Cooler Master B700 ver.2 Review: Does Basic Make Sense?
Δεν έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από την επισκόπηση του V Series 750W και η Cooler Master θέλησε να μας παρακινήσει να ρίξουμε και μία ματιά στην πιο basic Β σειρά της, εκεί που - όπως ισχυρίζεται - πετυχαίνει έναν καλό συνδυασμό ποιότητας κατασκευής αλλά και σαφώς μειωμένου κόστους, με μονάδες των 500, 600 και 700 Watt που στοχεύουν κυρίως σε home / office περιβάλλοντα και όχι σε εντυπωσιακά builds με παράθυρα, φωτισμούς και ντυμένα καλώδια. Και ενώ σαν concept είναι εύκολα κατανοητό ότι δεν είναι απαραίτητο το σύνολο του αγοραστικού κοινού να είναι πρόθυμο να πληρώνει φαντεζί καλώδια και modular σχεδιασμούς, με τα 700 watt της μονάδας της δοκιμής μας προκύπτει το εξής υπαρξιακό ερώτημα: υπάρχει στα αλήθεια αυτός ο χρήστης που ναι μεν δεν ενδιαφέρεται για το απόλυτο efficiency και τα enthusiast χαρακτηριστικά αλλά και πάλι απαιτεί ένα τόσο μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα wattage;
Δεν έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από την επισκόπηση του V Series 750W και η Cooler Master θέλησε να μας παρακινήσει να ρίξουμε και μία ματιά στην πιο basic Β σειρά της, εκεί που - όπως ισχυρίζεται - πετυχαίνει έναν καλό συνδυασμό ποιότητας κατασκευής αλλά και σαφώς μειωμένου κόστους, με μονάδες των 500, 600 και 700 Watt που στοχεύουν κυρίως σε home / office περιβάλλοντα και όχι σε εντυπωσιακά builds με παράθυρα, φωτισμούς και ντυμένα καλώδια. Και ενώ σαν concept είναι εύκολα κατανοητό ότι δεν είναι απαραίτητο το σύνολο του αγοραστικού κοινού να είναι πρόθυμο να πληρώνει φαντεζί καλώδια και modular σχεδιασμούς, με τα 700 watt της μονάδας της δοκιμής μας προκύπτει το εξής υπαρξιακό ερώτημα: υπάρχει στα αλήθεια αυτός ο χρήστης που ναι μεν δεν ενδιαφέρεται για το απόλυτο efficiency και τα enthusiast χαρακτηριστικά αλλά και πάλι απαιτεί ένα τόσο μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα wattage;
Με την τιμή μιας αντίστοιχης V750 μονάδας να είναι διπλάσια από το ταπεινότερο Β700 ver.2, το σημερινό review οφείλει να ξεκινήσει επιφυλακτικά. Ας δούμε αν η εξέλιξή του μπορεί να δικαιώσει τις υποσχέσεις της Cooler Master και να μας πείσει ότι πράγματι κάποιος μπορεί να περικόψει τόσο δραστικά το budget του, χωρίς να κινδυνέψει, ακόμα και όταν οι ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματός του είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες.
Η συσκευασία του Cooler Master B700 ver.2 είναι ο ορισμός του "βασική". Γνωστά για την εταιρία χρώματα και λογότυπα, αναφορές σε Ευρωπαϊκά standarized πρότυπα και τίποτα το περιττό ή χλιδάτο που να αυξάνει το κόστος, πέραν από το καλώδιο τροφοδοσίας και τέσσερις μαύρες βίδες. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μπορούμε να συγχωρέσουμε την λιτότητα της συσκευασίας μιας και όταν δίνεις κάτι σαν 70? για μία μονάδα 700 Watt θα ευχόσουν τα χρήματά σου να μην καταλήξουν σε γυαλιστερά χαρτιά και μαλακούς αφρούς, αλλά σε πιο ουσιώδη κομμάτια του προϊόντος.
Η μονάδα κινείται στο κλασικό βολικό μέγεθος των 150 x 140 x 86mm και δεν θα σας προβληματίσει σε κανένα ATX combatible case ενώ το φινίρισμα και η βαφή προϊδεάζουν μάλλον θετικά, αλλά η λαμαρίνα που συνιστά το case του, θυμίζει με το πάχος της την κατηγορία τιμής. Η πλευρά του ανεμιστήρα καλύπτεται από συρμάτινο grill ενώ και η πίσω μεριά με την είσοδο του AC και τον διακόπτη έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα το εύκολο airflow. Τα λογότυπο της CM μαζί με τις πληροφορίες για τάσεις και εντάσεις, εμφανίζεται μόνο στην μία πλευρά του PSU και υποθέτοντας ότι θα μπει στο κάτω μέρος του case σας θα πρέπει να το τοποθετήσετε με τον ανεμιστήρα προς το έδαφος για μπορείτε να το καμαρώνετε.
Το σύνολο των καλωδίων του B700 ver.2, ντυμένα και μη, είναι non-modular και μοιράζονται ως εξής:
Τα καλώδια είναι τυπικά για την κατηγορία και με "μαζεμένες" διατομές αλλά πάντα εντός των specs. Το sleeving είναι μέτριο και μόνο στο 24pin και το 4+4pin EPS. Τα υπόλοιπα καλώδια είναι γυμνά αλλά με σίγουρα connectors και με μήκη που προσανατολίζονται κυρίως σε midi-και-κάτω cases. Δεν θα μας πείραζε να βλέπαμε μία ενιαία αισθητική με όλα τα καλώδια γυμνά, απλά μάλλον το 24pin θα φάνταζε υπερβολικά παλιομοδίτικο σε αυτή την περίπτωση, εξού και η marketing επιλογή της εταιρίας να το ντύσει.
Και μιας και ήδη θα καταλάβατε τι ακολουθεί στην επόμενη σελίδα, ας ξεκινήσουμε τα προεόρτια με μια ματιά στον Yate Loon (D12SH-12) που που επέλεξε η Cooler Master να εκτελεί χρέη ψύξης. Πρόκειται για έναν sleeve-bearing ανεμιστήρα, με μέγιστες περιστροφές τις 2200. Σαφώς θα προτιμούσαμε άλλου είδους έδραση αλλά προφανώς το κόστος επέβαλε την επιλογή ενός φθηνότερου πλην τίμιου και δοκιμασμένου ανεμιστήρα που όμως από την φύση του κροταλίζει ελαφρώς. Όπως και να έχει, στην πράξη το B700 ver.2 δείχνει να έχει "τρόπους" τόσο σε κανονικά loads όσο και σε idle. Το τελευταίο δε, είναι παραπάνω από σημαντικό μιας και η μονάδα της δοκιμής δεν διαθέτει semi-passive λειτουργίες και ένας θορυβώδης ανεμιστήρας θα μπορούσε να αποτελέσει το απόλυτο deal breaker για μεγάλο μέρος χρηστών.
Ήρθε η ώρα να λύσουμε τα πάντα και να ρίξουμε μερικές ματιές σε ποιότητα κολλήσεων, επιλογές parts και γενική εικόνα μιας μονάδας που η τιμή της, μπορεί εύλογα να προκαλέσει ...υποψίες.
Αφαιρώντας το καπάκι, η ματιά πέφτει πρώτα στο λογότυπο της Cooler Master πάνω στο μαύρο pcb, το οποίο δεν πρέπει να σας γελά μιας και η μονάδα βασίζεται σε πλατφόρμα της Channel Well Technology (CWT) και έπειτα στα κάπως μικρά για την ονομαστική ισχύ αλουμινένια heatsinks των FETs.
Στα της διάταξης, "μπαίνοντας" συναντάμε Χ και δύο Υ πυκνωτές αλλά όχι Ferrite δαχτυλίδι στην εισαγωγή του AC. Τα πάντα εκεί στερούνται μόνωσης. Στο pcb θα βρείτε CM πηνία και MOV βαρίστορ. Ο hold-up παρέχεται από την Jun Fu (470uF στα 400V με rating 85°C) και είναι μάλλον επιλεγμένος οριακά και από μία εταιρία που απέχει αρκετά από τον αφρό των κατασκευαστών. Αντίστοιχοι είναι και υπόλοιποι CapXon που συναντάμε στο "μονοπάτι" μέσω του δευτερεύοντος προς τις τελικές DC εξόδους.
Στην κυρίως πλακέτα oι κολλήσεις φαντάζουν αρκετά καλές, χωρίς ακαθαρσίες στο καλάι και θολές κολλήσεις καθώς και με συνέπεια στα μήκη των καλωδίων και των components. Το "δάπεδο" του case μονώνεται και γενικά η εικόνα με την καθαρή δουλειά και τις ελάχιστες κόλλες είναι άκρως τιμητική για τον OEM και το μάλλον μαζεμένο budget που του επιβλήθηκε. Τα καθήκοντα supervisor IC έχει αναλάβει ένα Sitronix ST9S429-PG14 ενώ ένας TNY177PN ελέγχει το PW Modulation.
Τα πάντα μέσα στην μονάδα είναι τακτοποιημένα αν και απουσιάζουν κάποιες μονώσεις στις κολλήσεις του διακόπτη (AC) και της εισόδου του AC. Βέβαια τα καλά clearances εκεί, αποσοβούν κινδύνους και γενικά η μονάδα είναι "αραιοκατοικημένη" και αρκετά καθαρή από "πατέντες" για μεταφορά ή κόλλες για σταθεροποίηση στοιχείων. Σαφώς και η εικόνα παραπέμπει σε τροφοδοτικά της κατηγορίας και το έμπειρο μάτι θα καταλάβει άμεσα τι περίπου βλέπει, αλλά η δοκιμασμένη πλατφόρμα και τα standards που έθεσε η Cooler Master μεταφράζονται σε μία αξιοπρεπή μονάδα που δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί στο ύψος των προσδοκιών που θέτει με τα spec της.
Απουσία loader και καλού παλμογράφου θα αρκεστούμε σε ένα Kill A Watt και σε ένα σύστημα το οποίο αποτελεί πραγματική απειλή για τις φάλαινες του Νότιου Ατλαντικού με την κατανάλωσή του. Παρέα με το Β700 ver.2 θα παραθέσουμε και το ομολογουμένως ετερόκλητο σύνολο PSU που μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν.
Στήσαμε ένα σύστημα δοκιμών το οποίο απαρτιζόταν από τα εξής:
Φυσικά, επειδή πάντα ισχύει η γενική απαγόρευση για κάθε τι stock, ο 3570K ήταν στα 4,5GHz με 1,2v vcore ενώ οι κάρτες αφέθηκαν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους, γιατί αποδείχτηκαν ...αρκετές. Οι μνήμες έμειναν στα 1600 με τάση 1,65V και κάθε energy saving και "πράσινη" επιλογή, ήταν disable στο BIOS.
Για το τροφοδοτικό, επιλέξαμε να μετρήσουμε την κατανάλωση του συστήματος σε τέσσερις καταστάσεις: Στην πρώτη, οι δύο GTX480 έτρεχαν το EVGA OC Scanner ενώ στο παρασκήνιο δεν έτρεχε κάτι άλλο. Στην δεύτερη ο επεξεργαστής έτρεχε το large FFT τεστ του Prime95, στην τρίτη ο υπολογιστής έμενε σε idle μέσα στα Windows 7 (Aero) ενώ στην τέταρτη ο υπολογιστής γινόταν shut down και μετρούσαμε την standby κατανάλωση του συστήματός μας.
Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:
Το άμεσο συμπέρασμα με την παρατήρηση του παραπάνω γραφήματος είναι ότι το B700 ver.2 είναι - έστω και οριακά - το λιγότερο αποδοτικό τροφοδοτικό που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Πάντως αν δείτε με προσοχή τα φορτία, η πραγματική είδηση είναι ότι τερμάτισε επιτυχώς τα test μας που φαίνεται να το "ίδρωσαν" για τα καλά. Μπορεί κάποιες στιγμές να είδαμε 11.78 Volts στο Fluke μας, αλλά βρισκόμασταν μάλλον στην γκρίζα ζώνη μεταξύ OverLoad και OCP, οπότε μπορούμε να το παραβλέψουμε. Ο ανεμιστήρας δεν κατάφερε να ξεχωρίσει πάνω από τις θορυβώδεις GTX480 και έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί στο μέγιστο των περιστροφών που έχει ορίσει η Cooler Master με το DC controller της. Στα μέγιστα loads - που μάλλον υπερέβαιναν οριακά την ονομαστική ισχύ - διαπιστώθηκε ένα χαμηλό buzzing το οποίο όμως δεν μας ενέπνευσε κάποια ανησυχία.
Όσο το B700 ver.2 κρυώνει, ελάτε στην σελίδα του επιλόγου, μιας και ενώ τα αποτελέσματα του test δεν ήταν δα και εντυπωσιακά, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον να δούμε το B700 ver.2 σαν προϊόν σε συνάρτηση με την τιμή στην οποία η Cooler Master το προωθεί.
Τελευταία σελίδα της σημερινής μας επισκόπησης και με νούμερα και παρατηρήσεις ακόμα φρέσκα στην μνήμη μας, πάμε να συνοψίσουμε τι προσφέρει το B700 ver.2 και εν τέλει, σε ποιόν απευθύνεται.
Ξεκινώντας από το τι προσφέρει, με τα περισσότερα ποιοτικά τροφοδοτικά να μας έχουν κακομάθει στο να μπορούν να αποδίδουν όλη τους την ονομαστική ισχύ στις γραμμές των 12 Volts, το πρόβλημα με την ονοματοδοσία του μοντέλου προκύπτει με την πρώτη ματιά: το B700 ver.2 μπορεί επίσημα να αποδώσει κάτι λιγότερο από 650 Watt στην 12 Volt γραμμή του και αυτό, χωρίς να καθιστά ψέμα το "700 Watt Combined", θα κακοφανεί στους αγοραστές που το προσεγγίζουν συνηθισμένοι από τροφοδοτικά ανωτέρων tier. Με τα του ονόματος όμως στην άκρη, θα ήταν άδικο να μην παραδεχτούμε η μονάδα της Cooler Master άντεξε χωρίς παρατράγουδα το μέγιστο φορτίο των δοκιμών μας και ακόμα και εκεί δεν έδωσε ιδιαίτερα αυξημένο θόρυβο ή υπερβολικά γονατισμένες τάσεις στις γραμμές του. Τα επιλεγόμενα ηλεκτρονικά στοιχεία παραπέμπουν σε μονάδες της κατηγορίας του και δεν υπερβάλουν σε ποιότητα αλλά η τριετής εγγύηση της Cooler Master και η τίμια κατασκευή λόγω γνωστού OEM μπορούν να αμβλύνουν τις ανησυχίες για θέματα αξιοπιστίας. Τα καλώδια δε, μπορεί όντας στην πλειοψηφία τους non-sleeved να πρόδιδαν την κατηγορία τιμής, μα και πάλι λόγω OEM, είχαν σίγουρα connectors καθώς και ικανό πλήθος, ώστε να αξιοποιηθεί το παρεχόμενο wattage. Wattage το οποίο θα αποδοθεί τηρώντας τις Ευρωπαϊκές επιταγές απόδοσης κατά 617/2013 & ErP lot6.
Και ενώ τα παραπάνω μπορούν να σκιαγραφήσουν με μία σχετική σαφήνεια το τι προσφέρει το B700 ver.2, το "σε ποιόν απευθύνεται" κομμάτι προκύπτει δυσχερέστερο στην περιγραφή του. Σίγουρα απευθύνεται σε χρήστες με περιορισμένο budget μιας και η περικοπή του κόστους δείχνει να δίνει τον τόνο στον όλο σχεδιασμό. Με κάτι λιγότερο από 650 Watt στην 12 Volt γραμμή, αποδεικνύεται ότι μπορεί να αντέξει δύο τέρατα κατανάλωσης όπως αυτά τα των δοκιμών μας - πόσο μάλλον πιο σύγχρονες και ενεργειακά ταπεινότερες κάρτες - αλλά δεν θα μπορούσαμε να σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε τέτοια setups ξέροντας ότι με δύο τέτοιες κάρτες θα κινείστε στα ορεινά της ονομαστικής τους ισχύος: προτιμάμε πάντα να έχουμε έναν αέρα 20%+ περίσσιας ισχύος στο τροφοδοτικό μας. Έτσι, το B700 ver.2 ενώ αντέχει δύο performer GPU's - μάλλον θα ταίριαζε καλύτερα σε builds με μία κάρτα και άφθονα περιφερικά. Το παράδοξο όμως είναι ότι (εδώ υποθέτουμε) και το μικρότερο και φθηνότερο Β600 ver.2 αγωνίζεται για την ίδια θέση, έτσι που χρήστης στον οποίον το B700 ver.2 στοχεύει, φαίνεται να διχάζεται και μόνο μια ιδιαίτερα μικρή απόσταση τιμής μεταξύ των B600 ver.2 και Β700 ver.2 θα δικαίωνε την επιλογή του δεύτερου.
Όπως και να έχει, το ότι με περίπου 70? μπορεί πλέον κάποιος να αγοράσει ένα επώνυμο τροφοδοτικό μιας γνωστής μάρκας (και ενός δοκιμασμένου OEM) είναι από μόνο του θετική είδηση. Σίγουρα δεν πιάνετε κορόιδο με αυτή σας την επιλογή όλους αυτούς τους χρήστες που έδωσαν διπλάσια χρήματα για μονάδες ακριβότερων σειρών, μιας και το μειωμένο κόστος αντικατοπτρίζεται στις επιλογή των ηλεκτρονικών στοιχείων της μονάδας, από την άλλη όμως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα αγοραστών που το Β700 ver.2 και αντίστοιχα τροφοδοτικά θα τους δώσουν το wattage που χρειάζονται σώζοντάς τους από "κακοτοπιές" και πάντα υπό την αίρεση του κόστους.
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος. :T:
Δεν έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από την επισκόπηση του V Series 750W και η Cooler Master θέλησε να μας παρακινήσει να ρίξουμε και μία ματιά στην πιο basic Β σειρά της, εκεί που - όπως ισχυρίζεται - πετυχαίνει έναν καλό συνδυασμό ποιότητας κατασκευής αλλά και σαφώς μειωμένου κόστους, με μονάδες των 500, 600 και 700 Watt που στοχεύουν κυρίως σε home / office περιβάλλοντα και όχι σε εντυπωσιακά builds με παράθυρα, φωτισμούς και ντυμένα καλώδια. Και ενώ σαν concept είναι εύκολα κατανοητό ότι δεν είναι απαραίτητο το σύνολο του αγοραστικού κοινού να είναι πρόθυμο να πληρώνει φαντεζί καλώδια και modular σχεδιασμούς, με τα 700 watt της μονάδας της δοκιμής μας προκύπτει το εξής υπαρξιακό ερώτημα: υπάρχει στα αλήθεια αυτός ο χρήστης που ναι μεν δεν ενδιαφέρεται για το απόλυτο efficiency και τα enthusiast χαρακτηριστικά αλλά και πάλι απαιτεί ένα τόσο μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα wattage;
Με την τιμή μιας αντίστοιχης V750 μονάδας να είναι διπλάσια από το ταπεινότερο Β700 ver.2, το σημερινό review οφείλει να ξεκινήσει επιφυλακτικά. Ας δούμε αν η εξέλιξή του μπορεί να δικαιώσει τις υποσχέσεις της Cooler Master και να μας πείσει ότι πράγματι κάποιος μπορεί να περικόψει τόσο δραστικά το budget του, χωρίς να κινδυνέψει, ακόμα και όταν οι ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματός του είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες.
Η συσκευασία του Cooler Master B700 ver.2 είναι ο ορισμός του "βασική". Γνωστά για την εταιρία χρώματα και λογότυπα, αναφορές σε Ευρωπαϊκά standarized πρότυπα και τίποτα το περιττό ή χλιδάτο που να αυξάνει το κόστος, πέραν από το καλώδιο τροφοδοσίας και τέσσερις μαύρες βίδες. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, μπορούμε να συγχωρέσουμε την λιτότητα της συσκευασίας μιας και όταν δίνεις κάτι σαν 70? για μία μονάδα 700 Watt θα ευχόσουν τα χρήματά σου να μην καταλήξουν σε γυαλιστερά χαρτιά και μαλακούς αφρούς, αλλά σε πιο ουσιώδη κομμάτια του προϊόντος.
Η μονάδα κινείται στο κλασικό βολικό μέγεθος των 150 x 140 x 86mm και δεν θα σας προβληματίσει σε κανένα ATX combatible case ενώ το φινίρισμα και η βαφή προϊδεάζουν μάλλον θετικά, αλλά η λαμαρίνα που συνιστά το case του, θυμίζει με το πάχος της την κατηγορία τιμής. Η πλευρά του ανεμιστήρα καλύπτεται από συρμάτινο grill ενώ και η πίσω μεριά με την είσοδο του AC και τον διακόπτη έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα το εύκολο airflow. Τα λογότυπο της CM μαζί με τις πληροφορίες για τάσεις και εντάσεις, εμφανίζεται μόνο στην μία πλευρά του PSU και υποθέτοντας ότι θα μπει στο κάτω μέρος του case σας θα πρέπει να το τοποθετήσετε με τον ανεμιστήρα προς το έδαφος για μπορείτε να το καμαρώνετε.
Το σύνολο των καλωδίων του B700 ver.2, ντυμένα και μη, είναι non-modular και μοιράζονται ως εξής:
Τα καλώδια είναι τυπικά για την κατηγορία και με "μαζεμένες" διατομές αλλά πάντα εντός των specs. Το sleeving είναι μέτριο και μόνο στο 24pin και το 4+4pin EPS. Τα υπόλοιπα καλώδια είναι γυμνά αλλά με σίγουρα connectors και με μήκη που προσανατολίζονται κυρίως σε midi-και-κάτω cases. Δεν θα μας πείραζε να βλέπαμε μία ενιαία αισθητική με όλα τα καλώδια γυμνά, απλά μάλλον το 24pin θα φάνταζε υπερβολικά παλιομοδίτικο σε αυτή την περίπτωση, εξού και η marketing επιλογή της εταιρίας να το ντύσει.
Και μιας και ήδη θα καταλάβατε τι ακολουθεί στην επόμενη σελίδα, ας ξεκινήσουμε τα προεόρτια με μια ματιά στον Yate Loon (D12SH-12) που που επέλεξε η Cooler Master να εκτελεί χρέη ψύξης. Πρόκειται για έναν sleeve-bearing ανεμιστήρα, με μέγιστες περιστροφές τις 2200. Σαφώς θα προτιμούσαμε άλλου είδους έδραση αλλά προφανώς το κόστος επέβαλε την επιλογή ενός φθηνότερου πλην τίμιου και δοκιμασμένου ανεμιστήρα που όμως από την φύση του κροταλίζει ελαφρώς. Όπως και να έχει, στην πράξη το B700 ver.2 δείχνει να έχει "τρόπους" τόσο σε κανονικά loads όσο και σε idle. Το τελευταίο δε, είναι παραπάνω από σημαντικό μιας και η μονάδα της δοκιμής δεν διαθέτει semi-passive λειτουργίες και ένας θορυβώδης ανεμιστήρας θα μπορούσε να αποτελέσει το απόλυτο deal breaker για μεγάλο μέρος χρηστών.
Ήρθε η ώρα να λύσουμε τα πάντα και να ρίξουμε μερικές ματιές σε ποιότητα κολλήσεων, επιλογές parts και γενική εικόνα μιας μονάδας που η τιμή της, μπορεί εύλογα να προκαλέσει ...υποψίες.
Αφαιρώντας το καπάκι, η ματιά πέφτει πρώτα στο λογότυπο της Cooler Master πάνω στο μαύρο pcb, το οποίο δεν πρέπει να σας γελά μιας και η μονάδα βασίζεται σε πλατφόρμα της Channel Well Technology (CWT) και έπειτα στα κάπως μικρά για την ονομαστική ισχύ αλουμινένια heatsinks των FETs.
Στα της διάταξης, "μπαίνοντας" συναντάμε Χ και δύο Υ πυκνωτές αλλά όχι Ferrite δαχτυλίδι στην εισαγωγή του AC. Τα πάντα εκεί στερούνται μόνωσης. Στο pcb θα βρείτε CM πηνία και MOV βαρίστορ. Ο hold-up παρέχεται από την Jun Fu (470uF στα 400V με rating 85°C) και είναι μάλλον επιλεγμένος οριακά και από μία εταιρία που απέχει αρκετά από τον αφρό των κατασκευαστών. Αντίστοιχοι είναι και υπόλοιποι CapXon που συναντάμε στο "μονοπάτι" μέσω του δευτερεύοντος προς τις τελικές DC εξόδους.
Στην κυρίως πλακέτα oι κολλήσεις φαντάζουν αρκετά καλές, χωρίς ακαθαρσίες στο καλάι και θολές κολλήσεις καθώς και με συνέπεια στα μήκη των καλωδίων και των components. Το "δάπεδο" του case μονώνεται και γενικά η εικόνα με την καθαρή δουλειά και τις ελάχιστες κόλλες είναι άκρως τιμητική για τον OEM και το μάλλον μαζεμένο budget που του επιβλήθηκε. Τα καθήκοντα supervisor IC έχει αναλάβει ένα Sitronix ST9S429-PG14 ενώ ένας TNY177PN ελέγχει το PW Modulation.
Τα πάντα μέσα στην μονάδα είναι τακτοποιημένα αν και απουσιάζουν κάποιες μονώσεις στις κολλήσεις του διακόπτη (AC) και της εισόδου του AC. Βέβαια τα καλά clearances εκεί, αποσοβούν κινδύνους και γενικά η μονάδα είναι "αραιοκατοικημένη" και αρκετά καθαρή από "πατέντες" για μεταφορά ή κόλλες για σταθεροποίηση στοιχείων. Σαφώς και η εικόνα παραπέμπει σε τροφοδοτικά της κατηγορίας και το έμπειρο μάτι θα καταλάβει άμεσα τι περίπου βλέπει, αλλά η δοκιμασμένη πλατφόρμα και τα standards που έθεσε η Cooler Master μεταφράζονται σε μία αξιοπρεπή μονάδα που δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί στο ύψος των προσδοκιών που θέτει με τα spec της.
Απουσία loader και καλού παλμογράφου θα αρκεστούμε σε ένα Kill A Watt και σε ένα σύστημα το οποίο αποτελεί πραγματική απειλή για τις φάλαινες του Νότιου Ατλαντικού με την κατανάλωσή του. Παρέα με το Β700 ver.2 θα παραθέσουμε και το ομολογουμένως ετερόκλητο σύνολο PSU που μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν.
Στήσαμε ένα σύστημα δοκιμών το οποίο απαρτιζόταν από τα εξής:
Φυσικά, επειδή πάντα ισχύει η γενική απαγόρευση για κάθε τι stock, ο 3570K ήταν στα 4,5GHz με 1,2v vcore ενώ οι κάρτες αφέθηκαν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους, γιατί αποδείχτηκαν ...αρκετές. Οι μνήμες έμειναν στα 1600 με τάση 1,65V και κάθε energy saving και "πράσινη" επιλογή, ήταν disable στο BIOS.
Για το τροφοδοτικό, επιλέξαμε να μετρήσουμε την κατανάλωση του συστήματος σε τέσσερις καταστάσεις: Στην πρώτη, οι δύο GTX480 έτρεχαν το EVGA OC Scanner ενώ στο παρασκήνιο δεν έτρεχε κάτι άλλο. Στην δεύτερη ο επεξεργαστής έτρεχε το large FFT τεστ του Prime95, στην τρίτη ο υπολογιστής έμενε σε idle μέσα στα Windows 7 (Aero) ενώ στην τέταρτη ο υπολογιστής γινόταν shut down και μετρούσαμε την standby κατανάλωση του συστήματός μας.
Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:
Το άμεσο συμπέρασμα με την παρατήρηση του παραπάνω γραφήματος είναι ότι το B700 ver.2 είναι - έστω και οριακά - το λιγότερο αποδοτικό τροφοδοτικό που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Πάντως αν δείτε με προσοχή τα φορτία, η πραγματική είδηση είναι ότι τερμάτισε επιτυχώς τα test μας που φαίνεται να το "ίδρωσαν" για τα καλά. Μπορεί κάποιες στιγμές να είδαμε 11.78 Volts στο Fluke μας, αλλά βρισκόμασταν μάλλον στην γκρίζα ζώνη μεταξύ OverLoad και OCP, οπότε μπορούμε να το παραβλέψουμε. Ο ανεμιστήρας δεν κατάφερε να ξεχωρίσει πάνω από τις θορυβώδεις GTX480 και έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί στο μέγιστο των περιστροφών που έχει ορίσει η Cooler Master με το DC controller της. Στα μέγιστα loads - που μάλλον υπερέβαιναν οριακά την ονομαστική ισχύ - διαπιστώθηκε ένα χαμηλό buzzing το οποίο όμως δεν μας ενέπνευσε κάποια ανησυχία.
Όσο το B700 ver.2 κρυώνει, ελάτε στην σελίδα του επιλόγου, μιας και ενώ τα αποτελέσματα του test δεν ήταν δα και εντυπωσιακά, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον να δούμε το B700 ver.2 σαν προϊόν σε συνάρτηση με την τιμή στην οποία η Cooler Master το προωθεί.
Τελευταία σελίδα της σημερινής μας επισκόπησης και με νούμερα και παρατηρήσεις ακόμα φρέσκα στην μνήμη μας, πάμε να συνοψίσουμε τι προσφέρει το B700 ver.2 και εν τέλει, σε ποιόν απευθύνεται.
Ξεκινώντας από το τι προσφέρει, με τα περισσότερα ποιοτικά τροφοδοτικά να μας έχουν κακομάθει στο να μπορούν να αποδίδουν όλη τους την ονομαστική ισχύ στις γραμμές των 12 Volts, το πρόβλημα με την ονοματοδοσία του μοντέλου προκύπτει με την πρώτη ματιά: το B700 ver.2 μπορεί επίσημα να αποδώσει κάτι λιγότερο από 650 Watt στην 12 Volt γραμμή του και αυτό, χωρίς να καθιστά ψέμα το "700 Watt Combined", θα κακοφανεί στους αγοραστές που το προσεγγίζουν συνηθισμένοι από τροφοδοτικά ανωτέρων tier. Με τα του ονόματος όμως στην άκρη, θα ήταν άδικο να μην παραδεχτούμε η μονάδα της Cooler Master άντεξε χωρίς παρατράγουδα το μέγιστο φορτίο των δοκιμών μας και ακόμα και εκεί δεν έδωσε ιδιαίτερα αυξημένο θόρυβο ή υπερβολικά γονατισμένες τάσεις στις γραμμές του. Τα επιλεγόμενα ηλεκτρονικά στοιχεία παραπέμπουν σε μονάδες της κατηγορίας του και δεν υπερβάλουν σε ποιότητα αλλά η τριετής εγγύηση της Cooler Master και η τίμια κατασκευή λόγω γνωστού OEM μπορούν να αμβλύνουν τις ανησυχίες για θέματα αξιοπιστίας. Τα καλώδια δε, μπορεί όντας στην πλειοψηφία τους non-sleeved να πρόδιδαν την κατηγορία τιμής, μα και πάλι λόγω OEM, είχαν σίγουρα connectors καθώς και ικανό πλήθος, ώστε να αξιοποιηθεί το παρεχόμενο wattage. Wattage το οποίο θα αποδοθεί τηρώντας τις Ευρωπαϊκές επιταγές απόδοσης κατά 617/2013 & ErP lot6.
Και ενώ τα παραπάνω μπορούν να σκιαγραφήσουν με μία σχετική σαφήνεια το τι προσφέρει το B700 ver.2, το "σε ποιόν απευθύνεται" κομμάτι προκύπτει δυσχερέστερο στην περιγραφή του. Σίγουρα απευθύνεται σε χρήστες με περιορισμένο budget μιας και η περικοπή του κόστους δείχνει να δίνει τον τόνο στον όλο σχεδιασμό. Με κάτι λιγότερο από 650 Watt στην 12 Volt γραμμή, αποδεικνύεται ότι μπορεί να αντέξει δύο τέρατα κατανάλωσης όπως αυτά τα των δοκιμών μας - πόσο μάλλον πιο σύγχρονες και ενεργειακά ταπεινότερες κάρτες - αλλά δεν θα μπορούσαμε να σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε τέτοια setups ξέροντας ότι με δύο τέτοιες κάρτες θα κινείστε στα ορεινά της ονομαστικής τους ισχύος: προτιμάμε πάντα να έχουμε έναν αέρα 20%+ περίσσιας ισχύος στο τροφοδοτικό μας. Έτσι, το B700 ver.2 ενώ αντέχει δύο performer GPU's - μάλλον θα ταίριαζε καλύτερα σε builds με μία κάρτα και άφθονα περιφερικά. Το παράδοξο όμως είναι ότι (εδώ υποθέτουμε) και το μικρότερο και φθηνότερο Β600 ver.2 αγωνίζεται για την ίδια θέση, έτσι που χρήστης στον οποίον το B700 ver.2 στοχεύει, φαίνεται να διχάζεται και μόνο μια ιδιαίτερα μικρή απόσταση τιμής μεταξύ των B600 ver.2 και Β700 ver.2 θα δικαίωνε την επιλογή του δεύτερου.
Όπως και να έχει, το ότι με περίπου 70? μπορεί πλέον κάποιος να αγοράσει ένα επώνυμο τροφοδοτικό μιας γνωστής μάρκας (και ενός δοκιμασμένου OEM) είναι από μόνο του θετική είδηση. Σίγουρα δεν πιάνετε κορόιδο με αυτή σας την επιλογή όλους αυτούς τους χρήστες που έδωσαν διπλάσια χρήματα για μονάδες ακριβότερων σειρών, μιας και το μειωμένο κόστος αντικατοπτρίζεται στις επιλογή των ηλεκτρονικών στοιχείων της μονάδας, από την άλλη όμως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα αγοραστών που το Β700 ver.2 και αντίστοιχα τροφοδοτικά θα τους δώσουν το wattage που χρειάζονται σώζοντάς τους από "κακοτοπιές" και πάντα υπό την αίρεση του κόστους.
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση του δείγματος. :T: