MSI GTX 1080 Gaming X 8G Review: Improving the GTX 1080
Η επίσημη κυκλοφορία της GTX 1080 περιορίστηκε αρχικά μόνο στην Founders Edition, την εργοστασιακή υλοποίηση της nVidia όσον αφορά τον νέο της πυρήνα. Η κυκλοφορία των GPUs που χρησιμοποιούν την Pascal αρχιτεκτονική σήμανε και την έναρξη της νέας γενιάς καρτών γραφικών, που στοχεύουν σε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις, 4Κ και VR δυνατότητες καθώς και ακόμα υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην διαχείριση ενέργειας.
Η επίσημη κυκλοφορία της GTX 1080 περιορίστηκε αρχικά μόνο στην Founders Edition, την εργοστασιακή υλοποίηση της nVidia όσον αφορά τον νέο της πυρήνα. Η κυκλοφορία των GPUs που χρησιμοποιούν την Pascal αρχιτεκτονική σήμανε και την έναρξη της νέας γενιάς καρτών γραφικών, που στοχεύουν σε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις, 4Κ και VR δυνατότητες καθώς και ακόμα υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην διαχείριση ενέργειας.
Παρ' όλα αυτά, για μερικές εβδομάδες η Founders Edition ήταν και η μοναδική υλοποίηση που μπορούσε να έχει πρόσβαση ο απλός χρήστης. Ο καιρός όμως πέρασε, και σιγά - σιγά κάνουν την εμφάνιση τους πλέον οι aftermarket υλοποιήσεις, που υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις, overclocking και φυσικά αποτελεσματικότερη ψύξη μέσω των δικών τους συστημάτων ψύξης. Εδώ έρχεται με την σειρά της η MSI για να παρουσιάσει την δική της high-end λύση, με την MSI GTX 1080 Gaming X 8G.
Αφαιρώντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας, η MSI έχει προσθέσει στα συνοδευτικά τα User manuals και το DVD με τους drivers και τα utilities, καθώς και μερικά έξτρα stickers δια πάσα χρήση. Παρελθόν όμως αποτελεί οτιδήποτε άλλο, καθώς οι μετατροπείς οθονών καθώς και τροφοδοσίας λείπουν πλέον από τις περισσότερες high-end λύσεις. Για να λέμε την αλήθεια, ποιος θα αγοράσει μια τέτοια, ακριβή υλοποίηση, και θα χρειαστεί αντάπτορα τροφοδοτικού και μετατροπέα VGA οθόνης;
Ας δούμε τώρα τι νέο έχει να μας παρουσιάσει η MSI GTX 1080 Gaming X 8G.
Αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης έρχεται με την νέα υλοποίηση της MSI. Το Twin Frozr προχωράει αισίως στην 6η γενιά του, "VI" - όπως θα παρατηρήσετε οι αισθητικές διαφορές δεν είναι αρκετές σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, παρ' όλα αυτά οι διαφορές βρίσκονται στα ενδότερα που θα αναλύσουμε στην συνέχεια. Με το color scheme να βασίζεται στο κόκκινο και το μαύρο χρώμα, όπως και οι αντίστοιχες Gaming μητρικές της εταιρίας, στην έκτη γενιά του συστήματος ψύξης παρατηρούμε μια διαφορετική τονικότητα του κόκκινου, που βρίσκεται πιο κοντά στο μπορντό, ασημί αυτοκόλλητα στους ανεμιστήρες - με τον δράκο πάντα να δεσπόζει στο κέντρο - καθώς και διάφανα κόκκινα πλαστικά στοιχεία τα οποία φωτίζονται όταν η κάρτα είναι ενεργή.
Το μέγεθος της MSI GTX 1080 Gaming X 8G βρίσκεται στην ανώτερη κατηγορία GPUs. Έτσι λόγω του πλήρως custom σχεδιασμού της, η MSI GTX 1080 Gaming X 8G ανέρχεται στα 27.9 εκατοστά σε μήκος, 14 σε ύψος και 4,2 εκατοστά σε πλάτος, με τις απαιτούμενες τροφοδοσίες να είναι 1 x 8-pin + 1 x 6pin PCI Express. Τέλος, το βάρος της ανέρχεται στα 1100 γραμμάρια, βάρος που εντοπίζεται στο ενισχυμένο σύστημα ψύξης και την παρουσία ενός μεταλλικού backplate στο πίσω μέρος της κάρτας.
Η εγκατάσταση της κάρτας θα απαιτήσει 2 PCI slots από το case σας. Όσον αφορά τις εξωτερικές λεπτομέρειες, αυτό που ξεχωρίζει το MSI Gaming λογότυπο που βρίσκεται στην κορυφή της κάρτας το οποίο είναι φωτιζόμενο σε λευκό χρώμα, το οποίο συνδυάζεται από τις κόκκινες φωτιζόμενες λεπτομέρειες στην δεξιά άκρη της, στοιχεία στα οποία το στυλ φωτισμού έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε με διάφορα εφέ μέσα από το συνοδευτικό software της κάρτας.
Περνώντας στα ενδότερα του TwinFrozr VΙ συστήματος, η MSI συνεχίζει με το παραδοσιακό στυλ των dual-fan καρτών. Οι ανεμιστήρες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι δυο νέοι, διαμέτρου 10 εκατοστών, όπου η MSI τους ονομάζει ως Torx Fans 2.0 και με την λεπτομέρεια στον σχεδιασμό των πτερυγίων η MSI υπόσχεται 22% περισσότερη στατική πίεση, η οποία θα βελτιώσει τις θερμικές επιδόσεις της κάρτας.
Παράλληλα, η MSI προσθέτει νέο είδος bearing στους ανεμιστήρες. Τα Double Ball Bearings προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, την ίδια στιγμή που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον παραγόμενο θόρυβο από τους ανεμιστήρες της κάρτας.
Το πλαστικό shroud δεν έρχεται σε επαφή με το PCB της κάρτας, και έτσι αφήνει αρκετά ανοίγματα για το διώξιμο του αέρα προς το εσωτερικό του κουτιού. Κάτω από τους ανεμιστήρες δεσπόζει η μεγάλη αλουμινένια ψύκτρα, η οποία καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια που καλύπτουν οι ανεμιστήρες, ενώ με τον σχεδιασμό Airflow Control η MSI υπόσχεται ακόμα καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ροή του αέρα.
Η επαφή του συστήματος ψύξης επιτυγχάνεται με την νίκελ επιφάνεια χαλκού, η οποία είναι αρκετά λεία. Από εκείνο το σημείο αναλαμβάνουν τα 4 8mm heatpipes, τα οποία είναι ανασχεδιασμένα ώστε η επαφή με τον πυρήνα να είναι περισσότερο αποτελεσματική, ενώ τέλος τα μεταλλικά plates που ακουμπά το PCB όχι μόνο αναλαμβάνει να δροσίσει τα memory ICs και το κύκλωμα του voltage regulation, αλλά ενισχύει ταυτόχρονα την ακαμψία της κάρτας.
Επιπλέον, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του TwinFrozr VI είναι το γεγονός πως όταν το φορτίο της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τότε οι ανεμιστήρες απενεργοποιούνται ώστε το σύστημα να παραμείνει όσο πιο "ήσυχο" γίνεται κατά τις αδρανείς περιόδους λειτουργίας, ανεμιστήρες οι οποίοι θα επανεκκινηθούν μόλις η MSI GTX 1080 Gaming X 8G ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου στον πυρήνα της.
Προχωρώντας στα ενδότερα με το PCB πλήρως εκτεθειμένο, παρατηρούμε το πλήρως custom PCB που διαθέτει η MSI GTX 970 Gaming 4G . Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε την εκτενή χρήση των Military Class Components 4 υλικών: οι HI-C πυκνωτές προσφέρουν εξαιρετική ενεργειακή απόδοση αλλά και μειωμένη απόδοση θερμότητας, οι Super Ferrite chockes προσφέρουν μεγαλύτερη ικανότητα στην αποθήκευση ενέργειας, καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ενεργειακή απόδοση αλλά και χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας, ενώ οι Solid πυκνωτές είναι σχεδιασμένοι ώστε να έχουν βέλτιστο ESR (Equivalent Series Resistance) αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου στα 10 χρόνια!
Αναφορικά με τις μνήμες, αυτές χρησιμοποιούν το νέο και ταχύτερο πρότυπο GDDR5X, που φέρει τόσο μεγαλύτερες ταχύτητες όσο και μεγαλύτερη πυκνότητα. Τα 8 ICs των 1024MB έκαστο παρασκευάζονται από την Micron (6HA77Z9TXT) και ολοκληρώνουν τα 8 διαθέσιμα gigabytes VRAM που προσφέρει η GTX 1080, ενώ χρονίζονται στα 1263 MHz (που συντελούν στα effective 10108 Transfers / s).
Ένα έξυπνο χαρακτηριστικό που διαθέτει η MSI GTX 1080 Gaming X 8G είναι τα 3 modes λειτουργίας που μπορεί να παρέχει μέσω του MSI Gaming App. Έτσι υπάρχουν 3 προφίλ, Silent, Gaming και OC. Πιο συγκεκριμένα, τα προφίλ παρέχουν τους εξής χρονισμούς:
Boost Clock / Base Clock
Τα modes μπορούν να ρυθμιστούν από το παρεχόμενο utility το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα της κάρτας, πατώντας εδώ. Στο πρόγραμμα υπάρχει επιλογή για ρύθμιση του LED που βρίσκεται στο πλάι της GPU παρέχοντας διαφορετικά στυλ αναβοσβήματος.
Τέλος, οι διαθέσιμες έξοδοι ανέρχονται στις 5, δίνοντας μας πλήρη δυνατότητα για nVidia Surround. Οι παρεχόμενες θύρες είναι οι εξής:
Θα κλείσουμε την αρχική μας παρουσίαση με μια σύντομη ματιά στα specs της MSI GTX 1080 Gaming X 8G που θα σας λύσει τυχόν απορίες. Συνεχίζουμε με την παρουσίαση του πυρήνα GP 104 και ύστερα θα καταπιαστούμε με τις επιδόσεις της!
The new era: the 16nm Pascal Architecture
Πάμε στην – για πολλούς βαρετή – ανάλυση των νέων τεχνολογιών της νέα κάρτας της nVidia. Η GeForce GTX 1080 βασίζεται στην αρχιτεκτονική Pascal και το κωδικό όνομα του ASIC είναι πλέον GP104.
Architecture
Το GP104 είναι ένα μικρότερο σε μέγεθος chip σε σχέση με την GTX980 (314 mm² σε σχέση με τα 398 mm² του GM204). Βέβαια τα 16 nm FinFET process του επιτρέπουν μέσα σε αυτό το μαζεμένο μέγεθος να χωρέσει 7.2 δισεκατομμύρια transistor και εκτός αυτού να ανεβάσει αρκετά τα stock clocks με χαμηλές τάσεις. Για να σας προλάβουμε, 8873 GFLOPs στις Boost συχνότητες, οπότε όχι, κάθε πονηρή σκέψη για χαλαρούς κύκλους δεν έχει βάση. Το GP104 της GeForce GTX 1080 περιέχει τέσσερις GPCs, είκοσι Pascal Streaming Multiprocessors, και οκτώ memory controllers. Στην GeForce GTX 1080, το κάθε GPC διαθέτει μία raster engine και πέντε SMs. Κάθε SM περιέχει 128 CUDA cores, 256 KB register file capacity, 96 KB shared memory unit, 48 KB L1 cache, και οκτώ texture units. Και επειδή το ξέρουμε ότι βαρεθήκατε από τα τεχνικά, κρατήστε μόνο τα εξής: 2560 CUDA cores και 160 texture units. Base Clock 1607 MHz και GPU Boost Clock 1733 MHz για τον πυρήνα καθώς και ουσιαστικά 10 Gbps για τις νέες GDDR5X μνήμες της Micron, που αποδίδουν τα μέγιστα με μόλις 1.35 V.
Enhanced Memory Compression
Επιπλέον, στο κομμάτι των μνημών η Pascal φέρνει το Enhanced Memory Compression που με έξυπνες τεχνικές μειώνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για bandwidth στην νέα κάρτα. Η nVidia υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνικές συμπίεσης μειώνουν περίπου κατά 20% τις απαιτήσεις σε bandwidth, πράγμα που σε συνδυασμό με τις νέες GDDR5X δίνουν στην GTX 1080 ένα 1,7x προβάδισμα σε bandwidth σε σχέση με την GTX 980.
Επιπλέον ο νέος πυρήνας φέρει νέες Asynchronous Compute τεχνικές που επιτρέπουν στην GPU να παίζει πιο έξυπνα και δυναμικά τα compute και graphics workload της ενώ έχουν γίνει βελτιώσεις και στις δυνατότητες για Graphics Preemption σε επίπεδο pixel και Compute Preemption σε επίπεδο thread, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι νεκροί χρόνοι παραμονής σε ουρές. Και οι δύο τεχνικές έχουν πρακτικά αρκετές προεκτάσεις στις VR εφαρμογές.
Simultaneous Multi-Projection Engine
Μια από τις τεχνολογίες με εδώ και τώρα αντίκρισμα είναι το Simultaneous Multi-Projection (SMP) που επί της ουσίας, με επιπλέον hardware πριν ακριβώς το Raster Unit επιτρέπει στην κάρτα να δημιουργεί δημιουργεί με μεγαλύτερη ευχέρεια πολλαπλές σκηνές από τις ίδιες γεωμετρίες. Έτσι, έχοντας στην διάθεσή της μέχρι και 16 projections της ίδιας σκηνής (με 2 projection centers η κάθε μία) η κάρτα είναι πολύ πιο αποδοτική οπουδήποτε απαιτείται διόρθωση παραμορφώσεων θέασης. Είτε αυτό λέγετε πλαϊνές οθόνες σε Surround (με την τεχνολογία Perspective Surround) είτε αυτό λέγεται δεξί και αριστερό μάτι στα VR. Στις επιδόσεις στο VR κομμάτι δε, βοηθάει και η τεχνολογία Lens Matched Shading που αναδιοργανώνει έξυπνα τον τρόπο που η κάρτα γνωρίζει τα pixel που πραγματικά χρειάζονται για μια non-planar προβολή της σκηνής, έτσι ώστε οι νέες Pascal να γλυτώνουν αρκετούς υπολογισμούς όταν φοράτε το headset σας.
Enhanced SLI Interface
Με αρχή τις νέες Pascal η nVidia υποστηρίζει επίσημα μόνο διπλό SLI. Ναι, υπάρχει ακόμα τρόπος να τρέξετε τρεις ή τέσσερις κάρτες σε SLI για τα benchmarks σας, αλλά η εταιρία καθιστά σαφές ότι δεν θα αναπτύσσει πλέον τους drivers για τέτοια setups και με τις εταιρίες ανάπτυξης παιχνιδιών να είναι απρόθυμες να επωμισθούν τέτοιον άθλο, στην ουσία οι δύο κάρτες είναι το όριο. Εξάλλου με τον νέο τύπο γέφυρας SLI HB, και τα δύο SLI Fingers των (δύο) καρτών απαιτούνται για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, επομένως ο περιορισμός στις δύο κάρτες είναι πλέον σχεδόν μηχανικός. Οι παλιότερες SLI Bridges δουλεύουν, αλλά περιορίζουν τις επιδόσεις. Με αυτές και ένα key που η nVidia θα σας δίνει μετά από register θα μπορείτε να πειραματιστείτε με 3/4-way, καθαρά για bench λόγους.
Fast Sync
H nVidia πλασάρει το Fast Sync ως μία latency-conscious εναλλακτική του V-SYNC. Έτσι με την αποσύνδεση του render και display κομματιού της διαδικασίας, η απεικόνιση γίνεται χωρίς tearing αλλά όλο το backend κομμάτι τρέχει σαν να είχαμε το V-SYNC στο off, γλιτώνοντας από αρκετό input latency τον χρήστη. Το αξιοσημείωτο στην υλοποίηση αυτή είναι ότι αρκεί μια ρύθμιση στο NVIDIA Control Panel για να παίξετε με Fast Sync και ότι με την χρήση επιπλέον buffer το τελικό input lag είναι οριακά χειρότερο από αυτό της V-SYNC off λειτουργίας.
Αυτά, μαζί με την αυξημένη υποστήριξη encode και decode 4Κ video καθώς και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με το VRWorks, το Ansel (μια ελεύθερη in game κάμερα, για δημιουργικά screenshot σε μεγάλες αναλύσεις) καθώς και την επιτάχυνση HDR περιεχομένου είναι ότι έχει νόημα από το όλο technical marketing υλικό της nVidia.
Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.
To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:
Σημείωση: Όλες οι κάρτες δοκιμάζονται με τον αντίστοιχο driver της περιόδου του review. Τυχόν διαφορές από τις επιδόσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψην, αλλά καθώς δεν υπάρχει τρόπος εμφάνισης των βέλτιστων αποτελεσμάτων δεν αλλοιώνουμε τα αποτελέσματα που έχουμε λάβει.
Gaming Performance
Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.
Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:
Action – Adventure
First Person Shooter
Racing
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.
Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:
Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!
Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.
Synthetics Performance
Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:
Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.
Overclocking
Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.
Cooling
Έπειτα από 30 λεπτά OCCT σε GPU 3D με DX11 και windows 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:
Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.
Βαθμολογία
Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).
Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:
Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.
Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.
Tomb Raider
1920 x 1080
Βελτιωμένοι drivers αλλά και υψηλότεροι χρονισμοί, αρκούν για να φέρουν MSI GTX 1080 Gaming X 8G με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση. Ελέω όμως εξαιρετικά υψηλών FPS, θα αρκεστούμε στο να πούμε πως η κάρτα κάνει εξαιρετικά καλά την δουλειά της.
2560 x 1440
Ανεβάζοντας την ανάλυση η λύση της MSI προσφέρει πιο... "προσγειωμένες" διαφορές - με την διαφορά στον χρονισμό του πυρήνα να της δίνει και πάλι το προβάδισμα.
3840 x 2160
Στην 4Κ ανάλυση η διαφορά με την "εργοστασιακή" Founders Edition πέφτει ακόμα περισσότερο - δείχνοντας όμως πως η διαφορά στον χρονισμό του πυρήνα αρκεί για να ξεπεράσει ακόμα και την διπύρηνη Radeon Pro Duo!
Bioshock Infinite
1920 x 1080
Με τον έναν η τον άλλο τρόπο, η MSI GTX 1080 Gaming X 8G βρίσκεται στην κορυφή των επιδόσεων των single-GPU καρτών. H διαφορά της ωστόσο από την Founders Edition δικαιολογείται πλήρως από τους διαφορετικούς χρονισμούς των δυο καρτών.
2560 x 1440
Η πρωτοπορία στις μονοπύρηνες κάρτες είναι σταθερή, με την GTX 1080 να χάνει μόνο από τις διπύρηνες στην 2Κ ανάλυση...
3840 x 2160
... κάτι που συνεχίζεται στην 4Κ ανάλυση. Εκεί η λύση της MSI μας έδειξε πως ο υψηλότερα χρονισμένος πυρήνας αρκεί για να κλείσει η διαφορά από τις 2 GTX 970 σε SLI.
Assassins Creed: Unity
Η επίσημη κυκλοφορία της GTX 1080 περιορίστηκε αρχικά μόνο στην Founders Edition, την εργοστασιακή υλοποίηση της nVidia όσον αφορά τον νέο της πυρήνα. Η κυκλοφορία των GPUs που χρησιμοποιούν την Pascal αρχιτεκτονική σήμανε και την έναρξη της νέας γενιάς καρτών γραφικών, που στοχεύουν σε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις, 4Κ και VR δυνατότητες καθώς και ακόμα υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην διαχείριση ενέργειας.
Παρ' όλα αυτά, για μερικές εβδομάδες η Founders Edition ήταν και η μοναδική υλοποίηση που μπορούσε να έχει πρόσβαση ο απλός χρήστης. Ο καιρός όμως πέρασε, και σιγά - σιγά κάνουν την εμφάνιση τους πλέον οι aftermarket υλοποιήσεις, που υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις, overclocking και φυσικά αποτελεσματικότερη ψύξη μέσω των δικών τους συστημάτων ψύξης. Εδώ έρχεται με την σειρά της η MSI για να παρουσιάσει την δική της high-end λύση, με την MSI GTX 1080 Gaming X 8G.
Αφαιρώντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας, η MSI έχει προσθέσει στα συνοδευτικά τα User manuals και το DVD με τους drivers και τα utilities, καθώς και μερικά έξτρα stickers δια πάσα χρήση. Παρελθόν όμως αποτελεί οτιδήποτε άλλο, καθώς οι μετατροπείς οθονών καθώς και τροφοδοσίας λείπουν πλέον από τις περισσότερες high-end λύσεις. Για να λέμε την αλήθεια, ποιος θα αγοράσει μια τέτοια, ακριβή υλοποίηση, και θα χρειαστεί αντάπτορα τροφοδοτικού και μετατροπέα VGA οθόνης;
Ας δούμε τώρα τι νέο έχει να μας παρουσιάσει η MSI GTX 1080 Gaming X 8G.
Αναβαθμισμένο σύστημα ψύξης έρχεται με την νέα υλοποίηση της MSI. Το Twin Frozr προχωράει αισίως στην 6η γενιά του, "VI" - όπως θα παρατηρήσετε οι αισθητικές διαφορές δεν είναι αρκετές σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, παρ' όλα αυτά οι διαφορές βρίσκονται στα ενδότερα που θα αναλύσουμε στην συνέχεια. Με το color scheme να βασίζεται στο κόκκινο και το μαύρο χρώμα, όπως και οι αντίστοιχες Gaming μητρικές της εταιρίας, στην έκτη γενιά του συστήματος ψύξης παρατηρούμε μια διαφορετική τονικότητα του κόκκινου, που βρίσκεται πιο κοντά στο μπορντό, ασημί αυτοκόλλητα στους ανεμιστήρες - με τον δράκο πάντα να δεσπόζει στο κέντρο - καθώς και διάφανα κόκκινα πλαστικά στοιχεία τα οποία φωτίζονται όταν η κάρτα είναι ενεργή.
Το μέγεθος της MSI GTX 1080 Gaming X 8G βρίσκεται στην ανώτερη κατηγορία GPUs. Έτσι λόγω του πλήρως custom σχεδιασμού της, η MSI GTX 1080 Gaming X 8G ανέρχεται στα 27.9 εκατοστά σε μήκος, 14 σε ύψος και 4,2 εκατοστά σε πλάτος, με τις απαιτούμενες τροφοδοσίες να είναι 1 x 8-pin + 1 x 6pin PCI Express. Τέλος, το βάρος της ανέρχεται στα 1100 γραμμάρια, βάρος που εντοπίζεται στο ενισχυμένο σύστημα ψύξης και την παρουσία ενός μεταλλικού backplate στο πίσω μέρος της κάρτας.
Η εγκατάσταση της κάρτας θα απαιτήσει 2 PCI slots από το case σας. Όσον αφορά τις εξωτερικές λεπτομέρειες, αυτό που ξεχωρίζει το MSI Gaming λογότυπο που βρίσκεται στην κορυφή της κάρτας το οποίο είναι φωτιζόμενο σε λευκό χρώμα, το οποίο συνδυάζεται από τις κόκκινες φωτιζόμενες λεπτομέρειες στην δεξιά άκρη της, στοιχεία στα οποία το στυλ φωτισμού έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε με διάφορα εφέ μέσα από το συνοδευτικό software της κάρτας.
Περνώντας στα ενδότερα του TwinFrozr VΙ συστήματος, η MSI συνεχίζει με το παραδοσιακό στυλ των dual-fan καρτών. Οι ανεμιστήρες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι δυο νέοι, διαμέτρου 10 εκατοστών, όπου η MSI τους ονομάζει ως Torx Fans 2.0 και με την λεπτομέρεια στον σχεδιασμό των πτερυγίων η MSI υπόσχεται 22% περισσότερη στατική πίεση, η οποία θα βελτιώσει τις θερμικές επιδόσεις της κάρτας.
Παράλληλα, η MSI προσθέτει νέο είδος bearing στους ανεμιστήρες. Τα Double Ball Bearings προσθέτουν ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, την ίδια στιγμή που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον παραγόμενο θόρυβο από τους ανεμιστήρες της κάρτας.
Το πλαστικό shroud δεν έρχεται σε επαφή με το PCB της κάρτας, και έτσι αφήνει αρκετά ανοίγματα για το διώξιμο του αέρα προς το εσωτερικό του κουτιού. Κάτω από τους ανεμιστήρες δεσπόζει η μεγάλη αλουμινένια ψύκτρα, η οποία καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια που καλύπτουν οι ανεμιστήρες, ενώ με τον σχεδιασμό Airflow Control η MSI υπόσχεται ακόμα καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ροή του αέρα.
Η επαφή του συστήματος ψύξης επιτυγχάνεται με την νίκελ επιφάνεια χαλκού, η οποία είναι αρκετά λεία. Από εκείνο το σημείο αναλαμβάνουν τα 4 8mm heatpipes, τα οποία είναι ανασχεδιασμένα ώστε η επαφή με τον πυρήνα να είναι περισσότερο αποτελεσματική, ενώ τέλος τα μεταλλικά plates που ακουμπά το PCB όχι μόνο αναλαμβάνει να δροσίσει τα memory ICs και το κύκλωμα του voltage regulation, αλλά ενισχύει ταυτόχρονα την ακαμψία της κάρτας.
Επιπλέον, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του TwinFrozr VI είναι το γεγονός πως όταν το φορτίο της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τότε οι ανεμιστήρες απενεργοποιούνται ώστε το σύστημα να παραμείνει όσο πιο "ήσυχο" γίνεται κατά τις αδρανείς περιόδους λειτουργίας, ανεμιστήρες οι οποίοι θα επανεκκινηθούν μόλις η MSI GTX 1080 Gaming X 8G ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου στον πυρήνα της.
Προχωρώντας στα ενδότερα με το PCB πλήρως εκτεθειμένο, παρατηρούμε το πλήρως custom PCB που διαθέτει η MSI GTX 970 Gaming 4G . Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε την εκτενή χρήση των Military Class Components 4 υλικών: οι HI-C πυκνωτές προσφέρουν εξαιρετική ενεργειακή απόδοση αλλά και μειωμένη απόδοση θερμότητας, οι Super Ferrite chockes προσφέρουν μεγαλύτερη ικανότητα στην αποθήκευση ενέργειας, καλύτερη αποτελεσματικότητα στην ενεργειακή απόδοση αλλά και χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας, ενώ οι Solid πυκνωτές είναι σχεδιασμένοι ώστε να έχουν βέλτιστο ESR (Equivalent Series Resistance) αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου στα 10 χρόνια!
Αναφορικά με τις μνήμες, αυτές χρησιμοποιούν το νέο και ταχύτερο πρότυπο GDDR5X, που φέρει τόσο μεγαλύτερες ταχύτητες όσο και μεγαλύτερη πυκνότητα. Τα 8 ICs των 1024MB έκαστο παρασκευάζονται από την Micron (6HA77Z9TXT) και ολοκληρώνουν τα 8 διαθέσιμα gigabytes VRAM που προσφέρει η GTX 1080, ενώ χρονίζονται στα 1263 MHz (που συντελούν στα effective 10108 Transfers / s).
Ένα έξυπνο χαρακτηριστικό που διαθέτει η MSI GTX 1080 Gaming X 8G είναι τα 3 modes λειτουργίας που μπορεί να παρέχει μέσω του MSI Gaming App. Έτσι υπάρχουν 3 προφίλ, Silent, Gaming και OC. Πιο συγκεκριμένα, τα προφίλ παρέχουν τους εξής χρονισμούς:
Boost Clock / Base Clock
- 1847 MHz / 1708 MHz (OC Mode)
- 1822 MHz / 1683 MHz (Gaming Mode)
- 1733 MHz / 1607 MHz (Silent Mode)
Τα modes μπορούν να ρυθμιστούν από το παρεχόμενο utility το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα της κάρτας, πατώντας εδώ. Στο πρόγραμμα υπάρχει επιλογή για ρύθμιση του LED που βρίσκεται στο πλάι της GPU παρέχοντας διαφορετικά στυλ αναβοσβήματος.
Τέλος, οι διαθέσιμες έξοδοι ανέρχονται στις 5, δίνοντας μας πλήρη δυνατότητα για nVidia Surround. Οι παρεχόμενες θύρες είναι οι εξής:
- 3 x DisplayPort (Version 1.4)
- 1 x HDMI (Version 2.0)
- 1 x DL-DVI-D
Θα κλείσουμε την αρχική μας παρουσίαση με μια σύντομη ματιά στα specs της MSI GTX 1080 Gaming X 8G που θα σας λύσει τυχόν απορίες. Συνεχίζουμε με την παρουσίαση του πυρήνα GP 104 και ύστερα θα καταπιαστούμε με τις επιδόσεις της!
The new era: the 16nm Pascal Architecture
Πάμε στην – για πολλούς βαρετή – ανάλυση των νέων τεχνολογιών της νέα κάρτας της nVidia. Η GeForce GTX 1080 βασίζεται στην αρχιτεκτονική Pascal και το κωδικό όνομα του ASIC είναι πλέον GP104.
Architecture
Το GP104 είναι ένα μικρότερο σε μέγεθος chip σε σχέση με την GTX980 (314 mm² σε σχέση με τα 398 mm² του GM204). Βέβαια τα 16 nm FinFET process του επιτρέπουν μέσα σε αυτό το μαζεμένο μέγεθος να χωρέσει 7.2 δισεκατομμύρια transistor και εκτός αυτού να ανεβάσει αρκετά τα stock clocks με χαμηλές τάσεις. Για να σας προλάβουμε, 8873 GFLOPs στις Boost συχνότητες, οπότε όχι, κάθε πονηρή σκέψη για χαλαρούς κύκλους δεν έχει βάση. Το GP104 της GeForce GTX 1080 περιέχει τέσσερις GPCs, είκοσι Pascal Streaming Multiprocessors, και οκτώ memory controllers. Στην GeForce GTX 1080, το κάθε GPC διαθέτει μία raster engine και πέντε SMs. Κάθε SM περιέχει 128 CUDA cores, 256 KB register file capacity, 96 KB shared memory unit, 48 KB L1 cache, και οκτώ texture units. Και επειδή το ξέρουμε ότι βαρεθήκατε από τα τεχνικά, κρατήστε μόνο τα εξής: 2560 CUDA cores και 160 texture units. Base Clock 1607 MHz και GPU Boost Clock 1733 MHz για τον πυρήνα καθώς και ουσιαστικά 10 Gbps για τις νέες GDDR5X μνήμες της Micron, που αποδίδουν τα μέγιστα με μόλις 1.35 V.
Enhanced Memory Compression
Επιπλέον, στο κομμάτι των μνημών η Pascal φέρνει το Enhanced Memory Compression που με έξυπνες τεχνικές μειώνει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για bandwidth στην νέα κάρτα. Η nVidia υποστηρίζει ότι οι νέες τεχνικές συμπίεσης μειώνουν περίπου κατά 20% τις απαιτήσεις σε bandwidth, πράγμα που σε συνδυασμό με τις νέες GDDR5X δίνουν στην GTX 1080 ένα 1,7x προβάδισμα σε bandwidth σε σχέση με την GTX 980.
Επιπλέον ο νέος πυρήνας φέρει νέες Asynchronous Compute τεχνικές που επιτρέπουν στην GPU να παίζει πιο έξυπνα και δυναμικά τα compute και graphics workload της ενώ έχουν γίνει βελτιώσεις και στις δυνατότητες για Graphics Preemption σε επίπεδο pixel και Compute Preemption σε επίπεδο thread, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι νεκροί χρόνοι παραμονής σε ουρές. Και οι δύο τεχνικές έχουν πρακτικά αρκετές προεκτάσεις στις VR εφαρμογές.
Simultaneous Multi-Projection Engine
Μια από τις τεχνολογίες με εδώ και τώρα αντίκρισμα είναι το Simultaneous Multi-Projection (SMP) που επί της ουσίας, με επιπλέον hardware πριν ακριβώς το Raster Unit επιτρέπει στην κάρτα να δημιουργεί δημιουργεί με μεγαλύτερη ευχέρεια πολλαπλές σκηνές από τις ίδιες γεωμετρίες. Έτσι, έχοντας στην διάθεσή της μέχρι και 16 projections της ίδιας σκηνής (με 2 projection centers η κάθε μία) η κάρτα είναι πολύ πιο αποδοτική οπουδήποτε απαιτείται διόρθωση παραμορφώσεων θέασης. Είτε αυτό λέγετε πλαϊνές οθόνες σε Surround (με την τεχνολογία Perspective Surround) είτε αυτό λέγεται δεξί και αριστερό μάτι στα VR. Στις επιδόσεις στο VR κομμάτι δε, βοηθάει και η τεχνολογία Lens Matched Shading που αναδιοργανώνει έξυπνα τον τρόπο που η κάρτα γνωρίζει τα pixel που πραγματικά χρειάζονται για μια non-planar προβολή της σκηνής, έτσι ώστε οι νέες Pascal να γλυτώνουν αρκετούς υπολογισμούς όταν φοράτε το headset σας.
Enhanced SLI Interface
Με αρχή τις νέες Pascal η nVidia υποστηρίζει επίσημα μόνο διπλό SLI. Ναι, υπάρχει ακόμα τρόπος να τρέξετε τρεις ή τέσσερις κάρτες σε SLI για τα benchmarks σας, αλλά η εταιρία καθιστά σαφές ότι δεν θα αναπτύσσει πλέον τους drivers για τέτοια setups και με τις εταιρίες ανάπτυξης παιχνιδιών να είναι απρόθυμες να επωμισθούν τέτοιον άθλο, στην ουσία οι δύο κάρτες είναι το όριο. Εξάλλου με τον νέο τύπο γέφυρας SLI HB, και τα δύο SLI Fingers των (δύο) καρτών απαιτούνται για να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, επομένως ο περιορισμός στις δύο κάρτες είναι πλέον σχεδόν μηχανικός. Οι παλιότερες SLI Bridges δουλεύουν, αλλά περιορίζουν τις επιδόσεις. Με αυτές και ένα key που η nVidia θα σας δίνει μετά από register θα μπορείτε να πειραματιστείτε με 3/4-way, καθαρά για bench λόγους.
Fast Sync
H nVidia πλασάρει το Fast Sync ως μία latency-conscious εναλλακτική του V-SYNC. Έτσι με την αποσύνδεση του render και display κομματιού της διαδικασίας, η απεικόνιση γίνεται χωρίς tearing αλλά όλο το backend κομμάτι τρέχει σαν να είχαμε το V-SYNC στο off, γλιτώνοντας από αρκετό input latency τον χρήστη. Το αξιοσημείωτο στην υλοποίηση αυτή είναι ότι αρκεί μια ρύθμιση στο NVIDIA Control Panel για να παίξετε με Fast Sync και ότι με την χρήση επιπλέον buffer το τελικό input lag είναι οριακά χειρότερο από αυτό της V-SYNC off λειτουργίας.
Αυτά, μαζί με την αυξημένη υποστήριξη encode και decode 4Κ video καθώς και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες σε σχέση με το VRWorks, το Ansel (μια ελεύθερη in game κάμερα, για δημιουργικά screenshot σε μεγάλες αναλύσεις) καθώς και την επιτάχυνση HDR περιεχομένου είναι ότι έχει νόημα από το όλο technical marketing υλικό της nVidia.
Ξεκινώντας από σήμερα, σας παρουσιάζουμε την νέα και βελτιωμένη Μεθοδολογία Μετρήσεων και Αξιολόγησης. Ο λόγος αυτού του ανασχεδιασμού ήταν να καταλήξουμε σε έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των δειγμάτων που αποστέλλονται στα HwBox Labs με απώτερο σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή σας. Έτσι, πριν αρχίσετε να διαβάζετε το παρόν review, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο που μετρήσαμε το προς αξιολόγηση προϊόν, και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από την τελική βαθμολογία που του απονεμήθηκε.
To σύστημα δοκιμών που χρησιμοποιήσαμε:
Σημείωση: Όλες οι κάρτες δοκιμάζονται με τον αντίστοιχο driver της περιόδου του review. Τυχόν διαφορές από τις επιδόσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψην, αλλά καθώς δεν υπάρχει τρόπος εμφάνισης των βέλτιστων αποτελεσμάτων δεν αλλοιώνουμε τα αποτελέσματα που έχουμε λάβει.
Gaming Performance
Με κύριο στόχο να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες μιας κάρτας γραφικών, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικές κατηγορίες παιχνιδιών, 4 3D Benchmarks και 3 General Purpose GPU (GPGPU) Benchmarks. Οι κάρτες τίθενται στα βέλτιστα εργοστασιακά clocks αποφεύγοντας ρυθμίσεις όπως το Quiet mode, και οι μετρήσεις ξεκινούν.
Οι 3 κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέξαμε αποτελούν και ένα μεγάλο ποσοστό των πιο απαιτητικών σε υπολογιστικούς πόρους μιας κάρτας γραφικών. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Action – Adventure, First Person Shooter, και Strategy, με τις δύο πρώτες να έχουν περισσότερους αντιπροσώπους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν από τουλάχιστον έναν γνωστό τίτλο. Έτσι, τα παιχνίδια που διαλέξαμε ήταν τα εξής:
Action – Adventure
- Tomb Raider (2013)
- Assassins Creed: Unity
First Person Shooter
- Crysis 3
- Bioshock Infinite
- Call of Duty: Advanced Warfare
- Alien: Isolation
- Metro: Last Light
Racing
- Grid 2
- Project CARS
Επειδή όμως δεν προορίζονται όλες οι κάρτες για την ίδια χρήση, επιβάλλεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις για τις οποίες προορίζεται η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Αυτό προκύπτει βάση του price range που ανήκει. Έτσι, χωρίζουμε τα κυκλώματα γραφικών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες: Intergrated (IGP), Entry level, Mainstream και High end.
Επίσης, δεν μπορούμε να μετρήσουμε όλες τις κάρτες με την ίδια ποιότητα εικόνας. Συνεπώς, καταλήξαμε σε 5 δημοφιλείς αναλύσεις και επιλέξαμε συγκεκριμένα φίλτρα και image Quality presets. Για την ακρίβεια, τα settings που χρησιμοποιούνται σε όλες τις δοκιμές είναι τα εξής:
Εν τέλει, προκύπτει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ κατηγορίας GPU και ανάλυσης δοκιμών. Το κοινό σημείο αποτελεί η ανάλυση των 1920x1080 η οποία είναι και η πιο δημοφιλής ανάλυση μεταξύ των χρηστών του HwBox, όπως αυτή προέκυψε από την δημοσκόπηση που υποβάλαμε και είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετέχετε!
Από τα παιχνίδια αυτά εξάγουμε τα Framerate και Frame Times που συγκεντρώσαμε μέσω της καταγραφής του FRAPS σε διάστημα 60 δευτερολέπτων. Τα παραγόμενα CSV αρχεία αναλύονται μέσω του προγράμματος FRAFS Benchmark Tools από το οποίο παρουσιάζονται γραφικά τα Frames per Second καθώς και τα Frame Times συναρτήσει του χρόνου δειγματοληψίας.
Synthetics Performance
Η ομάδα των Synthetic Benchmarks αποτελείται από τα εξής:
- 3DMark 11 Performance Preset
- 3DMark Vantage Performance Preset
- 3DMark Firestrike
- Unigine Heaven v4.0
Τέλος, τα GPGPU Benchmarks είναι τα εξής:
- Luxmark LuxBall Preset
- SystemCompute AMP Score
- GPUPi
Από τα οποία benchmarks λαμβάνουμε και αξιολογούμε τους πόντους που παρήγαγαν.
Overclocking
Για το overclocking χρησιμοποιούμε μια απλή διαδικασία. Ελέω διαφόρων τεχνολογιών μεταβλητών χρονισμών στον πυρήνα κάθε GPU, προσπαθούμε να κάνουμε την κάρτα να αποδώσει στα καλύτερα δυνατά ρολόγια που μπορεί σε πυρήνα και μνήμες, ανεξαρτήτως εάν μας είναι δυνατή η ρύθμιση του Vcore. Αφού κατασταλάξουμε στο μέγιστο stable OC, επαναλαμβάνουμε τα εξής benchmarks:
- Games @ 1920x1080: Crysis 3, Tomb Raider, Bioshock Infinite
- Synthetic Benchmarks: 3DMark 11, 3DMark Firestrike, Unigine Heaven, Unigine Valley, 3DMark Vantage, Catzilla 720p, GPUPI 2.1, 3DMark SkyDiver, 3DMark IceStorm Extreme και HWBot Heaven.
Έπειτα, συγκρίνουμε την μεταβολή στα αποτελέσματα που λάβαμε σε σύγκριση με τα εργοστασιακά ρολόγια και αξιολογούμε το πόσο αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Στην τελική αξιολόγηση του κατηγορίας, τόσο το εργοστασιακό OC όσο και η προσπάθεια που καταβάλαμε για τα δικά μας custom ρολόγια, έχουν ειδικό βάρος από 50% έκαστο.
Cooling
Έπειτα από 30 λεπτά OCCT σε GPU 3D με DX11 και windows 1080p mode, μετράμε μέσω του MSI Afterburner την μέγιστη θερμοκρασιακή τιμή που σημειώθηκε. Έχοντας καταγράψει την θερμοκρασία δωματίου, αφαιρούμε αυτήν την τιμή από την θερμοκρασία που λάβαμε από την κάρτα γραφικών μας. Συνεπώς, η φόρμουλα υπολογισμού που προκύπτει είναι η εξής:
Δ = GPUTemp – RoomTemp
Από το οποίο ο δείκτης Δ θα αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για την GPU μας.
Βαθμολογία
Με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση του προϊόντος, δημιουργήσαμε ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο λειτουργεί με το σύστημα των βαρών, δηλαδή λαμβάνονται υπʼ όψη όλες οι κατηγορίες τις οποίες αξιολογήθηκε το προϊόν, και οι οποίες συμμετέχουν με διαφορετικό βάρος (ποσοστό) στην τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score).
Οι κατηγορίες αξιολόγησης καθώς και τα βάρη τους, παρουσιάζονται στον παρακάτω αναλυτικό πίνακα:
Οι κατηγορίες αξιολόγησης είναι λίγο – πολύ αυτό-επεξηγούμενες. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα εύρος τιμών από το 0,0 έως το 10,0, κάθε κατηγορία ή υπο-κατηγορία λαμβάνει ένα υποκειμενικό σκορ. Οι 5 βασικές κατηγορίες βαθμολόγησης συμμετέχουν στο 80% της Γενικής Βαθμολογίας και είτε λειτουργούν ως αυτόνομες, είτε διαμορφώνονται με βάση το ποσοστό συμμετοχής που έχουν οι υποκατηγορίες τους, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα. Η τελευταία κατηγορία βαθμολόγησης είναι η Τιμή, η οποία έχει ειδικό βάρος 20%. Η τελική Γενική Βαθμολογία (Final Score) διαμορφώνεται από το άθροισμα των πόντων των επιμέρους κατηγοριών. Εάν στο άθροισμα προκύψουν 2 ή περισσότερα δεκαδικά ψηφία, τότε το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται με βάση την γνωστή μέθοδο.
Η βαθμολόγηση αυτή δημιουργεί κάποια – συνειδητά – τρικ. Επειδή αρκετά προϊόντα παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους, κάποιες κατηγορίες μπορούν να έχουν το ίδιο σκορ και να διαφοροποιούνται σε άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, οι κάρτες γραφικών που έχουν τον ίδιο πυρήνα και κατʼ επέκταση περίπου πανομοιότυπη απόδοση, θα αξιολογούνται με βάση τα υπόλοιπα features που έχει ενσωματώσει ο κατασκευαστής. Έτσι, οι προσπάθειες όπως ένα όμορφο σύστημα ψύξης ή ένα μεγαλύτερο εργοστασιακό overclock, μπορούν να έχουν μερικούς έξτρα κερδισμένους πόντους.
Tomb Raider
Game Info | |
Developer: | Crystal Dynamics Eidos Montreal |
Graphics Engine: | Crystal Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Η πασίγνωστη ηρωίδα μας Lara Croft μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, η Lara ως μια νεαρή φοιτήτρια αρχαιολογίας, παγιδεύεται σε ένα άγνωστο νησί που κυριαρχούν το μυστήριο και οι αρχαίοι θεοί του. Η μόνη διέξοδος της Lara από το νησί είναι να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν κατάφερε στο παρελθόν: να λύσει το μυστήριο του θανάτου του θεού Himiko. Θα τα καταφέρει άραγε; Το remake του πασίγνωστου τίτλου ήρθε το 2013 από την Square Enix και αποτέλεσε το reboot μιας αρκετά επιτυχημένης adventure σειράς.
1920 x 1080
Βελτιωμένοι drivers αλλά και υψηλότεροι χρονισμοί, αρκούν για να φέρουν MSI GTX 1080 Gaming X 8G με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση. Ελέω όμως εξαιρετικά υψηλών FPS, θα αρκεστούμε στο να πούμε πως η κάρτα κάνει εξαιρετικά καλά την δουλειά της.
2560 x 1440
Ανεβάζοντας την ανάλυση η λύση της MSI προσφέρει πιο... "προσγειωμένες" διαφορές - με την διαφορά στον χρονισμό του πυρήνα να της δίνει και πάλι το προβάδισμα.
3840 x 2160
Στην 4Κ ανάλυση η διαφορά με την "εργοστασιακή" Founders Edition πέφτει ακόμα περισσότερο - δείχνοντας όμως πως η διαφορά στον χρονισμό του πυρήνα αρκεί για να ξεπεράσει ακόμα και την διπύρηνη Radeon Pro Duo!
Bioshock Infinite
Game Info | |
Developer: | Irrational Games |
Graphics Engine: | Unreal Engine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Το BioShock Infinite είναι ένα first-person shooter και αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς BioShock. Η Irrational Games έβαλε τα δυνατά της ώστε το BioShock Infinite να είναι ένας από τους πιο δυνατούς τίτλους του 2013. Αν και δεν είναι μέρος της ιστορίας των προηγούμενων παιχνιδιών BioShock, σίγουρα διαθέτει παρόμοιο στυλ. Αυτή τη φορά ο Booker αναλαμβάνει μια ιδιαίτερη αποστολή, να μεταφέρει την όμορφη και αρκετά ιδιαίτερη και χαρισματική Elizabeth εκεί που του ζητήθηκε… Τι γίνεται όμως όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα…;
1920 x 1080
Με τον έναν η τον άλλο τρόπο, η MSI GTX 1080 Gaming X 8G βρίσκεται στην κορυφή των επιδόσεων των single-GPU καρτών. H διαφορά της ωστόσο από την Founders Edition δικαιολογείται πλήρως από τους διαφορετικούς χρονισμούς των δυο καρτών.
2560 x 1440
Η πρωτοπορία στις μονοπύρηνες κάρτες είναι σταθερή, με την GTX 1080 να χάνει μόνο από τις διπύρηνες στην 2Κ ανάλυση...
3840 x 2160
... κάτι που συνεχίζεται στην 4Κ ανάλυση. Εκεί η λύση της MSI μας έδειξε πως ο υψηλότερα χρονισμένος πυρήνας αρκεί για να κλείσει η διαφορά από τις 2 GTX 970 σε SLI.
Assassins Creed: Unity
Game Info | |
Developer: | Ubisoft Montreal |
Graphics Engine: | AnvilNext |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Η νέα κυκλοφορία της Ubisoft φροντίζει να συνεχίσει την άκρως αυτή πετυχημένη σειρά τίτλων. Το Assassins Creed Unity μας μεταφέρει χρονολογικά πίσω στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, με το Unity να διαδραματίζεται στους δρόμους του Μεσαιωνικού Παρισιού. Ο Αρνό καλείται να φέρει εις πέρας όλα τα συμβόλαια θανάτου αλλά και να εκτελέσει πολλές επιπλέον αποστολές , που θα βοηθήσουν την Abstergo να αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες "γενετικές μνήμες".
1920 x 1080
Πιο μικρές οι διαφορές στο Assassins Creed Unity. Εδώ η GTX 1080 βρίσκεται "σφήνα" ανάμεσα στις διπύρηνες υλοποιήσεις από άποψης επιδόσεων, ωστόσο πάλι παραμένει η καλύτερη μονοπύρηνη κάρτα των δοκιμών. Στα 1080p η διαφορά με την Founders Edition φτάνει τα 8 FPS...
2560 x 1440
...για να κλείσει ακόμα περισσότερο στην 2Κ ανάλυση.
3840 x 2160
Στην 4Κ ανάλυση όμως βλέπουμε πως η λύση της MSI αποδίδει παρόμοια με την Founders Edition. Δεν αρκούν πάντα τα ρολόγια για να εμφανιστούν οι διαφορές.
Crysis 3
Game Info | |
Developer: | Crytek Frankfurt/Crytek UK |
Graphics Engine: | CryEngine 3 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
24 χρόνια μετά τα γεγονότα του Crysis 2 η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε μια αγνώριστη πόλη, ή για την ακρίβεια μια απέραντη… ζούγκλα. Η προσωπικότητα και οι αναμνήσεις του Profet αποθηκεύονται στη Nanosuit, η οποία αφομοιώνει το σώμα Alcatraz και τις αναμνήσεις του, αντικαθιστώντας συνείδηση του… Έχοντας στο πλευρό του τον Psycho από το πρώτο Crysis καθώς και μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών με το Nanosuit, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο ψάχνοντας για το Alpha Ceph, το απόλυτο ηγέτη των Ceph. Η Electronic Arts αυτή τη φορά έδωσε όσο το δυνατόν περισσότερη έμφαση στα γραφικά του Crysis 3 χτίζοντας μια αρκετά δυνατή μηχανή γραφικών, την Cry Engine 3.
1920 x 1080
Το μοτίβο αρχίζει να γίνεται πλέον ξεκάθαρο, καθώς παρατηρούμε πως η GTX 1080 έχει την δύναμη όσο 2 GTX 970 σε SLI. Στην προκειμένη περίπτωση, μόνο δυο πυρήνες μπορούν να παραδώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η μηχανή του Crysis 3 προσφέρει εξαιρετικό scaling. Από την άλλη, βλέπουμε πως όσο πιο "βαρύ" το τεστ, τόσο οι διαφορές στους χρονισμούς δεν αρκούν για να αναδείξουν τις διαφορές, καθώς τα Boost Clocks περιορίζονται από το ενεργειακό προφίλ της κάρτας.
2560 x 1440
Ελάχιστες οι διαφορές στην 2Κ ανάλυση...
3840 x 2160
... ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση στην 4Κ ανάλυση, εκεί όπου reference και aftermarket λύσεις αποδίδουν ακριβώς το ίδιο.
Metro: Last Light
Game Info | |
Developer: | 4A Games |
Graphics Engine: | 4A Engine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Το παιχνίδι είναι τοποθετημένο στην μετα-αποκαλυπτική Μόσχα, μέρος του σύμπαντος του μυθιστορήματος Metro 2033 και των sequel της, που γράφτηκε από τον Ρώσο συγγραφέα Dmitry ο Glukhovsky, αλλά δεν ακολουθεί την storyline από τα βιβλία. Έχοντας προ- ανακοινωθεί ως Metro 2034 , το παιχνίδι είναι η συνέχεια του _ Metro 2033, και παρόλο που ο Glukhovsky συνεργάστηκε με την 4A Games, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο Metro 2034.
To Metro: Last Light λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Metro 2033, μετά το κανονικό τέλος όπου ο Artyom αποφάσισε να προχωρήσει με την πυραυλική επίθεση ενάντια στις Dark One. Οι Rangers έχουν έκτοτε καταλάβει την στρατιωτική εγκατάσταση D6, ένα τεράστιο προπολεμικό καταφύγιο με μίλια των σηράγγων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, με τον Artyom να είναι πλέον επίσημος Ranger. Μετά από ένα χρόνο, ο Artyom εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένος από την εκτόξευση των πυραύλων που προκάλεσε την εξαφάνιση των "Σκοτεινών" ενώ εκείνοι αποζητούσαν μόνο την ειρήνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εφιάλτες. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, η φήμη της D6 έχει εξαπλωθεί γύρω από το μετρό, με τις φήμες ότι το καταφύγιο μπορεί να περιέχει αρκετές προμήθειες για να διατηρήσει το Metro επ 'αόριστον. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις ετοιμάζονται για πόλεμο με την ελπίδα να αδράξουν την αποθήκη και το περιεχόμενό της για τον εαυτό τους.
To Metro: Last Light λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του Metro 2033, μετά το κανονικό τέλος όπου ο Artyom αποφάσισε να προχωρήσει με την πυραυλική επίθεση ενάντια στις Dark One. Οι Rangers έχουν έκτοτε καταλάβει την στρατιωτική εγκατάσταση D6, ένα τεράστιο προπολεμικό καταφύγιο με μίλια των σηράγγων που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως, με τον Artyom να είναι πλέον επίσημος Ranger. Μετά από ένα χρόνο, ο Artyom εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένος από την εκτόξευση των πυραύλων που προκάλεσε την εξαφάνιση των "Σκοτεινών" ενώ εκείνοι αποζητούσαν μόνο την ειρήνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από εφιάλτες. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, η φήμη της D6 έχει εξαπλωθεί γύρω από το μετρό, με τις φήμες ότι το καταφύγιο μπορεί να περιέχει αρκετές προμήθειες για να διατηρήσει το Metro επ 'αόριστον. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι αντίπαλες παρατάξεις ετοιμάζονται για πόλεμο με την ελπίδα να αδράξουν την αποθήκη και το περιεχόμενό της για τον εαυτό τους.
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Η κατάσταση παραμένει η ίδια στην εξίσου βαριά μηχανή γραφικών του Metro Last Light. Συγκεκριμένα, τόσο η MSI GTX 1080 Gaming X 8G όσο και η Founders Edition δεν προσφέρουν διαφορά στις επιδόσεις. Είναι όμως εκεί η ουσία...;
Grid 2
Game Info | |
Developer: | Codemasters |
Graphics Engine: | EGO 3.0 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Ο τίτλος που έβαλε την Codemasters πίσω στους μεγαλύτερους publishers, ήρθε η ώρα να λάβει και συνέχεια. Έχοντας μια από τις πιο επιτυχημένες racing engines, την EGO στην version 3.0, ένα από τα πιο επιτυχημένα racing simulators σας καλεί να γίνετε από ένας τυπικός οδηγός, σε έναν επαγγελματία πρωταθλητή, για να το καταφέρετε όμως αυτό θα πρέπει να περάσετε από όλα τα στάδια των αγώνων!
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Επανάληψη των αποτελεσμάτων που βλέπουμε σε σχετικά ελαφριά workloads, εκεί που η λύση της MSI δείχνει να έχει μερικά FPS παραπάνω να προσφέρει.
Far Cry 4
Game Info | |
Developer: | Ubisoft Montreal |
Graphics Engine: | Dunia Engine 2 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Ένα από τα πιο επιτυχημένα open world FPS επιστρέφει. Αυτήν την φορά, το Far Cry αφήνει τα εξωτικά νησιά για να καταλήξει στις παρυφές των Ιμαλαΐων. Εκεί, ο Ajay Ghale θα αναλάβει να οδηγήσει στην απελευθέρωση των Kyrati και την εξόντωση του συστήματος και του αδίστακτου βασιλιά της, Pagan Min.
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Παρόμοια και στο Far Cry 4, όπου η λύση της MSI αποτυγχάνει να δείξει πόσα πολλά παραπάνω έχει να προσφέρει.
Call of Duty: Advanced Warfare
Game Info | |
Developer: | Activision |
Graphics Engine: | In-House |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2013 |
Μια ματιά στο μέλλον της Άμυνας. Το Call of Duty Advanced Warfare μας μεταφέρει στο 2050, και την ιστορία του στρατιώτη Jack Mitchell, ο οποίος μετά τον θάνατο του συμπολεμιστή και φίλου του αλλάζει ζωή και αναλαμβάνει καθήκοντα στην Atlas Corporation ως ιδιωτικός στρατιώτης. Ο Jonathan Irons, ο ιδιοκτήτης της Atlas, ενώ φαίνεται να έχει καλές προθέσεις, τελικά δεν αρκούν για να πείσουν τον Jack, ο οποίος καλείται να αποτρέψει την κυριαρχία της εταιρίας σε ολόκληρο τον πλανήτη!
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Το "εύκολο" workload του Call of Duty ευνοεί τους ταχύτερους χρονισμούς της λύσης της MSI.
Alien: Isolation
Game Info | |
Developer: | Sega |
Graphics Engine: | In-house |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2014 |
Στο μακρινό 2137, οι αποικίες έχουν επεκταθεί και πέρα από τον πλανήτη γη. Η Amanda αναζητά πληροφορίες για την εξαφάνιση της μητέρας της και μεταβαίνει στον διαστημικό σταθμό Sevastopol για να βρει τον καταγραφέα πτήσης του χαμένου Nostromo, όμως εκεί θα συνειδητοποιήσει πως ο σταθμός δεν κατοικείται μόνο από ανθρώπους, αλλά και από το Alien που έχει εξολοθρεύσει ένα μεγάλο μέρος του πληρώματος. Θα τα καταφέρει ή θα παγιδευτεί και εκείνη;
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Καμία ανατροπή και στο Alien: Isolation, με την λύση της MSI να δείχνει πως έχει να προσφέρει μερικά FPS παραπάνω, αναλόγως τον τίτλο.
Project Cars
Game Info | |
Developer: | Slightly Mad Studios |
Graphics Engine: | MadnessEngine |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2015 |
Το Project CARS (Community Assisted Racing Simulator) είναι ένας προσομοιωτής motorsport racing που αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρία Slightly Mad Studios. Το Project CARS προορίζεται να αντιπροσωπεύει μια ρεαλιστική προσομοίωση οδήγησης. Για να διαφοροποιηθεί από τον καθιερωμένο ανταγωνισμό, τέθηκε μια προσέγγιση τύπου «sandbox» που επιτρέπει στον παίκτη να επιλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία από διαφορετικές σταδιοδρομίες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε όλες τις πίστες και τα οχήματα που περιλαμβάνονται. Το Project CARS απεικονίζει αγωνιστικά γεγονότα που εκτείνονται σε πολλές ημέρες, ξεκινώντας από το shakedown και κατατακτήριες μέχρι και την ημέρα του αγώνα, ενώ οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες φωτισμού προσομοιώνονται δυναμικά από την next-gen μηχανή γραφικών.
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Ο racing simulation τίτλος των δοκιμών μας φαίνεται πως δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες της κάρτας όταν οι καταστάσεις το απαιτούν.
Dying Light
Game Info | |
Developer: | Techland |
Graphics Engine: | Chrome Engine 6 |
Graphics API: | DX11 |
Release Year: | 2015 |
Το Dying Light είναι ένα open-world παιχνίδι τρόμου/επιβίωσης σε first person, το οποίο αναπτύχθηκε από την πολωνική προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών Techland και εκδόθηκε από την Warner Bros Interactive Entertainment. Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από έναν μυστικό πράκτορα που ονομάζεται Kyle Crane και η αποστολή του είναι να διεισδύσει σε μια ζώνη απομόνωσης στην πόλη Harran. Ο παίκτης πρέπει να επιβιώσει από μολυσμένους ανθρώπους – zombie μέσα από τον ανοιχτό κόσμο της πόλης σε έναν δυναμικό κύκλο ημέρας και νύχτας. Ο κύκλος ημέρας-νύχτας αλλάζει το παιχνίδι δραματικά, καθώς οι εχθροί γίνονται πιο επιθετικοί και πιο δύσκολοι να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της διάρκεια της νύχτας. Το gameplay επικεντρώνεται στην μάχη που βασίζεται σε όπλα καθώς και σε free running τύπου παρκούρ, ενώ διαθέτει επίσης ένα ασύμμετρο multiplayer mode καθώς και συνεργατική λειτουργία co-op πολλών παικτών.
1920 x 1080
2560 x 1440
3840 x 2160
Όμοια και στο τελευταίο παιχνίδι των δοκιμών μας, οι διαφορές μεταξύ reference και MSI GTX 1080 Gaming X 8G είναι ελάχιστες.
Benchmarks
Παρόλο που υπάρχουν αρκετές διαφορές στις επιδόσεις των καρτών γραφικών, ελέω φυσικά driver updates, πάντα θα ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά και στα σκορ που έδωσε μια GPU στα πιο γνωστά 3D Benchmarks. Ίσως κατʼ αυτόν τον τρόπο να βοηθιόμαστε όλοι μας περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε που στέκεται η συγκεκριμένη κάρτα πάντα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τα αποτελέσματα που μας έδωσε η MSI GTX 1080 Gaming X 8G είναι τα εξής:
Unigine Heaven, Unigine Valley, CatZilla
Λίγο οι καλύτεροι χρονισμοί της λύσης της MSI, λίγο οι ελαφρώς βελτιωμένοι drivers, βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την ήδη αρκετά καλή εικόνα του GP 104 πυρήνα, που στην GTX 1080 Gaming X 8G είναι ότι καλύτερο έχουμε δει μέχρι στιγμής από άποψης επιδόσεων μονοπύρηνης κάρτας.
3D Mark 11, Vantage, Firestrike
Η επαναληψημότητα σχετικά με την θέση της GTX 1080 μας δείχνει και την πραγματική θέση της, η οποία από άποψης καθαρής επεξεργαστικής δύναμης η κάρτα τοποθετείται στην κορυφή των μονοπύρηνων λύσεων.
Φυσικά θα αναφερθούμε και λίγο στις GPGPU επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας. Δεδομένου πως πλέον ολοένα και περισσότερες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την επιτάχυνση υπολογισμών μέσω της GPU κάνουν την εμφάνιση τους, θα εξετάζουμε και τις δυνατότητες των καρτών σε αυτόν τον τομέα.
Luxmark v2.0: LuxBall
Το LuxMark είναι ένα free benchmark το οποίο χρησιμοποιεί τις GPGPU δυνατότητες ενός επεξεργαστή γραφικών κάνοντας χρήση του OpenCL, για να κατασκευάσει 3 εικόνες μέσω υπολογισμών. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι αρκετά ιδιαίτεροι, καθώς περιλαμβάνουν στοιχεία όπως Ray Tracing και Depth of Field. Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε Samples per Second.
Το πρώτο GPGPU benchmark δεν μας δίνει τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με το compute performance της GTX 1080, το οποίο εμφανίζεται σχετικά παρόμοιο με αυτό της GTX 980 Ti.
SystemCompute C++ AMP
Ο βελτιωμένος driver μας δείχνει τις πραγματικές επιδόσεις του GP 104, ο οποίος αρκεί για να την επαναφέρει στην κορυφή της σχετικής λίστας. Αγνοούμε λοιπόν το αποτέλεσμα της Founders Edition.
GPU Pi 2.1
Θετικές οι επιδόσεις και στο GPU Pi, με τους καλύτερους χρονισμούς να φέρνουν ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα για την λύση της MSI - με την διαφορά πως η Radeon Pro Duo βρίσκεται αρκετά μακρυά.
Αξίζει να σημειώσουμε το εξής: Καθώς μιλάμε για pre-release drivers και εργαλεία, δεν είχαμε την δυνατότητα για θεαματικά αποτελέσματα. Έτσι, χρησιμοποιώντας όση υποστήριξη είχαμε από το MSI Afterburner, να δοκιμάσουμε να ανεβάσουμε τα ρολόγια της κάρτας όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς την υποστήριξη μεταβολής της τάσης - κάτι που θα εξετάσουμε όταν τα εργαλεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο γίνουν διαθέσιμα.
Προς το παρόν, έπειτα από μερικές δοκιμές, καταφέραμε να ανεβάσουμε τόσο τα ρολόγια, ώστε να βρούμε τον απόλυτο "τοίχο" όπου η λύση της MSI απλώς δεν πηγαίνει παραπάνω. Ανεβάζοντας τόσο το Temp όσο και το Power Limit στα μέγιστα, δεν παρατηρήσαμε σημαντικές διαφορές στην συμπεριφορά της κάρτας.
Η δυνατότητα για overvolting, αν και εφικτή, είναι μια... "μπερδεμένη" υπόθεση. Επί της ουσίας, αυτό που έχουμε σαν δυνατότητα είναι η χρήση από +1 έως +100% σε voltage, κάτι που επί της ουσίας μεταφράζεται σε ποσοστιαίο ποσό του VID της κάρτας. Έπειτα από μερικές δοκιμές παρατηρήσαμε πως το μέγιστο επιτρεπτό VID ανέρχεται στα 1.085 V, κάτι το οποίο όπως περιορίζεται αρκετά και στις περισσότερες περιπτώσεις έπεφτε στα 1.075V. Κρατώντας την τάση στο +40% φάνηκε να είναι η πιο σταθερή και "βιώσιμη" λύσης από άποψης έξτρα τροφοδοσίας.
Πειράζοντας το offset λίγο περισσότερο, δώσαμε ένα GPU Clock που κινήθηκε στα +137 MHz - με το υπολογιζόμενο boost να φτάνει τα 2101MHz. Σε αρκετές περιπτώσεις ο πυρήνας ανέβαινε στα 2134 MHz, όμως δεν παρέμενε συνέχεια εκεί πέφτοντας στις κατώτερες "σκάλες", την ίδια στιγμή που παρουσιάστηκαν και αρκετά artifacts. Συνεπώς, η πρόταση μας είναι ο πυρήνας να κινηθεί κοντά στα 2100 MHz, συχνότητα η οποία είναι αρκετά σταθερή για την κάρτα.
Σε κάθε περίπτωση, οι χρονισμοί ήταν κατώτεροι από αυτούς που παρουσίασε η Founders Edition, σχηματίζοντας μας μια "μέτρια" εικόνα για το OC της GTX 1080 Gaming X 8G, παρά τους σχετικά υψηλούς χρονισμούς της κάρτας.
Στους gaming τίτλους, αυτό μεταφράστηκε σε μικρές διαφορές - που είτε ήταν αμελητέες στις περισσότερες περιπτώσεις, ή όποτε δεν εφαρμόστηκε το power target, έφτασε μέχρι τα 10 FPS.
Μικρές και οι διαφορές στα benchmarks, με τον μέσο όρο της αύξησης να κυμαίνεται στο 5%.
Έχοντας δει αρκετά πιο εντυπωσιακούς χρονισμούς, φαίνεται πως η λύση της MSI δεν έχει και πολλά παραπάνω να παρουσιάσει έναντι της εργοστασιακής λύσης - έτσι, παρά το ενισχυμένο σύστημα τροφοδοσίας, η MSI GTX 1080 Gaming X 8G φαίνεται πως δεν έχει να προσφέρει πολλά παραπάνω έναντι των default χρονισμών της.
Ένας από τους κρίσιμους παράγοντες στην επιλογής μιας σύγχρονης GPU είναι και αυτός της απόδοσης του συστήματος ψύξης. Όταν αναφερόμαστε δε σε high end GPUs με αρκετά αυξημένο κόστος,, τότε ένα μέτριο ή/και θορυβώδες σύστημα ψύξης είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά ή να είναι deal breaker.
Η MSI GTX 1080 Gaming X 8G χρησιμοποιεί το νέο Twin Frozr VI σύστημα ψύξης, το οποίο είναι ανοικτού τύπου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αξίζει να σημειώσουμε πως η MSI έχει βελτιώσει στα σημεία το σύστημα ψύξης της, προσφέροντας βελτιωμένα fans αλλά και καλύτερο σχεδιασμό στα heatpipes που έρχονται σε επαφή με τον πυρήνα - ενώ φυσικά το 0 dB σύστημα ψύξης της προσφέρει ήσυχη λειτουργία όταν η κάρτα δεν βρίσκεται σε φορτίο. Ας δούμε με λεπτομέρειες τις επιδόσεις του συστήματος ψύξης.
Όπως παρατηρείτε από τα παραπάνω screenshots, η λύση της MSI φαίνεται να προσφέρει αρκετά βελτιωμένες επιδόσεις έναντι του εργοστασιακού συστήματος ψύξης. Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με την Founders Edition υλοποίηση η οποία έφτανε χωρίς εξαιρέσεις τους 83 βαθμούς Κελσίου (όπου ήταν και το μέγιστο του φακέλου λειτουργίας), η MSI GTX 1080 Gaming X 8G κινείται με σαφώς βελτιωμένες θερμοκρασίες, που σε πλήρες φορτίο έφτασε τους 71 βαθμούς. Αυτό της επιτρέπει αρκετή "ελευθερία" κινήσεων, με τα boost clocks να φτάνουν μέχρι και τα 1936 MHz.
Πάντως, χρήζει παρατήρησης πως η κάρτα παραμένει πλήρως αθόρυβη σε χαμηλό φορτίο, με τους ανεμιστήρες να εκκινούνται μόλις ο πυρήνας ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Αν θυμάστε από το review της Founders Edition, η εργοστασιακή υλοποίηση παρουσιάστηκε σχετικά αθόρυβη στις χαμηλές ταχύτητες περιστροφής του ανεμιστήρα της, που όμως από το 40% και πάνω γινόταν αρκετά θορυβώδης.
Από το παραπάνω διάγραμμα παρατηρούμε πως η λύση της MSI έρχεται για να διορθώσει τις ατέλειες του εργοστασιακού συστήματος. Σε όλο το φάσμα περιστροφών του ανεμιστήρα ο θόρυβος παρέμεινε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ενώ αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως δύσκολα εν ώρα λειτουργίας θα ξεπεράσει το 55% PWM τότε με βάση το παραπάνω διάγραμμα παρατηρούμε πως ο συνολικός θόρυβος που παράγει είναι αρκετά χαμηλός! Η MSI δούλεψε αρκετά στην βελτίωση του συστήματος ψύξης, και τα κατάφερε εντυπωσιακά στο Twin Frozr IV.
Κλείνοντας με την αξιολόγηση της σημερινής μας GPU, αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στο ενεργειακό φορτίο που παράγει η GTX 1080. Όντας μια από τις πρώτες κάρτες γραφικών που κάνουν χρήση της νεότερης λιθογραφικής μεθόδου, αναμένουμε σημαντικές διαφορές στα power savings, εννοείται φυσικά προς το καλύτερο.
Για τον λόγο αυτό, τοποθετήσαμε ένα Watt-o-meter την πρίζα από την οποία τροφοδοτούνταν το σύστημα δοκιμής μας, και αρχίσαμε τις μετρήσεις σε ρεαλιστικά Gaming σενάρια.
Την αρχή θα κάνουμε με τα απόλυτα νούμερα. Παίρνοντας μετρήσεις από 6 κορυφαίους τίτλους, κοιτάξαμε ποια ήταν η Peak κατανάλωση που σημείωσε το σύστημά μας.
Έπειτα, επαναλάβαμε το τεστ χρησιμοποιώντας τις Overclocking ρυθμίσεις που σας περιγράψαμε σε προηγούμενη σελίδα. Έτσι, έχουμε μια άμεση αντιπαραβολή όσον αφορά τις επιπτώσεις που φέρει το Overclocking στην συνολική κατανάλωση του συστήματος. Τέλος, προσδιορίσαμε έναν μέσο όρο κατανάλωσης, από τον οποίο υπολογίσαμε το 90% το οποίο αντιστοιχεί στην πραγματική κατανάλωση του συστήματος, λόγω του efficiency του Cooler Master V1200 τροφοδοτικού των δοκιμών μας.
Τα πρώτα αποτελέσματα της GTX 1080 εμφανίζονται εντυπωσιακά. Οι καταναλώσεις που παρουσίασε το σύστημα δοκιμών μας δεν ήταν οι καλύτερες που έχουμε δει, όμως σε κάθε περίπτωση παρέμειναν κάτω από τα 300W στο σύνολο τους, παρουσιάζοντας νούμερα που αντιστοιχούν σε mainstream κάρτες γραφικών. H διαφορά με την GTX 980 δεν είναι αρκετά μεγάλη, όμως αν υπολογίσουμε πως στο κομμάτι των επιδόσεων συγκρίνεται με την 980 Ti, τότε τα κέρδη είναι υπέρ αρκετά.
Η υλοποίηση της MSI φαίνεται πως κινείται στα ίδια περίπου πλαίσια σε σχέση με την Founders Edition εκδοχή της - και εδώ φαίνεται μια μεγάλη αλήθεια όσον αφορά την επεξήγηση των αποτελεσμάτων που λάβαμε στις προηγούμενες σελίδες - καθώς κατά μέσο όρο η διαφορά που προσφέρει η aftermarket υλοποίηση είναι η ελάχιστη δυνατή από άποψης χρονισμών σε συνδυασμό με την κατανάλωση.
Ας δούμε όμως πως μεταφράζεται η απόδοση προς κατανάλωση στο προκαθορισμένο Power index μας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η GeForce GTX 1080 παρουσιάζει το καλύτερο index που έχουμε δει μέχρι στιγμής! Το κέρδη είναι σαφώς εμφανή, με την GTX 1080 να μας δείχνει ποιος είναι ο δρόμος του Power Efficiency που θα δούμε στο μέλλον από τις επερχόμενες αρχιτεκτονικές.
Αναφορικά με την λύση της MSI, οι βελτιώσεις είναι ελάχιστες και εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Εν προκειμένω, θα λέγαμε πως το Power Index είναι παρόμοιο τόσο για την reference όσο και την custom υλοποίηση, χωρίς να δίνουμε εμφανές προβάδισμα στην λύση της MSI.
Έχουμε δει τι μπορεί να προσφέρει η νέα GTX 1080, με την εργοστασιακή υλοποίηση από την nVidia να μας δείχνει τι κατάφερε η εταιρία με την νέα Pascal αρχιτεκτονική. Ήρθε η ώρα όμως για τις custom υλοποιήσεις από τους διάφορους κατασκευαστές, με την MSI να κάνει πρώτη το βήμα στέλνοντας μας την MSI GTX 1080 Gaming X 8G. Τι παραπάνω έχει να προσφέρει;
Αναμφίβολα η παρουσία της MSI GTX 1080 Gaming X 8G είναι αρκετά εντυπωσιακή. Η πρόοδος και οι βελτιώσεις που έχει κάνει η MSI είναι αρκετά αξιοσημείωτες, καθώς δεν θα διστάσουμε να πούμε πως είναι μια από τις καλύτερες custom υλοποιήσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια GTX 1080. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο "επενδύει" η MSI, καθώς το βελτιωμένο σύστημα ψύξης της κάρτας - ο χαμηλότερος θόρυβος, λιγότερο throttling, καλύτερες θερμικές επιδόσεις - αρκεί για να επιλέξει κανείς την λύση της MSI έναντι μιας Founders Edition.
Το "τίμημα" όμως της κάρτας είναι αρκετά υψηλό, και σαφώς κοστολογείται βάση των των έξτρα χαρακτηριστικών που προσφέρει, σε σύγκριση με την εργοστασιακή λύση. Κάπως έτσι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι περισσότερες custom υλοποιήσεις οι οποίες είναι ανώτερες σε σχέση με την reference κάρτα θα κοστολογούνται και αντιστοίχως ανώτερα από εκείνη - κοντά στα επίπεδα μιας 980 Ti.
Ευχαριστούμε θερμά την MSI για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.