Raijintek Aeneas Review: The small fortress
Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση ενός case για το επόμενο build τους, γνωρίζουν - έως τώρα - πως έχουν τις εξής επιλογές: Αν επιθυμούν χώρους και δυνατότητες για watercooling, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να στραφούν στην Full tower κατηγορία. H Midi tower κατηγορία είναι αυτή που προσπαθεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της αγοράς, με διαστάσεις μετρημένες μεν, συγκεκριμένες δυνατότητες και μικρές επιλογές για περαιτέρω επεκτάσεις. Και όσοι "ψάχνονται" για ένα σύστημα μικρών διαστάσεων, η m-ITX κατηγορία διαθέτει ήδη προτάσεις στην αγορά για συστήματα επιδόσεων που καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη επιφάνεια.
Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση ενός case για το επόμενο build τους, γνωρίζουν - έως τώρα - πως έχουν τις εξής επιλογές: Αν επιθυμούν χώρους και δυνατότητες για watercooling, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να στραφούν στην Full tower κατηγορία. H Midi tower κατηγορία είναι αυτή που προσπαθεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της αγοράς, με διαστάσεις μετρημένες μεν, συγκεκριμένες δυνατότητες και μικρές επιλογές για περαιτέρω επεκτάσεις. Και όσοι "ψάχνονται" για ένα σύστημα μικρών διαστάσεων, η m-ITX κατηγορία διαθέτει ήδη προτάσεις στην αγορά για συστήματα επιδόσεων που καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη επιφάνεια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, και ειδικά στην full και midi κατηγορία, το form factor δεν αλλάζει καθώς στο 90% (χονδρικά) των περιπτώσεων η διάταξη παραμένει η τυπική "κάθετη" ATX. Τι γίνεται όμως με τους χρήστες που επιθυμούν "λίγο απ' όλα" τα παραπάνω; Πως θα ικανοποιηθούν αυτοί που αναζητούν ένα όσο το δυνατόν μικρό footprint, αλλά θέλουν και χώρους, δυνατότητες επεκτασιμότητας και πιθανώς watercooling; Μέχρι τώρα, τους παραπάνω χρήστες θα τους απογοητεύαμε, καθώς οι επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εξαιρετικά λίγες. Μήπως είναι τόσο... τρελοί αυτοί που ζητάνε κάτι τέτοιο, για να τους απορρίψουμε τελείως και να μην τους παρέχουμε λύσεις;
Δεν σκέφτηκε έτσι η Raijintek με την καινούρια της κυκλοφορία. Η νέα αυτή εταιρία στον χώρο του PC hardware μας έχει αποδείξει πως σκέφτεται "out of the box" και παρέχει στην αγορά εξαιρετικές λύσεις με μοναδικά selling points, χωρίς να φέρουν ένα υψηλό "price tag" για αυτά που προσφέρουν. Συνεχίζοντας να τιμά την Ελληνική μυθολογία στα προϊόντα της, το Aeneas (εκ του μυθικού ήρωα της Τροίας Αινεία) είναι ένα ξεχωριστό uATX chassis το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά από άλλα midi tower - και μη - προϊόντα.
Το Aeneas προστατεύεται ικανοποιητικά από δυο κομμάτια φελιζολ. Ανοίγοντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας, θα συναντήσουμε ένα πλήρες manual, ένα μαγνητικό φίλτρο σκόνης καθώς και όλες τις απαραίτητες βίδες και δεματικά για να "στήσετε" το νέο σας σύστημα.
Πριν προχωρήσουμε στην βαθύτερη ανάλυση, ας ρίξουμε μια ματιά στην spec list του Raijintek Aeneas.
Το Aeneas είναι το πιο πρόσφατο case της Raijintek, και έρχεται σε ένα σχήμα σε μορφή κύβου. Παρ' όλο τις σχετικά μικρές διαστάσεις του, το Aeneas προσφέρει αρκετούς χώρους για να φιλοξενήσει uATX μητρικές, μεγάλες κάρτες γραφικών ενώ παρέχονται επιλογές ακόμα και για υδρόψυξη!
Οι διαστάσεις του είναι και ολόκληρη η... "ουσία" του Aeneas. Για να καταφέρει να διατηρήσει ένα αρκετά μικρό προφίλ, το Aeneas έχει διαστάσεις που φτάνουν τα 38 cm σε μήκος, τα 28,8 σε πλάτος ενώ η μεγαλύτερή του διάσταση είναι το ύψος του που ανέρχεται στα 43 εκατοστά. Άδειο, το Aeneas ζυγίζει περίπου 8 κιλά, τα οποία φτάνουν τα 10 όταν εγκατασταθεί hardware στο εσωτερικό του. Όπως είπαμε και νωρίτερα, τα υποστηριζόμενα μεγέθη μητρικών είναι τα 2 μικρότερα, δηλαδή οι mITX καθώς και οι uATX μητρικές της αγοράς.
Η πρώτη μας επαφή με το Aeneas είναι το μπροστινό πάνελ του. Κατασκευασμένο σχεδόν πλήρως από πλαστικό, το front panel διαθέτει ένα μεγάλο πλέγμα στο κέντρο του, το οποίο φιλτράρει τον αέρα που προορίζεται στο εσωτερικό του. Επιπλέον, δυο μεγάλες κάθετες σχισμές για την βέλτιστη εισαγωγή αέρα βρίσκονται στα πλάγια του mesh, όπως επίσης και μια επίσης μεγάλη "τρύπα" στην κάτω πλευρά του front panel, η οποία λειτουργεί και ως λαβή για την αφαίρεσή του. Όσον αφορά τα παρεχόμενα bays, θα συναντήσουμε μόλις δυο - ένα των 5,25" για οπτικά μέσα καθώς και ένα των 3,5 ιντσών.
Τραβώντας από την λαβή, η αφαίρεση του panel είναι εύκολη υπόθεση. Έτσι, εσωτερικά θα συναντήσουμε ένα μεγάλο αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης, το οποίο στηρίζεται σε 4 εγκοπές, και το οποίο καλύπτει τις βάσεις για τους ανεμιστήρες. Πέρα από τους 2 x 120mm που είναι προεγκατεστημένοι, η Raijintek μας δίνει και την επιλογή για εγκατάσταση ενός μεγάλου 200mm ανεμιστήρα, χώρια την δυνατότητα υποστήριξης ενός 240mm ψυγείου. Παράλληλα, μας εμφανίζονται και οι βίδες στήριξης του ODD bracket, στο οποίο θα αναφερθούμε στην συνέχεια, ενώ επίσης μας δίνεται η πρόσβαση για την αφαίρεση του mesh της οροφής.
Μεταφερόμενοι στην οροφή, θα συναντήσουμε το ίδιο ομοιόμορφο design με το front panel. Σε αυτήν την πλευρά όμως η Raijintek επέλεξε να τοποθετήσει και το εμπρόσθιο I/O του Aeneas - έτσι, θα συναντήσουμε 4 USB θύρες (2 x USB 2.0 και 2 x USB 3.0) στην αριστερή πλευρά, ενώ τα Audio Ports μαζί με τα Reset και Power buttons βρίσκονται στην δεξιά πλευρά τους. Τα πλήκτρα έχον ενσωματωμένα τα activity LEDs, ενώ η ποιότητα των πλήκτρων είναι αρκετά ικανοποιητική.
Το μεγάλο πλέγμα της οροφής είναι αφαιρούμενο, αλλά αυτό γίνεται μόνο αφού αφαιρεθεί το front panel. Αφού βγει το πλέγμα, το οποίο δρα και ως φίλτρο σκόνης, μας αποκαλύπτονται οι βάσεις για ακόμα 2 x 120mm ανεμιστήρες ώστε να εγκατασταθούν είτε ως εξαγωγή, είτε ως μέρος ενός 240mm ψυγείου που μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του.
Στην κάτω πλευρά θα συναντήσουμε τα 4 ελαστικά ποδαράκια που θα ανασηκώσουν κατά 3 εκατοστά το Aeneas και θα του δώσουν καλύτερο grip με την επιφάνεια που θα τοποθετηθεί.
Τα side panels του Aeneas δεν έχουν πολλά να μας αποκαλύψουν. Το αριστερό πάνελ σε αυτήν την έκδοση είναι πλήρως κλειστό, ενώ το δεξί διαθέτει ένα πλέγμα ώστε να παρέχεται εισαγωγή αέρα για το τροφοδοτικό το οποίο εσωτερικά τοποθετείται σε αυτήν την περιοχή. Να σημειώσουμε πως το Aeneas διατίθεται και σε έκδοση με πλευρικό παράθυρο. Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως και τα 2 πλευρικά καλύμματα είναι αρκετά καλής ποιότητας και φέρουν αρκετά καλή ακαμψία και στιβαρότητα
.
Μια ασυνήθιστη διάταξη εμφανίζεται στο back panel του Aeneas. Εκεί, χωρίς να έχουμε ιδέα τι κρύβεται στο εσωτερικό του, θα παρατηρήσουμε πως χωρίζεται σε δυο τμήματα. Στον πάνω... "όροφο" υπάρχει ένας προεγκατεστημένος ανεμιστήρας των 120mm στην κορυφή, ενώ συνοδεύεται από 2 watercooling grommets. Το I/O μαζί με τα 5 συνολικά PCI brackets έχουν μια οριζόντια διάταξη, πράγμα που μαρτυρά τον τρόπο που τοποθετείται η μητρική εσωτερικά. Τέλος, στο κάτω τμήμα θα συναντήσουμε την βάση του ATX τροφοδοτικού το οποίο είναι κάθεται τοποθετημένο, συνοδευόμενο από έναν ακόμα ανεμιστήρα εξαγωγής.
Φινίρισμα – Βαφή
Το φινίρισμα του κουτιού είναι αρκετά ικανοποιητικό. Η μαύρη ματ ηλεκτροστατική βαφή του είναι αρκετά ανεκτική σε γρατσουνιές, αλλά "τραβάει" αρκετά εύκολα τις δαχτυλιές. Η ποιότητα των εξωτερικών πλαστικών από την άλλη δεν είναι κορυφαία - αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα την χαρακτηρίζαμε κάτω του μετρίου, ενώ να σημειώσουμε πως μόνο στο front panel και την οροφή είναι τα σημεία τα οποία γίνεται η μεγαλύτερη χρήση πλαστικού.
Αυτό που εκπλήσσει στο Aeneas δεν είναι μόνο το μικρό footprint που διαθέτει το συγκεκριμένο σασί, αλλά και ο τρόπος που οργάνωσαν οι μηχανικοί το εσωτερικό του. Για να μπορέσει το Aeneas να είναι "άνετο" σε χώρους αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί μικρές διαστάσεις, το σασί χωρίζεται σε δυο "ορόφους".
Στο πάνω τμήμα του Aeneas είναι ο χώρος όπου η Raijintek έχει προβλέψει την εγκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος του hardware - αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα με την σειρά. Στην οροφή του θα συναντήσουμε τις βάσεις για την εγκατάσταση 2 ανεμιστήρων 120mm από την εξωτερική πλευρά, ενώ δίνεται και η δυνατότητα εγκατάστασης 240mm ψυγείου με προφίλ που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 60mm! Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αφαιρεθεί το bay, το οποίο υποστηρίζει ένα οπτικό drive καθώς και ένα συμπληρωματικό 3,5" drive.
To motherboard tray είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία του Aeneas. Όπως είπαμε, υποστηρίζει τόσο mITX όσο και uATX μητρικές, ενώ δεν τα πάει καθόλου άσχημα όσον αφορά τις επιλογές για cable management καθότι προσφέρει 5 συνολικά rubber grommets για να περνάτε οποιαδήποτε καλώδια μεταξύ του πάνω και του κάτω ορόφου. Φυσικά, η τοποθέτηση της μητρικής δεν είναι εύκολη υπόθεση εντός του κουτιού - για το λόγο αυτό, η Raijintek έχει κάνει το motherboard tray αφαιρούμενο, ώστε να τοποθετήσετε την μητρική και τα λοιπά υποσυστήματα εκτός κουτιού με την άνεσή σας, ενώ σας δίνει και τον απαραίτητο χώρο ώστε να τοποθετήσετε το τροφοδοτικό ακριβώς από κάτω.
Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι η συμβατότητα είναι αρκετά ικανοποιητική. Έτσι, το Aeneas δύναται να δεχτεί ψύκτρες ύψους έως 180mm, ενώ μπορεί να δεχτεί κάρτες γραφικών που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 31 εκατοστά - κοινώς μπορεί να δεχτεί την πλειονότητα των GPUs της αγοράς.
Ο κάτω "όροφος" έχει διαφορετική λειτουργικότητα. Αρχικά, θα συναντήσουμε ένα HDD bay 4 θέσεων, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει έως 4 HDD ή / και SSDs, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των πιθανών 3,5" drives στα 5 συνολικά. Η Raijintek έχει ενσωματώσει τα πλαστικά brackets τα οποία κάνουν την εγκατάσταση μηχανικών δίσκων εύκολη υπόθεση καθώς τα bracket κουμπώνουν στις αντίστοιχες τρύπες του δίσκου, όμως για να τοποθετήσετε κάποιον δίσκο 2,5 ιντσών θα χρειαστεί απαραιτήτως να τον βιδώσετε. Το σύρσιμο και το κλείδωμα του bracket στο κουτί αρκεί για να "ασφαλίσει" μια και καλή ο δίσκος στην θέση του. Επιπλέον, το bay φαίνεται πως διαθέτει αποκλειστικά έναν ανεμιστήρα για την ψύξη του, ενώ ο αέρας διοχετεύεται προς τα έξω μέσω του δεύτερου ανεμιστήρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Τέλος, να σημειώσουμε την ύπαρξη ενός κενού χώρου μεταξύ drive bay και back panel, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος αποθήκευσης άλλων στοιχείων - όπως μιας αντλίας ή ενός reservoir υδρόψυξης!
Η αντίθετη πλευρά του Aeneas δεν κρύβει εκπλήξεις - το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι η θέση του τροφοδοτικού ακριβώς κάτω από το motherboard tray. Το PSU έχει σχεδιαστεί να τοποθετείται κάθετα, ενώ η διοχέτευση των καλωδίων γίνεται εύκολα μέσω των rubber grommets του motherboard tray. Τέλος δεν θα συναντήσουμε κανένα πρόβλημα στην υποστήριξη τροφοδοτικών, εφόσον το Aeneas μπορεί να δεχτεί PSU οποιουδήποτε μεγέθους.
Πάνω και... κάτω όροφος. Αλήθεια, πόσο πρωτοποριακός είναι αυτός ο σχεδιασμός και πόσα μπορεί να καταφέρει; Η αλήθεια παρουσιάζεται στις παρακάτω γραμμές, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για το τελικό αποτέλεσμα - το Aeneas παρά τις μικρές του διαστάσεις έχει μπόλικο χώρο για hardware χωρίς να κάνει υποχωρήσεις!
Το hardware που επιλέξαμε στο test build εμφανίζεται στην παρακάτω λίστα:
Εγκατάσταση Hardware & Cable Management
Η εγκατάσταση του hardware είναι μια διαδικασία αρκετά απλοϊκή, που δεν θα δυσκολέψει τον οποιονδήποτε. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, πρωταρχικό βήμα είναι η αφαίρεση του motherboard tray, κάτι που θα σας διευκολύνει σε 2 πράγματα: Πρώτον, θα μπορέσετε να τοποθετήσετε με άνεση την μητρική και τα διάφορα components χωρίς να περιορίζεστε από την ύπαρξη της οροφής, ενώ δεύτερον σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε το τροφοδοτικό, κάτι το οποίο είναι φύσιν αδύνατο αν δεν αφαιρεθεί πλήρως το tray.
Για να αφαιρεθεί το motherboard tray, θα χρειαστεί το ξεβίδωμα 7 συνολικά thumb screws, με τα 4 να βρίσκονται στις 2 πλευρές του tray και τις 3 να βρίσκονται στο back panel, ακριβώς κάτω από το I/O της μητρικής και τα PCI slots. Η επανατοποθέτησή του είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να ευθυγραμμίσετε το tray με τις τρύπες των βιδών.
Επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση της GPU, όπου θα χρειαστεί να σηκώσετε το την ασφάλεια στήριξης των bracket - και για να γίνει αυτό απαιτείται το ξεβίδωμα και των 5 βιδών των αντίστοιχων PCI slots. Η τελική τοποθέτηση είναι απλή και απαιτείται η αντίστροφη διαδικασία.
Τέλος, αν επιθυμείτε την εγκατάσταση 240mm rad, όπως στο παράδειγμά μας, τότε κρίνεται αναγκαία η αφαίρεση του bay της οροφής. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται το ξεβίδωμα 8 βιδών, με τις 4 να βρίσκονται μπροστά όπου απαιτείται η αφαίρεση του front panel, και οι υπόλοιπες 4 βρίσκονται (από 2 σε κάθε πλευρά) στο χείλος που ασφαλίζουν τα side panels.
Το cable management είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, και σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι χώροι που παρέχονται στον κάτω όροφο, όσο και τα rubber grommets τα οποία διασφαλίζουν ένα όσο το δυνατόν πιο καθαρό αποτέλεσμα. Μικρή προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα περιφερειακά καλώδια, όπως αυτά που αφορούν το front panel I/O όπου το μήκος τους δεν είναι ικανοποιητικό και θα χρειαστεί σίγουρα ένα "μαζικό" πιάσιμο ώστε να μην αιωρούνται ελεύθερα.
Final Experience
Η συνολική εμπειρία χρήσης του Raijintek Aeneas είναι εξαιρετική. Μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ δυνατό gaming rig εξαιρετικά μικρών διαστάσεων, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ψύξη του. Οι θερμοκρασίες όπως και τα επίπεδα του θορύβου κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ μόνο αν επιλέξετε να γεμίσετε και τα 5 slot του drive bay ίσως καταφέρετε να αυξήσετε ελαφρώς παραπάνω τον παραγόμενο θόρυβο, κυρίως λόγω των μηχανικών τμημάτων των σκληρών δίσκων.
Παράλληλα, δεν αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα όσον αφορά την εισαγωγή σκόνης. Στο περιορισμένο διάστημα της λειτουργίας του, το Aeneas συγκράτησε σκόνη μόνο στα τμήματα εισαγωγής αέρα, όπου και τα dust filters λειτούργησαν ικανοποιητικά και συγκράτησαν το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης.
Τι είναι λοιπόν το Aeneas; Το νέο... μικρό της Raijintek είναι ένα uATX κουτί, με το κυβικό form factor του να είναι και το μεγαλύτερο selling point του - το Aeneas είναι ένα μικρών διαστάσεων κουτί για τους enthusiasts και τους watercoolers οι οποίοι ψάχνουν ένα σύστημα με μικρό αποτύπωμα, που όμως αφήνει αρκετές υποσχέσεις για ένα υπέροχο τελικό αποτέλεσμα χωρίς πολλές υποχωρήσεις.
Το ευφυές design των σχεδιαστών του Aeneas είναι αυτό που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τις πολλές θετικές εντυπώσεις που μας αφήνει. Το στυλ του μπορεί να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των χρηστών, ενώ όσον αφορά τις δυνατότητές του δεν είμαστε καθόλου απογοητευμένοι, καθώς το Aeneas διαθέτει ότι ακριβώς αναγράφει το spec list της Raijintek χωρίς αστερίσκους και μικρά γράμματα. Το να χτίσετε ένα high-end σύστημα στο εσωτερικό του είναι υπόθεση που μένει να αποφασιστεί από τον τελικό χρήστη, καθότι όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του το Aeneas μπορεί να δεχτεί πολλά. Επιπλέον, οι δυνατότητες ψύξης είναι υπέρ- αρκετές καθότι μπορείτε να τοποθετήσετε ακόμα και ένα πλήρες κύκλωμα υδρόψυξης!
Δεν υπάρχουν πολλά αρνητικά που μπορούμε να προσάψουμε στο Aeneas. Αν θέλαμε να σταθούμε σε 2 πράγματα, αφ' ενός θα ήταν η χρήση των τυπικότατων ανεμιστήρων της Raijintek, το οποίο όμως "σώνεται" από το ικανοποιητικότατο πλήθος τους (4 συνολικά προεγκατεστημένοι), ενώ ταυτόχρονα δεν μας ενθουσίασε η ποιότητα των εξωτερικών πλαστικών, με την συνολική όμως ποιότητα κατασκευής να βρίσκεται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα.
Το... αποκορύφωμα στην συνταγή της Raijintek βασίζεται στην τιμή του Aeneas, το οποίο θα το συναντήσουμε στα Ελληνικά καταστήματα στα 75? τελικής τιμής, ενώ με +5? μπορείτε να αποκτήσετε και την έκδοση με το πλαϊνό παράθυρο. Εν κατακλείδι, το Aeneas είναι ένα από τα καλύτερα uATX σασί που έχουμε δει στην αγορά, για όποιον επιθυμεί ένα high performance micro-ATX σύστημα το οποίο δεν έχει υψηλό κόστος απόκτησης!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση ενός case για το επόμενο build τους, γνωρίζουν - έως τώρα - πως έχουν τις εξής επιλογές: Αν επιθυμούν χώρους και δυνατότητες για watercooling, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να στραφούν στην Full tower κατηγορία. H Midi tower κατηγορία είναι αυτή που προσπαθεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της αγοράς, με διαστάσεις μετρημένες μεν, συγκεκριμένες δυνατότητες και μικρές επιλογές για περαιτέρω επεκτάσεις. Και όσοι "ψάχνονται" για ένα σύστημα μικρών διαστάσεων, η m-ITX κατηγορία διαθέτει ήδη προτάσεις στην αγορά για συστήματα επιδόσεων που καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη επιφάνεια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, και ειδικά στην full και midi κατηγορία, το form factor δεν αλλάζει καθώς στο 90% (χονδρικά) των περιπτώσεων η διάταξη παραμένει η τυπική "κάθετη" ATX. Τι γίνεται όμως με τους χρήστες που επιθυμούν "λίγο απ' όλα" τα παραπάνω; Πως θα ικανοποιηθούν αυτοί που αναζητούν ένα όσο το δυνατόν μικρό footprint, αλλά θέλουν και χώρους, δυνατότητες επεκτασιμότητας και πιθανώς watercooling; Μέχρι τώρα, τους παραπάνω χρήστες θα τους απογοητεύαμε, καθώς οι επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εξαιρετικά λίγες. Μήπως είναι τόσο... τρελοί αυτοί που ζητάνε κάτι τέτοιο, για να τους απορρίψουμε τελείως και να μην τους παρέχουμε λύσεις;
Δεν σκέφτηκε έτσι η Raijintek με την καινούρια της κυκλοφορία. Η νέα αυτή εταιρία στον χώρο του PC hardware μας έχει αποδείξει πως σκέφτεται "out of the box" και παρέχει στην αγορά εξαιρετικές λύσεις με μοναδικά selling points, χωρίς να φέρουν ένα υψηλό "price tag" για αυτά που προσφέρουν. Συνεχίζοντας να τιμά την Ελληνική μυθολογία στα προϊόντα της, το Aeneas (εκ του μυθικού ήρωα της Τροίας Αινεία) είναι ένα ξεχωριστό uATX chassis το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε δυνατότητες και χαρακτηριστικά από άλλα midi tower - και μη - προϊόντα.
Το Aeneas προστατεύεται ικανοποιητικά από δυο κομμάτια φελιζολ. Ανοίγοντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας, θα συναντήσουμε ένα πλήρες manual, ένα μαγνητικό φίλτρο σκόνης καθώς και όλες τις απαραίτητες βίδες και δεματικά για να "στήσετε" το νέο σας σύστημα.
Πριν προχωρήσουμε στην βαθύτερη ανάλυση, ας ρίξουμε μια ματιά στην spec list του Raijintek Aeneas.
Το Aeneas είναι το πιο πρόσφατο case της Raijintek, και έρχεται σε ένα σχήμα σε μορφή κύβου. Παρ' όλο τις σχετικά μικρές διαστάσεις του, το Aeneas προσφέρει αρκετούς χώρους για να φιλοξενήσει uATX μητρικές, μεγάλες κάρτες γραφικών ενώ παρέχονται επιλογές ακόμα και για υδρόψυξη!
Οι διαστάσεις του είναι και ολόκληρη η... "ουσία" του Aeneas. Για να καταφέρει να διατηρήσει ένα αρκετά μικρό προφίλ, το Aeneas έχει διαστάσεις που φτάνουν τα 38 cm σε μήκος, τα 28,8 σε πλάτος ενώ η μεγαλύτερή του διάσταση είναι το ύψος του που ανέρχεται στα 43 εκατοστά. Άδειο, το Aeneas ζυγίζει περίπου 8 κιλά, τα οποία φτάνουν τα 10 όταν εγκατασταθεί hardware στο εσωτερικό του. Όπως είπαμε και νωρίτερα, τα υποστηριζόμενα μεγέθη μητρικών είναι τα 2 μικρότερα, δηλαδή οι mITX καθώς και οι uATX μητρικές της αγοράς.
Η πρώτη μας επαφή με το Aeneas είναι το μπροστινό πάνελ του. Κατασκευασμένο σχεδόν πλήρως από πλαστικό, το front panel διαθέτει ένα μεγάλο πλέγμα στο κέντρο του, το οποίο φιλτράρει τον αέρα που προορίζεται στο εσωτερικό του. Επιπλέον, δυο μεγάλες κάθετες σχισμές για την βέλτιστη εισαγωγή αέρα βρίσκονται στα πλάγια του mesh, όπως επίσης και μια επίσης μεγάλη "τρύπα" στην κάτω πλευρά του front panel, η οποία λειτουργεί και ως λαβή για την αφαίρεσή του. Όσον αφορά τα παρεχόμενα bays, θα συναντήσουμε μόλις δυο - ένα των 5,25" για οπτικά μέσα καθώς και ένα των 3,5 ιντσών.
Τραβώντας από την λαβή, η αφαίρεση του panel είναι εύκολη υπόθεση. Έτσι, εσωτερικά θα συναντήσουμε ένα μεγάλο αφαιρούμενο φίλτρο σκόνης, το οποίο στηρίζεται σε 4 εγκοπές, και το οποίο καλύπτει τις βάσεις για τους ανεμιστήρες. Πέρα από τους 2 x 120mm που είναι προεγκατεστημένοι, η Raijintek μας δίνει και την επιλογή για εγκατάσταση ενός μεγάλου 200mm ανεμιστήρα, χώρια την δυνατότητα υποστήριξης ενός 240mm ψυγείου. Παράλληλα, μας εμφανίζονται και οι βίδες στήριξης του ODD bracket, στο οποίο θα αναφερθούμε στην συνέχεια, ενώ επίσης μας δίνεται η πρόσβαση για την αφαίρεση του mesh της οροφής.
Μεταφερόμενοι στην οροφή, θα συναντήσουμε το ίδιο ομοιόμορφο design με το front panel. Σε αυτήν την πλευρά όμως η Raijintek επέλεξε να τοποθετήσει και το εμπρόσθιο I/O του Aeneas - έτσι, θα συναντήσουμε 4 USB θύρες (2 x USB 2.0 και 2 x USB 3.0) στην αριστερή πλευρά, ενώ τα Audio Ports μαζί με τα Reset και Power buttons βρίσκονται στην δεξιά πλευρά τους. Τα πλήκτρα έχον ενσωματωμένα τα activity LEDs, ενώ η ποιότητα των πλήκτρων είναι αρκετά ικανοποιητική.
Το μεγάλο πλέγμα της οροφής είναι αφαιρούμενο, αλλά αυτό γίνεται μόνο αφού αφαιρεθεί το front panel. Αφού βγει το πλέγμα, το οποίο δρα και ως φίλτρο σκόνης, μας αποκαλύπτονται οι βάσεις για ακόμα 2 x 120mm ανεμιστήρες ώστε να εγκατασταθούν είτε ως εξαγωγή, είτε ως μέρος ενός 240mm ψυγείου που μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του.
Στην κάτω πλευρά θα συναντήσουμε τα 4 ελαστικά ποδαράκια που θα ανασηκώσουν κατά 3 εκατοστά το Aeneas και θα του δώσουν καλύτερο grip με την επιφάνεια που θα τοποθετηθεί.
Τα side panels του Aeneas δεν έχουν πολλά να μας αποκαλύψουν. Το αριστερό πάνελ σε αυτήν την έκδοση είναι πλήρως κλειστό, ενώ το δεξί διαθέτει ένα πλέγμα ώστε να παρέχεται εισαγωγή αέρα για το τροφοδοτικό το οποίο εσωτερικά τοποθετείται σε αυτήν την περιοχή. Να σημειώσουμε πως το Aeneas διατίθεται και σε έκδοση με πλευρικό παράθυρο. Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως και τα 2 πλευρικά καλύμματα είναι αρκετά καλής ποιότητας και φέρουν αρκετά καλή ακαμψία και στιβαρότητα
.
Μια ασυνήθιστη διάταξη εμφανίζεται στο back panel του Aeneas. Εκεί, χωρίς να έχουμε ιδέα τι κρύβεται στο εσωτερικό του, θα παρατηρήσουμε πως χωρίζεται σε δυο τμήματα. Στον πάνω... "όροφο" υπάρχει ένας προεγκατεστημένος ανεμιστήρας των 120mm στην κορυφή, ενώ συνοδεύεται από 2 watercooling grommets. Το I/O μαζί με τα 5 συνολικά PCI brackets έχουν μια οριζόντια διάταξη, πράγμα που μαρτυρά τον τρόπο που τοποθετείται η μητρική εσωτερικά. Τέλος, στο κάτω τμήμα θα συναντήσουμε την βάση του ATX τροφοδοτικού το οποίο είναι κάθεται τοποθετημένο, συνοδευόμενο από έναν ακόμα ανεμιστήρα εξαγωγής.
Φινίρισμα – Βαφή
Το φινίρισμα του κουτιού είναι αρκετά ικανοποιητικό. Η μαύρη ματ ηλεκτροστατική βαφή του είναι αρκετά ανεκτική σε γρατσουνιές, αλλά "τραβάει" αρκετά εύκολα τις δαχτυλιές. Η ποιότητα των εξωτερικών πλαστικών από την άλλη δεν είναι κορυφαία - αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα την χαρακτηρίζαμε κάτω του μετρίου, ενώ να σημειώσουμε πως μόνο στο front panel και την οροφή είναι τα σημεία τα οποία γίνεται η μεγαλύτερη χρήση πλαστικού.
Αυτό που εκπλήσσει στο Aeneas δεν είναι μόνο το μικρό footprint που διαθέτει το συγκεκριμένο σασί, αλλά και ο τρόπος που οργάνωσαν οι μηχανικοί το εσωτερικό του. Για να μπορέσει το Aeneas να είναι "άνετο" σε χώρους αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί μικρές διαστάσεις, το σασί χωρίζεται σε δυο "ορόφους".
Στο πάνω τμήμα του Aeneas είναι ο χώρος όπου η Raijintek έχει προβλέψει την εγκατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος του hardware - αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα με την σειρά. Στην οροφή του θα συναντήσουμε τις βάσεις για την εγκατάσταση 2 ανεμιστήρων 120mm από την εξωτερική πλευρά, ενώ δίνεται και η δυνατότητα εγκατάστασης 240mm ψυγείου με προφίλ που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 60mm! Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αφαιρεθεί το bay, το οποίο υποστηρίζει ένα οπτικό drive καθώς και ένα συμπληρωματικό 3,5" drive.
To motherboard tray είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία του Aeneas. Όπως είπαμε, υποστηρίζει τόσο mITX όσο και uATX μητρικές, ενώ δεν τα πάει καθόλου άσχημα όσον αφορά τις επιλογές για cable management καθότι προσφέρει 5 συνολικά rubber grommets για να περνάτε οποιαδήποτε καλώδια μεταξύ του πάνω και του κάτω ορόφου. Φυσικά, η τοποθέτηση της μητρικής δεν είναι εύκολη υπόθεση εντός του κουτιού - για το λόγο αυτό, η Raijintek έχει κάνει το motherboard tray αφαιρούμενο, ώστε να τοποθετήσετε την μητρική και τα λοιπά υποσυστήματα εκτός κουτιού με την άνεσή σας, ενώ σας δίνει και τον απαραίτητο χώρο ώστε να τοποθετήσετε το τροφοδοτικό ακριβώς από κάτω.
Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι η συμβατότητα είναι αρκετά ικανοποιητική. Έτσι, το Aeneas δύναται να δεχτεί ψύκτρες ύψους έως 180mm, ενώ μπορεί να δεχτεί κάρτες γραφικών που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 31 εκατοστά - κοινώς μπορεί να δεχτεί την πλειονότητα των GPUs της αγοράς.
Ο κάτω "όροφος" έχει διαφορετική λειτουργικότητα. Αρχικά, θα συναντήσουμε ένα HDD bay 4 θέσεων, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει έως 4 HDD ή / και SSDs, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των πιθανών 3,5" drives στα 5 συνολικά. Η Raijintek έχει ενσωματώσει τα πλαστικά brackets τα οποία κάνουν την εγκατάσταση μηχανικών δίσκων εύκολη υπόθεση καθώς τα bracket κουμπώνουν στις αντίστοιχες τρύπες του δίσκου, όμως για να τοποθετήσετε κάποιον δίσκο 2,5 ιντσών θα χρειαστεί απαραιτήτως να τον βιδώσετε. Το σύρσιμο και το κλείδωμα του bracket στο κουτί αρκεί για να "ασφαλίσει" μια και καλή ο δίσκος στην θέση του. Επιπλέον, το bay φαίνεται πως διαθέτει αποκλειστικά έναν ανεμιστήρα για την ψύξη του, ενώ ο αέρας διοχετεύεται προς τα έξω μέσω του δεύτερου ανεμιστήρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Τέλος, να σημειώσουμε την ύπαρξη ενός κενού χώρου μεταξύ drive bay και back panel, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως χώρος αποθήκευσης άλλων στοιχείων - όπως μιας αντλίας ή ενός reservoir υδρόψυξης!
Η αντίθετη πλευρά του Aeneas δεν κρύβει εκπλήξεις - το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι η θέση του τροφοδοτικού ακριβώς κάτω από το motherboard tray. Το PSU έχει σχεδιαστεί να τοποθετείται κάθετα, ενώ η διοχέτευση των καλωδίων γίνεται εύκολα μέσω των rubber grommets του motherboard tray. Τέλος δεν θα συναντήσουμε κανένα πρόβλημα στην υποστήριξη τροφοδοτικών, εφόσον το Aeneas μπορεί να δεχτεί PSU οποιουδήποτε μεγέθους.
Πάνω και... κάτω όροφος. Αλήθεια, πόσο πρωτοποριακός είναι αυτός ο σχεδιασμός και πόσα μπορεί να καταφέρει; Η αλήθεια παρουσιάζεται στις παρακάτω γραμμές, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για το τελικό αποτέλεσμα - το Aeneas παρά τις μικρές του διαστάσεις έχει μπόλικο χώρο για hardware χωρίς να κάνει υποχωρήσεις!
Το hardware που επιλέξαμε στο test build εμφανίζεται στην παρακάτω λίστα:
Εγκατάσταση Hardware & Cable Management
Η εγκατάσταση του hardware είναι μια διαδικασία αρκετά απλοϊκή, που δεν θα δυσκολέψει τον οποιονδήποτε. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, πρωταρχικό βήμα είναι η αφαίρεση του motherboard tray, κάτι που θα σας διευκολύνει σε 2 πράγματα: Πρώτον, θα μπορέσετε να τοποθετήσετε με άνεση την μητρική και τα διάφορα components χωρίς να περιορίζεστε από την ύπαρξη της οροφής, ενώ δεύτερον σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε το τροφοδοτικό, κάτι το οποίο είναι φύσιν αδύνατο αν δεν αφαιρεθεί πλήρως το tray.
Για να αφαιρεθεί το motherboard tray, θα χρειαστεί το ξεβίδωμα 7 συνολικά thumb screws, με τα 4 να βρίσκονται στις 2 πλευρές του tray και τις 3 να βρίσκονται στο back panel, ακριβώς κάτω από το I/O της μητρικής και τα PCI slots. Η επανατοποθέτησή του είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να ευθυγραμμίσετε το tray με τις τρύπες των βιδών.
Επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση της GPU, όπου θα χρειαστεί να σηκώσετε το την ασφάλεια στήριξης των bracket - και για να γίνει αυτό απαιτείται το ξεβίδωμα και των 5 βιδών των αντίστοιχων PCI slots. Η τελική τοποθέτηση είναι απλή και απαιτείται η αντίστροφη διαδικασία.
Τέλος, αν επιθυμείτε την εγκατάσταση 240mm rad, όπως στο παράδειγμά μας, τότε κρίνεται αναγκαία η αφαίρεση του bay της οροφής. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται το ξεβίδωμα 8 βιδών, με τις 4 να βρίσκονται μπροστά όπου απαιτείται η αφαίρεση του front panel, και οι υπόλοιπες 4 βρίσκονται (από 2 σε κάθε πλευρά) στο χείλος που ασφαλίζουν τα side panels.
Το cable management είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, και σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι χώροι που παρέχονται στον κάτω όροφο, όσο και τα rubber grommets τα οποία διασφαλίζουν ένα όσο το δυνατόν πιο καθαρό αποτέλεσμα. Μικρή προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα περιφερειακά καλώδια, όπως αυτά που αφορούν το front panel I/O όπου το μήκος τους δεν είναι ικανοποιητικό και θα χρειαστεί σίγουρα ένα "μαζικό" πιάσιμο ώστε να μην αιωρούνται ελεύθερα.
Final Experience
Η συνολική εμπειρία χρήσης του Raijintek Aeneas είναι εξαιρετική. Μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ δυνατό gaming rig εξαιρετικά μικρών διαστάσεων, το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα με την ψύξη του. Οι θερμοκρασίες όπως και τα επίπεδα του θορύβου κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ μόνο αν επιλέξετε να γεμίσετε και τα 5 slot του drive bay ίσως καταφέρετε να αυξήσετε ελαφρώς παραπάνω τον παραγόμενο θόρυβο, κυρίως λόγω των μηχανικών τμημάτων των σκληρών δίσκων.
Παράλληλα, δεν αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα όσον αφορά την εισαγωγή σκόνης. Στο περιορισμένο διάστημα της λειτουργίας του, το Aeneas συγκράτησε σκόνη μόνο στα τμήματα εισαγωγής αέρα, όπου και τα dust filters λειτούργησαν ικανοποιητικά και συγκράτησαν το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης.
Τι είναι λοιπόν το Aeneas; Το νέο... μικρό της Raijintek είναι ένα uATX κουτί, με το κυβικό form factor του να είναι και το μεγαλύτερο selling point του - το Aeneas είναι ένα μικρών διαστάσεων κουτί για τους enthusiasts και τους watercoolers οι οποίοι ψάχνουν ένα σύστημα με μικρό αποτύπωμα, που όμως αφήνει αρκετές υποσχέσεις για ένα υπέροχο τελικό αποτέλεσμα χωρίς πολλές υποχωρήσεις.
Το ευφυές design των σχεδιαστών του Aeneas είναι αυτό που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τις πολλές θετικές εντυπώσεις που μας αφήνει. Το στυλ του μπορεί να ικανοποιήσει την πλειοψηφία των χρηστών, ενώ όσον αφορά τις δυνατότητές του δεν είμαστε καθόλου απογοητευμένοι, καθώς το Aeneas διαθέτει ότι ακριβώς αναγράφει το spec list της Raijintek χωρίς αστερίσκους και μικρά γράμματα. Το να χτίσετε ένα high-end σύστημα στο εσωτερικό του είναι υπόθεση που μένει να αποφασιστεί από τον τελικό χρήστη, καθότι όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του το Aeneas μπορεί να δεχτεί πολλά. Επιπλέον, οι δυνατότητες ψύξης είναι υπέρ- αρκετές καθότι μπορείτε να τοποθετήσετε ακόμα και ένα πλήρες κύκλωμα υδρόψυξης!
Δεν υπάρχουν πολλά αρνητικά που μπορούμε να προσάψουμε στο Aeneas. Αν θέλαμε να σταθούμε σε 2 πράγματα, αφ' ενός θα ήταν η χρήση των τυπικότατων ανεμιστήρων της Raijintek, το οποίο όμως "σώνεται" από το ικανοποιητικότατο πλήθος τους (4 συνολικά προεγκατεστημένοι), ενώ ταυτόχρονα δεν μας ενθουσίασε η ποιότητα των εξωτερικών πλαστικών, με την συνολική όμως ποιότητα κατασκευής να βρίσκεται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα.
Το... αποκορύφωμα στην συνταγή της Raijintek βασίζεται στην τιμή του Aeneas, το οποίο θα το συναντήσουμε στα Ελληνικά καταστήματα στα 75? τελικής τιμής, ενώ με +5? μπορείτε να αποκτήσετε και την έκδοση με το πλαϊνό παράθυρο. Εν κατακλείδι, το Aeneas είναι ένα από τα καλύτερα uATX σασί που έχουμε δει στην αγορά, για όποιον επιθυμεί ένα high performance micro-ATX σύστημα το οποίο δεν έχει υψηλό κόστος απόκτησης!
Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση του δείγματος!