Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competition

Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competition

Κάποιοι ισχυρίζονται πως η θερμοαγώγιμη πάστα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την βέλτιστη δυνατή απόδοση. Κάποιοι άλλοι επιμένουν πως ότι και να χρησιμοποιήσεις, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Η αλήθεια είναι πως στην αγορά εδώ και χρόνια κυκλοφορούν αρκετές λύσεις από εταιρίες που διαθέτουν κύρος στον χώρο της ψύξης. Οι τεχνολογίες των υλικών όμως εξελίσσονται με τα χρόνια, οπότε πόσο μπορεί να βελτιωθεί μια πάστα;


Κάποιοι ισχυρίζονται πως η θερμοαγώγιμη πάστα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την βέλτιστη δυνατή απόδοση. Κάποιοι άλλοι επιμένουν πως ότι και να χρησιμοποιήσεις, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Η αλήθεια είναι πως στην αγορά εδώ και χρόνια κυκλοφορούν αρκετές λύσεις από εταιρίες που διαθέτουν κύρος στον χώρο της ψύξης. Οι τεχνολογίες των υλικών όμως εξελίσσονται με τα χρόνια, οπότε πόσο μπορεί να βελτιωθεί μια πάστα;

Η Cooler Master δεν θα έμενε αδιάφορη σε αυτό το κομμάτι και θέλησε να παρουσιάσει την δική της high-end λύση για τους απαιτητικούς. Η MasterGel Maker Nano είναι το νέο δημιούργημα της εταιρίας και απευθύνεται στους enthusiasts αλλά και τους overclockers που επιθυμούν το μέγιστο δυνατό από την ψύξη του συστήματός τους.

Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competition

 

Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionΗ MasterGel δεν έρχεται σε ένα απλό σωληνάριο, αλλά αντιθέτως συσκευάζεται σε μια ολοκληρωμένη συσκευασία. Εντός αυτής θα συναντήσουμε μια μικρή πλαστική σπάτουλα που θα βοηθήσει το άπλωμα της πάστας στο heatspreader, καθώς και ένα εμποτισμένο πανάκι με ισοπροπυλική αλκοόλη, το βέλτιστο υγρό για τον καθαρισμό της θερμοαγώγιμης.

Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionΤι νέο λοιπόν έχει να προσφέρει η MasterGel Maker Nano; Βάση των ανακοινώσεων της εταιρίας, η MasterGel Maker Nano κατασκευάζεται με "high-tech" nano diamond σωματίδια, κοινώς πολύ μικρούς νανο-κρυστάλλους. Η κατασκευή αυτή φαίνεται πως είναι ιδανική στην κάλυψη των μικροσκοπικών κενών που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ του IHS (intergrated heatspreader) του επεξεργαστή και της ψύκτρας, προσφέροντας έτσι καλύτερη αγωγιμότητα. Επιπλέον, η ελαφριά κατασκευή της βοηθά στο καλύτερο άπλωμα ή την αφαίρεση της πάστας, ενώ ένα από τα θετικά της κατασκευής αυτής είναι ότι αποτρέπει την αυτο-οξείδωση καθώς και την διάβρωση έπειτα από μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionΌσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, η MasterGel Maker Nano έρχεται σε ένα τυπικό γκρι χρώμα, ενώ δεν χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης (curing) μέχρι να αποδώσει τα μέγιστα, όπως επίσης δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμη, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο να καταστρέψει το hardware αν έρθει σε επαφή με αυτό. Η θερμική της αγωγιμότητα ανέρχεται στα 11W/m-K, ενώ το ειδικό της βάρος φτάνει τα 2.6 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Στο σωληνάριο εμπεριέχονται 1.5ml, κάτι που αντιστοιχεί σε 4 γραμμάρια καθαρού βάρους.

Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionCooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionCooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionΤι συμβαίνει όμως με τον ανταγωνισμό της; Για τις δοκιμές μας επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε 4 ανταγωνιστικές πάστες, βάση της επιτυχίας τους στην Ελληνική αγορά. Την αρχή κάνει η "θηριώδης" Ceramique 2 της Arctic Silver, όπου με τα 12mL της αποτελεί την... "προσωποποίηση" του value for money. Ύστερα, δυο αρκετά εκλεπτυσμένες λύσεις, με την MX-4 της Arctic, μια από τις high-end αλλά και ακριβές πάστες της αγοράς, ενώ η εταιρία "θρύλος" στο κομμάτι της ψύξης Noctua έχει να παρουσιάσει την επίσης high-end NT-H1. Για το τέλος, θα δούμε πως βελτιώνεται η ίδια η Cooler Master σε σχέση με το παρελθόν της, με την Ε2 IC Essential να αποτελεί μια από τις πιο value λύσεις της εταιρίας.

Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionΟ ανταγωνισμός αναμένεται έντονος, οπότε ήρθε η ώρα για δοκιμές!

Σε αυτή την δοκιμή μας, ο Core i7 6700K θα αναλάβει τον ρόλο του... παραγωγού θερμότητας. Ο 6700K βρέθηκε με πολλαπλασιαστή x42, ενώ παράλληλα το BCLK "κλείδωσε" στα 100MHz, κάτι που μας οδηγεί σε μια σταθερή συχνότητα των 4200MHz. Παράλληλα, σε αυτήν την συχνότητα χρησιμοποιήθηκε σταθερή τάση στα 1.25V, ενώ όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto. Τέλος, οι μνήμες χρονίστηκαν στα 2133MHz με χρονισμούς 15-15-15-36 και τάση vdimm 1.35 volts.
Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές οι ανεμιστήρες των ψυκτρών του επεξεργαστή λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (PWM) αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά την ταχύτητα των ανεμιστήρων της κάρτας γραφικών, αυτός "κλείδωσε" στο 30% PWM των ανεμιστήρων, ώστε να εξασφαλιστεί πως το σύστημα ψύξης θα παραμείνει σταθερός παράγοντας στα αποτελέσματά μας.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του i7 6700K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 5 λεπτών τρέχοντας διαδοχικές 4096MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Για την μέτρηση των θερμοκρασιών της κάρτας γραφικών επιστρατεύσαμε το Unigine Heaven 4.0 benchmark, χρησιμοποιώντας 5λεπτα loops για κάθε μέτρηση. Μετά το τέλος του χρόνου, καταγράψαμε την μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε στον πυρήνα μετά το τέλος του κάθε run.

Κατά την διάρκεια των δοκιμών καταγράφτηκε η θερμοκρασία δωματίου για κάθε μέτρηση. Έπειτα, όλες οι μικροδιαφορές ισοσταθμίστηκαν στους 24 βαθμούς Κελσίου, προσθέτοντας η αφαιρώντας την διαφορά από τους 24 βαθμούς αναλόγως από τα αποτελέσματα που λάβαμε.Μετά την περιγραφή της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήσαμε, ήρθε η ώρα να μεταβούμε στα αποτελέσματά μας. Για αρχή, θα ασχοληθούμε με την αερόψυξη. Στην ψύξη του επεξεργαστή μας χρησιμοποιήσαμε την Hyper 212 Evo από την Cooler Master, μια από τις πιο πετυχημένες αερόψυκτρες της αγοράς. Βάση της μεθοδολογίας που περιγράψαμε στην προηγούμενη σελίδα, οι πάστες δοκιμάστηκαν διαδοχικά η μια μετά την άλλη, στην αναζήτησή μας για τον νικητή.


Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionΜε τις θερμοκρασίες εξισωμένες στους 24 βαθμούς Κελσίου, τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά για την MasterGel Maker Nano. Η καλή της αγωγιμότητα επέτρεψε στην Hyper 212 Evo να παρουσιάσει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα της δοκιμής μας, με μέσο όρο στους πυρήνες του Core i7 6700K να ανέρχεται στους 78,2 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη, οι λύσεις της Arctic καθώς και της Noctua ακολουθούν, ενώ στην άλλη "άκρη" των αποτελεσμάτων οι E2 καθώς και η Ceramique 2 βρίσκονται στην περιοχή των 80,2 και 80,5 βαθμών. Το συμπέρασμα είναι πως η λύση της Cooler Master απέφερε το καλύτερο αποτέλεσμα, η ουσία όμως είναι πως οι διαφορές είναι σχετικά μικρές - με το "άνοιγμα" της καλύτερης από την χειρότερη πάστα να είναι οι 2,3 βαθμοί Κελσίου.


Ώρα για τα τεστ με υδρόψυξη. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήσαμε το AIO της Cooler Master, την Nepton 240M, με το μεγάλο 240mm ψυγείο να υπόσχεται ακόμα καλύτερες επιδόσεις.


Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionΗ ιστορία αλλάζει με το πέρασμα στα "νερά" - σε αυτήν την περίπτωση η MX-4 της Arctic τα καταφέρνει περίφημα καθώς επέστρεψε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα στους 67 βαθμούς Κελσίου μέσο όρο θερμοκρασιών πυρήνων. Ακολουθεί με την ελάχιστη διαφορά η NT-H1 κατά μόλις +0,25 βαθμούς, ενώ η MasterGel Maker Nano εμφανίζεται τρίτη στην κατάταξη με +0,5 βαθμούς - αρκετά κοντά στον πρωτοπόρο. Την λίστα κλείνουν η Ceramique 2 η οποία για δεύτερη φορά δεν εντυπωσιάζει, ενώ η E2 IC Essential δείχνει την αδυναμία της καθώς είναι και η μόνη θερμοαγώγιμη πάστα η οποία ξεπερνά τους 70 βαθμούς.

Μεταβαίνοντας στις μετρήσεις για την κάρτα γραφικών μας, χρησιμοποιούμε την R9 285 Black Edition της XFX. Έπειτα από 5λεπτα runs του Unigine Heaven 4.0, με το φορτίο της κάρτας να βρίσκεται συνεχώς στο 100%, καταγράψαμε την μέγιστη θερμοκρασία του Tonga πυρήνα.


Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionΣτα παραπάνω αποτελέσματα δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ξεκάθαρος νικητής, με τις λύσης της Cooler Master, Noctua και Arctic να παραδίδουν πανομοιότυπα αποτελέσματα. Οι 71 βαθμοί Κελσίου στον πυρήνα φαίνεται πως είναι το βέλτιστο δυνατό που μπορεί να γίνει σε αυτήν την κάρτα, με τις 3 προαναφερθείσες κάρτες να μην καταφέρνουν να ξεχωρίσουν μεταξύ τους. Εκεί που εμφανίζονται οι διαφορές είναι στις λύσεις που δεν αποδίδουν και τόσο καλά, με την E2 όσο και την Ceramique 2 να προσθέτουν επιπλέον 3 βαθμούς από τις MasterGel Maker Nano, MX-4 και NT-H1. Η λύση της Arctic Cooling φαίνεται πως απογοητεύει με την απόδοσή της, την ίδια ώρα που είναι εμφανές πως η Cooler Master βελτιώθηκε.

Ώρα για τα συμπεράσματα μας στην επόμενη σελίδα.

Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionCooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competition

Έπειτα από αρκετές ώρες δοκιμών, σπατάλης απορροφητικού χαρτιού καθώς και κάποιες κιλοβατώρες επιπλέον στον λογαριασμό, ήρθε η ώρα να αναλύσουμε τα αποτελέσματα της MasterGel Maker Nano, της νέας θερμοαγώγιμης πάστας από την Cooler Master. Όλα τα spec lists μπορεί να φαίνονται όμορφα "στο μάτι", ποια είναι η ουσία;

Αυτό που καταφέρνει να παραδώσει η Cooler Master είναι όντως μια πάστα η οποία αποδίδει παρόμοια - on par - με τις κορυφαίες λύσεις της αγοράς. Κατά τις δοκιμές μας, η MasterGel Maker Nano ηττήθηκε μόνο στο τεστ της υδρόψυξης, και αυτό με αρκετά μικρή διαφορά, την ίδια στιγμή που νίκησε στο τεστ της αερόψυξης, ενώ οι δοκιμές μας με την κάρτα γραφικών έφεραν τα ίδια αποτελέσματα με τις εξίσου high-end MX-4 και NT-H1. Παράλληλα, γίνεται εμφανές πως η Cooler Master βελτίωσε το προϊόν της, καθώς σε σχέση με την συμβατική E2 IC Essentials η διαφορά είναι αρκετή - οπότε αν δεν πείθεστε για την ικανότητα της MasterGel Maker Nano έναντι του ανταγωνισμού, η Cooler Master σίγουρα "νίκησε" τον εαυτό της. Ταυτόχρονα, η MasterGel Maker Nano μας εμφάνισε μια μεγάλη ευχρηστία, καθώς η πάστα άπλωνε εύκολα στους πυρήνες καθώς ήταν αρκετά μαλακή στην χρήση της, όπως επίσης και στον καθαρισμό της.

Πως θα καταφέρνει όμως να κάνει η Cooler Master περισσότερο δελεαστική πρόταση σε σχέση με τον ανταγωνισμό; Με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 12.90?, η MasterGel Maker Nano δεν φέρει το κατάλληλο value, μιας και είναι αρκετά πιο ακριβή για την ποσότητα που διαθέτη σε σχέση με τις ανταγωνιστικές πάστες - η Ceramique 2 φέρνει 12mL πάστας σε τιμή σχεδόν την μισή έναντι της Nano, ενώ μεγάλη είναι και η διαφορά από την MX-4 η οποία αποδίδει παρόμοια, έχει την ίδια ποσότητα αλλά η τιμή της είναι αρκετά χαμηλότερη. Από την άλλη, η MasterGel Maker Nano είναι μια ολοκληρωμένη συσκευασία για τον τελικό χρήστη, με το έξτρα bundle του καθαριστικού και της σπάτουλας να δείχνουν πως η MasterGel Maker Nano είναι από τις λίγες πάστες που έρχονται με bundle. Την ίδια στιγμή η Cooler Master με το μεγάλο κανάλι διανομής της φροντίζει για την βέλτιστη δυνατή διαθεσιμότητα MasterGel Maker Nano, με μερικές από τις high-end πάστες να είναι δυσεύρετες στην αγορά.

Τελικό συμπέρασμα: Εξαιρετικές επιδόσεις και ευκολία χρήσης, σε ένα μετριότατο value για την MasterGel Maker Nano.
Cooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competitionCooler Master MasterGel Maker Nano Review: Against strong competition
Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για την παραχώρηση των δειγμάτων!