά έκαστη. Επίσης στην κορυφή του tray θα συναντήσουμε ακόμα ένα άνοιγμα για το πέρασμα διαφόρων καλωδίων, αλλά όχι αρκετό για το EPS 8pin καλώδιο τροφοδοσίας του επεξεργαστή.
Τα καλύμματα των PCI brackets δεν είναι συγκολλημένα στο σασί του 352, αντ' αυτού διατίθενται τα κλασσικά καλύμματα με τις γρίλιες εξαερισμού. Επιπλέον η αφαίρεσή τους είναι εύκολη καθώς υπάρχουν προεγκατεστημένες οι τυπικές phillips βίδες.
Μετακινούμενοι στην βάση του Silencio 352, υπάρχει ο χώρος εγκατάστασης του τροφοδοτικού, το οποίο θα στηριχθεί σε 4 ελαστικά ποδαράκια που θα απορροφήσουν τις δονήσεις, ενώ το αφαιρούμενο dust filter είναι προσβάσιμο από την εξωτερική πλευρά. Το φίλτρο σκόνης τοποθετείται και αφαιρείται εξωτερικά, οπότε δεν θα σας δημιουργήσει «πονοκεφάλους» κατά την διάρκεια της εγκατάστασης. Συνολικά πάντως υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος για όλα τα τροφοδοτικά οποιουδήποτε μήκους.
Στον χώρο της εγκατάστασης των αποθηκευτικών μέσων, η Cooler Master επέλεξε να τοποθετήσει στο Silencio 352 δυο σταθερά bays. Στην κορυφή θα συναντήσουμε το drive cage των 5,25” ενώ ακριβώς από κάτω του βρίσκεται το πρώτο 3,5" bay, αμφότερα να έχουν μόλις από μια θέση διαθέσιμη και έχουν τον τυπικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ports των drives να «κοιτάζουν» προς την μητρική. Στο πάτωμα θα συναντήσουμε το δεύτερο drive cage για 3.5" δίσκους με χωρητικότητα 2 θέσεων και προσανατολισμό κάθετα προς το επίπεδο της μητρικής. Από την άλλη, ο κενός χώρος που δημιουργείται στο ενδιάμεσο έχει αρκετό ενδιαφέρον. Έτσι, πάνω στο motherboard tray υπάρχουν τρύπες για εγκατάσταση 2 2,5" δίσκων, ενώ άλλες δυο θέσεις είναι διαθέσιμες στην κάτω πλευρά του 5,25" bay καθώς και την πάνω πλευρά του HDD bay, για ακόμα δυο SSDs!
Η διαδικασία εγκατάστασης σκληρών δίσκων είναι αρκετά απλή. Το μόνο που απαιτείται είναι να σύρετε τον δίσκο σας στο drive bay και να τον βιδώσετε εξωτερικά κάνοντας χρήση των αντίστοιχων βιδών.
Κλείνοντας, το Silencio 352 θα σας διαθέσει χώρο για εγκατάσταση ψύκτρας μέγιστου ύψους 155mm, όπως αναφέρει η Cooler Master. Όμως, λόγω και του ηχομωνοτικού υλικού στα side panels, θα συστήναμε να μην ξεπερνούσε η ψύκτρα τα 13 εκατοστά, καθότι μπορεί να δημιουργηθούν "οριακές καταστάσεις" κατά το κλείσιμο του Side Panel.
Αναφορικά με το cable routing, ο διαθέσιμος χώρος στην πλάτη του motherboard tray είναι στο 1 εκατοστό, οριακός δηλαδή για να περάσετε το 24pin του τροφοδοτικού σας και να το διπλώσετε προς το εσωτερικό, ειδικά αν συνυπολογίσετε το γεγονός πως κάποιος χώρος από τον διαθέσιμο καταλαμβάνεται από την ηχομόνωση του δεξιού side panel. Κλείνοντας σε όλη την πλάτη του motherboard tray είναι διάσπαρτες εγκοπές για την τοποθέτηση των δεματικών καλωδίων.
Αρκετά καλά τα έχει πάει μέχρι τώρα το Silencio 352 τόσο εμφανισιακά, όσο και στο κομμάτι των χαρακτηριστικών. Για να μπορέσουμε όμως να το αξιολογήσουμε καταλλήλως, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο μαζί του. Έτσι, μαζέψαμε τα κομμάτια που βρίσκονταν διάσπαρτα στο HwBox Lab, και ξεκινήσαμε την συναρμολόγησή του από το μηδέν!
Προετοιμασία
Η προετοιμασία του Silencio 352 πριν τοποθετήσουμε ήταν αρκετά απλοϊκή. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αφαιρέσαμε και τα 2 side panels. Τα πάνελ συγκρατούνται με 2 χειρόβιδες έκαστο, και το ξεβίδωμά τους ήταν αρκετά ομαλό αν και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κατσαβίδι, καθώς ήταν σφιχτά τοποθετημένες. Μετά την αφαίρεση των 2 side panels, τοποθετήσαμε τους αποστάτες της μητρικής. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει απλά με το χέρι, οπότε χρειάζεται κάποιου είδους εργαλείο. Στο σημείο αυτό να παρατηρήσω πως η Cooler Master είναι από τις λίγες εταιρίες που παρέχουν ειδικό «κλειδάκι» ώστε να βιδώσετε τους αποστάτες στο motherboard tray με κατσαβίδι. Μικρή λεπτομέρεια, όμως έκανε την συναρμολόγηση αρκετά πιο εύκολη, και ένα μεγάλο ευχαριστώ από κάποιον που έχει συναρμολογήσει αρκετά μηχανήματα από το μηδέν!
Το μόνο που χρειάστηκε ήταν επίσης να αφαιρέσουμε 2 από τα brackets των PCI Slots, ώστε να τοποθετήσουμε την κάρτα γραφικών μας. Τα καλύμματα όπως είπαμε και προηγουμένως είναι εύκολα αφαιρούμενα και θα χρειαστεί απλά να ξεβιδώσουμε όσα μας χρειάζονται!
Εγκατάσταση Hardware
Δεν είδαμε κάτι που να μας παραξένεψε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Ο τρόπος που έχει επιλέξει η Cooler Master είναι και ο αναμενόμενος, αλλά ίσως και ο πιο user-friendly. Όλα τα κομμάτια φαίνεται να κουμπώνουν στην θέση τους άνετα και και χωρίς να μας δημιουργήσουν κάποια απορία ή σύγχυση.
Μετά το τέλος της εγκατάστασης, το κλείσιμο του δεξιού πάνελ έκλεισε οριακά, και αυτό λόγω του πάχους του ηχομονωτικού υλικού. Για να επιτευχθεί το κλείσιμο χρειάστηκε να μην έχουμε διπλωμένα ή μπερδεμένα καλώδια, αλλά όλα τους να ακολουθούν μια ευθεία γραμμή για να δημιουργούν όσο το δυνατόν λιγότερο πάχος.
Cable Management
Silent optimized κουτί και cable management είναι δυο στοιχεία τα οποία δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Προκειμένου να συμβεί το ένα, θα πρέπει να θυσιαστεί κατιτίς από το άλλο, οπότε το παν είναι το καλύτερο balance που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής.
Όλα τα καλώδια που χρησιμοποιήσαμε πέρασαν αρκετά άνετα μέσω των rubber grommets που υπάρχουν στο Silencio 352 και έφτασαν στον τελικό προορισμό τους με σχετική άνεση. Το "παράπονο" είναι στο γεγονός πως το cable management hole που υπάρχει στην κορυφή του motherboard tray δεν αρκεί για το πέρασμα του EPS 8pin καλωδίου, το οποίο εν τέλει το δρομολογήσαμε κάτω από την κάρτα γραφικών.
Εύκολη θα μπορέσαμε να χαρακτηρίσουμε και την διαδρομή που υπάρχει για τα καλώδια που κατευθύνονται προς τους σκληρούς δίσκους. Ευτυχώς, λόγω της κάθετης τοποθέτησης των drive bays, τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν αρκετά ικανοποιητικά στον χώρο μεταξύ bay και side panel – αρκεί να μην το παρακάνετε με τα καλώδια που θα περάσετε από εκεί.
Σαν τελική εικόνα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορούμε να καταφέρουμε να κρύψουμε αρκετά καλώδια, και η Cooler Master όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις είχε στην διάθεσή της. Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το τι γίνεται με τα περισσευούμενα καλώδια του τροφοδοτικού θα λέγαμε πως θα βοηθούσε αρκετά ένα modular τροφοδοτικό, όμως για ένα non-modular θα χρειαστεί να στριμώξουμε τα καλώδια είτε στο πάτωμα του κουτιού είτε ενδιάμεσα από το χώρο των drive cages και του δεξιού καλύμματος.
Cooling options
Το Silencio 352 ως ένα Midi Silent case προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Ως στάνταρ, η Cooler Master ισχυρίζεται πως μπορεί να δεχτεί ανεμιστήρες στις εξής θέσεις: 2 έως 120mm στο μπροστινό μέρος του κουτιού για εισαγωγή με έναν 12άρη προ-εγκατεστημένο, έναν επίσης 12 εκατοστών στην οροφή και τέλος έναν προ-εγκατεστημένο 12άρη ανεμιστήρα ως εξαγωγή στο πίσω μέρος..
Λίγες και οι λύσεις σχετικά με την ψύξη του επεξεργαστή. Όπως είπαμε και νωρίτερα, με μέγιστη υποστήριξη ψυκτρών ύψους έως 155mm, το Silencio 352 θα ήταν καταλληλότερο να δεχτεί ψύκτρες με 12άρη ανεμιστήρα, ή ως βέλτιστη επιλογή ένα 120mm AIO με λεπτό προφίλ ψυγείου. Αυτό που όμως είναι δυνατόν είναι η εγκατάσταση ενός slim 240mm watercooler όπως η Seidon 240M που μας δίνει η Cooler Master στο site της!
Το airflow του Silencio 352 έχει συγκεκριμένη διαδρομή, με την είσοδο να γίνεται από μπροστά και την έξοδο στο πίσω μέρος ή και την οροφή του. Άλλες δίοδοι δεν υπάρχουν, και έτσι θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας σχετικά με το καθάρισμα των φίλτρων στα σημεία εισαγωγής: δηλαδή το μπροστινό πάνελ καθώς και την εισαγωγή για το τροφοδοτικό.
Final Experience
Τελειώνοντας με το στήσιμο, θέσαμε το σύστημα που χτίσαμε στο Silencio 352 σε λειτουργία. Το Silencio 352 συμπεριφέρθηκε αρκετά ήσυχα κατά την λειτουργία του, παρόλο που δεν είχαμε στην διάθεσή μας και το πιο ήσυχο setup. Κατά το load παρατηρήσαμε ελαφρώς αυξημένες θερμοκρασίες στο εσωτερικό, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς το ηχομονωτικό υλικό μπορεί να κρατήσει λίγη περισσότερη θερμότητα εντός του εσωτερικού. Θα θέλαμε να τονίσουμε πως οι προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες οι οποίοι λειτουργούν στις 800RPM μπορεί να λειτουργούν ήσυχα, όμως δεν κινούν και αρκετό αέρα. Έτσι, και με την εισαγωγή του αέρα να γίνεται από το περιορισμένο μπροστινό μέρος, θα λέγαμε πως το airflow δεν είναι το καλύτερο δυνατό - ίσως να ήταν σοφή η επένδυση σε ένα καλύτερο σετ ανεμιστήρων. Παρ' όλα αυτά, επειδή δεν παρεμβάλλεται κάποιο drive bay μεταξύ του ανεμιστήρα εισαγωγής και της κάρτας γραφικών, δεν παρατηρήσαμε τα ίδια προβλήματα θερμοκρασιών όπως είχαμε κάνει με το Silencio 452.
Τέλος, για το σύντομο χρονικό διάστημα της χρήσης τους, τα dust filters λειτούργησαν αρκετά καλά. Το Silencio 352 έχει αρκετά κλειστές διόδους όσον αφορά την είσοδο σκόνης, και σίγουρα θα εστιαστεί περισσότερο στους ανεμιστήρες εισαγωγής. Παρʼ όλα αυτά, ένα συχνό καθάρισμα στα φίλτρα σκόνης επιβάλλεται, καθότι εάν "μπουκώσουν" τα φίλτρα, θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την εισαγωγή του αέρα στο κουτί.
Ένα από τα πράγματα που με έχουν "κερδίσει" στην σειρά Silencio είναι ότι δύσκολα θα συναντήσεις γρίφους και αινίγματα για το πόσο αξίζει τελικά η επένδυση σε αυτά. Και το Silencio 352 της Cooler Master είναι ένα ακόμα κουτί της εταιρίας που διατηρεί αυτό το προφίλ με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Αυτός είναι ο επίλογος του σημερινού μας review!
Υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία κοιτώντας τα νιώσαμε αρκετά ευχαριστημένοι, δεδομένου του price point που συγκαταλέγεται το Silencio 352. Για μια ακόμα φορά θα τονίσουμε την θετικότατη ποιότητα κατασκευής του, με τα πλαστικά σημεία να είναι όσο πιο στιβαρά γίνεται για αυτό το υλικό. Από εκεί και πέρα είμαστε εντυπωσιασμένοι με το τι μπορεί να επιτύχει το Silencio 352 στο εσωτερικό του, το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα να "χτίσουμε" ένα αρκετά δυνατό σύστημα σε αυτές τις διαστάσεις. Έτσι, παρ' όλο τις micro ATX διαστάσεις του, το 352 της σειράς Silencio μπορεί να φιλοξενήσει άνετα όλες τις high-end κάρτες γραφικών, μια 240mm υδρόψυξη και αρκετούς SSDs, με μοναδικό "περιορισμό" τον μέγεθος της μητρικής που υποστηρίζεται - τον οποίο όμως δεν θα χαρακτηρίσουμε ως αρνητικό καθώς είναι ξεκάθαρη πρόθεση της Cooler Master η κατηγορία στην οποία το εντάσσει. Εξάλλου, με εξαίρεση μερικά PCI slots, δεν έχετε κάτι περισσότερο να χάσετε από μια uATX μητρική!
Δυο είναι τα σημεία τα οποία θα θέλαμε να ήταν ελαφρώς βελτιωμένα. Ένα από αυτά θα ήταν η χρήση tool-less μηχανισμών για την εγκατάσταση των drives, κάτι που η Cooler Master μας έχει συνηθίσει στα περισσότερα κουτιά της. Επίσης, θα μπορούσαμε να δούμε το Silencio 352 να χρησιμοποιείται και ως "storage tank", όμως θεωρώ πως η χρήση μέχρι τριών HDDs θέτει έναν σαφή περιορισμό.
Όπως και να έχει, το Silencio 352 πωλείται στην Ελλάδα στην τιμή των 60? τελικής τιμής, κάνοντάς το ένα από τα πιο VFM silent κουτιά που κυκλοφορούν στην αγορά!