Asus Z170-Pro Review: White-out
Μετά τις high-end και value-oriented προτάσεις από την ASUS, ήρθε η ώρα να δούμε τι μπορεί να προσφέρει ο Ταϊβανέζικος "Κολοσσός" στην upper-mainstream κατηγορία του Z170. Ως γνωστόν, αυτή η κατηγορία κυμαίνεται σε μια τιμολογιακή περιοχή από τα 150 έως τα 200 ευρώ, και εκεί θα συναντήσουμε τις περισσότερες all-around μητρικές με χαρακτηριστικά που καλύπτουν την πλειοψηφία των χρηστών. Σε αυτήν την κατηγορία λοιπόν, ανήκει και η ASUS Z170-Pro, μια μητρική που αναμφίβολα ξεχωρίζει.
Μετά τις high-end και value-oriented προτάσεις από την ASUS, ήρθε η ώρα να δούμε τι μπορεί να προσφέρει ο Ταϊβανέζικος "Κολοσσός" στην upper-mainstream κατηγορία του Z170. Ως γνωστόν, αυτή η κατηγορία κυμαίνεται σε μια τιμολογιακή περιοχή από τα 150 έως τα 200 ευρώ, και εκεί θα συναντήσουμε τις περισσότερες all-around μητρικές με χαρακτηριστικά που καλύπτουν την πλειοψηφία των χρηστών. Σε αυτήν την κατηγορία λοιπόν, ανήκει και η ASUS Z170-Pro, μια μητρική που αναμφίβολα ξεχωρίζει.
Ξεπακετάρωντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας, θα αφήσουμε στην στην άκρη τα απαραίτητα manuals και το DVD με τις οδηγίες χρήσης και το case badge, ενώ το πακέτο συμπληρώνεται από τα 4 SATA καλώδια (2 straight και 2 angled), το I/O shield του οποίου το στυλ συμπληρώνει την αισθητική της μητρικής, ενώ από κει και πέρα η ASUS μας παρέχει τα Q-connector για εύκολη σύνδεση των front panel headers, ένα εργαλείο για την εύκολη εγκατάσταση του επεξεργαστή καθώς και ένα SLI bridge.
Αφήνοντας την συσκευασία με τα συνοδευτικά, ήρθε η ώρα να πάρουμε την μητρική στα χέρια μας.
Η Z170-Pro, ανήκοντας στην mainstream κατηγορία, επιχειρεί να εισάγει στην αγορά έναν χρωματικό συνδυασμό που για πρώτη φορά τον συναντήσαμε στην X99-Deluxe. Έτσι, πρόκειται για ένα glossy μαύρο PCB, το οποίο συμπληρώνεται από ανοιχτόχρωμες λεπτομέρειες όπως το λευκό heatsink του PCH και το κάλυμμα των I/O ports, καθώς και τα ασημί heatsinks των VRM.
Η Z170-Pro είναι ένα πλήρες ATX board που έχει ως στόχο την high-end κατηγορία της αγοράς, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από την πληθώρα των χαρακτηριστικών που προσφέρει. Όπως όλες οι μητρικές της πλατφόρμας, βασίζεται στο Z170 Express Chipset, το οποίο επιτρέπει την υποστήριξη όλων των s1151 επεξεργαστών που ανήκουν στην αρχιτεκτονική Skylake, με το Overclocking να είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα για οποιονδήποτε K-series επεξεργαστή της Intel.
Στον τομέα των υπολοίπων χαρακτηριστικών, η Z170-Pro ενσωματώνει 1 x M.2 slots που θα το συναντήσουμε από την κάτω πλευρά του PCH. Η θύρα αξιοποιεί 4 PCI Express Gen 3 lanes και υπόσχεται θεωρητικές ταχύτητες έως και 32Gbps ενώ προσφέρει υποστήριξη για modules των 30mm, 42mm, 60mm,80mm και 110mm. Επιπλέον εμφανίζεται ένα SATA Express Port των οποίων η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 16 Gbps, ενώ επίσης στην μητρική απαριθμούμε 6 x SATA 6Gbps ports όπου όλες ελέγχονται από το PCH της Intel.
Με εξαίρεση το MemOK πλήκτρο, το οποίο αναλαμβάνει να θέσει ασφαλείς ρυθμίσεις στις μνήμες ώστε το σύστημα να εκκινήσει επιτυχώς, δεν συναντάμε σπέσιαλ πλήκτρα ελέγχου. Παρ' όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως η μητρική της ASUS δεν είναι κατάλληλη για overclocking - αντιθέτως η Z170-Pro διαθέτει το 5-way Optimization, με το οποίο η ASUS μας υπόσχεται εύκολο overclocking μέχρι τα 4.8GHz, εύκολα και με το πάτημα μερικών πλήκτρων μέσα από το software της εταιρίας. Επιπλέον, τα Digi+ Power Controls σας δίνουν την δυνατότητα για πλήρη παραμετροποίηση των τάσεων κατά το Overclocking του συστήματός σας.
Όσον αφορά το κομμάτι του ήχου συναντάμε μια ενσωματωμένη κάρτα την οποία η ASUS ονοματίζει ως Crystal Sound 3 και έχει σχεδιαστεί για καλύτερες επιδόσεις. Έτσι, στην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek, ο οποίος ενισχύεται από έναν Power pre-regulator ο οποίος αναλαμβάνει μειώνει τον θόρυβο ισχύος, για ακόμα καλύτερη και σταθερή απόδοση. Τα σήματα φιλτράρονται από τους Nichicon gold πυκνωτές για βελτιωμένη ποιότητα ήχου, ενώ θα συναντήσουμε και έναν προ-ενισχυτή που αποσκοπεί σε καλύτερη ένταση όταν συνδυαστεί με ένα headset. Τέλος, για απομακρύνει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και τον θόρυβο, το κύκλωμα θωρακίζεται από ένα EMI-shield ενώ το PCB του κυκλώματος ήχου διαχωρίζεται από την υπόλοιπη μητρική, με το διάκενο που σχηματίζεται να συμπληρώνεται από LED λευκού φωτισμού που ολοκληρώνουν την αισθητική της.
Όσον αφορά τον ελεγκτή δικτύου, η Z170-Pro διαθέτει το γνωστό μας i219V Gigabit Ethernet της Intel, το οποίο συνδυάζεται και από την Turbo LAN τεχνολογία της ASUS η οποία αναλαμβάνει το traffic shaping των εισερχομένων και εξερχομένων πακέτων, κάτι το οποίο η ASUS υπόσχεται πως μειώνει το lag έως και 45%.
Κλείνοντας, η Z170-Pro έχει και τα δικά της στοιχεία να προσφέρει όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής καθώς και την μακροζωία της. Δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε τo 5X Protection 2, μια τεχνολογία η οποία προσθέτει 2 φορές περισσότερη προστασία σε σχέση με τα στάνταρ της βιομηχανίας σε όλες τις I/Ο θύρες της μητρικής, δηλαδή τις θύρες USB, τις εξόδους οθονών, τις Ethernet θύρες καθώς και τα audio jacks, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η νέα γενιά προσφέρει 30% υψηλότερη προστασία από τις προηγούμενες γενιές. Επιπλέον, η Z10-Pro διαθέτει ένα εξειδικευμένο κύκλωμα προστασίας από overvoltage, διαθέτοντας εξειδικευμένους ρυθμιστές τάσεων που θα προστατέψουν την μητρική σας από την υπέρταση.
Φτάνοντας στο Rear I/O panel, θα συναντήσουμε όλες τις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Έτσι, θα βρίσκουμε 2 x USB 2.0 για την σύνδεση περιφερειακών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια θύρα PS/2. Επιπλέον συναντάμε 2 x USB 3.0 καθώς και 2 x USB 3.1, με την μία θύρα να είναι Type A ενώ δίπλα και ακόμα μια Type C με το αναστρέψιμο βύσμα. Στις εξόδους για οθόνες συναντάμε HDMI 1.4 θύρα, μια DisplayPort 1.2 και μια DVI-D, ενώ τέλος, στην έξοδο του ήχου έχουμε στην διάθεσή μας 5 audio jacks για σύνδεση έως 7.1 ηχείων, όπως επίσης και μια Optical SPDIF (TOSLINK) θύρα, καθώς και την Gigabit Ethernet θύρα.
Με πολύ καλές εντυπώσεις για την ποιότητά της , ολοκληρώνουμε την την αρχική παρουσίασή μας, ενώ προτού συνεχίσουμε ας δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά της ASUS Z170-Pro:
Circuit analysis
Αφαιρώντας τα καλύμματα και τα heatsinks της Z170-Pro, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στα κυκλώματά της.
Σε μια πρώτη ματιά, η Z170-Pro φαίνεται πως χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα 6+4+1+1 φάσεων. Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), με τις 2 τελευταίες γραμμές να χρησιμοποιούν μικρότερους regulators οι οποίοι είναι τοποθετημένοι χαμηλότερα από το CPU socket. Όσον αφορά τις πρώτες γραμμές, οι 8 πρώτες φάσεις προορίζονται για το CPU VRM, οι επόμενες 4 για το VCCGT, ενώ οι εναπομείναντες 2 χρησιμοποιούν από μια φάση έκαστη. Τα output των VCore και iGPU προέρχονται από ένα μονό PWM με διπλές εξόδους, ενώ τα στοιχεία παράγονται από την International Recifier με το IR35201, το τελευταίας γενιάς ψηφιακό PWM της εταιρίας να είναι το κύριο PWM της μητρικής. Στην συνέχεια χρησιμοποιούνται 4 IR3599 phase doubles και 8 IR3535 drivers για την VCC γραμμή, και ακόμα 2 IR3535 για την υποστήριξη των τάσεων του VCCGT.
Τα MOSFETs είναι τα υψηλής ποιότητας PowerPAK της ON Semiconductor, και πιο συγκεκριμένα τα NTMFS4C06N και NTMFS4C09N. Κάθε φάση του VCore αποτελείται από σετ των 3 MOSFET συν έναν οδηγό, ενώ για τους drivers που οδηγούν τις εξόδους της γραμμής VCCGT χρησιμοποιούνται 4 MOSFET και δυο επαγωγείς. Τέλος, όσον αφορά τους ρυθμιστές των VCCSA και VCCIO, αυτοί είναι τοποθετημένοι χαμηλότερα του socket, με ένα POL της Texas Instruments, και πιο συγκεκριμένα το TPS51362 και το οποίο μπορεί να παρέχει έως 10 Ampere.
Στην τροφοδοσία της μνήμης συναντάμε ένα διπλής φάσης VRM, το οποίο ανήκει στην Digi+ PWM λύση της ASUS. Τέλος, για περισσότερα περιθώρια για BCLK overclock, συναντάμε έναν 6V41538NLG ελεγκτή της IDT.
Επιπλέον, θα συναντήσουμε τα γνωστά μας ASMedia ASM1480 quick switches, με 4 εξ' αυτών να χρησιμοποιούνται για την εναλλαγή 8x PCI-e lanes από το πρώτο x16 slot προς το δεύτερο, ώστε να υπάρχει υποστήριξη πολλαπλών καρτών γραφικών. Τα υπόλοιπα quick switches χρησιμεύουν στην εναλλαγή 4 λωρίδων από το κάτω M.2 slot προς το τελευταίο PCI Express slot το οποίο είναι μεγέθους x16, αλλά ηλεκτρικά είναι x4. Τέλος, στην θέση του κεντρικού SuperIO συναντάμε τον nuvoTon NCT6793D ο οποίος παρέχει το monitoring των τάσεων, θερμοκρασιών και ταχυτήτων ανεμιστήρων, ενώ τέλος θα συναντήσουμε και ένα 128 Mbit BIOS ROM chip.
Συνεχίζοντας με το layout της μητρικής, η τροφοδοσία της γίνεται μέσω ενός 8-pin EPS 12V βύσματος, το οποίο βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία της μητρικής. Από την άλλη, το 24pin βύσμα τροφοδοσίας των 3 και 5V βρίσκεται στο δεξιό σημείο της, μαζί με ένα USB 3.0 header και το πλήκτρο MemOK.
Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, μητρική της ASUS φέρει 4 DIMM slots και επιτρέπει την χρήση έως και 64GB DDR4 DRAM με συχνότητες λειτουργίας που μπορούν να ξεπεράσουν τα 3000MHz - αναλόγως των δυνατοτήτων των μνημών που θα χρησιμοποιηθούν.
Για τις θύρες των καρτών επέκτασης χρησιμοποιούνται 2x PCIe x16 Gen 3, ενώ στην τελευταία θέση συναντάμε ένα ακόμα x16 slot το οποίο όμως ηλεκτρικά λειτουργεί ως x4. Ενδιάμεσα τους τοποθετούνται τα 4 PCI-e x1 slots. Δίπλα από το τελευταίο PCI-e x1 slot συναντάμε και την θέση για το M.2 SSD, με δυνατότητα υποστήριξης έως 110mm μήκους SSD.
Tα 6 συνολικά SATA θύρες έρχονται να καλύψουν την αποθηκευτική ικανότητα της μητρικής, όπου όλες τους ελέγχονται από το Intel Z170 PCH.
Σε όλη την επιφάνεια της μητρικής συναντάμε 4 fan connectors, με 2 που απευθύνονται στο CPU (CPU Fan & CPU OPT) και οι υπόλοιποι 2 απευθύνονται σε ανεμιστήρες συστήματος. Στην κάτω πλευρά της μητρικής θα συναντήσουμε 2x USB 2.0 headers, ένα ακόμα USB 3.0 header, τα TPM και front panel audio headers όπως επίσης και τα front panel I/O headers.
Φέτος είναι η χρονιά του των νέων 100 Series Chipsets της Intel τα οποία έρχονται να συνοδέψουν το λανσάρισμα των επίσης νέων επεξεργαστών Skylake. Η Intel προχωρά στα 14nm με τη νέα γενιά και εκτός από την ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική, εισάγει και το LGA 1151 socket. Το high end chipset που απαρτίζει τη σειρά ονομάζεται Z170 και αυτό θα συναντήσουμε κατά την παρουσίαση της μητρικής μας. Το Z170 δίνει βάση στις ταχύτερες I/O θύρες, στο αυξημένο bandwidth μεταξύ των συσκευών και είναι το κορυφαίο chipset της Intel για την πλατφόρμα Skylake.
Οι επεξεργαστές του socket εξακολουθούν να εφοδιάζονται με έως και 16 PCIe Gen 3 lanes και η διαρρύθμιση παραμένει 1x16 ή 2x8 ή 1x8 + 2x4 lanes για τις εκάστοτε συσκευές που μπορεί να είναι από κάρτες γραφικών, μέχρι M.2 drives στις ομώνυμες υποδοχές, ή σε PCIe slot μέσω αντάπτορα. Το συγκεκριμένο chipset μαζί με το H170 προσφέρουν αυτό που η Intel ονομάζει I/O port flexibility και αναφέρεται στην ελευθερία που δίνεται στον χρήστη να ρυθμίσει από το BIOS ακριβώς τα lanes που καταναλώνουν οι κάρτες επέκτασης, δεδομένου ότι αρκετές από αυτές «μοιράζονται» το bandwidth με μια άλλη.
Από πλευράς θυρών επέκτασης το Z170 εφοδιάζεται με 14 USB 2.0 εκ των οποίων οι 10 είναι v3.0 ενώ πολλές μητρικές εφοδιάζονται με επιπλέον controller που παρέχει συνδεσιμότητα USB 3.1 με Type-C και Type-A, δείχνοντας τα πλεονεκτήματά τους μόνο στις συσκευές που το υποστηρίζουν. Επιπλέον, το Z170 παρέχει όλες τις επιλογές που θα χρειαστείτε για να φτάσετε τον CPU του συστήματος στα όριά του με τη μέθοδο του υπερχρονισμού. Μέσα από το UEFI BIOS υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσετε τάσεις, πολλαπλασιαστή καθώς και το BASE Clock του επεξεργαστή.
Οι SATA III θύρες ανέρχονται σε 6 και μπορούν να καλύψουν κάθε mainstream σύστημα χωρίς προβλήματα. Παράλληλα, βρίσκουμε πλήρη υποστήριξη για το Intel Rapid Storage Technology και το Smart Response Technology από τις προηγούμενες πλατφόρμες, τεχνολογίες που μπορούν να κλείσουν εύκολα από το BIOS της εκάστοτε μητρικής. Το μεγάλο step up από το Z97 chipset, είναι οι 20 PCIe Gen3 θύρες που εφοδιάζεται και μπορούν να "μοιραστούν" σε M.2 συσκευές, αλλά και επιπλέον PCIe θύρες που συνήθως χρωματίζονται διαφορετικά από κάθε κατασκευαστή. Έτσι, μπορείτε να κρατήσετε μόνο τα 16 lanes για την ή τις κάρτες γραφικών σας, ενώ οι M.2 SSDs και οι διάφορες περιφερειακές συσκευές μπορούν να τρέξουν από το PCH, ή αλλιώς το Chipset.
Overclocking & CPU Ratio
Οι Skylake "K" επεξεργαστές έχουν μέγιστο πολλαπλασιαστή έως 83x. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η προδιαγραφή - αυτό δεν σημαίνει πως οι επεξεργαστές μπορούν να επιτύχουν ένα τόσο υψηλό πολλαπλασιαστή. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του πυριτίου του εκάστοτε επεξεργαστή, ενώ ένα καλό σύστημα ψύξης είναι επιβεβλημένο για overclocking.
CPU Base Clock
Δεν υπάρχει πλέον "BCLK strap" για την Z170 πλατφόρμα, που σημαίνει ότι έχουμε πλέον στην διάθεσή μας ένα μεγάλο εύρος για BCLK overclocking. Παρελθόν αποτελούν τα PEG / DMI ratios, τα οποία διαθέτουν ένα απομονωμένο ρολόι 100MHz. Αυτό σημαίνει ότι όταν BCLK υπερχρονιστεί, τότε τα PEG / DMI του PCI Express διαύλου δεν θα επηρεαστούν, αφήνοντας το BCLK των Skylake ελεύθερο για παραμετροποίηση.
Επιπλέον, θα συναντήσουμε τα εξής χαρακτηριστικά:
Η ASUS έχει δουλέψει αρκετά ώστε να επιτύχει ένα από τα πλέον λειτουργικά και αξιόπιστα UEFI BIOS. Το theme που συναντάμε στην Z170-Pro εναρμονίζεται με αυτό που φέρει η μητρική, με το μαύρο backround και τις γαλάζιες λεπτομέρειες.
Περνώντας στα ενδότερα, η αρχική οθόνη καλωσορίσματος, που η ASUS ονομάζει ως "EZ Mode", και στην οποία λαμβάνουμε όλες τις βασικές πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος: Πληροφορίες επεξεργαστή, θερμοκρασίες και τάσεις, αναγνώριση των RAM με μια γρήγορη επιλογή για XMP profiles, πληροφορίες για τους SATA δίσκους, εύκολη επιλογή για boot priorities, ενώ λαμβάνουμε και μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση των ανεμιστήρων, ενώ με την βοήθεια του Qfan control μπορούμε να επιλέξουμε χειροκίνητα τις καμπύλες λειτουργίας. Τέλος, το EZ System Tuning μας προσφέρει μια εύκολη και γρήγορη λύση για αυτοματοποιημένο overclocking, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ 2 σεναρίων, "Daily" απλής καθημερινής χρήσης ή gaming. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις πιο προχωρημένες λεπτομέρειες, η αρχική οθόνη αρκεί για να κάνει την δουλειά του!
Με το πάτημα όμως του πλήκτρου F7, μεταβαίνουμε στο Advanced mode. Εκεί δεν θα λείψει η παραμικρή ρύθμιση, με την καρτέλα AI Tweaker να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μας παρέχει όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για το overclocking, χωρίς να λείπει οποιαδήποτε ρύθμιση. Στην καρτέλα advanced μας δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο όλων των περιφερειακών του PCH, και όχι μόνο. Τέλος, στην καρτέλα boot monitor λαμβάνουμε όλες τις ενδείξεις θερμοκρασιών και τάσεων που αναφέρουν τα επιμέρους τμήματα της μητρικής, ενώ θα σημειώσουμε και την δυνατότητα για δημιουργία Favorites (συντομεύσεων) καθώς και την δημιουργία σημειώσεων.
Το UEFI BIOS της ASUS είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής, με καθαρή εμφάνιση, έξτρα δυνατότητες όπως αναβάθμιση του μέσω Internet, ενώ είναι και εξαιρετικά αποκρίσιμο χωρίς να μας ενοχλήσει κάποιο κόλλημα.
Software
Φυσικά δεν θα έλειπε και το εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης της μητρικής μέσα από τα Windows. Υπεύθυνο γι' αυτό είναι το ASUS AI Suite το οποίο αναλαμβάνει να μας δώσει όλες τις επιλογές, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβασή μας στο BIOS.
Μέσω του Dual Intelligent Processors 5 λαμβάνουμε τις πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος. Εκεί θα συναντήσουμε και το 5 way Optimization, το οποίο αναλαβάνει την αυτόματη βελτιστοποίηση του συστήματος σε 5 βασικούς τομείς, κάνοντας αυτόματο overclocking, δημιουργώντας έξυπνα προφίλ ανεμιστήρων και βελτιστοποιώντας τις ρυθμίσεις ενέργειας.
Φυσικά, μέσα από την εφαρμογή έχετε και πολλές άλλες επιλογές, όπως φυσικά να επιλέξετε τις δικές σας ρυθμίσεις για Overclocking μέσω του TPU, ενώ δεν θα λείψουν και οι ξεχωριστές λειτουργίες όπως η επιλογή για BIOS flashback, το USB Boost καθώς και το AI Charger που θα δημιουργήσει ξεχωριστές θύρες USB για ταχύτερη φόρτιση mobile συσκευών.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4400MHz, Overclock @ 4600MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Στα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών μας, παρατηρούμε πως οι μητρικές παρουσιάζουν παρόμοια αποτελέσματα, πράγμα λογικό μιας και ο επεξεργαστής καθώς και το chipset είναι σε όλες τις περιπτώσεις τα ίδια. Σε αυτόν τον τομέα, η ASUS Z170-Pro δεν δείχνει να στερείται του ανταγωνισμού.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως η Z170-Pro δεν "κόβει" τις επιδόσεις του Memory Controller, παρουσιάζοντας πανομοιότυπα νούμερα διαμεταγωγής αλλά και πολύ καλά latencies.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με την ASUS Z170-Pro να επιτυγχάνει αρκετά καλά scores.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Ταυτόσημες επιδόσεις στον storage controller του συστήματος.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Ως πολύ καλό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα της κάρτας ήχου Crystal Sound 3 που ενσωματώνεται στην ASUS Z170-Pro, με τις περισσότερες κρίσιμες κατηγορίες να λαμβάνουν "άψογο" χαρακτηρισμό.
Η επαφή μας με τη νέα πρόταση της ASUS για το Z170 Chipset ήταν αρκετά ευχάριστη, όμως κάπου εδώ έφτασε η ώρα που θα καταπιαστούμε το αγαπημένο μας «άθλημα», τον λεγόμενο και υπερχρονισμό. Στην κατοχή μας, έχουμε τον πιστό νέο φίλο μας που ακούει στο όνομα Core i7 6700K.
Η Intel διατηρεί και σε αυτή τη γενιά πολλά χαρακτηριστικά των Haswell, ενώ βλέπουμε την απουσία του VRIN, της ειδικής τάσης που ελέγχει το ρεύμα που θα διαπεράσει τα VRM του επεξεργαστή. Πλέον, στους Skylake τα VRM, που κρύβονταν κάτω από το IHS στις αμέσως προηγούμενες γενιές, επιστρέφουν στο PCB των μητρικών, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλο "πονοκέφαλο" σε όσους θέλουν να τις μονώσουν, για χρήση με extreme ψύξη, όπως για παράδειγμα υγρό άζωτο.
Ας δούμε τι μπορεί να καταφέρει η ASUS Z170-Pro.
Αρχικά, δοκιμάσαμε την λειτουργία του Auto Tuning που παρέχει το 5-way Optimization, μέσα από το AI Suite. Ενεργοποιώντας το, το αρχίζει σύστημα αρχίζει να δοκιμάζει settings και να στρεσσάρει τον επεξεργαστή, ανεβάζοντας με βήματα του ενός τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή μας καθώς και το BCKL. Σε αυτήν την περίπτωση έφτασε μέχρι τα 4600 MHz, όπου και η πλατφόρμα της ASUS θεώρησε πως είναι ένα ασφαλές overclocking.
Για το τέλος αφήσαμε το manual overclocking. Και σε αυτήν την περίπτωση πήγαμε αρκετά παραπάνω στα 5100 MHz, αυτήν την φορά το κάναμε όμως με την βέλτιστη δυνατή τάση η οποία ανήλθε στα 1.35V. Η διαδικασία μας έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το ΤPU, μόνο που στην πραγματικότητα θα επιστρέφαμε πιο κοντά σε αυτό που μας παρέδωσε το πρόγραμμα.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως στις μέρες μας οι κατασκευαστές επιχειρούν να δώσουν λύσεις σε κάθε τιμολογιακό επίπεδο - και το segmentation καλά κρατεί. Η upper mainstream κατηγορία είναι ίσως ένα από τα ιδανικότερα σημεία για ένα high-end build βασισμένο στο Z170 chipset και με τον κατάλληλο K-series 6ης γενιάς επεξεργαστή της Intel. Και εκεί ακριβώς σημαδεύει η ASUS με την Z170-Pro.
Η Z170-Pro ενσωματώνει όλες τις λύσεις για ένα εξαιρετικό all-around σύστημα. Στην κυριολεξία, δεν της λείπει κάτι από το οποίο ο πιθανός αγοραστής της να μην καλύπτεται, καθώς εναρμονίζεται με όλα τα σύγχρονα standards από άποψης χαρακτηριστικών - ταχύτατη λύση για M.2, SATA Express, USB 3.1 2nd Generation. Από κει και ύστερα, η ASUS βάζει το δικό της "χέρι" ώστε να προσθέσει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων θα ξεχωρίσουμε την εξαιρετική ποιότητα υλικών που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και τα κυκλώματα που θα προστατέψουν την πολύτιμη μητρική σας από ατυχείς υπερτάσεις του δικτύου παροχής. Το πακέτο ολοκληρώνεται με τις λευκές λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εμφάνισή της, καθώς και την άσπρη LED λωρίδα που φωτίζει την μητρική, αλλά και την διαχωρίζει από το κύκλωμα της -αρκετά καλής- ενσωματωμένης κάρτας ήχου. Με άλλα λόγια η Z170-Pro είναι μια rock-solid μητρική που δύσκολα θα σας αφήσει απογοητευμένους.
Αν έχουμε να παρατηρήσουμε μερικές ελλείψεις, αυτές θα περιοριζόντουσαν σε μεμονωμένα στοιχεία - κυρίως όσον αφορά τον αριθμό των παρεχόμενων SATA & SATA Express θυρών, σημείο στο οποίο στερείται ελαφρώς του ανταγωνισμού σε αυτά τα επίπεδα τιμής, όπως επίσης θα θέλαμε και μερικά έξτρα fan headers καθώς τα 4 που προσφέρει η μητρική μοιάζουν οριακά για ένα σύγχρονο σύστημα με καλή ψύξη.
Αν και δεν εμφανίζεται ακόμα στα Ελληνικά καταστήματα, η ASUS Z170-Pro υπολογίζεται στην τιμή των 185? - που αποτελεί ακριβώς το σημείο της αγοράς για το οποίο προορίζεται. Αν αγαπάτε την εταιρία, και θέλετε να χτίσετε ένα νέο σύστημα που να δίνει έντονη σημασία στο λευκό χρώμα, η Z170-Pro είναι η επιλογή σας!
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Μετά τις high-end και value-oriented προτάσεις από την ASUS, ήρθε η ώρα να δούμε τι μπορεί να προσφέρει ο Ταϊβανέζικος "Κολοσσός" στην upper-mainstream κατηγορία του Z170. Ως γνωστόν, αυτή η κατηγορία κυμαίνεται σε μια τιμολογιακή περιοχή από τα 150 έως τα 200 ευρώ, και εκεί θα συναντήσουμε τις περισσότερες all-around μητρικές με χαρακτηριστικά που καλύπτουν την πλειοψηφία των χρηστών. Σε αυτήν την κατηγορία λοιπόν, ανήκει και η ASUS Z170-Pro, μια μητρική που αναμφίβολα ξεχωρίζει.
Ξεπακετάρωντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας, θα αφήσουμε στην στην άκρη τα απαραίτητα manuals και το DVD με τις οδηγίες χρήσης και το case badge, ενώ το πακέτο συμπληρώνεται από τα 4 SATA καλώδια (2 straight και 2 angled), το I/O shield του οποίου το στυλ συμπληρώνει την αισθητική της μητρικής, ενώ από κει και πέρα η ASUS μας παρέχει τα Q-connector για εύκολη σύνδεση των front panel headers, ένα εργαλείο για την εύκολη εγκατάσταση του επεξεργαστή καθώς και ένα SLI bridge.
Αφήνοντας την συσκευασία με τα συνοδευτικά, ήρθε η ώρα να πάρουμε την μητρική στα χέρια μας.
Η Z170-Pro, ανήκοντας στην mainstream κατηγορία, επιχειρεί να εισάγει στην αγορά έναν χρωματικό συνδυασμό που για πρώτη φορά τον συναντήσαμε στην X99-Deluxe. Έτσι, πρόκειται για ένα glossy μαύρο PCB, το οποίο συμπληρώνεται από ανοιχτόχρωμες λεπτομέρειες όπως το λευκό heatsink του PCH και το κάλυμμα των I/O ports, καθώς και τα ασημί heatsinks των VRM.
Η Z170-Pro είναι ένα πλήρες ATX board που έχει ως στόχο την high-end κατηγορία της αγοράς, κάτι που αντικατοπτρίζεται και από την πληθώρα των χαρακτηριστικών που προσφέρει. Όπως όλες οι μητρικές της πλατφόρμας, βασίζεται στο Z170 Express Chipset, το οποίο επιτρέπει την υποστήριξη όλων των s1151 επεξεργαστών που ανήκουν στην αρχιτεκτονική Skylake, με το Overclocking να είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα για οποιονδήποτε K-series επεξεργαστή της Intel.
Στον τομέα των υπολοίπων χαρακτηριστικών, η Z170-Pro ενσωματώνει 1 x M.2 slots που θα το συναντήσουμε από την κάτω πλευρά του PCH. Η θύρα αξιοποιεί 4 PCI Express Gen 3 lanes και υπόσχεται θεωρητικές ταχύτητες έως και 32Gbps ενώ προσφέρει υποστήριξη για modules των 30mm, 42mm, 60mm,80mm και 110mm. Επιπλέον εμφανίζεται ένα SATA Express Port των οποίων η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 16 Gbps, ενώ επίσης στην μητρική απαριθμούμε 6 x SATA 6Gbps ports όπου όλες ελέγχονται από το PCH της Intel.
Με εξαίρεση το MemOK πλήκτρο, το οποίο αναλαμβάνει να θέσει ασφαλείς ρυθμίσεις στις μνήμες ώστε το σύστημα να εκκινήσει επιτυχώς, δεν συναντάμε σπέσιαλ πλήκτρα ελέγχου. Παρ' όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως η μητρική της ASUS δεν είναι κατάλληλη για overclocking - αντιθέτως η Z170-Pro διαθέτει το 5-way Optimization, με το οποίο η ASUS μας υπόσχεται εύκολο overclocking μέχρι τα 4.8GHz, εύκολα και με το πάτημα μερικών πλήκτρων μέσα από το software της εταιρίας. Επιπλέον, τα Digi+ Power Controls σας δίνουν την δυνατότητα για πλήρη παραμετροποίηση των τάσεων κατά το Overclocking του συστήματός σας.
Όσον αφορά το κομμάτι του ήχου συναντάμε μια ενσωματωμένη κάρτα την οποία η ASUS ονοματίζει ως Crystal Sound 3 και έχει σχεδιαστεί για καλύτερες επιδόσεις. Έτσι, στην θέση του κεντρικού codec συναντάμε τον ALC1150 της Realtek, ο οποίος ενισχύεται από έναν Power pre-regulator ο οποίος αναλαμβάνει μειώνει τον θόρυβο ισχύος, για ακόμα καλύτερη και σταθερή απόδοση. Τα σήματα φιλτράρονται από τους Nichicon gold πυκνωτές για βελτιωμένη ποιότητα ήχου, ενώ θα συναντήσουμε και έναν προ-ενισχυτή που αποσκοπεί σε καλύτερη ένταση όταν συνδυαστεί με ένα headset. Τέλος, για απομακρύνει τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και τον θόρυβο, το κύκλωμα θωρακίζεται από ένα EMI-shield ενώ το PCB του κυκλώματος ήχου διαχωρίζεται από την υπόλοιπη μητρική, με το διάκενο που σχηματίζεται να συμπληρώνεται από LED λευκού φωτισμού που ολοκληρώνουν την αισθητική της.
Όσον αφορά τον ελεγκτή δικτύου, η Z170-Pro διαθέτει το γνωστό μας i219V Gigabit Ethernet της Intel, το οποίο συνδυάζεται και από την Turbo LAN τεχνολογία της ASUS η οποία αναλαμβάνει το traffic shaping των εισερχομένων και εξερχομένων πακέτων, κάτι το οποίο η ASUS υπόσχεται πως μειώνει το lag έως και 45%.
Κλείνοντας, η Z170-Pro έχει και τα δικά της στοιχεία να προσφέρει όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής καθώς και την μακροζωία της. Δεν θα αμελήσουμε να αναφέρουμε τo 5X Protection 2, μια τεχνολογία η οποία προσθέτει 2 φορές περισσότερη προστασία σε σχέση με τα στάνταρ της βιομηχανίας σε όλες τις I/Ο θύρες της μητρικής, δηλαδή τις θύρες USB, τις εξόδους οθονών, τις Ethernet θύρες καθώς και τα audio jacks, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως η νέα γενιά προσφέρει 30% υψηλότερη προστασία από τις προηγούμενες γενιές. Επιπλέον, η Z10-Pro διαθέτει ένα εξειδικευμένο κύκλωμα προστασίας από overvoltage, διαθέτοντας εξειδικευμένους ρυθμιστές τάσεων που θα προστατέψουν την μητρική σας από την υπέρταση.
Φτάνοντας στο Rear I/O panel, θα συναντήσουμε όλες τις απαραίτητες θύρες διασύνδεσης. Έτσι, θα βρίσκουμε 2 x USB 2.0 για την σύνδεση περιφερειακών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια θύρα PS/2. Επιπλέον συναντάμε 2 x USB 3.0 καθώς και 2 x USB 3.1, με την μία θύρα να είναι Type A ενώ δίπλα και ακόμα μια Type C με το αναστρέψιμο βύσμα. Στις εξόδους για οθόνες συναντάμε HDMI 1.4 θύρα, μια DisplayPort 1.2 και μια DVI-D, ενώ τέλος, στην έξοδο του ήχου έχουμε στην διάθεσή μας 5 audio jacks για σύνδεση έως 7.1 ηχείων, όπως επίσης και μια Optical SPDIF (TOSLINK) θύρα, καθώς και την Gigabit Ethernet θύρα.
Με πολύ καλές εντυπώσεις για την ποιότητά της , ολοκληρώνουμε την την αρχική παρουσίασή μας, ενώ προτού συνεχίσουμε ας δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά της ASUS Z170-Pro:
Circuit analysis
Αφαιρώντας τα καλύμματα και τα heatsinks της Z170-Pro, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στα κυκλώματά της.
Σε μια πρώτη ματιά, η Z170-Pro φαίνεται πως χρησιμοποιεί ένα κύκλωμα 6+4+1+1 φάσεων. Με τις βασικές γραμμές τροφοδοσίας να είναι οι VCC (VCore), VCCGT (Graphics core), VCCSA (System Agent) και VCCIO (CPU IO), με τις 2 τελευταίες γραμμές να χρησιμοποιούν μικρότερους regulators οι οποίοι είναι τοποθετημένοι χαμηλότερα από το CPU socket. Όσον αφορά τις πρώτες γραμμές, οι 8 πρώτες φάσεις προορίζονται για το CPU VRM, οι επόμενες 4 για το VCCGT, ενώ οι εναπομείναντες 2 χρησιμοποιούν από μια φάση έκαστη. Τα output των VCore και iGPU προέρχονται από ένα μονό PWM με διπλές εξόδους, ενώ τα στοιχεία παράγονται από την International Recifier με το IR35201, το τελευταίας γενιάς ψηφιακό PWM της εταιρίας να είναι το κύριο PWM της μητρικής. Στην συνέχεια χρησιμοποιούνται 4 IR3599 phase doubles και 8 IR3535 drivers για την VCC γραμμή, και ακόμα 2 IR3535 για την υποστήριξη των τάσεων του VCCGT.
Τα MOSFETs είναι τα υψηλής ποιότητας PowerPAK της ON Semiconductor, και πιο συγκεκριμένα τα NTMFS4C06N και NTMFS4C09N. Κάθε φάση του VCore αποτελείται από σετ των 3 MOSFET συν έναν οδηγό, ενώ για τους drivers που οδηγούν τις εξόδους της γραμμής VCCGT χρησιμοποιούνται 4 MOSFET και δυο επαγωγείς. Τέλος, όσον αφορά τους ρυθμιστές των VCCSA και VCCIO, αυτοί είναι τοποθετημένοι χαμηλότερα του socket, με ένα POL της Texas Instruments, και πιο συγκεκριμένα το TPS51362 και το οποίο μπορεί να παρέχει έως 10 Ampere.
Στην τροφοδοσία της μνήμης συναντάμε ένα διπλής φάσης VRM, το οποίο ανήκει στην Digi+ PWM λύση της ASUS. Τέλος, για περισσότερα περιθώρια για BCLK overclock, συναντάμε έναν 6V41538NLG ελεγκτή της IDT.
Επιπλέον, θα συναντήσουμε τα γνωστά μας ASMedia ASM1480 quick switches, με 4 εξ' αυτών να χρησιμοποιούνται για την εναλλαγή 8x PCI-e lanes από το πρώτο x16 slot προς το δεύτερο, ώστε να υπάρχει υποστήριξη πολλαπλών καρτών γραφικών. Τα υπόλοιπα quick switches χρησιμεύουν στην εναλλαγή 4 λωρίδων από το κάτω M.2 slot προς το τελευταίο PCI Express slot το οποίο είναι μεγέθους x16, αλλά ηλεκτρικά είναι x4. Τέλος, στην θέση του κεντρικού SuperIO συναντάμε τον nuvoTon NCT6793D ο οποίος παρέχει το monitoring των τάσεων, θερμοκρασιών και ταχυτήτων ανεμιστήρων, ενώ τέλος θα συναντήσουμε και ένα 128 Mbit BIOS ROM chip.
Συνεχίζοντας με το layout της μητρικής, η τροφοδοσία της γίνεται μέσω ενός 8-pin EPS 12V βύσματος, το οποίο βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία της μητρικής. Από την άλλη, το 24pin βύσμα τροφοδοσίας των 3 και 5V βρίσκεται στο δεξιό σημείο της, μαζί με ένα USB 3.0 header και το πλήκτρο MemOK.
Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, μητρική της ASUS φέρει 4 DIMM slots και επιτρέπει την χρήση έως και 64GB DDR4 DRAM με συχνότητες λειτουργίας που μπορούν να ξεπεράσουν τα 3000MHz - αναλόγως των δυνατοτήτων των μνημών που θα χρησιμοποιηθούν.
Για τις θύρες των καρτών επέκτασης χρησιμοποιούνται 2x PCIe x16 Gen 3, ενώ στην τελευταία θέση συναντάμε ένα ακόμα x16 slot το οποίο όμως ηλεκτρικά λειτουργεί ως x4. Ενδιάμεσα τους τοποθετούνται τα 4 PCI-e x1 slots. Δίπλα από το τελευταίο PCI-e x1 slot συναντάμε και την θέση για το M.2 SSD, με δυνατότητα υποστήριξης έως 110mm μήκους SSD.
Tα 6 συνολικά SATA θύρες έρχονται να καλύψουν την αποθηκευτική ικανότητα της μητρικής, όπου όλες τους ελέγχονται από το Intel Z170 PCH.
Σε όλη την επιφάνεια της μητρικής συναντάμε 4 fan connectors, με 2 που απευθύνονται στο CPU (CPU Fan & CPU OPT) και οι υπόλοιποι 2 απευθύνονται σε ανεμιστήρες συστήματος. Στην κάτω πλευρά της μητρικής θα συναντήσουμε 2x USB 2.0 headers, ένα ακόμα USB 3.0 header, τα TPM και front panel audio headers όπως επίσης και τα front panel I/O headers.
Φέτος είναι η χρονιά του των νέων 100 Series Chipsets της Intel τα οποία έρχονται να συνοδέψουν το λανσάρισμα των επίσης νέων επεξεργαστών Skylake. Η Intel προχωρά στα 14nm με τη νέα γενιά και εκτός από την ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική, εισάγει και το LGA 1151 socket. Το high end chipset που απαρτίζει τη σειρά ονομάζεται Z170 και αυτό θα συναντήσουμε κατά την παρουσίαση της μητρικής μας. Το Z170 δίνει βάση στις ταχύτερες I/O θύρες, στο αυξημένο bandwidth μεταξύ των συσκευών και είναι το κορυφαίο chipset της Intel για την πλατφόρμα Skylake.
Οι επεξεργαστές του socket εξακολουθούν να εφοδιάζονται με έως και 16 PCIe Gen 3 lanes και η διαρρύθμιση παραμένει 1x16 ή 2x8 ή 1x8 + 2x4 lanes για τις εκάστοτε συσκευές που μπορεί να είναι από κάρτες γραφικών, μέχρι M.2 drives στις ομώνυμες υποδοχές, ή σε PCIe slot μέσω αντάπτορα. Το συγκεκριμένο chipset μαζί με το H170 προσφέρουν αυτό που η Intel ονομάζει I/O port flexibility και αναφέρεται στην ελευθερία που δίνεται στον χρήστη να ρυθμίσει από το BIOS ακριβώς τα lanes που καταναλώνουν οι κάρτες επέκτασης, δεδομένου ότι αρκετές από αυτές «μοιράζονται» το bandwidth με μια άλλη.
Από πλευράς θυρών επέκτασης το Z170 εφοδιάζεται με 14 USB 2.0 εκ των οποίων οι 10 είναι v3.0 ενώ πολλές μητρικές εφοδιάζονται με επιπλέον controller που παρέχει συνδεσιμότητα USB 3.1 με Type-C και Type-A, δείχνοντας τα πλεονεκτήματά τους μόνο στις συσκευές που το υποστηρίζουν. Επιπλέον, το Z170 παρέχει όλες τις επιλογές που θα χρειαστείτε για να φτάσετε τον CPU του συστήματος στα όριά του με τη μέθοδο του υπερχρονισμού. Μέσα από το UEFI BIOS υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσετε τάσεις, πολλαπλασιαστή καθώς και το BASE Clock του επεξεργαστή.
Οι SATA III θύρες ανέρχονται σε 6 και μπορούν να καλύψουν κάθε mainstream σύστημα χωρίς προβλήματα. Παράλληλα, βρίσκουμε πλήρη υποστήριξη για το Intel Rapid Storage Technology και το Smart Response Technology από τις προηγούμενες πλατφόρμες, τεχνολογίες που μπορούν να κλείσουν εύκολα από το BIOS της εκάστοτε μητρικής. Το μεγάλο step up από το Z97 chipset, είναι οι 20 PCIe Gen3 θύρες που εφοδιάζεται και μπορούν να "μοιραστούν" σε M.2 συσκευές, αλλά και επιπλέον PCIe θύρες που συνήθως χρωματίζονται διαφορετικά από κάθε κατασκευαστή. Έτσι, μπορείτε να κρατήσετε μόνο τα 16 lanes για την ή τις κάρτες γραφικών σας, ενώ οι M.2 SSDs και οι διάφορες περιφερειακές συσκευές μπορούν να τρέξουν από το PCH, ή αλλιώς το Chipset.
Overclocking & CPU Ratio
Οι Skylake "K" επεξεργαστές έχουν μέγιστο πολλαπλασιαστή έως 83x. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η προδιαγραφή - αυτό δεν σημαίνει πως οι επεξεργαστές μπορούν να επιτύχουν ένα τόσο υψηλό πολλαπλασιαστή. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του πυριτίου του εκάστοτε επεξεργαστή, ενώ ένα καλό σύστημα ψύξης είναι επιβεβλημένο για overclocking.
CPU Base Clock
Δεν υπάρχει πλέον "BCLK strap" για την Z170 πλατφόρμα, που σημαίνει ότι έχουμε πλέον στην διάθεσή μας ένα μεγάλο εύρος για BCLK overclocking. Παρελθόν αποτελούν τα PEG / DMI ratios, τα οποία διαθέτουν ένα απομονωμένο ρολόι 100MHz. Αυτό σημαίνει ότι όταν BCLK υπερχρονιστεί, τότε τα PEG / DMI του PCI Express διαύλου δεν θα επηρεαστούν, αφήνοντας το BCLK των Skylake ελεύθερο για παραμετροποίηση.
Επιπλέον, θα συναντήσουμε τα εξής χαρακτηριστικά:
- Το chipset παρέχει 6x SATA 6Gb/s με υποστήριξη ανεξάρτητου disable τους για επιπλέον προστασία των δεδομένων.
- Intel Device Protection με το Boot Guard: Προστατεύει τον υπολογιστή κατά την εκκίνηση και αποτρέπει κακόβουλο λογισμικό να «δρα» στα αρχεία εκκίνησης της εγκατάστασης. Οι επιλογές που δίδονται είναι: Measured Boot, Verified Boot και Combined Boot.
- M.2 Storage. Τεχνολογία που τροφοδοτείται από τις PCIe γραμμές της μητρικής και έχει τις ίδιες ταχύτητες με την SATA Express δηλαδή 1 GB/s (10 Gbps).
- SATA Express. Πρότυπο που δεν έχει «επιθεωρήσει» η Intel αλλά έχει αφήσει τους κατασκευαστές μητρικών να το ενσωματώσουν ελεύθερα δίνοντάς μας ταχύτητες 1 GB/s (10 Gbps) καλύτερες ακόμα και από μια «τυπική» SATA 3 (III) θύρα που παρέχει 600 MB/s (6 Gbps).
- Intel Rapid Storage Technology 14 για SSD Caching, όπου ο μικρός SSD κρατά τα συχνότερα επισκέψιμα δεδομένα και ο μεγάλος μηχανικός HDD το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων. Πλέον, η τελευταία έκδοση υποστηρίζεται από Hybrid δίσκους, αλλά και PCIe Storage, ενώ υποστηρίζει και RAID των M.2 drives.
- Responsiveness Technologies (SRT, RST, SCT, RRT), οι οποίες υπόσχονται καλύτερο I/O Caching και response times στις εφαρμογές, ταχύτητα ανανέωση δεδομένων για τις εφαρμογές ακόμα και σε low power state καταστάσεις και γρηγορότερη έξοδο από το hibernate state.
Η ASUS έχει δουλέψει αρκετά ώστε να επιτύχει ένα από τα πλέον λειτουργικά και αξιόπιστα UEFI BIOS. Το theme που συναντάμε στην Z170-Pro εναρμονίζεται με αυτό που φέρει η μητρική, με το μαύρο backround και τις γαλάζιες λεπτομέρειες.
Περνώντας στα ενδότερα, η αρχική οθόνη καλωσορίσματος, που η ASUS ονομάζει ως "EZ Mode", και στην οποία λαμβάνουμε όλες τις βασικές πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος: Πληροφορίες επεξεργαστή, θερμοκρασίες και τάσεις, αναγνώριση των RAM με μια γρήγορη επιλογή για XMP profiles, πληροφορίες για τους SATA δίσκους, εύκολη επιλογή για boot priorities, ενώ λαμβάνουμε και μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση των ανεμιστήρων, ενώ με την βοήθεια του Qfan control μπορούμε να επιλέξουμε χειροκίνητα τις καμπύλες λειτουργίας. Τέλος, το EZ System Tuning μας προσφέρει μια εύκολη και γρήγορη λύση για αυτοματοποιημένο overclocking, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ 2 σεναρίων, "Daily" απλής καθημερινής χρήσης ή gaming. Εν ολίγοις, εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις πιο προχωρημένες λεπτομέρειες, η αρχική οθόνη αρκεί για να κάνει την δουλειά του!
Με το πάτημα όμως του πλήκτρου F7, μεταβαίνουμε στο Advanced mode. Εκεί δεν θα λείψει η παραμικρή ρύθμιση, με την καρτέλα AI Tweaker να είναι η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς μας παρέχει όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για το overclocking, χωρίς να λείπει οποιαδήποτε ρύθμιση. Στην καρτέλα advanced μας δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο όλων των περιφερειακών του PCH, και όχι μόνο. Τέλος, στην καρτέλα boot monitor λαμβάνουμε όλες τις ενδείξεις θερμοκρασιών και τάσεων που αναφέρουν τα επιμέρους τμήματα της μητρικής, ενώ θα σημειώσουμε και την δυνατότητα για δημιουργία Favorites (συντομεύσεων) καθώς και την δημιουργία σημειώσεων.
Το UEFI BIOS της ASUS είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής, με καθαρή εμφάνιση, έξτρα δυνατότητες όπως αναβάθμιση του μέσω Internet, ενώ είναι και εξαιρετικά αποκρίσιμο χωρίς να μας ενοχλήσει κάποιο κόλλημα.
Software
Φυσικά δεν θα έλειπε και το εξειδικευμένο λογισμικό διαχείρισης της μητρικής μέσα από τα Windows. Υπεύθυνο γι' αυτό είναι το ASUS AI Suite το οποίο αναλαμβάνει να μας δώσει όλες τις επιλογές, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβασή μας στο BIOS.
Μέσω του Dual Intelligent Processors 5 λαμβάνουμε τις πληροφορίες για την κατάσταση του συστήματος. Εκεί θα συναντήσουμε και το 5 way Optimization, το οποίο αναλαβάνει την αυτόματη βελτιστοποίηση του συστήματος σε 5 βασικούς τομείς, κάνοντας αυτόματο overclocking, δημιουργώντας έξυπνα προφίλ ανεμιστήρων και βελτιστοποιώντας τις ρυθμίσεις ενέργειας.
Φυσικά, μέσα από την εφαρμογή έχετε και πολλές άλλες επιλογές, όπως φυσικά να επιλέξετε τις δικές σας ρυθμίσεις για Overclocking μέσω του TPU, ενώ δεν θα λείψουν και οι ξεχωριστές λειτουργίες όπως η επιλογή για BIOS flashback, το USB Boost καθώς και το AI Charger που θα δημιουργήσει ξεχωριστές θύρες USB για ταχύτερη φόρτιση mobile συσκευών.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
- CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
- Memory: AIDA64, MaxxMEM
- System: PCMark 7
- Graphics: 3DMark 11 Performance, Bioshock Infinite, Tomb Raider, Alien Isolation
- Storage: ATTO Disk Benchmark
- Audio: Rightmark Audio Analyzer
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4400MHz, Overclock @ 4600MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Στα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών μας, παρατηρούμε πως οι μητρικές παρουσιάζουν παρόμοια αποτελέσματα, πράγμα λογικό μιας και ο επεξεργαστής καθώς και το chipset είναι σε όλες τις περιπτώσεις τα ίδια. Σε αυτόν τον τομέα, η ASUS Z170-Pro δεν δείχνει να στερείται του ανταγωνισμού.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως η Z170-Pro δεν "κόβει" τις επιδόσεις του Memory Controller, παρουσιάζοντας πανομοιότυπα νούμερα διαμεταγωγής αλλά και πολύ καλά latencies.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος η κατάσταση δεν διαφέρει. Οι μητρικές συνεχίζουν να αποδίδουν παρόμοια, με την ASUS Z170-Pro να επιτυγχάνει αρκετά καλά scores.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Ως πολύ καλό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα της κάρτας ήχου Crystal Sound 3 που ενσωματώνεται στην ASUS Z170-Pro, με τις περισσότερες κρίσιμες κατηγορίες να λαμβάνουν "άψογο" χαρακτηρισμό.
Η επαφή μας με τη νέα πρόταση της ASUS για το Z170 Chipset ήταν αρκετά ευχάριστη, όμως κάπου εδώ έφτασε η ώρα που θα καταπιαστούμε το αγαπημένο μας «άθλημα», τον λεγόμενο και υπερχρονισμό. Στην κατοχή μας, έχουμε τον πιστό νέο φίλο μας που ακούει στο όνομα Core i7 6700K.
Η Intel διατηρεί και σε αυτή τη γενιά πολλά χαρακτηριστικά των Haswell, ενώ βλέπουμε την απουσία του VRIN, της ειδικής τάσης που ελέγχει το ρεύμα που θα διαπεράσει τα VRM του επεξεργαστή. Πλέον, στους Skylake τα VRM, που κρύβονταν κάτω από το IHS στις αμέσως προηγούμενες γενιές, επιστρέφουν στο PCB των μητρικών, δημιουργώντας παράλληλα μεγάλο "πονοκέφαλο" σε όσους θέλουν να τις μονώσουν, για χρήση με extreme ψύξη, όπως για παράδειγμα υγρό άζωτο.
Ας δούμε τι μπορεί να καταφέρει η ASUS Z170-Pro.
Αρχικά, δοκιμάσαμε την λειτουργία του Auto Tuning που παρέχει το 5-way Optimization, μέσα από το AI Suite. Ενεργοποιώντας το, το αρχίζει σύστημα αρχίζει να δοκιμάζει settings και να στρεσσάρει τον επεξεργαστή, ανεβάζοντας με βήματα του ενός τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή μας καθώς και το BCKL. Σε αυτήν την περίπτωση έφτασε μέχρι τα 4600 MHz, όπου και η πλατφόρμα της ASUS θεώρησε πως είναι ένα ασφαλές overclocking.
Για το τέλος αφήσαμε το manual overclocking. Και σε αυτήν την περίπτωση πήγαμε αρκετά παραπάνω στα 5100 MHz, αυτήν την φορά το κάναμε όμως με την βέλτιστη δυνατή τάση η οποία ανήλθε στα 1.35V. Η διαδικασία μας έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το ΤPU, μόνο που στην πραγματικότητα θα επιστρέφαμε πιο κοντά σε αυτό που μας παρέδωσε το πρόγραμμα.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως στις μέρες μας οι κατασκευαστές επιχειρούν να δώσουν λύσεις σε κάθε τιμολογιακό επίπεδο - και το segmentation καλά κρατεί. Η upper mainstream κατηγορία είναι ίσως ένα από τα ιδανικότερα σημεία για ένα high-end build βασισμένο στο Z170 chipset και με τον κατάλληλο K-series 6ης γενιάς επεξεργαστή της Intel. Και εκεί ακριβώς σημαδεύει η ASUS με την Z170-Pro.
Η Z170-Pro ενσωματώνει όλες τις λύσεις για ένα εξαιρετικό all-around σύστημα. Στην κυριολεξία, δεν της λείπει κάτι από το οποίο ο πιθανός αγοραστής της να μην καλύπτεται, καθώς εναρμονίζεται με όλα τα σύγχρονα standards από άποψης χαρακτηριστικών - ταχύτατη λύση για M.2, SATA Express, USB 3.1 2nd Generation. Από κει και ύστερα, η ASUS βάζει το δικό της "χέρι" ώστε να προσθέσει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων θα ξεχωρίσουμε την εξαιρετική ποιότητα υλικών που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και τα κυκλώματα που θα προστατέψουν την πολύτιμη μητρική σας από ατυχείς υπερτάσεις του δικτύου παροχής. Το πακέτο ολοκληρώνεται με τις λευκές λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εμφάνισή της, καθώς και την άσπρη LED λωρίδα που φωτίζει την μητρική, αλλά και την διαχωρίζει από το κύκλωμα της -αρκετά καλής- ενσωματωμένης κάρτας ήχου. Με άλλα λόγια η Z170-Pro είναι μια rock-solid μητρική που δύσκολα θα σας αφήσει απογοητευμένους.
Αν έχουμε να παρατηρήσουμε μερικές ελλείψεις, αυτές θα περιοριζόντουσαν σε μεμονωμένα στοιχεία - κυρίως όσον αφορά τον αριθμό των παρεχόμενων SATA & SATA Express θυρών, σημείο στο οποίο στερείται ελαφρώς του ανταγωνισμού σε αυτά τα επίπεδα τιμής, όπως επίσης θα θέλαμε και μερικά έξτρα fan headers καθώς τα 4 που προσφέρει η μητρική μοιάζουν οριακά για ένα σύγχρονο σύστημα με καλή ψύξη.
Αν και δεν εμφανίζεται ακόμα στα Ελληνικά καταστήματα, η ASUS Z170-Pro υπολογίζεται στην τιμή των 185? - που αποτελεί ακριβώς το σημείο της αγοράς για το οποίο προορίζεται. Αν αγαπάτε την εταιρία, και θέλετε να χτίσετε ένα νέο σύστημα που να δίνει έντονη σημασία στο λευκό χρώμα, η Z170-Pro είναι η επιλογή σας!
Ευχαριστούμε θερμά την ASUS για την παραχώρηση του δείγματος!