ASUS GTX 950 Strix Review: The power of Strix
Με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά καρτών γραφικών και την κυκλοφορία της 10ης γενιάς από την NVIDIA, η προηγούμενης γενιάς κάρτες (900 Series) βρίσκουν ακόμα εφαρμογή κυρίως σε mainstream συστήματα - έως την ολοκλήρωση του νέου line-up της πράσινης φυσικά.
Με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά καρτών γραφικών και την κυκλοφορία της 10ης γενιάς από την NVIDIA, η προηγούμενης γενιάς κάρτες (900 Series) βρίσκουν ακόμα εφαρμογή κυρίως σε mainstream συστήματα - έως την ολοκλήρωση του νέου line-up της πράσινης φυσικά.
Στο "κύκνειο άσμα" της 9ης γενιάς θα εξετάσουμε μια mainstream λύση από πλευράς της ASUS, η οποία επιχειρεί να μας εντυπωσιάσει με την δική της gaming σειρά προϊόντων που ακούν στο όνομα Strix. Η περιβόητη "κουκουβάγια" της ASUS κάνει την εμφάνιση της και στις κάρτες γραφικών - μια εξ' αυτών είναι και η ASUS GTX 950 Strix.
Η συσκευασία της ASUS GTX 950 Strix. τονίζει τα κύρια χαρακτηριστικά της κάρτας - που θα αναλύσουμε στην συνέχεια, ενώ πλην της κύριας μονάδας, τα συνοδευτικά της περιορίζονται στο quick installation guide καθώς και το DVD με τους drivers & utilities, μαζί με συμπληρωματικό διακοσμητικό αυτοκόλλητο με το λογότυπο Strix.
Οπότε, ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας υλοποίηση της ASUS.
H GTX 950 Strix δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια custom υλοποίηση της εταιρίας, με την κάρτα να χρησιμοποιεί τον GM 206 πυρήνα της - προηγούμενης πλέον - Maxwell 2.0 αρχιτεκτονικής. Εκεί που δίνει έμφαση η ASUS είναι στην αυξημένη ποιότητα κατασκευής, τους υψηλότερους χρονισμούς καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης το οποίο θα φροντίσει να κρατήσει την GTX 950 Strix όσο πιο δροσερή και αθόρυβη γίνεται κατά το έντονο gaming.
Ως ένα Strix προϊόν, η κάρτα δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη αναφορά στην gaming σειρά της ASUS με την εμφάνιση της - με τα κόκκινα stickers τα οποία την διακοσμούν να κάνουν την κάρτα να έχει μια "επιθετική" εμφάνιση, όπως το βλέμμα της κουκουβάγιας.
Επειδή όμως η εμφάνιση της δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό της, περνάμε στις λεπτομέρειες. Το μέγεθος της GTX 950 Strix είναι αρκετά "compact", παρά τον custom χαρακτήρα της. Έτσι, αυτή η υλοποίηση της ASUS ανέρχεται στα 22 εκατοστά σε μήκος, 12.5 σε ύψος και 4 εκατοστά σε πλάτος, καταλαμβάνοντας έτσι 2 PCI slots, με τις απαιτούμενες τροφοδοσίες να είναι μόλις 1 x 6-pin PCI Express.
Το σύστημα ψύξης της κάρτας είναι και ένα από τα δυνατά της σημεία. Για αρχή, μιλάμε για ένα ανοιχτού τύπου σύστημα ψύξης, με το πλαστικό κάλυμμα να μην εφάπτεται με το PCB της κάρτας. Η πρώτη έμφαση δόθηκε στους 2 ανεμιστήρες, διαμέτρου 7,5 εκατοστών, οι οποίοι με τον dual-wing blade σχεδιασμό τους υπόσχονται υψηλή στατική πίεση - και κατά συνέπεια αποτελεσματικότερη ψύξη - κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τον παραγόμενο θόρυβο. Επιπλέον, όταν η κάρτα βρίσκεται σε χαμηλό φορτίο τότε οι ανεμιστήρες θα παραμείνουν απενεργοποιημένοι - διατηρώντας την πρακτικά αθόρυβη.
Η επαφή του συστήματος ψύξης επιτυγχάνεται μέσω των 2 heatpipes των 8mm τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με τον πυρήνα της κάρτας και διώχνουν την θερμότητα στα πτερύγια της μεγάλης ψύκτρας αλουμινίου, που καλύπτει σε διαστάσεις ολόκληρο το PCB της κάρτας.
Στο 5 φάσεων σύστημα τροφοδοσίας της κάρτας, η ASUS επέλεξε τα Super Alloy Power II υλικά, με τους solid πυκνωτές και τα υψηλής ποιότητας chokes να εγγυώνται υψηλή αποτελεσματικότητα στην κατανάλωση ενέργειας, χαμηλά επίπεδα παραγωγής "coil whine" και buzzing κατά την λειτουργία της καθώς και χαμηλή παραγωγή θερμότητας.
Πέρα από τα υψηλής ποιότητας υλικά καθώς και τον GM 206-250πυρήνα που δεσπόζει στο κέντρο, θα συναντήσουμε 4 memory ICs των 512MB έκαστο, δίνοντας ένα σύνολο στα 2048MB διαθέσιμης VRAM, ή αλλιώς 2GB . Ο κατασκευαστής αυτήν την φορά είναι η Samsung ενώ το part number τους είναι το K4G41325FC-HC28, ακολουθούν το GDDR5 πρότυπο και μπορούν να προσφέρουν bandwidth μέχρι τα 28GB/s χρησιμοποιώντας ένα 32-bit I/Ο, ενώ έχουν τάση λειτουργίας στο 1.5V. Τέλος, το rating τους είναι στα 7Gbps και σε αυτήν την υλοποίηση είναι χρονισμένα στα 1652 MHz (6610 MHz effective).
Τέλος, μέσω της συνοδευτικής gaming booster εφαρμογής έχετε την δυνατότητα για επιλογή 2 προφίλ χρονισμών, OC και Gaming, με τα ρολόγια να ανέρχονται στα εξής:
OC Mode: 1335 MHz / 1165 MHz
Gaming Mode: 1329 MHz / 1140 MHz
Τέλος, οι διαθέσιμες έξοδοι ανέρχονται στις 5, δίνοντας μας πλήρη δυνατότητα για nVidia Surround. Οι παρεχόμενες θύρες είναι οι εξής:
1x Dual-link DVI-I, max 2560 x 1600 @60 Hz
1x HDMI 2.0, max 3840x2160 @60 Hz
3x DisplayPort 1.2, max 4096x2160 @60 Hz
Θα κλείσουμε την αρχική μας παρουσίαση με μια σύντομη ματιά στα specs της ASUS Strix GTX 950 που θα σας λύσει τυχόν απορίες. Συνεχίζουμε με την παρουσίαση του πυρήνα GM 200 και ύστερα θα καταπιαστούμε με τις επιδόσεις της!
The two steps of Maxwell architecture
Πριν προχωρήσουμε βαθύτερα στον πυρήνα της GTX 950, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Maxwell αρχιτεκτονική έχει κάνει την εμφάνισή της πριν αρκετό καιρό, και πιο συγκεκριμένα στον GM107 πυρήνα της GTX 750 Ti. Έτσι, η εμφάνιση της αρχιτεκτονικής Maxwell έγινε σε 2 βήματα, με την Maxwell 1 να εμφανίζεται στην GTX 750Ti, ενώ η Maxwell 2 είναι αυτή που θα ενσωματωθεί στις GTX 900. Αν και η αρχιτεκτονική παραμένει επί της ουσίας η ίδια, η Maxwell 2 είναι εκδοχή της η οποία έχει ενσωματωμένα ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ διατηρούνται όλες οι φιλοσοφίες και βελτιστοποιήσεις που υπάρχουν στην Maxwell 1.
Με βάση το παραπάνω γράφημα, αυτό που παρατηρούμε είναι πως πλέον η Mobile αρχιτεκτονική έχει εναρμονιστεί με την Geforce αρχιτεκτονική, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον όλες οι μονάδες της nVidia είναι σχεδιασμένα με την λογική των SoC (System on Chip), παρά ένας απλός επιταχυντής γραφικών. Έτσι, η αρχιτεκτονική Maxwell λαμβάνει υπ' όψη της πολύ σοβαρά τόσο τους θερμικούς περιορισμούς όσο και τους περιορισμούς στην ενεργειακή κατανάλωση - με άλλα λόγια, η αρχιτεκτονική δίνει τα μέγιστα που μπορεί όσον αφορά το power efficiency.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αρχιτεκτονική, η οποία μοιάζει αρκετά στην προηγούμενη Kepler αλλά είναι βελτιωμένη σε πάρα πολλά σημεία που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, διπλασιάζοντας σχεδόν το performance per watt την ίδια στιγμή που παραμένει ακόμα στην λιθογραφική μέθοδο των 28 νανόμετρων.
Ο υπεύθυνος για την μικρή κατανάλωση ή αλλιώς την αυξημένη αποδοτικότητα είναι η νέα SMM αρχιτεκτονική η οποία προσφέρει έως και 35% μεγαλύτερες επιδόσεις ανά CUDA core σε shader-limited περιβάλλοντα. Εδώ η nVidia προχώρησε στην διαίρεση των επιμέρους components, κάτι που διαφοροποιείται από την SMX της Kepler. Συγκεκριμένα αντί η nVidia να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της Kepler με πολλά shared recources, βάζει ορισμένα components όπως: Instruction Buffer, Warp Scheduler, Register File καθώς και τα Dispatch Units αποκλειστικά για κάθε SMM. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν ως στόχο, τη λιγότερη αναμονή, την ταχύτερη επεξεργασία των δεδομένων, αυξάνοντας τον παραλληλισμό και μειώνοντας κατ' επέκταση την κατανάλωση.
Introducing GM206-250
Ο GM206-250 αποτελεί επί της ουσίας μαι κομμένη εκδοχή του GM206 που συναντήσαμε αρχικά στην GTX 960. Επιπλέον, ενώ ως συνήθως γνωρίζαμε πως οι x06 πυρήνες αποτελούν μια "κομμένη" εκδοχή των μεγαλύτερων x04, ο GM 206 αποτελεί ένας νέος ξεχωριστός πυρήνας, σημαντικά μικρότερος από τον GM 204.
GTX 950 vs GTX 960: η απώλεια δυο SMM οδηγεί στην μείωση των CUDA cores
Αναφορικά, τον GM204 πυρήνα έχουμε 16 πλήρως λειτουργικά SMMs. Πρακτικά, αν ο GM107 πυρήνας απάρτιζε ένα ολόκληρο GPC, ο GM204 φέρει 4 GPC μονάδες, με 64 συνολικά ROPs και 4 x 64bit ελεγκτές μνήμης. Ταυτόχρονα στην οργανωτική του δομή, ενώ πρόκειται επί της ουσίας για 4 φορές τον GM107 πυρήνα.
Στον GM 206, παίρνουμε επί της ουσίας τα μισά specifications σε σχέση με μια GTX 980: 2 Graphics Processing Clusters (GPC) οι οποίοι συντελούν σε 8 Streaming Processors, 2014 CUDA cores, ενώ ο αριθμός των texture units ανέρχεται στους 64, ενώ την ίδια στιγμή τα ROPs είναι και αυτά στο 1/2 του GM 204 και πιο συγκεκριμένα στα 32. Τέλος, οι 2 x 64-bit memory controllers μας οδηγούν στα 128-bit memory bus interface, ενώ η L2 cache φτάνει το 1MB για το σύνολο του πυρήνα.
Από εκεί και πέρα, στον GM206-250 η nVidia παρενέβη ώστε να "κόψει" μερικές μονάδες, χωρίς ωστόσο οι απώλειες να είναι τόσο τρομερές. Έτσι, σε σχέση με την GTX 960 η GTX 950 χάνει 2 επιπλέον SMM (6 έναντι 8) ούτως ώστε ο τελικός αριθμός των CUDA cores να μειωθεί από τους 1024 στους 768. Κατά τα λοιπά, ο αριθμός των ROPs και των λοιπών τεχνικών χαρακτηριστικών παραμένει ο ίδιος.
Έτσι, οι βελτιώσεις έχουν πάντα ως στόχο το power efficiency, και η GTX 960 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο νέος GM 206-250 υπόσχεται ένα TDP της τάξης των 90W, δηλαδή κατά 30W χαμηλότερο σε σχέση με την GTX 960.
Έως τώρα, η nVidia διατηρούσε ένα 8:1 λόγο όσον αφορά τα ROPs που αντιστοιχούν σε κάθε ελεγκτή μνήμης - πλέον αυτό αλλάζει με την nVidia να διπλασιάζει τον λόγο στο 16:1 - με απλά μαθηματικά, έχουμε πλέον των πρώτο πυρήνα της ο οποίος διαθέτει 64 ROPs. Όμως, οι ROPs είναι υπεύθυνοι για διάφορες κρίσιμες διεργασίες όπως το Z testing, τo pixel blending και φυσικά το Anti-Aliasing, πράγμα που σημαίνει πως είναι αρκετά απαιτητικοί σε memory bandwidth.
Με τον λόγο αυξημένο στο 16:1, η nVidia δούλεψε στην ενσωμάτωση και την βελτίωση μιας ήδη γνωστής τεχνολογίας, το Color Compression. Στην τρίτη του γενιά, το Delta Color Compression επιτρέπει τα δεδομένα που εξέρχονται από τον πυρήνα να συμπιέζονται με έναν λόγο 2:1, 4:1 ή ακόμα και 8:1 προτού αυτά ανατεθούν στην μνήμη. Ο τρόπος που το επιτυγχάνει αυτό είναι η αποθήκευση μιας σειράς δεδομένων ("αλυσίδας") τα οποία προκύπτουν από το αποτέλεσμα μιας πράξης σε σχέση με το προηγούμενο καρέ. Έτσι, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο caching, επιτρέπουν στον GM204 να πετυχαίνει ικανοποιητικές επιδόσεις, χωρίς να εξαντλεί τον σχετικά μικρό 256bit memory interface.
MFAA & VXGI
Ακόμα 2 νέα χαρακτηριστικά ενσωματώνονται στην τελευταία γενιά καρτών γραφικών της nVidia. Το πρώτο εξ' αυτών ακούει στο όνομα Multi Frame Sampled AA και πρόκειται για μια νέα τεχνική της nVidia όσον αφορά το Anti-Aliasing.
Όπως γνωρίζαμε από το κραταιό Multi Sample Anti Aliasing (MSAA), είναι πως αυτό χρησιμοποιούσε πάρα πολλά δείγματα από διαδοχικά καρέ, με στόχο να εντοπίσει τις έντονες ακμές σε ένα σημείο. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να εντοπιστούν πόσο τις εκατό της επιφάνειας ενός pixel θα μπορούσε να είναι καλυμμένο, και εάν αυτό ήταν λιγότερο από 50% τότε το pixel θεωρούταν ημι-ενεργό - δηλαδή ενεργό, αλλά με μια κατώτερη απόχρωση του ίδιου χρώματος. Αυξάνοντας τον αριθμό των δειγμάτων συντελεί και σε ακόμα περισσότερη λεπτομέρεια - με το performance hit να είναι εξίσου ισχυρό.
Το MFAA λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο. Επί της ουσίας βασίζεται πάλι στην δειγματοληψία, μόνο που ο αριθμός των δειγμάτων μπορούν να είναι ακόμα και ο μισός από το MSAA. Ύστερα, βασίζεται στους ROPs του GM204 ώστε να περιστρέψει τα καρέ κατά έξυπνο τρόπο, ενώ στην τελική σύνθεση γίνεται η εφαρμογή ενός έξυπνου φίλτρου, το οποίο επιτυγχάνει το anti-aliased αποτέλεσμα. Έτσι, η nVidia ισχυρίζεται πως το MFAA μπορεί να αποδώσει τα ίδια ποιοτικά αποτελέσματα του 4xMSAA με το performance hit που έχει το 2xMSAA!
Από την άλλη, η nVidia προχώρησε στην ενσωμάτωση ενός ξεχωριστού χαρακτηριστικού, με το Voxel accelerated Global Illumination. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια εφαρμογή δυναμικού υπολογισμού global illumination που μπορεί να επιτύχει αρκετά φωτορεαλιστικό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με το path tracing (ή αλλιώς raytracing) όπου υπολογίζεται η διαδρομή των φωτονίων καθώς αυτά ανακλώνται στον χώρο, το VXGI είναι ένας συνδυασμός software αλλά και hardware το οποίο αναλαμβάνει να διαχωρίσει κάθε σκηνή σε μικρά κυβάκια όπου αποκαλούνται ως Voxels και τα οποία μπορούν και δρουν ως ξεχωριστές πηγές φωτός. Έτσι, η τελική εικόνα μπορεί να καταφέρει να είναι αρκετά ρεαλιστική και κυρίως rendered σε πραγματικό χρόνο, την ίδια στιγμή που μπορεί να μην φέρει την ακριβή λεπτομέρεια του ray-tracing αλλά μπορεί και βρίσκεται αρκετά κοντά.
Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.
To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:
Σημείωση: Όλες οι κάρτες δοκιμάζονται με τον αντίστοιχο driver της περιόδου του review. Τυχόν διαφορές από τις επιδόσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψην, αλλά καθώς δεν υπάρχει τρόπος εμφάνισης των βέλτιστων αποτελεσμάτων δεν αλλοιώνουμε τα αποτελέσματα που έχουμε λάβει.
Gaming Performance
Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.
Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:
Action – Adventure
First Person Shooter
Racing
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.
Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:
Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!
Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.
Synthetics Performance
Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:
Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.
Overclocking
Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.
Cooling
Έπειτα από 30 λεπτά OCCT σε GPU 3D με DX11 και windows 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:
Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.
Βαθμολογία
Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).
Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:
Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.
Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.
Tomb Raider
1680 x 1050
Ξεκινάμε με τις πρώτες μας μετρήσεις. Στην αρχική μας ανάλυση για τις entry level και mainstream κάρτες, η GTX 950 φαίνεται πως μπαίνει τοποθετείται ανάμεσα στις R9 380, με την απόσταση από τον ουσιαστικό της αντίπαλο, την R9 370, να είναι ξεκάθαρη.
1920 x 1080
Το πρώτο "crash test" δείχνει πως η GTX 950 στοιβάζεται αναμενόμενα πιο κάτω από τις GTX 960, την ίδια στιγμή που αποδίδει παρόμοια όσο ο Tonga πυρήνας των R9 285/380.
Bioshock Infinite
1680 x 1050
Σε αυτόν τον τίτλο GTX 960 και R9 380 αποδίδουν σαφώς παραπάνω από την GTX 950.
1920 x 1080
Κάτι που επιβεβαιώνεται και στην Full HD ανάλυση, με την GTX 950 να βρίσκεται μια σκάλα πιο κάτω από GTX 960 και R9 380, αλλά προσφέρει ανώτερη απόδοση από την R7 370.
Assassins Creed: Unity
Με τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά καρτών γραφικών και την κυκλοφορία της 10ης γενιάς από την NVIDIA, η προηγούμενης γενιάς κάρτες (900 Series) βρίσκουν ακόμα εφαρμογή κυρίως σε mainstream συστήματα - έως την ολοκλήρωση του νέου line-up της πράσινης φυσικά.
Στο "κύκνειο άσμα" της 9ης γενιάς θα εξετάσουμε μια mainstream λύση από πλευράς της ASUS, η οποία επιχειρεί να μας εντυπωσιάσει με την δική της gaming σειρά προϊόντων που ακούν στο όνομα Strix. Η περιβόητη "κουκουβάγια" της ASUS κάνει την εμφάνιση της και στις κάρτες γραφικών - μια εξ' αυτών είναι και η ASUS GTX 950 Strix.
Η συσκευασία της ASUS GTX 950 Strix. τονίζει τα κύρια χαρακτηριστικά της κάρτας - που θα αναλύσουμε στην συνέχεια, ενώ πλην της κύριας μονάδας, τα συνοδευτικά της περιορίζονται στο quick installation guide καθώς και το DVD με τους drivers & utilities, μαζί με συμπληρωματικό διακοσμητικό αυτοκόλλητο με το λογότυπο Strix.
Οπότε, ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας υλοποίηση της ASUS.
H GTX 950 Strix δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια custom υλοποίηση της εταιρίας, με την κάρτα να χρησιμοποιεί τον GM 206 πυρήνα της - προηγούμενης πλέον - Maxwell 2.0 αρχιτεκτονικής. Εκεί που δίνει έμφαση η ASUS είναι στην αυξημένη ποιότητα κατασκευής, τους υψηλότερους χρονισμούς καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης το οποίο θα φροντίσει να κρατήσει την GTX 950 Strix όσο πιο δροσερή και αθόρυβη γίνεται κατά το έντονο gaming.
Ως ένα Strix προϊόν, η κάρτα δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη αναφορά στην gaming σειρά της ASUS με την εμφάνιση της - με τα κόκκινα stickers τα οποία την διακοσμούν να κάνουν την κάρτα να έχει μια "επιθετική" εμφάνιση, όπως το βλέμμα της κουκουβάγιας.
Επειδή όμως η εμφάνιση της δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό της, περνάμε στις λεπτομέρειες. Το μέγεθος της GTX 950 Strix είναι αρκετά "compact", παρά τον custom χαρακτήρα της. Έτσι, αυτή η υλοποίηση της ASUS ανέρχεται στα 22 εκατοστά σε μήκος, 12.5 σε ύψος και 4 εκατοστά σε πλάτος, καταλαμβάνοντας έτσι 2 PCI slots, με τις απαιτούμενες τροφοδοσίες να είναι μόλις 1 x 6-pin PCI Express.
Το σύστημα ψύξης της κάρτας είναι και ένα από τα δυνατά της σημεία. Για αρχή, μιλάμε για ένα ανοιχτού τύπου σύστημα ψύξης, με το πλαστικό κάλυμμα να μην εφάπτεται με το PCB της κάρτας. Η πρώτη έμφαση δόθηκε στους 2 ανεμιστήρες, διαμέτρου 7,5 εκατοστών, οι οποίοι με τον dual-wing blade σχεδιασμό τους υπόσχονται υψηλή στατική πίεση - και κατά συνέπεια αποτελεσματικότερη ψύξη - κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τον παραγόμενο θόρυβο. Επιπλέον, όταν η κάρτα βρίσκεται σε χαμηλό φορτίο τότε οι ανεμιστήρες θα παραμείνουν απενεργοποιημένοι - διατηρώντας την πρακτικά αθόρυβη.
Η επαφή του συστήματος ψύξης επιτυγχάνεται μέσω των 2 heatpipes των 8mm τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με τον πυρήνα της κάρτας και διώχνουν την θερμότητα στα πτερύγια της μεγάλης ψύκτρας αλουμινίου, που καλύπτει σε διαστάσεις ολόκληρο το PCB της κάρτας.
Στο 5 φάσεων σύστημα τροφοδοσίας της κάρτας, η ASUS επέλεξε τα Super Alloy Power II υλικά, με τους solid πυκνωτές και τα υψηλής ποιότητας chokes να εγγυώνται υψηλή αποτελεσματικότητα στην κατανάλωση ενέργειας, χαμηλά επίπεδα παραγωγής "coil whine" και buzzing κατά την λειτουργία της καθώς και χαμηλή παραγωγή θερμότητας.
Πέρα από τα υψηλής ποιότητας υλικά καθώς και τον GM 206-250πυρήνα που δεσπόζει στο κέντρο, θα συναντήσουμε 4 memory ICs των 512MB έκαστο, δίνοντας ένα σύνολο στα 2048MB διαθέσιμης VRAM, ή αλλιώς 2GB . Ο κατασκευαστής αυτήν την φορά είναι η Samsung ενώ το part number τους είναι το K4G41325FC-HC28, ακολουθούν το GDDR5 πρότυπο και μπορούν να προσφέρουν bandwidth μέχρι τα 28GB/s χρησιμοποιώντας ένα 32-bit I/Ο, ενώ έχουν τάση λειτουργίας στο 1.5V. Τέλος, το rating τους είναι στα 7Gbps και σε αυτήν την υλοποίηση είναι χρονισμένα στα 1652 MHz (6610 MHz effective).
Τέλος, μέσω της συνοδευτικής gaming booster εφαρμογής έχετε την δυνατότητα για επιλογή 2 προφίλ χρονισμών, OC και Gaming, με τα ρολόγια να ανέρχονται στα εξής:
OC Mode: 1335 MHz / 1165 MHz
Gaming Mode: 1329 MHz / 1140 MHz
Τέλος, οι διαθέσιμες έξοδοι ανέρχονται στις 5, δίνοντας μας πλήρη δυνατότητα για nVidia Surround. Οι παρεχόμενες θύρες είναι οι εξής:
1x Dual-link DVI-I, max 2560 x 1600 @60 Hz
1x HDMI 2.0, max 3840x2160 @60 Hz
3x DisplayPort 1.2, max 4096x2160 @60 Hz
Θα κλείσουμε την αρχική μας παρουσίαση με μια σύντομη ματιά στα specs της ASUS Strix GTX 950 που θα σας λύσει τυχόν απορίες. Συνεχίζουμε με την παρουσίαση του πυρήνα GM 200 και ύστερα θα καταπιαστούμε με τις επιδόσεις της!
The two steps of Maxwell architecture
Πριν προχωρήσουμε βαθύτερα στον πυρήνα της GTX 950, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Maxwell αρχιτεκτονική έχει κάνει την εμφάνισή της πριν αρκετό καιρό, και πιο συγκεκριμένα στον GM107 πυρήνα της GTX 750 Ti. Έτσι, η εμφάνιση της αρχιτεκτονικής Maxwell έγινε σε 2 βήματα, με την Maxwell 1 να εμφανίζεται στην GTX 750Ti, ενώ η Maxwell 2 είναι αυτή που θα ενσωματωθεί στις GTX 900. Αν και η αρχιτεκτονική παραμένει επί της ουσίας η ίδια, η Maxwell 2 είναι εκδοχή της η οποία έχει ενσωματωμένα ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ διατηρούνται όλες οι φιλοσοφίες και βελτιστοποιήσεις που υπάρχουν στην Maxwell 1.
Με βάση το παραπάνω γράφημα, αυτό που παρατηρούμε είναι πως πλέον η Mobile αρχιτεκτονική έχει εναρμονιστεί με την Geforce αρχιτεκτονική, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον όλες οι μονάδες της nVidia είναι σχεδιασμένα με την λογική των SoC (System on Chip), παρά ένας απλός επιταχυντής γραφικών. Έτσι, η αρχιτεκτονική Maxwell λαμβάνει υπ' όψη της πολύ σοβαρά τόσο τους θερμικούς περιορισμούς όσο και τους περιορισμούς στην ενεργειακή κατανάλωση - με άλλα λόγια, η αρχιτεκτονική δίνει τα μέγιστα που μπορεί όσον αφορά το power efficiency.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αρχιτεκτονική, η οποία μοιάζει αρκετά στην προηγούμενη Kepler αλλά είναι βελτιωμένη σε πάρα πολλά σημεία που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, διπλασιάζοντας σχεδόν το performance per watt την ίδια στιγμή που παραμένει ακόμα στην λιθογραφική μέθοδο των 28 νανόμετρων.
Ο υπεύθυνος για την μικρή κατανάλωση ή αλλιώς την αυξημένη αποδοτικότητα είναι η νέα SMM αρχιτεκτονική η οποία προσφέρει έως και 35% μεγαλύτερες επιδόσεις ανά CUDA core σε shader-limited περιβάλλοντα. Εδώ η nVidia προχώρησε στην διαίρεση των επιμέρους components, κάτι που διαφοροποιείται από την SMX της Kepler. Συγκεκριμένα αντί η nVidia να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της Kepler με πολλά shared recources, βάζει ορισμένα components όπως: Instruction Buffer, Warp Scheduler, Register File καθώς και τα Dispatch Units αποκλειστικά για κάθε SMM. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν ως στόχο, τη λιγότερη αναμονή, την ταχύτερη επεξεργασία των δεδομένων, αυξάνοντας τον παραλληλισμό και μειώνοντας κατ' επέκταση την κατανάλωση.
Introducing GM206-250
Ο GM206-250 αποτελεί επί της ουσίας μαι κομμένη εκδοχή του GM206 που συναντήσαμε αρχικά στην GTX 960. Επιπλέον, ενώ ως συνήθως γνωρίζαμε πως οι x06 πυρήνες αποτελούν μια "κομμένη" εκδοχή των μεγαλύτερων x04, ο GM 206 αποτελεί ένας νέος ξεχωριστός πυρήνας, σημαντικά μικρότερος από τον GM 204.
GTX 950 vs GTX 960: η απώλεια δυο SMM οδηγεί στην μείωση των CUDA cores
Αναφορικά, τον GM204 πυρήνα έχουμε 16 πλήρως λειτουργικά SMMs. Πρακτικά, αν ο GM107 πυρήνας απάρτιζε ένα ολόκληρο GPC, ο GM204 φέρει 4 GPC μονάδες, με 64 συνολικά ROPs και 4 x 64bit ελεγκτές μνήμης. Ταυτόχρονα στην οργανωτική του δομή, ενώ πρόκειται επί της ουσίας για 4 φορές τον GM107 πυρήνα.
Στον GM 206, παίρνουμε επί της ουσίας τα μισά specifications σε σχέση με μια GTX 980: 2 Graphics Processing Clusters (GPC) οι οποίοι συντελούν σε 8 Streaming Processors, 2014 CUDA cores, ενώ ο αριθμός των texture units ανέρχεται στους 64, ενώ την ίδια στιγμή τα ROPs είναι και αυτά στο 1/2 του GM 204 και πιο συγκεκριμένα στα 32. Τέλος, οι 2 x 64-bit memory controllers μας οδηγούν στα 128-bit memory bus interface, ενώ η L2 cache φτάνει το 1MB για το σύνολο του πυρήνα.
Από εκεί και πέρα, στον GM206-250 η nVidia παρενέβη ώστε να "κόψει" μερικές μονάδες, χωρίς ωστόσο οι απώλειες να είναι τόσο τρομερές. Έτσι, σε σχέση με την GTX 960 η GTX 950 χάνει 2 επιπλέον SMM (6 έναντι 8) ούτως ώστε ο τελικός αριθμός των CUDA cores να μειωθεί από τους 1024 στους 768. Κατά τα λοιπά, ο αριθμός των ROPs και των λοιπών τεχνικών χαρακτηριστικών παραμένει ο ίδιος.
Έτσι, οι βελτιώσεις έχουν πάντα ως στόχο το power efficiency, και η GTX 960 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο νέος GM 206-250 υπόσχεται ένα TDP της τάξης των 90W, δηλαδή κατά 30W χαμηλότερο σε σχέση με την GTX 960.
Έως τώρα, η nVidia διατηρούσε ένα 8:1 λόγο όσον αφορά τα ROPs που αντιστοιχούν σε κάθε ελεγκτή μνήμης - πλέον αυτό αλλάζει με την nVidia να διπλασιάζει τον λόγο στο 16:1 - με απλά μαθηματικά, έχουμε πλέον των πρώτο πυρήνα της ο οποίος διαθέτει 64 ROPs. Όμως, οι ROPs είναι υπεύθυνοι για διάφορες κρίσιμες διεργασίες όπως το Z testing, τo pixel blending και φυσικά το Anti-Aliasing, πράγμα που σημαίνει πως είναι αρκετά απαιτητικοί σε memory bandwidth.
Με τον λόγο αυξημένο στο 16:1, η nVidia δούλεψε στην ενσωμάτωση και την βελτίωση μιας ήδη γνωστής τεχνολογίας, το Color Compression. Στην τρίτη του γενιά, το Delta Color Compression επιτρέπει τα δεδομένα που εξέρχονται από τον πυρήνα να συμπιέζονται με έναν λόγο 2:1, 4:1 ή ακόμα και 8:1 προτού αυτά ανατεθούν στην μνήμη. Ο τρόπος που το επιτυγχάνει αυτό είναι η αποθήκευση μιας σειράς δεδομένων ("αλυσίδας") τα οποία προκύπτουν από το αποτέλεσμα μιας πράξης σε σχέση με το προηγούμενο καρέ. Έτσι, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο caching, επιτρέπουν στον GM204 να πετυχαίνει ικανοποιητικές επιδόσεις, χωρίς να εξαντλεί τον σχετικά μικρό 256bit memory interface.
MFAA & VXGI
Ακόμα 2 νέα χαρακτηριστικά ενσωματώνονται στην τελευταία γενιά καρτών γραφικών της nVidia. Το πρώτο εξ' αυτών ακούει στο όνομα Multi Frame Sampled AA και πρόκειται για μια νέα τεχνική της nVidia όσον αφορά το Anti-Aliasing.
Όπως γνωρίζαμε από το κραταιό Multi Sample Anti Aliasing (MSAA), είναι πως αυτό χρησιμοποιούσε πάρα πολλά δείγματα από διαδοχικά καρέ, με στόχο να εντοπίσει τις έντονες ακμές σε ένα σημείο. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να εντοπιστούν πόσο τις εκατό της επιφάνειας ενός pixel θα μπορούσε να είναι καλυμμένο, και εάν αυτό ήταν λιγότερο από 50% τότε το pixel θεωρούταν ημι-ενεργό - δηλαδή ενεργό, αλλά με μια κατώτερη απόχρωση του ίδιου χρώματος. Αυξάνοντας τον αριθμό των δειγμάτων συντελεί και σε ακόμα περισσότερη λεπτομέρεια - με το performance hit να είναι εξίσου ισχυρό.
Το MFAA λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο. Επί της ουσίας βασίζεται πάλι στην δειγματοληψία, μόνο που ο αριθμός των δειγμάτων μπορούν να είναι ακόμα και ο μισός από το MSAA. Ύστερα, βασίζεται στους ROPs του GM204 ώστε να περιστρέψει τα καρέ κατά έξυπνο τρόπο, ενώ στην τελική σύνθεση γίνεται η εφαρμογή ενός έξυπνου φίλτρου, το οποίο επιτυγχάνει το anti-aliased αποτέλεσμα. Έτσι, η nVidia ισχυρίζεται πως το MFAA μπορεί να αποδώσει τα ίδια ποιοτικά αποτελέσματα του 4xMSAA με το performance hit που έχει το 2xMSAA!
Από την άλλη, η nVidia προχώρησε στην ενσωμάτωση ενός ξεχωριστού χαρακτηριστικού, με το Voxel accelerated Global Illumination. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια εφαρμογή δυναμικού υπολογισμού global illumination που μπορεί να επιτύχει αρκετά φωτορεαλιστικό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με το path tracing (ή αλλιώς raytracing) όπου υπολογίζεται η διαδρομή των φωτονίων καθώς αυτά ανακλώνται στον χώρο, το VXGI είναι ένας συνδυασμός software αλλά και hardware το οποίο αναλαμβάνει να διαχωρίσει κάθε σκηνή σε μικρά κυβάκια όπου αποκαλούνται ως Voxels και τα οποία μπορούν και δρουν ως ξεχωριστές πηγές φωτός. Έτσι, η τελική εικόνα μπορεί να καταφέρει να είναι αρκετά ρεαλιστική και κυρίως rendered σε πραγματικό χρόνο, την ίδια στιγμή που μπορεί να μην φέρει την ακριβή λεπτομέρεια του ray-tracing αλλά μπορεί και βρίσκεται αρκετά κοντά.
Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.
To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:
Σημείωση: Όλες οι κάρτες δοκιμάζονται με τον αντίστοιχο driver της περιόδου του review. Τυχόν διαφορές από τις επιδόσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψην, αλλά καθώς δεν υπάρχει τρόπος εμφάνισης των βέλτιστων αποτελεσμάτων δεν αλλοιώνουμε τα αποτελέσματα που έχουμε λάβει.
Gaming Performance
Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.
Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:
Action – Adventure
- Tomb Raider (2013)
- Assassins Creed: Unity
First Person Shooter
- Crysis 3
- Bioshock Infinite
- Call of Duty: Advanced Warfare
- Alien: Isolation
- Metro: Last Light
Racing
- Grid 2
- Project CARS
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.
Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:
Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!
Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.
Synthetics Performance
Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:
- 3DMark 11 Performance Preset
- 3DMark Vantage Performance Preset
- 3DMark Firestrike
- Unigine Heaven v4.0
Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:
- Luxmark LuxBall Preset
- SystemCompute AMP Score
- GPUPi
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.
Overclocking
Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:
- Games @ 1920x1080: Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock Infinite
- Synthetic Benchmarks: 3DMark 11, 3DMark Firestrike, Unigine Heaven, Unigine Valley, 3DMark Vantage, Catzilla 720p, GPUPI 2.1, 3DMark SkyDiver, 3DMark IceStorm Extreme και HWBot Heaven.
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.
Cooling
Έπειτα από 30 λεπτά OCCT σε GPU 3D με DX11 και windows 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:
Δ = GPUTemp – RoomTemp
Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.
Βαθμολογία
Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).
Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:
Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.
Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.
Tomb Raider
Game Info | |
Developer: | Crystal Dynamics Eidos Montreal |
Graphics Engine: | Crystal Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Η πασίγνωστη ηρωίδα μας Lara Croft μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, η Lara ως μια νεαρή φοιτήτρια αρχαιολογίας, παγιδεύεται σε ένα άγνωστο νησί που κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίοι θεοί του. Η μόνη διέξοδος της Lara από το νησί είναι να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε στο παρελθόν: να λύσει το μυστήριο του θανάτου του θεού Himiko. Θα τα καταφέρει άραγε; Το remake του πασίγνωστου τίτλου ήρθε το 2013 από την Square Enix και αποτέλεσε το reboot μιας αρκετά επιτυχημένης adventure σειράς.
1680 x 1050
Ξεκινάμε με τις πρώτες μας μετρήσεις. Στην αρχική μας ανάλυση για τις entry level και mainstream κάρτες, η GTX 950 φαίνεται πως μπαίνει τοποθετείται ανάμεσα στις R9 380, με την απόσταση από τον ουσιαστικό της αντίπαλο, την R9 370, να είναι ξεκάθαρη.
1920 x 1080
Το πρώτο "crash test" δείχνει πως η GTX 950 στοιβάζεται αναμενόμενα πιο κάτω από τις GTX 960, την ίδια στιγμή που αποδίδει παρόμοια όσο ο Tonga πυρήνας των R9 285/380.
Bioshock Infinite
Game Info | |
Developer: | Irrational Games |
Graphics Engine: | Unreal Engine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Το BioShock Infinite είναι ένα first-person shooter και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς BioShock. Η Irrational Games έβαλε τα δυνατά της ώστε το BioShock Infinite να είναι ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους του 2013. Αν και δεν είναι μέρος της ιστορίας των προηγούμενων παιχνιδιών BioShock, σίγουρα διαθέτει παρόμοιο στυλ. Αυτή τη φορά ο Booker αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη αποστολή, να μεταφέρει την όμορφη και αρκετά ιδιαίτερη και χαρισματική Elizabeth εκεί που του ζητήθηκε… Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα…;
1680 x 1050
Σε αυτόν τον τίτλο GTX 960 και R9 380 αποδίδουν σαφώς παραπάνω από την GTX 950.
1920 x 1080
Κάτι που επιβεβαιώνεται και στην Full HD ανάλυση, με την GTX 950 να βρίσκεται μια σκάλα πιο κάτω από GTX 960 και R9 380, αλλά προσφέρει ανώτερη απόδοση από την R7 370.
Assassins Creed: Unity
Game Info | |
Developer: | Ubisoft Montreal |
Graphics Engine: | AnvilNext |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Η νέα κυκλοφορία της Ubisoft φροντίζει να συνεχίσει την άκρως αυτή πετυχημένη σειρά τίτλων. Το Assassins Creed Unity μας μεταφέρει χρονολογικά πίσω στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, με το Unity να διαδραματίζεται στους δρόμους του Μεσαιωνικού Παρισιού. Ο Αρνό καλείται να φέρει εις πέρας όλα τα συμβόλαια θανάτου αλλά και να εκτελέσει πολλές επιπλέον αποστολές , που θα βοηθήσουν την Abstergo να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες "γενετικές μνήμες".
1680 x 1050
1920 x 1080
Πιο "κλειστές" οι αποστάσεις στο Assassins Creed: Unity, όμως η σειρά απόδοσης των GPU δεν αλλάζει.
Crysis 3
Game Info | |
Developer: | Crytek Frankfurt/Crytek UK |
Graphics Engine: | CryEngine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
24 χρόνια μετά τα γεγονότα του Crysis 2 η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια αγνώριστη πόλη, ή για την ακρίβεια μια απέραντη… ζούγκλα. Η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Profet αποθηκεύονται στη Nanosuit, η οποία αφομοιώνει το σώμα Alcatraz και τις αναμνήσεις του, αντικαθιστώντας συνείδηση του… Έχοντας στο πλευρό του τον Psycho από το πρώτο Crysis καθώς και μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών με το Nanosuit, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για το Alpha Ceph, το απόλυτο ηγέτη των Ceph. Η Electronic Arts αυτή τη φορά έδωσε όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση στα γραφικά του Crysis 3 χτίζοντας μια αρκετά δυνατή μηχανή γραφικών, την Cry Engine 3.
1680 x 1050
1920 x 1080
Το Crysis 3 στρεσσάρει αρκετά τις κάρτες μας, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές μηχανές γραφικών. Το πεδίο δεν αλλάζει, με την GTX 950 να αποδίδει με άνεση στα 1680 x 1050, αλλά βρίσκεται κάτω από το όριο των 30 FPS στην Full HD ανάλυση.
Metro: Last Light
Game Info | |
Developer: | 4A Games |
Graphics Engine: | 4A Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Το παιχνίδι είναι τοποθετημένο στην μετα-αποκαλυπτική Μόσχα, μέρος του σύμπαντος του μυθιστορήματος Metro 2033 και των sequel της, που γράφτηκε από τον Ρώσο συγγραφέα Dmitry ο Glukhovsky, αλλά δεν ακολουθεί την storyline από τα βιβλία. Έχοντας προ- ανακοινωθεί ως Metro 2034 , το παιχνίδι είναι η συνέχεια του _ Metro 2033, και παρόλο που ο Glukhovsky συνεργάστηκε με την 4A Games, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο Metro 2034.
To Metro: Last Light λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Metro 2033, μετά το κανονικό τέλος όπου ο Artyom αποφάσισε να προχωρήσει με την πυραυλική επίθεση ενάντια στις Dark One. Οι Rangers έχουν έκτοτε καταλάβει την στρατιωτική εγκατάσταση D6, ένα τεράστιο προπολεμικό καταφύγιο με μίλια των σηράγγων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, με τον Artyom να είναι πλέον επίσημος Ranger. Μετά από ένα χρόνο, ο Artyom εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένος από την εκτόξευση των πυραύλων που προκάλεσε την εξαφάνιση των "Σκοτεινών" ενώ εκείνοι αποζητούσαν μόνο την ειρήνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εφιάλτες. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, η φήμη της D6 έχει εξαπλωθεί γύρω από το μετρό, με τις φήμες ότι το καταφύγιο μπορεί να περιέχει αρκετές προμήθειες για να διατηρήσει το Metro επ 'αόριστον. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις ετοιμάζονται για πόλεμο με την ελπίδα να αδράξουν την αποθήκη και το περιεχόμενό της για τον εαυτό τους.
To Metro: Last Light λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Metro 2033, μετά το κανονικό τέλος όπου ο Artyom αποφάσισε να προχωρήσει με την πυραυλική επίθεση ενάντια στις Dark One. Οι Rangers έχουν έκτοτε καταλάβει την στρατιωτική εγκατάσταση D6, ένα τεράστιο προπολεμικό καταφύγιο με μίλια των σηράγγων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, με τον Artyom να είναι πλέον επίσημος Ranger. Μετά από ένα χρόνο, ο Artyom εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένος από την εκτόξευση των πυραύλων που προκάλεσε την εξαφάνιση των "Σκοτεινών" ενώ εκείνοι αποζητούσαν μόνο την ειρήνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εφιάλτες. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, η φήμη της D6 έχει εξαπλωθεί γύρω από το μετρό, με τις φήμες ότι το καταφύγιο μπορεί να περιέχει αρκετές προμήθειες για να διατηρήσει το Metro επ 'αόριστον. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις ετοιμάζονται για πόλεμο με την ελπίδα να αδράξουν την αποθήκη και το περιεχόμενό της για τον εαυτό τους.
1680 x 1050
1920 x 1080
Και το Metro Last Light μας επιστρέφει παρόμοια αποτελέσματα. Έτσι, ενώ οι GTX 960 και R9 380 ανοίγουν την διαφορά, άλλο τόσο ξεκάθαρα η GTX 950 αποδίδει παραπάνω από τις R9 370.
Grid 2
Game Info | |
Developer: | Codemasters |
Graphics Engine: | EGO 3.0 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Ο τίτλος που έβαλε την Codemasters πίσω στους μεγαλύτερους publishers, ήρθε η ώρα να λάβει και συνέχεια. Έχοντας μια από τις πιο επιτυχημένες racing engines, την EGO στην version 3.0, ένα από τα πιο επιτυχημένα racing simulators σας καλεί να γίνετε από ένας τυπικός οδηγός, σε έναν επαγγελματία πρωταθλητή, για να το καταφέρετε όμως αυτό θα πρέπει να περάσετε από όλα τα στάδια των αγώνων!
1680 x 1050
1920 x 1080
Όσο προχωράμε στις δοκιμές μας, γίνεται πιο ορατό πως ο πραγματικός ανταγωνιστής της GTX 950 είναι η R7 370X.
Far Cry 4
Game Info | |
Developer: | Ubisoft Montreal |
Graphics Engine: | Dunia Engine 2 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Ένα από τα πιο επιτυχημένα open world FPS επιστρέφει. Αυτήν την φορά, το Far Cry αφήνει τα εξωτικά νησιά για να καταλήξει στις παρυφές των Ιμαλαΐων. Εκεί, ο Ajay Ghale θα αναλάβει να οδηγήσει στην απελευθέρωση των Kyrati και την εξόντωση του συστήματος και του αδίστακτου βασιλιά της, Pagan Min.
1680 x 1050
1920 x 1080
To Far Cry 4 από την άλλη αποδίδει καλύτερα στις AMD GPUs, κάτι που φαίνεται και από τις δοκιμές μας, με τις R7 370 να ισοφαρίζουν σε επιδόσεις την GTX 950 αλλά να μην καταφέρνουν εν τέλει να την προσπεράσουν.
Call of Duty: Advanced Warfare
Game Info | |
Developer: | Activision |
Graphics Engine: | In-House |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Μια ματιά στο μέλλον της Άμυνας. Το Call of Duty Advanced Warfare μας μεταφέρει στο 2050, και την ιστορία του στρατιώτη Jack Mitchell, ο οποίος μετά τον θάνατο του συμπολεμιστή και φίλου του αλλάζει ζωή και αναλαμβάνει καθήκοντα στην Atlas Corporation ως ιδιωτικός στρατιώτης. Ο Jonathan Irons, ο ιδιοκτήτης της Atlas, ενώ φαίνεται να έχει καλές προθέσεις, τελικά δεν αρκούν για να πείσουν τον Jack, ο οποίος καλείται να αποτρέψει την κυριαρχία της εταιρίας σε ολόκληρο τον πλανήτη!
1680 x 1050
1920 x 1080
Αρκετά ικανοποιητικές οι επιδόσεις της GTX 950, που κρίνεται επαρκής ακόμα και στην Full HD ανάλυση.
Alien: Isolation
Game Info | |
Developer: | Sega |
Graphics Engine: | In-house |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Στο μακρινό 2137, οι αποικίες έχουν επεκταθεί και πέρα από τον πλανήτη γη. Η Amanda αναζητά πληροφορίες για την εξαφάνιση της μητέρας της και μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Sevastopol για να βρει τον καταγραφέα πτήσης του χαμένου Nostromo, όμως εκεί θα συνειδητοποιήσει πως ο σταθμός δεν κατοικείται μόνο από ανθρώπους, αλλά και από το Alien που έχει εξολοθρεύσει ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος. Θα τα καταφέρει ή θα παγιδευτεί και εκείνη;
1680 x 1050
1920 x 1080
Το Alien: Isolation δεν αλλάζει την κατάταξη, βάση της οποίας η GTX 950 τοποθετείται ενδιάμεσα των GTX 960 και R7 370.
Project Cars
Game Info | |
Developer: | Slightly Mad Studios |
Graphics Engine: | MadnessEngine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2015 |
Το Project CARS (Community Assisted Racing Simulator) είναι ένας προσομοιωτής motorsport racing που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρία Slightly Mad Studios. Το Project CARS προορίζεται να αντιπροσωπεύει μια ρεαλιστική προσομοίωση οδήγησης. Για να διαφοροποιηθεί από τον καθιερωμένο ανταγωνισμό, τέθηκε μια προσέγγιση τύπου «sandbox» που επιτρέπει στον παίκτη να επιλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία από διαφορετικές σταδιοδρομίες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε όλες τις πίστες και τα οχήματα που περιλαμβάνονται. Το Project CARS απεικονίζει αγωνιστικά γεγονότα που εκτείνονται σε πολλές ημέρες, ξεκινώντας από το shakedown και κατατακτήριες μέχρι και την ημέρα του αγώνα, ενώ οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες φωτισμού προσομοιώνονται δυναμικά από την next-gen μηχανή γραφικών.
1680 x 1050
1920 x 1080
Βελτιστοποιημένος για τις nVidia κάρτες ο συγκεκριμένος τίτλος, στον οποίο η GTX 950 εμφανίζεται καλύτερη λύση σε σχέση με την πιο ακριβή R9 380.
Dying Light
Game Info | |
Developer: | Techland |
Graphics Engine: | Chrome Engine 6 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2015 |
Το Dying Light είναι ένα open-world παιχνίδι τρόμου/επιβίωσης σε first person, το οποίο αναπτύχθηκε από την πολωνική προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών Techland και εκδόθηκε από την Warner Bros Interactive Entertainment. Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από έναν μυστικό πράκτορα που ονομάζεται Kyle Crane και η αποστολή του είναι να διεισδύσει σε μια ζώνη απομόνωσης στην πόλη Harran. Ο παίκτης πρέπει να επιβιώσει από μολυσμένους ανθρώπους – zombie μέσα από τον ανοιχτό κόσμο της πόλης σε έναν δυναμικό κύκλο ημέρας και νύχτας. Ο κύκλος ημέρας-νύχτας αλλάζει το παιχνίδι δραματικά, καθώς οι εχθροί γίνονται πιο επιθετικοί και πιο δύσκολοι να αντιμετωπίστούν κατά τη διάρκεια της διάρκεια της νύχτας. Το gameplay επικεντρώνεται στην μάχη που βασίζεται σε όπλα καθώς και σε free running τύπου παρκούρ, ενώ διαθέτει επίσης ένα ασύμμετρο multiplayer mode καθώς και συνεργατική λειτουργία co-op πολλών παικτών.
1680 x 1050
1920 x 1080
Επανάληψη των προηγούμενων αποτελεσμάτων και στο Dying Light, καθώς η GTX 950 αποδίδει παρόμοια με μια R9 380.
Benchmarks
Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθιόμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η ASUS GTX 950 Strix είναι τα εξής:
Unigine Heaven, Unigine Valley, CatZilla
Στα πρώτα δείγματα δοκιμών στα συνθετικά τεστ, επιβεβαιώνουμε την κατάταξη της GTX 950, η οποία αποδίδει παραπάνω από την R7 370 αλλά λιγότερο από τις GTX 960 και R9 380.
3D Mark 11, Vantage, Firestrike
Η επιβεβαίωση του συμπεράσματός μας επαναλαμβάνεται και στα υπόλοιπα 3 τεστ. Η GTX 950 τοποθετείται πιο πάνω από τις R7 370, και αναμενόμενα ελάχιστα πιο κάτω από τις GTX 960.
Φυσικά θα αναφερθούμε και λίγο στις GPGPU επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας. Δεδομένου πως πλέον ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την επιτάχυνση υπολογισμών μέσω της GPU κάνουν την εμφάνιση τους, θα εξετάζουμε και τις δυνατότητες των καρτών σε αυτόν τον τομέα.
Luxmark v2.0: LuxBall
Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.
SystemCompute C++ AMP
GPU Pi 2.1
"Ρεαλιστικές" οι επιδόσεις στο compute performance της GTX 950, με την κάρτα να μην προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις, αλλά τα αποτελέσματα μας οδηγούν σε ένα "τίμιο" performance for value.
Είναι γνωστό πλέον πως οι περισσότερες κάρτες γραφικών της AMD έχουν και overclocking potential, γιʼ αυτό το λόγο εκκινήσαμε τα απαραίτητα εργαλεία για τον σκοπό και ξεκινήσαμε τους πειραματισμούς και τις δοκιμές.
MSI Afterburner
Οι πιο απλοί software-based τρόποι Overclocking είναι οι εξής δυο: Είτε με την χρήση του AMD Overdrive από το Catalyst Control Center, είτε με την χρήση ενός «εξωτερικού» προγράμματος, όπως το MSI Afterburner.
Το MSI Afterburner είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα προγράμματα για GPU overclocking, καθώς περιέχει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε sliders, ενώ δίπλα υπάρχει το πλαίσιο για monitoring που εμφανίζει σε απλά γραφήματα όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την λειτουργία της κάρτας αλλά και του συστήματος. Το Afterburner έχει universal υποστήριξη για όλες τις κάρτες ανεξαρτήτως προμηθευτή.
Έπειτα από μερικές δοκιμές, καταφέραμε να επιτύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, ανεβαίνοντας από τα 1165 MHz στα 1231 MHz για τον πυρήνα, με την αύξηση της τάσης να μην δείχνει πως βελτιώνει την κατάσταση περισσότερο, και τα 1945 MHz για τις μνήμες, ένα overclocking το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό καθώς όχι μόνο έχουμε σημαντική αύξηση στους χρονισμούς τόσο του πυρήνα όσο και των μνημών, ταυτόχρονα όμως πρέπει να συνυπολογίσουμε και την παράμετρο του GPU boost το οποίο υπολογίστηκε στα 1421 MHz, στην πραγματικότητα όμως άγγιξε τα 1508 MHz σε πραγματικό φόρτο!
Στους gaming τίτλους, αυτό μεταφράστηκε σε μια ικανοποιητική αύξηση των FPS, με την μικρότερη διαφορά να είναι τα 3 FPS και την μεγαλύτερη τα 8 FPS.
Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρούμε και στα συνθετικά τεστ, με την γενική αύξηση κατά μέσο όρο να συνοψίζεται σε ένα έξτρα 8% από τις εργοστασιακές επιδόσεις.
Συνολικά: Εκτός από τις επιδόσεις, η GTX 950 αποδεικνύεται και ένας καλός overclocker. Αν και σε αυτό συμβάλει και το GPU Boost όπου φτάνει τους χρονισμούς ακόμα πιο ψηλά από αυτό που έχουμε καθορίσει, είναι ικανοποιητικό το γεγονός πως ο GM 206 πυρήνας δεν διστάζει να χρονιστεί κοντά στα 1500 MHz! Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακές οι επιδόσεις, όμως οι οι έξτρα δωρεάν επιδόσεις είναι σίγουρα κάτι που πάντα εκτιμάται.
Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.
Η ASUS GTX 950 Strix είναι μια κάρτα η οποία έχει στην διάθεσή της έναν πιο mainstream πυρήνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται στα 90W TDP. Για να τα καταφέρει η συγκεκριμένη κάρτα όσον αφορά το θέμα των θερμοκρασιών, την ψύξη της έχει αναλαμβάνουν 2 x 75mm ανεμιστήρες σε συνδυασμό με τα 2 παχιά heatpipes των 8mm. Ας δούμε πως απέδωσε!
Όπως είπαμε και νωρίτερα, οι ανεμιστήρες της ASUS GTX 950 Strix δεν λειτουργούν μέχρι να ανέβει το φορτίο της κάρτας. Έτσι, ξεκινούν να περιστρέφονται από τους 62 βαθμούς, ενώ κατά την τυπική λειτουργία τους περιστρέφονται στο 39% PWM, χαρίζοντας στην κάρτα μια σχετικά ήσυχη λειτουργία.
Πάνω στο θέμα του θορύβου, θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν παρουσιάστηκε αισθητό coil whining, ενώ ταυτόχρονα οι ανεμιστήρες με την χαμηλή τους περιστροφή έκαναν την κάρτα λειτουργεί με χαμηλή παραγωγή θορύβου, ενώ στο εύρος λειτουργίας το οποίο λειτούργησε η κάρτα δεν θα πρέπει να περιμένουμε θόρυβο περισσότερο από τα 45 dB - μια αρκετά καλή επίδοση για το σύστημα ψύξης.
Κλείνοντας με την αξιολόγηση της σημερινής μας GPU, αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στο ενεργειακό φορτίο που παράγει η GTX 950. Τα πρώτα δείγματα γραφής της Maxwell αρχιτεκτονικής τα έχουμε συναντήσει τόσο στην GTX 980 όσο και στην GTX 960, πόσο καλά θα τα πάει όμως το entry-level μοντέλο; Ώρα να μας διαφωτίσουν τα παρακάτω νούμερα.
Για τον λόγο αυτό, τοποθετήσαμε ένα Watt-o-meter την πρίζα από την οποία τροφοδοτούνταν το σύστημα δοκιμής μας, και αρχίσαμε τις μετρήσεις σε ρεαλιστικά Gaming σενάρια.
Την αρχή θα κάνουμε με τα απόλυτα νούμερα. Παίρνοντας μετρήσεις από 6 κορυφαίους τίτλους, κοιτάξαμε ποια ήταν η Peak κατανάλωση που σημείωσε το σύστημά μας.
Έπειτα, επαναλάβαμε το τεστ χρησιμοποιώντας τις Overclocking ρυθμίσεις που σας περιγράψαμε σε προηγούμενη σελίδα. Έτσι, έχουμε μια άμεση αντιπαραβολή όσον αφορά τις επιπτώσεις που φέρει το Overclocking στην συνολική κατανάλωση του συστήματος. Τέλος, προσδιορίσαμε έναν μέσο όρο κατανάλωσης, από τον οποίο υπολογίσαμε το 90% το οποίο αντιστοιχεί στην πραγματική κατανάλωση του συστήματος, λόγω του efficiency του Cooler Master V1200 τροφοδοτικού των δοκιμών μας.
Αν κάτι φαίνεται εντυπωσιακό, είναι το πόσο χαμηλό φορτίο απαιτεί η GTX 950 σε ένα σύστημα, το οποίο διαθέτει έναν overclocked Core i7 6700K! Όσο και αν στρεσσάραμε την κάρτα, η τελική κατανάλωση δεν ξεπέρασε τα 200 watts σε stock settings και τα 210 σε overclocked. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν θα χρειαστείτε ποτέ κάτι περισσότερο από ένα 450 Watt τροφοδοτικό για την συγκεκριμένη κάρτα! Επιπλέον, αν και αποδίδει παραπάνω, η GTX 950 καταναλώνει σημαντικά λιγότερο φορτίο σε σχέση με την R7 370.
Στον δεύτερο πίνακα δοκιμών εξετάζουμε την κατανάλωση ανά frame, με το τελικό index να τοποθετεί σε πολύ καλά επίπεδα την GTX 950.
Ήρθε η ώρα για τον επίλογο όσον αφορά την ASUS GTX 950 Strix, μία κάρτα γραφικών η οποία προορίζεται προς την entry level κατηγορία και τους gamers με σχετικά "σφιχτό" budget. Τι πραγματικά έχει να μας προσφέρει;
Στην "δύση" της 9ης σειράς της nVidia, η GTX 950 έρχεται για όσους δεν θέλουν να διαθέσουν ένα μεγάλο ποσό για την κάρτα τους. Σε αυτήν την κατηγορία, η GTX 950 συναντά την R7 370 της AMD, όμως είναι ξεκάθαρο πως η GTX 950 αποδίδει σαφώς ανώτερα και η AMD θα χρειαστεί άμεσα μια απάντηση. Σε σχέση με την R7 370 λοιπόν, η GTX 950 παρουσιάζεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ταχύτερη την ίδια στιγμή που καταναλώνει σημαντικά χαμηλότερη ενέργεια - έτσι λοιπόν το όποιο "δίλημμα" μοιάζει να φαίνεται ξεκάθαρη επιλογή υπέρ της πρότασης της nVidia. Ταυτόχρονα, με λίγη προσπάθεια στο overclocking η GTX 950 μπορεί να έρθει κοντά σε επιδόσεις σε σχέση με την ακριβότερη GTX 960. Από άποψης καθαρών επιδόσεων, ο πυρήνας σαφώς έχει δυνατότητες για 1080p gaming, όμως δεν θα πρέπει κανείς να έχει προσδοκίες σχετικά με την μέγιστη ποιότητα εικόνας - για να μπορεί η κάρτα να προσφέρει ικανοποιητικό framerate, θα πρέπει να γίνουν αρκετές μειώσεις ως προς τα φίλτρα αλλά και το επίπεδο των λεπτομερειών.
Όσον αφορά την υλοποίηση της ASUS, η Strix δείχνει πως είναι μια ακόμα λύση σε σχέση με τον, πυκνό, ανταγωνισμό. Αυτό που όμως θα πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι πως η υλοποίηση έχει αρκετά καλούς χρονισμούς από το εργοστάσιο, που κατά συνέπεια την κάνουν μια από τις καλύτερες GTX 950 σε επιδόσεις out of the box. Θετικούς πόντους επίσης θα σημειώσουμε και στην ποιότητα του συστήματος ψύξης, με τις 0dB "αρετές" που διαθέτει, τα αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα θορύβου και τις λογικές θερμοκρασίες του πυρήνα, που δεν θα προβληματίσουν σε ένα gaming σύστημα.
Η ASUS GTX 950 Strix παρουσιάζεται στην Ελλάδα στην τιμή των 180? τελικής τιμής, ένα κόστος είναι ελαφρώς υψηλότερο έναντι του ανταγωνισμού, είναι όμως μια αρκετά ποιοτική λύση που μπορεί να δικαιολογήσει τα παραπάνω χρήματα που ζητά. Όλα αυτά, βέβαια, θα εξαρτηθούν από το που θα κινηθεί η τιμή της κάρτας τους ερχόμενους μήνες, όπου οι αντικαταστάτες της θα βρουν τον δρόμο για την αγορά.
Ευχαριστούμε θερμά την ASUS για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.