Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing

Όταν αναφερόμαστε σε μηχανικά πληκτρολόγια, μπορούμε να παρατηρήσουμε 2 είδη αντιδράσεων στους ανθρώπους: Αυτοί που το θεωρούν ως ένα εξαιρετικό gadget στο gaming γραφείο τους, και αυτοί που απαιτούν να είναι όσο πιο εργονομικό και βολικό γίνεται. Σαφώς, ο κοινός τόπος αυτών των ανθρώπων είναι πως το πληκτρολόγιο θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σειρά πλήκτρων.
Όταν αναφερόμαστε σε μηχανικά πληκτρολόγια, μπορούμε να παρατηρήσουμε 2 είδη αντιδράσεων στους ανθρώπους: Αυτοί που το θεωρούν ως ένα εξαιρετικό gadget στο gaming γραφείο τους, και αυτοί που απαιτούν να είναι όσο πιο εργονομικό και βολικό γίνεται. Σαφώς, ο κοινός τόπος αυτών των ανθρώπων είναι πως το πληκτρολόγιο θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σειρά πλήκτρων.

Αφήνοντας λίγο στην άκρη την μόδα των RGB προϊόντων με τον εξεζητημένο φωτισμό, η Corsair θέλησε να επιστρέψει στα πιο "προσγειωμένα' πληκτρολόγια και να προσφέρει κάτι το οποίο θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στην αγορά. Η λύση που "σκαρφίστηκε" ακούει στο όνομα Strafe και είναι η νέα προσθήκη της εταιρίας στην - ολοένα αυξανόμενη - οικογένεια των μηχανικών πληκτρολογίων της.

Το Strafe έρχεται αρκετά καλά συσκευασμένο σε μια αρκετά εντυπωσιακή συσκευασία. Εντός αυτής, πέρα από την μονάδα θα συναντήσουμε ένα user's manual, ένα keycap remover καθώς και 2 σετ από έξτρα keycaps, τα οποία απευθύνονται στους FPS και MOBA παίκτες. Εκτενέστερα για τα keycaps θα αναφερθούμε στην συνέχεια, ακολουθεί όμως πρώτα μια αναλυτική ξενάγηση στο νέο μηχανικό πληκτρολόγιο της Corsair.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Θα παρατηρήσει κανείς πως το "αμφιλεγόμενο" Corsair Gaming λογότυπο αποτελεί παρελθόν - έτσι, στην θέση του θα συναντήσουμε το παραδοσιακό logo της Corsair.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Ακολουθεί ο πίνακας με τα αναλυτικά specs του Strafe, ενώ προχωράμε με την ενημέρωσή μας για τους διακόπτες της Cherry MX.









[/TR]


Onboard Memory128kb



Mechanical Keyboards Guide


Tα μηχανικά πληκτρολόγια δεν ενσωματώνουν κάποια νέα τεχνολογία. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να τα είδαμε στις αγορές, αλλά ανέκαθεν κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας! Βέβαια, το υψηλό κόστος κατασκευής τους, έκανε τις εταιρίες να παράγουν μαζικά τα πληκτρολόγια μεμβρανών, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να μην έχει καν ακούσει για τα μηχανικά πληκτρολόγια. Τα τελευταία χρόνια όμως, με τις απαιτήσεις των Gamers να έχουν ανέβει και με τα κοινά πληκτρολόγια να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές, οι κατασκευάστριες εταιρείες μπήκαν σε σκέψεις για το επόμενο βήμα στα Gaming Keyboards. Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία μηχανικών πληκτρολογίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, όπου καθημερινά βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να κατασκευάζουν πληκτρολόγια αυτού τύπου. Πως όμως δουλεύουν τα μηχανικά πληκτρολόγια και ποια χαρακτηριστικά τα διαφοροποιούν από αυτά των μεμβρανών;

Τα μηχανικά πληκτρολόγια, βασίζονται στη χρήση ενός ελατηρίου κάτω από κάθε πλήκτρο τους. Στο εσωτερικό των πλήκτρων (switch), υπάρχει ένα ελατήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατοχύρωση της εντολής. Η διαφορά από τα Membrane (μεμβράνη) ή τα Rubber Dome (καουτσούκ) keyboard, σε έναν απλό χρήστη μπορεί να είναι από αισθητή, έως μηδαμινή ή και ανούσια. Ένας φανατικός Gamer όμως, δίχως υπερβολή, θα καταλάβει την διαφορά σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκτός από τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν τα μηχανικά πληκτρολόγια, η αμεσότητα που δίνουν στον χρήστη είναι κάτι μοναδικό. Η απόσταση η οποία χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πατήματος είναι αισθητά μικρότερη, δίνοντας την δυνατότητα στον gamer να χρησιμοποιεί παραπάνω πλήκτρα το δευτερόλεπτο. Όσοι βρίσκεστε έξω από τον χορό και νομίζεται πως όλα αυτά είναι υπερβολικά, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον Gamer. Ένα από τα κλασικά παράπονα των παικτών FPS (First Person Shooter) είναι η καθυστέρηση απόκρισης του πλήκτρου. Έτσι χάνονται πολύτιμα ms τα οποία ισοδυναμούν σε “deaths”!

Έχοντας μιλήσει πιο πάνω για τα switches, καλό θα ήταν στο συγκεκριμένο σημείο να αναλύσουμε τα διάφορα είδη που υπάρχουν. Από τη στιγμή που τα μηχανικά πληκτρολόγια απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, θα πρέπει να μπορούν να τους προσφέρουν την δυνατότητα παραμετροποίησης. Δίχως αυτήν, οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να νιώσουν το keyboard σαν προέκταση του χεριού τους. Συνεπώς, οι διακόπτες παίζουν μεγάλο ρόλο στον «χαρακτήρα» του πληκτρολογίου.

Η Cherry, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής switch γερμανικής προέλευσης. Αυτή συνεργάζεται με τους περισσότερους κατασκευαστές πληκτρολογίων, παρέχοντάς τους ποιοτικούς διακόπτες για όλες τις ανάγκες. Ανάμεσα στα πολλά είδη διακοπτών που προσφέρει η Cherry, εμείς θα αναλύσουμε την σειρά MX, την Gaming δηλαδή σειρά, την οποία φοράνε τα πληκτρολόγια που θα μας απασχολήσουν.

Η Cherry παρέχει πέντε ειδή MΧ διακοπτών:


Cherry MX Brown Switches

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing

Τα κύρια χαρακτηριστικά των διακοπτών είναι το βάρος πίεσης, η απόσταση πίεσης, ο ήχος και το tactile. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το βρίσκουμε στους Brown, White και Blue switches και στην ουσία είναι ένα feedback του διακόπτη στον χρήση για το πως πατήθηκε το πλήκτρο. Συγκεκριμένα, οι καφέ διακόπτες έχουν βάρος πίεσης 45g και η απόσταση που χρειάζεται για να δοθεί η εντολή του πλήκτρου είναι 2mm. Θεωρούνται γενικού τύπου διακόπτες, έχοντας χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν είτε στο Gaming, είτε στην καθημερινή χρήση.

Cherry MX Black Switches

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing

Cherry MΧ Black βρίσκονται στην κατηγορία των Linear switches, το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο κατά την πίεση του πλήκτρου. Θεωρούνται Gaming switches καθώς χρειάζεται αισθητή πίεση (40-80g) για την κατοχύρωση της εντολής και έτσι δεν είναι τα ιδανικά για γράψιμο κειμένων. Η απόσταση που χρειάζεται για την ενεργοποίηση του γράμματος είναι 2mm. Ένα από τα χαρακτηριστικά των μαύρων διακοπτών είναι η smooth επαναφορά τους, καθώς το σημείο ενεργοποίησης ταυτίζεται με το σημείο επαναφοράς τους.

Cherry MX Red Switches



Τα MX Red switches είναι φτιαγμένα για Gaming. Με την πίεση να πέφτει στα 45g από τα MΧ Black, τα κόκκινα switches διακρίνονται για την αμεσότητα τους, που σε συνδυασμό με την απόσταση ενεργοποίησης των 2mm, βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Gamers. Εδώ, να επισημάνουμε πως καλό θα ήταν πριν τα αγοράσετε, να μπείτε στην διαδικασία της δοκιμής, καθώς είναι αρκετά «ελαφριά» συγκριτικά τόσο με τα υπόλοιπα switches όσο και με τα άλλα πλήκτρα των keyboard, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα για παράδειγμα στη συγγραφή κειμένων.

Cherry MΧ WhiteSwitches

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing

Άλλο ένα tactical switch. Οι λευκοί διακόπτες έχουν το σκληρότερο ελατήριο στην σειρά MΧ. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η πίεση, αφού χρειάζονται 55g κατά την ενεργοποίηση του διακόπτη. Επίσης, η έντονη αίσθηση του εμποδίου (tactile) τους κάνει αρκετά ιδιαίτερους συγκριτικά με τα υπόλοιπα switches. Είναι αρκετά δυσεύρετοι, αφού λίγες εταιρίες τους παρέχουν με τα πληκτρολόγια τους.

Cherry MX Blue Switches

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing

Τέλος αφήσαμε τα «κουμπιά της γραφομηχανής». Έχοντας τον πιο ιδιαίτερο θόρυβο, τα Blue Switches είναι ιδανικά για γράψιμο μεγάλων κειμένων. Έχουν και αυτά feedback μέσου του tactile και εάν δεν έχετε πρόβλημα με τον ήχο τους μπορούν να σας κάνουν να λατρέψετε. Πίεση ενεργοποίησης 50g, 2mm απόσταση ενεργοποίησης και έναν ιδιαίτερο ήχο κατά το πάτημα (ή αλλιώς "Clicky") είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου switch που αναλύουμε.


Περί Key Roll Over...

Έχοντας πλέον αναλύσει τους βασικούς τύπους switches, ας μιλήσουμε για το KRO ή Key Roll Over. Το KRO είναι εξίσου σημαντικό στους gamers όσο και τα switches που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε κρίσιμες στιγμές μέσα σε ένα παιχνίδι, ο παίκτης μπορεί να πατήσει πάνω από 4 κουμπιά την ίδια χρονική στιγμή για να μπορέσει να «αποκτήσει πλήρη έλεγχο του χαρακτήρα του». Τα κοινά πληκτρολόγια μεμβρανών, δεν αντιλαμβάνονται πάνω από 3 χαρακτήρες ταυτόχρονα και έτσι αφήνουν τους παίκτες “στο κρύο του λουτρού” σε τέτοιες καταστάσεις. Πολλά Gaming πληκτρολόγια χρησιμοποιούν λογισμικό για την αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να δοθεί κάποια “native” λύση. Από την άλλη μεριά τα Mechanical Keyboards δεν έχουν περιορισμούς από άποψη τεχνολογίας. Αν το πληκτρολόγιο μας είναι συνδεδεμένο σε PS2 port τότε έχουμε στην διάθεσή μας 6 πλήκτρα για ταυτόχρονη χρήση (6KRO), ενώ σε USB port δεν έχουμε κανένα όριο (NKRO).



Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε τι έχει να μας παρουσιάσει η νέα κυκλοφορία της Corsair. Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, το Strafe είναι μια πιο "προσγειωμένη" και οικονομική λύση η οποία προορίζεται για gamers οι οποίοι δεν έχουν απαιτήσεις ούτε από ιδιαίτερους φωτισμούς ούτε από εξειδικευμένα (και πολλές φορές άχρηστα) macro keys τα οποία καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο πληκτρολόγιο.

Το Strafe πρόκειται για ένα παραδοσιακό standard layout 104-key μηχανικό πληκτρολόγιο. Ως στάνταρ η Corsair διαθέτει 3 εκδόσεις του Strafe στην αγορά, όλα με την ίδια ακριβώς εμφάνιση αλλά αυτό που αλλάζει είναι οι διαφορετικοί Cherry MX διακόπτες, με τους προσφερόμενους να είναι Red, Brown και Blue, με τους μπλε να είναι αυτοί που διέθετε το δείγμα της δοκιμής μας. Όσον αφορά τις φυσικές του διαστάσεις, το Strafe ανέρχεται στα 44.8 εκατοστά στο μήκος του, με το πλάτος του να φτάνει τα 17 και το ύψος του τα 4 εκατοστά, ενώ το βάρος του ανέρχεται περίπου στο 1 κιλό και 352 γραμμάρια.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Σε αντίθεση με τα πιο ακριβά πληκτρολόγια της εταιρίας, στο Strafe έχει γίνει ένα χαρακτηριστικό "cost-down" στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Έτσι, σε αντίθεση με το αλουμίνιο των K65,K70 και K95 που χαρακτηρίζει τα προϊόντα αυτά, το Strafe είναι κατασκευασμένο κυρίως από πλαστικό. Η επιλογή αυτή μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, υπάρχουν όμως αρκετά θετικά από αυτήν την επιλογή της Corsair. Αρχικά, το πάχος και η ποιότητά τους είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, με την στιβαρότητα του Strafe να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, η υφή του πλαστικού είναι matte, κάτι που σημαίνει πως το Strafe δεν "υποφέρει" από δαχτυλιές. Κλείνοντας με την εμφάνισή του, κάτω από τα πλήκτρα του Strafe υπάρχει μια κόκκινη επιφάνεια η οποία, καθώς συμπληρώνεται και από τον κόκκινο φωτισμό του, δίνει στο Strafe μια ξεχωριστή μαύρη-κόκκινη εμφάνιση - ακριβώς στα πρότυπα του gaming.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Αναφορικά με τους Cherry MX Blue που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη έκδοση του Strafe, οι διακόπτες αυτοί παραμένουν το "ορόσημο" με τον χαρακτηριστικό τους "clicky" ήχο που παράγουν. με την απαιτούμενη πίεση να φτάνει τα 50g και το κάθε πλήκτρο να απαιτεί μόλις περί τα 2mm για την ενεργοποίησή τους. Οι Cherry MX Blue είναι αρεστοί τόσο στην Gaming κοινότητα όσο και στους γραφείς, καθώς ο χαρακτηριστικός τους ήχος και το ευδιάκριτο tacktile feedback που παρέχουν δίνουν μια πολύ καλύτερη ένδειξη για την στιγμή της ενεργοποίησης του πλήκτρου.
Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing

Cherry MX BlueSwitches


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Παράλληλα όσον αφορά τα μεγάλα πλήκτρα (Space, Enter, Shift, Backspace) η Corsair έχει τοποθετήσει έξτρα cross-type υποστηρίγματα, τα οποία αποτρέπουν τα πλήκτρα από το να "μπαλατζάρουν" ενώ ταυτόχρονα ασκούν ομοιόμορφα την πίεση σε όλη την επιφάνεια του πλήκτρου.


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Επιπλέον, το Strafe εξοπλίζεται και με τον δικό του φωτισμό. Αν και υπάρχει έκδοση RGB του πληκτρολογίου, εντούτοις υπάρχει και η "απλή" με τα πλήκτρα να είναι individually backlit - και κύριος "υπεύθυνος" γι' αυτό είναι τα κόκκινα LED που βρίσκονται στην πάνω πλευρά των housing του κάθε πλήκτρου. Ο φωτισμός δεν είναι στατικός, αντιθέτως μέσα από το Corsair Utility Engine έχουμε την δυνατότητα να παραμετροποιήσουμε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα φωτίσουμε το πληκτρολόγιο, με την δυνατότητα να φτάνει σε κάθε πλήκτρο ξεχωριστά.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Όσον αφορά το layout, η διάταξη παραμένει στα τυπικά επίπεδα. Σε αυτήν την περίπτωση η Corsair επέλεξε να μην ενσωματώσει επιπλέον multimedia keys, αντιθέτως συμπεριλαμβάνει αυτές τις λειτουργίες μεταξύ μερικών F keys. Έτσι, στα πλήκτρα F5, F7 και F8 συναντάμε τα Mute, Volume Up και Volume Down, ενώ στα πλήκτρα F9-F12 έχουμε τα χειριστήρια των media, με τα Stop, Backward, Play/Pause και Forward. Οι παραπάνω λειτουργίες γίνονται προσβάσιμες με τον συνδυασμό του F modifier (FN) πλήκτρου, το οποίο θα το συναντήσουμε δίπλα από το δεξί Alt.

Τα μοναδικά ξεχωριστά κουμπιά που θα συναντήσουμε πάνω στο Strafe είναι τοποθετημένα στην πάνω δεξιά γωνία του πληκτρολογίου. Το πρώτο αφορά την μεταβολή της ποσότητας του φωτισμού προσφέροντας 4 εναλλακτικές κλίμακες που εναλλάσσονται (Off, 33%, 66%, 100%), ενώ το δεύτερο είναι το πλήκτρο Win Lock, που θα απενεργοποιήσει το πλήκτρο Windows ώστε να αποφεύγονται τα ατυχή πατήματα του.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Όσον αφορά την εργονομία του Strafe, το πληκτρολόγιο διαθέτει μια απαλή κλίση από πάνω προς τα κάτω. Επιπλέον, το Strafe διαθέτει 2 σετ από ποδαράκια, με τα πρώτα να βρίσκονται στην άνω πλευρά και να παρέχονται 2 επιπλέον στο κάτω τμήμα του πληκτρολογίου. Έτσι, μπορείτε να ανυψώσετε το Strafe δίνοντάς του 2 πόντους παραπάνω σε ύψος.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Ένα έξτρα χαρακτηριστικό που προσθέτει η Corsair στο Strafe είναι τα έξτρα gaming keycaps. Το Strafe μας δίνει δυο σετ, αναλόγως με το είδος των παιχνιδιών που ασχολούμαστε, και πιο συγκεκριμένα για χρήση σε FPS ή MOBA games. Τα keycaps περιλαμβάνουν μια έξτρα ελαστική επιφάνεια για καλύτερο grip, ενώ διαθέτουν και μια διαφορετική υφή ώστε να μπορείτε να τα διαχωρίζετε πιο εύκολα.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Τα σετ αυτά διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς τα πλήκτρα περιέχουν διαφορετικές κλίσεις για καλύτερη αναγνώριση. Έτσι, όσον αφορά τα FPS keycaps, περιλαμβάνονται τα W, A, S, D, με αυτά των A, W και D να έχουν μια κλίση προς το εσωτερικό. Από την άλλη, τα MOBA keycaps είναι τα Q,W,E,R,D και F, με τα 4 πρώτα να έχουν εξίσου διαφορετικές κλίσεις, όπως και αυτά των D και F. Έτσι, δίνεται στον χρήστη μια έξτρα λειτουργία ώστε να έχει καλύτερα συγκεντρωμένα τα χέρια του σε αυτές ακριβώς τις περιοχές που χρησιμοποιεί περισσότερο, καθώς και την δυνατότητα να τα ξεχωρίζει χωρίς να είναι ανάγκη να τα κοιτάξει!

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι η προσθήκη μιας USB 2.0 θύρας, που θα την συναντήσουμε ακριβώς δίπλα από το καλώδιο του. Με την ενσωμάτωσή του, το Strafe μας παρέχει μια εύκολα προσβάσιμη θύρα για να συνδέσουμε οποιοδήποτε περιφερειακό της επιλογής μας χωρίς να χρειαστεί να ψάχνουμε μακριά σε κάποια θύρα του συστήματός μας, ενώ παράλληλα μειώνει κατ' αυτόν τον τρόπο και την αταξία από τα πολλά καλώδια.

Όσον αφορά το interface με το υπόλοιπο σύστημα, η Corsair δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάτι διαφορετικό από το USB, κυρίως λόγω της αυξημένης ενέργειας που απαιτεί το Strafe. Έτσι, στην θέση του καλωδίου λαμβάνουμε ένα αρκετά παχύ καλώδιο το οποίο δεν είναι braided, και καταλήγει σε δύο απολήξεις. Βάση της Corsair οι απολήξεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν και οι 2 μόνο αν το Strafe τοποθετηθεί σε USB 2.0 θύρες, με την μια πλευρά να αποτελεί το data κανάλι και την δεύτερη το κανάλι τροφοδοσίας. Αν όμως χρησιμοποιηθεί σε USB 3.0 θύρα τότε δεν είναι ανάγκη η χρήση και του δεύτερου connector! Τέλος, το μήκος του καλωδίου ανέρχεται στα 1.8 μέτρα.

Προχωράμε με το επόμενο σημαντικό κεφάλαιο, το Corsair Utility Engine, το software διαχείρισης του Corsair Strafe.


Ένα έξυπνο πληκτρολόγιο δεν θα ήταν ολοκληρωμένο, αν δεν συνδυαζόταν με το κατάλληλο software παραμετροποίησης, που θα του δώσει το φως του σε όλες τις δυνατότητες του περιφερειακού.

Και έτσι, εγένετο το Corsair Utility Engine. Ένα ενιαίο interface το οποίο είναι σε θέση να χειριστεί όλα τα περιφερειακά της Corsair και προσφέρει όση παραμετροποίηση επιθυμείτε για το περιφερειακό σας. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Η αρχική οθόνη μας καλωσορίζει στο περιβάλλον παραμετροποίησης του Strafe. Στην αρχική οθόνη θα ασχοληθούμε με τα προφίλ του πληκτρολογίου όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε προκαθορισμένα σετ λειτουργιών και φωτισμών, αναλόγως το παιχνίδι που επιθυμούμε.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Το προφίλ όμως ορίζεται ως κάτι καθολικό, και έτσι η Corsair εισήγαγε και την έννοια των modes, τα οποία θα μπορούσαμε να τα μετονομάσουμε και σαν "υπό-προφίλ". Για να δώσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προφίλ παιχνιδιού "CS:GO", με τα modes να είναι 2 ξεχωριστά για τους Terrorists και και για τους Counter Terrorists. Έτσι, τα δυο modes μπορεί να έχουν διαφορετικά key assignments, σκάλες DPI αλλά ακόμα και φωτισμό. Φυσικά, μέσω του software δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το πλήθος των modes ανά προφίλ αλλά και συνολικά των profiles. Τέλος, κάθε προφίλ έχει δυνατότητα προβολής ακόμα και OSD σε όποιο μέρος της οθόνης προκαθορίσουμε.

Επίσης, έχουμε την δυνατότητα να σώσουμε ολόκληρα τα προφίλ μαζί με τα εκάστοτε mode τους στην μνήμη του Strafe, ώστε αν χρειαστεί η μεταφορά του σε άλλο σύστημα να μην είναι αναγκαίος ο επαναπρογραμματισμός του.

Τέλος, δεν είναι ανάγκη να δημιουργείτε από μόνοι σας προφίλ. Υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής αλλά και εισαγωγής profiles ώστε να μπορείτε είτε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας, είτε να εισάγετε προφίλ τα οποία μπορείτε να συναντήσετε στο φόρουμ υποστήριξης της Corsair!

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Από κει και πέρα σε κάθε mode θα ξεχωρίσουμε τα διαφορετικά setting που μπορούμε να πειράξουμε, και τα οποία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Assignments, Performance και Lighting.


Στην καρτέλα assignments μπορούμε να προγραμματίσουμε πλήρως το εκάστοτε πλήκτρο του πληκτρολογίου. Οι δυνατότητες που δίνονται είναι αρκετές: Καταγραφή και εκτέλεση Macro, εισαγωγή προκαθορισμένου κειμένου, συνδυασμούς πλήκτρων του πληκτρολογίου, τροποποίηση DPI ή δημιουργία sniper button, συντομεύσεις ακόμα και media controls. Οι επιλογές που δίνονται μας είναι ήδη αρκετές και εντυπωσιακές.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Η καρτέλα Performance ασχολείται με μερικές ρυθμίσεις όσον αφορά το πλήκτρο "Winlock". Έτσι, πέρα από την απενεργοποίηση του πλήκτρου Windows για την αποτροπή τυχαίων πατημάτων, μπορούμε να ορίσουμε και την απενεργοποίηση συνδυασμών όπως το Alt+Tab, Alt+F4 και Shift+Tab.

Η τρίτη καρτέλα αφορά και την διαχείριση των φωτισμών στο Strafe. Ως ένα μη RGB πληκτρολόγιο, οι επιλογές που έχετε στην διάθεση σας είναι περιορισμένες, αλλά όχι και λίγες. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε από μόνοι σας ποια πλήκτρα θα φωτίζονται, αν θα έχουν κάποιο εφέ φωτισμού. Επιπλέον, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε καθολικά εφέ φωτισμού, με τις παρεχόμενες επιλογές να είναι οι εξής: Visor, Rain, Pulse, Wave, Type Lighting για ένα πλήκτρο και Type Lighting με την μορφή Ripple.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Όσον αφορά τις υπόλοιπες επιλογές, έχουμε την δυνατότητα επεξεργασίας όλων των προκαθορισμένων actions αλλά και ειδών φωτισμού. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η εισαγωγή προφίλ από διαφορετικό χρήστη μπορεί να εισάγει και μια ολόκληρη λίστα από περιττά actions και lighting effects τα οποία μπορεί να καταλήξουν να υπάρχουν ως απλά σκουπίδια.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Τέλος στην καρτέλα Settings υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του Polling rate του Strafe, να τροποποιήσουμε διάφορες επιλογές για το OSD αλλά και συμβατών media players, και φυσικά να προβούμε στην αναβάθμιση firmware της συσκευής μας η οποία αν βρεθεί νεότερη, το CUE θα μας ειδοποιήσει αυτόματα!

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothingCorsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Αν και σε πρώτη όψη το Corsair Utility Engine μπορεί να μας μπερδέψει, εν τέλει αν ασχοληθεί κάποιος θα διαπιστώσει πως το πλήθος αλλά και το βάθος των επιλογών είναι μεγάλο. Αναμφίβολα, το CUE είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα utilities που έχουμε δει μέχρι στιγμής στην αγορά!



Εργονομία - Layout
Ας ασχοληθούμε λίγο με την εργονομία του Corsair Strafe. Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι ένα παραδοσιακό standard 101/102-key πληκτρολόγιο, πράγμα που σημαίνει πως δεν του λείπει οποιοδήποτε πλήκτρο από την διάταξή του.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Η εργονομία του πληκτρολογίου κυμαίνεται σε αρκετά καλά επίπεδα. Οι αποστάσεις μεταξύ των 3 ζωνών (QWERTY, Function keys, Special keys και numpad) είναι αρκετά κοντινές μεταξύ τους, ενώ εξίσου τα περιθώρια μεταξύ τελευταίου πλήκτρου και άκρης του Strafe ανέρχεται στα 0,5 εκατοστά, πράγμα που μειώνει το συνολικό μέγεθος του και ευνοεί τις μικρότερες κινήσεις των χεριών.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Κατά τα λοιπά, το typing layout του Strafe δεν θα μπερδέψει κανέναν. Το Backspace έχει ικανοποιητικό μέγεθος όπως και τα δυο Shift, ενώ το Enter είναι full sized (διπλής γραμμής) και όχι μονής. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τα πλήκτρα Windows, FN και Context menu έχουν πιο λεπτό προφίλ σε σχέση με τα υπόλοιπα πλήκτρα, μια ιδιαιτερότητα που η Corsair τονίζει πως είναι ένα μέτρο ώστε να αποφεύγονται τα ατυχή πατήματα αυτών των πλήκτρων - κάτι που μπορούμε να επιβεβαιώσω, μιας και τα δάχτυλα μου έβρισκαν την θέση τους στα πλατύτερα πλήκτρα που βρίσκονται δίπλα τους, παρά σε αυτά.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Corsair ενσωμάτωσε την λειτουργία των multimedia πλήκτρων στα F keys, όπως περιγράψαμε και σε προηγούμενη σελίδα, ενώ για να ενεργοποιηθεί η έξτρα λειτουργία τους απαιτείται το ο συνδυασμός με το F modifier (FN) πλήκτρο. Η παρατήρησή μου είναι πως τα πλήκτρα που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι αυτά των Volume controls, τα οποία βρίσκονται στα F5, F7 και F8. Για δυο πλήκτρα που απαιτούν την χρήση του FN, δεν είναι αρκετά βολική διάταξη για χρήση με το ένα χέρι, κοινώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα δυο χέρια για να επηρεάσετε το master volume του συστήματος. Προτιμότερο θα ήταν η εναλλαγή με τα F9-12, καθώς το δεξί χέρι βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό το σετ. Όπως και να έχει, είναι δυνατή η επιλογή άλλων πλήκτρων μέσω του CUE, αν τα προκαθορισμένα δεν σας βολεύουν.

Κλείνοντας με αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με την θέση των χεριών. Το Strafe στην βασική του έκδοση δεν διαθέτει κάποιο wristrest, κάτι που παρέχεται μόνο στην RGB εκδοχή του - αν και υπάρχουν οι κατάλληλες υποδοχές για να τοποθετηθεί κάποιο. Αφήνοντας αυτό στην άκρη, το Strafe διαθέτει ένα κοίλωμα στην κάτω πλευρά του, που δημιουργεί ένα ικανοποιητικό κενό μεταξύ κάτω σειράς πλήκτρων και επιφάνειας. Παρ' όλα αυτά, η κλίση που δημιουργείται στους καρπούς είναι ελαφρώς αυξημένη, κάτι που μπορεί να κουράσει ελαφρώς κατά την διάρκεια μεγάλων περιόδων πληκτρολόγησης, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο κουραστικό.

Πληκτρολόγηση

Η πληκτρολόγηση δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στον γράφοντα. Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο εξοικείωσης με το Strafe, η πληκτρολόγηση ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Αν κάτι μπορεί να μπερδέψει ελαφρώς στην χρήση του είναι η επιλογή της χρήσης δυο φορές του πλήκτρου "| \ " που βρίσκεται τόσο δίπλα στο enter όσο και δίπλα από το αριστερό shift, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει το μέγεθος του πλήκτρου. Έτσι, για κάποιον που είναι συνηθισμένος σε κάποιο πλατύ αριστερό shift ίσως βρεθεί σε αρκετές περιπτώσεις να πατά ατυχώς το "\".

Αναφορικά με τα Cherry MX Blue Switches μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι και κατά την πληκτρολόγηση. Η ταχύτητα πληκτρολόγησης ήταν αρκετά καλή, ενώ το tacktile feedback που παρέχουν είναι μια ακόμα ένδειξη για το αν ενεργοποιήθηκε το πλήκτρο ή όχι. Τα Blue switches είναι λίγο πιο σκληρά στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί πάνω τους, ενώ υπάρχει μια μικρή "κενή διαδρομή πατήματος μέχρι το "κλικ" που απαιτείται που ορίζεται περί τα 2mm για την ενεργοποίηση του. Το σημείο τερματισμού είναι λίγο παρακάτω και απαιτεί ακόμα 3 mm, αλλά είναι και το μόνο σημείο το οποίο θα σας δώσει πολλαπλά πατήματα του ίδιου πλήκτρου. Επίσης αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός της χρήσης των Cherry Stabilizers, όπου στα μακρύτερα πλήκτρα (Space, Shift, Backspace) η αίσθηση του κλικ είναι αρκετά πιο αισθητή.

Η συνολική αίσθηση κινήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Τα σκληρά πλαστικά προσδίδουν μια καλύτερη στιβαρότητα ενώ το βάρος του είναι άμεσα αντιληπτό και προσφέρει μεγαλύτερη ακινησία στο επίπεδο. Κατά την πληκτρολόγηση δεν είναι ανάγκη να τερματίσετε το πλήκτρο, αρκεί να συνηθίσετε το σημείο ενεργοποίησης του πλήκτρου, κάτι που μπορεί να αυξήσει και την ταχύτητα πληκτρολόγησης.


Ήχος
Τελειώνοντας με την γενική αξιολόγηση, πάμε να δούμε τον ήχο που παρήγαγε το Corsair Strafe. Για να δοκιμάσουμε τον συγκεκριμένο τομέα, δοκιμάσαμε την πληκτρολόγηση ενός τυχαίου κειμένου. Την ίδια στιγμή, με την χρήση dB Meter καταγράψαμε στο Smartphone μας τα σχετικά επίπεδα θορύβου που παρήγαγαν τα πληκτρολόγια, όπως επίσης και ένα ηχητικό κλιπ. Το μικρόφωνο τοποθετήθηκε σε απόσταση 1 μέτρου, ενώ το db Meter σε απόσταση 30 εκατοστών.

Τα αποτελέσματά μας παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο:



Σχετικά θορυβώδες μπορεί να παρουσιαστεί το Strafe, αλλά όχι σε μη ανεκτά επίπεδα. Έτσι, κατά την πληκτρολόγηση παρατηρήσαμε μέγιστες τιμές που αγγίζουν τα 70dB, με την μέση τιμή να ανέρχεται στα 65dB, μια ποσότητα τυπική για ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, και όχι αρκετά παραπάνω από το θόρυβο του χώρου, ο οποίος βρισκόταν λίγο κάτω από τα 50dB.


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing

Η νέα πρόταση της Corsair στα μηχανικά πληκτρολόγια ακούει στο όνομα Strafe, και όπως αναλύσαμε στις προηγούμενες σελίδες πρόκειται για την πιο "προσγειωμένη" εκδοχή των μηχανικών πληκτρολογίων που μπορεί να παράγει η εταιρία. Σε τι διαφέρει όμως από τον ανταγωνισμό;

Αφήνοντας στην άκρη τις περίτεχνες κατασκευές και τους RGB φωτισμούς, η Corsair επέλεξε να κάνει το Strafe ένα πιο "απλό" πληκτρολόγιο. Και θέτουμε το απλό εντός εισαγωγικών, διότι παρ' όλο το cost-down που έχει συμβεί, το Strafe δανείζεται αρκετά στοιχεία από τον μεγαλύτερο "αδερφό" του, το K70, όσον αφορά την λειτουργικότητά του. Έτσι, θα συναντήσουμε πάνω του την ίδια εξειδικευμένη μονάδα επεξεργασίας η οποία έχει την δυνατότητα όχι μόνο να διαχειριστεί τον individual φωτισμό του εκάστοτε πλήκτρου, αλλά και να παρέχει advanced παραμετροποίηση, δίνοντας την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να φέρει το Strafe στα μέτρα του. Το gaming είναι το βασικό στοιχείο του Strafe, κάτι που φαίνεται και από τα έξτρα gaming keycaps που παρέχει, τόσο για τους FPS όσο και τους MOBA παίκτες, με την ιδιαιτερότητας τους να είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο του Strafe.


Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


Αν ακόμα ψάχνετε το cost-down που αναφέραμε νωρίτερα, αυτό περιορίζεται σε 2 σημεία: πρώτον στην απουσία multimedia keys, και δεύτερον στην χρήση του πλαστικού αντί του αλουμινίου που χαρακτηρίζει τα πιο ακριβά μοντέλα της εταιρίας. Για το πρώτο, οι λειτουργίες συνεχίζουν να παρέχονται, μέσω όμως του όχι και τόσο βολικού συνδυασμού του πλήκτρου FN. Όσο για το δεύτερο, η χρήση πλαστικού δεν μας φάνηκε αρνητική καθώς η ποιότητα και η στιβαρότητα του Strafe παραμένουν σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα.

Το Strafe έρχεται στην Ελλάδα στην τιμή των 130?, τιμή η οποία είναι ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τα ανταγωνιστικά πληκτρολόγια. Ο όμορφος σχεδιασμός του με την πολύ καλή ποιότητά του καθώς και οι προχωρημένες επιλογές παραμετροποίησής του το καθιστούν ένα από gamer-friendly μηχανικά πληκτρολόγια της αγοράς.

Corsair Strafe Cherry MX Blue Review: Real mech or nothing


[/TD]


[/TR]

[/TABLE]















Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!