Scythe Mugen MAX Review: Άσκηση Ισορροπίας!
Όπως ακριβώς και με τα σκυλίσια έτη, όπου το καθένα μετράει σαν επτά ανθρώπινα, έτσι και στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπορεί να λέμε ότι η IBM έχει πατήσει πλέον την 100ετία, αλλά στην πράξη κάποιες αγορές περιφερειακών και συναφούς hardware είναι σαφώς μεταγενέστερες. Έτσι, αν σας πούμε ότι η Scythe έχει περάσει την πρώτη της δεκαετία, αυτό από μόνο του μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά αν αναλογιστείτε ότι τα πρώτα aftermarket CPU coolers ήρθαν στο ευρύ κοινό κάπου στην εποχή του PGA370 τότε με πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς, μια λογαρίθμηση και δύο ολοκληρώματα μπορούμε να πούμε αφενός μεν ότι η Scythe είναι πλέον μεσήλικας στην αγορά των air coolers, αφετέρου δε ότι η εισαγωγή μας στερείται σοβαρότητας.
Όπως ακριβώς και με τα σκυλίσια έτη, όπου το καθένα μετράει σαν επτά ανθρώπινα, έτσι και στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπορεί να λέμε ότι η IBM έχει πατήσει πλέον την 100ετία, αλλά στην πράξη κάποιες αγορές περιφερειακών και συναφούς hardware είναι σαφώς μεταγενέστερες. Έτσι, αν σας πούμε ότι η Scythe έχει περάσει την πρώτη της δεκαετία, αυτό από μόνο του μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά αν αναλογιστείτε ότι τα πρώτα aftermarket CPU coolers ήρθαν στο ευρύ κοινό κάπου στην εποχή του PGA370 τότε με πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς, μια λογαρίθμηση και δύο ολοκληρώματα μπορούμε να πούμε αφενός μεν ότι η Scythe είναι πλέον μεσήλικας στην αγορά των air coolers, αφετέρου δε ότι η εισαγωγή μας στερείται σοβαρότητας.
Ας είναι, λίγο η παλαιά συμπάθεια από την εποχή που οι Ninga και οι Mugen προσέφεραν κορυφαίο performance σε αξιόλογες για την εποχή τιμές, λίγο ότι αυτές οι ψύκτρες ήταν για αρκετούς οι πρώτοι τους overclocking σύμμαχοι, η Scythe κατείχε πάντα ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μας και πάντα οι εισαγωγές των review τους μας, έβγαιναν περίεργες. Και λέμε κατείχε γιατί η σημερινή Scythe είναι μια κάπως ...μπερδεμένη πρόταση. Μπορεί στο μυαλό των περισσοτέρων, Scythe να σημαίνει χαμηλές τιμές, λεπτά μέταλλα και δυνατές επιδόσεις, μα η Mugen Max της σημερινής δοκιμής δείχνει να αλλάζει τις προτεραιότητες, προς όφελος της αθόρυβης λειτουργίας και της καλής συμβατότητας. Αλλά ας μην προτρέχουμε.
Με την Mugen Max να μας περιμένει στην επόμενη σελίδα, ας δούμε επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά της μονάδας στον παρακάτω πίνακα.
H συσκευασία της Scythe Mugen MAX μπορεί να είναι μια φθηνή συσκευασία για stand, παρ' όλα αυτά προστατεύει αρκετά την ψύκτρα στο εσωτερικό της, ενώ ακόμα και από την πρόσοψη θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για υποστηριζόμενα sockets (LGA775 is happy) και επιπλέον διαστάσεις για τον ανεμιστήρα και το σώμα της ψύκτρας καθώς και πολύγλωσσα features στις άλλες πλευρές. Υποπτευόμαστε ότι θα πρέπει να της δοθεί μια LGA1151 ένδειξη στο άμεσο μέλλον, αλλά πέρα από αυτό, η Mugen MAX μας αρέσει σαν εικόνα στο ράφι γιατί δεν προσπαθεί να δείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που το price point της υποδεικνύει.
Με την συμπαθητική συσκευασία στην άκρη περνάμε στο σώμα της Mugen MAX όπου εντύπωση προκαλεί το πόσο αραιή (2.6 mm spacing) είναι η διάταξη των αλουμινένιων fins σε αυτό τον 161mm ύψους πύργο. Επίσης, τα fins είναι αρκετά λεπτά και μπορεί η ψύκτρα να σταματάει την ζυγαριά στα 720 γραμμάρια, αλλά οι μεγάλες της διαστάσεις την κάνουν να φαντάζει πιο ελαφριά στο χέρι. Τα έξι nickel-plated heatpipes που περνούν από την καλού φινιρίσματος βάση, κρύβουν τα τελειώματα τους κάτω το τελευταίο fin το οποίο διαθέτει μια κάπως unfinished υφή η οποία μαζί με το λογότυπο της εταιρίας, θα είναι μεγάλο μέρος της εικόνας που θα αντικρίζετε όταν ανοίγετε το case σας.
Αξιόλογες λεπτομέρειες αποτελούν τα επιπλέον "fins" στην βάση καθώς και ότι από προκαταρκτικές δοκιμές, διαπιστώσαμε ότι ασχέτως με τα νούμερα που θα προκύψουν από τις τυποποιημένες δοκιμές μας η Mugen ΜΑΧ αποδίδει αρκετά καλά και σαν passive ψύκτρα, ειδικά αν υπάρχει ένα κάποιο airflow στον χώρο γύρω από την CPU. Στην εργοστασιακή της πάντως μορφή, το airflow δεν είναι πρόβλημα μιας και ο GlideStream 140 PWM (SY1425HB12M-P) δείχνει παραπάνω από ικανός να δροσίσει την αραιή διάταξη της Mugen MAX και ενώ στα παρελκόμενα θα βγείτε και δεύτερο ζευγάρι συρμάτινων clips, μιας και η ψύκτρα υποστηρίζει Push Pull με την βούλα, δεν θα σας προτείναμε να το επιχειρήσετε μιας και η ψύκτρα δεν το έχει ανάγκη και τα οφέλη θα είναι ασήμαντα. Ίσως μόνο σε ειδικές καταστάσεις με ανεμιστήρες κάτω των 600 RPM, να είχε νόημα να περάσετε σε Push Pull. Και πάλι, με έμφαση στο "ίσως".
Στο mounting, η σχεδίαση δύο χρόνων είναι σωστή, χωρίς δύσκολα ή επικίνδυνα βήματα και πράγματι η Mugen ΜΑΧ με τον ανεμιστήρα της μένει μακρυά από το πρώτο σας memory slot - τουλάχιστον στις μητρικές που δεν έχουν μνήμες και στα αριστερά του socket - αλλά και πάλι υπάρχουν δύο μελανά σημεία που εντοπίστηκαν. Σημείο πρώτο, καμία πρόβλεψη απόσβεσης κραδασμών για τον ανεμιστήρα, πράγμα το οποίο σε συνδυασμό με τα λεπτά fins ίσως σας βάλει σε μπελάδες, αν και στις δοκιμές δεν διαπιστώθηκαν συντονισμοί σε οποιοδήποτε orientation. Σημείο δεύτερο - κοιτάξτε καλύτερα το σακουλάκι με τις βίδες - κλειδάκι! Δεν ξέρουμε αν οι εταιρίες θεωρούν χαριτωμένο το συγκεκριμένο κλειδί-μινιατούρα, αν με τις μικρές του διαστάσεις τους εξασφαλίζει από προβλήματα παρασφιγμένων βιδών και τους γλυτώνει από γκρίνιες για κατσαβιδιές στις μητρικές με τις στρογγυλεμένες του γωνίες, πάντως η εμπειρία εγκατάστασης με αυτού του είδους τα μικρά κλειδιά ίσως προκαλέσει τα αποθέματα υπομονής σας. Παραμένουμε της άποψης ότι ένα μικρό καρυδάκι, πολύγωνο σε phillips (σαν αυτά που δίνει χρόνια η Cooler Master) αποτελεί καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει από την αρχή.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε τι συνέβη στις τυποποιημένες δοκιμές μας. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα σημερινά μας γραφήματα μια αντιστοίχων διαστάσεων 140mm single tower της Noctua (NH-U14S) καθώς και ένα 140mm ΑΙΟ της Corsair (Hydro H90) που είχαμε εξετάσει στο παρελθόν. Όπως πάντα, μπορείτε να ανατρέχετε σε παρελθόντα reviews και να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.
Με τα πάντα στα 12v, το πρώτο εύρημα για την Mugen MAX είναι οι μάλλον κακές idle θερμοκρασίες. Στην προσπάθειά μας να τις ερμηνεύσουμε θα λέγαμε ότι έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα της επαφής της ψύκτρας στο IHS και όχι με κάποια θερμοκρασία "κατώφλι" κάτω από την οποία η ψύκτρα δεν αποδίδει. Άλλωστε μπορεί ή αρκετά ακριβότερη Noctua να την κερδίζει καθαρά στο overclocked test αλλά αν κοιτάξουμε τα νούμερα της Corsair θα καταλάβουμε ότι η Mugen MAX μπορεί να μην βάζει τα γυαλιά σε όλους της τους ανταγωνιστές, σίγουρα όμως στέκεται καλά απέναντι από προτάσεις σχεδόν διπλάσιου κόστους.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή και πάλι οι idle θερμοκρασίες παραμένουν μέτριες αλλά αν πλέον στρέψουμε το βλέμμα στην AIO των γραφημάτων μας, η μέχρι πρότινος οριακή επικράτηση μετατρέπεται σε υγιή διαφορά και έτσι γίνεται προφανές το σχεδόν πάγιο πλεονέκτημα των air cooler σε σχέση με τα συμβατικά AIO της αγοράς: καλές επιδόσεις ακόμα και με λίγες περιστροφές! Επιπλέον, το αραιό σώμα της ψύκτρας μας έβαλε στο παιχνίδι να πειραματιστούμε και με την passive λειτουργία της Mugen MAX (δεν προτείνεται από τον κατασκευαστή) όπου διαπιστώσαμε ότι ακόμα και στο έλεος του μέτριου airflow ενός mid tower, η ψύκτρα αργεί να φτάσει σε thermal soaking ακόμα και με stress testing στις stock συχνότητες!
Επίλογος για την Scythe Mugen MAX και τα συναισθήματα ανάμικτα. Δεν ξέρουμε αν είναι ο ανταγωνισμός που εξελίχθηκε με άλματα ή αν απλά η Scythe επαναπαύτηκε σε δάφνες, αλλά σε αυτό τον επίλογο θα ήταν ψέμα να μιλήσουμε για "κορυφαίες επιδόσεις". Όχι, η Mugen MAX δεν θα σας δώσει τις επιδόσεις των μεγαλύτερων προτάσεων του ανταγωνισμού, όπως άλλοτε έκαναν οι πρόγονοί της. Η Scythe εν προκειμένω, μάλλον έχει αφήσει πίσω της τις all out επιδόσεις και έρχεται να προσφέρει μια πιο ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να μην σας δώσει και τον τελευταίο βαθμό Κελσίου, αλλά δεν θα σας προκαλέσει προβλήματα με μνήμες, δεν θα σας ταλαιπωρήσει με αυξημένο θόρυβο, θα σας ζητήσει ένα λογικό ποσό και αν το λέει το airflow σας και το PWM της μητρικής σας, θα μπορέσει ίσως και να μετατρέπεται σε passive όταν το load του επεξεργαστή σας είναι χαμηλά.
Η Mugen MAX δίνει σαφώς την αίσθηση μια ψύκτρας που σχεδιάστηκε με πρώτο γνώμονα την αθόρυβη λειτουργία. Και όταν λέμε αθόρυβη λειτουργία δεν εννοούμε αθόρυβη σε idle και ότι ήθελε προκύψει σε load, αλλά μια ψύκτρα που δεν θα στραγγαλίσετε σημαντικά τις επιδόσεις της ακόμα και αν την περιορίσετε σε τριψήφια RPM. Μπορεί το παραπάνω να μην ακούγεται τόσο συναρπαστικό όσο κάποιοι επιπλέον βαθμοί ψύξης και τα αντίστοιχα MHz που μπορεί να σας έφερναν, αλλά ας είναι. Ο χώρος των πραγματικά αθόρυβων ψυκτρών παραμένει ως επί των πλείστων κατειλημμένος από premium προτάσεις που πλέον δεν δείχνουν να ντρέπονται το φλερτ με τις πρώτες τριψήφιες τιμές, έτσι που κάθε προσθήκη κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50? είναι πάντα καλοδεχούμενη.
Με μοναδική μας διαφωνίες το παρεχόμενο κλειδάκι για την εγκατάσταση και την απουσία λαστιχένιου mounting για τον ανεμιστήρα, η Mugen MAX μπορεί κάλλιστα να είναι ιδανική λύση για τον ήπιο overclocker που δεν θέλει να ακούει το σύστημά του και δεν εννοεί να πληρώσει μια περιουσία για να το πετύχει. Μπορεί να μην μας συνεπήρε με φοβερά νούμερα στις πλήρεις περιστροφές της, έδειξε όμως τσαγανό στις επιδόσεις στο τεστ με τον κλειδωμένο θόρυβο και δεν μας μένει καμία αμφιβολία ότι εκεί έξω υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο χρηστών που στην Mugen MAX θα βρουν αυτό ακριβώς που τονίζει και η Scythe στο product page του προϊόντος: απροβλημάτιστη συμβατότητα, τίμιες επιδόσεις, αθόρυβη λειτουργία και όλα αυτά σε τιμές Scythe. Βαρετό όταν δεν βρίσκεις και πολλά για να γκρινιάξεις.
Όπως ακριβώς και με τα σκυλίσια έτη, όπου το καθένα μετράει σαν επτά ανθρώπινα, έτσι και στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπορεί να λέμε ότι η IBM έχει πατήσει πλέον την 100ετία, αλλά στην πράξη κάποιες αγορές περιφερειακών και συναφούς hardware είναι σαφώς μεταγενέστερες. Έτσι, αν σας πούμε ότι η Scythe έχει περάσει την πρώτη της δεκαετία, αυτό από μόνο του μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά αν αναλογιστείτε ότι τα πρώτα aftermarket CPU coolers ήρθαν στο ευρύ κοινό κάπου στην εποχή του PGA370 τότε με πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς, μια λογαρίθμηση και δύο ολοκληρώματα μπορούμε να πούμε αφενός μεν ότι η Scythe είναι πλέον μεσήλικας στην αγορά των air coolers, αφετέρου δε ότι η εισαγωγή μας στερείται σοβαρότητας.
Ας είναι, λίγο η παλαιά συμπάθεια από την εποχή που οι Ninga και οι Mugen προσέφεραν κορυφαίο performance σε αξιόλογες για την εποχή τιμές, λίγο ότι αυτές οι ψύκτρες ήταν για αρκετούς οι πρώτοι τους overclocking σύμμαχοι, η Scythe κατείχε πάντα ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μας και πάντα οι εισαγωγές των review τους μας, έβγαιναν περίεργες. Και λέμε κατείχε γιατί η σημερινή Scythe είναι μια κάπως ...μπερδεμένη πρόταση. Μπορεί στο μυαλό των περισσοτέρων, Scythe να σημαίνει χαμηλές τιμές, λεπτά μέταλλα και δυνατές επιδόσεις, μα η Mugen Max της σημερινής δοκιμής δείχνει να αλλάζει τις προτεραιότητες, προς όφελος της αθόρυβης λειτουργίας και της καλής συμβατότητας. Αλλά ας μην προτρέχουμε.
Με την Mugen Max να μας περιμένει στην επόμενη σελίδα, ας δούμε επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά της μονάδας στον παρακάτω πίνακα.
Fan Model Number | SY1425HB12M-P | [/TR]
H συσκευασία της Scythe Mugen MAX μπορεί να είναι μια φθηνή συσκευασία για stand, παρ' όλα αυτά προστατεύει αρκετά την ψύκτρα στο εσωτερικό της, ενώ ακόμα και από την πρόσοψη θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για υποστηριζόμενα sockets (LGA775 is happy) και επιπλέον διαστάσεις για τον ανεμιστήρα και το σώμα της ψύκτρας καθώς και πολύγλωσσα features στις άλλες πλευρές. Υποπτευόμαστε ότι θα πρέπει να της δοθεί μια LGA1151 ένδειξη στο άμεσο μέλλον, αλλά πέρα από αυτό, η Mugen MAX μας αρέσει σαν εικόνα στο ράφι γιατί δεν προσπαθεί να δείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που το price point της υποδεικνύει.
Με την συμπαθητική συσκευασία στην άκρη περνάμε στο σώμα της Mugen MAX όπου εντύπωση προκαλεί το πόσο αραιή (2.6 mm spacing) είναι η διάταξη των αλουμινένιων fins σε αυτό τον 161mm ύψους πύργο. Επίσης, τα fins είναι αρκετά λεπτά και μπορεί η ψύκτρα να σταματάει την ζυγαριά στα 720 γραμμάρια, αλλά οι μεγάλες της διαστάσεις την κάνουν να φαντάζει πιο ελαφριά στο χέρι. Τα έξι nickel-plated heatpipes που περνούν από την καλού φινιρίσματος βάση, κρύβουν τα τελειώματα τους κάτω το τελευταίο fin το οποίο διαθέτει μια κάπως unfinished υφή η οποία μαζί με το λογότυπο της εταιρίας, θα είναι μεγάλο μέρος της εικόνας που θα αντικρίζετε όταν ανοίγετε το case σας.
Αξιόλογες λεπτομέρειες αποτελούν τα επιπλέον "fins" στην βάση καθώς και ότι από προκαταρκτικές δοκιμές, διαπιστώσαμε ότι ασχέτως με τα νούμερα που θα προκύψουν από τις τυποποιημένες δοκιμές μας η Mugen ΜΑΧ αποδίδει αρκετά καλά και σαν passive ψύκτρα, ειδικά αν υπάρχει ένα κάποιο airflow στον χώρο γύρω από την CPU. Στην εργοστασιακή της πάντως μορφή, το airflow δεν είναι πρόβλημα μιας και ο GlideStream 140 PWM (SY1425HB12M-P) δείχνει παραπάνω από ικανός να δροσίσει την αραιή διάταξη της Mugen MAX και ενώ στα παρελκόμενα θα βγείτε και δεύτερο ζευγάρι συρμάτινων clips, μιας και η ψύκτρα υποστηρίζει Push Pull με την βούλα, δεν θα σας προτείναμε να το επιχειρήσετε μιας και η ψύκτρα δεν το έχει ανάγκη και τα οφέλη θα είναι ασήμαντα. Ίσως μόνο σε ειδικές καταστάσεις με ανεμιστήρες κάτω των 600 RPM, να είχε νόημα να περάσετε σε Push Pull. Και πάλι, με έμφαση στο "ίσως".
Στο mounting, η σχεδίαση δύο χρόνων είναι σωστή, χωρίς δύσκολα ή επικίνδυνα βήματα και πράγματι η Mugen ΜΑΧ με τον ανεμιστήρα της μένει μακρυά από το πρώτο σας memory slot - τουλάχιστον στις μητρικές που δεν έχουν μνήμες και στα αριστερά του socket - αλλά και πάλι υπάρχουν δύο μελανά σημεία που εντοπίστηκαν. Σημείο πρώτο, καμία πρόβλεψη απόσβεσης κραδασμών για τον ανεμιστήρα, πράγμα το οποίο σε συνδυασμό με τα λεπτά fins ίσως σας βάλει σε μπελάδες, αν και στις δοκιμές δεν διαπιστώθηκαν συντονισμοί σε οποιοδήποτε orientation. Σημείο δεύτερο - κοιτάξτε καλύτερα το σακουλάκι με τις βίδες - κλειδάκι! Δεν ξέρουμε αν οι εταιρίες θεωρούν χαριτωμένο το συγκεκριμένο κλειδί-μινιατούρα, αν με τις μικρές του διαστάσεις τους εξασφαλίζει από προβλήματα παρασφιγμένων βιδών και τους γλυτώνει από γκρίνιες για κατσαβιδιές στις μητρικές με τις στρογγυλεμένες του γωνίες, πάντως η εμπειρία εγκατάστασης με αυτού του είδους τα μικρά κλειδιά ίσως προκαλέσει τα αποθέματα υπομονής σας. Παραμένουμε της άποψης ότι ένα μικρό καρυδάκι, πολύγωνο σε phillips (σαν αυτά που δίνει χρόνια η Cooler Master) αποτελεί καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει από την αρχή.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε τι συνέβη στις τυποποιημένες δοκιμές μας. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα σημερινά μας γραφήματα μια αντιστοίχων διαστάσεων 140mm single tower της Noctua (NH-U14S) καθώς και ένα 140mm ΑΙΟ της Corsair (Hydro H90) που είχαμε εξετάσει στο παρελθόν. Όπως πάντα, μπορείτε να ανατρέχετε σε παρελθόντα reviews και να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.
Με τα πάντα στα 12v, το πρώτο εύρημα για την Mugen MAX είναι οι μάλλον κακές idle θερμοκρασίες. Στην προσπάθειά μας να τις ερμηνεύσουμε θα λέγαμε ότι έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα της επαφής της ψύκτρας στο IHS και όχι με κάποια θερμοκρασία "κατώφλι" κάτω από την οποία η ψύκτρα δεν αποδίδει. Άλλωστε μπορεί ή αρκετά ακριβότερη Noctua να την κερδίζει καθαρά στο overclocked test αλλά αν κοιτάξουμε τα νούμερα της Corsair θα καταλάβουμε ότι η Mugen MAX μπορεί να μην βάζει τα γυαλιά σε όλους της τους ανταγωνιστές, σίγουρα όμως στέκεται καλά απέναντι από προτάσεις σχεδόν διπλάσιου κόστους.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή και πάλι οι idle θερμοκρασίες παραμένουν μέτριες αλλά αν πλέον στρέψουμε το βλέμμα στην AIO των γραφημάτων μας, η μέχρι πρότινος οριακή επικράτηση μετατρέπεται σε υγιή διαφορά και έτσι γίνεται προφανές το σχεδόν πάγιο πλεονέκτημα των air cooler σε σχέση με τα συμβατικά AIO της αγοράς: καλές επιδόσεις ακόμα και με λίγες περιστροφές! Επιπλέον, το αραιό σώμα της ψύκτρας μας έβαλε στο παιχνίδι να πειραματιστούμε και με την passive λειτουργία της Mugen MAX (δεν προτείνεται από τον κατασκευαστή) όπου διαπιστώσαμε ότι ακόμα και στο έλεος του μέτριου airflow ενός mid tower, η ψύκτρα αργεί να φτάσει σε thermal soaking ακόμα και με stress testing στις stock συχνότητες!
Επίλογος για την Scythe Mugen MAX και τα συναισθήματα ανάμικτα. Δεν ξέρουμε αν είναι ο ανταγωνισμός που εξελίχθηκε με άλματα ή αν απλά η Scythe επαναπαύτηκε σε δάφνες, αλλά σε αυτό τον επίλογο θα ήταν ψέμα να μιλήσουμε για "κορυφαίες επιδόσεις". Όχι, η Mugen MAX δεν θα σας δώσει τις επιδόσεις των μεγαλύτερων προτάσεων του ανταγωνισμού, όπως άλλοτε έκαναν οι πρόγονοί της. Η Scythe εν προκειμένω, μάλλον έχει αφήσει πίσω της τις all out επιδόσεις και έρχεται να προσφέρει μια πιο ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να μην σας δώσει και τον τελευταίο βαθμό Κελσίου, αλλά δεν θα σας προκαλέσει προβλήματα με μνήμες, δεν θα σας ταλαιπωρήσει με αυξημένο θόρυβο, θα σας ζητήσει ένα λογικό ποσό και αν το λέει το airflow σας και το PWM της μητρικής σας, θα μπορέσει ίσως και να μετατρέπεται σε passive όταν το load του επεξεργαστή σας είναι χαμηλά.
Η Mugen MAX δίνει σαφώς την αίσθηση μια ψύκτρας που σχεδιάστηκε με πρώτο γνώμονα την αθόρυβη λειτουργία. Και όταν λέμε αθόρυβη λειτουργία δεν εννοούμε αθόρυβη σε idle και ότι ήθελε προκύψει σε load, αλλά μια ψύκτρα που δεν θα στραγγαλίσετε σημαντικά τις επιδόσεις της ακόμα και αν την περιορίσετε σε τριψήφια RPM. Μπορεί το παραπάνω να μην ακούγεται τόσο συναρπαστικό όσο κάποιοι επιπλέον βαθμοί ψύξης και τα αντίστοιχα MHz που μπορεί να σας έφερναν, αλλά ας είναι. Ο χώρος των πραγματικά αθόρυβων ψυκτρών παραμένει ως επί των πλείστων κατειλημμένος από premium προτάσεις που πλέον δεν δείχνουν να ντρέπονται το φλερτ με τις πρώτες τριψήφιες τιμές, έτσι που κάθε προσθήκη κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50? είναι πάντα καλοδεχούμενη.
Με μοναδική μας διαφωνίες το παρεχόμενο κλειδάκι για την εγκατάσταση και την απουσία λαστιχένιου mounting για τον ανεμιστήρα, η Mugen MAX μπορεί κάλλιστα να είναι ιδανική λύση για τον ήπιο overclocker που δεν θέλει να ακούει το σύστημά του και δεν εννοεί να πληρώσει μια περιουσία για να το πετύχει. Μπορεί να μην μας συνεπήρε με φοβερά νούμερα στις πλήρεις περιστροφές της, έδειξε όμως τσαγανό στις επιδόσεις στο τεστ με τον κλειδωμένο θόρυβο και δεν μας μένει καμία αμφιβολία ότι εκεί έξω υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο χρηστών που στην Mugen MAX θα βρουν αυτό ακριβώς που τονίζει και η Scythe στο product page του προϊόντος: απροβλημάτιστη συμβατότητα, τίμιες επιδόσεις, αθόρυβη λειτουργία και όλα αυτά σε τιμές Scythe. Βαρετό όταν δεν βρίσκεις και πολλά για να γκρινιάξεις.
Ευχαριστούμε θερμά την Scythe για την παραχώρηση του δείγματος!