Corsair H5 SF Review: The different cooler

Corsair H5 SF Review: The different cooler

Οι κλειστού τύπου "All in One" υδροψύξεις, μετρούν ήδη αρκετά χρόνια ζωής στην αγορά. Παρά την εξέλιξη των λεπτομερειών που τις απαρτίζουν, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην ψύξη, ο βασικός τους σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και ιδιαίτερα - πως άλλωστε όταν το μόνο που απαιτείται είναι ένα "combo" waterblock και αντλίας, ένα ψυγείο με ενσωματωμένο το δοχείο υγρού, μερικές σωληνώσεις καθώς και ένα ζευγάρι ανεμιστήρες για να λειτουργήσει.


Οι κλειστού τύπου "All in One" υδροψύξεις, μετρούν ήδη αρκετά χρόνια ζωής στην αγορά. Παρά την εξέλιξη των λεπτομερειών που τις απαρτίζουν, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην ψύξη, ο βασικός τους σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και ιδιαίτερα - πως άλλωστε όταν το μόνο που απαιτείται είναι ένα "combo" waterblock και αντλίας, ένα ψυγείο με ενσωματωμένο το δοχείο υγρού, μερικές σωληνώσεις καθώς και ένα ζευγάρι ανεμιστήρες για να λειτουργήσει.

Όταν όμως αναφερόμαστε σε SFF (small form factor) συστήματα, και ιδίως σε κουτιά τα οποία έχουν αρκετά μικρές διαστάσεις, ακόμα και μια υδρόψυξη των 120mm ίσως αποδειχθεί μια μη βιώσιμη λύση, καθώς ο όγκος που καταλαμβάνει καθιστά αδύνατη την τοποθέτηση της σε ένα κουτί. Η Corsair στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση με την H5 SF, που όπως υποδηλώνει το όνομά της πρόκειται προορίζεται για συστήματα small form factor.

Corsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different cooler


Corsair H5 SF Review: The different coolerΞεκινώντας από την συσκευασία, παρατηρούμε τον ομοιόμορφο σχεδιασμό με το μαύρο-κίτρινο color scheme, που εναρμονίζεται πλέον με όλες τις σειρές προϊόντων της Corsair. Πέραν της αναγραφής των specs της H5 SF, η Corsair φροντίζει να τονίσει την 5ετή εγγύηση που δίνει στο προϊόν της. Αφαιρώντας το περιεχόμενο, η Corsair παραθέτει όλα τα εγχειρίδια οδηγιών, το mounting για Intel και AMD επεξεργαστές, το backplate για την μητρική, όλες τις απαραίτητες βίδες συγκράτησης για το mounting και τους ανεμιστήρες, καθώς και μια μεταλλική βάση σε σχήμα "Γ" το οποίο αφορά την στήριξη της υδρόψυξης στην μητρική, μαζί με τους απαραίτητους αποστάτες που θα κρατήσουν το ψυγείο του H5 SF στο κατάλληλο ύψος.

Corsair H5 SF Review: The different coolerΑφήνοντας τα περιεχόμενα της συσκευασίας στην άκρη, περνάμε στην κύρια μονάδα. Όπως και οι προηγούμενες μονάδες της σειράς Hydro, έτσι και το H5 SF είναι ένα pre-filled, σφραγισμένο AIO, με τo υγρό που εμπεριέχεται και θα μεταφέρει την θερμότητα από και προς το ψυγείο να είναι η προπυλενική γλυκόλη. Εκεί που διαφέρει όμως η συγκεκριμένη μονάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες υδροψύξεις της αγοράς, είναι το γεγονός πως το ψυγείο ενσωματώνει και ένα blower style ανεμιστήρα, ο οποίος θα αναλάβει να ψύξει το ψυγείο της H5 SF.

Corsair H5 SF Review: The different coolerΓια αρχή, το wateblock/pump combo της H5 SF φαίνεται πως αποτελεί προϊόν της Asetek. Η αντλία διατηρεί έναν παραδοσιακό σχεδιασμό, με το λογότυπο της Corsair να δεσπόζει στο κέντρο. Στην αντλία δεν υπάρχει προεγκατεστημένο mounting, σε αντίθεση με αρκετές από τις λύσεις της αγοράς - το μπλοκ διαθέτει στις 4 γωνίες του μαγνήτες, με τα mounts για την εκάστοτε πλατφόρμα να εφαρμόζουν μαγνητικά στο μπλοκ. Κατά τα λοιπά, η τοποθέτηση είναι μια εύκολη διαδικασία: τοποθέτηση του backplate στην πίσω πλευρά της μητρικής, τοποθέτηση των 4 αποστατών και στο τέλος σφίξιμο του μπλοκ με την χρήση των παρεχόμενων thumbscrews.

Corsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different cooler


Corsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different coolerΗ αντλία παρέχει ένα 3-pin fan βύσμα το οποίο θα την τροφοδοτήσει από το αντίστοιχο header της μητρικής. Γυρνώντας στην άλλη πλευρά, η επιφάνεια επαφής με τον επεξεργαστή είναι από χαλκό, οποίος βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα γυαλισμένος. Φροντίζει όμως να διαθέτει μια επίστρωση από θερμοαγώγιμη πάστα, ώστε να βοηθήσει στην ευκολότερη τοποθέτηση της.

Οι σωληνώσεις από την άλλη διατηρούν έναν απλό σχεδιασμό, με ελαστική κατασκευή. Στην άκρη του μπλοκ υπάρχουν περιστρεφόμενα fittings, ούτως ώστε να περιστρέψετε τις σωληνώσεις στην γωνία την οποία επιθυμείτε.

Corsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different coolerΑπό την μεριά του ψυγείου έχουμε να κάνουμε με έναν ιδιαίτερο blower style σχεδιασμό. Ο παρεχόμενος ανεμιστήρας ο οποίο ενσωματώνεται στο ψυγείο, αναλαμβάνει να απορροφήσει αέρα από την κάτω πλευρά του, και να τον καθοδηγήσει στην πίσω πλευρά του ψυγείου όπου συναντάμε τα fins. Ο ανεμιστήρας έχει διαστάσεις 120 x 35 mm και μπορεί να περιστραφεί από τις 1000 έως τις 1800 RPM, παρέχοντας ροή 12 έως 24 CFM και πίεση περί τα 2.5 έως 8.3 mm H2O, με τα επίπεδα θορύβου να κινούνται σε σχετικά μέτρια επίπεδα από τα 36 έως και τα 42 dB.

Από την άλλη, η μονάδα του ψυγείου προσπαθεί να κρατήσει όσο πιο μίνιμαλ τις διαστάσεις της. Έχοντας διαστάσεις 167 x 40 x 57 mm, το συνολικό ύψος του H5 SF μπορεί να ανέλθει 84mm. Η έξοδος του αέρα γίνεται από την πίσω πλευρά του ψυγείου, με τον αριθμό των fins να ανέρχεται στα 21 FPI, αν και σαφώς το πλήθος τους είναι αρκετά μικρότερο λόγω της μικρότερης επιφάνειας ψύξης.

H διαδικασία της εγκατάστασης ολοκληρώνεται με την χρήση της "Γ" βάσης, η οποία με την συμβολή των 3 ψηλών αποστατών θα κρατήσει την H5 SF στο ιδανικό ύψος, ακριβώς πάνω από το I/O της μητρικής.

Corsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different coolerΏρα να μετακινηθούμε στις επιδόσεις της Corsair H5 SF, προτού όμως ρίξουμε μια ματιά στον συγκεντρωτικό πίνακα με τα specs της.
Και σε αυτή την δοκιμή μας, ο Intel Core i7 6700K θα εκτελέσει χρέη load tester για τις ψύκτρες μας.. Κρίναμε σκόπιμο να πάρουμε μετρήσεις από δύο συχνότητες λειτουργίας. Μία στο εργοστασιακό 40x100 (4GHz) με τάση vcore 1,2 Volt, ορισμένη manually από το bios, και μία στο σχετικά εύκολο 45x100 (4.5GHz) με τάση vcore 1.3 Volts και πάλι ορισμένο με τον ίδιο τρόπο. Οι μνήμες έπαιξαν στα 2133MHz με χρονισμούς 15-15-15-36 και τάση vdimm 1.2 volts. Όλες οι επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας και διόρθωσης (compensation) τάσεων ήταν απενεργοποιημένες και οι υπόλοιπες τάσεις αφέθηκαν στο auto.
Παρατηρήσεις

Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε η bundled πάστα, ενώ για τα πρώτα δύο αποτελέσματα οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν στα 12 Volts χάριν "καθαρότερων" και λιγότερο platform dependent (pwm) αποτελεσμάτων. Κατόπιν ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να μετράμε 40db στα δέκα εκατοστά από αυτούς και επαναλάβαμε τις μετρήσεις για το stock clock τεστ μας. Γιατί; Είναι ένα επίπεδο θορύβου όπου η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί αποδεκτό και αποφασίσαμε να περιλάβουμε ένα baseline test με βάση τον θόρυβο, για να σας παρουσιάζουμε από εδώ και πέρα, πως αποδίδει η κάθε cooling λύση, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σενάριο λειτουργίας. Όλα τα test επαναλαμβάνονταν δις για την αποφυγή σφαλμάτων.

Δοκιμές

Προκειμένου να δημιουργήσουμε load χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίες εκδόσεις του linpack κάτω από το Linx. Στην περίπτωση του i7 6700K ανανεώσαμε κατάλληλα τις εφαρμογές μας, ώστε να αξιοποιηθεί το AVX instruction set του. Έτσι, καταγράψαμε μέσω του coretemp τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 15 διαδοχικών 2048MB loops του LinX. Κατόπιν υπολογίστηκε και παρουσιάστηκε ο μέσος όρος max θερμοκρασίας των τεσσάρων πυρήνων.

Με το πέρας του δεκάλεπτου stressing και κλείνοντας το LinX – αφήναμε το σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας για 15 ακόμα λεπτά και καταγράφαμε τις θερμοκρασίες στις οποίες επανήλθε ο επεξεργαστής. Αυτό, θα είναι το idle temperature που αναφέρουμε στα γραφήματα που ακολουθούν.

Αυτό το ζευγάρι load και idle θερμοκρασιών, είναι εν γένει αρκετό για να σας δώσει μία σαφή άποψη για την αποτελεσματικότητα, ή μη, της ψύκτρας.Ας δούμε λοιπόν πως συμπεριφέρθηκε η Corsair HS-SF, με τον Core i7 6700K σε ρόλο loader. Για να έχετε σημεία αναφοράς, προσθέσαμε στα γραφήματα 2 ανταγωνιστικές λύσεις υδρόψυξης, καθώς και μια παραδοσιακή αερόψυκτρα, ώστε να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις.


Corsair H5 SF Review: The different coolerΚλειδώνοντας την συχνότητα του επεξεργαστή στα 4000MHz και την τάση στα 1.2v, καθώς και τους ανεμιστήρες και την αντλία στα 12v, τα πρώτα αποτελέσματα μοιάζουν να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την λύση της Corsair, καθώς στους στοκ χρονισμούς η H5 SF βρίσκεται ήδη 9 βαθμούς πίσω από το καλύτερο αποτέλεσμα των δοκιμών, το οποίο παραδόξως έρχεται από μια αερόψυκτρα. Σαν αποτέλεσμα όμως δεν είναι τόσο κακό, καθώς το AIO με το ιδιαίτερο form factor αποδίδει σχεδόν παρόμοια με απλές υδρόψυκτες των 120mm.


Corsair H5 SF Review: The different coolerΑνεβάζοντας την συχνότητα στα 4.5GHz και την τάση πυρήνων στα 1.3V, η κατάσταση παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη. Έτσι, η H5 SF παραμένει ως η χειρότερη επίδοση των δοκιμών μας. Αναλύοντας από ένα διαφορετικό πρίσμα όμως, η H5 SF μπορεί να κρατήσει το αρκετά overclocked επεξεργαστή μας κάτω από σχετικά φυσιολογικές θερμοκρασίες.


Corsair H5 SF Review: The different coolerΜε τον παραγόμενο θόρυβο "κλειδωμένο" στα 40dB και τον επεξεργαστή 4GHz, οι θερμοκρασίες λένε ακριβώς την ίδια ιστορία με τις παραγράφους που προηγήθηκαν. Σε αντίθεση όμως με τις υπόλοιπες υδροψύξεις, στο ίδιο load η H5 SF φαίνεται πως επηρεάζεται περισσότερο από τις υπόλοιπες λύσεις, "αρπάζοντας" 4 επιπλέον βαθμούς στο ίδιο load, την ίδια στιγμή που η διαφορά με το καλύτερο αποτέλεσμα ανοίγει στους 13 βαθμούς.

Ο παρεχόμενος ανεμιστήρας φαίνεται πως αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην απόδοση του H5 SF. Αναφορικά με την ηχητική του συμπεριφορά, μέχρι το διάστημα των 1400 RPM τα επίπεδα θορύβου παραμένουν φυσιολογικά, από εκεί και ύστερα όμως ο θόρυβος είναι σημαντικά αυξημένος μέχρι το 100% της περιστροφής του. Παρ' όλα αυτά, ο θόρυβος που παράγεται είναι αρκετά "βαρύς" και δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί μεγάλη ενόχληση σε σχέση με ένα high pitched ήχο.

Corsair H5 SF Review: The different coolerCorsair H5 SF Review: The different cooler

Ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό AIO Watercooler είχαμε στην διάθεσή μας σήμερα. Το H5 SF της Corsair είναι μια λύση της εταιρίας η οποία απευθύνεται σε ειδικές περιπτώσεις.

Που και κατά ποιον τρόπο όμως; Το H5 SF δεν αφορά όλους τους κατόχους unlocked επεξεργαστών, ούτε αυτούς που έχουν στην διάθεσή τους κάποιο midi case. Αντιθέτως, το H5 SF απευθύνεται σε small form factor συστήματα, με την συμβατότητα όμως σε αυτά τα cases να είναι συγκεκριμένη - όπως πχ τα Corsari Obsidian 250D και Graphite 380T, αλλά και το Bulldog, αλλά όχι το Elite 110 της Cooler Master. Κοινώς, θα πρέπει να έχετε στην διάθεσή σας ένα κουτί το οποίο να έχει στην διάθεσή του τον απαραίτητο χώρο που απαιτεί το H5 SF για να εγκατασταθεί χωρίς προβλήματα. Ο σχεδιασμός του φέρνει μια άλλη φιλοσοφία στην ψύξη των SFF συστημάτων, καθώς επί της ουσίας το H5 SF "συμπυκνώνει" τον όγκο του ώστε να καταλαμβάνει τον χώρο του χωρίς να αφαιρεί από αλλού λειτουργικότητα στην ψύξη.

Στον τομέα των επιδόσεων από την άλλη, το H5 SF δεν προσφέρει κάτι εντυπωσιακό, αρκεί όμως για να προσφέρει μια δυνατότερη και compact λύση στον τομέα της ψύξης. Το form factor του εξάλλου δεν του επιτρέπει να έχει την βέλτιστη δυνατή απόδοση για μια απλή υδρόψυξη, από την άλλη θα πρέπει να πούμε πως οι δυνατότητες του αρκούν για να κρατήσουν έναν αρκετά overclocked Skylake επεξεργαστή εντός λογικών θερμοκρασιών.

Σαν ένα μειονέκτημά του H5 SF θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο ενσωματωμένος ανεμιστήρας του. Μπορεί να μας άρεσε το γεγονός της blower-style λειτουργίας του, αλλά πέραν απ' το γεγονός ότι στις υψηλές περιστροφές του παράγει έναν αξιοσημείωτο θόρυβο, θα πρέπει να τονίσουμε πως όντας ενσωματωμένος στο ψυγείο προστίθεται σαν ένα ακόμα fail point στο σύστημα ψύξης - κάτι που σημαίνει πως αν χαλάσει, τότε αυτομάτως καθιστά ολόκληρη την υδρόψυξη εκτός λειτουργίας, καθώς για να λειτουργήσει η H5 SF βασίζεται αρκετά στον ανεμιστήρα της.

Με τιμή που ανέρχεται στα 99?, η Corsair H5 SF είναι σίγουρα ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο μπορεί να μην παρέχει τις βέλτιστες επιδόσεις, όμως αν πληρείτε τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση στο σύστημά σας, τότε αξίζει να την θεωρήσετε ως μια επιλογή έναντι στα πολύ τυπικά low-profile aircoolers.

Corsair H5 SF Review: The different cooler

[/TD]

[/TR]

 

[/TABLE]


Corsair H5 SF Review: The different cooler
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος!HwBox - PC Hardware Enthusiasts

HwBox | PC Hardware Enthusiasts | Copyright © 2020