SanDisk Extreme PRO 240GB SSD Review: SanDisk to the MAX
H εποχή που ζούμε είναι η εποχή της πληροφορίας. Αμέτρητα δεδομένα αποθηκεύονται κάθε λεπτό σε όλες τι μορφές μνήμης που υπάρχουν, μαγνητικά και οπτικά μέσα, μνήμες flash, μνήμες ROM. Οι ανάγκες στη καθημερινότητά μας συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα η ποσότητα της μνήμης που πριν μερικά χρόνια μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή, πλέον να μην φτάνει ούτε για την αποθήκευση ενός αρχείου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η SanDisk, είδε αρκετά μπροστά και παρουσίασε πρώτη, με πατέντα που κατοχύρωσε το 1997, τo πρώτο αφαιρούμενο drive που βασίζεται σε flash μνήμη. Το 1990 βγάζει στο εμπόριο το πρώτο flash disk drive με χωρητικότητα 4MB. Ένα χρόνο αργότερα, το 1991, βγάζει σε παραγωγή και δίνει στην IBM, το πρώτο Solid State Drive, χωρητικότητας 20MB. Δυστυχώς το κόστος ήταν τόσο μεγάλο (1000$ μόνο για το drive ή αλλιώς 50$ το MB) που η ιδέα δεν προχώρησε και τόσο πολύ. To 1999 η εταιρεία σε συνεργασία με την Toshiba παρουσιάζουν την πρώτη MLC NAND flash μνήμη και το 2000, αλλάζει ολοκληρωτικά την παραγωγή του εργοστασίου της σε προϊόντα NAND flash. Η αρχή είχε γίνει... H εποχή που ζούμε είναι η εποχή της πληροφορίας. Αμέτρητα δεδομένα αποθηκεύονται κάθε λεπτό σε όλες τι μορφές μνήμης που υπάρχουν, μαγνητικά και οπτικά μέσα, μνήμες flash, μνήμες ROM. Οι ανάγκες στη καθημερινότητά μας συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα η ποσότητα της μνήμης που πριν μερικά χρόνια μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή, πλέον να μην φτάνει ούτε για την αποθήκευση ενός αρχείου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η SanDisk, είδε αρκετά μπροστά και παρουσίασε πρώτη, με πατέντα που κατοχύρωσε το 1997, τo πρώτο αφαιρούμενο drive που βασίζεται σε flash μνήμη. Το 1990 βγάζει στο εμπόριο το πρώτο flash disk drive με χωρητικότητα 4MB. Ένα χρόνο αργότερα, το 1991, βγάζει σε παραγωγή και δίνει στην IBM, το πρώτο Solid State Drive, χωρητικότητας 20MB. Δυστυχώς το κόστος ήταν τόσο μεγάλο (1000$ μόνο για το drive ή αλλιώς 50$ το MB) που η ιδέα δεν προχώρησε και τόσο πολύ. To 1999 η εταιρεία σε συνεργασία με την Toshiba παρουσιάζουν την πρώτη MLC NAND flash μνήμη και το 2000, αλλάζει ολοκληρωτικά την παραγωγή του εργοστασίου της σε προϊόντα NAND flash. Η αρχή είχε γίνει...
Το 2013 η SanDisk, πρωτοπόρος εταιρεία στον χώρο των flash μνημών, αποφασίζει να ασχοληθεί περισσότερο με την αγορά των Solid State Drives. Σε συνεργασία κυρίως με τη Marvell, δημιουργεί μία σειρά από drives που από γενιά σε γενιά βελτιώνονται όλο και περισσότερο.
Και φτάνουμε στο σήμερα και το drive της δοκιμής μας. Η SanDisk μας προμήθευσε το νέο της drive, SanDisk Extreme PRO. Το drive φοράει το νέο Marvell 88SS9187-BLD2 controller μαζί με 19nm MLC Toggle NAND flash chips, φυσικά της SanDisk . Τον controller και τις μνήμες, συντροφεύει μία μνήμη DRAM cache των 512MB DDR3-1600MHz. H SanDisk υπόσχεται για το νέο της drive 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 520ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες αναγνώσεις 4Κ να φτάνουν τις 100.000IOPS και τις τυχαίες εγγραφές 4Κ τις 90.000IOPS. Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν κάνει εντύπωση... Το χαρακτηριστικό του drive που κάνει τη θετική εντύπωση είναι η εγγύηση η οποία είναι, 10 χρόνια!!!
Αρκετά όμως με τις θεωρίες. Παρακάτω θα δούμε μερικές φωτογραφίες από το drive και το bundle του και στις επόμενες σελίδες θα μιλήσουμε για το drive, το software που το συνοδεύει, καθώς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε για να μετρήσουμε το drive...
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με λίγα λόγια για το νέο drive της SanDisk, Extreme PRO
Όπως αναφέραμε και στην πρώτη σελίδα αυτού του review, ο νέος SanDisk Extreme PRO έρχεται με το νέο controller από την Marvell, τον 88SS9187-BLD2. Οι μνήμες του drive είναι 8 chip στο σύνολο με 32GByte χωρητικότητας το καθένα. Η ολοκλήρωση που χρησιμοποίησε η SanDisk για τα NAND flash chip μνήμες είναι στα 19nm. To drive, εκτός από το Cache chip μνήμης, χωρητικότητας 512ΜΒ και τεχνολογίας LPDDR3, στα 1600MHz, χρησιμοποιεί και την δεύτερη έκδοση της nCache μνήμης της SanDisk. Η nCache, όπως αναφέρει το όνομά της, είναι μια μνήμη cache που δημιουργείται από τα ήδη υπάρχοντα flash κελιά του drive. Το μεγεθός της δεν μας έχει γνωστοποιηθεί από την SanDisk αλλά γνωρίζουμε πως είναι αρκετά μικρότερο από 1GB. Ο λόγος που υπάρχει η nCache στο drive είναι ακριβώς ίδιος με το λόγο ύπαρξης της τεχνολογίας TurboWrite στους SSD της Samsung. Όλες οι εγγραφές συμβαίνουν πάνω σε αυτή την Cache ώστε οι random εγγραφές στα κανονικά κελιά να είναι λιγότερες. Επίσης, επειδή αυτή η Cache θα έχει και τις περισσότερες εγγραφές επάνω της, η SanDisk χρησιμοποιεί, 2-bit MLC cells, με απενεργοποιημένο το 1-bit, οπότε η μνήμη γίνεται SLC ή ψεύδοSLC, όπως ακριβώς η TurboWrite μνήμη των 840 EVO, της Samsung.
Η SanDisk συνοδεύει τον Extreme PRO με το δικό της software για τα solid state drives. Για να είμαστε βέβαια πιο ακριβείς, δεν συνοδεύει το drive, παρά δίνει σε ένα καρτελάκι το link για να το κατεβάσει ο αγοραστής. Το SanDisk SSD Dashboard θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το drive σας, καθώς επίσης μέσω συγκεκριμένης καρτέλας του προγράμματος θα μπορέσετε να εκτελέσετε manual TRIM, secure erase, upgrade firmware και γενικά ότι θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από ένα ολοκληρωμένο software για τον SSD του. Παρακάτω μερικές εικόνες του προγράμματος:
Πιστεύουμε πως το software της SanDisk είναι από τα πιο ολοκληρωμένα, αν και θα θέλαμε και μία καρτέλα η οποία να δίνει δυνατότητα για βελτιώσεις στο λειτουργικό σύστημα.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με το σύστημα που συνδέσαμε τον SanDisk Extreme PRO για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του καθώς επίσης και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε:
To σύστημα της δοκιμής μας αποτελείται από:
Όλα τα drives δοκιμάστηκαν σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, συνδεδεμένα σε SATA3 θύρα της μητρικής. Μετά μεταφέραμε μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού σε αυτά για να πραγματοποιήσουμε τις υπόλοιπες μετρήσεις. Οι AHCI/RAID drivers ήταν η έκδοση 13.1.0.1058 από την Intel.
Σε όλες τις περιπτώσεις μετρήσεων με λειτουργικό σύστημα, τα drives είχαν, εκτός από τους απαραίτητους drivers και προγράμματα, κατειλημμένα 107GB της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητας τους, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο κοντά σε πιθανά σενάρια χρήσης από τον υποψήφιο αγοραστή.
Τα προγράμματα και οι εφαρμογές που δοκιμάσαμε με τα drives άδεια ως δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά είναι:
Τις μετρήσεις του SanDisk Extreme PRO θα τις αντιπαραθέσουμε με μερικά από τα γρηγορότερα drives της αγοράς όπως τον OCZ Vector 150, Samsung 840 PRO, Samsung 840 EVO, Intel 530 και 730, Crucial M550 και M500, Seagate 600 και Plextor M6e, καθώς επίσης και με το προηγούμενο performance drive της SanDisk, τον Extreme II.
Σε όλα τα γραφήματα το drive του review μας, ο SanDisk Extreme PRO, είναι στην κορυφή της λίστας, με λίγο πιο έντονα χρώματα στα αποτελέσματά του, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η σύγκριση με τα υπόλοιπα drives.
Από την επόμενη σελίδα λοιπόν, ξεκινάμε της μετρήσεις με HD Tune Pro 5.50 και AIDA64.
Και ξεκινάμε τις μετρήσεις μας με τα drives άδεια και συνδεδεμένα σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα. H πρώτη μέτρηση που θα πάρουμε προέρχεται από το γνωστό σε όλους HD Tune Pro στην έκδοση 5.50. Εκτελέσαμε τα Random Access tests με τις προεπιλεγμένες επιλογές του προγράμματος και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για τις εγγραφές και αναγνώσεις:
Την αυλαία των επιδόσεων ανοίγει, ως συνήθως μέχρι τώρα, ο Intel 530. Πίσω του, όπως είδαμε στο προηγούμενο review, βρίσκουμε το νεοφερμένο Plextor M6e. Ακολουθούν πιο πίσω οι Crucial M550 και OCZ Vector 150. Πιο πίσω στη σειρά οι M500, 840 PRO, Intel 730, 840 EVO. O νέος SanDisk Extreme PRO πέφτει στην 9η θέση στο συγκεκριμένο benchmark με τον SanDisk Extreme II και τέλος τον Seagate 600 να είναι στις δύο τελευταίες θέσεις.
Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει. Στην κορυφή των drives ο Samsung 840 EVO με τον OCZ Vector 150 να ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και ο Crucial M550. O SanDisk Extreme PRO τερματίζει στην πέμπτη θέση σε αυτό το τεστ. Στις τελευταίες θέσεις ο Intel 730, SanDisk Extreme II και Intel 530.
Συνέχεια με AIDA64 Average Access times.
Στις αναγνώσεις τυχαίας προσπέλασης ο Intel 730 εμφανίζεται σαν το γρηγορότερο drive αυτή τη φορά όμως ο νεοφερμένος SanDisk Extreme PRO τον ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Πιο πίσω ο Crucial M550 και OCZ Vector 150. Τελευταίος στη σειρά o Intel 530.
Στις εγγραφές τυχαίας προσπέλασης ο OCZ Vector 150 είναι το πιο γρήγορο drive από όλα ακολουθούμενος από τον Plextor M6e. Ακολουθούν πιο πίσω οι Crucial M550 και M500. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO. Στην όγδοη θέση βρίσκουμε το drive του review μας, SanDisk Extreme PRO. Προτελευταία θέση για τον Samsung 840 EVO και τελευταία θέση για τον Intel 530.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με γνωστά benchmarks μέτρησης επιδόσεων σειριακών και τυχαίων αναγνώσεων...
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.
Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark, πρώτο βρίσκουμε το μοναδικό drive που δεν έχει SATA 3.0 bottleneck και αυτός είναι ο Plextor M6e. Στη δεύτερη θέση συναντάμε τον Crucial M550, με τον SanDisk Extreme PRO να βρίσκεται ακριβώς πίσω του, στην τρίτη θέση της κατάταξης. Ο Samsung 840 PRO ακολουθεί. Ο Intel 730 πιο πίσω, μπροστά από τον SanDisk Extreme II. Στις τελευταίες θέσεις ο Intel 530 και Crucial M500.
Στις εγγραφές των drives την αυλαία ανοίγει ο OCZ Vector 150. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και στη τρίτη θέση ο Plextor M6e. Τέταρτη θέση για τον Crucial M550 και στη πέμπτη θέση βρίσκουμε το drive του review μας, SanDisk Extreme PRO. Στις τελευταίες θέσεις οι Intel 730 και Crucial M500.
Tο CrystalDiskMark ήταν το πρώτο πρόγραμμα που μπορούσε να αποδώσει σωστά τη διαφορά μεταξύ των Solid State Drives και των Hard Disk Drives. Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 3.02 64bit και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα των drives παρακάτω:
Και στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark, την πρωτιά κατέχει ο Plextor M6e, με τον Samsung 840 PRO και EVO να ακολουθούν. Πιο πίσω ο Crucial M550 και OCZ Vector 150. Στην έκτη θέση ο νέος SanDisk Extreme PRO. Στις τελευταίες θέσεις ο SanDisk Extreme II, Crucial M500 και Intel 530.
Στις εγγραφές του CrystalDiskMark, την κατάταξη οδηγεί ο OCZ Vector 150 με κορυφαίες εγγραφές 4Κ, που μόνο ο νέος Crucial M550 δείχνει να μπορεί να φτάσει. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης ο Samsung 840 PRO και στην τρίτη ο Crucial M550. O SanDisk Extreme PRO της δοκιμής μας, τερματίζει τέταρτος, περνώντας μπροστά από τον Plextor M6e. Στις τελευταίες θέσεις οι Intel 730 και Crucial M500, οι οποίοι έχουν bottleneck στις εγγραφές κοντά στα 250MB/s.
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives μας.
Στα Storage Utilities του Anvil, την πρωτιά κατέχει ο Crucial M550 με τον Samsung 840 PRO να είναι ακριβώς πίσω του. Ελάχιστα πιο πίσω ο Samsung 840 EVO με το νέο SanDisk Extreme PRO να ακολουθεί στην τέταρτη θέση. Πιο πίσω ο OCZ Vector 150. Στην έβδομη θέση ο Plextor M6e, με τους Seagate 600, Intel 530 και Crucial M500 να είναι πίσω του.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με τα benchmarks της Futuremark...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:
Στο PCMark05 την πρωτιά συνεχίζει να έχει ο Plextor M6e με 119.053Marks. Ακολουθεί ο Samsung 840 PRO με 92.510marks και πλέον στην τρίτη θέση είναι ο SanDisk Extreme PRO με 90.673Marks. Πιο πίσω ο Crucial M550 με 89.220Marks Στις τελευταίες θέσεις ο Crucial M500 και Seagate 600.
Στο PCMark7 η κατάταξη παραμένει η ίδια για τα πρώτα δύο drives, με τον Plextor M6e να είναι πρώτος με 5.622Marks, 3 Marks περισσότερα δηλαδή από Samsung 840 PRO και τα 5.619Marks που τερμάτισε δεύτερος. Τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν οι Crucial M550 και Samsung 840 EVO. Στη πέμπτη θέση το drive της δοκιμής μας, SanDisk Extreme PRO. Πιο πίσω o Intel 730, OCZ Vector 150, Intel 530, Seagate 600 και στο τέλος ο Crucial M500.
Από την επόμενη σελίδα εγκαθιστούμε στα drives λειτουργικό σύστημα και ξεκινάμε μετρήσεις από την αρχή...
Αφού είδαμε τις επιδόσεις των drives σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, εγκαταστήσαμε σε αυτά Windows 7 Enterprise 64bit με SP1, drivers, όλα τα απαραίτητα προγράμματα για τις μετρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, τα γεμίσαμε με 107GB από δεδομένα και αρχίζουμε τις μετρήσεις από την αρχή με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50. Προχωράμε λοιπόν πιο κάτω στη σελίδα για να δούμε τις πραγματικές επιδόσεις των drives σε συνθήκες καθημερινής χρήσης. Οι επιδόσεις των drives στο HD Tune Pro Random Access Read test φαίνονται παρακάτω:
Συνεχίζουμε με AIDA64 Average Read Access test:
Την αυλαία των επιδόσεων στο HD Tune Pro με λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στα drives, ανοίγει ο Intel 730. Ελάχιστα πιο πίσω του ο Samsung 840 PRO και Crucial M550. Στην έκτη θέση βρίσκουμε το drive της δοκιμής μας, SanDisk Extreme PRO. Στο τέλος της κατάταξης των drives ο SanDisk Extreme II με τον Intel 530.
Στις τυχαίες αναγνώσεις του AIDA64, την πρωτιά κατέχει πλέον ο SanDisk Extreme PRO, με τον Intel 730 να πέφτει στη δεύτερη θέση και τον Samsung 840 PRO να τους ακολουθεί ελάχιστα πιο πίσω. Πιο πίσω ο SanDisk Extreme II, Crucial M550 και ο OCZ Vector 150. Τελευταία θέση στην κατάταξη έχει ο Intel 530.
Συνέχεια μετρήσεων στην επόμενη σελίδα...
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του. Ας δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό να είναι εγκατεστημένο σε αυτά:
Στις αναγνώσεις του AS SSD, την πρωτιά κατέχει πλέον o Plextor M6e, με τον Crucial M550 να είναι πίσω του. Ο SanDisk Extreme, μπαίνει ανάμεσα στα δύο κορυφαία drives και κάθεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, μπροστά από τον Samsung 840 PRO. Στις τελευταίες θέσεις για τα μονά drives o Crucial M500 και Intel 530.
Στις εγγραφές του AS SSD Benchmark, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Plextor M6e. Ο OCZ Vector 150, με τον Samsung 840 PRO ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση και πιο πίσω ο Crucial M550, ολοκληρώνει την πρώτη τετράδα. Στην πέμπτη θέση και μπροστά από το δίδυμο αδερφό του, SanDisk Extreme II, κάθεται ο SanDisk Extreme PRO. Την κατάταξη ολοκληρώνει ο Crucial M500 και o Intel 530.
Συνεχίζουμε με CrystalDiskMark 3.02 x64...
Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark, πρώτος εμφανίζεται και πάλι ο Plextor M6e με τον Samsung 840 PRO και τον 840 EVO να τον ακολουθούν. Πιο πίσω ο Crucial M550 και OCZ Vector 150. Στην έκτη θέση το drive του review μας από τη SanDisk. Στην προτελευταία και τελευταία θέση βρίσκουμε το δίδυμο των Intel, 730 και 530.
Στις εγγραφές την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο OCZ Vector 150 με τον Samsung 840 PRO και Crucial M550 να τον ακολουθούν. Τέταρτη θέση για τον Plextor M6e και πέμπτη θέση για τον SanDisk Extreme PRO ο οποίος περνάει για άλλη μία φορά μπροστά ακριβώς από το άλλο drive της εταιρείας, SanDisk Extreme II. Πιο πίσω ο Seagate 600. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκουμε τον Intel 730, Crucial M500 και Intel 530.
Ας δούμε και τα αποτελέσματα από το Anvils Storage Utilities:
Στο Anvils SU την πρωτιά παίρνει ο Crucial M550 με τον Samsung 840 PRO και 840 EVO να ακολουθούν. Στην τέταρτη θέση κάθεται το drive της δοκιμής μας, SanDisk Extreme PRO. Τελευταία θέση στην κατάταξη έχει ο Crucial M500.
Στην επόμενη σελίδα συνεχίζουμε με PCMark05 και PCMark7 με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives.
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:
Στο PCMark05 και μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, τα ηνία συνεχίζει να τα κρατά ο Plextor M6e με 80.422Marks. Πιο πίσω του ο Samsung 840 PRO με 72.559Marks. Ακόμα πιο πίσω του ο Intel 530 και στη τέταρτη και πέμπτη θέση ο Samsung 840 EVO και OCZ Vector 150 αντίστοιχα. O SanDisk Extreme PRO τερματίζει στην έβδομη θέση με 64.010Marks. Τελευταίος στην κατάταξη ο Seagate 600.
Στο PCMark7, πάλι την κατάταξη οδηγεί ο Plextor M6e, με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον Crucial M550 και πιο πίσω τον Samsung 840 EVO με 5.483Marks. Στην πέμπτη θέση ο SanDisk Extreme PRO με 5.441Marks. Στις τελευταίες θέσεις o Seagate 600 με 5.232Marks και ο Crucial M500 με 5.221Marks.
Συνέχεια των μετρήσεων στην επόμενη σελίδα...
Μπορεί τα benchmarks να δείχνουν ωραία νούμερα, το βασικό ζήτημα όμως για έναν υποψήφιο αγοραστή είναι η καθημερινότητά του. Οπότε κι εμείς εκτελέσαμε κάποιες βασικές διεργασίες σε όλα τα drives και σας δίνουμε τους χρόνους που χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν την κάθε διεργασία… Ξεκινάμε όπως σας είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα με αντιγραφές αρχείων. Για τη δοκιμή αυτή χρησιμοποιήσαμε ένα αρχείο 13.2GB VHD, ένα αρχείο 3.03GB ISO και τέλος πολλά αρχεία διαφορετικού μεγέθους (από 1KB ως 10MB) συνολικού μεγέθους 6.75GB. Για τις δοκιμές της αντιγραφής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα FastCopy 2.11 το οποίο δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αντιγραφή που πραγματοποιήθηκε:
Και αρχίζουμε με τα αποτελέσματα των καθημερινών tasks στα drives. Γρηγορότερο drive στις αντιγραφές, ο νέος Plextor M6e και αμέσως επόμενος ο Samsung 840 PRO. Ακολουθούν ο OCZ Vector 150 και ο Crucial M550, ο οποίος ήταν ελάχιστα πιο πίσω. Στη πέμπτη θέση ο SanDisk του review μας, με συνολικά 92,74 δευτερόλεπτα και για τις τρεις αντιγραφές. Στις τελευταίρες θέσεις ο Intel 530 και Crucial M500.
Συνεχίζουμε με Adobe Photoshop CS6. Χρησιμοποιήσαμε μία φωτογραφία TIFF μεγέθους 385ΜΒ για να τη φορτώσουμε στο Adobe Photoshop και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
Στο Adobe Photoshop CS6, την πρωτιά παίρνει ο Samsung 840 EVO με τον Plextor M6e να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Πιο πίσω οι δύο Crucial, M500 και Μ550. Στη πέμπτη θέση και πάλι ο SanDisk Extreme PRO της δοκιμής μας. Στο τέλος της κατάταξης ο Intel 530 και πιο πίσω ο Seagate 600.
Επόμενο πρόγραμμα στην λίστα το Acronis True Image Home στην έκδοση 2013. Εκτελέσαμε ένα full image backup των drives μας, χωρίς συμπίεση και με priority της εργασίας στο High και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
O Intel 530 τερματίζει ως το πιο γρήγορο drive από όλα στη μέτρηση με το Acronis TIH 2013. Ακολουθεί ο Crucial M550 και ο Samsung 840 PRO. Στην όγδοη θέση βρίσκουμε τον SanDisk Extreme PRO. Στην τελευταία θέση, ως συνήθως ο OCZ Vector 150.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα...
Μετά το Acronis, αφήσαμε τα drives να "ηρεμήσουν" για 2 λεπτά, ώστε να δουλέψει o Garbage Collector του κάθε controller και το TRIM των Windows και εκτελέσαμε ξανά το AS SSD Benchmark, αυτή τη φορά με 214GB από DATA μέσα στα drives. Τα αποτελέσματα παρακάτω τόσο στις αναγνώσεις, όσο και στις εγγραφές...
Αφού τα drives κυριολεκτικά γέμισαν με δεδομένα, τα αποτελέσματα άλλαξαν αρκετά. Στις αναγνώσεις ο Plextor M6e παρά τα 214GB δεδομένων στα κελιά του, κρατάει την πρωτιά και εμφανίζεται γρηγορότερος όλων. Ελάχιστα πιο πίσω ο Crucial M550 και στην τρίτη θέση, το δοκιμαζόμενο drive, SanDisk Extreme PRO. Aκόμα πιο πίσω ο OCZ Vector 150. Τελευταίες θέσεις για τον Samsung 840 PRO και Intel 530.
Και στις εγγραφές έχουμε αλλαγές στην κατάταξη. Ο Samsung 840 PRO εμφανίζεται γρηγορότερος όλων με τον Plextor M6e να ακολουθεί, στη δεύτερη θέση. Πιο πίσω ο Crucial M550 και στην τέταρτη θέση ο SanDisk Extreme PRO. Aκόμα πιο πίσω ο Samsung 840 EVO. Τελευταία θέση καταλαμβάνει ο Intel 530.
Επόμενη δοκιμή καθημερινών διεργασιών. Επιστρατεύσαμε το Microsoft Office 2010 στην έκδοση Pro Plus x64 με ενσωματωμένο το SP1. Εγκαταστήσαμε όλη τη σουίτα και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση:
Στις μετρήσεις για την εγκατάσταση του Office 2010, την πρωτιά για τα μονά drives κλέβει ο SanDisk Extreme PRO από τον Plextor M6e με 2.5 δευτερόλεπτα διαφορά. Πιο πίσω ο Intel 530 και οι δύο Samsung ακολουθούν με τον 840 EVO να εμφανίζεται γρηγορότερος. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκουμε τους SanDisk Extreme II, Crucial M500 και Seagate 600.
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης και αποσυμπίεσης. Αρχείο δοκιμής, ένα Windows 7 ISO μεγέθους 3.03GB. Συμπιέσαμε το αρχείο με το WinRAR 4.20 ρυθμίζοντας την επιλογή συμπίεσης στο store και χωρίζοντας το αρχείο σε μικρότερα αρχεία των 100MB. Όταν δημιουργήθηκαν τα αρχεία των 100MB σβήσαμε το αρχείο ISO και χρησιμοποιώντας τα αρχεία των 100MB κάναμε αποσυμπίεση μετρώντας πάλι το χρόνο που θα χρειαστούν τα drives για να δημιουργήσουν το ISO αρχείο.
Στις δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης την πρωτιά κατέχει πλέον ο Plextor M6e ο οποίος εμφανίστηκε ελάχιστα πιο γρήγορος από τον Samsung 840 EVO. Στη τρίτη θέση, ελάχιστα πιο πίσω, τερματίζει ο Samsung 840 PRO με τον OCZ Vector 150 να τον ακολουθεί. Στην έκτη θέση το drive που δοκιμάζουμε, SanDisk Extreme PRO. Στις τελευταίες θέσεις συναντούμε τον Crucial M500 και Intel 530.
Συνεχίζουμε τις μετρήσεις μας με το F-Secure Antivirus. Εκτελέσαμε ένα Full Antivirus Scan, συγκεκριμένου φακέλου, με ορισμένο όγκο δεδομένων, με το F-Secure Antivirus το οποίο ήταν πλήρως ενημερωμένο τόσο ως προς το engine του όσο και ως προς τα Virus Definitions του:
Στο Antivirus scanning, πρώτος τερματίζει ο Plextor M6e με τον Crucial M550 να τον ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και στη τέταρτη θέση ο OCZ Vector 150. Στη πέμπτη θέση και πάλι ο SanDisk Extreme PRO. Στο τέλος της κατάταξης των μονών drives o Intel 530.
Και τελειώνουμε τις καθημερινές μετρήσεις με το γνωστό πρόγραμμα BootTimer που μετράει το χρόνο που χρειάζεται ο υπολογιστής μας για να εκκινήσει την εγκατάσταση των Windows. Πήραμε τρεις μετρήσεις για τα drives και σας τις δείχνουμε αναλυτικά:
Στις μετρήσεις εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος, πρώτος από τα μονά drives εμφανίζεται ο Samsung 840 EVO με συνολικά 16.343 δευτερόλεπτα για τρεις εκκινήσεις του λειτουργικού συστήματος. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Samsung 840 PRO και την τρίτη θέση ο Plextor M6e o οποίος χρειάστηκε συνολικά, 17.517 δευτερόλεπτα για να εκκινήσει το λειτουργικό σύστημα, τρεις φορές. Στη τέταρτη θέση βρίσκουμε τον Intel 730 και για ακόμα μία φορά στην πέμπτη θέση τερματίζει ο SanDisk Extreme PRO με συνολικά, 18.345 δευτερόλεπτα για τρεις εκκινήσεις του OS. Τελευταία θέση για τον Seagate 600.
Και με το BootTimer ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις καθημερινών διεργασιών που υποβάλαμε στα drives της δοκιμής μας.
Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε για τις συνολικές επιδόσεις των drives...
Τα νούμερα ήταν πολλά, ήταν πολύπλοκα και ίσως αρκετοί δεν μπόρεσαν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα από τα πολλά γραφήματα που υπήρξαν σε αυτό το review. Θα σας βοηθήσουμε λοιπόν με τα τελευταία γραφήματα για αυτό το review τα οποία δείχνουν τη συνολική απόδοση των drives σε σχέση με το πιο αργό. Χωρίσαμε τα αποτελέσματα σε τρεις κατηγορίες. Στις μετρήσεις των επιδόσεων στα benchmarks με τα drives κενά, στις μετρήσεις των benchmarks με τα drives με λειτουργικό σύστημα και δεδομένα και τέλος στις μετρήσεις των επιδόσεων σε καθημερινές εφαρμογές με τα drives να φιλοξενούν το λειτουργικό σύστημα. Σε κάθε γράφημα το drive με τις χαμηλότερες επιδόσεις βρίσκεται στο 100% των επιδόσεων και τα επόμενα πιο γρήγορα έχουν το ποσοστό που τους αναλογεί από το σύνολο των μετρήσεων. Πάμε να δούμε τα γραφήματα:
Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα τελευταία γραφήματα σας βοήθησαν ακόμα περισσότερο για να βγάλετε κι εσείς τα συμπεράσματά σας για το νέο SanDisk Extreme PRO 240GB . Ας πούμε λίγα λόγια στη τελευταία σελίδα για το νέο drive της SanDisk...
To 1989 η SanDisk ήταν η πρώτη εταιρεία, η οποία κατοχύρωσε και την πατέντα, για removable flash drive και το 1990 παρουσιάζει το πρώτο της 4Mbit flash chip. Ένα χρόνο αργότερα, δίνει στο ευρύ κοινό το πρώτο της flash SSD, μεγέθους 20Mbyte. Η SanDisk ή όπως ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1988, SunDisk, είναι από τις λίγες εταιρείες που έχουν εργοστάσιο παραγωγής μνημών. Αυτό την κατατάσσει ανάμεσα στις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στο χώρο των Solid State Drives. Η εταιρεία το προηγούμενο έτος αφού μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της στην Καλιφόρνια, αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με την αγορά των SSD. Μετά από μία μεγάλη σειρά προϊόντων που παρουσίασε από πέρυσι μέχρι φέτος, μας έδωσε τον τελευταίο της δημιούργημα που ακούει στο όνομα SanDisk Extreme PRO.
Ο SanDisk Extreme PRO φοράει τον Marvell 88SS9187-BLD2 controller μαζί με 8, 19nm Toggle MLC NAND flash chips της εταιρείας. Το drive αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από καλό σε όλα τα test που το υποβάλαμε. Ναι μεν αποδείχτηκε μέτριο στα benchmarks όταν ήταν άδειο, αλλά όταν μπήκε λειτουργικό σύστημα επάνω του, πραγματικά έδειξε τα δόντια του. Στις μετρήσεις των benchmarks τερμάτισε συνολικά στην τρίτη θέση, με μόνο τον πανάκριβο Plextor M6e και τον πολύ γρήγορο 840 PRO μπροστά του, το ίδιο όμως έγινε και στις μετρήσεις καθημερινών εργασιών. Με τιμή που κυμαίνεται στην Ελλάδα κοντά στα 185? για το μοντέλο των 240GB της δοκιμής μας (στο εξωτερικό ίσως μπορέσετε να τον βρείτε φθηνότερα), δεν μπορούμε να κατατάξουμε το μοντέλο στις Value επιλογές της αγοράς, αλλά δεν νομίζουμε πως αυτός ήταν ποτέ ο στόχος της SanDisk. To drive είναι διαθέσιμο σε χωρητικότητες των 240GB, 480GB και 960GB. Αυτό είναι και αρνητικό και θετικό. Αρνητικό γιατί ο υποψήφιος αγοραστής μικρότερων χωρητικοτήτων δεν θα τον έχει σαν επιλογή, θετικό όμως γιατί όλα τα drives, έχουν τις ίδιες κορυφαίες επιδόσεις.
O SanDisk Extreme PRO είναι μέσα στα τρία κορυφαία drives που κυκλοφορούν εκεί έξω και με την 10ετή εγγύηση που συνοδεύεται είναι σίγουρα μία peace of mind επιλογή. Η SanDisk έκανε τη διαφορά με ένα μοντέλο, το οποίο δυστυχώς θα ζητήσει αρκετά χρήματα για να αποκτηθεί. Αν και η τελική επιλογή είναι πάντα δική σας, ο SanDisk Extreme PRO θα πρέπει να είναι σίγουρα μέσα στις πρώτες επιλογές σας στην αναζήτηση νέου drive, αν αυτό που ψάχνεται είναι ότι καλύτερο από επιδόσεις με την καλύτερη εγγύηση στην αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στον SanDisk Extreme PRO την παρακάτω βαθμολογία και Awards:
Άλλο ένα SSD review έλαβε τέλος στο HwBox.gr. Να ευχαριστήσουμε θερμά την εταιρεία Δ. & Ι. Δαμκαλίδης ΑΕ για την παραχώρηση του drive της δοκιμής μας.
Το 2013 η SanDisk, πρωτοπόρος εταιρεία στον χώρο των flash μνημών, αποφασίζει να ασχοληθεί περισσότερο με την αγορά των Solid State Drives. Σε συνεργασία κυρίως με τη Marvell, δημιουργεί μία σειρά από drives που από γενιά σε γενιά βελτιώνονται όλο και περισσότερο.
Και φτάνουμε στο σήμερα και το drive της δοκιμής μας. Η SanDisk μας προμήθευσε το νέο της drive, SanDisk Extreme PRO. Το drive φοράει το νέο Marvell 88SS9187-BLD2 controller μαζί με 19nm MLC Toggle NAND flash chips, φυσικά της SanDisk . Τον controller και τις μνήμες, συντροφεύει μία μνήμη DRAM cache των 512MB DDR3-1600MHz. H SanDisk υπόσχεται για το νέο της drive 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 520ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τις τυχαίες αναγνώσεις 4Κ να φτάνουν τις 100.000IOPS και τις τυχαίες εγγραφές 4Κ τις 90.000IOPS. Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν κάνει εντύπωση... Το χαρακτηριστικό του drive που κάνει τη θετική εντύπωση είναι η εγγύηση η οποία είναι, 10 χρόνια!!!
Αρκετά όμως με τις θεωρίες. Παρακάτω θα δούμε μερικές φωτογραφίες από το drive και το bundle του και στις επόμενες σελίδες θα μιλήσουμε για το drive, το software που το συνοδεύει, καθώς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε για να μετρήσουμε το drive...
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με λίγα λόγια για το νέο drive της SanDisk, Extreme PRO
Όπως αναφέραμε και στην πρώτη σελίδα αυτού του review, ο νέος SanDisk Extreme PRO έρχεται με το νέο controller από την Marvell, τον 88SS9187-BLD2. Οι μνήμες του drive είναι 8 chip στο σύνολο με 32GByte χωρητικότητας το καθένα. Η ολοκλήρωση που χρησιμοποίησε η SanDisk για τα NAND flash chip μνήμες είναι στα 19nm. To drive, εκτός από το Cache chip μνήμης, χωρητικότητας 512ΜΒ και τεχνολογίας LPDDR3, στα 1600MHz, χρησιμοποιεί και την δεύτερη έκδοση της nCache μνήμης της SanDisk. Η nCache, όπως αναφέρει το όνομά της, είναι μια μνήμη cache που δημιουργείται από τα ήδη υπάρχοντα flash κελιά του drive. Το μεγεθός της δεν μας έχει γνωστοποιηθεί από την SanDisk αλλά γνωρίζουμε πως είναι αρκετά μικρότερο από 1GB. Ο λόγος που υπάρχει η nCache στο drive είναι ακριβώς ίδιος με το λόγο ύπαρξης της τεχνολογίας TurboWrite στους SSD της Samsung. Όλες οι εγγραφές συμβαίνουν πάνω σε αυτή την Cache ώστε οι random εγγραφές στα κανονικά κελιά να είναι λιγότερες. Επίσης, επειδή αυτή η Cache θα έχει και τις περισσότερες εγγραφές επάνω της, η SanDisk χρησιμοποιεί, 2-bit MLC cells, με απενεργοποιημένο το 1-bit, οπότε η μνήμη γίνεται SLC ή ψεύδοSLC, όπως ακριβώς η TurboWrite μνήμη των 840 EVO, της Samsung.
Η SanDisk συνοδεύει τον Extreme PRO με το δικό της software για τα solid state drives. Για να είμαστε βέβαια πιο ακριβείς, δεν συνοδεύει το drive, παρά δίνει σε ένα καρτελάκι το link για να το κατεβάσει ο αγοραστής. Το SanDisk SSD Dashboard θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το drive σας, καθώς επίσης μέσω συγκεκριμένης καρτέλας του προγράμματος θα μπορέσετε να εκτελέσετε manual TRIM, secure erase, upgrade firmware και γενικά ότι θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από ένα ολοκληρωμένο software για τον SSD του. Παρακάτω μερικές εικόνες του προγράμματος:
Πιστεύουμε πως το software της SanDisk είναι από τα πιο ολοκληρωμένα, αν και θα θέλαμε και μία καρτέλα η οποία να δίνει δυνατότητα για βελτιώσεις στο λειτουργικό σύστημα.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με το σύστημα που συνδέσαμε τον SanDisk Extreme PRO για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του καθώς επίσης και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε:
To σύστημα της δοκιμής μας αποτελείται από:
Όλα τα drives δοκιμάστηκαν σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, συνδεδεμένα σε SATA3 θύρα της μητρικής. Μετά μεταφέραμε μία καθαρή εγκατάσταση του λειτουργικού σε αυτά για να πραγματοποιήσουμε τις υπόλοιπες μετρήσεις. Οι AHCI/RAID drivers ήταν η έκδοση 13.1.0.1058 από την Intel.
Σε όλες τις περιπτώσεις μετρήσεων με λειτουργικό σύστημα, τα drives είχαν, εκτός από τους απαραίτητους drivers και προγράμματα, κατειλημμένα 107GB της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητας τους, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο κοντά σε πιθανά σενάρια χρήσης από τον υποψήφιο αγοραστή.
Τα προγράμματα και οι εφαρμογές που δοκιμάσαμε με τα drives άδεια ως δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά είναι:
Τις μετρήσεις του SanDisk Extreme PRO θα τις αντιπαραθέσουμε με μερικά από τα γρηγορότερα drives της αγοράς όπως τον OCZ Vector 150, Samsung 840 PRO, Samsung 840 EVO, Intel 530 και 730, Crucial M550 και M500, Seagate 600 και Plextor M6e, καθώς επίσης και με το προηγούμενο performance drive της SanDisk, τον Extreme II.
Σε όλα τα γραφήματα το drive του review μας, ο SanDisk Extreme PRO, είναι στην κορυφή της λίστας, με λίγο πιο έντονα χρώματα στα αποτελέσματά του, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η σύγκριση με τα υπόλοιπα drives.
Από την επόμενη σελίδα λοιπόν, ξεκινάμε της μετρήσεις με HD Tune Pro 5.50 και AIDA64.
Και ξεκινάμε τις μετρήσεις μας με τα drives άδεια και συνδεδεμένα σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα. H πρώτη μέτρηση που θα πάρουμε προέρχεται από το γνωστό σε όλους HD Tune Pro στην έκδοση 5.50. Εκτελέσαμε τα Random Access tests με τις προεπιλεγμένες επιλογές του προγράμματος και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα για τις εγγραφές και αναγνώσεις:
HD Tune Pro 5.50 Random Access Read
HD Tune Pro 5.50 Random Access Write
Την αυλαία των επιδόσεων ανοίγει, ως συνήθως μέχρι τώρα, ο Intel 530. Πίσω του, όπως είδαμε στο προηγούμενο review, βρίσκουμε το νεοφερμένο Plextor M6e. Ακολουθούν πιο πίσω οι Crucial M550 και OCZ Vector 150. Πιο πίσω στη σειρά οι M500, 840 PRO, Intel 730, 840 EVO. O νέος SanDisk Extreme PRO πέφτει στην 9η θέση στο συγκεκριμένο benchmark με τον SanDisk Extreme II και τέλος τον Seagate 600 να είναι στις δύο τελευταίες θέσεις.
Στις εγγραφές η κατάταξη αλλάζει. Στην κορυφή των drives ο Samsung 840 EVO με τον OCZ Vector 150 να ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και ο Crucial M550. O SanDisk Extreme PRO τερματίζει στην πέμπτη θέση σε αυτό το τεστ. Στις τελευταίες θέσεις ο Intel 730, SanDisk Extreme II και Intel 530.
Συνέχεια με AIDA64 Average Access times.
AIDA64 Average Read Access
AIDA64 Average Write Access
Στις αναγνώσεις τυχαίας προσπέλασης ο Intel 730 εμφανίζεται σαν το γρηγορότερο drive αυτή τη φορά όμως ο νεοφερμένος SanDisk Extreme PRO τον ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Πιο πίσω ο Crucial M550 και OCZ Vector 150. Τελευταίος στη σειρά o Intel 530.
Στις εγγραφές τυχαίας προσπέλασης ο OCZ Vector 150 είναι το πιο γρήγορο drive από όλα ακολουθούμενος από τον Plextor M6e. Ακολουθούν πιο πίσω οι Crucial M550 και M500. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO. Στην όγδοη θέση βρίσκουμε το drive του review μας, SanDisk Extreme PRO. Προτελευταία θέση για τον Samsung 840 EVO και τελευταία θέση για τον Intel 530.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα με γνωστά benchmarks μέτρησης επιδόσεων σειριακών και τυχαίων αναγνώσεων...
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του.
AS SSD Benchmark Read
AS SSD Benchmark Write
Στις αναγνώσεις του AS SSD Benchmark, πρώτο βρίσκουμε το μοναδικό drive που δεν έχει SATA 3.0 bottleneck και αυτός είναι ο Plextor M6e. Στη δεύτερη θέση συναντάμε τον Crucial M550, με τον SanDisk Extreme PRO να βρίσκεται ακριβώς πίσω του, στην τρίτη θέση της κατάταξης. Ο Samsung 840 PRO ακολουθεί. Ο Intel 730 πιο πίσω, μπροστά από τον SanDisk Extreme II. Στις τελευταίες θέσεις ο Intel 530 και Crucial M500.
Στις εγγραφές των drives την αυλαία ανοίγει ο OCZ Vector 150. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και στη τρίτη θέση ο Plextor M6e. Τέταρτη θέση για τον Crucial M550 και στη πέμπτη θέση βρίσκουμε το drive του review μας, SanDisk Extreme PRO. Στις τελευταίες θέσεις οι Intel 730 και Crucial M500.
Tο CrystalDiskMark ήταν το πρώτο πρόγραμμα που μπορούσε να αποδώσει σωστά τη διαφορά μεταξύ των Solid State Drives και των Hard Disk Drives. Χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 3.02 64bit και σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα των drives παρακάτω:
CrystalDiskMark 3.02 x64 Read
CrystalDiskMark 3.02 x64 Write
Και στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark, την πρωτιά κατέχει ο Plextor M6e, με τον Samsung 840 PRO και EVO να ακολουθούν. Πιο πίσω ο Crucial M550 και OCZ Vector 150. Στην έκτη θέση ο νέος SanDisk Extreme PRO. Στις τελευταίες θέσεις ο SanDisk Extreme II, Crucial M500 και Intel 530.
Στις εγγραφές του CrystalDiskMark, την κατάταξη οδηγεί ο OCZ Vector 150 με κορυφαίες εγγραφές 4Κ, που μόνο ο νέος Crucial M550 δείχνει να μπορεί να φτάσει. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης ο Samsung 840 PRO και στην τρίτη ο Crucial M550. O SanDisk Extreme PRO της δοκιμής μας, τερματίζει τέταρτος, περνώντας μπροστά από τον Plextor M6e. Στις τελευταίες θέσεις οι Intel 730 και Crucial M500, οι οποίοι έχουν bottleneck στις εγγραφές κοντά στα 250MB/s.
Τα Anvil's Storage Utilities δημιουργήθηκαν από τον χρήστη Anvil, του παγκοσμίως γνωστού φόρουμ xtremesystems.org. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί για μέτρηση των IOPS (και ταυτόχρονα MB/s) που μπορεί να αποδώσει το αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή μας. Το πρόγραμμα αφού επιλέξουμε το test file εκτελεί 10 tests απόδοσης του drive (έξι τεστ για ανάγνωση και τέσσερα για εγγραφή) και μας δείχνει αναλυτικά τα IOPS αλλά και τα MB/s που επιτυγχάνει το drive στο κάθε τεστ, παρουσιάζοντας δίπλα από τα αποτελέσματα και ένα συνολικό score των επιδόσεων του drive. Φυσικά το πρόγραμμα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο ως προς τα δεδομένα που θα χρησιμοποιήσει για το τεστ (Full compressible, 8% compressible, 25% compressible, 46% compressible, 67% compressible και incompressible) καθώς και ως προς το test file το οποίο ξεκινάει από το 1GB και μπορεί να φτάσει ως τα 32GB (!!!). Εμείς χρησιμοποιήσαμε τις default ρυθμίσεις του προγράμματος (1GB test file, incompressible data - από την έκδοση RC3 και μετά τα data είναι incompressible σαν default ρύθμιση) και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των επιδόσεων των drives μας.
Anvils Storage Utilities 1.1.0
Στα Storage Utilities του Anvil, την πρωτιά κατέχει ο Crucial M550 με τον Samsung 840 PRO να είναι ακριβώς πίσω του. Ελάχιστα πιο πίσω ο Samsung 840 EVO με το νέο SanDisk Extreme PRO να ακολουθεί στην τέταρτη θέση. Πιο πίσω ο OCZ Vector 150. Στην έβδομη θέση ο Plextor M6e, με τους Seagate 600, Intel 530 και Crucial M500 να είναι πίσω του.
Συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με τα benchmarks της Futuremark...
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:
PCMark05
PCMark7 Table 1
PCMark7 Table 2
Στο PCMark05 την πρωτιά συνεχίζει να έχει ο Plextor M6e με 119.053Marks. Ακολουθεί ο Samsung 840 PRO με 92.510marks και πλέον στην τρίτη θέση είναι ο SanDisk Extreme PRO με 90.673Marks. Πιο πίσω ο Crucial M550 με 89.220Marks Στις τελευταίες θέσεις ο Crucial M500 και Seagate 600.
Στο PCMark7 η κατάταξη παραμένει η ίδια για τα πρώτα δύο drives, με τον Plextor M6e να είναι πρώτος με 5.622Marks, 3 Marks περισσότερα δηλαδή από Samsung 840 PRO και τα 5.619Marks που τερμάτισε δεύτερος. Τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν οι Crucial M550 και Samsung 840 EVO. Στη πέμπτη θέση το drive της δοκιμής μας, SanDisk Extreme PRO. Πιο πίσω o Intel 730, OCZ Vector 150, Intel 530, Seagate 600 και στο τέλος ο Crucial M500.
Από την επόμενη σελίδα εγκαθιστούμε στα drives λειτουργικό σύστημα και ξεκινάμε μετρήσεις από την αρχή...
Αφού είδαμε τις επιδόσεις των drives σαν δεύτερα στο λειτουργικό σύστημα, εγκαταστήσαμε σε αυτά Windows 7 Enterprise 64bit με SP1, drivers, όλα τα απαραίτητα προγράμματα για τις μετρήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, τα γεμίσαμε με 107GB από δεδομένα και αρχίζουμε τις μετρήσεις από την αρχή με AIDA64 και HD Tune Pro 5.50. Προχωράμε λοιπόν πιο κάτω στη σελίδα για να δούμε τις πραγματικές επιδόσεις των drives σε συνθήκες καθημερινής χρήσης. Οι επιδόσεις των drives στο HD Tune Pro Random Access Read test φαίνονται παρακάτω:
OS - HD Tune Pro 5.50 Random Read
Συνεχίζουμε με AIDA64 Average Read Access test:
OS - AIDA64 Average Read Access
Την αυλαία των επιδόσεων στο HD Tune Pro με λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στα drives, ανοίγει ο Intel 730. Ελάχιστα πιο πίσω του ο Samsung 840 PRO και Crucial M550. Στην έκτη θέση βρίσκουμε το drive της δοκιμής μας, SanDisk Extreme PRO. Στο τέλος της κατάταξης των drives ο SanDisk Extreme II με τον Intel 530.
Στις τυχαίες αναγνώσεις του AIDA64, την πρωτιά κατέχει πλέον ο SanDisk Extreme PRO, με τον Intel 730 να πέφτει στη δεύτερη θέση και τον Samsung 840 PRO να τους ακολουθεί ελάχιστα πιο πίσω. Πιο πίσω ο SanDisk Extreme II, Crucial M550 και ο OCZ Vector 150. Τελευταία θέση στην κατάταξη έχει ο Intel 530.
Συνέχεια μετρήσεων στην επόμενη σελίδα...
Το AS SSD Benchmark αποτελεί πλέον, ίσως, το πιο διαδεδομένο benchmark για Solid State Drive. Και αυτό γιατί με μια πολύ γρήγορη ματιά μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις επιδόσεις που μπορεί να αποδώσει το drive του. Ας δούμε τις επιδόσεις των drives με το λειτουργικό να είναι εγκατεστημένο σε αυτά:
OS - AS SSD Benchmark Read
OS - AS SSD Benchmark Write
Στις αναγνώσεις του AS SSD, την πρωτιά κατέχει πλέον o Plextor M6e, με τον Crucial M550 να είναι πίσω του. Ο SanDisk Extreme, μπαίνει ανάμεσα στα δύο κορυφαία drives και κάθεται στην τρίτη θέση της κατάταξης, μπροστά από τον Samsung 840 PRO. Στις τελευταίες θέσεις για τα μονά drives o Crucial M500 και Intel 530.
Στις εγγραφές του AS SSD Benchmark, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Plextor M6e. Ο OCZ Vector 150, με τον Samsung 840 PRO ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση και πιο πίσω ο Crucial M550, ολοκληρώνει την πρώτη τετράδα. Στην πέμπτη θέση και μπροστά από το δίδυμο αδερφό του, SanDisk Extreme II, κάθεται ο SanDisk Extreme PRO. Την κατάταξη ολοκληρώνει ο Crucial M500 και o Intel 530.
Συνεχίζουμε με CrystalDiskMark 3.02 x64...
OS - CrystalDiskMark 3.02 x64 Read
OS - CrystalDiskMark 3.02 x64 Write
Στις αναγνώσεις του CrystalDiskMark, πρώτος εμφανίζεται και πάλι ο Plextor M6e με τον Samsung 840 PRO και τον 840 EVO να τον ακολουθούν. Πιο πίσω ο Crucial M550 και OCZ Vector 150. Στην έκτη θέση το drive του review μας από τη SanDisk. Στην προτελευταία και τελευταία θέση βρίσκουμε το δίδυμο των Intel, 730 και 530.
Στις εγγραφές την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο OCZ Vector 150 με τον Samsung 840 PRO και Crucial M550 να τον ακολουθούν. Τέταρτη θέση για τον Plextor M6e και πέμπτη θέση για τον SanDisk Extreme PRO ο οποίος περνάει για άλλη μία φορά μπροστά ακριβώς από το άλλο drive της εταιρείας, SanDisk Extreme II. Πιο πίσω ο Seagate 600. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκουμε τον Intel 730, Crucial M500 και Intel 530.
Ας δούμε και τα αποτελέσματα από το Anvils Storage Utilities:
OS - Anvils Storage Utilities 1.1.0
Στο Anvils SU την πρωτιά παίρνει ο Crucial M550 με τον Samsung 840 PRO και 840 EVO να ακολουθούν. Στην τέταρτη θέση κάθεται το drive της δοκιμής μας, SanDisk Extreme PRO. Τελευταία θέση στην κατάταξη έχει ο Crucial M500.
Στην επόμενη σελίδα συνεχίζουμε με PCMark05 και PCMark7 με το λειτουργικό εγκατεστημένο στα drives.
Ιδρύθηκε το 1997 και από τότε αποτελεί την ελίτ στην κατασκευή home benchmarks. Ο λόγος γίνεται φυσικά για την Futuremark. Από το Οκτώβριο του 1998 όπου έδωσε στο κοινό το 3DMark 99 μέχρι την διάθεση του PCMark7 τον Μάιο του 2011, η Futuremark βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών για επιλογή benchmarks υπολογιστικών συστημάτων. Η γκάμα είναι τεράστια αλλά τα benchmarks που δημιουργούν τον μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το όνομά της είναι τα δημοφιλή 3DMark και PCMark. Για τη δοκιμή των drives μας χρησιμοποιήσαμε δύο από τις σουίτες της. Το PCMark 05 και 7 και στη σελίδα που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τις επιδόσεις των drives της δοκιμής μας:
OS - PCMark05
Στο PCMark05 και μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, τα ηνία συνεχίζει να τα κρατά ο Plextor M6e με 80.422Marks. Πιο πίσω του ο Samsung 840 PRO με 72.559Marks. Ακόμα πιο πίσω του ο Intel 530 και στη τέταρτη και πέμπτη θέση ο Samsung 840 EVO και OCZ Vector 150 αντίστοιχα. O SanDisk Extreme PRO τερματίζει στην έβδομη θέση με 64.010Marks. Τελευταίος στην κατάταξη ο Seagate 600.
OS - PCMark7 Table 1
OS - PCMark7 Table 2
Στο PCMark7, πάλι την κατάταξη οδηγεί ο Plextor M6e, με τον Samsung 840 PRO να ακολουθεί. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε τον Crucial M550 και πιο πίσω τον Samsung 840 EVO με 5.483Marks. Στην πέμπτη θέση ο SanDisk Extreme PRO με 5.441Marks. Στις τελευταίες θέσεις o Seagate 600 με 5.232Marks και ο Crucial M500 με 5.221Marks.
Συνέχεια των μετρήσεων στην επόμενη σελίδα...
Μπορεί τα benchmarks να δείχνουν ωραία νούμερα, το βασικό ζήτημα όμως για έναν υποψήφιο αγοραστή είναι η καθημερινότητά του. Οπότε κι εμείς εκτελέσαμε κάποιες βασικές διεργασίες σε όλα τα drives και σας δίνουμε τους χρόνους που χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν την κάθε διεργασία… Ξεκινάμε όπως σας είπαμε και στην προηγούμενη σελίδα με αντιγραφές αρχείων. Για τη δοκιμή αυτή χρησιμοποιήσαμε ένα αρχείο 13.2GB VHD, ένα αρχείο 3.03GB ISO και τέλος πολλά αρχεία διαφορετικού μεγέθους (από 1KB ως 10MB) συνολικού μεγέθους 6.75GB. Για τις δοκιμές της αντιγραφής χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα FastCopy 2.11 το οποίο δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αντιγραφή που πραγματοποιήθηκε:
OS - Copy Tests
Και αρχίζουμε με τα αποτελέσματα των καθημερινών tasks στα drives. Γρηγορότερο drive στις αντιγραφές, ο νέος Plextor M6e και αμέσως επόμενος ο Samsung 840 PRO. Ακολουθούν ο OCZ Vector 150 και ο Crucial M550, ο οποίος ήταν ελάχιστα πιο πίσω. Στη πέμπτη θέση ο SanDisk του review μας, με συνολικά 92,74 δευτερόλεπτα και για τις τρεις αντιγραφές. Στις τελευταίρες θέσεις ο Intel 530 και Crucial M500.
Συνεχίζουμε με Adobe Photoshop CS6. Χρησιμοποιήσαμε μία φωτογραφία TIFF μεγέθους 385ΜΒ για να τη φορτώσουμε στο Adobe Photoshop και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
OS - Adobe Photoshop CS6 385ΜΒ TIFF load
Στο Adobe Photoshop CS6, την πρωτιά παίρνει ο Samsung 840 EVO με τον Plextor M6e να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Πιο πίσω οι δύο Crucial, M500 και Μ550. Στη πέμπτη θέση και πάλι ο SanDisk Extreme PRO της δοκιμής μας. Στο τέλος της κατάταξης ο Intel 530 και πιο πίσω ο Seagate 600.
Επόμενο πρόγραμμα στην λίστα το Acronis True Image Home στην έκδοση 2013. Εκτελέσαμε ένα full image backup των drives μας, χωρίς συμπίεση και με priority της εργασίας στο High και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η διεργασία:
OS - Acronis TIH full backup
O Intel 530 τερματίζει ως το πιο γρήγορο drive από όλα στη μέτρηση με το Acronis TIH 2013. Ακολουθεί ο Crucial M550 και ο Samsung 840 PRO. Στην όγδοη θέση βρίσκουμε τον SanDisk Extreme PRO. Στην τελευταία θέση, ως συνήθως ο OCZ Vector 150.
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα...
Μετά το Acronis, αφήσαμε τα drives να "ηρεμήσουν" για 2 λεπτά, ώστε να δουλέψει o Garbage Collector του κάθε controller και το TRIM των Windows και εκτελέσαμε ξανά το AS SSD Benchmark, αυτή τη φορά με 214GB από DATA μέσα στα drives. Τα αποτελέσματα παρακάτω τόσο στις αναγνώσεις, όσο και στις εγγραφές...
OS - AS SSD Benchmark Read 214GB full
OS - AS SSD Benchmark Write 214GB full
Αφού τα drives κυριολεκτικά γέμισαν με δεδομένα, τα αποτελέσματα άλλαξαν αρκετά. Στις αναγνώσεις ο Plextor M6e παρά τα 214GB δεδομένων στα κελιά του, κρατάει την πρωτιά και εμφανίζεται γρηγορότερος όλων. Ελάχιστα πιο πίσω ο Crucial M550 και στην τρίτη θέση, το δοκιμαζόμενο drive, SanDisk Extreme PRO. Aκόμα πιο πίσω ο OCZ Vector 150. Τελευταίες θέσεις για τον Samsung 840 PRO και Intel 530.
Και στις εγγραφές έχουμε αλλαγές στην κατάταξη. Ο Samsung 840 PRO εμφανίζεται γρηγορότερος όλων με τον Plextor M6e να ακολουθεί, στη δεύτερη θέση. Πιο πίσω ο Crucial M550 και στην τέταρτη θέση ο SanDisk Extreme PRO. Aκόμα πιο πίσω ο Samsung 840 EVO. Τελευταία θέση καταλαμβάνει ο Intel 530.
Επόμενη δοκιμή καθημερινών διεργασιών. Επιστρατεύσαμε το Microsoft Office 2010 στην έκδοση Pro Plus x64 με ενσωματωμένο το SP1. Εγκαταστήσαμε όλη τη σουίτα και μετρήσαμε το χρόνο που χρειάστηκε το drive για να ολοκληρώσει την εγκατάσταση:
OS - Microsoft Office 2010 Pro. Plus w/SP1 installation
Στις μετρήσεις για την εγκατάσταση του Office 2010, την πρωτιά για τα μονά drives κλέβει ο SanDisk Extreme PRO από τον Plextor M6e με 2.5 δευτερόλεπτα διαφορά. Πιο πίσω ο Intel 530 και οι δύο Samsung ακολουθούν με τον 840 EVO να εμφανίζεται γρηγορότερος. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκουμε τους SanDisk Extreme II, Crucial M500 και Seagate 600.
Συνεχίζουμε με δοκιμές συμπίεσης και αποσυμπίεσης. Αρχείο δοκιμής, ένα Windows 7 ISO μεγέθους 3.03GB. Συμπιέσαμε το αρχείο με το WinRAR 4.20 ρυθμίζοντας την επιλογή συμπίεσης στο store και χωρίζοντας το αρχείο σε μικρότερα αρχεία των 100MB. Όταν δημιουργήθηκαν τα αρχεία των 100MB σβήσαμε το αρχείο ISO και χρησιμοποιώντας τα αρχεία των 100MB κάναμε αποσυμπίεση μετρώντας πάλι το χρόνο που θα χρειαστούν τα drives για να δημιουργήσουν το ISO αρχείο.
OS - winRAR 4.20 tests
Στις δοκιμές συμπίεσης-αποσυμπίεσης την πρωτιά κατέχει πλέον ο Plextor M6e ο οποίος εμφανίστηκε ελάχιστα πιο γρήγορος από τον Samsung 840 EVO. Στη τρίτη θέση, ελάχιστα πιο πίσω, τερματίζει ο Samsung 840 PRO με τον OCZ Vector 150 να τον ακολουθεί. Στην έκτη θέση το drive που δοκιμάζουμε, SanDisk Extreme PRO. Στις τελευταίες θέσεις συναντούμε τον Crucial M500 και Intel 530.
Συνεχίζουμε τις μετρήσεις μας με το F-Secure Antivirus. Εκτελέσαμε ένα Full Antivirus Scan, συγκεκριμένου φακέλου, με ορισμένο όγκο δεδομένων, με το F-Secure Antivirus το οποίο ήταν πλήρως ενημερωμένο τόσο ως προς το engine του όσο και ως προς τα Virus Definitions του:
OS - F-Secure Full Antivirus Scan
Στο Antivirus scanning, πρώτος τερματίζει ο Plextor M6e με τον Crucial M550 να τον ακολουθεί. Πιο πίσω ο Samsung 840 PRO και στη τέταρτη θέση ο OCZ Vector 150. Στη πέμπτη θέση και πάλι ο SanDisk Extreme PRO. Στο τέλος της κατάταξης των μονών drives o Intel 530.
Και τελειώνουμε τις καθημερινές μετρήσεις με το γνωστό πρόγραμμα BootTimer που μετράει το χρόνο που χρειάζεται ο υπολογιστής μας για να εκκινήσει την εγκατάσταση των Windows. Πήραμε τρεις μετρήσεις για τα drives και σας τις δείχνουμε αναλυτικά:
OS - BootTimer
Στις μετρήσεις εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος, πρώτος από τα μονά drives εμφανίζεται ο Samsung 840 EVO με συνολικά 16.343 δευτερόλεπτα για τρεις εκκινήσεις του λειτουργικού συστήματος. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Samsung 840 PRO και την τρίτη θέση ο Plextor M6e o οποίος χρειάστηκε συνολικά, 17.517 δευτερόλεπτα για να εκκινήσει το λειτουργικό σύστημα, τρεις φορές. Στη τέταρτη θέση βρίσκουμε τον Intel 730 και για ακόμα μία φορά στην πέμπτη θέση τερματίζει ο SanDisk Extreme PRO με συνολικά, 18.345 δευτερόλεπτα για τρεις εκκινήσεις του OS. Τελευταία θέση για τον Seagate 600.
Και με το BootTimer ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις καθημερινών διεργασιών που υποβάλαμε στα drives της δοκιμής μας.
Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε για τις συνολικές επιδόσεις των drives...
Τα νούμερα ήταν πολλά, ήταν πολύπλοκα και ίσως αρκετοί δεν μπόρεσαν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα από τα πολλά γραφήματα που υπήρξαν σε αυτό το review. Θα σας βοηθήσουμε λοιπόν με τα τελευταία γραφήματα για αυτό το review τα οποία δείχνουν τη συνολική απόδοση των drives σε σχέση με το πιο αργό. Χωρίσαμε τα αποτελέσματα σε τρεις κατηγορίες. Στις μετρήσεις των επιδόσεων στα benchmarks με τα drives κενά, στις μετρήσεις των benchmarks με τα drives με λειτουργικό σύστημα και δεδομένα και τέλος στις μετρήσεις των επιδόσεων σε καθημερινές εφαρμογές με τα drives να φιλοξενούν το λειτουργικό σύστημα. Σε κάθε γράφημα το drive με τις χαμηλότερες επιδόσεις βρίσκεται στο 100% των επιδόσεων και τα επόμενα πιο γρήγορα έχουν το ποσοστό που τους αναλογεί από το σύνολο των μετρήσεων. Πάμε να δούμε τα γραφήματα:
Επιδόσεις των drives χωρίς OS
Επιδόσεις των drives με OS σε benchmarks
Επιδόσεις των drives με OS σε daily tasks
Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα τελευταία γραφήματα σας βοήθησαν ακόμα περισσότερο για να βγάλετε κι εσείς τα συμπεράσματά σας για το νέο SanDisk Extreme PRO 240GB . Ας πούμε λίγα λόγια στη τελευταία σελίδα για το νέο drive της SanDisk...
To 1989 η SanDisk ήταν η πρώτη εταιρεία, η οποία κατοχύρωσε και την πατέντα, για removable flash drive και το 1990 παρουσιάζει το πρώτο της 4Mbit flash chip. Ένα χρόνο αργότερα, δίνει στο ευρύ κοινό το πρώτο της flash SSD, μεγέθους 20Mbyte. Η SanDisk ή όπως ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1988, SunDisk, είναι από τις λίγες εταιρείες που έχουν εργοστάσιο παραγωγής μνημών. Αυτό την κατατάσσει ανάμεσα στις εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στο χώρο των Solid State Drives. Η εταιρεία το προηγούμενο έτος αφού μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της στην Καλιφόρνια, αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με την αγορά των SSD. Μετά από μία μεγάλη σειρά προϊόντων που παρουσίασε από πέρυσι μέχρι φέτος, μας έδωσε τον τελευταίο της δημιούργημα που ακούει στο όνομα SanDisk Extreme PRO.
Ο SanDisk Extreme PRO φοράει τον Marvell 88SS9187-BLD2 controller μαζί με 8, 19nm Toggle MLC NAND flash chips της εταιρείας. Το drive αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από καλό σε όλα τα test που το υποβάλαμε. Ναι μεν αποδείχτηκε μέτριο στα benchmarks όταν ήταν άδειο, αλλά όταν μπήκε λειτουργικό σύστημα επάνω του, πραγματικά έδειξε τα δόντια του. Στις μετρήσεις των benchmarks τερμάτισε συνολικά στην τρίτη θέση, με μόνο τον πανάκριβο Plextor M6e και τον πολύ γρήγορο 840 PRO μπροστά του, το ίδιο όμως έγινε και στις μετρήσεις καθημερινών εργασιών. Με τιμή που κυμαίνεται στην Ελλάδα κοντά στα 185? για το μοντέλο των 240GB της δοκιμής μας (στο εξωτερικό ίσως μπορέσετε να τον βρείτε φθηνότερα), δεν μπορούμε να κατατάξουμε το μοντέλο στις Value επιλογές της αγοράς, αλλά δεν νομίζουμε πως αυτός ήταν ποτέ ο στόχος της SanDisk. To drive είναι διαθέσιμο σε χωρητικότητες των 240GB, 480GB και 960GB. Αυτό είναι και αρνητικό και θετικό. Αρνητικό γιατί ο υποψήφιος αγοραστής μικρότερων χωρητικοτήτων δεν θα τον έχει σαν επιλογή, θετικό όμως γιατί όλα τα drives, έχουν τις ίδιες κορυφαίες επιδόσεις.
O SanDisk Extreme PRO είναι μέσα στα τρία κορυφαία drives που κυκλοφορούν εκεί έξω και με την 10ετή εγγύηση που συνοδεύεται είναι σίγουρα μία peace of mind επιλογή. Η SanDisk έκανε τη διαφορά με ένα μοντέλο, το οποίο δυστυχώς θα ζητήσει αρκετά χρήματα για να αποκτηθεί. Αν και η τελική επιλογή είναι πάντα δική σας, ο SanDisk Extreme PRO θα πρέπει να είναι σίγουρα μέσα στις πρώτες επιλογές σας στην αναζήτηση νέου drive, αν αυτό που ψάχνεται είναι ότι καλύτερο από επιδόσεις με την καλύτερη εγγύηση στην αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στον SanDisk Extreme PRO την παρακάτω βαθμολογία και Awards:
Άλλο ένα SSD review έλαβε τέλος στο HwBox.gr. Να ευχαριστήσουμε θερμά την εταιρεία Δ. & Ι. Δαμκαλίδης ΑΕ για την παραχώρηση του drive της δοκιμής μας.