Intel 520 240GB SSD Review: New boy in town

Η Intel τον Οκτώβριο του 2009 έκανε το ντεμπούτο της στο χώρο των SSD και έκανε όλο τον πλανήτη να παραμιλάει για τις απίστευτες επιδόσεις που προσέφεραν τα δύο μοντέλα της, ο X25-M και ο X25-E. "Μ" όπως mainstream και ήταν το drive το οποίο χρησιμοποιώντας παράλληλη συνδεσμολογία για κάθε εγκατεστημένη στο drive nand μνήμη εκτόξευσε τις επιδόσεις σε νέα επίπεδα. Ο Χ25-Ε ("E" όπως enterprise) χρησιμοποιούσε την ίδια συνδεσμολογία με μόνη διαφορά από το "μικρό" αδερφάκι του πως έκανε χρήση ακριβής μνήμης SLC. Η Intel τον Οκτώβριο του 2009 έκανε το ντεμπούτο της στο χώρο των SSD και έκανε όλο τον πλανήτη να παραμιλάει για τις απίστευτες επιδόσεις που προσέφεραν τα δύο μοντέλα της, ο X25-M και ο X25-E. "Μ" όπως mainstream και ήταν το drive το οποίο χρησιμοποιώντας παράλληλη συνδεσμολογία για κάθε εγκατεστημένη στο drive nand μνήμη εκτόξευσε τις επιδόσεις σε νέα επίπεδα. Ο Χ25-Ε ("E" όπως enterprise) χρησιμοποιούσε την ίδια συνδεσμολογία με μόνη διαφορά από το "μικρό" αδερφάκι του πως έκανε χρήση ακριβής μνήμης SLC.

Για πάρα πολύ καιρό τα δύο μοντέλα από την Intel ήταν τα benchmarks για κάθε άλλο drive που κυκλοφορούσε στην αγορά. Ο χρόνος πέρασε και με την έλευση των πρώτων Sandforce και Marvell based SSD η Intel έπρεπε να αντιδράσει. Τον Μάρτιο του 2011 παρουσιάζει τον πρώτο της SATA 3 (6Gbps) drive με την κωδική ονομασία Elm Crest και εμπορική ονομασία Intel 510 series. Στην καρδιά του drive χτυπάει ένας Marvell 88SS9174 controller και 34nm MLC nand flash μνήμες από την Intel. Οι πελάτες της μπλε κυρίας όμως είχαν κακομάθει και ο Elm Crest δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του κόσμου που περίμενε το νέο drive της Intel. Μπορεί η συνδεσμολογία να ήταν στα 6Gbps πλέον, αλλά το drive αποδείχτηκε πιο αργό από τους αντιπάλους που κυκλοφορούσαν στην αγορά την ίδια χρονική περίοδο όπως ο Vertex 3 και λίγο αργότερα ο Crucial M4.

Και φτάνουμε πλέον στο 2012. Στις 6 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους η Intel δίνει στην αγορά το νέο της Solid State Drive με κωδική ονομασία Cherryville. Η νέα σειρά Intel 520 παρουσιάζεται και προς έκπληξη όλων χρησιμοποιεί LSI Sandforce controller. Εντεκάμιση μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση στην αγορά, drive εξοπλισμένου με τον Sandforce SF-2281 (OCZ Vertex 3) βιώνουμε ένα deja vu. Αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Τα σενάρια ήταν πολλά με κυριότερο αυτό των BSOD που παρουσίαζαν πολλά από τα drives με Sandforce SF-2281 controller. Δε θεωρήθηκε τυχαίο το γεγονός πως το πρόβλημα με τα BSOD λύθηκε από τη Sandforce λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της σειράς Intel 520 όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή τα παράπονα των καταναλωτών είχαν γεμίσει το Internet.

Intel 520 240GB SSD Review: New boy in town



Αρκετά όμως με τις θεωρίες συνομωσίας. Ας περάσουμε στο drive που μας παραχωρήθηκε για δοκιμή, τον Intel 520 240GB. Όπως αναφέραμε και πριν η νέα σειρά Intel 520 φέρει Sandforce controller στο εσωτερικό της περιτριγυρισμένο από 25nm Intel Synchronous MLC nand flash μνήμες. Το drive έρχεται σε ένα πλήρες bundle με μετατροπέα 2.5 σε 3.5 inches, καλώδιο δεδομένων και τροφοδοσίας SATA, βίδες, CD με οδηγίες εγκατάστασης και link για download του software μεταφοράς του παλιού λειτουργικού και του Intel SSD Toolbox, Sticker με το logo Speed Demon. Επίσης συνοδεύεται με 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας και 1.2 εκατομμύρια ώρες MTBF. H Intel διαφημίζει για το drive 550MB/s σειριακών αναγνώσεων και 520ΜΒ/s σειριακών εγγραφών με τα IOPS να φτάνουν τα 50.000 για τις τυχαίες αναγνώσεις 4ΚQD32 και τα 80.000 για τις τυχαίες εγγραφές 4ΚQD32. Αν το drive θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα διαφημιζόμενα από την εταιρία νούμερα θα το δούμε παρακάτω στο review. Για την ώρα θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα με λίγες φωτογραφίες από το drive και το bundle που το ακολουθεί:











Στην επόμενη σελίδα θα μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά για το σύστημα που εγκαταστήσαμε το drive, τις παραμέτρους της εγκατάστασης καθώς και τον τρόπο που χρησιμοποιήσαμε για να μετρήσουμε τις επιδόσεις του.




O Intel 520 240GB είναι ένα SATA 6Gbps drive και ο μόνος τρόπος για να ξεδιπλώσει όλες τις "χάρες" του είναι μία μητρική με native SATA3 υποστήριξη. Έτσι κι εμείς του την προσφέραμε. Ο λόγος για την Asus Maximus IV Extreme-Z με Z68 chipset. Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλο το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τις μετρήσεις του drive.

Σύστημα Δοκιμής



Όπως μπορείτε να δείτε στο προηγούμενο chart το drive δεν ήταν μόνο του πάνω στη μητρική. Ένας Intel X25-M Postville έπαιξε το ρόλο του drive με το λειτουργικό σύστημα για όλες τις μετρήσεις, εκτός από όταν θελήσαμε να μετρήσουμε τον Intel 520 με το λειτουργικό εγκατεστημένο σε αυτόν, οπότε και ο Postville αποσυνδέθηκε από το σύστημα. Τα benchmarks που χρησιμοποιήσαμε για τις μετρήσεις μας μπορείτε να βρείτε στη λίστα που ακολουθεί:

1) CrystalDiskMark 3.0.1b x64
2) AS SSD Benchmark 1.6.4237.30508
3) HD Tune Pro 5.00
4) Windows Assessment Tool
5) PCMark05 HDD Test suite
6) PCMark Vantage x64 HDD Test Suite
7) PCMark7 Storage Suite
8) IOMeter 2010


Τα πράγματα όμως δεν θα είναι τόσο απλά αυτή τη φορά. Επειδή δεν θέλαμε το συγκεκριμένο review να είναι μόνο μία απλή παρουσίαση σκεφτήκαμε να δυσκολέψουμε λίγο το έργο του Intel 520. To νέο drive της Intel λοιπόν θα σταθεί αντιμέτωπο με το τελευταίο Solid State Drive που δοκιμάσαμε εδώ στο HwBox.gr και πήρε 10 στην βαθμολογία της ταχύτητας, τον Corsair Performance Pro 256GB πλήρες review του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θα ξεκινήσουμε την αναμέτρηση των δύο drives με το CrystalDiskMark στην επόμενη σελίδα…




To CrystalDiskMark έχοντας φτάσει στην έκδοση 3.0.1 είναι πλέον το κατεξοχήν πρόγραμμα για μέτρηση SSD. Με μετρήσεις για τις σειριακές αναγνώσεις και εγγραφές αλλά και μετρήσεις για τα 512Κ, 4Κ και 4Κ QD32 αποτελεί ίσως (μαζί με το AS SSD Benchmark) τo μόνo benchmark που δείχνει με τον πιο απλό και γρήγορο τρόπο τις διαφορές μηχανικών δίσκων και Solid State Drives. Η ρύθμιση για το test file σε όλες τις δοκιμές ήταν 1000MB. Ας δούμε τα πρώτα αποτελέσματα:

CrystalDiskMark 3.0.1 Read Tests



[CENTER]CrystalDiskMark 3.0.1 Write Tests


[/CENTER]

Σε όλες τις μετρήσεις ανάγνωσης το drive της Intel δείχνει πολύ καλά αποτελέσματα με μόνη εξαίρεση τις μετρήσεις με μεγάλο Queue Depth. Στις εγγραφές όμως τα πράγματα αλλάζουν και ο Intel περνάει μπροστά μόνο στις τυχαίες εγγραφές 4Κ. Στις σειριακές εγγραφές ο Corsair είναι πάνω από 100MB/s γρηγορότερος. Τα νούμερα που ανακοινώνει η Intel δεν επαληθεύονται και ο λόγος είναι απλός. Ο Sandforce controller ο οποίος μπορεί να αποδώσει στο 100% μόνο αν τα δεδομένα είναι compressible κάτι που δεν ισχύει με την default ρύθμιση του CrystalDiskMark. Προχωράμε στο AS SSD Benchmark στην επόμενη σελίδα...



Άλλο ένα benchmark αποκλειστικά και μόνο για Solid State Drives. Όχι στην ουσία, αλλά παλαιότερες δοκιμές του συγκεκριμένου benchmark με μηχανικό δίσκο μας έκαναν να μετανιώσουμε αυτή μας την απόφαση. To test file και εδώ είναι ορισμένο στο 1GB. Η διαφορά με το CrystalDiskMark είναι πως το AS SSD παρέχει και μέτρηση για αντιγραφή κάτι που θα δούμε στο 3o chart αυτής της σελίδας.

AS SSD Benchmark Read




[CENTER]AS SSD Benchmark Write




AS SSD Benchmark Copy


[/CENTER]

Στις αναγνώσεις ο Intel περνάει μπροστά σε όλα τα test ακόμα και σε αυτά που έχει το λειτουργικό εγκατεστημένο επάνω του. Δεν ισχύει το ίδιο για τις εγγραφές όπου μόνο στις μετρήσεις 4Κ μπορεί και ξεπερνάει τον Corsair κατά 30%. Η αναμέτρηση δεν τελειώνει όμως εδώ. Στις αντιγραφές ο Corsair δικαιολογεί τα 100MB/s παραπάνω στις σειριακές εγγραφές και περνάει εύκολα μπροστά σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις. Τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα υπέρ του Corsair όταν το λειτουργικό εγκατασταθεί πάνω στα drives. Στην επόμενη σελίδα οι πρώτες μετρήσεις σε IOPS και evaluation των Windows 7.



To HDTune Pro στην έκδοση 5.00 αποτελεί μία ολοκληρωμένη εφαρμογή για εργασίες σε storage. Από μέτρηση επιδόσεων (σειριακών ή τυχαίων αναγνώσεων και εγγραφών) μέχρι Health Information, Error Scanning, Secure Erase και Disk Monitor για το/τα drive/s μας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μέτρηση Random Access για να πάρουμε μία πρώτη γεύση από τις επιδόσεις του Intel 520 στα IOPS.

HD Tune Pro 5.00 Random Access Read





HD Tune Pro 5.00 Random Access Write




Και ο Intel επιστρέφει δυναμικά, δείχνοντας στον Corsair πως ήρθε για να μείνει. Σε όλες τις μετρήσεις ο Intel περνάει μπροστά από τον Corsair Performance Pro με ή χωρίς το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στα drives. Αν και οι επιδόσεις του Intel drive μετά την εγκατάσταση του OS πέφτουν, σε καμία περίπτωση δεν πέφτουν κάτω από αυτές του Corsair. Εκπληκτική δουλειά από την Intel στη δημιουργία του αποκλειστικού της firmware αφού είναι ίσως από τα μόνα Sandforce based drives που έχουμε δει που παραμένουν τόσο ψηλά σε IOPS με το λειτουργικό. Συνεχίζουμε με Windows 7 benchmark και το Windows Assessment Tool το οποίο είναι το ενσωματωμένο στα Windows Vista/7 πρόγραμμα της Microsoft το οποίο με τις μετρήσεις που παρέχει δείχνει τον δείκτη εμπειρίας των Windows ή αλλιώς, όσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμα του τεστ, τόσο πιο πολύ απολαμβάνει ο χρήστης το λειτουργικό του. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το subtest για τη μέτρηση του disk drive και σας δίνουμε τα αποτελέσματα σε MB/s.

Windows Assessment Tool Windows 7 x64 SP1




Τα δύο drives θα μπορούσαν να θεωρηθούν ισάξια σε αυτό το τεστ. Για αρχή να αναφέρουμε πως από τα αποτελέσματα των Sandforce drives μέχρι τώρα, τα data που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο τεστ είναι compressible. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Intel 520 εμφανίζεται πιο γρήγορος από τον Corsair στις σειριακές εγγραφές, αλλά πιο αργός στις τυχαίες αναγνώσεις 16Κ. Από την επόμενη σελίδα, σειρά έχουν τα benchmarks της Futuremark που θα αναλάβουν να ζορίσουν τα drives μας...



Με την Futuremark να κατέχει ηγετική θέση στο χώρο των benchmarks υπολογιστών, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το review μας τα τρία PCMarks (05, Vantage και 7). Τα PCMarks είναι τα benchmarks της Futuremark για μέτρηση όλου του υπολογιστή μας, από το επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών μέχρι, φυσικά, το σύστημα αποθήκευσης που είναι αυτό που χρησιμοποιήσαμε σε κάθε σουίτα για να σας δείξουμε τις επιδόσεις των drives. Αρχίζουμε με PCMark05...

PCMark05 HDD Test Suite




[CENTER]Συνεχίζουμε με Vantage x64...


PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 1



[/CENTER]

PCMark Vantage x64 HDD Test Suite Part 2




O Intel δείχνει και πάλι τα δόντια του. Στο PCMark05 περνάει εύκολα μπροστά από τον Corsair όταν τα drives είναι άδεια με 94.286Marks έναντι 87.428Marks και με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία όταν το λειτουργικό εγκατασταθεί σε αυτά με 72.315Marks έναντι 60.171Marks. Στο PCMark Vantage x64 το σκηνικό αλλάζει και τα drives δείχνουν να είναι ισάξια όταν είναι κενά. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, όταν τα Windows εγκατασταθούν επάνω τους. Ο Intel 520 κερδίζει κατά κράτος τη μάχη αυτή με 13.000Marks περισσότερα (64.582 VS 51.013).
Στην επόμενη σελίδα ολοκληρώνουμε τις μετρήσεις με τα benchmarks της Futuremark ,με το PCMark7...



Η νέα σουίτα της Futuremark, PCMark7 θα μας δώσει τα τελικά αποτελέσματα για την σύγκριση των δύο drives σε real life benchmarks.

PCMark7 Storage Suite Part 1




PCMark7 Storage Suite Part 2




Οι διαφορές είναι πολύ μικρές μεταξύ των δύο SSD. Χωρίς το λειτουργικό ο Intel 520 είναι ελάχιστα μπροστά, κάτι που αλλάζει όταν το OS εγκατασταθεί επάνω τους με τον Corsair να κερδίζει ελάχιστα Marks παραπάνω.

Στην επόμενη σελίδα θα τελειώσουμε τις μετρήσεις με το IOMeter 2010...




Τελευταίο benchmark για αυτή την παρουσίαση το πολύ γνωστό IOMeter 2010 το οποίο αναλαμβάνει να μετρήσει τα IOPS σε διάφορα υποθετικά σενάρια χρήσης ενός μέσου αποθήκευσης. Εμείς για να δώσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της απόδοσης κάθε drive δημιουργήσαμε σε κάθε περίπτωση εκτέλεσης του benchmark ένα test file των 20GB. Με 2 διαφορετικά μοντέλα (512K, 4K) για προσομοίωση σειριακών και τυχαίων αναγνώσεων και εγγραφών, εκτελέσαμε κάθε test με τα drive κενά αλλά και με το λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο σε αυτά.

IOMeter 2010 IOPS





Και τέλος ένα screenshot από το μέγιστο αριθμό IOPS που μπορεί να δώσει το drive σε 4K QD32 Random Writes με το OS εγκατεστημένο επάνω του.

Intel 520 240GB SSD Review: New boy in town


Και σε αυτό το τελευταίο benchmark o Intel 520 είναι ξεκάθαρος νικητής. Είτε το test περιελάμβανε τυχαίες αναγνώσεις ή εγγραφές, είτε οι μετρήσεις ήταν σειριακές, ο Intel είναι μπροστά. Στο τελευταίο image δείχνουμε και το μέγιστο αριθμό IOPS που μπορεί να πάρει ο υποψήφιος αγοραστής από το drive. Σύμφωνα με την Intel αυτό το νούμερο θα έπρεπε να είναι κοντά στις 80.000. Όμως το drive απέδωσε 10.000IOPS παραπάνω από το διαφημιζόμενο. Πολύ καλή δουλειά και εδώ από την μπλε κυρία.
Να αναφέρουμε απλά πως το IOMeter 2010 χρησιμοποιεί compressible data για τις μετρήσεις του.

Τελειώνουμε τη μονομαχία των δύο drives στην επόμενη σελίδα όπου θα πούμε κάποια πράγματα για το drive της Intel αλλά και τον αντίπαλό του από την Corsair.



Intel 520 240GB SSD Review: New boy in town


Στο review που κάναμε στα μέσα Φλεβάρη αναφερθήκαμε στον Corsair Performance Pro 256GB σαν ένα από τα καλύτερα drives που κυκλοφορούν στην αγορά. Σίγουρα ήταν ένα από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει εμείς, μέχρι τώρα, εδώ, στο HwBox.gr. Σε όλα τα test που είχαν compressible data και κυρίως στις μετρήσεις IOPS ο Intel 520 240GB που δοκιμάσαμε στο παρόν review ήταν μπροστά από τον Corsair. Τι σημαίνει τελικά αυτό;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και όταν λέμε αρχή εννοούμε φυσικά την τραγική καθυστέρηση της Intel στο να παρουσιάσει ένα μοντέλο με Sandforce SF-2281 controller. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τα πρώτα δείγματα με τον εν λόγω controller (OCZ Vertex 3) και μετά από αυτό το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (αναλογικά με το πως καλπάζει η τεχνολογία) η Intel έκανε την κίνηση να παρουσιάσει ένα ακόμα μοντέλο ανάμεσα στα δεκάδες που ήδη κυκλοφορούσαν. Όχι τόσο κακή κίνηση. Άλλωστε η συνταγή είναι δοκιμασμένη. Οι fans της μπλε κυρίας σίγουρα απογοητεύτηκαν, αλλά οι εποχές των X25-M και X25-E έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Άλλωστε παίζει και το marketing κάποιο ρόλο σε αυτό. Ευτυχώς η νέα σειρά είναι εφοδιασμένη με 5 χρόνια εγγύηση κάτι που της δίνει πλεονέκτημα έναντι των άλλων υλοποιήσεων, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό είναι ικανό στο να δώσει μερίδιο στην ήδη πλημμυρισμένη αγορά από Sandforce based SSD.

Αφήνουμε στην άκρη όμως την πολιτική της Intel και ας πούμε λίγα πράγματα για το drive. O νέος Intel 520 240GB "Cherryville" δοκιμάστηκε σε αρκετά benchmarks και τα κατάφερε υπερβολικά καλά σε όλα. Μπορεί πολλές να είναι οι εταιρίες που έχουν ίδιες υλοποιήσεις (25nm Intel Synchronous MLC nand, Sandforce SF-2281 controller) αλλά η δουλειά που έχει κάνει η Intel στο firmware της είναι υποδειγματικό ως προς τη συμπεριφορά του drive. Το drive δείχνει να "κρατάει" καλύτερα επιδόσεις όταν εγκαταστήσουμε το λειτουργικό επάνω του απ'ότι υλοποιήσεις άλλων εταιριών (OCZ Vertex 3, Corsair Force GT). Και οι σειριακές αλλά και οι τυχαίες αναγνώσεις και εγγραφές δείχνουν να επηρεάζονται ελάχιστα από το OS, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τα IOPS. Αν προσθέσουμε σε όλο αυτό και το Intel SSD Toolbox το οποίο εκτελώντας το SSD Optimizer μπορεί να επαναφέρει τις επιδόσεις σας (κάτι που σημειωτέον δεν έχει καμία εταιρία, ούτε αυτές με δικά τους SSD Toolbox) τότε μιλάμε καθαρά για ένα drive που ξεχωρίζει. Προσθέτουμε σε όλο το παραπάνω πακέτο και 5 χρόνια εγγύηση μαζί με ένα πλήρες bundle και σίγουρα μιλάμε για ένα νικητή της κατηγορίας. Τουλάχιστον της δικής του κατηγορίας (Sandforce). Η τιμή του 240GB drive που δοκιμάσαμε είναι ακόμα λίγο τσιμπημένη σε σχέση με τα υπόλοιπα γνωστά drives (320? στην ελληνική αγορά, με διαφορά από OCZ Vertex 3 και Corsair Force GT περίπου 20?) αλλά μη ξεχνάμε τα +2 χρόνια στην εγγύηση.

Γενικά το drive μας άφησε παραπάνω από ευχαριστημένους και σίγουρα το προτείνουμε ανεπιφύλακτα στον οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή. Άλλωστε εκτός από όλα τα παραπάνω, από πίσω του έχει ένα σπουδαίο όνομα.

Με βάση όλα τα παραπάνω θα δώσουμε στο νέο Intel 520 240GB SSD "Cherryville" την παρακάτω βαθμολογία:

Intel 520 240GB SSD Review: New boy in town

Intel 520 240GB SSD Review: New boy in town

Άλλο ένα SSD review του HwBox.gr έφτασε στο τέλος του. Να ευχαριστήσουμε θερμά την Intel Ελλάς για το δείγμα της δοκιμής μας.