Raijintek Triton Review: AIO And Then Some!

Raijintek Triton Review: AIO And Then Some!

Ο Τρίτων, ο θαλασσινή θεότητα της αρχαίας μας μυθολογίας, φαντάζει αν μη τι άλλο σωστό όνομα για όνομα μονάδας υδρόψυξης. Γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, παραπέμπει σαφώς σε νερά και θαλασσινές δροσιές, έτσι που πριν ακόμα κοιτάξουμε τα χαρακτηριστικά της μονάδας της Raijintek συλλάβαμε τους εαυτούς μας με μία θετική προδιάθεση απέναντί της. Όλα αυτά βέβαια όσο τα πράγματα κινούνταν στον αφηρημένο χώρο των ιδεών και της φαντασίας, μιας και όταν Googlάραμε το όνομα του Τρίτωνα και είδαμε τις πρώτες εικόνες προέκυψε το αναντίρρητο: παρά τα μούσια και την αρρενοπρεπή κατανομή, ο Τρίτων ήταν ένας ευγενικής καταγωγής ...γοργόνος!
Ο Τρίτων, ο θαλασσινή θεότητα της αρχαίας μας μυθολογίας, φαντάζει αν μη τι άλλο σωστό όνομα για όνομα μονάδας υδρόψυξης. Γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, παραπέμπει σαφώς σε νερά και θαλασσινές δροσιές, έτσι που πριν ακόμα κοιτάξουμε τα χαρακτηριστικά της μονάδας της Raijintek συλλάβαμε τους εαυτούς μας με μία θετική προδιάθεση απέναντί της. Όλα αυτά βέβαια όσο τα πράγματα κινούνταν στον αφηρημένο χώρο των ιδεών και της φαντασίας, μιας και όταν Googlάραμε το όνομα του Τρίτωνα και είδαμε τις πρώτες εικόνες προέκυψε το αναντίρρητο: παρά τα μούσια και την αρρενοπρεπή κατανομή, ο Τρίτων ήταν ένας ευγενικής καταγωγής ...γοργόνος!

Και τα πράγματα περιπλέκονται περνώντας και στην εικόνα της μονάδας της Raijintek μιας και η πρώτη εντύπωση από τις φωτογραφίες της μονάδας με το διάφανο ακριλικό block/pump/res combo και τις διαφανείς σωληνώσεις παραπέμπουν σε κάπως παλιότερης αισθητικής υδροψυξεις. Και λέμε υδροψυξεις και όχι ΑΙΟ, γιατί η Rajintek Triton είναι μεν μια "δεμένη" και "γεμισμένη" μονάδα που μπορεί να δουλέψει απλά βιδώνοντας την στο σύστημά σας (όπως όλα τα ΑΙΟ) αλλά με τα compression fittings της και τον εύκολο τρόπο γεμίσματός της, κλείνει το μάτι για το κάτι παραπάνω κάπου παραπέρα. Σας θυμίζει κάτι; Σωστά, την πρόταση της Swiftech που είχαμε δει στο παρελθόν, και αν κάποιος κρυφοκοιτάξει στα παρακάτω specs και παρατηρήσει ότι εδώ μιλάμε για μία loop με αλουμινένιο ψυγείο (έναντι του brass ψυγείου της Swiftech) ο αντίλογος θα πει ότι εδώ μιλάμε για μία σημαντικά φθηνότερη πρόταση και με σαφώς καλύτερες διαθεσιμότητες για την Ελληνική αγορά.

Αλλά ας μην προτρέχουμε με αόριστα VS, ας δούμε τα επιγραμματικά χαρακτηριστικά της μονάδας στον παρακάτω πίνακα και στην επόμενη σελίδα ακολουθεί η φωτογραφική παρουσίαση του σημερινού μας προϊόντος.

Raijintek Triton Review: AIO And Then Some!

Raijintek Triton Review: AIO And Then Some!






Ξεκινώντας από την συσκευασία, η Triton θα φτάσει στα χέρια σας σε ένα μακρόστενο χαρτονένιο βαλιτσάκι που κρατάει τα πάντα στην θέση τους στο εσωτερικό, ενώ αναφέρει και τα κυριότερα key features στο εξωτερικό του καθώς και τα υποστηριζόμενα sockets, που αναφέραμε στην προηγούμενη σελίδα. Στην πρόσοψη η ματιά μας σταμάτησε στα χαρακτηριστικά της αντλίας, όπου η αναφορά σε "Graphite Pipe and Ceramic axis" και "50K hours life expectancy" ακολουθούνταν από μία αναφορά σε 72 λίτρα / ώρα ροής, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα 120 λίτρα / ώρα των επίσημων spec που είδαμε στην προηγούμενη σελίδα. Δεσμευόμαστε για διευκρινήσεις. Εντός, η εικόνα είναι τακτοποιημένη με τον λίγο αέρα εντός των σωληνώσεων να μην μας ανησυχεί (μιας και θα καταλήξει στο reservoir μετά από κάποιες ώρες χρήσης) και μόνο τα dye bomps να δείχνουν κάπως μουτζουρωμένα μέσα στο σακουλάκι τους.








Βγάζοντας τα πάντα από το κουτί τους, εστιάζουμε αρχικά στο block που με την nickel plated επιφάνεια επαφής του λεία σαν καθρέφτη, στρέφει το ενδιαφέρον μας στα υλικά και τις ενώσεις του: το ακριλικό είναι μονοκόμματο στην περιφέρειά του, η αντλία στέρεα τοποθετημένη στο εσωτερικό του, μαζί με δύο λευκά led που θα τονίσουν το χρώμα του υγρού που θα επιλέξετε. Οι σωλήνες χρησιμοποιούν compression fittings ενώ η τάπα πλήρωσης διαθέτει λαστιχένιο o-ring για την διασφάλιση την στεγανότητάς της. Δεν θα σας μιλήσουμε για μέταλλα, μιας και ήδη βρισκόμαστε σε μία loop με αλουμινένιο ψυγείο και χάλκινο block οπότε θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά πρόσθετα στο υγρό ώστε να αποφευχθούν γαλβανισμοί και λοιποί εφιάλτες του παρελθόντος. Πάντως τα δεσίματα στα ακρυλικά μέρη δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτα και θα λέγαμε ότι αν δεν παραλάβετε κάτι εξ' αρχής ραγισμένο, και δεν σφίξετε κάτι με εργαλεία, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας για διαρροές σε σχέση με μία τυπική "δεμένη" ΑΙΟ.

Με το block στην άκρη στρέφουμε το βλέμμα στους ανεμιστήρες που διαθέτουν σκληρά πλαστικά, μέτρια εκτελεσμένο sleeve bearing και "παντρεμένη" καλωδίωση μεταξύ τους, έτσι ώστε να τους δώσετε τάση από ένα molex και απλά να τους ελέγχετε από τον παρεχόμενο ροοστάτη. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πρωτοτυπήσετε θα έχετε σταθερά RPM στους ανεμιστήρες της μονάδας, πράγμα μάλλον όχι ιδανικό για καθημερινή χρήση. Επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απόσβεση κραδασμών, ούτε μεταξύ ψυγείου - ανεμιστήρων, ούτε μεταξύ ψυγείου - case αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι δεν διαπιστώσαμε να αναπτύσσονται συντονισμοί κατά την χρήση. Το ψυγείο από την άλλη είναι υπέροχο: σχεδόν 23 fpi, ατσαλάκωτο στα fins και σχολαστικά βαμμένο, δίνει έναν αέρα καλού part και φαντάζει ακριβότερο από τα ψυγεία της πλειοψηφίας των μονάδων του ανταγωνισμού. Οι σωληνώσεις είναι διαυγείς, με κάτι σαν 37cm ωφέλιμου μήκους και αρκετά ευλύγιστες, αλλά θα γωνιάσουν να τις τερματίσετε σε κάποια οριακή εγκατάσταση. Ακόμα και τότε όμως έχετε την επιλογή να τις αντικαταστήσετε με άλλες μακρύτερες (9,5 mm εσωτερική και 12,7 mm εξωτερική διάμετρος, γνωστοί και ως 3/8" ID - 5/8" OD ή ως 16/10).





Στα παρελκόμενα, εκτός από τα μεταλλικά κομμάτια για τα Intel και AMD sockets, θα βρείτε θερμοαγώγιμη μιας χρήσης και μια βολική σπάτουλα για την εγκατάστασή της, δύο διακλαδώσεις τροφοδοσίας από molex (ένα για τα fans & ένα για την αντλία), τρία dye bombs (κίτρινο, μπλε, κόκκινο) και τον ροοστάτη που παρεμβάλλεται στην καλωδίωση των ανεμιστήρων. Θα προτιμούσαμε να βλέπαμε τους ανεμιστήρες σε ένα PWM Y-splitter και στο έλεος της μητρικής, αλλά με τα 0.48A rated έντασης επί δύο, μάλλον κάποιες μητρικές θα είχαν αντιρρήσεις. Όπως και να έχει, το πακέτο της Triton δεν έχει "απουσίες" και η πρόταση κρίνεται σίγουρα πλήρης μιας και θα σας μεταφέρει από τον κόσμο του stock cooler, στον κόσμο του σχεδόν-custom-loop και μάλιστα με χρωματιστά υγρά και φωτισμένο block. Η εγκατάσταση στην πλατφόρμα της δοκιμής μας ήταν υπόθεση δέκα βιδών και προχωράει αρκετά εύκολα με το blackplate να βιδώνει στο μπροστινό bracket με οκτώ βίδες και κατάλληλους αποστάτες και δύο βίδες να στερεώνουν το block πάνω στο brlacket, σε δεύτερο χρόνο. Μηδέν προβλήματα clearance τόσο σε RAM όσο και σε PCI θύρες, 15mm spacing στις μεσαίες βίδες του ψυγείου και μηδέν εκπλήξεις ή αστοχίες στην όλη διαδικασία.

Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.












Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.

Ας δούμε τι συνέβη όταν ο i5 3570k προσπάθησε για μία ακόμα φορά να ιδρώσει την ΑΙΟ της δοκιμής μας. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα την - πλέον κλασική - αντίστοιχη πρόταση της Swiftech (H220-X) καθώς και την πιο softcore προσέγγιση της Corsair ( Corsair Hydro H105 ) που διαθέτει όμως "παχύ" 240m ψυγείο. Τα αποτελέσματα που ακολουθούν ομολογούμε πως δεν είναι τυπικά αποτελέσματα μιας εταιρίας που προσπαθεί για πρώτη φορά σε μία τόσο κορεσμένη και ώριμη κατηγορία προϊόντων.


Raijintek Triton Review: AIO And Then Some!


Με τα πάντα στα 12v βλέπουμε την Triton να θριαμβεύει. Επιβάλλεται πειστικά τόσο στις stock όσο και στις overclocked δοκιμές, στην μεγαλύτερη και ακριβότερη Corsair H105 και παίζει στα ίσα με την πιο εξεζητημένη (brass radiator, γνωστό waterblock κτλ) Swiftech με διαφορές που κινούνται στα όρια του σφάλματος. Δεν ξέρουμε τι θα συνέβαινε στις δύο τελευταίες, αν προσθέταμε μια κάρτα γραφικών στην loop - μιας και εκεί με σίγουρο τον θερμικό κορεσμό του ψυγείου, ίσως να διακρίναμε διαφορές λόγω block - αλλά out of the box ...σημειώσατε Χ. Και αυτό με τις δεδομένες διαφορές στις τιμές τους, είναι ένα μικρό έπος για την μονάδα της Raijintek!



Raijintek Triton Review: AIO And Then Some!


Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή τα πράγματα δείχνουν να χειροτερεύουν απότομα. Οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες χάνουν ζωτικά πολλές στροφές για να συμμορφωθούν με το standard όριο θορύβου του τεστ μας, έτσι που το ~23 fpi ψυγείο ασφυκτιά και καταλήγει να ισορροπεί θερμικά σε αρκετά πιο θερμά νούμερα. Το είπαμε στην προηγούμενη σελίδα θα το ξαναπούμε και τώρα: οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα αξιόλογο και η υλοποίηση με τον ροοστάτη εισάγει αρκετές έγνοιες στον χρήστη (τοποθέτηση, αδυναμία PWM λειτουργίας κτλ) αλλά και πάλι, τα αποτελέσματα είναι πολύ δυνατά και τα των ανεμιστήρων ίσως να λύνονται αρκετά "κομψά", με μία επιλογή που θα σας αναφέρουμε στην σελίδα του επιλόγου.


Σελίδα επιλόγου και στις επόμενες γραμμές θα πρέπει να καταφέρουμε να συμπυκνώσουμε μια συνολική εικόνα για την Raijintek Triton. Και αυτό από μόνο του θα είναι μια μικρή πρόκληση μιας και ενώ η σημερινή μας AIO είχε πολλά λαμπρά σημεία για τα οποία θα θέλαμε να την σχολιάσουμε σαφώς ενθουσιωδώς δεν απουσίασαν λεπτομέρειες στην πρότασης που μας προβλημάτισαν. Ας ξεκινήσουμε από τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν.

Ξεκινάμε από τους παρεχόμενους sleeve bearing ανεμιστήρες, οι οποίοι ακόμα και αν κάνουμε ότι παραβλέπουμε ότι δεν είναι PWM, μας το θυμίζουν με την πρόχειρα εκτελεσμένη απόπειρα fan controller που παρέχεται. Και αν πάλι αυτό δεν σας πειράζει, μια ματιά στην απόσταση του "αθόρυβου" τεστ από το all out, θα σας πείσει ότι δεν πρόκειται για κάποιο αξιόλογο ζευγάρι ανεμιστήρων πράγμα που διαπιστώσαμε εύκολα σε περαιτέρω δοκιμές με άλλους ακριβότερους pressure optimized ανεμιστήρες. Και με τους ανεμιστήρες στην άκρη, ο δεύτερος θορυβοποιός - η αντλία - έρχεται στο προσκήνιο. Όχι δεν πρόκειται για κάτι που έρχεται από το παρελθόν και ο μεγάλος ρυθμός περιστροφής της είναι σίγουρα ένα της άλλοθι, αλλά αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, αν είστε silent freaks τα καινούργια Neptons παραμένουν η καλύτερη ΑΙΟ στον τομέα αθόρυβη αντλία, έστω και με οριακό προβάδισμα. Τέλος, με τα του θορύβου στην άκρη, ο λόγος έρχεται στην χρηστικότητα και την ευκολία εγκατάστασης: τα ακριλικά που πάντα κινδυνεύουν περισσότερο από ραγίσματα, οι σωληνώσεις που αν τεντωθούν αρκετά τσακίζουν, ο χύμα fan controller που μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους, οι πιθανές πατέντες που πρέπει να κάνετε στην τροφοδοσία της αντλίας αν θελήσετε να την κάνετε να δουλέψει χαλαρότερα (γιατί μπορείτε) και άλλες μικρές λεπτομέρειες όπως οι κάπως Σπαρτιάτικες οδηγίες εγκατάστασης, συντελούν σε μια σχετικά τρομακτική πρόταση για κάποιον που δεν νιώθει άνετα όταν αφαιρεί το πλαϊνό του υπολογιστή του. Και εξηγούμαστε: όχι, δεν πρόκειται για κάποια τραγωδία που περιμένει να συμβεί, απλά, για να σας το περιγράψουμε σχηματικά, αν δώσετε σε έναν αδαή χρήστη μια Raijintek Triton και σε έναν εξίσου αδαή μία π.χ. Corsair Hydro H90, στο τέλος της εγκατάστασης ο πρώτος θα είναι αρκετά πιο αναμαλλιασμένος και ιδρωμένος από τον δεύτερο.

Αν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ και έχετε κρυφοκοιτάξει την βαθμολογία παρακάτω, θα πρέπει πραγματικά να αναρωτιέστε για το τι συμβαίνει. Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι με την περιγραφή των αδύναμων σημείων να τελειώνουν στην παραπάνω παράγραφο, σειρά έχουν οι θετικές εκπλήξεις που φέρνει στο τραπέζι η Raijintek Triton με πρώτη και πιο ζούμερη αυτήν του performance: η Triton αποδίδει απίστευτα καλά με το αποτελεσματικό block και το πυκνό ψυγείο να κάνουν γλέντι στις all out δοκιμές. Και αν σκεφτούμε ότι αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας, οφείλουμε να της βγάλουμε το καπέλο με τα νούμερα που είδαμε. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα παρεχόμενα dye bombs δίνουν σίγουρα πόντους στο custom looking αποτέλεσμα του συστήματός σας, ενώ μην ξεχνάμε και τις επιπλέον επιλογές που ανοίγονται μπροστά σας με μία επεκτάσιμη ΑΙΟ σαν αυτή της δοκιμής μας. Και για όσους ακόμα βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, η τιμή. Δεν χρειάζονται αναφορές σε θεωρητικά MSRP και τιμές εξωτερικού, μια ματιά στα Ελληνικά καταστήματα θα σας επιστρέψει κάτι λιγότερο από 80? έτσι που οι περισσότερες γνωστές μη επεκτάσιμες 240mm προτάσεις του ανταγωνισμού φαντάζουν ξαφνικά υπερτιμολογημένες και ασύμφορες! Αν η Raijintek μπορέσει να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα τιμών διατηρώντας καλές διαθεσιμότητες - ήρθε ο καιρός ο ανταγωνισμός να ξανακοιτάξει τις τιμές του.

Μπορεί η παράγραφος με τις αδυναμίες να δείχνει μεγαλύτερη από αυτή των θετικών, αλλά η τελική εντύπωση είναι σαφώς η αντίθετη. Η Raijintek Triton κερδίζει άξια το value for money βραβείο μας και δεν μπορεί να βαθμολογηθεί με τίποτα λιγότερο από τα παρακάτω. Τέλος, πριν κλείσουμε το σημερινό μας review θα πρέπει να κάνουμε μία αναφορά στην Core εκδοχή της Triton, που με την ελαφρώς καλύτερή της τιμή και την απουσία παρεχόμενων ανεμιστήρων, σας αφήνει να διαλέξετε εσείς τους ανεμιστήρες σας και να χαρείτε την (ίσως πρώτη σας) σχεδόν-custom-loop σε τιμή ακριβής single tower αερόψυκτρας!












Raijintek Triton Review: AIO And Then Some!Raijintek Triton Review: AIO And Then Some!




Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση του δείγματος!