ASUS RoG Rampage V Extreme Review: The enthusiast's dream
Όταν ακούμε το όνομα της ASUS τότε δεν έχουμε παρά να αναγνωρίζουμε πως πρόκειται για έναν από τους πιο ευυπόληπτους κατασκευαστές στον χώρο του PC hardware, κατέχοντας αρκετές φορές την πρωτιά στις πωλήσεις τόσο από τα entry-level προϊόντα της μέχρι και την κορυφή, εκείνων των enthusiast grade. Ειδικά για τα τελευταία, όταν κάποιο της προϊόν συνδυάζεται με την ονομασία "Republic of Gamers" τότε δεν μιλάμε για ένα απλό προϊόν, αλλά για την κορυφαία σειρά προϊόντων της εταιρίας.
Όταν ακούμε το όνομα της ASUS τότε δεν έχουμε παρά να αναγνωρίζουμε πως πρόκειται για έναν από τους πιο ευυπόληπτους κατασκευαστές στον χώρο του PC hardware, κατέχοντας αρκετές φορές την πρωτιά στις πωλήσεις τόσο από τα entry-level προϊόντα της μέχρι και την κορυφή, εκείνων των enthusiast grade. Ειδικά για τα τελευταία, όταν κάποιο της προϊόν συνδυάζεται με την ονομασία "Republic of Gamers" τότε δεν μιλάμε για ένα απλό προϊόν, αλλά για την κορυφαία σειρά προϊόντων της εταιρίας.
Το περίφημο RoG δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από την Gaming σειρά προϊόντων της εταιρίας, που απευθύνεται στους extreme gamers, τους enthusiast και σε μεγάλη βάση ακόμα και τους pro Overclockers, με τους τελευταίους προτιμούν την σειρά κυρίως λόγω των OC-friendly χαρακτηριστικών που φέρουν αυτά τα προϊόντα. Για να μην μακρηγορούμε περισσότερο, τι συμβαίνει όταν η σειρά RoG ανεβαίνει στην x99 πλατφόρμα; Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την ASUS RoG Rampage V Extreme που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα!
H πολυτελής συσκευασία της Rampage V Extreme "κρύβει" πολλά αλλά και ενδιαφέροντα "καλούδια". Ξεκινώντας από τα 10 SATA cables, το υψηλής ποιότητας I/O Shield και όλα τα χρήσιμα Quick Start Guide, το αναλυτικότατο εγχειρίδιο οδηγιών και το απαραίτητο DVD με τους drivers και τα utilies, η ASUS προσθέτει μερικά ακόμα χρήσιμα πράγματα στο bundle της, όπως τα 2way, 3way και 4way SLI bridges, την εξωτερική κεραία για το WiFi, ένα LN2 backplate καθώς και ένα "Do not disturb" για όσους θέλουν να δηλώνουν πως δεν επιθυμούν επισκέψεις στο δωμάτιο τους!
Ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του bundle της Rampage V Extreme όμως αποτελεί το ASUS OC Panel. Για τους γνώστες, η μονάδα αυτή είναι ένα panel το οποίο εμφανίζει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος εν ώρα λειτουργίας. Παράλληλα, μέσω των πλήκτρων του ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ώστε να ενεργοποιήσει διάφορα OC profiles και να παραμετροποιήσει μερικά κύρια σημεία του συστήματος "on the fly" χωρίς να χρειαστεί καμία επιπλέον παρέμβαση από software ή BIOS. Το OC panel απαιτεί ένα έξτρα καλώδιο δεδομένων σε απευθείας σύνδεση στο κατάλληλο header της μητρικής, ενώ θα χρειαστεί και ένα καλώδιο τροφοδοσίας SATA. Tέλος η ASUS ενσωματώνει και ένα 3,5" adapter για όποιον επιθυμεί το OC Panel να βρίσκεται μονίμως εγκατεστημένο στο κουτί του συστήματός του.
Αρκετά όμως με το Bundle, ας εξετάσουμε την ίδια την ASUS RoG Rampage V Extreme.
To board μοιάζει να είναι ένα από τα πιο "πυκνοκατοικημένα" που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Ακολουθώντας το μεγαλύτερο E-ATX πρότυπο, η Rampage V Extreme είναι ένα board αρκετά μεγάλων διαστάσεων! Το color scheme δεν θα μπορούσε να αλλάξει σε σχέση με αυτό που ακολουθεί η εταιρία εδώ και μερικά χρόνια στις RoG μητρικές της, με μερικές ελάχιστες τροποποιήσεις όσον αφορά τον τόνο των χρωμάτων. Έτσι, κατά κύριο λόγο, η Rampage V είναι ένα μαύρο board με αρκετές "πινελιές" κόκκινου στα DIMM και PCI slots καθώς και στα SATA ports.
Όσον αφορά την πλατφόρμα, η ASUS RoG Rampage V είναι μια μητρική βασισμένη στο socket LGA 2011-3 με το chipset ελέγχου να είναι το μοναδικό που απευθύνεται σε αυτήν την κατηγορία, το Intel X99 Express chipset, το οποίο υποστηρίζει όλους τους Core i7 (Haswell-E) αλλά και Xeon (Haswell-EP) επεξεργαστές της Intel, με μέγιστη υποστήριξη τους 18 πυρήνες, ενώ το Overclocking είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα εάν τοποθετηθεί οποιοσδήποτε Haswell-E επεξεργαστής της Intel. Επιπροσθέτως, ένα νέο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η ενσωμάτωση DDR4 μνημών, με την Rampage V Extreme να διαθέτει 8 DDR4 DIMM slots που προσφέρει Quad Channel υποστήριξη και μέγιστη χωρητικότητα τα 64GB μνήμης. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα συναντήσουμε σε αυτήν την μητρική είναι το X-Socket II, που δεν πρόκειται για το παραδοσιακό S2011-3 αλλά διαθέτει μερικά pins παραπάνω που μπορούν να βοηθήσουν - έστω και ελάχιστα - στον overclocker να "μαζέψει" μερικά MHz παραπάνω.
Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, η ASUS διαθέτει ολόκληρη την τεχνογνωσία της πάνω σε όλα τα RoG προϊόντα της, μέσω μιας σειράς components και σχεδιασμού την οποία η εταιρία ονομάζει ως Extreme Engine DIGI+ IV. Πιο συγκεκριμένα, η ASUS δεν αφήνει στην τύχη τα πράγματα ενσωματώνοντας τον in-house σχεδιασμένο PWM Controller της, ενώ τα μοναδικά PowIRstage αναλαμβάνουν να ενσωματώσουν τους drivers και τους MOSFETs κάτω από το ίδιο πακέτο, αυξάνοντας το efficiency και μειώνοντας την θερμοκρασία λειτουργίας τους. Τέλος οι MicroFine chokes καθώς και οι 10K Black Metallic solid πυκνωτές, έτσι ώστε η κάθε φάση να μπορεί να "σηκώσει" έως και 60 Ampere η κάθε μια.
Θα παρατηρήσουμε επίσης πως από άποψης Storage η ASUS έχει δώσει πληθώρα επιλογών με έμφαση στην ταχύτητα. Πέρα από τα 12 συνολικά Sata ports, θα συναντήσουμε 2 SATA Express 10Gbps θύρες, καθώς και ένα M.2 slot σε X4 mode το οποίο λειτουργεί μέσω του PCI Express Gen 3.0, δέχεται M.2 SSDs έως 110mm και το οποίο υπόσχεται επίσης έως 32Gbps transfer speeds!
Στο σημείο όπου βρίσκεται το M.2 Slot, συναντάμε το Intel 7260NGW wireless module, ένα module σε μορφή mini PCI-e το οποίο αναλαμβάνει να σας προσφέρει όλη την ασύρματη συνδεσιμότητα που μπορεί, υποστηρίζοντας Wi-Fi 802.11 a/b/g/n καθώς και ac με μέγιστο θεωρητικό data rate τα 1.3Gbps, ενώ μπορεί να προσφέρει και Bluetooth 4.0 συνδεσιμότητα.
Δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε και τα ενσωματωμένα Power, Reset και Clear CMOS switches, το BIOS code 7-segment display, σε συνδυασμό με τους διακόπτες ReTry που θα προσπαθήσει να εκκινήσει το σύστημα ακόμα και σε ... "δύσκολα" settings, το MemOK που θέτει τις RAM σε ασφαλείς ρυθμίσεις, το Safe Boot που θα ξεκινήσει το σύστημα με ασφαλείς ρυθμίσεις χωρίς όμως να χαθούν οι προηγούμενες, το Slow Mode με το LN2 mode jumper που θέτουν το board σε κατάσταση βέλτιστη για subzero cooling, τα voltage readout points εν ονόματι Probelt και τέλος το PCI lane switch με τους διακόπτες να ενεργοποιούν/απενεργοποιούν τα αντίστοιχα PCI Slots για ταχύτερη αναγνώριση σφαλμάτων, ενώ φυσικά δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε τα LEDs τα οποία ενεργοποιούνται σε περίπτωση που κάποιο υποσύστημα αποτύχει να εκκινήσει.
Το πακέτο ολοκληρώνεται με το Supreme FX audio κύκλωμα ήχου το οποίο διαθέτει τους Premium Japanese ELNA audio capacitors για καλύτερο φιλτράρισμα των σημάτων. Το Sonic SenseAMP αναλαμβάνει να αναγνωρίσει το impedance των ακουστικών και αναλόγως αποφασίζει μόνο του τα επίπεδα της προενίσχυσης του σήματος ήχου, ενώ το Sonic SoundStage είναι μια σειρά hardware-level audio profiles με τον χρήστη να έχει την δυνατότητα να επιλέξει μέσω 4 διαφορετικών modes (FPS, Racing, Fighting, Sports) τα οποία μπορούν να επιλεχθούν απευθείας πάνω στην μητρική! Τέλος, το PCB διαχωρίζεται για προστασία από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από το υπόλοιπο board μέσω μιας εντυπωσιακής LED λωρίδας που προσφέρει κόκκινο φωτισμό.
Κλείνοντας την αρχική παρουσίαση, μερικά glamour-shots με την Rampage V Extreme εν ώρα λειτουργίας!
... ενώ παρακάτω παρατίθενται συγκεντρωτικά όλα στοιχεία της μητρικής!
Specs & Features
Other features:
Rear I/O Ports
Συνεχίζουμε με τα I/O Ports της ASUS RoG Rampage V Extreme. Θα ξεχωρίσουμε τα BIOS flashback και Clear CMOS πλήκτρα, την πληθώρα USB 3.0 θυρών, τις εξειδικευμένες Keybot θύρες και την παρουσία Wifi antenna θυρών.
Layout
Η ASUS RoG Rampage V Extreme όπως διαβάσατε σε προηγούμενη σελίδα, βασίζεται στο Χ99 Express chipset και διαθέτει το LGA 2011-3 socket για χρήση με τους Haswell-E / EP επεξεργαστές της Intel. Διαθέτει 12 φάσεις τροφοδοσίας με τα heatisinks να καλύπτουν τα VRM. Ο επεξεργαστής τροφοδοτείται από 1 8pin CPU power connector που βρίσκεται περίπου στο μέσο της "άνω πλευράς" της μητρικής ενώ υπάρχει και μια συμπληρωματική 4pin τροφοδοσία. Στα δεξιά του PCB, βρίσκεται το 24pin βύσμα τροφοδοσίας, στην συνηθισμένη θέση του, παρέα με το BIOS Debug 7-segment display, τα Power & Reset Switches, καθώς και τους overcklocking/debugging διακόπτες.
Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, μητρική της ASUS επιτρέπει την χρήση έως και 128GB DDR4 DRAM με συχνότητες λειτουργίας που μπορούν να ξεπεράσουν τα 3000MHz αναλόγως των δυνατοτήτων των μνημών που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ υποστηρίζεται φυσικά το Quad-Channel memory μέσω των 8 συνολικά DIMM Slots.
Για τις θύρες των καρτών επέκτασης χρησιμοποιούνται έχουμε 4 x PCIe 3.0/2.0 x16 που σε 40-LANE CPU μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής: x16/x16, x16/x8/x8 ή x16/x8/x8/x8 ενώ σε 28-LANE CPU χρησιμοποιούνται ως x16/x8, x8/x8/x8. Επίσης θα συναντήσουμε και 1 x PCI Express x16 που λειτουργεί ως x4 σε PCI Gen 2 bus, καθώς και άλλη μια PCIe 2.0 x1.
Πίσω από το 24pin motherboard header θα συναντήσουμε και το M.2 Slot το οποίο μπορεί να δεχτεί mSATA και PCI-e SSDs με μέγιστο μήκος τα 110mm. Δίπλα βρίσκεται το πρώτο USB 3.0 header που παρέχεται μέσω του X99 chipset, ενώ παρακάτω θα βρούμε και τις 12 συνολικά SATA θύρες, με τις 4 εξ' αυτών να χρησιμοποιούνται ως μέρος των 2 SATA Express ports που υποστηρίζει η μητρική.
Σε όλη την επιφάνεια της μητρικής συναντάμε 8 fan headers, συμπεριλαμβανομένων των δύο CPU και OPT και προσαρμοστούν από το BIOS, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε 2 x USB 3.0 headers μέσω του ASMedia controller, τα συνήθη 2x USB 2.0 headers, 3 fan headers και το front panel audio header.
Software
To ASUS AI Suite είναι το συνοδευτικό software που αναλαμβάνει τον ολοκληρωμένο έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης της Rampage V Extreme, όλα υπό ένα ενιαίο Interface.
Η αρχική οθόνη μας φέρει αντιμέτωπους με το 5-way Optimization της ASUS. Με αυτό το χαρακτηριστικό έχετε την δυνατότητα για αυτόματο tweaking των ρυθμίσεων, με την μητρική να αποφασίζει αυτόματα τα performance settings της μητρικής. Ταυτόχρονα, στην αρχική οθόνη υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες του συστήματος, με τις συχνότητες, τις τάσεις, τις θερμοκρασίες αλλά και την περιστροφή των ανεμιστήρων να παραμένουν σταθερά στο κάτω μέρος της εφαρμογής.
Εάν πάντως είστε τύπος του tweaking, δεν θα σας προβληματίσει ο έλεγχος μέσω του software. Στην καρτέλα CPU frequency μπορούμε να τροποποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων που αφορούν τις συχνότητες και τις τάσεις του Haswell-E επεξεργαστή σας. Παράλληλα, η αποθήκευση και το φόρτωμα προφίλ είναι εύκολη υπόθεση.
To Fan Tuning επιτρέπει τον άμεσο και γρήγορο έλεγχο των ανεμιστήρων, ενώ το Auto fan tuning θα δοκιμάσει να ρυθμίσει τους ανεμιστήρες να συμπεριφέρονται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Επιπλέον, ο έλεγχος και η διαχείριση των φάσεων τροφοδοσίας του επεξεργαστή και των μνημών παρουσιάζονται σε μια εύκολη και οργανωμένη καρτέλα, με τον χρήστη να έχει την δυνατότητα να επιλέξει αν επιθυμεί απλή λειτουργία ή ενισχυμένη εάν είναι overclocker / power user.
Το Turbo App σας επιτρέπει να επιλέξετε σε ποιες εφαρμογές το σύστημα σας θα υπερχρονίζει τον εαυτό του λίγο περισσότερο ώστε να προσφέρει το βέλτιστο performance ανά εφαρμογή.
Παράλληλα, η διαχείριση των power profiles / plans είναι απλή υπόθεση. Μπορείτε να τροποποιήσετε τι ακριβώς θα κάνει το σύστημά σας όταν απαιτούνται επιδόσεις (Performance), όταν μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια (power saving) ή ακόμα και όταν λείπετε από τον υπολογιστή σας (away mode) όπου τότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε μια σειρά από λειτουργίες που θα μειώσουν στο μέγιστο την κατανάλωση ενέργειας, προφίλ που θα ενεργοποιηθεί όταν το σύστημα παρατηρήσει αδράνεια για μεγάλες περιόδους λειτουργίας.
Όσον αφορά τις έξτρα ρυθμίσεις, μπορείτε να προβάλλετε τις πληροφορίες συστήματος, να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία BIOS Flashback, να ενεργοποιήσετε την λειτουργία USB Charger+, ενώ μέσω του EZ Update μπορείτε να αναβαθμίσετε το BIOS της μητρικής λαμβάνοντάς το online.
UEFI BIOS
Το UEFI BIOS της ASUS είναι ένα από τα δυνατότερα σημεία της εταιρίας, η οποία ισχυρίζεται πως είναι η πιο smooth εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει κανείς - και πράγματι κατά την χρήση του δεν διαπιστώσαμε κανενός είδους κολλήματα ή προβλήματα. Ο σχεδιασμός με το Republic of Gamers theme και τις όμορφες γραμματοσειρές βελτιώνει ακόμα περισσότερο την εμπειρία χρήσης.
Το UEFI BIOS παρέχει δυο modes που απευθύνονται από αρχάριους χρήστες έως και τους εξειδικευμένους Overclockers. To EZ Mode είναι μια απλή οθόνη στην οποία όμως μπορείτε να τροποποιήσετε ένα σημαντικό μέρος των ρυθμίσεων. Αρχικά, λαμβάνετε άμεσα πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος, με τις συχνότητες, τις τάσεις λειτουργίας καθώς και τα επίπεδα θερμοκρασιών να παρουσιάζονται οργανωμένα, ενώ μπορείτε με το πάτημα ενός πλήκτρου να διαλέξετε το performance προφίλ των μνημών, όπως επίσης να ορίσετε και το boot device priority. Επιπλέον, παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα fan speeds και fan curves, ενώ τέλος με την εκκίνηση του EZ System Tuning μπορείτε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις και η Rampage V Extreme θα επιλέξει τις βέλτιστες δυνατές για εσάς!
Όμως, αυτά είναι για τους αρχάριους. Προχωρώντας στο Advanced mode, η ASUS έχει κάνει τα πάντα ώστε να παραθέτει ακόμα και τις πιο βαθύτερες ρυθμίσεις. Η πρώτη οθόνη είναι... "παράδεισος" για τον Overclocker καθότι παρατείθονται οι πιο χρήσιμες ρυθμίσεις για overclocking, την ίδια στιγμή που στο δεξί τμήμα παρατίθεται σταθερά ένα Hardware monitor. Το επίπεδο και το βάθος των ρυθμίσεων είναι εξαιρετικό έως... χαώδες, με τον χρήστη να μπορεί να παραμετροποιήσει ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια.
----
Επιπλέον, η ASUS κάνει ακόμα πιο εύκολη την ζωή του tweaker καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια λίστα με favorite ρυθμίσεις στις οποίες μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει τα μενού. Επιπλέον δύνεται η δυνατότητα για Quick Notes και υπενθυμίσεις, η προβολή ενός log που περιέχει τις τελευταίες επιτυχείς τροποποιήσεις ενώ μπορούμε να μετονομάσουμε ακόμα και τα SATA Ports τα οποία διαθέτουν labels! Φυσικά, η υποστήριξη ASUS GPUs μπορεί να προσφέρει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σε σχέση με την κάρτα γραφικών μας, ενώ ένα επιπλέον χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η προσθήκη SSD Secure Erase που μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του UEFI BIOS.
Haswell-E and X99 platform
Η 29η Αυγούστου 2014 σηματοδότησε και την ανανέωση της αποκαλούμενης Enthusiast πλατφόρμας. Μέχρι τώρα είχαμε το socket 2011 και το X79 ως chipset ελέγχου, σε μία πλατφόρμα που υποστήριζε τους τετραπύρηνους αλλά και εξαπύρηνους Core i7 της Sandy Bridge-E και Ivy Bridge-E αρχιτεκτονικής.
Νέα δεδομένα έχουμε πλέον και σε αυτήν την κατηγορία. Η Intel έδωσε στην κυκλοφορία την νέα enthusiast πλατφόρμα η οποία είναι βασισμένη και αυτή στην Haswell αρχιτεκτονική. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε 3 νέους Haswell-E επεξεργαστές, ένα αναβαθμισμένο socket καθώς και ένα νέο chipset ελέγχου.
Στην κυκλοφορία δόθηκαν οι Core i7-5960X, i7-5930K και i7-5820K όλοι τους βασισμένοι στην Haswell αρχιτεκτονική. Ενώ όμως τα τελευταία χρόνια είχαμε τα κατώτερα μοντέλα να φέρουν 4 πυρήνες, σε αυτήν την γενιά η Intel θέλησε να διαφοροποιήσει πλήρως την Enthusiast από την High-end κατηγορία του s1150 η οποία μπορεί να υποστηρίξει το μέγιστο έως 4 πυρήνες. Οι νέοι Haswell-E θα έχουν 6 πυρήνες για τους 5820Κ και 5930Κ, ενώ ο μεγαλύτερος της σειράς 5960Χ θα απολαμβάνει 8 πλήρως ξεκλείδωτους Haswell πυρήνες.
Οι 5820Κ και 5930Κ διαφέρουν και σε άλλα στοιχεία από τον 5960Χ εκτός από τον αριθμό των πυρήνων τους. Έτσι, ενώ ο 5960Χ έχει 20MB κοινής L3 cache, οι υπόλοιποι 2 έχουν μόλις 15ΜΒ. Παράλληλα, 5960Χ και 5930Κ έχουν στην διάθεσή τους 40 PCI Express lanes, την ίδια στιγμή που ο 5820Κ φέρει μόλις 28, περιορίζοντας τις επιλογές σχετικά με την ταχύτητα των PCI Express καρτών: πιο συγκεκριμένα, σε dual-GPU συστήματα τα lanes περιορίζονται σε x16/x8 αντί για x16/16 ενώ σε triple GPU setups οι ταχύτητες λειτουργίας θα είναι οι x8/x8/x8 αντί για x16/x16/x8 των 40 λωρίδων. Αν και δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικές επιπτώσεις στις επιδόσεις των καρτών μεταξύ x16 και x8 mode, τα λιγότερα lanes είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για όσους θέλουν να γεμίσουν τις PCI-e θύρες τους με κάρτες γραφικών.
Η κυκλοφορία των Haswell-Ε πυροδότησε και μια νέα εποχή. Αρχικά, έχουμε ένα νέο chipset ελέγχου με το X99 να αντικαθιστά το X79. Το X99 φέρει το socket 2011-v3 socket το οποίο υποστηρίζει έως 8 πυρήνες των Haswell-E επεξεργαστών. Το νέο socket μπορεί να υποστηρίξει και τους παλαιότερους SB-E και IB-E, αλλά δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε τους νέους Haswell-E στις παλαιότερες X79 μητρικές. Συνεχίζοντας, το νέο chipset προσφέρει πλέον εγγενή υποστήριξη σε Thunderbolt συνδεσιμότητα, BCLK overclocking μέσω του X99, αύξηση των SATA θυρών από 6 του Χ79 σε 10 καθώς και τα νέα πρότυπα M.2 και SATA Express για SSD δίσκους.
Οι έξαπύρηνοι και οκταπύρηνοι Haswell-Ε επεξεργαστές συνοδεύονται με την σειρά 9 του chipset ελέγχου της Intel, το οποίο ονομάζεται [Β]X99[/Β], με την εσωτερική κωδική ονομασία για αυτή την οικογένεια chipset να είναι η Wellsburg (Wellsburg X-PCH). Σε σύγκριση με το πάλαι ποτέ κραταιό X58 και τους Gulftown επεξεργαστές υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, κυρίως δεδομένου ότι το Northbridge πλέον στεγάζεται εντός του επεξεργαστή. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι επεξεργαστές Haswell-Ε επιβάλλεται να συνδεθούν με το x99 Express chipset μέσω DMI διασύνδεσης.
Για το x99, θα λάβετε δέκα SATA3 6GB/s θύρες οι οποίες υποστηρίζονται εγγενώς από το chipset. Από εκεί και πέρα, οι κατασκευαστές να προσθέσουν και παραπάνω ελεγκτές από την Marvell, ASmedia και JMicron για να μπορέσουν να ενσωματώσουν περισσότερες θύρες και υποστήριξη eATA. Επιπλέον, το chipset υποστηρίζει πλέον εγγενώς τόσο το USB 2.0 όσο και 3.0. Έτσι, ππορείτε να πάρετε έως 8 θύρες USB 2.0 και έως 6 θύρες USB 3.0.
DDR4 memory
Τέλος, στην νέα αυτήν πλατφόρμα έχουμε και το ντεμπούτο των DDR4 μνημών. Οι νέοι Haswell-E με τον αναβαθμισμένο memory controller που διαθέτουν, υποστηρίζουν αποκλειστικά DDR4 μνήμες μέχρι quad channel διάταξης! Με τις νέες DDR4 RAMs έχουμε υψηλότερο default bandwidth στα 2133MHz βάση του νέου JEDEC πρότυπου. Παράλληλα, οι DDR4 μνήμες κινούνται με βάση 3 βασικούς κανόνες έναντι του παλαιότερου DDR3 προτύπου, κανόνες οι οποίοι είναι οι εξής: 1) Υψηλότερες συχνότητες 2) Χαμηλότερη κατανάλωση (τάση λειτουργίας) 3) Περισσότερη χωρητικότητα.
Για αρχή θα συναντήσουμε DDR4 DIMMs που μπορούν να φτάσουν τα 3000MHz και τα 8GB ανά DIMM, αλλά σε επερχόμενες γενιές θα δούμε ακόμα πιο ταχύτερα ICs και σε χωρητικότητες έως και 16GB ανά DIMM.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Έχοντας όλες τις μετρήσεις των μητρικών μας μαζεμένες, ήρθε η ώρα για μερικά αποτελέσματα. Ξεκινώντας με την αξιολόγηση στο performance του επεξεργαστή, και ενώ παρατηρούμε πως οι διαφορές είναι μικρές μεταξύ τους, η ASUS Rampage V Extreme καταφέρνει σχεδόν πάντα να παραδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως η ASUS RoG Rampage V Extreme είναι κατά "ένα κλικ" ταχύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες μητρικές. Αυτό βέβαια έχει μια λογική εξήγηση και συμβαίνει διότι η μεταβολή στο uncore ratio ήταν εμφανώς πιο εύκολη σε σχέση με τις Gigabyte και Asrock, οι οποίες δυσκολεύτηκαν να ξεπεράσουν το x30 έναντι του x35 που επιτυγχάνει η RVE.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Σε αυτό το σημείο βλέπουμε πως η ASUS Rampage V Extreme μένει ελάχιστα πιο πίσω από την κορυφή όσον αφορά τις επιδόσεις ενός συστήματος.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Τυπικές επιδόσεις από τον SATA Controller της ASUS Rampage V Extreme στον τομέα της αποθήκευσης.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Εξαιρετικά τα αποτελέσματα στον τομέα του ήχου. Βάση της στάνταρ μεθοδολογίας μας με το Rightmark Audio Analyzer, το SupremeFX παρέδωσε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε επίπεδα θορύβου, δυναμικού εύρους και φυσικά stereo crosstalk, με την απόκριση συχνότητας να είναι αρκετά ικανοποιητική. Γενικό συμπέρασμα: Excellent!
Φυσικά δεν αναμένουμε οτιδήποτε λιγότερο από μια μητρική τέτοιου βεληνεκούς που απευθύνεται στην enthusiast κατηγορία - το overclocking είναι ένα standard feature σε όλες τις X99 μητρικές της ASUS.
Στα εργαστήρια του HwBox είχαμε στην διάθεσή μας τον Intel Core i7 5960X, που με τους 8 πυρήνες του είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει κάποιος από πλευράς επιδόσεων σε consumer σύστημα, ενώ παρ' όλο την "χαμηλή" εργοστασιακή συχνότητα λειτουργίας του, το overclocking είναι μια εύκολη υπόθεση στον συγκεκριμένο επεξεργαστή.
Αυτό όμως που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι πως από την στιγμή που η Intel επέτρεψε την κυκλοφορία ξεκλείδωτων επεξεργαστών, η overclocking εμπειρία τουλάχιστον με τους παραδοσιακούς τρόπους ψύξης για τους οικιακούς χρήστες θα πρέπει να είναι η ίδια. Έτσι, με λίγο το πείραγμα του πολλαπλασιαστή και ελάχιστα της τάσης vCore, θα πρέπει εύκολα κάποιος στις περισσότερες μητρικές να επιτύχει τα 4.5GHz.
To όριο και οι στόχοι που θέσαμε δεν θέλαμε να μην είναι ρεαλιστικοί, ειδικά με την μορφή της ψύξης (Water Cooling) με την οποία επιχειρήσαμε να υπερχρονίσουμε τον 5960Χ, ο οποίος με τους 8 πυρήνες του "ανεβαίνει" χαμηλότερα σε σχέση με τους ίδιας αρχιτεκτονικής Haswell 4770K / 4790K.
To AI SUITE είναι το software που επιχειρήσαμε να δοκιμάσουμε το Overclocking. Μεταβαίνοντας στην καρτέλα CPU frequency έχουμε όλες τις advanced ρυθμίσεις για τον υπερχρονισμό του επεξεργαστή μας στην διάθεσή μας! Κατ' αυτό τον τρόπο δώσαμε "χεράτα" την τάση του CPU μας στα 1.30V, ενώ ανεβάσαμε το multiplier στο x46, δίνοντάς μας ένα τελικό αποτέλεσμα περί τα 4598.93MHz που αποτέλεσε και την μέγιστη δυνατή συχνότητα για τον 5960Χ μας.
Δεν αφήσαμε όμως και τις μνήμες μας απείραχτες. Οι Corsair Vengeance 4x4GB 2800MHz DDR4 έχουν default XMP profile περί τα 2800MHz, όμως μπορέσαμε άνετα να τις δώσουμε μερικά MHz παραπάνω.
Έτσι, οι μνήμες μας ανέβηκαν στα 3000MHz με τάση περί τα 1.45V και timings στα 16-18-16-36 2Τ, με το τελικό αποτέλεσμα να μας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα που κινήθηκαν στα 70GB/s transfer speeds!
Μετά από όλες τις σελίδες που αφιερώσαμε για να αναλύσουμε την ASUS RoG Rampage V Extreme, ήρθε και η ώρα να γραφτούν οι τελευταίες μας σκέψεις. Αρχικά, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η X99 πλατφόρμα απευθύνεται στους enthusiasts και στους power users που έχουν απαιτήσεις όσον αφορά τις επιδόσεις του συστήματος - και αυτό σημαίνει αυτόματα και αυξημένο κόστος τόσο από άποψης επεξεργαστή, όσο και μητρικής. Και όταν αναφερόμαστε σε X99 μητρικές, τότε κοιτάμε σε boards που έχουν πληθώρα χαρακτηριστικών με φυσικό επακόλουθο τις... "τσιμπημένες" τιμές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η RVE είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα boards που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην αγορά. Τόσο από από άποψης χαρακτηριστικών όσο και ASUS-exclusive τεχνολογιών που ενσωματώνονται σε αυτό το motherboard, η Rampage V Extreme δεν απογοητεύει σε κανένα σημείο με τις επιλογές που έχουν γίνει. Η RVE απευθύνεται σε μια μεγάλη μερίδα χρηστών και όχι μόνο σε κάτι μεμονωμένο - και μιλάμε για τους gamers, τους enthusiasts αλλά και τους extreme overclockers που θέλουν να επιχειρήσουν subzero overclocking στην X99 πλατφόρμα. Η Rampage V Extreme έχει ένα moto - "it' all about performance", και προσπαθεί να περάσει αυτό το μήνυμα σε πολλές διαστάσεις.
Μπορεί, για τον μέσο χρήστη, το 70-80% των δυνατοτήτων και των χαρακτηριστικών της να φαίνονται παντελώς αδιάφορα / άχρηστα, όμως αυτό συμβαίνει με ένα flagship προϊόν. Κακά τα ψέμματα όμως, έχουμε δει και άλλα boards της ίδιας εταιρίας με εξαιρετικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και εμφάνιση, όμως καμία δεν μπορεί να αγγίξει την πληρότητα που φέρει η Rampage V Extreme.
Όπως συμβαίνει με κάθε flagship προϊόν, η περίπτωση της Rampage V Extreme δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική περίπτωση. Έτσι δεν έχουμε κάτι κακό να της προσάψουμε, πέραν όμως της εξαιρετικά υψηλής τιμής της που αγγίζει τα 460? στα Ελληνικά καταστήματα. Αν είστε όμως power user και επιθυμείτε tweaking, δυνατότητες αλλά και μεγάλο πλήθος χαρακτηριστικών, τότε η Rampage V Extreme είναι το πλέον ολοκληρωμένο motherboard για εσάς!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Όταν ακούμε το όνομα της ASUS τότε δεν έχουμε παρά να αναγνωρίζουμε πως πρόκειται για έναν από τους πιο ευυπόληπτους κατασκευαστές στον χώρο του PC hardware, κατέχοντας αρκετές φορές την πρωτιά στις πωλήσεις τόσο από τα entry-level προϊόντα της μέχρι και την κορυφή, εκείνων των enthusiast grade. Ειδικά για τα τελευταία, όταν κάποιο της προϊόν συνδυάζεται με την ονομασία "Republic of Gamers" τότε δεν μιλάμε για ένα απλό προϊόν, αλλά για την κορυφαία σειρά προϊόντων της εταιρίας.
Το περίφημο RoG δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από την Gaming σειρά προϊόντων της εταιρίας, που απευθύνεται στους extreme gamers, τους enthusiast και σε μεγάλη βάση ακόμα και τους pro Overclockers, με τους τελευταίους προτιμούν την σειρά κυρίως λόγω των OC-friendly χαρακτηριστικών που φέρουν αυτά τα προϊόντα. Για να μην μακρηγορούμε περισσότερο, τι συμβαίνει όταν η σειρά RoG ανεβαίνει στην x99 πλατφόρμα; Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την ASUS RoG Rampage V Extreme που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα!
H πολυτελής συσκευασία της Rampage V Extreme "κρύβει" πολλά αλλά και ενδιαφέροντα "καλούδια". Ξεκινώντας από τα 10 SATA cables, το υψηλής ποιότητας I/O Shield και όλα τα χρήσιμα Quick Start Guide, το αναλυτικότατο εγχειρίδιο οδηγιών και το απαραίτητο DVD με τους drivers και τα utilies, η ASUS προσθέτει μερικά ακόμα χρήσιμα πράγματα στο bundle της, όπως τα 2way, 3way και 4way SLI bridges, την εξωτερική κεραία για το WiFi, ένα LN2 backplate καθώς και ένα "Do not disturb" για όσους θέλουν να δηλώνουν πως δεν επιθυμούν επισκέψεις στο δωμάτιο τους!
Ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του bundle της Rampage V Extreme όμως αποτελεί το ASUS OC Panel. Για τους γνώστες, η μονάδα αυτή είναι ένα panel το οποίο εμφανίζει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος εν ώρα λειτουργίας. Παράλληλα, μέσω των πλήκτρων του ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ώστε να ενεργοποιήσει διάφορα OC profiles και να παραμετροποιήσει μερικά κύρια σημεία του συστήματος "on the fly" χωρίς να χρειαστεί καμία επιπλέον παρέμβαση από software ή BIOS. Το OC panel απαιτεί ένα έξτρα καλώδιο δεδομένων σε απευθείας σύνδεση στο κατάλληλο header της μητρικής, ενώ θα χρειαστεί και ένα καλώδιο τροφοδοσίας SATA. Tέλος η ASUS ενσωματώνει και ένα 3,5" adapter για όποιον επιθυμεί το OC Panel να βρίσκεται μονίμως εγκατεστημένο στο κουτί του συστήματός του.
Αρκετά όμως με το Bundle, ας εξετάσουμε την ίδια την ASUS RoG Rampage V Extreme.
To board μοιάζει να είναι ένα από τα πιο "πυκνοκατοικημένα" που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Ακολουθώντας το μεγαλύτερο E-ATX πρότυπο, η Rampage V Extreme είναι ένα board αρκετά μεγάλων διαστάσεων! Το color scheme δεν θα μπορούσε να αλλάξει σε σχέση με αυτό που ακολουθεί η εταιρία εδώ και μερικά χρόνια στις RoG μητρικές της, με μερικές ελάχιστες τροποποιήσεις όσον αφορά τον τόνο των χρωμάτων. Έτσι, κατά κύριο λόγο, η Rampage V είναι ένα μαύρο board με αρκετές "πινελιές" κόκκινου στα DIMM και PCI slots καθώς και στα SATA ports.
Όσον αφορά την πλατφόρμα, η ASUS RoG Rampage V είναι μια μητρική βασισμένη στο socket LGA 2011-3 με το chipset ελέγχου να είναι το μοναδικό που απευθύνεται σε αυτήν την κατηγορία, το Intel X99 Express chipset, το οποίο υποστηρίζει όλους τους Core i7 (Haswell-E) αλλά και Xeon (Haswell-EP) επεξεργαστές της Intel, με μέγιστη υποστήριξη τους 18 πυρήνες, ενώ το Overclocking είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα εάν τοποθετηθεί οποιοσδήποτε Haswell-E επεξεργαστής της Intel. Επιπροσθέτως, ένα νέο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η ενσωμάτωση DDR4 μνημών, με την Rampage V Extreme να διαθέτει 8 DDR4 DIMM slots που προσφέρει Quad Channel υποστήριξη και μέγιστη χωρητικότητα τα 64GB μνήμης. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα συναντήσουμε σε αυτήν την μητρική είναι το X-Socket II, που δεν πρόκειται για το παραδοσιακό S2011-3 αλλά διαθέτει μερικά pins παραπάνω που μπορούν να βοηθήσουν - έστω και ελάχιστα - στον overclocker να "μαζέψει" μερικά MHz παραπάνω.
Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, η ASUS διαθέτει ολόκληρη την τεχνογνωσία της πάνω σε όλα τα RoG προϊόντα της, μέσω μιας σειράς components και σχεδιασμού την οποία η εταιρία ονομάζει ως Extreme Engine DIGI+ IV. Πιο συγκεκριμένα, η ASUS δεν αφήνει στην τύχη τα πράγματα ενσωματώνοντας τον in-house σχεδιασμένο PWM Controller της, ενώ τα μοναδικά PowIRstage αναλαμβάνουν να ενσωματώσουν τους drivers και τους MOSFETs κάτω από το ίδιο πακέτο, αυξάνοντας το efficiency και μειώνοντας την θερμοκρασία λειτουργίας τους. Τέλος οι MicroFine chokes καθώς και οι 10K Black Metallic solid πυκνωτές, έτσι ώστε η κάθε φάση να μπορεί να "σηκώσει" έως και 60 Ampere η κάθε μια.
Θα παρατηρήσουμε επίσης πως από άποψης Storage η ASUS έχει δώσει πληθώρα επιλογών με έμφαση στην ταχύτητα. Πέρα από τα 12 συνολικά Sata ports, θα συναντήσουμε 2 SATA Express 10Gbps θύρες, καθώς και ένα M.2 slot σε X4 mode το οποίο λειτουργεί μέσω του PCI Express Gen 3.0, δέχεται M.2 SSDs έως 110mm και το οποίο υπόσχεται επίσης έως 32Gbps transfer speeds!
Στο σημείο όπου βρίσκεται το M.2 Slot, συναντάμε το Intel 7260NGW wireless module, ένα module σε μορφή mini PCI-e το οποίο αναλαμβάνει να σας προσφέρει όλη την ασύρματη συνδεσιμότητα που μπορεί, υποστηρίζοντας Wi-Fi 802.11 a/b/g/n καθώς και ac με μέγιστο θεωρητικό data rate τα 1.3Gbps, ενώ μπορεί να προσφέρει και Bluetooth 4.0 συνδεσιμότητα.
Δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε και τα ενσωματωμένα Power, Reset και Clear CMOS switches, το BIOS code 7-segment display, σε συνδυασμό με τους διακόπτες ReTry που θα προσπαθήσει να εκκινήσει το σύστημα ακόμα και σε ... "δύσκολα" settings, το MemOK που θέτει τις RAM σε ασφαλείς ρυθμίσεις, το Safe Boot που θα ξεκινήσει το σύστημα με ασφαλείς ρυθμίσεις χωρίς όμως να χαθούν οι προηγούμενες, το Slow Mode με το LN2 mode jumper που θέτουν το board σε κατάσταση βέλτιστη για subzero cooling, τα voltage readout points εν ονόματι Probelt και τέλος το PCI lane switch με τους διακόπτες να ενεργοποιούν/απενεργοποιούν τα αντίστοιχα PCI Slots για ταχύτερη αναγνώριση σφαλμάτων, ενώ φυσικά δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε τα LEDs τα οποία ενεργοποιούνται σε περίπτωση που κάποιο υποσύστημα αποτύχει να εκκινήσει.
Το πακέτο ολοκληρώνεται με το Supreme FX audio κύκλωμα ήχου το οποίο διαθέτει τους Premium Japanese ELNA audio capacitors για καλύτερο φιλτράρισμα των σημάτων. Το Sonic SenseAMP αναλαμβάνει να αναγνωρίσει το impedance των ακουστικών και αναλόγως αποφασίζει μόνο του τα επίπεδα της προενίσχυσης του σήματος ήχου, ενώ το Sonic SoundStage είναι μια σειρά hardware-level audio profiles με τον χρήστη να έχει την δυνατότητα να επιλέξει μέσω 4 διαφορετικών modes (FPS, Racing, Fighting, Sports) τα οποία μπορούν να επιλεχθούν απευθείας πάνω στην μητρική! Τέλος, το PCB διαχωρίζεται για προστασία από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από το υπόλοιπο board μέσω μιας εντυπωσιακής LED λωρίδας που προσφέρει κόκκινο φωτισμό.
Κλείνοντας την αρχική παρουσίαση, μερικά glamour-shots με την Rampage V Extreme εν ώρα λειτουργίας!
... ενώ παρακάτω παρατίθενται συγκεντρωτικά όλα στοιχεία της μητρικής!
Specs & Features
SupremeFX | |
To SupremeFX αποτελεί την λύση της ASUS στο ενσωματωμένο κύκλωμα ήχου. Μέσω της ειδικής απομόνωσης του κυκλώματος το SupremeFX προστατεύεται από ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (EMI), ενώ τα υψηλής ποιότητας υλικά παραδίδουν υψηλής πιστότητας ήχο. Επιπλέον, το SonicSense ανιχνεύει αυτόματα την αντίσταση του headset σας και αυτόματα αποφασίζει τα επίπεδα ενίσχυσης του ήχου που απαιτούνται, φέροντας έτσι μεγαλύτερης έντασης ήχο στα ακουστικά σας. |
OC Socket & overclocking tools | |
H ASUS ενσωμάτωσε στην Rampage V extreme το ξεχωριστό της OC Socket. Κάνοντας χρήση μερικών έξτρα pins που ενεργοποιούν ένα ειδικευμένο κύκλωμα των Haswell-E, το OC Socket επιτρέπει μεγαλύτερες συχνότητες στις μνήμες, χαμηλότερα latencies και περισσότερη ευστάθεια κατά το overclocking, ενώ και το Voltage dropping (Vdroop) είναι σημαντικά βελτιωμένο. Παράλληλα, σε όλη την μητρική θα συναντήσουμε Overclocking χαρακτηριστικά, με κυριότερα τα onboard buttons όπως τα MemOK για εγγυημένη συμβατότητα με μνήμες, ReTry για άμεσο reboot και Safe Boot που επιτρέπει την εκκίνηση του συστήματος χωρίς την απώλεια των προηγούμενων ρυθμίσεων. |
OC Panel | |
Ένα εξειδικευμένο gadget για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στα χέρια σας. Μέσω μιας οθόνης 2.6 ιντσών, το OC Panel προβάλλει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον system bencher. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας του μπορείτε να λάβετε real-time πληροφορίες CPU Temps, Fan RPMs, Base Clock Frequency, CPU Multiplier, ενώ ταυτόχρονα έχετε την δυνατότητα για πλήρη Fan Control. Επιπλέον, το One-Click level up θα ανεβάσει την συχνότητα του επεξεργαστή σας αυτόματα, ενώ η διαχείριση και εφαρμογή OC profiles είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δυνατότητες. Με το Subzero Sense μπορείτε να έχετε ένα έγκυρο ψηφιακό θερμόμετρο για θερμοκρασίες υπό του μηδενός, VGA Hotwire για άμεση ανάγνωση των τάσεων της ASUS κάρτας γραφικών, άμεση ενεργοποίηση του Slow mode ενώ μπορείτε να συνδέσετε επίσης έως 4 4pin PWM ανεμιστήρες! |
Extreme Engine Digi+ IV | |
Μέσω του Extreme Engine Digi+ IV η ASUS προσφέρει την βέλτιστη ποιότητα για την τροφοδοσία του επεξεργαστή σας. O PowIRstage ελεγκτής παρέχει αυξημένη ευστάθεια κατά 40% αλλά και power efficiency, ενώ μπορεί να επιτρέψει tweaking ακόμα και στην κλίμακα του 1MHz. Οι MicroFine alloy chokes επιτρέπουν επίσης μεγαλύτερη ευστάθεια σε υψηλά ρεύματα, υπόσχονται 31% πιο δροσερή λειτουργία και φυσικά αυξάνουν το efficiency, ενώ οι 10K black metallic caps εγγυώνται την μακρύτερη διάρκεια ζωής. |
DirectCU thermal design | |
Το αποκλειστικό σύστημα DirectCU εφαρμόζεται και στην Rampage V, επιτρέποντας να ψύξει περισσότερο αποτελεσματικά την ζώνη VRM του Extreme Engine Digi+ IV βελτιώνοντας έως και 7 βαθμούς τις θερμοκρασίες λειτουργίας. |
LanGuard | |
Μέσω των εξειδικευμένω τεχνολογιών διπλασιασμού των σημάτων, καθώς και με την τοποθέτηση πυκνωτών πάνω στην επιφάνεια της θύρας η απόδοση του δικτύου βελτιώνεται, την ίδια στιγμή που η LAN port προστατεύεται από το Surge και ESD protection το οποίο θα προστατέψει τόσο την θύρα σας όσο και την μητρική σας από κεραυνούς έως στατικό ηλεκτρισμό. |
Other features:
- Sonic Studio: Με το πάτημα ενός πλήκτρου, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ενεργοποιήσετε ένα Virtual Surround, μετατρέποντας έτσι τα 2.0 ακουστικά σας σε 7.1!
- Perfect Voice: Μέσα από το Sonic Studio, η Rampage V Extreme μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα της φωνής σας normalized ενισχύοντας ή μειώνοντας την ένταση όποτε απαιτείται, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να φιλτράρει και να αποκόψει τους ήχους του περιβάλλοντος για μια πιο καθαρή ομιλία.
- Sonic Radar: Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε από που προέρχεται ο πυροβολισμός, τότε μια οπτικοποίηση είναι ότι καλύτερο για εσάς. Το Sonic Radar ανιχνεύει τον χώρο από τον οποίο προήλθε ο ισχυρός ήχος και σας το εμφανίζει αυτόματα στην οθόνη σας υπό μορφή radar!
- GameFirst III: Ανησυχείτε για το υψηλό ping που μπορεί να επιφέρει lag στο παιχνίδι σας; Η GameFirst III τεχνολογία θέτει σε προτεραιότητα τα εξερχόμενα δεδομένα που προέρχονται από τα online games.
- Keybot: Δεν έχετε εξειδικευμένο gaming πληκτρολόγιο; Μέσω του Keybot μπορείτε πλέον να προγραμματίσετε macro εντολές στο τυπικό σας keyboard σε πλήκτρα που δεν χρειάζεστε κατά το gaming. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, απαιτείται να συνδέσετε το περιφερειακό σας σε μια από τις 2 Keybot θύρες της μητρικής.
- RAMDisk: Αν έχετε μπόλικη RAM στην διάθεσή σας, τότε το RAMDisk σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν εικονικό δίσκο στην μνήμη του συστήματός σας, εκτοξεύοντας έτσι τις επιδόσεις της εφαρμογής που εκτελείται από εκεί!
Rear I/O Ports
Συνεχίζουμε με τα I/O Ports της ASUS RoG Rampage V Extreme. Θα ξεχωρίσουμε τα BIOS flashback και Clear CMOS πλήκτρα, την πληθώρα USB 3.0 θυρών, τις εξειδικευμένες Keybot θύρες και την παρουσία Wifi antenna θυρών.
Layout
Η ASUS RoG Rampage V Extreme όπως διαβάσατε σε προηγούμενη σελίδα, βασίζεται στο Χ99 Express chipset και διαθέτει το LGA 2011-3 socket για χρήση με τους Haswell-E / EP επεξεργαστές της Intel. Διαθέτει 12 φάσεις τροφοδοσίας με τα heatisinks να καλύπτουν τα VRM. Ο επεξεργαστής τροφοδοτείται από 1 8pin CPU power connector που βρίσκεται περίπου στο μέσο της "άνω πλευράς" της μητρικής ενώ υπάρχει και μια συμπληρωματική 4pin τροφοδοσία. Στα δεξιά του PCB, βρίσκεται το 24pin βύσμα τροφοδοσίας, στην συνηθισμένη θέση του, παρέα με το BIOS Debug 7-segment display, τα Power & Reset Switches, καθώς και τους overcklocking/debugging διακόπτες.
Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, μητρική της ASUS επιτρέπει την χρήση έως και 128GB DDR4 DRAM με συχνότητες λειτουργίας που μπορούν να ξεπεράσουν τα 3000MHz αναλόγως των δυνατοτήτων των μνημών που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ υποστηρίζεται φυσικά το Quad-Channel memory μέσω των 8 συνολικά DIMM Slots.
Για τις θύρες των καρτών επέκτασης χρησιμοποιούνται έχουμε 4 x PCIe 3.0/2.0 x16 που σε 40-LANE CPU μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής: x16/x16, x16/x8/x8 ή x16/x8/x8/x8 ενώ σε 28-LANE CPU χρησιμοποιούνται ως x16/x8, x8/x8/x8. Επίσης θα συναντήσουμε και 1 x PCI Express x16 που λειτουργεί ως x4 σε PCI Gen 2 bus, καθώς και άλλη μια PCIe 2.0 x1.
Πίσω από το 24pin motherboard header θα συναντήσουμε και το M.2 Slot το οποίο μπορεί να δεχτεί mSATA και PCI-e SSDs με μέγιστο μήκος τα 110mm. Δίπλα βρίσκεται το πρώτο USB 3.0 header που παρέχεται μέσω του X99 chipset, ενώ παρακάτω θα βρούμε και τις 12 συνολικά SATA θύρες, με τις 4 εξ' αυτών να χρησιμοποιούνται ως μέρος των 2 SATA Express ports που υποστηρίζει η μητρική.
Σε όλη την επιφάνεια της μητρικής συναντάμε 8 fan headers, συμπεριλαμβανομένων των δύο CPU και OPT και προσαρμοστούν από το BIOS, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε 2 x USB 3.0 headers μέσω του ASMedia controller, τα συνήθη 2x USB 2.0 headers, 3 fan headers και το front panel audio header.
Software
To ASUS AI Suite είναι το συνοδευτικό software που αναλαμβάνει τον ολοκληρωμένο έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης της Rampage V Extreme, όλα υπό ένα ενιαίο Interface.
Η αρχική οθόνη μας φέρει αντιμέτωπους με το 5-way Optimization της ASUS. Με αυτό το χαρακτηριστικό έχετε την δυνατότητα για αυτόματο tweaking των ρυθμίσεων, με την μητρική να αποφασίζει αυτόματα τα performance settings της μητρικής. Ταυτόχρονα, στην αρχική οθόνη υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες του συστήματος, με τις συχνότητες, τις τάσεις, τις θερμοκρασίες αλλά και την περιστροφή των ανεμιστήρων να παραμένουν σταθερά στο κάτω μέρος της εφαρμογής.
Εάν πάντως είστε τύπος του tweaking, δεν θα σας προβληματίσει ο έλεγχος μέσω του software. Στην καρτέλα CPU frequency μπορούμε να τροποποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων που αφορούν τις συχνότητες και τις τάσεις του Haswell-E επεξεργαστή σας. Παράλληλα, η αποθήκευση και το φόρτωμα προφίλ είναι εύκολη υπόθεση.
To Fan Tuning επιτρέπει τον άμεσο και γρήγορο έλεγχο των ανεμιστήρων, ενώ το Auto fan tuning θα δοκιμάσει να ρυθμίσει τους ανεμιστήρες να συμπεριφέρονται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Επιπλέον, ο έλεγχος και η διαχείριση των φάσεων τροφοδοσίας του επεξεργαστή και των μνημών παρουσιάζονται σε μια εύκολη και οργανωμένη καρτέλα, με τον χρήστη να έχει την δυνατότητα να επιλέξει αν επιθυμεί απλή λειτουργία ή ενισχυμένη εάν είναι overclocker / power user.
Το Turbo App σας επιτρέπει να επιλέξετε σε ποιες εφαρμογές το σύστημα σας θα υπερχρονίζει τον εαυτό του λίγο περισσότερο ώστε να προσφέρει το βέλτιστο performance ανά εφαρμογή.
Παράλληλα, η διαχείριση των power profiles / plans είναι απλή υπόθεση. Μπορείτε να τροποποιήσετε τι ακριβώς θα κάνει το σύστημά σας όταν απαιτούνται επιδόσεις (Performance), όταν μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια (power saving) ή ακόμα και όταν λείπετε από τον υπολογιστή σας (away mode) όπου τότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε μια σειρά από λειτουργίες που θα μειώσουν στο μέγιστο την κατανάλωση ενέργειας, προφίλ που θα ενεργοποιηθεί όταν το σύστημα παρατηρήσει αδράνεια για μεγάλες περιόδους λειτουργίας.
Όσον αφορά τις έξτρα ρυθμίσεις, μπορείτε να προβάλλετε τις πληροφορίες συστήματος, να χρησιμοποιήσετε την λειτουργία BIOS Flashback, να ενεργοποιήσετε την λειτουργία USB Charger+, ενώ μέσω του EZ Update μπορείτε να αναβαθμίσετε το BIOS της μητρικής λαμβάνοντάς το online.
UEFI BIOS
Το UEFI BIOS της ASUS είναι ένα από τα δυνατότερα σημεία της εταιρίας, η οποία ισχυρίζεται πως είναι η πιο smooth εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει κανείς - και πράγματι κατά την χρήση του δεν διαπιστώσαμε κανενός είδους κολλήματα ή προβλήματα. Ο σχεδιασμός με το Republic of Gamers theme και τις όμορφες γραμματοσειρές βελτιώνει ακόμα περισσότερο την εμπειρία χρήσης.
Το UEFI BIOS παρέχει δυο modes που απευθύνονται από αρχάριους χρήστες έως και τους εξειδικευμένους Overclockers. To EZ Mode είναι μια απλή οθόνη στην οποία όμως μπορείτε να τροποποιήσετε ένα σημαντικό μέρος των ρυθμίσεων. Αρχικά, λαμβάνετε άμεσα πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος, με τις συχνότητες, τις τάσεις λειτουργίας καθώς και τα επίπεδα θερμοκρασιών να παρουσιάζονται οργανωμένα, ενώ μπορείτε με το πάτημα ενός πλήκτρου να διαλέξετε το performance προφίλ των μνημών, όπως επίσης να ορίσετε και το boot device priority. Επιπλέον, παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα fan speeds και fan curves, ενώ τέλος με την εκκίνηση του EZ System Tuning μπορείτε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις και η Rampage V Extreme θα επιλέξει τις βέλτιστες δυνατές για εσάς!
Όμως, αυτά είναι για τους αρχάριους. Προχωρώντας στο Advanced mode, η ASUS έχει κάνει τα πάντα ώστε να παραθέτει ακόμα και τις πιο βαθύτερες ρυθμίσεις. Η πρώτη οθόνη είναι... "παράδεισος" για τον Overclocker καθότι παρατείθονται οι πιο χρήσιμες ρυθμίσεις για overclocking, την ίδια στιγμή που στο δεξί τμήμα παρατίθεται σταθερά ένα Hardware monitor. Το επίπεδο και το βάθος των ρυθμίσεων είναι εξαιρετικό έως... χαώδες, με τον χρήστη να μπορεί να παραμετροποιήσει ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια.
----
Επιπλέον, η ASUS κάνει ακόμα πιο εύκολη την ζωή του tweaker καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια λίστα με favorite ρυθμίσεις στις οποίες μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει τα μενού. Επιπλέον δύνεται η δυνατότητα για Quick Notes και υπενθυμίσεις, η προβολή ενός log που περιέχει τις τελευταίες επιτυχείς τροποποιήσεις ενώ μπορούμε να μετονομάσουμε ακόμα και τα SATA Ports τα οποία διαθέτουν labels! Φυσικά, η υποστήριξη ASUS GPUs μπορεί να προσφέρει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σε σχέση με την κάρτα γραφικών μας, ενώ ένα επιπλέον χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η προσθήκη SSD Secure Erase που μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του UEFI BIOS.
Haswell-E and X99 platform
Η 29η Αυγούστου 2014 σηματοδότησε και την ανανέωση της αποκαλούμενης Enthusiast πλατφόρμας. Μέχρι τώρα είχαμε το socket 2011 και το X79 ως chipset ελέγχου, σε μία πλατφόρμα που υποστήριζε τους τετραπύρηνους αλλά και εξαπύρηνους Core i7 της Sandy Bridge-E και Ivy Bridge-E αρχιτεκτονικής.
Νέα δεδομένα έχουμε πλέον και σε αυτήν την κατηγορία. Η Intel έδωσε στην κυκλοφορία την νέα enthusiast πλατφόρμα η οποία είναι βασισμένη και αυτή στην Haswell αρχιτεκτονική. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε 3 νέους Haswell-E επεξεργαστές, ένα αναβαθμισμένο socket καθώς και ένα νέο chipset ελέγχου.
Στην κυκλοφορία δόθηκαν οι Core i7-5960X, i7-5930K και i7-5820K όλοι τους βασισμένοι στην Haswell αρχιτεκτονική. Ενώ όμως τα τελευταία χρόνια είχαμε τα κατώτερα μοντέλα να φέρουν 4 πυρήνες, σε αυτήν την γενιά η Intel θέλησε να διαφοροποιήσει πλήρως την Enthusiast από την High-end κατηγορία του s1150 η οποία μπορεί να υποστηρίξει το μέγιστο έως 4 πυρήνες. Οι νέοι Haswell-E θα έχουν 6 πυρήνες για τους 5820Κ και 5930Κ, ενώ ο μεγαλύτερος της σειράς 5960Χ θα απολαμβάνει 8 πλήρως ξεκλείδωτους Haswell πυρήνες.
Οι 5820Κ και 5930Κ διαφέρουν και σε άλλα στοιχεία από τον 5960Χ εκτός από τον αριθμό των πυρήνων τους. Έτσι, ενώ ο 5960Χ έχει 20MB κοινής L3 cache, οι υπόλοιποι 2 έχουν μόλις 15ΜΒ. Παράλληλα, 5960Χ και 5930Κ έχουν στην διάθεσή τους 40 PCI Express lanes, την ίδια στιγμή που ο 5820Κ φέρει μόλις 28, περιορίζοντας τις επιλογές σχετικά με την ταχύτητα των PCI Express καρτών: πιο συγκεκριμένα, σε dual-GPU συστήματα τα lanes περιορίζονται σε x16/x8 αντί για x16/16 ενώ σε triple GPU setups οι ταχύτητες λειτουργίας θα είναι οι x8/x8/x8 αντί για x16/x16/x8 των 40 λωρίδων. Αν και δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικές επιπτώσεις στις επιδόσεις των καρτών μεταξύ x16 και x8 mode, τα λιγότερα lanes είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για όσους θέλουν να γεμίσουν τις PCI-e θύρες τους με κάρτες γραφικών.
Η κυκλοφορία των Haswell-Ε πυροδότησε και μια νέα εποχή. Αρχικά, έχουμε ένα νέο chipset ελέγχου με το X99 να αντικαθιστά το X79. Το X99 φέρει το socket 2011-v3 socket το οποίο υποστηρίζει έως 8 πυρήνες των Haswell-E επεξεργαστών. Το νέο socket μπορεί να υποστηρίξει και τους παλαιότερους SB-E και IB-E, αλλά δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε τους νέους Haswell-E στις παλαιότερες X79 μητρικές. Συνεχίζοντας, το νέο chipset προσφέρει πλέον εγγενή υποστήριξη σε Thunderbolt συνδεσιμότητα, BCLK overclocking μέσω του X99, αύξηση των SATA θυρών από 6 του Χ79 σε 10 καθώς και τα νέα πρότυπα M.2 και SATA Express για SSD δίσκους.
Οι έξαπύρηνοι και οκταπύρηνοι Haswell-Ε επεξεργαστές συνοδεύονται με την σειρά 9 του chipset ελέγχου της Intel, το οποίο ονομάζεται [Β]X99[/Β], με την εσωτερική κωδική ονομασία για αυτή την οικογένεια chipset να είναι η Wellsburg (Wellsburg X-PCH). Σε σύγκριση με το πάλαι ποτέ κραταιό X58 και τους Gulftown επεξεργαστές υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, κυρίως δεδομένου ότι το Northbridge πλέον στεγάζεται εντός του επεξεργαστή. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι επεξεργαστές Haswell-Ε επιβάλλεται να συνδεθούν με το x99 Express chipset μέσω DMI διασύνδεσης.
Για το x99, θα λάβετε δέκα SATA3 6GB/s θύρες οι οποίες υποστηρίζονται εγγενώς από το chipset. Από εκεί και πέρα, οι κατασκευαστές να προσθέσουν και παραπάνω ελεγκτές από την Marvell, ASmedia και JMicron για να μπορέσουν να ενσωματώσουν περισσότερες θύρες και υποστήριξη eATA. Επιπλέον, το chipset υποστηρίζει πλέον εγγενώς τόσο το USB 2.0 όσο και 3.0. Έτσι, ππορείτε να πάρετε έως 8 θύρες USB 2.0 και έως 6 θύρες USB 3.0.
DDR4 memory
Τέλος, στην νέα αυτήν πλατφόρμα έχουμε και το ντεμπούτο των DDR4 μνημών. Οι νέοι Haswell-E με τον αναβαθμισμένο memory controller που διαθέτουν, υποστηρίζουν αποκλειστικά DDR4 μνήμες μέχρι quad channel διάταξης! Με τις νέες DDR4 RAMs έχουμε υψηλότερο default bandwidth στα 2133MHz βάση του νέου JEDEC πρότυπου. Παράλληλα, οι DDR4 μνήμες κινούνται με βάση 3 βασικούς κανόνες έναντι του παλαιότερου DDR3 προτύπου, κανόνες οι οποίοι είναι οι εξής: 1) Υψηλότερες συχνότητες 2) Χαμηλότερη κατανάλωση (τάση λειτουργίας) 3) Περισσότερη χωρητικότητα.
Για αρχή θα συναντήσουμε DDR4 DIMMs που μπορούν να φτάσουν τα 3000MHz και τα 8GB ανά DIMM, αλλά σε επερχόμενες γενιές θα δούμε ακόμα πιο ταχύτερα ICs και σε χωρητικότητες έως και 16GB ανά DIMM.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
- CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
- Memory: AIDA64, MaxxMEM
- System: PCMark 7
- Graphics: 3DMark 11 Performance, Crysis 3, Tomb Raider
- Storage: ATTO Disk Benchmark
- Audio: Rightmark Audio Analyzer
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Έχοντας όλες τις μετρήσεις των μητρικών μας μαζεμένες, ήρθε η ώρα για μερικά αποτελέσματα. Ξεκινώντας με την αξιολόγηση στο performance του επεξεργαστή, και ενώ παρατηρούμε πως οι διαφορές είναι μικρές μεταξύ τους, η ASUS Rampage V Extreme καταφέρνει σχεδόν πάντα να παραδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως η ASUS RoG Rampage V Extreme είναι κατά "ένα κλικ" ταχύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες μητρικές. Αυτό βέβαια έχει μια λογική εξήγηση και συμβαίνει διότι η μεταβολή στο uncore ratio ήταν εμφανώς πιο εύκολη σε σχέση με τις Gigabyte και Asrock, οι οποίες δυσκολεύτηκαν να ξεπεράσουν το x30 έναντι του x35 που επιτυγχάνει η RVE.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Σε αυτό το σημείο βλέπουμε πως η ASUS Rampage V Extreme μένει ελάχιστα πιο πίσω από την κορυφή όσον αφορά τις επιδόσεις ενός συστήματος.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Εξαιρετικά τα αποτελέσματα στον τομέα του ήχου. Βάση της στάνταρ μεθοδολογίας μας με το Rightmark Audio Analyzer, το SupremeFX παρέδωσε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε επίπεδα θορύβου, δυναμικού εύρους και φυσικά stereo crosstalk, με την απόκριση συχνότητας να είναι αρκετά ικανοποιητική. Γενικό συμπέρασμα: Excellent!
Φυσικά δεν αναμένουμε οτιδήποτε λιγότερο από μια μητρική τέτοιου βεληνεκούς που απευθύνεται στην enthusiast κατηγορία - το overclocking είναι ένα standard feature σε όλες τις X99 μητρικές της ASUS.
Στα εργαστήρια του HwBox είχαμε στην διάθεσή μας τον Intel Core i7 5960X, που με τους 8 πυρήνες του είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει κάποιος από πλευράς επιδόσεων σε consumer σύστημα, ενώ παρ' όλο την "χαμηλή" εργοστασιακή συχνότητα λειτουργίας του, το overclocking είναι μια εύκολη υπόθεση στον συγκεκριμένο επεξεργαστή.
Αυτό όμως που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι πως από την στιγμή που η Intel επέτρεψε την κυκλοφορία ξεκλείδωτων επεξεργαστών, η overclocking εμπειρία τουλάχιστον με τους παραδοσιακούς τρόπους ψύξης για τους οικιακούς χρήστες θα πρέπει να είναι η ίδια. Έτσι, με λίγο το πείραγμα του πολλαπλασιαστή και ελάχιστα της τάσης vCore, θα πρέπει εύκολα κάποιος στις περισσότερες μητρικές να επιτύχει τα 4.5GHz.
To όριο και οι στόχοι που θέσαμε δεν θέλαμε να μην είναι ρεαλιστικοί, ειδικά με την μορφή της ψύξης (Water Cooling) με την οποία επιχειρήσαμε να υπερχρονίσουμε τον 5960Χ, ο οποίος με τους 8 πυρήνες του "ανεβαίνει" χαμηλότερα σε σχέση με τους ίδιας αρχιτεκτονικής Haswell 4770K / 4790K.
To AI SUITE είναι το software που επιχειρήσαμε να δοκιμάσουμε το Overclocking. Μεταβαίνοντας στην καρτέλα CPU frequency έχουμε όλες τις advanced ρυθμίσεις για τον υπερχρονισμό του επεξεργαστή μας στην διάθεσή μας! Κατ' αυτό τον τρόπο δώσαμε "χεράτα" την τάση του CPU μας στα 1.30V, ενώ ανεβάσαμε το multiplier στο x46, δίνοντάς μας ένα τελικό αποτέλεσμα περί τα 4598.93MHz που αποτέλεσε και την μέγιστη δυνατή συχνότητα για τον 5960Χ μας.
Δεν αφήσαμε όμως και τις μνήμες μας απείραχτες. Οι Corsair Vengeance 4x4GB 2800MHz DDR4 έχουν default XMP profile περί τα 2800MHz, όμως μπορέσαμε άνετα να τις δώσουμε μερικά MHz παραπάνω.
Έτσι, οι μνήμες μας ανέβηκαν στα 3000MHz με τάση περί τα 1.45V και timings στα 16-18-16-36 2Τ, με το τελικό αποτέλεσμα να μας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα που κινήθηκαν στα 70GB/s transfer speeds!
Μετά από όλες τις σελίδες που αφιερώσαμε για να αναλύσουμε την ASUS RoG Rampage V Extreme, ήρθε και η ώρα να γραφτούν οι τελευταίες μας σκέψεις. Αρχικά, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η X99 πλατφόρμα απευθύνεται στους enthusiasts και στους power users που έχουν απαιτήσεις όσον αφορά τις επιδόσεις του συστήματος - και αυτό σημαίνει αυτόματα και αυξημένο κόστος τόσο από άποψης επεξεργαστή, όσο και μητρικής. Και όταν αναφερόμαστε σε X99 μητρικές, τότε κοιτάμε σε boards που έχουν πληθώρα χαρακτηριστικών με φυσικό επακόλουθο τις... "τσιμπημένες" τιμές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η RVE είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα boards που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην αγορά. Τόσο από από άποψης χαρακτηριστικών όσο και ASUS-exclusive τεχνολογιών που ενσωματώνονται σε αυτό το motherboard, η Rampage V Extreme δεν απογοητεύει σε κανένα σημείο με τις επιλογές που έχουν γίνει. Η RVE απευθύνεται σε μια μεγάλη μερίδα χρηστών και όχι μόνο σε κάτι μεμονωμένο - και μιλάμε για τους gamers, τους enthusiasts αλλά και τους extreme overclockers που θέλουν να επιχειρήσουν subzero overclocking στην X99 πλατφόρμα. Η Rampage V Extreme έχει ένα moto - "it' all about performance", και προσπαθεί να περάσει αυτό το μήνυμα σε πολλές διαστάσεις.
Μπορεί, για τον μέσο χρήστη, το 70-80% των δυνατοτήτων και των χαρακτηριστικών της να φαίνονται παντελώς αδιάφορα / άχρηστα, όμως αυτό συμβαίνει με ένα flagship προϊόν. Κακά τα ψέμματα όμως, έχουμε δει και άλλα boards της ίδιας εταιρίας με εξαιρετικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και εμφάνιση, όμως καμία δεν μπορεί να αγγίξει την πληρότητα που φέρει η Rampage V Extreme.
Όπως συμβαίνει με κάθε flagship προϊόν, η περίπτωση της Rampage V Extreme δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική περίπτωση. Έτσι δεν έχουμε κάτι κακό να της προσάψουμε, πέραν όμως της εξαιρετικά υψηλής τιμής της που αγγίζει τα 460? στα Ελληνικά καταστήματα. Αν είστε όμως power user και επιθυμείτε tweaking, δυνατότητες αλλά και μεγάλο πλήθος χαρακτηριστικών, τότε η Rampage V Extreme είναι το πλέον ολοκληρωμένο motherboard για εσάς!
Ευχαριστούμε θερμά την ASUS για την παραχώρηση του δείγματος!