CM Storm Novatouch TKL Review: The Topre approach
Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους τα μηχανικά πληκτρολόγια έγιναν άκρως αποδεκτά από την PC κοινότητα ήταν το γεγονός πως αύξησαν κατακόρυφα την ποιότητα και την αίσθηση της πληκτρολόγησης, σε έναν τομέα τον οποίο η μεμβράνη είχε καταλάβει ολοκληρωτικά την αγορά. Έτσι, από την εποχή της "φτηνής" μεμβράνης περάσαμε στην εποχή των ξεχωριστών διακοπτών για κάθε πλήκτρο! Αυτό που πέρασε ως δεδομένο στους χρήστες τα τελευταία χρόνια όπου τα μηχανικά πληκτρολόγια έγιναν ένα από τα θερμότερα trends, είναι πως η έννοια "μηχανικό πληκτρολόγιο" έγινε συνώνυμη με τους Cherry MX διακόπτες. Για τους "ψαγμένους" όμως, οι Cherry MX δεν είναι το μοναδικό είδος διακόπτη. Έτσι, με την λήξη της πατέντας που είχε κατοχυρώσει η Cherry MX, αναμέναμε ένα "άνοιγμα" της αγοράς προς νέου είδους τεχνολογίες.
Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους τα μηχανικά πληκτρολόγια έγιναν άκρως αποδεκτά από την PC κοινότητα ήταν το γεγονός πως αύξησαν κατακόρυφα την ποιότητα και την αίσθηση της πληκτρολόγησης, σε έναν τομέα τον οποίο η μεμβράνη είχε καταλάβει ολοκληρωτικά την αγορά. Έτσι, από την εποχή της "φτηνής" μεμβράνης περάσαμε στην εποχή των ξεχωριστών διακοπτών για κάθε πλήκτρο! Αυτό που πέρασε ως δεδομένο στους χρήστες τα τελευταία χρόνια όπου τα μηχανικά πληκτρολόγια έγιναν ένα από τα θερμότερα trends, είναι πως η έννοια "μηχανικό πληκτρολόγιο" έγινε συνώνυμη με τους Cherry MX διακόπτες. Για τους "ψαγμένους" όμως, οι Cherry MX δεν είναι το μοναδικό είδος διακόπτη. Έτσι, με την λήξη της πατέντας που είχε κατοχυρώσει η Cherry MX, αναμέναμε ένα "άνοιγμα" της αγοράς προς νέου είδους τεχνολογίες.
Μην νομίζετε πάντως πως εμείς που κάναμε την μετάβαση προς κάποιο mechanical keyboard, σέρνουμε τα "εξ' αμάξης" στα "συμβατικά" μεμβρανάτα, όπως κάνουμε σε έναν μηχανικό δίσκο όταν έχουμε αναβαθμιστεί σε SSD. Πολλές από τις ιδιότητες των πληκτρολογίων μεμβράνης είναι ακόμα αξιοσέβαστες, με πιο ξεχωριστές την χαμηλότερη αντίσταση και τον παραγόμενο ήχο. Πολλοί από αυτούς που έχουν κάνει την μετάβαση, κάποια στιγμή ευχήθηκαν το εξής: "Μακάρι να υπήρχε ένα πληκτρολόγιο που να συνδυάζει την ποιότητα του μηχανικού και τις ιδιότητες της μεμβράνης".
Την απάντηση σε αυτήν την ευχή επιχειρεί η Cooler Master. Υπό το "CM Storm" brand της, το Novatouch TKL χρησιμοποιεί τους Topre διακόπτες και κάνει την εμφάνισή του ως το ιδανικό μηχανικό πληκτρολόγιο για τους gamers αλλά και τους λάτρεις της πληκτρολόγησης. Κατά πόσο το καταφέρνει άραγε;
Το CM Storm Novatouch TKL έρχεται σε μια ιδιαίτερη συσκευασία με σκληρό χαρτόνι, που διπλώνει και σφραγίζει μαγνητικά! Στα περιεχόμενα της θα βρούμε πέρα από το ίδιο το Novatouch TKL, ένα Quick Start guide φυλλάδιο με όλα τα shortcuts που θα έπρεπε να γνωρίζετε, το USB καλώδιο διασύνδεσης, αρκετές ελαστικές ροδέλες και ένα keycap removal πιαστράκι.
Βγάζοντας το Novatouch TKL από την συσκευασία, είμαστε έτοιμοι να του ρίξουμε μια ολοκληρωτική ματιά - αλλά πρώτα προηγείται ο συγκεντρωτικός πίνακας χαρακτηριστικών.
Το Novatouch TKL ανήκει σαφώς στην κατηγορία των μηχανικών πληκτρολογίων, αλλά δεν διαθέτει Cherry MX διακόπτες. Όπως είπαμε και νωρίτερα, μετά την λήξη της πατέντας που κατείχε η Cherry MX και το άνοιγμα της αγοράς, η Cooler Master προσπάθησε με την σειρά της να βρει κάποιες εναλλακτικές. Αφού εξετάστηκε το ενδεχόμενο χρήσης των Kailh διακοπτών, απορρίφθηκαν καθότι έμοιαζαν με φτηνή απομίμηση των Cherry MX ενώ ταυτόχρονα δεν πληρούσαν τα ποιοτικά στάνταρ που είχε θέσει η τελευταία. Από την άλλη, η ίδια η Cherry MX έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του εργοστασίου παραγωγής, με τα κομμάτια να έχουν ανατεθεί ήδη στους κατασκευαστές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η Cooler Master έπρεπε να αναζητήσει κάποιον κατασκευαστή που και να πληρεί τα ποιοτικά στάνταρ, αλλά ταυτόχρονα να είναι διαθέσιμη για παραγωγή. Και εκεί στράφηκε σε έναν μεγάλο Ιάπωνα κατασκευαστή, την Topre, η οποία εκτός από την δυνατότητα κατασκευής αυτοματισμών σπιτιού και εξαρτημάτων αυτοκινήτου, εξειδικεύεται και στους Electrostatic Capacitive διακόπτες, οι οποίοι είναι αξιοσέβαστοι στην βιομηχανία (περισσότερα: topre.co.jp)
Το Novatouch TKL είναι ένα Tenkeyless mechanical keyboard και εμφανισιακά μοιάζει αρκετά στην άλλη TKL "οικογένεια", την Quickfire Rapid. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι τα tenkeyless πληκτρολόγια, με πολύ σύντομα λόγια πρόκειται για πληκτρολόγια των οποίων έχει αφαιρεθεί ένα σετ πλήκτρων με σκοπό την μείωση του μεγέθους του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που απουσιάζει από το Novatouch TKL σε σχέση με ένα τυπικό πληκτρολόγιο είναι ολόκληρη η περιοχή του Numpad. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού μήκους του πληκτρολογίου, και πιο συγκεκριμένα στα 359mm, διευκολύνοντας έτσι τον χρήστη που δεν έχει ανάγκη όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου - ναι σωστά καταλάβατε, το Novatouch TKL είναι ένα πληκτρολόγιο βελτιστοποιημένο για Gaming. Ταυτόχρονα, το βάρος του Novatouch TKL παραμένει λίγο πιο κάτω από το Κιλό - και πιο συγκεκριμένα στα 895 γραμμάρια.
Μέχρι στιγμής δεν συναντάμε κάτι το απρόοπτο στο Novatouch TKL. Ένα "κλασσικό" tenkeyless πληκτρολόγιο με την συνήθης διάταξη. Όμως, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Novatouch TKL κρύβεται μόλις αφαιρέσουμε κάποιο keycap. Το "περίεργο" stem του διακόπτη έχει ένα γνώριμο σχήμα.
Η Cooler Master δεν θέλησε το Novatouch TKL να "χάσει" το customization των πλήκτρων, χαρακτηριστικό το οποίο διαθέτουν όλα τα Cherry MX πληκτρολόγια. Έτσι, επενδύοντας σε έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό στο stem του διακόπτη, ο γνωστός "σταυρός" κάνει το Novatouch TKL πλήρως συμβατό με οποιοδήποτε Cherry MX keycap!
Στα Function Keys έχουν ενσωματωθεί επίσης μερικές χρήσιμες λειτουργίες. Παραδοσιακά, τα F1-F12 χωρίζονται σε τρεις τετράδες. Στο πρώτο σετ έχει ενσωματωθεί η λειτουργία "Repeat Rate". Έτσι μέσω των F1 - F4 μπορείτε να επιλέξετε 4 διαφορετικές ταχύτητες ενεργοποίησης του πλήκτρου - 1x, 2x, 4x και 8x, ένα χρήσιμο για επαναλαμβανόμενα πατήματα πλήκτρων. Στα F5 έως F8 συναντάμε τα Media Playback Keys (Play-Pause, Stop, Back & Forward), ενώ στο τελευταίο σετ θα βρούμε το Win Lock key, καθώς και τα Mute, Volume down και Volume up.
Για την ενεργοποίηση των παραπάνω λειτουργιών απαιτείται ο συνδυασμός με το πλήκτρο Fn που βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl. Τέλος, απουσιάζει κάποιο πλήκτρο FN lock όπου θα ενεργοποιούνταν οι έξτρα λειτουργίες χωρίς την ανάγκη πατήματος του Fn πλήκτρου.
Λιτή και απέριττη η κάτω όψη του Novatouch TKL. Δυο ποδαράκια μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κλίση του πληκτρολογίου, 4 rubber pads θα φροντίσουν για το βέλτιστο grip του Novatouch TKL σε οποιαδήποτε επιφάνεια επαφή. Τέλος, στην δεξιά πλευρά και στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου θα συναντήσουμε την μια και μοναδική θύρα microUSB.
Η Cooler Master επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κάποιο USB Hub ή Audio Pass-through. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε ένα micro USB connector το οποίο είναι επιχρυσωμένο. Η επιλογή αυτή δεν είναι και η βέλτιστη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει - παρόλο που το καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες συσκευές, το βύσμα θεωρώ πως είναι αρκετά μικρό για ένα πληκτρολόγιο καθώς μπορεί να λυγίσει - σπάσει αρκετά ευκολότερα σε σχέση με τα μεγαλύτερου μεγέθους βύσματα. Όμως, η Cooler Master μας διαβεβαιώνει πως έχει δουλέψει ώστε να βρει τον καλύτερο fail-safe σχεδιασμό, ενώ μας υπενθυμίζει πως αν χαλάσει το καλώδιο τότε ένα οποιοδήποτε microUSB καλώδιο είναι πιθανώς πιο γρήγορα προσβάσιμο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τύπο, κυρίως λόγω της διάδοσης των smartphones. Τέλος, το παρεχόμενο καλώδιο του Novatouch TKL είναι braided και έχει μήκος τα 1,8 μέτρα.
Hybrid Capacitive Switch ονοματίζει η Cooler Master τους διακόπτες που διαθέτει το Novatoutch TKL, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ίδια ως "premium grade mechanical keyboard" το οποίο εστιάζεται σε δυο τομείς: Απόδοση και ακρίβεια. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά όμως των διακοπτών της Topre; Σύμφωνα με την Cooler Master, οι hybrid capacitive διακόπτες παρέχουν την καλύτερη δυνατή αίσθηση, άνεση και φυσικά μεγάλη ανθεκτικότητα.
Η απαιτούμενη πίεση για την ενεργοποίηση του διακόπτη ανέρχεται στα 45 γραμμάρια, ενώ το travel του διακόπτη ανέρχεται στα 4mm. Επιπρόσθετα, το Novatouch TKL υπόσχεται ταχύτατο χρόνο ενεργοποίησης που ανέρχεται στα 3-5 ms, την ίδια στιγμή που οι Cherry MX φτάνουν τα 19-25ms! Αυξημένα είναι και τα επίπεδα αντοχής, με τα HCS να έχουν ένα μέγιστο αριθμό περί τα 60 εκατομμύρια πατήματα απρόσκοπτης λειτουργίας. Επιπλέον, η χαμηλή τριβή μπορεί να επιφέρει όχι μόνο ταχύτερη, αλλά και πιο ξεκούραστη χρήση. Τα "συστατικά" αυτά κάνουν την Cooler Master να προορίζει το Novatouch TKL για τους Pro Gamers, τους δημοσιογράφους και τους προγραμματιστές, άτομα που εξαρτώνται και απαιτούν τα μέγιστα από το πληκτρολόγιό τους.
Κοιτώντας εκ βάθος τους διακόπτες του Novatouch TKL θα σταθούμε σε 4 σημαντικά σημεία. Έτσι, κάτω από το keycap θα συναντήσουμε το Cherry MX compatible stem. με το housing να "κλείνει" την πρόσβαση προς τον "έξω κόσμο". Ακριβώς από κάτω ακολουθεί το ηλεκτροστατικό στρώμα, ένα είδος μεμβράνης που όμως είναι αγώγιμο, ενώ για την κατάλληλη στήριξη και αντίσταση του πλήκτρου υπάρχει ένα κωνικό ελατήριο. Όλα καταλήγουν σε ένα double-sided PCB με το σημείο επαφής να βρίσκεται στο κέντρο και ξεκινά κατά την συμπίεση του ελατηρίου.
Κατασκευαστικά, μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά πιο εύκολοι στην κατανόησή τους οι Hybrid Capacitive διακόπτες. Παρ' όλα αυτά, θελήσαμε να ρίξουμε μια ματιά από μόνοι μας στα ενδότερα. Εν αρχή, αφαιρέσαμε μερικές βίδες καθώς και το πάνω περίβλημα του Novatouch TKL.
Έπειτα ακολουθεί η αφαίρεση όλων των keycaps, αφήνοντας τους διακόπτες πλήρως εκτεθειμένους. Στην συνέχεια προχωρούμε στην πλήρη αποσυναρμολόγηση! Στην κάτω πλευρά θα σταματήσουμε στο USB βύσμα, όπου παρατηρούμε πως κατασκευαστικά, η Cooler Master το διαχώρισε από το υπόλοιπο του PCB, ούτως ώστε σε περίπτωση φθοράς αντικατάστασή του να είναι και φτηνή αλλά και εύκολη! Τέλος, ξεχωρίζει το PCB το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρο το μήκος του πληκτρολογίου. Στην πίσω πλευρά θα συναντήσουμε επίσης και τον 32bit ARM επεξεργαστή του.
Ακριβώς ότι σας περιγράψαμε για τους Topre διακόπτες, το βλέπετε και στις επόμενες φωτογραφίες. Το ηλεκτροστατικό στρώμα αποτελεί μια ενιαία μεμβράνη όπου ξεχωρίζουν τα εξογκώματα που αποτελούν τους διακόπτες. Ταυτόχρονα, τα κωνικά ελατήρια είναι αρκετά λεπτά και εύκολα στην συμπίεση.
Εργονομία - Layout
Ας ασχοληθούμε λίγο με την εργονομία του Novatouch TKL. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι ένα Ten keyless πληκτρολόγιο, που σημαίνει ότι διαθέτει μερικά πλήκτρα λιγότερα σε σχέση με τα παραδοσιακά Standard 101/102 keyboards. Με την αφαίρεση των "περιττών" πλήκτρων, το Novatouch TKL έχει λιγότερο πλάτος, πράγμα που από άποψης εργονομίας συμφέρει λόγω του μικρότερου ανοίγματος που μπορούν να έχουν τα χέρια του χρήστη.
Παρότι Ten Keyless, το Novatouch TKL δεν σημαίνει ότι κάνει οικονομία στην έξτρα λειτουργικότητα. Αναφερθήκαμε στην προηγούμενη σελίδα σχετικά με την διάταξη των Function Keys (F1-F12) και τα Special (text) keys και τις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν. Εκεί που θα επικεντρωθούμε είναι στην λειτουργικότητά τους: η θέση του Fn Key βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl πλήκτρο. Ο συνδυασμός Fn και Function keys είναι αρκετά βολικός, καθότι οι περισσότερες χρήσιμες λειτουργίες βρίσκονται στο δεξί μέρος του πληκτρολογίου, αρκετά κοντά ώστε οι απαιτούμενοι συνδυασμοί να γίνουν μόνο με το ένα χέρι. Ειδικά δε, βολεύει αρκετά η θέση των Media playback & Volume control πλήκτρων, που βρίσκονται αρκετά κοντά στο Fn και κατά συνέπεια είναι ευκολότερη η χρήση με το 1 χέρι.
Κατά τα λοιπά, το typing layout του Novatouch TKL δεν θα μπερδέψει κανέναν. Το Backspace έχει ικανοποιητικό μέγεθος όπως και τα δυο Shift, ενώ το Enter είναι μονής γραμμής και όχι full sized.
Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με την θέση των χεριών στο Novatouch TKL. Το κατώτερο ύψος του πληκτρολογίου ανέρχεται στο 1 εκατοστό, ενώ δεν παρέχεται κάποιο wrist wrest. Ως εκ τούτου, ο καρπός είναι πάντα ακουμπισμένος στο γραφείο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πολύωρη χρήση μπορεί να κουράσει - τα πάντα είναι όμως θέμα συνήθειας. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσει η αύξηση της κλίσης του πληκτρολογίου μέσω των παρεχόμενων stands.
Πληκτρολόγηση
To Novatouch TKL όσο και αν είναι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, ως Ten keyless έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Η επεξεργασία κειμένου και γενικότερα οι επαγγελματικές εφαρμογές δεν είναι το ατού του συγκεκριμένου πληκτρολογίου, και το Novatouch TKL δεν είναι προσανατολισμένο γι' αυτή την χρήση. Σε αυτό οφείλεται κυρίως η αφαίρεση του Number Pad. Και ενώ η εισαγωγή απλών αριθμών, όπως πχ passwords είναι εφικτή, η συχνότερη εισαγωγή αριθμών σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς μόνο μέσω του Numpad είναι ταχύτερη διαδικασία. Κατά τα λοιπά, τα arrow keys είναι εκεί και μπορούν να επιτρέψουν τουλάχιστον μια τυπική πληκτρολόγηση σε κείμενο όπου η επεξεργασία χρειάζεται γρήγορες μετακινήσεις του κέρσορα.
Και σε αυτό το σημείο θα ασχοληθούμε με το τι κατάφεραν να προσφέρουν οι Hybrid Capacitive διακόπτες, σε σχέση με τους Cherry MX. Προερχόμενος από τους Brown διακόπτες του CM Storm Trigger-Z, το Novatouch TKL ήταν μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Αρχικά, η αίσθηση κατά την πίεση θυμίζει αρκετά περισσότερο κάποιο απλό μεμβράνης σε σχέση με κάποιο μηχανικό. Το σημείο ενεργοποίησης βρίσκεται περίπου στα πρώτα 2mm της βύθισης του πλήκτρου, σημείο στο οποίο η αντίσταση αυξάνεται. Παρ' όλα αυτά, απουσιάζει το γνώριμο "κλικ", και αντίθετα η βύθιση που ακολουθεί μέχρι το σημείο τερματισμού είναι με αρκετά χαμηλότερη τριβή. Η συνολική αίσθηση κατά το typing πάντως είναι αρκετά ευχάριστη, ενώ η ποιότητα του μηχανικού πληκτρολογίου φαίνεται με την συνεχόμενη πληκτρολόγηση, όπου εκεί το Novatouch συμπεριφέρεται περισσότερο σαν μηχανικό, με μια ωραία στιβαρή αίσθηση. Επιπλέον, λειτουργίες όπως το double-tapping δούλεψαν απρόσκοπτα, με το Novatouch να κάνει register ακριβώς όπως και ένας Cherry MX διακόπτης. Πάντως, αν θέλαμε να χαρακτηρίζαμε τους διακόπτες, θα τείναμε περισσότερο προς το "soft" παρά προς το "clicky".
Gaming
Δεν είναι απαραίτητο πως ένα gaming πληκτρολόγιο θα σας κάνει απαραίτητα και καλύτερους παίκτες. Όμως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει το γενικότερο experience του χρήστη κατά το gaming. Μπορεί να μην υπάρχουν ενσωματωμένα Macro keys ή reprogrammable buttons, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί ένα εξαιρετικό gaming χειριστήριο. Η διάταξη του πληκτρολογίου προδιαθέτει σαφέστατα την εκτενή χρήση των WASD πλήκτρων σε FPS ή TPS παιχνίδια. Παιχνίδια όμως με εκτενής συνδυασμούς πλήκτρων απέδωσαν εξίσου ικανοποιητικά.
Χρήσιμη μας φάνηκε και η λειτουργία του repeat rate. Η ρυθμιζόμενη ταχύτητα μπορεί να βοηθήσει σε παιχνίδια με επαναλαμβανόμενες εντολές που χρειάζεται το "spam" ορισμένων πλήκτρων. Από την άλλη, η υπερβολική ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητά register πλήκτρων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, και ειδικά δε η ταχύτητα x8 μοιάζει σχεδόν δύσκολο να ελεγχθεί.
Συνολικά, το γενικότερο responsiveness που μας έδωσε το Novatouch TKL ήταν εξαιρετικό, το οποίο ανταποκρίθηκε ταχύτατα σε όλα τα ζητούμενα πατήματα. Για να είμαστε όμως και πλήρως δίκαιοι, είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την διαφορά μεταξύ 5ms vs 19ms των Cherry MX, παρ' όλα αυτά το Nouvatouch TKL ένιωθε ένα κλικ πιο γρήγορο σε περιπτώσεις FPS MMO όπου μπορεί να απαιτηθεί γρήγορη εναλλαγή διευθύνσεων με τα WASD, Space, Shift και CTRL να μην έδειχναν να μπερδεύουν τα register μεταξύ τους.
Παράλληλα σε αυτό συνδράμουν και τα έξτρα χαρακτηριστικά του Novatouch TKL όπως το anti-ghosting και το N-Key Rollover.
Ήχος
Τελειώνοντας με την γενική αξιολόγηση, πάμε να δούμε τον ήχο που παρήγαγε το Novatouch TKL. Για να δοκιμάσουμε τον συγκεκριμένο τομέα, πληκτρολογήσαμε σε διάφορα πληκτρολόγια το ίδιο κείμενο:
“Αυτό είναι ένα τεστ κείμενο. Κατά την διάρκεια αυτού του τεστ κειμένου προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τον ήχο που παρήγαγε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο.”
Την ίδια στιγμή, με την χρήση της εφαρμογής Sound Meter καταγράψαμε στο Smartphone μας τα σχετικά επίπεδα θορύβου που παρήγαγαν τα πληκτρολόγια, όπως επίσης και ένα ηχητικό κλιπ. Το μικρόφωνο τοποθετήθηκε σε απόσταση 1 μέτρου, ενώ το db Meter σε απόσταση 30 εκατοστών.
Μπορεί να είναι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, το Novatouch TKL όμως παρέμεινε στην κλίμακα των πληκτρολογίων μεμβράνης! Έτσι, κινήθηκε περίπου στα 60dB, ενώ συνολικά η "ακουστική" του ήταν αρκετά πιο ήσυχη.
Η ώρα της τελικής κρίσης έφτασε. Το Novatouch TKL ήταν ίσως ένα από τα πιο πολυ-αναμενόμενα περιφερειακά της χρονιάς, και αυτό κρίθηκε κυρίως από την επιλογή των διακοπτών που φέρει. Οι Hybrid Capacitive switches, ή πιο γνωστοί ως Topre, είναι γνωστοί τόσο για την εξαιρετική ποιότητά τους αλλά... και για το υψηλό κόστος τους. Με αυτά και εκείνα, θα πρέπει να θεωρούσαμε ως δεδομένο πως το Novatouch TKL συγκαταλέγεται στην "premium" κατηγορία περιφερειακών.
Σε ποιον προορίζεται το Novatouch TKL; H Cooler Master το έθεσε εξ' αρχής πως απευθύνεται σε 3 ομάδες ανθρώπων: τους Pro Gamers, τους Developers, τους δημοσιογράφους, και γενικότερα τους λάτρεις της πληκτρολόγησης. Και ενώ θα διαφωνήσω ξεκάθαρα με το δεύτερο, θα συμφωνήσω με το πρώτο. Το Novatouch TKL έχει εξαιρετικά επίπεδα απόδοσης, είναι ταχύτατο και αποκρίσιμο και γενικά πιο άνετο στην πολύωρη χρήση. Ως ένα gaming χειριστήριο, είναι εξαιρετικό, και το διαπιστώσαμε και από τις δοκιμές μας. Από εκεί και πέρα, είμαι ξεκάθαρα αντίθετος με την επιλογή ενός tenkeyless καθαρά και μόνο για πληκτρολόγηση, και ίσως βρίσκει σύμφωνους μόνο όσους επιθυμούν ένα ποιοτικό μηχανικό πληκτρολόγιο με layout... γραφομηχανής.
Ερχόμενο στην τιμή των 180?, το Novatouch TKL είναι δύσκολο να το συστήσουμε σε οποιονδήποτε. Άλλωστε, και η ίδια η εταιρία δηλώνει πως αν θέλετε φτηνότερη tenkeyless λύση μπορείτε να στραφείτε στα επίσης εγγυημένα Quickfire με Cherry MX διακόπτες, κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Σκεφτόμενοι όμως στην "αντίθετη" πλευρά, το Novatouch TKL είναι ένα από φτηνότερα Topre μηχανικά πληκτρολόγια που μπορεί να συναντήσει κανείς. Επιπρόσθετα, μας αρέσει η καινοτομία, και θα λέγαμε ως "τολμηρή" την Cooler Master που επιλέγει να πάρει πρώτη τον δρόμο των εξίσου ποιοτικών Topre ενώ με έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό τους κάνει συμβατούς με όλα τα custom keycaps της αγοράς. To Novatouch TKL είναι μια "επίδειξη" του τι μπορεί να κάνει η Cooler Master και σε αυτόν τον τομέα. Είναι ένα προϊόν για τον Pro-sumer, τον επαγγελματία gamer και γενικότερα τον χρήστη που έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το πληκτρολόγιό του, και όχι τον απλό consumer. Δύσκολα θα το προτείνουμε - δεν παύει όμως να είναι ένα εξαιρετικό μηχανικό πληκτρολόγιο.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής! Μπορείτε να το προπαραγγείλετε από εδώ.
Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους τα μηχανικά πληκτρολόγια έγιναν άκρως αποδεκτά από την PC κοινότητα ήταν το γεγονός πως αύξησαν κατακόρυφα την ποιότητα και την αίσθηση της πληκτρολόγησης, σε έναν τομέα τον οποίο η μεμβράνη είχε καταλάβει ολοκληρωτικά την αγορά. Έτσι, από την εποχή της "φτηνής" μεμβράνης περάσαμε στην εποχή των ξεχωριστών διακοπτών για κάθε πλήκτρο! Αυτό που πέρασε ως δεδομένο στους χρήστες τα τελευταία χρόνια όπου τα μηχανικά πληκτρολόγια έγιναν ένα από τα θερμότερα trends, είναι πως η έννοια "μηχανικό πληκτρολόγιο" έγινε συνώνυμη με τους Cherry MX διακόπτες. Για τους "ψαγμένους" όμως, οι Cherry MX δεν είναι το μοναδικό είδος διακόπτη. Έτσι, με την λήξη της πατέντας που είχε κατοχυρώσει η Cherry MX, αναμέναμε ένα "άνοιγμα" της αγοράς προς νέου είδους τεχνολογίες.
Μην νομίζετε πάντως πως εμείς που κάναμε την μετάβαση προς κάποιο mechanical keyboard, σέρνουμε τα "εξ' αμάξης" στα "συμβατικά" μεμβρανάτα, όπως κάνουμε σε έναν μηχανικό δίσκο όταν έχουμε αναβαθμιστεί σε SSD. Πολλές από τις ιδιότητες των πληκτρολογίων μεμβράνης είναι ακόμα αξιοσέβαστες, με πιο ξεχωριστές την χαμηλότερη αντίσταση και τον παραγόμενο ήχο. Πολλοί από αυτούς που έχουν κάνει την μετάβαση, κάποια στιγμή ευχήθηκαν το εξής: "Μακάρι να υπήρχε ένα πληκτρολόγιο που να συνδυάζει την ποιότητα του μηχανικού και τις ιδιότητες της μεμβράνης".
Την απάντηση σε αυτήν την ευχή επιχειρεί η Cooler Master. Υπό το "CM Storm" brand της, το Novatouch TKL χρησιμοποιεί τους Topre διακόπτες και κάνει την εμφάνισή του ως το ιδανικό μηχανικό πληκτρολόγιο για τους gamers αλλά και τους λάτρεις της πληκτρολόγησης. Κατά πόσο το καταφέρνει άραγε;
Το CM Storm Novatouch TKL έρχεται σε μια ιδιαίτερη συσκευασία με σκληρό χαρτόνι, που διπλώνει και σφραγίζει μαγνητικά! Στα περιεχόμενα της θα βρούμε πέρα από το ίδιο το Novatouch TKL, ένα Quick Start guide φυλλάδιο με όλα τα shortcuts που θα έπρεπε να γνωρίζετε, το USB καλώδιο διασύνδεσης, αρκετές ελαστικές ροδέλες και ένα keycap removal πιαστράκι.
Βγάζοντας το Novatouch TKL από την συσκευασία, είμαστε έτοιμοι να του ρίξουμε μια ολοκληρωτική ματιά - αλλά πρώτα προηγείται ο συγκεντρωτικός πίνακας χαρακτηριστικών.
Το Novatouch TKL ανήκει σαφώς στην κατηγορία των μηχανικών πληκτρολογίων, αλλά δεν διαθέτει Cherry MX διακόπτες. Όπως είπαμε και νωρίτερα, μετά την λήξη της πατέντας που κατείχε η Cherry MX και το άνοιγμα της αγοράς, η Cooler Master προσπάθησε με την σειρά της να βρει κάποιες εναλλακτικές. Αφού εξετάστηκε το ενδεχόμενο χρήσης των Kailh διακοπτών, απορρίφθηκαν καθότι έμοιαζαν με φτηνή απομίμηση των Cherry MX ενώ ταυτόχρονα δεν πληρούσαν τα ποιοτικά στάνταρ που είχε θέσει η τελευταία. Από την άλλη, η ίδια η Cherry MX έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του εργοστασίου παραγωγής, με τα κομμάτια να έχουν ανατεθεί ήδη στους κατασκευαστές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η Cooler Master έπρεπε να αναζητήσει κάποιον κατασκευαστή που και να πληρεί τα ποιοτικά στάνταρ, αλλά ταυτόχρονα να είναι διαθέσιμη για παραγωγή. Και εκεί στράφηκε σε έναν μεγάλο Ιάπωνα κατασκευαστή, την Topre, η οποία εκτός από την δυνατότητα κατασκευής αυτοματισμών σπιτιού και εξαρτημάτων αυτοκινήτου, εξειδικεύεται και στους Electrostatic Capacitive διακόπτες, οι οποίοι είναι αξιοσέβαστοι στην βιομηχανία (περισσότερα: topre.co.jp)
Το Novatouch TKL είναι ένα Tenkeyless mechanical keyboard και εμφανισιακά μοιάζει αρκετά στην άλλη TKL "οικογένεια", την Quickfire Rapid. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι τα tenkeyless πληκτρολόγια, με πολύ σύντομα λόγια πρόκειται για πληκτρολόγια των οποίων έχει αφαιρεθεί ένα σετ πλήκτρων με σκοπό την μείωση του μεγέθους του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που απουσιάζει από το Novatouch TKL σε σχέση με ένα τυπικό πληκτρολόγιο είναι ολόκληρη η περιοχή του Numpad. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού μήκους του πληκτρολογίου, και πιο συγκεκριμένα στα 359mm, διευκολύνοντας έτσι τον χρήστη που δεν έχει ανάγκη όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου - ναι σωστά καταλάβατε, το Novatouch TKL είναι ένα πληκτρολόγιο βελτιστοποιημένο για Gaming. Ταυτόχρονα, το βάρος του Novatouch TKL παραμένει λίγο πιο κάτω από το Κιλό - και πιο συγκεκριμένα στα 895 γραμμάρια.
Μέχρι στιγμής δεν συναντάμε κάτι το απρόοπτο στο Novatouch TKL. Ένα "κλασσικό" tenkeyless πληκτρολόγιο με την συνήθης διάταξη. Όμως, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Novatouch TKL κρύβεται μόλις αφαιρέσουμε κάποιο keycap. Το "περίεργο" stem του διακόπτη έχει ένα γνώριμο σχήμα.
Η Cooler Master δεν θέλησε το Novatouch TKL να "χάσει" το customization των πλήκτρων, χαρακτηριστικό το οποίο διαθέτουν όλα τα Cherry MX πληκτρολόγια. Έτσι, επενδύοντας σε έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό στο stem του διακόπτη, ο γνωστός "σταυρός" κάνει το Novatouch TKL πλήρως συμβατό με οποιοδήποτε Cherry MX keycap!
Στα Function Keys έχουν ενσωματωθεί επίσης μερικές χρήσιμες λειτουργίες. Παραδοσιακά, τα F1-F12 χωρίζονται σε τρεις τετράδες. Στο πρώτο σετ έχει ενσωματωθεί η λειτουργία "Repeat Rate". Έτσι μέσω των F1 - F4 μπορείτε να επιλέξετε 4 διαφορετικές ταχύτητες ενεργοποίησης του πλήκτρου - 1x, 2x, 4x και 8x, ένα χρήσιμο για επαναλαμβανόμενα πατήματα πλήκτρων. Στα F5 έως F8 συναντάμε τα Media Playback Keys (Play-Pause, Stop, Back & Forward), ενώ στο τελευταίο σετ θα βρούμε το Win Lock key, καθώς και τα Mute, Volume down και Volume up.
Για την ενεργοποίηση των παραπάνω λειτουργιών απαιτείται ο συνδυασμός με το πλήκτρο Fn που βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl. Τέλος, απουσιάζει κάποιο πλήκτρο FN lock όπου θα ενεργοποιούνταν οι έξτρα λειτουργίες χωρίς την ανάγκη πατήματος του Fn πλήκτρου.
Λιτή και απέριττη η κάτω όψη του Novatouch TKL. Δυο ποδαράκια μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κλίση του πληκτρολογίου, 4 rubber pads θα φροντίσουν για το βέλτιστο grip του Novatouch TKL σε οποιαδήποτε επιφάνεια επαφή. Τέλος, στην δεξιά πλευρά και στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου θα συναντήσουμε την μια και μοναδική θύρα microUSB.
Η Cooler Master επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κάποιο USB Hub ή Audio Pass-through. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε ένα micro USB connector το οποίο είναι επιχρυσωμένο. Η επιλογή αυτή δεν είναι και η βέλτιστη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει - παρόλο που το καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες συσκευές, το βύσμα θεωρώ πως είναι αρκετά μικρό για ένα πληκτρολόγιο καθώς μπορεί να λυγίσει - σπάσει αρκετά ευκολότερα σε σχέση με τα μεγαλύτερου μεγέθους βύσματα. Όμως, η Cooler Master μας διαβεβαιώνει πως έχει δουλέψει ώστε να βρει τον καλύτερο fail-safe σχεδιασμό, ενώ μας υπενθυμίζει πως αν χαλάσει το καλώδιο τότε ένα οποιοδήποτε microUSB καλώδιο είναι πιθανώς πιο γρήγορα προσβάσιμο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τύπο, κυρίως λόγω της διάδοσης των smartphones. Τέλος, το παρεχόμενο καλώδιο του Novatouch TKL είναι braided και έχει μήκος τα 1,8 μέτρα.
Hybrid Capacitive Switch ονοματίζει η Cooler Master τους διακόπτες που διαθέτει το Novatoutch TKL, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ίδια ως "premium grade mechanical keyboard" το οποίο εστιάζεται σε δυο τομείς: Απόδοση και ακρίβεια. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά όμως των διακοπτών της Topre; Σύμφωνα με την Cooler Master, οι hybrid capacitive διακόπτες παρέχουν την καλύτερη δυνατή αίσθηση, άνεση και φυσικά μεγάλη ανθεκτικότητα.
Η απαιτούμενη πίεση για την ενεργοποίηση του διακόπτη ανέρχεται στα 45 γραμμάρια, ενώ το travel του διακόπτη ανέρχεται στα 4mm. Επιπρόσθετα, το Novatouch TKL υπόσχεται ταχύτατο χρόνο ενεργοποίησης που ανέρχεται στα 3-5 ms, την ίδια στιγμή που οι Cherry MX φτάνουν τα 19-25ms! Αυξημένα είναι και τα επίπεδα αντοχής, με τα HCS να έχουν ένα μέγιστο αριθμό περί τα 60 εκατομμύρια πατήματα απρόσκοπτης λειτουργίας. Επιπλέον, η χαμηλή τριβή μπορεί να επιφέρει όχι μόνο ταχύτερη, αλλά και πιο ξεκούραστη χρήση. Τα "συστατικά" αυτά κάνουν την Cooler Master να προορίζει το Novatouch TKL για τους Pro Gamers, τους δημοσιογράφους και τους προγραμματιστές, άτομα που εξαρτώνται και απαιτούν τα μέγιστα από το πληκτρολόγιό τους.
Κοιτώντας εκ βάθος τους διακόπτες του Novatouch TKL θα σταθούμε σε 4 σημαντικά σημεία. Έτσι, κάτω από το keycap θα συναντήσουμε το Cherry MX compatible stem. με το housing να "κλείνει" την πρόσβαση προς τον "έξω κόσμο". Ακριβώς από κάτω ακολουθεί το ηλεκτροστατικό στρώμα, ένα είδος μεμβράνης που όμως είναι αγώγιμο, ενώ για την κατάλληλη στήριξη και αντίσταση του πλήκτρου υπάρχει ένα κωνικό ελατήριο. Όλα καταλήγουν σε ένα double-sided PCB με το σημείο επαφής να βρίσκεται στο κέντρο και ξεκινά κατά την συμπίεση του ελατηρίου.
Κατασκευαστικά, μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά πιο εύκολοι στην κατανόησή τους οι Hybrid Capacitive διακόπτες. Παρ' όλα αυτά, θελήσαμε να ρίξουμε μια ματιά από μόνοι μας στα ενδότερα. Εν αρχή, αφαιρέσαμε μερικές βίδες καθώς και το πάνω περίβλημα του Novatouch TKL.
Έπειτα ακολουθεί η αφαίρεση όλων των keycaps, αφήνοντας τους διακόπτες πλήρως εκτεθειμένους. Στην συνέχεια προχωρούμε στην πλήρη αποσυναρμολόγηση! Στην κάτω πλευρά θα σταματήσουμε στο USB βύσμα, όπου παρατηρούμε πως κατασκευαστικά, η Cooler Master το διαχώρισε από το υπόλοιπο του PCB, ούτως ώστε σε περίπτωση φθοράς αντικατάστασή του να είναι και φτηνή αλλά και εύκολη! Τέλος, ξεχωρίζει το PCB το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρο το μήκος του πληκτρολογίου. Στην πίσω πλευρά θα συναντήσουμε επίσης και τον 32bit ARM επεξεργαστή του.
Ακριβώς ότι σας περιγράψαμε για τους Topre διακόπτες, το βλέπετε και στις επόμενες φωτογραφίες. Το ηλεκτροστατικό στρώμα αποτελεί μια ενιαία μεμβράνη όπου ξεχωρίζουν τα εξογκώματα που αποτελούν τους διακόπτες. Ταυτόχρονα, τα κωνικά ελατήρια είναι αρκετά λεπτά και εύκολα στην συμπίεση.
Εργονομία - Layout
Ας ασχοληθούμε λίγο με την εργονομία του Novatouch TKL. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι ένα Ten keyless πληκτρολόγιο, που σημαίνει ότι διαθέτει μερικά πλήκτρα λιγότερα σε σχέση με τα παραδοσιακά Standard 101/102 keyboards. Με την αφαίρεση των "περιττών" πλήκτρων, το Novatouch TKL έχει λιγότερο πλάτος, πράγμα που από άποψης εργονομίας συμφέρει λόγω του μικρότερου ανοίγματος που μπορούν να έχουν τα χέρια του χρήστη.
Παρότι Ten Keyless, το Novatouch TKL δεν σημαίνει ότι κάνει οικονομία στην έξτρα λειτουργικότητα. Αναφερθήκαμε στην προηγούμενη σελίδα σχετικά με την διάταξη των Function Keys (F1-F12) και τα Special (text) keys και τις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρουν. Εκεί που θα επικεντρωθούμε είναι στην λειτουργικότητά τους: η θέση του Fn Key βρίσκεται δίπλα από το δεξί Ctrl πλήκτρο. Ο συνδυασμός Fn και Function keys είναι αρκετά βολικός, καθότι οι περισσότερες χρήσιμες λειτουργίες βρίσκονται στο δεξί μέρος του πληκτρολογίου, αρκετά κοντά ώστε οι απαιτούμενοι συνδυασμοί να γίνουν μόνο με το ένα χέρι. Ειδικά δε, βολεύει αρκετά η θέση των Media playback & Volume control πλήκτρων, που βρίσκονται αρκετά κοντά στο Fn και κατά συνέπεια είναι ευκολότερη η χρήση με το 1 χέρι.
Κατά τα λοιπά, το typing layout του Novatouch TKL δεν θα μπερδέψει κανέναν. Το Backspace έχει ικανοποιητικό μέγεθος όπως και τα δυο Shift, ενώ το Enter είναι μονής γραμμής και όχι full sized.
Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με την θέση των χεριών στο Novatouch TKL. Το κατώτερο ύψος του πληκτρολογίου ανέρχεται στο 1 εκατοστό, ενώ δεν παρέχεται κάποιο wrist wrest. Ως εκ τούτου, ο καρπός είναι πάντα ακουμπισμένος στο γραφείο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πολύωρη χρήση μπορεί να κουράσει - τα πάντα είναι όμως θέμα συνήθειας. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσει η αύξηση της κλίσης του πληκτρολογίου μέσω των παρεχόμενων stands.
Πληκτρολόγηση
To Novatouch TKL όσο και αν είναι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, ως Ten keyless έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Η επεξεργασία κειμένου και γενικότερα οι επαγγελματικές εφαρμογές δεν είναι το ατού του συγκεκριμένου πληκτρολογίου, και το Novatouch TKL δεν είναι προσανατολισμένο γι' αυτή την χρήση. Σε αυτό οφείλεται κυρίως η αφαίρεση του Number Pad. Και ενώ η εισαγωγή απλών αριθμών, όπως πχ passwords είναι εφικτή, η συχνότερη εισαγωγή αριθμών σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς μόνο μέσω του Numpad είναι ταχύτερη διαδικασία. Κατά τα λοιπά, τα arrow keys είναι εκεί και μπορούν να επιτρέψουν τουλάχιστον μια τυπική πληκτρολόγηση σε κείμενο όπου η επεξεργασία χρειάζεται γρήγορες μετακινήσεις του κέρσορα.
Και σε αυτό το σημείο θα ασχοληθούμε με το τι κατάφεραν να προσφέρουν οι Hybrid Capacitive διακόπτες, σε σχέση με τους Cherry MX. Προερχόμενος από τους Brown διακόπτες του CM Storm Trigger-Z, το Novatouch TKL ήταν μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Αρχικά, η αίσθηση κατά την πίεση θυμίζει αρκετά περισσότερο κάποιο απλό μεμβράνης σε σχέση με κάποιο μηχανικό. Το σημείο ενεργοποίησης βρίσκεται περίπου στα πρώτα 2mm της βύθισης του πλήκτρου, σημείο στο οποίο η αντίσταση αυξάνεται. Παρ' όλα αυτά, απουσιάζει το γνώριμο "κλικ", και αντίθετα η βύθιση που ακολουθεί μέχρι το σημείο τερματισμού είναι με αρκετά χαμηλότερη τριβή. Η συνολική αίσθηση κατά το typing πάντως είναι αρκετά ευχάριστη, ενώ η ποιότητα του μηχανικού πληκτρολογίου φαίνεται με την συνεχόμενη πληκτρολόγηση, όπου εκεί το Novatouch συμπεριφέρεται περισσότερο σαν μηχανικό, με μια ωραία στιβαρή αίσθηση. Επιπλέον, λειτουργίες όπως το double-tapping δούλεψαν απρόσκοπτα, με το Novatouch να κάνει register ακριβώς όπως και ένας Cherry MX διακόπτης. Πάντως, αν θέλαμε να χαρακτηρίζαμε τους διακόπτες, θα τείναμε περισσότερο προς το "soft" παρά προς το "clicky".
Gaming
Δεν είναι απαραίτητο πως ένα gaming πληκτρολόγιο θα σας κάνει απαραίτητα και καλύτερους παίκτες. Όμως αυτό που μπορεί να κάνει είναι να βελτιώσει το γενικότερο experience του χρήστη κατά το gaming. Μπορεί να μην υπάρχουν ενσωματωμένα Macro keys ή reprogrammable buttons, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί ένα εξαιρετικό gaming χειριστήριο. Η διάταξη του πληκτρολογίου προδιαθέτει σαφέστατα την εκτενή χρήση των WASD πλήκτρων σε FPS ή TPS παιχνίδια. Παιχνίδια όμως με εκτενής συνδυασμούς πλήκτρων απέδωσαν εξίσου ικανοποιητικά.
Χρήσιμη μας φάνηκε και η λειτουργία του repeat rate. Η ρυθμιζόμενη ταχύτητα μπορεί να βοηθήσει σε παιχνίδια με επαναλαμβανόμενες εντολές που χρειάζεται το "spam" ορισμένων πλήκτρων. Από την άλλη, η υπερβολική ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητά register πλήκτρων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, και ειδικά δε η ταχύτητα x8 μοιάζει σχεδόν δύσκολο να ελεγχθεί.
Συνολικά, το γενικότερο responsiveness που μας έδωσε το Novatouch TKL ήταν εξαιρετικό, το οποίο ανταποκρίθηκε ταχύτατα σε όλα τα ζητούμενα πατήματα. Για να είμαστε όμως και πλήρως δίκαιοι, είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την διαφορά μεταξύ 5ms vs 19ms των Cherry MX, παρ' όλα αυτά το Nouvatouch TKL ένιωθε ένα κλικ πιο γρήγορο σε περιπτώσεις FPS MMO όπου μπορεί να απαιτηθεί γρήγορη εναλλαγή διευθύνσεων με τα WASD, Space, Shift και CTRL να μην έδειχναν να μπερδεύουν τα register μεταξύ τους.
Παράλληλα σε αυτό συνδράμουν και τα έξτρα χαρακτηριστικά του Novatouch TKL όπως το anti-ghosting και το N-Key Rollover.
Ήχος
Τελειώνοντας με την γενική αξιολόγηση, πάμε να δούμε τον ήχο που παρήγαγε το Novatouch TKL. Για να δοκιμάσουμε τον συγκεκριμένο τομέα, πληκτρολογήσαμε σε διάφορα πληκτρολόγια το ίδιο κείμενο:
“Αυτό είναι ένα τεστ κείμενο. Κατά την διάρκεια αυτού του τεστ κειμένου προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τον ήχο που παρήγαγε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο.”
Την ίδια στιγμή, με την χρήση της εφαρμογής Sound Meter καταγράψαμε στο Smartphone μας τα σχετικά επίπεδα θορύβου που παρήγαγαν τα πληκτρολόγια, όπως επίσης και ένα ηχητικό κλιπ. Το μικρόφωνο τοποθετήθηκε σε απόσταση 1 μέτρου, ενώ το db Meter σε απόσταση 30 εκατοστών.
Η ώρα της τελικής κρίσης έφτασε. Το Novatouch TKL ήταν ίσως ένα από τα πιο πολυ-αναμενόμενα περιφερειακά της χρονιάς, και αυτό κρίθηκε κυρίως από την επιλογή των διακοπτών που φέρει. Οι Hybrid Capacitive switches, ή πιο γνωστοί ως Topre, είναι γνωστοί τόσο για την εξαιρετική ποιότητά τους αλλά... και για το υψηλό κόστος τους. Με αυτά και εκείνα, θα πρέπει να θεωρούσαμε ως δεδομένο πως το Novatouch TKL συγκαταλέγεται στην "premium" κατηγορία περιφερειακών.
Σε ποιον προορίζεται το Novatouch TKL; H Cooler Master το έθεσε εξ' αρχής πως απευθύνεται σε 3 ομάδες ανθρώπων: τους Pro Gamers, τους Developers, τους δημοσιογράφους, και γενικότερα τους λάτρεις της πληκτρολόγησης. Και ενώ θα διαφωνήσω ξεκάθαρα με το δεύτερο, θα συμφωνήσω με το πρώτο. Το Novatouch TKL έχει εξαιρετικά επίπεδα απόδοσης, είναι ταχύτατο και αποκρίσιμο και γενικά πιο άνετο στην πολύωρη χρήση. Ως ένα gaming χειριστήριο, είναι εξαιρετικό, και το διαπιστώσαμε και από τις δοκιμές μας. Από εκεί και πέρα, είμαι ξεκάθαρα αντίθετος με την επιλογή ενός tenkeyless καθαρά και μόνο για πληκτρολόγηση, και ίσως βρίσκει σύμφωνους μόνο όσους επιθυμούν ένα ποιοτικό μηχανικό πληκτρολόγιο με layout... γραφομηχανής.
Ερχόμενο στην τιμή των 180?, το Novatouch TKL είναι δύσκολο να το συστήσουμε σε οποιονδήποτε. Άλλωστε, και η ίδια η εταιρία δηλώνει πως αν θέλετε φτηνότερη tenkeyless λύση μπορείτε να στραφείτε στα επίσης εγγυημένα Quickfire με Cherry MX διακόπτες, κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Σκεφτόμενοι όμως στην "αντίθετη" πλευρά, το Novatouch TKL είναι ένα από φτηνότερα Topre μηχανικά πληκτρολόγια που μπορεί να συναντήσει κανείς. Επιπρόσθετα, μας αρέσει η καινοτομία, και θα λέγαμε ως "τολμηρή" την Cooler Master που επιλέγει να πάρει πρώτη τον δρόμο των εξίσου ποιοτικών Topre ενώ με έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό τους κάνει συμβατούς με όλα τα custom keycaps της αγοράς. To Novatouch TKL είναι μια "επίδειξη" του τι μπορεί να κάνει η Cooler Master και σε αυτόν τον τομέα. Είναι ένα προϊόν για τον Pro-sumer, τον επαγγελματία gamer και γενικότερα τον χρήστη που έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το πληκτρολόγιό του, και όχι τον απλό consumer. Δύσκολα θα το προτείνουμε - δεν παύει όμως να είναι ένα εξαιρετικό μηχανικό πληκτρολόγιο.