Raijintek Triton 280 & 360 Review: Go Big!
Μπορεί να φαντάζει σαν χθες, αλλά το ημερολόγιο επιμένει ότι έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με κάποια ΑΙΟ πρόταση της Raijintek. Τότε, ήταν η εξαιρετικής απόδοσης Triton των 240mm, που παρά τις μετέπειτα αναφορές στα forums για κάποιες περιπτώσεις ραγισμάτων στο block και τους σίγουρα "μέτριους" παρεχόμενους ανεμιστήρες, έδειξε να μπορεί να ταρακουνήσει την αγορά με την clear αισθητική της και τον συνδυασμό επιδόσεων και φιλικής τιμής.
Μπορεί να φαντάζει σαν χθες, αλλά το ημερολόγιο επιμένει ότι έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με κάποια ΑΙΟ πρόταση της Raijintek. Τότε, ήταν η εξαιρετικής απόδοσης Triton των 240mm, που παρά τις μετέπειτα αναφορές στα forums για κάποιες περιπτώσεις ραγισμάτων στο block και τους σίγουρα "μέτριους" παρεχόμενους ανεμιστήρες, έδειξε να μπορεί να ταρακουνήσει την αγορά με την clear αισθητική της και τον συνδυασμό επιδόσεων και φιλικής τιμής.
Fast forward στο σήμερα και ανοίγοντας το εξαιρετικά μεγάλο κουτί που παραλάβαμε από την Raijintek αντικρίσαμε εντός, δύο ακόμα ...Triton! Με διορθώσεις στα σημεία και διαφοροποιήσεις στα μεγέθη των ψυγείων, η Triton 280 και η Triton 360 είναι τα αντικείμενα της σημερινής μας δοκιμής και θα ήταν υποκριτικό να πούμε ότι δεν μας τρώει η περιέργεια για τις επιδόσεις τους, μιας και η πρώτη αποτελεί μια σημαντικά ενισχυμένη σε διαστάσεις μονάδα μιας ήδη δυνατής πρότασης (της αρχικής Triton των 240mm) ενώ η δεύτερη είναι η πρώτη AIO με τριπλό ψυγείο, που είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στο εργαστήριό μας. Και με μια σύντομη ματιά στα Ευρωπαϊκά καταστήματα - μιας και οι δύο μονάδες δεν διαθέτουν "Ελληνική" τιμή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές - και οι δύο προτάσεις μας ιντριγκάρουν ακόμα περισσότερο μιας και φαίνεται ότι και πάλι η Raijintek σχεδιάσει, αποφασίζει και υλοποιεί πάντα με την τελική τιμή ψηλά στην λίστα των κριτηρίων της.
Βλέπετε, μπορεί σιγά σιγά οι επεξεργαστές με τα τριψήφια TDP να αποτελούν παρελθόν για την AMD (βλέπε AM3+) και ισχνή μειοψηφία για την Intel (βλέπε LGA2011) αλλά οι μεγάλες υδροψύξεις ήρθαν για να μείνουν. Και αυτό γιατί αν προλάβαμε να μάθουμε κάτι από την σύντομη ενασχόλησή μας με τα custom κυκλώματα watercooling, είναι ο αδρός κανόνας που λέει ότι όσο πλεόνασμα δυνατοτήτων και να έχει η loop σου, μπορείς εύκολα να το εκμεταλλευτείς μειώνοντας τις στροφές των ανεμιστήρων στα ψυγεία σου, παίρνοντας έτσι τις μέγιστες επιδόσεις, στον ελάχιστον δυνατό παραγόμενο θόρυβο. Κοινώς, όχι, δεν είναι παντελώς θεότρελοι όσοι στήνουν δύο τριπλά ψυγεία για έναν επεξεργαστή και μια κάρτα γραφικών, απλά επιδιώκουν να μπορούν να κρατήσουν τα πάντα δροσερά με τριψήφια RPM στους ανεμιστήρες τους. Την κάρτα γραφικών που αναφέραμε δε, κρατήστε την στο νου σας σε όλη την διάρκεια του σημερινού review μιας και υπενθυμίζουμε ότι όλες οι Triton με τα compression fittings τους, τις αντλίες και τις standardized διαστάσεις των σωληνώσεών τους, διαθέτουν δυνατότητα επέκτασης. Έτσι, ακόμα και αν δε δούμε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Triton 280mm και 360mm στις δικές CPU only δοκιμές, και πάλι θεωρητικά η 360mm κρατάει τον άσσο της καλύτερης απόδοσης στο μανίκι, όταν και άλλα υποσυστήματα (GPU) μπουν στον κύκλωμα.
Αλλά ας μην προτρέχουμε με υποθέσεις και ερμηνείες για αποτελέσματα που ακόμα δεν έχουμε δει. Αντ' αυτού ας ρίξουμε μαζί μια ματιά στα επιγραμματικά χαρακτηριστικά των μονάδων και περνάμε στις επόμενες δύο σελίδες με τις φωτογραφικές παρουσιάσεις των σημερινών ΑΙΟs.
Ξεκινώντας από την συσκευασία της Raijintek Triton 280, εντύπωση προκαλούν τα έντονα και δροσερά χρώματα που επέλεξε η Raijintek για όλες τις πλευρές της συσκευασίας. Και η εντύπωση είναι θετική, αλλά δεν θα λέγαμε όχι και σε ένα ταπεινότερο (και οικονομικότερο) μονόχρωμο κουτί με έμφαση σε επιπλέον μαλακά προστατευτικά υλικά εντός. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η μονάδα είναι καλά ακινητοποιημένη εντός του κουτιού ως έχει. Εκτός από τα υποστηριζόμενα sockets στην πρόσοψη, την αναφορά για τα 120 L/H της αντλίας και τα δύο διακοσμητικά led εντός του tank στο πίσω μέρος, ρίξτε μια καλή ματιά στην μορφή του ψυγείου που βλέπετε τυπωμένη στο κουτί, γιατί ακολουθεί quiz. Επίσης μην σας αιφνιδιάζουν τα μπλε και πράσινα "νερά" στις δύο πλευρές μιας και παρακάτω - στη περιγραφή των παρελκομένων - θα σας λυθεί και αυτή η απορία.
Με τα της συσκευασίας στην άκρη περνάμε στην μονάδα, μια μονάδα που με το αλουμινένιο ψυγείο των 310×140×32 mm φαντάζει απλά "σωστή" και συμμετρική στις συνολικές τις διαστάσεις. Το ψυγείο, που εμφατικά δείχνουμε στις πρώτες πέντε φωτογραφίες είναι σχολαστικά βαμμένο ενώ κάθε κόλληση και νεύρο στο πλαίσιό του δίνουν points για την ποιότητα κατασκευής του. Η πυκνότητά του, παρά τα λεγόμενα της συσκευασίας βρίσκεται περίπου στα 18 fpi ενώ οι σωληνώσεις προσαρτώνται με compression fittings απολύτως ταιριαστά για την 9.5 mm / 12.5mm ID / OD διάσταση, που έχει επιλεγεί. Στην άλλη μεριά των σωληνώσεων το κυβικό block/pump/tank combo φαντάζει γνώριμο από την παλιότερη Triton των 240mm.
Εκεί, λόγω της διάφανης περιμέτρου μπορείτε να δείτε με ευκολία της αντλία της μονάδας καθώς και τα δύο διακοσμητικά led ενώ σας δίνεται και η δυνατότητα να ελέγξετε την στάθμη του υγρού καθώς και την καθαρότητα του. Και για να προλάβουμε τους κάπως λιγότερο έμπειρους, ναι είναι φυσιολογικό το κύκλωμα να μην είναι γεμάτο ως πάνω και ναι είναι φυσιολογικό η στάθμη να πέσει και να σταθεροποιηθεί λίγο πιο κάτω μετά τις πρώτες μέρες χρήσης λόγο των air pockets που κάθε ψυγείο αποκτά στην πλήρωση και στην μεταφορά, είτε το βλέπετε (όπως στην περίπτωση της διάφανης Triton) είτε δεν το βλέπετε (όπως στις περισσότερες "κλειστές" AIO τους εμπορίου). Κατά τα άλλα το άνοιγμα για την συμπλήρωση υγρών ή την προσθήκη χρωμάτων βιδώνει πειστικά, η επιφάνεια επαφής με το επεξεργαστή έχει καλό φινίρισμα ενώ οι δύο βίδες για την εγκατάσταση του block δεν διαθέτουν κάποια ελατήρια για τον ορισμό της πίεσης, πράγμα που στην πράξη όμως δεν μας προκάλεσε κάποιο θέμα.
Τέλος, αν και οι πιο παρατηρητικοί το έχουν ήδη εντοπίσει, ας δώσουμε και την απάντηση στο quiz. Τι δεν πάει καλά με την φωτογραφία του ψυγείου στην πρόσοψη της συσκευασίας; Παρατηρήστε στις δικές μας φωτογραφίες την ύπαρξη τόσο 140mm όσο και 120mm τρυπών στο ψυγείο. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό τόσο για την ευελιξία στην επιλογή ανεμιστήρων όσο και για την ευελιξία στην εγκατάσταση της μονάδας στο case. Τα εν λόγω brackets με τις διπλές τρύπες, δεν υπάρχουν στην φωτογραφία της συσκευασίας!
Και λίγο πριν σας χάσουμε με τα απανωτά θετικά σχόλια για την Triton 280, έρχονται οι δύο παρεχόμενοι A1425H12S να μας προσγειώσουν απότομα. Γιατί μπορεί τα sleeved PWM καλώδια και η "εύκολη" ασπρόμαυρη αισθητική να προσμετρώνται στα θετικά, όμως η απόδοση των εν λόγω μονάδων είναι το αδύνατο σημείο τους. Με ένα μέτριας ομαλότητας Sleeve Bearing, σκληρά πλαστικά με απουσία λαστιχένιων λεπτομερειών και λεπίδες που δεν εκμεταλλεύονται καν όλη την διάμετρο του πλαισίου (δείτε το κενό στον δεξιά ανεμιστήρα μεταξύ του τέλους της λεπίδας και της αρχής του πλαισίου) οι εν λόγω 140mm σε κάνουν να σκέφτεσαι για την Core (χωρίς ανεμιστήρες) έκδοση της Triton 280mm πριν καν δεις τα αποτελέσματα των δοκιμών. Θα μας δοθεί η ευκαιρία σε μελλοντικό review άλλου ανεμιστήρα, να σας δείξουμε τι εννοούμε.
Στα υπόλοιπα παρελκόμενα, τα μελανά σημεία είναι ο αριθμός των παρεχομένων βιδών που "απαγορεύει" push pull εγκατάσταση ανεμιστήρων καθώς και η απουσία κάποιου splitter ή hub για να οδηγήσετε τους δύο ανεμιστήρες του ψυγείου, μιας και πλέον θα έχετε μια αντλία και άλλα δύο fans να τροφοδοτήσετε από την μητρική σας. Τα θετικά από την άλλη: το απλό, σωστό και απροβλημάτιστο mounting kit που λόγω των διαστάσεων του μεταλλικού πλαισίου προλαβαίνει overtighten καταστάσεις καθώς και το κίτρινο, μπλε και κόκκινο dye που σε διάφορες ποσότητες και ποικίλους συνδυασμό μπορεί να σας δώσει το χρώμα που επιθυμείτε για την loop σας, χαρακτηριστικό που αποτελούσε προνόμιο των custom κυκλωμάτων για πολλά πολλά χρόνια.
Περνώντας στην Raijintek Triton 360, η συσκευασία αισθητικά παραμένει ίδια μόνο που κερδίζει κάτι σε μήκος μιας και μέσα της φιλοξενείται το 396Χ120Χ32 mm ψυγείο της μονάδας. Πριν φτάσουμε όμως εκεί θα ήταν άδικο να μην τονίσουμε ότι και πάλι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα υποστηριζόμενα sockets διακρίνονται ευκρινώς στην πρόσοψη, ενώ στο πίσω μέρος μαζί με το αλλαγμένο χρώμα του υγρού παρατίθενται και επιπλέον τεχνικές πληροφορίες όπως αυτές για την (κοινή) ροή της αντλίας και τα υλικά κατασκευή της καθώς και για την δυνατότητα επέκτασης που μοιράζονται όλες οι Triton AIOs.
Στην Triton 360 δεν θα αναφερθούμε ιδιαίτερα για το block/pump/tank combo μιας και πέραν της επιπλέον φωτογραφίας για την ποιότητα του φινιρίσματος στην χάλκινη επιφάνεια επαφής, δεν έχουμε να προσθέσουμε και πολλά πράγματα για τον κοινό παρανομαστή των δύο μονάδων. Από την αντλία μέχρι τα fitting και από τα specs μέχρι την χροιά του ήχου της, τα πάντα υποδεικνύουν ότι μιλάμε για την ίδια ήσυχη μονάδα. Το ψυγείο όμως από την άλλη...
Το ψυγείο κάνει αίσθηση! Όντας κάπως σπάνιο να συναντάς 360άρι ψυγείο σε έτοιμη AIO, το εν λόγω κάνει τόσο τα 240άρια που έχουμε συνηθίσει όσο και τα 280άρια που βλέπουμε σπανιότερα, να μοιάζουν μινιατούρες. Με τα 396×120×32 mm και την αυξημένη πυκνότητα των fins, μιας και εδώ μιλάμε για 22 fpi, η Triton 360 διαθέτει μια άκρως πειστική παρουσία, έτσι που πριν καν κοιτάξουμε στα αποτελέσματα των δοκιμών μας προκύπτει το αναπόφευκτο wow effect! Γιατί σαν να μην έφταναν οι διάφανοι σωλήνες που παραπέμπουν σε custom κύκλωμα, σαν να μην έφταναν τα custom χρώματα που μπορείτε να πετύχετε για το υγρό σας, εδώ πλέον και το ψυγείο θυμίζει σε διαστάσεις custom loops και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μια 360 Triton για κάποιον που δεν γνωρίζει το brand, φαντάζει πέρα για πέρα custom μιας και tickάρει όλα τα κουτάκια διαστάσεων και looks.
Και με τα του εντυπωσιασμού στην άκρη, πράγμα όχι ευκαταφρόνητο μιας και συχνά είναι αρκετό για κινήσει μέρος της αγοράς, οι σκέψεις μας περνάνε στην πρακτικότητα της όλης πρότασης μιας και είναι κοινό μυστικό, ότι αν τα cases που υποστηρίζουν 240mm ψυγεία είναι μια μικρή μειοψηφία ανάμεσα σε όλα τα cases εκεί έξω, τα cases που υποστηρίζουν 360mm ψυγεία είναι πραγματικά ένα ακόμα μικρότερο υποσύνολο, πράγμα που καθιστά την Triton 360 πιο απροσπέλαστη για τον τελικό χρήστη από όσο η τιμή της υπονοεί. Από την άλλη βέβαια, ακόμα και χωρίς να έχουμε δει τα αποτελέσματα, αν σκοπεύεται να κάνετε χρήση των exandable δυνατοτήτων της μονάδας το "360" είναι πάντα ένα μαγικό νούμερο για αφετηρία στον κόσμο του custom watercooling.
Στα παρελκόμενα η εικόνα ομοιάζει αρκετά σε αυτήν της Triton 280 με κάποιες όμως διαφορές. Αφενός οι τρεις 120mm A1225L12S δείχνουν συγκριτικά οριακά καλύτεροι από τους 140mm της προηγούμενης σελίδας, αφετέρου και πάλι δεν μιλάμε για κάτι μνημειώδες σε απόδοση ή ποιότητα κατασκευής. Επίσης η απουσία κάποιου splitter ή hub εδώ γίνεται εντονότερη μιας και έχετε συνολικά τέσσερα υποσυστήματα που χρήζουν τροφοδοσίας (αντλία και τρεις ανεμιστήρες) και αν το σκεφτείτε χωροταξικά, είναι λίγες οι μητρικές που δίνουν τόσα fan headers στην ίδια περιοχή.
Κατά τα άλλα όμως και στην Triton 360 συναντάμε παρεχόμενη thermal paste με την μικρή πλαστική σπάτουλα για την εγκατάστασή της, καθώς και τα τρία χρώματα για το customization που ίσως θελήσετε να κάνετε. Επίσης οι οδηγίες - κάτι που δεν σχολιάσαμε στην προηγούμενη σελίδα - αν και βασικές δεν περιέχουν "κρυφά" βήματα που θα σας μπερδέψουν ενώ και εδώ, δυστυχώς, δεν έχουμε επιπλέον βίδες για push pull πειραματισμούς.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το BIOS, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (PWM) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε την εικόνα με στο τέλος των δοκιμών. Για να έχετε σημεία αναφοράς, επιλέξαμε αυθαίρετα την Noctua NH-D15 σαν εκπρόσωπο του "αέρα" ενώ ανατρέξαμε αρκετά πίσω στην Corsair Hydro H110 για έχουμε ένα 280mm αντίπαλο για την Triton 280. Απουσία αντιπάλου για την Triton 360, μιας και είναι η πρώτη μας ΑΙΟ με τριπλό ψυγείο, βάλαμε στα διαγράμματά μας και την H220-X Swiftech σαν μια σοβαρή και αντίστοιχου κόστους μεν, μικρότερη δε, expandable πρόταση. Όπως πάντα, μπορείτε να κάνετε και τις δικές σας συγκρίσεις με τις υπόλοιπες ψύκτρες των δοκιμών μας.
Με τα πάντα στα 12v η εικόνα στα idle, τόσο στο stock όσο και σε overclock απλά δεν μας δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία μιας και όλες οι ΑΙΟ δείχνουν να αποδίδουν αντίστοιχα. Αντίθετα όμως στις θερμοκρασίες load του overclock test έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα: η Triton 280 επικρατεί τόσο της H110 όσο και τις μικρότερης Swiftech, ενώ η μεγαλύτερη Triton 360 σπάει το ψυχολογικό όριο των 70 βαθμών Κελσίου και μας δίνει ένα αποτέλεσμα που απλά δεν έχουμε ξαναπάρει στις δοκιμές μας!
Με τον θόρυβο κλειδωμένο, τα αποτελέσματα για το overclocked test παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον. Ξεκινώντας από τις μικρότερες, η Swiftech ανακτά το χαμένο της έδαφος και δείχνει τόσο στην Corsair όσο και στην Triton 280 ποιο είναι το όφελος στο να επιλέγεις ποιοτικούς ανεμιστήρες για το bundle του προϊόντος σου. Η Triton 280 χάνει 4 βαθμούς στην προσπάθεια της να μείνει κάτω από το όριο του θορύβου, ενώ η Triton 360 αντιθέτως μόλις 1,5°C! Το πως εξηγείται αυτό, ανάγεται τόσο στην αυξημένη επιφάνεια της δεύτερης όσο και στην (συγκριτικά) καλύτερη εικόνα των 120mm fans. Πάντως αυτή η "αναισθησία" της Triton 360 στο μειωμένο airflow αρχίζει να αντανακλά και το επιπλέον θερμικό overhead που διαθέτει σαν μονάδα: ένας επεξεργαστής δεν δείχνει να είναι αρκετός για να ιδρώσει την Triton 360 και εκτιμούμε ότι αν οι δοκιμές μας περιείχαν και μια κάρτα γραφικών στην loop, η διαφορές μεταξύ 280 και 360 θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες και στα δύο tests.
Tο σημερινό review φτάνει στο τέλος του και με τις ομολογουμένως θετικές εντυπώσεις από τα αποτελέσματα των δοκιμών της προηγούμενης σελίδας, ας δούμε τι πρέπει να αναφέρουμε στον επίλογο των δύο νέων μονάδων της Raijintek.
Ξεκινώντας από την μικρότερη Triton 280 - με το "μικρότερη" να φαντάζει κάπως ατυχές για μια 2x140mm μονάδα - τα πράγματα δείχνουν αρκετά απλά. Η Triton 280 είναι μια ΑΙΟ πρόταση που αφορά αρκετό κόσμο, έχοντας την μεγαλύτερη απροβλημάτιστη διάσταση για πολλά cases εκεί έξω. Με το tank & την αντλία στην περιοχή του socket και το ψυγείο να περιορίζεται στο σχετικά σύνηθες 32mm πάχος, η Triton 280 κλείνει το μάτι στα περισσότερα 280mm συμβατά cases και το κλείνει ιδιαιτέρως θελκτικά με τις δυνατές out of the box επιδόσεις, τις αισθητικές επιλογές με τα παρεχόμενα dye καθώς και με τις δυνατότητες για μελλοντική επέκταση της loop σας. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να συνδράμει και μια αρκετά μετριοπαθής τιμή, έτσι που η Triton 280 μπορεί δίκαια να κοιτάζει τις περισσότερες "κλειστές" AIO των γνωστών κατασκευαστών στα μάτια, προσφέροντας απλά περισσότερα. Στα μειονεκτήματα, σίγουρα θα αναφερθούν οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες, που ενώ μπορούν να μείνουν στην θέση τους με μια προσεκτική ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής τους, σίγουρα δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο ακόμα και αυτό το - σχετικά αραιό - ψυγείο. Αν πάντως δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε με την ιδέα του να χάνετε μέρος των επιδόσεων λόγω fans, η Triton 280 (όπως και η 360) διατίθεται και σε Core εκδοσή (χωρίς ανεμιστήρες) ώστε να μπορέσετε να την συνδυάσετε με τους 140mm της αρεσκείας σας. Τέλος, η απουσία κάποιου splitter για την τροφοδοσία τουλάχιστον των ανεμιστήρων της μονάδας, μπορεί να ξενίσει μέρος των αγοραστών των δύο μονάδων.
Με την γκρίνια για τους ανεμιστήρες όμως στην άκρη, οφείλουμε να κλείσουμε εστιάζοντας εκεί που πρέπει: Δεδομένων των επιδόσεων και της επιθετικής τιμολόγησης, η Triton 280 απλά δεν χρειάζεται να απολογηθεί για τους ανεμιστήρες της! Είτε την προτιμήσετε είτε όχι, η Raijintek με την Triton 280 δείχνει τι μπορεί να γίνει σε αυτό το price point και αυτό είναι καλό για όλους τους καταναλωτές. Εξαιρετικές επιδόσεις, αθόρυβη αντλία και μελλοντικές επεκτάσεις σε τιμή που δεν υπάρχει αντίπαλος είναι ένα combo που δύσκολα περνάει απαρατήρητο.
Παίρνοντας στην Triton 360, θα περίμενε κανείς έναν αντίστοιχο με τον παραπάνω επίλογο, αλλά παραδόξως η 360 διαφέρει αρκετά σαν πρόταση από την Triton των 280mm . Αρχικά, ενώ και εδώ το tank/pump combo παραμένει το ίδιο βολικό και το πάχος του ψυγείου παραμένει και αυτό "ασφαλές", είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για cases με υποστήριξη 360mm ψυγείων οι επιλογές εκεί έξω είναι σαφώς λιγότερες. Έτσι η Triton 360 ανάγεται αυτομάτως σε ένα πιο εξεζητημένο προϊόν. Η απόδοσή της στις δοκιμές μας υπάκουσε στον κανόνα που θέλει την μονάδα με την μεγαλύτερη επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας να πρωτεύει σε επιδόσεις, ενώ λόγω του εγγενούς θερμικού overhead που διαθέτει έδειξε να μην συγκινείται ιδιαιτέρως για τα πολλά RPM. Η Triton 360, χωρίς και αυτή να διαθέτει την αφρόκρεμα των ανεμιστήρων στα παρελκόμενα της, κολακεύει τους ανεμιστήρες της με την άνετή της επικράτηση. Είναι ένα AIO που με την ωμή του δύναμη λόγω των διαστάσεών του, δεν έχει ανάγκη τα πολλά RPM και αποδίδει κορυφαία ακόμα και σε χαλαρούς ρυθμούς περιστροφής.
Από την εμφάνιση των πρώτων 120mm ΑΙΟ, πολλά reviews βιάζονταν να μιλήσουν για το γεφύρωμα μεταξύ των ΑΙΟ και των εντελώς custom watercooling λύσεων. Να που χρόνια αργότερα η Triton 360 θέτει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Η Triton 360, πριν καν κοιτάξουμε την τιμή, κάνει πειστικά το crossover μεταξύ ΑΙΟ και custom kit. Μπορεί να ξεπροβάλει γεμισμένη και παρά-μερικές-βίδες έτοιμη για χρήση από το ταπεινό κουτί της, αλλά οι θερμοκρασίες που προκύπτουν στις δοκιμές δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες και γελάκια. H τιμή τέλος, παραμένει πέρα για πέρα ανταγωνιστική και με κάποιες από τις εδραιωμένες εταιρίες τους χώρου να ...παραλογίζονται κατά καιρούς με τις τιμές σε αυτές τις διαστάσεις (360), θα ευχηθούμε στην Triton 360 μια καλή εμπορική πορεία και να βρει την θέση που της αξίζει στην αγορά. Είναι μια πρόταση με κορυφαίες επιδόσεις out of the box και περίσσεια wattage για την κάρτα γραφικών σας κάπου παρακάτω. Αν και δεν δυσκολεύεται να αποδείξει την αξία της και σε CPU only loops, πιστεύουμε ότι θα εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο από αυτούς που θέλουν να "λερώσουν τα χέρια τους" αργότερα απλά δεν μπορούν/θέλουν να ξοδέψουν μια περιουσία εδώ και τώρα. Και μόνο το τελευταίο, θα μας αρκούσε για να την εκτιμήσουμε τόσο που να της δώσουμε εκτός από την παρακάτω βαθμολογία, το performance award του HwBox.
Μπορεί να φαντάζει σαν χθες, αλλά το ημερολόγιο επιμένει ότι έχει περάσει σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με κάποια ΑΙΟ πρόταση της Raijintek. Τότε, ήταν η εξαιρετικής απόδοσης Triton των 240mm, που παρά τις μετέπειτα αναφορές στα forums για κάποιες περιπτώσεις ραγισμάτων στο block και τους σίγουρα "μέτριους" παρεχόμενους ανεμιστήρες, έδειξε να μπορεί να ταρακουνήσει την αγορά με την clear αισθητική της και τον συνδυασμό επιδόσεων και φιλικής τιμής.
Fast forward στο σήμερα και ανοίγοντας το εξαιρετικά μεγάλο κουτί που παραλάβαμε από την Raijintek αντικρίσαμε εντός, δύο ακόμα ...Triton! Με διορθώσεις στα σημεία και διαφοροποιήσεις στα μεγέθη των ψυγείων, η Triton 280 και η Triton 360 είναι τα αντικείμενα της σημερινής μας δοκιμής και θα ήταν υποκριτικό να πούμε ότι δεν μας τρώει η περιέργεια για τις επιδόσεις τους, μιας και η πρώτη αποτελεί μια σημαντικά ενισχυμένη σε διαστάσεις μονάδα μιας ήδη δυνατής πρότασης (της αρχικής Triton των 240mm) ενώ η δεύτερη είναι η πρώτη AIO με τριπλό ψυγείο, που είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στο εργαστήριό μας. Και με μια σύντομη ματιά στα Ευρωπαϊκά καταστήματα - μιας και οι δύο μονάδες δεν διαθέτουν "Ελληνική" τιμή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές - και οι δύο προτάσεις μας ιντριγκάρουν ακόμα περισσότερο μιας και φαίνεται ότι και πάλι η Raijintek σχεδιάσει, αποφασίζει και υλοποιεί πάντα με την τελική τιμή ψηλά στην λίστα των κριτηρίων της.
Βλέπετε, μπορεί σιγά σιγά οι επεξεργαστές με τα τριψήφια TDP να αποτελούν παρελθόν για την AMD (βλέπε AM3+) και ισχνή μειοψηφία για την Intel (βλέπε LGA2011) αλλά οι μεγάλες υδροψύξεις ήρθαν για να μείνουν. Και αυτό γιατί αν προλάβαμε να μάθουμε κάτι από την σύντομη ενασχόλησή μας με τα custom κυκλώματα watercooling, είναι ο αδρός κανόνας που λέει ότι όσο πλεόνασμα δυνατοτήτων και να έχει η loop σου, μπορείς εύκολα να το εκμεταλλευτείς μειώνοντας τις στροφές των ανεμιστήρων στα ψυγεία σου, παίρνοντας έτσι τις μέγιστες επιδόσεις, στον ελάχιστον δυνατό παραγόμενο θόρυβο. Κοινώς, όχι, δεν είναι παντελώς θεότρελοι όσοι στήνουν δύο τριπλά ψυγεία για έναν επεξεργαστή και μια κάρτα γραφικών, απλά επιδιώκουν να μπορούν να κρατήσουν τα πάντα δροσερά με τριψήφια RPM στους ανεμιστήρες τους. Την κάρτα γραφικών που αναφέραμε δε, κρατήστε την στο νου σας σε όλη την διάρκεια του σημερινού review μιας και υπενθυμίζουμε ότι όλες οι Triton με τα compression fittings τους, τις αντλίες και τις standardized διαστάσεις των σωληνώσεών τους, διαθέτουν δυνατότητα επέκτασης. Έτσι, ακόμα και αν δε δούμε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Triton 280mm και 360mm στις δικές CPU only δοκιμές, και πάλι θεωρητικά η 360mm κρατάει τον άσσο της καλύτερης απόδοσης στο μανίκι, όταν και άλλα υποσυστήματα (GPU) μπουν στον κύκλωμα.
Αλλά ας μην προτρέχουμε με υποθέσεις και ερμηνείες για αποτελέσματα που ακόμα δεν έχουμε δει. Αντ' αυτού ας ρίξουμε μαζί μια ματιά στα επιγραμματικά χαρακτηριστικά των μονάδων και περνάμε στις επόμενες δύο σελίδες με τις φωτογραφικές παρουσιάσεις των σημερινών ΑΙΟs.
Fan Noise Level | 20.2 ~ 35 dBA | 20.6 ~ 36 dBA | [/TR]
Ξεκινώντας από την συσκευασία της Raijintek Triton 280, εντύπωση προκαλούν τα έντονα και δροσερά χρώματα που επέλεξε η Raijintek για όλες τις πλευρές της συσκευασίας. Και η εντύπωση είναι θετική, αλλά δεν θα λέγαμε όχι και σε ένα ταπεινότερο (και οικονομικότερο) μονόχρωμο κουτί με έμφαση σε επιπλέον μαλακά προστατευτικά υλικά εντός. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η μονάδα είναι καλά ακινητοποιημένη εντός του κουτιού ως έχει. Εκτός από τα υποστηριζόμενα sockets στην πρόσοψη, την αναφορά για τα 120 L/H της αντλίας και τα δύο διακοσμητικά led εντός του tank στο πίσω μέρος, ρίξτε μια καλή ματιά στην μορφή του ψυγείου που βλέπετε τυπωμένη στο κουτί, γιατί ακολουθεί quiz. Επίσης μην σας αιφνιδιάζουν τα μπλε και πράσινα "νερά" στις δύο πλευρές μιας και παρακάτω - στη περιγραφή των παρελκομένων - θα σας λυθεί και αυτή η απορία.
Με τα της συσκευασίας στην άκρη περνάμε στην μονάδα, μια μονάδα που με το αλουμινένιο ψυγείο των 310×140×32 mm φαντάζει απλά "σωστή" και συμμετρική στις συνολικές τις διαστάσεις. Το ψυγείο, που εμφατικά δείχνουμε στις πρώτες πέντε φωτογραφίες είναι σχολαστικά βαμμένο ενώ κάθε κόλληση και νεύρο στο πλαίσιό του δίνουν points για την ποιότητα κατασκευής του. Η πυκνότητά του, παρά τα λεγόμενα της συσκευασίας βρίσκεται περίπου στα 18 fpi ενώ οι σωληνώσεις προσαρτώνται με compression fittings απολύτως ταιριαστά για την 9.5 mm / 12.5mm ID / OD διάσταση, που έχει επιλεγεί. Στην άλλη μεριά των σωληνώσεων το κυβικό block/pump/tank combo φαντάζει γνώριμο από την παλιότερη Triton των 240mm.
Εκεί, λόγω της διάφανης περιμέτρου μπορείτε να δείτε με ευκολία της αντλία της μονάδας καθώς και τα δύο διακοσμητικά led ενώ σας δίνεται και η δυνατότητα να ελέγξετε την στάθμη του υγρού καθώς και την καθαρότητα του. Και για να προλάβουμε τους κάπως λιγότερο έμπειρους, ναι είναι φυσιολογικό το κύκλωμα να μην είναι γεμάτο ως πάνω και ναι είναι φυσιολογικό η στάθμη να πέσει και να σταθεροποιηθεί λίγο πιο κάτω μετά τις πρώτες μέρες χρήσης λόγο των air pockets που κάθε ψυγείο αποκτά στην πλήρωση και στην μεταφορά, είτε το βλέπετε (όπως στην περίπτωση της διάφανης Triton) είτε δεν το βλέπετε (όπως στις περισσότερες "κλειστές" AIO τους εμπορίου). Κατά τα άλλα το άνοιγμα για την συμπλήρωση υγρών ή την προσθήκη χρωμάτων βιδώνει πειστικά, η επιφάνεια επαφής με το επεξεργαστή έχει καλό φινίρισμα ενώ οι δύο βίδες για την εγκατάσταση του block δεν διαθέτουν κάποια ελατήρια για τον ορισμό της πίεσης, πράγμα που στην πράξη όμως δεν μας προκάλεσε κάποιο θέμα.
Τέλος, αν και οι πιο παρατηρητικοί το έχουν ήδη εντοπίσει, ας δώσουμε και την απάντηση στο quiz. Τι δεν πάει καλά με την φωτογραφία του ψυγείου στην πρόσοψη της συσκευασίας; Παρατηρήστε στις δικές μας φωτογραφίες την ύπαρξη τόσο 140mm όσο και 120mm τρυπών στο ψυγείο. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό τόσο για την ευελιξία στην επιλογή ανεμιστήρων όσο και για την ευελιξία στην εγκατάσταση της μονάδας στο case. Τα εν λόγω brackets με τις διπλές τρύπες, δεν υπάρχουν στην φωτογραφία της συσκευασίας!
Και λίγο πριν σας χάσουμε με τα απανωτά θετικά σχόλια για την Triton 280, έρχονται οι δύο παρεχόμενοι A1425H12S να μας προσγειώσουν απότομα. Γιατί μπορεί τα sleeved PWM καλώδια και η "εύκολη" ασπρόμαυρη αισθητική να προσμετρώνται στα θετικά, όμως η απόδοση των εν λόγω μονάδων είναι το αδύνατο σημείο τους. Με ένα μέτριας ομαλότητας Sleeve Bearing, σκληρά πλαστικά με απουσία λαστιχένιων λεπτομερειών και λεπίδες που δεν εκμεταλλεύονται καν όλη την διάμετρο του πλαισίου (δείτε το κενό στον δεξιά ανεμιστήρα μεταξύ του τέλους της λεπίδας και της αρχής του πλαισίου) οι εν λόγω 140mm σε κάνουν να σκέφτεσαι για την Core (χωρίς ανεμιστήρες) έκδοση της Triton 280mm πριν καν δεις τα αποτελέσματα των δοκιμών. Θα μας δοθεί η ευκαιρία σε μελλοντικό review άλλου ανεμιστήρα, να σας δείξουμε τι εννοούμε.
Στα υπόλοιπα παρελκόμενα, τα μελανά σημεία είναι ο αριθμός των παρεχομένων βιδών που "απαγορεύει" push pull εγκατάσταση ανεμιστήρων καθώς και η απουσία κάποιου splitter ή hub για να οδηγήσετε τους δύο ανεμιστήρες του ψυγείου, μιας και πλέον θα έχετε μια αντλία και άλλα δύο fans να τροφοδοτήσετε από την μητρική σας. Τα θετικά από την άλλη: το απλό, σωστό και απροβλημάτιστο mounting kit που λόγω των διαστάσεων του μεταλλικού πλαισίου προλαβαίνει overtighten καταστάσεις καθώς και το κίτρινο, μπλε και κόκκινο dye που σε διάφορες ποσότητες και ποικίλους συνδυασμό μπορεί να σας δώσει το χρώμα που επιθυμείτε για την loop σας, χαρακτηριστικό που αποτελούσε προνόμιο των custom κυκλωμάτων για πολλά πολλά χρόνια.
Περνώντας στην Raijintek Triton 360, η συσκευασία αισθητικά παραμένει ίδια μόνο που κερδίζει κάτι σε μήκος μιας και μέσα της φιλοξενείται το 396Χ120Χ32 mm ψυγείο της μονάδας. Πριν φτάσουμε όμως εκεί θα ήταν άδικο να μην τονίσουμε ότι και πάλι όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα υποστηριζόμενα sockets διακρίνονται ευκρινώς στην πρόσοψη, ενώ στο πίσω μέρος μαζί με το αλλαγμένο χρώμα του υγρού παρατίθενται και επιπλέον τεχνικές πληροφορίες όπως αυτές για την (κοινή) ροή της αντλίας και τα υλικά κατασκευή της καθώς και για την δυνατότητα επέκτασης που μοιράζονται όλες οι Triton AIOs.
Στην Triton 360 δεν θα αναφερθούμε ιδιαίτερα για το block/pump/tank combo μιας και πέραν της επιπλέον φωτογραφίας για την ποιότητα του φινιρίσματος στην χάλκινη επιφάνεια επαφής, δεν έχουμε να προσθέσουμε και πολλά πράγματα για τον κοινό παρανομαστή των δύο μονάδων. Από την αντλία μέχρι τα fitting και από τα specs μέχρι την χροιά του ήχου της, τα πάντα υποδεικνύουν ότι μιλάμε για την ίδια ήσυχη μονάδα. Το ψυγείο όμως από την άλλη...
Το ψυγείο κάνει αίσθηση! Όντας κάπως σπάνιο να συναντάς 360άρι ψυγείο σε έτοιμη AIO, το εν λόγω κάνει τόσο τα 240άρια που έχουμε συνηθίσει όσο και τα 280άρια που βλέπουμε σπανιότερα, να μοιάζουν μινιατούρες. Με τα 396×120×32 mm και την αυξημένη πυκνότητα των fins, μιας και εδώ μιλάμε για 22 fpi, η Triton 360 διαθέτει μια άκρως πειστική παρουσία, έτσι που πριν καν κοιτάξουμε στα αποτελέσματα των δοκιμών μας προκύπτει το αναπόφευκτο wow effect! Γιατί σαν να μην έφταναν οι διάφανοι σωλήνες που παραπέμπουν σε custom κύκλωμα, σαν να μην έφταναν τα custom χρώματα που μπορείτε να πετύχετε για το υγρό σας, εδώ πλέον και το ψυγείο θυμίζει σε διαστάσεις custom loops και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μια 360 Triton για κάποιον που δεν γνωρίζει το brand, φαντάζει πέρα για πέρα custom μιας και tickάρει όλα τα κουτάκια διαστάσεων και looks.
Και με τα του εντυπωσιασμού στην άκρη, πράγμα όχι ευκαταφρόνητο μιας και συχνά είναι αρκετό για κινήσει μέρος της αγοράς, οι σκέψεις μας περνάνε στην πρακτικότητα της όλης πρότασης μιας και είναι κοινό μυστικό, ότι αν τα cases που υποστηρίζουν 240mm ψυγεία είναι μια μικρή μειοψηφία ανάμεσα σε όλα τα cases εκεί έξω, τα cases που υποστηρίζουν 360mm ψυγεία είναι πραγματικά ένα ακόμα μικρότερο υποσύνολο, πράγμα που καθιστά την Triton 360 πιο απροσπέλαστη για τον τελικό χρήστη από όσο η τιμή της υπονοεί. Από την άλλη βέβαια, ακόμα και χωρίς να έχουμε δει τα αποτελέσματα, αν σκοπεύεται να κάνετε χρήση των exandable δυνατοτήτων της μονάδας το "360" είναι πάντα ένα μαγικό νούμερο για αφετηρία στον κόσμο του custom watercooling.
Στα παρελκόμενα η εικόνα ομοιάζει αρκετά σε αυτήν της Triton 280 με κάποιες όμως διαφορές. Αφενός οι τρεις 120mm A1225L12S δείχνουν συγκριτικά οριακά καλύτεροι από τους 140mm της προηγούμενης σελίδας, αφετέρου και πάλι δεν μιλάμε για κάτι μνημειώδες σε απόδοση ή ποιότητα κατασκευής. Επίσης η απουσία κάποιου splitter ή hub εδώ γίνεται εντονότερη μιας και έχετε συνολικά τέσσερα υποσυστήματα που χρήζουν τροφοδοσίας (αντλία και τρεις ανεμιστήρες) και αν το σκεφτείτε χωροταξικά, είναι λίγες οι μητρικές που δίνουν τόσα fan headers στην ίδια περιοχή.
Κατά τα άλλα όμως και στην Triton 360 συναντάμε παρεχόμενη thermal paste με την μικρή πλαστική σπάτουλα για την εγκατάστασή της, καθώς και τα τρία χρώματα για το customization που ίσως θελήσετε να κάνετε. Επίσης οι οδηγίες - κάτι που δεν σχολιάσαμε στην προηγούμενη σελίδα - αν και βασικές δεν περιέχουν "κρυφά" βήματα που θα σας μπερδέψουν ενώ και εδώ, δυστυχώς, δεν έχουμε επιπλέον βίδες για push pull πειραματισμούς.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο δημοφιλής Ivy Bridge i5 3570K δίνει το παρόν. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 34x100 (3.4GHz) με τάση vcore 1 Volt, ορισμένη manually από το BIOS, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.2 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 1600MHz με χρονισμούς 9-9-9-24 και τάση vdimm 1.5 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (PWM) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 50db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το o/c τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.
Δοκιμές
Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του Ivy Bridge ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.
Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.
Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας. Πάμε λοιπόν στο σημαντικότερο τμήμα του review.
Ας δούμε την εικόνα με στο τέλος των δοκιμών. Για να έχετε σημεία αναφοράς, επιλέξαμε αυθαίρετα την Noctua NH-D15 σαν εκπρόσωπο του "αέρα" ενώ ανατρέξαμε αρκετά πίσω στην Corsair Hydro H110 για έχουμε ένα 280mm αντίπαλο για την Triton 280. Απουσία αντιπάλου για την Triton 360, μιας και είναι η πρώτη μας ΑΙΟ με τριπλό ψυγείο, βάλαμε στα διαγράμματά μας και την H220-X Swiftech σαν μια σοβαρή και αντίστοιχου κόστους μεν, μικρότερη δε, expandable πρόταση. Όπως πάντα, μπορείτε να κάνετε και τις δικές σας συγκρίσεις με τις υπόλοιπες ψύκτρες των δοκιμών μας.
Με τα πάντα στα 12v η εικόνα στα idle, τόσο στο stock όσο και σε overclock απλά δεν μας δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία μιας και όλες οι ΑΙΟ δείχνουν να αποδίδουν αντίστοιχα. Αντίθετα όμως στις θερμοκρασίες load του overclock test έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα: η Triton 280 επικρατεί τόσο της H110 όσο και τις μικρότερης Swiftech, ενώ η μεγαλύτερη Triton 360 σπάει το ψυχολογικό όριο των 70 βαθμών Κελσίου και μας δίνει ένα αποτέλεσμα που απλά δεν έχουμε ξαναπάρει στις δοκιμές μας!
Με τον θόρυβο κλειδωμένο, τα αποτελέσματα για το overclocked test παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον. Ξεκινώντας από τις μικρότερες, η Swiftech ανακτά το χαμένο της έδαφος και δείχνει τόσο στην Corsair όσο και στην Triton 280 ποιο είναι το όφελος στο να επιλέγεις ποιοτικούς ανεμιστήρες για το bundle του προϊόντος σου. Η Triton 280 χάνει 4 βαθμούς στην προσπάθεια της να μείνει κάτω από το όριο του θορύβου, ενώ η Triton 360 αντιθέτως μόλις 1,5°C! Το πως εξηγείται αυτό, ανάγεται τόσο στην αυξημένη επιφάνεια της δεύτερης όσο και στην (συγκριτικά) καλύτερη εικόνα των 120mm fans. Πάντως αυτή η "αναισθησία" της Triton 360 στο μειωμένο airflow αρχίζει να αντανακλά και το επιπλέον θερμικό overhead που διαθέτει σαν μονάδα: ένας επεξεργαστής δεν δείχνει να είναι αρκετός για να ιδρώσει την Triton 360 και εκτιμούμε ότι αν οι δοκιμές μας περιείχαν και μια κάρτα γραφικών στην loop, η διαφορές μεταξύ 280 και 360 θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες και στα δύο tests.
Tο σημερινό review φτάνει στο τέλος του και με τις ομολογουμένως θετικές εντυπώσεις από τα αποτελέσματα των δοκιμών της προηγούμενης σελίδας, ας δούμε τι πρέπει να αναφέρουμε στον επίλογο των δύο νέων μονάδων της Raijintek.
Ξεκινώντας από την μικρότερη Triton 280 - με το "μικρότερη" να φαντάζει κάπως ατυχές για μια 2x140mm μονάδα - τα πράγματα δείχνουν αρκετά απλά. Η Triton 280 είναι μια ΑΙΟ πρόταση που αφορά αρκετό κόσμο, έχοντας την μεγαλύτερη απροβλημάτιστη διάσταση για πολλά cases εκεί έξω. Με το tank & την αντλία στην περιοχή του socket και το ψυγείο να περιορίζεται στο σχετικά σύνηθες 32mm πάχος, η Triton 280 κλείνει το μάτι στα περισσότερα 280mm συμβατά cases και το κλείνει ιδιαιτέρως θελκτικά με τις δυνατές out of the box επιδόσεις, τις αισθητικές επιλογές με τα παρεχόμενα dye καθώς και με τις δυνατότητες για μελλοντική επέκταση της loop σας. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να συνδράμει και μια αρκετά μετριοπαθής τιμή, έτσι που η Triton 280 μπορεί δίκαια να κοιτάζει τις περισσότερες "κλειστές" AIO των γνωστών κατασκευαστών στα μάτια, προσφέροντας απλά περισσότερα. Στα μειονεκτήματα, σίγουρα θα αναφερθούν οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες, που ενώ μπορούν να μείνουν στην θέση τους με μια προσεκτική ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής τους, σίγουρα δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο ακόμα και αυτό το - σχετικά αραιό - ψυγείο. Αν πάντως δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε με την ιδέα του να χάνετε μέρος των επιδόσεων λόγω fans, η Triton 280 (όπως και η 360) διατίθεται και σε Core εκδοσή (χωρίς ανεμιστήρες) ώστε να μπορέσετε να την συνδυάσετε με τους 140mm της αρεσκείας σας. Τέλος, η απουσία κάποιου splitter για την τροφοδοσία τουλάχιστον των ανεμιστήρων της μονάδας, μπορεί να ξενίσει μέρος των αγοραστών των δύο μονάδων.
Με την γκρίνια για τους ανεμιστήρες όμως στην άκρη, οφείλουμε να κλείσουμε εστιάζοντας εκεί που πρέπει: Δεδομένων των επιδόσεων και της επιθετικής τιμολόγησης, η Triton 280 απλά δεν χρειάζεται να απολογηθεί για τους ανεμιστήρες της! Είτε την προτιμήσετε είτε όχι, η Raijintek με την Triton 280 δείχνει τι μπορεί να γίνει σε αυτό το price point και αυτό είναι καλό για όλους τους καταναλωτές. Εξαιρετικές επιδόσεις, αθόρυβη αντλία και μελλοντικές επεκτάσεις σε τιμή που δεν υπάρχει αντίπαλος είναι ένα combo που δύσκολα περνάει απαρατήρητο.
Παίρνοντας στην Triton 360, θα περίμενε κανείς έναν αντίστοιχο με τον παραπάνω επίλογο, αλλά παραδόξως η 360 διαφέρει αρκετά σαν πρόταση από την Triton των 280mm . Αρχικά, ενώ και εδώ το tank/pump combo παραμένει το ίδιο βολικό και το πάχος του ψυγείου παραμένει και αυτό "ασφαλές", είναι προφανές ότι όταν μιλάμε για cases με υποστήριξη 360mm ψυγείων οι επιλογές εκεί έξω είναι σαφώς λιγότερες. Έτσι η Triton 360 ανάγεται αυτομάτως σε ένα πιο εξεζητημένο προϊόν. Η απόδοσή της στις δοκιμές μας υπάκουσε στον κανόνα που θέλει την μονάδα με την μεγαλύτερη επιφάνεια ανταλλαγής θερμότητας να πρωτεύει σε επιδόσεις, ενώ λόγω του εγγενούς θερμικού overhead που διαθέτει έδειξε να μην συγκινείται ιδιαιτέρως για τα πολλά RPM. Η Triton 360, χωρίς και αυτή να διαθέτει την αφρόκρεμα των ανεμιστήρων στα παρελκόμενα της, κολακεύει τους ανεμιστήρες της με την άνετή της επικράτηση. Είναι ένα AIO που με την ωμή του δύναμη λόγω των διαστάσεών του, δεν έχει ανάγκη τα πολλά RPM και αποδίδει κορυφαία ακόμα και σε χαλαρούς ρυθμούς περιστροφής.
Από την εμφάνιση των πρώτων 120mm ΑΙΟ, πολλά reviews βιάζονταν να μιλήσουν για το γεφύρωμα μεταξύ των ΑΙΟ και των εντελώς custom watercooling λύσεων. Να που χρόνια αργότερα η Triton 360 θέτει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Η Triton 360, πριν καν κοιτάξουμε την τιμή, κάνει πειστικά το crossover μεταξύ ΑΙΟ και custom kit. Μπορεί να ξεπροβάλει γεμισμένη και παρά-μερικές-βίδες έτοιμη για χρήση από το ταπεινό κουτί της, αλλά οι θερμοκρασίες που προκύπτουν στις δοκιμές δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες και γελάκια. H τιμή τέλος, παραμένει πέρα για πέρα ανταγωνιστική και με κάποιες από τις εδραιωμένες εταιρίες τους χώρου να ...παραλογίζονται κατά καιρούς με τις τιμές σε αυτές τις διαστάσεις (360), θα ευχηθούμε στην Triton 360 μια καλή εμπορική πορεία και να βρει την θέση που της αξίζει στην αγορά. Είναι μια πρόταση με κορυφαίες επιδόσεις out of the box και περίσσεια wattage για την κάρτα γραφικών σας κάπου παρακάτω. Αν και δεν δυσκολεύεται να αποδείξει την αξία της και σε CPU only loops, πιστεύουμε ότι θα εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο από αυτούς που θέλουν να "λερώσουν τα χέρια τους" αργότερα απλά δεν μπορούν/θέλουν να ξοδέψουν μια περιουσία εδώ και τώρα. Και μόνο το τελευταίο, θα μας αρκούσε για να την εκτιμήσουμε τόσο που να της δώσουμε εκτός από την παρακάτω βαθμολογία, το performance award του HwBox.
Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για την παραχώρηση των δειγμάτων!