ASRock B150M Combo-G & H110M Combo-G Review: For value Skylake builds
Με το Z170 chipset να προορίζεται για τις high-end κατηγορίες συστημάτων, θα αφήσουμε στην άκρη για λίγο την ακριβή κατηγορία για να δούμε τι ετοιμάζουν οι κατασκευαστές και για τις χαμηλότερες κατηγορίες, την ίδια ακριβώς στιγμή που αρχίζουν να τίθενται σε κυκλοφορία ολόκληρη η νέα Skylake γενιά επεξεργαστών, πέραν από τους unlocked "K" 6700K & 6600K που κυκλοφόρησαν νωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου.
Με το Z170 chipset να προορίζεται για τις high-end κατηγορίες συστημάτων, θα αφήσουμε στην άκρη για λίγο την ακριβή κατηγορία για να δούμε τι ετοιμάζουν οι κατασκευαστές και για τις χαμηλότερες κατηγορίες, την ίδια ακριβώς στιγμή που αρχίζουν να τίθενται σε κυκλοφορία ολόκληρη η νέα Skylake γενιά επεξεργαστών, πέραν από τους unlocked "K" 6700K & 6600K που κυκλοφόρησαν νωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου.
Έτσι λοιπόν θα συναντήσουμε αρκετούς επεξεργαστές με την Skylake αρχιτεκτονική, από διπύρηνους έως και τετραπύρηνους χαμηλής κατανάλωσης, με την Intel να στοχεύει να καλύψει τόσο τα entry-level όσο και τα mainstream συστήματα με την νέα γενιά επεξεργαστών της. Επειδή όμως ο συνδυασμός ενός mainstream Skylake με μια Z170 μητρική μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή, οι κατασκευαστές μητρικών επιδιώκουν να προωθήσουν μητρικές οι οποίες θα είναι αρκετά ισορροπημένες και χωρίς τα αχρείαστα χαρακτηριστικά τα οποία απευθύνονται σε δυνατά συστήματα - και για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν τα κατώτερα chipset όπως τα B150M και H110M.
Στην διπλή σημερινή μας παρουσίαση θα ασχοληθούμε με δυο υλοποιήσεις της ASRock που απευθύνονται σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία. Μόνο που και οι δυο τους φέρουν μια ιδιαιτερότητα. Ως γνωστόν, οι Skylake επεξεργαστές υποστηρίζουν τόσο DDR3L (low voltage) όσο και DDR4 μνήμες, με τις δεύτερες να αποτελούν "μονόδρομο" για το Z170, αλλά όσον αφορά τα υπόλοιπα chipsets τότε η υποστήριξη είναι καθαρά στο θέμα του κατασκευαστή: Είτε θα κρατήσει την εγγενή συμβατότητα με το DDR4 - καθώς το DDR3L υποστηρίζεται κυρίως για φορητές συσκευές -, είτε θα προσφέρει DDR3 υποστήριξη ώστε να δώσει στον αγοραστή φτηνότερες επιλογές στις RAM του ώστε να κρατηθεί το κόστος του συστήματος σε χαμηλότερα επίπεδα. Όμως, αυτός ο τρόπος μπορεί να φέρει και μερικούς πονοκέφαλους όσον αφορά την επιλογή μητρικής, με ένα σημαντικό μειονέκτημα πως αν κάποιος επιλέξει μητρική για Skylake με υποστήριξη για DDR3, έχει πιθανότατα αποκλείσει οποιαδήποτε αναβάθμιση στο μέλλον όσον αφορά αυτό το κομμάτι.
Η ASRock λοιπόν έρχεται να δώσει τις δικές τις λύσεις, με τις B150M Combo-G & H110M Combo-G οι οποίες μπορούν να δεχτούν τόσο DDR3 όσο και DDR4 μνήμες, αφήνοντας το δικό τους "στίγμα" στην αγορά. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά!
Η πρώτη μητρική της παρουσίασης μας είναι και επί της ουσίας το "ανώτερο" εκ των δυο, σχετικά πανομοιότυπων μητρικών. Η B150M Combo-G βασίζεται στο Intel B150 Express Chipset, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει όλους τους Skylake επεξεργαστές, αλλά δεν είναι ιδανικό για κάθε περίπτωση - κάτι στο οποίο θα επεκταθούμε στην συνέχεια.
Στην απλή της συσκευασία, ηB150M Combo-G προστατεύεται από αφρώδες υλικό ώστε να μην προκληθεί ζημιά κατά την διάρκεια της μεταφοράς της. Στα συνοδευτικά της θα συναντήσουμε τα απαραίτητα Manual και Quick Start guide μαζί με το DVD που περιέχει drivers και Utilities, όπως επίσης και το τυπικό ασημί rear I/O shield, ενώ παρέχονται και 2 SATA καλώδια (1 straight & 1 angled).
Η πρώτη value λύση της ASRock φαίνεται οπτικά πως προσπαθεί να ξεφύγει από τις τυπικές low-cost μητρικές οι οποίες δεν φέρουν κάποιο είδος σχεδιασμού χρωμάτων, ενώ το PCB τους παραμένει αρκετά τυπικό. Αντίθετα, η B150M Combo-G φαίνεται να έχει δανειστεί αρκετά στοιχεία από την Fatal1ty σειρά προϊόντων της εταιρίας, ακολουθώντας ένα μαύρο-κόκκινο color scheme, ενώ συνοδεύεται και από ένα I/O Armor το οποίο της προσδίδει καλύτερη αισθητική και ποιότητα κατασκευής.
Στο δια ταύτα, η B150M Combo-G micro-ATX (uATX) board που όπως είπαμε και νωρίτερα, στόχο έχει την mainstream κατηγορία της αγοράς. Έτσι πάνω της θα συναντήσουμε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός καθημερινού χρήστη, ο οποίος επέλεξε την s1151 πλατφόρμα της Intel για το σύστημά του.
Το B150 Express Chipset της Intel διαφέρει σε αρκετά σημεία από το ανώτερο Z170 που συναντάμε στα ακριβά motherboards. Έτσι, το "Bussiness" chipset έχει αποκόψει αρκετά από τα χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου, τα οποία δεν βρίσκουν εφαρμογή σε αυτήν την τιμολογιακή κατηγορία. Για την ακρίβεια, ο αριθμός των HSIO lanes έχει περιοριστεί στα 18 από τους 26 του Z170, ενώ τα PCI-e lanes του chipset φτάνουν τα 8 σε Gen 3.0 ταχύτητες. Πιο σημαντικό όμως είναι πως σε αυτό το chipset δεν υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα για Overclocking - συνεπώς είναι ακατάλληλος ο συνδυασμός με τους unlocked επεξεργαστές της εταιρίας. Από εκεί και πέρα, θα συναντήσουμε λιγότερο αριθμό USB 2.0 & 3.0 θυρών, παντελής απουσία του Intel SRT και δυνατότητες για RAID, καθώς επίσης δεν υπάρχει το I/O Flexibility και κατά συνέπεια θα δυσκολευτούμε να συναντήσουμε επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, πέρα από αυτά που διαθέτει εγγενώς η πλατφόρμα.
Στον τομέα των χαρακτηριστικών, η ASRock καταφέρνει να ενσωματώσει παρ' όλα αυτά 2 PCI Express slots x16 φυσικού μεγέθους, με την δεύτερη θύρα να λειτουργεί όμως σε x4 mode - παρ' όλα αυτά είναι δυνατή η διάταξη για CrossFireX multi GPUs. Επιπλέον δεν λείπει το SATA Express Port των 10 Gbps, ενώ επίσης στην μητρική απαριθμούμε 4 x SATA 6Gbps ports. Από την άλλη, απουσιάζουν οποιεσδήποτε επιπλέον θύρες, όπως M.2 ή USB 3.1.
Μερικές μικρές "πινελιές" προστέθηκαν στον τομέα του ήχου, καθώς η B150M Combo-G χρησιμοποιεί τον Realtek ALC887 ως τον βασικό του codec, ενώ συνδυάζεται από τους ELNA audio πυκνωτές οι οποίοι θα φιλτράρουν καλύτερα τα ηχητικά σήματα. Επιπλέον, η ASRock δεν έμεινε αδιάφορη στον τομέα του δικτύου, εκεί όπου θα συναντήσουμε τον "φερέγγυο" Giga PHY Intel I219V που προσφέρει Gigabit Ethernet των 1000 Mbps.
Η υψηλή ποιότητα παραγωγής B150M Combo-G και η σταθερή της απόδοση εγγυώνται μέσα από την σφραγίδα "Super Alloy" της ASRock. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μακριά λίστα χαρακτηριστικών που επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET για καλύτερη παράδοση του ρεύματος προς το CPU, NexFET MOSFET για καλύτερη παράδοση ρεύματος προς τις μνήμες και προστασία από Electro Static Discharge (ESD). Οι Nichilon 12K platinum πυκνωτές εγγυώνται 12000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας, ενώ τέλος το Sapphire Black PCB βελτιώνει τόσο το οπτικό αποτέλεσμα της μητρικής όσο και την καλύτερη ποιότητά της.
Παρ' όλο την πλήρη αδυναμία της για overclocking, η ASRock δεν άφησε στην τύχη το κύκλωμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή, με την B150M Combo-G να χρησιμοποιεί ένα σύστημα 6 φάσεων για πιο σταθερή και απρόσκοπτη λειτουργία.
Φτάνοντας στο Rear I/O panel, θα συναντήσουμε όλες τις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Εκεί θα συναντήσουμε 4 x USB 3.0 θύρες, καθώς και 2 USB 2.0 θύρες. Όσον αφορά τις εξόδους για οθόνες συναντάμε μια DVI-D καθώς και μια HDMI και μια VGA, ενώ παρέχεται και ένα PS/2 Mouse/Keyboard Port. Τέλος, για την έξοδο του ήχου έχουμε στην διάθεσή μας 5 audio jacks για σύνδεση έως 7.1 ηχείων.
Η δεύτερη μητρική της παρουσίασής μας αποτελεί και την - κατά μια κλίμακα - κατώτερη εκδοχή της ίδιας ιδέας. Αν παραξενευτείτε από τις παρακάτω φωτογραφίες, σας λέμε εξ΄αρχής πως δεν έχουμε κάνει κάποιο copy - paste τις φωτογραφίες, από την άλλη είναι αρκετά... ενδιαφέρον το πόσο μοιάζουν οι δυο μητρικές μεταξύ τους. Η H110M Combo-G κάνει χρήση του αντίστοιχου chipset (Intel H110) το οποίο διαθέτει ακόμα μικρότερο εύρος χαρακτηριστικών.
Όπως και στο εμφανισιακό, έτσι και η συσκευασία είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Θα έλεγε κανείς πως αλλάζουν μόνο τα λογότυπα καθώς και μερικές μικρές λεπτομέρειες! Ακολουθώντας τις ίδιες πρακτικές προστασίας, στα συνοδευτικά της θα συναντήσουμε τα απαραίτητα Manual και Quick Start guide μαζί με το DVD που περιέχει drivers και Utilities, όπως επίσης και το τυπικό ασημί rear I/O shield, ενώ παρέχονται και 2 SATA καλώδια (1 straight & 1 angled).
Όπως και η μητρική της προηγούμενης σελίδας, έτσι και η H110M Combo-G είναι micro-ATX (uATX) board που όπως είπαμε και νωρίτερα, στόχο έχει την mainstream κατηγορία της αγοράς, ενώ έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά για ένα απλό καθημερινό ή και gaming σύστημα.
Πανομοιότυπο είναι και το εμφανισιακό κομμάτι της H110M Combo-G. Έτσι, και αυτή η μητρική χρησιμοποιεί το ίδιο μαύρο-κόκκινο color scheme, ενώ συνοδεύεται και από ένα I/O Armor το οποίο της προσδίδει καλύτερη αισθητική και ποιότητα κατασκευής.
Όπως είπαμε και νωρίτερα, σε αυτήν την περίπτωση θα συναντήσουμε το H110 Express chipset, ίσως το πιο low-end SKU της Intel όσον αφορά το κομμάτι των χαρακτηριστικών. Σε αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των HSIO lanes μειώνεται ακόμα περισσότερο στα 14 από τους 18 του Β150, ενώ τα PCI-e lanes του chipset φτάνουν τα 6 σε Gen 2.0 ταχύτητες. Και σε αυτό το chipset δεν υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα για Overclocking, οπότε δεν θα έπρεπε να συνδυαστεί με τους unlocked επεξεργαστές της εταιρίας. Από εκεί και πέρα, θα συναντήσουμε λιγότερο αριθμό USB 2.0 & 3.0 θυρών, παντελής απουσία του Intel SRT και δυνατότητες για RAID, καθώς επίσης δεν υπάρχει το I/O Flexibility και κατά συνέπεια θα δυσκολευτούμε να συναντήσουμε επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, πέρα από αυτά που διαθέτει εγγενώς η πλατφόρμα, ενώ τέλος η μητρική μπορεί να υποστηρίξει έως 2 εξόδους για οθόνες, σε σχέση με τις 3 που μπορούν να παρέχουν τα υπόλοιπα chipset.
Στον τομέα των χαρακτηριστικών, η ASRock καταφέρνει να ενσωματώσει παρ' όλα αυτά 2 PCI Express slots x16 φυσικού μεγέθους, με την δεύτερη θύρα να λειτουργεί όμως σε Gen 2.0 και σε x4 mode - παρ' όλα αυτά είναι δυνατή η διάταξη για CrossFireX multi GPUs, ενώ παρέχεται και ένα ακόμα PCI-e Gen 2.0 x1 slot. Τέλος, στο κομμάτι της αποθήκευσης συναντάμε 4 x SATA 6Gbps ports, αλλά απουσιάζουν οποιεσδήποτε επιπλέον θύρες, όπως M.2, SATA Express ή USB 3.1.
Μερικές μικρές "πινελιές" προστέθηκαν στον τομέα του ήχου, καθώς η B150M Combo-G χρησιμοποιεί τον Realtek ALC887 ως τον βασικό του codec, ενώ συνδυάζεται από τους ELNA audio πυκνωτές οι οποίοι θα φιλτράρουν καλύτερα τα ηχητικά σήματα. Επιπλέον, η ASRock δεν έμεινε αδιάφορη στον τομέα του δικτύου, εκεί όπου θα συναντήσουμε τον "φερέγγυο" Giga PHY Intel I219V που προσφέρει Gigabit Ethernet των 1000 Mbps.
Η υψηλή ποιότητα παραγωγής H110M Combo-G και η σταθερή της απόδοση εγγυώνται μέσα από την σφραγίδα "Super Alloy" της ASRock. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μακριά λίστα χαρακτηριστικών που επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET για καλύτερη παράδοση του ρεύματος προς το CPU, NexFET MOSFET για καλύτερη παράδοση ρεύματος προς τις μνήμες και προστασία από Electro Static Discharge (ESD). Οι Nichilon 12K platinum πυκνωτές εγγυώνται 12000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας, ενώ τέλος το Sapphire Black PCB βελτιώνει τόσο το οπτικό αποτέλεσμα της μητρικής όσο και την καλύτερη ποιότητά της.
Παρ' όλο την πλήρη αδυναμία της για overclocking, η ASRock δεν άφησε στην τύχη το κύκλωμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή, με την H110M Combo-G να χρησιμοποιεί ένα σύστημα 6 φάσεων για πιο σταθερή και απρόσκοπτη λειτουργία.
Και στο Rear I/O panel θα συναντήσουμε αρκετές ομοιότητες, με εξαίρεση το γεγονός πως έχουμε περισσότερες USB 2.0 θύρες και λιγότερες USB 3.0. Έτσι θα συναντήσουμε 2 x USB 3.0 θύρες, καθώς και 4 USB 2.0 θύρες. Όσον αφορά τις εξόδους για οθόνες συναντάμε μια DVI-D καθώς και μια HDMI και μια VGA, ενώ παρέχεται και ένα PS/2 Mouse/Keyboard Port. Τέλος, για την έξοδο του ήχου έχουμε στην διάθεσή μας 5 audio jacks για σύνδεση έως 7.1 ηχείων.
Το αναβαθμισμένο UEFI BIOS που εμφανίστηκε στις Z97 μητρικές της εταιρίας, δίνει και εδώ το παρόν με μερικές μικρές αναβαθμίσεις. Το HD UEFI συνεχίζει να μας παρέχει μεγαλύτερη ευκρίνεια για άνετη παραμετροποίηση, ενώ όλες οι επιλογές είναι τοποθετημένες στην κορυφή για ευκολότερη πρόσβαση.
Με την είσοδο στο UEFI BIOS η αρχική σελίδα μας παραθέτει τις αρχικές πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος, καθώς και κάποια shortcuts για το boot priority, το Instant flash καθώς και τον System browser, μια επιλογή που εμφανίζει ένα σχεδιάγραμμα της μητρικής και μας εμφανίζει τις αντίστοιχες επιλογές όταν πατήσουμε σε κάποιο συγκεκριμένο εξάρτημά της.
Με την είσοδο μας στην επιλογή advanced, μπαίνουμε σε όλες τις ρυθμίσεις που προσφέρει το BIOS των ASRock B150M Combo-G & H110M.
Η λειτουργία για BIOS update από το δίκτυο, είναι το "δυνατό χαρτί" της ASRock. Απλά συνδέστε την LAN θύρα στον υπολογιστή, κάντε Update μέσω Internet περιμένετε να γίνει ξεκινήσει η θύρα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση BIOS στη μητρική.
Software
H ASRock επενδύει και στο added value μέσω του software που διανέμει με τα προϊόντα της. Έτσι με κάθε ASRock μητρική έχετε πρόσβαση στο ASRock Cloud όπου σας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή στο δικό σας Cloud για τον διαμοιρασμό αρχείων και multimedia σε όλες σας τις συσκευές. Επιπλέον, μέσω του ASRock APP Shop μπορείτε να αποκτήσετε κάποια επιπλέον Apps που θα βοηθήσουν τις επιδόσεις του συστήματος ενώ μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και updates σε ότι αφορά το software της μητρικής.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4400MHz, Overclock @ 4600MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Οι B150M Combo G και H110M Combo-G τίθονται αντιμέτωπες με τα πιο ακριβά Z170 boards. Στις πρώτες μας μετρήσεις που αφορούν τις επιδόσεις του επεξεργαστή, αν και παρατηρούμε επιδόσεις μιας κλίμακας παρακάτω, εν τούτοις οι πραγματικές διαφορές δεν είναι και τόσο αισθητές με τα δυο value boards να βρίσκονται αρκετά κοντά σε επιδόσεις. Αυτά όσον αφορά τις stock ρυθμίσεις, διότι όπως αναφέραμε και νωρίτερα οι δυο μητρικές δεν έχουν καμία δυνατότητα για OC.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως οι δυο μητρικές της παρουσίασης μας δεν περιορίζουν τις επιδόσεις του Memory Controller.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Εδώ θα έπρεπε να απαντηθεί ένα από τα πιο καίρια ερωτήματα: το κατά πόσο είναι κατάλληλες και οι δυο μητρικές για ένα απλό gaming σύστημα. Τα παραπάνω γραφήματα θα πρέπει να μας αποδείξουν πως η μητρική δεν διαδραματίζει κάποιο σημαντικό ρόλο, καθώς τα αποτελέσματα είναι πανομοιότυπα με αυτά των Z170 μητρικών. Κοντολογίς, εάν δεν σας ενδιαφέρει το overclocking και έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε μόλις μια κάρτα γραφικών, οι δυο μητρικές δεν θα σας περιορίσουν.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με μικρές διαφορές μεταξύ τους.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Ταυτόσημες επιδόσεις στον storage controller του συστήματος, ο οποίος δεν δείχνει να υστερεί σε ταχύτητες διαμεταγωγής. Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε την απουσία του Intel Smart Response Technology και δυνατότητες για RAID.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
ASRock B150M Combo-G:
ASRock H110M Combo-G:
Χωρίς τα αποτελέσματα να θεωρούνται εκπληκτικά, παρατηρούμε αρκετά καλές επιδόσεις στον τομέα του θορύβου και της δυναμικής περιοχής, όπως και στο stereo crosstalk, με την συνολική απόδοση να χαρακτηρίζεται ως "καλή" και στις 2 περιπτώσεις.
Κλείνοντας την σύντομη παρουσίασή μας, οι 2 μητρικές της ASRock, B150M Combo-G & H110M Combo-G τέθηκαν αντιμέτωπες ακόμα και με αρκετά πιο ακριβά boards ώστε να αποδείξουν τις δυνατότητές τους. Ποιο είναι το τελικό μας συμπέρασμα;
Αντιμετωπίζοντας τις δυο αυτές μητρικές ως ένα, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα για υποστήριξη τόσο DDR4 όσο και DDR3 μνημών. Αναλύοντας αυτό το κομμάτι, οι δυο μητρικές της ASRock φαίνεται πως προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία, χωρίς να περιορίζουν τον τελικό χρήστη να αρκεστεί σε κάποιο είδος μνήμης μέχρι το τέλος της "ζωής" του συστήματος. Αντιθέτως, αν κάποιος θέλει να εξοικονομήσει μερικά χρήματα μπορεί να επιλέξει τώρα κάποιες φτηνές DDR3 μνήμες, και αν αποφασίσει κάποια στιγμή στο μέλλον όπου θα έχουν γίνει πιο φτηνές, να αναβαθμίσει σε DDR4 με περισσότερα GB στην διάθεσή του. Δυστυχώς όμως δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη λειτουργία DDR3 και DDR4 μνημών, οπότε ο χρήστης θα πρέπει να έχει κάποιο σχετικό πλάνο στο μυαλό του, πριν αποφασίσει στην τελική αγορά του συστήματος.
Κατά τα λοιπά, οι δυο μητρικές δεν έχουν πολλά σημεία για συστάσεις, εκτός από το ίσως καλύτερο εμφανισιακό τους κομμάτι σε σχέση με τις υπόλοιπες "value" μητρικές. Όπως και να έχει, το κριτήριο αγοράς κάποιας εκ των δυο δεν θα πρέπει να βασίζεται στις επιδόσεις, βάση των οποίων οι B150M και H110M Combo-G μας έδειξαν ότι δεν στερούνται έναντι των Ζ170 μητρικών, τουλάχιστον στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις.
Ποιον αφορούν λοιπόν οι 2 αυτές μητρικές της ASRock; Σίγουρα χρήστες που αδιαφορούν πλήρως για το Overclocking και δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι στο μέλλον, καθώς και αυτούς που ενδιαφέρονται για ένα value αλλά "τίμιο" gaming μηχάνημα στο οποίο δεν υπάρχει καμία πρόθεση για προσθήκη 2 καρτών γραφικών στο μέλλον. Με άλλα λόγια, προορίζονται για χρήστες που δεν αποζητούν πολλά από το hardware τους και θέλουν ένα απλό "παραδοσιακό" σύστημα που θα καλύψεις πολλές από τις ανάγκες τους - gaming και μη.
Οι δυο μητρικές της ASRock τοποθετούνται λίγο πιο κάτω από τα 100? - πιο συγκεκριμένα, η H110M Combo-G ανέρχεται στα 90? ενώ η B150M Combo-G βρίσκεται στα 95?. Ίσως φέρουν ελαφρώς πιο υψηλές τιμές από τις απλές H110 και B150 μητρικές της αγοράς, αλλά αυτό είναι το "τίμημα" που πρέπει να πληρώσει ο χρήστης που ίσως σκεφτεί την αναβάθμιση των μνημών του στο προσεχές μέλλον.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
ASRock B150M Combo-G
ASRock H110M Combo-G
Με το Z170 chipset να προορίζεται για τις high-end κατηγορίες συστημάτων, θα αφήσουμε στην άκρη για λίγο την ακριβή κατηγορία για να δούμε τι ετοιμάζουν οι κατασκευαστές και για τις χαμηλότερες κατηγορίες, την ίδια ακριβώς στιγμή που αρχίζουν να τίθενται σε κυκλοφορία ολόκληρη η νέα Skylake γενιά επεξεργαστών, πέραν από τους unlocked "K" 6700K & 6600K που κυκλοφόρησαν νωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου.
Έτσι λοιπόν θα συναντήσουμε αρκετούς επεξεργαστές με την Skylake αρχιτεκτονική, από διπύρηνους έως και τετραπύρηνους χαμηλής κατανάλωσης, με την Intel να στοχεύει να καλύψει τόσο τα entry-level όσο και τα mainstream συστήματα με την νέα γενιά επεξεργαστών της. Επειδή όμως ο συνδυασμός ενός mainstream Skylake με μια Z170 μητρική μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή, οι κατασκευαστές μητρικών επιδιώκουν να προωθήσουν μητρικές οι οποίες θα είναι αρκετά ισορροπημένες και χωρίς τα αχρείαστα χαρακτηριστικά τα οποία απευθύνονται σε δυνατά συστήματα - και για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν τα κατώτερα chipset όπως τα B150M και H110M.
Στην διπλή σημερινή μας παρουσίαση θα ασχοληθούμε με δυο υλοποιήσεις της ASRock που απευθύνονται σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία. Μόνο που και οι δυο τους φέρουν μια ιδιαιτερότητα. Ως γνωστόν, οι Skylake επεξεργαστές υποστηρίζουν τόσο DDR3L (low voltage) όσο και DDR4 μνήμες, με τις δεύτερες να αποτελούν "μονόδρομο" για το Z170, αλλά όσον αφορά τα υπόλοιπα chipsets τότε η υποστήριξη είναι καθαρά στο θέμα του κατασκευαστή: Είτε θα κρατήσει την εγγενή συμβατότητα με το DDR4 - καθώς το DDR3L υποστηρίζεται κυρίως για φορητές συσκευές -, είτε θα προσφέρει DDR3 υποστήριξη ώστε να δώσει στον αγοραστή φτηνότερες επιλογές στις RAM του ώστε να κρατηθεί το κόστος του συστήματος σε χαμηλότερα επίπεδα. Όμως, αυτός ο τρόπος μπορεί να φέρει και μερικούς πονοκέφαλους όσον αφορά την επιλογή μητρικής, με ένα σημαντικό μειονέκτημα πως αν κάποιος επιλέξει μητρική για Skylake με υποστήριξη για DDR3, έχει πιθανότατα αποκλείσει οποιαδήποτε αναβάθμιση στο μέλλον όσον αφορά αυτό το κομμάτι.
Η ASRock λοιπόν έρχεται να δώσει τις δικές τις λύσεις, με τις B150M Combo-G & H110M Combo-G οι οποίες μπορούν να δεχτούν τόσο DDR3 όσο και DDR4 μνήμες, αφήνοντας το δικό τους "στίγμα" στην αγορά. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά!
Η πρώτη μητρική της παρουσίασης μας είναι και επί της ουσίας το "ανώτερο" εκ των δυο, σχετικά πανομοιότυπων μητρικών. Η B150M Combo-G βασίζεται στο Intel B150 Express Chipset, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει όλους τους Skylake επεξεργαστές, αλλά δεν είναι ιδανικό για κάθε περίπτωση - κάτι στο οποίο θα επεκταθούμε στην συνέχεια.
Στην απλή της συσκευασία, ηB150M Combo-G προστατεύεται από αφρώδες υλικό ώστε να μην προκληθεί ζημιά κατά την διάρκεια της μεταφοράς της. Στα συνοδευτικά της θα συναντήσουμε τα απαραίτητα Manual και Quick Start guide μαζί με το DVD που περιέχει drivers και Utilities, όπως επίσης και το τυπικό ασημί rear I/O shield, ενώ παρέχονται και 2 SATA καλώδια (1 straight & 1 angled).
Η πρώτη value λύση της ASRock φαίνεται οπτικά πως προσπαθεί να ξεφύγει από τις τυπικές low-cost μητρικές οι οποίες δεν φέρουν κάποιο είδος σχεδιασμού χρωμάτων, ενώ το PCB τους παραμένει αρκετά τυπικό. Αντίθετα, η B150M Combo-G φαίνεται να έχει δανειστεί αρκετά στοιχεία από την Fatal1ty σειρά προϊόντων της εταιρίας, ακολουθώντας ένα μαύρο-κόκκινο color scheme, ενώ συνοδεύεται και από ένα I/O Armor το οποίο της προσδίδει καλύτερη αισθητική και ποιότητα κατασκευής.
Στο δια ταύτα, η B150M Combo-G micro-ATX (uATX) board που όπως είπαμε και νωρίτερα, στόχο έχει την mainstream κατηγορία της αγοράς. Έτσι πάνω της θα συναντήσουμε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός καθημερινού χρήστη, ο οποίος επέλεξε την s1151 πλατφόρμα της Intel για το σύστημά του.
Το B150 Express Chipset της Intel διαφέρει σε αρκετά σημεία από το ανώτερο Z170 που συναντάμε στα ακριβά motherboards. Έτσι, το "Bussiness" chipset έχει αποκόψει αρκετά από τα χαρακτηριστικά του μεγαλύτερου, τα οποία δεν βρίσκουν εφαρμογή σε αυτήν την τιμολογιακή κατηγορία. Για την ακρίβεια, ο αριθμός των HSIO lanes έχει περιοριστεί στα 18 από τους 26 του Z170, ενώ τα PCI-e lanes του chipset φτάνουν τα 8 σε Gen 3.0 ταχύτητες. Πιο σημαντικό όμως είναι πως σε αυτό το chipset δεν υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα για Overclocking - συνεπώς είναι ακατάλληλος ο συνδυασμός με τους unlocked επεξεργαστές της εταιρίας. Από εκεί και πέρα, θα συναντήσουμε λιγότερο αριθμό USB 2.0 & 3.0 θυρών, παντελής απουσία του Intel SRT και δυνατότητες για RAID, καθώς επίσης δεν υπάρχει το I/O Flexibility και κατά συνέπεια θα δυσκολευτούμε να συναντήσουμε επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, πέρα από αυτά που διαθέτει εγγενώς η πλατφόρμα.
Στον τομέα των χαρακτηριστικών, η ASRock καταφέρνει να ενσωματώσει παρ' όλα αυτά 2 PCI Express slots x16 φυσικού μεγέθους, με την δεύτερη θύρα να λειτουργεί όμως σε x4 mode - παρ' όλα αυτά είναι δυνατή η διάταξη για CrossFireX multi GPUs. Επιπλέον δεν λείπει το SATA Express Port των 10 Gbps, ενώ επίσης στην μητρική απαριθμούμε 4 x SATA 6Gbps ports. Από την άλλη, απουσιάζουν οποιεσδήποτε επιπλέον θύρες, όπως M.2 ή USB 3.1.
Μερικές μικρές "πινελιές" προστέθηκαν στον τομέα του ήχου, καθώς η B150M Combo-G χρησιμοποιεί τον Realtek ALC887 ως τον βασικό του codec, ενώ συνδυάζεται από τους ELNA audio πυκνωτές οι οποίοι θα φιλτράρουν καλύτερα τα ηχητικά σήματα. Επιπλέον, η ASRock δεν έμεινε αδιάφορη στον τομέα του δικτύου, εκεί όπου θα συναντήσουμε τον "φερέγγυο" Giga PHY Intel I219V που προσφέρει Gigabit Ethernet των 1000 Mbps.
Η υψηλή ποιότητα παραγωγής B150M Combo-G και η σταθερή της απόδοση εγγυώνται μέσα από την σφραγίδα "Super Alloy" της ASRock. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μακριά λίστα χαρακτηριστικών που επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET για καλύτερη παράδοση του ρεύματος προς το CPU, NexFET MOSFET για καλύτερη παράδοση ρεύματος προς τις μνήμες και προστασία από Electro Static Discharge (ESD). Οι Nichilon 12K platinum πυκνωτές εγγυώνται 12000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας, ενώ τέλος το Sapphire Black PCB βελτιώνει τόσο το οπτικό αποτέλεσμα της μητρικής όσο και την καλύτερη ποιότητά της.
Παρ' όλο την πλήρη αδυναμία της για overclocking, η ASRock δεν άφησε στην τύχη το κύκλωμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή, με την B150M Combo-G να χρησιμοποιεί ένα σύστημα 6 φάσεων για πιο σταθερή και απρόσκοπτη λειτουργία.
Φτάνοντας στο Rear I/O panel, θα συναντήσουμε όλες τις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Εκεί θα συναντήσουμε 4 x USB 3.0 θύρες, καθώς και 2 USB 2.0 θύρες. Όσον αφορά τις εξόδους για οθόνες συναντάμε μια DVI-D καθώς και μια HDMI και μια VGA, ενώ παρέχεται και ένα PS/2 Mouse/Keyboard Port. Τέλος, για την έξοδο του ήχου έχουμε στην διάθεσή μας 5 audio jacks για σύνδεση έως 7.1 ηχείων.
Η δεύτερη μητρική της παρουσίασής μας αποτελεί και την - κατά μια κλίμακα - κατώτερη εκδοχή της ίδιας ιδέας. Αν παραξενευτείτε από τις παρακάτω φωτογραφίες, σας λέμε εξ΄αρχής πως δεν έχουμε κάνει κάποιο copy - paste τις φωτογραφίες, από την άλλη είναι αρκετά... ενδιαφέρον το πόσο μοιάζουν οι δυο μητρικές μεταξύ τους. Η H110M Combo-G κάνει χρήση του αντίστοιχου chipset (Intel H110) το οποίο διαθέτει ακόμα μικρότερο εύρος χαρακτηριστικών.
Όπως και στο εμφανισιακό, έτσι και η συσκευασία είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Θα έλεγε κανείς πως αλλάζουν μόνο τα λογότυπα καθώς και μερικές μικρές λεπτομέρειες! Ακολουθώντας τις ίδιες πρακτικές προστασίας, στα συνοδευτικά της θα συναντήσουμε τα απαραίτητα Manual και Quick Start guide μαζί με το DVD που περιέχει drivers και Utilities, όπως επίσης και το τυπικό ασημί rear I/O shield, ενώ παρέχονται και 2 SATA καλώδια (1 straight & 1 angled).
Όπως και η μητρική της προηγούμενης σελίδας, έτσι και η H110M Combo-G είναι micro-ATX (uATX) board που όπως είπαμε και νωρίτερα, στόχο έχει την mainstream κατηγορία της αγοράς, ενώ έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά για ένα απλό καθημερινό ή και gaming σύστημα.
Πανομοιότυπο είναι και το εμφανισιακό κομμάτι της H110M Combo-G. Έτσι, και αυτή η μητρική χρησιμοποιεί το ίδιο μαύρο-κόκκινο color scheme, ενώ συνοδεύεται και από ένα I/O Armor το οποίο της προσδίδει καλύτερη αισθητική και ποιότητα κατασκευής.
Όπως είπαμε και νωρίτερα, σε αυτήν την περίπτωση θα συναντήσουμε το H110 Express chipset, ίσως το πιο low-end SKU της Intel όσον αφορά το κομμάτι των χαρακτηριστικών. Σε αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των HSIO lanes μειώνεται ακόμα περισσότερο στα 14 από τους 18 του Β150, ενώ τα PCI-e lanes του chipset φτάνουν τα 6 σε Gen 2.0 ταχύτητες. Και σε αυτό το chipset δεν υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα για Overclocking, οπότε δεν θα έπρεπε να συνδυαστεί με τους unlocked επεξεργαστές της εταιρίας. Από εκεί και πέρα, θα συναντήσουμε λιγότερο αριθμό USB 2.0 & 3.0 θυρών, παντελής απουσία του Intel SRT και δυνατότητες για RAID, καθώς επίσης δεν υπάρχει το I/O Flexibility και κατά συνέπεια θα δυσκολευτούμε να συναντήσουμε επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, πέρα από αυτά που διαθέτει εγγενώς η πλατφόρμα, ενώ τέλος η μητρική μπορεί να υποστηρίξει έως 2 εξόδους για οθόνες, σε σχέση με τις 3 που μπορούν να παρέχουν τα υπόλοιπα chipset.
Στον τομέα των χαρακτηριστικών, η ASRock καταφέρνει να ενσωματώσει παρ' όλα αυτά 2 PCI Express slots x16 φυσικού μεγέθους, με την δεύτερη θύρα να λειτουργεί όμως σε Gen 2.0 και σε x4 mode - παρ' όλα αυτά είναι δυνατή η διάταξη για CrossFireX multi GPUs, ενώ παρέχεται και ένα ακόμα PCI-e Gen 2.0 x1 slot. Τέλος, στο κομμάτι της αποθήκευσης συναντάμε 4 x SATA 6Gbps ports, αλλά απουσιάζουν οποιεσδήποτε επιπλέον θύρες, όπως M.2, SATA Express ή USB 3.1.
Μερικές μικρές "πινελιές" προστέθηκαν στον τομέα του ήχου, καθώς η B150M Combo-G χρησιμοποιεί τον Realtek ALC887 ως τον βασικό του codec, ενώ συνδυάζεται από τους ELNA audio πυκνωτές οι οποίοι θα φιλτράρουν καλύτερα τα ηχητικά σήματα. Επιπλέον, η ASRock δεν έμεινε αδιάφορη στον τομέα του δικτύου, εκεί όπου θα συναντήσουμε τον "φερέγγυο" Giga PHY Intel I219V που προσφέρει Gigabit Ethernet των 1000 Mbps.
Η υψηλή ποιότητα παραγωγής H110M Combo-G και η σταθερή της απόδοση εγγυώνται μέσα από την σφραγίδα "Super Alloy" της ASRock. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μακριά λίστα χαρακτηριστικών που επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET για καλύτερη παράδοση του ρεύματος προς το CPU, NexFET MOSFET για καλύτερη παράδοση ρεύματος προς τις μνήμες και προστασία από Electro Static Discharge (ESD). Οι Nichilon 12K platinum πυκνωτές εγγυώνται 12000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας, ενώ τέλος το Sapphire Black PCB βελτιώνει τόσο το οπτικό αποτέλεσμα της μητρικής όσο και την καλύτερη ποιότητά της.
Παρ' όλο την πλήρη αδυναμία της για overclocking, η ASRock δεν άφησε στην τύχη το κύκλωμα τροφοδοσίας του επεξεργαστή, με την H110M Combo-G να χρησιμοποιεί ένα σύστημα 6 φάσεων για πιο σταθερή και απρόσκοπτη λειτουργία.
Και στο Rear I/O panel θα συναντήσουμε αρκετές ομοιότητες, με εξαίρεση το γεγονός πως έχουμε περισσότερες USB 2.0 θύρες και λιγότερες USB 3.0. Έτσι θα συναντήσουμε 2 x USB 3.0 θύρες, καθώς και 4 USB 2.0 θύρες. Όσον αφορά τις εξόδους για οθόνες συναντάμε μια DVI-D καθώς και μια HDMI και μια VGA, ενώ παρέχεται και ένα PS/2 Mouse/Keyboard Port. Τέλος, για την έξοδο του ήχου έχουμε στην διάθεσή μας 5 audio jacks για σύνδεση έως 7.1 ηχείων.
Το αναβαθμισμένο UEFI BIOS που εμφανίστηκε στις Z97 μητρικές της εταιρίας, δίνει και εδώ το παρόν με μερικές μικρές αναβαθμίσεις. Το HD UEFI συνεχίζει να μας παρέχει μεγαλύτερη ευκρίνεια για άνετη παραμετροποίηση, ενώ όλες οι επιλογές είναι τοποθετημένες στην κορυφή για ευκολότερη πρόσβαση.
Με την είσοδο στο UEFI BIOS η αρχική σελίδα μας παραθέτει τις αρχικές πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος, καθώς και κάποια shortcuts για το boot priority, το Instant flash καθώς και τον System browser, μια επιλογή που εμφανίζει ένα σχεδιάγραμμα της μητρικής και μας εμφανίζει τις αντίστοιχες επιλογές όταν πατήσουμε σε κάποιο συγκεκριμένο εξάρτημά της.
Με την είσοδο μας στην επιλογή advanced, μπαίνουμε σε όλες τις ρυθμίσεις που προσφέρει το BIOS των ASRock B150M Combo-G & H110M.
Η λειτουργία για BIOS update από το δίκτυο, είναι το "δυνατό χαρτί" της ASRock. Απλά συνδέστε την LAN θύρα στον υπολογιστή, κάντε Update μέσω Internet περιμένετε να γίνει ξεκινήσει η θύρα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση BIOS στη μητρική.
Software
H ASRock επενδύει και στο added value μέσω του software που διανέμει με τα προϊόντα της. Έτσι με κάθε ASRock μητρική έχετε πρόσβαση στο ASRock Cloud όπου σας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή στο δικό σας Cloud για τον διαμοιρασμό αρχείων και multimedia σε όλες σας τις συσκευές. Επιπλέον, μέσω του ASRock APP Shop μπορείτε να αποκτήσετε κάποια επιπλέον Apps που θα βοηθήσουν τις επιδόσεις του συστήματος ενώ μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και updates σε ότι αφορά το software της μητρικής.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
- CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
- Memory: AIDA64, MaxxMEM
- System: PCMark 7
- Graphics: 3DMark 11 Performance, Bioshock Infinite, Tomb Raider, Alien Isolation
- Storage: ATTO Disk Benchmark
- Audio: Rightmark Audio Analyzer
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4400MHz, Overclock @ 4600MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Οι B150M Combo G και H110M Combo-G τίθονται αντιμέτωπες με τα πιο ακριβά Z170 boards. Στις πρώτες μας μετρήσεις που αφορούν τις επιδόσεις του επεξεργαστή, αν και παρατηρούμε επιδόσεις μιας κλίμακας παρακάτω, εν τούτοις οι πραγματικές διαφορές δεν είναι και τόσο αισθητές με τα δυο value boards να βρίσκονται αρκετά κοντά σε επιδόσεις. Αυτά όσον αφορά τις stock ρυθμίσεις, διότι όπως αναφέραμε και νωρίτερα οι δυο μητρικές δεν έχουν καμία δυνατότητα για OC.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως οι δυο μητρικές της παρουσίασης μας δεν περιορίζουν τις επιδόσεις του Memory Controller.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Εδώ θα έπρεπε να απαντηθεί ένα από τα πιο καίρια ερωτήματα: το κατά πόσο είναι κατάλληλες και οι δυο μητρικές για ένα απλό gaming σύστημα. Τα παραπάνω γραφήματα θα πρέπει να μας αποδείξουν πως η μητρική δεν διαδραματίζει κάποιο σημαντικό ρόλο, καθώς τα αποτελέσματα είναι πανομοιότυπα με αυτά των Z170 μητρικών. Κοντολογίς, εάν δεν σας ενδιαφέρει το overclocking και έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε μόλις μια κάρτα γραφικών, οι δυο μητρικές δεν θα σας περιορίσουν.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με μικρές διαφορές μεταξύ τους.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
ASRock B150M Combo-G:
ASRock H110M Combo-G:
Χωρίς τα αποτελέσματα να θεωρούνται εκπληκτικά, παρατηρούμε αρκετά καλές επιδόσεις στον τομέα του θορύβου και της δυναμικής περιοχής, όπως και στο stereo crosstalk, με την συνολική απόδοση να χαρακτηρίζεται ως "καλή" και στις 2 περιπτώσεις.
Κλείνοντας την σύντομη παρουσίασή μας, οι 2 μητρικές της ASRock, B150M Combo-G & H110M Combo-G τέθηκαν αντιμέτωπες ακόμα και με αρκετά πιο ακριβά boards ώστε να αποδείξουν τις δυνατότητές τους. Ποιο είναι το τελικό μας συμπέρασμα;
Αντιμετωπίζοντας τις δυο αυτές μητρικές ως ένα, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα για υποστήριξη τόσο DDR4 όσο και DDR3 μνημών. Αναλύοντας αυτό το κομμάτι, οι δυο μητρικές της ASRock φαίνεται πως προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία, χωρίς να περιορίζουν τον τελικό χρήστη να αρκεστεί σε κάποιο είδος μνήμης μέχρι το τέλος της "ζωής" του συστήματος. Αντιθέτως, αν κάποιος θέλει να εξοικονομήσει μερικά χρήματα μπορεί να επιλέξει τώρα κάποιες φτηνές DDR3 μνήμες, και αν αποφασίσει κάποια στιγμή στο μέλλον όπου θα έχουν γίνει πιο φτηνές, να αναβαθμίσει σε DDR4 με περισσότερα GB στην διάθεσή του. Δυστυχώς όμως δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη λειτουργία DDR3 και DDR4 μνημών, οπότε ο χρήστης θα πρέπει να έχει κάποιο σχετικό πλάνο στο μυαλό του, πριν αποφασίσει στην τελική αγορά του συστήματος.
Κατά τα λοιπά, οι δυο μητρικές δεν έχουν πολλά σημεία για συστάσεις, εκτός από το ίσως καλύτερο εμφανισιακό τους κομμάτι σε σχέση με τις υπόλοιπες "value" μητρικές. Όπως και να έχει, το κριτήριο αγοράς κάποιας εκ των δυο δεν θα πρέπει να βασίζεται στις επιδόσεις, βάση των οποίων οι B150M και H110M Combo-G μας έδειξαν ότι δεν στερούνται έναντι των Ζ170 μητρικών, τουλάχιστον στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις.
Ποιον αφορούν λοιπόν οι 2 αυτές μητρικές της ASRock; Σίγουρα χρήστες που αδιαφορούν πλήρως για το Overclocking και δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι στο μέλλον, καθώς και αυτούς που ενδιαφέρονται για ένα value αλλά "τίμιο" gaming μηχάνημα στο οποίο δεν υπάρχει καμία πρόθεση για προσθήκη 2 καρτών γραφικών στο μέλλον. Με άλλα λόγια, προορίζονται για χρήστες που δεν αποζητούν πολλά από το hardware τους και θέλουν ένα απλό "παραδοσιακό" σύστημα που θα καλύψεις πολλές από τις ανάγκες τους - gaming και μη.
Οι δυο μητρικές της ASRock τοποθετούνται λίγο πιο κάτω από τα 100? - πιο συγκεκριμένα, η H110M Combo-G ανέρχεται στα 90? ενώ η B150M Combo-G βρίσκεται στα 95?. Ίσως φέρουν ελαφρώς πιο υψηλές τιμές από τις απλές H110 και B150 μητρικές της αγοράς, αλλά αυτό είναι το "τίμημα" που πρέπει να πληρώσει ο χρήστης που ίσως σκεφτεί την αναβάθμιση των μνημών του στο προσεχές μέλλον.
ASRock B150M Combo-G
ASRock H110M Combo-G
Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την παραχώρηση του δείγματος!