Cooler Master N500 & N600 Review: Identity Crisis?
Αν είστε κάπως παλιός στην υπόθεση custom built personal computer και λέγοντας παλιός δεν εννοούμε εποχές 8088, απλά να μπορείτε να θυμηθείτε να ψωνίζετε επεξεργαστές με τριψήφιο αριθμό MHz από την Στουρνάρη, θα πρέπει να έχετε προλάβει την εποχή που η επιλογή για τα parts ενός προσωπικού υπολογιστή ήταν υπόθεση λιγοστών προτάσεων. Γιατί μπορεί να είχαμε περισσότερους κατασκευαστές επεξεργαστών αλλά κατά τα άλλα, πέντε cases και τρία τροφοδοτικά ήταν αυτά που θα διαφοροποιούσαν το δικό σας από το σύστημα του καθηγητή σας. Το customization με την σημερινή έννοια δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη και γενικότερα τα parts ήταν πανάκριβα και πασπαλισμένα με την χρυσόσκονη του ειδικού μηχανήματος υψηλής τεχνολογίας. Μια αγορά για λίγους!
Αν είστε κάπως παλιός στην υπόθεση custom built personal computer και λέγοντας παλιός δεν εννοούμε εποχές 8088, απλά να μπορείτε να θυμηθείτε να ψωνίζετε επεξεργαστές με τριψήφιο αριθμό MHz από την Στουρνάρη, θα πρέπει να έχετε προλάβει την εποχή που η επιλογή για τα parts ενός προσωπικού υπολογιστή ήταν υπόθεση λιγοστών προτάσεων. Γιατί μπορεί να είχαμε περισσότερους κατασκευαστές επεξεργαστών αλλά κατά τα άλλα, πέντε cases και τρία τροφοδοτικά ήταν αυτά που θα διαφοροποιούσαν το δικό σας από το σύστημα του καθηγητή σας. Το customization με την σημερινή έννοια δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη και γενικότερα τα parts ήταν πανάκριβα και πασπαλισμένα με την χρυσόσκονη του ειδικού μηχανήματος υψηλής τεχνολογίας. Μια αγορά για λίγους!
Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι προσωπικοί υπολογιστές και τα parts τους έγιναν από σπάνια μηχανήματα που στην θέα τους κρατούσαμε την ανάσα μας, προϊόντα για τις μάζες, τόσο που πλέον μας απασχολεί η ανακύκλωση τους μιας και γεμίζουν τις χωματερές μας. Τα πάντα έγιναν πιο προσιτά και ειδικότερα στα cases, τα τροφοδοτικά, τα περιφερικά και γενικότερα στα εύκολα κατασκευάσιμα parts, λίγο το boom της αγοράς, λίγο η ευελιξία στις σύγχρονες γραμμές παραγωγής, λίγο η Κίνα με τις OEM λύσεις της, φτάσαμε στο παράδοξο του οι πάντες να φτιάχνουν τα πάντα! Εταιρίες που γνωρίσαμε για τις μνήμες τους, πουλούν σήμερα cases και ψύκτρες, εταιρίες που γνωρίσαμε από τα case τους, προωθούν πάσης φύσεως περιφερειακά κ.ο.κ. Μέσα σε αυτόν τον πλουραλισμό προτάσεων, αποδείχτηκε αναπόφευκτο το να προκύψουν προϊόντα με κρίση ταυτότητας: προϊόντα που θα δυσκολεύονταν να επικοινωνήσουν το σενάριο χρήσης στο οποίο ισχυρίζονταν ότι θα διέπρεπαν. Πάρτε την Cooler Master για παράδειγμα. Αν διαβάζατε "Cosmos", "HAF" ή "Stacker" στον τίτλο, όλοι λίγο-πολύ θα φανταζόσασταν με τι θα ασχολούμασταν στο σημερινό review. Αλλά Ν500 και Ν600;
Είναι σε κάτι τέτοια μπερδεμένα που το HwBox παίρνει την πρωτοβουλία και ρωτάει εξ ονόματός σας την Cooler Master: 70? και 90? αντίστοιχα, για συμβατικού μεγέθους Mid Tower. Τι παίρνω;
H απάντηση έρχεται φωτογραφικά. Για το πρώτο price point, ιδού το N500.
Για το δεύτερο, ορίστε το Ν600!
Με τέσσερις (!) παραλλαγές για το καθένα (παράθυρο ή όχι, επιπλέον USB 2.0 ή όχι, led & speed controled fan ή όχι) και πάντα μαύρα, τα N500 και Ν600 έρχονται αντιστοίχως στις τιμές που έθεσε η ερώτηση και πριν την αναλυτική παρουσίασή τους, μαζέψαμε στον παρακάτω πίνακα τα επιγραμματικά χαρακτηριστικά τους, για να έχετε μια αδρή αίσθηση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Unboxing
Ξεκινώντας πάντα από το N500, η συσκευασία φαντάζει ταπεινή αλλά και οικολογική με το απλό χαρτόνι της ενώ δεν πρέπει να παρασυρθείτε από το παράθυρο που βλέπετε στο σχέδιο της πρόσοψης: ναι υπάρχει και έκδοση με παράθυρο, αλλά δεν είναι αυτή των δοκιμών μας. Κατά τα άλλα, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η αναφορά για υποστήριξη 240mm ψυγείο καθώς και η ύπαρξη δύο USB 3.0 θυρών, χαρακτηριστικά που σήμερα πρέπει να θεωρούνται κοινός τόπος για κάθε case που θέλει να εμφανίζεται ως ανταγωνιστικό. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας, η ματιά μας σταματάει στον 120mm SickleFlow της εξόδου στον πίσω χώρο (χωρίς υποστήριξη για 140mm με ότι αυτό συνεπάγεται) καθώς και στα 405mm χώρου για την κάρτα γραφικών, χαρακτηριστικό που σαφώς κλείνει το μάτι σε gamers, μιας και οι επαγγελματικές σειρές καρτών σπανίως ξεφεύγουν σε μήκος. Τα παρελκόμενα είναι τα εντελώς βασικά, πλην όμως δεν πρόκειται να χρειαστεί να αγοράσετε κάτι extra για να στήσετε το σύστημά σας.
Περνώντας στο N600 δεν μπορεί παρά να σκεφτούμε ότι κάποια από τα χρήματά σας πηγαίνουν στο πιο φαντεζί κουτί, που όμως όπως και αυτό του N600 εσωκλείει σκληρό φελιζόλ για την συγκράτηση του case κατά την μεταφορά. Το τελευταίο δεν είναι πρόβλημα όσο το case είναι άδειο από hardware, αλλά όταν "βαρύνει" είναι που συχνά τα σκληρά φελιζόλ τείνουν να σας προδίδουν στις μακρινές μεταφορές. Στην πρόσοψη, το Ν600 φαντάζει πιο "με άποψη" με την ασυμμετρία να επικρατεί στο παρουσιαστικό του και τις αναφορές για τρία σημεία για ψυγεία καθώς και για led ανεμιστήρα με δυνατότητα απομόνωσης της λειτουργία led και fan speed cotrol. Περνώντας στο πίσω μέρος, ειδική μνεία γίνεται σε δύο αφαιρούμενα φίλτρα σκόνης (ένα στο πάτωμα και ένα στο δεξί πλαϊνό κοντά στο HDD cage). Ακόμα, προκύπτει εύκολα ότι το N600 διαθέτει λαστιχένια grommets στις περισσότερες οπές των καλωδίων καθώς και ότι υπάρχει μεγάλη ευελιξία στο ζήτημα χωρητικότητα 3,5" και 2,5" drives, γεγονός καλοδεχούμενο και από σκοπιά επεκτασιμότητας αλλά και από σκοπιά αισθητικής, μιας και το Ν600 προδιαγράφεται να είναι ένα case που απευθύνεται σε αυτούς που ενδιαφέρονται αρκετά για τα looks και το τελικό layout του συστήματός τους.
Exteriors
Με τα χαρτοκιβώτια πεταμένα στην άκρη, πάμε να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στην εξωτερική όψη των ιδίων των cases, ξεκινώντας πάντοτε από το ταπεινότερο Ν500. Η πρόσοψη του Ν500, παρά τους κάθετα τοποθετημένους διακόπτες, είναι ο ορισμός του "συντηρητική" και "διακριτική". Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το Ν500, με το μικρό λογότυπό του, τα δύο USB 3.0 και τις εισόδους/εξόδους ήχου, είναι ένα case που δεν πρόκειται να προσβάλει κανέναν χώρο. Η μοναδική πλαϊνή μεριά που έχει ενδιαφέρον, διαθέτει άνοιγμα για δύο 120mm ανεμιστήρες που δεν περιλαμβάνονται και θα σας συμβουλεύαμε να μην εγκαταστήσετε σαν intake, μιας και το άνοιγμα δεν διαθέτει κάποιο φίλτρο για την σκόνη. Μιλώντας για φίλτρα, η όλη κατάσταση είναι ένας μικρός Τιτανικός: το φίλτρο για το τροφοδοτικό είναι χωρίς πλαίσιο και η αφαίρεσή για τον καθαρισμό του θα απαιτεί να ξαπλώνεται το case ενώ το φίλτρο στο άνοιγμα στο πάνω μέρος (240mm) βρίσκεται από την μέσα πλευρά, έτσι που αν έχετε εγκαταστήσει ψυγείο ή ανεμιστήρες θα πρέπει να τα απεγκαταστείτε κάθε φορά που θα θέλετε να τα καθαρίσετε καλά. Η μοναδική ευχάριστη έκπληξη στο πάνω μέρος, είναι εξωτερικά ο χώρος για μικροαντικείμενα: flash drives ή κινητά που φορτίζουν θα αισθανθούν σαν το σπίτι τους εκεί.
Το Ν600 διαθέτει επιπλέον... παρουσία. Χωρίς τερατώδεις διαφορές στις διαστάσεις, η ασυμμετρία στην πρόσοψη και η απουσία "bezel" - το κάνουν να φαντάζει πιο φαρδύ και παράλληλα πιο συμπαγές. Και πάλι κινούμαστε στην σφαίρα του "σοβαρού" και "διακριτικού" αλλά με μικρότερη δόση ταπεινότητας. Στην πρόσοψη έχουμε επιπλέον δύο USB 2.0 (μαζί με τις δύο USB 3.0 που είναι κοινός τόπος και στα δύο cases) ενώ εκτός από τα του ήχου, το power και το reset, έχουμε και το πλήκτρο που σβήνει τον φωτισμό του μπροστινού ανεμιστήρα. Οι περιμετρικές ματιές θα αποκαλύψουν ένα μεγάλο ακάλυπτο άνοιγμα στα αριστερά στο ύψος των GPUs, ένα "μυστηριώδες" air filtered άνοιγμα στο δεξί πλαϊνό - στο σημείο που λογικά βρίσκονται τα HDDs - ενώ στο επάνω μέρος και πάλι βλέπουμε το γνωστό άνοιγμα των 240mm με το φίλτρο να διακρίνεται εγκατεστημένο από μέσα, πράγμα που θα κάνει τον καθαρισμό του δυσχερή. Αντίθετα όμως με το πάνω, το κάτω φίλτρο (του PSU και του παρακείμενου 120mm ανοίγματος) είναι όπως πρέπει: στο εξωτερικό, με σκληρό πλαίσιο και συρταρωτό. Τέλος, δύο ενδιαφέροντα ευρήματα υπάρχουν και στο πίσω μέρος. Αφενός παρέα με τις συνηθισμένες (από το Ν500) 7 pci θέσεις, βρίσκουμε και μία επιπλέον κάθετη. Αφετέρου πάνω από τον χώρο των I/O της μητρικής, κρύβεται ένας μικρός διακόπτης για τον έλεγχο της ταχύτητας ανεμιστήρων. Εύκολα προσβάσιμος στα τυφλά και αρκετά διακριτικός, κρίνεται σίγουρα ως θετική προσθήκη. Και μιας και βρισκόμαστε στο πίσω μέρος, περιττό να αναφερθεί ότι και τα δύο cases δέχονται το PSU και στους δύο προσανατολισμούς.
N500's Interior
Ώρα να αρπάξουμε τα κατσαβίδια και να γδύσουμε το Ν500. Με το αριστερό πλαϊνό αφαιρεμένο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχετικά συμβατικό εσωτερικό με μάλλον λίγες εκπλήξεις. Ξεκινώντας από τις αρνητικές, τα καλώδια ανεμιστήρων και διακοπτών είναι ένα πολύχρωμο mix & match που όμως μάλλον δεν θα απασχολήσει ιδιαίτερα τα δημογραφικά στα οποία το Ν500 απευθύνεται. Το τρίτο 5,25" δεν διαθέτει tool-less ευκολίες ενώ δεν υπάρχει ίχνος λαστιχένιου grommet στις οπές των καλωδίων. Και τα δύο υποδεικνύουν το cost effective του πράγματος. Περνώντας όμως στα θετικά, αν παραβλέψουμε το αντίστοιχο φίλτρο που σχολιάσαμε, ο χώρος του PSU διαθέτει λαστιχένιες βάσεις, υπάρχουν όλες οι σωστές οπές για cable management, αν και πίσω δεν θα βρείτε πάνω από 18mm χώρου για να τακτοποιήσετε τα καλώδια σας, ενώ το μικρό τριπλό 2,5" cage μπορεί να αφαιρεθεί χάριν μεγαλύτερης GPU που μπορεί να επωφεληθεί και από την επιπλέον 120mm θέση ανεμιστήρα στην πρόσοψη. Επίσης, το άνοιγμα στην περιοχή του cpu socket είναι ευχάριστα μεγάλο, με τις σχετικά μαζεμένες διαστάσεις του case να σώζουν την κατάσταση στο ζήτημα των μεταλλικών στρεβλώσεων.
Η μέχρι εδώ επισκόπηση, σε συνάρτηση με το κόστος, είναι μία μάλλον θετική αφήγηση μέχρι να παρατηρήσουμε τι γίνεται στο επάνω μέρος του case και συγκεκριμένα στο 240mm άνοιγμα που η Cooler Master προορίζει για την εγκατάσταση ψυγείων. Ακόμα και αν ξεχάσουμε το φίλτρο, ο πρώτος αποστάτης της μητρικής βρίσκεται σε απόσταση περίπου 44mm από το ταβάνι του case, όπερ μεθερμηνευόμενον, αν θελήσετε να βάλετε ακόμα και το λεπτότερο ψυγείο κάποιας AIO (27mm), οι ανεμιστήρες (25mm) θα περνούν στον χώρο της μητρικής και από και πέρα θα βρίσκεστε στο έλεος της, για το αν σας παίρνει η όχι. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες εκτός του κουτιού, αλλά ας μην γελιόμαστε, κανένα case δεν κερδίζει πόντους για το hardware που μπορεί να φιλοξενήσει ...στο εξωτερικό του! Αντίθετα, κάποιοι πόντοι σίγουρα αξίζουν σε έναν μικρό εξωτερικό lock μηχανισμό για τα καλώδια πληκτρολογίου και mouse (πάνω από τις επτά pci) καθώς και την δυνατότητα τοποθέτησης λουκέτου στο αριστερό πλαϊνό του case: μπορεί αυτά τα features να μην βγάζουν νόημα στο οικιακό περιβάλλον, αλλά να είστε σίγουροι ότι κάποιοι θα τα εκτιμήσουν στο εργασιακό.
Ηardware Installation
Αρκετά με τις θεωρητικές παρατηρήσεις, καιρός να ανασύρουμε hardware από τον σωρό μας και να το προβάρουμε στο Ν500. Τα πάντα στην εγκατάσταση κυλούν ομαλά με τις μαζεμένες διαστάσεις να μην δείχνουν να είναι πρόβλημα και να βοηθούν και το EPS connector να έρθει με άνεση στην θέση του. Τα grommets μπορεί να απουσιάζουν αλλά η Cooler Master έχει καταβάλει φιλότιμη προσπάθεια στο γύρισμα της λαμαρίνας έτσι ώστε να μην σκαλώνουν ή φθείρονται τα καλώδια που περνούν από τις οπές. Η εγκατάσταση των drives είναι αρκετά σφιχτή και χωρίς τριγμούς ενώ σε αντίθεση με το air cooled σύστημα που ολοκληρώθηκε χωρίς δράματα, στις δύο τελευταίες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε το λόγο για τον οποίο γκρινιάζαμε στην προηγούμενη παράγραφο: Ψυγείο και ανεμιστήρες δεν χωρούν, αν δεν ανάψετε κεράκι στον Θεό των ευνοϊκών μητρικών. Οι αντίθετοι ισχυρισμοί της Cooler Master στο product sheet του case, μπορούν να σας φέρουν προ εκπλήξεων!
Η GPU από την άλλη, έχει άπλετο χώρο και μπορεί να αποκτήσει και άμεσο airflow. Στο αισθητικό κομμάτι, το build δείχνει συμπαθέστατο και συμπαγές ενώ είναι μόνο τα καλώδια των ανεμιστήρων που ξεφεύγουν από το μαύρο που επικρατεί στο εσωτερικό. Ας είναι, μιας και οι 120mm SickleFlow των 1200RPM είναι αρκετά ήσυχοι και δεν είναι από τους ανεμιστήρες που επιβάλλεται να αλλάξετε, πράγμα ευεργετικό για την συνολική δαπάνη για το σύστημα. Τέλος, η βαφή αν και προδίδει ατέλειες στην εφαρμογή της σε "κρυφά" σημεία, έδειξε ανθεκτική και δεν μας πρόδωσε κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.
N600's Interior
Και ο κλήρος πέφτει στο N600, που με τα πλαϊνά αφαιρεμένα, αρχίζει να δικαιολογεί πειστικά την ονομαστική και τιμολογιακή απόσταση από το case της προηγούμενης σελίδας. Tool-less λειτουργία σε όλα τα 5,25", το ευέλικτο (2,5"/3,5") και αφαιρούμενο cage καθώς και τα καλά λαστιχένια grommets, αλλάζουν σαφώς το παιχνίδι. Ο μπροστινός XtraFlo 120 διαθέτει μεν λευκό φωτισμό, είναι δε αρκετά δύσκολα προσβάσιμος. Το στοιχειώδες fan controller πίσω (5v και 12v), μοιράζεται την οπή για το EPS για να κρύψει τα πολύχρωμα καλώδια του από την "επίσημη" πλευρά του build και ενώ κάπου εδώ θα έπρεπε να σας πούμε για το πόσο πιο τακτοποιημένο σύστημα θα μπορέσετε να στήσετε στο Ν600 με τα grommets και το κρυφό πέρασμα για τα καλώδια πίσω από το κάτω HDD cages, πέφτουμε και πάλι σε αρκετές άστοχες επιλογές: κάτι λιγότερο από 1,5cm για τακτοποίηση καλωδίων στο πίσω μέρος, κάτι λιγότερο από 4cm για τον πρώτο αποστάτη της μητρικής στο επάνω μέρος και κάτι ...σχεδόν υπεραισίοδοξο στον χώρο που η Cooler Master θέλησε να σας προσφέρει την εναλλακτική τοποθέτηση 240mm ψυγείου. Ναι, μιλάμε για τον χώρο που καλύπτουν τα HDD cages και τον λόγο που η εταιρία έχει τοποθετήσει αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης στο δεξί πλαϊνό.
Δεν είναι πως εξ ορισμού δεν θα καταφέρετε να βάλετε κάποιο ΑΙΟ, απλά θα πρέπει να καταργήσετε το 3,5"/2,5" cage και ακόμα τότε τα πράγματα παραμένουν σύνθετα. Ναι μεν θα μπορέσετε να βάλετε κάποιο λεπτό 240άρι ΑΙΟ αλλά μόνο αν το επιτρέπουν οι σωληνώσεις του. Ναι μεν θα μπορέσετε να βάλετε κάποιο λεπτό custom 240mm αλλά μόνο αν βολεύουν τα barbs του και το σχέδιό του. Γενικά είναι μια τοποθέτηση που δεν θα θα προτείναμε σε κάποιον αρχάριο χρήστη και για λόγους clearance αλλά και για λόγους airflow. Η Cooler Master θα μπορούσε να είχε αποφύγει το όλο δράμα αν μας έδινε κάποιο επιπλέον ύψος για τον επάνω 240mm χώρο. Ενώ το Ν600 διαφημίζει τρεις θέσεις για ψυγεία, εκτός από την 120mm πίσω θέση για κάποιο μονό ΑΙΟ, όλες οι άλλες είναι ναι μεν, αλλά... Κρίμα. Η 120mm θέση για ανεμιστήρα στο πάτωμα απαιτεί ελεύθερη τη χαμηλότερη 3,5" θέση του cage, αλλά η δεύτερη θέση για 120mm πάνω στο ευέλικτο 3,5"/2.5" cage (ακριβώς απέναντι από την GPU σας) είναι αριστούργημα. Τέλος, το πλαϊνό στη μεριά της GPU μπορεί να δεχτεί είτε δύο 120mm είτε έναν 200mm, αλλά απουσία φίλτρου θα σας συμβουλεύαμε να τους παραλείψετε.
Ηardware Installation
Με τις παρατηρήσεις στην άκρη, πήραμε εκ νέου τα σώθηκα του συστήματος της προηγούμενη σελίδας και τα μεταμοσχεύσαμε στο Ν600. Και η αλήθεια είναι ότι αν ξεχάσετε για λίγο τα των ψυγείων, που δείχνουν να είναι το αδύναμο σημείο και των δύο cases, και πάρετε τον χρόνο σας, μπορείτε να στήσετε ένα άκρως λειτουργικό και καθαρό σύστημα, με καλό air flow και ήσυχη λειτουργία.
Κατά την διαδικασία της εγκατάστασης, δεν υπήρξαν πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα, το πίσω μέρος στην πράξη θα απαιτήσει κάποια πίεση στα καλώδια για να κλείσει αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλά σημεία για tie wraps. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να φανταστούμε ιδιαίτερα προβλήματα αν δεν το παρακάνετε: ένα setup με πολλούς δίσκους και μία GPU, ή με λιγότερους (μόνο το κάτω 3,5" cage και τον κρυφό SSD πίσω από την μητρική) και δύο κάρτες γραφικών, φαντάζουν απολύτως ρεαλιστικά σενάρια για το συγκεκριμένο case.
Στον σημερινό επίλογο δυστυχήσαμε να μην έχουμε καλό και κακό. Και αν επιτρέπετε και την κινηματογραφική αναφορά, μάλλον δεν έχουμε ούτε και άσχημο. Τα Cooler Master Ν500 & Ν600 διεκδικούν σχεδόν το ίδιο αγοραστικό κοινό και οι διαφοροποιήσεις τους είναι σχετικά περιορισμένες. Συνολικά μας άφησαν μάλλον θετικές εντυπώσεις, παραδόξως όμως για ελαφρώς διαφορετικούς λόγους.
Το Cooler Master N500 ξεχωρίζει - αν ξεχωρίζει - λόγω "εσωτερικού κόσμου". Είναι μια ευέλικτη πρόταση μεγέθους και ικανοτήτων, μια passe-partout προσέγγιση που παραμένει αρκούντως ταπεινή και φθηνή για χρήση γραφείου αλλά και με δυνατότητες και χώρους για πιο γεμάτα builds. Θα θέλαμε σίγουρα περισσότερο χώρο πάνω από το socket για ψυγείο και ανεμιστήρες. Και αυτή είναι η κυριότερη παράβλεψη που εντοπίσαμε μιας και με τον παρεχόμενο χώρο και offsets, επαφίεται στην διάθεση της μητρικής το αν θα χωρέσουν οι ανεμιστήρες στο ψυγείο της οροφής. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι θα ήθελαν και λαστιχένια grommets και ακόμα περισσότεροι σωστά και περισσότερα φίλτρα σκόνης, αλλά η τιμή και ο ανταγωνισμός μάλλον διαφωνούν. Αν είχαμε βάλει σκοπό να το μειώσουμε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο σχεδιαστικό εύρημα ή κάτι το μοναδικό στην παρουσία ή λειτουργία του, αλλά αν κάτι είναι εν γένει καλά σχεδιασμένο και λειτουργικό, αυτό δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει κατηγορία. Πόσο μάλλον αν είναι και ρεαλιστικά τιμολογημένο. Αν έπρεπε να το πούμε σε μία πρόταση, το Ν500 δεν είναι το case που θα επιλέξεις εντυπωσιασμένος από φωτογραφίες φοβερών rigs, αλλά το case στο οποίο ενδέχεται να καταλήξεις διαβάζοντας reviews και γεμίζοντας το tick list σου. Και πάντα συλλογιζόμενος την τιμή.
To Cooler Master N600 από την άλλη, κερδίζει με την παρουσία του. Υπάρχει κάτι θελκτικό στα κοντά και με βάθος κουτιά. Είναι ένα case που ενώ δεν προσπαθεί να είναι enthusiast, θα ήθελες να το γεμίσεις με parts και να το δεις με πολλαπλές κάρτες γραφικών. Σαν πρόταση για ταπεινότερα setups γραφείου δεν στέκει λόγω τιμής και λόγω Ν500, αλλά ένα ισχυρό workstation ή ένα gaming σύστημα θα μπορούσε εύκολα να βρει καταφύγιο στα μαύρα σωθικά του. Και με τις επτά θέσεις για σκληρούς ανταπεξέρχεται ακόμα και σε 30ΤΒ+ ΝΑS builds. Μπορεί το δεύτερο πρόσθιο fan να έχει την δυσκολότερη πρόσβαση που έχουμε δει και το 240mm "πλαϊνό" rad mount να είναι μετρίως εκτελεσμένο, αλλά έχουμε ευελιξία στους χώρους, φίλτρα στο περισσότερο air flow, tool-less λειτουργία στις περισσότερες εγκαταστάσεις (τα 2,5" χρειάζονται βίδες), λαστιχένια grommets στις περισσότερες οπές και γενικά ένα σύνολο που μπορεί να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος της αγοράς και πολλά σενάρια χρήσης. Χωρίς deal-breaker παραλήψεις, το Ν600 είναι από εκείνα τα cases που αν ισορροπήσει σε σωστή τιμή, μπορεί να πιέσει τον ανταγωνισμό και να γίνει είτε το case που "αγόρασα πριν 8 χρόνια και δεν ένιωσα την ανάγκη να αλλάξω ακόμα" είτε το case που θα σας ωθήσει με σιγουριά στην enthusiast κατηγορία στην επόμενη αγορά σας, μιας και πλέον θα έχετε κακομάθει στις ανέσεις των σοβαρότερων towers.
Αν είστε κάπως παλιός στην υπόθεση custom built personal computer και λέγοντας παλιός δεν εννοούμε εποχές 8088, απλά να μπορείτε να θυμηθείτε να ψωνίζετε επεξεργαστές με τριψήφιο αριθμό MHz από την Στουρνάρη, θα πρέπει να έχετε προλάβει την εποχή που η επιλογή για τα parts ενός προσωπικού υπολογιστή ήταν υπόθεση λιγοστών προτάσεων. Γιατί μπορεί να είχαμε περισσότερους κατασκευαστές επεξεργαστών αλλά κατά τα άλλα, πέντε cases και τρία τροφοδοτικά ήταν αυτά που θα διαφοροποιούσαν το δικό σας από το σύστημα του καθηγητή σας. Το customization με την σημερινή έννοια δεν υπήρχε ούτε σαν σκέψη και γενικότερα τα parts ήταν πανάκριβα και πασπαλισμένα με την χρυσόσκονη του ειδικού μηχανήματος υψηλής τεχνολογίας. Μια αγορά για λίγους!
Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι προσωπικοί υπολογιστές και τα parts τους έγιναν από σπάνια μηχανήματα που στην θέα τους κρατούσαμε την ανάσα μας, προϊόντα για τις μάζες, τόσο που πλέον μας απασχολεί η ανακύκλωση τους μιας και γεμίζουν τις χωματερές μας. Τα πάντα έγιναν πιο προσιτά και ειδικότερα στα cases, τα τροφοδοτικά, τα περιφερικά και γενικότερα στα εύκολα κατασκευάσιμα parts, λίγο το boom της αγοράς, λίγο η ευελιξία στις σύγχρονες γραμμές παραγωγής, λίγο η Κίνα με τις OEM λύσεις της, φτάσαμε στο παράδοξο του οι πάντες να φτιάχνουν τα πάντα! Εταιρίες που γνωρίσαμε για τις μνήμες τους, πουλούν σήμερα cases και ψύκτρες, εταιρίες που γνωρίσαμε από τα case τους, προωθούν πάσης φύσεως περιφερειακά κ.ο.κ. Μέσα σε αυτόν τον πλουραλισμό προτάσεων, αποδείχτηκε αναπόφευκτο το να προκύψουν προϊόντα με κρίση ταυτότητας: προϊόντα που θα δυσκολεύονταν να επικοινωνήσουν το σενάριο χρήσης στο οποίο ισχυρίζονταν ότι θα διέπρεπαν. Πάρτε την Cooler Master για παράδειγμα. Αν διαβάζατε "Cosmos", "HAF" ή "Stacker" στον τίτλο, όλοι λίγο-πολύ θα φανταζόσασταν με τι θα ασχολούμασταν στο σημερινό review. Αλλά Ν500 και Ν600;
Είναι σε κάτι τέτοια μπερδεμένα που το HwBox παίρνει την πρωτοβουλία και ρωτάει εξ ονόματός σας την Cooler Master: 70? και 90? αντίστοιχα, για συμβατικού μεγέθους Mid Tower. Τι παίρνω;
H απάντηση έρχεται φωτογραφικά. Για το πρώτο price point, ιδού το N500.
Για το δεύτερο, ορίστε το Ν600!
Με τέσσερις (!) παραλλαγές για το καθένα (παράθυρο ή όχι, επιπλέον USB 2.0 ή όχι, led & speed controled fan ή όχι) και πάντα μαύρα, τα N500 και Ν600 έρχονται αντιστοίχως στις τιμές που έθεσε η ερώτηση και πριν την αναλυτική παρουσίασή τους, μαζέψαμε στον παρακάτω πίνακα τα επιγραμματικά χαρακτηριστικά τους, για να έχετε μια αδρή αίσθηση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Unboxing
Ξεκινώντας πάντα από το N500, η συσκευασία φαντάζει ταπεινή αλλά και οικολογική με το απλό χαρτόνι της ενώ δεν πρέπει να παρασυρθείτε από το παράθυρο που βλέπετε στο σχέδιο της πρόσοψης: ναι υπάρχει και έκδοση με παράθυρο, αλλά δεν είναι αυτή των δοκιμών μας. Κατά τα άλλα, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η αναφορά για υποστήριξη 240mm ψυγείο καθώς και η ύπαρξη δύο USB 3.0 θυρών, χαρακτηριστικά που σήμερα πρέπει να θεωρούνται κοινός τόπος για κάθε case που θέλει να εμφανίζεται ως ανταγωνιστικό. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας, η ματιά μας σταματάει στον 120mm SickleFlow της εξόδου στον πίσω χώρο (χωρίς υποστήριξη για 140mm με ότι αυτό συνεπάγεται) καθώς και στα 405mm χώρου για την κάρτα γραφικών, χαρακτηριστικό που σαφώς κλείνει το μάτι σε gamers, μιας και οι επαγγελματικές σειρές καρτών σπανίως ξεφεύγουν σε μήκος. Τα παρελκόμενα είναι τα εντελώς βασικά, πλην όμως δεν πρόκειται να χρειαστεί να αγοράσετε κάτι extra για να στήσετε το σύστημά σας.
Περνώντας στο N600 δεν μπορεί παρά να σκεφτούμε ότι κάποια από τα χρήματά σας πηγαίνουν στο πιο φαντεζί κουτί, που όμως όπως και αυτό του N600 εσωκλείει σκληρό φελιζόλ για την συγκράτηση του case κατά την μεταφορά. Το τελευταίο δεν είναι πρόβλημα όσο το case είναι άδειο από hardware, αλλά όταν "βαρύνει" είναι που συχνά τα σκληρά φελιζόλ τείνουν να σας προδίδουν στις μακρινές μεταφορές. Στην πρόσοψη, το Ν600 φαντάζει πιο "με άποψη" με την ασυμμετρία να επικρατεί στο παρουσιαστικό του και τις αναφορές για τρία σημεία για ψυγεία καθώς και για led ανεμιστήρα με δυνατότητα απομόνωσης της λειτουργία led και fan speed cotrol. Περνώντας στο πίσω μέρος, ειδική μνεία γίνεται σε δύο αφαιρούμενα φίλτρα σκόνης (ένα στο πάτωμα και ένα στο δεξί πλαϊνό κοντά στο HDD cage). Ακόμα, προκύπτει εύκολα ότι το N600 διαθέτει λαστιχένια grommets στις περισσότερες οπές των καλωδίων καθώς και ότι υπάρχει μεγάλη ευελιξία στο ζήτημα χωρητικότητα 3,5" και 2,5" drives, γεγονός καλοδεχούμενο και από σκοπιά επεκτασιμότητας αλλά και από σκοπιά αισθητικής, μιας και το Ν600 προδιαγράφεται να είναι ένα case που απευθύνεται σε αυτούς που ενδιαφέρονται αρκετά για τα looks και το τελικό layout του συστήματός τους.
Exteriors
Με τα χαρτοκιβώτια πεταμένα στην άκρη, πάμε να ρίξουμε μια πρώτη ματιά στην εξωτερική όψη των ιδίων των cases, ξεκινώντας πάντοτε από το ταπεινότερο Ν500. Η πρόσοψη του Ν500, παρά τους κάθετα τοποθετημένους διακόπτες, είναι ο ορισμός του "συντηρητική" και "διακριτική". Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το Ν500, με το μικρό λογότυπό του, τα δύο USB 3.0 και τις εισόδους/εξόδους ήχου, είναι ένα case που δεν πρόκειται να προσβάλει κανέναν χώρο. Η μοναδική πλαϊνή μεριά που έχει ενδιαφέρον, διαθέτει άνοιγμα για δύο 120mm ανεμιστήρες που δεν περιλαμβάνονται και θα σας συμβουλεύαμε να μην εγκαταστήσετε σαν intake, μιας και το άνοιγμα δεν διαθέτει κάποιο φίλτρο για την σκόνη. Μιλώντας για φίλτρα, η όλη κατάσταση είναι ένας μικρός Τιτανικός: το φίλτρο για το τροφοδοτικό είναι χωρίς πλαίσιο και η αφαίρεσή για τον καθαρισμό του θα απαιτεί να ξαπλώνεται το case ενώ το φίλτρο στο άνοιγμα στο πάνω μέρος (240mm) βρίσκεται από την μέσα πλευρά, έτσι που αν έχετε εγκαταστήσει ψυγείο ή ανεμιστήρες θα πρέπει να τα απεγκαταστείτε κάθε φορά που θα θέλετε να τα καθαρίσετε καλά. Η μοναδική ευχάριστη έκπληξη στο πάνω μέρος, είναι εξωτερικά ο χώρος για μικροαντικείμενα: flash drives ή κινητά που φορτίζουν θα αισθανθούν σαν το σπίτι τους εκεί.
Το Ν600 διαθέτει επιπλέον... παρουσία. Χωρίς τερατώδεις διαφορές στις διαστάσεις, η ασυμμετρία στην πρόσοψη και η απουσία "bezel" - το κάνουν να φαντάζει πιο φαρδύ και παράλληλα πιο συμπαγές. Και πάλι κινούμαστε στην σφαίρα του "σοβαρού" και "διακριτικού" αλλά με μικρότερη δόση ταπεινότητας. Στην πρόσοψη έχουμε επιπλέον δύο USB 2.0 (μαζί με τις δύο USB 3.0 που είναι κοινός τόπος και στα δύο cases) ενώ εκτός από τα του ήχου, το power και το reset, έχουμε και το πλήκτρο που σβήνει τον φωτισμό του μπροστινού ανεμιστήρα. Οι περιμετρικές ματιές θα αποκαλύψουν ένα μεγάλο ακάλυπτο άνοιγμα στα αριστερά στο ύψος των GPUs, ένα "μυστηριώδες" air filtered άνοιγμα στο δεξί πλαϊνό - στο σημείο που λογικά βρίσκονται τα HDDs - ενώ στο επάνω μέρος και πάλι βλέπουμε το γνωστό άνοιγμα των 240mm με το φίλτρο να διακρίνεται εγκατεστημένο από μέσα, πράγμα που θα κάνει τον καθαρισμό του δυσχερή. Αντίθετα όμως με το πάνω, το κάτω φίλτρο (του PSU και του παρακείμενου 120mm ανοίγματος) είναι όπως πρέπει: στο εξωτερικό, με σκληρό πλαίσιο και συρταρωτό. Τέλος, δύο ενδιαφέροντα ευρήματα υπάρχουν και στο πίσω μέρος. Αφενός παρέα με τις συνηθισμένες (από το Ν500) 7 pci θέσεις, βρίσκουμε και μία επιπλέον κάθετη. Αφετέρου πάνω από τον χώρο των I/O της μητρικής, κρύβεται ένας μικρός διακόπτης για τον έλεγχο της ταχύτητας ανεμιστήρων. Εύκολα προσβάσιμος στα τυφλά και αρκετά διακριτικός, κρίνεται σίγουρα ως θετική προσθήκη. Και μιας και βρισκόμαστε στο πίσω μέρος, περιττό να αναφερθεί ότι και τα δύο cases δέχονται το PSU και στους δύο προσανατολισμούς.
N500's Interior
Ώρα να αρπάξουμε τα κατσαβίδια και να γδύσουμε το Ν500. Με το αριστερό πλαϊνό αφαιρεμένο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχετικά συμβατικό εσωτερικό με μάλλον λίγες εκπλήξεις. Ξεκινώντας από τις αρνητικές, τα καλώδια ανεμιστήρων και διακοπτών είναι ένα πολύχρωμο mix & match που όμως μάλλον δεν θα απασχολήσει ιδιαίτερα τα δημογραφικά στα οποία το Ν500 απευθύνεται. Το τρίτο 5,25" δεν διαθέτει tool-less ευκολίες ενώ δεν υπάρχει ίχνος λαστιχένιου grommet στις οπές των καλωδίων. Και τα δύο υποδεικνύουν το cost effective του πράγματος. Περνώντας όμως στα θετικά, αν παραβλέψουμε το αντίστοιχο φίλτρο που σχολιάσαμε, ο χώρος του PSU διαθέτει λαστιχένιες βάσεις, υπάρχουν όλες οι σωστές οπές για cable management, αν και πίσω δεν θα βρείτε πάνω από 18mm χώρου για να τακτοποιήσετε τα καλώδια σας, ενώ το μικρό τριπλό 2,5" cage μπορεί να αφαιρεθεί χάριν μεγαλύτερης GPU που μπορεί να επωφεληθεί και από την επιπλέον 120mm θέση ανεμιστήρα στην πρόσοψη. Επίσης, το άνοιγμα στην περιοχή του cpu socket είναι ευχάριστα μεγάλο, με τις σχετικά μαζεμένες διαστάσεις του case να σώζουν την κατάσταση στο ζήτημα των μεταλλικών στρεβλώσεων.
Η μέχρι εδώ επισκόπηση, σε συνάρτηση με το κόστος, είναι μία μάλλον θετική αφήγηση μέχρι να παρατηρήσουμε τι γίνεται στο επάνω μέρος του case και συγκεκριμένα στο 240mm άνοιγμα που η Cooler Master προορίζει για την εγκατάσταση ψυγείων. Ακόμα και αν ξεχάσουμε το φίλτρο, ο πρώτος αποστάτης της μητρικής βρίσκεται σε απόσταση περίπου 44mm από το ταβάνι του case, όπερ μεθερμηνευόμενον, αν θελήσετε να βάλετε ακόμα και το λεπτότερο ψυγείο κάποιας AIO (27mm), οι ανεμιστήρες (25mm) θα περνούν στον χώρο της μητρικής και από και πέρα θα βρίσκεστε στο έλεος της, για το αν σας παίρνει η όχι. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες εκτός του κουτιού, αλλά ας μην γελιόμαστε, κανένα case δεν κερδίζει πόντους για το hardware που μπορεί να φιλοξενήσει ...στο εξωτερικό του! Αντίθετα, κάποιοι πόντοι σίγουρα αξίζουν σε έναν μικρό εξωτερικό lock μηχανισμό για τα καλώδια πληκτρολογίου και mouse (πάνω από τις επτά pci) καθώς και την δυνατότητα τοποθέτησης λουκέτου στο αριστερό πλαϊνό του case: μπορεί αυτά τα features να μην βγάζουν νόημα στο οικιακό περιβάλλον, αλλά να είστε σίγουροι ότι κάποιοι θα τα εκτιμήσουν στο εργασιακό.
Ηardware Installation
Αρκετά με τις θεωρητικές παρατηρήσεις, καιρός να ανασύρουμε hardware από τον σωρό μας και να το προβάρουμε στο Ν500. Τα πάντα στην εγκατάσταση κυλούν ομαλά με τις μαζεμένες διαστάσεις να μην δείχνουν να είναι πρόβλημα και να βοηθούν και το EPS connector να έρθει με άνεση στην θέση του. Τα grommets μπορεί να απουσιάζουν αλλά η Cooler Master έχει καταβάλει φιλότιμη προσπάθεια στο γύρισμα της λαμαρίνας έτσι ώστε να μην σκαλώνουν ή φθείρονται τα καλώδια που περνούν από τις οπές. Η εγκατάσταση των drives είναι αρκετά σφιχτή και χωρίς τριγμούς ενώ σε αντίθεση με το air cooled σύστημα που ολοκληρώθηκε χωρίς δράματα, στις δύο τελευταίες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε το λόγο για τον οποίο γκρινιάζαμε στην προηγούμενη παράγραφο: Ψυγείο και ανεμιστήρες δεν χωρούν, αν δεν ανάψετε κεράκι στον Θεό των ευνοϊκών μητρικών. Οι αντίθετοι ισχυρισμοί της Cooler Master στο product sheet του case, μπορούν να σας φέρουν προ εκπλήξεων!
Η GPU από την άλλη, έχει άπλετο χώρο και μπορεί να αποκτήσει και άμεσο airflow. Στο αισθητικό κομμάτι, το build δείχνει συμπαθέστατο και συμπαγές ενώ είναι μόνο τα καλώδια των ανεμιστήρων που ξεφεύγουν από το μαύρο που επικρατεί στο εσωτερικό. Ας είναι, μιας και οι 120mm SickleFlow των 1200RPM είναι αρκετά ήσυχοι και δεν είναι από τους ανεμιστήρες που επιβάλλεται να αλλάξετε, πράγμα ευεργετικό για την συνολική δαπάνη για το σύστημα. Τέλος, η βαφή αν και προδίδει ατέλειες στην εφαρμογή της σε "κρυφά" σημεία, έδειξε ανθεκτική και δεν μας πρόδωσε κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.
N600's Interior
Και ο κλήρος πέφτει στο N600, που με τα πλαϊνά αφαιρεμένα, αρχίζει να δικαιολογεί πειστικά την ονομαστική και τιμολογιακή απόσταση από το case της προηγούμενης σελίδας. Tool-less λειτουργία σε όλα τα 5,25", το ευέλικτο (2,5"/3,5") και αφαιρούμενο cage καθώς και τα καλά λαστιχένια grommets, αλλάζουν σαφώς το παιχνίδι. Ο μπροστινός XtraFlo 120 διαθέτει μεν λευκό φωτισμό, είναι δε αρκετά δύσκολα προσβάσιμος. Το στοιχειώδες fan controller πίσω (5v και 12v), μοιράζεται την οπή για το EPS για να κρύψει τα πολύχρωμα καλώδια του από την "επίσημη" πλευρά του build και ενώ κάπου εδώ θα έπρεπε να σας πούμε για το πόσο πιο τακτοποιημένο σύστημα θα μπορέσετε να στήσετε στο Ν600 με τα grommets και το κρυφό πέρασμα για τα καλώδια πίσω από το κάτω HDD cages, πέφτουμε και πάλι σε αρκετές άστοχες επιλογές: κάτι λιγότερο από 1,5cm για τακτοποίηση καλωδίων στο πίσω μέρος, κάτι λιγότερο από 4cm για τον πρώτο αποστάτη της μητρικής στο επάνω μέρος και κάτι ...σχεδόν υπεραισίοδοξο στον χώρο που η Cooler Master θέλησε να σας προσφέρει την εναλλακτική τοποθέτηση 240mm ψυγείου. Ναι, μιλάμε για τον χώρο που καλύπτουν τα HDD cages και τον λόγο που η εταιρία έχει τοποθετήσει αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης στο δεξί πλαϊνό.
Δεν είναι πως εξ ορισμού δεν θα καταφέρετε να βάλετε κάποιο ΑΙΟ, απλά θα πρέπει να καταργήσετε το 3,5"/2,5" cage και ακόμα τότε τα πράγματα παραμένουν σύνθετα. Ναι μεν θα μπορέσετε να βάλετε κάποιο λεπτό 240άρι ΑΙΟ αλλά μόνο αν το επιτρέπουν οι σωληνώσεις του. Ναι μεν θα μπορέσετε να βάλετε κάποιο λεπτό custom 240mm αλλά μόνο αν βολεύουν τα barbs του και το σχέδιό του. Γενικά είναι μια τοποθέτηση που δεν θα θα προτείναμε σε κάποιον αρχάριο χρήστη και για λόγους clearance αλλά και για λόγους airflow. Η Cooler Master θα μπορούσε να είχε αποφύγει το όλο δράμα αν μας έδινε κάποιο επιπλέον ύψος για τον επάνω 240mm χώρο. Ενώ το Ν600 διαφημίζει τρεις θέσεις για ψυγεία, εκτός από την 120mm πίσω θέση για κάποιο μονό ΑΙΟ, όλες οι άλλες είναι ναι μεν, αλλά... Κρίμα. Η 120mm θέση για ανεμιστήρα στο πάτωμα απαιτεί ελεύθερη τη χαμηλότερη 3,5" θέση του cage, αλλά η δεύτερη θέση για 120mm πάνω στο ευέλικτο 3,5"/2.5" cage (ακριβώς απέναντι από την GPU σας) είναι αριστούργημα. Τέλος, το πλαϊνό στη μεριά της GPU μπορεί να δεχτεί είτε δύο 120mm είτε έναν 200mm, αλλά απουσία φίλτρου θα σας συμβουλεύαμε να τους παραλείψετε.
Ηardware Installation
Με τις παρατηρήσεις στην άκρη, πήραμε εκ νέου τα σώθηκα του συστήματος της προηγούμενη σελίδας και τα μεταμοσχεύσαμε στο Ν600. Και η αλήθεια είναι ότι αν ξεχάσετε για λίγο τα των ψυγείων, που δείχνουν να είναι το αδύναμο σημείο και των δύο cases, και πάρετε τον χρόνο σας, μπορείτε να στήσετε ένα άκρως λειτουργικό και καθαρό σύστημα, με καλό air flow και ήσυχη λειτουργία.
Κατά την διαδικασία της εγκατάστασης, δεν υπήρξαν πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα, το πίσω μέρος στην πράξη θα απαιτήσει κάποια πίεση στα καλώδια για να κλείσει αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλά σημεία για tie wraps. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να φανταστούμε ιδιαίτερα προβλήματα αν δεν το παρακάνετε: ένα setup με πολλούς δίσκους και μία GPU, ή με λιγότερους (μόνο το κάτω 3,5" cage και τον κρυφό SSD πίσω από την μητρική) και δύο κάρτες γραφικών, φαντάζουν απολύτως ρεαλιστικά σενάρια για το συγκεκριμένο case.
Στον σημερινό επίλογο δυστυχήσαμε να μην έχουμε καλό και κακό. Και αν επιτρέπετε και την κινηματογραφική αναφορά, μάλλον δεν έχουμε ούτε και άσχημο. Τα Cooler Master Ν500 & Ν600 διεκδικούν σχεδόν το ίδιο αγοραστικό κοινό και οι διαφοροποιήσεις τους είναι σχετικά περιορισμένες. Συνολικά μας άφησαν μάλλον θετικές εντυπώσεις, παραδόξως όμως για ελαφρώς διαφορετικούς λόγους.
Το Cooler Master N500 ξεχωρίζει - αν ξεχωρίζει - λόγω "εσωτερικού κόσμου". Είναι μια ευέλικτη πρόταση μεγέθους και ικανοτήτων, μια passe-partout προσέγγιση που παραμένει αρκούντως ταπεινή και φθηνή για χρήση γραφείου αλλά και με δυνατότητες και χώρους για πιο γεμάτα builds. Θα θέλαμε σίγουρα περισσότερο χώρο πάνω από το socket για ψυγείο και ανεμιστήρες. Και αυτή είναι η κυριότερη παράβλεψη που εντοπίσαμε μιας και με τον παρεχόμενο χώρο και offsets, επαφίεται στην διάθεση της μητρικής το αν θα χωρέσουν οι ανεμιστήρες στο ψυγείο της οροφής. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι θα ήθελαν και λαστιχένια grommets και ακόμα περισσότεροι σωστά και περισσότερα φίλτρα σκόνης, αλλά η τιμή και ο ανταγωνισμός μάλλον διαφωνούν. Αν είχαμε βάλει σκοπό να το μειώσουμε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο σχεδιαστικό εύρημα ή κάτι το μοναδικό στην παρουσία ή λειτουργία του, αλλά αν κάτι είναι εν γένει καλά σχεδιασμένο και λειτουργικό, αυτό δεν μπορεί από μόνο του να αποτελέσει κατηγορία. Πόσο μάλλον αν είναι και ρεαλιστικά τιμολογημένο. Αν έπρεπε να το πούμε σε μία πρόταση, το Ν500 δεν είναι το case που θα επιλέξεις εντυπωσιασμένος από φωτογραφίες φοβερών rigs, αλλά το case στο οποίο ενδέχεται να καταλήξεις διαβάζοντας reviews και γεμίζοντας το tick list σου. Και πάντα συλλογιζόμενος την τιμή.
To Cooler Master N600 από την άλλη, κερδίζει με την παρουσία του. Υπάρχει κάτι θελκτικό στα κοντά και με βάθος κουτιά. Είναι ένα case που ενώ δεν προσπαθεί να είναι enthusiast, θα ήθελες να το γεμίσεις με parts και να το δεις με πολλαπλές κάρτες γραφικών. Σαν πρόταση για ταπεινότερα setups γραφείου δεν στέκει λόγω τιμής και λόγω Ν500, αλλά ένα ισχυρό workstation ή ένα gaming σύστημα θα μπορούσε εύκολα να βρει καταφύγιο στα μαύρα σωθικά του. Και με τις επτά θέσεις για σκληρούς ανταπεξέρχεται ακόμα και σε 30ΤΒ+ ΝΑS builds. Μπορεί το δεύτερο πρόσθιο fan να έχει την δυσκολότερη πρόσβαση που έχουμε δει και το 240mm "πλαϊνό" rad mount να είναι μετρίως εκτελεσμένο, αλλά έχουμε ευελιξία στους χώρους, φίλτρα στο περισσότερο air flow, tool-less λειτουργία στις περισσότερες εγκαταστάσεις (τα 2,5" χρειάζονται βίδες), λαστιχένια grommets στις περισσότερες οπές και γενικά ένα σύνολο που μπορεί να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος της αγοράς και πολλά σενάρια χρήσης. Χωρίς deal-breaker παραλήψεις, το Ν600 είναι από εκείνα τα cases που αν ισορροπήσει σε σωστή τιμή, μπορεί να πιέσει τον ανταγωνισμό και να γίνει είτε το case που "αγόρασα πριν 8 χρόνια και δεν ένιωσα την ανάγκη να αλλάξω ακόμα" είτε το case που θα σας ωθήσει με σιγουριά στην enthusiast κατηγορία στην επόμενη αγορά σας, μιας και πλέον θα έχετε κακομάθει στις ανέσεις των σοβαρότερων towers.
Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση των δειγμάτων!