Corsair H80i v2 Review: The high-end watercooler

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercooler

Βρίσκονται πλέον αρκετά χρόνια στην αγορά. Τα All-in-one watercoolers αποτελούν πλέον την δεύτερη εναλλακτική επιλογή στον τομέα του CPU cooling, όταν όμως αναφερόμαστε σε high end επεξεργαστές, τότε η επιλογή τους μοιάζει μονόδρομος. Με την δημιουργικότητα των κατασκευαστών εμφανίστηκαν στην αγορά AIO διαφόρων μεγεθών, το καθένα με την δική του καινοτομία.


Βρίσκονται πλέον αρκετά χρόνια στην αγορά. Τα All-in-one watercoolers αποτελούν πλέον την δεύτερη εναλλακτική επιλογή στον τομέα του CPU cooling, όταν όμως αναφερόμαστε σε high end επεξεργαστές, τότε η επιλογή τους μοιάζει μονόδρομος. Με την δημιουργικότητα των κατασκευαστών εμφανίστηκαν στην αγορά AIO διαφόρων μεγεθών, το καθένα με την δική του καινοτομία.

Ένα όμως είναι το μέγεθος που μπορεί να εξασφαλίσει την μέγιστη συμβατότητα με τα περισσότερα PC Cases της αγοράς - και αυτά είναι τα 120mm. Σε αυτήν την κατηγορία όμως είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, όπως για παράδειγμα το πάχος του ψυγείου και η αποτελεσματικότητα του waterblock. Εκεί, μια καλή υδρόψυξη θα κάνει την διαφορά, την ίδια ώρα που μια "κακή" θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει σε σχέση με μια παραδοσιακή αερόψυκτρα.

Στον τομέα των 120mm η Corsair διαθέτει τις δικές της λύσεις. Εκεί θα συναντήσουμε και την H80i v2, με την "version 2" να αναδεικνύει ένα φρεσκάρισμα σε ένα κατά τα άλλα πετυχημένο προϊόν. Που ακριβώς στέκεται σήμερα;

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercooler


Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΞεκινώντας από την συσκευασία, παρατηρούμε τον ομοιόμορφο σχεδιασμό με το μαύρο-κίτρινο color scheme, που εναρμονίζεται πλέον με όλες τις σειρές προϊόντων της Corsair. Πέραν της αναγραφής των specs της H80i V2, η Corsair φροντίζει να τονίσει την 5ετή εγγύηση που δίνει στο προϊόν της. Αφαιρώντας το περιεχόμενο, η Corsair παραθέτει όλα τα εγχειρίδια οδηγιών, το mounting για AMD επεξεργαστές, το backplate για την μητρική, όλες τις απαραίτητες βίδες συγκράτησης για το mounting και τους ανεμιστήρες, καθώς και ένα USB καλώδιο με mini USB βύσμα για την αντλία και motherboard header για την μητρική, ούτως ώστε η αντλία να ρυθμίζεται από το Corsair Link Software που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΑφήνοντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας στην άκρη, περνάμε στην κύρια μονάδα. Όπως και οι προηγούμενες μονάδες της σειράς Hydro, έτσι και το H80i v2 είναι ένα pre-filled, σφραγισμένο AIO, με τo υγρό που εμπεριέχεται και θα μεταφέρει την θερμότητα από και προς το ψυγείο να είναι η προπυλενική γλυκόλη.

Για αρχή, το wateblock/pump combo της H80i v2 φαίνεται πως αποτελεί προϊόν της Asetek, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά από την H80i GT. Η αντλία διατηρεί έναν σχεδιασμό εφάμιλλο με αυτόν που συναντάμε στο ψυγείο, με το λογότυπο της Corsair να δεσπόζει στο κέντρο και να φωτίζεται από τα διαθέσιμα RGB LED.

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΗ αντλία παρέχει ένα 4-pin fan splitter το οποίο την καθιστά και ως υπεύθυνη για την διαχείριση των δυο παρεχόμενων ανεμιστήρων. Από την άλλη, η ίδια η αντλία φροντίζει να τροφοδοτείται από ένα απλό 3pin fan header. Το έξτρα στοιχείο της αντλίας αποτελεί και το mini USB βύσμα που διαθέτει, όπου όπως αναφέραμε και νωρίτερα φροντίζει να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο Corsair Link software που συνοδεύει την H80i v2.

Γυρνώντας στην άλλη πλευρά, η επιφάνεια επαφής με τον επεξεργαστή είναι από χαλκό, οποίος βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα γυαλισμένος. Φροντίζει όμως να διαθέτει μια επίστρωση από θερμοαγώγιμη πάστα, ώστε να βοηθήσει στην ευκολότερη τοποθέτηση της.

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΟι σωληνώσεις από την άλλη διατηρούν τον ίδιο, ιδιαίτερο σχεδιασμό που πρωτοεμφανίστηκε στην H80i GT, καθώς διαφέρουν σημαντικά από τον "παραδοσιακό" ελαστικό σχεδιασμό. Έτσι, πέρα από την μεγαλύτερη διάμετρο των σωληνώσεων. η Corsair έχει ενισχύσει τις σωληνώσεις με braiding το οποίο προσθέτει μια καλύτερη εμφάνιση. Αν και το στοιχείο αυτό μειώνει την ευκαμψία των σωληνώσεων οι οποίες θα εμφανίσουν αρκετή αντίσταση, εν τούτοις δεν πρόκειται να ενοχλήσουν σημαντικά στην τοποθέτηση της. Από την άλλη, απουσιάζουν τα περιστρεφόμενα fittings τόσο στην αντλία όσο και στο ψυγείο, καθώς οι σωληνώσεις ενώνονται σε γωνία 90 μοιρών.

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΑπό την μεριά του ψυγείου ξεχωρίζει o ομοιόμορφος σχεδιασμός που συναντάμε και στην αντλία του H80i V2. Κατά τα λοιπά, το ιδιαίτερο μέγεθος του είναι και το στοιχείο με το οποίο "ποντάρει" η Corsair για την απόδοση του H80i V2, καθώς το πάχος της ανέρχεται στα 49mm. Με τις υπόλοιπες διαστάσεις του ψυγείου να ανέρχονται στα 154mm x 123 mm, το ψυγείο φέρει έναν αριθμό περί τα 21 FPI (Fins per Inch), στοχεύοντας στην κατάλληλη αναλογία μεταξύ ροής αέρα και ψύξης.

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΤέλος, η H80i v2 συνοδεύεται από 2 SP120L PWM ανεμιστήρες με το brushless σχεδιασμό, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για περισσότερη στατική πίεση. Διατηρώντας το τυπικό προφίλ των 25mm, οι SP120L υπόσχονται μέγιστη ταχύτητα περιστροφής στις 2435 ± 10% RPM, με το εκτιμώμενο airflow τους να ανέρχεται στα 70,69 CFM, την πίεση στα 4,65mm-H2O ενώ τα παραγόμενα επίπεδα θορύβου φτάνουν τα 37,7 dB.

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΓια το τέλος αφήσαμε το Corsair Link, το software που συνοδεύει την H80i v2. Μέσα από το ανασχεδιασμένο προφίλ μπορείτε να λάβετε κρίσιμες πληροφορίες όχι μόνο για το AIO της Corsair, αλλά και για τις θερμοκρασίες του υπόλοιπου συστήματος. Μεταξύ αυτών έχετε την δυνατότητα για πιο λεπτομερή γραφήματα των θερμοκρασιών, επιλογή προφίλ μεταξύ Perfomance, Balanced και Quiet τα οποία ρυθμίζουν την ταχύτητα περιστροφής της αντλίας αλλά και των ανεμιστήρων, δυνατότητα δημιουργίας δικού σας custom profile καθώς και δημιουργία notifications/alerts στην περίπτωση που οι θερμοκρασίες κινηθούν εκτός των τιμών που έχετε προσδιορίσει.

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercooler

 

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΏρα να μετακινηθούμε στις επιδόσεις της Corsair H80i v2, προτού όμως ρίξουμε μια ματιά στον συγκεντρωτικό πίνακα με τα specs της.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο Intel Core i7 6700K θα εκτελέσει χρέη load tester για τις ψύκτρες μας.. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 40x100 (4GHz) με τάση vcore 1,2 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.3 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 2133MHz με χρονισμούς 15-15-15-36 και τάση vdimm 1.2 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 40db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το stock clock τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του i7 6700K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 15 διαδοχικών 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας.Ας δούμε λοιπόν πως συμπεριφέρθηκε η H80i v2, με τον Core i7 6700K σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, προσθέσαμε στα γραφήματα 2 ανταγωνιστικές λύσεις υδρόψυξης, καθώς και μια παραδοσιακή αερόψυκτρα, ώστε να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.


Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΚλειδώνοντας την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4000MHz και την τάση στα 1.2v, καθώς και τους ανεμιστήρες και την αντλία στα 12v, η H80i v2 δείχνει τις δυνατότητες της έναντι σε ανταγωνιστικές λύσεις, καθώς καταφέρνει και απομακρύνεται από τις υπόλοιπες υδροψύξεις με μια εμφατική διαφορά περί των 4 βαθμών. Εκεί όμως που τα πράγματα "σκουραίνουν" είναι η επίσης μεγάλη απόσταση από την αερόψυκτρα των δοκιμών μας η οποία παραδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα.


Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΑνεβάζοντας την συχνότητα στα 4.5GHz και την τάση πυρήνων στα 1.3V, η κατάσταση παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη. Έτσι, παρ' όλο που η H80i v2 διακρίνεται ως η καλύτερη υδρόψυξη των δοκιμών μας κρατώντας απολύτως λογικές θερμοκρασίες, όμως η απόσταση από την σαφώς μικρότερη Seidon 120V δεν δικαιολογεί πλήρως το αυξημένο κόστος της λύσης της Corsair, ενώ από την άλλη συνεχίζει να είναι εμφανής η διαφορά από την αερόψυκτρα.


Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerΜε τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 40dB και τον επεξεργαστή 4GHz, οι θερμοκρασίες λένε ακριβώς την ίδια ιστορία με τις παραγράφους που προηγήθηκαν. Η H80i v2 επηρεάζεται ελάχιστα από την χαμηλότερη ροή αέρα, αυτό όμως δεν αρκεί ώστε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι της αερόψυκτρας, η οποία διαθέτει πολύ πιο efficient σχεδιασμό γι' αυτού του είδους load.

Οι ανεμιστήρες σε διάταξη push-pull συμπεριφέρθηκαν αρκετά ήσυχα, αν και κατά την πλήρη περιστροφή τους παράγουν σημαντικά αυξημένο θόρυβο - σενάριο το οποίο δεν θα εμφανιστεί συχνά παρά μόνο αν η ψύκτρα έρθει στα όρια της.

Corsair H80i v2 Review: The high-end watercoolerCorsair H80i v2 Review: The high-end watercooler

Η υπόθεση της Corsair H80i v2 μας άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις. Στις παραγράφους που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι είναι αυτό που μας άρεσε και τι όχι.

Εν ολίγοις, η H80i v2 δεν παύει να είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές υδροψύξεις που κυκλοφορούν στην αγορά. Η ποιότητα κατασκευής της είναι εξαιρετική, με το κύριο ατού της όμως να επικεντρώνεται στο πάχος του ψυγείου το οποίο ανέρχεται στα 49mm - κάτι στο οποίο η Corsair βασίζεται ώστε να κάνει το προϊόν της ένα από τα καλύτερα της αγοράς. Οι όμορφες σχεδιαστικές λεπτομέρειες στην αντλία και στο ψυγείο, το φωτιζόμενο RGB λογότυπο με δυνατότητα για ένδειξη της κατάστασης καθώς και οι παχύτερες σωληνώσεις με το ποιοτικό sleeving καθιστούν την H80i v2 ένα well-built προϊόν, την ίδια στιγμή που το πακέτο ολοκληρώνεται από το Corsair Link software, ένα κέντρο διαχείρισης αλλά και παρακολούθησης των θερμοκρασιών του συστήματός σας.

Στον τομέα των επιδόσεων όμως περνάμε σε "γκρι" περιοχές. Ναι μεν η H80i v2 δείχνει πως αποδίδει καλύτερα από αρκετές υδροψύξεις των 120mm, εν τούτοις οι επιδόσεις της δεν είναι αρκετές ώστε να υπερκεράσουν εκείνες μιας καλής αερόψυκτρας. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο η H80i v2 "χάνει" σε πόντους, καθώς οι επιδόσεις της δεν μπορούν να την διαφοροποιήσουν σημαντικά από αρκετές αερόψυκτρες της αγοράς, ιδίως όταν το κόστος της υπερβαίνει τα 120?, όπου και θα την συναντήσουμε στα Ελληνικά καταστήματα. Επιπλέον, θα ήταν επιθυμητό η H80i v2 να μπορέσει να χρησιμοποιεί διαφορετικά τον RGB κατά τα γούστα και τις προτιμήσεις του εκάστοτε χρήστη, και όχι απλώς να χρησιμοποιείται σαν ένα "alert", καθώς μόνο αυτό μας παρέχει σαν επιλογή το πρόγραμμα της Corsair.

Συνολικά, η H80i v2 είναι ένα όμορφο και ολοκληρωμένο πακέτο, αν κάποιος όμως ενδιαφέρεται για τις "καθαρές" επιδόσεις και όχι σαν σύνολο, υπάρχουν αρκετές λύσεις στην αγορά σε αρκετά ρεαλιστικά κόστη.


Corsair H80i v2 Review: The high-end watercooler

[/TD]

[/TR]

 

[/TABLE]


Corsair H80i v2 Review: The high-end watercooler
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος!HwBox - PC Hardware Enthusiasts

HwBox | PC Hardware Enthusiasts | Copyright © 2020