ASRock X99 OC Formula/3.1 Review: Built for overclockers
Πίσω από το research and development των κατασκευαστών, βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που εργάζεται καθημερινά στην εξέλιξη των προϊόντων. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των high-end και enthusiast πλατφορμών είναι και αυτό του overclocking, καθώς αυτό το στοιχείο είναι ένα από τα συστατικά που μπορούν να αναδείξουν πόσο επιτυχημένη είναι η κατασκευάστρια εταιρία, καθώς αυτή νοιάζεται όχι μόνο για τους mainstream χρήστες αλλά και αυτούς που απαιτούν το απόλυτο performance.
Πίσω από το research and development των κατασκευαστών, βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που εργάζεται καθημερινά στην εξέλιξη των προϊόντων. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των high-end και enthusiast πλατφορμών είναι και αυτό του overclocking, καθώς αυτό το στοιχείο είναι ένα από τα συστατικά που μπορούν να αναδείξουν πόσο επιτυχημένη είναι η κατασκευάστρια εταιρία, καθώς αυτή νοιάζεται όχι μόνο για τους mainstream χρήστες αλλά και αυτούς που απαιτούν το απόλυτο performance.
Αυτοί οι άνθρωποι που κρύβονται στα... "παρασκήνια", είναι οι overclockers. Άνθρωποι που αναδείχθηκαν μέσα από τα ρεκόρ τους και πλέον κατέχουν σημαντικά πόστα στις κατασκευάστριες εταιρίες. Ένας από αυτούς είναι και ο Nick Shih, ο οποίος υπογράφει και την μητρική της σημερινής μας παρουσίασης - μιας μητρικής από έναν overclocker προς όλους τους επίδοξους benchers. Αναφερόμαστε στην ASRock X99 OC Formula/3.1.
Ανοίγοντας την συσκευασία, θα συναντήσουμε την ίδια την ASRock X99 OC Formula/3.1. Η ASRock για να προστατέψει το περιεχόμενο της συσκευασίας κατά την διάρκεια της μεταφοράς, τοποθετεί την μητρική σε ένα προστατευτικό αφρώδες υλικό, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ζημιάς από τα χτυπήματα! Συνεχίζοντας με το εσωτερικό της συσκευασίας θα συναντήσουμε 6 SATA καλώδια (3 straight, 3 angled), το manual και το Quick Install Guide, το DVD με όλο το απαραίτητο Software, το I/O Shield , καθώς και δυο dual αλλά και triple SLI bridge.
Το πιο βασικό "συστατικό" όμως γι' αυτήν την νέα κυκλοφορία της ASRock είναι και η add-in PCI Express κάρτα η οποία φροντίζει να δώσει δυο έξτρα USB 3.1 θύρες στο πίσω μέρος μέσω αυτής της κάρτας, η οποία θα απαιτήσει και μια έξτρα τροφοδοσία τύπου molex για να μπορέσει να υποστηρίξει την υψηλότερη παροχή ενέργειας που υποστηρίζει το νέο πρότυπο. Η κάρτα τοποθετείται σε ένα PCI Express slot το οποίο έχει x4 φυσικό μέγεθος.
Προχωράμε όμως στην ίδια την μητρική. H ASRock X99 OC Formula/3.1 είναι μια παραδοσιακή E-ATX μητρική, όπως συνηθίζεται για τις enthusiast μητρικές της X99 κατηγορίας, οι οποίες συνοδεύονται από αρκετά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον χρωματικό της συνδυασμό, εδώ θα παρατηρήσουμε ένα ιδιαίτερο στυλ, με το sapphire black PCB των 8 στρωμάτων να συνοδεύεται από τα χρυσού χρώματος heatsinks τα οποία καλύπτουν τα VRM και το PCH, καθώς και τα DIMM και PCI slots.
Όσον αφορά την πλατφόρμα η ASRock X99 OC Formula/3.1 είναι βασισμένη στο socket 2011-3 με το chipset ελέγχου να είναι το μοναδικό που απευθύνεται σε αυτήν την κατηγορία, το Intel X99 Express chipset, το οποίο υποστηρίζει όλους τους Core i7 (Haswell-E) αλλά και Xeon (Haswell-EP) επεξεργαστές της Intel, με μέγιστη υποστήριξη τους 18 πυρήνες, ενώ το Overclocking είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα εάν τοποθετηθεί οποιοσδήποτε Haswell-E επεξεργαστής της Intel. Επιπροσθέτως, ένα νέο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η ενσωμάτωση DDR4 μνημών, με την ASRock X99 OC Formula/3.1 να διαθέτει 8 DIMM slots που προσφέρει Quad Channel υποστήριξη και μέγιστη χωρητικότητα τα 128GB μνήμης.
Επιπλέον, η X99 OC Formula/3.1 εξοπλίζεται με το X series OC socket. Το socket αυτό προσφέρει υποστήριξη για όλους τους LGA 2011-3 επεξεργαστές, μόνο που φέρει μερικά pins παραπάνω τα οποία θα προσδώσουν ακόμα περισσότερη σταθερότητα και λεπτομερέστερες επιλογές τάσεων και συχνοτήτων κατά το overclocking. Μένοντας στα OC χαρακτηριστικά της μητρικής, θα συναντήσουμε πληθώρα onboard στοιχείων, που θα διευκολύνουν τον overclocker κατά την διάρκεια ενός bench session. Έτσι, πέρα από τα Power και reset κουμπιά καθώς και το διαγνωστικό 7 segment display που δείχνει τους κωδικούς λειτουργίας του BIOS, θα συναντήσουμε πλήκτρα τα οποία επιτρέπουν την "on the fly" μεταβολή των τάσεων αλλά και συχνοτήτων του BLCK, dip switches για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση των PCI slots, διακόπτη για LN2 καθώς και Slow mode, ενώ δεν θα λείψει και μια onboard USB 3.1 Gen 1 θύρα για την απευθείας τοποθέτηση USB flash drives.
Όλα αυτά ήταν άχρηστα όμως, αν η μητρική δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις ενέργειας που απαιτεί το extreme overclocking. Έτσι, το 12 φάσεων VRM σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να αντέξει μέχρι και 1300 Watts ισχύος, κάτι παραπάνω από αρκετό, ενώ παρέχονται μια έξτρα 4pin τροφοδοσία των 12V για τον επεξεργαστή, καθώς και μια συμπληρωματική τροφοδοσία Molex για έξτρα ενέργεια στις PCI θύρες. Μιλώντας για τις τελευταίες, η X99 OC Formula θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει 4 GPU, για να γίνουν τα παγκόσμια ρεκόρ. Έτσι, φέρει πέντε συνολικά PCI Express x16 Gen 3 θύρες, με τις 4 να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους για quad-GPU configuration.
Ας δούμε όμως τι μπορεί να υποστηρίξει η ASRock X99 OC Formula/3.1 από μεριάς περιφερειακών. Στα μέσα αποθήκευσης η ASRock X99 OC Formula/3.1 έχει στην διάθεσή της 10 συνολικά SATA 6Gbps θύρες, ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται και μια SATA Express θύρα. Επιπλέον συναντάμε 2 x Ultra M.2 slot με υποστήριξη τόσο PCI-e Gen 3.0 των 32Gbps όσο και σε SATA 6Gbps SSDs, δίνοντάς μας την δυνατότητα για modules των 4.2cm, 6cm, 8cm και 11cm. Κλείνοντας, η ASRock παρέχει και την υποστήριξη ενός mini PCI Express slot το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Wifi + Bluetooth modules.
Στο υποσύστημα του ήχου την θέση έχει το Pure Audio 2, είναι η λύση της ASRock για όσους επιθυμούν την ακρόαση ήχου από καλά set ακουστικών, με τους ενισχυμένους Amplifiers καθώς και τους audio grade χρυσούς πυκνωτές να αναλαμβάνουν ενίσχυση και καλύτερο φιλτράρισμα του ηχητικού σήματος. Το κύκλωμα του ήχου παρέχεται από τον τυπικό ALC1150 ο οποίος συμπληρώνει τον Intel Azalia επεξεργαστή στο PCH. Το φιλτράρισμα του γίνεται από τους οκτώ συνολικά Nichicon gold ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές των 100uF που αναλαμβάνουν να μειώσουν τον θόρυβο.
Επιπλέον, στην θέση του ελεγκτή δικτύου έχουμε όχι έναν, αλλά δυο ελεγκτές, με τον πρώτο να είναι ο γνωστός μας Intel i218v Gigabit Ethernet, ενώ στην θέση του δεύτερου θα συναντήσουμε τον Atheros QCA8171 της Qualcomm.
Η υψηλή ποιότητα παραγωγής ASRock X99 OC Formula/3.1 και η σταθερή της απόδοση εγγυώνται μέσα από την σφραγίδα "Super Alloy" της ASRock. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μακριά λίστα χαρακτηριστικών που επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET για καλύτερη παράδοση του ρεύματος προς το CPU, NexFET MOSFET για καλύτερη παράδοση ρεύματος προς τις μνήμες και προστασία από Electro Static Discharge (ESD). Οι Nichilon 12K platinum πυκνωτές εγγυώνται 12000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας, ενώ τέλος το Sapphire Black PCB βελτιώνει τόσο το οπτικό αποτέλεσμα της μητρικής όσο και την καλύτερη ποιότητά της.
Ολοκληρώνοντας την πρώτη μας επαφή ας ρίξουμε μια ματιά στο I/O της ASRock X99 OC Formula/3.1 το οποίο προσφέρει 2 x USB 2.0 θύρες συν ένα PS/2 mouse/keyboard port για την σύνδεση των περιφερειακών. Επιπλέον, έχουμε 6 USB 3.1 Gen 1 θύρες στο πίσω μέρος, ενώ ξεχωρίζει και η USB 3.1 Type C θύρα. Το clear CMOS button θα επαναφέρει το BIOS στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, ενώ το I/O ολοκληρώνεται από τα 5 audio jacks και την οπτική θύρα για την σύνδεση του συστήματος ήχου, όπως και τις 2 Gigabit Ethernet θύρες.
Κλείνοντας την σύντομη παρουσίασή μας, ας δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά της ASRock X99 OC Formula/3.1:
Circuit analysis
Κοιτάζοντας "κάτω από την επιφάνεια", παρατηρούμε τα βαθύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρει η ASRock X99 OC Formula/3.1. Εν αρχή, θα ασχοληθούμε με το VRM της μητρικής, το οποίο αποτελείται από τα 12 φάσεις.
Για να υλοποιηθεί αυτό, η ASRock χρησιμοποιεί τους χαμηλού προφίλ επαγωγείς των 60A, ενώ το φίλτρο εξόδου είναι ένα μείγμα 3 διαφορετικών τύπων πυκνωτών όπου θα συναντήσουμε 8x 560uF solid 12K Nichicon πυκνωτές, 6x 330uF tantalum POSCAPs καθώς και μερικούς κεραμικούς, σε ένα σύνολο που απαριθμείται στα περίπου 6460uF.
Από την άλλη, ο PWM ελεγκτής είναι ο ψηφιακός Intersil ISL6379, ο οποίος ελέγχει το Hybrid σύστημα 6 φάσεων PWM. Επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει PWM 12 φάσεων, για να λάβουμε 12 φάσεις από το PWM η ASRock χρησιμοποιεί 6 από τους Intersil ISL6611A οι οποίοι λειτουργούν ως phase doublers με ενσωματωμένους διπλούς drivers, κάτι το οποίο συνεπάγεται σε σημαντική εξοικονόμηση χώρου σε μια "πυκνοκατοικημένη" X99 μητρική.
Επιπλέον θα συναντήσουμε και 12x FDMS3668S της Fairchild Semiconductor, τα οποία είναι τα N-Channel MOSFETs και έχουν αρκετά καλά ratings περί τα 13A/18A (high/low side) μόλις στα 2.5 Watts.
Όσον αφορά το VRM σύστημα της μνήμης χρησιμοποιώντας επίσης το ISL6379 PWM και τους dual N-Channel MOSFETs, δίνοντας μας ένα σύνολο τριών ISL6379 και 16 διπλών MOSFETs, ενώ όσον αφορά την VPP τροφοδοσία χρησιμοποιείται από ένας MPS MPQ8632 για κάθε DIMM slot.
Η τροφοδοσία της μητρικής γίνεται μέσω ενός 8-pin EPS 12V βύσματος καθώς και ενός συμπληρωματικού (αλλά και προαιρετικού) 4pin EPS, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πάνω πλευράς της μητρικής.. Από την άλλη, το 24pin βύσμα τροφοδοσίας των 3 και 5V βρίσκεται στο δεξιό σημείο της. Εκεί, θα συναντήσουμε μια φυσική Type A USB 3.1 Gen 1 θύρα για εύκολη τοποθέτηση flash drives, ενώ από κάτω βρίσκουμε τα 2 USB 3.1 Gen 1 headers τα οποία παρέχονται από το Intel PCH.
Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, μητρική της ASRock φέρει 4+4 DIMM slots και επιτρέπει την χρήση έως και 128GB DDR4 DRAM με συχνότητες λειτουργίας που μπορούν να ξεπεράσουν τα 3000MHz - αναλόγως των δυνατοτήτων των μνημών που θα χρησιμοποιηθούν.
Για τις θύρες των καρτών επέκτασης χρησιμοποιούνται 5 x PCIe x16 Gen 3 τα οποία είναι x16 ηλεκτρικά για το πρώτο και δεύτερο slot και x8 για τα υπόλοιπα. Έτσι, τα δυνατά modes λειτουργίας είναι x16, x16/x16, x8/x8/x16 και x8/x8/x8/x8. Χρησιμοποιώντας όμως ένα 28-lane CPU τότε οι θύρες θα λειτουργήσουν σαν x16/x8/x4, κάτι το οποίο σημαίνει πως χάνεται η υποστήριξη για 3-way SLI.
Μεταξύ πρώτου και δεύτερου slot καθώς και του τέταρτου και πέμπτου θα συναντήσουμε και τις 2 M.2 θύρες των 32Gbps, ενώ εγκάρσια του τρίτου συναντάμε την mini PCI Express θύρα.
Το Ultra M.2 Slot χρησιμοποιεί το bandwidth της 3ης x16 θύρας χρησημοποιώντας 2 ASM1480 quick switches, τα οποία είναι συνδεδεμένα στον PCI-e 3.0 ελεγκτή του επεξεργαστή, όμως για την υποστήριξη SATA M.2 απαιτείται η χρήση ενός ASM1456 οποίος χρησιμοποιεί το SATA link του PCH μέσω της θύρας SATA3_2. Επιπλέον, ο ASM1480 χρησιμοποιείται ως διακόπτης και για την eSATA θύρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος, ένα switch όμως που δεν στερεί bandwidth καθώς εναλλάσσει τις συσκευές αναλόγως τις απαιτήσεις και δεν τις μοιράζει πάνω στον ίδιο δίαυλο.
Tα 10 συνολικά SATA θύρες έρχονται να καλύψουν την αποθηκευτική ικανότητα της μητρικής, όπου όλες τους ελέγχονται από το chipset της μητρικής.
Σε όλη την επιφάνεια της μητρικής συναντάμε 5 fan connectors, δυο στην πάνω πλευρά της μητρικής, δυο στην κάτω καθώς και μια δίπλα από το audio jacks του rear I/O.
Στην κάτω πλευρά της μητρικής θα συναντήσουμε και τα χειριστήρια ελέγχου, με τα Power και reset buttons καθώς και το 7 segment display το οποίο παρέχει τους κωδικούς λειτουργίας του BIOS. Παραμένοντας στην κάτω πλευρά της μητρικής υπάρχουν διαθέσιμα 2x USB 2.0 headers, τα TPM, καθώς και τα COM headers και το front panel audio, τον διακόπτη ενεργοποίησης του HDD Saver όπως επίσης και τα front panel headers.
UEFI BIOS
Το UEFI BIOS της ASRock δέχεται customization αναλόγως το μοντέλο της - έτσι, ο χρωματικός συνδυασμός της δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα χρώματα του BIOS, με το μαύρο και το χρυσό να κυριαρχούν.
Οι ρυθμίσεις είναι απλές και καλύπτουν ότι μπορεί να χρειαστεί ο μέσος και μη χρήστης, με τις επιλογές να βρίσκονται στην αναμενόμενη θέση τους ενώ η πλοήγηση γίνεται τόσο με το ποντίκι όσο και με το πληκτρολόγιο το ίδιο εύκολα.
Η διάταξη και η λειτουργικότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, όμως τόσο οι αναβαθμισμένες γραμματοσειρές, το color scheme καθώς και η δυνατότητα για HD ανάλυση μας προδιαθέτει πως η ASRock δούλεψε ακόμα περισσότερο για να βελτιώσει τον συγκεκριμένο τομέα!
Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες να καταλάβετε πως το BIOS της ASRock μπορεί και ξεχωρίζει.
Η λειτουργία για BIOS update από το δίκτυο, είναι το "δυνατό χαρτί" της ASRock με τη νέα ASRock X99 OC Formula/3.1. Απλά συνδέστε την LAN θύρα στον υπολογιστή, κάντε Update μέσω Internet περιμένετε να γίνει ξεκινήσει η θύρα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση BIOS στη μητρική.
Software
Φυσικά, η ASRock επενδύει και στο added value μέσω του software που διανέμει με τα προϊόντα της. Έτσι με κάθε ASRock μητρική έχετε πρόσβαση στο ASRock Cloud όπου σας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή στο δικό Cloud για τον διαμοιρασμό αρχείων και multimedia σε όλες σας τις συσκευές.
Από εκεί και πέρα, παρέχεται το Formula Drive, το εξειδικευμένο πρόγραμμα για την X99 OC Formula/3.1, το οποίο σας επιτρέπει το tweaking του συστήματός σας μέσα από το περιβάλλον των Windows, ενώ επιτρέπει και την υποστήριξη για apps που παρέχονται δωρεάν μέσα από το store της ASRock.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Έχοντας όλες τις μετρήσεις των μητρικών μας μαζεμένες, ήρθε η ώρα για μερικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι sorted μόνο κατά την Stock συχνότητα, ώστε να είναι δίκαιη η σύγκριση για όλες τις μητρικές. Όσον αφορά την ASRock X99 OC Formula/3.1 παρατηρούμε πως οι επιδόσεις είναι αρκετά παραπλήσιες / πανομοιότυπες με τον ανταγωνισμό.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως η ASRock X99 OC Formula/3.1 δεν "κόβει" τις επιδόσεις του Memory Controller.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Αρκετά συνεπής η ASRock X99 OC Formula/3.1 και στον τομέα των γραφικών, με τα αποτελέσματά της να είναι πολύ κοντά στον ανταγωνισμό.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Καμία μεταβολή και σε αυτό το benchmark, όπου βλέπουμε πως η ASRock X99 OC Formula/3.1 παραδίδει παρεμφερή αποτελέσματα με τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Τυπικές επιδόσεις από τον SATA Controller της ASRock X99 OC Formula/3.1 στον τομέα της αποθήκευσης.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Πολύ καλά αποτελέσματα και στον τομέα του ήχου. Το Purity Sound 2 είναι ικανό να παραδώσει αρκετά καλή απόκριση συχνότητας, αν και το τελικό αποτέλεσμα του μετροπρογράμματος δεν είναι το καλύτερο δυνατό.
Πως τα πηγαίνει από άποψης Overclocking η ASRock X99 OC Formula/3.1; Διαθέτοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και υλικών, υπόσχεται δυνατά OC's για τον K-series επεξεργαστή σας. Στα εργαστήρια του HwBox είχαμε στην διάθεσή μας τον Intel Core i7 5960X, που με τους 8 πυρήνες του είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει κάποιος από πλευράς επιδόσεων σε consumer σύστημα, ενώ παρ' όλο την "χαμηλή" εργοστασιακή συχνότητα λειτουργίας του, το overclocking είναι μια εύκολη υπόθεση στον συγκεκριμένο επεξεργαστή.
Αυτό όμως που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι πως από την στιγμή που η Intel επέτρεψε την κυκλοφορία ξεκλείδωτων επεξεργαστών, η overclocking εμπειρία τουλάχιστον με τους παραδοσιακούς τρόπους ψύξης για τους οικιακούς χρήστες θα πρέπει να είναι η ίδια. Έτσι, με λίγο το πείραγμα του πολλαπλασιαστή και ελάχιστα της τάσης vCore, θα πρέπει εύκολα κάποιος στις περισσότερες μητρικές να επιτύχει τα 4.5GHz. Έχοντας θέσει εκεί ήδη τον πήχη, θα επιχειρήσουμε να ανεβάσουμε τον 5960Χ όσο πιο ψηλά μας επιτρέπει η συγκεκριμένη μητρική.
Το Formula Drive της ASRock είναι το software που αναλαμβάνει την διαχείριση της ASRock X99 OC Formula/3.1, και το οποίο προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε για να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή μας. Στην καρτέλα Operation mode θα συναντήσουμε κάποια πολύ τυπικά προφίλ όπως Performance, Standard και Power Saving mode τα οποία δεν κάνουν κάποιου είδους OC αλλά αντιθέτως διαχειρίζονται την επιθετικότητα του Turbo boost του Haswell επεξεργαστή μας.
Η επιλογή advanced μας δίνει πρόσβαση σε 3 προκαθορισμένα turbo profiles τα οποία παρέχουν ένα αυτόματο overclocking με το πάτημα ενός πλήκτρου. Έτσι, παρέχονται οι επιλογές για 4, 4.2 καθώς και 4.5 GHz τα οποία απαιτούν ένα απλό restart για να εφαρμοστούν. Όπως και πράξαμε, επιλέγοντας το τελευταίο προφίλ το σύστημα μας υπερχρονίστηκε στα 4500MHz με τάση τα 1.5V, Input Voltage στα 2.1V και Cache Voltage στα 1.15V ίσως ελαφρώς παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε αλλά ικανή ώστε το σύστημα να λειτουργεί απροβλημάτιστα.
Για όσους επιθυμούν λεπτομερέστερες επιλογές και βαθύτερο tweaking, η καρτέλα OC Tweaker κάνει αυτό που υπόσχεται. Επί της ουσίας, η καρτέλα αυτή περιέχει όλες τις ρυθμίσεις τις οποίες θα συναντήσουμε και στο BIOS της ASRock ASRock X99 OC Formula/3.1, μόνο που το καταφέρνει με ένα καλύτερο γραφικό περιβάλλον μέσα από τα Windows. Επιπλέον, σε οποιεσδήποτε αλλαγές εφαρμόσουμε δεν χρειάζεται επανεκκίνηση του συστήματος - αντίθετα οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται on the fly με το πάτημα του κουμπιού Apply.
Κλείνοντας, ο Nick Shih δεν θα μπορούσε να μην βάλει την σφραγίδα του στην συγκεκριμένη μητρική. Έτσι, εντός του UEFI BIOS θα συναντήσουμε preloaded OC profiles από τον ίδιο τον NIck Shih, με presets που επιτρέπουν ένα γρήγορο SuperPi 32M ιδανικό για αερόψυξη, καθώς και preset για 6GHz με την βοήθεια του υγρού αζώτου - ένα εργαλείο που θα ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους extreme OCers.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνηθίζουν να παρουσιάζουν στο line-up τους ένα enthusiast μοντέλο, το οποίο αποτελεί περισσότερο "εργαλείο" για τους overclockers, αλλά και μια καλή επιλογή για τους enthusiasts οι οποίοι ψάχνουν το μέγιστο που μπορούν από το σύστημά τους. Σε αυτήν την περίπτωση η ASRock απευθύνεται στους απανταχού tweakers με την X99 OC Formula/3.1.
Τα πάντα σε αυτήν την μητρική "βροντοφωνάζουν" για overclocking. Ξεκινώντας από το ισχυρότατο VRM σύστημα τροφοδοσίας των 12 φάσεων, που έχουν την δυνατότητα να σηκώσουν έως και 1300W (!) ισχύος, το X Series OC Socket που ξεκλειδώνει μερικές παραπάνω "αρετές" των Haswell-E στο overclocking, μέχρι τα onboard πλήκτρα για την άμεση μεταβολή των τάσεων και συχνοτήτων καθώς και τα dip Switches. Περνώντας ακόμα και σε software επίπεδο, ο Nick Shih έχει ενσωματώσει στο BIOS μερικά έτοιμα presets για overclocking μέχρι τα 6 GHz σε συνδυασμό με υγρό άζωτο. Η X99 OC Formula/3.1 είναι μια μητρική που σχεδιάστηκε περισσότερο για χρήση σε benchtables, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα enthusiast σύστημα, αρκεί αυτό να μην παραμείνει σε στοκ συχνότητες!
Κατά τα λοιπά, στην X99 OC Formula/3.1 θα συναντήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν μια X99 μητρική, ενώ συντροφεύεται και από μια έξτρα USB 3.1 Gen 2 add-in κάρτα για την υποστήριξη του τελευταίου και ταχύτερου πρότυπου μεταφοράς.
Στην Ελλάδα θα την συναντήσουμε από τα 380? στα ράφια των καταστημάτων, τιμή που σίγουρα απευθύνεται στους hardcore tweakers.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Πίσω από το research and development των κατασκευαστών, βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων που εργάζεται καθημερινά στην εξέλιξη των προϊόντων. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των high-end και enthusiast πλατφορμών είναι και αυτό του overclocking, καθώς αυτό το στοιχείο είναι ένα από τα συστατικά που μπορούν να αναδείξουν πόσο επιτυχημένη είναι η κατασκευάστρια εταιρία, καθώς αυτή νοιάζεται όχι μόνο για τους mainstream χρήστες αλλά και αυτούς που απαιτούν το απόλυτο performance.
Αυτοί οι άνθρωποι που κρύβονται στα... "παρασκήνια", είναι οι overclockers. Άνθρωποι που αναδείχθηκαν μέσα από τα ρεκόρ τους και πλέον κατέχουν σημαντικά πόστα στις κατασκευάστριες εταιρίες. Ένας από αυτούς είναι και ο Nick Shih, ο οποίος υπογράφει και την μητρική της σημερινής μας παρουσίασης - μιας μητρικής από έναν overclocker προς όλους τους επίδοξους benchers. Αναφερόμαστε στην ASRock X99 OC Formula/3.1.
Ανοίγοντας την συσκευασία, θα συναντήσουμε την ίδια την ASRock X99 OC Formula/3.1. Η ASRock για να προστατέψει το περιεχόμενο της συσκευασίας κατά την διάρκεια της μεταφοράς, τοποθετεί την μητρική σε ένα προστατευτικό αφρώδες υλικό, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ζημιάς από τα χτυπήματα! Συνεχίζοντας με το εσωτερικό της συσκευασίας θα συναντήσουμε 6 SATA καλώδια (3 straight, 3 angled), το manual και το Quick Install Guide, το DVD με όλο το απαραίτητο Software, το I/O Shield , καθώς και δυο dual αλλά και triple SLI bridge.
Το πιο βασικό "συστατικό" όμως γι' αυτήν την νέα κυκλοφορία της ASRock είναι και η add-in PCI Express κάρτα η οποία φροντίζει να δώσει δυο έξτρα USB 3.1 θύρες στο πίσω μέρος μέσω αυτής της κάρτας, η οποία θα απαιτήσει και μια έξτρα τροφοδοσία τύπου molex για να μπορέσει να υποστηρίξει την υψηλότερη παροχή ενέργειας που υποστηρίζει το νέο πρότυπο. Η κάρτα τοποθετείται σε ένα PCI Express slot το οποίο έχει x4 φυσικό μέγεθος.
Προχωράμε όμως στην ίδια την μητρική. H ASRock X99 OC Formula/3.1 είναι μια παραδοσιακή E-ATX μητρική, όπως συνηθίζεται για τις enthusiast μητρικές της X99 κατηγορίας, οι οποίες συνοδεύονται από αρκετά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον χρωματικό της συνδυασμό, εδώ θα παρατηρήσουμε ένα ιδιαίτερο στυλ, με το sapphire black PCB των 8 στρωμάτων να συνοδεύεται από τα χρυσού χρώματος heatsinks τα οποία καλύπτουν τα VRM και το PCH, καθώς και τα DIMM και PCI slots.
Όσον αφορά την πλατφόρμα η ASRock X99 OC Formula/3.1 είναι βασισμένη στο socket 2011-3 με το chipset ελέγχου να είναι το μοναδικό που απευθύνεται σε αυτήν την κατηγορία, το Intel X99 Express chipset, το οποίο υποστηρίζει όλους τους Core i7 (Haswell-E) αλλά και Xeon (Haswell-EP) επεξεργαστές της Intel, με μέγιστη υποστήριξη τους 18 πυρήνες, ενώ το Overclocking είναι ελεύθερο φυσικά σε αυτήν την πλατφόρμα εάν τοποθετηθεί οποιοσδήποτε Haswell-E επεξεργαστής της Intel. Επιπροσθέτως, ένα νέο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η ενσωμάτωση DDR4 μνημών, με την ASRock X99 OC Formula/3.1 να διαθέτει 8 DIMM slots που προσφέρει Quad Channel υποστήριξη και μέγιστη χωρητικότητα τα 128GB μνήμης.
Επιπλέον, η X99 OC Formula/3.1 εξοπλίζεται με το X series OC socket. Το socket αυτό προσφέρει υποστήριξη για όλους τους LGA 2011-3 επεξεργαστές, μόνο που φέρει μερικά pins παραπάνω τα οποία θα προσδώσουν ακόμα περισσότερη σταθερότητα και λεπτομερέστερες επιλογές τάσεων και συχνοτήτων κατά το overclocking. Μένοντας στα OC χαρακτηριστικά της μητρικής, θα συναντήσουμε πληθώρα onboard στοιχείων, που θα διευκολύνουν τον overclocker κατά την διάρκεια ενός bench session. Έτσι, πέρα από τα Power και reset κουμπιά καθώς και το διαγνωστικό 7 segment display που δείχνει τους κωδικούς λειτουργίας του BIOS, θα συναντήσουμε πλήκτρα τα οποία επιτρέπουν την "on the fly" μεταβολή των τάσεων αλλά και συχνοτήτων του BLCK, dip switches για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση των PCI slots, διακόπτη για LN2 καθώς και Slow mode, ενώ δεν θα λείψει και μια onboard USB 3.1 Gen 1 θύρα για την απευθείας τοποθέτηση USB flash drives.
Όλα αυτά ήταν άχρηστα όμως, αν η μητρική δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις ενέργειας που απαιτεί το extreme overclocking. Έτσι, το 12 φάσεων VRM σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να αντέξει μέχρι και 1300 Watts ισχύος, κάτι παραπάνω από αρκετό, ενώ παρέχονται μια έξτρα 4pin τροφοδοσία των 12V για τον επεξεργαστή, καθώς και μια συμπληρωματική τροφοδοσία Molex για έξτρα ενέργεια στις PCI θύρες. Μιλώντας για τις τελευταίες, η X99 OC Formula θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει 4 GPU, για να γίνουν τα παγκόσμια ρεκόρ. Έτσι, φέρει πέντε συνολικά PCI Express x16 Gen 3 θύρες, με τις 4 να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους για quad-GPU configuration.
Ας δούμε όμως τι μπορεί να υποστηρίξει η ASRock X99 OC Formula/3.1 από μεριάς περιφερειακών. Στα μέσα αποθήκευσης η ASRock X99 OC Formula/3.1 έχει στην διάθεσή της 10 συνολικά SATA 6Gbps θύρες, ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται και μια SATA Express θύρα. Επιπλέον συναντάμε 2 x Ultra M.2 slot με υποστήριξη τόσο PCI-e Gen 3.0 των 32Gbps όσο και σε SATA 6Gbps SSDs, δίνοντάς μας την δυνατότητα για modules των 4.2cm, 6cm, 8cm και 11cm. Κλείνοντας, η ASRock παρέχει και την υποστήριξη ενός mini PCI Express slot το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Wifi + Bluetooth modules.
Στο υποσύστημα του ήχου την θέση έχει το Pure Audio 2, είναι η λύση της ASRock για όσους επιθυμούν την ακρόαση ήχου από καλά set ακουστικών, με τους ενισχυμένους Amplifiers καθώς και τους audio grade χρυσούς πυκνωτές να αναλαμβάνουν ενίσχυση και καλύτερο φιλτράρισμα του ηχητικού σήματος. Το κύκλωμα του ήχου παρέχεται από τον τυπικό ALC1150 ο οποίος συμπληρώνει τον Intel Azalia επεξεργαστή στο PCH. Το φιλτράρισμα του γίνεται από τους οκτώ συνολικά Nichicon gold ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές των 100uF που αναλαμβάνουν να μειώσουν τον θόρυβο.
Επιπλέον, στην θέση του ελεγκτή δικτύου έχουμε όχι έναν, αλλά δυο ελεγκτές, με τον πρώτο να είναι ο γνωστός μας Intel i218v Gigabit Ethernet, ενώ στην θέση του δεύτερου θα συναντήσουμε τον Atheros QCA8171 της Qualcomm.
Η υψηλή ποιότητα παραγωγής ASRock X99 OC Formula/3.1 και η σταθερή της απόδοση εγγυώνται μέσα από την σφραγίδα "Super Alloy" της ASRock. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μακριά λίστα χαρακτηριστικών που επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά: Premium Alloy Chokes, Dual-Stack MOSFET για καλύτερη παράδοση του ρεύματος προς το CPU, NexFET MOSFET για καλύτερη παράδοση ρεύματος προς τις μνήμες και προστασία από Electro Static Discharge (ESD). Οι Nichilon 12K platinum πυκνωτές εγγυώνται 12000 ώρες απρόσκοπτης λειτουργίας, ενώ τέλος το Sapphire Black PCB βελτιώνει τόσο το οπτικό αποτέλεσμα της μητρικής όσο και την καλύτερη ποιότητά της.
Ολοκληρώνοντας την πρώτη μας επαφή ας ρίξουμε μια ματιά στο I/O της ASRock X99 OC Formula/3.1 το οποίο προσφέρει 2 x USB 2.0 θύρες συν ένα PS/2 mouse/keyboard port για την σύνδεση των περιφερειακών. Επιπλέον, έχουμε 6 USB 3.1 Gen 1 θύρες στο πίσω μέρος, ενώ ξεχωρίζει και η USB 3.1 Type C θύρα. Το clear CMOS button θα επαναφέρει το BIOS στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, ενώ το I/O ολοκληρώνεται από τα 5 audio jacks και την οπτική θύρα για την σύνδεση του συστήματος ήχου, όπως και τις 2 Gigabit Ethernet θύρες.
Κλείνοντας την σύντομη παρουσίασή μας, ας δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά της ASRock X99 OC Formula/3.1:
Circuit analysis
Κοιτάζοντας "κάτω από την επιφάνεια", παρατηρούμε τα βαθύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που φέρει η ASRock X99 OC Formula/3.1. Εν αρχή, θα ασχοληθούμε με το VRM της μητρικής, το οποίο αποτελείται από τα 12 φάσεις.
Για να υλοποιηθεί αυτό, η ASRock χρησιμοποιεί τους χαμηλού προφίλ επαγωγείς των 60A, ενώ το φίλτρο εξόδου είναι ένα μείγμα 3 διαφορετικών τύπων πυκνωτών όπου θα συναντήσουμε 8x 560uF solid 12K Nichicon πυκνωτές, 6x 330uF tantalum POSCAPs καθώς και μερικούς κεραμικούς, σε ένα σύνολο που απαριθμείται στα περίπου 6460uF.
Από την άλλη, ο PWM ελεγκτής είναι ο ψηφιακός Intersil ISL6379, ο οποίος ελέγχει το Hybrid σύστημα 6 φάσεων PWM. Επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει PWM 12 φάσεων, για να λάβουμε 12 φάσεις από το PWM η ASRock χρησιμοποιεί 6 από τους Intersil ISL6611A οι οποίοι λειτουργούν ως phase doublers με ενσωματωμένους διπλούς drivers, κάτι το οποίο συνεπάγεται σε σημαντική εξοικονόμηση χώρου σε μια "πυκνοκατοικημένη" X99 μητρική.
Επιπλέον θα συναντήσουμε και 12x FDMS3668S της Fairchild Semiconductor, τα οποία είναι τα N-Channel MOSFETs και έχουν αρκετά καλά ratings περί τα 13A/18A (high/low side) μόλις στα 2.5 Watts.
Όσον αφορά το VRM σύστημα της μνήμης χρησιμοποιώντας επίσης το ISL6379 PWM και τους dual N-Channel MOSFETs, δίνοντας μας ένα σύνολο τριών ISL6379 και 16 διπλών MOSFETs, ενώ όσον αφορά την VPP τροφοδοσία χρησιμοποιείται από ένας MPS MPQ8632 για κάθε DIMM slot.
Η τροφοδοσία της μητρικής γίνεται μέσω ενός 8-pin EPS 12V βύσματος καθώς και ενός συμπληρωματικού (αλλά και προαιρετικού) 4pin EPS, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πάνω πλευράς της μητρικής.. Από την άλλη, το 24pin βύσμα τροφοδοσίας των 3 και 5V βρίσκεται στο δεξιό σημείο της. Εκεί, θα συναντήσουμε μια φυσική Type A USB 3.1 Gen 1 θύρα για εύκολη τοποθέτηση flash drives, ενώ από κάτω βρίσκουμε τα 2 USB 3.1 Gen 1 headers τα οποία παρέχονται από το Intel PCH.
Από πλευράς υποστήριξης μνήμης, μητρική της ASRock φέρει 4+4 DIMM slots και επιτρέπει την χρήση έως και 128GB DDR4 DRAM με συχνότητες λειτουργίας που μπορούν να ξεπεράσουν τα 3000MHz - αναλόγως των δυνατοτήτων των μνημών που θα χρησιμοποιηθούν.
Για τις θύρες των καρτών επέκτασης χρησιμοποιούνται 5 x PCIe x16 Gen 3 τα οποία είναι x16 ηλεκτρικά για το πρώτο και δεύτερο slot και x8 για τα υπόλοιπα. Έτσι, τα δυνατά modes λειτουργίας είναι x16, x16/x16, x8/x8/x16 και x8/x8/x8/x8. Χρησιμοποιώντας όμως ένα 28-lane CPU τότε οι θύρες θα λειτουργήσουν σαν x16/x8/x4, κάτι το οποίο σημαίνει πως χάνεται η υποστήριξη για 3-way SLI.
Μεταξύ πρώτου και δεύτερου slot καθώς και του τέταρτου και πέμπτου θα συναντήσουμε και τις 2 M.2 θύρες των 32Gbps, ενώ εγκάρσια του τρίτου συναντάμε την mini PCI Express θύρα.
Το Ultra M.2 Slot χρησιμοποιεί το bandwidth της 3ης x16 θύρας χρησημοποιώντας 2 ASM1480 quick switches, τα οποία είναι συνδεδεμένα στον PCI-e 3.0 ελεγκτή του επεξεργαστή, όμως για την υποστήριξη SATA M.2 απαιτείται η χρήση ενός ASM1456 οποίος χρησιμοποιεί το SATA link του PCH μέσω της θύρας SATA3_2. Επιπλέον, ο ASM1480 χρησιμοποιείται ως διακόπτης και για την eSATA θύρα που βρίσκεται στο πίσω μέρος, ένα switch όμως που δεν στερεί bandwidth καθώς εναλλάσσει τις συσκευές αναλόγως τις απαιτήσεις και δεν τις μοιράζει πάνω στον ίδιο δίαυλο.
Tα 10 συνολικά SATA θύρες έρχονται να καλύψουν την αποθηκευτική ικανότητα της μητρικής, όπου όλες τους ελέγχονται από το chipset της μητρικής.
Σε όλη την επιφάνεια της μητρικής συναντάμε 5 fan connectors, δυο στην πάνω πλευρά της μητρικής, δυο στην κάτω καθώς και μια δίπλα από το audio jacks του rear I/O.
Στην κάτω πλευρά της μητρικής θα συναντήσουμε και τα χειριστήρια ελέγχου, με τα Power και reset buttons καθώς και το 7 segment display το οποίο παρέχει τους κωδικούς λειτουργίας του BIOS. Παραμένοντας στην κάτω πλευρά της μητρικής υπάρχουν διαθέσιμα 2x USB 2.0 headers, τα TPM, καθώς και τα COM headers και το front panel audio, τον διακόπτη ενεργοποίησης του HDD Saver όπως επίσης και τα front panel headers.
UEFI BIOS
Το UEFI BIOS της ASRock δέχεται customization αναλόγως το μοντέλο της - έτσι, ο χρωματικός συνδυασμός της δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα χρώματα του BIOS, με το μαύρο και το χρυσό να κυριαρχούν.
Οι ρυθμίσεις είναι απλές και καλύπτουν ότι μπορεί να χρειαστεί ο μέσος και μη χρήστης, με τις επιλογές να βρίσκονται στην αναμενόμενη θέση τους ενώ η πλοήγηση γίνεται τόσο με το ποντίκι όσο και με το πληκτρολόγιο το ίδιο εύκολα.
Η διάταξη και η λειτουργικότητα παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, όμως τόσο οι αναβαθμισμένες γραμματοσειρές, το color scheme καθώς και η δυνατότητα για HD ανάλυση μας προδιαθέτει πως η ASRock δούλεψε ακόμα περισσότερο για να βελτιώσει τον συγκεκριμένο τομέα!
Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες να καταλάβετε πως το BIOS της ASRock μπορεί και ξεχωρίζει.
Η λειτουργία για BIOS update από το δίκτυο, είναι το "δυνατό χαρτί" της ASRock με τη νέα ASRock X99 OC Formula/3.1. Απλά συνδέστε την LAN θύρα στον υπολογιστή, κάντε Update μέσω Internet περιμένετε να γίνει ξεκινήσει η θύρα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση BIOS στη μητρική.
Software
Φυσικά, η ASRock επενδύει και στο added value μέσω του software που διανέμει με τα προϊόντα της. Έτσι με κάθε ASRock μητρική έχετε πρόσβαση στο ASRock Cloud όπου σας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψετε τον προσωπικό σας υπολογιστή στο δικό Cloud για τον διαμοιρασμό αρχείων και multimedia σε όλες σας τις συσκευές.
Από εκεί και πέρα, παρέχεται το Formula Drive, το εξειδικευμένο πρόγραμμα για την X99 OC Formula/3.1, το οποίο σας επιτρέπει το tweaking του συστήματός σας μέσα από το περιβάλλον των Windows, ενώ επιτρέπει και την υποστήριξη για apps που παρέχονται δωρεάν μέσα από το store της ASRock.
Με στόχο την αποτελεσματικότερη και πιο αντικειμενική ανάλυση των reviews, προχωρήσαμε σε μερικές αλλαγές όσον αφορά την μεθοδολογία αξιολόγησης. Ξεκινώντας από τα βασικά, όλες οι μητρικές θα αξιολογούνται με ακριβώς πανομοιότυπο hardware, αντικαθιστώντας έτσι μονάχα την υπό – εξέταση μητρική μας.
Όλες οι μητρικές πλέον θα αξιολογούνται με βάση 3 βασικές κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά βάρους. Έτσι οι 3 κατηγορίες είναι οι εξής: Features (50%), Performance (25%) και Price (25%). Δηλαδή με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, το μεγαλύτερο βάρος φέρουν τα χαρακτηριστικά της κάθε μητρικής τα οποία αναλύονται στις εξής υπό-κατηγορίες: Accessories, Asthetics, Extra Technologies, Connectivity, Expandability, όπου όλες συμμετέχουν ισότιμα με βάρος 10% έκαστη. Το υπόλοιπο 50% αποτελείται από την απόδοση της κάθε μητρικής (25%) και τέλος η τιμή της (επίσης 25%).
Ακούσαμε την φωνή σας, και έτσι η διαδικασία της αξιολόγησης βασίστηκε στο Poll που είχαμε δημιουργήσει πριν μερικούς μήνες. Είστε ελεύθεροι να συμμετέχετε ακόμα και σήμερα!
Performance Assessment - Benchmarks
Για την ανάλυση της απόδοσης κάθε μητρικής, κατατάξαμε τα benchmarks που θα χρησιμοποιήσουμε σε 6 διαφορετικές κατηγορίες, που θα την αξιολογήσουν στο σύνολό της. Ο σκοπός της χρήσης αυτών των μετροπρογραμμάτων έχει το ως απώτερο στόχο να αναδείξει τυχόν διαφορές που έχουν διάφορες μητρικές στην απόδοσή τους. Είναι προφανές πως εάν θελήσουμε κάποια σύγκριση, αυτή θα είναι εφικτή μόνο για μητρικές της ίδιας πλατφόρμας.
Έτσι, τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε είναι τα εξής:
- CPU: Sisoftware Sandra, Winrar, Cinebench R11.5
- Memory: AIDA64, MaxxMEM
- System: PCMark 7
- Graphics: 3DMark 11 Performance, Crysis 3, Tomb Raider
- Storage: ATTO Disk Benchmark
- Audio: Rightmark Audio Analyzer
Τα ανωτέρω τεστ επαναλαμβάνονται για 3 συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή μας: Stock (default με Turbo Boost ενεργοποιημένο), Overclock @ 4000MHz, Overclock @ 4500MHz.
Σύστημα δοκιμών και ρυθμίσεις συστήματος
Παρακάτω έχετε την δυνατότητα να ρίξετε μια ματιά στο setup των δοκιμών μας καθώς και στις επιλεγμένες ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις.
SiSoftware Sandra
Το Sandra της SiSoftware (SiSoftware Zone) αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο έγκυρα διαγνωστικά προγράμματα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Μπορείτε να μάθετε ό,τι θέλετε για το hardware, το software και όλες τις υπόλοιπες συσκευές - ένα χέρι βοηθείας με λίγα λόγια. Sandra σημαίνει System Analyser, Diganostic and Reporting Assistant. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν την ονομασία από το Ελληνικό γυναικείο όνομα Σάντρα που σημαίνει υπερασπίστρια, βοηθός των ανθρώπων. Ταιριάζει έτσι; Μπορεί να προσφέρει πάνω κάτω τις ίδιες πληροφορίες με άλλα προγράμματα όπως το AIDA64 ή το Tune Up Utilities, όμως είναι πολύ πιο λεπτομερές. Σε κανένα άλλο πρόγραμμα δεν θα βρείτε τα ακριβή χαρακτηριστικά components όπως CPU, chipset, VGA, ports, printers, sound card, memory, network, Windows internals, AGP, PCI, PCI-X, PCIe, database, USB, USB 2.0, USB 3.0, 1394/Firewire κ.τ.λ. Συνεργάζεται άψογα με όλα τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft (XP/Vista/7/Server 2003/Server 2008) και υποστηρίζει όλες τις μεγάλες τεχνολογίες όπως: Multiprocessor, MultiCore, HyperThreading, GPGPU, DirectX, OpenGL, NUMA, AMD64/EM64T/x64 και MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE 4.1, SSE 4.2, AVX & FMA.
Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε benchmarks και για τον επεξεργαστή αλλά και για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του: Processor Arithmetic, Processor Multimedia, Cryptography, Multi-Core Efficiency, Power Management Efficiency, GP (GPU/CPU/APU) Processing, GP (GPU/CPU/APU) Cryptography και GP (GPU/CPU/APU) Bandwidth.
WinRAR
Η πλειοψηφία των χρηστών το έχει εγκατεστημένο και το χρησιμοποιεί, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για το ενσωματωμένο benchmark το οποίο διαθέτει. Ο λόγος για το WinRAR, το δημοφιλέστατο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, το οποίο ξεχώρισε χάρη στην ευκολία χρήσης και τις επιδόσεις του, ενώ μας δίνει και έναν πολύ καλό τρόπο για να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών μας, εφόσον το benchmark που περιλαμβάνει, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ισχύ των σύγχρονων CPU και των πολλαπλών πυρήνων τους. Το Benchmark & Hardware Test του WinRAR μετράει πόσα είναι τα μέγιστα KB/s που μπορεί να συμπιέσει ο υπολογιστής μας. Για να προσαρμόσουμε το WinRAR σε πιο real life συνθήκες, μαζέψαμε φωτογραφίες συνολικής χωρητικότητας 1GB και τις συμπιέσαμε χρησιμοποιώντας το Best compression method - χρονομετρώντας πόσο χρόνο χρειάστηκε το PC.
Cinebench R11.5 & R15
Το CINEBENCH είναι μία σειρά real-world tests τα οποία υπολογίζουν συγκεντρωτικά τις επιδόσεις του υπολογιστή σας. Βασίζεται στο animation software CINEMA 4D (σχεδιασμένο από την award-winning MAXON), που χρησιμοποιείται εκτεταμένα από studios και εταιρείες παραγωγής παγκοσμίως για να δημιουργείται περιεχόμενο 3D. Προγράμματα της MAXON συμμετείχαν στην προσπάθεια δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών που έσπασαν τα ταμία όπως τα: Spider Man, Star Wars, The Chronicles of Narnia και πολλά άλλα. Καταλαβαίνεται λοιπόν το κύρος που έχει σαν πρόγραμμα το CINEBNECH.
Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό score που θα πάρετε. Είναι από τα λίγα benchmarks που δύναται να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 64 processor threads, προκειμένου να μετρήσουν τα 2.000 αντικείμενα και 300.000 συνολικά πολύγωνα του CPU test scene. Τα εφέ που στρατολογήθηκαν για να κάνουν τον επεξεργαστή σας να υποφέρει στο test αυτό περιλαμβάνουν sharp και blurred reflections, area lights και shadows, procedural shaders, antialising και πολλά ακόμα.
Έχοντας όλες τις μετρήσεις των μητρικών μας μαζεμένες, ήρθε η ώρα για μερικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι sorted μόνο κατά την Stock συχνότητα, ώστε να είναι δίκαιη η σύγκριση για όλες τις μητρικές. Όσον αφορά την ASRock X99 OC Formula/3.1 παρατηρούμε πως οι επιδόσεις είναι αρκετά παραπλήσιες / πανομοιότυπες με τον ανταγωνισμό.
AIDA64 Memory Read, Write, Copy & Latency
Το AIDA64 (Downloads | AIDA64) κατασκευάστηκε για να κάνει ευκολότερη την ζωή των home users αφού αποτελεί ένα διαγνωστικό πρόγραμμα με πλούσια σουίτα benchmarks. Η Extreme έκδοσή του περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα features που αδιαμφισβήτητα θα βοηθήσουν στο overclocking, την διάγνωση τυχόν λαθών, τον βασανιστικό και συνάμα ενδελεχή έλεγχο σταθερότητας όπως επίσης και το monitoring θερμοκρασιών, memory bandwidth, memory timings και πολλά ακόμα! Ανά πάσα στιγμή θα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες γύρω από τον επεξεργαστή, την μνήμη του συστήματος και τους σκληρούς δίσκους, ενώ παράλληλα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit και 64-bit Microsoft Windows 7/Server 2008 R2 λειτουργικά συστήματα.
Αναφορικά με τα 64-bit benchmarks, να πούμε ότι εν ολίγοις μετράνε το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής στην επεξεργασία δεδομένων και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Τα Memory & Cache Benchmarks αναλύουν το εύρος μνήμης και το latency. Τα Processor Benchmarks χρησιμοποιούν τις εντολές MMX, 3DNow! και SSE, με το scaling να ανεβαίνει ασταμάτητα, ακόμα και με 32 πυρήνες επεξεργασίας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το benchmarking suite του AIDA64 αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες λύσεις για να καταλάβουμε πόσο επαναστατική είναι η δεύτερη γενιά Core επεξεργαστών της Intel.
Ξεκινάμε με τα Memory Bandwidth Benchmarks, δηλαδή τα Memory Read, Memory Write, Memory Copy και Latency. Ο κώδικας των εν λόγω benchmarks έχει γραφθεί με σωστή μεθοδολογία ώστε να εκμεταλλεύεται τις κατάλληλες x86, MMX, 3DNow!, SSE, SSE3 ή SSE4.1 instructions. Το Latency από την άλλη μετράει την χρονική καθυστέρηση που έχουμε όταν ο επεξεργαστής διαβάζει δεδομένα από την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή το χρόνο από την εντολή Read, μέχρι να φτάσουν οι πληροφορίες στις εσωτερικές registers του CPU.
MaxxMEM
Το MaxxMEM είναι ένα παρόμοιο Benchmark το οποίο έχει την δυνατότητα να μετράει την απόδοση της μνήμης με χρήση των δικών του αλγορίθμων, καλύπτοντας τα γνωστά σενάρια χρήσης όπως Memory Read, Write και Copy.
Στα ίδια πρότυπα και οι μετρήσεις για τις μνήμες, τόσο το AIDA64 όσο και το MaxxMEM δείχνουν πως η ASRock X99 OC Formula/3.1 δεν "κόβει" τις επιδόσεις του Memory Controller.
3DMark 11
To 3DMark11 είναι η τελευταία έκδοση της πασίγνωστης Futuremark 3DMark suite. Επηρεάζεται κατά συντριπτικό ποσοστό από την κάρτα γραφικών και εκμεταλλεύεται features τελευταίας τεχνολογίας όπως DirectX 11, tesselation, compute shaders και multi-threading. Τα Graphics Test περιλαμβάνουν πολυάριθμες αντανακλάσεις, έξυπνο φωτισμό με πληθώρα shadow casting lights, βαρύ tesselations και physics simulation με πολλά αντικείμενα. Αντιπροσωπεύει μία σίγουρη λύση για να δοκιμάσετε αν αντέχει η κάρτα γραφικών σας στις overclocked συχνότητες που καταλήξατε, καθώς μπορεί να μην φτάνει σε load το Furmark ή το MSI Kombustor, αλλά στο Extreme Preset είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Έπειτα έχετε κατά νου ότι το load των Furmark και MSI Kombustor είναι απλησίαστο ακόμα και στα πιο βαριά games, οπότε είναι αμαρτία να ζορίζετε την VGA σας χωρίς λόγο.
Αρκετά συνεπής η ASRock X99 OC Formula/3.1 και στον τομέα των γραφικών, με τα αποτελέσματά της να είναι πολύ κοντά στον ανταγωνισμό.
Gaming
Δύο από τους πιο δημοφιλής τίτλους για το 2013, το Crysis 3 και το Tomb Raider, χρησιμοποιούνται ως μετροπρογράμματα αξιολόγησης.
Στα gaming benchmarks, βλέπουμε και πάλι τους αναμενόμενους αριθμούς από την μητρική της δοκιμής μας, πράγμα που σημαίνει πως σε ένα gaming σύστημα τον κύριο ρόλο τον έχει ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
PCMark7
Το PCMark7 (Windows 7 Benchmark test) είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε για να μετρήσετε εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια την απόδοση του υπολογιστή σας, να δείτε τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία του. Με το σύνθετο αυτό μετροπρόγραμμα και αφού δείτε τα αποτελέσματα του κάθε test που τρέχετε, έχετε τη δυνατότητα αφού μάθετε που υστερεί το σύστημα να προβείτε σε κατάλληλες αναβαθμίσεις ή ακόμα και σε εντελώς νέο υπολογιστή, αν δείτε ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται δεν ικανοποιεί όλες σας τις ανάγκες. Μέσω του PCMark7 suite βλέπετε τις επιδόσεις του συστήματός σας στα εξής tests: Video playback & transcoding, Image manipulation, Web browsing & decryption, Graphics - DirectX 9, Windows Defender, Importing Pictures και Gaming.
Καμία μεταβολή και σε αυτό το benchmark, όπου βλέπουμε πως η ASRock X99 OC Formula/3.1 παραδίδει παρεμφερή αποτελέσματα με τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.
Storage Assessment using ATTO Disk Benchmark
Το ATTO Disk Benchmark πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα ανάλυσης της απόδοσης ενός αποθηκευτικού μέσου. Αναπτύχθηκε από την ίδια την ATTO με σκοπό την αξιολόγηση drives ακόμα και σε enterprize περιβάλλοντα, αλλά είναι εξίσου ικανοποιητικό για Home χρήση.
Rightmark Audio Analyzer
To Rightmark Audio Analyzer είναι ένα από τα ελάχιστα μετροπρογράμματα για μια κάρτα ήχου. Το benchmark παράγει συγκεκριμένα μοτίβα ήχου τα οποία εξάγονται σε αναλογική μορφή από την Speaker Out έξοδο της κάρτας ήχου, και καταγράφονται στην Line In είσοδο. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται και το benchmark αποφασίζει για την ποιότητα του ήχου εξόδου.
Πολύ καλά αποτελέσματα και στον τομέα του ήχου. Το Purity Sound 2 είναι ικανό να παραδώσει αρκετά καλή απόκριση συχνότητας, αν και το τελικό αποτέλεσμα του μετροπρογράμματος δεν είναι το καλύτερο δυνατό.
Πως τα πηγαίνει από άποψης Overclocking η ASRock X99 OC Formula/3.1; Διαθέτοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και υλικών, υπόσχεται δυνατά OC's για τον K-series επεξεργαστή σας. Στα εργαστήρια του HwBox είχαμε στην διάθεσή μας τον Intel Core i7 5960X, που με τους 8 πυρήνες του είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να έχει κάποιος από πλευράς επιδόσεων σε consumer σύστημα, ενώ παρ' όλο την "χαμηλή" εργοστασιακή συχνότητα λειτουργίας του, το overclocking είναι μια εύκολη υπόθεση στον συγκεκριμένο επεξεργαστή.
Αυτό όμως που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι πως από την στιγμή που η Intel επέτρεψε την κυκλοφορία ξεκλείδωτων επεξεργαστών, η overclocking εμπειρία τουλάχιστον με τους παραδοσιακούς τρόπους ψύξης για τους οικιακούς χρήστες θα πρέπει να είναι η ίδια. Έτσι, με λίγο το πείραγμα του πολλαπλασιαστή και ελάχιστα της τάσης vCore, θα πρέπει εύκολα κάποιος στις περισσότερες μητρικές να επιτύχει τα 4.5GHz. Έχοντας θέσει εκεί ήδη τον πήχη, θα επιχειρήσουμε να ανεβάσουμε τον 5960Χ όσο πιο ψηλά μας επιτρέπει η συγκεκριμένη μητρική.
Το Formula Drive της ASRock είναι το software που αναλαμβάνει την διαχείριση της ASRock X99 OC Formula/3.1, και το οποίο προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε για να υπερχρονίσουμε τον επεξεργαστή μας. Στην καρτέλα Operation mode θα συναντήσουμε κάποια πολύ τυπικά προφίλ όπως Performance, Standard και Power Saving mode τα οποία δεν κάνουν κάποιου είδους OC αλλά αντιθέτως διαχειρίζονται την επιθετικότητα του Turbo boost του Haswell επεξεργαστή μας.
Η επιλογή advanced μας δίνει πρόσβαση σε 3 προκαθορισμένα turbo profiles τα οποία παρέχουν ένα αυτόματο overclocking με το πάτημα ενός πλήκτρου. Έτσι, παρέχονται οι επιλογές για 4, 4.2 καθώς και 4.5 GHz τα οποία απαιτούν ένα απλό restart για να εφαρμοστούν. Όπως και πράξαμε, επιλέγοντας το τελευταίο προφίλ το σύστημα μας υπερχρονίστηκε στα 4500MHz με τάση τα 1.5V, Input Voltage στα 2.1V και Cache Voltage στα 1.15V ίσως ελαφρώς παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε αλλά ικανή ώστε το σύστημα να λειτουργεί απροβλημάτιστα.
Για όσους επιθυμούν λεπτομερέστερες επιλογές και βαθύτερο tweaking, η καρτέλα OC Tweaker κάνει αυτό που υπόσχεται. Επί της ουσίας, η καρτέλα αυτή περιέχει όλες τις ρυθμίσεις τις οποίες θα συναντήσουμε και στο BIOS της ASRock ASRock X99 OC Formula/3.1, μόνο που το καταφέρνει με ένα καλύτερο γραφικό περιβάλλον μέσα από τα Windows. Επιπλέον, σε οποιεσδήποτε αλλαγές εφαρμόσουμε δεν χρειάζεται επανεκκίνηση του συστήματος - αντίθετα οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται on the fly με το πάτημα του κουμπιού Apply.
Κλείνοντας, ο Nick Shih δεν θα μπορούσε να μην βάλει την σφραγίδα του στην συγκεκριμένη μητρική. Έτσι, εντός του UEFI BIOS θα συναντήσουμε preloaded OC profiles από τον ίδιο τον NIck Shih, με presets που επιτρέπουν ένα γρήγορο SuperPi 32M ιδανικό για αερόψυξη, καθώς και preset για 6GHz με την βοήθεια του υγρού αζώτου - ένα εργαλείο που θα ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους extreme OCers.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνηθίζουν να παρουσιάζουν στο line-up τους ένα enthusiast μοντέλο, το οποίο αποτελεί περισσότερο "εργαλείο" για τους overclockers, αλλά και μια καλή επιλογή για τους enthusiasts οι οποίοι ψάχνουν το μέγιστο που μπορούν από το σύστημά τους. Σε αυτήν την περίπτωση η ASRock απευθύνεται στους απανταχού tweakers με την X99 OC Formula/3.1.
Τα πάντα σε αυτήν την μητρική "βροντοφωνάζουν" για overclocking. Ξεκινώντας από το ισχυρότατο VRM σύστημα τροφοδοσίας των 12 φάσεων, που έχουν την δυνατότητα να σηκώσουν έως και 1300W (!) ισχύος, το X Series OC Socket που ξεκλειδώνει μερικές παραπάνω "αρετές" των Haswell-E στο overclocking, μέχρι τα onboard πλήκτρα για την άμεση μεταβολή των τάσεων και συχνοτήτων καθώς και τα dip Switches. Περνώντας ακόμα και σε software επίπεδο, ο Nick Shih έχει ενσωματώσει στο BIOS μερικά έτοιμα presets για overclocking μέχρι τα 6 GHz σε συνδυασμό με υγρό άζωτο. Η X99 OC Formula/3.1 είναι μια μητρική που σχεδιάστηκε περισσότερο για χρήση σε benchtables, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα enthusiast σύστημα, αρκεί αυτό να μην παραμείνει σε στοκ συχνότητες!
Κατά τα λοιπά, στην X99 OC Formula/3.1 θα συναντήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν μια X99 μητρική, ενώ συντροφεύεται και από μια έξτρα USB 3.1 Gen 2 add-in κάρτα για την υποστήριξη του τελευταίου και ταχύτερου πρότυπου μεταφοράς.
Στην Ελλάδα θα την συναντήσουμε από τα 380? στα ράφια των καταστημάτων, τιμή που σίγουρα απευθύνεται στους hardcore tweakers.
Ευχαριστούμε θερμά την ASRock για την παραχώρηση του δείγματος!