Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240T Review: Evolution
Για την εισαγωγή του σημερινού μας review και με την Maelstrom 240T στον πάγκο των δοκιμών, χρειάστηκε αρκετές φορές να ανατρέξουμε στο review της προγενέστερης Maelstrom 240. Βλέπετε, όταν μια εταιρία εμφανίζει την εξέλιξη ενός προϊόντος, η λογική λέει ότι πρέπει να επιστρέφουμε στην αρχική πρόταση για να αναρωτηθούμε τι μας έλειπε τότε και πόσες από αυτές τις ελλείψεις καλύπτονται από την νέα εκδοχή. Το ατυχές με το σημερινό μας προϊόν, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η παλιά Maelstrom 240 έβριθε ελλείψεων, η δε απόδοσή της ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Και μπορεί να ισχύει ότι το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, αλλά από την άλλη, oμάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.
Για την εισαγωγή του σημερινού μας review και με την Maelstrom 240T στον πάγκο των δοκιμών, χρειάστηκε αρκετές φορές να ανατρέξουμε στο review της προγενέστερης Maelstrom 240. Βλέπετε, όταν μια εταιρία εμφανίζει την εξέλιξη ενός προϊόντος, η λογική λέει ότι πρέπει να επιστρέφουμε στην αρχική πρόταση για να αναρωτηθούμε τι μας έλειπε τότε και πόσες από αυτές τις ελλείψεις καλύπτονται από την νέα εκδοχή. Το ατυχές με το σημερινό μας προϊόν, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η παλιά Maelstrom 240 έβριθε ελλείψεων, η δε απόδοσή της ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Και μπορεί να ισχύει ότι το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, αλλά από την άλλη, oμάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.
Βέβαια, τι σημασία έχουν οι δικές μας επιφυλάξεις; Η Deepcool Gamer Storm με την εμπειρία από την Maelstrom 240 στην φαρέτρα της και με μια σειρά σημαντικών αλλαγών για την νέα 240T είναι σήμερα η φιλοξενούμενη της δοκιμής και όταν λέμε φιλοξενούμενη, μην φανταστείτε ιδιαίτερες ευγένειες από μέρους μας. Γιατί μπορεί οι δικές μας απαιτήσεις να ξεκινούν εκεί που "τελειώνει" το παλιότερο μοντέλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι αρετές του παλιότερο μοντέλου θα αναγνωριστούν στο νέο χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις. Η Maelstrom 240T δηλαδή, θα πρέπει αφενός να μας πείσει για τις αρετές της από το μηδέν και αφετέρου να αποδώσει αντίστοιχα ή και ακόμα καλύτερα από το AIO που αντικαθιστά, αν θέλει να έχει ελπίδες για μια θέση στα συστήματά μας.
Δεν θα προσποιηθούμε ότι δίνουμε και εμείς όπως και εσείς μεγάλη σημασία στον παρακάτω πίνακα των specification που συνήθως παραθέτουμε στα review μας, αλλά σε μια σύντομη αντιπαραβολή με αυτά της παλιότερης μονάδας, η 240T αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα από τα πρώτα κιόλας νούμερα: γιατί μπορεί οι πιο αργοί ανεμιστήρες (max 1800 έναντι 2200 RPM στην παλιότερη μονάδα) να κινούνται στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα λέγαμε το ίδιο και για το προσδόκιμο της ζωής τους (30000 έναντι 100000 ώρες) ενώ ακόμα και η πρώτη κλεφτή ματιά στην συσκευασία, δείχνει μια πιο cost effective λογική και εκεί. Αλλά ας αφήσουμε την "vs" προσέγγιση για την ώρα. Ας ξεκινήσουμε την δοκιμή της νέας Maelstrom 240T με την φωτογραφική παρουσίασή της, στην επόμενη σελίδα.
Ξεκινώντας από την συσκευασία, η εικόνα με το οικολογικό χαρτόνι και την μονόχρωμη εκτύπωση μας θύμισε αρκετά αυτήν της SilverStone Tundra TD02-Lite. Αρχικά δυσκολευτήκαμε να εντοπίσουμε τα υποστηριζόμενα sockets (αναφέρονται στην επάνω πλευρά και ναι, το LGA775 απουσιάσει ακόμα) αλλά αφού τα εντοπίσαμε και κοιτάζοντας και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που αναφέρονται σε όλες τις πλευρές καταλήξαμε σε δύο κύριες παρατηρήσεις: παρατήρηση πρώτη, το MTBF που αναφέρεται μπροστά (120000 ώρες) είναι αυτό της αντλίας και όχι όλης της μονάδας, όπως παραπλανητικά ο κατασκευαστής αφήνει να εννοηθεί, μιας και οι ανεμιστήρες διαθέτουν μικρότερο rating. Παρατήρηση δεύτερη, μπορεί να μας αρέσει η αισθητική της συσκευασίας μα θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αδυνατεί να μεταφέρει επαρκώς στον υποψήφιο αγοραστή το πόσο ΜΠΛΕ είναι η όλη πρόταση, με τους παρεχόμενους φωτιζόμενους ανεμιστήρες. Κατά τα άλλα, η προστασία που προσφέρει το κουτί είναι τυπική και τα πάντα εντός είναι ντυμένα με σακουλάκια και αρκούντως ακινητοποιημένα από το σύνηθες egg carton.
Με τα της συσκευασίας στην άκρη, περνάμε στην μονάδα όπου με αφετηρία το ψυγείο, μπορούμε να πούμε ότι εκεί δεν μας περιμένει κάποια έκπληξη μιας και συναντάμε το πλέον συμβατικού πάχους και πυκνότητας (~20 fpi) αλουμινένιο ψυγείο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχετε δει από κοντά, αν έχετε καταπιαστεί με κάποιο ΑΙΟ τα τελευταία πέντε χρόνια. Η λεπτομέρεια στην βαφή είναι τυπική για την κατηγορία ενώ δεν βλέπουμε κάποια βαλβίδα πλήρωσης ή κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία στον τρόπο σύνδεσης των σωληνώσεων.
Οι σωληνώσεις από την άλλη, είναι σίγουρα αλλαγμένες σε σχέση με την παλιά μονάδα μιας και πλέον μιλάμε για εύκαμπτους λαστιχένιους (EPDM) σωλήνες και έτσι μια από τις κυριότερες παρατηρήσεις που είχαμε για την παλιά μονάδα, μπαίνει πλέον στο περιθώριο. Στην άλλη μεριά των σωληνώσεων, μας περιμένει το πλαστικό pump/block combo το οποίο, διαθέτει breathing φωτισμό στο λογότυπό του και μπορεί να μοιάζει αρκετά αλλά δεν είναι το ίδιο με αυτό της παλιότερης μονάδας. Και μπορεί τα ανθεκτικά "ceramic bearing" της αντλία και τα "0.2mm high-density" micro channel στον χαλκό της επιφάνειας επαφής να σας φαντάζουν σαν marketing κήρυγμα, η εντύπωση στο χέρι ωστόσο, τόσο σε λειτουργία όσο και off, είναι αιφνιδιαστικά καλή: οι κραδασμοί κατά την λειτουργία είναι σαφώς ελαχιστοποιημένοι, ο θόρυβος επίσης, ενώ μόνο το φινίρισμα στην επιφάνεια επαφής (που έρχεται με προεγκατεστημένη την thermal paste) θα απογοητεύσει τους λάτρεις του mirror finish.
Στα παρελκόμενα, οι Hydro Bearing ανεμιστήρες μας ξάφνιασαν με το λάθος αυτοκόλλητο τους (είναι κοινό part με το μικρότερο Maelstrom 120Τ) και ενώ το πλαστικό τους μας φάνηκε κάπως "φθηνά" σκληρό. Το τελείωμα των λεπίδων και η ομαλή και καλοζυγισμένη περιστροφή τους από την άλλη, μας αναπτέρωσαν τις ελπίδες για καλές επιδόσεις. Στην πράξη οι ανεμιστήρες ξεπερνούσαν οριακά το άνω όριο περιστροφών τους στα 12v ενώ παίζοντας και με άλλες τάσεις (DC οδήγηση με τα 2 pin μόνο) και οι δύο περιστρέφονταν σε εντελώς παραπλήσιες ταχύτητες, πράγμα που ίσως και να υποδεικνύει σχετικά μικρές μηχανικές ανοχές στην διαδικασία της παραγωγής. Κατά τα λοιπά, βίδες για όλα τα υποστηριζόμενα sockets αλλά και τους ανεμιστήρες, μεταλλικά brackets αλλά και ένα χρήσιμο fan hub καθώς και μια μικρή προέκταση δίνουν το παρόν, σε ένα σύνολο παρελκομένων που μπορούν να χαρακτηριστούν πλήρη και αξιόλογα.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε τι συνέβη με τον συνήθη i5 3570k σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα τις δύο τελευταίες 240mm ΑΙΟ που είχαμε εξετάσει στο άμεσο παρελθόν: Πρόκειται για την SilverStone Tundra TD02-Lite καθώς και για την εντυπωσιακή στην όψη Deepcool Gamer Storm Captain 240. Όπως πάντα, μπορείτε να ανατρέχετε σε παρελθόντα reviews και να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.
Με τα πάντα στα 12v, η Maelstrom 240T μας δίνει θερμοκρασίες σαφώς εντός του ανταγωνισμού. Και ενώ στο stock test η διαφορά με την ομόσταυλη Captain μένει μόλις στον έναν βαθμό, στο overclocked test η διαφορά διευρύνεται οριακά. Σίγουρα τα νούμερα που εξάγαμε δεν μας έκοψαν την ανάσα, μιας και στο τελευταίο test η ακριβότερη προκάτοχος απέδιδε οριακά καλύτερα, αλλά και πάλι μιλάμε για οριακές διαφορές και για πιο γρήγορους ανεμιστήρες στο παλιότερο μοντέλο, έτσι που η αίσθηση είναι ότι η επιδόσεις σε αυτή την δοκιμή είναι παραπλήσιες με το μοντέλο του παρελθόντος.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή, οι θερμοκρασίες λένε ακριβώς την ίδια ιστορία με αυτή της παραπάνω παραγράφου: η απόδοση συνολικά είναι αξιοπρεπής και μέσα στον ανταγωνισμό, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση θρίαμβος επί του συνόλου του ανταγωνισμού. Οι ανεμιστήρες της μονάδας δε, κρίνονται μάλλον "μέτριοι" αλλά σίγουρα δεν χαντακώνουν την 240T όταν ο παραγόμενος θόρυβος υπαγορεύει τον ρυθμό περιστροφών τους.
Ο επίλογος για την Maelstrom 240Τ είναι κάπως μπερδεμένη υπόθεση. Η όλη παρουσία της νέας μονάδας αφήνει κυρίως καλές εντυπώσεις, με βελτιώσεις στα σημεία αλλά και κάποια ερωτηματικά. Ας ξεκινήσουμε από τις δύο κυριότερες ενστάσεις μας για το όλο design.
Ένσταση πρώτη λοιπόν, με το πέρασμα στους νέους ανεμιστήρες η μονάδα της Deepcool πλέον δεν διαθέτει αντικραδασμικό σχεδιασμό. Και μπορεί αυτό να μην μας προκάλεσε κάποιο πρόβλημα σήμερα, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι δοκιμές μας γίνονται με "φρέσκες" μονάδες και με σταθερό (και στα δύο σενάρια) αριθμό περιστροφών για τους ανεμιστήρες. Το τι θα συμβεί όταν οι Hydro Bearing πάψουν να είναι στην πρώτη τους νιότη ή όταν κάποια επιθετική PWM μητρική θα το παρακάνει με τις αυξομειώσεις στις περιστροφές μένει να το δει ο καταναλωτής και υποπτευόμαστε ότι τότε, κάποιες λαστιχένιες λεπτομέρειες στους ανεμιστήρες δεν θα φάνταζαν κακή ιδέα. Ένσταση δεύτερη και σαφώς λιγότερο ουσιαστική, η hate it or love it αισθητική της μονάδας. Βλέπετε, μπορεί να έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια τα όχι-μαύρα-fans αλλά ο φωτισμός, πάει το αισθητικό αποτέλεσμα ένα βήμα παραπάνω. Η Maelstrom 240T θα είναι ένα μεγάλο και εντυπωσιακό μπλε συνονθύλευμα μέσα στο case σας και αυτό είναι καλό μόνο όσο συμπαθείτε το μπλε. Με καμία RGB επιλογή και απουσία κάποιου led-off διακόπτη οι επιλογές σας στην αντίθετη περίπτωση, περιορίζονται στην εξής δαπανηρή μία. Αλλαγή ανεμιστήρων.
Μα με τις ενστάσεις στην άκρη και με δεδομένο ότι η νέα Maelstrom 240T χτυπάει σχεδόν το ίδιο performance point με την παλαιότερη Maelstrom 240, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η προσθήκη των εύκαμπτων σωληνώσεων καθώς και η καλή για την κατηγορία προτεινόμενη τιμή των $89.99 - αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα $105.99 της παλιότερης Maelstrom 240 - καθιστούν την νέα Maelstrom 240T μια αρκετά πιο φρέσκια και ελκυστική πρόταση. Μπορεί οι επιδόσεις να μην την αναγορεύουν αυτομάτως σε "αναβάθμιση" της παλιότερης μονάδας, δεν παύει όμως να είναι μια ευπρόσδεκτη value εξέλιξή της, που δικαιούται να βρίσκεται εντός των επιλογών σας αν το budget σας κινείται στο κάτω όριο των 240mm AIO. Με τις αξιόλογες επιδόσεις, τα πλήρη παρελκόμενα καθώς και μια αρκετά ήσυχη αντλία, η Maelstrom 240T ζητάει λίγα και προσφέρει αρκετά, τόσο στον τομέα των επιδόσεων όσο και στο αισθητικό κομμάτι του συστήματός σας. Είναι ένα ισορροπημένο value προϊόν, που με την δυνατή τιμή του δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο σε όποιον ψάχνει έναν εντυπωσιακό 240mm ΑΙΟ σε τιμή ...120mm.
Για την εισαγωγή του σημερινού μας review και με την Maelstrom 240T στον πάγκο των δοκιμών, χρειάστηκε αρκετές φορές να ανατρέξουμε στο review της προγενέστερης Maelstrom 240. Βλέπετε, όταν μια εταιρία εμφανίζει την εξέλιξη ενός προϊόντος, η λογική λέει ότι πρέπει να επιστρέφουμε στην αρχική πρόταση για να αναρωτηθούμε τι μας έλειπε τότε και πόσες από αυτές τις ελλείψεις καλύπτονται από την νέα εκδοχή. Το ατυχές με το σημερινό μας προϊόν, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η παλιά Maelstrom 240 έβριθε ελλείψεων, η δε απόδοσή της ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Και μπορεί να ισχύει ότι το καλύτερο είναι εχθρός του καλού, αλλά από την άλλη, oμάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.
Βέβαια, τι σημασία έχουν οι δικές μας επιφυλάξεις; Η Deepcool Gamer Storm με την εμπειρία από την Maelstrom 240 στην φαρέτρα της και με μια σειρά σημαντικών αλλαγών για την νέα 240T είναι σήμερα η φιλοξενούμενη της δοκιμής και όταν λέμε φιλοξενούμενη, μην φανταστείτε ιδιαίτερες ευγένειες από μέρους μας. Γιατί μπορεί οι δικές μας απαιτήσεις να ξεκινούν εκεί που "τελειώνει" το παλιότερο μοντέλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι αρετές του παλιότερο μοντέλου θα αναγνωριστούν στο νέο χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις. Η Maelstrom 240T δηλαδή, θα πρέπει αφενός να μας πείσει για τις αρετές της από το μηδέν και αφετέρου να αποδώσει αντίστοιχα ή και ακόμα καλύτερα από το AIO που αντικαθιστά, αν θέλει να έχει ελπίδες για μια θέση στα συστήματά μας.
Δεν θα προσποιηθούμε ότι δίνουμε και εμείς όπως και εσείς μεγάλη σημασία στον παρακάτω πίνακα των specification που συνήθως παραθέτουμε στα review μας, αλλά σε μια σύντομη αντιπαραβολή με αυτά της παλιότερης μονάδας, η 240T αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα από τα πρώτα κιόλας νούμερα: γιατί μπορεί οι πιο αργοί ανεμιστήρες (max 1800 έναντι 2200 RPM στην παλιότερη μονάδα) να κινούνται στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα λέγαμε το ίδιο και για το προσδόκιμο της ζωής τους (30000 έναντι 100000 ώρες) ενώ ακόμα και η πρώτη κλεφτή ματιά στην συσκευασία, δείχνει μια πιο cost effective λογική και εκεί. Αλλά ας αφήσουμε την "vs" προσέγγιση για την ώρα. Ας ξεκινήσουμε την δοκιμή της νέας Maelstrom 240T με την φωτογραφική παρουσίασή της, στην επόμενη σελίδα.
Ξεκινώντας από την συσκευασία, η εικόνα με το οικολογικό χαρτόνι και την μονόχρωμη εκτύπωση μας θύμισε αρκετά αυτήν της SilverStone Tundra TD02-Lite. Αρχικά δυσκολευτήκαμε να εντοπίσουμε τα υποστηριζόμενα sockets (αναφέρονται στην επάνω πλευρά και ναι, το LGA775 απουσιάσει ακόμα) αλλά αφού τα εντοπίσαμε και κοιτάζοντας και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που αναφέρονται σε όλες τις πλευρές καταλήξαμε σε δύο κύριες παρατηρήσεις: παρατήρηση πρώτη, το MTBF που αναφέρεται μπροστά (120000 ώρες) είναι αυτό της αντλίας και όχι όλης της μονάδας, όπως παραπλανητικά ο κατασκευαστής αφήνει να εννοηθεί, μιας και οι ανεμιστήρες διαθέτουν μικρότερο rating. Παρατήρηση δεύτερη, μπορεί να μας αρέσει η αισθητική της συσκευασίας μα θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αδυνατεί να μεταφέρει επαρκώς στον υποψήφιο αγοραστή το πόσο ΜΠΛΕ είναι η όλη πρόταση, με τους παρεχόμενους φωτιζόμενους ανεμιστήρες. Κατά τα άλλα, η προστασία που προσφέρει το κουτί είναι τυπική και τα πάντα εντός είναι ντυμένα με σακουλάκια και αρκούντως ακινητοποιημένα από το σύνηθες egg carton.
Με τα της συσκευασίας στην άκρη, περνάμε στην μονάδα όπου με αφετηρία το ψυγείο, μπορούμε να πούμε ότι εκεί δεν μας περιμένει κάποια έκπληξη μιας και συναντάμε το πλέον συμβατικού πάχους και πυκνότητας (~20 fpi) αλουμινένιο ψυγείο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχετε δει από κοντά, αν έχετε καταπιαστεί με κάποιο ΑΙΟ τα τελευταία πέντε χρόνια. Η λεπτομέρεια στην βαφή είναι τυπική για την κατηγορία ενώ δεν βλέπουμε κάποια βαλβίδα πλήρωσης ή κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία στον τρόπο σύνδεσης των σωληνώσεων.
Οι σωληνώσεις από την άλλη, είναι σίγουρα αλλαγμένες σε σχέση με την παλιά μονάδα μιας και πλέον μιλάμε για εύκαμπτους λαστιχένιους (EPDM) σωλήνες και έτσι μια από τις κυριότερες παρατηρήσεις που είχαμε για την παλιά μονάδα, μπαίνει πλέον στο περιθώριο. Στην άλλη μεριά των σωληνώσεων, μας περιμένει το πλαστικό pump/block combo το οποίο, διαθέτει breathing φωτισμό στο λογότυπό του και μπορεί να μοιάζει αρκετά αλλά δεν είναι το ίδιο με αυτό της παλιότερης μονάδας. Και μπορεί τα ανθεκτικά "ceramic bearing" της αντλία και τα "0.2mm high-density" micro channel στον χαλκό της επιφάνειας επαφής να σας φαντάζουν σαν marketing κήρυγμα, η εντύπωση στο χέρι ωστόσο, τόσο σε λειτουργία όσο και off, είναι αιφνιδιαστικά καλή: οι κραδασμοί κατά την λειτουργία είναι σαφώς ελαχιστοποιημένοι, ο θόρυβος επίσης, ενώ μόνο το φινίρισμα στην επιφάνεια επαφής (που έρχεται με προεγκατεστημένη την thermal paste) θα απογοητεύσει τους λάτρεις του mirror finish.
Στα παρελκόμενα, οι Hydro Bearing ανεμιστήρες μας ξάφνιασαν με το λάθος αυτοκόλλητο τους (είναι κοινό part με το μικρότερο Maelstrom 120Τ) και ενώ το πλαστικό τους μας φάνηκε κάπως "φθηνά" σκληρό. Το τελείωμα των λεπίδων και η ομαλή και καλοζυγισμένη περιστροφή τους από την άλλη, μας αναπτέρωσαν τις ελπίδες για καλές επιδόσεις. Στην πράξη οι ανεμιστήρες ξεπερνούσαν οριακά το άνω όριο περιστροφών τους στα 12v ενώ παίζοντας και με άλλες τάσεις (DC οδήγηση με τα 2 pin μόνο) και οι δύο περιστρέφονταν σε εντελώς παραπλήσιες ταχύτητες, πράγμα που ίσως και να υποδεικνύει σχετικά μικρές μηχανικές ανοχές στην διαδικασία της παραγωγής. Κατά τα λοιπά, βίδες για όλα τα υποστηριζόμενα sockets αλλά και τους ανεμιστήρες, μεταλλικά brackets αλλά και ένα χρήσιμο fan hub καθώς και μια μικρή προέκταση δίνουν το παρόν, σε ένα σύνολο παρελκομένων που μπορούν να χαρακτηριστούν πλήρη και αξιόλογα.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε τι συνέβη με τον συνήθη i5 3570k σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, βάλαμε στα γραφήματα τις δύο τελευταίες 240mm ΑΙΟ που είχαμε εξετάσει στο άμεσο παρελθόν: Πρόκειται για την SilverStone Tundra TD02-Lite καθώς και για την εντυπωσιακή στην όψη Deepcool Gamer Storm Captain 240. Όπως πάντα, μπορείτε να ανατρέχετε σε παρελθόντα reviews και να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.
Με τα πάντα στα 12v, η Maelstrom 240T μας δίνει θερμοκρασίες σαφώς εντός του ανταγωνισμού. Και ενώ στο stock test η διαφορά με την ομόσταυλη Captain μένει μόλις στον έναν βαθμό, στο overclocked test η διαφορά διευρύνεται οριακά. Σίγουρα τα νούμερα που εξάγαμε δεν μας έκοψαν την ανάσα, μιας και στο τελευταίο test η ακριβότερη προκάτοχος απέδιδε οριακά καλύτερα, αλλά και πάλι μιλάμε για οριακές διαφορές και για πιο γρήγορους ανεμιστήρες στο παλιότερο μοντέλο, έτσι που η αίσθηση είναι ότι η επιδόσεις σε αυτή την δοκιμή είναι παραπλήσιες με το μοντέλο του παρελθόντος.
Με τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 50dB και τις overclocked ρυθμίσεις για τον επεξεργαστή, οι θερμοκρασίες λένε ακριβώς την ίδια ιστορία με αυτή της παραπάνω παραγράφου: η απόδοση συνολικά είναι αξιοπρεπής και μέσα στον ανταγωνισμό, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση θρίαμβος επί του συνόλου του ανταγωνισμού. Οι ανεμιστήρες της μονάδας δε, κρίνονται μάλλον "μέτριοι" αλλά σίγουρα δεν χαντακώνουν την 240T όταν ο παραγόμενος θόρυβος υπαγορεύει τον ρυθμό περιστροφών τους.
Ο επίλογος για την Maelstrom 240Τ είναι κάπως μπερδεμένη υπόθεση. Η όλη παρουσία της νέας μονάδας αφήνει κυρίως καλές εντυπώσεις, με βελτιώσεις στα σημεία αλλά και κάποια ερωτηματικά. Ας ξεκινήσουμε από τις δύο κυριότερες ενστάσεις μας για το όλο design.
Ένσταση πρώτη λοιπόν, με το πέρασμα στους νέους ανεμιστήρες η μονάδα της Deepcool πλέον δεν διαθέτει αντικραδασμικό σχεδιασμό. Και μπορεί αυτό να μην μας προκάλεσε κάποιο πρόβλημα σήμερα, αλλά μην ξεχνάτε ότι οι δοκιμές μας γίνονται με "φρέσκες" μονάδες και με σταθερό (και στα δύο σενάρια) αριθμό περιστροφών για τους ανεμιστήρες. Το τι θα συμβεί όταν οι Hydro Bearing πάψουν να είναι στην πρώτη τους νιότη ή όταν κάποια επιθετική PWM μητρική θα το παρακάνει με τις αυξομειώσεις στις περιστροφές μένει να το δει ο καταναλωτής και υποπτευόμαστε ότι τότε, κάποιες λαστιχένιες λεπτομέρειες στους ανεμιστήρες δεν θα φάνταζαν κακή ιδέα. Ένσταση δεύτερη και σαφώς λιγότερο ουσιαστική, η hate it or love it αισθητική της μονάδας. Βλέπετε, μπορεί να έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια τα όχι-μαύρα-fans αλλά ο φωτισμός, πάει το αισθητικό αποτέλεσμα ένα βήμα παραπάνω. Η Maelstrom 240T θα είναι ένα μεγάλο και εντυπωσιακό μπλε συνονθύλευμα μέσα στο case σας και αυτό είναι καλό μόνο όσο συμπαθείτε το μπλε. Με καμία RGB επιλογή και απουσία κάποιου led-off διακόπτη οι επιλογές σας στην αντίθετη περίπτωση, περιορίζονται στην εξής δαπανηρή μία. Αλλαγή ανεμιστήρων.
Μα με τις ενστάσεις στην άκρη και με δεδομένο ότι η νέα Maelstrom 240T χτυπάει σχεδόν το ίδιο performance point με την παλαιότερη Maelstrom 240, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η προσθήκη των εύκαμπτων σωληνώσεων καθώς και η καλή για την κατηγορία προτεινόμενη τιμή των $89.99 - αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα $105.99 της παλιότερης Maelstrom 240 - καθιστούν την νέα Maelstrom 240T μια αρκετά πιο φρέσκια και ελκυστική πρόταση. Μπορεί οι επιδόσεις να μην την αναγορεύουν αυτομάτως σε "αναβάθμιση" της παλιότερης μονάδας, δεν παύει όμως να είναι μια ευπρόσδεκτη value εξέλιξή της, που δικαιούται να βρίσκεται εντός των επιλογών σας αν το budget σας κινείται στο κάτω όριο των 240mm AIO. Με τις αξιόλογες επιδόσεις, τα πλήρη παρελκόμενα καθώς και μια αρκετά ήσυχη αντλία, η Maelstrom 240T ζητάει λίγα και προσφέρει αρκετά, τόσο στον τομέα των επιδόσεων όσο και στο αισθητικό κομμάτι του συστήματός σας. Είναι ένα ισορροπημένο value προϊόν, που με την δυνατή τιμή του δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο σε όποιον ψάχνει έναν εντυπωσιακό 240mm ΑΙΟ σε τιμή ...120mm.
Ευχαριστούμε θερμά την Deepcool για την παραχώρηση του δείγματος!