Raijintek Metis mITX Case Review: Small Luxurious box!
Ένα σύγχρονο PC case δεν εστιάζεται μόνο στο να στεγάσει το hardware του. Την σήμερον ημέρα και με τις επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά να είναι στην κυριολεξία αμέτρητες, ένα κουτί θα πρέπει να διακριθεί και σε άλλους τομείς, ένας εξ΄αυτών είναι και η εμφάνιση. Γιατί κακά τα ψέμματα, αλλά για τους περισσότερους enthusiasts users, ένα σύγχρονο σύστημα μπορεί να αποτελέσει και ένα "κόσμημα" για το γραφείο του. Εάν δεν καταλαβαίνετε το σκεπτικό της παραπάνω πρότασης, μπορείτε να σκεφτείτε τον υπολογιστή σας ως ένα στοιχείο διακόσμησης του χώρου, όπως ένα τραπεζάκι ή ένα λαμπατέρ. Μόνο που η χρηστικότητά του κυμαίνεται σε πολύ ανώτερα επίπεδα!
Ένα σύγχρονο PC case δεν εστιάζεται μόνο στο να στεγάσει το hardware του. Την σήμερον ημέρα και με τις επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά να είναι στην κυριολεξία αμέτρητες, ένα κουτί θα πρέπει να διακριθεί και σε άλλους τομείς, ένας εξ΄αυτών είναι και η εμφάνιση. Γιατί κακά τα ψέμματα, αλλά για τους περισσότερους enthusiasts users, ένα σύγχρονο σύστημα μπορεί να αποτελέσει και ένα "κόσμημα" για το γραφείο του. Εάν δεν καταλαβαίνετε το σκεπτικό της παραπάνω πρότασης, μπορείτε να σκεφτείτε τον υπολογιστή σας ως ένα στοιχείο διακόσμησης του χώρου, όπως ένα τραπεζάκι ή ένα λαμπατέρ. Μόνο που η χρηστικότητά του κυμαίνεται σε πολύ ανώτερα επίπεδα!
Ο λόγος της παραπάνω αναφοράς έγκειται στο γεγονός ότι το σύγχρονο hardware μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Και ενώ δεν θα διαφωνήσουμε στο γεγονός πως ένα full tower case μπορεί να αποτελέσει το πιο διακριτικό στοιχείο σε ένα δωμάτιο, αλλά αν περάσουμε στον χώρο του mITX τότε τα πράγματα αλλάζουν. Και ο λόγος είναι πως ένα από τα στοιχεία της ύπαρξης αυτής της κατηγορίας είναι ακριβώς επειδή υπάρχουν χρήστες που επιθυμούν ένα σύστημα μικρότερων διαστάσεων είτε για χρήση γραφείου είτε ως ένα HTPC δίπλα από την TV, εκεί είναι που στοιχεία όπως ο όγκος και η ομορφιά είναι πρωτεύουσας σημασίας σε αντίθεση με το πόσο hardware μπορεί να φιλοξενήσει.
Και εδώ έρχεται η Raijintek να δώσει την δική της απάντηση σε όσους "ψάχνονται" για ένα τέτοιο κουτί. Συνεχίζοντας την γνωστή ονοματολογία της εταιρίας που αποδίδει στα προϊόντα της ονόματα αρχαίων Ελλήνων θεών, το Metis είναι το πρώτο mITX case της εταιρίας και με κάποια ιδιαίτερα στοιχεία, έρχεται με στόχο να αποδείξει πως ένα case μπορεί να αποτελέσει και ένα "στολίδι" στον χώρο μας.
Τα πλήρη specs του Metis θα τα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, ενώ στην επόμενη σελίδα ξεκινάμε την περιήγησή μας!
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά με την περιήγησή μας στο Metis. H συσκευασία του reviewing sample ήταν αρκετά απλοϊκή και σίγουρα δεν θα είναι η ίδια στο retail προϊόν - έτσι δεν μπήκαμε στον κόπο να σας αναλύσουμε την συσκευασία του. Στο εσωτερικό του Metis θα βρείτε ένα σακουλάκι με όλες τις απαραίτητες βίδες συγκράτησης, ένα speaker / buzzer καθώς και δυο δεματικά καλωδίων.
Το Metis είναι ένα κουτί που εκπλήσσει με τις διαστάσεις του! Το μέγεθος του είναι πλήρως αποκαλυπτικό για την φιλοσοφία του συγκεκριμένου case: Με μόλις 25.4 εκατοστά μήκος, 27,7 εκ. ύψος και μόλις 19 εκατοστά πλάτος, το Metis δηλώνει ξεκάθαρα ότι απαιτεί mITX hardware για το σύστημα που πρόκειται να φιλοξενήσει! Η έκδοση που μας έστειλε η Raijintek είναι χρώματος χρυσού και διαθέτει πλαϊνό παράθυρο, αλλά να αναφέρουμε πως το Metis διατίθεται και σε άλλες 5 αποχρώσεις, με ή χωρίς πλαϊνό παράθυρο: Μαύρο, Κόκκινο, Ασημί, Μπλε και Πράσινο.
Κατασκευαστικά, αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα είναι πως πρόκειται για ένα κουτί που στην εξωτερική του επιφάνεια είναι κατασκευασμένο εξ΄ολοκλήρου από φύλλο αλουμινίου, ενώ για τον σκελετό του έχει χρησιμοποιηθεί SPCC μέταλλο. Όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι, αυτό είναι εξίσου γοητευτικό, με το brushed aluminium φινίρισμα να δίνει άλλον αέρα στον ιδιαίτερο χρωματισμό του.
Front Panel
Το front panel διαθέτει μια όμορφη λεπτομέρεια "βουρτσισμένου" αλουμινίου, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο εξωτερικό μέρος του Metis. Με εξαίρεση το Power Button που βρίσκεται στην κορυφή του front panel καθώς και το χαρακτηριστικό λογότυπο της Raijintek στην κάτω πλευρά, το υπόλοιπο front panel είναι "καθαρό": κοινώς απουσιάζουν οποιαδήποτε slots για ODD drives καθώς και είσοδοι αέρα. Το power button έχει αρκετά κοντή διαδρομή με την ενεργοποίηση να γίνεται στο τέρμα της διαδρομής, ενώ η αίσθηση που αφήνει είναι αρκετά καλή.
Στις φωτογραφίες του front panel θα παρατηρήσατε και τις μικρές σχισμές περιμετρικά της βουρτσισμένης περιοχής. Αυτές «εισάγουν» φρέσκο αέρα μέσω του προεγκατεστημένου ανεμιστήρα 120mm στα καίρια σημεία του υπολογιστή όπως την GPU και τον δίσκο που συναντά πρώτο, το airflow του ανεμιστήρα.
Η πρόσοψη του Metis δεν είναι αφαιρούμενη.
Top & Bottom View
Στην κορυφή του Metis θα συναντήσουμε ένα επίσης "καθαρό" περιβάλλον. Αυτό που σπάει την μονοτονία είναι το I/O κομμάτι, το οποίο περιλαμβάνει 2 USB 3.0 θύρες, οι οποίες μπορούν και να λειτουργήσουν ως USB 2.0 λόγω των εσωτερικών υποδοχών. Επιπλέον, στο κέντρο δεσπόζουν και οι υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο.
Στην κάτω πλευρά του Metis συναντάμε μερικά ιδιαίτερα στοιχεία. Αρχικά, 4 ελαστικά ποδαράκια ύψους 2 εκατοστών συγκρατούν το Metis όρθιο. Στην πίσω πλευρά διακρίνονται οι υποδοχές για βίδες συγκράτησης και οι οποίες διαθέτουν ελαστικές ροδέλες. Στο σημείο αυτό εσωτερικά προβλέπεται η εγκατάσταση 2 x 2.5" SSDs και HDDs, ενώ οι τρύπες έχουν οργανωθεί έτσι ώστε ο τελικός χρήστης να αλλάξει το layout μετακινώντας ελαφρώς δεξιά ή αριστερά τους δίσκους.
Στην μεριά προς το εμπρόσθιο μέρος μας δίνεται το πρώτο hint σχετικά με την εγκατάσταση του τροφοδοτικού. Το κενό που δημιουργείται έχει ως στόχο την πρόσοψη ενός ATX τροφοδοτικού, το οποίο εγκαθίσταται εσωτερικά σε μια προβλεπόμενη βάση. Αν κάτι είναι ιδιαίτερο ως προς τον σχεδιασμό του, αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα βιδωθεί: Στην δεξιά πλευρά δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με το κατσαβίδι, όμως στην αριστερή θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσούν οι βίδες και να περιστραφεί το ποδαράκι ώστε να χωρέσει η βίδα και το κατσαβίδι να βιδώσουν το τροφοδοτικό στην βάση του. Τέλος, η Raijintek χρησιμοποίησε ένα extention cable που οδηγεί στο rear panel του Metis.
Side Panels
Τα πλαϊνά καλύμματα του Metis είναι εξίσου κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Αυτό που εκπλήσσει είναι το πάχος τους το οποίο δεν ξεπερνά το 1.5mm, και δεδομένου του υλικού τους, πρόκειται για πολύ ελαφριά side panels! Και από τις δυο πλευρές τα καλύμματα συγκρατούνται από 4 βίδες που βιδώνουν στο πλαϊνό του σασί. Η έκδοση του Metis που είχαμε στην κατοχή μας περιλαμβάνει πλαϊνό παράθυρο, αλλά διατίθεται και έκδοση χωρίς.
Όσον αφορά το παράθυρο, είναι κατασκευασμένο από plexi πάχους 2mm και το άνοιγμα του παραθύρου είναι μεγέθους 10x10 cm. Για να συγκρατηθεί το παράθυρο χρησιμοποιήθηκαν 4 allen βίδες οι οποίες σφίγγουν εσωτερικά με λεπτό παξιμάδι. Αν παρατηρήσαμε κάτι "στραβό" είναι πως οι βίδες τείνουν να χρειάζονται λίγο περισσότερο σφίξιμο καθότι ήταν ελαφρώς χαλαρές στο sample μας. Προσοχή όμως: μην το παρακάνετε καθότι μπορείτε να ραγίσετε εύκολα το plexy του παραθύρου.
Από την άλλη, το αριστερό πάνελ είναι αρκετά πιο απλοϊκό, καθότι η μισή επιφάνειά του είναι διάτρητη ως μια ακόμα εισαγωγή αέρα, όμως δεν έχουν προβλεφθεί σημεία εγκατάστασης ανεμιστήρων. Σημειωτέον δε πως αν διαλέξετε την έκδοση του Metis χωρίς πλαϊνό παράθυρο, το δεξιό πάνελ είναι πανομοιότυπος με το αριστερό.
Rear panel – I/O
Πηγαίνοντας στην πίσω πλευρά του Metis, παρατηρούμε το μαύρο κομμάτι του. Στην κορυφή του θα συναντήσουμε ένα διάτρητο μέρος για περαιτέρω ventillation το οποίο μπορεί να βοηθήσει ελαφρώς την έξοδο του αέρα από την κάρτα γραφικών. Όσον αφορά την τελευταία, το Metis διαθέτει δυο PCI-e brackets που υποστηρίζουν dual-slot GPUs, καθότι οι mITX μητρικές δεν δέχονται δεύτερη PCI κάρτα. Επιπλέον ξεχωρίζει το βύσμα της τροφοδοσίας το οποίο αποτελεί την κατάληξη του expansion cable του τροφοδοτικού,
Επειδή η διάταξη του Metis είναι inverted, θα παρατηρήσουμε πως το I/O panel βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του. Τέλος, στην αριστερή θα συναντήσουμε τον 12άρη ανεμιστήρα που by default η Raijintek εγκατέστησε στο Metis.
Φινίρισμα – Βαφή
Το φινίρισμα του κουτιού είναι αρκετά εξαιρετικό. Τα αρκετά λεπτά φύλλα αλουμινίου του χαρίζουν ένα μειωμένο βάρος, ενώ εξίσου καλή είναι και οι ποιότητα της βαφής με ανοδίωση στο αλουμίνιο και ηλεκτροστατική στον σκελετό του. Αυτό που ίσως μας προκάλεσε κάποιους ενδοιασμούς είναι πως το Metis είναι ελαφρώς επιρρεπές στις γρατσουνιές, γι' αυτό χρειάζεται καλύτερη μεταχείριση και αποφυγή από αιχμηρά αντικείμενα.
Πριν περάσουμε στο εσωτερικό του, μια τελική σύγκριση μεγέθους σε σχέση με το CoolerMaster Elite 110. Παρόμοιο μήκος και στα δυο κουτιά, με το Metis να είναι πιο ψηλό αλλά και ταυτόχρονα λιγότερο πλατύ, σε σχέση με το Elite 110 το οποίο έχει σχήμα κύβου.
Ώρα να εξετάσουμε τις δυνατότητες εγκατάστασης hardware στο εσωτερικό του Metis, στην σελίδα που ακολουθεί.
Το εσωτερικό του Raijintek Metis είναι εξαιρετικά απλοϊκό, και αυτό εξαιτίας του περιοριστικού μεγέθους που διαθέτει. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν μπορείτε να "χτίσετε" ένα αρκετά δυνατό σύστημα! Εξάλλου, το mITX hardware που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή στην αγορά είναι αρκετά ικανό να προσφέρει επιδόσεις χωρίς περιορισμούς,
Το motherboard tray δεν φτάνει στο μέγιστο ύψος του Metis. Το tray όμως είναι απολύτως ικανό να στηρίξει ένα mITX motherboard στην δεξιά πλευρά του. Παράλληλα, θα παρατηρήσουμε 2 στοιχεία, με το πρώτο να αφορά το ικανοποιητικό cut out για ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών, ενώ επίσης συναντάμε και ένα μικρό εξόγκωμα που βοηθά στην καλύτερη στήριξη του τροφοδοτικού. Το layout του Metis επιβάλει μια "Inverted", με τον επεξεργαστή και το cooler του να βρίσκονται στο πάτωμα του τροφοδοτικού και την κάρτα γραφικών στην άνω πλευρά του.
Εξ' αιτίας των μικρών διαστάσεών του είναι σχετικά δύσκολο να δουλέψει κανείς σε αυτό το case. Για τον λόγο αυτό, η Raijintek έκανε την οροφή του Metis αποσπώμενη! Έτσι, αφαιρώντας όλες τις απαιτούμενες βίδες, η οροφή του Metis απομακρύνεται δίνοντάς μας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Μένοντας στην οροφή, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής στοιχεία: Αρχικά, το Metis διαθέτει ένα 3.5mm drive cage στο οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν HDD. To cage είναι επίσης αποσπώμενο και μπορείτε να το αφαιρέσετε εάν δεν το επιθυμείτε. Επιπλέον, θα παρατηρήσουμε και το front I/O module το οποίο παρέχει όλα τα καλώδια που θα καταλήξουν στην μητρική μας.
Μετακινούμενοι στο πάτωμα του Metis, συναντάμε δυο κομμάτια. Αρχικά, στην δεξιά πλευρά είναι ο χώρος εγκατάστασης των 2.5" αποθηκευτικών μέσων, τα οποία όπως αναφέραμε και νωρίτερα διαθέτουν ελαστικές ροδέλες για την απορρόφηση των οποιωνδήποτε κραδασμών, ενώ επίσης μπορείτε να τις μετακινήσετε με σκοπό να τοποθετήσετε διαφορετικά τα drives σας - αν και η default διάταξη είναι αρκετά ικανοποιητική.
Προς το μπροστινό τμήμα του κουτιού θα συναντήσουμε την βάση στήριξης του τροφοδοτικού. Το Metis δύνανται να φιλοξενήσει σχεδόν τα περισσότερα ATX τροφοδοτικά, αλλά για να το επιτύχει αυτό θα χρειαστεί να το κάνει σε κάθετη θέση. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί περιοριστικός παράγοντας: Αρχικά, η κάθετη διάταξη σημαίνει πως η έξοδος των καλωδίων θα πρέπει να είναι κοντά στην οροφή του - έτσι σε συνδυασμό με το υπόλοιπο hardware, θα πρέπει σχεδόν να ξεχάσουμε οποιοδήποτε σχέδιο είχαμε κατά νου να εγκαταστήσουμε hardware στο σημείο κοντά στο power button του Metis. Επιπλέον, αυτό οδηγεί σε μια υποστήριξη καρτών γραφικών με μέγιστο μήκος τα 17 εκατοστά.
Κλείνοντας, να παρατηρήσουμε πως λόγω της διάταξής του, το Metis μπορεί να υποστηρίξει αρκετές ψύκτρες, το ύψος των οποίων δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 16 εκατοστά.
Στα του hardware, συλλέξαμε όλα τα υποσυστήματα που θα τοποθετηθούν στο Raijintek Metis, και ξεκινήσαμε αμέσως το στήσιμο!
Προετοιμασία
Η εγκατάσταση του hardware ήταν σχετικά εύκολη στο εσωτερικό του Metis. Για να καταφέρουμε να δουλέψουμε όμως λίγο καλύτερα στο εσωτερικό του, καλό είναι να αφαιρεθεί η οροφή του αφήνοντάς μας έτσι περισσότερο χώρο.
Έπειτα ακολούθησε η αφαίρεση των PCI slots (2) τα οποία υπάρχουν για την τοποθέτηση μιας κάρτας γραφικών. Η μητρική που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ASRock Z97E-ITX/ac και παρέχει όλες τις συνδέσεις και τις θύρες επέκτασης ώστε να ολοκληρώσουμε το build μας και να σας δώσουμε μια γεύση από το τι να περιμένετε από το case.
Εγκατάσταση Hardware & Cable Management
Η συνολική εμπειρία εγκατάστασης ήταν ικανοποιητική. Τίποτε δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα μέχρι το σημείο που φτάσαμε στην εγκατάσταση του τροφοδοτικού: λόγω της "πυκνότητας" των καλωδίων, θα προτείναμε οποιεσδήποτε συνδεσμολογίες με την μητρική να γίνουν πριν από το βίδωμά του στην βάση, καθότι μετά υπάρχει ελάχιστος χώρος για τα χέρια μας αν είναι να συνδέσουμε καλώδια όπως το front I/O.
Δυστυχώς, από άποψης cable management τα πράγματα είναι ελάχιστα: Για οποιοδήποτε περισσευούμενο καλώδιο θα πρέπει να σχεδιάσετε να το αποθηκεύσετε στο κενό σημείο ακριβώς κάτω από την οροφή του κουτιού. Δεν υπάρχει δυνατότητα να δρομολογήσετε τα καλώδια από το πίσω μέρος του motherboard tray, συνεπώς αν θέλετε ένα πιο συμμαζεμένο αποτέλεσμα θα πρέπει να δείξετε αρκετή εφευρετικότητα χρησιμοποιώντας έξτρα δεματικά η ταινίες διπλής όψης.
Φυσικά, θα βοηθούσε αρκετά η επιλογή modular PSU, και ακόμα καλύτερα ένα SFF (small form factor) τροφοδοτικό το οποίο λόγω του κοντύτερου μήκους του αφήνει αρκετά περισσότερο περιθώριο από την οροφή.
Cooling options
Λίγα και τα σημεία που θα εστιάσουμε και σε αυτόν τον τομέα. Το Metis διαθέτει έναν μόλις προ-εγκατεστημένο ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του, ο οποίος είναι τοποθετημένος ώστε να εξάγει αέρα από το εσωτερικό του. Επιπλέον, αν συνδυάσουμε το γεγονός πως ένα ATX τροφοδοτικό "τραβάει" αέρα και τον διώχνει από την πρόσοψή του, θα παρατηρήσουμε πως το Metis τείνει να δημιουργήσει ένα negative pressure στο εσωτερικό του.
Από την άλλη, η κάρτα γραφικών μένει σχεδόν ανεπηρέαστη από την θερμότητα, καθότι η είσοδός της είναι σχεδόν απομονωμένη από το υπόλοιπο σύστημα. Αν όμως το σύστημα ψύξης είναι κλειστού τύπου, το Metis θα βασιστεί στον 12άρη ανεμιστήρα του για να απαγάγει την θερμότητα.
Τέλος, όσον αφορά τις δυνατότητες ψύξης του επεξεργαστή, το Metis έχει αρκετά περιθώρια, με το μέγιστο ύψος ψυκτρών που υποστηρίζεται να φτάνει τα 160mm. Στην θέση μας θα κινούμασταν σε κάποια low-profile ψύκτρα ή σε λύσεις τύπου Noctua NH-U9B όπου έχουν και ικανότητες ψύξης αλλά και συμμαζεμένο οπτικό αποτέλεσμα.
Final Experience
Έχοντας το σύστημα έτοιμο, το θέσαμε σε λειτουργία και τρέξαμε μερικά stress tests ώστε να δούμε τι καταφέρνει από άποψης επιδόσεων. Μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Η εμπειρία χρήσης του Mini-ITX κουτιού της Raijintek ήταν αρκετά καλή και απροβλημάτιστη. Ο θόρυβος των συσκευών ήταν σε ανεκτά επίπεδα με την κάρτα γραφικών να ακούγεται μόνο ότνα βρέθηκε σε φορτίο, πράγμα όμως αναμενόμενο. Όπως ήταν φυσικό παρατηρήσαμε ελάχιστα υψηλότερες θερμοκρασίες με το συγκεκριμένο κουτί πράγμα που οφείλεται στον μικρό χώρο του.
Κλείνοντας την παρουσίασή μας για το Raijintek Metis ήρθε η ώρα να μαζέψουμε τις σκέψεις μας για ίσως ένα από τα μικρότερα PC cases που έχουν περάσει ποτέ από τα εργαστήρια του HwBox. Το Metis της Raijintek καταφέρνει, παρ' όλο τις μικρές του διαστάσεις, να αποσπάσει τα βλέμματα!
Πολλά στοιχεία του Metis μας άρεσαν και θα τα κρατήσουμε ως θετικά. Εν αρχήν θα ξεχωρίσουμε το εξαιρετικά μικρό του μέγεθος: το Metis είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε "μινιατούρα" μπροστά ακόμα και σε άλλα mITX cases της αγοράς! Το γεγονός αυτό του δίνει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους αντιπάλους του - ένα εξ΄αυτών είναι ότι μπορεί να χωρέσει κυριολεκτικά παντού, ενώ δεν θα λέγαμε σε κάποιον ότι κάνει λάθος αν στόχος του ήταν ένα μικρό φορητό gaming σύστημα για lan parties που είναι εύκολο στην μεταφορά του! Και εδώ εισέρχεται το δεύτερο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Metis το οποίο δεν το συναντάμε εύκολα σε αυτήν την κατηγορία - μιλάμε φυσικά για την εκτενή χρήση αλουμινίου! Η αλήθεια είναι πως το υλικό αυτό το έχουμε συνηθίσει σε "εξωτικά" κουτιά η τιμή των οποίων "ξεφεύγει" αρκετά από τον μέσο όρο. Η χρήση του αλουμινίου κάνει το Metis ένα αρκετά lightweight σύστημα, και αυτό αποδεικνύουν τα μόλις 2.8 κιλά του βάρους του, το οποίο δύσκολα θα ξεφύγει πάνω από τα 5 αν αρχίσουμε να το γεμίζουμε με hardware!
Τα παραπτώματα του Metis είναι ελάχιστα, αλλά αξίζει να αναφερθούμε ελαφρώς. Αρχικά, δεν μας άρεσε ο τρόπος με τον οποίο επανατοποθετούνται τα side panels στα οποία θα χρειαστεί μια μικρή προσπάθεια μέχρι τουλάχιστον μέχρι να βιδωθούν οι πρώτες βίδες. Έπειτα, θα θέλαμε ίσως να δούμε μερικές επιλογές παραπάνω όσον αφορά τις διαθέσιμες θέσεις για τοποθέτηση σκληρών δίσκων - γιατί σε πολλές περιπτώσεις ένας HDD δεν είναι αρκετός! Και τέλος, θα επιθυμούσαμε να έχουμε λίγες περισσότερες επιλογές για cable management, γιατί η αλήθεια είναι πως σε ένα τόσο μικρό σύστημα ο κίνδυνος ενός "χάους καλωδίων" είναι σημαντικά αυξημένος, όπως φάνηκε και από το demo σύστημα το οποίο χτίσαμε.
Παρ' όλα αυτά είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ μικρό αλλά και ισχυρό gaming σύστημα, και το γεγονός ότι αυτό έγινε σε τέτοιες διαστάσεις προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη δόξα στο Metis.
Σε όλο το review μας δεν αναφερθήκαμε σχεδόν ποτέ στην τιμή του... Η οποία στα ράφια των Ελληνικών καταστημάτων ανέρχεται στα 55,90? για την έκδοση χωρίς το πλαϊνό παράθυρο και στα 59,90? για την windowed version. Η τιμή είναι εξαιρετική για ένα κουτί που χρησιμοποιεί αρκετά το αλουμίνιο και με τόσο μικρές διαστάσεις! Είμαστε ευχαριστημένοι, και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Ένα σύγχρονο PC case δεν εστιάζεται μόνο στο να στεγάσει το hardware του. Την σήμερον ημέρα και με τις επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά να είναι στην κυριολεξία αμέτρητες, ένα κουτί θα πρέπει να διακριθεί και σε άλλους τομείς, ένας εξ΄αυτών είναι και η εμφάνιση. Γιατί κακά τα ψέμματα, αλλά για τους περισσότερους enthusiasts users, ένα σύγχρονο σύστημα μπορεί να αποτελέσει και ένα "κόσμημα" για το γραφείο του. Εάν δεν καταλαβαίνετε το σκεπτικό της παραπάνω πρότασης, μπορείτε να σκεφτείτε τον υπολογιστή σας ως ένα στοιχείο διακόσμησης του χώρου, όπως ένα τραπεζάκι ή ένα λαμπατέρ. Μόνο που η χρηστικότητά του κυμαίνεται σε πολύ ανώτερα επίπεδα!
Ο λόγος της παραπάνω αναφοράς έγκειται στο γεγονός ότι το σύγχρονο hardware μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο. Και ενώ δεν θα διαφωνήσουμε στο γεγονός πως ένα full tower case μπορεί να αποτελέσει το πιο διακριτικό στοιχείο σε ένα δωμάτιο, αλλά αν περάσουμε στον χώρο του mITX τότε τα πράγματα αλλάζουν. Και ο λόγος είναι πως ένα από τα στοιχεία της ύπαρξης αυτής της κατηγορίας είναι ακριβώς επειδή υπάρχουν χρήστες που επιθυμούν ένα σύστημα μικρότερων διαστάσεων είτε για χρήση γραφείου είτε ως ένα HTPC δίπλα από την TV, εκεί είναι που στοιχεία όπως ο όγκος και η ομορφιά είναι πρωτεύουσας σημασίας σε αντίθεση με το πόσο hardware μπορεί να φιλοξενήσει.
Και εδώ έρχεται η Raijintek να δώσει την δική της απάντηση σε όσους "ψάχνονται" για ένα τέτοιο κουτί. Συνεχίζοντας την γνωστή ονοματολογία της εταιρίας που αποδίδει στα προϊόντα της ονόματα αρχαίων Ελλήνων θεών, το Metis είναι το πρώτο mITX case της εταιρίας και με κάποια ιδιαίτερα στοιχεία, έρχεται με στόχο να αποδείξει πως ένα case μπορεί να αποτελέσει και ένα "στολίδι" στον χώρο μας.
Τα πλήρη specs του Metis θα τα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, ενώ στην επόμενη σελίδα ξεκινάμε την περιήγησή μας!
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά με την περιήγησή μας στο Metis. H συσκευασία του reviewing sample ήταν αρκετά απλοϊκή και σίγουρα δεν θα είναι η ίδια στο retail προϊόν - έτσι δεν μπήκαμε στον κόπο να σας αναλύσουμε την συσκευασία του. Στο εσωτερικό του Metis θα βρείτε ένα σακουλάκι με όλες τις απαραίτητες βίδες συγκράτησης, ένα speaker / buzzer καθώς και δυο δεματικά καλωδίων.
Το Metis είναι ένα κουτί που εκπλήσσει με τις διαστάσεις του! Το μέγεθος του είναι πλήρως αποκαλυπτικό για την φιλοσοφία του συγκεκριμένου case: Με μόλις 25.4 εκατοστά μήκος, 27,7 εκ. ύψος και μόλις 19 εκατοστά πλάτος, το Metis δηλώνει ξεκάθαρα ότι απαιτεί mITX hardware για το σύστημα που πρόκειται να φιλοξενήσει! Η έκδοση που μας έστειλε η Raijintek είναι χρώματος χρυσού και διαθέτει πλαϊνό παράθυρο, αλλά να αναφέρουμε πως το Metis διατίθεται και σε άλλες 5 αποχρώσεις, με ή χωρίς πλαϊνό παράθυρο: Μαύρο, Κόκκινο, Ασημί, Μπλε και Πράσινο.
Κατασκευαστικά, αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα είναι πως πρόκειται για ένα κουτί που στην εξωτερική του επιφάνεια είναι κατασκευασμένο εξ΄ολοκλήρου από φύλλο αλουμινίου, ενώ για τον σκελετό του έχει χρησιμοποιηθεί SPCC μέταλλο. Όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι, αυτό είναι εξίσου γοητευτικό, με το brushed aluminium φινίρισμα να δίνει άλλον αέρα στον ιδιαίτερο χρωματισμό του.
Front Panel
Το front panel διαθέτει μια όμορφη λεπτομέρεια "βουρτσισμένου" αλουμινίου, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο εξωτερικό μέρος του Metis. Με εξαίρεση το Power Button που βρίσκεται στην κορυφή του front panel καθώς και το χαρακτηριστικό λογότυπο της Raijintek στην κάτω πλευρά, το υπόλοιπο front panel είναι "καθαρό": κοινώς απουσιάζουν οποιαδήποτε slots για ODD drives καθώς και είσοδοι αέρα. Το power button έχει αρκετά κοντή διαδρομή με την ενεργοποίηση να γίνεται στο τέρμα της διαδρομής, ενώ η αίσθηση που αφήνει είναι αρκετά καλή.
Στις φωτογραφίες του front panel θα παρατηρήσατε και τις μικρές σχισμές περιμετρικά της βουρτσισμένης περιοχής. Αυτές «εισάγουν» φρέσκο αέρα μέσω του προεγκατεστημένου ανεμιστήρα 120mm στα καίρια σημεία του υπολογιστή όπως την GPU και τον δίσκο που συναντά πρώτο, το airflow του ανεμιστήρα.
Η πρόσοψη του Metis δεν είναι αφαιρούμενη.
Top & Bottom View
Στην κορυφή του Metis θα συναντήσουμε ένα επίσης "καθαρό" περιβάλλον. Αυτό που σπάει την μονοτονία είναι το I/O κομμάτι, το οποίο περιλαμβάνει 2 USB 3.0 θύρες, οι οποίες μπορούν και να λειτουργήσουν ως USB 2.0 λόγω των εσωτερικών υποδοχών. Επιπλέον, στο κέντρο δεσπόζουν και οι υποδοχές για ακουστικά και μικρόφωνο.
Στην κάτω πλευρά του Metis συναντάμε μερικά ιδιαίτερα στοιχεία. Αρχικά, 4 ελαστικά ποδαράκια ύψους 2 εκατοστών συγκρατούν το Metis όρθιο. Στην πίσω πλευρά διακρίνονται οι υποδοχές για βίδες συγκράτησης και οι οποίες διαθέτουν ελαστικές ροδέλες. Στο σημείο αυτό εσωτερικά προβλέπεται η εγκατάσταση 2 x 2.5" SSDs και HDDs, ενώ οι τρύπες έχουν οργανωθεί έτσι ώστε ο τελικός χρήστης να αλλάξει το layout μετακινώντας ελαφρώς δεξιά ή αριστερά τους δίσκους.
Στην μεριά προς το εμπρόσθιο μέρος μας δίνεται το πρώτο hint σχετικά με την εγκατάσταση του τροφοδοτικού. Το κενό που δημιουργείται έχει ως στόχο την πρόσοψη ενός ATX τροφοδοτικού, το οποίο εγκαθίσταται εσωτερικά σε μια προβλεπόμενη βάση. Αν κάτι είναι ιδιαίτερο ως προς τον σχεδιασμό του, αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα βιδωθεί: Στην δεξιά πλευρά δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με το κατσαβίδι, όμως στην αριστερή θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσούν οι βίδες και να περιστραφεί το ποδαράκι ώστε να χωρέσει η βίδα και το κατσαβίδι να βιδώσουν το τροφοδοτικό στην βάση του. Τέλος, η Raijintek χρησιμοποίησε ένα extention cable που οδηγεί στο rear panel του Metis.
Side Panels
Τα πλαϊνά καλύμματα του Metis είναι εξίσου κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Αυτό που εκπλήσσει είναι το πάχος τους το οποίο δεν ξεπερνά το 1.5mm, και δεδομένου του υλικού τους, πρόκειται για πολύ ελαφριά side panels! Και από τις δυο πλευρές τα καλύμματα συγκρατούνται από 4 βίδες που βιδώνουν στο πλαϊνό του σασί. Η έκδοση του Metis που είχαμε στην κατοχή μας περιλαμβάνει πλαϊνό παράθυρο, αλλά διατίθεται και έκδοση χωρίς.
Όσον αφορά το παράθυρο, είναι κατασκευασμένο από plexi πάχους 2mm και το άνοιγμα του παραθύρου είναι μεγέθους 10x10 cm. Για να συγκρατηθεί το παράθυρο χρησιμοποιήθηκαν 4 allen βίδες οι οποίες σφίγγουν εσωτερικά με λεπτό παξιμάδι. Αν παρατηρήσαμε κάτι "στραβό" είναι πως οι βίδες τείνουν να χρειάζονται λίγο περισσότερο σφίξιμο καθότι ήταν ελαφρώς χαλαρές στο sample μας. Προσοχή όμως: μην το παρακάνετε καθότι μπορείτε να ραγίσετε εύκολα το plexy του παραθύρου.
Από την άλλη, το αριστερό πάνελ είναι αρκετά πιο απλοϊκό, καθότι η μισή επιφάνειά του είναι διάτρητη ως μια ακόμα εισαγωγή αέρα, όμως δεν έχουν προβλεφθεί σημεία εγκατάστασης ανεμιστήρων. Σημειωτέον δε πως αν διαλέξετε την έκδοση του Metis χωρίς πλαϊνό παράθυρο, το δεξιό πάνελ είναι πανομοιότυπος με το αριστερό.
Rear panel – I/O
Πηγαίνοντας στην πίσω πλευρά του Metis, παρατηρούμε το μαύρο κομμάτι του. Στην κορυφή του θα συναντήσουμε ένα διάτρητο μέρος για περαιτέρω ventillation το οποίο μπορεί να βοηθήσει ελαφρώς την έξοδο του αέρα από την κάρτα γραφικών. Όσον αφορά την τελευταία, το Metis διαθέτει δυο PCI-e brackets που υποστηρίζουν dual-slot GPUs, καθότι οι mITX μητρικές δεν δέχονται δεύτερη PCI κάρτα. Επιπλέον ξεχωρίζει το βύσμα της τροφοδοσίας το οποίο αποτελεί την κατάληξη του expansion cable του τροφοδοτικού,
Επειδή η διάταξη του Metis είναι inverted, θα παρατηρήσουμε πως το I/O panel βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του. Τέλος, στην αριστερή θα συναντήσουμε τον 12άρη ανεμιστήρα που by default η Raijintek εγκατέστησε στο Metis.
Φινίρισμα – Βαφή
Το φινίρισμα του κουτιού είναι αρκετά εξαιρετικό. Τα αρκετά λεπτά φύλλα αλουμινίου του χαρίζουν ένα μειωμένο βάρος, ενώ εξίσου καλή είναι και οι ποιότητα της βαφής με ανοδίωση στο αλουμίνιο και ηλεκτροστατική στον σκελετό του. Αυτό που ίσως μας προκάλεσε κάποιους ενδοιασμούς είναι πως το Metis είναι ελαφρώς επιρρεπές στις γρατσουνιές, γι' αυτό χρειάζεται καλύτερη μεταχείριση και αποφυγή από αιχμηρά αντικείμενα.
Πριν περάσουμε στο εσωτερικό του, μια τελική σύγκριση μεγέθους σε σχέση με το CoolerMaster Elite 110. Παρόμοιο μήκος και στα δυο κουτιά, με το Metis να είναι πιο ψηλό αλλά και ταυτόχρονα λιγότερο πλατύ, σε σχέση με το Elite 110 το οποίο έχει σχήμα κύβου.
Ώρα να εξετάσουμε τις δυνατότητες εγκατάστασης hardware στο εσωτερικό του Metis, στην σελίδα που ακολουθεί.
Το εσωτερικό του Raijintek Metis είναι εξαιρετικά απλοϊκό, και αυτό εξαιτίας του περιοριστικού μεγέθους που διαθέτει. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν μπορείτε να "χτίσετε" ένα αρκετά δυνατό σύστημα! Εξάλλου, το mITX hardware που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή στην αγορά είναι αρκετά ικανό να προσφέρει επιδόσεις χωρίς περιορισμούς,
Το motherboard tray δεν φτάνει στο μέγιστο ύψος του Metis. Το tray όμως είναι απολύτως ικανό να στηρίξει ένα mITX motherboard στην δεξιά πλευρά του. Παράλληλα, θα παρατηρήσουμε 2 στοιχεία, με το πρώτο να αφορά το ικανοποιητικό cut out για ευκολότερη εγκατάσταση ψυκτρών, ενώ επίσης συναντάμε και ένα μικρό εξόγκωμα που βοηθά στην καλύτερη στήριξη του τροφοδοτικού. Το layout του Metis επιβάλει μια "Inverted", με τον επεξεργαστή και το cooler του να βρίσκονται στο πάτωμα του τροφοδοτικού και την κάρτα γραφικών στην άνω πλευρά του.
Εξ' αιτίας των μικρών διαστάσεών του είναι σχετικά δύσκολο να δουλέψει κανείς σε αυτό το case. Για τον λόγο αυτό, η Raijintek έκανε την οροφή του Metis αποσπώμενη! Έτσι, αφαιρώντας όλες τις απαιτούμενες βίδες, η οροφή του Metis απομακρύνεται δίνοντάς μας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Μένοντας στην οροφή, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής στοιχεία: Αρχικά, το Metis διαθέτει ένα 3.5mm drive cage στο οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν HDD. To cage είναι επίσης αποσπώμενο και μπορείτε να το αφαιρέσετε εάν δεν το επιθυμείτε. Επιπλέον, θα παρατηρήσουμε και το front I/O module το οποίο παρέχει όλα τα καλώδια που θα καταλήξουν στην μητρική μας.
Μετακινούμενοι στο πάτωμα του Metis, συναντάμε δυο κομμάτια. Αρχικά, στην δεξιά πλευρά είναι ο χώρος εγκατάστασης των 2.5" αποθηκευτικών μέσων, τα οποία όπως αναφέραμε και νωρίτερα διαθέτουν ελαστικές ροδέλες για την απορρόφηση των οποιωνδήποτε κραδασμών, ενώ επίσης μπορείτε να τις μετακινήσετε με σκοπό να τοποθετήσετε διαφορετικά τα drives σας - αν και η default διάταξη είναι αρκετά ικανοποιητική.
Προς το μπροστινό τμήμα του κουτιού θα συναντήσουμε την βάση στήριξης του τροφοδοτικού. Το Metis δύνανται να φιλοξενήσει σχεδόν τα περισσότερα ATX τροφοδοτικά, αλλά για να το επιτύχει αυτό θα χρειαστεί να το κάνει σε κάθετη θέση. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί περιοριστικός παράγοντας: Αρχικά, η κάθετη διάταξη σημαίνει πως η έξοδος των καλωδίων θα πρέπει να είναι κοντά στην οροφή του - έτσι σε συνδυασμό με το υπόλοιπο hardware, θα πρέπει σχεδόν να ξεχάσουμε οποιοδήποτε σχέδιο είχαμε κατά νου να εγκαταστήσουμε hardware στο σημείο κοντά στο power button του Metis. Επιπλέον, αυτό οδηγεί σε μια υποστήριξη καρτών γραφικών με μέγιστο μήκος τα 17 εκατοστά.
Κλείνοντας, να παρατηρήσουμε πως λόγω της διάταξής του, το Metis μπορεί να υποστηρίξει αρκετές ψύκτρες, το ύψος των οποίων δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 16 εκατοστά.
Στα του hardware, συλλέξαμε όλα τα υποσυστήματα που θα τοποθετηθούν στο Raijintek Metis, και ξεκινήσαμε αμέσως το στήσιμο!
Προετοιμασία
Η εγκατάσταση του hardware ήταν σχετικά εύκολη στο εσωτερικό του Metis. Για να καταφέρουμε να δουλέψουμε όμως λίγο καλύτερα στο εσωτερικό του, καλό είναι να αφαιρεθεί η οροφή του αφήνοντάς μας έτσι περισσότερο χώρο.
Έπειτα ακολούθησε η αφαίρεση των PCI slots (2) τα οποία υπάρχουν για την τοποθέτηση μιας κάρτας γραφικών. Η μητρική που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ASRock Z97E-ITX/ac και παρέχει όλες τις συνδέσεις και τις θύρες επέκτασης ώστε να ολοκληρώσουμε το build μας και να σας δώσουμε μια γεύση από το τι να περιμένετε από το case.
Εγκατάσταση Hardware & Cable Management
Η συνολική εμπειρία εγκατάστασης ήταν ικανοποιητική. Τίποτε δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα μέχρι το σημείο που φτάσαμε στην εγκατάσταση του τροφοδοτικού: λόγω της "πυκνότητας" των καλωδίων, θα προτείναμε οποιεσδήποτε συνδεσμολογίες με την μητρική να γίνουν πριν από το βίδωμά του στην βάση, καθότι μετά υπάρχει ελάχιστος χώρος για τα χέρια μας αν είναι να συνδέσουμε καλώδια όπως το front I/O.
Δυστυχώς, από άποψης cable management τα πράγματα είναι ελάχιστα: Για οποιοδήποτε περισσευούμενο καλώδιο θα πρέπει να σχεδιάσετε να το αποθηκεύσετε στο κενό σημείο ακριβώς κάτω από την οροφή του κουτιού. Δεν υπάρχει δυνατότητα να δρομολογήσετε τα καλώδια από το πίσω μέρος του motherboard tray, συνεπώς αν θέλετε ένα πιο συμμαζεμένο αποτέλεσμα θα πρέπει να δείξετε αρκετή εφευρετικότητα χρησιμοποιώντας έξτρα δεματικά η ταινίες διπλής όψης.
Φυσικά, θα βοηθούσε αρκετά η επιλογή modular PSU, και ακόμα καλύτερα ένα SFF (small form factor) τροφοδοτικό το οποίο λόγω του κοντύτερου μήκους του αφήνει αρκετά περισσότερο περιθώριο από την οροφή.
Cooling options
Λίγα και τα σημεία που θα εστιάσουμε και σε αυτόν τον τομέα. Το Metis διαθέτει έναν μόλις προ-εγκατεστημένο ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του, ο οποίος είναι τοποθετημένος ώστε να εξάγει αέρα από το εσωτερικό του. Επιπλέον, αν συνδυάσουμε το γεγονός πως ένα ATX τροφοδοτικό "τραβάει" αέρα και τον διώχνει από την πρόσοψή του, θα παρατηρήσουμε πως το Metis τείνει να δημιουργήσει ένα negative pressure στο εσωτερικό του.
Από την άλλη, η κάρτα γραφικών μένει σχεδόν ανεπηρέαστη από την θερμότητα, καθότι η είσοδός της είναι σχεδόν απομονωμένη από το υπόλοιπο σύστημα. Αν όμως το σύστημα ψύξης είναι κλειστού τύπου, το Metis θα βασιστεί στον 12άρη ανεμιστήρα του για να απαγάγει την θερμότητα.
Τέλος, όσον αφορά τις δυνατότητες ψύξης του επεξεργαστή, το Metis έχει αρκετά περιθώρια, με το μέγιστο ύψος ψυκτρών που υποστηρίζεται να φτάνει τα 160mm. Στην θέση μας θα κινούμασταν σε κάποια low-profile ψύκτρα ή σε λύσεις τύπου Noctua NH-U9B όπου έχουν και ικανότητες ψύξης αλλά και συμμαζεμένο οπτικό αποτέλεσμα.
Final Experience
Έχοντας το σύστημα έτοιμο, το θέσαμε σε λειτουργία και τρέξαμε μερικά stress tests ώστε να δούμε τι καταφέρνει από άποψης επιδόσεων. Μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Η εμπειρία χρήσης του Mini-ITX κουτιού της Raijintek ήταν αρκετά καλή και απροβλημάτιστη. Ο θόρυβος των συσκευών ήταν σε ανεκτά επίπεδα με την κάρτα γραφικών να ακούγεται μόνο ότνα βρέθηκε σε φορτίο, πράγμα όμως αναμενόμενο. Όπως ήταν φυσικό παρατηρήσαμε ελάχιστα υψηλότερες θερμοκρασίες με το συγκεκριμένο κουτί πράγμα που οφείλεται στον μικρό χώρο του.
Κλείνοντας την παρουσίασή μας για το Raijintek Metis ήρθε η ώρα να μαζέψουμε τις σκέψεις μας για ίσως ένα από τα μικρότερα PC cases που έχουν περάσει ποτέ από τα εργαστήρια του HwBox. Το Metis της Raijintek καταφέρνει, παρ' όλο τις μικρές του διαστάσεις, να αποσπάσει τα βλέμματα!
Πολλά στοιχεία του Metis μας άρεσαν και θα τα κρατήσουμε ως θετικά. Εν αρχήν θα ξεχωρίσουμε το εξαιρετικά μικρό του μέγεθος: το Metis είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε "μινιατούρα" μπροστά ακόμα και σε άλλα mITX cases της αγοράς! Το γεγονός αυτό του δίνει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους αντιπάλους του - ένα εξ΄αυτών είναι ότι μπορεί να χωρέσει κυριολεκτικά παντού, ενώ δεν θα λέγαμε σε κάποιον ότι κάνει λάθος αν στόχος του ήταν ένα μικρό φορητό gaming σύστημα για lan parties που είναι εύκολο στην μεταφορά του! Και εδώ εισέρχεται το δεύτερο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Metis το οποίο δεν το συναντάμε εύκολα σε αυτήν την κατηγορία - μιλάμε φυσικά για την εκτενή χρήση αλουμινίου! Η αλήθεια είναι πως το υλικό αυτό το έχουμε συνηθίσει σε "εξωτικά" κουτιά η τιμή των οποίων "ξεφεύγει" αρκετά από τον μέσο όρο. Η χρήση του αλουμινίου κάνει το Metis ένα αρκετά lightweight σύστημα, και αυτό αποδεικνύουν τα μόλις 2.8 κιλά του βάρους του, το οποίο δύσκολα θα ξεφύγει πάνω από τα 5 αν αρχίσουμε να το γεμίζουμε με hardware!
Τα παραπτώματα του Metis είναι ελάχιστα, αλλά αξίζει να αναφερθούμε ελαφρώς. Αρχικά, δεν μας άρεσε ο τρόπος με τον οποίο επανατοποθετούνται τα side panels στα οποία θα χρειαστεί μια μικρή προσπάθεια μέχρι τουλάχιστον μέχρι να βιδωθούν οι πρώτες βίδες. Έπειτα, θα θέλαμε ίσως να δούμε μερικές επιλογές παραπάνω όσον αφορά τις διαθέσιμες θέσεις για τοποθέτηση σκληρών δίσκων - γιατί σε πολλές περιπτώσεις ένας HDD δεν είναι αρκετός! Και τέλος, θα επιθυμούσαμε να έχουμε λίγες περισσότερες επιλογές για cable management, γιατί η αλήθεια είναι πως σε ένα τόσο μικρό σύστημα ο κίνδυνος ενός "χάους καλωδίων" είναι σημαντικά αυξημένος, όπως φάνηκε και από το demo σύστημα το οποίο χτίσαμε.
Παρ' όλα αυτά είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ μικρό αλλά και ισχυρό gaming σύστημα, και το γεγονός ότι αυτό έγινε σε τέτοιες διαστάσεις προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη δόξα στο Metis.
Σε όλο το review μας δεν αναφερθήκαμε σχεδόν ποτέ στην τιμή του... Η οποία στα ράφια των Ελληνικών καταστημάτων ανέρχεται στα 55,90? για την έκδοση χωρίς το πλαϊνό παράθυρο και στα 59,90? για την windowed version. Η τιμή είναι εξαιρετική για ένα κουτί που χρησιμοποιεί αρκετά το αλουμίνιο και με τόσο μικρές διαστάσεις! Είμαστε ευχαριστημένοι, και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!
Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση του δείγματος!