Deepcool DQ750EVO Quanta Review: New Candidate!
Κατά την επιλογή κομματιών για μια νέα σύνθεση υπολογιστή, υπάρχουν πάντοτε κάποια parts όπου το όνομα του κατασκευαστή τους είναι κρίσιμης βαρύτητας παράμετρος για την επιλογή, ενώ αντίθετα υπάρχουν άλλα όπου οι χρήστες δείχνουν πιο διατεθειμένοι να δοκιμάσουν μικρότερα ή και πιο άσημα brands για πρώτη φορά. Έτσι, βλέπουμε πληκτρολόγια ή cases από εταιρίες που δεν έχουμε ξανακούσει μέχρι χθες να γίνονται εμπορικά πετυχημένα μέσα σε μία νύχτα, ενώ αντίθετα, οι περισσότεροι χρήστες δείχνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν άγνωστο κατασκευαστή SSD ή ένα τροφοδοτικό από μία εταιρία που δεν έχουν συνηθίσει. Και η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά αυτή είναι μάλλον δικαιολογημένη μιας και κανείς δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα αστοχίας σε ένα κρίσιμο component όπως ένας SSD ή στην ιδέα ενός αυτοκτονικού τροφοδοτικού αμφιβόλου ποιότητας που μπορεί κάλλιστα να "πάρει μαζί" του ακριβά parts και πολύτιμα δεδομένα.
Κατά την επιλογή κομματιών για μια νέα σύνθεση υπολογιστή, υπάρχουν πάντοτε κάποια parts όπου το όνομα του κατασκευαστή τους είναι κρίσιμης βαρύτητας παράμετρος για την επιλογή, ενώ αντίθετα υπάρχουν άλλα όπου οι χρήστες δείχνουν πιο διατεθειμένοι να δοκιμάσουν μικρότερα ή και πιο άσημα brands για πρώτη φορά. Έτσι, βλέπουμε πληκτρολόγια ή cases από εταιρίες που δεν έχουμε ξανακούσει μέχρι χθες να γίνονται εμπορικά πετυχημένα μέσα σε μία νύχτα, ενώ αντίθετα, οι περισσότεροι χρήστες δείχνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν άγνωστο κατασκευαστή SSD ή ένα τροφοδοτικό από μία εταιρία που δεν έχουν συνηθίσει. Και η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά αυτή είναι μάλλον δικαιολογημένη μιας και κανείς δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα αστοχίας σε ένα κρίσιμο component όπως ένας SSD ή στην ιδέα ενός αυτοκτονικού τροφοδοτικού αμφιβόλου ποιότητας που μπορεί κάλλιστα να "πάρει μαζί" του ακριβά parts και πολύτιμα δεδομένα.
Έτσι που πριν καν αρχίσουμε αναφορές σε κατασκευαστές, specs, μοντέλα και ΟΕΜ υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα μια αμφισβήτηση στην πρόταση ενός τροφοδοτικού που έρχεται κάτω από το brand της Deepcool. "Γιατί να μην αγοράσω μία μονάδα της Cooler Master / Corsair κ.α. που ξέρω τόσα χρόνια;" είναι η συνηθέστερη αντίδραση του μέσου αγοραστή. "Γιατί καμία από αυτές τις μάρκες δεν φτιάχνει στα αλήθεια τα τροφοδοτικά της!" είναι ο ψαγμένος αντίλογος, χωρίς όμως αυτό από μόνο του να είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την επιλογή ενός underdog. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα underdog που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει και πρέπει μαζί με την εμπιστοσύνη μας, να κερδίσει και τιμολογιακά τον ανταγωνισμό, αν θέλει να διεκδικήσει κομμάτι από την πίτα της αγοράς.
Ίσως να σας μπερδέψαμε με τις αοριστίες της εισαγωγής μα το μόνο σαφές είναι ότι το DeepCool DQ750EVO της σημερινής μας δοκιμής έχει να γεμίσει μεγάλα παπούτσια μιας και στην κατηγορία αυτή, τα semi-modular 750άρια του ανταγωνισμού έχουν να επιδείξουν απίστευτο "πακέτο": ισχυρές και καθαρές τροφοδοσίες των μεγάλων πλατφορμών, αθόρυβη λειτουργία, μεγάλες εγγυήσεις και δυνατές τιμές. Πολλά tick boxes για μία εταιρία στα πρώτα της βήματα, σωστά; Ας δούμε τα επιγραμματικά specs στον παρακάτω πίνακα και το συζητάμε στον επίλογο.
Η συσκευασία του DQ750EVO Quanta αφήνει καλές εντυπώσεις πριν καν την ανοίξουμε: δροσερά χρώματα και οι κυριότερες πληροφορίες για την 80 Plus Gold πιστοποίηση και την 5ετή εγγύηση δεσπόζουν στο μπροστινό και επιπλέον χαρακτηριστικά και προστασίες στο πίσω μέρος (OCP, OVP, UVP, SCP, OPP, OTP). Εντός, η κύρια μονάδα του τροφοδοτικού βρίσκεται προστατευμένη σε ένα air pocket πουγκί, ενώ τα υπόλοιπα modular καλώδια, τέσσερις βίδες, ένα στοιχειώδες warranty card και το καλώδιο τροφοδοσίας με την πρίζα περιστοιχίζουν την μονάδα.
Η μονάδα ακολουθεί γνώριμες διαστάσεις (150×160×86mm) και το πρώτο χαρακτηριστικό που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι αυτό το ανάγλυφο, σχεδόν σαγρέ, τελείωμά της. Δεν ξέρουμε αν αυτή η επιλογή θα είναι αμφιλεγόμενη (κατηγορείται από πολλούς, σε άλλες μονάδες του ανταγωνισμού για δύσκολο ξεσκόνισμα) πάντως σίγουρα δίνει πόντους premium αέρα και δεν χαράζεται όσο εύκολα θα νομίζατε. Στην πλευρά των modular ενώσεων, δίπλα από την έξοδο των μόνιμα συνδεδεμένων 24 pin ATX & EPS ATX12V (4+4Pin) καλωδίων, θα βρείτε τις αναμονές για τα δύο PCI-E harnesses που, ενώ δεν θα μπορούσαν να μπουν σε λάθος θέσεις, φέρουν κόκκινο χρώμα και τέσσερις μαύρες αναμονές για molex / sata και floppy εξόδους. Και αν η άσκοπη πολυχρωμία ερεθίζει την ιδεοψυχαναγκαστική σας διαταραχή, περιμένετε να πάμε παρακάτω όπου θα δείτε ότι ενώ έχουμε τέσσερις αναμονές για harnesses περιφερικών, στην συσκευασία θα βρείτε μόλις τρία τέτοια καλώδια. Στην πλευρά του ανεμιστήρα, ένα τυπικό συρμάτινο, πλην χρυσό, grill καλύπτει τον 140άρη ανεμιστήρα και φέρει στο κέντρο του τα διακριτικά του κατασκευαστή ενώ οι πλαϊνές επιφάνειες με τα αυτοκόλλητα συμφωνούν χρωματικά με το γκρι-χρυσό theme και αναφέρουν από την μία πλευρά το μοντέλο και από την άλλη τις rated εντάσεις για τις παρεχόμενες τάσεις: 744 Watt στην 12άρα γραμμή δεν είναι καθόλου άσχημα!
Και μιας και το αναφέραμε παραπάνω, ας δούμε πως χωρίζονται τα παρεχόμενα καλώδια και τα connectors που σας παρέχονται ανά harness. Οι παρατηρητικοί θα εντοπίσετε την απουσία floppy power connector και με την σύνδεση αυτή να γίνεται όλο και σπανιότερα απαραίτητη, πιστεύουμε πως δεν θα μας λείψει, πολλώ μάλλον που το συγκεκριμένο interface μπορούσε με λίγο παραπάνω ..."ταλέντο" να ενωθεί και με την αντίστροφη πολικότητα και να προκαλέσει βλάβες. Αλλά και πάλι δεν θα μας κακόπεφτε ένα sata σε fdd καλώδιο για την απίθανη περίπτωση που το χρειαστούμε. Επίσης, επιστρέφοντας στα ιδεοψυχαναγκαστικά μας, αν δεν υπάρχει fdd καλώδιο, γιατί να υπάρχει αναφορά για fdd πάνω στην μονάδα;!
Τα καλώδια είναι τυπικά για την κατηγορία της μονάδας και δεν θα σας φανούν λεπτά παρά μόνο αν έρχεστε από μονάδες με τετραψήφιο wattage. Όπως και να 'χει, τα μήκη είναι αυξημένα (σχεδόν 60cm για το EPS 12V) για καλύτερη χρηστικότητα σε midi towers, τα πάντα είναι μαύρα και flat με μόνη αισθητική παραφωνία τα κόκκινα PCI-E connectors. Τα πάντα κουμπώνουν με ένα θετικό click και δείχνουν να είναι crimpαρισμένα γερά και χωρίς αέρα για κακές επαφές.
Κάπου εδώ ετοιμάζουμε τα κατσαβίδια μας για μια καλή ματιά στο εσωτερικό, οπότε ας δούμε τον 140mm ανεμιστήρα της Yate Loon. Η έδραση είναι ball bearing, το μοντέλο ονομάζεται D14BM-12 και οι επίσημες μέγιστες περιστροφές του είναι 1400 RPM, αν και μπορεί και να τις ξεπεράσει αρκετά, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη εφαρμογή του.
Αφαιρώντας το καπάκι, η τάξη στο εσωτερικό, ο αρκετός ελεύθερος χώρος καθώς και η περιορισμένη χρήση κόλλας δίνουν μια καλή πρώτη εντύπωση για την μονάδα της CWT που κρύβεται στο εσωτερικό του Quanta. Στην κάθετη daughterboard, διπλά από τον Nippon Chemi-Con (560uF στα 450V με rating 105°C) filter capacitor του πρωτεύοντος, εντοπίσαμε ένα CM6802 σε ρόλο PWM controller με τους γειτονικούς πυκνωτές να έρχονται από την CapXon. Οι κολλήσεις εκεί και οι απολήξεις τους στην πίσω πλευρά ήταν αρκετά καθαρές και κοντοκουρεμένες. Αντίθετα, κάποια γωνιάσματα των 12v rail καλωδίων στο κάθετο pcb με τους modular connectors, φάνταζαν κάπως βιαίως τακτοποιημένα και τεντωμένα όχι όμως στον βαθμό που να εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις κολλήσεις όσο και για βραχυκυκλώματα.
Οι πολυμερής στο pcb των connectors δεν φέραν αρκετά διακριτικά για να αναγνωριστούν αλλά αν έπρεπε να μαντέψουμε θα λέγαμε είτε Enesol είτε κάποια σειρά της JunFu (που ούτως ή άλλως συναντήσαμε στο δευτερεύων) για την οποία μας λείπει το documentation. Δεν μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο για το documentation του γνωστού APW7159 PWM controller για τις μικρότερες γραμμές, ούτε για την αρκετά pop επιλογή των 5R140Ps που βρίσκουμε στο primary, ούτε για τα FETs της Toshiba (TK31A60W) που συγκατοικούν στο ίδιο heatsink, ούτε για την δοκιμασμένη supervisor λύση της Weltrend (WT7502V) που κατοικεί στο main pcb στην περιοχή κοντά στην αρκούντως φιλτραρισμένη είσοδο του AC. Εξίσου δοκιμασμένη και η λύση ψύξης με τον 140mm Ball Bearing D14BM-12 της Yate Loon που δεν ακούσαμε ποτέ να πιάνει το θεωρητικό μέγιστο των περιστροφών του (1400 RPM) και ήταν πάντα διακριτικός, αν και δεν θα μας πείραζε να ήταν ακόμα πιο νωχελικός στα μικρά loads, μιας και τα τόσα 105°C rated εξαρτήματα και τo ικανό μέγεθος των heatsinks στα fets, εκτιμούμε ότι θα το επέτρεπαν.
Κοντολογίς, αυτή η επιγραμματική επισκόπηση της όλης διάταξης και των ηλεκτρονικών στοιχείων καταλήγει στο ότι το Deepcool Quanta πάει στα σίγουρα. Δείχνει να είναι ένα δοκιμασμένο προϊόν (που σίγουρα θα δείτε και σε line up άλλων εταιριών με άλλο όνομα) χωρίς σχεδιαστικές εκπλήξεις και με τις μόνες εκπτώσεις να γίνονται στην επιλογή κάποιων πυκνωτών, που επιτρέπουν στην εταιρία να πετύχει το pricepoint που επιθυμεί χωρίς όμως να πέφτει από το Gold 80 Plus επίπεδο απόδοσης ή να υποσκάπτει την 5ετή παρεχόμενη εγγύηση.
Απουσία loader και καλού παλμογράφου θα αρκεστούμε σε ένα Kill A Watt και σε ένα σύστημα το οποίο αποτελεί πραγματική απειλή για τις φάλαινες του Νότιου Ατλαντικού με την κατανάλωσή του. Παρέα με το Deepcool DQ750EVO Quanta θα παραθέσουμε και τα αποτελέσματα όλως των τροφοδοτικών που έχουμε δοκιμάσει στο ίδιο σύστημα. Ακόμα, ένα Fluke 179 θα ελέγχει τις τάσεις και θα σας αναφέρουμε αν παρατηρήσουμε οτιδήποτε το μεμπτό, στα διάφορα loads που θα επιδιώξουμε.
Στήσαμε ένα σύστημα δοκιμών το οποίο απαρτιζόταν από τα εξής:
Φυσικά, επειδή πάντα ισχύει η γενική απαγόρευση για κάθε τι stock, ο 3570K ήταν στα 4,5GHz με 1,2v vcore ενώ οι κάρτες αφέθηκαν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους, γιατί αποδείχτηκαν ...αρκετές. Οι μνήμες έμειναν στα 1600 με τάση 1,65V και κάθε energy saving και "πράσινη" επιλογή, ήταν disable στο BIOS.
Για το τροφοδοτικό, επιλέξαμε να μετρήσουμε την κατανάλωση του συστήματος σε τέσσερις καταστάσεις: Στην πρώτη, οι δύο GTX480 έτρεχαν το EVGA OC Scanner ενώ στο παρασκήνιο δεν έτρεχε κάτι άλλο. Στην δεύτερη ο επεξεργαστής έτρεχε το large FFT τεστ του Prime95, στην τρίτη ο υπολογιστής έμενε σε idle μέσα στα Windows 7 (Aero) ενώ στην τέταρτη ο υπολογιστής γινόταν shut down και μετρούσαμε την standby κατανάλωση του συστήματός μας.
Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:
Χωρίς κακές εκπλήξεις στην προηγούμενη σελίδα της επισκόπηση των parts, φτάσαμε και στα νούμερα από τις δοκιμές μας, όπου με χαρά διαπιστώνουμε ότι η μονάδα της Deepcool αποδίδει όπως πρέπει για μια 80 Plus Gold μονάδα. Μπορεί η μεθοδολογία μας να είναι κάθε άλλο παρά αναφοράς, αλλά οι πολλές επαναλήψεις των tests μας πείθουν για την οριακή επικράτηση της VS μονάδας της Cooler Master. Αλλά ας έχει. Τα νούμερα παραμένουν καλά, με τις τάσεις στην 12v rail να παίζουν από 12.15v μέχρι και 11.95v και τις υπόλοιπες κύριες γραμμές να "κατηφορίζουν" κατά αντίστοιχα ποσοστά, στην διαδρομή από το idle μέχρι το μεγαλύτερό load test μας. Σε όλη την διάρκεια των δοκιμών ο ανεμιστήρας παρέμεινε πολιτισμένος ενώ κοιτώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας από idle σε παρατεταμένο load τόσο στο main pcb όσο και στις ψύκτρες των fets με το υπέρυθρο θερμόμετρό μας, μείναμε με την εντύπωση ότι θερμικά η μονάδα έχει αρκετό headroom και δείχνει να λειτουργεί άνετα και δροσερά και χωρίς να σωρεύει θερμότητα ακόμα και όταν της ζητήσετε μεγάλες εντάσεις.
Όσο το Deepcool DQ750EVO Quanta κρυώνει, ελάτε στην σελίδα του επιλόγου για να συζητήσουμε αν μέσα σε μία τόσο πολυπληθή κατηγορία τροφοδοτικών, με τόσα μεγάλα και δοκιμασμένα ονόματα, υπάρχει λόγος να ασχοληθείτε με μία μικρότερη και νεότερη εταιρία που δοκιμάζει τα νερά.
Τελευταία σελίδα του review και είναι δόκιμο κάποιοι από τους αναγνώστες να ελπίζουν σε μία έμμεση παραίνεση ή αποτροπή για την αγορά του Deepcool DQ750EVO Quanta. Μακάρι να μπορούσαμε να απαντήσουμε με ένα ξερό yea or nay μα πρέπει να αναλύσουμε την συνολική πρόταση για να καταλήξουμε κάπως πιο αιτιολογημένα σε μία τοποθέτηση.
Με την ματιά στραμμένη στον ανταγωνισμό, δύο είναι τα μεγάλα αμαρτήματα του DQ750EVO Quanta. Και τα δύο ξεκινούν με την λέξη "semi". Semi modular. Ενώ η απουσία δυνατότητας αφαίρεσης των 24pin ATX & EPS ATX12V (4+4Pin) μπορεί να αξιολογηθεί ως πταίσμα, μιας και είναι να αναρωτιέσαι αν προκύπτει πραγματικά επιπλέον διευκόλυνση κατά την εγκατάσταση από την αφαίρεση αυτών των καλωδίων πάντα σε αντιδιαστολή με την πιθανότητα βλάβης αυτών των "απρόθυμων" μεγάλων connector στην μεριά της μονάδας, το δεύτερο αμάρτημα της μονάδας φαντάζει πιο ουσιαστικό: απουσία semi passive λειτουργίας. Το DQ750EVO Quanta παρά την Gold 80 Plus απόδοσή του και την δροσερή του λειτουργία, αδιαφορεί για το wattage που του ζητάτε και δεν προτίθεται να σταματήσει τον 140mm - πλην αρκετά πολιτισμένο - του ανεμιστήρα ακόμα και όταν του ζητάτε διψήφια ποσά Watt. Και αυτό φαντάζει πραγματικά ατυχές, τόσο σε όρους απόθεση σκόνης αλλά όσο και σε όρους ησυχίας, μιας και πλέον, με τις μοντέρνες GPU να σταματάνε τα fans τους σε idle και τους SSD να είναι από την φύση τους αθόρυβοι, η ιδέα ενός 0db συστήματος δεν φαντάζει τόσο εξωτική όσο κάποτε.
Περνώντας όμως στην παράγραφο με τα δυνατά σημεία της μονάδας, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στα όμορφα flat καλώδια ακόμα και για το 24pin ATX και την πραγματικά καλή απόδοσή της μονάδας στα βαρύτερα test των δοκιμών μας. Ναι, μερικές από τις επιλογές πυκνωτών δεν ήταν καθόλου της αρεσκείας μας αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το DQ750EVO Quanta πέρασε με άνεση τα test μας με τις παρεχόμενες τάσεις να μένουν πρακτικά αμετακίνητες και το efficiency να καταγράφεται ανταγωνιστικό σε σχέση με τις μονάδες που έχουμε δει μέχρι και σήμερα. Ακόμα, ο γνωστός OEM με την καλή ποιότητα συναρμολόγησης καθώς και τα τίμια και δοκιμασμένα, για την κατηγορία τιμής, επιλεγμένα ηλεκτρονικά μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την 5ετη παρεχόμενη εγγύηση και να μην μπορούμε να δικαιολογήσουμε οποιαδήποτε υπερβολική καχυποψία στον τομέα της αξιοπιστίας. Κοντολογίς, με το DQ750EVO Quanta της σημερινής δοκιμής σαν πρώτο δείγμα, μπορούμε χωρίς ενδοιασμούς να εντάξουμε την Deepcool στην λίστα των αξιόλογων κατασκευαστών που τιμούν τα standards που ευαγγελίζονται και που θα μπορούσαν να στριμώξουν τον ανταγωνισμό, όχι τόσο από την μεριά της cutting edge πρωτοπορίας, όσο από την τιμολογιακή προσέγγιση που επιλέγουν.
Και αυτό το τελευταίο θα είναι και το κρισιμότερο σημείο για το εμπορικό μέλλον της μονάδας. Με τις πρώτες σποραδικές αναφορές τιμών στα Ελληνικά καταστήματα να κάνουν την εμφάνισή τους αλλά να μην έχουν ισορροπήσει, θα αναγκαστούμε να κρίνουμε την μονάδα από το ομολογουμένως εντυπωσιακό MSRP της ($105.99). Το Deepcool DQ750EVO Quanta είναι μια σαφώς αξιόλογη μονάδα, που με αυτή την τιμολογιακή προσέγγιση δείχνει να έχει ότι χρειάζεται για να νικήσει την αδράνεια που παρουσιάζει η μεγαλύτερη μάζα των καταναλωτών, στην θέα ενός νέου κατασκευαστή. Η Deepcool ξεκινάει με το δεξί και εμείς έχουμε ακόμα ένα καλό 80 Plus Gold τροφοδοτικό στην λίστα των υποψηφίων αγορών μας.
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Deepcool για την παραχώρηση του δείγματος. :T:
Κατά την επιλογή κομματιών για μια νέα σύνθεση υπολογιστή, υπάρχουν πάντοτε κάποια parts όπου το όνομα του κατασκευαστή τους είναι κρίσιμης βαρύτητας παράμετρος για την επιλογή, ενώ αντίθετα υπάρχουν άλλα όπου οι χρήστες δείχνουν πιο διατεθειμένοι να δοκιμάσουν μικρότερα ή και πιο άσημα brands για πρώτη φορά. Έτσι, βλέπουμε πληκτρολόγια ή cases από εταιρίες που δεν έχουμε ξανακούσει μέχρι χθες να γίνονται εμπορικά πετυχημένα μέσα σε μία νύχτα, ενώ αντίθετα, οι περισσότεροι χρήστες δείχνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι σε έναν άγνωστο κατασκευαστή SSD ή ένα τροφοδοτικό από μία εταιρία που δεν έχουν συνηθίσει. Και η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά αυτή είναι μάλλον δικαιολογημένη μιας και κανείς δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα αστοχίας σε ένα κρίσιμο component όπως ένας SSD ή στην ιδέα ενός αυτοκτονικού τροφοδοτικού αμφιβόλου ποιότητας που μπορεί κάλλιστα να "πάρει μαζί" του ακριβά parts και πολύτιμα δεδομένα.
Έτσι που πριν καν αρχίσουμε αναφορές σε κατασκευαστές, specs, μοντέλα και ΟΕΜ υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα μια αμφισβήτηση στην πρόταση ενός τροφοδοτικού που έρχεται κάτω από το brand της Deepcool. "Γιατί να μην αγοράσω μία μονάδα της Cooler Master / Corsair κ.α. που ξέρω τόσα χρόνια;" είναι η συνηθέστερη αντίδραση του μέσου αγοραστή. "Γιατί καμία από αυτές τις μάρκες δεν φτιάχνει στα αλήθεια τα τροφοδοτικά της!" είναι ο ψαγμένος αντίλογος, χωρίς όμως αυτό από μόνο του να είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την επιλογή ενός underdog. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα underdog που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει και πρέπει μαζί με την εμπιστοσύνη μας, να κερδίσει και τιμολογιακά τον ανταγωνισμό, αν θέλει να διεκδικήσει κομμάτι από την πίτα της αγοράς.
Ίσως να σας μπερδέψαμε με τις αοριστίες της εισαγωγής μα το μόνο σαφές είναι ότι το DeepCool DQ750EVO της σημερινής μας δοκιμής έχει να γεμίσει μεγάλα παπούτσια μιας και στην κατηγορία αυτή, τα semi-modular 750άρια του ανταγωνισμού έχουν να επιδείξουν απίστευτο "πακέτο": ισχυρές και καθαρές τροφοδοσίες των μεγάλων πλατφορμών, αθόρυβη λειτουργία, μεγάλες εγγυήσεις και δυνατές τιμές. Πολλά tick boxes για μία εταιρία στα πρώτα της βήματα, σωστά; Ας δούμε τα επιγραμματικά specs στον παρακάτω πίνακα και το συζητάμε στον επίλογο.
Η συσκευασία του DQ750EVO Quanta αφήνει καλές εντυπώσεις πριν καν την ανοίξουμε: δροσερά χρώματα και οι κυριότερες πληροφορίες για την 80 Plus Gold πιστοποίηση και την 5ετή εγγύηση δεσπόζουν στο μπροστινό και επιπλέον χαρακτηριστικά και προστασίες στο πίσω μέρος (OCP, OVP, UVP, SCP, OPP, OTP). Εντός, η κύρια μονάδα του τροφοδοτικού βρίσκεται προστατευμένη σε ένα air pocket πουγκί, ενώ τα υπόλοιπα modular καλώδια, τέσσερις βίδες, ένα στοιχειώδες warranty card και το καλώδιο τροφοδοσίας με την πρίζα περιστοιχίζουν την μονάδα.
Η μονάδα ακολουθεί γνώριμες διαστάσεις (150×160×86mm) και το πρώτο χαρακτηριστικό που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι αυτό το ανάγλυφο, σχεδόν σαγρέ, τελείωμά της. Δεν ξέρουμε αν αυτή η επιλογή θα είναι αμφιλεγόμενη (κατηγορείται από πολλούς, σε άλλες μονάδες του ανταγωνισμού για δύσκολο ξεσκόνισμα) πάντως σίγουρα δίνει πόντους premium αέρα και δεν χαράζεται όσο εύκολα θα νομίζατε. Στην πλευρά των modular ενώσεων, δίπλα από την έξοδο των μόνιμα συνδεδεμένων 24 pin ATX & EPS ATX12V (4+4Pin) καλωδίων, θα βρείτε τις αναμονές για τα δύο PCI-E harnesses που, ενώ δεν θα μπορούσαν να μπουν σε λάθος θέσεις, φέρουν κόκκινο χρώμα και τέσσερις μαύρες αναμονές για molex / sata και floppy εξόδους. Και αν η άσκοπη πολυχρωμία ερεθίζει την ιδεοψυχαναγκαστική σας διαταραχή, περιμένετε να πάμε παρακάτω όπου θα δείτε ότι ενώ έχουμε τέσσερις αναμονές για harnesses περιφερικών, στην συσκευασία θα βρείτε μόλις τρία τέτοια καλώδια. Στην πλευρά του ανεμιστήρα, ένα τυπικό συρμάτινο, πλην χρυσό, grill καλύπτει τον 140άρη ανεμιστήρα και φέρει στο κέντρο του τα διακριτικά του κατασκευαστή ενώ οι πλαϊνές επιφάνειες με τα αυτοκόλλητα συμφωνούν χρωματικά με το γκρι-χρυσό theme και αναφέρουν από την μία πλευρά το μοντέλο και από την άλλη τις rated εντάσεις για τις παρεχόμενες τάσεις: 744 Watt στην 12άρα γραμμή δεν είναι καθόλου άσχημα!
Και μιας και το αναφέραμε παραπάνω, ας δούμε πως χωρίζονται τα παρεχόμενα καλώδια και τα connectors που σας παρέχονται ανά harness. Οι παρατηρητικοί θα εντοπίσετε την απουσία floppy power connector και με την σύνδεση αυτή να γίνεται όλο και σπανιότερα απαραίτητη, πιστεύουμε πως δεν θα μας λείψει, πολλώ μάλλον που το συγκεκριμένο interface μπορούσε με λίγο παραπάνω ..."ταλέντο" να ενωθεί και με την αντίστροφη πολικότητα και να προκαλέσει βλάβες. Αλλά και πάλι δεν θα μας κακόπεφτε ένα sata σε fdd καλώδιο για την απίθανη περίπτωση που το χρειαστούμε. Επίσης, επιστρέφοντας στα ιδεοψυχαναγκαστικά μας, αν δεν υπάρχει fdd καλώδιο, γιατί να υπάρχει αναφορά για fdd πάνω στην μονάδα;!
Τα καλώδια είναι τυπικά για την κατηγορία της μονάδας και δεν θα σας φανούν λεπτά παρά μόνο αν έρχεστε από μονάδες με τετραψήφιο wattage. Όπως και να 'χει, τα μήκη είναι αυξημένα (σχεδόν 60cm για το EPS 12V) για καλύτερη χρηστικότητα σε midi towers, τα πάντα είναι μαύρα και flat με μόνη αισθητική παραφωνία τα κόκκινα PCI-E connectors. Τα πάντα κουμπώνουν με ένα θετικό click και δείχνουν να είναι crimpαρισμένα γερά και χωρίς αέρα για κακές επαφές.
Κάπου εδώ ετοιμάζουμε τα κατσαβίδια μας για μια καλή ματιά στο εσωτερικό, οπότε ας δούμε τον 140mm ανεμιστήρα της Yate Loon. Η έδραση είναι ball bearing, το μοντέλο ονομάζεται D14BM-12 και οι επίσημες μέγιστες περιστροφές του είναι 1400 RPM, αν και μπορεί και να τις ξεπεράσει αρκετά, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη εφαρμογή του.
Αφαιρώντας το καπάκι, η τάξη στο εσωτερικό, ο αρκετός ελεύθερος χώρος καθώς και η περιορισμένη χρήση κόλλας δίνουν μια καλή πρώτη εντύπωση για την μονάδα της CWT που κρύβεται στο εσωτερικό του Quanta. Στην κάθετη daughterboard, διπλά από τον Nippon Chemi-Con (560uF στα 450V με rating 105°C) filter capacitor του πρωτεύοντος, εντοπίσαμε ένα CM6802 σε ρόλο PWM controller με τους γειτονικούς πυκνωτές να έρχονται από την CapXon. Οι κολλήσεις εκεί και οι απολήξεις τους στην πίσω πλευρά ήταν αρκετά καθαρές και κοντοκουρεμένες. Αντίθετα, κάποια γωνιάσματα των 12v rail καλωδίων στο κάθετο pcb με τους modular connectors, φάνταζαν κάπως βιαίως τακτοποιημένα και τεντωμένα όχι όμως στον βαθμό που να εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τις κολλήσεις όσο και για βραχυκυκλώματα.
Οι πολυμερής στο pcb των connectors δεν φέραν αρκετά διακριτικά για να αναγνωριστούν αλλά αν έπρεπε να μαντέψουμε θα λέγαμε είτε Enesol είτε κάποια σειρά της JunFu (που ούτως ή άλλως συναντήσαμε στο δευτερεύων) για την οποία μας λείπει το documentation. Δεν μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο για το documentation του γνωστού APW7159 PWM controller για τις μικρότερες γραμμές, ούτε για την αρκετά pop επιλογή των 5R140Ps που βρίσκουμε στο primary, ούτε για τα FETs της Toshiba (TK31A60W) που συγκατοικούν στο ίδιο heatsink, ούτε για την δοκιμασμένη supervisor λύση της Weltrend (WT7502V) που κατοικεί στο main pcb στην περιοχή κοντά στην αρκούντως φιλτραρισμένη είσοδο του AC. Εξίσου δοκιμασμένη και η λύση ψύξης με τον 140mm Ball Bearing D14BM-12 της Yate Loon που δεν ακούσαμε ποτέ να πιάνει το θεωρητικό μέγιστο των περιστροφών του (1400 RPM) και ήταν πάντα διακριτικός, αν και δεν θα μας πείραζε να ήταν ακόμα πιο νωχελικός στα μικρά loads, μιας και τα τόσα 105°C rated εξαρτήματα και τo ικανό μέγεθος των heatsinks στα fets, εκτιμούμε ότι θα το επέτρεπαν.
Κοντολογίς, αυτή η επιγραμματική επισκόπηση της όλης διάταξης και των ηλεκτρονικών στοιχείων καταλήγει στο ότι το Deepcool Quanta πάει στα σίγουρα. Δείχνει να είναι ένα δοκιμασμένο προϊόν (που σίγουρα θα δείτε και σε line up άλλων εταιριών με άλλο όνομα) χωρίς σχεδιαστικές εκπλήξεις και με τις μόνες εκπτώσεις να γίνονται στην επιλογή κάποιων πυκνωτών, που επιτρέπουν στην εταιρία να πετύχει το pricepoint που επιθυμεί χωρίς όμως να πέφτει από το Gold 80 Plus επίπεδο απόδοσης ή να υποσκάπτει την 5ετή παρεχόμενη εγγύηση.
Απουσία loader και καλού παλμογράφου θα αρκεστούμε σε ένα Kill A Watt και σε ένα σύστημα το οποίο αποτελεί πραγματική απειλή για τις φάλαινες του Νότιου Ατλαντικού με την κατανάλωσή του. Παρέα με το Deepcool DQ750EVO Quanta θα παραθέσουμε και τα αποτελέσματα όλως των τροφοδοτικών που έχουμε δοκιμάσει στο ίδιο σύστημα. Ακόμα, ένα Fluke 179 θα ελέγχει τις τάσεις και θα σας αναφέρουμε αν παρατηρήσουμε οτιδήποτε το μεμπτό, στα διάφορα loads που θα επιδιώξουμε.
Στήσαμε ένα σύστημα δοκιμών το οποίο απαρτιζόταν από τα εξής:
Φυσικά, επειδή πάντα ισχύει η γενική απαγόρευση για κάθε τι stock, ο 3570K ήταν στα 4,5GHz με 1,2v vcore ενώ οι κάρτες αφέθηκαν στις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους, γιατί αποδείχτηκαν ...αρκετές. Οι μνήμες έμειναν στα 1600 με τάση 1,65V και κάθε energy saving και "πράσινη" επιλογή, ήταν disable στο BIOS.
Για το τροφοδοτικό, επιλέξαμε να μετρήσουμε την κατανάλωση του συστήματος σε τέσσερις καταστάσεις: Στην πρώτη, οι δύο GTX480 έτρεχαν το EVGA OC Scanner ενώ στο παρασκήνιο δεν έτρεχε κάτι άλλο. Στην δεύτερη ο επεξεργαστής έτρεχε το large FFT τεστ του Prime95, στην τρίτη ο υπολογιστής έμενε σε idle μέσα στα Windows 7 (Aero) ενώ στην τέταρτη ο υπολογιστής γινόταν shut down και μετρούσαμε την standby κατανάλωση του συστήματός μας.
Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:
Χωρίς κακές εκπλήξεις στην προηγούμενη σελίδα της επισκόπηση των parts, φτάσαμε και στα νούμερα από τις δοκιμές μας, όπου με χαρά διαπιστώνουμε ότι η μονάδα της Deepcool αποδίδει όπως πρέπει για μια 80 Plus Gold μονάδα. Μπορεί η μεθοδολογία μας να είναι κάθε άλλο παρά αναφοράς, αλλά οι πολλές επαναλήψεις των tests μας πείθουν για την οριακή επικράτηση της VS μονάδας της Cooler Master. Αλλά ας έχει. Τα νούμερα παραμένουν καλά, με τις τάσεις στην 12v rail να παίζουν από 12.15v μέχρι και 11.95v και τις υπόλοιπες κύριες γραμμές να "κατηφορίζουν" κατά αντίστοιχα ποσοστά, στην διαδρομή από το idle μέχρι το μεγαλύτερό load test μας. Σε όλη την διάρκεια των δοκιμών ο ανεμιστήρας παρέμεινε πολιτισμένος ενώ κοιτώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας από idle σε παρατεταμένο load τόσο στο main pcb όσο και στις ψύκτρες των fets με το υπέρυθρο θερμόμετρό μας, μείναμε με την εντύπωση ότι θερμικά η μονάδα έχει αρκετό headroom και δείχνει να λειτουργεί άνετα και δροσερά και χωρίς να σωρεύει θερμότητα ακόμα και όταν της ζητήσετε μεγάλες εντάσεις.
Όσο το Deepcool DQ750EVO Quanta κρυώνει, ελάτε στην σελίδα του επιλόγου για να συζητήσουμε αν μέσα σε μία τόσο πολυπληθή κατηγορία τροφοδοτικών, με τόσα μεγάλα και δοκιμασμένα ονόματα, υπάρχει λόγος να ασχοληθείτε με μία μικρότερη και νεότερη εταιρία που δοκιμάζει τα νερά.
Τελευταία σελίδα του review και είναι δόκιμο κάποιοι από τους αναγνώστες να ελπίζουν σε μία έμμεση παραίνεση ή αποτροπή για την αγορά του Deepcool DQ750EVO Quanta. Μακάρι να μπορούσαμε να απαντήσουμε με ένα ξερό yea or nay μα πρέπει να αναλύσουμε την συνολική πρόταση για να καταλήξουμε κάπως πιο αιτιολογημένα σε μία τοποθέτηση.
Με την ματιά στραμμένη στον ανταγωνισμό, δύο είναι τα μεγάλα αμαρτήματα του DQ750EVO Quanta. Και τα δύο ξεκινούν με την λέξη "semi". Semi modular. Ενώ η απουσία δυνατότητας αφαίρεσης των 24pin ATX & EPS ATX12V (4+4Pin) μπορεί να αξιολογηθεί ως πταίσμα, μιας και είναι να αναρωτιέσαι αν προκύπτει πραγματικά επιπλέον διευκόλυνση κατά την εγκατάσταση από την αφαίρεση αυτών των καλωδίων πάντα σε αντιδιαστολή με την πιθανότητα βλάβης αυτών των "απρόθυμων" μεγάλων connector στην μεριά της μονάδας, το δεύτερο αμάρτημα της μονάδας φαντάζει πιο ουσιαστικό: απουσία semi passive λειτουργίας. Το DQ750EVO Quanta παρά την Gold 80 Plus απόδοσή του και την δροσερή του λειτουργία, αδιαφορεί για το wattage που του ζητάτε και δεν προτίθεται να σταματήσει τον 140mm - πλην αρκετά πολιτισμένο - του ανεμιστήρα ακόμα και όταν του ζητάτε διψήφια ποσά Watt. Και αυτό φαντάζει πραγματικά ατυχές, τόσο σε όρους απόθεση σκόνης αλλά όσο και σε όρους ησυχίας, μιας και πλέον, με τις μοντέρνες GPU να σταματάνε τα fans τους σε idle και τους SSD να είναι από την φύση τους αθόρυβοι, η ιδέα ενός 0db συστήματος δεν φαντάζει τόσο εξωτική όσο κάποτε.
Περνώντας όμως στην παράγραφο με τα δυνατά σημεία της μονάδας, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στα όμορφα flat καλώδια ακόμα και για το 24pin ATX και την πραγματικά καλή απόδοσή της μονάδας στα βαρύτερα test των δοκιμών μας. Ναι, μερικές από τις επιλογές πυκνωτών δεν ήταν καθόλου της αρεσκείας μας αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το DQ750EVO Quanta πέρασε με άνεση τα test μας με τις παρεχόμενες τάσεις να μένουν πρακτικά αμετακίνητες και το efficiency να καταγράφεται ανταγωνιστικό σε σχέση με τις μονάδες που έχουμε δει μέχρι και σήμερα. Ακόμα, ο γνωστός OEM με την καλή ποιότητα συναρμολόγησης καθώς και τα τίμια και δοκιμασμένα, για την κατηγορία τιμής, επιλεγμένα ηλεκτρονικά μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την 5ετη παρεχόμενη εγγύηση και να μην μπορούμε να δικαιολογήσουμε οποιαδήποτε υπερβολική καχυποψία στον τομέα της αξιοπιστίας. Κοντολογίς, με το DQ750EVO Quanta της σημερινής δοκιμής σαν πρώτο δείγμα, μπορούμε χωρίς ενδοιασμούς να εντάξουμε την Deepcool στην λίστα των αξιόλογων κατασκευαστών που τιμούν τα standards που ευαγγελίζονται και που θα μπορούσαν να στριμώξουν τον ανταγωνισμό, όχι τόσο από την μεριά της cutting edge πρωτοπορίας, όσο από την τιμολογιακή προσέγγιση που επιλέγουν.
Και αυτό το τελευταίο θα είναι και το κρισιμότερο σημείο για το εμπορικό μέλλον της μονάδας. Με τις πρώτες σποραδικές αναφορές τιμών στα Ελληνικά καταστήματα να κάνουν την εμφάνισή τους αλλά να μην έχουν ισορροπήσει, θα αναγκαστούμε να κρίνουμε την μονάδα από το ομολογουμένως εντυπωσιακό MSRP της ($105.99). Το Deepcool DQ750EVO Quanta είναι μια σαφώς αξιόλογη μονάδα, που με αυτή την τιμολογιακή προσέγγιση δείχνει να έχει ότι χρειάζεται για να νικήσει την αδράνεια που παρουσιάζει η μεγαλύτερη μάζα των καταναλωτών, στην θέα ενός νέου κατασκευαστή. Η Deepcool ξεκινάει με το δεξί και εμείς έχουμε ακόμα ένα καλό 80 Plus Gold τροφοδοτικό στην λίστα των υποψηφίων αγορών μας.
Ακόμα μία HWBOX παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε θερμά την Deepcool για την παραχώρηση του δείγματος. :T: