Noctua NH-L9x65 Review: Filling The Gaps
Με την Noctua στο κατώφλι της πρώτης της δεκαετίας, κοιτώντας πίσω στην ιστορία των προϊόντων της, δεν θα ήταν άδικο να πούμε ότι η Αυστριακή εταιρία έδειξε τον δρόμο με πολλούς τρόπους στον ανταγωνισμό. Από την αυτοπεποίθηση της να επιβάλει τα δύσκολα χρώματα που επέλεξε μέχρι τις σχολαστικές συσκευασίες, από την εμμονή με τον θόρυβο έως το παροιμιωδώς καλό της support με τα δωρεάν mounting kits για τα νέα sockets, η Noctua έδειξε ότι ενδιαφέρεται να αφήσει ένα στίγμα σε ότι και αν ασχολούνταν. Και ασχολήθηκε με πολλές κατηγορίες ψυκτρών: dual tower για απόλυτες επιδόσεις, single tower για ευκολότερες διαστάσεις, ψύκτρες και ανεμιστήρες βασισμένες στο 92cm, στο 120mm και στο 140mm layout.
Με την Noctua στο κατώφλι της πρώτης της δεκαετίας, κοιτώντας πίσω στην ιστορία των προϊόντων της, δεν θα ήταν άδικο να πούμε ότι η Αυστριακή εταιρία έδειξε τον δρόμο με πολλούς τρόπους στον ανταγωνισμό. Από την αυτοπεποίθηση της να επιβάλει τα δύσκολα χρώματα που επέλεξε μέχρι τις σχολαστικές συσκευασίες, από την εμμονή με τον θόρυβο έως το παροιμιωδώς καλό της support με τα δωρεάν mounting kits για τα νέα sockets, η Noctua έδειξε ότι ενδιαφέρεται να αφήσει ένα στίγμα σε ότι και αν ασχολούνταν. Και ασχολήθηκε με πολλές κατηγορίες ψυκτρών: dual tower για απόλυτες επιδόσεις, single tower για ευκολότερες διαστάσεις, ψύκτρες και ανεμιστήρες βασισμένες στο 92cm, στο 120mm και στο 140mm layout.
Έτσι που πλέον, προκειμένου να υπάρχει μία συνοχή στο line up των προϊόντων της, βλέπουμε άλλοτε να ανανεώνεται ένα προϊόν και στην θέση του να μπαίνει ένα καινούργιο - όπως με την NH-U9B και ακολούθως την NH-U9S - και άλλοτε να γεφυρώνεται το κενό μεταξύ δύο ψυκτρών που προϋπήρχαν, όπως με την NH-U14S που φύτρωσε στο κενό ανάμεσα από την NH-U12S και της μεγαλύτερης NU-D15.
Η μονάδα που θα μας απασχολήσει σήμερα, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Είναι μία ψύκτρα που δεν αντικαθιστά άμεσα κάποια παλιότερη, αλλά φυτρώνει ανάμεσα σε δύο προϊόντα και δοκιμάζει να πετύχει έναν καλό συμβιβασμό μεγέθους και απόδοσης, μεταξύ τους. Με τις καταναλώσεις των νεώτερων επεξεργαστών να παίρνουν την κατιούσα, τις itx μητρικές να κάνουν το μεγάλο boom στα τρία πιο επίκαιρα sockets (FM2+, LGA1155, LGA1150) και τους κατασκευαστές cases να ακολουθούν την τάση, η Noctua θεωρεί ότι εμφανίστηκε μία αγορά για την οποία η μόλις 37mm ύψους NH-L9i της παραείναι μικρή για να εκμεταλλευτεί τον διαθέσιμο χώρο, ενώ παράλληλα η παλιότερη ΝΗ-L12 φαντάζει μεγάλη και εισάγει περιπλοκές με τις παρακείμενες μνήμες και κάρτες γραφικών. Η λύση; Μια πιο ψηλή (65mm) και - μένει να αποδειχτεί - πιο αποδοτική εκδοχή της NH-L9i/a ονόματι NH-L9x65 που με τις αυξημένες διαστάσεις της και την υποστήριξη τόσο Intel όσο και AMD επεξεργαστών με το ίδιο SKU, υπόσχεται μια κομψή και αποδοτική λύση για τα μικρότερα cases που δείχνουν να απασχολούν όλο και περισσότερους χρήστες τα τελευταία χρόνια.
Η συσκευασία της Noctua NH-L9x65 φέρει στα κλασικά για την εταιρία χρώματα και υλικά, έτσι που θα προκαλέσει déjà vu σε όποιον έχει ασχοληθεί με κάποιο άλλο προϊόν της Noctua τα τελευταία χρόνια. Στην πρόσοψη και στο πίσω μέρος γίνεται μνεία για το κρίσιμο ύψος των 65mm της μονάδας και την καθολική συμβατότητα με μνήμες και με PCIe κάρτες επέκτασης. Ανοίγοντας το κουτί, όλα τα παρελκόμενα βρίσκονται στο δικό τους κουτάκι, κάτω από το οποίο κοιμάται - αγκαλιασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά - η όχι και τόσο μικρή ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής. Τίποτα δεν φαντάζει ευάλωτο σε κακοποιήσεις κατά την μεταφορά.
Με την ψύκτρα κάτω από τον φακό, η πρώτη εντύπωση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ συμπαγή και βαριά, για το μέγεθός της, μονάδα. Η απουσία κενού χώρου στην περιοχή της επαφής με τον επεξεργαστή και η χρήση του λεπτού NF-A9x14 PWM αφήνει μια αίσθηση "πυκνής" και συμπαγούς ψύκτρας παρά τα μόλις 413 g του βάρους που διαβάσατε στην προηγούμενη σελίδα. Στην βάση, που πλέον μοιάζει κοινή με άλλες μονάδες της εταιρίας - συναντιούνται τέσσερα heatpipes, που δυο-δυο ανά πλευρά διατρέχουν την κύρια διάταξη των αλουμινένιων fins. Πάνω της, ο ανεμιστήρας δένει με συρμάτινα clips που όμως δεν φαίνεται να μπορούν να προκαλέσουν κραδασμούς μιας και ο εννια-λεπίδος NF-A9x14 PWM διαθέτει λαστιχένιες λεπτομέρειες στις τέσσερις του γωνίες.
Ο τελευταίος, διαθέτει όλες τις γνωστές τεχνολογίες της εταιρίας όπως το Stepped Inlet Design και το SSO2 Bearing που είχαμε δει και στο παρελθόν, και υπόσχεται να περιοριστεί κάτω από τις 2500RPM και 1800RPM (με το L.N.A.) αντίστοιχα, ξεκινώντας περίπου από τις 600RPM και αναλόγως πάντα την διαχείριση που κάνει η μητρική σας στο PWM header από το οποίο θα οδηγηθεί. Με τον ανεμιστήρα στην άκρη, εντύπωση τέλος προκαλεί, κοιτώντας από την κάτω πλευρά, το πόσο γλυκά έχουν δρομολογηθεί τα heatpipes ώστε να μην προεξέχουν και να μπλέκουν με τον χώρο μνημών και καρτών καθώς και η πάντα υποδειγματική υλοποίηση της ψύκτρας τόσο από άποψη υλικών και παχών τους όσο και από άποψη κολλήσεων και φινιρίσματος: business as usual για την Noctua.
Ανοίγοντας το κουτί των παρελκομένων ερχόμαστε απέναντι σε μία γνώριμη SecuFirm2 διάταξη, που αρκετό καιρό πλέον έχει αποδείξει τόσο την αντοχής της όσο και την σωστή λογική εγκατάστασης, σε άλλες μονάδες της εταιρίας. Έτσι και στην Noctua NH-L9x65 και στο LGA1155 της δοκιμής μας, μεταλλικό backplate, πλαστικοί κυλινδρικοί αποστάτες, δύο brackets και τέσσερις μεταλλικές thumbscrews ήταν αρκετά για να μας φέρουν δύο βίδες πριν την τελική εγκατάσταση. Καμία έκπληξη, καμία κρυφή συμβουλή και καμία αλχημεία που να παραλείπεται από τις οδηγίες. Όλα κυλούν ομαλά και πράγματι όλα τα DIMM slot σας και όλες οι PCIe σας βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από την νέα σας ψύκτρα.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε τι συνέβη με τον συνήθη i5 3570k σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα δύο αντιστοίχων διαστάσεων coolers της Noctua που είχαμε δει στο παρελθόν. Πρόκειται για τις NH-U9S και NH-D9L που με ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος και tower σχεδίαση πρέπει να έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με την NH-L9x65, αλλά το κατά πόσο, θα είναι το κρίσιμο εύρημα για τις σημερινές δοκιμές. Όπως πάντα, με το κοινό σύστημα στις δοκιμές μας, μπορείτε και εσείς να κάνετε τις συγκρίσεις σας με ψύκτρες που έχουμε δει στο παρελθόν.
Με τα πάντα στα 12v βλέπουμε την NH-L9x65 να αποδίδει σχετικά καλά και σχεδόν να ακολουθεί τις δύο ομόσταυλες ψύκτρες, τόσο στο stock όσο και στο overclocked σενάριο των δοκιμών. Αυτό που εντοπίζουμε με μια δεύτερη ματιά πάντως, είναι οι αρκετά χειρότερες idle θερμοκρασίες σε σχέση με τις δύο tower ψύκτρες και μιας και μιλάμε για δοκιμή σε 12v, μην ξεχνάτε κοιτώντας τα load νούμερα ότι ο παχύτερος NF-A9 PWM των δύο tower αντιπάλων τερμάτιζε στα 2000 RPM ενώ ο λεπτότερος NF-A9x14 PWM της Noctua NH-L9x65 500 RPM παραπάνω. Την σημασία της τελευταίας παρατήρησης θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε το τεστ του κλειδωμένου θορύβου, παρακάτω.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις τα νούμερα που παίρνουμε από την μικρούλα Noctua NH-L9x65 δείχνουν να παίρνουν την ανιούσα. Βλέπουμε ότι όταν και ο θόρυβος μπαίνει στην εξίσωση, το test των 50db δυσκολεύει την μικρή μονάδα της Noctua και σε load οι θερμοκρασίες είναι οριακές, σε βαθμό που δεν θα ήμασταν άνετοι να χρησιμοποιούσαμε την ψύκτρα σε τέτοιες ρυθμίσεις. Το τελευταίο βέβαια μπορεί στην πράξη να κρίνεται και ως υπερβολικό δεδομένου του επιθετικού τρόπου που δημιουργούμε load στα test μας. Πάντως, το γεγονός ότι δεν υπήρχε throttling στον επεξεργαστή ούτε κάποιο protection της μητρικής που να διακόψει ή να αλλοιώσει το test, μας αναγκάζει να περιλάβουμε την τιμή και να δώσουμε "pass" και στο test με την κλειδωμένο θόρυβο, αν και τα νούμερα που πήραμε μας θύμισαν για τα καλά γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες ψύκτρες εκεί έξω...
Επίλογος και πράγματα δείχνουν δύσκολα ...για τον επίλογο. Βλέπετε, η ευκολότερη δομή για το κλείσιμο ενός review είναι η συγκέντρωση δυνατών και αδύναμων σημείων για την πρόταση που εξετάζουμε. Και αν θέλουμε να ξεκινήσουμε με τα αδύναμα η παράγραφος ενδέχεται να μας βγει κάπως μικρή. Αλλά ας προσπαθήσουμε.
Με την προτεινόμενη τιμή στα 44.90? και τις γνωστές premium δάφνες για την εταιρία, θα ήταν κάπως τραβηγμένο να γκρινιάξουμε για την τιμή. Όσο τραβηγμένο θα ήταν να θυμηθούμε την απουσία LGA775 υποστήριξης, λες και υπήρξαν αρκετές μικρές enthousiast LGA775 μητρικές που να άντεξαν τόσα χρόνια και να απαιτούν μια τέτοια ψύκτρα. Επομένως, απουσία σημαντικών μειονεκτημάτων, θα αρκεστούμε στο να ψέξουμε την επιλογή της Noctua για την επισήμανση που κάνει για τα 88W TDP Haswell parts στο TDP Guideline της - μιας και μία οπτική σύγκριση με το εργοστασιακό παρεχόμενο Intel cooler θα σας πείσει ότι μάλλον δεν ήταν απαραίτητη - καθώς και για την απουσία ΑΜ1 στα υποστηριζόμενα sockets: δυστυχώς το περίεργο και ασύμβατο mounting σύστημα με τις δύο τρύπες και τα συνήθως μαζεμένα budgets σε αυτή την πλατφόρμα, κάνουν το ΑΜ1 να φαντάζει απομονωμένο στην aftermarket cooling αρένα.
Στον αντίποδα τώρα, θα κινδυνέψουμε να ακουστούμε σαν χαλασμένος δίσκος μιλώντας για κορυφαία ποιότητα κολλήσεων και φινιρίσματος, για γερά σπειρώματα και σωστό mounting, για πλήρη παρελκόμενα και υποδειγματική συσκευασία. Όλα αυτά είναι πλέον και κεκτημένα από την εν λόγω εταιρία και προαπαιτούμενα, για αυτά τα επίπεδα τιμών. Αντ' αυτού, θα πούμε το εξής: η Noctua NH-L9x65 είναι ένα ώριμο προϊόν από εκείνα που ούτε μπορούν να φέρουν εκπλήξεις με την απόδοσή τους, ούτε να απογοητεύσουν τον υποψήφιο αγοραστή που γνωρίζει τι ψάχνει. Όχι, δεν πρόκειται να αποδώσει ποτέ καλύτερα από μία NH-U12S και αν έχετε τον χώρο για μία τέτοια ψύκτρα τότε η Noctua NH-L9x65 δεν είναι για εσάς. Η Noctua NH-L9x65 γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των πραγματικά μικρών της κατηγορίας και των αμέσως μεγαλύτερων 92mm tower έτσι που, ενώ δεν μπορεί να μας ενθουσιάσει με τις επιδόσεις της, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κάνει αυτό που ακριβώς υπόσχεται με το καλημέρα: έναν τίμιο συμβιβασμό.
Με ρεαλιστική για την κατηγορία τιμή, την γνωστή ποιότητα και τα μεγάλα MTBF στον ανεμιστήρα της εταιρίας, την πλειονότητα του performance της μαζεμένη στην αθόρυβη περιοχή λειτουργίας και τις περιορισμένες της διαστάσεις, η Noctua NH-L9x65 δείχνει να είναι μια άρτια λύση για το στριμωγμένο σας build, όταν οι μεγαλύτερες προτάσεις της εταιρίας ή του ανταγωνισμού δεν ανήκουν πλέον χωροταξικά στις επιλογές σας. Η Noctua NH-L9x65 αποδίδει όπως ακριβώς περιμέναμε και με αυτό δείχνει τόσο τις σχεδιαστικές αρετές που κληρονομεί από τα μεγαλύτερα αδέρφια της, όσο και την άνεση με την οποία πλέον η Noctua πετυχαίνει το performance envelope που κυνηγάει. Αν συνεχίσει έτσι, τα review μας κινδυνεύουν να καταλήξουν ιδιαζόντως βαρετά...
Με την Noctua στο κατώφλι της πρώτης της δεκαετίας, κοιτώντας πίσω στην ιστορία των προϊόντων της, δεν θα ήταν άδικο να πούμε ότι η Αυστριακή εταιρία έδειξε τον δρόμο με πολλούς τρόπους στον ανταγωνισμό. Από την αυτοπεποίθηση της να επιβάλει τα δύσκολα χρώματα που επέλεξε μέχρι τις σχολαστικές συσκευασίες, από την εμμονή με τον θόρυβο έως το παροιμιωδώς καλό της support με τα δωρεάν mounting kits για τα νέα sockets, η Noctua έδειξε ότι ενδιαφέρεται να αφήσει ένα στίγμα σε ότι και αν ασχολούνταν. Και ασχολήθηκε με πολλές κατηγορίες ψυκτρών: dual tower για απόλυτες επιδόσεις, single tower για ευκολότερες διαστάσεις, ψύκτρες και ανεμιστήρες βασισμένες στο 92cm, στο 120mm και στο 140mm layout.
Έτσι που πλέον, προκειμένου να υπάρχει μία συνοχή στο line up των προϊόντων της, βλέπουμε άλλοτε να ανανεώνεται ένα προϊόν και στην θέση του να μπαίνει ένα καινούργιο - όπως με την NH-U9B και ακολούθως την NH-U9S - και άλλοτε να γεφυρώνεται το κενό μεταξύ δύο ψυκτρών που προϋπήρχαν, όπως με την NH-U14S που φύτρωσε στο κενό ανάμεσα από την NH-U12S και της μεγαλύτερης NU-D15.
Η μονάδα που θα μας απασχολήσει σήμερα, ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Είναι μία ψύκτρα που δεν αντικαθιστά άμεσα κάποια παλιότερη, αλλά φυτρώνει ανάμεσα σε δύο προϊόντα και δοκιμάζει να πετύχει έναν καλό συμβιβασμό μεγέθους και απόδοσης, μεταξύ τους. Με τις καταναλώσεις των νεώτερων επεξεργαστών να παίρνουν την κατιούσα, τις itx μητρικές να κάνουν το μεγάλο boom στα τρία πιο επίκαιρα sockets (FM2+, LGA1155, LGA1150) και τους κατασκευαστές cases να ακολουθούν την τάση, η Noctua θεωρεί ότι εμφανίστηκε μία αγορά για την οποία η μόλις 37mm ύψους NH-L9i της παραείναι μικρή για να εκμεταλλευτεί τον διαθέσιμο χώρο, ενώ παράλληλα η παλιότερη ΝΗ-L12 φαντάζει μεγάλη και εισάγει περιπλοκές με τις παρακείμενες μνήμες και κάρτες γραφικών. Η λύση; Μια πιο ψηλή (65mm) και - μένει να αποδειχτεί - πιο αποδοτική εκδοχή της NH-L9i/a ονόματι NH-L9x65 που με τις αυξημένες διαστάσεις της και την υποστήριξη τόσο Intel όσο και AMD επεξεργαστών με το ίδιο SKU, υπόσχεται μια κομψή και αποδοτική λύση για τα μικρότερα cases που δείχνουν να απασχολούν όλο και περισσότερους χρήστες τα τελευταία χρόνια.
Η συσκευασία της Noctua NH-L9x65 φέρει στα κλασικά για την εταιρία χρώματα και υλικά, έτσι που θα προκαλέσει déjà vu σε όποιον έχει ασχοληθεί με κάποιο άλλο προϊόν της Noctua τα τελευταία χρόνια. Στην πρόσοψη και στο πίσω μέρος γίνεται μνεία για το κρίσιμο ύψος των 65mm της μονάδας και την καθολική συμβατότητα με μνήμες και με PCIe κάρτες επέκτασης. Ανοίγοντας το κουτί, όλα τα παρελκόμενα βρίσκονται στο δικό τους κουτάκι, κάτω από το οποίο κοιμάται - αγκαλιασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά - η όχι και τόσο μικρή ψύκτρα της σημερινής μας δοκιμής. Τίποτα δεν φαντάζει ευάλωτο σε κακοποιήσεις κατά την μεταφορά.
Με την ψύκτρα κάτω από τον φακό, η πρώτη εντύπωση είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ συμπαγή και βαριά, για το μέγεθός της, μονάδα. Η απουσία κενού χώρου στην περιοχή της επαφής με τον επεξεργαστή και η χρήση του λεπτού NF-A9x14 PWM αφήνει μια αίσθηση "πυκνής" και συμπαγούς ψύκτρας παρά τα μόλις 413 g του βάρους που διαβάσατε στην προηγούμενη σελίδα. Στην βάση, που πλέον μοιάζει κοινή με άλλες μονάδες της εταιρίας - συναντιούνται τέσσερα heatpipes, που δυο-δυο ανά πλευρά διατρέχουν την κύρια διάταξη των αλουμινένιων fins. Πάνω της, ο ανεμιστήρας δένει με συρμάτινα clips που όμως δεν φαίνεται να μπορούν να προκαλέσουν κραδασμούς μιας και ο εννια-λεπίδος NF-A9x14 PWM διαθέτει λαστιχένιες λεπτομέρειες στις τέσσερις του γωνίες.
Ο τελευταίος, διαθέτει όλες τις γνωστές τεχνολογίες της εταιρίας όπως το Stepped Inlet Design και το SSO2 Bearing που είχαμε δει και στο παρελθόν, και υπόσχεται να περιοριστεί κάτω από τις 2500RPM και 1800RPM (με το L.N.A.) αντίστοιχα, ξεκινώντας περίπου από τις 600RPM και αναλόγως πάντα την διαχείριση που κάνει η μητρική σας στο PWM header από το οποίο θα οδηγηθεί. Με τον ανεμιστήρα στην άκρη, εντύπωση τέλος προκαλεί, κοιτώντας από την κάτω πλευρά, το πόσο γλυκά έχουν δρομολογηθεί τα heatpipes ώστε να μην προεξέχουν και να μπλέκουν με τον χώρο μνημών και καρτών καθώς και η πάντα υποδειγματική υλοποίηση της ψύκτρας τόσο από άποψη υλικών και παχών τους όσο και από άποψη κολλήσεων και φινιρίσματος: business as usual για την Noctua.
Ανοίγοντας το κουτί των παρελκομένων ερχόμαστε απέναντι σε μία γνώριμη SecuFirm2 διάταξη, που αρκετό καιρό πλέον έχει αποδείξει τόσο την αντοχής της όσο και την σωστή λογική εγκατάστασης, σε άλλες μονάδες της εταιρίας. Έτσι και στην Noctua NH-L9x65 και στο LGA1155 της δοκιμής μας, μεταλλικό backplate, πλαστικοί κυλινδρικοί αποστάτες, δύο brackets και τέσσερις μεταλλικές thumbscrews ήταν αρκετά για να μας φέρουν δύο βίδες πριν την τελική εγκατάσταση. Καμία έκπληξη, καμία κρυφή συμβουλή και καμία αλχημεία που να παραλείπεται από τις οδηγίες. Όλα κυλούν ομαλά και πράγματι όλα τα DIMM slot σας και όλες οι PCIe σας βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση από την νέα σας ψύκτρα.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε τι συνέβη με τον συνήθη i5 3570k σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα δύο αντιστοίχων διαστάσεων coolers της Noctua που είχαμε δει στο παρελθόν. Πρόκειται για τις NH-U9S και NH-D9L που με ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος και tower σχεδίαση πρέπει να έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με την NH-L9x65, αλλά το κατά πόσο, θα είναι το κρίσιμο εύρημα για τις σημερινές δοκιμές. Όπως πάντα, με το κοινό σύστημα στις δοκιμές μας, μπορείτε και εσείς να κάνετε τις συγκρίσεις σας με ψύκτρες που έχουμε δει στο παρελθόν.
Με τα πάντα στα 12v βλέπουμε την NH-L9x65 να αποδίδει σχετικά καλά και σχεδόν να ακολουθεί τις δύο ομόσταυλες ψύκτρες, τόσο στο stock όσο και στο overclocked σενάριο των δοκιμών. Αυτό που εντοπίζουμε με μια δεύτερη ματιά πάντως, είναι οι αρκετά χειρότερες idle θερμοκρασίες σε σχέση με τις δύο tower ψύκτρες και μιας και μιλάμε για δοκιμή σε 12v, μην ξεχνάτε κοιτώντας τα load νούμερα ότι ο παχύτερος NF-A9 PWM των δύο tower αντιπάλων τερμάτιζε στα 2000 RPM ενώ ο λεπτότερος NF-A9x14 PWM της Noctua NH-L9x65 500 RPM παραπάνω. Την σημασία της τελευταίας παρατήρησης θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε το τεστ του κλειδωμένου θορύβου, παρακάτω.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις τα νούμερα που παίρνουμε από την μικρούλα Noctua NH-L9x65 δείχνουν να παίρνουν την ανιούσα. Βλέπουμε ότι όταν και ο θόρυβος μπαίνει στην εξίσωση, το test των 50db δυσκολεύει την μικρή μονάδα της Noctua και σε load οι θερμοκρασίες είναι οριακές, σε βαθμό που δεν θα ήμασταν άνετοι να χρησιμοποιούσαμε την ψύκτρα σε τέτοιες ρυθμίσεις. Το τελευταίο βέβαια μπορεί στην πράξη να κρίνεται και ως υπερβολικό δεδομένου του επιθετικού τρόπου που δημιουργούμε load στα test μας. Πάντως, το γεγονός ότι δεν υπήρχε throttling στον επεξεργαστή ούτε κάποιο protection της μητρικής που να διακόψει ή να αλλοιώσει το test, μας αναγκάζει να περιλάβουμε την τιμή και να δώσουμε "pass" και στο test με την κλειδωμένο θόρυβο, αν και τα νούμερα που πήραμε μας θύμισαν για τα καλά γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες ψύκτρες εκεί έξω...
Επίλογος και πράγματα δείχνουν δύσκολα ...για τον επίλογο. Βλέπετε, η ευκολότερη δομή για το κλείσιμο ενός review είναι η συγκέντρωση δυνατών και αδύναμων σημείων για την πρόταση που εξετάζουμε. Και αν θέλουμε να ξεκινήσουμε με τα αδύναμα η παράγραφος ενδέχεται να μας βγει κάπως μικρή. Αλλά ας προσπαθήσουμε.
Με την προτεινόμενη τιμή στα 44.90? και τις γνωστές premium δάφνες για την εταιρία, θα ήταν κάπως τραβηγμένο να γκρινιάξουμε για την τιμή. Όσο τραβηγμένο θα ήταν να θυμηθούμε την απουσία LGA775 υποστήριξης, λες και υπήρξαν αρκετές μικρές enthousiast LGA775 μητρικές που να άντεξαν τόσα χρόνια και να απαιτούν μια τέτοια ψύκτρα. Επομένως, απουσία σημαντικών μειονεκτημάτων, θα αρκεστούμε στο να ψέξουμε την επιλογή της Noctua για την επισήμανση που κάνει για τα 88W TDP Haswell parts στο TDP Guideline της - μιας και μία οπτική σύγκριση με το εργοστασιακό παρεχόμενο Intel cooler θα σας πείσει ότι μάλλον δεν ήταν απαραίτητη - καθώς και για την απουσία ΑΜ1 στα υποστηριζόμενα sockets: δυστυχώς το περίεργο και ασύμβατο mounting σύστημα με τις δύο τρύπες και τα συνήθως μαζεμένα budgets σε αυτή την πλατφόρμα, κάνουν το ΑΜ1 να φαντάζει απομονωμένο στην aftermarket cooling αρένα.
Στον αντίποδα τώρα, θα κινδυνέψουμε να ακουστούμε σαν χαλασμένος δίσκος μιλώντας για κορυφαία ποιότητα κολλήσεων και φινιρίσματος, για γερά σπειρώματα και σωστό mounting, για πλήρη παρελκόμενα και υποδειγματική συσκευασία. Όλα αυτά είναι πλέον και κεκτημένα από την εν λόγω εταιρία και προαπαιτούμενα, για αυτά τα επίπεδα τιμών. Αντ' αυτού, θα πούμε το εξής: η Noctua NH-L9x65 είναι ένα ώριμο προϊόν από εκείνα που ούτε μπορούν να φέρουν εκπλήξεις με την απόδοσή τους, ούτε να απογοητεύσουν τον υποψήφιο αγοραστή που γνωρίζει τι ψάχνει. Όχι, δεν πρόκειται να αποδώσει ποτέ καλύτερα από μία NH-U12S και αν έχετε τον χώρο για μία τέτοια ψύκτρα τότε η Noctua NH-L9x65 δεν είναι για εσάς. Η Noctua NH-L9x65 γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των πραγματικά μικρών της κατηγορίας και των αμέσως μεγαλύτερων 92mm tower έτσι που, ενώ δεν μπορεί να μας ενθουσιάσει με τις επιδόσεις της, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κάνει αυτό που ακριβώς υπόσχεται με το καλημέρα: έναν τίμιο συμβιβασμό.
Με ρεαλιστική για την κατηγορία τιμή, την γνωστή ποιότητα και τα μεγάλα MTBF στον ανεμιστήρα της εταιρίας, την πλειονότητα του performance της μαζεμένη στην αθόρυβη περιοχή λειτουργίας και τις περιορισμένες της διαστάσεις, η Noctua NH-L9x65 δείχνει να είναι μια άρτια λύση για το στριμωγμένο σας build, όταν οι μεγαλύτερες προτάσεις της εταιρίας ή του ανταγωνισμού δεν ανήκουν πλέον χωροταξικά στις επιλογές σας. Η Noctua NH-L9x65 αποδίδει όπως ακριβώς περιμέναμε και με αυτό δείχνει τόσο τις σχεδιαστικές αρετές που κληρονομεί από τα μεγαλύτερα αδέρφια της, όσο και την άνεση με την οποία πλέον η Noctua πετυχαίνει το performance envelope που κυνηγάει. Αν συνεχίσει έτσι, τα review μας κινδυνεύουν να καταλήξουν ιδιαζόντως βαρετά...
Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για την παραχώρηση των δειγμάτων!