MSI RX 480 Gaming X 8G Review

MSI RX 480 Gaming X 8G Review: Polaris goes custom

Θα πρέπει να είμαστε εφάμιλλοι πλέον με την Gaming X σειρά από την MSI, και σε κάθε νέα κυκλοφορία πλέον είμαστε προϊδεασμένοι σχετικά με αυτό που θα παραλάβουμε στα χέρια μας. Σε αυτό έχει φροντίσει αρκετά η MSI, η οποία έχει κρατήσει μια συνέπεια μεταξύ των προϊόντων της όσον αφορά την κατασκευή τους, με το μόνο που αλλάζει να είναι η σχεδίαση του PCB καθώς και ο πυρήνας που φέρει.


Θα πρέπει να είμαστε εφάμιλλοι πλέον με την Gaming X σειρά από την MSI, και σε κάθε νέα κυκλοφορία πλέον είμαστε προϊδεασμένοι σχετικά με αυτό που θα παραλάβουμε στα χέρια μας. Σε αυτό έχει φροντίσει αρκετά η MSI, η οποία έχει κρατήσει μια συνέπεια μεταξύ των προϊόντων της όσον αφορά την κατασκευή τους, με το μόνο που αλλάζει να είναι η σχεδίαση του PCB καθώς και ο πυρήνας που φέρει.

Η παραπάνω διατύπωση δεν έρχεται τυχαία, αντιθέτως πηγάζει από την εμπειρία μου με τις προηγηθείσες GTX 1080, 1070 και 1060 Gaming X, οι οποίες στην εξωτερική τους εμφάνιση ήταν πανομοιότυπες - άσχετα με το αν η "μικρότερη" κάρτα δεν έχει τόσο την ανάγκη ενός beefy συστήματος ψύξης όσο η μεγαλύτερη, αλλά προσωπικά εκτιμώ περισσότερο ένα "over-built" προϊόν σε σχέση με κάποιο άλλο που παρουσιάζει εμφανή σημάδια μείωσης κόστους.

Οπότε κατά συνέπεια, μπορώ να πω πως όταν έφτασε η νέα κάρτα στο εργαστήριο μας, και έχοντας ακόμα νωπές τις αναμνήσεις από την reference εκδοχή της RX 480 με τις ενδιαφέρουσες 1080p επιδόσεις αλλά και το μετριότατο σύστημα ψύξης, ανυπομονούσα να δω τι παραπάνω έχει να προσφέρει η MSI RX 480 Gaming X 8G έναντι του εργοστασιακού μοντέλου, αλλά κυρίως κατά πόσο μπορεί να δικαιολογήσει την τιμή της.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Κλείνοντας με τον πρόλογο, ακολουθεί ένα σύντομο "φρεσκάρισμα" μνήμης: H RX 480 κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις με 4 και 8 GB μνήμης, με προτεινόμενη τιμή λιανικής στα 199 / 239 $. Το ενδιαφέρον στρέφεται φυσικά στο μοντέλο με την μεγαλύτερη μνήμη, του οποίου οι τιμές ξεκινούν από τα 280? στην Ευρώπη. Η custom υλοποίηση από την MSI, στην κορυφαία Gaming X σειρά της, έρχεται να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα που αφορούν την reference εκδοχή της RX 480. Το μοντέλο των δοκιμών που έχουμε στα χέρια μας είναι και η έκδοση των 8 GB με MSRP τα 320?, ενώ στα 290? έρχεται το μοντέλο των 4GB που επίσης κυκλοφορεί.

MSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G Review



Θα προσπεράσω στα γρήγορα την συσκευασία και τα παρελκόμενα της κάρτας, όπου τα παρελκόμενα των GPU στις μέρες μας έχουν περιοριστεί στα τελείως βασικά - εγχειρίδιο γρήγορης εγκατάστασης, DVD με τους οδηγούς και το συνοδευτικό λογισμικό καθώς και κάποια διακοσμητικά stickers. Μικρό το κακό όμως, καθώς η ουσία είναι η ίδια η κάρτα παρά οτιδήποτε άλλο.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Όπως ανέφερα και νωρίτερα, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό για την περίπτωση της RX 480 Gaming X 8G έναντι των καρτών της σειράς που έχουν προηγηθεί. Για μια ακόμα φορά το TwinFrozr VI βρίσκει την θέση του, όπως και το - παραδοσιακό για τις Gaming σειρές - color scheme στο μαύρο/κόκκινο θέμα, το οποίο επίσης ολοκληρώνεται από τις φωτιζόμενες κόκκινες ρίγες καθώς και το RGB λογότυπο της MSI που δεσπόζει στην κορυφή της κάρτας.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review

 

MSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G Review



Και φυσικά, δεν θα ξεχάσουμε να αναφέρουμε την παρουσία του μεταλλικού backplate το οποίο δεν αφήνει ανούσια την πλευρά της κάρτας η οποία θα φαίνεται περισσότερο στο σύστημα, παρέχοντας επίσης περισσότερη ακαμψία στην - ομολογουμένως - αρκετά ευμεγέθης λύση από την MSI.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Μιλώντας για μεγέθη, η το μήκος της RX 480 Gaming X 8G φτάνει τα 28 εκατοστά, ξεπερνώντας αρκετά την reference λύση, ενώ δεν μένει ανεπηρέαστο και το ύψος της κάρτας που φτάνει τα 14 εκατοστά. Συνεπώς, μην περιμένετε η κάρτα να απαιτήσει κάτι λιγότερο από 2 PCI slots. Επιπλέον, η RX 480 Gaming X διαθέτει ένα 8pin PCI-Express βύσμα στην πάνω δεξιά γωνία της, προσπαθώντας έτσι να δώσει τέλος στις αμφιβολίες περί της τροφοδοσίας του Ellesmere πυρήνα που έκαναν την εμφάνιση τους κατά τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της RX 480. Γνωρίζοντας και το επίπεδο των βελτιώσεων που βρίσκονται "κάτω από την επιφάνεια", δεν θα ανησυχούσα για το θέμα με αυτήν την υλοποίηση.

MSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G Review

 

MSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G Review



Οι διαθέσιμες έξοδοι για οθόνες καλύπτουν όλα τα σύγχρονα πρότυπα. Έτσι, συναντάμε μια DVI θύρα, δυο HDMI θύρες καθώς και 2 DisplayPort. Το ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται στην αντικατάσταση μιας DisplayPort θύρας για χάρη μιας επιπλέον HDMI, η οποία εξυπηρετεί αρκετά όσους χρησιμοποιούν VR headsets που απαιτούν 2 από αυτές τις θύρες. Μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά της AMD υποστηρίζει HDMI 2.0, ενώ το DP βρίσκεται στην 1.4 έκδοση το οποίο υποστηρίζει 4Κ ανάλυση στα 120Hz αλλά και υποστήριξη για HDR. Θετική επίσης είναι και η παρουσία της DVI θύρας, όπου το reference μοντέλο στερούνταν, αν και η συγκεκριμένη θύρα δεν παρέχει υποστήριξη για το παλαιότερο VGA πρότυπο.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Παρακάτω παρατίθενται τα specs της κάρτας, και συνεχίζουμε με μια ενδελεχή ματιά στην επόμενη σελίδα.





Για όσους δεν είναι εφάμιλλοι με το TwinFrozr VI, θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά στις παρακάτω γραμμές. Η βασική του φιλοσοφία παραμένει ως έχει, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης με έχει εντυπωσιάσει με την χαμηλού θορύβου λειτουργία του, οπότε θα έχει αρκετό ενδιαφέρον το πως συνεργάζεται με τον Ellesmere πυρήνα, ο οποίος δείχνει για αρχή λίγο πιο θερμός σε σχέση με τον Pascal ανταγωνιστή του, τον GP 106 της GTX 1060.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το εξωτερικό κάλυμμα δεν έρχεται σε επαφή με το PCB της κάρτας, αφήνοντας έτσι αρκετά ανοίγματα για το διώξιμο του αέρα προς το εσωτερικό του κουτιού. Κάτω από τους ανεμιστήρες δεσπόζει η μεγάλη αλουμινένια ψύκτρα, η οποία καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια που καλύπτουν οι ανεμιστήρες, ενώ με τον σχεδιασμό Airflow Control η MSI υπόσχεται ακόμα καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ροή του αέρα. Από την άλλη, οι ανεμιστήρες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι δυο νέοι, διαμέτρου 10 εκατοστών, όπου η MSI τους ονομάζει ως Torx Fans 2.0 και με την λεπτομέρεια στον σχεδιασμό των πτερυγίων η MSI υπόσχεται 22% περισσότερη στατική πίεση, κάνοντας έτσι εφικτή την λειτουργία τους με χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Η επαφή του συστήματος ψύξης επιτυγχάνεται με την νίκελ επιφάνεια χαλκού, η οποία είναι αρκετά λεία. Από εκείνο το σημείο αναλαμβάνουν τα 5 8mm heatpipes, τα οποία είναι ανασχεδιασμένα ώστε η επαφή με τον πυρήνα να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Ολόκληρο το σύστημα ψύξης φαίνεται πανομοιότυπο με αυτό που συναντήσαμε στην GTX 1060 Gaming X. Επιπλέον, η MSI τονίζει πως χρησιμοποιεί μια υψηλής ποιότητας θερμοαγώγιμη πάστα, η οποία όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες "πατάει" αρκετά ικανοποιητικά πάνω στον Ellesmere πυρήνα.

MSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G Review



Την κατασκευή έρχεται να ολοκληρώσει μια έξτρα μεταλλική επιφάνεια η οποία έρχεται σε άμεση επαφή με το VRM κύκλωμα τροφοδοσίας της κάρτας καθώς και στα ολοκληρωμένα της μνήμης, προσφέροντας ψύξη στα δυο αυτά σημεία.

MSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G Review



Και επειδή το TwinFrozr VI έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ησυχία, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η απενεργοποίηση των ανεμιστήρων κάτω από ένα συγκεκριμένο threshold, περίπου στους 60 βαθμούς Κελσίου, ούτως ώστε η κάρτα να παραμείνει αθόρυβη σε χαμηλά φορτία. Μπορώ να πω, ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά στις κάρτες γραφικών, και δη της MSI.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο PCB της κάρτας, αυτή τη φορά δικαιολογώ περισσότερο το μέγεθος της RX 480 Gaming X 8G έναντι της αντίστοιχης GTX 1060, καθώς η πλακέτα είναι αρκετά πιο "πυκνοκατοικημένη".

Η Gaming X υλοποίηση λαμβάνει την βέλτιστη μεταχείριση από τους μηχανικούς της MSI, με το PCB να έχει έναν πλήρως custom σχεδιασμό. Εννοείται πως για μια ακόμα φορά συναντάμε τα Military Class Components 4 υλικά με τους HI-C και B] Solid πυκνωτές [/B] που προσφέρουν εξαιρετική ενεργειακή απόδοση, μειωμένη απόδοση θερμότητας, βέλτιστο ESR (Equivalent Series Resistance) αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως και τους Super Ferrite chockes, ένα από τα στοιχεία - "ορόσημο" της εταιρίας, οι οποίοι προσφέρουν μεγαλύτερη ικανότητα στην αποθήκευση ενέργειας, καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ενεργειακή απόδοση αλλά και χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας. Όλα τα παραπάνω συνδράμουν σε μια εκτιμώμενη διάρκεια ζωής περί τα 10 χρόνια, κοινώς κάτι παραπάνω από αρκετά ώστε να την κάνουν ανθεκτική στις δύσκολες καταστάσεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Ο Ellesmere πυρήνας έχει 3 διαφορετικά προφίλ λειτουργίας διαθέσιμα από το BIOS της κάρτας. Η "βασική" συχνότητα είναι τα 1266MHz - περίπου όσο και η reference εκδοχή, αλλά στο overclocked προφίλ φτάνει μέχρι και τα 1316MHz, ώστε να έχει τις βέλτιστες δυνατές out of the box επιδόσεις. Τα modes μπορούν να ρυθμιστούν από το παρεχόμενο utility το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα της κάρτας, πατώντας εδώ. Από την άλλη, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το overclocking της κάρτας, μιας και το OC προφίλ μειώνει τα περιθώρια για κάτι περισσότερο από δικής μας μεριάς.

Boost Clock / Base Clock

  • 1316 MHz (OC Mode)
  • 1303 MHz (Gaming Mode)
  • 1266 MHz (Silent Mode)

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Στο παραπάνω διάγραμμα εμφανίζεται η διαφορά στους χρονισμούς μεταξύ της Gaming X και της reference εκδοχής. Οι διαφορές που προκύπτουν δεν αγγίζουν τριψήφια νούμερα, όπως και να έχει όμως σίγουρα θα έχει θετικές επιπτώσεις στις τελικές επιδόσεις της κάρτας, ενώ δεδομένου του καλού συστήματος ψύξης θα μπορέσει να κρατήσει αυτήν την συχνότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να "υποφέρει" από thermal throttling.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Στα της μνήμης, το GDDR5 πρότυπο βρίσκει ακόμα εφαρμογή στις mainstream κάρτες. Τα 8 ICs των 1024MB έκαστο παρασκευάζονται από την Samsung (K4G80325FB-HC25) και ολοκληρώνουν τα 8 διαθέσιμα gigabytes VRAM που προσφέρει η RX 480, ενώ χρονίζονται στα 2000MHz, με το OC προφίλ να δίνει περί τα 25MHz παραπάνω. Πολλαπλασιάστε επί 4, και θα έχετε τις effective συχνότητες των μνημών.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το VRM κύκλωμα τροφοδοσίας απαρτίζεται από 6 φάσεις. Εκεί επίσης θα συναντήσουμε και τον IR3567 στον ελεγκτή των τάσεων, ο οποίος επίσης παρέχει λεπτομερές monitoring καθώς και I2C voltage control.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Τέλος όπως βλέπουμε από την παραπάνω φωτογραφία η MSI προχώρησε στην αναβάθμιση του βύσματος τροφοδοσίας από 6pin σε 8pin, δίνοντας έτσι την δυνατότητα για έως 225W ισχύος που ορίζει το ATX πρότυπο. Ενδιαφέρον έχει βέβαια το κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο η κάρτα, αν λάβουμε υπ' όψη πως εφαρμόζονται "σφιχτά" power target στις νέες κάρτες γραφικών.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review





Η Radeon RX 480 αποτελεί την εξέλιξη της AMD και του Radeon Technologies Group στην υιοθέτηση των 14nm FinFET της GlobalFoundries, του εργοστασίου που έχει αναλάβει να φέρει τις κάρτες στη ζωή. Η πρόταση της AMD έρχεται με σημαντικές αλλαγές “under the hood” όπως ανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων. Παράλληλα η AMD έχει δουλέψει και σε πολλούς ακόμη τομείς προσφέροντας ένα όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένο προϊόν για την mainstream αγορά με την 4ης γενιάς GCN αρχιτεκτονική.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review:
MSI RX 480 Gaming X 8G Review:MSI RX 480 Gaming X 8G Review:



Έχοντας πρόχειρο το διάγραμμα του πυρήνα Ellesmere βλέπουμε πως η κάρτα αποτελείται από: 1 Graphics Command Processor, 4 Asynchronous Compute Engines και δύο Hardware Schedulers που αποτελούν την κορυφή της πυραμίδας από τα πιο σημαντικά υποσυστήματα του Polaris 10 XT πυρήνα. Ακολουθούν τέσσερις Shader Engines, Geometry Processors και τέλος Rasterizers οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση των υφών επάνω στο τρισδιάστατο μοντέλο της σκηνής. Κάθε Shader Engine περιλαμβάνει 36 Compute Units (9 ανά Shader Unit aka 576 Stream Processors/SU) ενώ συνολικά ο πυρήνας διαθέτει 144 Texture Units. Η αρχιτεκτονική ολοκληρώνεται με τα 2MB της L2 Cache καθώς και από 8 αμφίδρομους memory controllers εύρους 32-bit. Κοιτώντας πιο προσεκτικά ένα Compute Unit βλέπουμε και σύμφωνα με την AMD πως έχουν γίνει βελτιώσεις όσον αφορά το prefetch των εντολών βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τις αναμονές για εργασίες που βρίσκονται στην ουρά αυξάνοντας απλά το μέγεθος του buffer των δεδομένων. Η L2 cache φαίνεται και αυτή βελτιστοποιημένη σε σχέση με το παρελθόν.


MSI RX 480 Gaming X 8G Review:MSI RX 480 Gaming X 8G Review:MSI RX 480 Gaming X 8G Review:




Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας αρχιτεκτονικής είναι η ανάθεση ορισμένων CU για χρήση σε διάφορες άλλες εργασίες ίσως άσχετες με τα γραφικά όπως για παράδειγμα το rendering του ήχου (TrueAudio) σε μια 3D σκηνή, κάτι που προσδιορίζεται από τον Hardware Scheduler.


MSI RX 480 Gaming X 8G Review:



Επιπλέον η βελτιωμένη Geometry Engine λειτουργεί πλέον πιο έξυπνα χάρη στο Primitive Discard Accelerator, μια τεχνική κατά την οποία τα ανούσια renderings σε μια σκηνή να μην χρειάζεται να γίνουν από την αρχή κάτι που θα οδηγήσει σε ταχύτερους χρονισμούς rendering της ίδιας σκηνής. Ένα απλό παράδειγμα μπορεί να δοθεί και με ένα αντικείμενο το οποίο περιστρέφεται ενώ η κάμερα μένει σταθερή προς μια κατεύθυνση. Η μπροστινή πλευρά είναι το κύριο μέρος του rendering όμως το πίσω μέρος που δεν είναι στο οπτικό πεδίο της κάμερας δημιουργείται, καταναλώνοντας πόρους από την όλη διαδικασία.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review:



Παράλληλα, βελτιώσεις υπόκειται και το υποσύστημα της μνήμης όπου ο βελτιωμένος memory controller έχει συνολικό εύρος 256-bit και μέσω των οκτώ 8Gbps chip του 1GB έκαστο ενώ θα υπάρξει και άλλη μια υλοποίηση με 4GB μνήμη που θα αποτελείται από οκτώ chip των 512MB και με χρονισμούς 7Gbps. Παράλληλα, η AMD χρησιμοποιεί τη τεχνική delta colour compression (DCC) για περαιτέρω αύξηση του ωφέλιμου bandwidth.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review:MSI RX 480 Gaming X 8G Review:



Από πλευράς εξόδων, η νέα RX 480 του νέου lineup υποστηρίζει κωδικοποίηση HEVC βίντεο 4K 60FPS ενώ προστίθεται και υποστήριξη για τον VP9 Codec της Google. Η κάρτα συνοδεύεται με συνδέσεις HDMI 2.0b και DisplayPort 1.4 υποστηρίζοντας έτσι και panel υψηλού χρόνου απόκρισης όπως και τη τεχνολογία FreeSync. Τέλος, με τις HDR οθόνες να βρίσκονται προ των πυλών, η AMD θεώρησε πρέπον να συμπεριλάβει την ανάλογη τεχνολογία στα specs της RX 480, η οποία λειτουργεί τόσο με την DisplayPort 1.3 όσο και με τη DisplayPort 1.4.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review:
MSI RX 480 Gaming X 8G Review:




Πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.

To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:



Gaming Performance

Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.

Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:



  • Tomb Raider (2013) - DX11
  • Bioshock Infinite - DX11
  • Crysis 3 - DX11
  • Alien: Isolation - DX11
  • Far Cry Primal - DX11
  • Ashes of The Singularity - DX12
  • DOOM (2016) - OpenGL
  • Tom Clancy's The Division - DX11
  • The Talos Principle - Vulcan
  • Hitman (2016) - DX12
  • Total War: Warhammer - DX12




Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.

Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:




Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!

Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Εαν δεν υπάρχει υποστήριξη για καταγραφή μέσω του FRAPS, τότε χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα του ενσωματωμένου benchmark.

Synthetics Performance

Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:

  • 3DMark 11 Performance Preset
  • 3DMark Vantage Performance Preset
  • 3DMark Firestrike
  • Unigine Heaven v4.0
  • Unigine Valley v1.0
  • Catzilla



Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:

  • Luxmark LuxBall Preset
  • SystemCompute AMP Score
  • GPU Pi 2.2 x64




Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.

Overclocking

Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:


  • Games @ 1920x1080: Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock Infinite, DOOM
  • Synthetic Benchmarks: 3DMark 11, Firestrike, Catzilla, Unigine Heaven, Unigine Valley,



Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.

Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.

Cooling

Έπειτα από 20 λεπτά Unigine Heaven loops σε 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:

Δ = GPUTemp RoomTemp



Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.

Βαθμολογία

Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).

Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:



Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.

Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.


Tomb Raider

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Crystal Dynamics
Eidos Montreal

Graphics Engine:
Crystal Engine

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Η πασίγνωστη ηρωίδα μας Lara Croft μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, η Lara ως μια νεαρή φοιτήτρια αρχαιολογίας, παγιδεύεται σε ένα άγνωστο νησί που κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίοι θεοί του. Η μόνη διέξοδος της Lara από το νησί είναι να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε στο παρελθόν: να λύσει το μυστήριο του θανάτου του θεού Himiko. Θα τα καταφέρει άραγε; Το remake του πασίγνωστου τίτλου ήρθε το 2013 από την Square Enix και αποτέλεσε το reboot μιας αρκετά επιτυχημένης adventure σειράς.




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το πρώτο αποτέλεσμα της RX 480 βρίσκεται στα επίπεδα που αναμέναμε. Η κάρτα προορίζεται για mainstream αναλύσεις, και για αυτήν την ανάλυση η δύναμη της φαίνεται αρκετή. Ωστόσο, υπάρχει αρκετό μπέρδεμα με τον άμεσο ανταγωνισμό. Εδώ θα ξεχωρίσουμε την σαφή τοποθέτηση της ενδιάμεσα των GTX 960 και GTX 970, την ίδια στιγμή που το άλμα των επιδόσεων σε σχέση με την R9 380 είναι εντυπωσιακό. Συγκρίνοντας με το άμεσο παρελθόν της εταιρίας, η RX 480 φαίνεται πως τοποθετείται κοντά στις επιδόσεις της R9 390, και κοντά σε αυτές της 390Χ.

2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Η κατάσταση παραμένει ως έχει, με την RX 480 να αποδεικνύεται καλύτερη της GTX 960, όμως η διαφορά με την GTX 970 είναι αξιοσημείωτη. Από την άλλη, η δύναμη της είναι ικανοποιητική για 2Κ αναλύσεις.

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Στην 4Κ ανάλυση οι διαφορές μικραίνουν, παραμένουν όμως εμφανείς, για μια ακόμα φορά όμως η RX 480 πλησιάζει την 970, με την τελευταία να έχει στην διάθεση της την μισή χωρητικότητα VRAM.


Bioshock Infinite

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Irrational Games

Graphics Engine:
Unreal Engine 3

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
Το BioShock Infinite είναι ένα first-person shooter και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς BioShock. Η Irrational Games έβαλε τα δυνατά της ώστε το BioShock Infinite να είναι ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους του 2013. Αν και δεν είναι μέρος της ιστορίας των προηγούμενων παιχνιδιών BioShock, σίγουρα διαθέτει παρόμοιο στυλ. Αυτή τη φορά ο Booker αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη αποστολή, να μεταφέρει την όμορφη και αρκετά ιδιαίτερη και χαρισματική Elizabeth εκεί που του ζητήθηκε… Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα…;




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το τοπίο δεν αλλάζει στο δεύτερο benchmark, με την RX 480 να αποδίδει παρόμοια με την R9 390.

2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Κατάσταση η οποία δεν θα αλλάξει στην 2Κ ανάλυση...

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



... κάτι που συνεχίζεται στην 4Κ ανάλυση. Για δεύτερη φορά πάντως, η απόσταση είναι μικρότερη σε σχέση με τις χαμηλότερες αναλύσεις.


Alien: Isolation

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Sega

Graphics Engine:
In-house

Graphics API:
DX11
Release Year:
2014
Στο μακρινό 2137, οι αποικίες έχουν επεκταθεί και πέρα από τον πλανήτη γη. Η Amanda αναζητά πληροφορίες για την εξαφάνιση της μητέρας της και μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Sevastopol για να βρει τον καταγραφέα πτήσης του χαμένου Nostromo, όμως εκεί θα συνειδητοποιήσει πως ο σταθμός δεν κατοικείται μόνο από ανθρώπους, αλλά και από το Alien που έχει εξολοθρεύσει ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος. Θα τα καταφέρει ή θα παγιδευτεί και εκείνη;




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Για μια ακόμα φορά, RX 480 και R9 390 φαίνεται πως έχουν παραπλήσιες επιδόσεις.

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Σίγουρα όμως η κύρια ανταγωνίστρια, GTX 970, δεν φαίνεται πως μπορεί να ξεφύγει με διαφορά στην μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση.


Crysis 3

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Crytek Frankfurt/Crytek UK

Graphics Engine:
CryEngine 3

Graphics API:
DX11
Release Year:
2013
24 χρόνια μετά τα γεγονότα του Crysis 2 η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια αγνώριστη πόλη, ή για την ακρίβεια μια απέραντη… ζούγκλα. Η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Profet αποθηκεύονται στη Nanosuit, η οποία αφομοιώνει το σώμα Alcatraz και τις αναμνήσεις του, αντικαθιστώντας συνείδηση του… Έχοντας στο πλευρό του τον Psycho από το πρώτο Crysis καθώς και μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών με το Nanosuit, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για το Alpha Ceph, το απόλυτο ηγέτη των Ceph. Η Electronic Arts αυτή τη φορά έδωσε όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση στα γραφικά του Crysis 3 χτίζοντας μια αρκετά δυνατή μηχανή γραφικών, την Cry Engine 3.




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το μοτίβο αρχίζει να γίνεται πλέον ξεκάθαρο, καθώς παρατηρούμε πως η RX 480 είναι κοντά σε επιδόσεις με την R9 390, όμως η GTX 970 έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα.

2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Όμοια κατάσταση στην 2Κ ανάλυση...

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



... ενώ ότι παρατηρήσαμε και στα 2 προηγούμενα τεστ, γίνεται εμφανές και εδώ. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η RX 480 χρειάζεται τα διπλάσια καρέ για να αποδώσει σωστά στην 4Κ ανάλυση, πράγμα που κάνει εμφανές πως σε δυνατούς τίτλους με υψηλή λεπτομέρεια, χρειάζεται αρκετή υποχώρηση στην ποιότητα της εικόνας.


Far Cry Primal

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Ubisoft Montreal

Graphics Engine:
Dunia Engine 2

Graphics API:
DX11
Release Year:
2016
Η Ubisoft μας ξυπνάει τα πρωτόγονα ένστικτα με το νέο Primal, ένα παιχνίδι που ξεφεύγει από τη πεπατημένη της σειράς Far Cry και μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου άνθρωποι και θηρία ζουν στον ίδιο χώρο, διψώντας για επιβίωση. Υποδυόμαστε τον Takkar που προσπαθεί να κερδίσει αυτό το παιχνίδι της επιβίωσης σε ένα open world περιβάλλον που κόβει την ανάσα..




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Με την ανάλυση να ανεβαίνει, διακρίνεται ο δυνατότερος πυρήνας. Εδώ η υστέρηση της GTX 1070 φτάνει στο 18%...

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Στον νέο τίτλο δοκιμών μας, η RX 480 τα καταφέρνει ικανοποιητικά σε όλο το φάσμα των αναλύσεων.


Ashes of the Singularity

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Stardock

Graphics Engine:
Glacier 2

Graphics API:
DX12
Release Year:
2016
Το νέο real-time παιχνίδι στρατηγικής της Oxide Games φέρνει στην οθόνη εκατοντάδες μονάδες για γιγαντιαίες μάχες θυμίζοντας παιχνίδια του παρελθόντος που πολλοί αγαπήσαμε. Ο τίτλος είναι από τους λίγους που υποστηρίζουν DirectX 12 αλλά και τη λειτουργία excplicit multi adapter για χρήση καρτών γραφικών διαφορετικών κατασκευαστών για ταχύτερες επιδόσεις.




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα η ποσοστιαία διαφορά, η 2Κ ανάλυση δίνει σαφές προβάδισμα στην μεγαλύτερη GTX 1080.

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Όπως είναι εμφανές, το δυνατό στοιχείο της RX 480 είναι οι επιδόσεις της στα 1080p, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως ανεβαίνοντας σε ανάλυση η κάρτα δεν μπορεί να τα καταφέρει.


DOOM

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
id Software

Graphics Engine:
id Tech 6

Graphics API:
Open GL
Release Year:
2016
Ο άξιος διάδοχος του προηγούμενου παιχνιδιού έρχεται για να μας υπενθυμίσει τι εστί fast paced FPS shooter. Το παιχνίδι σύμφωνα με τους δημιουργούς του στη id Software, προσφέρει βάναυσα διασκεδαστικό gameplay ενώ περιλαμβάνει πλέον λειτουργίες multiplayer για ατελείωτη δράση και κορυφαία OpenGL ή Vulkan γραφικά.




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review




2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review




3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Τα δύσκολα μπαίνουν στην 4Κ ανάλυση, εκεί όπου η RX 480 θα χρειαστεί απαραιτήτως μια "ελάφρυνση" στην ποιότητα της εικόνας ώστε τα FPS να βρίσκονται κοντά στην περιοχή των 60.


Tom Clancy's The Division

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Massive Entertainment, Red Storm Entertainment, Ubisoft

Graphics Engine:
Snowdrop

Graphics API:
DX11
Release Year:
2016
Νέα Υόρκη, σήμερα. Μια πανδημία πρωτόγνωρης κλίμακας προσβάλλει την πόλη κατά τη διάρκεια του Black Friday. Οι βασικές παροχές σταματάνε η μια μετά την άλλη και ο χαρακτήρας που είναι μέρος μιας αυτόνομης μονάδας πρακτόρων που στόχο έχει να επαναφέρει τη τάξη. Κύριο στοιχείο που συναρπάζει είναι η λεπτομέρεια της πόλης και τα πλούσια εφέ που δίνουν μια ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα.




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review




2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το The Division δεν αλλάζει την εικόνα της RX 480. Ικανοποιητικές επιδόσεις μέχρι την QHD ανάλυση...

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



... ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στην UHD ανάλυση, με την RX 480 να τα καταφέρνει μεν, σίγουρα όμως όχι στην μέγιστη ποιότητα εικόνας.


The Talos Principle

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Serious Engine 4

Graphics Engine:
Croteam

Graphics API:
Vulcan
Release Year:
2014
Το The Talos Principle είναι ένα first person puzzle παιχνίδι που αντλεί στοιχεία από άλλα κλασικά παιχνίδια του είδους καθώς και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Επιπλέον, υποστηρίζει DirectX 11 και Vulkan API και είναι συμβατό με Linux, Windows αλλά και Mac OS X.




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το πρώτο δείγμα του Vulkan API δείχνει πως οι Pacal GPUs έχουν υποερδιπλάσιες επιδόσεις έναντι του Polaris 10, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιδόσεις της RX 480 είναι άσχημες.

2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Η διαφορά παραμένει ανεπηρέαστη στην 2Κ ανάλυση...

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Όπως και στην 4Κ, όπου η RX 480 δείχνει αρκετά ικανή για να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο τίτλο.


Hitman

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
IO Interactive

Graphics Engine:
Glacier 2

Graphics API:
DX12
Release Year:
2016
Στο νέο HITMAN της IO Interactive μπαίνουμε στη θέση ενός σκληροτράχηλου και στυγνού δολοφόνου, του Agent 47 σε ένα ακόμη επεισοδιακό action adventure παιχνίδι με μπόλικα στοιχεία δράσης και stealth κινήσεων τρίτου προσώπου που καθηλώνουν και τους πιο απαιτητικούς. Το παιχνίδι περιλαμβάνει και το πολυπόθητο DirectX 12 API και υπόσχεται βελτιωμένες επιδόσεις σε υποστηριζόμενο hardware.




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Στον δεύτερο DX12 τίτλο μας οι επιδόσεις της RX 480 στα 1080p είναι αρκετά ικανοποιητικές.

2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review




3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Όμοια και στις μεγάλες αναλύσεις, με την RX 480 να έχει δύσκολο έργο, και χρειάζεται πτώση στην ποιότητα εικόνας για να ανταποκριθεί επάξια.


Total War: Warhammer

Game Info

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review
Developer:
Creative Assembly

Graphics Engine:
Total War

Graphics API:
DX12
Release Year:
2016
Η σειρά Total War Warhammer φτάνει στη 10η εκδοχή της και συναρπάζει με την λεπτομέρεια των γραφικών αλλά και το καταιγιστικό turn based gameplay που έχουμε γνωρίσει από αρκετούς τίτλους της σειράς. Στον τίτλο περιλαμβάνονται τέσσερις playable φυλές και άφθονη λεπτομέρεια στον βασικό στρατό αλλά και τις πρόσθετες μονάδες βάζοντας τον gamer στο κέντρο της μάχης! Και πάλι βρίσκουμε την επιλογή για εκτέλεση σε DirectX 12 mode για επιπλέον επιδόσεις ειδικά εάν συνδυάζεται με async compute capable hardware.




1920 x 1080

MSI RX 480 Gaming X 8G Review




2560 x 1440

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Ο τελευταίος DX12 τίτλος δίνει αρκετά καλή διαφορά μεταξύ minimum και average FPS.

3840 x 2160

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Όμοια και στο τελευταίο παιχνίδι των δοκιμών μας, καθώς πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η RX 480 έχει σαν ιδανικό τις βέλτιστες δυνατές επιδόσεις στην Full HD ανάλυση.


Benchmarks

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθιόμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η AMD RX 480 8G είναι τα εξής:

Unigine Heaven, Unigine Valley, CatZilla

MSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G Review



Ανάλογα με το benchmark, η RX 480 βρίσκεται είτε σχετικά κοντά σε σχέση με την GTX 970, δεν καταφέρνει όμως να την ξεπεράσει. Αυτή που χτυπά με χαρακτηριστική άνεση είναι η GTX 960, ενώ από το ίδιο "στρατόπεδο" φαίνεται πως ανταποκρίνεται παρόμοια με την R9 390.

3D Mark 11, Vantage, Firestrike

MSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G ReviewMSI RX 480 Gaming X 8G Review



Η επαναληψημότητα σχετικά με την θέση της RX 480 μας δείχνει και την πραγματική θέση της, η οποία τοποθετείται στα επίπεδα της R9 390.


Steam VR Perfomance Test

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Έτοιμη για VR εμπειρίες εμφανίζεται η RX 480, όπως μας αναδεικνύει το τεστ του SteamVR.

Luxmark v2.0: LuxBall

Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.


MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το πρώτο GPGPU benchmark δείχνει πως η RX 480 βρίσκεται αρκετά κοντά σε performance σε σχέση με τις Maxwell GPUs, όμως σε compute performance οι 390 και 390Χ έχουν μια σαφή απόσταση.

SystemCompute C++ AMP


MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Ενώ λοιπόν σε γραφικά, η απόδοση της RX 480 είναι όμοια με αυτήν της R9 390, στο compute performance η νεότερη αρχιτεκτονική στερείται επιδόσεων...

GPU Pi 2.1


MSI RX 480 Gaming X 8G Review



... κάτι το οποίο φαίνεται και στους χρόνους του GPU Pi, εκεί όπου η διαφορά δεν καλύπτεται ακόμα και αν επιστρατεύσουμε το OC.



Συγκεντρώνοντας όλα τα δεδομένα από τις σελίδες που προηγήθηκαν, πάμε να δούμε ποια είναι η πραγματική θέση της υλοποίησης από την MSI στην αγορά.

Θέτοντας ως την "βάση" την κάρτα των δοκιμών μας σήμερα, θα προσπαθήσουμε ποσοστιαία να αναλύσουμε σε ποια θέση βρίσκεται η MSI RX 480 Gaming X 8G έναντι του ανταγωνισμού.

Εν αρχή, η Full HD ανάλυση.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Το πρώτο δείγμα που αφορά την μέση απόδοση στην Full HD ανάλυση, εκεί όπου στοχεύει η RX 480, δείχνουν πως η Gaming X λύση, ελέω υψηλότερων χρονισμών, έρχεται να δώσει ένα 4% παραπάνω κατά μέσο όρο σε σχέση με την reference υλοποίηση - μια κατάσταση η οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την custom λύση της GTX 1060 έναντι της Founders Edition.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Οι μεγαλύτεροι χρονισμοί της Gaming X βοηθούν και στις μεγαλύτερες αναλύσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η διαφορά έναντι της εργοστασιακής παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Πράγμα το οποίο εμφανίζεται και στην UHD ανάλυση. Πέρα από αυτό, παρατηρούμε πως όσο αυξάνεται η ανάλυση, τόσο η απόσταση από την GTX 1060 κλείνει ολοένα και περισσότερο, με την δεύτερη όμως να συνεχίζει να βρίσκεται σαφώς μπροστά στις επιδόσεις.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Συγκεντρώνοντας όλα τα σκορ από τα benchmarks, τα οποία έχουν μέγιστη ανάλυση τα 1080p τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν να επιβεβαιώνονται, με την MSI RX 480 Gaming X 8G να παραδίδει ένα σταθερό +4% έναντι της reference RX 480.




Cooling Performance
Ένα από τα απογοητευτικά στοιχεία της reference υλοποίησης ήταν το μετριότατο σύστημα ψύξης, το οποίο αποδείχτηκε αρκετά "λίγο" για να κρατήσει τον πυρήνα της RX 480 σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι custom υλοποιήσεις έρχονται για να λύσουν αυτό το πρόβλημα με ένα ισχυρό σύστημα ψύξης, όπως το TwinFrozr VI της MSI.

Τρέξαμε μερικά runs στο Unigine Heaven, και σημειώσαμε την συμπεριφορά του συστήματος ψύξης.

 

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Όπως συμβαίνει με όλη την γκάμα των Gaming X καρτών, έτσι και στην περίπτωση της MSI RX 480 Gaming X 8G η βελτίωση είναι δραματική.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Στην παραπάνω λίστα εμφανίζονται οι κάρτες γραφικών με βάση την διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος ("Δ"), και εδώ είναι το σημείο που παρατηρούμε πως σε μια τέτοια βάση το TwinFrozr VI καταφέρνει να ρίξει κατά 17 βαθμούς, κρατώντας ένα μέγιστο στους 70 βαθμούς Κελσίου.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Σημειώνοντας πως σε μια ακόμα περίπτωση η MSI χρησιμοποιεί το 0 dB χαρακτηριστικό, όπου οι ανεμιστήρες μένουν κλειστοί για κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, ας δούμε και τον παραγόμενο θόρυβο. Σε όλο το φάσμα των περιστροφών τα επίπεδα του θορύβου παρέμειναν σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα. Δεδομένου ότι κατά τις δοκιμές μας ο ανεμιστήρας δεν ξεπέρασε το 40% PWM, παρατηρούμε πως η λύση της MSI παρουσιάζεται σε αρκετά χαμηλό θόρυβο.

Σε κάθε περίπτωση, βάση των στοκ προδιαγραφών τα επίπεδα του θορύβου είναι ικανοποιητικά.

Power Consumption

Ας δούμε όμως και την ενεργειακή συμπεριφορά της κάρτας. Η διαδικασία μέτρησης είναι απλή: ένα Watt-o-meter τοποθετήθηκε στην πρίζα από την οποία τροφοδοτούνταν το σύστημα δοκιμής μας, και αρχίσαμε τις μετρήσεις σε 2 αρκετά GPU-bound benchmark, τα Heaven και Valley της Unigine.

Την αρχή θα κάνουμε με τα απόλυτα νούμερα, σημειώνοντας ποια ήταν η Peak κατανάλωση που σημείωσε το σύστημά μας.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Τα power savings είναι εμφανή με την νεότερη αρχιτεκτονική της AMD. Ενώ παρατηρούμε μια πτώση στην συνολική κατανάλωση σε σχέση με την R9 380 που αντικαθιστά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι προσφέρει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις από τον προκάτοχό της στην mainstream κατηγορία. Παρ' όλα αυτά, η λύση της MSI ως μια πιο επιθετικά χρονισμένη κάρτα, φαίνεται πως αυξάνει λίγο την συνολική κατανάλωση του συστήματος.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Ας δούμε όμως πως μεταφράζεται η απόδοση προς κατανάλωση στο Power index μας.

Αναμενόμενα, το Performance per watt index είναι βελτιωμένο στην νέα γενιά της AMD. Ωστόσο, όπως είπαμε η λύση της MSI είναι πιο επιθετικά χρονισμένη, κάτι που έχει εμφανείς επιπτώσεις στο power index μας.

Overclocking

Στην παρούσα κατάσταση, οι δυνατότητες υπερχρονισμού μοιάζουν περιορισμένες για την περίπτωση της AMD RX 480 8GB - ένας από τους λόγους είναι η ανύπαρκτη συμβατότητα με 3rd party προγράμματα overclocking, όπως το MSI Afterburner.

Η μόνη λύση που είχαμε στην διάθεση μας είναι το Sapphire Trixx. Μέσα από το συγκεκριμένο software έχουμε την δυνατότητα για ακριβή έλεγχο των συχνοτήτων, όπως επίσης δίνεται και η δυνατότητα για παραπάνω τάση.

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η κάρτα της MSI αφήνει ένα μικρό περιθώριο για όσους επιθυμούν να "ξεζουμίσουν" την κάρτα. Για να αυξήσουμε την συχνότητα του πυρήνα, προσθέσαμε επιπλέον 160mV στην τάση, ενώ έπειτα από αρκετές δοκιμές καταλήξαμε πως η κάρτα δεν μπορεί να πάει παραπάνω από τα 1385MHz, που είναι ένα επιπλέον 5% ρολόι.

Επαναλάβαμε μερικά τεστ, και συγκεντρώσαμε τα εξής αποτελέσματα



Αντίστοιχα με την αύξηση του χρονισμού ήταν και τα αποτελέσματα των δοκιμών. Στην προκειμένη περίπτωση παρατηρούμε ένα +4% κατά μέσο όρο, ο οποίος χαλάει λόγω του μετριότατου αποτελέσματος στο 3D Mark 11 - σε κάθε περίπτωση όμως, το τελικό ρολόι δεν κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 1400MHz.

Σε μια δεύτερη παρατήρηση, κατάλαβα πως η RX 480 είναι αρκετά Power optimized σε επίπεδο firmware, με την κάρτα να λειτουργεί σε αρκετά συγκεκριμένα πλαίσια κατανάλωσης και θερμοκρασίας. Πειράζοντας την συχνότητα αλλά και την τάση του πυρήνα, ανακάλυψα πως η συνολική κατανάλωση "εκτοξεύεται" - φτάνοντας μέχρι και τα 420W! Ρίξτε μια ματιά παραπάνω, για να καταλάβετε την επίπτωση που έχει το overclocking στην συγκεκριμένη κάρτα.

Προτείνεται; Μόνο για τους "ψαγμένους".

MSI RX 480 Gaming X 8G Review



MSI RX 480 Gaming X 8G Review

Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή του παρόντος review, όταν συνάντησα την MSI RX 480 Gaming X 8G ήμουν σχεδόν βέβαιος για το τι θα επακολουθήσει. Χωρίς να μακρηγορώ περισσότερο, η ουσία της συγκεκριμένης κάρτας είναι κάτι περισσότερο από βελτιωμένες επιδόσεις.

Συνηθίζω να εξετάζω τα προϊόντα πάντα σφαιρικά, και όχι μόνο υπό μια συγκεκριμένη οπτική γωνία. Έτσι, αν κοιτούσα τις καθαρές επιδόσεις μεταξύ της reference και της custom λύσης από την MSI, ίσως να μην πειθόμουν ότι αξίζει τα παραπάνω χρήματα που ζητά. Όμως αν κοιτάξουμε και τους υπόλοιπους τομείς, η ζυγαριά γέρνει εμφανώς υπέρ της Gaming X. Ένα από τα σημεία που δεν μου άρεσε στην αρχική μου συνάντηση με την RX 480 ήταν το -κυριολεκτικά- cost effective σύστημα ψύξης που εφάρμοσε η AMD - και που για τα δικά μου κριτήρια δεν θα ήθελα να έχω στο σύστημα μου μια κάρτα η οποία λειτουργεί σταθερά πάνω από τους 80 βαθμούς και το προφίλ των ανεμιστήρων να είναι τόσο περιορισμένο αποτρέποντας την έτσι να παράγει θόρυβο που θα σε κάνει να νομίζεις πως η κάρτα θα απογειωθεί όπου να 'ναι.

Αυτά τα "κακώς κείμενα" έρχεται να διορθώσει η λύση της MSI. Το σύστημα ψύξης που διαθέτει η κάρτα είναι ένα από τα καλύτερα και πιο συνεπή που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, και στην περίπτωση της RX 480 Gaming X δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες Gaming X κάρτες, κρατώντας την ήσυχη και όσο δροσερή πρέπει να είναι. Επιπλέον, η MSI την χρονίζει (στο OC mode το οποίο θα κρατούσα μονίμως ενεργοποιημένο) κατά τρόπο ώστε να έχει ένα έξτρα 5% στις συνολικές επιδόσεις, χώρια φυσικά από τα αισθητικά "καλούδια" όπως ο φωτισμός, για όσους έχουν κατά νου και την εμφάνιση της. Συνολικά; Από τις καλύτερες υλοποιήσεις και πιο "συμπαγείς" RX 480 που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Μόνο καλά λόγια λοιπόν όσον αφορά την υλοποίηση, η τιμή όμως είναι μια διαφορετική ιστορία. Με τα επίπεδα των MSRP τιμών να κυμαίνονται στα 320? στην Ευρωπαϊκή αγορά, η RX 480 Gaming X δεν διαφέρει αρκετά σε τιμή σε σχέση με την αντίστοιχη GTX 1060 - συνεπώς προτείνεται μόνο για τους die-hard fans του "κόκκινου στρατοπέδου". #betterred. -HW

MSI RX 480 Gaming X 8G Review




MSI RX 480 Gaming X 8G Review


MSI RX 480 Gaming X 8G Review

 






Ευχαριστούμε θερμά την ΜSI για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.

Astalavista

Members
2016-09-01T15:42:38Z

Θα ήθελα κάποιο feedback για το αναβαθμισμένο φορμάτ παρουσίασης! Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

junior-21-

HWBoxed Overclocker
2016-09-01T16:05:16Z

ναααααααααααααααααααααααααααααις το νεο φορματ :D:D:D

ωραιες αλλαγουλες, ακομα πιο υπερπαραγωγες τα reviews!

Ευχαριστουμε για τις βελτιωσεις :):T:

κατα ταλλα, μετα την 1060 νομιζω πρεπει να πεσει η τιμη της συγκεκριμενης καρτας για να θεωρηθει ανταγωνιστικη

GregEl

Members
2016-09-01T17:07:35Z

Εμένα μου άρεσαν πολύ τα relative performance graphs! :T:

Με τα ποσοστά έκανα αμέσως σύγκριση με τιμές και έβγαλα το προσωπικό μου συμπέρασμα, οπότε πολύ χρήσιμα.

Και η μία σελίδα με τα power thermals και overclock νομίζω είναι καλύτερα έτσι. Γενικά θετικό το feedback από εμένα!

Με τις τιμές των review για Ελλάδα η 1060 είναι 18% ακριβότερη και έχει 11-19% καλύτερες επιδόσεις, αλλά με τιμές Ευρώπης μόνο η 1060 έχει νόημα γιατί είναι μόνο 5% ακριβότερη.

Α και msi card χωρίς msi afterburner support? wtf? αυτό δεν δουλεύει κανονικά για σχεδόν όλες τις κάρτες; Το Trixx καλό τελικά;

Trabakoulas

Members
2016-09-01T17:33:39Z

Μια διόρθωση, Στο Tom clansys στην πρώτη καρτέλα 1920χ1080 έχετε τη καρτέλα με τα αποτελέσματα του doom.

Μια επισήμανση, στα διαγράμματα να βάλετε με άλλο χρώμα την κάρτα της παρουσίασης(όπως στις καρτέλες benchmark) για να χτυπάει κατευθείαν το μάτι σε πιο επίπεδο επιδόσεων βρίσκεται.

Κατα τ' άλλα άψογο το review και καρτάρα η MSI, πολύ μου αρέσει το cuctom pcb και το cooler που χρησιμοποιεί. :T:

Astalavista

Members
2016-09-02T11:09:56Z

Α και msi card χωρίς msi afterburner support? wtf? αυτό δεν δουλεύει κανονικά για σχεδόν όλες τις κάρτες; Το Trixx καλό τελικά;

Και μένα μου προκαλεί εντύπωση, αλλά δυστυχώς μάλλον ακόμα δεν υπάρχει συμβατότητα με τις Polaris. Εννοείται ότι πρέπει να τις υποστηρίξουν - για κάποιο λόγο δεν δουλεύουν ούτε τα readings για θερμοκρασίες/fan speeds.

Το TriXX έχει μια χαρά λειτουργικότητα, και υποστήριξη για overvoltage και τα ίδια readings που προσφέρει το GPU-z αλλά σε καλύτερα διαγράμματα. Εντάξει το UI δεν με τρελαίνει, αλλά κάνει την δουλειά του μια χαρά.

Μια διόρθωση, Στο Tom clansys στην πρώτη καρτέλα 1920χ1080 έχετε τη καρτέλα με τα αποτελέσματα του doom.

Μια επισήμανση, στα διαγράμματα να βάλετε με άλλο χρώμα την κάρτα της παρουσίασης(όπως στις καρτέλες benchmark) για να χτυπάει κατευθείαν το μάτι σε πιο επίπεδο επιδόσεων βρίσκεται.

Κατα τ' άλλα άψογο το review και καρτάρα η MSI, πολύ μου αρέσει το cuctom pcb και το cooler που χρησιμοποιεί. :T:

Σ' ευχαριστώ, διορθώθηκε :)

Έχεις δίκιο για τον χρωματισμό, δύσκολο να διορθωθεί στο παρόν αλλά θα επιστρέψει στο αμέσως επόμενο ;)

Διαβάστε περισσότερα στο Φόρουμ...