MSI RX 470 Gaming X 8G Review

MSI RX 470 Gaming X 8G Review: Getting the most out of it

Θεωρώ δεδομένο πλέον πως η MSI αναγνωρίζει την Gaming X σειρά της ως αρκετά πετυχημένη. Μπορεί να μην αποτελεί την τελική επιλογή όλων των αγοραστών, σίγουρα όμως πριν κατασταλάξει κανείς στην αγορά του, το browser history του θα έχει αρκετά links από reviews των Gaming X καρτών της MSI.
Θεωρώ δεδομένο πλέον πως η MSI αναγνωρίζει την Gaming X σειρά της ως αρκετά πετυχημένη. Μπορεί να μην αποτελεί την τελική επιλογή όλων των αγοραστών, σίγουρα όμως πριν κατασταλάξει κανείς στην αγορά του, το browser history του θα έχει αρκετά links από reviews των Gaming X καρτών της MSI.

Εξ' άλλου σε αυτό συμβάλλει η "κληρονομιά" που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη σειρά, με το ντεμπούτο της νέας "κολεξιόν" να γίνεται μερικούς μήνες νωρίτερα, με την κυκλοφορία της GTX 1080 Gaming X 8G που απέσπασε αρκετά θετικές κριτικές όχι μόνο από εμάς, αλλά και την πλειοψηφία των reviews.

Στην σημερινή παρουσίαση έχουμε την πιο "φρέσκια" προσθήκη στην συλλογή της MSI. Σε αντίθεση όμως με τις προηγηθείσες Gaming X κάρτες, ο συγκεκριμένος πυρήνας δεν λανσαρίστηκε με την reference εκδοχή του ως μια αξιοσέβαστη λύση, όπως συνέβη με την RX 480 όπου το εργοστασιακό κομμάτι ήταν η μόνη διαθέσιμη επιλογή για αρκετό χρονικό διάστημα. Η νέα RX 470 λαμβάνει προνομιακής μεταχείρισης από την αρχή, με τα custom μοντέλα να δίνουν ήδη το παρόν. Και όπως πολύ καλά καταλάβατε, σήμερα έχουμε την MSI RX 470 Gaming X 8G.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


H RX 470 κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις με 4 και 8 GB μνήμης, με προτεινόμενη τιμή λιανικής στα 149 / 179 $. Αφήνοντας στην άκρη τις μη διακριτές επιλογές για τα μεγέθη της μνήμης, η συγκεκριμένη custom υλοποίηση από την MSI έρχεται με 8 GB διαθέσιμης με MSRP τα 250?, ενώ στα 220? έρχεται το μοντέλο των 4GB που επίσης κυκλοφορεί.

MSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G Review


Μιας και τα συνοδευτικά στις μέρες μας φτωχαίνουν, προσπερνώ στα γρήγορα την συσκευασία και τα παρελκόμενα της όπου συναντάμε το παραδοσιακό εγχειρίδιο γρήγορης εγκατάστασης, DVD με τους οδηγούς και το συνοδευτικό λογισμικό καθώς και μια registration κάρτα. Μικρό το κακό όμως, καθώς η ουσία είναι η ίδια η GPUπαρά οτιδήποτε άλλο.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Όπως ανέφερα και νωρίτερα, όλες οι Gaming X κάρτες λαμβάνουν παρόμοια μεταχείριση, καιη περίπτωση της RX 470 Gaming X 8G δεν διαφέρει σε κάτι παραπάνω. Για μια ακόμα φορά το TwinFrozr VI βρίσκει την θέση του, όπως και το - παραδοσιακό για τις Gaming σειρές - color scheme στο μαύρο/κόκκινο θέμα, το οποίο επίσης ολοκληρώνεται από τις φωτιζόμενες κόκκινες ρίγες καθώς και το RGB λογότυπο της MSI που δεσπόζει στην κορυφή της κάρτας.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review

MSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G Review


Ένα όμως από τα πρώτα στοιχεία που παρατήρησα πως διαφοροποιείται είναι πως αυτή την φορά δεν έχουμε στην διάθεση μας κάποιο backplate, ίσως η πρώτη περίπτωση της Gaming X σειράς για το 2016 που δεν έχει κάτι τέτοιο. Λογικό συμπέρασμα είναι πως η κάρτα θα πρέπει να αποτελεί αρκετά φιλική και στην τιμή της, οπότε έπρεπε να γίνουν μερικές "θυσίες" - με την MSI να απλουστεύει την εμφάνισή της. Παρ' όλα αυτά, οι διαστάσεις της κάρτας είναι αρκετά εμφανείς, κρατώντας τις "ρίζες" της σειράς.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Μιλώντας για μεγέθη, η το μήκος της RX 470 Gaming X 8G φτάνει τα 27.6 εκατοστά, ξεπερνώντας αρκετά την reference λύση, ενώ δεν μένει ανεπηρέαστο και το ύψος της κάρτας που φτάνει τα 14 εκατοστά. Συνεπώς, μην περιμένετε η κάρτα να απαιτήσει κάτι λιγότερο από 2 PCI slots. Επιπλέον, η RX 470 Gaming X διαθέτει ένα 8pin PCI-Express βύσμα στην πάνω δεξιά γωνία της, προσπαθώντας έτσι να δώσει τέλος στις αμφιβολίες περί της τροφοδοσίας του Ellesmere πυρήνα που έκαναν την εμφάνιση τους κατά τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της RX 480, αν και σε αυτή την περίπτωση η έξτρα τροφοδοσία θα βοηθήσει και αρκετά σε ένα πιο σταθερό overclocking.

MSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G Review


MSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G Review


Οι διαθέσιμες έξοδοι για οθόνες καλύπτουν όλα τα σύγχρονα πρότυπα. Έτσι, συναντάμε μια DVI θύρα, δυο HDMI θύρες καθώς και 2 DisplayPort. Το ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται στην εμφάνιση μιας DisplayPort θύρας για χάρη μιας επιπλέον HDMI, η οποία εξυπηρετεί αρκετά όσους χρησιμοποιούν VR headsets που απαιτούν 2 από αυτές τις θύρες. Μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά της AMD υποστηρίζει HDMI 2.0, ενώ το DP βρίσκεται στην 1.4 έκδοση το οποίο υποστηρίζει 4Κ ανάλυση στα 120Hz αλλά και υποστήριξη για HDR. Θετική επίσης είναι και η παρουσία της DVI θύρας, για όσους "κοινούς θνητούς" δεν έχουν κάνει την μετάβαση σε μια πιο νέα οθόνη.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Παρακάτω παρατίθενται τα specs της κάρτας, και συνεχίζουμε με μια ενδελεχή ματιά στην επόμενη σελίδα.














Για όσους δεν είναι εφάμιλλοι με το TwinFrozr VI, θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά στις παρακάτω γραμμές. Η βασική του φιλοσοφία παραμένει ως έχει, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης με έχει εντυπωσιάσει με την χαμηλού θορύβου λειτουργία του, οπότε θα έχει αρκετό ενδιαφέρον το πως συνεργάζεται με τον Ellesmere πυρήνα, ο οποίος δείχνει για αρχή λίγο πιο θερμός σε σχέση με τον Pascal ανταγωνιστή του, τον GP 106 της GTX 1060.

Το εξωτερικό κάλυμμα δεν έρχεται σε επαφή με το PCB της κάρτας, αφήνοντας έτσι αρκετά ανοίγματα για το διώξιμο του αέρα προς το εσωτερικό του κουτιού. Κάτω από τους ανεμιστήρες δεσπόζει η μεγάλη αλουμινένια ψύκτρα, η οποία καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια που καλύπτουν οι ανεμιστήρες, ενώ με τον σχεδιασμό Airflow Control η MSI υπόσχεται ακόμα καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ροή του αέρα. Από την άλλη, οι ανεμιστήρες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι δυο νέοι, διαμέτρου 10 εκατοστών, όπου η MSI τους ονομάζει ως Torx Fans 2.0 και με την λεπτομέρεια στον σχεδιασμό των πτερυγίων η MSI υπόσχεται 22% περισσότερη στατική πίεση, κάνοντας έτσι εφικτή την λειτουργία τους με χαμηλά επίπεδα θορύβου.

Η επαφή του συστήματος ψύξης επιτυγχάνεται με την νίκελ επιφάνεια χαλκού, η οποία είναι αρκετά λεία. Από εκείνο το σημείο αναλαμβάνουν τα 4 8mm heatpipes, τα οποία είναι ανασχεδιασμένα ώστε η επαφή με τον πυρήνα να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Έτσι, αν και σχεδιαστικά μοιάζουν, η RX 470 Gaming X διαθέτει ένα heatpipe λιγότερο κάτι που προδιαθέτει πως ο Ellesmere πυρήνας έχει χαμηλότερο TDP σε σχέση με αυτόν της RX 480. Επιπλέον, η MSI τονίζει πως χρησιμοποιεί μια υψηλής ποιότητας θερμοαγώγιμη πάστα, η οποία όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες "πατάει" αρκετά ικανοποιητικά πάνω στον Ellesmere πυρήνα.

MSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G Review


Και επειδή το TwinFrozr VI έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ησυχία, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η απενεργοποίηση των ανεμιστήρων κάτω από ένα συγκεκριμένο threshold, περίπου στους 60 βαθμούς Κελσίου, ούτως ώστε η κάρτα να παραμείνει αθόρυβη σε χαμηλά φορτία. Μπορώ να πω, ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά στις κάρτες γραφικών, και δη της MSI.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο PCB της κάρτας, παρά το σχετικά mainstream πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η κάρτα, η πλακέτα της είναι αρκετά "πυκνοκατοικημένη".

Η Gaming X υλοποίηση λαμβάνει την βέλτιστη μεταχείριση από τους μηχανικούς της MSI, με το PCB να έχει έναν πλήρως custom σχεδιασμό. Εννοείται πως για μια ακόμα φορά συναντάμε τα Military Class Components 4 υλικά με τους HI-C και B] Solid πυκνωτές [/B] που προσφέρουν εξαιρετική ενεργειακή απόδοση, μειωμένη απόδοση θερμότητας, βέλτιστο ESR (Equivalent Series Resistance) αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως και τους Super Ferrite chockes, ένα από τα στοιχεία - "ορόσημο" της εταιρίας, οι οποίοι προσφέρουν μεγαλύτερη ικανότητα στην αποθήκευση ενέργειας, καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ενεργειακή απόδοση αλλά και χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας. Όλα τα παραπάνω συνδράμουν σε μια εκτιμώμενη διάρκεια ζωής περί τα 10 χρόνια, κοινώς κάτι παραπάνω από αρκετά ώστε να την κάνουν ανθεκτική στις δύσκολες καταστάσεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Ο Ellesmere πυρήνας έχει 3 διαφορετικά προφίλ λειτουργίας διαθέσιμα από το BIOS της κάρτας. Η "βασική" συχνότητα είναι τα 1206MHz - περίπου όσο και η reference εκδοχή, αλλά στο overclocked προφίλ φτάνει μέχρι και τα 1254MHz, ώστε να έχει τις βέλτιστες δυνατές out of the box επιδόσεις. Τα modes μπορούν να ρυθμιστούν από το παρεχόμενο utility το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα της κάρτας, πατώντας εδώ. Από την άλλη, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το overclocking της κάρτας, μιας και το OC προφίλ μειώνει τα περιθώρια για κάτι περισσότερο από δικής μας μεριάς.

Boost Clock / Base Clock

  • 1254 MHz (OC Mode)
  • 1242MHz (Gaming Mode)
  • 1206 MHz (Silent Mode)



MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Στα της μνήμης, το GDDR5 πρότυπο βρίσκει ακόμα εφαρμογή στις mainstream κάρτες. Τα 8 ICs των 1024MB έκαστο έχουν κατασκευαστή την Micron και ολοκληρώνουν τα 8 διαθέσιμα gigabytes VRAM που προσφέρει η RX 470 Gaming X, ενώ χρονίζονται σχετικά χαμηλότερα - στα 1650MHz σε αντίθεση με τα 2000+ που προσφέρουν τα Samsung, με το OC προφίλ να δίνει περί τα 25MHz παραπάνω. Πολλαπλασιάστε επί 4, και θα έχετε τις effective συχνότητες των μνημών.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Το VRM κύκλωμα τροφοδοσίας απαρτίζεται από 4 φάσεις, ενώ παρατηρούμε πως απουσιάζουν 2 - κάτι που με ένα πρόχειρο συμπέρασμα καταλήγω πως το PCB της RX 470 Gaming X είναι πανομοιότυπο με της μεγαλύτερης RX 480 Gaming X, αλλά χρησιμοποιεί λιγότερα στοιχεία. Επιπλέον θα συναντήσουμε και τον IR3567 στον ελεγκτή των τάσεων, ο οποίος επίσης παρέχει λεπτομερές monitoring καθώς και I2C voltage control.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review

MSI RX 470 Gaming X 8G Review

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Τέλος όπως βλέπουμε από την παραπάνω φωτογραφία η MSI προχώρησε στην αναβάθμιση του βύσματος τροφοδοσίας από 6pin σε 8pin, δίνοντας έτσι την δυνατότητα για έως 225W ισχύος που ορίζει το ATX πρότυπο. Ενδιαφέρον έχει βέβαια το κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο η κάρτα, αν λάβουμε υπ' όψη πως εφαρμόζονται "σφιχτά" power target στις νέες κάρτες γραφικών.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Προχωράμε με την παρουσίαση του Ellesmere πυρήνα, για να αρχίσουμε την αξιολόγηση στις δοκιμές που ακολουθούν.


Η Radeon RX 470 αποτελεί την «δεύτερη» εξέλιξη της AMD και του Radeon Technologies Group στην υιοθέτηση των 14nm FinFET της GlobalFoundries, του εργοστασίου που έχει αναλάβει να φέρει τις κάρτες Polaris στη ζωή. Η πρόταση της AMD έρχεται με σημαντικές αλλαγές “under the hood” όπως ανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων ενώ πρόκειται για το μικρότερο μοντέλο με τον πυρήνα Polaris (η αμέσως μεγαλύτερη είναι η RX 470 που είδαμε σε προηγούμενο review). Παράλληλα η AMD έχει δουλέψει και σε πολλούς ακόμη τομείς προσφέροντας ένα όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένο προϊόν για την mainstream αγορά με την 4ης γενιάς GCN αρχιτεκτονική και πλήθος features.


AMD RX 470 Review:
AMD RX 470 Review:
AMD RX 470 Review:
AMD RX 470 Review:AMD RX 470 Review:
AMD RX 470 Review:AMD RX 470 Review:


Έχοντας πρόχειρο το διάγραμμα του πυρήνα Ellesmere βλέπουμε πως η κάρτα αποτελείται από: 1 Graphics Command Processor, 4 Asynchronous Compute Engines και δύο Hardware Schedulers που αποτελούν την κορυφή της πυραμίδας από τα πιο σημαντικά υποσυστήματα του Polaris 10 Pro πυρήνα. Ακολουθούν τέσσερις Shader Engines, Geometry Processors και τέλος Rasterizers οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση των υφών επάνω στο τρισδιάστατο μοντέλο της σκηνής. Κάθε Shader Engine περιλαμβάνει 32 Compute Units ενώ συνολικά ο πυρήνας διαθέτει 128 Texture Units. Η αρχιτεκτονική ολοκληρώνεται με τα 2MB της L2 Cache καθώς και από 8 αμφίδρομους memory controllers εύρους 32-bit. Κοιτώντας πιο προσεκτικά ένα Compute Unit βλέπουμε και σύμφωνα με την AMD πως έχουν γίνει βελτιώσεις όσον αφορά το prefetch των εντολών βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας τις αναμονές για εργασίες που βρίσκονται στην ουρά αυξάνοντας απλά το μέγεθος του buffer των δεδομένων. Η L2 cache φαίνεται και αυτή βελτιστοποιημένη σε σχέση με το παρελθόν.


AMD RX 470 Review:AMD RX 470 Review:AMD RX 470 Review:



Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας αρχιτεκτονικής είναι η ανάθεση ορισμένων CU για χρήση σε διάφορες άλλες εργασίες ίσως άσχετες με τα γραφικά όπως για παράδειγμα το rendering του ήχου (TrueAudio) σε μια 3D σκηνή, κάτι που προσδιορίζεται από τον Hardware Scheduler. Αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί εφόσον το παιχνίδι είναι γραμμένο κατά αυτόν τον τρόπο, μια διαδικασία που γίνεται πιο εύκολη εάν ο developer «γράφει» σε DirectX 12 μηχανή γραφικών.

AMD RX 470 Review:


Επιπλέον η βελτιωμένη Geometry Engine λειτουργεί πλέον πιο έξυπνα χάρη στο Primitive Discard Accelerator, μια τεχνική κατά την οποία τα ανούσια renderings σε μια σκηνή να μην χρειάζεται να γίνουν από την αρχή κάτι που θα οδηγήσει σε ταχύτερους χρονισμούς rendering της ίδιας σκηνής. Ένα απλό παράδειγμα μπορεί να δοθεί και με ένα αντικείμενο το οποίο περιστρέφεται ενώ η κάμερα μένει σταθερή προς μια κατεύθυνση. Η μπροστινή πλευρά είναι το κύριο μέρος του rendering όμως το πίσω μέρος που δεν είναι στο οπτικό πεδίο της κάμερας δημιουργείται, καταναλώνοντας πόρους από την όλη διαδικασία.

AMD RX 470 Review:


Παρά το βελτιωμένο υποσύστημα της μνήμης που βρίσκουμε στην RX 470, η αμέσως μικρότερη RX 470 χρησιμοποιεί πιο συμβατικές μνήμες χρονισμένες στα 6.6Gbps (1650MHz) με το ωφέλιμο bandwidth να ανέρχεται στα 211GB/s, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 256GB/s της RX 470. Παράλληλα, η AMD χρησιμοποιεί τη τεχνική delta colour compression (DCC) για περαιτέρω αύξηση του ωφέλιμου bandwidth.

AMD RX 470 Review:AMD RX 470 Review:


Από πλευράς εξόδων, η RX 470 του νέου lineup υποστηρίζει κωδικοποίηση HEVC βίντεο 4K 60FPS όπως και η RX 470 ενώ προστίθεται και υποστήριξη για τον VP9 Codec της Google. Η κάρτα συνοδεύεται με συνδέσεις HDMI 2.0b και DisplayPort 1.4 υποστηρίζοντας έτσι και panel υψηλού χρόνου απόκρισης όπως και τη τεχνολογία FreeSync. Τέλος, με τις HDR οθόνες να βρίσκονται προ των πυλών, η AMD θεώρησε πρέπον να συμπεριλάβει την ανάλογη τεχνολογία στα specs της RX 470, η οποία λειτουργεί τόσο με την DisplayPort 1.3 όσο και με τη DisplayPort 1.4.

AMD RX 470 Review:
AMD RX 470 Review:


Όπως και στην RX 470, η RX 470 υποστηρίζει το νέο λογισμικό της εταιρίας WattMan το οποίο υπόσχεται να ξεδιπλώσει τις κρυμμένες αρετές της κάρτας μέσω της μεθόδου του υπερχρονισμού. Η εφαρμογή βρίσκεται ενσωματωμένη στο πακέτο των drivers και είναι διαθέσιμη από τα global settings του οδηγού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αύξηση των χρονισμών πυρήνα και μνήμης, αύξηση του power limit της κάρτας καθώς και της τάσης των μνημών.

AMD RX 470 Review:


Παράλληλα, η εν λόγω GPU προτείνεται για 1080p gaming με μικρές παραχωρήσεις στη ποιότητα των γραφικών ορισμένων απαιτητικών games ενώ υποστηρίζει gaming και streaming ταυτόχρονα μέσω της βελτιωμένης μηχανής encoding. Μέσω αυτής δημιουργούνται πιο ποιοτικά gameplay videos και λειτουργεί με τα πρότυπα H.264 και HEVC απρόσκοπτα και ο gamer μπορεί ελεύθερα να επιλέξει ανάμεσα στις διαθέσιμες εφαρμογές για streaming του περιεχομένου στο διαδίκτυο.

AMD RX 470 Review: AMD RX 470 Review:




Πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.

To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:














Gaming Performance

Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.

Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:



  • Tomb Raider (2013) - DX11
  • Bioshock Infinite - DX11
  • Crysis 3 - DX11
  • Alien: Isolation - DX11
  • Far Cry Primal - DX11
  • Ashes of The Singularity - DX12
  • DOOM (2016) - OpenGL
  • Tom Clancy's The Division - DX11
  • The Talos Principle - Vulcan
  • Hitman (2016) - DX12
  • Total War: Warhammer - DX12



Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.

Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:












Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!

Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Εαν δεν υπάρχει υποστήριξη για καταγραφή μέσω του FRAPS, τότε χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα του ενσωματωμένου benchmark.

Synthetics Performance

Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:

  • 3DMark 11 Performance Preset
  • 3DMark Vantage Performance Preset
  • 3DMark Firestrike
  • Unigine Heaven v4.0
  • Unigine Valley v1.0
  • Catzilla


Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:

  • Luxmark LuxBall Preset
  • SystemCompute AMP Score
  • GPU Pi 2.2 x64



Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.

Overclocking

Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:


  • Games @ 1920x1080: Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock Infinite, DOOM
  • Synthetic Benchmarks: 3DMark 11, Firestrike, Catzilla, Unigine Heaven, Unigine Valley,


Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.

Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.

Cooling

Έπειτα από 20 λεπτά Unigine Heaven loops σε 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:

Δ = GPUTemp RoomTemp


Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.

Βαθμολογία

Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).

Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:





















Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.

Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.


Tomb Raider

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Crystal Dynamics
Eidos Montreal

Graphics Engine:
Crystal Engine

Graphics API:
DX11

Release Year:
2013

Η πασίγνωστη ηρωίδα μας Lara Croft μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, η Lara ως μια νεαρή φοιτήτρια αρχαιολογίας, παγιδεύεται σε ένα άγνωστο νησί που κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίοι θεοί του. Η μόνη διέξοδος της Lara από το νησί είναι να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε στο παρελθόν: να λύσει το μυστήριο του θανάτου του θεού Himiko. Θα τα καταφέρει άραγε; Το remake του πασίγνωστου τίτλου ήρθε το 2013 από την Square Enix και αποτέλεσε το reboot μιας αρκετά επιτυχημένης adventure σειράς.



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Το πρώτο αποτέλεσμα της RX 470 βρίσκεται στα επίπεδα που αναμέναμε. Η κάρτα προορίζεται για mainstream αναλύσεις, και για αυτήν την ανάλυση η δύναμη της φαίνεται αρκετή. To εντυπωσιακό στοιχείο της υλοποίησης από την MSI είναι πως βρίσκεται αρκετά κοντά στις επιδόσεις τόσο της R9 390 όσο και της reference RX 480.

2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Η κατάσταση παραμένει ως έχει, με την RX 470 να αποδεικνύεται καλύτερη της GTX 960, καθώς και σε "απόσταση βολής" από την RX 480. Από την άλλη, η δύναμη της μπορεί να μην είναι ικανοποιητική για 2Κ αναλύσεις, αλλά σε παλαιότερους τίτλους οι επιδόσεις της είναι αρκετά εντυπωσιακές δεδομένου του pricepoint της κάρτας.

3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Στην 4Κ ανάλυση η RX 470 Gaming X μπορεί νβα παρουσιάζεται ως η χειρότερη από άποψης επιδόσεων, όμως εμφανίζεται αρκετά κοντά στην RX 480.


Bioshock Infinite

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Irrational Games

Graphics Engine:
Unreal Engine 3

Graphics API:
DX11

Release Year:
2013

Το BioShock Infinite είναι ένα first-person shooter και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς BioShock. Η Irrational Games έβαλε τα δυνατά της ώστε το BioShock Infinite να είναι ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους του 2013. Αν και δεν είναι μέρος της ιστορίας των προηγούμενων παιχνιδιών BioShock, σίγουρα διαθέτει παρόμοιο στυλ. Αυτή τη φορά ο Booker αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη αποστολή, να μεταφέρει την όμορφη και αρκετά ιδιαίτερη και χαρισματική Elizabeth εκεί που του ζητήθηκε… Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα…;



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Το τοπίο δεν αλλάζει στο δεύτερο benchmark, με την RX 470 να αποδίδει σχετικά κοντά στην RX 480.

2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Κατάσταση η οποία δεν θα αλλάξει στην 2Κ ανάλυση...

3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


... κάτι που συνεχίζεται στην 4Κ ανάλυση. Στο συγκεκριμένο benchmark εμφανίζεται κατά περίπου 8% πιο αργή στις mainstream αναλύσεις, με την υστέρηση να φτάνει το 15% στην μεγαλύτερη διαθέσιμη ανάλυση.

Σε αυτό το σημείο θα αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους, και θα επανέλθουμε με την ανάλυση στην συνολική αξιολόγηση της κάρτας.


Alien: Isolation

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Sega

Graphics Engine:
In-house

Graphics API:
DX11

Release Year:
2014

Στο μακρινό 2137, οι αποικίες έχουν επεκταθεί και πέρα από τον πλανήτη γη. Η Amanda αναζητά πληροφορίες για την εξαφάνιση της μητέρας της και μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Sevastopol για να βρει τον καταγραφέα πτήσης του χαμένου Nostromo, όμως εκεί θα συνειδητοποιήσει πως ο σταθμός δεν κατοικείται μόνο από ανθρώπους, αλλά και από το Alien που έχει εξολοθρεύσει ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος. Θα τα καταφέρει ή θα παγιδευτεί και εκείνη;



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



Crysis 3

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Crytek Frankfurt/Crytek UK

Graphics Engine:
CryEngine 3

Graphics API:
DX11

Release Year:
2013

24 χρόνια μετά τα γεγονότα του Crysis 2 η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια αγνώριστη πόλη, ή για την ακρίβεια μια απέραντη… ζούγκλα. Η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Profet αποθηκεύονται στη Nanosuit, η οποία αφομοιώνει το σώμα Alcatraz και τις αναμνήσεις του, αντικαθιστώντας συνείδηση του… Έχοντας στο πλευρό του τον Psycho από το πρώτο Crysis καθώς και μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών με το Nanosuit, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για το Alpha Ceph, το απόλυτο ηγέτη των Ceph. Η Electronic Arts αυτή τη φορά έδωσε όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση στα γραφικά του Crysis 3 χτίζοντας μια αρκετά δυνατή μηχανή γραφικών, την Cry Engine 3.



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



Far Cry Primal

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Ubisoft Montreal

Graphics Engine:
Dunia Engine 2

Graphics API:
DX11

Release Year:
2016

Η Ubisoft μας ξυπνάει τα πρωτόγονα ένστικτα με το νέο Primal, ένα παιχνίδι που ξεφεύγει από τη πεπατημένη της σειράς Far Cry και μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου άνθρωποι και θηρία ζουν στον ίδιο χώρο, διψώντας για επιβίωση. Υποδυόμαστε τον Takkar που προσπαθεί να κερδίσει αυτό το παιχνίδι της επιβίωσης σε ένα open world περιβάλλον που κόβει την ανάσα..



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review




Ashes of the Singularity

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Stardock

Graphics Engine:
Glacier 2

Graphics API:
DX12

Release Year:
2016

Το νέο real-time παιχνίδι στρατηγικής της Oxide Games φέρνει στην οθόνη εκατοντάδες μονάδες για γιγαντιαίες μάχες θυμίζοντας παιχνίδια του παρελθόντος που πολλοί αγαπήσαμε. Ο τίτλος είναι από τους λίγους που υποστηρίζουν DirectX 12 αλλά και τη λειτουργία excplicit multi adapter για χρήση καρτών γραφικών διαφορετικών κατασκευαστών για ταχύτερες επιδόσεις.



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



DOOM

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
id Software

Graphics Engine:
id Tech 6

Graphics API:
Open GL

Release Year:
2016

Ο άξιος διάδοχος του προηγούμενου παιχνιδιού έρχεται για να μας υπενθυμίσει τι εστί fast paced FPS shooter. Το παιχνίδι σύμφωνα με τους δημιουργούς του στη id Software, προσφέρει βάναυσα διασκεδαστικό gameplay ενώ περιλαμβάνει πλέον λειτουργίες multiplayer για ατελείωτη δράση και κορυφαία OpenGL ή Vulkan γραφικά.



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review




Tom Clancy's The Division

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Massive Entertainment, Red Storm Entertainment, Ubisoft

Graphics Engine:
Snowdrop

Graphics API:
DX11

Release Year:
2016

Νέα Υόρκη, σήμερα. Μια πανδημία πρωτόγνωρης κλίμακας προσβάλλει την πόλη κατά τη διάρκεια του Black Friday. Οι βασικές παροχές σταματάνε η μια μετά την άλλη και ο χαρακτήρας που είναι μέρος μιας αυτόνομης μονάδας πρακτόρων που στόχο έχει να επαναφέρει τη τάξη. Κύριο στοιχείο που συναρπάζει είναι η λεπτομέρεια της πόλης και τα πλούσια εφέ που δίνουν μια ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα.



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review




The Talos Principle

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Serious Engine 4

Graphics Engine:
Croteam

Graphics API:
Vulcan

Release Year:
2014

Το The Talos Principle είναι ένα first person puzzle παιχνίδι που αντλεί στοιχεία από άλλα κλασικά παιχνίδια του είδους καθώς και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Επιπλέον, υποστηρίζει DirectX 11 και Vulkan API και είναι συμβατό με Linux, Windows αλλά και Mac OS X.



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



Hitman

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
IO Interactive

Graphics Engine:
Glacier 2

Graphics API:
DX12

Release Year:
2016

Στο νέο HITMAN της IO Interactive μπαίνουμε στη θέση ενός σκληροτράχηλου και στυγνού δολοφόνου, του Agent 47 σε ένα ακόμη επεισοδιακό action adventure παιχνίδι με μπόλικα στοιχεία δράσης και stealth κινήσεων τρίτου προσώπου που καθηλώνουν και τους πιο απαιτητικούς. Το παιχνίδι περιλαμβάνει και το πολυπόθητο DirectX 12 API και υπόσχεται βελτιωμένες επιδόσεις σε υποστηριζόμενο hardware.



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



Total War: Warhammer

MSI RX 470 Gaming X 8G Review
Game Info

Developer:
Creative Assembly

Graphics Engine:
Total War

Graphics API:
DX12

Release Year:
2016

Η σειρά Total War Warhammer φτάνει στη 10η εκδοχή της και συναρπάζει με την λεπτομέρεια των γραφικών αλλά και το καταιγιστικό turn based gameplay που έχουμε γνωρίσει από αρκετούς τίτλους της σειράς. Στον τίτλο περιλαμβάνονται τέσσερις playable φυλές και άφθονη λεπτομέρεια στον βασικό στρατό αλλά και τις πρόσθετες μονάδες βάζοντας τον gamer στο κέντρο της μάχης! Και πάλι βρίσκουμε την επιλογή για εκτέλεση σε DirectX 12 mode για επιπλέον επιδόσεις ειδικά εάν συνδυάζεται με async compute capable hardware.



1920 x 1080

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



2560 x 1440

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



3840 x 2160

MSI RX 470 Gaming X 8G Review



Benchmarks

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθιόμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η MSIRX 470 Gaming X 8G είναι τα εξής:

Unigine Heaven, Unigine Valley, CatZilla

MSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G Review


Ανάλογα με το benchmark, η RX 470 βρίσκεται είτε σχετικά κοντά σε σχέση με την RX 480, δεν καταφέρνει όμως να την ξεπεράσει. Αυτή που χτυπά με χαρακτηριστική άνεση είναι η GTX 960.

3D Mark 11, Vantage, Firestrike

MSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G ReviewMSI RX 470 Gaming X 8G Review


Η επαναληψημότητα σχετικά με την θέση της RX 470 μας δείχνει και την πραγματική θέση της, η οποία τοποθετείται ενδιάμεσα της R9 380 και της RX 480.


Steam VR Perfomance Test

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Έτοιμη για VR εμπειρίες εμφανίζεται η RX 470, όπως μας αναδεικνύει το τεστ του SteamVR.

Luxmark v2.0: LuxBall

Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.


MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Το πρώτο GPGPU benchmark δείχνει πως η RX 470 βρίσκεται αρκετά κοντά σε performance σε σχέση με την RX 480, υπολείπεται όμως σε σχέση με την μεγαλύτερη λόγω λιγότερων μονάδων επεξεργασίας.

SystemCompute C++ AMP


MSI RX 470 Gaming X 8G Review




GPU Pi 2.1


MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Οι λιγότερες μονάδες επεξεργασίας καθιστούν την RX 470 σίγουρα πιο αργή από την μεγαλύτερη "αδελφή", αλλά και πάλι εντός μιας δικαιολογημένης διαφοράς.



Συγκεντρώνοντας όλα τα δεδομένα από τις σελίδες που προηγήθηκαν, πάμε να δούμε ποια είναι η πραγματική θέση της υλοποίησης από την MSI στην αγορά. Ως συνήθως, οι διαφορές μεταξύ τίτλων αυξομειώνονται, οπότε θα προκύψει μια εξομαλυμένη διαφορά η οποία προκύπτει από τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων.

Θέτοντας ως την "βάση" την κάρτα των δοκιμών μας σήμερα, θα προσπαθήσουμε ποσοστιαία να αναλύσουμε σε ποια θέση βρίσκεται η MSI RX 470 Gaming X 8G έναντι του ανταγωνισμού.

Εν αρχή, η Full HD ανάλυση.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Το πρώτο δείγμα που αφορά την μέση απόδοση στην Full HD ανάλυση, εκεί όπου στοχεύει η RX 470, δείχνουν πως η Gaming X λύση στερείται μόλις κατά 7% έναντι της RX 480 reference, με την διαφορά να ξεπερνά στο ελάχιστο το 10%, όταν την θέσουμε με μια αντιστοίχως υπερχρονισμένη RX 480. Τα πράγματα δείχνουν αρκετά "τίμια" για την RX 480 όταν αναλογιστούμε την διαφορά στο κόστος των δυο αυτών GPUs.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Οι μεγαλύτεροι χρονισμοί της Gaming X βοηθούν και στις μεγαλύτερες αναλύσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η διαφορά έναντι της εργοστασιακής παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Πράγμα το οποίο εμφανίζεται και στην UHD ανάλυση. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η RX 470 θα στερηθεί μόνο στις υψηλότερες αναλύσεις, και αυτό κυρίως λόγο των λιγότερων μονάδων επεξεργασίας που βοηθούν σημαντικά στις υψηλές αναλύσεις.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Συγκεντρώνοντας όλα τα σκορ από τα benchmarks, τα οποία έχουν μέγιστη ανάλυση τα 1080p τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν να επιβεβαιώνονται, με την MSI RX 470 Gaming X 8G να υπολογίζεται πως αποδίδει, πάνω-κάτω, περί το 10% λιγότερο σε σχέση με τον πλήρη Polaris 10 XT πυρήνα.



Cooling Performance
Ένα από τα απογοητευτικά στοιχεία της reference υλοποίησης ήταν το μετριότατο σύστημα ψύξης, το οποίο αποδείχτηκε αρκετά "λίγο" για να κρατήσει τον πυρήνα της RX 470 σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι custom υλοποιήσεις έρχονται για να λύσουν αυτό το πρόβλημα με ένα ισχυρό σύστημα ψύξης, όπως το TwinFrozr VI της MSI.

Τρέξαμε μερικά runs στο Unigine Heaven, και σημειώσαμε την συμπεριφορά του συστήματος ψύξης.






MSI RX 470 Gaming X 8G Review



Στην παραπάνω λίστα εμφανίζονται οι κάρτες γραφικών με βάση την διαφορά από την θερμοκρασία περιβάλλοντος ("Δ"), και εδώ είναι το σημείο που παρατηρούμε πως σε μια τέτοια βάση το TwinFrozr VI καταφέρνει να ρίξει κατά 17 βαθμούς, κρατώντας ένα μέγιστο στους 70 βαθμούς Κελσίου.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Σημειώνοντας πως σε μια ακόμα περίπτωση η MSI χρησιμοποιεί το 0 dB χαρακτηριστικό, όπου οι ανεμιστήρες μένουν κλειστοί για κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, ας δούμε και τον παραγόμενο θόρυβο. Σε όλο το φάσμα των περιστροφών τα επίπεδα του θορύβου παρέμειναν σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα. Δεδομένου ότι κατά τις δοκιμές μας ο ανεμιστήρας δεν ξεπέρασε το 40% PWM, παρατηρούμε πως η λύση της MSI παρουσιάζεται σε αρκετά χαμηλό θόρυβο.

Σε κάθε περίπτωση, βάση των στοκ προδιαγραφών τα επίπεδα του θορύβου είναι ικανοποιητικά.

Power Consumption

Ας δούμε όμως και την ενεργειακή συμπεριφορά της κάρτας. Η διαδικασία μέτρησης είναι απλή: ένα Watt-o-meter τοποθετήθηκε στην πρίζα από την οποία τροφοδοτούνταν το σύστημα δοκιμής μας, και αρχίσαμε τις μετρήσεις σε 2 αρκετά GPU-bound benchmark, τα Heaven και Valley της Unigine.

Την αρχή θα κάνουμε με τα απόλυτα νούμερα, σημειώνοντας ποια ήταν η Peak κατανάλωση που σημείωσε το σύστημά μας.





MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Τα power savings είναι εμφανή με την νεότερη αρχιτεκτονική της AMD. Ενώ παρατηρούμε μια πτώση στην συνολική κατανάλωση σε σχέση με την R9 380 που αντικαθιστά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι προσφέρει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις από τον προκάτοχό της στην mainstream κατηγορία. Παρ' όλα αυτά, η λύση της MSI ως μια πιο επιθετικά χρονισμένη κάρτα, φαίνεται πως αυξάνει λίγο την συνολική κατανάλωση του συστήματος.







MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Ας δούμε όμως πως μεταφράζεται η απόδοση προς κατανάλωση στο Power index μας.

Αναμενόμενα, το Performance per watt index είναι βελτιωμένο στην νέα γενιά της AMD. Ωστόσο, όπως είπαμε η λύση της MSI είναι πιο επιθετικά χρονισμένη, κάτι που έχει εμφανείς επιπτώσεις στο power index μας.

Overclocking

Περιμένοντας κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, επιτέλους ήρθε η υποστήριξη και για τις RX 470/480 από το MSI Afterburner. Η έκδοση 4.3.0 Beta 14 είναι αυτή που επαναφέρει πλήρες monitoring των θερμοκρασιών στις νέες Polaris GPUs, με το overclocking να δίνει επίσης το παρόν.

MSI RX 470 Gaming X 8G Review


Σε αντίθεση με τις παλαιότερες κάρτες που ανήκουν στην x70 σειρά, οι νέες κάρτες φαίνεται πως έχουν την δυνατότητα για overvolting, μέχρι όμως πολύ συγκεκριμένα πλαίσια. Στην περίπτωση της MSI RX 470 Gaming X 8G, το slider μας δίνει την δυνατότητα για +100mV επιπλέον, καθώς επίσης και την αύξηση του Power Limit σε ένα έξτρα 50%. Τα παραπάνω settings μας έδωσαν την δυνατότητα να φτάσουμε τα 1350MHz που είναι ένα επιπλέον 7% ρολόι.

Επαναλάβαμε μερικά τεστ, και συγκεντρώσαμε τα εξής αποτελέσματα










Αντίστοιχα με την αύξηση του χρονισμού ήταν και τα αποτελέσματα των δοκιμών. Στην προκειμένη περίπτωση παρατηρούμε ένα +4% κατά μέσο όρο, ο οποίος χαλάει λόγω του μετριότατου αποτελέσματος στο 3D Mark 11 - σε κάθε περίπτωση όμως, το τελικό ρολόι δεν κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 1400MHz.

Σε μια δεύτερη παρατήρηση, κατάλαβα πως η RX 470 είναι αρκετά Power optimized σε επίπεδο firmware, με την κάρτα να λειτουργεί σε αρκετά συγκεκριμένα πλαίσια κατανάλωσης και θερμοκρασίας. Πειράζοντας την συχνότητα αλλά και την τάση του πυρήνα, ανακάλυψα πως η συνολική κατανάλωση "εκτοξεύεται" - φτάνοντας μέχρι και τα 320W! Ρίξτε μια ματιά παραπάνω, για να καταλάβετε την επίπτωση που έχει το overclocking στην συγκεκριμένη κάρτα.

Προτείνεται; Μόνο για τους "ψαγμένους".


MSI RX 470 Gaming X 8G Review


MSI RX 470 Gaming X 8G Review

Για μια ακόμα φορά, και ίσως όχι τελευταία, η Gaming X υλοποίηση κάνει την εμφάνιση της σε κάρτα γραφικών - ο λόγος αυτήν την φορά είναι η RX 470 η οποία όμως προθυμοποιείται να δώσει περισσότερη έμφαση στις custom υλοποιήσεις. Το αβαντάζ σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ίσως δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με ένα κακό σύστημα ψύξης, και γενικότερα με μια κάρτα η οποία εμφανίζεται "λειψή" σε συγκεκριμένους τομείς ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί σε ένα συγκεκριμένο price point.

Δεν έχω πολλά περισσότερα σχόλια για την περίπτωση της MSI RX 470 Gaming X. Ο λόγος είναι πως σε σχέση με τις υπόλοιπες Gaming X κάρτες, η συγκεκριμένη λαμβάνει παρόμοια μεταχείριση και δεν έχει να στερηθεί σε χαρακτηριστικά - πλην ίσως της ύπαρξης του backplate. Κατά τα λοιπά, στην κάρτα έχουν γίνει οι απαραίτητες "επεμβάσεις", όπως η μείωση των heatpipes καθώς και η απουσία μεταλλικού frame στο εσωτερικό της για επιπλέον ψύξη, όμως τα υπόλοιπα στοιχεία της είναι εξίσου ικανοποιητικά: Military Class υλικά, custom design PCB αλλά φυσικά το όμορφο, αλλά και συνολικά ικανοποιητικό και ήσυχο σύστημα ψύξης της κάρτας που την κρατά σε αρκετά δροσερά επίπεδα.

Από άποψης επιδόσεων, η λύση της MSI βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται σε μια reference RX 480, κάτι που είναι και το πλέον εντυπωσιακό της στοιχείο. Σίγουρα δεν καταφέρνει ποτέ να την ξεπεράσει, πράγμα αναμενόμενο, όμως δεν μπορεί να πει κανείς πως ο πυρήνας "τεμαχίστηκε" και είναι αρκετά πιο λειψός σε σχέση με το πλήρες Polaris 10 XT Ellesmere πυρήνα της RX 480. Υποβοηθούμενη από τους χρονισμούς της κάρτας, την κατατάσσει κάτι λιγότερο από 10% πιο κάτω έναντι της μεγάλης αδελφής, που σημαίνει ότι η MSI προσπαθεί να "ξεζουμίσει" το βέλτιστο δυνατό performance του πυρήνα μέσα από την λύση της.

Τιμολογιακά, η RX 480 Gaming X 8G φαίνεται να πωλείται στα 250? στην Ευρώπη, με την εκτίμηση μας να είναι τα περίπου 300? στην Ελληνική αγορά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση και αντίθετα με την RX 480 Gaming X, η MSI μπορεί να υποστηρίξει πολύ καλύτερα την custom λύση της τιμολογιακά, προσφέροντας ίσως την καλύτερη, ήσυχη και πιο δροσερή υλοποίηση για την RX 470. Αλλά ας μην βγάζουμε απ' την εξίσωση το 4GB μοντέλο, που για 50? λιγότερα έχει ίσως καλύτερη αναλογία απόδοσης προς τιμή, ειδικά για τις αναλύσεις που προορίζεται...-HW

MSI RX 470 Gaming X 8G Review






MSI RX 470 Gaming X 8G Review


MSI RX 470 Gaming X 8G Review



















Ευχαριστούμε θερμά την ΜSI για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.