XFX R9 285 Black OC Edition Review

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

Η τελευταία γενιά καρτών γραφικών δεν είχε έως τώρα και πολλά περισσότερα να επιδείξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, τις HD 7000. Η AMD συνεχίζει "ακάθεκτη" με την GCN αρχιτεκτονική, η οποία εν τέλει θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ CPU και GPU, κάτι που έχει ως απώτερο στόχο την μετάβαση σε ακόμα δυνατότερα APUs με το HSA (Heterogeneous System Architecture, το οποίο επιτρέπει το CPU και GPU κομμάτι ενός APU να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στην μνήμη επιτυγχάνοντας εξαιρετικό efficiency). Τα οποία APUs θα είναι ικανά να έχουν εξαιρετικό performance στο μέγεθός τους, καλύτερη κατανάλωση, δυνατό compute & GPGPU performance και διαχείριση ενέργειας καθώς και ένα κάρο χαρακτηριστικά όπως το Mantle API και TrueAudio, πράγματα τα οποία η AMD τα έχει κάνει ήδη γνωστά.
Η τελευταία γενιά καρτών γραφικών δεν είχε έως τώρα και πολλά περισσότερα να επιδείξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, τις HD 7000. Η AMD συνεχίζει "ακάθεκτη" με την GCN αρχιτεκτονική, η οποία εν τέλει θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ CPU και GPU, κάτι που έχει ως απώτερο στόχο την μετάβαση σε ακόμα δυνατότερα APUs με το HSA (Heterogeneous System Architecture, το οποίο επιτρέπει το CPU και GPU κομμάτι ενός APU να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στην μνήμη επιτυγχάνοντας εξαιρετικό efficiency). Τα οποία APUs θα είναι ικανά να έχουν εξαιρετικό performance στο μέγεθός τους, καλύτερη κατανάλωση, δυνατό compute & GPGPU performance και διαχείριση ενέργειας καθώς και ένα κάρο χαρακτηριστικά όπως το Mantle API και TrueAudio, πράγματα τα οποία η AMD τα έχει κάνει ήδη γνωστά.

Όμως με τις R9 series είδαμε πολύ συγκεκριμένες GPUs να υποστηρίζουν αυτά τα νέα χαρακτηριστικά. Και πως άλλωστε να το δούμε, όταν επί της ουσίας οι περισσότερες κάρτες του lineup είναι οι ίδιες GCN 1.0 GPUs που είδαμε στις HD 7000, μιας αρχιτεκτονικής η οποία φτάνει κοντά στα 3 έτη ζωής επισήμως. Είναι καιρός για την AMD να αποδείξει πως υπάρχει πρόοδος σε αυτό το κομμάτι δημιουργώντας νέες GPU οι οποίες θα υποστηρίζουν πλήρως τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Και ήρθε η ώρα για την AMD να παραδώσει.

Η αρχή γίνεται σε ένα από τα πιο hot segments της αγοράς, την upper-mainstream κατηγορία των 250$, με την AMD να μάχεται "σκληρά" έως τώρα με τις GTX 760 αλλά ελέω αρχιτεκτονικής να μένει ελαφρώς πίσω σε επιδόσεις αλλά και χαρακτηριστικά. Έτσι, η R9 285 είναι η πρώτη GPU της AMD με έναν φρέσκο πυρήνα των Southern Islands, τον Tonga, ο οποίος υπόσχεται να φέρει χαρακτηριστικά τα οποία έλειπαν από την R9 280, την GPU την οποία η 285 θα αντικαταστήσει.

Την XFX την γνωρίζουμε στον χώρο ως έναν από τους μόνιμους AMD Partners, ενώ η παρουσία της στην αγορά είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια προσφέροντας value λύσεις χωρίς υπερβολές στα προϊόντα της. Στο πνεύμα αυτό κινείται και η R9 285 Black OC Edition που θα σας παρουσιάσουμε στο σημερινό μας review!


Η συσκευασία της R9 285 Black OC Edition είναι αρκετά τυπική για το value της συγκεκριμένης υλοποίησης. Στο μέγεθος και τις διαστάσεις της είναι ικανή να φιλοξενήσει την πολύτιμη GPU που κρύβει στο εσωτερικό της, μαζί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά User's guides, quick installation guides και drivers and utilities disk, ενώ επίσης θα συναντήσουμε και δυο μετατροπείς τροφοδοσίας από 2x Molex προς 1 x 6pin PCI.

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming
XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Με βάση αυτά, ας προχωρήσουμε στην αξιολόγηση της XFX R9 285 Black OC Edition.

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming















Λίγο μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2013, η AMD ανακοινώνει τις νέες GPUs που θα αντικαταστήσουν την άκρως επιτυχημένη σειρά HD 7000. Έτσι, στην κατηγορία R9 ανήκουν οι εξής κάρτες: 290Χ, 290, 280Χ, 280, 270Χ, 270 ενώ στις R7 θα συναντήσουμε τις 260Χ, 250 και 240.














Όπως παρατηρούμε με βάση τον παραπάνω πίνακα, με εξαίρεση τις 290X και 290 όλες οι υπόλοιπες υλοποιήσεις παραμένουν ακριβώς ίδιες με την σειρά HD 7000 με αλλαγμένο όνομα. Η AMD έκανε έτσι ένα "relaunch" των παλιών GPU της, "στακάροντας" όμως δυο νέους πυρήνες στην οροφή. Με εξαίρεση τις HD 7790 και R9 290 / 290X που διαθέτουν την νεότερη GCN 1.1 αρχιτεκτονική της AMD, όλες οι υπόλοιπες GPUs παρέμεναν στην GCN 1.0 αρχιτεκτονική που πρώτο – είδαμε στις HD 7000. Σήμερα θα επικεντρωθούμε στο τι συμβαίνει στην upper- mainstream κατηγορία των 250-300$ για τους high-end gamers που έχουν στην διάθεσή τους ένα HD monitor.



















Η R9 285 φαίνεται βάση ονοματολογίας πως είναι ταχύτερη από την R9 280 με τον πυρήνα Pitcairn, αλλά παρʼ όλο που το όνομά της μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε μερικούς, η R9 280X συνεχίζει να θεωρείται ανώτερή της λόγω των spec της. Για να βρεθεί εκεί η R9 285 επιστρατεύει τον νέο πυρήνα “Tonga” που ανήκει στην νεότερη GCN 1.2 αρχιτεκτονική.

Η Tonga αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για περαιτέρω βελτίωση του performance / watt μέσω της γνωστής GCN αρχιτεκτονικής, με την λιθογραφική μέθοδο να συνεχίζει να βρίσκεται στα 28nm. Η επιφάνεια του πυρήνα αγγίζει τα 359mm2 και αν και αυξημένος κατά μόλις 7mm2 από το Tahiti, καταφέρνει ενσωματώσει περί περί τα 5 δισεκατομμύρια transistors, αριθμός αυξημένος κατά 700 εκατομμύρια σε σχέση με τα 4,31 δισεκατομμύρια του Tahiti.

Tonga GPU Architecture


Οι Stream Processors ανέρχονται στους 1792 έναντι 2048 των Tahiti ενώ είναι ίσοι με τον αριθμό μιας R9 280. Τα texture units φτάνουν τα 112 και τα ROPs τα 32, εξίσου ίσα με τον Pitcairn, ενώ όσον αφορά τα θεωρητικά νούμερα για την απόδοση της κάρτας, έχουμε το pixel fillrate να αγγίζει τα 62,4 GPixel/s και το texture fillrate τα 109,2 GTexel ανά δευτερόλεπτο. Για να επιτευχθούν αυτά τα νούμερα, ο πυρήνας χρονίζεται εξ' ορισμού στα 918MHz με τα boost clocks να μην έχουν ακριβές όριο αλλά να κυμαίνονται δυναμικά βάση της θερμικής απόδοσης του πυρήνα. Η κάρτα θα χρειαστεί για την τροφοδοσία της ένα 2 6pin, ενώ βάση των ανακοινώσεων της AMD το TDP της εμφανίζεται στα 190W, δηλαδή μειωμένο κατά 50 σχετικά με τις R9 280 / 280X.. Όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία της μνήμης, το bus width “κόπηκε” στα 284-bit σε σχέση με τα 396, κάτι που της εξασφαλίζουν υλοποιήσεις με 2 και 4 GB μνήμης. Την ίδια στιγμή που οι default χρονισμοί είναι στα 1250MHz, δίνοντας έτσι ένα ουσιαστικό 5000MT/s.

Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο υποσύστημα γραφικών. Όπως και στις Radeon HD 7x00 που παρουσιάστηκαν σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα, έτσι και εδώ χρησιμοποιείται ο νέος PCI Express 3.0 δίαυλος σε πλήρη λειτουργία 16 lanes. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε εάν δεν υποστηρίζεται από το σύστημα σας, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η κάρτα θα λειτουργήσει πλήρως στην προηγούμενη έκδοση 2.0. Προς το παρόν δεν έχουμε αντιμετωπίσει φαινόμενα bottleneck από το PCI-E gen 2.0, οπότε μια τέτοια μετάβαση δεν θα έχει καμία επίπτωση στις επιδόσεις της κάρτας.

Επίσης, παρόλο που πλέον είναι γνωστό πως η μικρότερη λιθογραφική μέθοδος των 28nm έχει φέρει σημαντική πτώση στην κατανάλωση, η AMD εισήγαγε μια νέα τεχνολογία, το AMD ZeroCore Power, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η πτώση της κατανάλωσης της κάρτας σε κάτι λιγότερο από 3 watts όταν ανιχνευθεί πως δεν χρησιμοποιείται μετά από αρκετή ώρα.

Η σύνδεση πολλαπλών οθονών δεν αποτέλεσε ποτέ πονοκέφαλος για τους χρήστες Radeon HD GPUs, καθώς περιλαμβάνεται το Eyefinity στην αναβαθμισμένη του έκδοση 2.0, προσφέροντάς μας την δυνατότητα οδήγησης έως και 6 οθονών ταυτόχρονα. Τέλος, η home theater εμπειρία είναι πλέον στάνταρ στις σύγχρονες GPU, έτσι και εδώ περιλαμβάνονται τα εξής: τρίτης γενιάς UVD (Unified Video Decoder) με υποστήριξη MVC (Multi-view Video Coding) για ομαλή απεικόνιση Blu-Ray 3D με μειωμένο φόρτο στο CPU, καθώς και υποστήριξη Dolby TrueHD & DTS-HD Master Audio με το HDMI στην νεότερη εκδοχή του (HDMI 1.4a) και τον ήχο σε μεγάλα bit-rates για εντυπωσιακές 7.1 ακροάσεις.

Ο λόγος δημιουργίας της R9 285 είναι μια από τις πρώτες κινήσεις που θα επιφέρει το λεγόμενο “System Intergration” όραμα της εταιρίας, που στοχεύει στην πιο ομοιογενή συνύπαρξη της GCN 1.2 στα επερχόμενα APU της εταιρίας. Παρʼ όλα αυτά, η αρχική είσοδος του Tonga έρχεται με σκοπό την ενίσχυση του feature set που προσφέρει η AMD σε αυτήν την κατηγορία. Αρχικά, ο Tonga έρχεται με μια βελτιωμένη έκδοση του Multi Sample Anti Aliasing με βελτιωμένη απόδοση και αποτελέσματα. Η ενσωμάτωση του Bullet Physics Engine προσθέτει περισσότερα visual effects στους συμβατούς τίτλους με την βαθύτερη μηχανή φυσικής. Προσθέτουμε την περαιτέρω βελτιστοποίηση του Tesselation που πλέον μπορεί να φτάσει στο 6Χ, την υποστήριξη για Mantle API και DirectX 12, την βελτιωμένη απόδοση γεωμετρίας και το Color Compression καθώς και τις βελτιωμένες μηχανές για image και video processing με τον βελτιωμένο Unified Video Decoder ο οποίος πλέον υποστηρίζει decoding Η.264 σε 4K progressive 60FPS (4Kp60) και αυξημένη απόδοση στα 1080p, τον αναβαθμισμένο Video Codec Engine (VCE) ο οποίος μπορεί να κάνει encoding στα 4Κ ενώ είναι βελτιωμένος κατά 40%, καθώς και την είσοδο του hardware MJPEG encoding, ενώ τέλος θα συναντήσουμε και πλήρη υποστήριξη για το AMD True Audio. Έτσι, παρʼ όλο που αυτή η εκδοχή του Tonga είναι περιορισμένη σε αριθμό πόρων (αν και περιμένουμε μια πληρέστερη έκδοση), η Tonga δίνει στην Mainstream κατηγορία έξτρα χαρακτηριστικά που έως τώρα οι GCN 1.0 κάρτες R9 280 / 280X αδυνατούσαν να δώσουν.

Κλείνοντας, έχοντας οι 2 εταιρίες ολοκληρώσει το ανανεωμένο line-up τους, ας δούμε που τοποθετούνται όλες οι GPU της αγοράς για το Q4 2013- Q1 2014.


















Η "Black OC" υλοποίηση της XFX είναι και η πρώτη από την σειρά της R9 285 που κατέφτασε στα εργαστήρια του HwBox. Εμφανισιακά δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να παρουσίασε, αν και αυτή η κάρτα δεν εστιάζεται στα looks αλλά στην ουσία. Το ιδιαίτερο Double Dissipation Design που ακούει στο όνομα Ghost Thermal Technology 2 είναι αυτό που έχει να επιδείξει αυτή η συγκεκριμένη υλοποίηση, η Black OC έκδοση σημαίνει ανεβασμένα εργοστασιακά ρολόγια σε σχέση με τα default μιας απλής R9 285.

Όλο το παρουσιαστικό της XFX R9 285 φαίνεται αρκετά «συμμαζεμένο». Με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί και το χρώμα του χαλκού να φαίνεται στην πάνω όψη της, θα λέγαμε πως έχει ένα ουδέτερο στυλ. Το μέγεθός της επίσης δεν είναι υπερβολικό: Μήκος στα 22 εκατοστά, ύψος τα 11.1 και πλάτος τα 3,81 θα λέγαμε πως είναι ικανή να χωρέσει σε αρκετά συστήματα που δεν έχουν αρκετό χώρο στην διάθεσή τους.

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Το σύστημα ψύξης της XFX R9 285 Black OC είναι και το κεντρικό της σημείο. Όντας ανοιχτού τύπους σύστημα, διαθέτει 2 ανεμιστήρες των 90mm οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι κατά το πρότυπο IP-5X που σημαίνει ότι το μοτέρ τους δεν θα έρθει ποτέ σε επαφή με την σκόνη πετυχαίνοντας έτσι μεγαλύτερη μακροζωία, την ίδια στιγμή που υπόσχονται αρκετά ήσυχη λειτουργία στα 45dB στις 3200RPM. Το πλαστικό shroud δεν έρχεται σχεδόν καθόλου σε επαφή με το PCB της κάρτας, και έτσι αφήνει αρκετά ανοίγματα για το διώξιμο του αέρα προς το εσωτερικό του κουτιού. Η επαφή του συστήματος ψύξης επιτυγχάνεται με την επιφάνεια χαλκού, η οποία είναι ελαφρώς θολή αλλά παρʼ όλα αυτά αρκετά λεία. Από εκείνο το σημείο αναλαμβάνουν τα 4 heatpipes των 8mm να απαγάγουν την θερμότητα και να την οδηγήσουν επάνω στην αλουμινένια ψύκτρα της, η οποία με το airflow που δημιουργούν οι ανεμιστήρες βοηθά και στην ψύξη των στοιχείων του PCB.

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming



XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Αποσυναρμολογώντας την XFX R9 285 Black OC Edition θα συναντήσουμε ένα μάλλον τυπικό PCB σε μαύρο χρώμα. Ο πυρήνας Tonga δεσπόζει στο κέντρο της κάρτας, ενώ περιβάλλεται από 8 memory chips των 256ΜΒ έκαστο με κατασκευαστή την Elpida και Part Number W2032888G, συμπληρώνοντας έτσι τα 2GB συνολικής διαθέσιμης VRAM, και με default χρονισμούς στα 1450ΜΗz.

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κατασκευής της XFX R9 285 Black OC Gaming τα Duratec Professional Grade components, που με άλλα λόγια είναι η λύση της XFX όσον αφορά τα εξαρτήματα υψηλής ποιότητας με τα ferrite chockes και τους solid πυκνωτές, τα mosfets και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, η XFX σας εγγυάται μεγαλύτερη σταθερότητα και κατʼ επέκταση μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της κάρτας.

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Κλείνοντας, να πούμε πως η MSI R9 270X mITX Gaming είναι μια dual-slot GPU, ενώ οι διαθέσιμες έξοδοι είναι 2 DL-DVI, μία HDMI και μια DisplayPort v1.2.

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Ας δούμε πως απέδωσε η R9 285 στο σύστημά μας!

Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.

To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:












Gaming Performance

Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 4 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.

Οι 4 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, Racing και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:

Action – Adventure

  • Tomb Raider (2013)
  • Assassins Creed IV: Black Flag


First Person Shooter

  • Crysis 3
  • Bioshock Infinite


Racing

  • F1 2013


Strategy

  • Total War: Rome 2


Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.

Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:


















Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!

Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.

Synthetics Performance

Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:

  • 3DMark 11 Performance Preset
  • 3DMark Vantage Performance Preset
  • 3DMark Firestrike
  • Unigine Heaven v4.0


Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:

  • Luxmark LuxBall Preset
  • SystemCompute AMP Score
  • CompuBench CL 1.1.3



Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.

Overclocking

Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:


  • Games @ 1920x1080: Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock Infinite
  • Synthetic Benchmarks: 3DMark 11, 3DMark Firestrike και Unigine Heaven.



Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.

Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.

Cooling

Έπειτα από 30 λεπτά με συνεχόμενα loops του Unigine Heaven, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:

Δ = GPUTemp RoomTemp


Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.

Βαθμολογία

Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).

Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:





















Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.

Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.



Tomb Raider

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming
Game Info
Developer:
Crystal Dynamics
Eidos Montreal
Graphics Engine:
Crystal Engine
Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Η πασίγνωστη ηρωίδα μας Lara Croft μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, η Lara ως μια νεαρή φοιτήτρια αρχαιολογίας, παγιδεύεται σε ένα άγνωστο νησί που κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίοι θεοί του. Η μόνη διέξοδος της Lara από το νησί είναι να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε στο παρελθόν: να λύσει το μυστήριο του θανάτου του θεού Himiko. Θα τα καταφέρει άραγε; Το remake του πασίγνωστου τίτλου ήρθε το 2013 από την Square Enix και αποτέλεσε το reboot μιας αρκετά επιτυχημένης adventure σειράς.

1680 x 1050

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


1920 x 1080

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Ο πρώτος τίτλος των δοκιμών μας είναι το Tomb Raider, ένα game βελτιστοποιημένο για τις AMD κάρτες. Όπως θα παρατηρήσουμε στα γραφήματα, η XFX R9 285 Black OC Edition απέδωσε κάπου στο ενδιάμεσο - ακριβώς όπως την περιμέναμε δηλαδή, με μια σαφή διαφορά από τις R9 270X, αλλά βρίσκεται πίσω από τις high-end GPUs.


Bioshock Infinite

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming
Game Info
Developer:
Irrational Games
Graphics Engine:
Unreal Engine 3
Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Το BioShock Infinite είναι ένα first-person shooter και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς BioShock. Η Irrational Games έβαλε τα δυνατά της ώστε το BioShock Infinite να είναι ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους του 2013. Αν και δεν είναι μέρος της ιστορίας των προηγούμενων παιχνιδιών BioShock, σίγουρα διαθέτει παρόμοιο στυλ. Αυτή τη φορά ο Booker αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη αποστολή, να μεταφέρει την όμορφη και αρκετά ιδιαίτερη και χαρισματική Elizabeth εκεί που του ζητήθηκε… Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα…;

1680 x 1050

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


1920 x 1080

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Παρόμοιες και οι καταστάσεις στο Bioshock Infinite. H XFX R9 285 Black OC Edition μένει ελάχιστα πίσω, παρ' όλα αυτά είναι εντός του scope που κυμαίνονται οι upper-mainstream κάρτες.



Assassins Creed IV: Black Flag

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming
Game Info
Developer:
Ubisoft Montreal
Graphics Engine:
AnvilNext
Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε ακόμα παραπέρα το τι συνέβη στην ιστορία, μέσα από τα μάτια ενός ακόμα Δολοφόνου. Το παιχνίδι διαθέτει τρεις κύριες πόλεις, Αβάνα , Kingston και Nassau στις Μπαχάμες Το παιχνίδι διαθέτει επίσης 50 άλλες μοναδικές τοποθεσίες για να εξερευνήσετε , με μια ισορροπία 60/40 . μεταξύ των χερσαίων και θαλάσσιων εξερευνήσεων. Το Creed Assassin του IV έχει πιο ανοικτό κόσμο καθώς και λιγότερους περιορισμούς για τον παίκτη . Ο κόσμος ανοίγει νωρίτερα στο παιχνίδι , σε αντίθεση με το Assassins Creed III , το οποίο είχε scripted αποστολές και δεν έδινε στους παίκτες την ελευθερία να εξερευνήσουν μέχρι το παιχνίδι ήταν καλά στην πρώτη πράξη του. Ο παίκτης θα συναντήσει ζούγκλες, φρούρια, ερείπια και μικρά χωριά και ο κόσμος χτίζεται για να επιτρέπουν στους παίκτες πολύ μεγαλύτερη ελευθερία , όπως επιτρέποντας στους παίκτες να κάνουν κατάληψη σε διερχόμενα πλοία. Επιπλέον το σύστημα κυνηγιού έχει διατηρηθεί από Creed Assassin του III , επιτρέποντας στον παίκτη να κυνηγούν στη στεριά ή να ψαρεύουν στο νερό.





1680 x 1050

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


1920 x 1080

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Ultra settings και μέγιστη δυνατή ανάλυση και παρ' όλα αυτά το Assasins Creed IV συνεχίζει να είναι εύκολα playable. Η R9 285X της XFX αποδίδει εξίσου καλά όσο και η πάλαι ποτέ κραταιά HD 7970 ενώ βρίσκεται αρκετά κοντά στις μεγάλες high-end κάρτες.


Crysis 3

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming
Game Info
Developer:
Crytek Frankfurt/Crytek UK
Graphics Engine:
CryEngine 3
Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
24 χρόνια μετά τα γεγονότα του Crysis 2 η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια αγνώριστη πόλη, ή για την ακρίβεια μια απέραντη… ζούγκλα. Η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Profet αποθηκεύονται στη Nanosuit, η οποία αφομοιώνει το σώμα Alcatraz και τις αναμνήσεις του, αντικαθιστώντας συνείδηση του… Έχοντας στο πλευρό του τον Psycho από το πρώτο Crysis καθώς και μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών με το Nanosuit, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για το Alpha Ceph, το απόλυτο ηγέτη των Ceph. Η Electronic Arts αυτή τη φορά έδωσε όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση στα γραφικά του Crysis 3, κάνοντας τον έναν από τους πολυ-αναμενόμενους τίτλους του 2013.




1680 x 1050

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


1920 x 1080

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Ο πλέον "βαρύς" τίτλος των δοκιμών μας βάζει τα δύσκολα στην R9 285 - πάντως σχεδόν απρόσμενα βλέπουμε καλύτερο performance ακόμα και από μια 7970 / 280Χ.


Metro: Last Light

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming
Game Info
Developer:
4A Games
Graphics Engine:
4A Engine
Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Το παιχνίδι είναι τοποθετημένο στην μετα-αποκαλυπτική Μόσχα, μέρος του σύμπαντος του μυθιστορήματος Metro 2033 και των sequel της, που γράφτηκε από τον Ρώσο συγγραφέα Dmitry ο Glukhovsky, αλλά δεν ακολουθεί την storyline από τα βιβλία. Έχοντας προ- ανακοινωθεί ως Metro 2034 , το παιχνίδι είναι η συνέχεια του _ Metro 2033, και παρόλο που ο Glukhovsky συνεργάστηκε με την 4A Games, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο Metro 2034.

To Metro: Last Light λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Metro 2033, μετά το κανονικό τέλος όπου ο Artyom αποφάσισε να προχωρήσει με την πυραυλική επίθεση ενάντια στις Dark One. Οι Rangers έχουν έκτοτε καταλάβει την στρατιωτική εγκατάσταση D6, ένα τεράστιο προπολεμικό καταφύγιο με μίλια των σηράγγων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, με τον Artyom να είναι πλέον επίσημος Ranger. Μετά από ένα χρόνο, ο Artyom εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένος από την εκτόξευση των πυραύλων που προκάλεσε την εξαφάνιση των "Σκοτεινών" ενώ εκείνοι αποζητούσαν μόνο την ειρήνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εφιάλτες. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, η φήμη της D6 έχει εξαπλωθεί γύρω από το μετρό, με τις φήμες ότι το καταφύγιο μπορεί να περιέχει αρκετές προμήθειες για να διατηρήσει το Metro επ 'αόριστον. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις ετοιμάζονται για πόλεμο με την ελπίδα να αδράξουν την αποθήκη και το περιεχόμενό της για τον εαυτό τους.




1680 x 1050

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming



1920 x 1080

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Στο Metro Last Light βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με την XFX R9 285 Black OC Edition να βρίσκεται εκεί που την αναμέναμε: πιο πάνω από μια 270Χ και ελαφρώς πιο κάτω από μια 280Χ.



F1 2013

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming
Game Info
Developer:
Codemasters Racing
Graphics Engine:
Ego Engine
Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
F1 2013 - ακόμα ένας επιτυχημένος τίτλος της Codemasters. Αφού η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τους υπεύθυνους του Formula 1 World Championship, πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι σχετικά με το κορυφαίο άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όλοι οι οδηγοί είναι εδώ - 11 ομάδες, 22 πιλότοι. 19 διαθέσιμες πίστες, in-game αλλαγή από μέρα σε νύχτα. Αναβαθμισμένο multiplayer mode με υποστήριξη έως 16 παιχτών και δυνατότητα split screen για "κόντρες" δύο ατόμων. Ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα, safety car σε περίπτωση ατυχήματος και δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης του μονοθέσιου για να επιτύχετε καλύτερους χρόνους.



1680 x 1050

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming



1920 x 1080

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Το F1 2013 είναι ένας "εύκολος" τίτλος για τις περισσότερες κάρτες γραφικών της αγοράς. Η XFX R9 285 Black OC Edition αποδίδει αρκετά καλά, καθώς καταφέρνει και βρίσκεται στο top 3 της σχετικής μας λίστας.


Total War: Rome 2

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming
Game Info
Developer:
Sega
Graphics Engine:
Warscape
Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
To Total War: Rome II βρίσκεται στην κλασική αρχαιότητα, και εστιάζει στην απεικόνιση κάθε πολιτισμού της κλασικής εποχής με τη μεγαλύτερη ακρίβεια και σε βάθος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το οποίο απεικόνισε πολλές φατρίες αναχρονιστικά. To campaign ξεκινά το 272 π.Χ., και διαρκεί για 300 χρόνια. Ωστόσο, ο παίκτης έχει την επιλογή να παίξει περισσότερο, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά συνθήκες νίκη στη Ρώμη II.

Ο στρατός και το ναυτικό έχουν ευμετάβλητες θέσεις στο χάρτη της εκστρατείας. Τα Stances καθορίσουν τους παράγοντες στο χάρτη της εκστρατεία, όπως το σύνολο των σημείων κίνησης ανά περιστροφή ή την ικανότητα να αναπτύξει παγίδες για ενέδρα. Μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών όπως η "αμυντική στάση" και η "Ενέδρα" επιτρέπουν στον χρήστη μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη διάρκεια της μάχης!.




1680 x 1050

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming



1920 x 1080

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming



Κλείνοντας με το Rome 2: Total war συνεχίζουμε να βλέπουμε το ίδιο μοτίβο, με την XFX R9 285 Black OC Edition να αποδίδει όσο περίπου μια 7970 / 280 ενώ οι επιδόσεις της είναι εξαιρετικές για τον συγκεκριμένο τίτλο.


Benchmarks

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθιόμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η XFX R9 285 Black OC Edition είναι τα εξής:


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Τα αποτελέσματα που φέρνει η XFX R9 285 Black OC Edition είναι λίγο-πολύ το "επισφράγισμα" για το που βρίσκεται από άποψης επιδόσεων: 10720 3DMark 11 Performance score καθώς και 34835 3DMark Vantage score μας δείχνουν ότι η R9 285 αποδίδει περίπου όσο μια R9 / 280 - GTX 680, με το overclocking potential όμως να της δίνει περισσότερες πιθανότητες για βελτίωση.
Όπως θα δούμε και από τον συγκεντρωτικό πίνακα, η R9 270X στέκεται πάνω από την μέση συγκρινόμενη με όλες τις GPUs που έχουμε μετρήσει μέχρι στιγμής.


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming






XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Φυσικά θα αναφερθούμε και λίγο στις GPGPU επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας. Δεδομένου πως πλέον ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την επιτάχυνση υπολογισμών μέσω της GPU κάνουν την εμφάνιση τους, θα εξετάζουμε και τις δυνατότητες των καρτών σε αυτόν τον τομέα.

Luxmark v2.0: LuxBall

Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming














SystemCompute C++ AMP


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming












CompuBench CL 1.1.3


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Αν και πλέον έχουμε την nVidia να βρίσκεται στην κορυφή των αποτελεσμάτων με την GTX 780, εν τούτοις δεν θα κρύψουμε πως το GPGPU performance των AMD καρτών είναι αρκετά δυνατό. Η XFX R9 285 Black OC Edition αποδίδει αρκετά παραπάνω σε σχέση με την R9 270X, αλλά η μείωση των floating point 64 operators (FP64) από το 1/4 στο 1/16 σημαίνει και μερική πτώση της απόδοσης. Οι λόγοι αυτής της μείωσης είναι αρκετοί: Η AMD πιστεύει πως αν οργανωθούν σωστά οι FP64 παρ' όλο που δεν προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια πετυχαίνουν αρκετά ικανοποιητική απόδοση αλλά ταυτόχρονα και μια μείωση στην συνολική κατανάλωση της κάρτας. Έτσι, η R9 285 αν και την συναντάμε στην μέση των λιστών, καταφέρνει και παραδίδει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα.



XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

Είναι γνωστό πλέον πως οι περισσότερες κάρτες γραφικών της AMD έχουν και overclocking potential, γιʼ αυτό το λόγο εκκινήσαμε τα απαραίτητα εργαλεία για τον σκοπό και ξεκινήσαμε τους πειραματισμούς και τις δοκιμές. Προτού επεκταθούμε στην ανάλυση, έχω να κάνω την εξής δήλωση: Το o/c στις mainstream κάρτες γραφικών είναι κάτι παραπάνω από μια εύκολη διαδικασία! And on that bombshell, θα εξηγήσουμε το γιατί.

MSI Afterburner Download
MSI Afterburner

Οι πιο απλοί software-based τρόποι Overclocking είναι οι εξής δυο: Είτε με την χρήση του AMD Overdrive από το Catalyst Control Center, είτε με την χρήση ενός «εξωτερικού» προγράμματος, όπως το MSI Afterburner.

Κάθε ένας από αυτούς τους τρόπους έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Όσον αφορά το Overdrive, θεωρώ πως είναι ένα πολύ εύκολο panel στην χρήση του, με τα 3 βασικά πράγματα που μπορείτε να μεταβάλετε όχι μόνο χωρίς φόβο, αλλά και με τις ευλογίες της AMD. Μιλάμε φυσικά για τους χρονισμούς του πυρήνα και των μνημών, καθώς και για την ενέργεια της κάρτας (Board Power), και όλα αυτά με την χρήση 3 sliders με σαφή εύρη. Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια είναι τα 1150 MHz για τον πυρήνα, 1750 MHz για τις μνήμες για την συγκεκριμένη κάρτα, και +20% για το Board Power (για όλες τις κάρτες). Μπορείτε σαφώς να πάτε και πιο κάτω από τους default χρονισμούς (underclocking), αλλά εμείς επιλέγουμε τον δρόμο –όπως πάντα - προς τα πάνω. Όλα αυτά συνοδεύονται από μερικά gauges τα οποία μας δείχνουν real time πληροφορίες για την κατάσταση της κάρτας.

…Όμως υπάρχει ένας σαφής περιορισμός: δεν έχετε καμία δυνατότητα να μεταβάλετε την vGPU. Όσο και αν το Board Power είναι συνιστώσα, κατά κάποιο τρόπο, του voltage του πυρήνα, στην πράξη αν με stock τάση ανεβείτε σε συχνότητες αλλά η κάρτα σας δεν είναι σταθερή, πολύ δύσκολα το μέγιστο Board Power θα δώσει την λύση.

Έπειτα από μερικές δοκιμές, καταφέραμε και ανεβήκαμε ελαφρώς παραπάνω από τα 975MHz στα 1050MHz για τον πυρήνα και τα 1500MHz για τις μνήμες, overclocking αρκετά ικανοποιητικό για το μέγεθος της κάρτας και κατ' επέκταση του συστήματος ψύξης.

Τα αποτελέσματα που λάβαμε είναι τα παρακάτω:


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gamingXFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming












XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Συνολικά: Όπως θα είδατε από τα παραπάνω γραφήματα και screenshots, η αύξηση στις επιδόσεις δεν είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή, αλλά είναι σίγουρα ένα performance bump. Προσωπική πρόταση, εάν την τοποθετήσετε στο σύστημά σας, αφιερώστε λίγο χρόνο και με σχετικά λίγους πειραματισμούς θα βρείτε τα stable settings που επιθυμείτε. Το γεγονός της αύξησης συχνότητας με κλειδωμένο vGPU έχει οδηγήσει και σε αρκετά περιορισμένα overclocks – περίπου τόσο όσο μπορούν να κάνουν οι πυρήνες των 28nm. Από την άλλη, τα 1050MHz δεν είναι και το πιο ικανοποιητικό νούμερο που έχουμε συναντήσει σε κάρτα γραφικών αυτής της λιθογραφικής μεθόδου, και σίγουρα θα θέλαμε να δούμε κάτι περισσότερο.



XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.

Η XFX R9 285 Black OC Edition είναι μια τυπική Dual Slot GPU η οποία έχει στην διάθεσή της 2x 90 mm fans ενώ η ψύκτρα της διαθέτει 4 heatpipes των 8mm. Ας δούμε τα νούμερα που λάβαμε από τις μετρήσεις του θερμικού φορτίου:






XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


Αν και η κάρτα ένιωθε σχετικά ζεστή κατά το load, τα τελικά αποτελέσματα μας δείχνουν αρκετά καλές επιδόσεις. Η peak θερμοκρασία που καταγράψαμε ανήλθε στους 71 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που παρέμεινε σταθερή καθ' όλη την διάρκεια του τεστ και μπορούμε να πούμε πως είναι ικανοποιητική καθότι δεν παράγεται αρκετό θερμικό φορτίο, το οποίο στην συνέχεια θα διοχετευτεί στο εσωτερικό του συστήματος.

Για να επιτευχθεί η θερμοκρασία, τα fans χρειάστηκε να περιστρέφονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, γύρω στο 70% PWM. Αν και ο θόρυβος που παρήγαγαν γίνεται εύκολα αντιληπτός, το pitch που παρήγαγαν ήταν βαθύσυχνο που σημαίνει πως δεν ήταν ενοχλητικό. Από την άλλη, όταν η κάρτα βρίσκεται σε idle καταστάσεις, το 20% PWM κατάφερε και έκανε την XFX R9 285 Black OC Edition αρκετά ήσυχη!

Συμπερασματικά, το υψηλό RPM στους ανεμιστήρες δεν κατάφερε να κάνει την XFX R9 285 Black OC Edition αθόρυβη κατά το gaming, σίγουρα όμως απέδωσε αρκετά ικανοποιητικά από άποψης θερμοκρασιών.


Ο Tonga είναι ένας νέος GCN 1.2 πυρήνας που υπόσχεται βελτιωμένο efficiency. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η AMD έριξε το TDP της R9 285 στα 190W, 60 λιγότερα σε σχέση με τους προκατόχους της, που σημαίνει ότι παράγει λιγότερη θερμότητα αλλά ταυτόχρονα υπόσχεται και μειωμένη κατανάλωση.

Για τον λόγο αυτό, τοποθετήσαμε ένα Watt-o-meter την πρίζα από την οποία τροφοδοτούνταν το σύστημα δοκιμής μας, και αρχίσαμε τις μετρήσεις σε ρεαλιστικά Gaming σενάρια.

Την αρχή θα κάνουμε με τα απόλυτα νούμερα. Παίρνοντας μετρήσεις από 6 κορυφαίους τίτλους, κοιτάξαμε ποια ήταν η Peak κατανάλωση που σημείωσε το σύστημά μας.

Έπειτα, ξανατρέξαμε τα ίδια παιχνίδια χρησιμοποιώντας τις Overclocking ρυθμίσεις που σας περιγράψαμε σε προηγούμενη σελίδα. Έτσι, έχουμε μια άμεση αντιπαραβολή όσον αφορά τις επιπτώσεις που φέρει το Overclocking στην συνολική κατανάλωση του συστήματος. Τέλος, προσδιορίσαμε έναν μέσο όρο κατανάλωσης, από τον οποίο υπολογίσαμε το 85% το οποίο αντιστοιχεί στην πραγματική κατανάλωση του συστήματος, υπολογίζοντας το efficiency του Corsair TX650 V2.














Είναι σαφές πως δεν καταναλώνουν όλοι οι τίτλοι την ίδια ενέργεια. Επιπρόσθετα, με το Overclocking απαιτείται και περισσότερη ενέργεια, η οποία κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στο 6% επιπλέον ενέργειας.

Ως μια αρχική διαπίστωση πως η R9 285 απαιτεί σχεδόν 100 - 150W λιγότερα σε κάθε τίτλο, όμως ταυτόχρονα αποδίδει και χειρότερα. Για τον λόγο αυτό προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε μια αναλογία του πόσα Watts απαιτούνται για την σχεδίαση κάθε καρέ, και σε αυτό θα απαντήσει ο επόμενος συγκριτικός πίνακας.













Έχοντας μια ξεκάθαρη αναλογία Watt per FPS όπου επικρατεί η λογική "Less is better", η R9 85 παρουσιάζει ένα αρκετά καλό index κατανάλωσης σε σχέση με μια R9 290X.

Θα λέγαμε πως τα αποτελέσματα είναι θετικά. Η κατανάλωση παραμένει αρκετά τυπική για μια mainstream GPU αλλά δεν θα λέγαμε πως είναι και η βέλτιστη δυνατή - παρ' όλα αυτά αν την συγκρίνουμε με το θερμικό της φορτίο τότε θα λέγαμε πως γίνεται αρκετά καλύτερη διαχείριση της ενέργειας.



XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming

Η R9 285 αποτελεί την νεότερη GPU που θα συναντήσουμε στο lineup της AMD. Ο "Tonga" πυρήνας προσπαθεί να μας δώσει μια "γεύση" για το τι μέλει γενέσθαι στις αρχιτεκτονικές της AMD, οι οποίες προορίζονται για περισσότερο efficiency και πολύ καλή αναλογία Performance per Watt. Η XFX είναι ένας από τους πρώτους κατασκευαστές που "πήδηξαν στο βαγόνι" του Tonga, και με την R9 285 Black OC Edition αναμένει να ικανοποιήσει τον τελικό mainstream Gamer.

Τι έχει να μας πει η R9 285 σαν μια "καθαρή" gaming κάρτα; Αυτό που έχουμε να πούμε ως HwBox είναι πως δεν αποτελεί κάτι το ... groundbreaking σε σχέση με αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής. H R9 285 όπως μαρτυρά και ο αριθμός των stream processors της δεν έχει να δείξει σημαντικά πράγματα παραπάνω σε σχέση με την R9 280 που αντικαθιστά, με την δεύτερη να μετρά ήδη 3 χρόνια ζωής ως αρχιτεκτονική αλλά να μένει μόλις 4 μήνες στο lineup των R9 series, ενώ σταδιακά θα γίνει phase-out από τα καταστήματα. Έτσι, η R9 285 καταφέρνει και έχει παραπλήσια απόδοση, μόνο που η GCN 1.2 αρχιτεκτονική καταφέρνει και προσθέτει όλα τα features τα οποία αναφέραμε στις προηγούμενες σελίδες και που έλειπαν από την mainstream κατηγορία, επιτυγχάνει ένα βελτιωμένο TDP το οποίο προσφέρει καλύτερη θερμική απόδοση όπως επίσης και ενεργειακή κατανάλωση. Κατά τα άλλα, το performance της κυμαίνεται εκεί που ακριβώς το περιμέναμε, δηλαδή όσο μια 280 αλλά λιγότερο από μια 280Χ, απόδοση όμως που είναι ικανοποιητική για τον mainstream 1080p gamer.

Όσον αφορά την υλοποίηση της XFX, η R9 285 Black OC Edition είναι ένα μοντέλο που βασίζεται περισσότερο στα features και λιγότερο στα συνοδευτικά, με το τυπικό / ουδέτερο look της να μας δείχνει την νοοτροπία της συγκεκριμένης GPU. Θετικά θα σημειώσουμε το γεγονός του factory overclock το οποίο μπορεί μεν να κυμαίνεται στην κατηγορία των μερικών MHz σε σχέση με την default πρόταση της αλλά δίνει το κάτι παραπάνω από άποψης επιδόσεων. Επιπλέον, το σύστημα ψύξης της είναι αρκετά αποδοτικό, και αν και καταφέρνει και διατηρεί την κάρτα σε αρκετά καλά θερμικά επίπεδα, το "τίμημα" πληρώνεται με ένα αυξημένο fan speed το οποίο δεν είναι ενοχλητικό, αλλά σίγουρα ακούγεται όταν η κάρτα βρίσκεται σε πλήρες φορτίο. Συνεπώς, η R9 285 Black OC Edition είναι ένα αρκετά ισορροπημένο μοντέλο από το οποίο όμως θα θέλαμε να δούμε και δυο - τρία πράγματα παραπάνω, όπως πχ ένα καλύτερο bundle.

Αν και δεν έχει συμπεριληφθεί σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα, υπολογίζουμε την τελική τιμή της στα 279?, τιμή αναμενόμενη για την απόδοση της κάρτας, αλλά στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό. Σίγουρα πάντως, αποτελεί μια αρκετά καλή επιλογή για τον χρήστη που εστιάζεται περισσότερο στις επιδόσεις και λιγότερο στο συνολικό της πακέτο.


UPDATE 7/11/2014: Η XFX R9 285 Black OC Edition δοκιμάστηκε εκ νέου με τον 14.9 driver, ο οποίος βελτίωσε το performance σε αρκετά games. Τα διαγράμματα ενημερώθηκαν, όπως και η τελική βαθμολογία.

XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


[/TD]


[/TR]

[/TABLE]



XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming


XFX R9 285 Black OC Edition Review: Upper-mainstream gaming























Ευχαριστούμε θερμά την XFX για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής!