Corsair Vengeance LPX DDR4 4x4GB 2800MHz Review: Vengeful Memory
Το DDR4 είναι το νέο πρότυπο για τις μνήμες RAM - και ήρθε για να μείνει. Με το αρχικό τους launch να μην μετρά πολλούς μήνες, αφού επί της ουσίας εισήχθη στην αγορά με την κυκλοφορία της X99 πλατφόρμας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρότυπο βρίσκεται ακόμα σε... "βρεφικό" στάδιο, και αν λάβουμε υπ' όψη το γεγονός πως το DDR3 έμεινε για περίπου 7 χρόνια και θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα, το DDR4 έχει πολλά πράγματα ακόμα να μας δείξει.
Το DDR4 είναι το νέο πρότυπο για τις μνήμες RAM - και ήρθε για να μείνει. Με το αρχικό τους launch να μην μετρά πολλούς μήνες, αφού επί της ουσίας εισήχθη στην αγορά με την κυκλοφορία της X99 πλατφόρμας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρότυπο βρίσκεται ακόμα σε... "βρεφικό" στάδιο, και αν λάβουμε υπ' όψη το γεγονός πως το DDR3 έμεινε για περίπου 7 χρόνια και θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα, το DDR4 έχει πολλά πράγματα ακόμα να μας δείξει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη δεν έχουμε δει high-perfomance κομμάτια να κυκλοφορούν στην αγορά, κομμάτια τα οποία out of the box αποδίδουν πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα DDR3. Κάτι τέτοιο επιχειρεί να μας παραδώσει και η Corsair, με τις Vengeance LPX να είναι ένα πολλά υποσχόμενο κιτ που απευθύνεται στους enthusiasts που ήδη έχουν στην κατοχή τους την X99 πλατφόρμα. Corsair Vengeance LPX DDR4 4x4GB 2800MHz είναι το κιτ που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα!
Σε μια απλή συσκευασία οι Vengeance LPX μας έρχονται σε ένα κιτ των 4 DIMMs, με το καθένα να έχει μέγιστη χωρητικότητα τα 4GB. Έτσι, τα Vengeance LPX με κωδική ονομασία CMK16GX4M4A2800C16 μας προσφέρουν συνολική χωρητικότητα περί τα 16GB στο σύνολό τους.
Οι μνήμες διαθέτουν ένα aggressive look με low profile ψύκτρες, συμμετρικές ως προς την επιφάνεια του PCB το οποίο μάλιστα διατηρεί μια μαύρη απόχρωση ταιριάζοντας γάντι με το μοντέρνο hardware. Οι Vengeance LPX χρονίζονται στα 2800MHz με timings 16-18-18-36 και εφόσον αποτελούνται από τέσσερα sticks των 4GB, οι Vengeance LPX είναι optimized για χρήση σε Quad Channel Configuration, μια διάταξη που ευνοεί ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της X99 πλατφόρμας, όπως θα δούμε και στις αναλυτικές μετρήσεις μας. Τα 16 gigabytes της χωρητικότητας τους επαρκούν όχι μόνο για καθημερινές ανάγκες όπως browsing αλλά επεκτείνει την λίστα των δραστηριοτήτων με gaming αλλά και ακόμα πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπως video encoding και συμπίεση πολλών δεκάδων GBytes.
Το επίσης αξιοσημείωτο, είναι πως οι Vengeance LPX λειτουργούν με μόλις 1,2v στην παραπάνω συχνότητα όπου δεν θα «κουράσει» τον IMC του επεξεργαστή σας.
Μετά την αφαίρεση του heatspreader, ήρθαμε αντιμέτωποι με δυο ξεχωριστά στοιχεία: Αφενός, το μαύρο και ανανεωμένο PCB των 8 layers που κάνει το συγκεκριμένο kit να ξεχωρίζει, σε συνδυασμό με τα αρκετά διαδεδομένα ICs της Samsung K4A4G085WD ανήκουν στην κατηγορία των Sychronous DRAM. Τα DIMMs των Vengeance LPX 4X4GB 2800MHz είναι single-sided, κατά τρόπο που τα DIMMs μπορούν να προσφέρουν χωρητικότητα 4GB έκαστο.
Από αισθητικής άποψης, οι CMK16GX4M4A2800C16, όπως είναι το part number τους, διαθέτουν low-profile ψύκτρες ώστε να μπορούν να προσφέρουν μέγιστη συμβατότητα με όλα τα CPU coolers της αγοράς, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην εγκατάσταση τους. Παράλληλα, τα αλουμινένια heatspreaders υποβοηθούνται από το 8-layer PCB για να προσφέρουν ακόμα καλύτερη απαγωγή θερμότητας και να έχουν πιο δροσερή λειτουργία.
Κλείνοντας το κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών να πούμε ότι οι Vengeance LPX 4x4GB 2800MHz προσφέρουν XMP Profile για τους αρχάριους χρήστες ή και για τους έμπειρους. Το SPD τους έτσι προσφέρει ένα προφίλ στα 2800MHz, timings 16-18-18-36 2T και τάση λειτουργίας στο 1,2V.
Λίγο πριν ξεκινήσουμε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, ας ρίξουμε μια ματιά πρώτα στον τρόπο με τον οποίο αξιολογήσαμε το συγκεκριμένο κιτ. Έτσι, ασχοληθήκαμε αρκετά με το κομμάτι του tweaking και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις που μπορεί να προσφέρει το κιτ σε 3 επιμέρους τμήματα - undervolting, XMP - stock profile και overclocking, όπου προσπαθούμε να φτάσουμε τις μνήμες στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Οι DDR4 μνήμες προς το παρόν αφορούν μόνο την X99 πλατφόρμα. Έτσι, στον ρόλο του κεντρικού επεξεργαστή βρίσκεται ο Intel Core i7 5960X οποίος είναι overclocked στα 4300MHz, ενώ το Uncore βρίσκεται στα 3,5GHz. Η μητρική του συστήματος δεν είναι άλλη από την Asus Rampage V Extreme η οποία διαθέτει 8 συνολικά dimm slots και μας επιτρέπει την αξιοποίηση του Quad Channel configuration.
Το σύστημά μας απαρτίζεται από τα εξής:
Ξεκινάμε το πρώτο κομμάτι του tweaking των μνημών όπως πάντα με το undervolting - αναζητούμε την ελάχιστη τάση λειτουργίας των μνημών προκειμένου να είναι stable στα εργοστασιακά specs. Έτσι, με την βοήθεια του HCI Memtest, αναζητήσαμε το χαμηλότερο δυνατό voltage που χρειάζονται για να "παίξουν" απολύτως σταθερά. Οι Vengeance LPX έρχονται με stock συχνότητα τα 2800MHz και τάση τα 1.20V. Έτσι, τα timings παρέμειναν σταθερά στα 16-18-18-36-364, οπότε ασχοληθήκαμε να μειώσουμε την τάση τροφοδοσίας, η οποία μειώθηκε στα 1.18V
Οπότε τα τελικά ρολόγια για το undevolting έδειξαν:
Θα λέγαμε πως είναι μάλλον φυσιολογικό undervolting, λόγω του επιπέδου της ταχύτητας που τρέχουν οι συγκεκριμένες μνήμες. Η δοκιμή να πέσουμε ελάχιστα πιο κάτω οδήγησε σε σφάλματα στο Memtest, πράγμα που σήμαινε πως δεν υπήρχε λόγος να πιέσουμε για παρακάτω.
Σε αυτήν την περίπτωση δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις μνήμες μας έτσι ακριβώς όπως προβλέπει ο κατασκευαστής - δηλαδή στα 2800MHz 16-18-18-36-364 με 1.2V, όπου αποτελεί και το XMP profile τους.
Χρησιμοποιώντας το XMP προφίλ, οι Vengeance LPX αλλάζουν αρκετές παραμέτρους του συστήματος, με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι η αλλαγή του CPU Strap στα 125MHz, ενώ το Base Clock ανέβηκε στα 127,3MHz. Αυτό αναγκαστικά οδήγησε την μείωση του CPU Multiplier στο x28 για να οδηγηθεί πίσω στην "νορμάλ" συχνότητα των 3500MHz.
Δυστυχώς, αυτές οι ρυθμίσεις δεν αποδείχτηκαν καθόλου σταθερές σε dual channel configuration, ειδικά δε αν επιχειρούσαμε να αυξήσουμε περισσότερο το multiplier για να φτάσουμε πίσω στα επιθυμητά 4,3GHz. Όμως σε Quad Channel setup μπορέσαμε και πετύχαμε σταθερές ρυθμίσεις στα 4326MHz, ρίχνοντας ελαφρώς το Uncore στα 3435MHz.
Έτσι, επαναφέροντας όλες τις ρυθμίσεις στις αρχικές, επιχειρήσαμε να δώσουμε "χεράτα" όλες τις ρυθμίσεις, αφήνοντας το default CPU Strap και το Base clock frequency στα 100MHz.
Βαδίζοντας ακόμη πιο ψηλά, οι Vengeance LPX τερμάτισαν στα 3000MHz με τάση 1,45 volt και timings ελαφρώς πιο "σφιχτά" στα 15-15-15-35-364 κάτι που μας εξέπληξε ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι "περάσαμε" το φράγμα των 3GHz.
Για το dual channel config πετύχαμε λίγο περισσότερο tweaking με την τάση να κλειδώνει στα 1.425V και τα timings στα 15-15-15-35-278,
Συνοψίζοντας, οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν οι εξής:
Με την έλλειψη πολλών... ανταγωνιστών, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στην απόδοση που μας προσφέρουν οι Quad-Channel DDR4 έναντι των Dual Channel. Πάμε να δούμε λοιπόν τι παραπάνω έχει να μας προσφέρουν Corsair Vengeance 4x4GB 2800MHz σε όλο τους το... μεγαλείο!
To kit της TeamGroup 2133MHz στα 1 εκατομμύριο ψηφία φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από εκείνο των Corsair Vengeance. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα benchmark που ρόλο δεν έχει τόσο το bandwidth όσο τα timings, με το CL15 των Team Group να αποδεικνύεται στην πράξη ο βέλτιστος συνδυασμός. Στα 32 εκατομμύρια ψηφία όμως, το σκηνικό αλλάζει άρδην, με τις Vengeance να αποκτούν ξεκάθαρο προβάδισμα, με το Dual Channel configuration όμως να αποδεικνύεται ελαφρώς πιο γρήγορο.
Παρόμοιες καταστάσεις και στο multithreaded wPrime. Αν και η διαφορά "παίζεται" στα εκατοστά του δευτερολέπτου. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα timings διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ' ότι το bandwidth.
Το MaxxMem μας δείχνει τις πρώτες ενδείξεις όσον αφορά τον ρόλο του quad channel configuration, παραδίδοντας ανώτερα αποτελέσματα σε αυτήν την διάταξη, με τις dual channel να μένουν ελαφρώς πιο πίσω.
Κλείνοντας με το πρώτο μέρος των αποτελεσμάτων, το AIDA64 έρχεται να δώσει μεγαλύτερη... "εύνοια" στο quad channel kit της Corsair, το οποίο έδειξε σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν διπλάσια απόδοση σε ταχύτητες διαμεταγωγής, ενώ και το latency παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα!
Η απόδοση του WinRar στο extraction test είναι το ακριβώς αντίθετο απ' ότι το SuperPi - σε αυτήν την περίπτωση κύριο λόγο έχει το memory performance και εδώ αξιοποιείται περισσότερο το bandwidth σε σχέση με τα timings. Έτσι, αν και δεν βλέπουμε μεγάλες διαφορές από dual channel σε quad channel, τα 2800MHz παραδίδουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα, ενώ οι επιδόσεις αυξάνονται ακόμα περισσότερο με το ovwerclocking.
Το γράφημα μπορεί να φαίνεται παραπλανητικό, όμως αν κάποιος είναι παρατηρητικός μπορεί να βγάλει εύκολα το συμπέρασμα πως σε ότι αφορά το καθαρό rendering performance του CPU, οι μνήμες τους δεν βοηθάνε και ιδιαίτερα τις επιδόσεις είτε είναι στα 2133MHz είτε στα 2800.
Κλείνοντας το κομμάτι των μετρήσεών μας, ας ρίξουμε μια ματιά στην απόδοση του συστήματος χρησιμοποιώντας συνθετικά benchmarks.
Όσον αφορά το 3D Mark Vantage OPS test, παρατηρούμε πως μόνο το memory bandwidth μπορεί να παραδώσει καλύτερα αποτελέσματα, με το quad vs dual channel config να φαίνεται πως δεν δίνει τίποτα περισσότερο σε απόδοση.
Αντίθετα στο Physics Test του 3D Mark 11, η απόδοση της μνήμης έχει πολύ σημαντικότερο ρόλο, λαμβάνοντας υπ' όψη τόσο το bandwidth όσο και τα κανάλια, με το quad channel kit των Corsair Vengeance LPX να αποδεικνύεται ο ταχύτερος συνδυασμός.
Ήρθε η ώρα να κλείσουμε με τα συμπεράσματά μας!
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας, δεν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την είσοδο των DDR4 μνημών στην αγορά. Αυτό έχει ορισμένες επιπτώσεις, με την μικρή "ωριμότητα" των μνημών να έχει μεγάλο αντίκτυπο κυρίως στην τιμή τους. Επιπροσθέτως, όντας ακόμα σε νεαρή ηλικία, έχουμε αρκετά πράγματα ακόμα να δούμε στο μέλλον, κυρίως από άποψης χαρακτηριστικών όπου αναμένεται να δούμε ICs που μπορούν να προσφέρουν ακόμα πιο υψηλές συχνότητες, περισσότερη πυκνότητα και χαμηλότερη τάση λειτουργίας. Μέχρι τότε όμως, το kit των Vengeance LPX 4x4GB 2800MHz είναι ένα από τα high performance kits που κυκλοφορούν στην αγορά.
Το κιτάκι αυτό δεν μας απογοήτευσε σε καμία περίπτωση. Οι επιδόσεις που μπορούν να προσφέρουν out of the box κινήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των 2800MHz bandwidth που μπορούν να προσφέρουν έναντι των 2133MHz που αποτελεί το JEDEC standard για την DDR4 πλατφόρμα. Στο κομμάτι του tweaking οι Vengeance LPX δεν απέκλειναν πολύ περισσότερο από το "προδιαγεγραμμένο" spec που έχει ορίσει η Corsair, με το kit να μπορεί να προσφέρει ελάχιστα κατώτερη τάση λειτουργίας, ενώ στο overclocking μπορέσαμε να ανεβούμε περί τα 200MHz παραπάνω, "σπάζοντας" το... ψυχολογικό όριο των 3GHz, αυξάνοντας λίγο περισσότερο τις μέγιστες επιδόσεις. Αυτό όμως που θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν το ουσιαστικότερο κομμάτι είναι η δυνατότητα να προσφέρουν Quad Channel configuration κάτι το οποίο ευνοεί ακόμα περισσότερο την απόδοση τους στην X99 πλατφόρμα.
Αν "ψάχνεστε" για DDR4 μνήμες, σίγουρα είστε early adopter του προτύπου. Αυτό όμως έχει και το ανάλογο κόστος, και αυτό των Vengeance LPX DDR4 4x4GB 2800MHz είναι αρκετά υψηλό προς το παρόν, με την τιμή στα ράφια των καταστημάτων να ανέρχεται στα 330?, τίμημα αρκετά υψηλό για όποιον θέλει ένα kit των 16GB. Παρ' όλα αυτά οι Vengeance LPX μπορούν και προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις και συνδυάζονται με μια ικανοποιητική εμφάνιση.
Ακόμη μία HwBox παρουσίαση έφτασε στο τέλος της. Ευχαριστούμε την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος!
Το DDR4 είναι το νέο πρότυπο για τις μνήμες RAM - και ήρθε για να μείνει. Με το αρχικό τους launch να μην μετρά πολλούς μήνες, αφού επί της ουσίας εισήχθη στην αγορά με την κυκλοφορία της X99 πλατφόρμας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρότυπο βρίσκεται ακόμα σε... "βρεφικό" στάδιο, και αν λάβουμε υπ' όψη το γεγονός πως το DDR3 έμεινε για περίπου 7 χρόνια και θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα, το DDR4 έχει πολλά πράγματα ακόμα να μας δείξει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη δεν έχουμε δει high-perfomance κομμάτια να κυκλοφορούν στην αγορά, κομμάτια τα οποία out of the box αποδίδουν πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα DDR3. Κάτι τέτοιο επιχειρεί να μας παραδώσει και η Corsair, με τις Vengeance LPX να είναι ένα πολλά υποσχόμενο κιτ που απευθύνεται στους enthusiasts που ήδη έχουν στην κατοχή τους την X99 πλατφόρμα. Corsair Vengeance LPX DDR4 4x4GB 2800MHz είναι το κιτ που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα!
Σε μια απλή συσκευασία οι Vengeance LPX μας έρχονται σε ένα κιτ των 4 DIMMs, με το καθένα να έχει μέγιστη χωρητικότητα τα 4GB. Έτσι, τα Vengeance LPX με κωδική ονομασία CMK16GX4M4A2800C16 μας προσφέρουν συνολική χωρητικότητα περί τα 16GB στο σύνολό τους.
Οι μνήμες διαθέτουν ένα aggressive look με low profile ψύκτρες, συμμετρικές ως προς την επιφάνεια του PCB το οποίο μάλιστα διατηρεί μια μαύρη απόχρωση ταιριάζοντας γάντι με το μοντέρνο hardware. Οι Vengeance LPX χρονίζονται στα 2800MHz με timings 16-18-18-36 και εφόσον αποτελούνται από τέσσερα sticks των 4GB, οι Vengeance LPX είναι optimized για χρήση σε Quad Channel Configuration, μια διάταξη που ευνοεί ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της X99 πλατφόρμας, όπως θα δούμε και στις αναλυτικές μετρήσεις μας. Τα 16 gigabytes της χωρητικότητας τους επαρκούν όχι μόνο για καθημερινές ανάγκες όπως browsing αλλά επεκτείνει την λίστα των δραστηριοτήτων με gaming αλλά και ακόμα πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπως video encoding και συμπίεση πολλών δεκάδων GBytes.
Το επίσης αξιοσημείωτο, είναι πως οι Vengeance LPX λειτουργούν με μόλις 1,2v στην παραπάνω συχνότητα όπου δεν θα «κουράσει» τον IMC του επεξεργαστή σας.
Μετά την αφαίρεση του heatspreader, ήρθαμε αντιμέτωποι με δυο ξεχωριστά στοιχεία: Αφενός, το μαύρο και ανανεωμένο PCB των 8 layers που κάνει το συγκεκριμένο kit να ξεχωρίζει, σε συνδυασμό με τα αρκετά διαδεδομένα ICs της Samsung K4A4G085WD ανήκουν στην κατηγορία των Sychronous DRAM. Τα DIMMs των Vengeance LPX 4X4GB 2800MHz είναι single-sided, κατά τρόπο που τα DIMMs μπορούν να προσφέρουν χωρητικότητα 4GB έκαστο.
Από αισθητικής άποψης, οι CMK16GX4M4A2800C16, όπως είναι το part number τους, διαθέτουν low-profile ψύκτρες ώστε να μπορούν να προσφέρουν μέγιστη συμβατότητα με όλα τα CPU coolers της αγοράς, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην εγκατάσταση τους. Παράλληλα, τα αλουμινένια heatspreaders υποβοηθούνται από το 8-layer PCB για να προσφέρουν ακόμα καλύτερη απαγωγή θερμότητας και να έχουν πιο δροσερή λειτουργία.
Κλείνοντας το κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών να πούμε ότι οι Vengeance LPX 4x4GB 2800MHz προσφέρουν XMP Profile για τους αρχάριους χρήστες ή και για τους έμπειρους. Το SPD τους έτσι προσφέρει ένα προφίλ στα 2800MHz, timings 16-18-18-36 2T και τάση λειτουργίας στο 1,2V.
Λίγο πριν ξεκινήσουμε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, ας ρίξουμε μια ματιά πρώτα στον τρόπο με τον οποίο αξιολογήσαμε το συγκεκριμένο κιτ. Έτσι, ασχοληθήκαμε αρκετά με το κομμάτι του tweaking και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις που μπορεί να προσφέρει το κιτ σε 3 επιμέρους τμήματα - undervolting, XMP - stock profile και overclocking, όπου προσπαθούμε να φτάσουμε τις μνήμες στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Οι DDR4 μνήμες προς το παρόν αφορούν μόνο την X99 πλατφόρμα. Έτσι, στον ρόλο του κεντρικού επεξεργαστή βρίσκεται ο Intel Core i7 5960X οποίος είναι overclocked στα 4300MHz, ενώ το Uncore βρίσκεται στα 3,5GHz. Η μητρική του συστήματος δεν είναι άλλη από την Asus Rampage V Extreme η οποία διαθέτει 8 συνολικά dimm slots και μας επιτρέπει την αξιοποίηση του Quad Channel configuration.
Το σύστημά μας απαρτίζεται από τα εξής:
- Undervolting
Ξεκινάμε το πρώτο κομμάτι του tweaking των μνημών όπως πάντα με το undervolting - αναζητούμε την ελάχιστη τάση λειτουργίας των μνημών προκειμένου να είναι stable στα εργοστασιακά specs. Έτσι, με την βοήθεια του HCI Memtest, αναζητήσαμε το χαμηλότερο δυνατό voltage που χρειάζονται για να "παίξουν" απολύτως σταθερά. Οι Vengeance LPX έρχονται με stock συχνότητα τα 2800MHz και τάση τα 1.20V. Έτσι, τα timings παρέμειναν σταθερά στα 16-18-18-36-364, οπότε ασχοληθήκαμε να μειώσουμε την τάση τροφοδοσίας, η οποία μειώθηκε στα 1.18V
Οπότε τα τελικά ρολόγια για το undevolting έδειξαν:
Θα λέγαμε πως είναι μάλλον φυσιολογικό undervolting, λόγω του επιπέδου της ταχύτητας που τρέχουν οι συγκεκριμένες μνήμες. Η δοκιμή να πέσουμε ελάχιστα πιο κάτω οδήγησε σε σφάλματα στο Memtest, πράγμα που σήμαινε πως δεν υπήρχε λόγος να πιέσουμε για παρακάτω.
- Stock Voltage
Σε αυτήν την περίπτωση δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις μνήμες μας έτσι ακριβώς όπως προβλέπει ο κατασκευαστής - δηλαδή στα 2800MHz 16-18-18-36-364 με 1.2V, όπου αποτελεί και το XMP profile τους.
Χρησιμοποιώντας το XMP προφίλ, οι Vengeance LPX αλλάζουν αρκετές παραμέτρους του συστήματος, με τις πιο χαρακτηριστικές να είναι η αλλαγή του CPU Strap στα 125MHz, ενώ το Base Clock ανέβηκε στα 127,3MHz. Αυτό αναγκαστικά οδήγησε την μείωση του CPU Multiplier στο x28 για να οδηγηθεί πίσω στην "νορμάλ" συχνότητα των 3500MHz.
Δυστυχώς, αυτές οι ρυθμίσεις δεν αποδείχτηκαν καθόλου σταθερές σε dual channel configuration, ειδικά δε αν επιχειρούσαμε να αυξήσουμε περισσότερο το multiplier για να φτάσουμε πίσω στα επιθυμητά 4,3GHz. Όμως σε Quad Channel setup μπορέσαμε και πετύχαμε σταθερές ρυθμίσεις στα 4326MHz, ρίχνοντας ελαφρώς το Uncore στα 3435MHz.
Έτσι, επαναφέροντας όλες τις ρυθμίσεις στις αρχικές, επιχειρήσαμε να δώσουμε "χεράτα" όλες τις ρυθμίσεις, αφήνοντας το default CPU Strap και το Base clock frequency στα 100MHz.
- Overvolting / Overclocking
Βαδίζοντας ακόμη πιο ψηλά, οι Vengeance LPX τερμάτισαν στα 3000MHz με τάση 1,45 volt και timings ελαφρώς πιο "σφιχτά" στα 15-15-15-35-364 κάτι που μας εξέπληξε ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι "περάσαμε" το φράγμα των 3GHz.
Για το dual channel config πετύχαμε λίγο περισσότερο tweaking με την τάση να κλειδώνει στα 1.425V και τα timings στα 15-15-15-35-278,
Συνοψίζοντας, οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν οι εξής:
Με την έλλειψη πολλών... ανταγωνιστών, θα επικεντρωθούμε περισσότερο στην απόδοση που μας προσφέρουν οι Quad-Channel DDR4 έναντι των Dual Channel. Πάμε να δούμε λοιπόν τι παραπάνω έχει να μας προσφέρουν Corsair Vengeance 4x4GB 2800MHz σε όλο τους το... μεγαλείο!
SuperPi mod
To kit της TeamGroup 2133MHz στα 1 εκατομμύριο ψηφία φαίνεται να αποδίδει καλύτερα από εκείνο των Corsair Vengeance. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα benchmark που ρόλο δεν έχει τόσο το bandwidth όσο τα timings, με το CL15 των Team Group να αποδεικνύεται στην πράξη ο βέλτιστος συνδυασμός. Στα 32 εκατομμύρια ψηφία όμως, το σκηνικό αλλάζει άρδην, με τις Vengeance να αποκτούν ξεκάθαρο προβάδισμα, με το Dual Channel configuration όμως να αποδεικνύεται ελαφρώς πιο γρήγορο.
wPrime
Παρόμοιες καταστάσεις και στο multithreaded wPrime. Αν και η διαφορά "παίζεται" στα εκατοστά του δευτερολέπτου. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα timings διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ' ότι το bandwidth.
MaxxMem
Το MaxxMem μας δείχνει τις πρώτες ενδείξεις όσον αφορά τον ρόλο του quad channel configuration, παραδίδοντας ανώτερα αποτελέσματα σε αυτήν την διάταξη, με τις dual channel να μένουν ελαφρώς πιο πίσω.
AIDA64
Κλείνοντας με το πρώτο μέρος των αποτελεσμάτων, το AIDA64 έρχεται να δώσει μεγαλύτερη... "εύνοια" στο quad channel kit της Corsair, το οποίο έδειξε σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν διπλάσια απόδοση σε ταχύτητες διαμεταγωγής, ενώ και το latency παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα!
WinRAR
Η απόδοση του WinRar στο extraction test είναι το ακριβώς αντίθετο απ' ότι το SuperPi - σε αυτήν την περίπτωση κύριο λόγο έχει το memory performance και εδώ αξιοποιείται περισσότερο το bandwidth σε σχέση με τα timings. Έτσι, αν και δεν βλέπουμε μεγάλες διαφορές από dual channel σε quad channel, τα 2800MHz παραδίδουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα, ενώ οι επιδόσεις αυξάνονται ακόμα περισσότερο με το ovwerclocking.
Cinebench R11.5 & R15
Το γράφημα μπορεί να φαίνεται παραπλανητικό, όμως αν κάποιος είναι παρατηρητικός μπορεί να βγάλει εύκολα το συμπέρασμα πως σε ότι αφορά το καθαρό rendering performance του CPU, οι μνήμες τους δεν βοηθάνε και ιδιαίτερα τις επιδόσεις είτε είναι στα 2133MHz είτε στα 2800.
3D Mark Vantage & 11 Performance
Κλείνοντας το κομμάτι των μετρήσεών μας, ας ρίξουμε μια ματιά στην απόδοση του συστήματος χρησιμοποιώντας συνθετικά benchmarks.
Όσον αφορά το 3D Mark Vantage OPS test, παρατηρούμε πως μόνο το memory bandwidth μπορεί να παραδώσει καλύτερα αποτελέσματα, με το quad vs dual channel config να φαίνεται πως δεν δίνει τίποτα περισσότερο σε απόδοση.
Αντίθετα στο Physics Test του 3D Mark 11, η απόδοση της μνήμης έχει πολύ σημαντικότερο ρόλο, λαμβάνοντας υπ' όψη τόσο το bandwidth όσο και τα κανάλια, με το quad channel kit των Corsair Vengeance LPX να αποδεικνύεται ο ταχύτερος συνδυασμός.
Ήρθε η ώρα να κλείσουμε με τα συμπεράσματά μας!
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή μας, δεν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την είσοδο των DDR4 μνημών στην αγορά. Αυτό έχει ορισμένες επιπτώσεις, με την μικρή "ωριμότητα" των μνημών να έχει μεγάλο αντίκτυπο κυρίως στην τιμή τους. Επιπροσθέτως, όντας ακόμα σε νεαρή ηλικία, έχουμε αρκετά πράγματα ακόμα να δούμε στο μέλλον, κυρίως από άποψης χαρακτηριστικών όπου αναμένεται να δούμε ICs που μπορούν να προσφέρουν ακόμα πιο υψηλές συχνότητες, περισσότερη πυκνότητα και χαμηλότερη τάση λειτουργίας. Μέχρι τότε όμως, το kit των Vengeance LPX 4x4GB 2800MHz είναι ένα από τα high performance kits που κυκλοφορούν στην αγορά.
Το κιτάκι αυτό δεν μας απογοήτευσε σε καμία περίπτωση. Οι επιδόσεις που μπορούν να προσφέρουν out of the box κινήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των 2800MHz bandwidth που μπορούν να προσφέρουν έναντι των 2133MHz που αποτελεί το JEDEC standard για την DDR4 πλατφόρμα. Στο κομμάτι του tweaking οι Vengeance LPX δεν απέκλειναν πολύ περισσότερο από το "προδιαγεγραμμένο" spec που έχει ορίσει η Corsair, με το kit να μπορεί να προσφέρει ελάχιστα κατώτερη τάση λειτουργίας, ενώ στο overclocking μπορέσαμε να ανεβούμε περί τα 200MHz παραπάνω, "σπάζοντας" το... ψυχολογικό όριο των 3GHz, αυξάνοντας λίγο περισσότερο τις μέγιστες επιδόσεις. Αυτό όμως που θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν το ουσιαστικότερο κομμάτι είναι η δυνατότητα να προσφέρουν Quad Channel configuration κάτι το οποίο ευνοεί ακόμα περισσότερο την απόδοση τους στην X99 πλατφόρμα.
Αν "ψάχνεστε" για DDR4 μνήμες, σίγουρα είστε early adopter του προτύπου. Αυτό όμως έχει και το ανάλογο κόστος, και αυτό των Vengeance LPX DDR4 4x4GB 2800MHz είναι αρκετά υψηλό προς το παρόν, με την τιμή στα ράφια των καταστημάτων να ανέρχεται στα 330?, τίμημα αρκετά υψηλό για όποιον θέλει ένα kit των 16GB. Παρ' όλα αυτά οι Vengeance LPX μπορούν και προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις και συνδυάζονται με μια ικανοποιητική εμφάνιση.