Resonar Review: CM Storm resonating with gamers!
Καλό είναι τα reviews να ξεκινάνε σε στέρεα βάση και να μην τρέφουν στους αναγνώστες λάθος προσδοκίες. Επομένως, όσοι ανοίξατε το παρόν και περιμένετε να φτάσετε στην τελευταία σελίδα όπου ευθαρσώς θα σας προτρέπουμε σε αγορά ή το αντίθετο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς σήμερα θα δούμε ένα νέο gaming in ear headset της CM Storm και όπως σε όλα τα in ear το θέμα εργονομία είναι σημείο αμφιλεγόμενο για ένα μεγάλος μέρος χρηστών εκεί έξω: υπάρχουν άτομα που χρησιμοποιούν τέτοια headsets έξι και πλέον ώρες την ημέρα αδιαμαρτύρητα και άλλοι που στα έξι λεπτά χρήσης θα πρόδιδαν κρατικά μυστικά προκειμένου να τελειώσει το μαρτύριο και να βγάλουν τους διαόλους (sic) από τα αυτιά τους. Και δεν υπάρχει λόγος να κρύβομαι, νιώθω αρκετά αλληλέγγυος με τους δεύτερους.
Καλό είναι τα reviews να ξεκινάνε σε στέρεα βάση και να μην τρέφουν στους αναγνώστες λάθος προσδοκίες. Επομένως, όσοι ανοίξατε το παρόν και περιμένετε να φτάσετε στην τελευταία σελίδα όπου ευθαρσώς θα σας προτρέπουμε σε αγορά ή το αντίθετο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς σήμερα θα δούμε ένα νέο gaming in ear headset της CM Storm και όπως σε όλα τα in ear το θέμα εργονομία είναι σημείο αμφιλεγόμενο για ένα μεγάλος μέρος χρηστών εκεί έξω: υπάρχουν άτομα που χρησιμοποιούν τέτοια headsets έξι και πλέον ώρες την ημέρα αδιαμαρτύρητα και άλλοι που στα έξι λεπτά χρήσης θα πρόδιδαν κρατικά μυστικά προκειμένου να τελειώσει το μαρτύριο και να βγάλουν τους διαόλους (sic) από τα αυτιά τους. Και δεν υπάρχει λόγος να κρύβομαι, νιώθω αρκετά αλληλέγγυος με τους δεύτερους.
Έτσι, παραδόξως, το σημερινό ενδέχεται και να είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον review μιας και παρόλο την τύχη του να έχω δοκιμάσει μερικά ακριβά ζευγάρια earbuds (Shure SE215, Sennheiser CX 475 & IE60 κ.α.) δεν κατάφερα ποτέ να συμπαθήσω - πόσο μάλλον να εντάξω στην καθημερινότητα μου - ένα τέτοιο προϊόν. Και ενώ καταλαβαίνω τα περί compact σχεδιασμού και τα βασικά του sound engineering πίσω από την φιλοσοφία των in ear, η εργονομία για εμένα ήταν πάντα το Α και το Ω σε τέτοιου είδους εξοπλισμό οπότε τα υπόλοιπα αυτόματα πέρναγαν σε δεύτερη μοίρα.
Αλλά θα παραμερίσουμε για την ώρα το υπέροχο ΕΓΩ μου και πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των CM Storm Resonar.
Το κουτί, εν μέσω μαύρου χρώματος και γνώριμων logo, μας επικοινωνεί κάτι για Bass FX Technology στην πρόσοψη, ενώ στην πίσω πλευρά ασχολείται με τα παρελκόμενα: επιπλέον ear tips με διαφορετικά μεγέθη για καλύτερο fit, splitter για jack ήχου και μικροφώνου όταν δεν κάνουμε χρήση σε φορητή συσκευή καθώς και μία σκληρή προστατευτική θήκη. Τέλος, γίνεται λόγος και για μικρόφωνο με πλήκτρο απάντησης, το οποίο στην πράξη σημαίνει και hands free λειτουργία όταν τα Resonar είναι συνδεδεμένα με κάποιο κινητό τηλέφωνο.
Ανοίγοντας την συσκευασία, πρώτη εντύπωση προκαλεί το πόσο μαλακό και ελαφρύ είναι το πλακέ κόκκινο καλώδιο που έχει επιλεγεί από την κατασκευάστρια εταιρία (θυμίζει Beats) και ενώ μπορεί να σας φαίνεται ανιαρή μια τέτοια παρατήρηση, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένα βαρύ καλώδιο να "τραβάει" τα in ear από τα έξω από τα αυτιά σας. Το μήκος του καλωδίου φαίνεται λογικό για φορητή χρήση, αλλά κάπως μικρό για ξέγνοιαστες ώρες στον υπολογιστή σας. Ένα μακρύτερο splitter ίσως να ήταν ένα καλό plus. Τα επιπλέον tips δείχνουν ποιοτικά και χωρίς ατέλειες στην υφή ενώ γενικά η εικόνα ακόμα και στα "δαχτυλίδια" ελέγχου του μπάσου (ναι αυτό είναι το unique selling point που διαβάζαμε στην πρόσοψη) έχουν μία smooth κύλιση και δεν προϊδεάζει για βλάβες. Ανεξάρτητη ρύθμιση μπάσου σε Left και Right όμως; Διχάζομαι αν πρόκειται για πρόβλεψη για άτομα με διαφορετική ευαισθησία ανά πλευρά ή για σχεδιαστικό shortcut των μηχανικών.
Τα Resonar χρησιμοποιούν 8mm drivers και αλουμινένιο housing και αν αυτό δεν σας λέει τίποτα, καλώς, γιατί στον ήχο το αποτέλεσμα σπάνια είναι το άθροισμα των συστατικών του. Το knob του Bass FX στην ουσία μετακινεί τον ηχείο προς την εξωτερική πλευρά της διάταξης. Το παρακάτω explode διάγραμμα θα σας κατατοπίσει σχετικά.
Από τα υπόλοιπα specs, το μάτι σταματάει στο impedance των 20Ω καθώς και στην τιμή του sensitivity του μικροφώνου (στα -44 ± 4dB) που προϊδεάζει για σχετικά καλά gains. Όπως και να 'χει οι δοκιμές των επομένων σελίδων, ευελπιστώ να μας φωτίσουν περισσότερο τόσο για την σημασία των παραπάνω specs όσο και του γραφήματος απόκρισης που η CM Storm μοιράζεται στο εσώφυλλο της συσκευασίας,
Κλειδιά, λεφτά, κινητό και φύ... Resonar και φύγαμε! Πρώτα συμπεράσματα από μήκος και χαρακτηριστικά του καλωδίου: το μήκος είναι ιδανικό. Αρκετά μακρύ για να κινείσαι με το κινητό στην τσέπη και να μην τερματίζει αλλά και αρκούντως κοντό ώστε να μην γίνεται κουβάρι ότι δεν το χρησιμοποιείτε. Παρεμπιπτόντως τα καλώδιο αυτό δεν "κολλάει" όταν το μπερδέψετε οπότε και αποφεύγονται οι γόρδιοι δεσμοί όσο άτσαλα και να το μαζέψετε.
Με τα προβαρισμένα μεσαίου μεγέθους ear tips τα Resonar μένουν στα αυτιά μου χωρίς πολλά reseat. H απομόνωση του εξωτερικού θορύβου είναι πολύ καλή αν όχι παροιμιώδης. Σαν όγκος, τα plugs είναι αρκετά μαζεμένα σε βαθμό που δεν θα προβληματίσουν ακόμα και εντός κράνους. Ακούγοντας μουσική και με αρκετό θόρυβο τριγύρω, ο ήχος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: αρχικά η ένταση οδηγώντας τα τόσο από το iPhone 4, όσο και στα πεταχτά από ένα Samsung S4, είναι περισσότερη απ' όση θα χρειαστείτε. Δεν θα ξεμείνετε από level και στο 100% η ένταση είναι πλέον αρκετά δυσάρεστη για να παρατηρήσετε το έντονο clipάρισμα στα ψηλά. Σε κανονικές εντάσεις και με το μπάσο ρυθμισμένο περίπου στα 3/5 και στις δύο πλευρές, η ακρόαση είναι ευχάριστη αλλά με μέτρια αίσθηση της σκηνής. Τα πρίμα είναι καθαρά μεν, αλλά χωρίς το μέταλλο και την φωτεινότητα ενός καλού headset , τα μεσαία γεμάτα και ίσως κάπως πιο τονισμένα στην "πάνω" μεριά τους ενώ το μπάσο πράγματι εμφανίζεται με αρκετό θράσος και σφρίγος μα ευτυχώς χωρίς παραμόρφωση ακόμα και σε σύνθετα περάσματα. Γενικά ο ήχος είναι κάπως "κλειστοφοβικός" αν έρχεστε από open headphones. Με το μπάσο στα 3/5 βρίσκεστε ήδη σε χρωματισμένο μπασάτο playback και όσο ανεβάζετε εντάσεις χάνετε από τις ψηλές συχνότητες οπότε και το αποτέλεσμα καταντάει δυσάρεστο. Δεν τολμώ να μιλήσω για τα πάνω από 3/5 Bass FΧ - μιας και εκεί μιλάμε για ηχητική παθογένεια και "remix" των θεμάτων που ακούτε, τουλάχιστον από την σκοπιά των κάπως πιο audiophile αυτιών μου.
Το μικρόφωνο είναι καλό σε ευαισθησία και ανάλυση. Θα περάσει θορύβους στις κλήσεις σας αλλά όπως και να 'χει, δεν πρόκειται να σας προβληματίσει με τις συνομιλίες να ακούγονται από πολύ καλά μέχρι και εξαιρετικά αναλόγως με τον περιβάλλοντα χώρο, την λήψη και τους σχετικούς αστάθμητους παράγοντες.
Συνολικά η on the go εμπειρία είναι μάλλον θετική. Στα της χρηστικότητας δεν υπάρχουν ουσιαστικές αδυναμίες. Στα του ήχου, ~120 ευρώ μπορούν σίγουρα να σας αγοράσουν σαφώς πιο φωτεινό ήχο. Αλλά όχι τρεις φορές πιο φωτεινό... Και μιλώντας για τιμή, αν δεν την γνώριζα θα άρχιζα να δυσφορώ κάπου στο 50-60 ευρώ, αλλά ευτυχώς με το MSRP στα ?39,90 δεν μπορεί να υπάρξει κουβέντα περί τούτου: αγοράζετε ικανοποιητικό ήχο για αυτά τα χρήματα. Η ρύθμιση δε του μπάσου, σε συσκευές που δεν το υποστηρίζουν εγγενώς, είναι μία ευχάριστη προσθήκη, ειδικά για όσους το αποζητούν.
Η ώρα των δοκιμών στο desktop. Gaming, μουσική και μερικά skype calls ήταν τα τρία σενάρια δοκιμών σε αυτόν τον γύρο. Και ξεκινώντας με την σύνδεση, το συνολικό μήκος του καλωδίου μαζί με το splitter αρχίζει να είναι πρόβλημα ειδικά αν είστε από αυτούς που (καλώς) προτιμούν τις πίσω εξόδους ήχου και όχι αυτές που παρέχει το case. Σε laptop τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Με αυτό στην άκρη, ξεκινήσαμε με τα skype calls όπου στο ήσυχο περιβάλλον του γραφείου τα Resonar τα πήγαν μία χαρά, χωρίς σφυρίγματα και peakαρίσματα στην διάρκεια της κλήσης.
Στο gaming το επιπλέον μπάσο είναι άκρως καλοδεχούμενο αλλά στην ησυχία του κλειστού χώρου το πιο έμπειρο αυτί θα παρατηρήσει ότι δεν βουτάει πολύ βαθιά στις χαμηλές μπάντες ενώ μετά από κάποιες συνεχόμενες ώρες χρήσης, επανήλθε προσωπικά το θέμα της εργονομίας: απαιτούνταν διαλειμματάκια που δεν έχω χρειαστεί με κλασικά headsets. Όχι λόγω ταλαιπωρίας από τον ήχο, αλλά αυστηρά λόγω του fit των Resonar στα αυτιά μου, με μία αίσθησης πίεσης να επικρατεί αργά και σταθερά πάνω στο δίωρο χρήσης. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω συναντήσει ακόμα headplugs που να μην μου προκαλούν την παραπάνω αίσθηση οπότε θα θεωρήσω ότι πρόκειται περί δικής μου ανατομικής ιδιαιτερότητας και όχι σχεδιαστικού ατοπήματος, μιας και δεν μπορώ να φανταστώ πρώτα την Shure, μετά την Sennheiser και τώρα την CM Storm να κάνουν όλες το ίδιο λάθος. Κατά τα άλλα, ο ήχος είχε σαφήνεια και το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του ήταν το πόσο αναλυτικός ήταν στις χαμηλές εντάσεις! Μεταξύ ψιθύρου και βημάτων μπορούσες να ακούσεις το κάθε τι που θέλησε ο sound engineer να κρύψει στο ηχητικό χαλί του παιχνιδιού. Ωραία και υποβλητική αίσθηση.
Περνώντας στην μουσική τα πράγματα κινήθηκαν αντίστοιχα με την περιγραφή που έκανα για την χρήση με το iPhone, πλην της παρατήρησης που έκανα για την "πάνω μεριά" των mids: στο desktop, ακόμα και στα ακριβώς ίδια κομμάτια από το iΤunes, τα πράγματα ήταν καλύτερα και το πρώην τονισμένο κομμάτι συχνοτήτων δείχνει πλέον πιο flat και εκεί που πρέπει. Παράδοξο εύρημα μιας και το iPhone 4/4S υποτίθεται ότι είναι από τα πιο ποιοτικά music players (για την κατηγορία των DAC αυτών των συσκευών) αλλά πιθανότατα η Creative Sound Blaster X-FI Xtreme Titanium Fatal1ty να είναι ακόμα πιο "σωστή" ή το όλο θέμα να προκύπτει από "ανισόρροπο" παθητικό noise cancellation . Όπως και να ΄χει, στο ήσυχο δωμάτιο και πάλι τα ψηλά ακούγονταν καθαρά αλλά έχαναν σε μεγάλες εντάσεις, τα μεσαία όπως είπαμε μάλλον βελτιωμένα σε σχέση με την φορητή εμπειρία ενώ και πάλι το 3/5 στην ρύθμιση του Βass Fx κάνει καλά την δουλειά του. Συνολικά ο ήχος και το δέσιμο θα ήταν δίκαιο να χαρακτηριστεί σαν "κάτι σίγουρα άνω του μετρίου" για την κατηγορία, αλλά μάλλον μέχρι εκεί.
Συμπεράσματα; Πολλά! Αλλά το επικρατέστερο είναι το εξής ένα: τα earplugs δεν είναι για όλους. Προσωπικά γνωρίζω αρκετό κόσμο που δεν τα ανέχεται και ομολογουμένως ακόμα περισσότερο που δεν τον ενοχλούν. Αν δεν ξέρετε σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκετε, θα ήταν ανεύθυνο να σας παρακινήσω σε μία αγορά που ενδέχεται να σας απογοητεύσει οικτρά. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω για την αγορά των CM Storm Resonar, αλλά γενικά την αγορά in ear εξοπλισμού. Οπότε, πριν από οτιδήποτε, θα πρότεινα μετ' επιτάσεως να δοκιμάσετε ένα ζευγάρι in ear κάποιου φίλου και να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχεται από την - πιθανότατα - ανήκεστο βλάβη που πάσχει ο reviewer. Αν μετά την δοκιμή αναρωτιέστε για ποια "ταλαιπωρία" και ποια "αίσθηση πίεσης" γίνεται λόγος στις προηγούμενες σελίδες, τότε η επόμενη παράγραφος σας αφορά.
Τα CM Storm Resonar πλασάρονται ως gaming in ear headset με το χαρακτηριστικό της ρύθμισης του μπάσου να είναι αυτό που τα ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Δεν αντιλέγω ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι αρκετά χρήσιμο και καλοδεχούμενο στις συσκευές που δεν διαθέτουν κάποιας μορφής equalizer αλλά θα διαφωνήσω ότι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στα Resonar είναι το knobάκι του μπάσου. Όχι. Tο καλύτερο πράγμα που συνέβη με τα Resonar είναι η προτεινόμενη τιμής λιανικής τους. Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρω ονόματα πράσινων εταιριών, αλλά υπάρχουν εκεί έξω ear plugs με ακριβώς διπλάσια τιμή που έχουν τελείως αντίστοιχη "ακουστική υπογραφή" με τα Resonar και εύχομαι η CM Storm να μας δίνει για καιρό μισοτιμής τίμιο ήχο σε ένα άκρως θετικό πακέτο ποιότητας κατασκευής και παρελκομένων.
Δήλωσα εξαρχής ότι τα in ear δεν ήταν και δεν θα γίνουν το όπλο επιλογής μου στις ακροάσεις - πόσο μάλλον στις πολύωρες - αλλά αν πάρετε σοβαρά την προαίρεση της πρώτου παραγράφου και ψάχνετε για ένα all around (και ας επιμένει στον gaming χαρακτηρισμό η CM Storm) in ear set, που σίγουρα θα αναβαθμίσει τα παρελκόμενα ear plugs της συσκευής σας, τότε τα Resonar μπορούν να σας εισάγουν σε μία αξιοπρεπή κατηγορία ήχου με πολύ καλό value.
Ήχος αναφοράς; Σαφώς όχι. Audiophile grade; Ούτε κατά διάνοια! Το headset για τα οποίo θα μιλάμε όλη την επόμενη πενταετία; Αμφιβάλλω σφόδρα. Μία αρκετά value πρόταση όπου δεν θα νιώσετε ότι πληρώσατε για branding και κορδέλες ενώ παράλληλα θα σας δώσει μια αναβαθμισμένη ακουστική εμπειρία σε σχέση με τα in ear που αποκτήσατε με την αγορά της συσκευής σας; Ναι. Σαφώς ναι! Αν σας δοθεί η ευκαιρία, ακούστε τα. Πιθανότατα να σας πείσουν ακόμα και αν ήσασταν προετοιμασμένοι ακόμα και για μεγαλύτερη δαπάνη.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Καλό είναι τα reviews να ξεκινάνε σε στέρεα βάση και να μην τρέφουν στους αναγνώστες λάθος προσδοκίες. Επομένως, όσοι ανοίξατε το παρόν και περιμένετε να φτάσετε στην τελευταία σελίδα όπου ευθαρσώς θα σας προτρέπουμε σε αγορά ή το αντίθετο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς σήμερα θα δούμε ένα νέο gaming in ear headset της CM Storm και όπως σε όλα τα in ear το θέμα εργονομία είναι σημείο αμφιλεγόμενο για ένα μεγάλος μέρος χρηστών εκεί έξω: υπάρχουν άτομα που χρησιμοποιούν τέτοια headsets έξι και πλέον ώρες την ημέρα αδιαμαρτύρητα και άλλοι που στα έξι λεπτά χρήσης θα πρόδιδαν κρατικά μυστικά προκειμένου να τελειώσει το μαρτύριο και να βγάλουν τους διαόλους (sic) από τα αυτιά τους. Και δεν υπάρχει λόγος να κρύβομαι, νιώθω αρκετά αλληλέγγυος με τους δεύτερους.
Έτσι, παραδόξως, το σημερινό ενδέχεται και να είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον review μιας και παρόλο την τύχη του να έχω δοκιμάσει μερικά ακριβά ζευγάρια earbuds (Shure SE215, Sennheiser CX 475 & IE60 κ.α.) δεν κατάφερα ποτέ να συμπαθήσω - πόσο μάλλον να εντάξω στην καθημερινότητα μου - ένα τέτοιο προϊόν. Και ενώ καταλαβαίνω τα περί compact σχεδιασμού και τα βασικά του sound engineering πίσω από την φιλοσοφία των in ear, η εργονομία για εμένα ήταν πάντα το Α και το Ω σε τέτοιου είδους εξοπλισμό οπότε τα υπόλοιπα αυτόματα πέρναγαν σε δεύτερη μοίρα.
Αλλά θα παραμερίσουμε για την ώρα το υπέροχο ΕΓΩ μου και πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των CM Storm Resonar.
Το κουτί, εν μέσω μαύρου χρώματος και γνώριμων logo, μας επικοινωνεί κάτι για Bass FX Technology στην πρόσοψη, ενώ στην πίσω πλευρά ασχολείται με τα παρελκόμενα: επιπλέον ear tips με διαφορετικά μεγέθη για καλύτερο fit, splitter για jack ήχου και μικροφώνου όταν δεν κάνουμε χρήση σε φορητή συσκευή καθώς και μία σκληρή προστατευτική θήκη. Τέλος, γίνεται λόγος και για μικρόφωνο με πλήκτρο απάντησης, το οποίο στην πράξη σημαίνει και hands free λειτουργία όταν τα Resonar είναι συνδεδεμένα με κάποιο κινητό τηλέφωνο.
Ανοίγοντας την συσκευασία, πρώτη εντύπωση προκαλεί το πόσο μαλακό και ελαφρύ είναι το πλακέ κόκκινο καλώδιο που έχει επιλεγεί από την κατασκευάστρια εταιρία (θυμίζει Beats) και ενώ μπορεί να σας φαίνεται ανιαρή μια τέτοια παρατήρηση, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένα βαρύ καλώδιο να "τραβάει" τα in ear από τα έξω από τα αυτιά σας. Το μήκος του καλωδίου φαίνεται λογικό για φορητή χρήση, αλλά κάπως μικρό για ξέγνοιαστες ώρες στον υπολογιστή σας. Ένα μακρύτερο splitter ίσως να ήταν ένα καλό plus. Τα επιπλέον tips δείχνουν ποιοτικά και χωρίς ατέλειες στην υφή ενώ γενικά η εικόνα ακόμα και στα "δαχτυλίδια" ελέγχου του μπάσου (ναι αυτό είναι το unique selling point που διαβάζαμε στην πρόσοψη) έχουν μία smooth κύλιση και δεν προϊδεάζει για βλάβες. Ανεξάρτητη ρύθμιση μπάσου σε Left και Right όμως; Διχάζομαι αν πρόκειται για πρόβλεψη για άτομα με διαφορετική ευαισθησία ανά πλευρά ή για σχεδιαστικό shortcut των μηχανικών.
Τα Resonar χρησιμοποιούν 8mm drivers και αλουμινένιο housing και αν αυτό δεν σας λέει τίποτα, καλώς, γιατί στον ήχο το αποτέλεσμα σπάνια είναι το άθροισμα των συστατικών του. Το knob του Bass FX στην ουσία μετακινεί τον ηχείο προς την εξωτερική πλευρά της διάταξης. Το παρακάτω explode διάγραμμα θα σας κατατοπίσει σχετικά.
Από τα υπόλοιπα specs, το μάτι σταματάει στο impedance των 20Ω καθώς και στην τιμή του sensitivity του μικροφώνου (στα -44 ± 4dB) που προϊδεάζει για σχετικά καλά gains. Όπως και να 'χει οι δοκιμές των επομένων σελίδων, ευελπιστώ να μας φωτίσουν περισσότερο τόσο για την σημασία των παραπάνω specs όσο και του γραφήματος απόκρισης που η CM Storm μοιράζεται στο εσώφυλλο της συσκευασίας,
Κλειδιά, λεφτά, κινητό και φύ... Resonar και φύγαμε! Πρώτα συμπεράσματα από μήκος και χαρακτηριστικά του καλωδίου: το μήκος είναι ιδανικό. Αρκετά μακρύ για να κινείσαι με το κινητό στην τσέπη και να μην τερματίζει αλλά και αρκούντως κοντό ώστε να μην γίνεται κουβάρι ότι δεν το χρησιμοποιείτε. Παρεμπιπτόντως τα καλώδιο αυτό δεν "κολλάει" όταν το μπερδέψετε οπότε και αποφεύγονται οι γόρδιοι δεσμοί όσο άτσαλα και να το μαζέψετε.
Με τα προβαρισμένα μεσαίου μεγέθους ear tips τα Resonar μένουν στα αυτιά μου χωρίς πολλά reseat. H απομόνωση του εξωτερικού θορύβου είναι πολύ καλή αν όχι παροιμιώδης. Σαν όγκος, τα plugs είναι αρκετά μαζεμένα σε βαθμό που δεν θα προβληματίσουν ακόμα και εντός κράνους. Ακούγοντας μουσική και με αρκετό θόρυβο τριγύρω, ο ήχος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: αρχικά η ένταση οδηγώντας τα τόσο από το iPhone 4, όσο και στα πεταχτά από ένα Samsung S4, είναι περισσότερη απ' όση θα χρειαστείτε. Δεν θα ξεμείνετε από level και στο 100% η ένταση είναι πλέον αρκετά δυσάρεστη για να παρατηρήσετε το έντονο clipάρισμα στα ψηλά. Σε κανονικές εντάσεις και με το μπάσο ρυθμισμένο περίπου στα 3/5 και στις δύο πλευρές, η ακρόαση είναι ευχάριστη αλλά με μέτρια αίσθηση της σκηνής. Τα πρίμα είναι καθαρά μεν, αλλά χωρίς το μέταλλο και την φωτεινότητα ενός καλού headset , τα μεσαία γεμάτα και ίσως κάπως πιο τονισμένα στην "πάνω" μεριά τους ενώ το μπάσο πράγματι εμφανίζεται με αρκετό θράσος και σφρίγος μα ευτυχώς χωρίς παραμόρφωση ακόμα και σε σύνθετα περάσματα. Γενικά ο ήχος είναι κάπως "κλειστοφοβικός" αν έρχεστε από open headphones. Με το μπάσο στα 3/5 βρίσκεστε ήδη σε χρωματισμένο μπασάτο playback και όσο ανεβάζετε εντάσεις χάνετε από τις ψηλές συχνότητες οπότε και το αποτέλεσμα καταντάει δυσάρεστο. Δεν τολμώ να μιλήσω για τα πάνω από 3/5 Bass FΧ - μιας και εκεί μιλάμε για ηχητική παθογένεια και "remix" των θεμάτων που ακούτε, τουλάχιστον από την σκοπιά των κάπως πιο audiophile αυτιών μου.
Το μικρόφωνο είναι καλό σε ευαισθησία και ανάλυση. Θα περάσει θορύβους στις κλήσεις σας αλλά όπως και να 'χει, δεν πρόκειται να σας προβληματίσει με τις συνομιλίες να ακούγονται από πολύ καλά μέχρι και εξαιρετικά αναλόγως με τον περιβάλλοντα χώρο, την λήψη και τους σχετικούς αστάθμητους παράγοντες.
Συνολικά η on the go εμπειρία είναι μάλλον θετική. Στα της χρηστικότητας δεν υπάρχουν ουσιαστικές αδυναμίες. Στα του ήχου, ~120 ευρώ μπορούν σίγουρα να σας αγοράσουν σαφώς πιο φωτεινό ήχο. Αλλά όχι τρεις φορές πιο φωτεινό... Και μιλώντας για τιμή, αν δεν την γνώριζα θα άρχιζα να δυσφορώ κάπου στο 50-60 ευρώ, αλλά ευτυχώς με το MSRP στα ?39,90 δεν μπορεί να υπάρξει κουβέντα περί τούτου: αγοράζετε ικανοποιητικό ήχο για αυτά τα χρήματα. Η ρύθμιση δε του μπάσου, σε συσκευές που δεν το υποστηρίζουν εγγενώς, είναι μία ευχάριστη προσθήκη, ειδικά για όσους το αποζητούν.
Η ώρα των δοκιμών στο desktop. Gaming, μουσική και μερικά skype calls ήταν τα τρία σενάρια δοκιμών σε αυτόν τον γύρο. Και ξεκινώντας με την σύνδεση, το συνολικό μήκος του καλωδίου μαζί με το splitter αρχίζει να είναι πρόβλημα ειδικά αν είστε από αυτούς που (καλώς) προτιμούν τις πίσω εξόδους ήχου και όχι αυτές που παρέχει το case. Σε laptop τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Με αυτό στην άκρη, ξεκινήσαμε με τα skype calls όπου στο ήσυχο περιβάλλον του γραφείου τα Resonar τα πήγαν μία χαρά, χωρίς σφυρίγματα και peakαρίσματα στην διάρκεια της κλήσης.
Στο gaming το επιπλέον μπάσο είναι άκρως καλοδεχούμενο αλλά στην ησυχία του κλειστού χώρου το πιο έμπειρο αυτί θα παρατηρήσει ότι δεν βουτάει πολύ βαθιά στις χαμηλές μπάντες ενώ μετά από κάποιες συνεχόμενες ώρες χρήσης, επανήλθε προσωπικά το θέμα της εργονομίας: απαιτούνταν διαλειμματάκια που δεν έχω χρειαστεί με κλασικά headsets. Όχι λόγω ταλαιπωρίας από τον ήχο, αλλά αυστηρά λόγω του fit των Resonar στα αυτιά μου, με μία αίσθησης πίεσης να επικρατεί αργά και σταθερά πάνω στο δίωρο χρήσης. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω συναντήσει ακόμα headplugs που να μην μου προκαλούν την παραπάνω αίσθηση οπότε θα θεωρήσω ότι πρόκειται περί δικής μου ανατομικής ιδιαιτερότητας και όχι σχεδιαστικού ατοπήματος, μιας και δεν μπορώ να φανταστώ πρώτα την Shure, μετά την Sennheiser και τώρα την CM Storm να κάνουν όλες το ίδιο λάθος. Κατά τα άλλα, ο ήχος είχε σαφήνεια και το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του ήταν το πόσο αναλυτικός ήταν στις χαμηλές εντάσεις! Μεταξύ ψιθύρου και βημάτων μπορούσες να ακούσεις το κάθε τι που θέλησε ο sound engineer να κρύψει στο ηχητικό χαλί του παιχνιδιού. Ωραία και υποβλητική αίσθηση.
Περνώντας στην μουσική τα πράγματα κινήθηκαν αντίστοιχα με την περιγραφή που έκανα για την χρήση με το iPhone, πλην της παρατήρησης που έκανα για την "πάνω μεριά" των mids: στο desktop, ακόμα και στα ακριβώς ίδια κομμάτια από το iΤunes, τα πράγματα ήταν καλύτερα και το πρώην τονισμένο κομμάτι συχνοτήτων δείχνει πλέον πιο flat και εκεί που πρέπει. Παράδοξο εύρημα μιας και το iPhone 4/4S υποτίθεται ότι είναι από τα πιο ποιοτικά music players (για την κατηγορία των DAC αυτών των συσκευών) αλλά πιθανότατα η Creative Sound Blaster X-FI Xtreme Titanium Fatal1ty να είναι ακόμα πιο "σωστή" ή το όλο θέμα να προκύπτει από "ανισόρροπο" παθητικό noise cancellation . Όπως και να ΄χει, στο ήσυχο δωμάτιο και πάλι τα ψηλά ακούγονταν καθαρά αλλά έχαναν σε μεγάλες εντάσεις, τα μεσαία όπως είπαμε μάλλον βελτιωμένα σε σχέση με την φορητή εμπειρία ενώ και πάλι το 3/5 στην ρύθμιση του Βass Fx κάνει καλά την δουλειά του. Συνολικά ο ήχος και το δέσιμο θα ήταν δίκαιο να χαρακτηριστεί σαν "κάτι σίγουρα άνω του μετρίου" για την κατηγορία, αλλά μάλλον μέχρι εκεί.
Συμπεράσματα; Πολλά! Αλλά το επικρατέστερο είναι το εξής ένα: τα earplugs δεν είναι για όλους. Προσωπικά γνωρίζω αρκετό κόσμο που δεν τα ανέχεται και ομολογουμένως ακόμα περισσότερο που δεν τον ενοχλούν. Αν δεν ξέρετε σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκετε, θα ήταν ανεύθυνο να σας παρακινήσω σε μία αγορά που ενδέχεται να σας απογοητεύσει οικτρά. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω για την αγορά των CM Storm Resonar, αλλά γενικά την αγορά in ear εξοπλισμού. Οπότε, πριν από οτιδήποτε, θα πρότεινα μετ' επιτάσεως να δοκιμάσετε ένα ζευγάρι in ear κάποιου φίλου και να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχεται από την - πιθανότατα - ανήκεστο βλάβη που πάσχει ο reviewer. Αν μετά την δοκιμή αναρωτιέστε για ποια "ταλαιπωρία" και ποια "αίσθηση πίεσης" γίνεται λόγος στις προηγούμενες σελίδες, τότε η επόμενη παράγραφος σας αφορά.
Τα CM Storm Resonar πλασάρονται ως gaming in ear headset με το χαρακτηριστικό της ρύθμισης του μπάσου να είναι αυτό που τα ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Δεν αντιλέγω ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι αρκετά χρήσιμο και καλοδεχούμενο στις συσκευές που δεν διαθέτουν κάποιας μορφής equalizer αλλά θα διαφωνήσω ότι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στα Resonar είναι το knobάκι του μπάσου. Όχι. Tο καλύτερο πράγμα που συνέβη με τα Resonar είναι η προτεινόμενη τιμής λιανικής τους. Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρω ονόματα πράσινων εταιριών, αλλά υπάρχουν εκεί έξω ear plugs με ακριβώς διπλάσια τιμή που έχουν τελείως αντίστοιχη "ακουστική υπογραφή" με τα Resonar και εύχομαι η CM Storm να μας δίνει για καιρό μισοτιμής τίμιο ήχο σε ένα άκρως θετικό πακέτο ποιότητας κατασκευής και παρελκομένων.
Δήλωσα εξαρχής ότι τα in ear δεν ήταν και δεν θα γίνουν το όπλο επιλογής μου στις ακροάσεις - πόσο μάλλον στις πολύωρες - αλλά αν πάρετε σοβαρά την προαίρεση της πρώτου παραγράφου και ψάχνετε για ένα all around (και ας επιμένει στον gaming χαρακτηρισμό η CM Storm) in ear set, που σίγουρα θα αναβαθμίσει τα παρελκόμενα ear plugs της συσκευής σας, τότε τα Resonar μπορούν να σας εισάγουν σε μία αξιοπρεπή κατηγορία ήχου με πολύ καλό value.
Ήχος αναφοράς; Σαφώς όχι. Audiophile grade; Ούτε κατά διάνοια! Το headset για τα οποίo θα μιλάμε όλη την επόμενη πενταετία; Αμφιβάλλω σφόδρα. Μία αρκετά value πρόταση όπου δεν θα νιώσετε ότι πληρώσατε για branding και κορδέλες ενώ παράλληλα θα σας δώσει μια αναβαθμισμένη ακουστική εμπειρία σε σχέση με τα in ear που αποκτήσατε με την αγορά της συσκευής σας; Ναι. Σαφώς ναι! Αν σας δοθεί η ευκαιρία, ακούστε τα. Πιθανότατα να σας πείσουν ακόμα και αν ήσασταν προετοιμασμένοι ακόμα και για μεγαλύτερη δαπάνη.